Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-11-29
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 00:50 (Ώρα Λονδίνου) «Ο διαμελισμός της Ουκρανίας δεν συμφέρει κανέναν», γράφουν στο κεντρικό τους σχόλιο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στις απειλές των ανατολικών ρωσόφωνων περιοχών της χώρας να αποσχισθούν σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, υποστηρίζει ότι ο διαμελισμός δεν συμφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε τη Δύση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα ήταν τρελός εάν επιθυμούσε τη δημιουργία ενός νέου κρατιδίου στα σύνορα της Ρωσίας που πιθανώς θα ζητά βοήθεια από τη Μόσχα». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «δεν θα ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν το δυτικό υπόλοιπο της χώρας». Οι εκκλήσεις για απόσχιση στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας «μάλλον αποτελούν μέρος της τακτικής εκφοβισμού εκ μέρους του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική κάποιου λαϊκού κινήματος προς αυτή τη κατεύθυνση». «Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία», υποστηρίζει το κεντρικό σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). «Εννέα μέρες μετά τις εκλογές νοθείας, η κατάσταση στη χώρα παραμένει θολή» γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Οι διαδηλωτές έχουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλά, παρά τις υπόνοιες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός, δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν ούτε ένα αποτέλεσμα σε κάποια εκλογική περιφέρεια πόσο μάλλον τις εκλογές». «Κάθε μέρα που περνάει», συνεχίζει το σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ , «εντείνονται οι πιέσεις στον κύριο Γιουσένκο και στους υποστηρικτές του ναπετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ντέιβιντ Μπλάνκετ Οι Τάιμς (Times) επικεντρώνονται στο πρωτοσέλιδο τους στο πολιτικό μέλλον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλανκετ, μετά τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να βοηθήσει την πρώην ερωμένη του. Οι Τάιμς σημειώνουν ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που κάλυψε απολύτως τον υπουργό του, προέβλεψε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα «θα τον απαλλάξει». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει την δήλωση του κυρίου Μπλερ ο οποίος είπε ότι «οι υπουργοί της κυβέρνησης του θα κριθούν από τη δημόσια και όχι την ιδιωτική τους ζωή». Στο κεντρικό της σχόλιο, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κύριος Μπλερ «δεν θέλει να χάσει τον υπουργό που εφαρμόζει την κεντρική ιδέα των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης την ασφάλεια». Οι Τάιμς σημειώνουν ότι οκτώ από τα 32 νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το 2005 αφορούν θέματα «τάξης και ασφάλειας», αρμοδιότητας του κυρίου Μπλάνκετ.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου) Παραμένει στο τιμόνι ο Ναστάζε Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας θεωρεί ήδη ότι κέρδισε τις εκλογές Η καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Ρουμανίας φέρνει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε, να λαμβάνει το 34% των ψήφων ενώ το κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 33% των ψήφων. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές της Κυριακής και ο ηγέτης της Συμμαχίας της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας Τράιαν Μπασέσκου δήλωσε ότι την Τρίτη θα ζητήσει επισήμως από την Εφορευτική Επιτροπή να επανεξετάσει τα αποτελέσματα. Ο κ.Μπασέσκου υποστηρίζει ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ψηφοφόροι ψήφισαν περισσότερες από μια φορά. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απορρίπτει τις καταγγελίες. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ενέκριναν γενικά τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές αν και είπαν ότι δεν αποκλείεται μερικοί ψηφοφόροι να΄μην ψήφισαν μόνο μια φορά. Ο κ. Ναστάζε προηγείται και στις προεδρικές εκλογές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον ηγέτη της Συμμαχίας Τραϊάν Μπασέσκου. Ο κ.Μπασέσκου είπε στο BBC την Δευτέρα πως πιστεύει ότι το κόμμα του μπορεί να κερδίσει και τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές. Η Συμμαχία του κ.Μπασέσκου κέρδισε την υποστήριξη των πολέμιων τςη διαφθοράς Ο νικητής των εκλογών, θα αναλάβει να οδηγήσει τη Ρουμανία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2007, όπως έχει καθορισθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επικρίνει την απερχόμενη κυβέρνηση για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, την υπόθεση της πάταξης της διαφθοράς και τους θεσμούς για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως η περίοδος διακυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χαρακτηρίστηκε από σταθερή οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ποσοστού του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για νοθεία και παρατυπίες. Η ανεξάρτητη Ένωση Υπέρ της Δημοκρατίας που είχε 3 χιλιάδες 300 παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα πολλών περιοχών υποστηρίζει ότι ήταν πολύ εύκολο για τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν δύο φορές.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου) Φρέντι Σέπερντ: «Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι ομάδες τρίτης κατηγορίας» Οι μεγάλες και επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες δεν πρέπει να ασχολούνται με τις αποτυχημένες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ Φρέντι Σέπερντ. Μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για το ποδόσφαιρο που γίνεται στο Ντουμπάι ο κ.Σέπερντ είπε ότι τα διευθυντικά στελέχη των ομάδων της Πρέμιερσιπ που αγωνίζονται για την επιτυχία δεν έχουν χρόνο για να ασχολούνται με ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. «Η μεγάλη μάχη για την πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος είναι η προσπάθεια να αναλάβει την διοργάνωση όλων των κατηγοριών» είπε ο πρόεδρος της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ. «Όταν έχεις στο γήπεδο σου 52 χιλιάδες οπαδούς της ομάδας το τελευταίο πράγμα που σε ανησυχεί είναι η τύχη των ομάδων τρίτης κατηγορίας» δήλωσε ο κ.Σέπερντ. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Νιούκασλ έχει αγοράσει παίχτες από ομάδες κατώτερων κατηγοριών. Απαντώντας στην άποψη ότι η πρώτη κατηγορία χρειάζεται 72 υγιείς οικονομικά ομάδες στις κατώτερες κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος για να υπάρχει μια σταθερή πυραμίδα, ο κ.