Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-05

  1. Παραιτήθηκε ο Σαντινί από την Τότεναμ
  2. ΕΕ: Αποφασιμένη για συνεργασία με τον Μπους
  3. Προωθούνται οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα
  4. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;
  5. Μεταξύ ζωής και θανάτου
  6. «Άστοχη και ατυχής» η κίνηση των ΗΠΑ
  7. Δεν αλλάζει η ελληνική στάση
  8. Υπό αμερικανικό κλοιό η Φαλούτζα
  9. Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός
  10. Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν
  11. Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός
  12. Η Ρωσία επικύρωσε το πρωτόκολλο του Κιότο
  13. Σε απεργία πείνας ο Ταϊλάν
  14. Αναμονή και αγωνία για Αραφάτ
  15. Μπλερ: «Η Ευρώπη να αποδεχθεί την εκλογή Μπους»
  16. Νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
  17. Έμμεση κόντρα Σιράκ - Αλάουϊ
  18. Βαριές ήττες στο ΟΥΕΦΑ
  19. Αναμονή και αγωνία για Αραφάτ
  20. Μετά τον Αραφάτ, μαζί με τον Μπους
  21. Το σύμβολο που θα μείνει ζωντανό

Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Σαντινί από την Τότεναμ

Ο πρώην προπονητής της εθνικής Γαλλίας μετέβη στο Λονδίνο το καλοκαίρι

Ο Γάλλος προπονητής της Τότεναμ Χότσπερς, Ζακ Σαντινί υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδος επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους».

Ο πρώην τεχνικός της εθνικής Γαλλίας πήρε μετεγγραφή για το Γουαίτ Λέιν της Τότεναμ το καλοκαίρι, αλλά δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Γαλλία.

Ο Σαντινί είπε: «Η παραμονή μου στην Τότεναμ θα μου μείνει αξέχαστη και αναγκάζομαι να φύγω με μεγάλη λύπη. Ελπίζω ότι οι υπέροχοι οπαδοί της ομάδος θα σεβαστούν την απόφασή μου».

Ο βοηθός προπονητού, Μάρτιν Τζολ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα στην τεχνική ηγεσία του πάγκου των πετεινών.

Ο πρόεδρος της λονδρέζικης ομάδος, Φρανκ Άρνεσεν εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση του Ζακ Σαντίνι.

Η Τότεναμ αντιμετωπίζει αύριο την Τσάρλτον.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Αποφασιμένη για συνεργασία με τον Μπους

Τις διαφωνίες τους για το Ιράκ ελπίζουν να λύσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ

Στην ενδιάμεση σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι 25 ηγέτες της Κοινότητας εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με την αμερικανική ηγεσία και τον επανεκλεγμένο πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, τις απόψεις του για το σύμμαχο και φίλο του Τζορτζ Μπους αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας αναλύει στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Τάιμς (Τimes), αποφεύγει να πει εάν είναι ευχαριστημένος ή όχι με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δηλώνει, όμως, ότι η επανεκλογή Μπους του δίνει την ευκαιρία να ανανεώσει μια «εξαιρετικά δυνατή σχέση», αν και αναγνωρίζει ότι από ιδεολογικής απόψεως το βρετανικό κόμμα των Εργατικών είναι πιο κοντά με το αμερικανικό Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ:

«Νομίζω πως θέλει να το κάνει. Θα το πει ο ίδιος με τον τρόπο του όταν έρθει η κατάλληλη

στιγμή», λέει ο κ. Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος λέει ότι το βράδυ της Τρίτης δεν ξενύχτησε για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καλεί την Ευρώπη να συμβιβαστεί με την επιλογή του αμερικάνικου λαού.

«Ορισμένοι ηγέτες είναι σε άρνηση», σχολιάζει ο κ. Μπλερ. «Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει», υπογραμμίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι και η Ουάσινγκτον πρέπει να ακούσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τόνι Μπλερ δεν αποδέχεται την άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του χρωστάει χάρη για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. «Δεν παρασύρθηκα σε αυτόν τον πόλεμο από τον πρόεδρο Μπους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Προωθούνται οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα

Μετά το ηλιοβασίλεμα

Η επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων για την κατάληψη της Φαλούτζα φαίνεται να έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων.

Ο ανταποκριτής του BBC που ακολουθεί τις αμερικανικές δυνάμεις, Πολ Γουντ μετέδωσε οχηματοπομπή με τζιπ τύπου Χάμβι και ελαφρά τεθωρακισμένα αναχώρησαν από τη βάση των Αμερικανών πεζοναυτών κοντά στη Φαλούτζα κατευθύνονται προς την ιρακινή πόλη.

«Αμερικανός πεζοναύτης μού είπε ότι η εν λόγω στρατιωτική δύναμη θα πλήξει στόχους περιμετρικά της Φαλούτζα. Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και ως εκ τούτου δε είμαστε βέβαιοι ότι ξεκίνησε η μεγάλη κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον Ιρακινό προσωρινό πρωθυπουργό, Ιγάντ Αλάουι. Η οχηματοπομπή θα υποστηρίζεται από μονάδα του πεζικού», μετέδωσε προ ολίγου στο ΒΒC ο ανταποκριτής, Πολ Γουντ.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ τόνισε ότι το παράθυρο για ειρηνική επίλυση του αδιεξόδου της Φαλούτζα φαίνεται να κλείνει.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Ιράκ ότι μια ενδεχόμενη επίθεση στη Φαλούτζα θα εξοργίσει περαιτέρω τον ιρακινό λαό και θα υπονομεύσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;

Ο Τζορτζ Μπους αναδείχθηκε νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της Τρίτης 2 Νοεμβρίου 2004, μετά την ολοκλήρωση μίας από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κούρσα για το Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζον Κέρι άφησε πίσω της μια βαθιά διχασμένη αμερικανική κοινωνία ενώ η δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από τη διεθνή κοινότητα.

Πώς θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον κόσμο η επανεκλογή του Τζορτζ Μπους; Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερο; Τι πιστεύετε για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές; Ποια είναι η γνώμη σας για τους υποψήφιους;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

The pessimists were proven wrong and George Bush won a clear, albeit tight, victory. John Kerry lost, not because of the lack of propaganda, but because he failed to connect with the voters. Recall the ardent support of Hollywood, the concerts by Bruce, the P. Diddy T-shirts, Mike Moore's films and books, the biased coverage by CNN, the pre-announcements of another stolen election, and so on and on for ever. What happened out of all of those? When we want entertainment in this country, we go to Hollywood and the media. When it's about the future, we look at the facts.

By the way, the same media that missed the point here are those that are highly regarded as objective in Europe. Those guys will go back to the candidates of 2008 and expect to charge them high fees to provide airtime. Maybe by that time they should better have figured out ways to boost their credibility with the voters, otherwise candidates will be fool to keep spening money on those media. At that point, one hopes, Europeans may also start to get a more realistic glimpse into this country, with God's blessing.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα σταθερό σύμμαχο, τον Λάντεν!!! Δεν είναι καθόλου υπερβολή, απλώς οι νεοφιλελέυθεροι τρομοκράτες του Μπους εξαπατούν όλους εμάς κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι τον κυνηγούν στις σπηλιές του Αφγανιστάν. Σίγουρα τον έχουν στο πλευρό τους και φάνηκε αυτό με το προεκλογικό μήνυμα που έστειλε. Απορώ! Ο αμερικανικός λαός αποτελείται από λοβοτομημένα άτομα που δεν καταλαβαίνουν την απάτη!!!Τρομάζω όταν σκέφτομαι τι είδους άτομα κανονίζουν τις τύχες μας. Έρρωσθε!!!

Σεραφείμ Κωνσταντίνου (Κορωπί, Ελλάς)

Considering that the U.S. presently occupies Iraq, wouldn't it be democratic to have the Iraqi population cast a vote?

Sophie (Toronto, Canada)

Σε e-mail προς το BBC, ο ψηφοφόρος Μπομπ Κουκ από το Κονέκτικατ γράφει: «Μόλις επέστρεψα από το εκλογικό κέντρο. Τι συναίσθημα! Η σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο. Ελεύθεροι άνθρωποι ασκούν το δικαίωμά τους να εκλέγουν τον ηγέτη τους». Ρώτησα το φίλο μου τον Περικλέτο τι γνώμη έχει γιά τις εκλογές στις Η.Π.Α και μου απάντησε με τα λόγια που ο ίδιος και οι συμπολίτες του όρισανε την ουσία της πολιτικής του πολίτη και του πολιτευεσθαι "Ένι τε τοις αυτοίς οικείων άμα και πολιτικων επιμέλεια και ετέροις προς έργα τετραμμένοις τα πολιτικά μη ενδεώς γνώνναι. Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ούκ απράγμονα αλλ΄ αχρειον νομίζομεν = (Είμεθα ικανοί να ασχολούμεθα με τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και με τα πολεμικά ζητήματα της πόλεως-κράτους, όσοι από μας αναμειγνύονται στην πολιτική, οι άλλοι δε οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικώς με τις εργασίες τους, είναι ικανοί να σχηματίζουνε ορθή γνώμη περί των πολιτικών πραγμάτων. Διότι μόνο εμείς, εκείνον ο οποίος δεν ενδιαφέρεται καθολοκληρία γιά τις πολιτικές υποθέσεις ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΗΣΥΧΟ ΠΟΛΙΤΗ, αλλά ΑΧΡΗΣΤΟ)".

