Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-06

  1. Εκτροχιασμός τρένου στο δυτικό Λονδίνο
  2. Κατηγορώ του Ανρί για τους οπαδούς του ΠΑΟ
  3. Θωρακίζεται η Γαλλία στην Ακτή Ελεφαντοστού
  4. Τουλάχιστον 43 νεκροί στη Σαμάρα
  5. Εκτροχιασμός τρένου στο δυτικό Λονδίνο
  6. «Ξεχασμένοι» Μπιτλς στον αέρα
  7. Μπους: «Αναπόφευκτη η αλλαγή»
  8. Έκκληση Κιουρέια για εθνική ενότητα
  9. Χάος στη δίκη του «Φωτεινού Μονοπατιού»
  10. Τουλάχιστον 43 νεκροί στη Σαμάρα
  11. Έκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
  12. Έκκληση Κιουρέια για εθνική ενότητα
  13. Μνημόνιο συνεργασίας για τον πετρελαιαγωγό
  14. Αποχή από γαλακτομικά
  15. Επιστολές και αντιπαραθέσεις
  16. Αντιδράσεις
  17. Διαβουλεύσεις για την μετα-Αραφάτ εποχή
  18. Τουλάχιστον 33 νεκροί στη Σαμάρα
  19. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Σαμάρα
  20. Επιχείρηση Φαλούτζα

Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτροχιασμός τρένου στο δυτικό Λονδίνο

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στο δυτικό Λονδίνο, όταν τρένο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και μετά εκτροχιάστηκε.

Έντεκα τραυματίες φέρουν σοβαρά τραύματα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να απεγκλωβίσει όλους τους παγιδευμένους μες τα συντρίμμια του τρένου επιβάτες.

Περίπου 100 πυροσβέστες πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ότι «μεγάλος» αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του συρμού.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο 1735 από το σιδηροδρομικό σταθμό Πάντινγκτον του Λονδίνου στο Πλίμουθ.

Εκπρόσωπος του βασιλικού νοσοκομείου Μπέρκσαϊρ στο Ρέντινγκ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 130 τραυματίες.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε ισόπεδη διάβαση, 500 μέτρα από την εθνική οδό Α4.

Δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν στο τρένο δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνεπιβάτες του βρίσκοταν σε κατάσταση «σοκ».


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορώ του Ανρί για τους οπαδούς του ΠΑΟ

Ο διεθνής επιθετικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας Άρσεναλ, Τιερί Ανρί κατηγόρησε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού για ρατσιστική συμπεριφορά στην αναμέτρηση της Τετάρτης στο Χάιμπουρι για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο σκόρερ του πέναλτι της Άρσεναλ δήλωσε ότι δεν πανηγύρισε το γκολ σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδος και διευκρίνισε ότι προτίμησε να κοιτάει ανέκφραστος προς την κερκίδα.

«Από τα 162 γκολ που έχω σημειώσει στην καριέρα, δεν έχω πανηγυρίσει δύο. Αυτά εναντίον του Παναθηναϊκού«, δήλωσε ο Γάλλος στράικερ στη βρετανική λαϊκή εφημερίδα, «Σαν».

Και ο Ανρί συμπλήρωσε: «Και υπάρχει εξήγηση γι΄ αυτό. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με κοιτούσαν και κραύγαζαν σαν πίθηκοι. Δεν μπορούσα να κάνω κάποια χειρονομία, διότι μετά θα τους προκαλούσα. Τι άλλο να έκανα; Και τι γίνεται μετά; Με κατηγορούν για τον τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζω. Δεν μπορώ να κερδίσω με τίποτα», κατέληξε ο Τιερί Ανρί.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος ποδοσφαιριστής έχει επικριθεί για τον προκλητικά απαθή τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζει.

Οι ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ κατήγγειλαν ότι είχαν την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και στην Αθήνα στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Θωρακίζεται η Γαλλία στην Ακτή Ελεφαντοστού

Οι αντάρτες της οργάνωσης των «Νέων Δυνάμεων» ελέγχουν περιοχές του βορρά

Δύο γαλλικές φάλαγγες και τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ κατευθύνονται προς την Ακτή του Ελεφαντοστού μετά το θάνατο εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού πολίτη.

Πληροφορίες από την πρωτεύουσα, Γιαμουσούκρο αναφέρουν ότι σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις.

Νωρίτερα, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού επιτέθηκαν κατά κρατικής αεροπορικής βάσης και κατέστρεψαν δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ως απάντηση στο βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι αφρικανικές κυβερνητικές δυνάμεις κατά γαλλικών θέσεων, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Γαλλίας.

