Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-19

  1. Αποχώρηση ανθρωπιστικής οργάνωσης
  2. Στο «σφυρί» η Γιούκος
  3. Πρωθυπουργός για οικονομία
  4. Δεν ικανοποιεί ο προϋπολογισμός
  5. Αναπόφευκτη η αναγνώριση της Κύπρου
  6. Απαισιόδοξοι οι Έλληνες
  7. Οικονομία και εθνικά θέματα
  8. Προσπάθειες για ειρήνη στην Αφρική
  9. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δολλαρίου
  10. Ανοίγει ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ
  11. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
  12. Η Κομισιόν του Μπαρόζο

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση ανθρωπιστικής οργάνωσης

Δεκάδες συλλήψεις υπόπτων σε τζαμί της Βαγδάτης

Μία από τις τελευταίες ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράκ η World Vision (Παγκόσμιο Όραμα) ανακοίνωσε την αναχώρησή της από τη χώρα.

Στόχος της οργάνωσης, η οποία είχε παραμείνει στο Ιράκ για 18 μήνες, ήταν ο σχεδιασμός μιας σειράς προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των άμαχων Ιρακινών.

Όμως τώρα η οργάνωση λέει ότι οι κίνδυνοι στη χώρα είναι δυσανάλογα μεγάλοι για να συνεχίσει να παράγει έργο.

Τους εργαζόμενους στο Ιράκ έχει συγκλονίσει η απαγωγή και δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν, της βρετανο-ιρακινής γυναίκας που εργαζόταν για την ανθρωπιστική οργάνωση Care στη Βαγδάτη, εδώ και τριάντα χρόνια.

Ο Τιμ Κοστέλο, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της World Vision στην Αυστραλία, εξηγώντας την απόφαση είπε «Η απόφασή μας να φύγουμε έχει να κάνει με την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ».

«Αυτό είναι το καινούριο πρόσωπο του τρόμου και της βίας, γεγονός που σημαίνει ότι παρ' όλο που έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε σε επικίνδυνες περιοχές, το Ιράκ έγινε υπερβολικά επικίνδυνο», είπε.

Άλλες εξελίξεις

Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με την βοήθεια αμερικανών στρατιωτών έκαναν επιδρομή την Παρασκευή σε ένα από τα πιο σημαντικά τζαμιά σουνιτών, αμέσως μετά το τέλος της προσευχών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου σαράντα συνελήφθησαν.

Στην κεντρική Βαγδάτη ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβσας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο καθώς περνούσε μια αυτοκινητοπομπή της ιρακινής αστυνομίας.

Αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στην Φαλούτζα μια στρατιωτική βάση στην οποία κρύβονταν ο καταζητούμενος στρατιωτικός Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από εκατό ύποπτους αντάρτες στην Βαγδάτη.

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είπαν σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι μέλη των ιρακινλων δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν σε νοσοκομείο στην Μοσούλη και συνέλαβαν τρεις ανθρώπους.

Συνεχίζονται οι σποραδικές επιθέσεις στην Φαλούτζα μια μέρα από ανακοίνωση του αρχηγού των αμερικανικών πεζοναυτών στο Ιράκ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχό τους τη πόλη.


Στο «σφυρί» η Γιούκος

Οι επικριτές του κυρίου Πούτιν πιστεύουν ότι η Γιούκος πωλείται για πολιτικούς λόγους

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση μεγάλου μέρους μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος, προκειμένου να εισπράξει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρεία οφείλει στο κράτος.

Τα τρία τέταρτα της κεντρικής μονάδας παραγωγής θα τεθούν σε δημοπρασία σε τέσσερις εβδομάδες.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας έχει οριστεί στα 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια - πολύ πιο κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι καθώς πιστεύουν ότι η Γιούκος θα πωληθεί πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική της αξία και σε αγοραστή προσκείμενο φιλικά στο Κρεμλίνο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι κυβερνητικές πιέσεις προς την Γιούκος ασκήθηκαν προκειμένου η Μόσχα να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο μιας εταιρείας που πούλησε πολύ φτηνά στη δεκαετία του '90 στον Μιχαήλ Χαντορκόφσκι, ο οποίος τώρα κατηγορείται για τα αδικήματα της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Η Γιούκος αντέδρασε οργισμένα στην είδηση ότι η κεντρική μονάδα παραγωγής θα τεθεί σε δημοπρασία στις 19 Δεκεμβρίου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Σε δήλωσή του ο διευθυντής της εταιρείας, Στίβεν Θιντ, τόνισε ότι η πώληση της Γιούκος αποτελεί κλοπή οργανωμένη από τη ρωσική κυβέρνηση.

