Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-25

  1. Αγωνία για την Ουκρανία
  2. Παλαιστινιακές υποψηφιότητες
  3. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  4. Εντοπίζεται οπλοστάσιο στη Φαλούτζα
  5. Προς νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα
  6. Μεγάλη αναταραχή στην Ουκρανία
  7. Προς νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα
  8. Νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα;
  9. Στο Κογκρέσο το θέμα της ΠΓΔΜ
  10. «Η Ευρώπη είναι των 25»
  11. Προς ανασχηματισμό κυβέρνησης
  12. Προεκλογικού τύπου επιθέσεις
  13. Εξοπλισμοί και εθνικά
  14. «Πάγωσε» στο Τρόντχαϊμ ο ΠΑΟ
  15. Σύνοδος Ρωσίας-ΕΕ
  16. Το φάντασμα της Κίνας
  17. Καταπέλτης για την Τουρκία ο Ντ' Εστέν
  18. Κρίσιμη ημέρα στην Ουκρανία
  19. Αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου
  20. Ευρωπαϊκά διλήμματα

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 01:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωνία για την Ουκρανία

Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, η ένταξη της Ελλάδας στον Οργανισμό Γαλλοφωνίας, οι επαφές του Χαβιέρ Σολάνα, και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι η «Ουκρανία δεν έχει άλλη αξιόπιστη επιλογή από την επανάληψη των εκλογών».

Οι Τάιμς σημειώνουν οι εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον εκλεκτό της Ρωσίας «ήταν νοθευμένες». «Δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο κύριος Πούτιν αρνείται να δει τα συντριπτικά στοιχεία» της νοθείας των εκλογών.

Όμως προσθέτει η εφημερίδα «θα δημιουργήσει επίσης σάλο τυχόν απόφαση να ανακηρυχθεί ο κύριος Γιουτσένκο πρόεδρος». «Δεν είναι αυτός σωστός τρόπος να αναλάβει την εξουσία».

Η Γκάρτνιαν (Guardian) συμφωνεί με την έκκληση του κυρίου Πούτιν προς τους Ουκρανούς «να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια και όχι στους δρόμους».

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει και το ρόλο του απερχόμενου προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα ο οποίος «δημιουργεί υποψίες στη Ρωσία και την Ουκρανία». Ο κύριος Κούτσμα γράφει η Γκάρντιαν ίσως προσπαθήσει «να διατηρηθεί στην εξουσία αναλαμβάνοντας το ρόλο του ειρηνοποιού».

Ελλάδα - Οργανισμός Γαλλοφωνίας

Οι Τάιμς (Times) αναφέρονται στην ένταξη της Ελλάδας στον Οργανισμό Γαλοφωνίας γράφοντας ότι η «Ελλάδα μια χώρα στην οποία μόνο το 13% των μαθητών επιλέγουν τη Γαλλική θα γίνει το 57ο μέλος του Οργανισμού».

Οι Τάιμς γράφουν ότι ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας που δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια «όταν η Γαλλία απέτυχε να ενώσει τις πρώην αποικίες της σε μια μορφή Κοινοπολιτείας» έχει σαν επίσημο στόχο «την προώθηση της ειρήνης , συνεργασίας και ανάπτυξης» δια μέσου των δεσμών «που δημιουργούνται από τη κοινή χρήση της γαλλικής γλώσσας».

Στην πράξη όμως γράφουν οι Τάιμς «το κύριο μέλημα του Οργανισμού είναι να εμποδίσουν την αγγλική γλώσσα να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την κυρίαρχη θέση της».

Παράλληλα γράφει η βρετανική εφημερίδα το Παρίσι «θεωρεί ότι ο Οργανισμός θα βοηθήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να προωθήσει το όραμα ενός πολυπολικού κόσμου» στον οποίο η Ευρώπη «θα αντισταθμίζει τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σολάνα - Χαμάς

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Χαβιέρ Σολάνα, αναγκάσθηκε να «ανακαλέσει» όσα δήλωσε για τις επαφές του με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Ο κύριος Σολάνα σε συνέντευξη του στο BBC είπε ότι «είχε απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς». Μια δήλωση που αργότερα ανασκεύασε το γραφείο του που διευκρίνισε ότι οι «επαφές ήταν μέσω τρίτων».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου κυβερνήσεις συνομιλούν με ηγετικά στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια προσπάθεια ειρήνευσης». Η βρεατνική εφημερίδα αναφέρει το παράδειγμα της βρετανικής κυβέρνησης που «είχε μυστικές συνομιλίες με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό», στη Βόρειος Ιρλανδία.

Για το ίδιο θέμα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο κεντρικό της σχόλιο λέει ότι ε΄να ο κύριος Σολάνα συναντήθηκε με στελέχη της Χαμάς «η ενέργεια του αυτή έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι «χαμηλού επιπέδου επαφές με τη Χαμάς μπορεί να βοηθήσουν» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή . Όμως - συνεχίζει η εφημερίδα η παρέμβαση του ίδιου του κυρίου Σολάνα «ισοδυναμεί με αναγνώριση σε επίπεδο υπουργού εξωτερικών».

Κάτι τέτοιο είναι «πρόωρο» για μια οργάνωση «που έχει σα στόχο τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στα ερείπια του Ισραήλ», καταλήγει το σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Τουρκία

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) στο κεντρικό του σχόλιο υποστηρίζουν ότι η «ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή» από το να δεχτεί τη Τουρκία στους κόλπους της.

Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την αντίθεση της στο άρθρο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζισκάρ Ντεσταίν, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας.

Ο Γάλλος πολιτικός είχε υποστηρίξει ότι το δίλημμα «να ανοίξει ή όχι η Ευρώπη τη πόρτα στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα» είναι «απλοϊκό» και είχε προτείνει τη λύση της «ειδικής προνομιούχας σχέσης» που θα «εξυπηρετεί τη Τουρκία αλλά ταυτόχρονα δεν θα «υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα του κυρίου Ντεσταίν είναι ξεπερασμένο «εάν χρησιμοποιηθεί τώρα θα είναι σα να κλείνει η ερμητικά η πόρτα για τη Τουρκία».