Τό Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση κατά των γαλλικών ειρηνευτικών δυνάμεων και εξέφρασε τη συμπαράστασή του σ' αυτές.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θεωρεί τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Λοράν Γκμπαμπό, προσωπικά υπεύθυνο για την αποκατάσταση της τάξης.

Η σύγκρουση η μεγαλύτερη μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης σημειώθηκε στην πόλη Μπρόμπο, στις βόρειες περιοχές της χώρας, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη που κατεστράφησαν ήταν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά, Σουχόι. Πληροφορία, την οποία επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Οι δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού εδώ και τρεις ημέρες βάλλουν κατά θέσεων των ανταρτών.

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και στο αεροδρόμιο της Αμπιτζάν μεταξύ των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων μ΄ αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο στρατιώτες της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Οπαδοί των ανταρτών στην πόλη Μαν πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα και λεηλάτησαν κατάστημα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από βάση των Γάλλων, τους οποίους κατηγορούν επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Αφρικανική Ένωση απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές (κυβέρνηση και αντάρτες) να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να πάψουν να παραβιάζουν τους όρους της συνθήκης που υπέγραψαν πέρυσι για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002.

Την περασμένη εβδομάδα οι αντάρτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακάλεσαν όλους τους υπουργούς τους.

Η οργάνωση των ανταρτών «Νέες Δυνάμεις» καταγγέλλει ότι ο στρατός ετοιμάζεται για νέο πόλεμο.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία, 4.000 Γάλλοι στρατιώτες και 6.000 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στην Ακτή του Ελεφαντοστού.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 43 νεκροί στη Σαμάρα

Μπαράζ επιθέσεων στη Σαμάρα

Εκπρόσωπος της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι σύμφωνα με ισλαμικό δικτυακό τόπο την ευθύνη των τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων στη Σαμάρα ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση με επικεφαλής τον ιορδανικής καταγωγής, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος στο διαδίκτυο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι ιρακινοί πολίτες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και 14 ιρακινοί αστυνομικοί από επιθέσεις σε φυλάκια ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Σαμάρα τον Σεπτέμβριο.

Παρέμβαση Ανάν για Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ιράκ απέρριψαν την προειδοποίηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι η επικείμενη επίθεση κατά της Φαλούτζα θα υπονομεύσει την διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου.

Σε επιστολή του προς τις τρεις κυβερνήσεις ο κύριος Ανάν υπογράμμισε ότι η κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση θα αποξενώσει τον ιρακινό λαό.

Όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαφωνεί με την εκτίμηση Ανάν.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν Ιρακινοί και Βρετανοί αξιωματούχοι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την οργή τους για την παρέμβαση του γενικού γραμματέα.

Αμερικανικές δυνάμεις πεζοναυτών υποστηριζόμενες από το πυροβολικό και την αεροπορία εισέβαλαν στα περίχωρα της Φαλούτζα καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίθεση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές μέχρι αργά τη νύχτα κατά στόχων στο κέντρο της πόλης.

Ο δρ. Αχμέντ Ρανέμ, γιατρός στο νοσοκομείο της Φαλούτζα, δήλωσε ότι 100 με 200 αμερικανικές βόμβες έπληξαν την πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Κατά δεκάδες χιλιάδες οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτροχιασμός τρένου στο δυτικό Λονδίνο

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο δυτικό Λονδίνο, όταν τρένο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και μετά εκτροχιάστηκε.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ότι «μεγάλος» αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του συρμού.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο 1735 από το σιδηροδρομικό σταθμό Πάντινγκτον του Λονδίνου στο Πλίμουθ.

Εκπρόσωπος του βασιλικού νοσοκομείου Μπέρκσαϊρ στο Ρέντινγκ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 130 τραυματίες.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε αφύλακτη διάβαση, 500 μέτρα από την εθνική οδό Α4.

Το έργο των σωστικών συνεργείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν στο τρένο δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνεπιβάτες του βρίσκοταν σε κατάσταση «σοκ».


«Ξεχασμένοι» Μπιτλς στον αέρα

Η λατρεία για τους Μπιτλς ξεκίνησε γύρω στο 1964

Σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση των Μπιτλς, η οποία ανακαλύφθηκε προσφάτως, θα μεταδοθεί σε αμερικανική τελετή απονομής μουσικών βραβείων.