Ανακεφαλαιώνωντας λοιπόν λέω ότι,ολόκληρη η πόλη μας είναι το εκπαιδευτήριο της Ελλάδος, και καθένας από εμάς, κατά τη γνώμη μου, ο ίδιος είναι ικανός να ενεργεί αποτελεσματικά σε ΠΑΡΑΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ". Οι αγγλοσαξονική αντίληψη γιά το ανθρώπινο άτομο απέχει πάραπολύ όταν πρώτυπό της έχει τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, και όχι τον άνθρωπο ώς ενεργού πολίτη και ως υπάρξεως που αυτοπραγματώνεται σε ατομικό-ιδιωτικό και κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο διά της δραστηριότητάς του πρώτιστα ως μέλους της κοινότητας και σε δευτερο πλάνο και ως υποκειμένου που παράγει πλούτου υλικών μέσων. Μέσων που αποτελούνε αναγκαία και ικανή συνθήκη γιά την επιβίωσή του αλλά όχι και σκοπό στο σύντομο τούτο πέρασμα από έναν κόσμο σημαντικά σήμαντο και ταυτόχρονα οικείο και φευγάτο όταν κάθε στιγμή της ζήσης είναι μιά παραπέρα ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΜΗΟΥΡΓΙΑ μα ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΡΑΣΚΕΛΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ή την ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ.

Πόσο έχει επιτραπεί στους αγγλοσάξονες, με τη αντίληψή τους γιά τη ζωή, να κατανοήσουνε την μηδενική αποσταση ενός λόρδου με έναν μπόντσμαν ; Τα αδερφάκια σας οι αμερικάνοι του βορά σας ξεπεράσανε στο ξετίναγμα της βασιλείας και τη λογική: "ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ. . . " αλλά το συμπλεγμα κατωτερότητας των προκομένων μπόντσμαν τους κυνηγάει. Μόνο μεσα από μιά τέτοι μεσο-μακροϊστορική θεώρηση μπορείς να κατανοήσεις τις ηλίθίως συγκεκαλυμένες αντιλήψεις και πρακτικές καθυστερημένων ανθρώπων, ταχα ανεικόντων στις ελίτ του πνευματος, που τις προβάλλουνε ως δείγμα δημακρτατίας. Η δημοκρατία δεν υπάρχει πιά. Πρέπει να την ξαναεφευρουμε.

Αντώνης Πιστάλκας (Αθήνα, Ελλάς)

Πρός τον ψηφοφόρο από το Κονέκτικατ, Αυτό δικαίωμα στην χώρα μας το έχουμε μερικές χιλιάδες χρόνια.

Αθανάσιος Σταθουλόπουλος (Ελλάς)

John Kerry lost, not because of the lack of propaganda, but because he failed to connect with the voters.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

I cannot understand why do the americen people cannot understand and feel their young boys and girls that are servicing the US-army in Iraq? You have justsigned their permanent stay there and plenty of other tsaks like that all over the world. Don't you care about oil prices? Mr Bush seems to ignore it in the name of the war against terrorism. It is important to have this war. It is more than essential to make sure that you proceed in the right way.

Irini (Athens, Greece)

There are different issues at play regarding these elections. That, which is blatantly clear, is that the American population, is by far, and in spite of the fact that access to information is readily available, are ignorant. Some, are both ignorant and arrogant. Much like the image Mr. Bush projects to the rest of the world. It is unsettling that American soldiers are arriving in coffins daily, the nation is financially unstable, health insurance is non-existent, the world is unstable, among other things, and about 50% of the nation supports this President.

This has to be the most frightening aspect of these elections. We, the rest of the world have come to realize, that those who claim to support and promote democracy, don't necessarily practice what they preach. Mr. Bush has shown his people and the world who he is. The responsibility now lies with the American people. Should he be re-elected, his actions will be a direct reflection of the A! merican people. Considering that the U.S. presently occupies Iraq, wouldn't it be democratic to have the Iraqi population cast a vote?

Sophie (Toronto, Canada)

Λιγες ωρες πριν κλεισουν οι καλπες ευχομαι και ελπιζω στην αλαγη ενοικου στο Λευκο Οικο. Μια ευκαιρια να δειξει ο αμερικανικος λαος οτι ειναι σκεπτομενος και οχι τυφλα διοικουμενος. Το αποτελεσμα των εκλογων θα επιρεασει σιγουρα αλλα οχι ριζικα το παγκοσμιο σκινικο, δυστυχως η Αμερικη δεν ειναι η χωρα που θελει να δειχνει πως ειναι, πισω απο τον νεο η οχι προεδρο και αυριο οι ιδιες επιτροπες θα κοινουντε γυρω απο τα ιδια τραπεζια...

Δεν μπορει ξαφνικα να φυγουν τα στρατευματα απο το Ιρακ ουτε να επανεξεταστει η πολιτικη θεση των ΗΠΑ απεναντι στην Κουβα ουτε να τεθουν σε εφαρμογη ολες οι παγκοσμιες συνθηκες για τις χωρες του 3ου λεγομενου κοσμου και το περιβαλλον δε μπορει αμεσα να μετατραπει μια ολοκληρη χωρα σε φιλειρινικη - δημοκρατικη - αντικειμενικη παγκοσμια δυναμη μακαρι να γινοταν.

Οι αμερικανοι καναν την καλη πραξη και εκλεξαν προεδρο τον κο Bush ενταξει θα πανε στον παραδεισο, φτανουν οι καλες πραξεις ας δουν γυρω τους και ας εκλεξουν καποιο που δεν εχει τοσο λαθος τακτικη τοσο λαθος προσανατολισμο και λαθος μετοχες (λαθος εταιριων που πρεπει να στηριζει) Τελος καιρος ειναι να ασχοληθει καποιος ητε αλαξει προεδρος ητε οχι με το εσωτερικο της χωρας, απασχοληση αστεγοι, ναρκωτικα, οπλοχρησια, ασφαλεια (οχι μονο σε Ν Υορκη Ουασινκτον... αλλα και στις υπολοιπες 49 πολιτειες) Ωστοσο περα απο ολα τα παραπανω συνεχιζω και ελπιζω...

P Sopiadis (DC, USA)

Υιοθετώ ένα αναρχικό σύνθημα που πιστεύω πως ταιριάζει γάντι στην ιστορία: "Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες..."

Λευτέρης Χριστοδούλου (Ελλάς)

Νομίζω ότι η πολιτική των δύο κομμάτων (και των υποψηφίων τους) στις Η.Π.Α είναι πάνω κάτω η ίδια. Οι όποιες διαφορές αφορούν μόνο τον τρόπο με τον οποίο "διαφημίζεται" το ίδιο, ουσιαστικά, προϊόν.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το δυσάρεστο είναι ότι όποιος και να εκλεγεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, θα συνεχιστεί δηλαδή η αυτοκρατορική τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Πάντως φαίνεται οτι μια πιθανή εκλογή του Κέρυ θα βοηθήσει όχι μόνο τις Ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και τις παγκόσμιες διεθνοπολιτικές σχέσεις. Όσον αφορά τον Bush κατά την άποψή μου είναι ένας άνθρωπος περιορισμένων διαννοητικών ικανοτήτων, αυτό φάνηκε πάμπολες φορές στις δημόσιες εμφανίσεις καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας του και ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια του του πολέμου στο Ιράκ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αυτό που μου έκανε τρομερή αρνητική εντύπωση ήταν η αντίδραση του όταν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του ανακοινώθηκε το γεγονός, ενώ βρισκόταν σε κάποιο δημοτικό σχολείο διαβάζοντας παραμυθάκια στα παιδιά. Ο άνθρωπος έμεινε σαν χάνος τουλάχιστον 10 λεπτά κοιτώντας στο υπερπέραν με ανοιχτό το στόμα, χωρίς να σκεφτεί ούτε κάν να αποχωρήσει από το σχολείο αμέσως για να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

Είναι επίσης τρομερό και επικίνδυνο η εξωτερική πολιτική της μοναδικής υπερδύναμης να διέπεται από δόγματα που διαχωρίζουν τον κόσμο σε καλούς και σε κακούς και στο όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας είναι εχθροί μας. Δυστυχώς ο κος Bush και το πολεμοχαρές επιτελείο του έχουν μετατρέψει τις Διεθνείς σχέσεις σε Hollywood όπου ο καλός και κατατρεγμένος αμερικάνος στο τέλος νικάει του κακούς. Με έναν τέτοιο πλανητάρχη αρχίζω να ανησυχώ πλέον και για τον αμερικανικό λαό που τον ανέχεται και που ειναι πιθανό να τον επανεκλέξει. Είναι πάντως αξιοσημείωτο το τι έχει καταφέρει. Έχει καταφέρει πχ να καλιεργήσει σε όλο τον κόσμο -ακόμη και στους αδιάφορους- αντιαμερικανικά αισθήματα μέσα σε 4 χρόνια. Έχει καταφέρει να καλλιεργήσει σ'όλους τους αμερικάνους αισθήματα ανασφάλειας, ρατσισμού, εθνικισμού εκδικητικότητας και αλαζονείας.

