Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-12

  1. Η Φενίτσε αναδύεται από τις στάχτες της
  2. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  3. Μπους Μπλερ για Μεσανατολικό
  4. Αντιστέκεται η Φαλούτζα
  5. Το τέλος του Αραφάτ
  6. Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  7. Υπέρογκο το κόστος των Ολυμπιακών
  8. Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - ΓΣΕΕ
  9. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  10. Τελευταίο ταξίδι στη «Γη της Επαγγελίας»
  11. Ξαναντάμωσαν δύο στενοί σύμμαχοι
  12. Υποβάθμιση του θέματος της Τύμπου
  13. Αλλαγές στο ΔΙΚΑΤΣΑ
  14. Υπέρογκο το κόστος των Ολυμπιακών
  15. Αραφάτ και εθνικά θέματα
  16. Λυσσαλέα μάχη στη Φαλούτζα
  17. Νέα εποχή, γεμάτη αβεβαιότητα
  18. Αναπαύεται στη γενέθλια γη
  19. Αντίο κ. Παλαιστίνη

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φενίτσε αναδύεται από τις στάχτες της

Η ιστορική όπερα της Βενετίας «Λα Φενίτσε» ανοίγει ξανά για το κοινό με την πρεμιέρα μιας από τις πιο γνωστές όπερες του Βέρντι, την Τραβιάτα.

Το έργο αυτό είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά πριν από 151 χρόνια στο ίδιο θέατρο.

Στην 100ή επέτειο της Τραβιάτα που είχε παρουσιαστεί και πάλι στο «Λα Φενίτσε» το 1953, τον κεντρικό ρόλο είχε παίξει η Μαρία Κάλλας.

Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επισκευαστεί το θέατρο το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς μετά από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο του 1996.

Οι πυροσβέστες είχαν αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς εξαιτίας της έλλειψης νερού στην γύρω περιοχή.

Οι παραστάσεις που φιλοξενούσε η όπερα παρουσιάζονταν σε μια αυτοσχέδια τέντα σε ένα κοντινό πάρκινγκ ενόσω το θέατρο ήταν υπό κατασκευή.

Η επισκευή της όπερας είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες για να εγκατασταθεί και ο νέος ηχητικός εξοπλισμός.

Η νέα κατασκευή τηρεί με ακρίβεια την αρχική μορφή του θεάτρου και είναι εξοπλισμένη με ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης καθώς και μια δεξαμενή νερού για να αποφευχθεί μια παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Την πρεμιέρα της περασμένης Τρίτης παρακολούθησε πλήθος προσωπικοτήτων από το πολιτικό και καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δύο δεξιώσεις που δόθηκαν προς τιμή των καλεσμένων σε παραδοσιακά βενετσιάνικα παλάτια.

Μια θέση στην κεντρική πλατεία του ανακαινισμένου θεάτρου κοστολογείται σήμερα στα 1,300 δολάρια.

Το θέατρο θα είναι ανοιχτό για τους εκατοντάδες τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφθούν έναντι του συμβολικού αντιτίμου των 10 δολαρίων.


Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Γιά μένα έφυγε ο τελευταίος από μια γενιά που είχανε ιδεολογία, όραμα και πίστη στην ανθρώπινη οντότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό κι όπως όλα δείχνουν ούτε και θα υπάρξει, γίναμε όλοι υπνοβάτες. Αντίο για πάντα Ανθρωπε, καλό σου ταξίδι και σ' ευχαριστούμε

Αγαθή Αρμακά (Θεσσαλονίκη)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πότε θα σταματήσουν επιτέλους να μας πουλήσουν αυτη την διεφθαρμένη μυθολογία του "Ο Μπαράκ έκανε όλες τις υποχωρήσεις και τα έδοσε όλα, ο Αραφάτ δεν έδοσε τίποτα." Πότε θα σταματήσει αυτο το παραμύθι; Φτάνει πιά! Ο Αραφάτ έφερε στο φώς της παγκόσμιας συνείδησις τα δίκαια αιτήματα εναν αδικιμένου λαού το οποίο είχανε ξεγράψει όλοι.

Στέφανος Χαρίτος (New York, USA)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση. Υπήρξε επίσης σύμβολο του αγώνα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων για ένα καλύτερο αύριο. Τα σχόλια πολλών δυτικών ηγετών για το θάνατό του είναι, πάντως, υποκριτικά. Οι Γάλλοι μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ούτε λέξη όμως για τη δική τους Κορσική. Οι Ισπανοί κρατούν θαμμένο το Βασκικό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί δεν κάνουν κουβέντα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Αυτά είναι πολύ κοντά στη γειτονιά τους ...

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Ο Αραφατ δεν πεθανε. Θα ζη στους δρομους της παλαιστινης και στις καρδιες ολων οσων αγωνιζονται για Πατριδα και κοινωνικη δικαιωσυνη

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Αραφάτ ήταν πραγματικά ένας ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας μεγάλο πάθος για την εξουσία. Θα πρέπει να έφυγε ένας από τους τελευταίους πραγματικούς επαναστάτες. Ελπίζω οι νέες κυβερνήσεις να καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού (που δεν το βλέπω σύντομα, λόγω της κραυγαλέας υποστήριξης των Ισραηλινών από τον Μπους).

Θανάσης Αδάμου (Σέρρες)

πρέπει να παραδεχτούμε όλοι την ανωτερότητα του αραφάτ και των αράβων έναντι στην στάση των ισραηλιτών (ανωτερότητα που θυμίζει Ελλάδα), καθώς επισημάνουμε την μη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης που τόσο ταλαιπώρησε αυτόν τον λαό (ενώ τα Σκόπια αναγνωρίζονται άμεσα) και επίσης την σφαγή ολοκαύτωμα των παλαιστίνιων κατά την εισβολή των βρετανικών γαλλικών δυνάμεων ( κάτι μας θυμίζει αυτό βλ. Ιράκ) παρατηρούμε ότι ο Αραφάτ δεν ήταν ένας ακόμη ( βαπτισμένος από τους αμερικανό-εβραίους) τρομοκράτης αλλά ένας απελευθερωτής που όπως και ο δικός μας Κολοκοτρώνης (ο οποίος πέθαινε στην στενή) έτσι και αυτός απλά ήθελε το δικό του κράτος δυστυχώς όμως η ιστορία γράφεται από τους δυνατούς και έτσι σύντομα οι νικητές εβραίοι θα μας περάσουν σαν πένθος το και καλά δικό τους ολοκαύτωμα ενώ θα ξεχαστούν οι δικές τους δολοφονίες ΄΄ τρομοκρατών΄΄..

Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια)

I think he was the only one who was looking for peace... Interesting to see what's next...

Evangelos Tzivanakis (Leeds, UK)

Πέθανε και ο τελευταίος Επαναστάτης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την Ελευθερία του Λαού του.Και για ορισμένους που τον κατηγορούν για Τρομοκράτη μην ξεχνάνε,ότι οι περισσότεροι Λαοί ήταν Τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Dimitrios Gialmanidis (Germany)

Συλλυπητήρια. Αλλά ο κάθε νέος σκέπτεται ότι ο θάνατος του ηγέτη ήταν έργο των Ισραηλινών.