Στη βιντεοκασέτα τα θρυλικά σκαθάρια τραγουδούν δύο από τις πρώτες τους μεγάλες επιτυχίες, το «She loves you» (Σι λαβς γιου) και «I wanna hold your hand» (Άι γον χολντ γιόρ χαντ), οι οποίες θα αναμεταδοθούν στις 14 Νοεμβρίου στα αμερικανικά Μουσικά Βραβεία.

Ο μουσικός παραγωγός, Ντικ Κλαρκ, είπε ότι το υλικό είχε βγει στον αέρα από άγνωστη βρετανική τηλεοπτική εκπομπή.

Τα αμερικανικά Μουσικά Βραβεία θεωρούνται ο μεγαλύτερος αντίπαλος των μουσικών βραβείων «Γκράμις».

Ο Άσερ είναι υποψήφιος για τέσσερα βραβεία

Ο τραγουδιστής της R&B μουσικής, Άσερ, αναμένεται να μονοπωλήσει την εκδήλωση, καθώς είναι υποψήφιος για τέσσερα βραβεία.

Με τρεις υποψηφιότητας βραβεία διεκδικεί επίσης το δίδυμο των Άουτκαστ και ο ράπερ Κάνι Γουέστ.

Τα βραβεία θα απονέμουν οι Τζάνετ Τζάκσον, Σερίλ Κρόου και ο ηθοποιός από τη διάσημη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ», Γουίλιαμ Σάτνερ.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Αναπόφευκτη η αλλαγή»

Ο Κόλιν Πάουελ είναι ανάμεσα σε αυτούς που φημολογείται ότι θα παραιτηθεί

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο ανανέωσης του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς όπως είπε στους δημοσιογράφους «η αλλαγή είναι αναπόφευκτη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι σύντομα θ αρχίσει να σκέφτεται τις αλλαγές του 15μελούς υπουργικού του συμβουλίου μόλις μεταβεί στην προεδρική εξοχική οικία στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Οι φήμες οργιάζουν στην Ουάσινγκτον και λέγεται ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις ιδιαίτερα προβεβλημένων πολιτικών προσώπων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ ενδέχεται ν ανακοινώσει την αποχώρησή του πριν από την ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Άσκροφτ λέγεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας εδώ και μήνες. Κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Τζον Άσκροφτ είναι εξουθενωμένος λόγω εκλογών, άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι είναι γεμάτος ενέργεια μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ανάμεσα στους παραιτηθέντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών, Τόμι Τόμσον και ο υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα.

Την Παρασκευή ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών υπεύθυνος σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Κόφερ Μπλακ ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπλακ σκόπευε ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος να αποχωρήσει.

Ο Κόφερ Μπλακ είχε επικριθεί για μια έκθεση τον Απρίλιο, η οποία έκανε λόγο για μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2003, ενώ στην πραγματικότητα ίσχυε το αντίθετο.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Κιουρέια για εθνική ενότητα

Έκκληση για την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κιουρέια ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να μην παρασυρθούν σ΄ έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ξέσπασμα βίας σε περίπτωση που πεθάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ.

«Τα όπλα, δεν είναι η λύση», είπε ο Αχμέντ Κιουρέια στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στη Γάζα με εκπροσώπους παλαιστινιακών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων με στόχο να αποτραπούν ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις.

Στη δίωρη συνάντηση μετέχουν αντιπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Φατάχ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ακραίων ισλαμικών ομάδων με την ηγετική ομάδα των Παλαιστινίων που ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ από το πολιτικό προσκήνιο.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα και επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια άκρως σημαντική συνάντηση.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διασκέδασαν τους φόβους περί κενού εξουσίας και ενδοπαλαιστινιακών αντιπαραθέσεων στην περίπτωση που πεθάνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν τονίσει την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας «στις δύσκολες μέρες» που διανύει ο παλαιστινιακός λαός.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι δύο πλευρές συζήτησαν για την εφαρμογή «συντονισμένου σχεδίου για την εσωτερική ασφάλεια των παλαιστινιακών εδαφών».

Είναι πιθανό πάντως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι δυο οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις στον Αχμέντ Κιουρέια να συμπεριλάβει εκπροσώπους τους στην ηγετική ομάδα που αναλαμβάνει την εξουσία στην μετά-Αραφάτ εποχή.

Καθημερινές είναι πλέον οι διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αραφάτ

Την ώρα της συνάντησης του Κιουρέια με τους εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Μαχμούντ Αμπάς, προήδρευσε συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Ταγίπ Αμπντελραχίμ, επικεφαλής του γραφείου του Αραφάτ, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να αποστείλει τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του.

