Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-30

  1. Προειδοποιήσεις Αλμούνια
  2. Η Γκάζπρομ θέλει να αγοράσει τη Γιούκος
  3. Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία
  4. ΗΠΑ: Αποχωρεί και ο Τομ Ριτζ
  5. Έρευνα για τα «παιδιά των φαναριών»
  6. Έρευνα για τα «παιδιά των φαναριών»
  7. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  8. Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία
  9. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  10. Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία
  11. Παρέμβαση για τα «παιδιά των φαναριών»
  12. Καραμανλής προς Μπους
  13. Γερμανική έκδοση για τον Μ. Αλέξανδρο
  14. Φονικές καταιγίδες στις Φιλιππίνες
  15. Τουρκία, οικονομία και ΕΕ
  16. Συνεχίζεται η κόντρα Ιράν-ΗΠΑ
  17. Γενική απεργία στην Ιταλία
  18. Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία
  19. Δραστική αναδιάρθρωση του ΟΗΕ
  20. Σύγχυση στην Ουκρανία
  21. Διχάζει η κατάθεση Αθνάρ

Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 02:03 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Αλμούνια

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δικαστική διαδικασία για τα ψευδή στοιχεία», ο τίτλος ανταπόκρισης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «ξεκινήσει τις διαδικασίες παραβίασης» του Συμφώνου Σταθερότητας οι οποίες «μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί».

Ο επίτροπος αρμόδιος για την νομισματική πολιτική, Τζοακίν Αλμούνια, θα προειδοποιήσει «ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές δεν έχουν διορθωθεί», γράφει η εφημερίδα που μεταφέρει σχόλια αξιωματούχου της ΕΕ που εκφράζει αμφιβολίες για το εάν το ελληνικό σύστημα «έχει επαρκώς αλλάξει».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος Αλμούνια θα ζητήσει την παραπομπή της Ελλάδας «για την αποτυχία της να καταθέσει ακριβή στοιχεία, σε τακτά χρονικά διαστήματα και έγκαιρα».

Η αδυναμία της Ελλάδας να καταθέσει «ακριβή στοιχεία για τα ελλείμματα» - σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «έχει ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η αναθεώρηση των στοιχείων «δυσχεραίνει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, που ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο διάστημα πριν την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι οι συνάδελφοι του κυρίου Παπαδήμου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έχουν κατ ιδίαν εκφράσει την υποστήριξη τους» προς τον έλληνα τραπεζίτη.

Ουκρανία

«Η ώρα του Κούτσμα» είναι ο τίτλος του κεντρικού σχολίου των Τάιμς (Times) που γράφει ότι η «στάση του απερχόμενου προέδρου είναι καθοριστική».

Οι χώρες της Δύσης άσκησαν πιέσεις στον κύριο Κούτσμα να δείξει μετριοπάθεια και να ταχθεί υπέρ της επανάληψης των εκλογών, κάτι που ο απερχόμενος πρόεδρος έπραξε άσχετα «αν δεν είχε πολλές επιλογές».

Η «αυτοσυγκράτηση του θα πρέπει να επαινεθεί» καθώς θα μπορούσε «να οδηγήσει τη χώρα σε ανοιχτή σύγκρουση», γράφουν οι Τάιμς.

Δολάριο

Με τους κινδύνους «από την κάθετη πτώση της αξίας του δολαρίου» ασχολείται κεντρικό σχόλιο της Γκάρντιαν (Guardian). «Εάν η αμερικανική οικονομία οδηγηθεί σε κρίση λόγω της πτώσης του δολαρίου όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα αισθανθεί τις επιπτώσεις», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο έλλειμμα «τόσο στο εμπορικό τους ισοζύγιο όσο και στον προϋπολογισμό τους». Το πρόβλημα είναι σημειώνει η Γκάρντιαν «ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στις ΗΠΑ για τη μείωση των ελλειμμάτων».

«Δημόσια η αμερικανική κυβέρνηση ενστερνίζεται τη πολιτική του ισχυρού δολαρίου αλλά στη πράξη δεν κάνει τίποτε για να ανεβάσει την αξία του». Έτσι συνεχίζει η Γκάρτνιαν η πτώση του αμερικανικού νομίσματος «οδηγεί στην άνοδο του ευρώ υπονομεύοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές».