Σταύρος Λαζάρου (Πάτρα)

Americans that call Arafat a terrorist are hypocrites. He went down the path of armed resolution to bring liberty to his people. The question, how do words like 'liberty' and 'armed resolution' fit in the same sentence should be answered by the current invaders of Iraq.

Georgios Chaziris (Bristol, UK)

O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι.

Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα)

Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής

Άκης (Δράμα)

Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια.

Μαρί (Αθήνα)

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους.

Άκης (Δράμα)

Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα.

Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα)

One terrorist less...

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 21:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους Μπλερ για Μεσανατολικό

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι κατά τη γνώμη του είναι δυνατόν να υπάρξει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ένα παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει με το ισραηλινό.

Μετά από συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η εκλογή νέου Παλαιστίνιου προέδρου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, προτίθενται να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των εκλογών και είναι έτοιμες να κινητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να βοηθήσει την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής οικονομίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

Αλλά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγγειλε κάποια νέα λεπτομερή πρωτοβουλία.

Ανάλογα ήταν τα σχόλια του Τόνι Μπλερ που είπε ότι ήταν σημαντικό να υποστηριχτεί η σχεδιαζόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει πως αν και ο αραβικός κόσμος θα δεχτεί με ικανοποίηση τη δηλωμένη αφοσίωση του προέδρου Μπους στην ειρήνη, τα σχόλιά του θα αντιμετωπιστούν παράλληλα και με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα του Ιράκ λέγοντας πως θα αντιμετωπίσουν σθεναρά τους αντιπάλους της δημοκρατίας στο Ιράκ.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιστέκεται η Φαλούτζα

Σφοδρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα

Στη Φαλούτζα του Ιράκ συνεχίζεται για Πέμπτη μέρα η αμερικανική επιχείρηση για την εξάρθρωση των θυλάκων της ιρακινής αντίστασης που εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Οι αμερικανοί στρατιωτικοί λένε πως προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους αντάρτες στα νότια της πόλης κοντά στο ποταμό Ευφράτη.

Αλλά οι ανταποκριτές που βρίσκονται με τις αμερικανικές δυνάμεις λένε πως οι Ιρακινοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις στο αρχηγείο των Αμερικανών στο κέντρο της πόλης και στα βορειοανατολικά.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως παραμένει άγνωστη η τύχη των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες στα σπίτια τους χωρίς νερό, ηλεκτρικό και εφόδια.

Συγκρούσεις στο υπόλοιπο Ιράκ

Την ίδια ώρα στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ένοπλοι πραγματοποιούν επιδρομές στους δρόμους της πόλης εδώ και δυο μέρες, επιτιθέμενοι σε αστυνομικά τμήματα και κλέβοντας όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Την Πέμπτη το βράδυ, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν περιοχές της Μοσούλης ενώ οι άμαχοι εκλήθησαν να μην πλησιάζουν σε περιοχή με σημαντικές γέφυρες, στο ποταμό Τίγρη, όπου μαίνονται μάχες των ιρακινών ανταρτών με τις δυνάμεις του υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμού.

Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, ενώ σε πολλές πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς πραγματοποιούνται επιθέσεις των ιρακινών ανταρτών


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Το τέλος του Αραφάτ

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους καθώς το πλήθος των Παλαιστινίων θέλησε να αποχαιρετίσει τον ηγέτη του

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αποχαιρέτισαν τον ηγέτη τους, Γιασέρ Αραφάτ, η σορός του οποίου ετάφη στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών, το φέρετρο με τη σορό του Γιασέρ Αραφάτ, μεταφέρθηκε από το ελικόπτερο με το οποίο έφτασε στο προεδρικό συγκρότημα Μουκατά, μέσω ενός έξαλλου πλήθους που πενθούσε το θάνατό του, φωνάζοντας συνθήματα και χαιρετώντας με υψωμένες γροθιές.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας υποχρεώθηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα προσπαθώντας να επιβάλλουν την τάξη.

Η σορός του Γιασέρ Αραφάτ επρόκειτο να εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας ακύρωσαν το πρόγραμμα λόγω του χάους που επικρατούσε.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης θάφτηκε σε χώμα από την περιοχή του τεμένους αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, όπου ο ίδιος ήθελε να θαφτεί.

Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ επέτρεψε μονάχα σε περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων από τη Γάζα να διασχίσουν το Ισραήλ για να μεταβούν στη Δυτική Όχθη.

Τελετή στο Κάιρο

Το φέρετρο του Γιασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο, όπου στο Κάιρο τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Στην στρατιωτική τελετή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρέστησαν επίσημοι από πάνω από 40 χώρες, η σύζυγος του Γιασέρ Αραφάτ, Σούχα, και η κόρη τους.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν παλαιοί Άραβες σύμμαχοι του Γιασέρ Αραφάτ και στελέχη του Κινήματος των Αδεσμεύτων..

Παρέστησαν ακόμα ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρά το γεγονός ότι και οι δυο χώρες είχαν απελάσει τον Γιασέρ Αραφάτ, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Οι ΗΠΑ έστειλαν τον υφυπουργός Εξωτερικών Ουΐλιαμ Μπερνς, ενώ το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, εξελέγη ομόφωνα ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνήλθε την Παρασκευή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η θητεία του σημερινού αρχηγού, αντιστρατήγου Γ. Αντωνακόπουλου.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με το νέο νόμο δεν προβλέπονται αποστρατείες ανωτάτων ή ανωτέρων αξιωματικών.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του ιδίου νόμου, ο νέος αρχηγός επιλέγεται τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα από τον διορισμό του μεταξύ των αντιστρατήγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων και σε αναλογία 2-1-1. Σειρά είχε το πολεμικό ναυτικό.

Ο κ. Χηνοφώτης, με το προεδρικό διάταγμα διορισμού του προάγεται σε Ναύαρχο καθιστάμενος αρχαιότερος των ομοιοβάθμων του.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρογκο το κόστος των Ολυμπιακών

Με θέμα το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Μετά την συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προέβη σε δηλώσεις, παρουσία της αναπληρωτού υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, το συνολικό κόστος των δαπανών για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,954 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται τόσο η κρατική επιβάρυνση όσο και η ιδιωτική συμμετοχή.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκε η κατασκευή τους λόγω των αγώνων και τα οποία ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν.

Δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται το κόστος των έργων υποδομής, όπως η αττική οδός, ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», το τραμ, ο προαστιακός κ.α.

Το σημαντικότερο μέρος της χρηματοδότησης του δημοσίου (το οποίο θα κλείσει στα 7,202 δισεκατομμύρια ευρώ) προήλθε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι δαπάνες του οποίου θα φθάσουν στο ποσό των 6,583 δισεκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 73,5% επί του συνόλου της χρηματοδότησης).

Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν, κυρίως, έργα υποδομής, ολυμπιακά αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων αυτών, οι δαπάνες ασφάλειας και πολιτιστικές δράσεις.