Τέλος αν και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να αλλάξουν πολλά, εύχομαι να μην επανεκλεγεί ο Bush και ελπίζω ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Kerry να είναι πιο ορθολογιστής και να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη που τόσο ανάγκη την έχουμε όλοι. VOTE FOR KERRY λοιπόν!

Κοσμάς (Αθήνα, Ελλάς)

It is indeed obvious that if Kerry wins this election he will bring a more moderate and "rational" shift in US foreign policy. At least he wants to have allies, Bush does not care...

George Andreou (London, UK)

Πράγματι οι διαφορές μεταξύ των 2 υποψηφίων είναι μικρές, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με μια υπερδύναμη, ακόμα και οι ανεπαίσθητες αποχρώσεις έχουν τεράστια σημασία για τον πλανήτη.

Χρήστος (Φλώρινα, Ελλάς)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%.

Hλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Νομίζω ότι η πολιτική των δύο κομμάτων (και των υποψηφίων τους) στις Η.Π.Α είναι πάνω κάτω η ίδια. Οι όποιες διαφορές αφορούν μόνο τον τρόπο με τον οποίο "διαφημίζεται" το ίδιο, ουσιαστικά, προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την τρομοκρατία, βασικά θέματα στις ΗΠΑ είναι οι αμβλώσεις και οι γάμοι ομοφυλοφίλων.

Είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται μόνο σε αυτά τα ζητήματα και μη συζητούν για τη φτώχεια, τις συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας (στο οποίο πληροφορούμαι ότι έχουν πρόσβαση μόνον οι εύποροι), το περιβάλλον και τόσα άλλα σοβαρότατα προβλήματα; Νομίζω ότι τα δύο κόμματα έχουν απλώς μια διαφορά "lifestyle" και όχι ουσίας.

Επίσης, λυπάμαι για τις εκλογικές παρατυπίες και τις υποψίες νοθείας που υποβιβάζουν τις ΗΠΑ στο επίπεδο των υπανάπτυκτων κρατών. Θα ήταν ευχής έργο να έμπαινε δυναμικά στο παιχνίδι ο Ραλφ Νέιντερ, ως ένας τρίτος πόλος που θα επηρεάσει θετικά τη δημόσια ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες στα επόμενα χρόνια.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

O κύριος Κέρι προέρχεται απ το γνωστό τάγμα «Κρανίο και Οστά», απ το οποίο προέρχεται και ο κύριος Μπους. Είναι σαφώς αναμενόμενο πως η διαφοροποίηση στην πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα διεθνή- δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, όποιος και να επικρατήσει. Κι αυτό, διότι αν και ο Κέρι φαίνεται αρκετά συνετός και προοδευτικός, το ισραηλιτικών συμφερόντων «στραγγάλισμα» στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστεί.

Πολλοί λένε: Μα επιτέλους θα έχουμε αμερικανική -100% όμως- κυβέρνηση κάποτε η οποία θα αναδείξει ένα φάρο ελευθερίας και ελπίδας τόσο για τον βαθιά ναρκωμένο και βασανισμένο αμερικανικό λαό, όσο και για τον πλανήτη; Δυστυχώς λίγο πριν την κατασκευή της ατομική βόμβας η Αμερική ως δύναμη απελευθέρωσης και δημοκρατίας που ήταν ως τότε, έπεσε σε βαρύ ύπνο.

Θα ήταν χρησιμότατο να δούμε τι έλεγε γνωστός Ρωμαίος αυτοκράτορας για «στοιχεία» που πάντοτε δρουν παρασιτικά σε όποια αυτοκρατορία και σε όποια χώρα κι αν εισέλθουν. Πολλοί λένε πως η Ρωσία είναι ένας γίγαντας! Κοιμώμενος. Κατά τη γνώμη μου ο πραγματικά κοιμώμενος γίγαντας σήμερα είναι οι ΗΠΑ. Και πραγματικά αλλοίμονο όταν ξυπνήσει!! Η αρχή, πάντως για την μεταλλαγή του παγκόσμιου καθεστώτος προβλέπεται να προέλθει εκτός των ΗΠΑ Έσεται ήμαρ.

Aντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Personaly i dont think it makes any difference who gets elected bush or kerry, the foreingh policy of the usa is planed and executed by the cia!. They are the masters of that country and guess what? they are not elected democracy at its best!

Αnastasios Anastasiou (Lincoln, England)

Wek up and smel the coffe one man don't run USA so BOUSH or GERY is not going to make mouch of a diferce for the rest to the world.

Εlias (Canada)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%. Στην ουσία αυτό δεν ειναι δημοκρατία, χωρίς να επιμένουμε στους αριθμούς αναγκαστικά. Το σημαντικότερο όλων είναι οι θέσεις των Κέρι και Μπούς που κάνουν δικαιολογημένα τους ευρωπαίους πολίτες να απορούν για την πολιτική παιδεία των αμερικανών στο σύνολό τους!

Ηλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Bush ifluenced by the most radical wing of the american society and don't see the overall world interest. therefore is "bad" For all!!!!

Lela Harel (Haifa, Israel)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Δεν βλέπω πολλά θετικά σημεία σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Τον Τζορτζ Μπους φυσικά τον ξέρουμε, τον γνωρίσαμε τον βιώσαμε. Είναι ο χειρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μεταπολεμικά τουλάχιστον. Προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της παρέας που τον ανέβασε στην εξουσία, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να καταφύγει σε οποιαδήποτε απόφαση όσο και αν αντίκειται στους ηθικούς νόμους.

Ενας άνθρωπος που θέλει να ποινικοποίηση τις εκτρώσεις, που αδιαφορεί παντελώς για το περιβάλλον, που δέχεται να μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες από περίστροφα μέχρι πολυβόλα, που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους στο Ιρακ με Είναι ο πλέον ανίκανος να σκεφτεί λογικά και ο πλέον επικίνδυνος να είναι και πάλι ο ηγέτης της μεγάλης υπερδύναμης. Ο Τζον Κέρι έχει ίσως σαν μόνο θετικό, ότι προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. Προσωπικά δεν τον είδα να διαφοροποιείται στην ουσία από τον Μπους.

Μιλάει για το λάθος του Ιράκ χωρίς να μας λέει ότι θα λύσει το Ιρακινό πρόβλημα, μεταβαπτίζοντας τα στρατεύματα τους με την ταμπέλα του Νάτο, μετά από μια τετραετία. Δεν τόλμησε να τα βάλει με το ελεύθερο εμπόριο όπλο και στα μάτια μου γελοιοποιήθηκε που πρόβαλε την εικόνα του κυνηγού με το όπλο για να κερδίσει μέρος των οπλοφορούντων αμερικάνων. Δήλωσε καθαρά ότι ούτε αυτός θα υπογράψει την συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και ταυτόχρονα το παίζει και οικολόγος.

Μασάει τα λόγια του σε πολλές ακόμα περιπτώσεις και για μένα τα μόνο που θετικά που διακρίνω είναι η επιλογή του πολύ σοβαρού Έντουαρντ σαν αντιπροέδρου. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι μεταξύ δύο κακών διαλέγουμε το λιγότερο κακό....

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα, Ελλάς)

Ας ελπίσουμε ότι για το καλό του κόσμου, δεν θα επικρατήσει ο σκοταδισμός και η ηλιθιότητα του Bush.

Χρίστος (Ελλάς)

Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στο γεωστρατηγικό προσανατολισμό της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής. Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη (ανάμεσα τους και εγώ) στο γεγονός ότι ο Υποψήφιος των Δημοκρατικών (Κέρρυ) ήταν βετεράνος σε έναν πόλεμο, από τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν την εσωτερική και διεθνή κατακραυγή. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ αποτέλεσε στιγμάτισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και - ας μη ξεχνάμε - οι ΗΠΑ ήταν ο ηττημένος (τα αίτια της ήττας δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναλυθούν).