Είναι, πρόσθεσε, μια «θρασύτατη επίδειξη της περιφρόνησης της ρωσικής κυβέρνησης για τους νόμους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πώληση «παράνομη».

Είπε ότι πρόκειται για μια απαλλοτρίωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας.

Η κεντρική μονάδα της Γιούκος αποτελεί την καρδιά της επιχείρησης, μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.

Εκεί παράγονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.


Πρωθυπουργός για οικονομία

Τις γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε το πανεπιστήμιο Σίτυ του Λονδίνου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το διεθνές ερευνητικό κέντρο ναυτιλίας, εμπορίου και χρηματοδότησης.

Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε το νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνησή του για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι η πολιτική του αντιμετωπίζει ριζοσπαστικά τα αίτια των δημοσιονομικών προβλημάτων, επενδύει στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προωθεί αποφασιστικές αλλαγές και διορθωτικές μεταρρυθμίσεις, αποφεύγοντας τις ακρότητες και τους αιφνιδιασμούς.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «εγκαταλείπει οριστικά τις πολιτικές της πλασματικής ωραιοποίησης», αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα και εφαρμόζει αποτελεσματικό σχέδιο για την ουσιαστική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με ήπια προσαρμογή και κοινωνική ευαισθησία.

«Δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα χώρα σιγουριάς και εμπιστοσύνης για όλους τους πολίτες της και για όλους τους Ελληνες και ξένους επενδυτές», είπε.

Ο ρόλος των νέων νόμων

Ανέφερε ως πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και το νέο αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και να επιτυγχάνεται γρήγορη προώθηση των επενδυτικων πρωτοβουλιών, που αναπτύσσονται είτε απο παλιές είτε για νέες επιχειρήσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι βασικοί στόχοι για το νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η τόνωση της απασχόλησης.

Μίλησε ακόμη για μια σειρά νέων αποκρατικοποιήσεων κατά το 2005 που θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι σχεδιάζονται στρατηγικές συμμαχίες, μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και πλήρεις αποκρατικοποιήσεις.

Είπε ότι είναι προτεραιότητα η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, όπως και η αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού, η αναβάθμιση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά δίκτυα.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τονίζοντας ότι το πρώτο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και γι αυτό βασική επιλογή είναι η επένδυση στην παιδεία, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενια, και δεύτερο η ισότιμη συμμετοχή της στην ΕΕ και στην ΟΝΕ.

Ελληνική Ναυτιλία

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά επεφύλαξε ο πρωθυπουργός στην ελληνική ναυτιλία, υπογραμμίζοντας το παγκόσμιο ειδικό βάρος της, και τονίζοντας ότι αποτελεί, πέραν του στόλου, σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο και το πλέγμα των ναυτιλιακών υπηρεσιών που βρίσκεται και δραστηριοποιείται στη χώρα.

Σταθερή επιδίωξη, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

«Στρατηγικοί στόχοι της πολιτικής μας» είπε ο πρωθυπουργός «είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, η προσέγγιση νέων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η βελτίωση της θέσης του Ελληνα ναυτικού, η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων διατάξεων ασφαλείας για πλοία και λιμάνια, η αναβάθμιση των υποδομών και του τρόπου λειτουργίας των λιμανιών».

Επίσκεψη στην Ήπειρο

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής μεταβαίνει την Παρασκευή για διήμερη επίσκεψη στην Ήπειρο, η οποία είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η συγκεκριμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί προ διμήνου, αναλυτές αναφέρουν ότι έχει και προεκλογικό χαρακτήρα καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν οι εκλογές με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ικανοποιεί ο προϋπολογισμός

Στις 18 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στη βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού έτους 2005, ο οποίος κατετέθη την Πέμπτη προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων και κριτικών ανακοινώσεων.

Παρουσιάζοντας το προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι εγκαινιάζει την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δίνει βάρος στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και στην εφαρμογή ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του συμφώνου σταθερότητας.

Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Αλογοσκούφη και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού υπήρξε αυστηρή και σε μία περίπτωση ξεπέρασε τα όρια που διέπουν τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, υπήρξε παραβίαση των κανονισμών της βουλής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έλαβε αυτοβούλως το λόγο για να πει ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται υπό το βάρος μιας «απογραφής-φιάσκο», η οποία «έπληξε το κύρος της χώρας».

Ο κ. Αλογοσκούφης, αν και αναγνώρισε ότι επρόκειτο για παραβίαση των κανονισμών, δέχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα περίμενε «μεγαλύτερη σεμνότητα και αυτοκριτική από το κόμμα που παρέδωσε την ελληνική οικονομία σε κακό χάλι».