Τα έργα της ολυμπιακής προετοιμασίας και τα ειδικά έργα των εθνικών επιλογών χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους». Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία και τα μεταφορικά μέσα.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι «είχαμε μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος των ολυμπιακών αγώνων αλλά δεν είναι ώρα για να συζητηθεί το θέμα αυτό». Και προσέθεσε ότι «ήταν μια μεγάλη επένδυση, η οποία θα αποδώσει το επόμενο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει προσδιόριζε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, είπε, εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, ότι «κάναμε πολύ καλούς Αγώνες, πολύ ασφαλείς και πολύ ακριβούς».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομίας και έκανε λόγο για «προσπάθεια αντιπερισπασμού, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του ελληνικού λαού» και για «πολιτική απάτη».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τους λογαριασμούς του κ. Αλογοσκούφη «λογαριασμούς του Καραγκιόζη» λέγοντας κατόπιν ότι «ίσως με αυτή την αναφορά θίγει τον Καραγκιόζη».

Επίσης, συνέδεσε τις ανακοινώσεις για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων με την πολιτική επικαιρότητα, θεωρώντας τες αποπροσανατολιστικές.

Ο κ. Αθανασάκης υπαινίχθη ότι η κυβέρνηση ανεβάζει τα ελλείμματα του 2003 και του 2004 μέσω της ανακοίνωσης υψηλότατου κόστους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να πείσει ότι θα μπορέσει εύκολα να το μειώσει το 2005 και το 2006.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει αμέσως όλο τον κατάλογο των έργων και το κόστος τους προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Ανακοίνωση ΣΥΝ

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του και οι εκτιμήσεις κινήσεων πολιτών που είχαν γίνει από την εποχή ανάληψης των αγώνων.

Ακολούθως, εκφράζει την άποψη ότι «ενδεχομένως το κόστος αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο» και θέτει ζήτημα «σημαντικής πολιτικής ευθύνης των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που συνειδητά υποεκτιμούσαν το κόστος και αντίθετα υπερεκτιμούσαν τα πιθανά έσοδα».

Τέλος προειδοποιεί ότι «ο λαός που καλείται σήμερα, κατόπιν εορτής, να πληρώσει, με μια επαπειλούμενη μακρόχρονη λιτότητα, το μάρμαρο».


Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - ΓΣΕΕ

Συνάντηση για το ασφαλιστικό και θέματα συντάξεων είχε την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο πλαίσιο των ασφαλιστικών νόμων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, συμφώνησαν ότι τα μόνα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο ΙΚΑ των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών (θέμα για το οποίο θα συσταθεί ειδική ομάδα διαλόγου), η λειτουργία του ΕΤΕΑΜ και τα χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά προς το ΙΚΑ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κράτος εγγυάται την ομαλή καταβολή και πληρωμή των συντάξεων και ότι, παρά τις περί του αντιθέτου φιλολογίες, το ΙΚΑ παρουσιάζεται ως ένας οικονομικά εύρωστος μηχανισμός.

Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (όπως για παράδειγμα επιτάσσει η σχετική κοινοτική οδηγία) θα αντιμετωπισθεί μέσω του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι με μονομερείς ενέργειες.

Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε επίσης ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια για μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, καθώς από τις 127.000 ανεκτέλεστες συντάξεις που παρέλαβε η κυβέρνηση, σήμερα αυτές έχουν μειωθεί στις 73.000 και ο στόχος είναι μέσα στο 2005 οι συντάξεις να αποδίδονται σε χρονικό διάστημα από δέκα ημέρες έως ένα μήνα το αργότερο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν την επιβάρυνση των ταμείων με μαζικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως τα πρόσφατα στον ΟΤΕ και τις τράπεζες. Υπογράμμισε επίσης ότι η ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ δεν πρέπει να γίνει πάνω στα πρότυπα του ταμείου της πρώην ιονικής λαϊκής τράπεζας, για το οποίο δήλωσε ότι το αναλογιστικό έλλειμμα που θα επιφέρει στο ΙΚΑ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, μπορεί να ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 12:06 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι.

Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα, Ελλάς)

Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια.

Μαρί (Αθήνα, Ελλάς)

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους.

Άκης (Δράμα, Ελλάς)

Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα.

Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

One terrorist less...

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίο ταξίδι στη «Γη της Επαγγελίας»

Με πλήρεις τιμές έγινε στο Κάιρο η στρατιωτική κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ

Προς τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης κατευθύνεται η σορός του Γιασέρ Αραφάτ, όπου και θα ενταφιαστεί στον περίβολο του αρχηγείου του, πριν το ηλιοβασίλεμα, όπως επιτάσσει το μουσουλμανικό έθιμο.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε με πλήρεις τιμές η στρατιωτική κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Εκεί βρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο βρέθηκαν στην τελετή για να τιμήσουν έναν ομοεθνή και ομόθρησκο ηγέτη που μετατράπηκε σε σύμβολο ενός ολόκληρου λαού και του αγώνα του για ανεξαρτησία.

Η πλειονότητα των δυτικών κυβερνήσεων εκπροσωπήθηκε από υπουργούς Εξωτερικών ή σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο.

Τιμές αρχηγού κράτους

Η σορός Αραφάτ, καλυμμένη από την παλαιστινιακή σημαία είχε γίνει δεκτή το βράδυ της Πέμπτης με τιμές αρχηγού κράτους στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

Το πρωί της Παρασκευής, μετά από τις παραδοσιακές μουσουλμανικές προσευχές στο τέμενος του βασιλιά Φαϊσάλ, η σορός τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου που έσερναν έξι άλογα και συνόδευαν οκτώ άνδρες της αιγυπτιακής προεδρικής φρουράς.

Η κηδεία δεν ήταν ανοικτή στο κοινό και χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το στρατόπεδο Γκαλάα όπου συγκεντρώθηκαν οι ξένοι επίσημοι, το τέμενος όπου έγινε η νεκρώσιμη τελετή και τη γύρω περιοχή, στη συνοικία Ηλιούπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Υψηλές παρουσίες

Στην τελετή παραβρέθηκαν - εκτός του οικοδεσπότη, προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ,

ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα,

ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Πρίγκιπας Αμπντουλάχ,

ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ,

ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ,

ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλί,

ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ,

ο πρόεδρος Μπαγκλαντές, Γιαζουντίν Αχμέντ,

ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουζίλο Μπάνμπανγκ Γιουντογιόνο,

ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι,

και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Όλα είναι έτοιμα στη Ραμάλα για να δεχθεί τη σορό του Παλαιστίνιου ηγέτη

Οι περισσότερες χώρες της Δύσης έστειλαν στην τελετή υπουργούς Εξωτερικών.

Τη Βρετανία εκπροσώπησε ο κ. Τζακ Στρο, τη Γαλλία ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, τη Γερμανία ο κ. Γιόσκα Φίσερ, εκ μέρους της ΕΕ πήγε στην τελετή ο Ύπατος Αρμοστής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργού, με τον κ. Γουίλιαμ Μπέρνς.