Ωστόσο, εάν εξετάσουμε το επιτελείο που θα πλαισώσει τον Κέρρυ σε μία ενδεχόμενη νίκη του, θα αναγνωρίσουμε αρκετά ονόματα. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται τον Ρ. Χόλμπρουκ (ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία) ή τον Στρατηγό Κλάρκ (Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων στους βομβαρδισμούς της Σερβίας); Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο Πρόεδρος μπορεί να αλλάξει, αλλά τα γεράκια που το πλαισιώνουν παραμένουν. Απλά, αλλάζει ο στρατηγικός τους προσανατολισμός.

Κρίνοντας από παλαιότερες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών, είμαι πεπεισμένος ότι μια Δημοκρατική Προεδρία ίσως επιθυμήσει να διασκευάσει τις διεθνείς εντυπώσεις που άφησαν οι "εκστρατείες" σε Αφγανιστάν και Ιράκ, μεταφέροντας το θέρετρο των επιχειρήσεων σε κάποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα. Τα Βαλκάνια προσφέρονται για μια τέτοια αλλαγή. Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις στην ΝΑ Ευρώπη; Η Σερβία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να προλάβει τις λοιπές ευρωπαϊκές εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική. Η Αλβανία ακόμα ονειρεύεται την δημιουργία και ολοκλήρωση μίας "Μεγάλης Αλβανίας" με άμεσες επιπτώσεις σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ.

Από την άλλη πλευρά, η συνέχεια της προεδρίας Μπους, μου θυμίζει πολύ τις θέσεις των προεδριών Κέννεντυ και Νίξον στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Και οι δύο ήθελαν την άμεση απεμπλοκή τους από το Βιετνάμ, αυξάνοντας τους στρατιωτικούς συμβούλους (σσ. στρατιωτικές δυνάμεις) και την οικονομική ενίσχυση προς το Νότιο Βιετνάμ. Ο Μπους και το επιτελείο του αδυνατούν αυτήν τη στιγμή να παραδεχτούν ότι και οι δύο εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ είχαν απτά αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουν μέχρις εσχάτων, προκειμένου να επιδείξουν κάτι σημαντικό στον αμερικανικό λαό.

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 16:51 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταξύ ζωής και θανάτου

Οι οπαδοί του Παλαιστινίου ηγέτη συγκεντρώθηκαν σε ολονυχτίες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Να ενταφιαστεί στην Ιερουσαλήμ σε περίπτωση θανάτου του ζήτησε ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος εισήχθη την περασμένη εβδομάδα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

Ανακοινωθέν από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε την κατάσταση του Παλαιστίνιου ηγέτη, «σταθερή».

Εν αναμονή νεότερων πληροφοριών από το στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» της Κλαμάρ, έξω από το Παρίσι, όπου νοσηλεύεται ο Γιασέρ Αραφάτ, οι ηγέτες των Παλαιστινίων, αλλά και του Ισραήλ, εξετάζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις υπό τη συνθήκη της απουσίας του Παλαιστινίου ηγέτη από το πολιτικό προσκήνιο, μετά από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με βοηθό του, ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Λεϊλά Σαχίντ, στην πρώτη επίσημη δήλωση μετά από 24 ώρες, αρνήθηκε ότι ο κ. Αραφάτ είναι κλινικά νεκρός, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «αναστρέψιμο κώμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπνοή του Παλαιστινίου ηγέτη υποστηρίζεται πλέον μηχανικά.

Την Πέμπτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και φήμες ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι νεκρός.

Ερωτώμενος εάν ο κ. Αραφάτ έχει πεθάνει, ένας από τους Γάλλους θεράποντες ιατρούς απάντησε ότι ο ασθενής δεν είναι νεκρός.

Έξω από το νοσοκομείο παρέμεινα συγκεντρωμένοι όλη τη νύχτα οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ μεγάλα πλήθη ξενύχτησαν επίσης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη τους.

Ο κ. Αραφάτ μεταφέρθηκε στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, αφού διαπιστώθηκε σοβαρή αιματολογική διαταραχή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ωστόσο η ακριβής αιτία της ασθένειας.

Αναδιοργάνωση

Οι επικεφαλής των παλαιστινιακών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας είχαν έκτακτες συσκέψεις προκειμένου να εξεταστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση έντασης στην περιοχή, με αφορμή τον ενδεχόμενο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, έχει αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα του Παλαιστινίου προέδρου και ότι εντός της Παρασκευής αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με εκπροσώπους της οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δείξουν ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξουν εσωτερικές διαμάχες για τη διαδοχή του Γιασέρ Αραφάτ.

Εκπρόσωποι των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων είχαν συνομιλίες σήμερα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η επίδειξη ενότητας ανάμεσα σε όλες τις παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Άστοχη και ατυχής» η κίνηση των ΗΠΑ

του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Απέφυγε να δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός ως προς την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών

Δε θέλησε να δεσμευθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής ως προς το χρονικό σημείο ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Ο κ. Καραμανλής μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών του ενδιάμεσου ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής και απαντώντας σε σχετικές με το σκοπιανό ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με την πρωτοβουλία τους όχι απλώς δε βοηθούν στην εξεύρεση λύση στο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα.

Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ είπε ακόμη, ο κ. Καραμανλής, ήταν «άστοχη και ατυχής και δε βοηθάει στην συναποδοχή από Ελλάδα αλλά ιδίως από την πλευρά των Σκοπίων εκείνων των κανόνων που θα οδηγήσουν σε μια αποδεκτή λύση.

Η Ελλάδα είπε, επίσης, κατέβαλε στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

«Δε θα κάνουμε όπως έκαναν άλλου, κουκουλώνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να τα βρουν οι επόμενοι», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Και εξήγησε ότι έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση με τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας.

Εμμέσως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνουν σπασμωδικές κινήσεις που όχι μόνο δε βοηθούν αλλά και βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Εμείς, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης.

Απολογούμενος ο κ. Καραμανλής ως προς την καθυστέρηση που του καταλόγισαν δημοσιογράφοι για την ονομασία των Σκοπίων απάντησε ότι «δε μείναμε με δεμένα τα χέρια όλο αυτό τον καιρό παρά το γεγονός ότι κυριάρχησαν στην Ελλάδα δύο μεγάλα θέματα το Κυπριακό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Υπέρ του ΠΓΔΜ

το Φόρεϊν Όφις

Το βρετανικό Φόρεϊν Οφις δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση του όσο αφορά το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC τόνισε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι θέμα της Ουάσιγκτον.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το πλήρες όνομα. Αυτό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αλλάζει η ελληνική στάση

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αλλάξει την πολιτική της στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά να «εξακολουθήσει, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη διαδικασία που ισχύει, την προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ» τόνισε την Παρασκευή ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε επίσης ότι «Η ένταξη μιας ευρωπαϊκής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία από τα ήδη υπάρχοντα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμπράξει σε τέτοια απόφαση αν δεν έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ο κ. Αντώναρος διευκρίνησε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του το Μάιο στις ΗΠΑ ουδεμία ενημέρωση είχε για επικείμενη αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες (σ.σ. την Παρασκευή).

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, πρέσβυς Γιώργος Γεννηματάς, ενημέρωσε, την Παρασκευή, για τις θέσεις της Ελλάδος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης στην Αθήνα.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση διεξαγωγής συλλαλητηρίων κατά της απόφασης του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «να επικρατήσει και στην Ελλάδα κλίμα ηρεμίας, νηφαλιότητας και συμφιλίωσης ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες» αλλά «καθένας, είτε ιεράρχης, είτε απλός Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του».

Τέλος, ο κ. Αντώναρος επιβεβαίωσε ότι το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» απο την Ουάσιγκτον θα συζητηθεί στη Βουλή.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό αμερικανικό κλοιό η Φαλούτζα

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σε ετοιμότητα για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται η Φαλούτζα, ενώ αυξάνουν οι εικασίες ότι επίκειται μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις ντόπιων Ιρακινών, οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν προς τη Φαλούτζα, καθώς και την εθνική οδό προς Ιορδανία και Συρία. Αμερικανός συνταγματάρχης δήλωσε σε δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς ότι οι στρατιώτες του είναι έτοιμοι για τις διαταγές του Ιρακινού προσωρινού πρωθυπουργού, Ιγάντ Αλάουι.

«Κάνουμε τις τελευταίες προετοιμασίες. Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τη διαταγή από τον πρωθυπουργό του Ιράκ», τόνισε ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Μάικλ Σαπ.

Ο ίδιος στρατιωτικός αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί όταν ο έλεγχος της πόλης περάσει από την ιρακινή αντίσταση στην ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο που έχουν εγκαταστήσει οι αμερικανικές δυνάμεις έξω από τη Φαλούτζα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διπλασίασε το ιατρικό προσωπικό και τις προμήθειες για να αντεπεξέλθει των απαιτήσεων μόλις αρχίσουν οι συγκρούσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν 300.000 κάτοικοι της Φαλούτζα έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, η οποία βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πέντε αεροπορικές επιδρομές σε διάστημα επτά ωρών.