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, διαμαρτυρήθηκε διότι δεν επετράπη στον κ. Παπανδρέου να πάρει και πάλι το λόγο, οπότε παρενέβη η πρόεδρος της βουλής, Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί και να είχε προφυλαχθεί από την εμφανή παραβίαση του κανονισμού, την οποία ο κ. Παπανδρέου «δεν θα ήθελε να είχε διαπράξει».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ένας μηχανισμός αναδιανομής του κεφαλαίου προς όφελος της πλουτοκρατίας» και αναφέρεται ότι «αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και συνδέεται άρρηκτα με τους νέους νόμους, τον φορολογικό και τον αναπτυξιακό, οι οποίοι παρέχουν νέες μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο».

Μετέωρους στόχους, υπεραισιόδοξους, οι οποίοι στηρίζονται στην υπόθεση της ευνοϊκής εξέλιξης τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών δεδομένων, εντοπίζει στο νέο προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός «είναι βαθύτατα ταξικός, κατανέμοντας πόρους υπέρ του κεφαλαίου" και "δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, αλλά επιχειρεί να διαχειριστεί την προϊούσα στασιμότητα ή ύφεση στην οικονομία, λόγω των κυβερνητικών επιλογών».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, θεωρεί ότι «το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο για την περιοριστική πολιτική όσο και τη δύσκολη πραγματικότητα που επιφυλάσσει για εργαζόμενους και νοικοκυριά».

Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος από 5,3% του ΑΕΠ, που αναμένεται να κλείσει το 2004, σε 2,8%, όπως και η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ από 112,1% του ΑΕΠ που υπολογίστηκε το 2004. Σημειώνεται ότι, στο νέο προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των δαπανών για υγεία, πρόνοια και παιδεία κατά 6%.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αναπόφευκτη η αναγνώριση της Κύπρου

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN, ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ.

Ο λόρδος Χάνεϊ αφού τόνισε ότι το κυπριακό θα έρθει και πάλι στην ημερήσια διάταξη και πως θα πρέπει βάση της νέας προσπάθειας επίλυσης να είναι το σχέδιο Ανάν, κάλεσε να μη γίνουν βιαστικές ενέργειες αλλά «πρώτα να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Συμφωνώντας επί παντός με όσα δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός Ντένις Μακσίεν μια ημέρα πριν στο ίδιο κανάλι, ο βρετανός διπλωμάτης κατηγόρησε το Ραούφ Ντεκτάς ότι «έχασε ενσυνείδητα το τρένο της λύσης» , στο τέλος του 2002 αρχές του 2003 και ότι και η Τουρκία καθυστέρησε στο θέμα της λύσης με αποτέλεσμα να «χαθεί μια χρυσή ευκαιρία».


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Αντιστροφή του κλίματος που επικρατούσε προ εξαμήνου στα ελληνικά νοικοκυριά εντοπίζει έρευνα της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της εταιρίας GfK, που έγινε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την GfK Market Analysis, οι καταναλωτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι και για τα οικονομικά τους αλλά και για την εθνική οικονομία και αναμένουν αύξηση της ακρίβειας και της ανεργίας το 2005.

Επίσης, δεν φαίνονται πρόθυμοι να επενδύσουν χρήματα ή να κάνουν κάποια μεγάλη αγορά όπως σπίτι ή αυτοκίνητο μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι απλώς τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους και ένα επιπλέον 14% δηλώνει ότι ζει δανειζόμενο ή εκ των αποταμιεύσεών του.

Η πρώτη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα έγινε το Μάρτιο του 2004 (19-26/03/04). Ακολούθησαν δύο ακόμη έρευνες, τον Ιούνιο (8-14/06/04) και τον Οκτώβριο (4-11/10/04).

Στις αρχικές δύο μετρήσεις, που έγιναν η πρώτη αμέσως μετά τις εκλογές και η δεύτερη λίγο πριν την «ολυμπιακή» περίοδο, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζονταν να πιστεύουν ότι τα οικονομικά τους είτε θα παραμείνουν σταθερά είτε θα βελτιωθούν.

Τα προηγούμενα αποτελέσματα μπορούν να συνδεθούν με την αλλαγή κυβέρνησης στην πρώτη περίπτωση και τη σύντομη αισιοδοξία που δημιούργησαν οι αγώνες στη δεύτερη.