Εκ μέρους της Ελλάδας μετέβη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, τον προκάτοχό του και πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και βουλευτές του ΚΚΕ.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναντάμωσαν δύο στενοί σύμμαχοι

Ιράκ και Μεσανατολικό θα συζητήσουν οι κ.κ. Μπλερ και Μπους στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και αναμένεται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον Τζορτζ Μπους να προσπαθήσει ώστε να πειστεί ο Αμερικανός πρόεδρος να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στη μεσανατολική ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κ. Μπλερ ήδη δείπνησε με τον κ. Μπους στο Λευκό Οίκο, ενώ στην ατζέντα των διήμερων συνομιλιών εκτός του Μεσανατολικού θα εξεταστεί η κατάσταση στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

Από την αμερικανική πρωτεύουσα ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο κ. Μπλερ δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του όσον αφορά την επιθυμία του για μεγαλύτερη ανάμειξη των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Τόνι Μπλερ θα αδράξει την ευκαιρία του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ για να πείσει τον Τζορτζ Μπους ότι μια νέα ημέρα ξημερώνει στο Μεσανατολικό και ότι η Δύση οφείλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διευθέτηση της διένεξης» λέει ο Ρομπ Γουότσον του BBC.

Και προσθέτει: «Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις και από αμερικανικής πλευράς ότι ο θάνατος του Αραφάτ θα δώσει μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Πάντως επισήμως, η κυβέρνηση Μπους αναμένεται να προχωρήσει με σύνεση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη διάδοχη κατάσταση στην Παλαιστινιακή Αρχή».


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Υποβάθμιση του θέματος της Τύμπου

«Δεν γνωρίζω», ήταν η απάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν ερωτήθη αν αμερικανικών συμφερόντων αεροπορικές εταιρίες πρόκειται να καθιερώσουν πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν το αεροδρόμιο να έχει περιληφθεί στα προγράμματα πτήσεων της American Airlines, είπε, μάλιστα, ότι οι δικές του πληροφορίες είναι διαφορετικές, αλλά αρνήθηκε να τις αποκαλύψει.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, συνεχίζονται στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο με εντατικό ρυθμό οι εργασίες ώστε να είναι έτοιμο να δεχθεί διεθνείς πτήσεις, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν όρους που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας και στην επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων - απογειώσεων για να πραγματοποιήσουν υπερατλαντικές πτήσεις.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στο ΔΙΚΑΤΣΑ

Νομοσχέδιο με στόχο την εξυγίανση του συστήματος και την απλοποίηση των διαδικασιών ισοτιμίας και αντιστοιχίας των τίτλων σπουδών των πανεπιστημίων του εξωτερικού με τα ελληνικά ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας.

Το σχέδιο νόμου, που προσβλέπει στην επιτάχυνση και διαφάνεια των διαδικασιών, παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον υφυπουργό Παιδείας, Σπύρο Ταλιαδώρο και τον πρόεδρο του ΔΙΚΑΤΣΑ, που μετονομάζεται σε «Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης» (ΟΑΤΑΠ), Γιώργο Λεοντάρη.

Οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι το Δεκέμβριο του 2004 γίνονται για τελευταία φορά οι εξετάσεις του Δεκεμβρίου καθώς, με το νέο νόμο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξεταστούν δύο φορές το χρόνο, και συγκεκριμένα Νοέμβριο και Απρίλιο.

Οι εξετάσεις αυτές θα γίνονται με τη μορφή των πολλαπλών απαντήσεων, ενώ τίθεται ανώτατο όριο στην χρέωση μαθημάτων για αντιστοιχία που είναι έξι.

Επίσης θα προσληφθούν υπάλληλοι, 19 μόνιμοι και 8 συμβασιούχοι, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτητα όχι μόνο στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στην διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα : Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στο νέο νομοσχέδιο οι φάκελοι των αιτούντων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες :

Σε εκείνες που ομοειδείς περιπτώσεις έχουν εξεταστεί. (σ.σ. δημιουργείται δηλαδή ένα είδος δεδικασμένου καθώς δεν θα εξετάζονται μεμονωμένα περιπτώσεις του ίδιου πανεπιστημίου).

Σε νέες περιπτώσεις χωρίς προηγούμενη απόφαση. Για απλή ισοτιμία αποφασίζει ολιγομελής επιτροπή ειδικών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ για ισοτιμία και αντιστοιχία, εισηγείται τουλάχιστον ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος ή σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο για την αναγνώριση με ή χωρίς χρέωση μαθημάτων. Επίσης εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον πρόεδρο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τίθεται ανώτατο όριο για την κρίση των τίτλων το όριο των δύο μηνών από την στιγμή που θα υποβληθούν όλα τα σχετικά πιστοποιητικά.

Με την προβλεπόμενη διαδικασία επανεξέτασης των αποφάσεων του φορέα παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις για την ορθότητα και ταχεία περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις αναγνώρισης παρατίθενται με σαφήνεια στο νόμο και ακολουθούν τα κοινά αποδεκτά ευρωπαϊκά κριτήρια όπως π.χ. διάρκεια σπουδών, διαδικασία διδασκαλίας, όροι αξιολόγησης.

Οι σαφείς προϋποθέσεις εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αποφυγή αναγνωρίσεων που είναι προϊόν απάτης.

Μετά την γνωστοποίηση των βασικών σημείων του σχεδίου νόμου, ανακοινώθηκε ότι δίδεται προθεσμία τριών εβδομάδων στα πολιτικά κόμματα και στα πανεπιστήμια για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.


Υπέρογκο το κόστος των Ολυμπιακών

Με θέμα το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Μετά την συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προέβη σε δηλώσεις, παρουσία της αναπληρωτού υπουργού Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, το συνολικό κόστος των δαπανών για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,954 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται τόσο η κρατική επιβάρυνση όσο και η ιδιωτική συμμετοχή.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκε η κατασκευή τους λόγω των αγώνων και τα οποία ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν.

Δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται το κόστος των έργων υποδομής, όπως η αττική οδός, ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», το τραμ, ο προαστιακός κ.α.

Το σημαντικότερο μέρος της χρηματοδότησης του δημοσίου (το οποίο θα κλείσει στα 7,202 δισεκατομμύρια ευρώ) προήλθε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι δαπάνες του οποίου θα φθάσουν στο ποσό των 6,583 δισεκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 73,5% επί του συνόλου της χρηματοδότησης).

Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν, κυρίως, έργα υποδομής, ολυμπιακά αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων αυτών, οι δαπάνες ασφάλειας και πολιτιστικές δράσεις.

Τα έργα της ολυμπιακής προετοιμασίας και τα ειδικά έργα των εθνικών επιλογών χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους». Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία και τα μεταφορικά μέσα.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι «είχαμε μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος των ολυμπιακών αγώνων αλλά δεν είναι ώρα για να συζητηθεί το θέμα αυτό». Και προσέθεσε ότι «ήταν μια μεγάλη επένδυση, η οποία θα αποδώσει το επόμενο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει προσδιόριζε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, είπε, εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, ότι «κάναμε πολύ καλούς Αγώνες, πολύ ασφαλείς και πολύ ακριβούς».