Σε άλλες εξελίξεις:

Στην Μουκνταντίγια, βορειοανατολικά του Ιράκ, δύπ παιδιά σκοτώθηκαν από όλμο που προοριζόταν για ένα αστυνομικό τμήμα αλλά τελικά έπεσε πάνω σε σπίτι.

Τρεις όμηροι, δύο από το Λίβανο και ένας από το Νεπάλ αφέθηκαν ελεύθεροι.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός

Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός Ελλάδος προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με το συνταγματικό της όνομα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

«Αισθήματα βαθείας απογοητεύσεως προκάλεσε εις τον ελληνικόν λαόν η αναγνώριση της FYROM με το όνομα Μακεδονία», ανέφερε ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους, με την ευκαιρία της επανεκλογής του.

Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι παρά την παραδοσιακή φιλία ΗΠΑ και Ελλάδος «ατυχώς, ορισμένα περιστατικά ως η αναγνώριση της FYROM υπό το όνομα της Μακεδονίας με το οποίο η χώρα αυτή προβάλλει αλυτρωτικές επιδιώξεις και ανιστόρητους ισχυρισμούς σε βάρος της χώρας μας, προκάλεσαν αισθήματα βαθείας απογοητεύσεως εις τον ελληνικόν λαόν».

«Αναπάντεχη και ατυχή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, την ενέργεια των ΗΠΑ.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η αμερικανική κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο έδειξε την ικανοποίησή της από τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υπογράμμισε τη σημασία της συγκυρίας - καθώς η αμερικανική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε την επομένη των εκλογών κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει τη βούληση εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση της εκκρεμότητας.

Ο Τ. Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια αυτή «είναι αντίθετη με το κλίμα της συναίνεσης που διακρίνει τις διεργασίες στην ΕΕ» και υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει» την αμερικανική ενέργεια.

Δηλώσεις Σαμαρά- Μητσοτάκη

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε διαχειριστεί το ζήτημα της ΠΓΔΜ ως υπουργός των Εξωτερικών στην δεκαετία του '90, και δέχθηκε την Πέμπτη προσωπικές επιθέσεις για την τότε πολιτική, με δήλωσή του την Παρασκευή υπεραμύνεται της στάσεως της κυβερνήσεως στο θέμα και επικρίνει την Ουάσιγκτον για την επιλογή της.

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «πρωτοφανές έλλειμμα σοβαρότητας και ένα απίστευτο περίσσευμα υποκρισίας» και αναφέρει ότι «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε τετελεσμένα γεγονότα και στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό».

Το μεγάλο πρόβλημα, τονίζει, δεν το έχει σήμερα η Ελλάδα αλλά τα Σκόπια και προσθέτει ότι με την αναγνώριση το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών διέπραξε ένα σοβαρότατο σφάλμα καθώς «υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και την υπόσταση της ΠΓΔΜ» και «δεν διασώζει την συμφωνία της Αχρίδας, την ακυρώνει» χωρίς να «εκτονώνει τις εσωτερικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ».

Δηλώσεις για το θέμα είχε αρνηθεί να κάνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός την περίοδο 1990-1993, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως επανήλθε την Παρασκευή εκφράζοντας τη λύπη του και τονίζοντας «για όλα αυτά που συμβαίνουν» και ότι «μίλησε όταν έπρεπε».

Δηλώσεις Παπανδρέου- Κωνσταντόπουλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε, με δηλώσεις του, τν απόφαση των ΗΠΑ, «μονομερή, απαράδεκτη, και με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει «τεράστια ευθύνη».

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στο θέμα και τόνισε ότι σήμερα «υπάρχει ανασφάλεια για τα εθνικά μας ζητήματα, ανασφάλεια για την οικονομία μας, ανασφάλεια και στο κοινωνικό επίπεδο», επιφυλασσόμενος να είναι αναλυτικότερος στη σχετική συζήτηση στη βουλή.

Για «αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη, η οποία εκδηλώνεται ακριβώς την επόμενη της εκλογής του κ. Μπους», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Σε σχετικές δηλώσεις του στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, η εξέλιξη αυτή σχετικά με την ΠΓΔΜ δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιφρονεί κα να υπονομεύει τις διεθνείς συλλογικές διαδικασίες και τον ΟΗΕ και ότι η αμερικανική πολιτική επιμένει να παρεμβαίνει ανταγωνιστικά προς την ΕΕ στα Βαλκάνια διεκδικώντας τη μέγιστη επιρροή για προκαθορισμό των εξελίξεων.

Αντιδράσεις Ομογενών

Σε σκληρή δήλωση προέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους και προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας «για να αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας».

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «απροσδόκητη, άκαιρη και αυθαίρετη» και τόνισε ότι το θέμα «προκαλεί οδύνη και βρίσκεται στο κέντρο του άμεσου ενδιαφέροντος του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και του Ελληνισμού όλου του κόσμου».

Επίσης, προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους των ομογενών, λέγοντας ότι «η ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Αμερικής, με όλη της τη δύναμη και με κάθε μέσο θα υπερασπισθεί το δίκαιο, και θα αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας».

Αντιστοίχου πνεύματος ήταν και η δήλωση του υπάτου προέδρου ΑΧΕΠΑ, Φράνκλιν Μανιός.

«Ανησυχούμε γιατί αυτή η μονομερής απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να δημιουργήσει περιττή ένταση στην περιοχή και να φέρει σε αδιέξοδο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας και της αναγνώρισης ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει.

Στην Αυστραλίας, η ομογένεια με ανακοίνωση των κεντρικών οργάνων της εκφράζει την αγανάκτησή της για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση «να μην αλλάξει την στάση της».

Ο πόλεμος των εκπροσώπων

Εν τω μεταξύ, σειρά ανακοινώσεων αντάλλαξαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη.

Αφορμή στάθηκε δήλωση του κ. Ρουσόπουλου που απαντούσε στις δηλώσεις Παπανδρέου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραγνώριζε στις δηλώσεις του ότι «επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 130 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα».

Ο κ. Ρουσόπουλος αργότερα εξέδωσε συμπληρωματική διορθωτική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «εκ παραδρομής αναφέρθηκε ως χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική της ονομασία η Ρωσία, αντί της Κίνας που είναι το ορθόν».

Ακολούθησε δήλωση του κ. Αθανασάκη στην οποία ο κ. Ρουσόπουλος κατηγορείται ότι «στην προσπάθειά του να διορθώσει τα ψεύδη του συλλαμβάνεται να ψεύδεται, τελικώς, εκ συστήματος».

«Αφού αρχικά δηλώνει ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ επί ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά ενθυμείται ότι αυτό δεν είναι σωστό, και επανέρχεται δηλώνοντας πως δεν εννοούσε την Ρωσία αλλά την Κίνα. Μόνο που η Κίνα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ την ημέρα των εκλογών του 1993, ή την επομένη, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην έχει καν αναλάβει ουσιαστικά τα καθήκοντά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, έδωσε νέα διάσταση στο θέμα, φέροντάς το στη βουλή.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Ρουσόπουλο να καταθέσει στο κοινοβούλιο τον κατάλογο των χωρών που αναγνώρισαν, επί ΠΑΣΟΚ, την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν απειλείται με παραπομπή τσο Συμβούλιο Ασφαλείας αν δεν τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Επαναλαμβάνονται σήμερα στο Παρίσι οι συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιρανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν με διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που πιέζουν την Τεχεράνη να τερματίσει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα την παροχή ειρηνικής πυρηνικής τεχνογνωσίας και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν ότι αν δεν αποδεχθεί τη συμφωνία, θα υποστηρίξουν την αμερικανική πρόταση για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπέρναρντ Μποτ, έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφείς ενδείξεις πως η ιρανική κυβέρνηση επιθυμεί διάλογο για την επίλυση των διαφορών με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός

Κύμα αντιδράσεων εντός κι εκτός Ελλάδος προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με το συνταγματικό της όνομα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

«Αισθήματα βαθείας απογοητεύσεως προκάλεσε εις τον ελληνικόν λαόν η αναγνώριση της FYROM με το όνομα Μακεδονία», ανέφερε ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους, με την ευκαιρία της επανεκλογής του.

Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι παρά την παραδοσιακή φιλία ΗΠΑ και Ελλάδος «ατυχώς, ορισμένα περιστατικά ως η αναγνώριση της FYROM υπό το όνομα της Μακεδονίας με το οποίο η χώρα αυτή προβάλλει αλυτρωτικές επιδιώξεις και ανιστόρητους ισχυρισμούς σε βάρος της χώρας μας, προκάλεσαν αισθήματα βαθείας απογοητεύσεως εις τον ελληνικόν λαόν».