Η έρευνα διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 1.000 ατόμων στις αστικές περιοχές και η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαίο τρόπο.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εθνικά θέματα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Τι θα πάρουμε τι θα δώσουμε. Τα πάντα για τον προϋπολογισμό. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Αλλάζουν ΜΠΟΥΣουλα οι ΗΠΑ στα Σκοπιανό. "Επίθεση φιλίας" από Μπους με επιστολή στον Καραμανλή. Υποστηρίζουν "λύση μέσω του ΟΗΕ " στο θέμα του ονόματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Νοικοκύρεμα και όχι μείωση εισοδημάτων. Ο πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό. Η αύξηση μισθών- συντάξεων θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Υπερ αδυνάτων ο νέος προϋπολογισμός. Οικονομικός ρεαλισμός με αναπτυξιακή κατεύθυνση από την κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Οι παροχές για το 2005. Κερδισμένοι του προϋπολογισμού: Μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μισθωτοί και ....4 υπουργοί.

Η ΑΥΓΗ:Τζακ-ποτ Αλογοσκούφη! Προϋπολογισμός: Παίρνει απ΄όλους, δίνει σε λίγους. Αντιαναπτυξιακός, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις, συμπιέζει την κατανάλωση.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Αβάντα στην Γιάννα απ΄τον Γιώργο! Για τις κλεψιές του 2004. Θύελλα αντιδράσεων για το μεγάλο ατόπημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ:"Βάλατε πανωτόκια σε όλους τους Έλληνες!...Επεισοδιακή η χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού. Μετωπική επίθεση του Γ. Παπανδρέου-του έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακούγεται στο Κοινοβούλιο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όλα όσα φέρνει ο νέος προϋπολογισμός.

ΕΘΝΟΣ:Σε τούνελ λιτότητας οι 7 στους 10 Έλληνες. Έρευνα αποκαλύπτει το δύσκολο παρόν, ο προϋπολογισμός προδιαγράφει το ζοφερό μέλλον.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραμανλής προς τους υπουργούς: Σφίξτε το Δημόσιο και Βγάλτε από τη μύγα ξίγκι. Όχι μείωση των εισοδημάτων αλλά ήπια προσαρμογή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Απέκλεισαν τις πολιτικές σοκ για την ανόρθωση της Οικονομίας. Κατά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και την παρουσίαση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Προϋπολογισμός 2005: Έμφαση στην ανάπτυξη και την εξυγίανση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 θύματα του προϋπολογισμού και απώλειες παράπλευρες. Τούμπα στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τα υπεσχημένα.

ΕΞΠΡΕΣ: " Δύσκολο στοίχημα. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005".

ΕΣΤΙΑ:Οι δύο όψεις του προϋπολογισμού. Ήπια προσαρμογή χωρίς τολμηρές τομές.

ESPRESSO:Πώς πιάστηκε ο δολοφόνος του Σαββούρα. Τον "κάρφωσε" μια γυναίκα. Το δριμύ κατηγορώ της μητέρας του θύματος Ανθής Πριόβολου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Επίθεση Γ. Αλογοσκούφη στην Standard & Poor's με ανυπόστατους ισχυρισμούς".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Με στόχους τετραετίας. Ο προϋπολογισμός του 2005 προδιαγράφει πολιτική μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πολιτικός προϋπολογισμός. Ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με πολλές αβεβαιότητες".

Ο ΛΟΓΟΣ:Δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν την αλήθεια...υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής. "Τα συμπεράσματα του ECOFIN δικαιώνουν την κυβέρνηση".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χωρίς αιφνιδιασμούς ο προϋπολογισμός 2005. Με στοίχημα για ανάπτυξη 3,9% και έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ".

ΤΑ ΝΕΑ:Σε τούνελ οι μισθοί για 3 χρόνια. 2005: 2,8%, 2006: 2,1%, 2007: 2,0%.

Η ΝΙΚΗ:Φιάσκο ο προϋπολογισμός. Δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. "Ψαλίδι" σε μισθούς και δημόσιες επενδύσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Κρατικός προϋπολογισμός 2005.Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της πλουτοκρατίας.

TRAFFIC NEWS: Στο σκαμνί Κεντέρης -Θάνου. Βροχή κατηγοριών από τον εισαγγελέα. Κατηγορούμενος και ο Τζέκος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:"Παραβίαση" του Κανονισμού της Βουλής. Από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προϋπολογισμού 2005

Η ΧΩΡΑ:Που θα πάνε οι μισθοί και οι συντάξεις. Όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2005.

City Press:Προϋπολογισμός δύο όψεων. Αρκετά καλός και φιλόδοξος με βάση την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Μetro:Θύελλα στις τράπεζες για το Ασφαλιστικό. Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι υπάλληλοι της Εμπορικής στις 26 Νοεμβρίου.