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αραφάτ και εθνικά θέματα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στους δρόμους για νέα σχολεία. Γονείς και μαθητές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τέλος στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Αναγνωρίσεις - εξπρές εντός διμήνου. Πώς θα χορηγείται στο εξής η ισοτιμία - αντιστοιχία των πτυχίων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κανένα πρόβλημα από τη συνάντηση Παπαληγούρα - Λινού. Απόφαση - καταπέλτης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέλος εποχής ελπίδα για ειρήνη. Ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ καταλύτης για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Συνήγορος για ασθενείς αλλά και για 60.000 γιατρούς. Νόμος-τομή για τη δημόσια υγεία.

Η ΑΥΓΗ: Με το κλαδί της ελιάς και το όπλο του μαχητή. Η Παλαιστίνη θρηνεί τον ηγέτη της. Έσβησε χθες το πρωί στο Παρίσι. Σήμερα κηδεύεται στο Κάιρο. Η ταφή στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Θα φάμε πολύ ξύλο από τον Μπους. Θα πληρώσει ακριβά η χώρα το «όχι» του Τάσσου και των... ανεγκέφαλων στο σχέδιο Ανάν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μία κηδεία και 4 ελπίδες. Η Μέση Ανατολή χωρίς τον Αραφάτ. Αραβικός κόσμος, Ισραήλ, Ευρώπη και ΗΠΑ προσδοκούν μια νέα αρχή για την ειρήνη. Σήμερα η επικήδειος τελετή στο Κάιρο και η ταφή στη Ραμάλα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα τέσσερα προγράμματα του ΙΚΑ: Μίνι οδηγός για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές στη σκακιέρα. Παγκόσμια αναγνώριση μετά θάνατον για τον Γιάσερ Αραφάτ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού τακτοποιήθηκαν διαδοχή - τόπος και τρόπος ταφής και οικονομικά, ο Γιασέρ Αραφάτ μετά πέθανε κατόπιν συμφωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα ασφαλιστικά ταμεία και οι αλλοδαποί. Λύση-τομή εξετάζει η κυβέρνηση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανατροπές στην αναγνώριση των ξένων πτυχίων. Νομοσχέδιο: Ισότιμα τα μπάτσελορ, στο «ράφι» τα κολέγια.

ΕΞΠΡΕΣ: Φθίνουν οι επενδύσεις. Μικρότερη η συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ και στην τελική ζήτηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ένας θρύλος. Αραφάτ: Το τέλος ενός αγωνιστή και η άγνωστη νέα αρχή. Άσβεστη η ελπίδα για ένα βασανισμένο λαό.

ΕΣΤΙΑ: Φόρος επιχειρήσεων: Ελλάς 32%, Ιρλανδία 12,5%. Έτσι θα καταστή ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία;

ESPRESSO: Μαφιόζικο μπλόκο στο βασιλιά του γιότινγκ. Η γυναίκα του έστειλε μπράβους να τον χτυπήσουν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επανέφεραν στην... τάξη τον διοικητή της ΤτΕ. Σάλος από την κυβερνητική παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η επόμενη μέρα στη Μ. Ανατολή. Παγκόσμια συγκίνηση από τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ και προβληματισμός για το μέλλον των Παλαιστινίων.

ΚΕΡΔΟΣ: Αυστηρές συστάσεις Γκαργκάνα για την πορεία της οικονομίας. Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά μέτρα για μείωση του ελλείμματος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα εποχή στη Μέση Ανατολή. Βαθύ πένθος στον παλαιστινιακό λαό για τον θάνατο του ηγέτη «σύμβολο».

METRO: Όλα στο τραπέζι. Σε θέση μάχης η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κατανάλωση - εξαγωγές φέρνουν ανάπτυξη 3,9%. Συντηρητικός ο στόχος για αύξηση ΑΕΠ 3,7% φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ: Ώρα μηδέν για την Παλαιστίνη. Πιέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η ΝΙΚΗ: Σύμβολο αντίστασης. Διεθνής συγκίνηση και αναγνώριση για τον Αραφάτ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κηδεύεται σήμερα ο Γιασέρ Αραφάτ. Ζωντανή η ελπίδα του παλαιστινιακού λαού.

City Press: Τριπλός κίνδυνος για την υγεία μας.

TRAFFIC NEWS: Μου επιτέθηκε γιατί του ζήτησα να χωρίσουμε. Η Στέλλα λύνει τη σιωπή της. Πως οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας με τον αγαπημένο της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γιάσερ Αραφάτ: Έφυγε χωρίς πατρίδα.

Η ΧΩΡΑ: Σε δύο μήνες η αναγνώριση των πτυχίων. Με διαδικασίες εξπρές τελειώνει η ταλαιπωρία χιλιάδων νέων.

Γιασέρ Αραφάτ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «στη γη της Παλαιστίνης επιστρέφει σήμερα ο άνθρωπος που διατήρησε ζωντανή την ταυτότητα και τον αγώνα των Παλαιστινίων. Ο Γιασέρ Αραφάτ κηδεύεται σήμερα στο Κάιρο και ενταφιάζεται στη Ραμάλα, όπου ήδη κινήθηκαν οι συνταγματικές διαδικασίες για αντικατάστασή του από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρόχι Φατούχ, μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές σε 60 μέρες».

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι «οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν μετά θάνατον την προσωπικότητα του Γιάσερ Αραφάτ. Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τον τελευταίο φενταγίν. Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην εύφλεκτη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Στη σκακιέρα προβάλλονται επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά οδηγούν σε αισιόδοξα συμπεράσματα για μια ειρηνευτική, συναινετική διαδικασία».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «δίχως να έχει καταφέρει την ειρήνευση ο -'τρομοκράτης' για τους Ισραηλινούς και 'μαχητής της ελευθερίας' για τους υποστηρικτές του- Αραφάτ, αφήνει πίσω του χιλιάδες συμπατριωτών του που πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της 'επόμενης ημέρας'. Αυτό δεν είναι άλλο, από την απόφαση να παραμείνουν ενωμένοι, προχωρώντας σε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, η οποία και θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ και με νόμιμα μέσα την οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού».