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 21:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γκάζπρομ θέλει να αγοράσει τη Γιούκος

Η Γιούκος κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι επιδιώκει την καταστροφή της

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Γιουγκάνσκ, που υποχρεώθηκε να πουλήσει ο πετρελαϊκός κολοσσός Γιούκος για να πληρώσει τα χρέη του προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γκάζπρομ, η οποία κατέχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά, ελέγχεται κατά 38% από το ρωσικό δημόσιο και σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ο επικρατέστερος αγοραστής της Γιουγκάνσκ στον πλειστηριασμό της 19ης Δεκεμβρίου.

Η Γιουγκάνσκ κατασχέθηκε και «βγαίνει στο σφυρί» για να καλυφθούν τα χρέη της Γιούκος προς το δημόσιο από διαφυγόντες φόρους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου, στους οποίους περιλαμβάνεται και το διοικητικό συμβούλιο της Γιούκος, υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος της απόφασης για πώληση της Γιουσκάνσκ είναι να τεθεί η Γιούκος υπό τον κρατικό έλεγχο.

Η Γκάζπρομ έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία για την αγορά δύο κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Αν αγοράσει και την Γιουγκάνσκ το ρωσικό κράτος θα ελέγχει τη Γιούκος και η Γκάζπρομ θα ελέγχει το 20% της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Γιούκος κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση με ανακοίνωση της ότι επιδιώκει «την οριστική της καταστροφή».


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία

Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Οπαδοί των δύο αντιπάλων παραμένουν στους δρόμους παρά το ψύχος

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας διέκοψε τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανόυκόβιτς ο οποίος έχει ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Οι οπαδοί των δύο αντιπάλων εξακολουθούν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουσένκο απέρριψε δυο συμβιβαστικές προτάσεις του κ.Γιανουκόβιτς, να αναλάβει πρωθυπουργός ή να γίνουν ξανά εκλογές στις οποίες όμως να μην θέσουν και οι δύο υποψηφιότητα.

Εν τω μεταξυ, η κοινή γνώμη αναμένει με αγωνία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που άρχισε να συζητά τη διευρυμένη προσφυγή της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητείται η ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας στις περισσότερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπου και το προπύργιο του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς.

Η απειλή αυτονόμησης των επαρχιών αυτών αναστάτωσε τα πολιτικά πράγματα, υποχρεώνοντας ακόμη και τους υποστηρικτές της να ορκίζονται ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο.

Επί της ουσίας πρόκειται για πολιτικό εκβιασμό, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, εάν η γνώμη του πλέον παραγωγικού και ρωσόφιλου τμήματος της χώρας παραγνωριστεί και πρόεδρος αναλάβει τελικά ο Βίκτωρ Γιούσενκο, εκλεκτός κυρίως της δυτικής και κεντρικής χώρας.

Περισσότερο όλων αγωνιά η αντιπολίτευση, καθώς η πάροδος του χρόνου απομακρύνει τη μάλλον χαμένη μεγάλη της ευκαιρία να αναλάβει άμεσα την εξουσία και οι οπαδοί της ταλαιπωρούνται για ένατη ημέρα υπό συνεχή χιονόπτωση στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί απ αυτούς εξαντλούνται και επιστρέφουν στις εστίες τους.

Για τον Βίκτωρ Γιούσενκο θα ήταν ευνοϊκότερη η επανάληψη του δεύτερου γύρου το γρηγορότερο δυνατό και αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει μέσω της Βουλής, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για να συζητήσει πέραν των άλλων και τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας, υπόθεση που ωθεί τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους.

Η κυβερνητική πλευρά είναι φυσικό ότι προωθεί τη λεγόμενη «μηδενική λύση», δηλαδή την εξαρχής επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και με αλλαγή υποψηφίου της, έτσι ώστε να επιδιωχθεί μια καθαρή νίκη επί της αντιπολίτευσης.

Την επιλογή αυτή, που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ανασύνταξης στο στρατόπεδο της σημερινής εξουσίας, υιοθέτησε από χθες ο πρόεδρος Κούτσμα, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εκμεταλλευτεί την κρίση, ώστε να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να γίνει ο συμβιβασμός όλων των πλευρών, κινδυνεύει ωστόσο να καταλήξει στο ίδιο σκηνικό, επισφραγίζοντας την απειλητική ισοπαλία σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ αφήσει».