Έκρηξη

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην Καλκίγια της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως μέλη ισλαμικής οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους.

Οι Μοχάμαντ Σααντί, 30 ετών, και Μοχάμεντ Τζιάντι, 29 ετών της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» πέθαναν ακαριαία.

Η αιτία της έκρηξης δεν είναι γνωστή και ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Λίγες ώρες νωρίτερα από την έκρηξη στην Καλκίγια, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν από ισραηλινά πυρά.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που επιτίθενταν με πέτρες.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν βόμβα έξω από εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Σταθερά σε κώμα

Ο Γιασέρ Αραφάτ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κωματώδη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

Γάλλοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ολονυχτίες για τον Αραφάτ έξω από το νοσοκομείο στο Παρίσι

Ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντάινα στενός συνεργάτης του παλαιστινίου ηγέτη δήλωσε ότι οι γιατροί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν από τι πάσχει ο κύριος Αραφάτ.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχαρονότ» δημοσίευσε στο δικτυακό της τόπο ότι ο 75χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης συνήλθε από το κώμα και ότι συνομίλησε με τους θεράποντες ιατρούς του.

Ωστόσο, η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ιατρικής πηγές εντός του νοσοκομείου αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ αναπνέει με μηχανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με φήμες έχουν ήδη προκύψει διαφωνίες μεταξύ των συγγενών του Αραφάτ και των συμβούλων ως προς το πότε κι αν πρέπει να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Χάος στη δίκη του «Φωτεινού Μονοπατιού»

Ο Γκουζμάν μετέτρεψε τη δίκη σε διαδήλωση

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα της επαναληπτικής δίκης των πρώην ηγετικών μελών της μαοϊκής οργάνωσης του Περού «Φωτεινό Μονοπάτι».

Ο δικαστής διέκοψε τη δίκη όταν ο ιδρυτής της οργάνωσης, Αμπιμαέλ Γκουζμάν και 15 συγκατηγορούμενοί του ύψωσαν τις γροθιές τους και άρχισαν να τραγουδούν επαναστατικά τραγούδια και συνθήματα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Η δίκη θα επαναληφθεί σε μία εβδομάδα.

Ο Αμπιμαέλ Γκουζμάν κατηγορείται εκ νέου για τρομοκρατικές ενέργειες και δικάζεται από πολιτικό δικαστήριο.

Η καταδικαστική απόφαση μυστικού στρατοδικείου το 1992 ακυρώθηκε πέρυσι.

Ο Αμπιμαέλ Γκουζμάν ηγήθηκε εξεγέρσεων το 80, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

H Επιτροπή για την Αλήθεια, η οποία συστάθηκε πέρυσι, απεφάνθη ότι το «Φωτεινό Μονοπάτι» ευθύνεται για το 54% των περίπου 70.000 θανάτων και εξαφανίσεων που προκάλεσε η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και της κυβέρνησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού έκρινε αντισυνταγματικά τα ειδικά στρατοδικεία που χρησιμοποίησε τη δεκαετία ο πρώην πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Για αυτό το λόγο η εισαγγελική αρχή απήγγειλε εκ νέου κατηγορίες κατά του 69χρονου Περουβιανού.

Ο Γκουζμάν, ο οποίος διατηρούσε σχολή, κατηγορείται ότι εκμεταλλευόταν τους μαθητές με τα χρήματα των οποίων χρηματοδοτούσε τον ένοπλο αγώνα του.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 43 νεκροί στη Σαμάρα

Μπαράζ επιθέσεων στη Σαμάρα

Εκπρόσωπος της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι ιρακινοί πολίτες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και 14 ιρακινοί αστυνομικοί από επιθέσεις σε φυλάκια ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Σαμάρα τον Σεπτέμβριο.

Παρέμβαση Ανάν για Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ιράκ απέρριψαν την προειδοποίηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι η επικείμενη επίθεση κατά της Φαλούτζα θα υπονομεύσει την διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου.

Σε επιστολή του προς τις τρεις κυβερνήσεις ο κύριος Ανάν υπογράμμισε ότι η κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση θα αποξενώσει τον ιρακινό λαό.

Όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαφωνεί με την εκτίμηση Ανάν.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν Ιρακινοί και Βρετανοί αξιωματούχοι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την οργή τους για την παρέμβαση του γενικού γραμματέα.

Αμερικανικές δυνάμεις πεζοναυτών υποστηριζόμενες από το πυροβολικό και την αεροπορία εισέβαλαν στα περίχωρα της Φαλούτζα καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίθεση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές μέχρι αργά τη νύχτα κατά στόχων στο κέντρο της πόλης.