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ότι «μπορεί μία κηδεία να γεννήσει τέσσερις ελπίδες; Αν ναι, τότε ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ ενδεχομένως να δώσει νέα πνοή στην παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο αραβικός κόσμος μαζί με τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και -πρωτίστως- οι Ηνωμένες Πολιτείες συναγωνίζονται πλέον σε μηνύματα αισιοδοξίας πάνω από τη σορό του εκλιπόντος ηγέτη. Και οι τέσσερις πλευρές εξέφρασαν, η καθεμία, την ελπίδα ότι αυτή η απώλεια σηματοδοτεί 'μία καινούργια αρχή'. Προφανής στόχος είναι να ξαναζωντανέψει ο ημιθανής σήμερα 'Οδικός Χάρτης' που υιοθετήθηκε το 2003».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «η δολοφονία του Αραφάτ πέφτει στα μαλακά. Πλασάρεται ως αποτέλεσμα μιας αρρώστιας που απλά είχε άσχημη εξέλιξη. Λησμονούν πως ο Σαρόν είχε αρχίσει δολοφονικές απόπειρες εναντίον του από το 1982. Κάθε τόσο μάλιστα ανακοίνωνε πως είναι θέμα χρόνου το τέλος του. Η δολοφονία του Αραφάτ βαραίνει εξ ολοκλήρου το Ισραήλ. Γιατί πιστεύει στον Σαρόν και συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τους μάρτυρες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «στην Παλαιστίνη η βία και το αιματοκύλισμα είναι μία καθημερινή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή πάντως, δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός ότι ο Αραφάτ δεν έχει προετοιμάσει την διαδοχή του. Είναι όμως και φυσιολογικό καθώς αυτό θα προϋπέθετε ότι η νομιμότητα της εξουσίας του Αραφάτ μπει να μεταβιβάζεται και αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει. Το βασικό ερώτημα λοιπόν, τί θα φέρει η μετά - Αραφάτ εποχή στα παλαιστινιακά εδάφη, ποιες ομάδες θα επικρατήσουν και θα έχουν το πάνω χέρι στις διαδικασίες διαδοχής;».

Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της σημειώνει ότι «αφήνει για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια τους Παλαιστίνιους χωρίς έναν ισχυρό ηγέτη, δημιουργώντας φόβους για το τι μπορεί να επακολουθήσει».

Ελληνική Οικονομία - Τράπεζα της Ελλάδος

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν ότι «η ευθύνη για τη διεξαγωγή της απογραφής ανήκε εξ αρχής και αποκλειστικά στην κυβέρνηση και σε κανέναν άλλο. Αυτό ακριβώς στο οποίο ασκούσε κριτική η έκθεση που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ -κι αυτό που πήγε να κρύψει ο κ. Αλογοσκούφης. Ότι δηλαδή η απογραφή θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί από έναν ανεξάρτητο Φορέα -όπως η Τράπεζα της Ελλάδος- και όχι από την κυβέρνηση. Ασφαλώς αποτελεί ειρωνεία της τύχης το ότι ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της έκθεσης».

Στο άρθρο της η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «από την πλευρά της η κυβέρνηση αναγκασμένη από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τείνει να αναδείξει τον κατεξοχήν αναξιόπιστο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Eurostat, σε κήνσορα, όχι ασφαλώς των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά της Ελλάδας. Για τούτο επιβάλλεται πάραυτα αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης έτσι ώστε να μην εκτίθεται η χώρα».

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «δείγμα νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων θεωρείται η επιτυχημένη πώληση του 7,46% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Δημόσιο. Είναι βέβαιο ότι ο τερματισμός της άμεσης μετοχικής παρουσίας του κράτους αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την περαιτέρω 'ανεξαρτητοποίηση' της τράπεζας».

Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - ΗΠΑ

Η Espresso εκτιμά ότι «η στρατηγική του "'βέτο' στην τουρκική αδιαλλαξία βρίσκεται από το απόγευμα σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «καθοριστικής σημασίας για τις επόμενες εξελίξεις είναι η σημερινή, ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λευκωσία, η οποία κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει. Στόχος της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο είναι να τον θέσει ενώπιον των ευθυνών του».

Η City Press γράφει ότι «είναι φανερό ότι η Ουάσιγκτον, μετά το 'άδειασμά' της στο θέμα του σχεδίου Ανάν από τον κ. Καραμανλή, δεν τον θεωρεί αναγκαίο συνομιλητή. Προχώρησε στη μονομερή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και οργανώνει την de facto αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου. Ο κ. Καραμανλής ξεκινάει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο έχοντας διαπιστώσει τα όρια της διπλής γλώσσας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα των θυσιών και των αγώνων, η Ελλάδα που στάθηκε όρθια σε κάθε προσκλητήριο για την ελευθερία και την δημοκρατία, τώρα είναι υποχρεωμένη να μπει στο αλώνι του αγώνα για την Μακεδονία που με τόσο βιαστικό, ύπουλο, προδοτικό τρόπο οι Αμερικανοί και ο πρόεδρός τους Μπους χάσιαν από τις πρώτες κιόλας ώρες της επανεκλογής προέδρου στους λινατσοφορεμένους Σκοπιανούς. Αλλά έπρεπε να τα περιμένουμε! Μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια κόλπα και... ιστορικές προσφορές. Καλά να μας κάνουν! Και μη χειρότερα».

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι «ενώ οι Τούρκοι παραβιάζουν ομοφώνως τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθημερινώς και κυνικότατα, εμείς διαφωνούμε για όλα. Ακόμη και για το αν πρέπει να κρατούν τη σημαία μας μόνο ελληνόπουλα κατά τις εθνικές εορτές! Ευλόγως οι Τούρκοι καγχάζουν με την αφέλειά μας. Οι παλαιότεροι Έλληνες όμως που εγνώριζαν πόσο γλυκιά είναι για τους Τούρκους η διαμάχη μεταξύ των Ελλήνων, έλεγαν: 'Ρωμηών καυγάς, Τούρκων χαλβάς'».

ΠΓΔΜ

Η Traffic News γράφει ότι «σύνθετη ονομασία για τη χώρα του την ΠΓΔΜ πρότεινε χθες ο αρχηγός της 'Δημοκρατικής Εναλλαγής', Βασίλ Τοπούρκοφκοφσκι. Να σημειωθεί ότι μετά τις εξελίξεις στο θέμα είναι ο πρώτος πολιτικός της ΠΓΔΜ που πρότεινε σύνθετη ονομασία ως επίσημο όνομα για τη χώρα του. Ο κ. Τοπούρκοφκοφσκι πρότεινε το όνομα 'Γκόρνα' (άνω) Μακεδονία».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 07:42 (Ώρα Λονδίνου)

Λυσσαλέα μάχη στη Φαλούτζα

Δεκάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιήσει οι Αμερικανοί στη Φαλούτζα

Οι αντάρτες στην ιρακινή πόλη της Φαλούτζα φαίνεται να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση καθώς η γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων εισέρχεται στην πέμπτη ημέρα.

Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας γύρω από την κύρια βάση των αμερικανικών δυνάμεων εντός της πόλης.

Οι συνεχείς ρίψεις όλμων ανάγκασαν τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν ένα νοσοκομείο, το οποίο είχαν καταλάβει προ ημερών.

Ανταποκριτής του BBC που ακολουθεί τις αμερικανικές δυνάμεις μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούν να απομονώσουν τις δυνάμεις των ανταρτών σε μια γωνία στον Ευφράτη ποταμό.

Το ρεπορτάζ των ανταποκριτών που υπόκειται σε αμερικανική στρατιωτική λογοκρισία αναφέρει επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών βρίσκεται αποκλεισμένο στο νότιο τμήμα της πόλης.