Προϋπολογισμός

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "υπό την πίεση της ΕΕ και των διεθνών οίκων που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός, σηματοδοτώντας την αφετηρία μιας νέα περιόδου λιτότητας με συμπίεση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων και πενιχρές ενισχύσεις στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σε τούνελ λιτότητας οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ο προϋπολογισμός για το 2005, που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αντί της δέσμευσης για ανάπτυξη η κυβέρνηση θέτει "κεντρικό στόχο της για το 2005 τη σταθεροποίηση στην οικονομία". Τη μείωση των ελλειμμάτων και χρεών καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που αντί αυξήσεων 8% πέρσι θα λάβουν γύρω στο 3,5% έως 4% φέτος και η ελληνική περιφέρεια, με τις μεγάλες περικοπές σε δημόσια έργα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "προϋποπολογισμό που προδιαγράφει σταθερή πορεία της οικονομικής πολιτικής με εμβέλεια τετραετίας, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ενδεικτικό ότι στον νέο κρατικό προϋπολογισμό προσδιορίζονται οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τα ερχόμενα χρόνια γεγονός που δείχνει ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "τον πρώτο ρεαλιστικό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός του 2005 αντανακλά το σταθερό προσανατολισμό της για δημοσιονομική εξυγίανση με ήπια προσαρμογή και όχι με εισπρακτικά μέτρα που θα φόρτωναν τα λάθη του "παρελθόντος" στις πλάτες των πολιτών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ρυθμό ανάπτυξης 3,9%, υποχώρηση της ανεργίας στο 10,5% και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,7 δισ. ευρώ προβλέπει η κυβέρνηση για το 2005, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στη Βουλή".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Α. Παπανδρέου δεν έχει όρια και φραγμούς. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και πριν καν λάβει γνώση του περιεχομένου του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της και την απαξίωση του "κύρους της αξιοπιστίας (sic) της χώρας!".

Η CITY PRESS, στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 έχει αρκετά αξιόλογους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Επιδιώκεται κατ' αρχήν η συνέχιση μιας αρκετά δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, παρά το γεγονός ότι περνάμε περίοδο μίνι κρίσης πετρελαίου και παρατηρείται στην ΕΕ επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "προσδοκίες που δεν επιβεβαιώνονται με τον προϋπολογισμό καλλιέργησε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Τώρα με το εύρημα της απογραφής η κυβέρνηση κατήρτισε προϋπολογισμό με τον οποίο συνεχίζονται η κοινωνική αδικία (η λιτότητα και η ανεργία μεγαλώνουν τα κοινωνικά ελλείμματα) και η αδιαφάνεια (διατηρούνται τα "διπλά βιβλία")".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις σύγχρονες προτεραιότητες της άρχουσας τάξης είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή και η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει στις 18 του Δεκέμβρη".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στους δημοσιογράφους διακήρυξε: Είμαστε αντίθετοι με όσους προτείνουν εισπρακτικά μέτρα. Θα πετύχουμε μείωση χρέους και ελλείμματος μέσω ήπιας δημοσιονομικής απογραφής".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει το στίγμα της άσκησης πολιτικής οικονομικής λιτότητας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το νέο κρατικό προϋπολογισμό πριν κατατεθεί στη Βουλή. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Κ. Καραμανλής εξειδίκευσε την περίφημη "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή" ως απαρέγκλιτη προσήλωση στον δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης".

Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "Την διαβεβαίωση ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να ανοίξει επανέλαβε χθες από την βουλή ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π.Παναγιωτόπουλος".

Το metro γράφει ότι "σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, ισχυριζόμενοι ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο Ασφαλιστικό θα έχουν ως αποτέλεσμα να απολέσουν τα κεκτημένα τους".

Επιστολή Μπους σε Καραμανλή

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "Με μια θερμή επιστολή την οποία ο Τζόρτζ Μπους αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό αγαπητέ Κώστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ρίχνει γέφυρα μελλοντικής συνεργασίας. Μοναδικός στόχος ήταν η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει στην επιστολή του, σχετικά με την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος".

Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "Τη δέσμευση ότι θα σεβαστεί την κοινή λύση στο όνομα των Σκοπίων ανέλαβε με επιστολή του στον Κ. Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "με την εισαγωγή ενός νέου διπλωματικού όρου, διαπραγματεύσεις "ανοιχτού τέλους" θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να ισοσταθμίσει τη συναίνεσή της στη διαφαινόμενη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS , "οι ΗΠΑ έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά εν όψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου στη "Μακεδονία". Ο μοναδικός μας στόχος ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη χώρα και στη γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή. Γνωρίζω ότι εσείς και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια".

