Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-10

  1. Στο φως τα δωμάτια θανάτου της Φαλούτζα
  2. Κόντρα για εναέριες παραβάσεις και παραβιάσεις
  3. Αλλαγές στη φορολογία
  4. Μολυβιάτης εφ όλης της ύλης
  5. Ζωή στον Άρη!
  6. Αιματηρές οδομαχίες στη Φαλούτζα
  7. Υπό εξασφάνιση!
  8. Επιτυχημένοι «παραγωγοί»
  9. Αλλαγές στη φορολογία
  10. Στο χείλος ζωής και θανάτου
  11. Ολλανδία: Τραυματισμός αστυνομικών σε επιδρομή
  12. Κίνητρα για επενδύσεις
  13. Στην Ευρώπη το θέμα της ονομασίας
  14. Επίσκεψη Σολάνα και παιδεία
  15. Στο χείλος ζωής και θανάτου
  16. Οι πρώτες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση Μπους
  17. Μετά τον Αραφάτ, τι;
  18. Η Φαλούτζα καίγεται, το Ιράκ αναφλέγεται
  19. ΠΓΔΜ: Εμμονή στο όνομα και χαμηλοί τόνοι

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 02:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στο φως τα δωμάτια θανάτου της Φαλούτζα

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Από το πεδίο της μάχης το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων μετατοπίζεται σήμερα στην ανακάλυψη δωματίων όπου κρατούνταν και πιθανότατα θανατώνονταν όμηροι από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων της Φαλούτζα.

«Οι δυνάμεις της Φαλούτζα ανακαλύπτουν τα δωμάτια του θανάτου», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν» (The Guardian) και διευκρινίζει ότι «τα κτίρια στο βόρειο τμήμα της πόλης, προπύργιο των μαχητών, ήταν γεμάτα με σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι μαχητές. Υπήρχαν επίσης κατάλογοι με τα ονόματα των ομήρων».

Στο ίδιο ύφος και ο τίτλος της «Τάιμς» (The Times): «Ανακαλύφθηκαν στη Φαλούτζα δωμάτια φυλακές ομήρων», ενώ η «Ιντιπέντεντ» (Independent) αναφέρεται στο θέμα με άρθρο στο κυρίως σώμα της εφημερίδας και με τίτλο: «Στο φως αποδείξεις για δολοφονίες ομήρων».

Στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» με αφορμή την ημέρα μνήμης των πεσόντων του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γράφει: «Ημέρα Μνήμης. Σήμερα η Βρετανία θυμάται τους νεκρούς δύο παγκοσμίων πολέμων και άλλων πιο πρόσφατων συγκρούσεων. Το τελευταίο έτος 21 ονόματα γράφτηκαν με τραγικό τρόπο στον κατάλογο των ηρωικώς πεσόντων».

Ακολουθούν οι φωτογραφίες 16 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από τον Ιανουάριο του 2004. Η μεγαλύτερη σε ηλικία λοχίας, Ντενίζ Ρόουζ είναι 34 ετών και ο μικρότερος είναι ο στρατιώτης Πολ Λόουλ, ηλικίας 19 ετών.

Με την «Ιντιπέντεντ» συμφωνεί η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph): «Ο πόλεμος του Ιράκ φορτίζει περαιτέρω την ημέρα μνήμης των πεσόντων των δύο παγκοσμίων πολέμων».

Καταγγελίες αμάχων

Στο θέμα των απωλειών των αμάχων αναφέρεται η «Τάιμς» με τίτλο: «Τραυματισμένα παιδιά πέθαναν αβοήθητα χωρίς κανείς να τους δώσει ένα φάρμακο»

Οι ανταποκριτές Ρίτσαρντ Λόιντ Πάρι και Αλί Χαμντάνι από τη Βαγδάτη γράφουν: «Πρόσφυγες από τη Φαλούτζα κάνουν λόγο για ανθρωπιστική κρίση και καταγγέλλουν ότι γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν είτε στους βομβαρδισμούς των Αμερικανών είτε λόγω έλλειψης φαρμάκων και υγιεινής».

Υπάρχουν, επίσης, καταγγελίες ότι οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν γειτονικά χωριά στα όποια έχουν καταφύγει πρόσφυγες.

«Προσευχόμουν στο τέμενος του χωριού», είπε ο 35χρονος Αμπού Μουσταφά και πρόσθεσε, «όταν ξαφνικά ακούσαμε ένα εκκωφαντικό μπαμ και τρέξαμε προς το μέρος που ακούστηκε η έκρηξη. Ήταν ένας αμερικανικός πύραυλος».

Η μαρτυρία ενός μαχητή

Ο ανταποκριτής της «Γκάρντιαν», Γκάιθ Αμπντούλ Αχάντ, ο οποίος βρίσκεται στη Φαλούτζα, κατάφερε να συνομιλήσει με μέλος της περιοβόητης οργάνωσης «Τουαχίντ αλ Τζιχάντ», της οποίας επικεφαλής φέρεται ο Ιορδανός, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

«Το μόνο μέρος που μου απομένει μετά από εδώ είναι ο παράδεισος», είναι ο τίτλος του άρθρου και αποδίδεται σε έναν από τους μαχητές της Φαλούτζα, ο οποίος κατάγεται από την Υεμένη.

Πατέρας πέντε παιδιών προσπάθησε να πάει στο Ιράκ αρχικώς πριν από 18 μήνες. «Συνάντησα έναν Ιορδανό έμπορο, ο οποίος μου έδωσε εισιτήρια για τη Συρία και 100 δολάρια. Με πήγε μέχρι το αεροδρόμιο».

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο, η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδό του στο Ιράκ. Επέστρεψε στις σπουδές του θεολογία και ξέχασε για λίγο το ισλάμ και τη τζιχάντ. «Ξύπνησα όμως με το σκάνδαλο των βιαιοπραγιών στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ».

Οργή γονέων

Οι συγγενείς των Βρετανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ θα πραγματοποιήσουν σήμερα αντιπολεμική διαδήλωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο.

Για το θέμα διαβάζουμε στην «Γκάρντιαν»: «Θα σκοτώσω τον Τζεφ Χουν: η οργή ενός πατέρα». Πρόκειται για τον πατέρα δύο στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ στο τάγμα της Μπλακ Γουότς (σ.σ Μαύρης Περιπόλου).

Οι γιοι του επρόκειτο να επιστρέψουν στη Βρετανία όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την αναδίπλωση του τάγματος από το νότιο προς το κεντρικό Ιράκ.

Ο Τζέιμς Μπιουκάναν απεκάλεσε τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας «διπρόσωπο φυτό».

Υποσχέσεις σε νέους γονείς

Το άλλο θέμα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων είναι οι δεσμεύσεις των Συντηρητικών για φοροαπαλλαγές στους νέους γονείς.

«Οι Τόρις προσφέρουν 150 λίρες την εβδομάδα στις μητέρες για να μείνουν στο σπίτι», γράφει η «Τάιμς» αναφερόμενη στις προτάσεις που έκανε σήμερα τόσο ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ αλλά και ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

«Και τα σχέδια έχουν ως αποδέκτες τους σκληρά εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι θεωρούνται η πιο σημαντική ομάδα ψηφοφόρων, ίσως αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών», σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι Τόρις προσφέρουν άδεια ενός έτους στους πατέρες», επισημαίνει η «Γκάρντιαν» και στον πλαγιότιτλο σημειώνει ότι «ο Χάουαρντ προσπαθεί κατατροπώσει τους Εργατικούς με πληρωμένες άδειες στους νέους γονείς».