Αιματοχυσία χωρίς τέλος

Όσον αφορά τον αριθμό των απωλειών αμερικανικές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι από τη Δευτέρα που άρχισε η γενικευμένη επιχείρηση κατάληψης 18 Αμερικανοί στρατιώτες, πέντε Ιρακινοί εθνοφρουροί και σχεδόν 600 αντάρτες έχουν σκοτωθεί.

178 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη Φαλούτζα από τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές 178 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματισθεί και μεταφερθεί οι περισσότεροι σε στρατιωτική βάση της Γερμανίας.

Κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα για τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων.

Μια εφοδιοπομπή της Ερυθράς Ημισελήνου με τρόφιμα και φάρμακα προσπαθεί να φτάσει στη Φαλούτζα.

Η εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, Φεντρούς Αλ Μπάντι, μίλησε στο ΒΒC για την κατάσταση:

«[Αντικρύσαμε] καταστροφή, πραγματική καταστροφή. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να φύγει από τη Φαλούτζα κινδυνεύει να σκοτωθεί είτε από τις αμερικανικές δυνάμεις, είτε από τους άλλους. Όσο για τις απώλειες ιδίως παιδιά και βρέφη πεθαίνουν από την έλλειψη νερού. Πίνουν τα βρόμικα νερά των δρόμων».

Ρεπορτάζ από το μέτωπο

Ανταποκριτής του BBC, ο οποίος είναι με ένα λόχο Αμερικανών πεζοναυτών υποκείμενος σε στρατιωτικούς περιορισμούς μεταδίδει ότι το απόγευμα της Πέμπτης οι δυνάμεις των ανταρτών ανασυντάχθηκαν και εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των Αμερικανών.

«Η μάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι πεζοναύτες ήξεραν ότι ο εχθρός κρύβεται κάπου, αλλά πού; Για μια συμβατική στρατιωτική δύναμη, ο ανταρτοπόλεμος είναι ότι χειρότερο. Σε μια φάση σταματήσαμε για να μαζέψουμε τους τραυματίες. Πουθενά δε βλέπουμε αμάχους. Ως ανταποκριτές που ακολουθούμε τις αμερικανικές δυνάμεις είναι αδύνατο να μάθουμε κάτι για το δράμα των αμάχων. Απόψε, όλη η πόλη ήταν ένα πεδίο μάχης» μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα εποχή, γεμάτη αβεβαιότητα

Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαρακτηρίζει το θάνατο Αραφάτ ως ιστορικό ορόσημο και ασχολείται με τις προοπτικές ειρήνευσης ή κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη αποτελεί ορόσημο και «όπως σε κάθε έναρξη μιας ιστορικής περιόδου υπάρχει σήμερα μια μείζων ευκαιρία» για την ειρήνευση.

Τα πρώτα δείγματα από τη διαδικασία μεταβίβασης της παλαιστινιακής εξουσίας είναι ελπιδοφόρα και ο θάνατος Αραφάτ αντί να αποτελέσει βάρος μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική χειραφέτηση του λαού του, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Η εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt) τηρεί επικριτική στάση, αποφαινόμενη ότι «στο τέλος ο Αραφάτ περισσότερο έβλαψε παρά ωφέλησε τον παλαιστινιακό σκοπό» και ότι «έφυγε αφήνοντας πίσω του υποθήκη μίσους, αγωνίας και μια διοίκηση σε πλήρη αταξία».

Ελπίδες και δυσοίωνες προβλέψεις

Περισσότερο αισιόδοξη η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) πιθανολογεί ότι οι πολιτικοί επίγονοι του εκλιπόντος δείχνουν ότι επέλεξαν περίοδο ηρεμίας παρά εσωτερικών τριβών μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) προβλέπει ότι η επίλυση του Μεσανατολικού θα καταστεί δυσχερέστερη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και εναποθέτει τις ελπίδες ειρήνευσης στην Ουάσινγκτον.

«Η μόνη πιθανότητα σταδιακής ειρήνευσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, και η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να ελπίζει κανείς» γράφει δηκτικότατα η βερολινέζικη εφημερίδα.

Το πέρασμα ενός μύθου

Στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ηγέτη «περισσότερο μυθικό πρόσωπο και λιγότερο πολιτικό άνδρα, κάτι σαν το Μωυσή των Παλαιστινίων που ευδόκησε να δει τη Γη της Επαγγελίας αλλά δεν κατόρθωσε να την πατήσει [απελευθερώσει]».

«Παρά τα ελαττώματά του, την καταχρηστική άσκηση εξουσίας και τις θολές παρασκηνιακές διεργασίες του ο Αραφάτ ήταν το μόνο πρόσωπο που δημιουργούσε ενδο-παλαιστινιακή συναίνεση, ο λαός του τον κατηγορούσε για ορισμένα πράγματα αλλά δεν είχε άλλον για να βάλει στη θέση του» εκτιμά η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Για τη συμπολίτισσά της Ελ Μούντο (El Mundo) ο Γιασέρ Αραφάτ υπήρξε «ο πολέμαρχος που δεν μπόρεσε να οικοδομήσει την ειρήνη».

«Εάν η Ιστορία τον κρίνει με γνώμονα την κατάσταση που άφησε μετά θάνατον, η κρίση σίγουρα θα είναι αρνητική. Αλλά εάν υπολογισθούν ως κριτήρια η διεθνής αναγνώριση και η προώθηση της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να θεωρηθεί πολιτικός γίγαντας του αραβικού κόσμου που θα αφήσει το στίγμα του στην ιστορία παρά τα μεγάλα λάθη του» τονίζει η ισπανική εφημερίδα.

Φόβοι για πυροδότηση βίας

Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) φοβάται ότι ο συνδυασμός της βίας που υπόσχονται οι ριζοσπαστικότερες παλαιστινιακές οργανώσεις και η αναβάθμιση της ισραηλινής καταπίεσης μπορεί να καταστρέψουν τις ευάλωτες πιθανότητες επανάληψης του ειρηνευτικού διαλόγου.

Ενώ η Λιμπερασιόν (Liberation) θεωρεί ότι ο θάνατος Αραφάτ σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αναστροφή του κύματος αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή.

«Ο επανεκλεγείς πρόεδρος ίσως πιέσει περισσότερο για ειρηνευτικό διάλογο όσο για τους διαδόχους του Αραφάτ, αυτοί απελευθερωμένοι πλέον από τον πατέρα αφέντη τους δεν μπορούν να παραμείνουν προσκολλημένοι σε μια εξέγερση που δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να αναγκάσει το Ισραήλ σε υποχώρηση», γράφει η παρισινή εφημερίδα.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αναπαύεται στη γενέθλια γη

Τα πρόσωπα του Γιασέρ Αραφάτ από την εφηβεία στην Αϊγυπτο ως την αναχώρηση από τη Ραμάλα

Η σορός του Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης το 1929.

Όπως μεταδίδει από το Κάιρο ο ανταποκριτής του ΒΒC, Τζον Λέιν, «12 ώρες μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί Ντε Κλαμάρ, η σορός του εκλιπόντος έφθασε και έγινε δεκτή από τιμητικό άγημα.