H ESPRESSO διερωτάται "ποιος ή ποιοι ήταν οι λόγοι που "υποχρέωσαν" τον Μπους να "απολογηθεί" με επιστολή στον Καραμανλή; Στο ερώτημα αυτό υπάρχει απάντηση: η ομογένεια και ό,τι αντιπροσωπεύει. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ως γνωστόν στην ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα, μία μόλις μέρα μετά την εξαργύρωση της υποστήριξης -όχι μόνο σε ψήφους αλλά και σε "ζεστό" δολάριο- των Ελληνοαμερικανών για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους".

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει πως "να επιστρέψει "στον ευρωπαϊκό ορθολογισμό" καλεί την τουρκική κυβέρνηση η Αθήνα, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Ανάλογου ύφους και περιεχομένου με τη δήλωση Ερντογάν ήταν και η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ".

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "τρεις....φωτοβολίδες ανέδειξαν χθες, δεύτερη φορά σε 20 ημέρες, τους κινδύνους για ένα ανεξέλεγκτο "θερμό επεισόδιο" που δημιουργούνται από τη μη υποβολή Σχεδίων Πτήσεων και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δημόσια στήριξη που παρείχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με την οποία συναντήθηκε χθες στην Χαριλάου Τρικούπη. Την ώρα που η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" κατηγορείται για απίστευτες σπατάλες και ύποπτες συμφωνίες που εκτίναξαν στα ύψη το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Παπανδρέου έχει μόνο κολακευτικά λόγια το το ...θεάρεστο έργο της και τις έπλεξε το εγκώμιο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "πολιτικό φλερτ" με φόντο τις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίστηκε από κύκλους μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες για ειρήνη στην Αφρική

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στο Κονγκό

Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες του SPLA δεσμεύθηκαν να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία ενώ οι πρόεδροι 11 Αφρικανικών κρατών συζητούν μέτρα για ειρήνευση της κεντρικής Αφρικής.

Σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί την κυβέρνηση του Χαρτούμ και τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν να υπογράψουν συνολική συμφωνία ειρήνης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Λίγο πριν την υιοθέτηση του ψηφίσματος οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που τις δεσμεύει να συνάψουν ειρηνευτική συνθήκη.

Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που άρχισε πριν από 21 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας συνδέει επίσης τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Σουδάν και απαιτεί να τερματιστεί η βία στην επαρχία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής στο Σουδάν τονίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να λάβουν μέτρα άμεσα για να αμβλύνουν την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ.

Κεντρική Αφρική

Οι πρόεδροι 11 αφρικανικών κρατών συνεδριάζουν στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας με στόχο να συμφωνήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης στην κεντρική Αφρική.

Σφαγή αμάχων στο Ιτούρι του Κονγκό

Πιστεύεται ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή διακήρυξης για την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη.

Το σχέδιο διακήρυξης περιλαμβάνει σχέδια για τον αφοπλισμό των ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στη Δημοκρατία του Κονγκό, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στο Σουδάν και στο Μπουρούντι.

Εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις διενέξεις που άρχισαν να εξαπλώνονται μετά τη γενοκτονία των Τούτσι από μέλη της φυλής των Χούτου στη Ρουάντα το 1994.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι πολλοί αμφιβάλουν αν με την υπογραφή της διακήρυξης θα βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση αλλά υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας καθώς η σύνοδος θεωρείται ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δολλαρίου

Οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να παραβλέπουν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας

Τα σχόλια στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι επιθυμούν ένα ισχυρό δολλάριο δεν έπεισαν τους επενδυτές και έτσι δεν αναχαίτισαν την πτωτική πορεία της τιμής του αμερικανικού νομίσματος που συνέχισε να πέφτει έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αδυναμία του δολλαρίου βοηθάει τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων και την μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Την Πέμπτη η τιμή του δολλαρίου έπεσε έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα ένα ευρώ να αντιστοιχεί σε ένα δολλάριο και 30 σεντς.

Η τιμή του αμερικανικού νομίσματος έπεσε επίσης έναντι του ιαπωνικού γεν και του νοτιοκορεατικού γουόν.

«Το δολλάριο θα παραμείνει υπό πίεση» επισημαίνει η τράπεζα επενδύσεων Μέριλ Λιντς η οποία αναφέρει ότι σ αυτό συμβάλει και η προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν αύξηση του κόστους δανεισμού στην Κίνα για να αποτραπεί ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της οικονομίας της.