Τότε συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να εξοριστεί σε «ένα γεω-πολιτικό λυκόφως θα απωθηθεί σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και ο Καύκασος που βυθίζονται στο δεσποτισμό και την αποτυχία».


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 22:29 (Ώρα Λονδίνου)

Παλαιστινιακές υποψηφιότητες

Ο Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται μετριόφρων

Η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ επέλεξε τον πρώην Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη αντικαταστήσει το Γιασέρ Αραφάτ ως επικέφαλης της οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και θεωρείται φαβορί για την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι υποψήφιος μπορεί να είναι και ο Μαρβάν Μπαρχουτί, παλαιό ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής αρχής, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή.

Η είδηση ότι ενδέχεται να κατέβει στις εκλογές έγινε γνωστή από ορισμένα στελέχη της Φατάχ.

Ο Μπαρχουτί βρίσκεται σε ισραηλινή φυλακή, καθώς κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Για τους Παλαιστινίους, θεωρείται ήρωας και μία μεγάλη προσωπικότητα στον αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ.

Έχει χαρακτηριστεί χαρισματικός και δυναμικός και για αυτό εθεωρείτο διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ανταποκριτής του BBC, πάντως, πιστεύει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο ηγέτης που θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ και η Δύση.


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Εντοπίζεται οπλοστάσιο στη Φαλούτζα

Τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν τους ελέγχους

Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο θα ήταν επαρκές για μία μαζική εξέγερση σε ολόκληρο το Ιράκ ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα.

Στο οπλοστάσιο περιλαμβάνονται όλμοι, χειροβομβίδες, ρουκέτες και υλικό για την παραγωγή βομβών.

Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση τα όπλα αυτά δεν κρύφτηκαν στη Φαλούτζα με μοναδικό σκοπό την προστασία της πόλης.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν επίσης ένα εργαστήριο και οδηγίες για την παρασκευή άνθρακος, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν τους ελέγχους τους στην πόλη, έπειτα από τη μεγάλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα.

Η Φαλούτζα είναι ακόμη χωρίς νερό και ηλεκτρικό και πιστεύεται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι πολίτες της πόλης.

Στο μεταξύ, τα βρετανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον οπαδών του Σαντάμ Χουσεϊν και του πρώην καθεστώτος, βρίσκονται στον ποταμό Ευφράτη στο κεντρικό Ιράκ.

Πιστεύεται ότι η Φαλούτζα είναι το κέντρο των ξένων μαχητών, οι οποίοι ήρθαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η τρομοκρατία θα αναδειχθεί σε βασική απειλή για την Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες

Αλλαγές στρατηγικής που ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα τη στάση της Τουρκίας και απέναντι στην Ελλάδα επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Οι εφημερίδες Χουριέτ και Μιλιέτ ανέφεραν ότι στο νέο έγγραφο για την πολιτική εθνικής ασφάλειας που επεξεργάζεται το ΣΕΑ σημειώνεται ότι η βασική απειλή για την Τουρκία δεν προέρχεται από γειτονικές χώρες αλλά από τη διεθνή τρομοκρατία.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Οζκιόκ.

Πάντως, το CNN-Turk, μετέδωσε ότι στο προσχέδιο του εγγράφου μεταξύ άλλων καταγράφεται ως «εσωτερική απειλή» και η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στο κείμενο αναφέρεται ότι «πρέπει να παρεμποδιστούν οι προσπάθειες να μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς του "Ορθοδόξου Πατριαρχείου του Φαναρίου", καθώς και οι προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Από την πλευρά του ο γνωστός αναλυτής της Μιλιέτ, Φικρέτ Μπιλά, υποστηρίζει ότι στο νέο έγγραφο, που αναμένεται να εγκριθεί την άνοιξη του 2005, δεν γίνονται σαφείς αναφορές στην Ελλάδα τη Συρία ή άλλες γειτονικές χώρες.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι η αντίληψη απειλής που έχει η Τουρκία για την Ελλάδα θα καθοριστεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ανάλογα δηλαδή με την έκβαση των συνομιλιών για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Το σημερινό έγγραφο για την πολιτική εθνικής ασφάλειας που ανανεώθηκε το 2001 αναφέρει ως κύριες απειλές για την Τουρκία την «αυτονομιστική τρομοκρατία» και τον «φονταμενταλισμό»- δηλαδή τους Κούρδους και τους φανατικούς ισλαμιστές.

Το Έγγραφο αυτό θεωρείται καθοριστικό για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής βάσει της οποίας αποφασίζεται και η αμυντική δομή και η δομή ασφάλειας της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής πάντως όλες οι πληροφορίες στηρίζονται σε διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όχι σε επίσημες ανακοινώσεις του ΣΕΑ.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη αναταραχή στην Ουκρανία

Αποστολή στο Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Ο Βίκτορ Γιουσένκο έλαβε την υποστήριξη του Πολωνού Λεχ Βαλέσα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ανέστειλε την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία ανακηρύχθηκε νικητής ο φιλορώσος πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε η αντιπολίτευση ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Χάγη για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Και οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν ότι η λύση πρέπει να είναι ειρηνική.

Στη χώρα συνεχίζεται η αναταραχή, με την αντιπολίτευση να καλεί σε γενική απεργία και σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Χιλιάδες οπαδοί του ηγέτη της τελευταίας, Βίκτορ Γιουσένκο, διανυκτέρευσαν σε σκηνές στο κέντρο της πόλης για τέταρτη νύχτα κι έως τις πρώτες πρωινές ώρες διέσχιζαν τους δρόμους του Κιέβου σε αυτοκινητοπομπές κορνάροντας.

Είναι φανερό όμως ότι το τσουχτερό κρύο, που άγγιξε τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου, έχει μειώσει τις γραμμές των διαδηλωτών, που άκουσαν νωρίτερα τον αρχηγό τους κι εκφραστή της ελπίδας όλων των απογοητευμένων, να αναγγέλει τη δημιουργία επιτροπής εθνικής σωτηρίας και να κηρύσσει γενική απεργία.