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα για εναέριες παραβάσεις και παραβιάσεις

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ

Παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών που συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά κατήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι δυο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 που πετούσαν χτες το πρωί σε διεθνή εναέριο χώρο στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Μεσόγειος 04» παρενοχλήθηκαν από δυο ελληνικά F-4 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο και δυο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο.

Οι Τούρκοι πιλότοι ενημέρωσαν αμέσως το νατοϊκό κέντρο επιχειρήσεων και δυο ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWACS απομάκρυναν τους Έλληνες πιλότους από την περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ από τις πρώτες παραγράφους της ανακοίνωσης τονίζει ότι η Τουρκία επιθυμεί την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με την Ελλάδα και την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο ώστε αυτές να μην γίνονται αιτία εντάσεων. Σημειώνει μάλιστα ότι για το λόγο αυτό συζήτησε χτες με τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διερωτάται πως απογειώθηκαν τα δυο ελληνικά F-4 από τη Λήμνο η οποία θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι με τη συνθήκη του Μοντρέ αίρεται η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης που προβλέπονταν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας στις πρόσφατες καταγγελίες της Αθήνας για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση της δραστηριότητας στο Αιγαίο και πως οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών έχουν αυξηθεί μόνο σε σχέση με τον Αύγουστο οπότε η Τουρκία είχε περιορίσει τις δραστηριότητές της ως ένδειξη καλής θελήσεως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ελληνική αντίκρουση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού, είπε ότι «πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, τηλεφώνησε χθες [Τρίτη] το απόγευμα στον Τούρκο ομόλογό του για να του θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και παραβάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Και σημειώνει: «Οι σημερινές αιτιάσεις του αξιότιμου Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Γκιούλ, απηχούν τις απόψεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια παραμένουν τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, απήντησε και το γενικό επιτελείο εθνικής αμύνης, σημειώνοντας ότι «τα εν λόγω τουρκικά αεροσκάφη ενεργούσαν σε περιοχή που δεν είχε εκχωρηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τα ελληνικά αεροσκάφη προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών καθόσον ήσαν άγνωστο ίχνος το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεως».

Νέες παραβιάσεις από Άγκυρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και την Τετάρτη.

Επτά σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως πραγματοποιώντας 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε 10 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 16 τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν - ανάμεσα τους δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN 235 - αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 3 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό, 4 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στη φορολογία

Υποσχέσεις για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης

Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός εθνικής οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει τις τομές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στην οικονομία.

Και ανέφερε ότι σε αυτό προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα και κυρίως για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ένα αντικειμενικό νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων.

Τέλος προβλέπεται κατάργηση του ΣΔΟΕ, στη θέση του οποίου θα λειτουργήσει μια νέα υπηρεσία ειδικών φορολογικών ελέγχων με νέα φιλοσοφία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «με αυτές τις τέσσερις τομές, πιστεύει ότι προωθεί τους στόχους και της ανάπτυξης της χώρας και της κοινωνικής συνοχής και της αύξησης της απασχόλησης και της καλύτερης λειτουργίας του υπουργείου οικονομικών».

Αντιδράσεις κομμάτων και φορέων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι «αντί για φορολογική μεταρρύθμιση, παρουσιάζονται ορισμένες μόνο φορολογικές διευθετήσεις χωρίς να παρουσιάζεται όλο το σκέλος των εμμέσων φόρων που είναι στην πολιτική της κυβέρνησης δεδομένο ότι θ ακολουθήσει».

Και υπενθύμισε ότι έχει ψηφιστεί σε νομοσχέδιο πολύ μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας, καταλήγοντας:

«Η όλη λογική της κυβέρνησης στα φορολογικά είναι η επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με τους έμμεσους φόρους, η ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων και ταυτόχρονα η έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού προσανατολισμού».

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα νέα φορολογικά μέτρα «υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στήριξη της κερδοφορίας του», ενώ «η αύξηση του αφορολόγητου ορίου και οι αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες ουσιαστικά εξυπηρετούν τα υψηλά εισοδήματα».

Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αντί της φορολογικής μεταρρύθμισης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση, προωθεί ασήμαντες φορολογικές διευθετήσεις που εάν συνεκτιμηθούν με την φορολογική ωρίμανση των εισοδημάτων κατά το 2005 και την αύξηση ορισμένων άμεσων φόρων, όχι μονό δεν θα ελαφρύνουν αλλά αντίθετα θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Και προσθέτει: «Υπάρχουν, όμως, στις διευθετήσεις αυτές γενναίες φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, στοιχείο που χρωματίζει με έντονο νεοφιλελεύθερο χρώμα τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Την πολιτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα την απορρίψουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άλλες αδύναμες κοινωνικές τάξεις»

Και η ΓΣΕΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει τα βάρη της φορολογίας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ανοίγει την ψαλίδα σε σχέση με τα μεγάλα εισοδήματα μέσα από τις γενναίες φοροαπαλλαγές που προβλέπει για τις επιχειρήσεις και μάλιστα με κλιμάκωση μέχρι το 2007».

Ακολούθως, καλείται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το αφορολόγητο όριο για τους μισθούς και τις συντάξεις στα 13.000 ευρώ, με παράλληλη μείωση των έμμεσων φόρων και την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, «αφού η ακρίβεια και η περιοριστική εισοδηματική πολιτική στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνει παραπέρα την αγοραστική τους δύναμη».

Ο πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας ελληνικού εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, κάτι που ανέμενε η αγορά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Επεσήμανε, τέλος, ότι η φορολογική μεταρρύθμιση «θα αποτελέσει το κομβικό σημείο αναστροφής του κακού επιχειρηματικού κλίματος, θα απελευθερώσει τις υγιείς μικρές και μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις σε συνδυασμό και με το επικείμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο».


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μολυβιάτης εφ όλης της ύλης

Την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ο κ. Μολυβιάτης

Την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ενημέρωσε την Τετάρτη για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδος έναντι της ΠΓΔΜ, μετά την αναγνώριση της τελευταίας από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι το όνομα και απέδωσε στην πλευρά της ΠΓΔΜ την ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών μέχρι σήμερα.

Προέβλεψε, δε, ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την άκαμπτη στάση των Σκοπίων, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν αντιμετωπίζεται ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της πορείας της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγούμενη διευθέτηση της διαφοράς του ονόματος».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι τίποτε δεν αποσυνδέεται από αυτήν.

«Η Άγκυρα έχει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις και θα κρίνεται διαρκώς γι' αυτές. Ό,τι είχε συμφωνηθεί στο Ελσίνκι παραμένει», είπε.

Ακολούθως τόνισε ότι τίποτε δεν τελειώνει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι «η Τουρκία θα κρίνεται διαρκώς καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», εάν τελικά αποσπάσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιούνται πτήσεις αμερικανικών αεροπορικών εταιριών προς το αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήδη γίνονται από ελληνικής πλευράς οι απαραίτητες ενέργειες στο διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε ότι αυτή παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου στην βάση του σχεδίου Ανάν και ότι «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας με προϋπόθεση την προσαρμογή της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Κριτική αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «κενό πολιτικής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου» και δήλωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων οχτώ μηνών η χώρα έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα στο κύρος της.