Αν αυξηθούν τα επιτόκια αυτό θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Κίνα που με τη σειρά της θα επιδράσει θετικά στις τιμές άλλων ασιατικών νομισμάτων, αναφέρει η έκθεση της Μέριλ Λιντς.

Στην καρδιά όμως των προβλημάτων του δολλαρίου είναι τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας τα οποία οι επενδυτές δεν φαίνονται πλέον διατεθειμένοι να παραβλέψουν.

Το δημόσιο έλλειμμα και το έλλειμμα στον ισολογισμό τρεχουσών συναλλαγών έχουν φθάσει σε επίεπδα ρεκόρ.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου τόνισε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στο Λονδίνο ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον είναι «το ισχυρό δολλάριο».

Ωστόσο, οι υποσχέσεις του για μείωση των ελλειμμάτων δεν καθησύχασαν τους επενδυτές.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στον ανεψιό του Παλαιστίνιου ηγέτη, που φθάνει στο Παρίσι την Παρασκευή, να δει τον ιατρικό φάκελο του Γασέρ Αραφάτ ο οποίος πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείου του Παρισιού.

Οι γαλλικές αρχές είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ στην ηγεσία των Παλαιστινίων επικαλούμενες το νόμο που επιτρέπει μόνο σε συγγενείς πρόσβαση σε ιατρικούς φακέλους.

Ο ανεψιός του Παλαιστίνιου ηγέτη, Νάσερ αλ Κιντούα, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη, μεταβαίνει στο Παρίσι για να δει τον φάκελο.

Η αιτία του θανάτου του Αραφάτ δεν ανακοινώθηκε με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες ότι είχε δηλητηριαστεί.

Η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη Σούχα στην κηδεία

Τις εν λόγω φήμες διέψευσαν Γάλλοι αξιωματούχοι που είπαν ότι μόνο ο νόμος προστασίας προσωπικών δεδομένων τους εμπόδιζε να αποκαλύψουν τα αίτια του θανάτου του Γασέρ Αραφάτ.

Το αίτημα του κυρίου Κιντάουα να δει το φάκελο βασίζεται στη συγγένεια του με τον αποβιώσαντα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σαάθ.

Δεν είναι σαφές αν η χήρα του Γασέρ Αραφάτ, Σούχα, συμφώνησε να επιτραπεί στον κ. Κιντάουα να εξετάσει τον ιατρικό φάκελο.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η εξέταση του φακέλου από τον κ.Κιντάουα θα δώσει λύση σε μια δύσκολη διπλωματική κατάσταση.

Οι συγγενείς του Γασέρ Αραφάτ, που πέθανε στις 11 Νοεμβρίου, θα αποφασίσουν αν θα δώσουν στη δημοσιότητα τα σχετικά με τον θάνατο του στοιχεία.

Ο Γασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ραμάλα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στις 29 Οκτωβρίου και λίγες μέρες αργότερα έπεσε σε κώμα.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Το Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τη Βρετανία και τη Γαλλία

Έκκληση «για ασφαλέστερη και δικαιότερη τάξη πραγμάτων», η οποία θα βασίζεται στις αρχές ενός ανανεωμένου και ενισχυμένου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία, με την ευκαιρία της 100ης επετείου, της λεγόμενης Εγκάρδιας Συνεννόησης - της συνθήκης που έβαλε τέλος σε πολεμικές συγκρούσεις αιώνων μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Γαλλία στο θέμα του Ιράκ, τόνισε, όμως, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και διμερής συνεργασία σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και η αλλαγή του κλίματος.

Ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε ότι η ιστορία θα κρίνει εάν ο Τόνι Μπλερ είχε δίκιο που συμπορεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο κ. Σιράκ απηύθυνε, επίσης, έκκληση «για ασφαλέστερη και δικαιότερη τάξη πραγμάτων», η οποία θα βασίζεται στις αρχές ενός ανανεωμένου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διότι μόνο έτσι, είπε ο κ. Σιράκ, θα εξασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ένας κόσμος που βασίζεται στη λογική της ισχύος, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε συγκρούσεις.

«Η Δύση, είπε ο πρόεδρος Σιράκ, δεν μπορεί να επιβάλλει τις αξίες της στον κόσμο και θα πρέπει να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ εκδημοκρατισμού και δυτικοποίησης».

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έδωσε έμφαση στη συνεργασία Βρετανίας και Γαλλίας σε χώρες όπως η Βοσνία και το Αφγανιστάν, παρά τη διαμετρικά αντίθετη άποψη που έχουν σχετικά με το Ιράκ.