Από την επιτυχία της και τις πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η διαμαρτυρία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση του ανοιχτού πολιτικού αγώνα, η καλούμενη «πορτοκαλί» επανάσταση, η οποία σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο «θα διαρκέσει, όπως και η γεωργιανή, όχι περισσότερο από τρεις εβδομάδες».

Η Τιμοσένκο έκανε λόγο για αναίμακτη διαδικασία, αλλά και «συγκεκριμένο σχέδιο» που προβλέπει κατάληψη αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, επικοινωνιακών κέντρων και κυβερνητικών κτιρίων.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η τρομοκρατία θα αναδειχθεί σε βασική απειλή για την Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες

Αλλαγές στρατηγικής που ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα τη στάση της Τουρκίας και απέναντι στην Ελλάδα επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Οι εφημερίδες Χουριέτ και Μιλιέτ αναφέρουν ότι θα αλλάξει το έγγραφο για την πολιτική εθνικής ασφάλειας που μέχρι σήμερα ανέφερε ως βασικές απειλές την «αυτονομιστική τρομοκρατία» και τον «φονταμενταλισμό»- δηλαδή τους Κούρδους και τους φανατικούς ισλαμιστές.

Όπως εξηγεί ο γνωστός συντάκτης της Μιλιέτ, Φικρέτ Μπιλά, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θεωρεί ότι η κύρια απειλή δεν προέρχεται από γειτονικές χώρες αλλά από τη διεθνή τρομοκρατία. Πρόκειται όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για ασύμμετρη απειλή.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Οζκιόκ.

Ο Φικρέτ Μπιλά της Μιλιέτ υποστηρίζει ότι στο νέο κείμενο, που αναμένεται να εγκριθεί την άνοιξη του 2005, δεν γίνονται σαφείς αναφορές στην Ελλάδα τη Συρία ή άλλες γειτονικές χώρες.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι η αντίληψη απειλής που έχει η Τουρκία για την Ελλάδα θα καθοριστεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ανάλογα δηλαδή με την έκβαση των συνομιλιών για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ξένοι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αλλαγές αν και παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα.


Νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα;

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η τρομοκρατία θα αναδειχθεί σε βασική απειλή για την Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες

Αλλαγές στρατηγικής που ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα τη στάση της Τουρκίας και απέναντι στην Ελλάδα επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Οι εφημερίδες Χουριέτ και Μιλιέτ αναφέρουν ότι θα αλλάξει το έγγραφο για την πολιτική εθνικής ασφάλειας που μέχρι σήμερα ανέφερε ως βασικές απειλές την «αυτονομιστική τρομοκρατία» και τον «φονταμενταλισμό»- δηλαδή τους Κούρδους και τους φανατικούς ισλαμιστές.

Όπως εξηγεί ο γνωστός συντάκτης της Μιλιέτ, Φικρέτ Μπιλά, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θεωρεί ότι η κύρια απειλή δεν προέρχεται από γειτονικές χώρες αλλά από τη διεθνή τρομοκρατία. Πρόκειται όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για ασύμμετρη απειλή.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Οζκιόκ.

Ο Φικρέτ Μπιλά της Μιλιέτ υποστηρίζει ότι στο νέο κείμενο, που αναμένεται να εγκριθεί την άνοιξη του 2005, δεν γίνονται σαφείς αναφορές στην Ελλάδα τη Συρία ή άλλες γειτονικές χώρες.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι η αντίληψη απειλής που έχει η Τουρκία για την Ελλάδα θα καθοριστεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ανάλογα δηλαδή με την έκβαση των συνομιλιών για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ξένοι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αλλαγές αν και παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Κογκρέσο το θέμα της ΠΓΔΜ

Μέλη της γερουσίας των ΗΠΑ κατέθεσαν στο σώμα την Τετάρτη σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής επίσημης ονομασίας για την γειτονική χώρα.

Στο σχέδιο σημειώνεται ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Κογκρέσου και αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενώ υπονομεύει τις ίδιες τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Επισημαίνεται δε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτικό και εμπορικό εταίρο της ΠΓΔΜ, ενώ καλούνται οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να τιμήσουν την συμφωνία του 1995 για μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία.

Τέλος, ζητείται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επανέλθει στην από μακρού χρησιμοποιούμενη ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα και εκφράζεται η υποστήριξη του Κογκρέσου προς τις προσπάθειες του ΟΗΕ.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Ευρώπη είναι των 25»

Η επιθυμητή στάση της Τουρκίας στη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η επέκταση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση προς το σύνολο των κρατών μελών της ένωσης, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.

Αυτό ανέφερε ο προεδρεύων του συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, στη Χάγη, σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας, εν όψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

«Σημειώσαμε το γεγονός ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύεται και με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να λυθεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο κ. Μποτ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών - μελών, σχετικά με τους όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και γι αυτό η Ολλανδική προεδρία διαβίβασε και τις επιθυμίες και της Κύπρου στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Άγκυρα προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που στις 17 Δεκεμβρίου πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας πως το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμα, αν και υπήρξε η δυνατότητα που έδινε το σχέδιο Ανάν.

Όπως είπε, «η Τουρκία έκανε συμβιβασμούς και είπε ναι στο δημοψήφισμα, έκανε ότι ήταν δυνατό αλλά δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της άρνησης του ελληνοκυπριακού λαού και της ηγεσίας του στο δημοψήφισμα».

Επιπλέον, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι αν και το Κυπριακό δεν συγκαταλέγεται στα κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «σίγουρα θα εργαστούμε για μια τελική λύση αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα αναμένει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια αντικειμενική και ουδέτερη απόφαση, δεδομένου ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και σύμφωνα και με την πρόταση της Επιτροπής, δικαιούται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ο κ. Μποτ επεσήμανε ότι ναι μεν η Τουρκία έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε ότι αφορά την εφαρμογή τους στην πράξη.

Τέλος, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν τέθηκε στη συζήτηση.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Η είδηση των πιέσεων που η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, ασκούν στην Τουρκία προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Κύπρου, πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Κιμπρίς» γράφει ότι και οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την 17η Δεκεμβρίου ενώ η «Αφρίκα» κάνει ειδική αναφορά στη προτροπή του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών για σύντομη επίλυση του θέματος.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Προς ανασχηματισμό κυβέρνησης

Την παρατήρηση ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται φρεσκάρισμα» έκανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανοίγοντας το δρόμο για ανασχηματισμό.

Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου, αλλά αν ο Πρόεδρος αποφασίσει να «φρεσκάρει» την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ είναι μαζί του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Πέμπτης, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πιθανότατα μετά την 17η Δεκεμβρίου, καθώς επιθυμεί να έχει «καθαρό τοπίο σε σχέση με τους χειρισμούς του στο μείζον ζήτημα που έχει ενώπιόν του και είναι αυτό του κυπριακού βέτο σε σχέση με την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία από την ΕΕ».

Διάβημα προς την Ιρλανδία

Εξάλλου, σε διάβημα προς την Ιρλανδία προέβη το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για δηλώσεις του πρέσβη της στη Λευκωσία, Τζον Σουίφτ.

Ο κ. Σουίφτ, σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς», είχε ταχθεί υπέρ των απευθείας πτήσεων προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε αρχικά εξηγήσεις από τον Ιρλανδό πρέσβη, ο οποίος απήντησε ότι οι δηλώσεις του ήταν καθαρά προσωπικές και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης στο θέμα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Σώτος Ζακχαίος, δήλωσε η κυβέρνηση δεν θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις του ιρλανδού πρέσβη, και γι' αυτό προχώρησε σε διάβημα.

Μετά το διάβημα και τις εξηγήσεις που δόθηκαν, το θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς η ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωσε την κυπριακή ότι το Δουβλίνο δεν τάσσεται υπέρ των απευθείας πτήσεων και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογικού τύπου επιθέσεις

Σε υψηλούς τόνους και πάλι επετέθη για το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Αυτή τη φορά, από το επιμελητήριο της Εύβοιας όπου μίλησε την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βγαίνει στο εξωτερικό για να δυσφημίσει τη χώρα, στο εξωτερικό δεν κατανοούν τα περί αλλαγής κυβερνήσεων, γνωρίζουν μόνο τη χώρα και παθαίνουν σοκ όταν παίρνουν διάφορα χαρτιά που λένε ότι η οικονομία δεν πάει καλά.

Είπε επίσης ότι και για την απογραφή θα μπορούσε να είχε συσταθεί μία διακομματική επιτροπή όπου όλα τα ζητήματα θα είχαν τεθεί ανοιχτά και με διαφάνεια.

«Τώρα άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα λέμε εμείς και ο πολίτης βρίσκεται σε άγνοια» ανέφερε.

Παραμένοντας σε θέματα οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πολύ περιορισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, με κίνδυνο να χαθούν πόροι από το Γ' κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΚΠΣ) και αναρωτήθηκε πως θα πάει η κυβέρνηση στο Δ' ΚΠΣ.

Διαξιφισμοί Ρουσόπουλου - Αθανασάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, στις δηλώσεις Παπανδρέου.

Ο κ. Ρουσόπουλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι διαστρέφει την αλήθεια «σκόπιμα και απερίφραστα».

Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, στην οποία κατηγορείται ειδικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «με ιδιαίτερη ευκολία κάνει υποδείξεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» σε σχέση με την αλήθεια, ενώ «η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, επιδίδονται καθημερινά στο ψεύδος, τη διαστρέβλωση και την υποκρισία».


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Εξοπλισμοί και εθνικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΙΧ: αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Δέκα ασφαλιστικές εταιρίες στο "κόκκινο".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέες παροχές για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ένταξη στα προγράμματα της Εργατικής Εστίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αυξήσεις κατά 55% από την 1η Ιανουαρίου. Τι θα ισχύσει για ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τράπεζες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πύραυλοι ψεύδους κατά της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συμψηφισμό ευθυνών για να αθωώσει Γιάννο-Άκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικά οι αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι από 1.1.2005.

Η ΑΥΓΗ: Πανταχού παρούσα η βία κατά των γυναικών. Σήμερα η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του φαινομένου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έβαλαν εκπρόσωπο στο Άμυνας στενό συνεργάτη εμπόρου όπλων. Να τον διώξει με τις κλωτσιές ο Καραμανλής πριν δημιουργηθεί μεγάλο σκάνδαλο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πότε τελειώνετε;". Παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας για τη σκανδαλολογία. Τι είπε χθες στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Για μικρές και μικρομεσαίες εταιρίες.

ΕΘΝΟΣ: Ελπίδες... αορίστου χρόνου για συμβασιούχους. Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τη μοριοδότησή τους. Με λίστες αναμονής σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η κυβέρνηση κάλυψε τον υπουργό Άμυνας αλλά τα εξοπλιστικά συστήματα TOR-M1 έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ρώσικη σαλάτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξετινάζει το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ενώ έστειλε τελεσίγραφο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασκήσεις... θάρρους για εκλογές από τον Παπανδρέου. ΠΑΣΟΚ: Πιεζόμενος εσωκομματικά διαρρέει σενάρια αντιπερισπασμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντοκουμέντο εκθέτει Καραμανλή. Γιατί πρέπει να επεκταθεί η εξεταστική μέχρι σήμερα. Δύο ίδια έγγραφα. Το ένα στήνει εξεταστική, το άλλο αθωώνει τον Σπήλιο.

ΕΞΠΡΕΣ: Ώθηση στον τουρισμό. Εκτίμηση της αγοράς για τις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού.

ΕΣΤΙΑ:Οι ημερομηνίες για τον Πρόεδρο. Στις 20 Μαρτίου οι τυχόν πρόωρες εκλογές.

ESPRESSO: ΣΟΚ! Σεξ και ναρκωτικά στην τουαλέτα του σχολείου!. 17χρονη και 19χρονος βρέθηκαν γυμνοί και λιπόθυμοι. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρίμηνη αναβολή στην... απογραφή της Σοφοκλέους. Μετατίθεται για τον Ιούλιο η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύ κλίμα στη ΝΔ για τον υπουργό Άμυνας. Κάλυψη και φήμες για παραίτηση.

ΚΕΡΔΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στο Χρηματιστήριο. Μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος στα στοιχεία των εισηγμένων.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ ανασχηματισμός πρόωρες εκλογές. Σταθερή η κυβέρνηση στις επιλογές της. Διαψεύδονται οι φήμες περί παραίτησης Σπηλιωτόπουλου.

Μetro: Μάστιγα η κακοποίηση. Στοιχεία-σοκ για τη βία κατά των γυναικών στη χώρα μας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η πρώτη δέσμη μέτρων για την Κεφαλαιαγορά. Α. Πιλάβιος: Αλλαγές σε υποχρεώσεις εισηγμένων και αμοιβαία κεφάλαια.

ΤΑ ΝΕΑ: Παρέμβαση: Πότε τελειώνετε; Ανησυχία Στεφανόπουλου για την Εξεταστική.

Η ΝΙΚΗ: Βγήκαν... ξιφολόγχες. Στα άκρα η κόντρα Σπηλιωτόπουλου-Ζορμπά. Παραιτήθηκε ο εξ απορρήτων του υπουργού Άμυνας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γενικός ξεσηκωμός στα νησιά του Αιγαίου. Τελείωσε η υπομονή των νησιωτών.

City Press: Συνθήκες διάλυσης στο υπουργείο Άμυνας. Ο γενικός γραμματέας έχει υποβάλει παραίτηση από τις αρχές Νοεμβρίου και αντιμετωπίζεται ήδη σαν παρελθόν από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

TRAFFIC NEWS: Γιατί φίμωσαν και κούρεψαν δικαστίνα. "Θα τους τινάξω στον αέρα", λέει η ίδια. Μυστηριώδης επίθεση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μαζί Λαός, Νομαρχία και Δήμοι. Με επιστολή Τσιαρτσιώνη στον υπουργό Οικονομίας.

Η ΧΩΡΑ: Στο "κόκκινο" ασφαλιστικές εταιρίες. Μεγάλος κίνδυνος για λουκέτα που θα ταρακουνήσουν την αγορά. Χιλιάδες ασφαλισμένοι στον αέρα.

Εξεταστική επιτροπή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ασφυκτικές πιέσεις από την Ρωσική κυβέρνηση να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση για τα εξοπλιστικά δέχεται η κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Μόσχα που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση έστησε την εξεταστική επιτροπή με έγγραφο (ΦΕΕ) που παρουσίασε στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής και το οποίο, όπως αποκαλύπτει η "Ε" ήταν όμοιο με αυτό που απαξίωσε χθες".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "διαλύθηκαν χθες στον αέρα οι "πύραυλοι του ψεύδους" που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα συμψηφισμού ευθυνών για το σκάνδαλο των TOR. Ο υπουργός Εθν. Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για "βρόμικο πόλεμο".

Το Metro σημειώνει ότι "κλιμακώνονται οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης των αντισταθμιστικών οφελών από την αγορά των πυραύλων TOR Μ1, ενώ χθες παρενέβη στην υπόθεση και ο εισαγγελέας".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "πότε τελειώνετε;" ρώτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς κ. Ι. Τραγάκη παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο κλίμα της σκανδαλολογίας".

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "την ανησυχία του για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής για τους εξοπλισμούς εξέφρασε-εμμέσως πλην σαφώς- ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτώντας με έντονο ενδιαφέρον τον πρόεδρο της Επιτροπής "πότε τελειώνετε;".

Τουρκικές προκλήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας κρατά το θερμόμετρο της έντασης σε υψηλό επίπεδο στο χώρο του Αιγαίου. Αναλυτικότερα, 4 σχηματισμοί που αποτελούνταν 6 F-16, 4 F-4 και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN 235 προχώρησαν σε 5 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

H ESPRESSO αναφέρει ότι "αμφιβολίες εξέφρασε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, για το κατά πόσον πράγματι υποστηρίζει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών την έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα Κατεχόμενα. Ωστόσο, η φημολογία που το τελευταίο διάστημα παίρνει διαστάσεις κάνει λόγο για έμμεση de facto αναγνώριση των Κατεχομένων, σταδιακά και μεθοδευμένα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στη λογική της έμμεσης de facto αναγνώρισης των κατεχομένων δείχνουν να προχωρούν σταδιακά και μεθοδευμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Ο Πολίτης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπους προχωρά σταδιακά στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κλιμακώνονται οι προσπάθειες από ΗΠΑ για απευθείας πτήσεις. Αντιδράσεις των Ελληνοαμερικανών μελών του Κογκρέσου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές στην Άγκυρα τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τις 17 Δεκεμβρίου και συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα οι πιθανότητες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ελαχιστοποιηθούν".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "συστάσεις και σκληρή κριτική άσκησαν χθες οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Τουρκία για την τακτική που ακολουθεί, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πιέσεις στην Τουρκία για να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τις 17 Δεκεμβρίου ασκούν οι ΗΠΑ".

Πρόωρες εκλογές

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ούτε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας) δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου διαρρέει το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως απάντηση στο εσωκομματικό μέτωπο που αμφισβητεί το δόγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "τρεις είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για το θέμα της αναδείξεως του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και της τυχόν προκηρύξεως προώρων εκλογών: η 11η και η 21η Φεβρουαρίου 2005 και η 20η Μαρτίου 2005".

Ασφαλιστικές εταιρίες

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι ''στο 5% θα κινηθούν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από 1η Ιανουαρίου, όπως δείχνει η Εθνική Ασφαλιστική που έχει ήδη προαναγγείλει ανάλογη αύξηση, δίνοντας ουσιαστικά τον τόνο στην αγορά".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''τη δυσμενή εικόνα των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών ομολόγησε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''με λουκέτα απειλούνται δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες λόγω αυξημένης οικονομικής δυσπραγίας. Χιλιάδες ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα από το κλείσιμο εταιρειών του κλάδου."

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''νέες αυξήσεις βρίσκονται προ των πυλών, με αρχή τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Οι αυξήσεις αυτές είναι "προάγγελος" νέων γενικότερων ανατιμήσεων όπως παραδέχεται εμμέσως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου."