Αναφερόμενη στον χειρισμό της πρόσφατης εξέλιξης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, μίλησε για «θέματα που αποκαλύπτονται» και «για ύποπτη διακίνηση εγγράφων».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «σήμερα βασίζονται στις καλές προσωπικές σχέσεις και στον παράγοντα χρόνο», και ζήτησε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου να συμπεριληφθεί επίκληση της ανάγκης για επίλυση της διαφοράς της Τουρκίας με ένα κράτος-μέλος με παρακολούθηση του συμβουλίου.

Έθεσε, δε, το ερώτημα εάν μπορεί η Ελλάδα να συναινέσει σε αποφάσεις χωρίς αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και χωρίς αναφορά σε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Παρέμβαση Σημίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεών του, ανέφερε ότι το Κυπριακό παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ στα πρόθυρα λύσης και ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το εάν η σημερινή κυβέρνηση απορρίπτει ή όχι το Ελσίνκι.

Υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της οκταετίας του ο κ. Σημίτης

Τόνισε δε ότι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο είναι τώρα και όχι όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ρώτησε επίσης εάν η Ελλάδα προτίθεται να κάνει χρήση του βέτο τον Δεκέμβριο σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, είπε ότι «η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους αυτόματους πιλότους και στους από μηχανής θεούς».

Απαντώντας στον κ. Σημίτη ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «αν και εμείς αναγνωρίζουμε ως μόνη ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στα συμπεράσματα του Ελσίνκι αναφέρονται και άλλα θέματα».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Σημίτη ότι το Κυπριακό παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ στα πρόθυρα λύσης ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι «τα χέρια της κυβέρνησης ήταν δεμένα από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης».

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, διευκρίνισε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί το Ελσίνκι, αλλά απλώς επισημαίνονται κάποιες αρνητικές πλευρές του.

Οι θέσεις της Αριστεράς

Από πλευράς ΚΚΕ, ο βουλευτής Ορέστης Κολοζώφ, επεσήμανε τον κίνδυνο «μονομερούς αναγνώρισης από τις ΗΠΑ του ψευδοκράτους στην Κύπρο» και εξέφρασε την άποψη ότι «στην Ουάσιγκτον αρέσουν τα μικρά κρατίδια», στα οποία μπορεί να επιβληθεί.

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για γενικότερη ανασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών μετά την επανεκλογή Μπους και διερωτήθηκε τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περιπτώσεις και άλλων μονομερών παρεμβάσεων στα Βαλκάνια.

Πρότεινε δε ως μέσο αντίστασης από την Ελλάδα να αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, «όχι για τα Σκόπια, αλλά για όσα άλλα μπορούν να μας συμβούν στο μέλλον».

Ο κ. Αλαβάνος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν μεταξύ τους σε συμφωνία σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως το εάν θέλουν ή όχι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά.


Ζωή στον Άρη!

Η υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 44 ανοίγει το δρόμο και για την υπερχρεωμένη ΑΕΚ

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 44, που είχε καταθέσει το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας της ΠΑΕ Άρης.

Αυτή η απόφαση οδηγεί στη διαγραφή περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ (πρέπει να καταβληθούν πλέον 3 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία αντιστοιχούσαν σε χρέη των «κιτρινόμαυρων» από τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα κάνει πιο ελκυστικό τον Άρη, όσον αφορά στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του από κάποιον ισχυρό επιχειρηματία.

Η υπόθεση του Άρη ανοίγει διάπλατα τον δρόμο και στην ΑΕΚ, η οποία προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44.

Αν και προεξοφλείται ότι ορισμένοι από τους πιστωτές του συλλόγου (ποδοσφαιριστές κ.α.) θα προσπαθήσουν με ένδικα μέσα να ανατρέψουν την υπαγωγή στο άρθρο 44, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η επιβίωση της ΠΑΕ Άρης είναι πολύ κοντά.

Γιορτή στο Χαριλάου

Η είδηση της υπαγωγής στο άρθρο 44 προκάλεσε ενθουσιασμό στους οπαδούς του Άρη, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας.

Έξω από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» στο Χαριλάου, δεκάδες οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές οδομαχίες στη Φαλούτζα

Οι Αμερικανικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση

Στο Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα συναντούν σθεναρή αντίσταση στο κέντρο της Φαλούτζα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας επιθέσεων τους εναντίον ανταρτών.

Ανταποκριτής του BBC είδε Αμερικανούς πεζοναύτες να δέχονται πυρά ενόπλων καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν ένα αστυνομικό τμήμα και το δημαρχείο της πόλης, ενώ αμερικανικό άρμα μάχης εξαπέλυσε οβίδες με στόχο γειτονικό τέμενος.

Δημοσιογράφος - κάτοικος της Φαλούτζα μεταδίδει ότι οι αντάρτες μετακινούνται από δρόμο σε δρόμο καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα προελαύνουν στη βορειοδυτική συνοικία Τζολάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δύο αμερικανικά άρματα μάχης έχουν ακινητοποιηθεί μετά από επιθέσεις που δέχθηκαν.

Εκπρόσωποι των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων λένε ότι 11 Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί εθνοφρουροί και εκατοντάδες αντάρτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις και από τους βομβαρδισμούς το τελευταίο 48ωρο, αριθμός που δεν έχει εξακριβωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Αντάρτες πυρπόλησαν πετρελαιαγωγό δίπλα στην πολιορκημένη Φαλούτζα

Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις δοκιμασίες των αμάχων και ιδιαίτερα των τραυματιών και κάνει έκκληση στους εμπολέμους να διευκολύνουν την φυγή όσων χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Φαλούτζα είχε βυθιστεί στο σκοτάδι και οι αντάρτες βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά σε αγωγό πετρελαίου που διέρχεται τα περίχωρα της πόλης.

Συγκρούσεις στη Μοσούλη, απαγωγές στη Βαγδάτη

Στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί, ένας εθνοφρουρός και ένας αλλοδαπός μισθοφόρος βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ενόπλους, όπως λένε οι αρχές της πόλης που έσπευσαν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία μετά τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

Στη Βαγδάτη όπου σημειώνονται ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ενόπλους, αστυνομικούς και Αμερικανούς στρατιώτες το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας θα παραμείνει κλειστό για Τρίτη συνεχή ημέρα για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ άγνωστοι απήγαγαν τρεις συγγενείς του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι.

Εκπρόσωπος του διορισμένου Ιρακινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του 75χρονου εξαδέλφου του, Γκάζι Αλάουι, και απήγαγαν αυτόν, τη νύφη του και ένα άλλο μέλος της οικογένειας.

Δηλώσεις Στρο - Μπλερ για Φαλούτζα

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επέρριψε αποκλειστικά στους αντάρτες την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στο Ιράκ.

Αποκλειστική ευθύνη των ανταρτών οι ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τον Τζακ Στρο

Στην παρουσίαση της ετήσιας βρετανικής έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Στρο ερωτήθηκε εάν η σκληρή τακτική που εφαρμόζουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα προκαλέσει περισσότερη εξέγερση και βία.