Ο δρ. Αχμέντ Ρανέμ, γιατρός στο νοσοκομείο της Φαλούτζα, δήλωσε ότι 100 με 200 αμερικανικές βόμβες έπληξαν την πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Κατά δεκάδες χιλιάδες οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Οι αντάρτες της οργάνωσης των «Νέων Δυνάμεων» ελέγχουν περιοχές του βορρά

Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού επιτέθηκαν κατά κρατικής αεροπορικής βάσης και κατέστρεψαν δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ως απάντηση στο βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι αφρικανικές δυνάμεις κατά γαλλικών θέσεων, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ κυανόκρανοι και τραυματίσθηκαν 23.

Η σύγκρουση η μεγαλύτερη μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης σημειώθηκε στην πόλη Μπρόμπο, στις βόρειες περιοχές της χώρας, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη που κατεστράφησαν ήταν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά, Σουχόι. Πληροφορία, την οποία επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Οι δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού εδώ και τρεις ημέρες βάλλουν κατά θέσεων των ανταρτών.

Η Αφρικανική Ένωση απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές (κυβέρνηση και αντάρτες) να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να πάψουν να παραβιάζουν τους όρους της συνθήκης που υπέγραψαν πέρυσι για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002.

Την περασμένη εβδομάδα οι αντάρτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακάλεσαν όλους τους υπουργούς τους.

Η οργάνωση των ανταρτών «Νέες Δυνάμεις» καταγγέλλει ότι ο στρατός ετοιμάζεται για νέο πόλεμο.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία, 10.000 Γάλλοι κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στην Ακτή του Ελεφαντοστού.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Κιουρέια για εθνική ενότητα

Έκκληση για την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κιουρέια ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να μην παρασυρθούν σ΄ έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ξέσπασμα βίας σε περίπτωση που πεθάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ.

«Τα όπλα, δεν είναι η λύση», είπε ο Αχμέντ Κιουρέια στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στη Γάζα με εκπροσώπους παλαιστινιακών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων με στόχο να αποτραπούν ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις.

Στη δίωρη συνάντηση μετέχουν αντιπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Φατάχ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ακραίων ισλαμικών ομάδων με την ηγετική ομάδα των Παλαιστινίων που ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ από το πολιτικό προσκήνιο.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα και επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια άκρως σημαντική συνάντηση.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διασκέδασαν τους φόβους περί κενού εξουσίας και ενδοπαλαιστινιακών αντιπαραθέσεων στην περίπτωση που πεθάνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν τονίσει την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας «στις δύσκολες μέρες» που διανύει ο παλαιστινιακός λαός.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι δύο πλευρές συζήτησαν για την εφαρμογή «συντονισμένου σχεδίου για την εσωτερική ασφάλεια των παλαιστινιακών εδαφών».

Είναι πιθανό πάντως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι δυο οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις στον Αχμέντ Κιουρέια να συμπεριλάβει εκπροσώπους τους στην ηγετική ομάδα που αναλαμβάνει την εξουσία στην μετά-Αραφάτ εποχή.

Καθημερινές είναι πλέον οι διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αραφάτ

Την ώρα της συνάντησης του Κιουρέια με τους εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Μαχμούντ Αμπάς, προήδρευσε συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Ταγίπ Αμπντελραχίμ, επικεφαλής του γραφείου του Αραφάτ, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να αποστείλει τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του.

Έκρηξη

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην Καλκίγια της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως μέλη ισλαμικής οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους.

Οι Μοχάμαντ Σααντί, 30 ετών, και Μοχάμεντ Τζιάντι, 29 ετών της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» πέθαναν ακαριαία.

Η αιτία της έκρηξης δεν είναι γνωστή και ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Λίγες ώρες νωρίτερα από την έκρηξη στην Καλκίγια, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν από ισραηλινά πυρά.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που επιτίθενταν με πέτρες.

Σταθερά σε κώμα

Ο Γιασέρ Αραφάτ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κωματώδη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

Γάλλοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ολονυχτίες για τον Αραφάτ έξω από το νοσοκομείο στο Παρίσι

Ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντάινα στενός συνεργάτης του παλαιστινίου ηγέτη δήλωσε ότι οι γιατροί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν από τι πάσχει ο κύριος Αραφάτ.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχαρονότ» δημοσίευσε στο δικτυακό της τόπο ότι ο 75χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης συνήλθε από το κώμα και ότι συνομίλησε με τους θεράποντες ιατρούς του.