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Πάγωσε» στο Τρόντχαϊμ ο ΠΑΟ

Μέσα στο παγωμένο γήπεδο «Λέρκενταλ» του Τρόντχαϊμ, με καταρρακτώδη βροχή και με θερμοκρασία 8 βαθμών υπό το μηδέν, ο Παναθηναϊκός ανεδείχθη ισόπαλος 2-2 με την Ρόζενμποργκ και πλέον μόνο με θαύμα μπορεί να προκριθεί από τον όμιλό του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την ίδια ώρα στο «Φίλιπς Στάντιον», Αϊντχόφεν και Άρσεναλ αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 και βρίσκονται αμφότερες κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός που έχει 6 βαθμούς πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει στη Λεωφόρο την αδιάφορη πλέον Αϊντχόβεν και να ελπίζει σε μια ισοπαλία της Ρόζενμποργκ μέσα στο Χάιμπουρι.

Ο ΠΑΟ προηγήθηκε δύο φορές, στο 16' με τον Κωνσταντίνου και στο 71' με τον Σκάτσελ και ισοφαρίστηκε ισάριθμες φορές στο 68' και στο 76' από τον Χέλσταντ που αποδείχτηκε "χρυσή" αλλαγή για την Ρόζενμποργκ.

Όλα τα αποτελέσματα της 24ης Νοεμβρίου 2004:

Ε' όμιλος

Ρόζενμποργκ - Παναθηναϊκός 2-2

Σκόρερς: Χέλσταντ 68', 76' και Κωνσταντίνου 16', Σκάτσελ 71'.

Αϊντχόβεν - Άρσεναλ 1-1

Σκόρερς: Οϊγιερ 8' και Ανρί 31' (65' και 78' κόκκινη οι Λαουρέν και Βιεϊρά της Άρσεναλ).

Στ' όμιλος

Μίλαν - Σαχτάρ 4-0

Σκόρερς: Κακά 51', 90', Κρέσπο 53', 84'

Μπαρσελόνα - Σέλτικ 1-1

Σκόρερς: Ετό 24' και Χάρτσον 45'

Ζ' όμιλος

Βέρντερ Βρέμης - Ίντερ 1-1

Σκόρερς: Ισμαέλ 49' (πεν.) και Μάρτινς 54'

Άντερλεχτ - Βαλένθια 1-2

Σκόρερς: Βίλελμσον 28' και Κοράντι 18', Ντι Βάιο 47',

Η' όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Πόρτο 0-1

Σκόρερ: Μακάρθι στο 28'

Τσέλσι - Παρί Σεν Ζερμέν 0-0

Βαθμολογίες

Ε' όμιλος

Αϊντχόβεν 10

Άρσεναλ 7

Παναθηναϊκός 6

Ρόζενμποργκ 2

Στ' όμιλος

Μίλαν 12

Μπαρτσελόνα 10

Σέλτικ 4

Σαχτάρ 3

Ζ' όμιλος

Ίντερ 11

Βέρντερ 10

Βαλένθια 7

Άντερλεχτ 0

Η' όμιλος

Τσέλσι 13

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4

Πόρτο 4

Παρί Σ.Ζ. 3


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος Ρωσίας-ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να επισκιάσουν τη σύνοδο

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Χάγη.

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στη Ουκρανία.

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία είχαν ήδη στα χαρτιά τους πολλά φλέγοντα ζητήματα να συζητήσουν.

Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν και οι δύο πλευρές, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ήλπιζαν ότι αυτή θα ήταν μια συνάντηση στην οποία θα μπορούσαν να καλοπιάσουν τον κ. Πούτιν και να τον πείσουν για μια διευρυμένη συμφωνία σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και άλλων διμερών σχέσεων.

Όμως τώρα τα θέματα αυτά παγώνουν εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία. Κυρίως, δε, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ένας Ουκρανός υποψήφιος πιστεύεται ότι είναι ο εκλεκτός της Δύσης ενώ ο άλλος της Ρωσίας.

Η Ευρώπη θεωρεί ότι η Ουκρανία είναι απλά μια χώρα στα σύνορά της με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα θέλει την Ουκρανία στη δική της σφαίρα επιρροής, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα λάβουν κάποιες εποικοδομητικές δεσμεύσεις από τον πρόεδρο Πούτιν στη Χάγη, παρά την προκλητική ρητορική και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες.

Καμία από τις δύο δυνάμεις δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και αυτό ίσως να είναι ένα κίνητρο για να συνεργαστούν και να βρουν μια λύση για την εκτόνωση της κρίσης.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 05:49 (Ώρα Λονδίνου)

Το φάντασμα της Κίνας

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Φόβοι για μονοπώλιο της Κίνας

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας θα μείνουν άνεργοι καθώς η επικείμενη αλλαγή στους κανόνες διεθνούς εμπορίου θα επιτρέψει στην Κίνα να μονοπωλήσει τις εξαγωγές ρούχων.

Η Λένα Χουρμούζη μίλησε με τον Τζέιμς Χάουαρντ, από την Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, ο οποίος προβλέπει ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, επί του παρόντος, το ένα τέταρτο των εξαγωγών ενδυμάτων και υφασμάτων ανήκει στην Κίνα. Σε έξι χρόνια από σήμερα, το 2010, η Κίνα θα ελέγχει το 50% των εξαγωγών. Αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στους 40 εκατομμύρια ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο Τζέιμς Χάουαρντ.

Για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης, ο κ. Χάουαρντ εκτιμά ότι θα πληγούν το ίδιο.

Κρούουν τον κώδωνα για Ελλάδα

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με μελέτη, τουλάχιστον στη Βρετανία και τη Γερμανία, με την αλλαγή στο σύστημα ποσόστωσης στην αγορά θα χαθεί ένα 10 με 15% των εργασιακών θέσεων, ενώ αναμένονται μεγαλύτερες απώλειες στις χώρες της Μεσογείου, όπου δε γίνονται οι επενδύσεις σε υψηλά τεχνολογικά προϊόντα και εργοστάσια είναι μικρότερες.

»Το πρόβλημα με την Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, διότι δεν έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητες έρευνες. Εξ ου και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για έρευνες από χώρα σε χώρα ώστε να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ: όπως η επανεκπαίδευση και καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων, και παροχή εναλλακτικών θέσεων εργασίας σε περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής συλλέξει δείχνουν ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα.»