Και απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν πολλές περιοχές του Ιράκ όπου δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Και ο λόγος γι αυτό είναι ότι δεν υπάρχει εξέγερση και τρομοκρατία. Οι απώλειες που σημειώθηκαν σε ανθρώπινες ζωές από τον Απρίλιο του 2003 είναι αποκλειστικά ευθύνη των τρομοκρατών και των ανταρτών. Αυτό ισχύει και στη Φαλούτζα».

Συνεχίζοντας ο κ. Στρο είπε ότι τα στρατεύματα μάχονται στη Φαλούτζα με την εξουσιοδότηση της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης και καλύπτονται από την έγκριση που είχαν δώσει τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία ανοικοδόμησης του μεταπολεμικού Ιράκ.

Πάντως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πριν την έναρξη της επιχείρησης κατάληψης της Φαλούτζα είχε ζητήσει από Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Βαγδάτη να μην προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι πολιτικές οδοί εξεύρεσης λύσης και προειδοποιώντας για τον μεγάλο αριθμό απωλειών που θα επακολουθούσαν.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι η επίθεση στη Φαλούτζα θα σταματήσει πάραυτα εάν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα και συμφωνήσουν να λάβουν μέρος στις ιρακινές εκλογές τον προσεχή Ιανουάριο.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό εξασφάνιση!

Αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια προσπάθεια να σώσουν μερικές από τις τελευταίες τοιχογραφίες που έχουν απομείνει στην Αφρική.

Όπως υποστηρίζουν, εξαιτίας της απότομης αύξησης του πληθυσμού στην ήπειρο, οι τοιχογραφίες έχουν παραμεληθεί και βρίσκονται απροστάτευτες στα χέρια επιτήδειων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια περιοχή κοντά στο Ναϊρόμπι, οι αρχαιολόγοι είδαν με τα μάτια τους την έκταση του προβλήματος.

Ο δρ Στίβεν Άμπροους έστρεψε την προσοχή του κόσμου σε μια βραχώδη έκταση μια ώρα έξω από την πρωτεύουσα της Κένυας, όπου μπορεί κανείς να δει μερικές απ'αυτές τις τοιχογραφίες με γυμνό μάτι.

Στο έλεος του τουρισμού και των βανδάλων

«Αυτές εδώ πρέπει να έχουν ζωγραφιστεί κατά την περίοδο της νηστείας των Μασάι», είπε στο BBC ο δρ Άμπρους.

Ο δρ Άμπροους πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό οι τοιχογραφίες να είχαν πειραχτεί από κινηματογραφικές εταιρίες που συνηθίζεται να γυρίζουν ταινίες στην περιοχή.

Οι τοιχογραφίες αυτές, που είχαν καταφέρει να αντισταθούν σε όλα τα στοιχεία της φύσης και στις έντονες καιρικές συνθήκες, απειλούνται σήμερα από τον ίδιο τον άνθρωπο.

«Οι επισκέψεις από τουρίστες σε περιοχές όπου υπάρχουν αρχαίες τοιχογραφίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο καθώς επίσης και ο βανδαλισμός τους με γκράφιτι. Ο κόσμος τις θαυμάζει αλλά δυστυχώς υπάρχει έλλειψη παιδείας όσον αφορά την αξία τους», δήλωσε στο BBC η Μάρθα Μούλβα, που μένει σε περιοχή με μερικές από τις αρχαιότερες τοιχογραφίες των Λικένια.

Το Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι στεγάζει μια έκθεση η οποία έχει στόχο να μεταδώσει στο κοινό την σημασία που έχουν οι τοιχογραφίες ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ο Ντέιβιντ Κούλσον, διευθυντής του ιδρύματος για την προστασία των αρχαίων τοιχογραφιών της Αφρικής, είπε στο BBC ότι οι τοιχογραφίες αυτές έχουν εκτός των άλλων έχουν και μεγάλη οικονομική αξία.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συχνά στόχος ληστών που δρουν στην περιοχή. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, όπου κάποτε υπήρχαν χιλιάδες τέτοιες τοιχογραφίες, σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες. Οι κάτοικοι τις έσπαγαν με τρυπάνια, τις ξεκολλούσαν από τους βράχους και τις πουλούσαν σε εμπόρους από την Ευρώπη».

«Κάθε φορά που μια τέτοια τοιχογραφία καταστρέφεται είναι σαν να σχίζεται μια σελίδα από το βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας», τονίζει στο BBC μια αρχαιολόγος από την Κένυα.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχημένοι «παραγωγοί»

Mε μεγάλο ενθουσιασμό έγινε δεκτό από την κριτική εδώ στη Βρετανία το μιούζικαλ Οι παραγωγοί (Τhe producers) που ανέβηκε στο Θίατερ Ρόγιαλ (Theatre Royal) του Λονδίνου, με πρωταγωνιστές τον Νέιθαν Λέιν και τον Λι Έβανς.

To έργο αυτό είχε γνωρίσει νωρίτερα τεράστια επιτυχία και στο Μπρόντγουει, όπου τους δύο κύριους ρόλους είχαν υποδυθεί ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους και ο Λι Έβανς.

Ο Νέιθαν Λέιν αντικατέστησε την τελευταία στιγμή, στην παράσταση του Λονδίνου, τον Ντρέιφους.

Στην πρεμιέρα του έργου, την Τρίτη το βράδυ, παρέστη ο δημιουργός των Παραγωγών, Μελ Μπρουκς, ο οποίος ανέβηκε πανευτυχής στη σκηνή και, μαζί με τους ηθοποιούς, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κοινού.

«Αυτή είναι μία από τις καλύτερες νύχτες που έζησα», δήλωσε ο Μπρουκς κι έπλεξε το εγκώμιο όλων των ηθοποιών.

Οι Παραγωγοί είχαν τιμηθεί το 2001 με 12 βραβεία «Τόνι».

Ο Νέιθαν Λέιν είχε απασπάσει το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού σε μιούζικαλ για το ρόλο του στους Παραγωγούς, ενώ ο Μελ Μπρους είχε λάβει τρία από τα 12 βραβεία--για την Καλύτερη Μεταφορά Βιβλίου σε Μιούζικαλ, που τη συνυπογράφει ο ίδιος με τον Τόμας Μίχαν, για την Καλύτερη Παραγωγή και για την Καλύτερη Μουσική.


Αλλαγές στη φορολογία

Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός εθνικής οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει τις τομές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και ανέφερε ότι σε αυτό προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα και κυρίως για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ένα αντικειμενικό νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων και, τέλος, κατάργηση του ΣΔΟΕ, στη θέση του οποίου θα λειτουργήσει μια νέα υπηρεσία ειδικών φορολογικών ελέγχων με νέα φιλοσοφία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «με αυτές τις τέσσερις τομές, πιστεύει ότι προωθεί τους στόχους και της ανάπτυξης της χώρας και της κοινωνικής συνοχής και της αύξησης της απασχόλησης και της καλύτερης λειτουργίας του υπουργείου οικονομικών».


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στο χείλος ζωής και θανάτου

Δίπλα στο γαλλικό νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος τόπος προσευχής για τον Παλαιστίνιο ηγέτη

Ο Γιασέρ Αραφάτ παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας εγκεφαλική αιμορραγία και οι θεράποντες γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν εν ζωή, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ.