«Αναπάντεχη και ατυχή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, την ενέργεια των ΗΠΑ.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η αμερικανική κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο έδειξε την ικανοποίησή της από τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υπογράμμισε τη σημασία της συγκυρίας - καθώς η αμερικανική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε την επομένη των εκλογών κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει τη βούληση εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση της εκκρεμότητας.

Ο Τ. Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια αυτή «είναι αντίθετη με το κλίμα της συναίνεσης που διακρίνει τις διεργασίες στην ΕΕ» και υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει» την αμερικανική ενέργεια.

Δηλώσεις Σαμαρά- Μητσοτάκη

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε διαχειριστεί το ζήτημα της ΠΓΔΜ ως υπουργός των Εξωτερικών στην δεκαετία του '90, και δέχθηκε την Πέμπτη προσωπικές επιθέσεις για την τότε πολιτική, με δήλωσή του την Παρασκευή υπεραμύνεται της στάσεως της κυβερνήσεως στο θέμα και επικρίνει την Ουάσιγκτον για την επιλογή της.

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «πρωτοφανές έλλειμμα σοβαρότητας και ένα απίστευτο περίσσευμα υποκρισίας» και αναφέρει ότι «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε τετελεσμένα γεγονότα και στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό».

Το μεγάλο πρόβλημα, τονίζει, δεν το έχει σήμερα η Ελλάδα αλλά τα Σκόπια και προσθέτει ότι με την αναγνώριση το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών διέπραξε ένα σοβαρότατο σφάλμα καθώς «υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και την υπόσταση της ΠΓΔΜ» και «δεν διασώζει την συμφωνία της Αχρίδας, την ακυρώνει» χωρίς να «εκτονώνει τις εσωτερικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ».

Δηλώσεις για το θέμα είχε αρνηθεί να κάνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός την περίοδο 1990-1993, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως επανήλθε την Παρασκευή εκφράζοντας τη λύπη του «για όλα αυτά που συμβαίνουν» και ότι «μίλησε όταν έπρεπε».

Δηλώσεις Παπανδρέου- Κωνσταντόπουλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε, με δηλώσεις του, τν απόφαση των ΗΠΑ, «μονομερή, απαράδεκτη, και με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει «τεράστια ευθύνη».

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στο θέμα και τόνισε ότι σήμερα «υπάρχει ανασφάλεια για τα εθνικά μας ζητήματα, ανασφάλεια για την οικονομία μας, ανασφάλεια και στο κοινωνικό επίπεδο», επιφυλασσόμενος να είναι αναλυτικότερος στη σχετική συζήτηση στη βουλή.

Για «αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη, η οποία εκδηλώνεται ακριβώς την επόμενη της εκλογής του κ. Μπους», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Σε σχετικές δηλώσεις του στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, η εξέλιξη αυτή σχετικά με την ΠΓΔΜ δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιφρονεί κα να υπονομεύει τις διεθνείς συλλογικές διαδικασίες και τον ΟΗΕ και ότι η αμερικανική πολιτική επιμένει να παρεμβαίνει ανταγωνιστικά προς την ΕΕ στα Βαλκάνια διεκδικώντας τη μέγιστη επιρροή για προκαθορισμό των εξελίξεων.

Αντιδράσεις Ομογενών

Σε σκληρή δήλωση προέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους και προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας «για να αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας».

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «απροσδόκητη, άκαιρη και αυθαίρετη» και τόνισε ότι το θέμα «προκαλεί οδύνη και βρίσκεται στο κέντρο του άμεσου ενδιαφέροντος του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και του Ελληνισμού όλου του κόσμου».

Επίσης, προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους των ομογενών, λέγοντας ότι «η ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Αμερικής, με όλη της τη δύναμη και με κάθε μέσο θα υπερασπισθεί το δίκαιο, και θα αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας».

Αντιστοίχου πνεύματος ήταν και η δήλωση του υπάτου προέδρου ΑΧΕΠΑ, Φράνκλιν Μανιός.

«Ανησυχούμε γιατί αυτή η μονομερής απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να δημιουργήσει περιττή ένταση στην περιοχή και να φέρει σε αδιέξοδο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας και της αναγνώρισης ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει.

Στην Αυστραλίας, η ομογένεια με ανακοίνωση των κεντρικών οργάνων της εκφράζει την αγανάκτησή της για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση «να μην αλλάξει την στάση της».

Ο πόλεμος των εκπροσώπων

Εν τω μεταξύ, σειρά ανακοινώσεων αντάλλαξαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη.

Αφορμή στάθηκε δήλωση του κ. Ρουσόπουλου που απαντούσε στις δηλώσεις Παπανδρέου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραγνώριζε στις δηλώσεις του ότι «επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 130 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα».

Ο κ. Ρουσόπουλος αργότερα εξέδωσε συμπληρωματική διορθωτική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «εκ παραδρομής αναφέρθηκε ως χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική της ονομασία η Ρωσία, αντί της Κίνας που είναι το ορθόν».

Ακολούθησε δήλωση του κ. Αθανασάκη στην οποία ο κ. Ρουσόπουλος κατηγορείται ότι «στην προσπάθειά του να διορθώσει τα ψεύδη του συλλαμβάνεται να ψεύδεται, τελικώς, εκ συστήματος».

«Αφού αρχικά δηλώνει ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ επί ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά ενθυμείται ότι αυτό δεν είναι σωστό, και επανέρχεται δηλώνοντας πως δεν εννοούσε την Ρωσία αλλά την Κίνα. Μόνο που η Κίνα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ την ημέρα των εκλογών του 1993, ή την επομένη, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην έχει καν αναλάβει ουσιαστικά τα καθήκοντά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, έδωσε νέα διάσταση στο θέμα, φέροντάς το στη βουλή.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Ρουσόπουλο να καταθέσει στο κοινοβούλιο τον κατάλογο των χωρών που αναγνώρισαν, επί ΠΑΣΟΚ, την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία επικύρωσε το πρωτόκολλο του Κιότο

Η επικύρωση από τη Ρωσία ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την εφαρμογή του το ερχόμενο έτος.

Η διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, χρειαζόταν την επικύρωση από χώρες που ευθύνονται για την εκπομπή τουλάχιστον του 55% των επικίνδυνων ρύπων παγκοσμίως.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν το πρωτόκολλο, μόνο η Ρωσία μπορούσε να ικανοποιήσει τη συνθήκη αυτή.

Της υπογραφής του προέδρου Πούτιν είχε προηγηθεί η έγκριση του πρωτοκόλλου από την Κάτω Βουλή και η επικύρωση της απόφασης αυτής από τη Άνω Δούμα.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε απεργία πείνας ο Ταϊλάν

Απεργία πείνας ξεκίνησε την Πέμπτη ο Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν), κουρδικής καταγωγής κρατούμενος στις φυλακές Κομοτηνής.

Ο κ. Μποζκούρτ απεργεί ζητώντας να μην εκδοθεί στην Γερμανία.

Για τον ίδιο λόγο απεργία πείνας ξεκίνησαν και τρεις σύντροφοί του στα Προπύλαια, στην Αθήνα.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον κουρδικής καταγωγής κρατούμενο, πραγματοποιούν διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Πορεία αλληλεγγύης στον «Ταϊλάν» διοργανώνεται την προσεχή Τρίτη, από τα Προπύλαια προς τη βουλή.

Την μη έκδοση του κ. Μποζκούρτ έχουν ζητήσει βουλευτές και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι γερμανικές αρχές έχουν αιτηθεί την έκδοση του 30χρονου κούρδου, που έχει γεννηθεί στη Γερμανία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ανάμειξη σε ανθρωποκτονία.

Ο «Ταϊλάν» συνελήφθη στη Θράκη, μαζί με άλλα τρία άτομα κουρδικής καταγωγής, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει εμπλοκή του σε παράνομες εγκληματικές ενέργειες στη χώρα.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης του μόνον για το αδίκημα του εμπρησμού και όχι για τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμού απόπειρας φόνου.

Αρμόδιος για την έκδοση ή μη είναι ο υπουργός δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία για Αραφάτ

Οι οπαδοί του Παλαιστινίου ηγέτη συγκεντρώθηκαν σε ολονυχτίες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Εν αναμονή νεότερων πληροφοριών από το στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» της Κλαμάρ, έξω από το Παρίσι, όπου νοσηλεύεται ο Γιασέρ Αραφάτ, οι ηγέτες των Παλαιστινίων, αλλά και του Ισραήλ, εξετάζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις υπό τη συνθήκη της απουσίας του Παλαιστινίου ηγέτη από το πολιτικό προσκήνιο, μετά από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με βοηθό του, ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Λεϊλά Σαχίντ, στην πρώτη επίσημη δήλωση μετά από 24 ώρες, αρνήθηκε ότι ο κ. Αραφάτ είναι κλινικά νεκρός, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «αναστρέψιμο κώμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπνοή του Παλαιστινίου ηγέτη υποστηρίζεται πλέον μηχανικά.