Σέπερντ δήλωσε ότι διαφωνεί. «Η Νιούκασλ λειτουργεί ως επιχείρηση. Δεν ντρεπόμαστε που παίρνουμε μέρισμα από την επιχείρηση, αλλά βέβαια σε τελευταία ανάλυση είμαστε και οπαδοί της ομάδας» δήλωσε ο Φρέντι Σέπερντ. Σχολιάζοντας την Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο κ.Σέπερντ είπε ότι η αγορά της λονδρέζικςη όμάδας από τον Ρώσο πολυεκατομμυριούχο έχει επηρεάσει τις αμοιβές των παιχτών. «Το κόστος μεταγραφής είχε πέσει σε ρεαλιστικά επίπεδα, αλλά μετά την αγορά της Τσέλσι έφθασε πάλι στα ύψη» είπε ο πρόεδρος της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου) Ουκρανία: Δεν αποκλείεται η επανάληψη των εκλογών Kίεβο, Θανάσης Αυγερινός Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις για νέες εκλογές Καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις προεδρικές εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι εκλογές ή να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι σε δύο ανατολικές επαρχίες της χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ουκρανία ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, ομολογώντας ότι οι διαβουλεύσεις τους έχουν καταρρεύσει. Kαμιά πλeυρά όμως δεν αποφασίζει να ρισκάρει κλιμάκωση των ενεργειών της, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία, αναμένοντας ενδεχομένως ένα λάθος της άλλης. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε να εξετάζει τις καταγγελίες για παρατυπίες, συνολικά είναι 11 χιλιάδες, του φιλοδυτικού υποψήφιου Βίκτορ Γιουσένκο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του κ.Γιουσένκο καθώς και οπαδοί του πρωθυπουργούθ Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, αλλά η νίκη του αμφισβητείται από την αντιπολίτευση. Ο κ.Γιανούκοβιτς επιμένει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες αλλά δήλωσε τη Δευτέρα ότι δέχεται να επαναληφθούν σε δύο ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας αν αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες για νοθεία. Η υπαρχηγός της αντιπολίτευσης, Τιμοσένκο, απηύθυνε τελεσίγραφο είκοσι τεσσάρων ωρών στον πρόεδρο Κούτσμα να απομακρύνει τον πρωθυπουργό Γιανουκόβιτς και να διορίσει νέα Εφορευτική Επιτροπή για επανάληψη των εκλογών, διαφορετικά θα μπλοκαριστεί κάθε μετακίνησή του σε ολόκληρη τη χώρα. Ζήτησε επίσης τη δικαστική δίωξη όσων κυβερνητών ενθαρρύνουν αποσχιστικές τάσεις, ένα απειλητικό χαρτί, που βγήκε από χθες ανοιχτά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης. Το τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας του Ντονιέτσκ αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου το αίτημα απόκτησης καθεστώτος αυτόνομης Δημοκρατίας, ενώ περίπου 4000 αντιπρόσωποι από 15 περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχουν το 70% της οικονομίας της, προειδοποίησαν χθες ότι θα προχωρήσουν σε ακραίες μορφές αυτοάμυνας, έως και την αυτονόμησή τους, εάν αναδειχθεί «μη νόμιμος πρόεδρος», δηλαδή άλλος από τον εκλεκτό τους Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ήταν παρών και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας ... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα. Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς) Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας. Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution. Constantine Heridis (S/vale, USA) In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. () Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. () Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδοράκης. Μαργαρίτα Πατέρα (Κατερίνη, Ελλάς) Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια. Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις. Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά. Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος? Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς) Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες. Κώστας Κ (Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. Constantine Heridis (S/vale, USA) Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής). Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία. Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς) Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties. Nikos Prosfigas (USA) Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα. Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση. Γεράσιμος (Ελλάς) In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis. Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια. Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη. Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε. Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) ...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;) Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany) Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ... Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ). Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush). Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς) Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό. Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Αλέξανδρος (Ελλάς) Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι; Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία) Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) GIANA AGELOPOULOU Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand) The President represent the nation, not an ideology Nikolas Nikoloutsos (Athens) Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης... Αλέξανδρος (Ελλάδα) I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature. ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων Η. Κ. (Ελλάδα) I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy () Athanasios Antoniadis (Sweden) Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα) ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου; Η. Κ. (Ελλάδα) Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι. Ιωάννης (Αθήνα) The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician. the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not Athanasios Antoniadis (Sweden) The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation. The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament. The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally. Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party. Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens. The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. () Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη) Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα. Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός. Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα) Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο Alexandros Dinas (London, United Kingdom) What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held. It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches. Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first... Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της. Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο. Alexandros Dinas (London, United Kingdom) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου) Η ΕΕ θα θέσει όρους στην Τουρκία Ο κ.Ερντογάν δηλώνει βέβαιος ότι η Τουρκία θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Η Τουρκία θα κληθεί να αποδεχθεί όρους, όπως η ντε φάκτο, όπως ερμηνεύεται, αναγνώριση της Κύπρου και μόνιμους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, για να εξασφαλίσει στις 17 Δεκεμβρίου την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αναφέρει το σχέδιο ανακοίνωσης της επικείμενης συνόδου κορυφής. Το σχέδιο ανακοίνωσης χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να τροποποιήσει την υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 1963 προκειμένου να συμπεριληφθούν οι νέες χώρες μέλη της Κοινότητας. Ορισμένοι διπλωμάτες θεωρούν ότι αυτό ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κύπριακ΄ςη Δημοκρατίας η οποία έγινε μέλος της κοινότητας τον περασμένο Μάιο. Το σχέδιο ανακοίνωσης κυκλοφόρησε από την ολλανδική προεδρία και δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η τελική διατύπωση θα γίνει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου και θα ληφθεί η απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πάντως, οι συντάκτες του σχεδίου της σημερινής ανακοίνωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποφασιστικά βήματα προόδου που έχει μέχρι σήμερα σημειώσει η Τουρκία και διευκρίνισαν ότι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της θα ολοκληρωθούν όταν η ΕΕ θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για τον μετά το 2014 κοινοτικό προϋπολογισμό. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν εκπληρώσουν το καθήκον τους απέναντι στην Τουρκία, τότε θα αναλάβει εκ μέρους τους το ρόλο αυτό η κυβέρνησή του. Σε ομιλία του στην τουρκική πόλη Ερζερούμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 17 Δεκεμβρίου η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία την πολυπόθητη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Εμείς από την πλευρά μας πράξαμε αυτό που έπρεπε», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε, «εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν εκπληρώσουν το καθήκον τους, θα το κάνουμε εμείς. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα μετονομάσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σε πολιτικά κριτήρια της Άγκυρας και θα συνεχίσουμε με την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του ασχολήθηκε δυναμικά για την επίλυση του προβλήματος αποδεχόμενη τις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, όμως, ότι «η βασική μας αρχή στις διαπραγματεύσεις είναι να μην υπάρχουν χαμένοι. Μ' άλλα λόγια», διευκρίνισε ο κ. Ερντογάν, «κερδίζουμε εμείς κάτι αλλά κερδίζει και η άλλη πλευρά. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι ξέφυγαν από αυτό. Διέπραξαν ένα λάθος και μάλιστα στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν αναφέρει ότι εξαπατήθηκε από τους Ελληνοκύπριους».
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 16:57 (Ώρα Λονδίνου) Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη Νέα ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα έχουν προκαλέσει τα σχόλια Τούρκων αξιωματούχων και οι διαμαρτυρίες απλών πολιτών για τους χιλιάδες ανθρώπους που σκότωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Φαλούτζα του Ιράκ. Καθημερινά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αλλά και στο προξενείο και σε κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης. Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα «γενοκτονία». Από την πλευρά της η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σφαγή παιδιών και αθώων ανθρώπων αποτελεί ντροπή και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο χαρακτήρισε «μάρτυρες» τους νεκρούς της Φαλούτζα ενώ εξέφρασε την δυσφορία του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε πρόσφατα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι. Το Σαββατοκύριακο οι τουρκικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι η κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση χάριν στις προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν. Από τη Δευτέρα όμως εφημερίδες όπως η Τζουμχουριέτ υποστηρίζουν ότι η κρίση κλιμακώνεται και πως η Ουάσινγκτον ως απάντηση απειλεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ γνώρισαν περίοδο συχνών εντάσεων κυρίως λόγω των εξελίξεων στο βόρειο Ιράκ και της στήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στις οργανώσεις Κούρδων της περιοχής.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου) Επιβράβευση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε απογραφή αποτελεί το σχέδιο επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εμμείνει στην πολιτική της διαφάνειας, ολοκληρώνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των ελλειμμάτων και του χρέους ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αμυντικές δαπάνες και καταδικάζονται απερίφραστα οι πρακτικές απόκρυψης στοιχείων αναφορικά με τα ελλείμματα και το χρέος του δημοσίου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος την Δευτέρα στην έκθεση, υπενθύμισε ότι η απογραφή αφορά μόνον το 2003 ενώ η έκθεση θα αναφέρεται σε όλες τις παραβάσεις σχετικά με το έλλειμμα, την περασμένη επταετία. Εξάλλου, «καταπέλτη» για την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την σχετική έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Γιούροστατ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αντώναρος «επιδοκιμάζει τη στάση της νέας κυβέρνησης».