Ο κ. Σάαθ και τα τρία ανώτατα στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας, που μετέβησαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο κ. Αραφάτ, επέστρεψαν στη Ραμάλα όπου την Τετάρτη είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους παλαιστινιακών πολιτικών οραγνώσεων.

Νωρίτερα, ο κ Σάαθ είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο «ευθανασίας» του ηγέτη των Παλαιστινίων με διακοπή της μηχανικής υποστήριξης που του παρέχεται.

Ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός Ταϊσίρ αλ Ταμίμι μετέβη στη Γαλλία και βρίσκεται στο πλευρό του Γασέρ Αραφάτ.

Η κηδεία θα γίνει στη Ραμάλα

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ισράηλ συμφώνησε κατ' αρχήν να γίνει η ταφή του Παλαιστίνιου ηγέτη στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων στρατιωτικών που εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια.

Την προηγούμενη μέρα στη Ραμάλα με δάκρυα στα μάτια ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, είχε ανακοινώσει την είδηση της εγκεφαλικής αιμορραγίας του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος ζήτησε από τον παλαιστινιακό λαό να προσευχηθεί για τον ηγέτη του και άφησε να εννοηθεί ότι εάν αποβιώσει ο κ. Αραφάτ, ενδέχεται να ταφεί μέσα στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Φημολογίες και διαψεύσεις

Την Τρίτη οι γαλλικές ιατρικές αρχές και ανώτατα στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο κ. Αραφάτ είχε αποβιώσει, όπως δήλωναν ανώνυμα παλαιστινιακές πηγές στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εκπρόσωπος των γαλλικών αρχών δήλωσε ότι η κατάσταση του Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενο ιατρικό ανακοινωθέν που ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έπεσε σε βαθύτερο κώμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υπ αριθμόν 2 στην ηγεσία της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η κατάσταση του Παλαιστίνιου προέδρου είναι «πολύ σοβαρή», μετά την επίσκεψή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ζήτησε πληροφορίες για την υγεία του Γιάσερ Αραφάτ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τελευταίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να έχει επαφές με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία ότν φθάσει η κατάλληλη στιγμή.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ολλανδία: Τραυματισμός αστυνομικών σε επιδρομή

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε μουσουλμανικό σχολείο στο χωριό Ούντεν

Σε επιχείρηση που έγινε στη Χάγη με στόχο τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες τραυματίσθηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας τρεις αστυνομικοί.

Οι δύο τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της επιδρομής , κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Χίλαντ Σπουρ της Χάγης, είχε αποκλειστεί η περιοχή στην οποία κατοικούν κυρίως μετανάστες καθώς και ο εναέριος χώρος της.

Στο μεταξύ, μουσουλμανικό σχολείο στο χωριό Ούντεν στη νότια Ολλανδία έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης και κατεστράφη ολοσχερώς.

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση που σημειώνεται εναντίον μουσουλμανικών κτιρίων.

Στο Ούντεν οι εμπρηστές είχαν γράψει στον τοίχο του σχολείου «Θέο, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου».

Οι επιθέσεις άρχισαν μετά τη δολοφονία του κινηματογραφιστή Θέο βαν Χοχ ο οποίος είχε λάβει απειλητικές επιστολές μετά την προβολή της τελευταίας του ταινίας που έδειχνε και τη βία που υφίστανται από τις οικογένειες τους οι μουσουλμάνες.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνητρα για επενδύσεις

Την σημασία του νέου αναπτυξιακού νόμου για την αναζωογόνηση των επενδύσεων και την περιφερειακή σύγκλιση ανέλυσε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

Όπως τόνισε, ο νόμος προσφέρει κίνητρα που αφορούν φορολογικές απαλλαγές, επιδοτήσεις τόκων και χρηματοδοτικών μισθώσεων, επιχορηγήσεις για την απασχόληση και ειδικά μέτρα ώστε να δοθεί νέα πνοή στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα.

Για τις νέες επενδύσεις, η επιχορήγηση για την εγκατάστασή τους σε βιομηχανικές περιοχές θα προσαυξάνεται κατά 5% και η επιχορήγηση για την απασχόληση θα προσαυξάνεται με 5% ακόμη.

Διευρύνονται οι κατηγορίες των υπαγόμενων επενδύσεων ώστε να συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

Παράλληλα προκρίνονται τα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια και θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια που παρέμειναν ανενεργά εξαιτίας του προηγούμενου νόμου.

Οι επενδύσεις διακρίνονται σε επτά κατηγορίες ανάλογα με τη σημασία τους, το μέγεθός τους, τον κλάδο τους και τα κίνητρα διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία.

Επιτρέπονται συνδυασμοί ενισχύσεων και καταρτίζονται ποιο αντικειμενικά κριτήρια υπαγωγής με μοριοδότηση, ώστε να εξαλειφθούν περιπτώσεις αδιαφάνειας και κρούσματα διαφθοράς.

Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, εκτός από τη δημοσιονομική κατάσταση και το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις.

Η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και η διαφθορά είναι και αυτές μεγάλες προκλήσεις με μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή θέση της ελληνικής οικονομίας.

Η διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες θα εξασφαλίσει όχι μόνο την εξοικονόμηση πόρων από τον προϋπολογισμό, αλλά και ίσους κανόνες του παιχνιδιού για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δημόσιο.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου και την προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας.

Παράλληλα επεκτείνονται τα επενδυτικά κίνητρα στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει σημαντικά κίνητρα για την ίδρυση ή την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και για τη μετατροπή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Για τις υπηρεσίες, στον τριτογενή τομέα ειδικότερα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση σε επενδύσεις στην παραγωγή λογισμικού, σε διαμετακομιστικά κέντρα, νέες τεχνολογίες, ευρυζωνικά δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

O κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος του 2004 θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και προγράμματα δικτύωσής τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά με ένα νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, ύψους τουλάχιστον 1600 εκατ. ευρώ κατά το 2005 (περίπου 1% του ΑΕΠ).


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ευρώπη το θέμα της ονομασίας

Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη είχε στην Αθήνα, το βράδυ της Τρίτης, ο Χαβιέ Σολάνα.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ευρωπαϊκής ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική υποδηλώνει το ενδιαφέρον της για την ευρύτερη περιοχή και το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει.

Όπως είπε ο υπουργός των εξωτερικών, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η πορεία κύρωσης του ευρωσυντάγματος και το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μολυβιάτης ήγειρε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή θέση για διμερή διάλογο προς αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο κ. Σολάνα είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον ευρωπαίο διπλωμάτη τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τους συντονιστές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έπλεξε το εγκώμιο της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση για ανυπαρξία πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, χαρακτήρισε «προϋπόθεση για συναίνεση» την «ύπαρξη πρότασης από την κυβέρνηση».

Οι δηλώσεις Παπανδρέου οδήγησαν σε νέο πόλεμο δηλώσεων για την πολιτική της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μεταξύ του υπουργού επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου και εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος αναρωτήθηκε πως «παρ' ότι διετέλεσε για χρόνια υπουργός εξωτερικών,ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ότι το 79% των χωρών που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το έκαναν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ;».