Την Πέμπτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και φήμες ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι νεκρός.

Ερωτώμενος εάν ο κ. Αραφάτ έχει πεθάνει, ένας από τους Γάλλους θεράποντες ιατρούς απάντησε ότι ο ασθενής δεν είναι νεκρός.

Έξω από το νοσοκομείο παρέμεινα συγκεντρωμένοι όλη τη νύχτα οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ μεγάλα πλήθη ξενύχτησαν επίσης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη τους.

Ο κ. Αραφάτ μεταφέρθηκε στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, αφού διαπιστώθηκε σοβαρή αιματολογική διαταραχή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ωστόσο η ακριβής αιτία της ασθένειας.

Αναδιοργάνωση

Οι επικεφαλής των παλαιστινιακών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας είχαν έκτακτες συσκέψεις προκειμένου να εξεταστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση έντασης στην περιοχή, με αφορμή τον ενδεχόμενο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, έχει αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα του Παλαιστινίου προέδρου και ότι εντός της Παρασκευής αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με εκπροσώπους της οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δείξουν ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξουν εσωτερικές διαμάχες για τη διαδοχή του Γιασέρ Αραφάτ.


Μπλερ: «Η Ευρώπη να αποδεχθεί την εκλογή Μπους»

«Πιστεύω ότι ο κ. Μπους θέλει να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη», δηλώνει ο Τόνι Μπλερ

Τις απόψεις του για το σύμμαχο και φίλο του Τζορτζ Μπους αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας αναλύει στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Τάιμς (Τimes), αποφεύγει να πει εάν είναι ευχαριστημένος ή όχι με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δηλώνει, όμως, ότι η επανεκλογή Μπους του δίνει την ευκαιρία να ανανεώσει μια «εξαιρετικά δυνατή σχέση», αν και αναγνωρίζει ότι από ιδεολογικής απόψεως το βρετανικό κόμμα των Εργατικών είναι πιο κοντά με το αμερικανικό Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ:

«Νομίζω πως θέλει να το κάνει. Θα το πει ο ίδιος με τον τρόπο του όταν έρθει η κατάλληλη

στιγμή», λέει ο κ. Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος λέει ότι το βράδυ της Τρίτης δεν ξενύχτησε για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καλεί την Ευρώπη να συμβιβαστεί με την επιλογή του αμερικάνικου λαού.

«Ορισμένοι ηγέτες είναι σε άρνηση», σχολιάζει ο κ. Μπλερ. «Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει», υπογραμμίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι και η Ουάσινγκτον πρέπει να ακούσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τόνι Μπλερ δεν αποδέχεται την άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του χρωστάει χάρη για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. «Δεν παρασύρθηκα σε αυτόν τον πόλεμο από τον πρόεδρο Μπους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί Βρετανοί στρατιώτες

Από το νότο προς την πρωτεύουσα μετακινήθηκε βρετανική δύναμη

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωναν στο Λονδίνο ότι ο θάνατος των των τριών στρατιωτών, του Ιρακινού διερμηνέα και ο τραυματισμός άλλων εννέα στρατιωτών επήλθε από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου της βρετανικής δύναμης.

Τα θύματα ανήκαν στη βρετανική δύναμη περίπου 900 στρατιωτών, που κινήθηκαν κατόπιν αμερικανικού αιτήματος την περασμένη Παρασκευή από το βρετανικό τομέα ευθύνης στο νότο, στο κεντρικό Ιράκ, λαμβάνοντας θέσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι στρατιώτες που ανήκουν στο τάγμα της Νυχτερινής Περιπόλου θα επιστρέψουν στη βάση του στο νότιο Ιράκ, μετά από 30 ημέρες.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες των Βρετανών σε μία ημέρα, μετά το θάνατο τριών ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας στη Βασόρα, πριν από περίπου ένα χρόνο. Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ 73 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έκκληση Αλάουι προς ΕΕ

Έκκληση στις χώρες της ΕΕ να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για τον πόλεμο και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας του, απηύθυνε ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, μετά από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν οι δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, όσο η κυβέρνηση εκεί το κρίνει αναγκαίο.

Ο κ. Αλάουι συναντήθηκε και με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ο οποίος τον παρότρυνε να σεβαστεί τις διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές ομάδες στη χώρα του.

Στη συνέχεια ο κ. Αλάουι μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Έμμεση κόντρα Σιράκ - Αλάουϊ

Η αναφορά του κ. Αλάουϊ σε «κράτη θεατές» φέρεται να έχει ενοχλήσει Ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, αποφάσισε να αποχωρήσει από τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, λίγο πριν οι ηγέτες των κρατών μελών υποδεχθούν το μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ.

Ο κ.Αλάουϊ θα παρακαθίσει στο γεύμα των 25 ηγετών ως επίτιμος προσκεκλημένος της Ένωσης.

Ωστόσο, ο Ζακ Σιράκ, επικριτής του πολέμου στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι δε θα μπορέσει να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η ενέργεια Σιράκ εκλαμβάνεται ως σαφής εκδήλωση αντίθεσης του Γάλλου προέδρου στην παρουσία του Ιγιάντ Αλάουϊ, ο οποίος έχει ζητήσει ευρύτερη διεθνή συνεργασία στο Ιράκ και συμμετοχή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάνοντας λόγο για «κράτη θεατές», δήλωση που φέρεται να έχει ενοχλήσει ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να προσφέρουν στον κ. Αλάουϊ ένα πακέτο βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την τεχνική υποστήριξη των ιρακινών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

Βαριές ήττες στο ΟΥΕΦΑ

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει στη Λισαβόνα όπως στους αγώνες με την Ουντινέζε

Βαριά ήττα με 4-0 γνώρισε το Αιγάλεω από την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μακριά από τον καλό του εαυτό το «Σίτι», δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να προβάλει αντίσταση στην ιστορική ομάδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το Αιγάλεω βρέθηκε να χάνει στο 23ο λεπτό με αυτογκόλ του Χρήστου έπειτα από προσπάθεια του Σάσα Ίλιτς. Με τη συμπλήρωση 11 λεπτών στο β΄ ημίχρονο, ο πρώην άσος της ΑΕΚ και της Μπαρτσελόνα Ντράγκαν Τσίριτς σέντραρε και ο Σάσα Ίλιτς από κοντά έγραψε το 2-0.

Στο 61΄ σε παρόμοιο σκηνικό έγινε το 3-0.Σέντρα του Τσίριτς γκολ ο Σάσα Ίλιτς. Στο 68΄ ο Βούκτσεβιτς ολοκλήρωσε το θρίαμβο της Παρτιζάν κάνοντας το 4-0.

Πανιώνιος

Τη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες στον 4ο όμιλο του Κυπέλλου UEFA γνώρισε ο Πανιώνιος.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχασε στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» με 4-1 από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, που μπήκε «με το δεξί» στη διοργάνωση, καθώς στην πρεμιέρα είχε ρεπό.

Τα γκολ των Πορτογάλων πέτυχαν ο Κουστόντιο στο 4', ο Ντουάλε στο 38', ο Λίεντσον στο 79' και ο Ούγκο Βιάνα στο 81', ενώ για τους «κυανέρυθρους» είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 35' ο Μαρκορά.

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής:

Στουτγκάρδη-Μπενφίκα 3-0

(31' Κακάου, 53' Μάισνερ, 72' Κουράνι)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μπέβερεν 6-1

(16' Ντα Σίλβα, 20 Μιγιάτοβιτς, 35', 40' Ζαχόρα, 55' Κράντσαρ, 87' Μούιτσιν - 84' Βλέμινξ)

Γκράτσερ-Αμίκα Βρόνκι 3-1

(31', 61. πεν., 70' Κόλμαν - 26' Ντενμπίνσκι)

Πάρμα-Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0

(80' Μπουντέλ)

Ουτρέχτη-Ντνίπρο 1-2

(88' Ντάγκλας - 11' Ρόταν, 82' Σεμότσκο)

Μπεσίκτας-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1

(27' Αλί Γκουνιές, 63' Κάριου, 89' Ιμπραήμ Ακίν - 49' Εθκέρο)

Νιούκαστλ-Ντιναμό Τιφλίδας 2-0

(38' Σίρερ, 56' Μπέλαμι)

Χάρτς-Σάλκε 0-1

(73' Λίνκολν)

Λιλ - Ζενίτ 2-1

(34' Ταφορό, 41' Μουσιλού - 38' Κερζακόφ)

Αούστρια Βιένης-Σαραγόσα 1-0

(71' Γκίλεβιτς)

Μίντλεσμπρο-Λάτσιο 2-0

(16', 71' Zέντεν)

Φερεντσβάρος-Φέγενορντ 1-1

(26' Toζσέρ - 62' Καλού)

Άλκμααρ-Οσέρ 2-0

(2', 18' Χίσεγκεμς)

Σεβίλλη - Άαχεν 2-0

(7' Aράντα, 77' πεν. Μπατίστα)


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία για Αραφάτ

Οι οπαδοί του Παλαιστινίου ηγέτη συγκεντρώθηκαν σε ολονυχτίες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Εν αναμονή νεότερων πληροφοριών από το στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» της Κλαρμάν, έξω από το Παρίσι, όπου νοσηλεύεται ο Γιασέρ Αραφάτ, οι ηγέτες των Παλαιστινίων, αλλά και του Ισραήλ, εξετάζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις υπό τη συνθήκη της απουσίας του Παλαιστινίου ηγέτη από το πολιτικό προσκήνιο, μετά από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του 75χρονου Γιασέρ Αραφάτ χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η αναπνοή του υποστηρίζεται πλέον μηχανικά. Παλαιστίνιος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι ο κ. Αραφάτ βρίσκεται σε κώμα.