Σε διακυβερνητικό επίπεδο, υποστήριξε ο Τζέιμς Χάουαρντ «θα θέλαμε να ξεκινήσει μια συζήτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνέπειες από την παντοκρατορία της Κίνας στη παγκόσμια αγορά. Η Κίνα παραβιάζει όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες σε αυτό το μοντέλο εκμετάλλευσης», κατέληξε ο Τζέιμς Χάουρντ υπεύθυνος του τμήματος απασχόλησης και εργασίας στη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες .


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

Καταπέλτης για την Τουρκία ο Ντ' Εστέν

Το χάσμα ανάμεσα στην σημερινή Ευρώπη και την Τουρκία είναι τεράστιο, γράφει ο κ. Ντ Εστέν

Μια καλύτερη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, τιτλοφορείται το άρθρο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Ο αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης αναφέρεται σε συγκεκριμένους λόγους που κάνουν ασύμβατη προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Στο επιχείρημα της Άγκυρας ότι είναι μια από τις πρώτες χώρες που έκαναν αίτηση ένταξης το 1960, ο κ. Ντ΄Εστέν απαντά ότι η Ευρώπη του τότε με αυτή του τώρα είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες.

«Την εποχή που υπέβαλλε αίτηση η Τουρκία, η Ευρώπη ήταν απλά μια Κοινή Αγορά, δίχως πολιτικούς δεσμούς ή θεσμούς».

Το χάσμα ανάμεσα στην σημερινή Ευρώπη και την Τουρκία είναι τεράστιο, γράφει ο κ. Ντ Εστέν και συνεχίζει:

«Από γεωγραφικής απόψεως ένας πολύ μικρός θύλακας της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη. Η χώρα αυτή έχει μεγαλύτερη πολιτιστική και κοινωνική συγγένεια με την Ανατολή. Το μεγαλύτερο μέρος της αχανούς ασιατικής της επικράτειας είναι οικονομικά καθυστερημένο, ενώ η διάρθρωση της οικονομίας της, πόρρω απέχει από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Η Τουρκία, κατά τον κ. Ντ΄Εστέν δεν έχει θέση στην Ευρώπη, επειδή δεν μοιράζεται καμιά πνευματική ή πολιτιστική της αξίας.

«Η ευρωπαϊκή σκέψη και παράδοση βασίζονται στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Η Τουρκία δεν έχει καμιά συγγένεια με αυτές τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες. Έχει τη δική της ιστορία και κουλτούρα και τις σεβόμαστε. Αλλά δεν διαθέτει ευρωπαϊκή ταυτότητα, στοιχείο βασικό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», επισημαίνει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν.

Κάτι που στηλιτεύει ιδιαίτερα ο κ. Ντ Εστέν είναι η απλουστευτική προσέγγιση του «προβλήματος Τουρκία», από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι από τη μια συμφωνούν με την έναρξη διαπραγματεύσεων και από την άλλη κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα στην Τουρκία.

«Οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν θα πρέπει να εστιάσουν στην ένταξη αλλά στην διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση. Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει καταλάβει δυσανάλογο μέρος της προβληματικής γύρω από την Ευρώπη. Είναι πλέον καιρός να ξεκινήσουμε μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της ηπείρου μας», καταλήγει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν στο άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη ημέρα στην Ουκρανία

Αποστολή στο Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Στην Ουκρανία φτάνουν διεθνείς μεσολαβητές

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, καθώς ξεκινά ίσως η πιο κρίσιμη ημέρα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες οπαδοί του ηγέτη της τελευταίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, διανυκτέρευσαν σε σκηνές στο κέντρο της πόλης για τέταρτη νύχτα κι έως τις πρώτες πρωινές ώρες διέσχιζαν τους δρόμους του Κιέβου σε αυτοκινητοπομπές κορνάροντας.

Είναι φανερό όμως ότι το τσουχτερό κρύο, που άγγιξε τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου, έχει μειώσει τις γραμμές των διαδηλωτών, που άκουσαν νωρίτερα τον αρχηγό τους κι εκφραστή της ελπίδας όλων των απογοητευμένων, να αναγγέλλει τη δημιουργία επιτροπής εθνικής σωτηρίας και να προκηρύσσει γενική πολιτική απεργία στη χώρα.

Από την επιτυχία της και τις πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η διαμαρτυρία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση του ανοιχτού πολιτικού αγώνα, η καλούμενη «πορτοκαλί» επανάσταση, η οποία σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο «θα διαρκέσει, όπως και η γεωργιανή, όχι περισσότερο από τρεις εβδομάδες».

Η Τιμοσένκο έκανε λόγο για αναίμακτη διαδικασία, αλλά και «συγκεκριμένο σχέδιο» που προβλέπει κατάληψη αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, επικοινωνιακών κέντρων και κυβερνητικών κτηρίων.

Αλήθεια ή προπαγάνδα

Τα ξημερώματα ανησυχητικές πληροφορίες διαδόθηκαν στο Κίεβο, καθώς έγινε γνωστό ότι στην περιφέρεια της πόλης ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία με οπαδούς του νυν πρωθυπουργού και επισήμως νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το Ντανιέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα μάλιστα με το επιτελείο της αντιπολίτευσης, που διαδίδει συχνά αμφιλεγόμενες ειδήσεις για να κρατήσει υψηλό το φρόνημα των οπαδών της, στο Κίεβο προσγειώθηκαν και δύο αεροσκάφη με άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, που ανακήρυσσε τον Γιανουκόβιτς πρόεδρο της χώρας, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά γύρω από το αυστηρά φρουρούμενο κτήριό της και μερικές εκατοντάδες οπαδοί του κυβερνητικού υποψηφίου, που πανηγύριζαν τη νίκη του, προκαλώντας μικρών διαστάσεων αψιμαχίες με τους αντιπάλους τους.

Από την Πέμπτη εντατικοποιούνται και οι διεθνείς μεσολαβήσεις, καθώς φθάνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Κβασνιέφσκι και Βαλέσα.