Απαντώντας ο κ. Αθανασάκης είπε ότι «παρ' ότι είναι αρκετό καιρό εκπρόσωπος της ΝΔ και της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδ. Ρουσόπουλος δεν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να λέει «ό,τι του κατέβει» και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη «για τα ψέματα που επικαλέστηκε και τις ύβρεις που εξαπέλυσε» εναντίον του κ. Παπανδρέου.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Σολάνα και παιδεία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):7 αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1/1/2005. Πως και πότε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χιλιάδες ασφαλισμένοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις: 7 αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Νέος τρόπος υπολογισμού, ποιες οι ρυθμίσεις για όρια ηλικίας κλπ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Φάουλ Σολάνα για το όνομα των Σκοπίων. Ερωτηματικά για τη στάση της Ευρώπης μετά το χθεσινό ταξίδι του κορυφαίου αξιωματούχου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:7+1 αλλαγές στις συντάξεις. Τι θα ισχύσει από 1.1.2005.

Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία και αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Μετά τη συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Τέλος στις αρπαχτές των εργολάβων.Νέο ηχηρό "όχι" στον Μπόμπολα από το ΕΣΡ. Με τολμηρές πρωτοβουλίες ο Σουφλιάς αλλάζει ριζικά το τοπίο στα δημόσια έργα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο θησαυρός του Αραφάτ. Η σύζυγος και η PLO διεκδικούν 1 δισ. δολ. Αντιφατικές οι πληροφορίες για την πορεία της υγείας του παλαιστίνιου ηγέτη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Νομιμοποιούνται 300.000 αυθαίρετα. Ποιες περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο πόλης.

ΕΘΝΟΣ:Νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ποιες αλλαγές έρχονται το 2005 σε 20 Ταμεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τα κόμματα έδωσαν γραμμή στους οπαδούς τους να μην διαμαρτυρηθούν για την "Μακεδονία" και κατάφεραν να μην ακουστεί φωνή γιατί...Μας πέρασαν καπίστρι και φίμωτρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Επτά αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αφορούν εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγρότες και ελευθέρους επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Συντάξεις: Τι αλλάζει σε 20 Ταμεία. Ασφαλιστικό: Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Αγωνία για Μέση Ανατολή. Με το τέλος του Αραφάτ.

ΕΞΠΡΕΣ: " Κάμψη της κατανάλωσης. Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων".

ΕΣΤΙΑ: Ριζικές αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δρομολογείται η προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ESPRESSO: Βρήκαν φάρμακο για τον καρκίνο με το δηλητήριο του "Κίτρινου Σκορπιού". Μετά το σάλο του "μπλε σκορπιού". Έρευνα από τους Αμερικανούς στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση της κατανάλωσης και εκτίναξη των τιμών. Ένα δυσοίωνο "νταμπλ" αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγώνας δρόμου για να σωθούν 100 εκατ. ευρώ από Βρυξέλλες. Κονδύλια του Γ'ΚΠΣ που δεν απορροφήθηκαν στο παρελθόν.

ΚΕΡΔΟΣ: "Σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο".

Ο ΛΟΓΟΣ:Διαφάνεια και ποιότητα στα δημόσια έργα. Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις μελέτες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξεφεύγει ο πληθωρισμός στο 3,2% λόγω καυσίμων. Δεν θα ξεπεράσει όμως το 3% για όλο το 2004".

ΤΑ ΝΕΑ: Κόκκινη κάρτα (και) από Κομισιόν! Εισηγείται κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Η ΝΙΚΗ:"Μακεδονία" και ο Σολάνα. Μετά τις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση....

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-"Τισεν κρουπ": Προπομπός απολύσεων η ποινικοποίηση αγώνων.

TRAFFIC NEWS: Έκλεψαν 100 εκατ. Από την Χριστίνα Παππά. Της τα πήραν όλα στο αεροδρόμιο του Μιλάνου. 4 μέρες είναι κλεισμένη στο σπίτι και κλαίει.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο Κογκρέσο τα Σκόπια και η αναγνώριση. Πλήττονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και με νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η ΧΩΡΑ:Στο σχέδιο πόλης όλα τα αυθαίρετα. Σε δύο μήνες υλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις εντάξεις.

City Press: Στην πρέσα της Ουάσιγκτον ο Καραμανλής.

METRO: Δραματικό παρασκήνιο. Μεγάλωσε την ανησυχία για το Σκοπιανό η επίσκεψη Σολάνα.

ΠΓΔΜ

Η Espresso αναφέρει ότι "με έντονη διπλωματική εκστρατεία αντιδρά η Αθήνα στις εξελίξεις, μετά την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ από την Ουάσιγκτον. Ήδη, μετά την άμεση ενημέρωση των επιτετραμμένων των χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα για τις ελληνικές θέσεις -τις οποίες συμμερίζεται και η Ένωση- η Ελλάδα ενημέρωσε με επιστολές προς τους 24 ηγέτες της ΕΕ".

Η METRO γράφει ότι "μεγάλωσαν η ανησυχία και τα ερωτηματικά για τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό, μετά τις επισκέψεις-αστραπή του αρμόδιου εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, σε Αθήνα και Σκόπια. Ο κ. Σολάνα, μετά την συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, δεν επανέλαβε, όπως όλοι περίμεναν, τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε βαρύτατο "φάουλ" υπέπεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα που επισκέφθηκε χθες τις δύο χώρες, με "εντολή" να συνδράμει "στο όνομα της ΕΕ" για κοινά αποδεκτή ονομασία της ΠΓΔΜ. Παρά το γεγονός ότι συμφώνησε το ρόλο αυτόν με τον Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες, ο κ. Σολάνα δεν έθεσε το θέμα στους συνομιλητές του".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ξέχασε την ευρωπαϊκή θέση για το όνομα των Σκοπίων ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χ. Σολάνα ο οποίος πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια για την Αθήνα όχι μόνο απέφυγε να κατονομάσει τη χώρα ως ΠΓΔΜ αλλά αντίθετα δήλωσε ότι "η χώρα έχει ένα όνομα για αρκετούς είναι η Μακεδονία, για την πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ είναι η Μακεδονία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "τα Σκόπια έχουν όνομα αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και δεν συζητούν καμιά αλλαγή σ΄αυτό, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Χάρι Κόστοφ σε Έλληνες δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα ωστόσο ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα αποκαλούσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τη FYROM "Μακεδονία".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "εξαιρετικά δυσχερής καθίσταται πλέον η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Μακεδονικό μετά την -προφανώς όχι τυχαία- συμπόρευση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα με τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ για τη διεθνή ονομασία της FYROM".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα κόμματα, από την ημέρα που αναγνώρισαν οι ΗΠΑ τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" για να κρατήσουν στα "μαντριά" τους οπαδούς τους και να μην προβούν σε πράξεις διαμαρτυρίας. Επίσημα και ημιανεπίσημα οι αρχηγοί τους και τα κορυφαία στελέχη τους συνιστούν αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Μιλάνε με απαξία για "Εθνικιστικές εξάρσεις" και όσους τυχόν τολμούν να πουν την γνώμη τους, τους ρίχνουν την ρετσινιά ακροδεξιάς".

Παιδεία

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "αναστάτωση και ανησυχία είναι οι πρώτες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο μετά τη δημόσια συμφωνία προχθές στη Βουλή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας".