Την Πέμπτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και φήμες ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι νεκρός.

Ερωτώμενος εάν ο κ. Αραφάτ έχει πεθάνει, ένας από τους Γάλλους θεράποντες ιατρούς απάντησε ότι ο ασθενής δεν είναι νεκρός.

Έξω από το νοσοκομείο παρέμεινα συγκεντρωμένοι όλη τη νύχτα οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ μεγάλα πλήθη ξενύχτησαν επίσης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη τους.

Ο κ. Αραφάτ μεταφέρθηκε στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, αφού διαπιστώθηκε σοβαρή αιματολογική διαταραχή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ωστόσο η ακριβής αιτία της ασθένειας.

Αναδιοργάνωση

Οι επικεφαλής των παλαιστινιακών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας είχαν έκτακτες συσκέψεις προκειμένου να εξεταστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση έντασης στην περιοχή, με αφορμή τον ενδεχόμενο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, έχει αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα του Παλαιστινίου προέδρου και ότι εντός της Παρασκευής αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με εκπροσώπους της οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δείξουν ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξουν εσωτερικές διαμάχες για τη διαδοχή του Γιασέρ Αραφάτ.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Αραφάτ, μαζί με τον Μπους

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

«Ο μαχητής τελειώνει τη ζωή του εκεί που την ξεκίνησε στην εξορία», γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στο κενό που αφήνει η απουσία του στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στα ερείπια του αρχηγείου του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής χωρίς τον Αραφάτ.

Λιμουζίνες πήγαιναν κι έρχονταν. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τους απλούς Παλαιστίνιους. Η δημοτικότητα του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο χαμηλά, γράφει η εφημερίδα.

Καθώς οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αισθάνονται ότι αυτές είναι οι τελευταίες ώρες του Γιασέρ Αραφάτ, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μετά- Αραφάτ εποχή, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας στην οποία θα συμμετέχουν ο Μαχμούντ Αμπάς, ο Αχμέντ Κουρέια και άλλοι που έχουν επικρίνει την άσκηση βίας στην ιντιφάντα, θα αναγκάσει τον Αριέλ Σαρόν να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή πλευρά, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η νομοθεσία προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών 60 ημέρες μετά το θάνατο του προέδρου, όμως στη Φατάχ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αλλαγή στη νομοθεσία, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Συνέντευξη Μπλερ

Τις απόψεις του για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας αναλύει στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει

Τόνι Μπλερ

Μιλώντας στην εφημερίδα Τάιμς (Times), αποφεύγει να πει εάν είναι ευχαριστημένος ή όχι με το αποτέλεσμα των εκλογών. Δηλώνει, όμως, ότι η επανεκλογή Μπους του δίνει την ευκαιρία να ανανεώσει μια «εξαιρετικά δυνατή σχέση», αν και αναγνωρίζει ότι από ιδεολογικής απόψεως το βρετανικό κόμμα των Εργατικών είναι πιο κοντά με το αμερικάνικο Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ: «Νομίζω πως θέλει να το κάνει. Θα το πει ο ίδιος με τον τρόπο του και όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή», λέει ο κ. Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει ότι το βράδυ της Τρίτης δεν ξενύχτησε για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καλεί την Ευρώπη να συμβιβαστεί με την επιλογή του αμερικανικού λαού.

«Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει», υπογραμμίζει ο κ. Μπλερ, προσθέτοντας ότι και η Ουάσινγκτον πρέπει να ακούσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τόνι Μπλερ δεν αποδέχεται την άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του χρωστάει χάρη για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

«Δεν παρασύρθηκα σε αυτόν τον πόλεμο από τον πρόεδρο Μπους», λέει.

Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μεγάλη ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή το ισραηλινό σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέει ότι δεν έχει ακούσει καμία συζήτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή.

Κακή αρχή

Η επίθεση αυτοκτονίας και η δολοφονία τριών Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ είναι η είδηση που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων.

«Αυτά είναι νέα που ο Βρετανός πρωθυπουργός δε θα ήθελε να ακούσει», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

H απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να μετακινήσει τους Βρετανούς στρατιώτες από τη σχετικά ασφαλή Βασόρα στο «Τρίγωνο του Θανάτου» κοντά στη Βαγδάτη ήταν μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες, μετά την εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Τα βρετανικά στρατεύματα κλήθηκαν να φυλάξουν αυτήν την περιοχή για να αποδεσμεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που επιδίδονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα.

Το επεισόδιο προκάλεσε την παρέμβαση Βρετανών βουλευτών που ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της, γράφει η Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της, που δεν κατονομάζει, το υπουργείο Αμύνης, στις αρχές του έτους είχε απορρίψει μια σειρά αμερικανικών αιτημάτων για βρετανικές ενισχύσεις στις αμερικανικές ζώνες, γιατί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα συμμετείχαν θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωη χιλιάδων αμάχων Ιρακινών.


Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Το σύμβολο που θα μείνει ζωντανό

«Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη να αρχίσει το θρήνο για τον ηγέτη της», είναι ο τίτλος της γαλλικής Λιμπερασιόν (Liberation), σύμφωνα με την οποία, το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ είναι ένα θαύμα.

«Η ανάμνησή του θα νικήσει το θάνατό του και μάλιστα θα γεννήσει ένα νέο μύθο για τους Άραβες», σημειώνει η εφημερίδα, για να διατυπώσει αμέσως μετά τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η Παλαιστίνη θα επιβιώσει χωρίς τον ηγέτη της.

«Θα μπορέσουν τα ορφανά του Αραφάτ να ενωθούν χωρίς εκείνον», διερωτάται χαρακτηριστικά η Λιμπερασιόν.

Για τη Λα Ραθόν (La Razόn) στην Ισπανία, οι τελευταίες στιγμές του Γιασέρ Αραφάτ έρχονται στη χειρότερη χρονική στιγμή για όλους τους ενδιαφερομένους.

Όπως παρατηρείται, «με αυτόν ζωντανό, η μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής ελεγχόταν έως ένα βαθμό, όταν όμως χαθεί όλα τα σενάρια είναι πιθανά, με επικρατέστερα δυστυχώς τα πιο απαισιόδοξα».

Η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) στη Βαρκελώνη συνδέει τον επικείμενο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ με την επανεκλογή του προέδρου Μπους στις ΗΠΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα πως το μέλλον της Παλαιστίνης είναι δυσοίωνο.

Ο Αραφάτ, σύμφωνα με την εφημερίδα από την Καταλονία, ήταν η χαρισματική κινητήριος δύναμη που έδινε ελπίδα σε έναν ολόκληρο λαό.

Η Τριμπιούν της Γενεύης (Tribune de Geneve) φέρει τον τίτλο: «Μπορεί ο άνθρωπος να πεθαίνει, αλλά το σύμβολο παραμένει ζωντανό».

Συνεχίζοντας, η ελβετική εφημερίδα τονίζει ότι σαράντα χρόνια αγώνα για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού έχουν αφήσει ένα βαθύ σημάδι, το οποίο η αρρώστια ή ακόμα και ο θάνατος δεν πρόκειται να σβήσουν.

Το σχετικό άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι «μπορεί να μην έκανε πάντοτε τις σωστές επιλογές, αλλά ο Γιασέρ Αραφάτ δεν είναι Μπιν Λάντεν, είτε αρέσει στον Αριέλ Σαρόν είτε όχι».

Για την επίσης ελβετική Λε Ταν (Les Temps), ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι η πιο διάσημη πολιτική φιγούρα του πλανήτη.

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) εκτιμά πως σκληροπυρηνικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, διαισθάνονται ότι με την απουσία του Αραφάτ έχουν την ευκαιρία να «αρπάξουν» την παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά «βαδίζουν σε λεπτό πάγο υπό το άγρυπνο βλέμμα όσων έχουν υποσχεθεί πίστη στο Γιασέρ Αραφάτ μέχρι το τέλος».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.