Ο πρόεδρος Σιράκ, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ΒΒC είχε πει ότι η εισβολή στο Ιράκ δεν κατέστησε τον κόσμο ασφαλέστερο, είπε «στο θέμα του Ιράκ, κάναμε διαφορετική ανάλυση της κατάστασης και καταλήξαμε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Το ποιος είχε λάθος και ποιος είχε δίκιο, είναι κάτι που θα το κρίνει η ιστορία».

Oι δύο ηγέτες δέχθηκαν ερωτήσεις και για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ζακ Σιράκ, είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Ο Τόνι Μπλερ πρόσθεσε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στο ζήτημα της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στη Μέση Ανατολή.


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κομισιόν του Μπαρόζο

Οι γερμανόφωνες εφημερίδες αλλά και άλλες ασχολούνται σήμερα με την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύνθεσης της νέας Κομισιόν και σχολιάζουν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βρετανία.

Διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με το αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο βγήκε ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από την αντιπαράθεση του με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πράσινο φως

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) εκτιμά πως οι πραγματικοί χαμένοι της υπόθεσης είναι τα κράτη μέλη διότι αυτά πρότειναν τα μέλη της Κομισιόν. Το μόνο που μπορούσε να αποφασίσει ο κ.Μπαρόζο ήταν η διανομή χαρτοφυλακίων.

Με την εκτίμηση αυτή διαφωνεί η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) η οποία επισημαίνει πως ο κ.Μπαρόζο «δεν κατάφερε να απελευθερωθεί από τις πιέσεις των κυβερνήσεων».

«Μετά την αποτυχία αυτή είναι δύσκολο να δει κανείς πως ο Μπαρόζο θα καταφέρει βασικούς στόχους όπως την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας» καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Η γερμανική Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) τονίζει πω ς»αν ο Μπαρόζο θέλει να είναι κάτι περισσότερο από ανδρείκελο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου».

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) πιστεύει πως ο κ.Μπαρόζο «απλώς αντικατέστησε ορισμένες άσημες προσωπικότητες με κάποιες άλλες». Έχουμε επιτέλους μια καλή ομάδα να κυβερνήσει την Ευρώπη, αναρωτιέται η εφημερίδα για να απαντήσει μόνη της «δυστυχώς όχι».

Το άρθρο του συντάκτη της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ (Financial Times Deutschland) επισημαίνει ότι «η εξάρτηση του Μπαρόζο από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών έγινε ξανά προφανής τις τελευταίες εβδομάδες».

Η δύναμη της διαφάνειας

Η Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) είναι μια από τις λίγες γερμανικές εφημερίδες που χαρακτηρίζει την κρίση «χρήσιμη» υποστηρίζοντας ότι «ήταν εμφανές πως τα κράτη μέλη δεν έστειλαν στις Βρυξέλλες τους πιο άξιους αλλά τα πιστά τους στελέχη ή κάποιους παλαίμαχους που ήθελαν να ανταμείψουν».

«Το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι ανδρείκελο των κυβερνήσεων έγινε πιο ορατό και αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για βελτίωση καθώς τίποτα δεν εμποδίζει περισσότερο τα παιγνίδια εξουσίας από τη διαφάνεια και τη δημόσια συζήτηση» υπογραμμίζει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Με την εκτίμηση αυτή εν μέρει συμφωνεί η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς (El Pais) η οποία θεωρεί την αντιπαράθεση της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου «αναμφίβολα μια θετική εμπειρία από την άποψη της εσωτερικής δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισορροπίας δυνάμεων». Ωστόσο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «η Κομισιόν βγήκε από την αντιπαράθεση αποδυναμωμένη και αρχίζει την πορεία της με πήλινα πόδια».

¨Η Επιτροπή Μπαρόζο εγκρίθηκε αλλά δεν έχει λάβει λευκή επιταγή» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ (Le Temps).

Ο Σιράκ στο Λονδίνο

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, στο Λονδίνο, η εφημερίδα Ντι Ταγκεστσάτουνγκ (Die Tageszeitung) προβλέπει ότι «καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ επισκιάζει τα πάντα και ο Μπλερ και ο Μπους βρίσκονται στο ίδιο πλοίο» ο πρόεδρος Σιράκ δεν πρόκειται να καταφέρει «να φέρει τον Τόνι Μπλερ πιο κοντά στους Ευρωπαίους γείτονες του».

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ (Die Welt) επισημαίνει την «άρνηση της Γαλλίας να βοηθήσει το Ιράκ στον αγώνα του για εσωτερική σταθερότητα» και αναφέρεται στην «αποφασιστικότητα του προέδρου Σιράκ να μην απομακρυνθεί από το όχι του».

«Αυτό είναι η Αχίλλειος πτέρνα» του κ.Σιρακ πιστεύει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.