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται πως "ό,τι δεν έγινε στον τόπο μας επί δύο και πλέον δεκαετίες, δρομολογείται τώρα με ταχύτατους ρυθμούς. Τα ελληνικά πανεπιστήμια καλούνται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να προσαρμοσθούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Δημόσια έργα-Διαφάνεια

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "ολοκληρώνονται οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις αναθέσεις και τον έλεγχο των δημοσίων έργων, με στόχο την διαφάνεια και την ποιότητα".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "τέρμα στις ορέξεις ορισμένων μεγαλοεργολάβων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα θεωρώντας τσιφλίκι τους τον τομέα των δημοσίων έργων, βάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωρώντας στην πλήρη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του συστήματος παραγωγής των δημόσιων έργων, με την δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου".

Ασφαλιστικό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "επτά αλλαγές στην ασφάλιση που αφορούν σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2005. Οι αλλαγές οι οποίες εφαρμόζονται σε υλοποίηση παλαιών νόμων (από τον Ν. 2084/92 έως και τον Ν.3075/2002) οδηγούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο αλλά και στην αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "οι αλλαγές αυτές αφορούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο, στην αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση , στην αύξηση του ποσού της επικουρικής σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, στην αύξηση των συντάξεων του ΝΑΤ και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το ΙΚΑ, στη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, στην αύξηση του ποσού των αποθεματικών που μπορούν να επενδύσουν σε μετοχές τα Ασφαλιστικά Ταμεία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Στο χείλος ζωής και θανάτου

Δίπλα στο γαλλικό νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος τόπος προσευχής για τον Παλαιστίνιο ηγέτη

Ο Γιασέρ Αραφάτ παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας εγκεφαλική αιμορραγία και οι θεράποντες γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν εν ζωή, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ.

Ο κ. Σάαθ είπε ότι αυτός και τα τρία ανώτατα στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας που μετέβησαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο κ. Αραφάτ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν δια μακρών την κατάσταση με τους γιατρούς του, οι οποίοι τους είπαν ότι τα ζωτικά όργανα του ασθενούς (εγκέφαλος, καρδιά και πνεύμονες) λειτουργούν ακόμα, αν και αυτός βρίσκεται σε βαθύ κώμα.

Ο Ναμπίλ Σάαθ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «ευθανασίας» του ηγέτη των Παλαιστινίων με διακοπή της μηχανικής υποστήριξης που του παρέχεται.

Οι Παλαιστίνιοι εξιωματούχοι επέστρεψαν στη Δυτική Όχθη ενώ ο κληρικός Ταϊσίρ Ταμίμι μεταβαίνει στη Γαλλία για να είναι στο πλευρό του Αραφάτ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κηδεία του Γασέρ Αραφάτ θα γίνει στη Ραμάλα.

Νωρίτερα στη Ραμάλα με δάκρυα στα μάτια ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, είχε ανακοινώσει την είδηση της εγκεφαλικής αιμορραγίας του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος ζήτησε από τον παλαιστινιακό λαό να προσευχηθεί για τον ηγέτη του και άφησε να εννοηθεί ότι εάν αποβιώσει ο κ. Αραφάτ, ενδέχεται να ταφεί μέσα στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Φημολογίες και διαψεύσεις

Νωρίτερα οι γαλλικές ιατρικές αρχές και ανώτατα στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο κ. Αραφάτ είχε αποβιώσει, όπως δήλωναν ανώνυμα παλαιστινιακές πηγές στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εκπρόσωπος των γαλλικών αρχών δήλωσε ότι η κατάσταση του Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενο ιατρικό ανακοινωθέν που ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έπεσε σε βαθύτερο κώμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υπ αριθμόν 2 στην ηγεσία της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η κατάσταση του Παλαιστίνιου προέδρου είναι «πολύ σοβαρή», μετά την επίσκεψή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ζήτησε πληροφορίες για την υγεία του Γιάσερ Αραφάτ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τελευταίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να έχει επαφές με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία ότν φθάσει η κατάλληλη στιγμή.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 07:55 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρώτες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση Μπους

Αναμένονται και άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση Μπους

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υπέβαλλαν την παραίτηση τους οι υπουργοί Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ και Εμπορίου, Ντον Ίβανς και ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποδέχθηκε τις παραιτήσεις.

Είναι οι πρώτες αποχωρήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα.

Ο κ.Άσκροφτ, στην ιδιόχειρη επιστολή πέντε σελίδων της παραίτησης του, ανέφερε ότι ο στόχος του να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, επετεύχθη.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον πρέπει να αναμένονται και άλλες παραιτήσεις καθώς ο πρόεδρος Μπους ετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Στην επιστολή του προς τον κ.Μπους ο κ. Ίβανς ανέφερε ότι «ενώ η υπόσχεση της δεύτερης θητείας σας μοιάζει λαμπρή, κατέληξα με μεγάλη μου λύπη στο συμπέρασμα ότι έφθασε η ώρα να αποχωρήσω».

Και ο κ.Άσκροφτ, 62 ετών, και ο κ.Ίβανς, 58, ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου του κ.Μπους από την αρχή.

Ο κ.Άσκροφτ ήταν ο συντάκτης του νόμου κατά της τρομοκρατίας που έδινε στο FBI και άλλες υπηρεσίες, το δικαίωμα να παρακολουθούν τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρικούς φακέλους και να θέτουν υπό κράτηση μετανάστες.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Αραφάτ, τι;

Ο επικείμενος θάνατος του ηγέτη των Παλαιστινίων Γασέρ Αραφάτ και οι εξελίξεις που θα δρομολογήσει μαζί με τη μάχη για τη Φαλούτζα και τις συνέπειες που θα έχει για το μέλλον του Ιράκ είναι τα δύο διεθνή θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα.

Η γερμανική εφημερίδα Συντόιτσε Τσάιτουνγκ ( Sueddeutsche Zeitung) εκτιμά πως η επιχείρηση για την κατάληψη της Φαλούτζα ήταν «αναγκαία αλλά και ριψοκίνδυνη».

«Για να έχουν σημασία οι εκλογές που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο δεν θα πρέπει να υπάρχουν μαύρες περιοχές στον χάρτη του Ιράκ» σημειώνει η γερμανική εφημερ΄δια η οποία ταυτόχρονα προειδοποιεί πως «όσο περισσότερο διαρκεί η μάχη και όσοι περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται τόσο πιο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι της επιχείρησης» καθώς «ο ιρακινός στρατός είναι απίθανο να αντέξει μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τους συμπατριώτες τους ενώ μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστικοποίηση γενικά των Σουνιτών».

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον θα κερδίσουν τη μάχη για τη Φαλούτζα στρατιωτικά».

«Με πολιτικούς όρους όμως», διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα «θα κερδίσουν τη διένεξη μόνο αν κερδίσουν με το μέρους τους, τους ηγέτες των Σουνιτών οι οποίοι προς το παρόν υποστηρίζουν τους αντάρτες και τους ξένους μαχητές.

Η εφημερίδα Β.Τ. της Δανίας θεωρεί ότι «η μάχη της Φαλούτζα είναι η πιο σημαντική μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν».

«Η νίκη στη Φαλούτζα είναι αναγκαία αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στο Ιράκ» τονίζει η Β.Τ.