Διαστάσεις ρωσο-ευρωπαϊκής σύγκρουσης φαίνεται πως θα πάρει η υπόθεση της Ουκρανίας στη διάσκεψη Ένωσης-Ρωσίας, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο με τα πλέον οξυμένα προβλήματα, όπως το Κόσοβο και η κυπριακή διευθέτηση.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου

Στον κίνδυνο εμφυλίου στην Ουκρανία αλλά και της αναβίωσης ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, επικεντρώνονται οι βρετανικές εφημερίδες

«Από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι Ρώσοι δεν έπαψαν να θεωρούν την Ουκρανία μέρος της επικράτειας τους, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εκτιμώντας ότι η ανοιχτή υποστήριξη της Ευρώπης προς την αντιπολίτευση ήταν παρακινδυνευμένη επιλογή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η Νέα Τάξη Πραγμάτων που δημιούργησε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Ο πολιτικός αναλυτής Σαίμον Τισντόλ εκτιμά πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες: Θα εντείνουν τον εθνικισμό στη Ρωσία και θα ωθήσουν χώρες όπως η Λευκορωσία, η Μολδάβα ακόμα και η Σερβία του εθνικιστή Κοστούνιτσα να επιδιώξουν μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία του Πούτιν.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος της Ουκρανίας» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent) που σημειώνει ότι η κρίση στην χώρα ατή ήταν προ πολλού διαφαινόμενη, λόγω της έλλειψης εθνοτικής συνοχής.

Οι Τάιμς (Times) τονίζουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ουκρανική αντιπολίτευση θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας. Διαβλέπει μάλιστα η εφημερίδα επιστροφή σε εποχές ψυχρού πολέμου.

Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), αν η πολιτική κρίση στην Ουκρανία κλιμακωθεί, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα η πολιτική φιλοδοξία του Βλαδίμιρ Πούτιν να αποκαταστήσει την επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τον Καύκασο.

Νέες καταγγελίες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Όπως αναφέρουν οι Τάιμς, νέο πλήγμα δέχεται το Βρετανικό Μουσείο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ, Αντονι Σνοντγκράς, για την κακή συντήρηση των γλυπτών από του Μουσείο.

Ο Βρετανός πανεπιστημιακός καταγγέλλει ότι τα μάρμαρα που κρατούνται στο Μουσείο έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση κι αυτό αποδεικνύεται από την σύγκριση τους με τα άρτι συντηρηθέντα αντίστοιχα τους στην Αθήνα.

Κατά τον καθηγητή Σνόντγκρας, ο καθαρισμός που υπέστησαν τα αρχαία μνημεία από το Βρετανικό Μουσείο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου ενός χιλιοστού της επιφανείας τους.


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 04:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκά διλήμματα

Τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και κατά πόσο αυτές επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία εξετάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος, ενόψει μάλιστα και της συνόδου στη Χάγη.

Καθώς Ευρωπαίοι και Ρώσοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη στη Χάγη, η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) προειδοποιεί ότι η ΕΕ ίσως έλθει αντιμέτωπη με ένα δίλημμα που θα ήθελε να αποφύγει: δηλαδή, να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα ή να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στο Κίεβο;

Η εφημερίδα διερωτάται εάν η Ευρώπη πρόκειται να διαιρεθεί σε σφαίρες επιρροής, όπως είχε γίνει την εποχή του ψυχρού πολέμου, ή εάν η Ρωσία συνειδητοποίησε, επιτέλους, ότι οι ημέρες με τα υποτελή κράτη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνεται αυτές τις ημέρες στο Κίεβο, καταλήγει το άρθρο.

Και πάλι στη Γαλλία, η Νουβέλ Ομπσερβατέρ, (Nouvel Observateur) συγκρίνει τη λεγόμενη «πορτοκαλί» επανάσταση της Ουκρανίας με την «κόκκινη» της Γεωργίας και τη «βελούδινη» της Πράγας.

Η επιλογή που προσφέρθηκε στους Ουκρανούς με τις προεδρικές εκλογές ήταν πιο σαφής από ποτέ, γράφει η εφημερίδα.

«Τους ζητήθηκε να διαλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού, μεταξύ του υποψηφίου της ΕΕ και αυτού της Ρωσίας, ενός σκληροπυρηνικού άνδρα με αμφιλεγόμενο παρελθόν».

Υπάρχει όμως ο φόβος ότι η Δύση δεν θα βιαστεί να βοηθήσει τους Ουκρανούς δημοκράτες για το ενδεχόμενο να αναστατώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) γράφει ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη διαμάχη στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο διαχωρισμός στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει με φιλο-δυτικά και φιλο-ρωσικά στρατόπεδα.

«Ο Βίκτωρ Γιουστσένκο είναι ο άνδρας της Δύσης αλλά της ουκρανικής Δύσης, ενώ ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς είναι ο άνδρας της ουκρανικής Ανατολής».

Η εφημερίδα γράφει ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία οφείλεται στην πρόθεσή της να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Το άρθρο προειδοποιεί ότι αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει αποστάσεις και από τις δύο, βοηθώντας τη δημοκρατία στο Κίεβο», καταλήγει το άρθρο.

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) ότι το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ουκρανίας, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

«Πρέπει να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων ή ακόμα καλύτερα επανάληψη των προεδρικών εκλογών», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ισχυρίζεται ότι διαφορετικά ούτε ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς ούτε ο Βίκτωρ Γιουστσένκο θα έχουν καθαρή εντολή να κυβερνήσουν τη χώρα.

Η Ουκρανία, τονίζει το άρθρο, «χρειάζεται έναν πρόεδρο που να χτίζει γέφυρες (με τον υπόλοιπο κόσμο) και τον οποίο θα αποδέχονται όλοι».

Στην Αυστρία, η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) συμφωνεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αναθεώρηση του εκλογικού αποτελέσματος, την ανακαταμέτρηση των ψήφων ή ακόμα και την επανάληψη των εκλογών.

Και πάλι στη Γερμανία, η Ντε Τάγκεσζέιτουνγκ (Die Tageszeitung) προειδοποιεί ότι η κατάσταση στους δρόμους της Ουκρανίας μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι δηλώσεις συμπαράστασης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενθαρρύνει τους διαδηλωτές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.