Ωστόσο, η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ιατρικής πηγές εντός του νοσοκομείου αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ αναπνέει με μηχανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με φήμες έχουν ήδη προκύψει διαφωνίες μεταξύ των συγγενών του Αραφάτ και των συμβούλων ως προς το πότε κι αν πρέπει να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μνημόνιο συνεργασίας για τον πετρελαιαγωγό

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών των αντιπροσωπειών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για την προώθηση του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Τα τρία μέρη κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία για το Μνημόνιο συνεργασίας το οποίο μονογράφηκε από τους επικεφαλής των τριών αντιπροσωπειών.

«Μετά από περισσότερο από 10 χρόνια προσπαθειών κατορθώσαμε όλοι μαζί να αποτελματώσουμε το θέμα και τώρα να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπογραφεί το επίσημο Μνημόνιο συνεργασίας, σε υπουργικό επίπεδο, στο προσεχές διάστημα.

»Η ημερομηνία και ο τόπος της υπογραφής θα καθοριστούν δια της διπλωματικής οδού. Η σημερινή μονογραφή του Μνημονίου συνεργασίας και η επικείμενη επίσημη υπογραφή του αποτελούν ιστορικό σταθμό στις σχέσεις των τριών χωρών και των λαών τους», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.

«Η υλοποίηση του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δεν αφορά απλά την μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδος προς τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Επιπρόσθετα, συνδέεται και σηματοδοτεί την κοινή βούλησή μας για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και τη συστράτευσή μας στο στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Ο κ. Σιούφας συνεχάρη τους επικεφαλής Γιώργο Σαλαγκούδη, Καλίν Ρογκάτσεφ και Ανατόλι Γιανόφσκυ και τα μέλη των τριών αντιπροσωπειών «που εργάστηκαν σκληρά αλλά σε κοινή κατεύθυνση, ξεπέρασαν παλαιές, μεμονωμένες διαφορές και απόψεις και συμφώνησαν σε ένα κοινά αποδεκτό Μνημόνιο συνεργασίας».


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχή από γαλακτομικά

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο των διοξινών που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, οδήγησε τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην Ελλάδα να συστήσει στους καταναλωτές αποχή δέκα ημερών από γαλακτοκομικά και πατάτες Ολλανδίας, Γερμανίας και Βελγίου.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός επισημαίνει, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, εντούτοις επισημαίνει προς τους καταναλωτές ότι για το επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα Ολλανδίας, Γερμανίας και Βελγίου έως ότου ολοκληρωθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η προσωρινή αποχή των καταναλωτών από τα προαναφερθέντα προϊόντα είναι το μόνο μέτρο που συστήνεται έως ότου ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση από την ολλανδική εάν η χώρα έχει εισαγάγει και σε ποιο βαθμό μολυσμένα προϊόντα.

«Το πρόβλημα με τις διοξίνες σε καμία περίπτωση δεν αφορά το ελληνικό γάλα και τα ελληνικά προϊόντα», ξεκαθαρίζει ο Ν. Κατσαρός.

Τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται στην Ελλάδα για τα προϊόντα που εισήχθησαν από την Ολλανδία από τις 3 Αυγούστου αναμένονται σε οκτώ με δέκα ημέρες.

Σε 100 δείγματα ολλανδικού γάλακτος που εξετάσθηκαν ήδη δεν βρέθηκαν διοξίνες, επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα».


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολές και αντιπαραθέσεις

Επιστολή του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη προς τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ για το θέμα της ΠΓΔΜ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να καταδείξει τις αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Την επιστολή δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», χαρακτηρίζοντάς την «ντοκουμέντο αδράνειας της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην από καιρό διαφαινόμενη πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Η επιστολή έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και είναι γραμμένη σε ήπιο ύφος και η μόνη προειδοποίηση που απευθύνει προς τον κ. Πάουελ είναι πως η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διακρατικές συμφωνίες μπορεί να «επηρεάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το όνομα και να εμποδίσει την επίτευξη της συμφωνίας».