Η Παλαιστίνη μετά τον Γασέρ Αραφάτ

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) εξετάζει τις συνέπειες της αποτυχίας του Παλαιστίνιου ηγέτη να «ορίσει τα σύνορα μεταξύ της προσωπικότητας του και της υπόθεσης στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα οι διάδοχοι του Γασέρ Αραφάτ «πρέπει να εδραιώσουν τις αναγκαίες δομές λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης τους προκειμένου να ξεπεραστούν οι πρακτικές ενός αυταρχικού ηγέτη που οδήγησαν σε ασυνέπειες και ανικανότητες».

«Ευτυχώς», εκτιμά η Λιμπερασιόν, «οι κυριότεροι υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν στην ηγεσία των Παλαιστινίων, αν και αντίπαλοι έχουν μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην παλαιστινιακή πραγματικότητα».

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς (El Pais) συμφωνεί ότι ο Γασέρ Αραφάτ δεν διευκόλυνε τη διαδοχή του «φοβούεμνος ότι θα περιοριστούν οι εξουσίες του αν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος».

Η εφημερίδα εκφράζει την ελπίδα ότι παρ όλα αυτά θα υπάρξει «ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας» όταν πεθάνει ο Γασέρ Αραφάτ».


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φαλούτζα καίγεται, το Ιράκ αναφλέγεται

Οι Αμερικανικές δυνάμεις ερευνούν σπίτι με σπίτι για αντάρτες, όπλα και πυρομαχικά

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Φαλούτζα -προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης, μετά από μια νύχτα σχετικής ηρεμίας στις επιχειρήσεις των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων, που έχουν στόχο την κατάληψη της πόλης.

Αμερικανικά αεροσκάφη και άρματα μάχης βομβάρδισαν την πόλη ενώ μεταδίδονται μηνύματα από μεγάφωνα σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν οι αντάρτες.

Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι προέλασαν μέχρι το κέντρο της Φαλούτζα, αλλά ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν την πόλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή μας που υπόκειται σε στρατιωτική λογοκρισία οι πεζοναύτες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα και τα γραφεία του δημάρχου στο κέντρο της πόλης ενώ την Τρίτη μάχες διεξάγονταν στις ανατολικές και βορειοδυτικές συνοικίες της Φαλούτζα.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τόμας Μετζ, επικεφαλής της επιχείρησης κατά της Φαλούτζα προειδοποίησε ότι η μάχη για την κατάληψη της δεν έχει λήξει.

Σφαγείου τόπος

Εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες και δύο Ιρακινοί εθνοφρουροί έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη στις οδομαχίες που μαίνονται.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συναντούν αντίσταση από τους αντάρτες

Ανταποκριτές προβλέπουν ότι οι ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις των ανταρτών θα είναι πολυάριθμες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί από ανεξάρτητες πηγές πόσοι άνθρωποι εμπόλεμοι και άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Ένας Ιρακινός που κατόρθωσε να διαφύγει από την πόλη είπε στο ΒΒC ότι οι δρόμοι είναι σπαρμένοι με πτώματα.

Ενώ ανταποκριτής της αραβικής υπηρεσίας του BBC που βρίσκεται μέσα στη Φαλούτζα αναφέρει ότι η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, μέσα σε καπνούς και πυρκαγιές από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Επιθέσεις και εκρήξεις

Οι ομάδες ανταρτών αντέδρασαν στην πολιορκία της Φαλούτζα πραγματοποιώντας επιθέσεις σε άλλες πόλεις.

Την Τετάρτη έξι Ιρακινοί μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο περιπόλων στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ. Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από έκρηξη βόμβας σε δρόμο βορείως της Βαγδάτης.

Την Τρίτη, στην πόλη Ραμάντι εκατοντάδες ένοπλοι έλαβαν θέσεις στο κέντρο της πόλης, υποχρεώνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα να υποχωρήσουν, μετά από ένα 24ωρο αιματηρών συγκρούσεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αμάχων νεκρών

Βορειανατολικά της Βαγδάτης μαχητές επέδραμαν σε δύο αστυνομικά τμήματα της πόλης Μπακούμπα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 4 εκ των επιτιθέμενων σύμφωνα με Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική ενέργεια καμικάζι που πυροδότησε έξω από βάση της εθνοφρουράς το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα που οδηγούσε.

Στη γειτονική Μοσούλη δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν αντάρτες έπληξαν με όλμους τη βάση τους, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σειρά ισχυρών εκρήξεων σημειώθηκε στην κεντρική Βαγδάτη, κοντά στην οχυρωμένη «Πράσινη Ζώνη», την ώρα που αμερικανικά ελικόπτερα προσέγγιζαν για να προσγειωθούν στο συγκρότημα όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Αποχή και αποχωρήσεις

Αυξάνονται οι αντιδράσεις του σουνιτικού πληθυσμού για την επίθεση στη Φαλούτζα.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών κάλεσε τους πιστούς να απέχουν από τις προγραμματισμένες για την 28η Ιανουαρίου εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή επιχείρηση κατάληψης της πόλης.

Ο Χαρίθι αλ Ντάρι είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν πάνω στα πτώματα των θυμάτων και θα είναι βαμμένες με το αίμα των τραυματισμένων της Φαλούτζα».

Νωρίτερα το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα αποχώρησε από τον προσωρινό κυβερνητικό συνασπισμό, μέχρι να σταματήσει η επίθεση.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004 - 04:24 (Ώρα Λονδίνου)

ΠΓΔΜ: Εμμονή στο όνομα και χαμηλοί τόνοι

Νίκος Φραγκόπουλος, Σκόπια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την εβδομάδα που πέρασε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Τα επίσημα Σκόπια, μετά την αναγνώριση της χώρας με το όνομα Μακεδονία από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, στην οποία επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, έχουν τείνει χείρα φιλίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάρι Κόστοβ μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από την πράξη αυτή.

Ο κ. Κόστοβ ζήτησε από την Ελλάδα, να συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την ενσωμάτωση της στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ εξήρε και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στα Σκόπια.

Στο θέμα του ονόματος , η ηγεσία της χώρας, επιθυμεί να κρατήσει «χαμηλούς» τους τόνους, προφανώς σε μία προσπάθεια, να μην αυξηθεί η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στην Αθήνα από τις τελευταίες εξελίξεις και απειληθούν οι διμερείς σχέσεις.

Ωστόσο, ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι της χώρας, υποστηρίζουν ότι τα επίσημα Σκόπια δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτή ονομασία που θα περιέχει γεωγραφικό, τοπικό ή επιθετικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» (όπως πχ. Βόρεια, Άνω ή Νέα Μακεδονία).

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η θέση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος είναι αμετάβλητη, έτσι όπως έχει εκφρασθεί επανειλημμένως και η οποία έχει ως εξής:

«Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, δηλ. Δημοκρατία της Μακεδονίας στην διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για την διμερή επικοινωνία».

Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση με το όνομα Μακεδονία, τα Σκόπια, θα υπερασπιστούν τώρα την τοποθέτηση τους αυτή και μάλιστα από θέση ισχύος, λόγω της αναγνώρισης που έτυχαν από τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το εάν η εμμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει ένα «βέτο» από την μεριά της Αθήνας στις προσπάθειες που καταβάλουν να καταστούν χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, απαντούν ότι λαμβάνουν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, όμως ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η προοπτική ένταξης της χώρας στην Κοινότητα είναι πολύ μακρινή, τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Μέχρι τότε... πολλά μπορούν να συμβούν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.