Η χήρα του, Σούχα Αραφάτ, στη κεφαλή των θρηνωδών μαζί με την αιγυπτιακή φρουρά συνόδευσαν το καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία φέρετρο το στρατόπεδο Γκαάλα, στην συνοικία Ηλιούπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Εκεί πραγματοποιείται σήμερα η επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία θα παραστούν δεκάδες ηγέτες κρατών.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

Η κηδεία αρχίζει στις 11 το πρωί της Παρασκευής και ανάμεσα στους επίσημους που θα παρευρεθούν είναι ηγέτες των αραβικών κρατών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν σε χαμηλόβαθμο διπλωματικό επίπεδο.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο τέμενος του Βασιλιά Φαϊζάλ και οι αιγυπτιακές αρχές υπογράμμισαν ότι η νεκρώσιμη ακολουθία δεν είναι ανοικτή στο κοινό.

Όλες οι οδικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς εκφράζονται φόβοι για αυθόρμητες λαϊκές διαδηλώσεις.

Αργότερα, εντός της ημέρας, η σορός Αραφάτ θα μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για τον ενταφιασμό στην περίβολο του αρχηγείου του.

Θρήνος των Παλαιστινίων

Στη Ραμάλα η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει μεσίστια στο προεδρικό συγκρότημα, όπου άρχισε η εκσκαφή του τάφου του Γιασέρ Αραφάτ.

Καπνός από καμένα λάστιχα υψώνεται πάνω από την πόλη καθώς οι οπαδοί του Παλαιστίνιου ηγέτη θρηνούν τον θάνατό του.

Στη Γάζα, τα μεγάφωνα από τα τζαμιά, μετέδιδαν αποσπάσματα από το Κοράνι, μαύρες σημαίες κυμάτιζαν και αφίσες με το πορτραίτο του Γιασέρ Αραφάτ έχουν τοιχοκολληθεί στους δρόμους.

Τα σχολεία, μαγαζιά και γραφεία είναι κλειστά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους σε καίριες περιοχές.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 01:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο κ. Παλαιστίνη

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Το ύστατο αντίο στον ηγέτη - σύμβολο της Παλαιστίνης απευθύνουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες με πρωτοσέλιδα και πολυσέλιδα αφιερώματα. Παράλληλα επιχειρούν προβλέψεις για το μέλλον της παλαιστινιακής ηγεσίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

«Τέλος της εποχής Αραφάτ», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Τάιμς (Τhe Times) και προσθέτει στον πηχυαίο τίτλο, «Βρετανία και ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε νέο ειρηνευτικό σχέδιο μετά το θάνατο του Αραφάτ».

Ωστόσο, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το νέo σχέδιο δε θα κοινοποιηθεί μέχρι να συμφωνήσει μ αυτό η νέα παλαιστινιακή ηγεσία.

Όσον αφορά την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, η Τάιμς υποστηρίζει ότι οι «Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεχείρησαν να παρουσιάσουν το θάνατο του Αραφάτ ως την απόλυτη αρετή».

Γιασέρ Αραφάτ

Κύριε πρόεδρε, απάντησα, ήρθα για να βάλω το χέρι μου πάνω στην παλαιστινιακή καρδιά. Άρπαξε το χέρι μου, το έβαλε πάνω στο στήθος του και είπε: εδώ είναι Ντέιβιντ, εδώ είναι»

Τζον Λε Καρέ

«Παράλληλα στην προσπάθειά τους να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για τον αέρα αλλαγής που πνέει στην παλαιστινιακή ηγεσία κατάφεραν να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ», διαβάζουμε σε άλλο σημείο του πρωτοσέλιδου της.

Μερικοί άλλοι χαρακτηριστικοί τίτλοι στο κυρίως σώμα της εφημερίδας είναι οι εξής: «Οι Παλαιστίνιοι σαστισμένοι με το θάνατο του μοναδικού ηγέτη που γνώρισαν», «Δάκρυα καθώς το φέρετρο αναχωρεί για το Κάιρο» και «το Ισραήλ υποδέχεται με ικανοποίηση το θάνατο του εχθρού του».

Επόμενη ημέρα

«Και τώρα τι γίνεται η Παλαιστίνη;», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Οι υπόλοιποι τίτλοι στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδος είναι: «Ο άνδρας που όλοι αποκαλούσαν κύριος Παλαιστίνη», «Ακόμα και την ώρα του πένθους, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν μια απειλή και μια ευκαιρία», «Ο Μπλερ πιστεύει ότι ο θάνατος του Αραφάτ δίνει στον Μπους την ευκαιρία να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία».

«Ο γέρος που ονειρευόταν να αποκτήσει μια γη ενός τετραγωνικού μέτρου», είναι ο τίτλος του άρθρου του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα.

«Ήταν απόλυτα πιστός και απόλυτα δυστυχής στο παλαιστινιακό όνειρο», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος και προσθέτει, «έχω μια ηχογράφηση με τον Αραφάτ από μια συνομιλία σε κρύα και σκοτεινή ορεινή περιοχή έξω από την Τρίπολη του Λιβάνου, το 1983. Ο γέρος Αραφάτ ήθελε να τον φωνάζουν γέρο, ακόμα και όταν ήταν νέος, μου είχε πει: ποια η διαφορά των 50 ή 50.000 μιλίων. Ακόμα και ένα μέτρο έξω από τα σύνορα της Παλαιστίνης αισθάνομαι μακριά».

Τα δύο πρόσωπα του Αραφάτ

«Ήρωας και κάθαρμα», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Τhe Guardian) που αναφέρεται στις διαφορετικές όψεις της προσωπικότητας του εκλιπόντος ηγέτη.

Ακολουθεί άρθρο του Βρετανού συγγραφέα κατασκοπευτικών και άλλων μυθιστορημάτων, Τζον Λε Καρέ, ο οποίος είχε γνωρίσει προσωπικά τον εκλιπόντα το 1982 όταν έκανε έρευνα για ένα από τα βιβλία του.

«Πήρε το χέρι μου και το πίεσε πάνω στο στήθος του. Η παλαιστινιακή καρδιά είναι εδώ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

«"Κύριε Ντέιβιντ, γιατί έχετε έρθει εδώ", απαίτησε να μάθει αποκαλώντας με, με το βαπτιστικό μου όνομα και εξετάζοντάς με, με τα μάτια του σα γιατρός που ανησυχεί. "Κύριε πρόεδρε, απάντησα, ήρθα για να βάλω το χέρι μου πάνω στην παλαιστινιακή καρδιά". Άρπαξε το χέρι μου, το έβαλε πάνω στο στήθος του και είπε: "εδώ είναι Ντέιβιντ, εδώ είναι"», γράφει ο Τζον Λε Καρέ.

«Ο Αραφάτ με το θάνατό του φέρνει την ελπίδα», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Και τέλος, «Οι Παλαιστίνιοι ταχύτατα πλάθουν το θρύλο του Αραφάτ», διαβάζουμε στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), η οποία στον πλαγιότιτλο εξηγεί: «οι άνθρωποι που προσπάθησε να βοηθήσει τόσο δια των όπλων όσο και με τον κλάδο της ελαίας, τιμούν το χαμένο τους ηγέτη».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.