Πουθενά στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στις οποιεσδήποτε επιπτώσεις εφόσον οι ΗΠΑ προχωρούσαν -όπως και έπραξαν- σε αγνόηση των ελληνικών θέσεων γράφει η εφημερίδα στο σχόλιο της, επισημαίνοντας ότι έχει συνταχθεί με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος σε δήλωση του στην ίδια εφημερίδα προειδοποιεί πως η όποια ελληνική παρέμβαση στους κόλπους της ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα μας σε «καταστροφή και ρεζιλίκι», ενώ προβλέπει ότι θα ακολουθήσει βροχή αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Παράλληλα διατυπώνει τον προβληματισμό του για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Αυτά που λέει ο Καραμανλής για μάχη στην ΕΕ είναι γελοία. Σημαίνει ότι μόνοι μας θα θέσουμε βέτο για ένα τέτοιο θέμα και θα ενοχλούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Δηλαδή, αποσύραμε τα βέτο για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά και θέτουμε θέμα Σκοπιανού;», αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωση του ο κ. Πάγκαλος.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φρενάρουν τα συλλαλητήρια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές, διεθνής δραστηριότητα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ψύχραιμα θα αντιμετωπίσουμε το εθνικό θέμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Όχι άλλα δάκρυα μετά από 13 χρόνια λαθών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οργή κατά Μπους από Κεντροδεξιά.

Η ΑΥΓΗ: Ο πειρασμός του Χριστόδουλου - Περιοδεύει σε Μακεδονία - Θράκη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνες διχαστικές κραυγές από ψευτοπατριώτες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εθνική αυτοκριτική συνιστά ο κ. Κ. Καραμανλής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΕΘΝΟΣ: Αναζητά άλλοθι για τα δικά του λάθη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ευρώ - πήδησαν τον Μπους και τους Σκοπιανούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δέσμευση Καραμανλή για το Σκοπιανό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζητείται εθνική συνεννόηση για το Σκοπιανό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν

ΕΣΤΙΑ: Η επαίσχυντη συμφωνία με τα Σκόπια.

ESPRESSO: Η αυτοθυσία του διαιτητή Βασσάρα - Έπαθε εγκαύματα 2ου βαθμού για να γλιτώσει την κόρη του.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντεπίθεση για Σκόπια-Ο κ. Κ. Καραμανλής στηρίζεται και από τους δυσαρεστημένους με τις ΗΠΑ Ευρωπαίους.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Απολογισμός Καραμανλή - 7 πληγές σε 7 μήνες.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η απόφαση των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Το ντοκουμέντο του μεγάλου ύπνου - Η επιστολή Μολυβιάτη σε Πάουελ.

Η ΝΙΚΗ: ΟΧΙ σε διαδηλώσεις ΟΧΙ σε βέτο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντεργατικά μέτρα και νέοι μηχανισμοί καταστολής.

TRAFFIC NEWS: Η μεγάλη επιστροφή του Χατζηστεφάνου στην TV.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πήρε όλο το βάρος πάνω του ο Καραμανλής.

Η ΧΩΡΑ: Ομίχλη στα Βαλκάνια.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις για την μετα-Αραφάτ εποχή

Υποστηρικτές του παλαιστίνιου ηγέτη προσεύχονται για την ανάρρωση του

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κιουρέια, συναντάται στη Γάζα με εκπροσώπους παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων με στόχο να αποτραπούν αντιπαραθέσεις εάν πεθάνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Στη συνάντηση μετέχουν αντιπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ακραίων ισλαμικών ομάδων με την ηγετική ομάδα των Παλαιστινίων που ανέλαβε μετά την αποχώρηση του κυρίου Αραφάτ από το πολιτικό προσκήνιο.

Αναμένεται ότι ο κύριος Κιουρέια θα επαναλάβει τις εκκλήσεις του για ενότητα.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν τονίσει την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας «στις δύσκολες μέρες» που διανύει ο παλαιστινιακός λαός.

Είναι πιθανό πάντως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι δυο οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις στον κύριο Κιουρέια να συμπεριλάβει εκπροσώπους τους στην ηγετική ομάδα που αναλαμβάνει στην μετά-Αραφάτ εποχή.

Ο Γιασέρ Αραφάτ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

Γάλλοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντάινα στενός συνεργάτης του παλαιστινίου ηγέτη δήλωσε ότι οι γιατροί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν από τι πάσχει ο κύριος Αραφάτ.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 33 νεκροί στη Σαμάρα

Μπαράζ επιθέσεων στη Σαμάρα

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι ιρακινοί πολίτες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και 14 ιρακινοί αστυνομικοί από επιθέσεις σε φυλάκια ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Σαμάρα τον Σεπτέμβριο.

Παρέμβαση Ανάν για Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ιράκ απέρριψαν την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι η επικείμενη επίθεση κατά της Φαλούτζα θα υπονομεύσει την διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου.