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου) Παραμένει στο τιμόνι ο Ναστάζε Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας θεωρεί ήδη ότι κέρδισε τις εκλογές Η καταμέτρηση του 40% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Ρουμανίας φέρνει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε, να λαμβάνει το 34% των ψήφων ενώ το κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 33% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου είχαν δείξει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο κ. Ναστάζε προηγείται και στις προεδρικές εκλογές κατά 3% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει μάλλον στον δεύτερο γύρο τον ηγέτη του νέου κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης Συμμαχία της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας, Τραϊάν Μπασέσκου. Ο κ.Μπασέσκου είπε στο BBC την Δευτέρα πως πιστεύει ότι το κόμμα του μπορεί να κερδίσει και τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές. Η Συμμαχία του κ.Μπασέσκου κέρδισε την υποστήριξη των πολέμιων τςη διαφθοράς Ο νικητής των εκλογών, θα αναλάβει να οδηγήσει τη Ρουμανία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2007, όπως έχει καθορισθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επικρίνει την απερχόμενη κυβέρνηση για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, την υπόθεση της πάταξης της διαφθοράς και τους θεσμούς για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως η περίοδος διακυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χαρακτηρίστηκε από σταθερή οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ποσοστού του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για νοθεία και παρατυπίες. Η ανεξάρτητη Ένωση Υπέρ της Δημοκρατίας που είχε 3 χιλιάδες 300 παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα πολλών περιοχών υποστηρίζει ότι ήταν πολύ εύκολο για τοςυ ψηφοφόρους να ψηφίσουν δύο φορές.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου) Άλλοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Έχει ήσυχη τη συνείδησή του, είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι βιάστηκε να χαρακτηρίσει την βασκική οργάνωση ΕΤΑ υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Καταθέτοντας στην επιτροπή, ο κ. Αθνάρ είπε ότι και άλλοι είχαν αρχικά εκτιμήσει ότι η ΕΤΑ ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις. Χωρίς να κατονομάσει κανέναν, αλλά «φωτογραφίζοντας» τους σοσιαλιστές, έκανε λόγο για εκμετάλλευση των επιθέσεων για πολιτικούς λόγους. «Η κυβέρνηση, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, ενήργησε με μοναδικό μέλημα την αποτελεσματική πληροφόρηση του ισπανικού λαού για τα απίστευτα γεγονότα εκείνων των ημερών και πάντα σεβόμενη τα θύματα της επίθεσης, αλλά και το δύσκολο έργο των δυνάμεων ασφαλείας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών», είπε μεταξύ άλλων ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ. H μία από τις εκρήξεις στη Μαδρίτη Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 11 Μαρτίου στη Μαδρίτη, από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τρένων, ενώ τρεις ημέρες αργότερα το Λαϊκό Κόμμα του κ. Αθνάρ έχασε τις βουλευτικές εκλογές. Το ενδιαφέρον για τις εργασίες της επιτροπής είναι μεγάλο σ' ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας θα καλείται να απαντήσει σε μια σειρά «καυτών» ερωτημάτων, όπως εάν η κυβέρνηση διέθετε αρκετές πληροφορίες ώστε να αποφευχθούν οι επιθέσεις, αλλά και γιατί η τότε κυβέρνηση έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στην ΕΤΑ. Ο Γιόρντι Σεβίγα, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ότι ήρθε πλέον η στιγμή να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αθνάρ για την εμμονή του απέναντι στην ΕΤΑ. Οι επιθέσεις της 11ης Μαρτίου αποδίδονται από τςι ισπανικές αρχές σε ισλαμιστές.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου) Τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη, στις 16.15 ώρα Ελλάδος, θα συνεχίσουν να απεργούν οι ελεγκτές ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, οι οποίοι πραγματοποιούν τη Δευτέρα νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι ελεγκτές είχαν την Κυριακή πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών, που έχουν αναλάβει το έργο του ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών από τις αρχές του 2005, από τους οποίους και ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις, σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η συνάντηση δεν καρποφόρησε και οι απεργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο λόγω της απεργίας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ιωάννης Παράσχης, δήλωσε την Κυριακή ότι η διοίκηση του αεροδρομίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου) Οικονομική πολιτική τετραετίας «Τίποτε συγκυριακό και τίποτε προεκλογικό» δεν έχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μια «πολιτική τετραετίας». Αυτό δήλωσε, απαντώντας στους επικριτές του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση γνώριζε, προ των εκλογών ακόμη, πως «τα προβλήματα είναι μεγάλη κι η στρατηγική θα ήταν εκείνη της ήπιας προσαρμογής». Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάγκη, μετά τους ολυμπιακούς αγώνες να υπάρξει διαφορετική πορεία για την ελληνική οικονομία. «Δεν μπορεί πια η ανάπτυξη της οικονομίας να βασίζεται στις δημόσιες επενδύσεις αποκλειστικά, σχεδόν όπως έγινε στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια με τα ολυμπιακά έργα. »Πρέπει να πάμε σε μια λογική ανάπτυξης που θα βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα, στους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών αλλά και ο τουρισμός. »Βεβαίως, ο κατασκευαστικός κλάδος θα συνεχίσει να έχει σημασία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μεγάλη σημασία, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρθει από τον ιδιωτικό τομέα», είπε. Τέλος, επανερχόμενος στο ζήτημα της απογραφής, για το οποίο συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις σε υψηλούς τόνους από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ήταν βασικό συστατικό στοιχείο του προγράμματος μας και υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», και επεσήμανε πως «δεν τίθεται θέμα κυρώσεων για την Ελλάδα. Εάν δεν είχαμε αποκαταστήσει τη διαφάνεια, ασφαλώς θα υπήρχε πρόβλημα διότι η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταδίωκε την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 2-3 χρόνια και ήταν θέμα χρόνου να αποκαλύψει η ίδια η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα ελλείμματα τα οποία αποκαλύφθηκαν με την απογραφή». Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εμμείνει στην πολιτική της διαφάνειας, ολοκληρώνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των ελλειμμάτων και του χρέους ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αμυντικές δαπάνες και καταδικάζονται απερίφραστα οι πρακτικές απόκρυψης στοιχείων αναφορικά με τα ελλείμματα και το χρέος του δημοσίου από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου) Οι εμπρηστικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε συνομιλία του με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη, επεσκίασαν την τελετή απονομής των βραβείων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ των δύο μεγαλύτερων σε κυκλοφορία τοπικών φύλλων, των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Θεσσαλονίκη», ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι τόσον ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του «είναι αναντικατάστατοι» κι ότι αν υπάρξει απομάκρυνση του Μισέλ Δημόπουλου από επικεφαλής του φεστιβάλ, τότε ο κ. Αγγελόπουλος «θα πάρει το φεστιβάλ στην Αθήνα και θα το καταστρέψει». Απαντώντας στον κ. Αγγελόπουλο ο κ. Τατούλης είπε γελώντας «Κάντο, θα έχει πλάκα», ώστε να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά επανήλθε κάποιες ώρες αργότερα απαντώντας εμμέσως στον κ. Αγγελόπουλο και δηλώνοντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι θεσμοί είναι διαχρονικοί και τα πρόσωπα προσωρινά» και πως «ότι δε μεταλλάχθηκε εξαφανίστηκε, όπως οι δεινόσαυροι». Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής Το από ετών σλόγκαν του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «κάθε πέρσης και καλύτερα» επιβεβαιώνεται και στην 45η διοργάνωση, καθώς ο Χρυσός Αλέξανδρος, το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, πήγε στην ταινία «Όνειρο Πικρό» του Ιρανού Μοσέν Αμιργιουσεφί. Στην ίδια ταινία απενεμήθη και το βραβείο κοινού του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Το ειδικό βραβείο της κριτικής Επιτροπής, ο Αργυρός Αλέξανδρος δόθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «η εποχή του θερισμού» της Μαρίνας Ραζμπεζκίνα από τη Ρωσία και «ένας στους δύο» του 30χρονου Αργεντινού Αλέχο Ερνάν Τάουμπε. Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μεξικανό Φερνάντο Έιμπκε για την ταινία του «Το κυνήγι της πάπιας», ενώ το βραβείο σεναρίου στους Ουρουγουανούς Γκονζάλο Ντελγκάδο Γκαλιάνα, Χουάν Πάμπλο Ρεμπέγια και Πάμπλο Στολ για την ταινία «Ουίσκι». Βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στη Μιρέλα Πασκουάλ για τη συμμετοχή της στην ταινία «Ουίσκι», βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Σιμόν Αμπκαριάν για την ταινία «Να πάρεις μια γυναίκα» από το Ισραήλ και βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος στην ταινία «Η εποχή του θερισμού» της Ρωσίδας Μαρίνας Ραζμπεζκίνα. Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Βαρκούλες από καρπουζόφλουδες» του Αχμέτ Ουλουτσάι από την Τουρκία. Τα λοιπά βραβεία Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), βράβευσε με τα δικά της βραβεία, για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα την ταινία «Πράσσινο Καπέλλο» του κινέζου Λιού Φεντού και από τις ελληνικές συμμετοχές την ταινία Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το ειδικό βραβείο τεχνικής - καλλιτεχνικής αρτιότητας της ένωση τεχνικών Ελλάδος κινηματογράφου-τηλεόρασης για ελληνική παραγωγή, απονεμήθηκε στην ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη. Το βραβείο κοινού του Eλληνικού Προγράμματος του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία «Μη φεύγεις» του Αλέξανδρου Πανταζούδη.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόκληση. Απειλούν να "βουλιάξουν" το Φεστιβάλ. Παιχνίδια για τον έλεγχο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προκλήσεις ΠΑσοκ από ΗΠΑ. ΠρογεFYROMατα αλυτρωτισμού Made in USA. Σε λήθαργο βρισκόταν η κυβέρνηση Σημίτη για τον χάρτη του 1999 με τη "σκλαβωμένη Μακεδονία". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζονται όλα τα χρέη! Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες των Δήμων - καταστηματάρχες, υπαίθριους πωλητές κ.α. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δίκες - εξπρές για τις υιοθεσίες. Ελπίδα σε εκατοντάδες ζευγάρια που περιμένουν χρόνια για ένα παιδί. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ανοχή τέλος. Παράπονα, προβληματισμός και μηνύματα από τη ΔΑΚΕ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Διόρισε ο Σημίτης την κόρη του καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο! Μόλις τελείωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στη φορολογία από το νέο χρόνο. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και στήριξη των επενδυτών. ΕΘΝΟΣ: 3 Ρουκέτες βυθίζουν την Εξεταστική. Αποκάλυψη: Παιχνίδια απόκρυψης από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο κ. Ευαγ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε ότι πολλοί υπουργοί έχουν χάσει τον βηματισμό τους και... Εμπρός μαρς... Ένα στο αριστερό, δύο στο δεξί. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άρχισαν τα παιγνίδια με το θέμα εκλογής Προέδρου. Έτοιμο να προτείνει τρία πρόσωπα το ΠΑΣΟΚ για να εγκλωβίσει την κυβέρνηση στα σχέδιά του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατηγορώ οργανωμένα κέντρα για τις επιθέσεις. Θόδωρος Ρουσόπουλος: Βαρυσήμαντη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκραξαν 3 υπουργούς τους. Συνέδριο - φωτιά της ΔΑΚΕ με αποδοκιμασίες και... αυτοκριτική. ΕΣΤΙΑ: Τα πολιτικά δεδομένα για την εκλογή Προέδρου. Ανάλυσις του διευθυντού της "Εστίας" Αλ. Ζαούση. ESPRESSO: Ο Σημίτης βγάζει σε πλειστηριασμό ρολόγια και χρυσαφικά. Η κατάσχεση και η άγνωστη διαμάχη του με χρυσοχόο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απειλούν και το Φεστιβάλ. Θ. Αγγελόπουλος: Θα το πάω στην Αθήνα και θα το καταστρέψω. Μetro: Πόλεμος για την Υγεία. Με απεργία των γιατρών ξεκινά το νέο σύστημα εφημεριών. ΤΑ ΝΕΑ: Καταπέλτης για την απογραφή. Αποκάλυψη: το ντοκουμέντο της Eurostat. City Press: Νέα μάχη κατά των ράντζων. Στόχος της κυβέρνησης να κερδίσει τη μάχη του ράντζου στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005. TRAFFIC NEWS: Λάκη, όπου σε βρω θα σου σπάσω το κεφάλι. Έξω φρενών με τον Λαζόπουλο ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Η ΧΩΡΑ: Ηφαίστειο η βάση της ΝΔ. Διαμαρτυρίες και παράπονα κατά υπουργών και κρατικών στελεχών στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ. Αλλαγές στο χώρο της υγείας H CITY PRESS γράφει ότι "αρχίζει από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία. Στόχος της κυβέρνησης να κερδίσει τη μάχη του ράντζου στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005. Νικήτας Κακλαμάνης: Θα αναμετρηθούμε με τα "πιράνχας" στο χώρο της Υγείας". Το Metro προσθέτει ότι "σκληρές εκφράσεις για εκείνους που λυμαίνονται τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας χρησιμοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών". Καραμανλής - Επίσκεψη στην Αίγυπτο Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανοίγονται μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην αραβική χώρα, όπου υπογράφηκαν δύο συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και για συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας". Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "τέλος στη σεναριολογία περί της συμμετοχής ή όχι της Ελλάδας στην εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών μέσω του ΝΑΤΟ έβαλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο. "Ένα είναι βέβαιο" συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, "αυτό δεν θα γίνει ούτε στο Ιράκ ούτε στην Ελλάδα". Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ορθοδοξία Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "η χειρονομία της επιστροφής των λειψάνων θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική πράξη έμπρακτης συγγνώμης για την καταστροφή που η δυτική Χριστιανοσύνη είχε επιφέρει στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η πράξη του Πάπα Ιωάννη - Παύλου του Β΄κορυφώνει τις προσπάθειές του για τη συμφιλίωση των Χριστιανικών Εκκλησιών". Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "μετά από οκτώ αιώνες επέστρεψαν τα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και είχαν κλαπή το 1204 από τον ΝΑό των Αγίων Αποστόλων . Τα λείψανα παρέδωσε ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β΄στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια τελετής στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει "ιστορικές στιγμές ζουν το τελευταίο 48ωρο η Κωνσταντινούπολη και η Ορθοδοξία. Τα ιερά λείψανε των Αγίων Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου επέστρεψαν στη Βασιλεύουσα μετά την κλοπή του 1204 αποκαθιστώντας μια ιστορική αδικία". Σκόπια Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα εμπιστευτικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο τα Σκόπια εμφανίζονται ως ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "όπως αποκαλύφθηκε χθες από το 1999 υπάρχει στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά στα Σκόπια, με βάση την οποία οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας εμφανίζονται ως απόγονοι των Μακεδόνων, σε μία προσπάθεια να παραχαραχθεί η ελληνική ιστορία, εγείροντας παράλληλα θέματα ψευτοαλυτρωτισμού με την παρουσίαση ενός χάρτη που περιλαμβάνει κομμάτια της ελληνικής επικράτειας". Η Traffic News προσθέτει ότι "τη συνδρομή του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου να υπάρξει λύση σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ζητεί με επιστολή του προς τον Τζορτζ Μπους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Η Espresso γράφει ότι "νέα πρόκληση από τους Αμερικανούς μετά την ιστοσελίδα του State Department που προβάλλει το ενιαίο μακεδονικό κράτος. Σε χάρτη με τίτλο "Κατεχόμενη Μακεδονία" που εμπεριέχεται σε εγχειρίδιο των Αμερικανών πεζοναυτών, εμφανίζονται ελληνικά και βουλγαρικά εδάφη, ως σκοπιανά, τα οποία, σύμφωνα με το χάρτη, τελούν υπό κατοχή". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Στη πρώτη θέση η ΑΕΚ (φωτό από παλαιότερο αγώνα) Η ΑΕΚ σαφέστατα επηρεασμένη από την δύσκολη αναμέτρηση με την γαλλική Λιλ λίγα εικοσιτετράωρα πριν, δυσκολεύθηκε αρκετά από την ομάδα της Χαλκηδόνας, κατάφερε τελικά όμως να την κερδίσει με 1-0 μπροστά σε 25.000 φιλάθλους της με γκολ του Βραζιλιάνου Αλεσάντρο Σοάρες στο 19΄ και να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Χαλκηδόνα πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο την ΑΕΚ, αλλά φάνηκε ιδιαίτερα αδύναμη στην τελική προσπάθεια. Από το 1993-94 είχε η ΑΕΚ να παραμένει αήττητη στις εννέα πρώτες αγωνιστικές. Ήταν η σεζόν που για τελευταία φορά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Παπαδόπουλος εναντίον Παπαδόπουλου ή διαφορετικά Άρης εναντίον Παναθηναϊκού στο «Κλεάνθης Βικελίδης», σε ένα «ματς φωτιά» στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο «γνωστός» Δημήτρης Παπαδόπουλος άνοιξε στο σκορ για τους «πράσινους» στο 87', ενώ ο νεαρός και μάλλον «άγνωστος» Αβραάμ Παπαδόπουλος ισοφάρισε στο 93 για τους «κίτρινους»! Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τον Άρη στο πρώτο ημίχρονο χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του. Οι γηπεδούχοι είχαν πολύ καλή αμυντική λειτουργία και δεν άφηναν την επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού να αναπτυχθεί. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με άνεση 4-0 της ομάδας του Ιωνικού στη Νεάπολη και «προθερμάνθηκε», μια εβδομάδα πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Ο Ζιοβάνι (κορυφαίος του Ολυμπιακού) πέτυχε τρία γκολ, ενώ ένα σημείωσε ο Τζορτζεβιτς. Στο 30' ο Κινγκ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα λόγω επεισοδίου που είχε με τον Καστίγιο. Λίγο αργότερα ο Ουρουγουανός του Ολυμπιακού αστόχησε σε πέναλτι στο 35΄. Καλή εμφάνιση και βαθιά ανάσα για τον ΠΑΟΚ ο οποίος υποχρέωσε την Ξάνθη στην πρώτη της εντός έδρας ήττα, με 2-0, με γκολ των Μαλαδένη και Σαλπιγγίδη, έπειτα από τέσσερις σερί νίκες στα "Πηγάδια". Η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ ήταν στις 3 Οκτωβρίου στην Τούμπα με 1-0 επί του Ηρακλή. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι ο Ηρακλής αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στο Καυτατζόγλειο με το Αιγάλεω. Το 1-0 έγινε με τον Καπετάνο στο 16' για να ισοφαρίσει το Αιγάλεω εννέα λεπτά αργότερα (27') με τον Μπάρκογλου. Το Αιγάλεω ανέβασε την απόδοσή του και κατάφερε να προηγηθεί στο 39` με τον Αγρίτη. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Μίετσελ με πέναλτι που εκτέλεσε ισοφάρισε σε 2-2, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, ο Πανιώνιος νίκησε 3-1 την Κέρκυρα, στη Νέα Σμύρνη και έκανε σημαντικό άλμα στη βαθμολογία. Ο αγώνας διακόπηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων εξαιτίας μπλακ-άουτ στα φώτα του γηπέδου κι ενώ απέμεναν δύο λεπτά για την λήξη. Τελικά το ματς ξανάρχισε μετά από περίπου 40 λεπτά. Τα γκολ του Πανιωνίου οι Μέσαρος, Μάντζιος και Μαρκορά. Το γκολ της Κέρκυρας με πέναλτι ο Νινιάδης. Πολύτιμο βαθμό στο παιχνίδι με την Καλλιθέα πήρε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς. Αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 πρόσθεσε άλλον έναν σημαντικό βαθμό στη συγκομιδή του. Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Δημιούργησαν κάποιες καλές φάσεις, αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν μπόρεσαν να πετύχουν γκολ. Μέχρι το 63' όπου με πλασέ ο Τσίγκας έκανε το 1-0, για να ισοφαρίσει στο 77΄ η Καλαμαριά με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Χατζί . Τέλος ο ΟΦΗ, στο υποτιθέμενο τοπικό ντέρμπι του Ηρακλείου, συνέτριψε τον Εργοτέλη με 5-0 στο κρητικό ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής. «Χατ-τρικ» πέτυχε ο Νουαφόρ και δύο γκολ ο Μαχλάς. Η Επόμενη αγωνιστική ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΟΦΗ ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Βαθμολογία 1. ΑΕΚ 21 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 20 3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20 4. ΑΙΓΑΛΕΩ 15 5. ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 14 6. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 14 7. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 11 8. ΟΦΗ 11 9. ΙΩΝΙΚΟΣ 11 10. ΠΑΟΚ 11 11. ΗΡΑΚΛΗΣ 10 12. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 10 13. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 9 14. ΚΕΡΚΥΡΑ 8 15. ΑΡΗΣ 5 16. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι Θέατρο μαζικών επιθέσεων έχει γίνει η Μοσούλη Νοσοκομειακές πηγές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι 12 εθνοφρουροί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξεράγη έξω από αστυνομικό τμήμα, στο οποίο είχαν προσέλθει για να εισπράξουν τους μισθούς τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες άλλοι 10 εθνοφρουροί τραυματίστηκαν. Μιλώντας στο BBC ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο βόρειο Ιράκ, Ταξίαρχος Κάρτερ Χαμ, παραδέχθηκε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 30 Ιανουαρίου, σε όλες τις περιοχές της Μοσούλης. Ο αξιωματικός χαρακτήρισε «λεπτή» την κατάσταση ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του και η ιρακινή εθνοφρουρά «να επιτελέσουν πολύ έργο». Στην πόλη του βορείου Ιράκ σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα, σε έξαρση των επιθέσεων των ανταρτών και σε καταλήψεις αστυνομικών τμημάτων, 57 άνθρωποι. Η οργάνωση του καταζητούμενου Ιορδανού, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση 17 μελών των σωμάτων ασφαλείας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν το Σάββατο. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του Τόνι Μπλερ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ, Αν Κλόιντ, υπογραμμίζοντας πως η αναβολή τους θα ήταν μεγάλο λάθος. Ωστόσο, μιλώντας στο ΒΒC, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος παραδέχτηκε ότι είναι απίθανο να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας μέχρι τον Ιανουάριο.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρωθυπουργός του Λάος προσεύχεται για την επιτυχία της συνόδου Η Ινδονησία, το Μπρούνεϊ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη, συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενέργειές τους για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στη νοτιοανατολική Ασία. Οι συγκεκριμένες χώρες καταργούν σταδιακά τους μεταξύ τους υφιστάμενους εμπορικούς περιορισμούς μέχρι το 2007, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Οι άλλες τέσσερις χώρες του Οργανισμού (Βιρμανία, Καμπότζη, Λάος , Βιετνάμ) θα ενταχθούν στην υπό δημιουργία ζώνη το 2012. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο ηγέτης της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ, Αχμάντ Μπαντάβι, στην πρωτεύουσα του Λάος, Βεντιάνε, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του ΑΣΕΑΝ, παρουσία εκπροσώπων της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας. Στη διήμερη συνάντηση του ΑΣΕΑΝ συζητούνται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών με την Κίνα, καθώς και η σύναψη συμφώνου με την Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου) «Σε κίνδυνο η ενότητα της Ουκρανίας» Η γερμανική Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) αναφέρεται στα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και προβάλλει τον κίνδυνο διχοτόμησης της χώρας. Τη στιγμή που η αντιπολίτευση κατέκτησε μία σημαντική νίκη, στην ανατολική Ουκρανία γίνεται λόγος για απόσχιση. Όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, μόνον η επανάληψη των εκλογών υπό διεθνή επιτήρηση, θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στην κρίση, τονίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Για το ίδιος θέμα η εφημερίδα του Βερολίνου Τάγκεστσαϊτουγκ (dieTageszeitung) επικρίνει τη Ρωσία και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανουκόβιτς που θέτουν ζήτημα διχοτόμησης της χώρας και σημειώνει ότι το μήνυμα προς τη Μόσχα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι απαραβίαστη». «Διακυβεύεται η ενότητα της Ουκρανίας» γράφει η τσεχική Πράβντα (Pravda), ενώ η Πράβο (Pravo) διακρίνει επίσης τον κίνδυνο διάλυσης και εμφυλίου πολέμου. Αναφερόμενη στη στάση που κράτησε η ΕΕ στην ουκρανική κρίση, η αυστριακή εφημερίδα Στάνταρντ (der Standard) σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχτηκε σε «αξιόπιστη, περιφερειακή δύναμη». «Οι Βρυξέλλες και όχι η Ουάσιγκτον καθορίζουν το διπλωματικό παιχνίδι», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης. «Θριαμβευτική εκλογή» Γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν την ανάδειξη του υπουργού οικονομικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στην ηγεσία του κυβερνώντος UMP. Σχολιάζοντας την ανάδειξη του Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία του κόμματος Ένωση Λαϊκού Κινήματος (UMP), η Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι έγινε «με αμερικανικό στιλ». Στην πρώτη της σελίδα γράφει ότι ο φιλόδοξος υπουργός Οικονομικών , υπέρ του οποίου ψήφισε το 81,5% των συνέδρων του κόμματος θα παραιτηθεί σήμερα από την κυβέρνηση. Η Λιμπερασιόν (Liberation) διακρίνει αντιπαράθεση στο εγγύς μέλλον μεταξύ του κ. Σαρκοζί και του προέδρου, Ζακ Σιράκ, σε σχέση με το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι θα υπάρξει «αγώνας μέχρι θανάτου» Το γεγονός ότι ο κ. Σαρκοζί έχει εμφανισθεί ανοιχτά ως εκπρόσωπος της δεξιάς θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του να γίνει πρόεδρος της χώρας, γράφει η Λιμπερασιόν. Στην έκδοση του Σαββατοκύριακου η Λε Μοντ (Le Monde) προεξοφλεί ότι ως πρόεδρος του UMP ο κ. Σαρκοζί θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ζακ Σιράκ. Υπάρχουν πολλές πολιτικές ομάδες που υποστηρίζουν τον Γάλλο πρόεδρο και οι οποίες δεν θα εγκαταλείψουν το πεδίο εύκολα, γράφει η Μοντ. Η γερμανική Βελτ (die Welt) εκτιμά ότι η «θριαμβευτική» , όπως γράφει εκλογή του κ. Σαρκοζί θα επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπουργός Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τη νέα του θέση για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του να είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2007, κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμεί ο κ. Σιράκ, για τον οποίο λέγετε ότι θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, γράφει η Βελτ. Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «αυτός ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», τονίζει ότι, ακόμη και εάν δεν θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο κ. Σιράκ θέλει να έχει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες, «για λόγους τακτικής», όπως γράφει.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου) Δεκαεπτά χρόνια έμεινε στην εξουσία ο Πινοσέτ Ο κ.Λάγκος έκανε την ανακοίνωση για τη χορήγηση συντάξεων σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο συνέπεσε με την δημοσίευση της έκθεσης, επιτροπής που διερεύνησε τα βασανιστήρια της 17χρονης διακυβέρνησης της Χιλής από τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σαντιάγκο, ο κ. Λάγκος, που υποσχέθηκε συντάξεις ύψους 190 δολαρίων το μήνα, για κάθε ένα από τα θύματα των βασανιστηρίων, τόνισε ότι η έκθεση δείχνει πως τα βασανιστήρια αποτελούσαν κρατική πρακτική στη Χιλή της περιόδου 1973-1990. Πρόσθεσε δε ότι χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν, βρήκαν όμως το θάρρος να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στην επιτροπή. Η έκθεση της επιτροπής αποκαλύπτει ότι το πιο διαδομένο βασανιστήριο ήταν να επιβάλλεται στους κρατουμένους η παρακολούθηση βασανιστηρίων αλλά και εκτελέσεων συγκρατούμενων τους. Το 12% των θυμάτων βασανιστηρίων ήταν γυναίκες και σχεδόν όλες είπαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και παιδιά. Η έκθεση απαριθμεί 88 περιπτώσεις παιδιών κάτω των 12 ετών που ήταν υπέστησαν βασανιστήρια. Ο Αουγκούστο Πινοσέτ δεν δικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες όμως, δικαστήριο θα αποφανθεί εάν βρίσκεται από άποψη υγείας σε κατάσταση για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου) Νέες εκλογές για την Ουκρανία, ζητά ο Αμερικανός γερουσιαστής Ο Ρίτσαρντ Λούγκαρ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων από την Ιντιάνα, επελέγη από τον πρόεδρο Μπους ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην ομάδα των διεθνών παρατηρητών των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, λόγω της ιδιότητας του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Κληθείς να σχολιάσει στην αμερικανική τηλεόραση την εμπειρία του από τη διαδικασία και τις δυσμενείς εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για μία εντελώς απρόσμενη κατάσταση, αποδίδοντάς την στους στενούς δεσμούς της Ουκρανίας με τη Ρωσία. «Ξέρετε, αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της επανενσωμάτωσης ανεξάρτητων κρατών στη Ρωσία, σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής. «Η διαδικασία αυτή επιτελείται λόγω των στενών οικονομικών δεσμών των πρώην σοβιετικών κρατών με τη Μόσχα, των γραμμών μεταφορών ενέργειας και επίσης -κάτι που αφορά άμεσα την Ουκρανία- λόγω της παρουσίας πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας που θέλει να χρησιμοποιεί τη ρωσική γλώσσα. Ειλικρινά θεωρούν ότι η περιοχή όπου ζουν δεν είναι ουκρανικό έδαφος. Άρα η κρίση δεν είναι απόλυτα απρόσμενη, κατέληξε ο κ. Λούγκαρ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, όπως έχουν ήδη πράξει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον, εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο θα ήταν η επανάληψη των εκλογών.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου) Τεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία Kίεβο, Θανάσης Αυγερινός Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις για νέες εκλογές Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ουκρανία ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, ομολογώντας ότι οι διαβουλεύσεις τους έχουν καταρρεύσει. Kαμιά πλeυρά όμως δεν αποφασίζει να ρισκάρει κλιμάκωση των ενεργειών της, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία, αναμένοντας ενδεχομένως ένα λάθος της άλλης. Οι «πορτοκαλί» διαδηλωτές καλούνται σήμερα, όγδοη ημέρα της κινητοποίησής τους, να περικυκλώσουν το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου αναμένεται να εξεταστεί προσφυγή κατά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αντιπολίτευση είχε οργανωθεί για το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης για διάλυση των συγκεντρωθέντων, όμως για άλλη μια φορά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν. Μοναδικό περιστατικό ήταν ένα απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο πρώην μουσείο Λένιν, όπου διανυκτερεύουν διαδηλωτές και εκκενώθηκε για να ερευνηθεί από την αστυνομία, χωρίς όμως ευρήματα. Η υπαρχηγός της αντιπολίτευσης, Τιμοσένκο, απηύθυνε τελεσίγραφο είκοσι τεσσάρων ωρών στον πρόεδρο Κούτσμα να απομακρύνει τον πρωθυπουργό Γιανουκόβιτς και να διορίσει νέα Εφορευτική Επιτροπή για επανάληψη των εκλογών, διαφορετικά θα μπλοκαριστεί κάθε μετακίνησή του σε ολόκληρη τη χώρα. Ζήτησε επίσης τη δικαστική δίωξη όσων κυβερνητών ενθαρρύνουν αποσχιστικές τάσεις, ένα απειλητικό χαρτί, που βγήκε από χθες ανοιχτά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης. Το τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας του Ντονιέτσκ αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου το αίτημα απόκτησης καθεστώτος αυτόνομης Δημοκρατίας, ενώ περίπου 4000 αντιπρόσωποι από 15 περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχουν το 70% της οικονομίας της, προειδοποίησαν χθες ότι θα προχωρήσουν σε ακραίες μορφές αυτοάμυνας, έως και την αυτονόμησή τους, εάν αναδειχθεί «μη νόμιμος πρόεδρος», δηλαδή άλλος από τον εκλεκτό τους Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ήταν παρών και ζήτησε αυτοσυγκράτηση, όπως και η σκιά τη Μόσχας, με τη μορφή του Δημάρχου της Μόσχα, Λουσκόφ και του Ρώσου επιτετραμμένου στην Ουκρανία, Κόρσουν.
|