Σε επιστολή του προς τις τρεις κυβερνήσεις ο κύριος Ανάν υπογράμμισε ότι η κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση θα αποξενώσει τον ιρακινό λαό.

Όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαφωνεί με την εκτίμηση Ανάν.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν ιρακινοί και βρετανοί αξιωματούχοι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την οργή τους για την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα.

Αμερικανικές δυνάμεις πεζοναυτών υποστηριζόμενες από το πυροβολικό και την αεροπορία εισέβαλαν στα περίχωρα της Φαλούτζα καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίθεση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές μέχρι αργά τη νύχτα κατά στόχων στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στη Σαμάρα

Μετά το ηλιοβασίλεμα

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν τρεις μεγάλες εκρήξεις, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι ιρακινοί πολίτες.

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί είναι μεταξύ των θυμάτων από επιθέσεις σε φυλάκια ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Σαμάρα τον Σεπτέμβριο.

Παρέμβαση Ανάν για Φαλούτζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ιράκ απέρριψαν την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι η επικείμενη επίθεση κατά της Φαλούτζα θα υπονομεύσει την διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου.

Σε επιστολή του προς τις τρεις κυβερνήσεις ο κύριος Ανάν υπογράμμισε ότι η κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση θα αποξενώσει τον ιρακινό λαό.

Όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαφωνεί με την εκτίμηση Ανάν.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν ιρακινοί και βρετανοί αξιωματούχοι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την οργή τους για την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα.

Αμερικανικές δυνάμεις πεζοναυτών υποστηριζόμενες από το πυροβολικό και την αεροπορία εισέβαλαν στα περίχωρα της Φαλούτζα καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίθεση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές μέχρι αργά τη νύχτα κατά στόχων στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση Φαλούτζα

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

«Οι ΗΠΑ έτοιμες για ην επίθεση στη Φαλούτζα», ο κεντρικός τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η αμερικανική επιχείρηση αναμένεται να είναι «η πιο αιματηρή από την έναρξη του πολέμου», καθώς εκφράζονται φόβοι για «μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Οι Τάιμς (Times) σημειώνουν ότι η μάχη της Φαλούτζα «θα είναι καθοριστική για το μέλλον του Ιράκ».

Η βρετανική εφημερίδα επικροτεί την άποψη του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουϊ, ότι οι αντάρτες θα πρέπει να ηττηθούν στη Φαλούτζα έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για «δίκαιες, ελεύθερες και αντιπροσωπευτικές εκλογές τον Ιανουάριο».

Βρετανοί στρατιώτες

Οι Τάιμς στο κεντρικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι ο θάνατος των τριών βρετανών στρατιωτών της ταξιαρχίας Μπλακ Γουότς «δεν θα πρέπει να αποτρέψει το στρατό από την αποστολή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ξεχάσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσειςΑποτελεί ντροπή η Μπλακ Γουότς να κάνει το καθήκον της τη στιγμή που οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη κατάσταση για το δικό τους πολιτικό συμφέρον».

Αντίθετα η Ιντιπέντεντ (Independent) προβάλει τη περίπτωση ενός εκ των στρατιωτών που σκοτώθηκαν, του 19χρονου Πολ Λόου. «Ένα παιδί που το μόνο που ήθελε ήταν να γυρίσει σπίτι του», ο τίτλος της Ιντιπέντεντ που συνοδεύεται από φωτογραφία του βρετανού στρατιώτη.

ΠΓΔΜ

«Ένα διχαστικό δημοψήφισμα που ίσως αποτελέσει έναυσμα για εμφύλιο πόλεμο στη Μακεδονία», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης των Τάιμς (Times) από τα Σκόπια.

Το δημοψήφισμα αποσκοπεί στο να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα που αποτελεί το 25% του πληθυσμού.

Όμως συνεχίζουν οι Τάιμς σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει κατά της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των Αλβανών «η Μακεδονία θα βρεθεί και πάλι στα πρ΄θυρα βίαιης εθνικιστικής αντιπαράθεσης».

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «ενεθάρρυνε τους εθνικιστές» παρά την αντίδραση της Ελλάδας που «απειλεί να θέσει βέτο στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Οι Τάιμς επικεντρώνονται στη ανταπόκριση τους στις απειλές του Αλί Αχμέτι, «του ηγέτη της αλβανικής εξέγερσης το 2001», ο οποίος δήλωσε ότι η Συμφωνία της Οχρίδας «θα ακυρωθεί» σε περίπτωση που το δημοψήφισμα το οποίο προωθούν οι εθνικιστικοί κύκλοι πετύχει.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.