Προτάσεις Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι συμφωνεί στην επανάληψη των εκλογών, εφόσον ούτε αυτός, ούτε ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιούσενκο είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Προτείνοντας επίσης μία άλλη λύση, είπε ότι εφόσον αναγνωριστεί από την αντιπολίτευση ως πρόεδρος θα ορίσει πρωθυπουργό τον κ. Γιούσενκο.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, καμία από τις δύο προτάσεις δεν αναμένεται να γίνει δεκτή.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Αποχωρεί και ο Τομ Ριτζ

Ο Τομ Ριτζ παραιτήθηκε από κυβερνήτης της πολιτείας της Πενσυλβανίας για να αναλάβει υπουργός

Ο Τομ Ριτζ διορίστηκε από τον πρόεδρο Μπους στη νέα θέση του συμβούλου επί θεμάτων εσωτερικής ασφαλείας λίγες εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ανέλαβε επικεφαλής ενός υπουργείου που έχει 180 χιλιάδες υπαλλήλους και το οποίο έχει αναλάβει να προστατεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες από νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κ.Ριτζ στη διάρκεια της θητείας του κήρυξε έξι φορές τη χώρα σε κατάσταση «πορτοκαλιού κινδύνου» λόγω των ανησυχιών για επικείμενη επίθεση.

Τον κατηγόρησαν ότι ορισμένες από τις έξι αυτές φορές κήρυξε κατάσταση ετοιμότητας για να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη ο πρόεδρος Μπους, όμως ο ίδιος απέρριπτε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Μετά την επανεκλογή του κ. Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα υπέβαλλαν την παραίτηση τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, και Εμπορίου, Ντόναλντ Ιβανς.

Ο κ.Ριτζ εξελέγη μέλος του Κογκρέσου έξι φορές πριν αναλάβει κυβερνήτης της Πενσιλβανίας το 1995.

Παραιτήθηκε από κυβερνήτης τον Οκτώβριο του 2001 όταν ο πρόεδρος Μπους του ανέθεσε να επιβλέψει τη συνένωση 22 κυβερνητικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.


Έρευνα για τα «παιδιά των φαναριών»

Αγνοείται η τύχη 500ων παιδιών

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων ζητάει εκ νέου εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την εξαφάνιση 500 ανηλίκων παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» της Αθήνας την περίοδο 1998 - 2001.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία απαρτίζεται από δέκα ειδικούς, κατηγορεί την Ελλάδα για «ανεπαρκή λήψη μέτρων» για την προστασία των ανηλίκων και αποδοκιμάζει την ελληνική δικαιοσύνη για τη μη διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση της τύχης αυτών των παιδιών.

Με το εν λόγω θέμα ασχολείται εδώ και χρόνια η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Γη των Ανθρώπων» (Terre des Hommes), η οποία εδρεύει στη Λοζάννη.

Η Λένα Χουρμούζη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC μίλησε με τον επικεφαλής της έρευνας στη Λοζάννη, Πιέρ Φιλίπ και τον ρώτησε ποιο είναι το αίτημά της οργάνωσης προς την ελληνική ηγεσία.

«Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση τον κατάλογο με τα ονόματα των παιδιών που εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα παιδιά αυτά. Η δική μας έρευνα ξεκίνησε έπειτα από σημείωμα της γενικής διεύθυνσης για την προστασία ανηλίκων, το οποίο έκανε λόγο για την εξαφάνιση 485 παιδιών. Μ΄αυτό το επίσημο έγγραφο στα χέρια ζητούμε από την Ελλάδα περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Terre des Hommes», Πιέρ Φιλίπ.

«Τα παιδιά των φαναριών»

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για παιδιά από την Αλβανία, γνωστά ως «παιδιά των φαναριών». Το διάστημα 1998 - 2001, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Terre des Hommes» στην Αλβανία, Βινσέν Τουρνεκιγιέ, η εκμετάλλευση παιδιών στην Ελλάδα είχε φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Το σύγχρονο «δουλεμπόριο» παιδιών και η προώθησή τους στην επαιτεία, πρόσθεσε, ο κ. Τουρνεκιγιέ δε γινόταν από οργανωμένα κυκλώματα, αλλά πιο ανεπίσημα, ενώ απούσα δήλωνε η ελληνική ηγεσία.

«Την περίοδο της εξαφάνισης των παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» δεν μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση καταπιάστηκε σοβαρά με το θέμα. Το ίδρυμα δεν ήταν έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και οι κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σ' αυτό είχαν τότε εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Σήμερα τόσα χρόνια μετά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μια σαφή απάντηση στο εν λόγω ζήτημα.

»Η Ελλάδα εξακολουθεί να απελαύνει ανήλικα παιδιά. Πριν από τρεις ημέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα απέλασε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Το ίδιο συμβαίνει με τα «παιδιά των φαναριών» στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

»Οφείλουν, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τύχη των εξαφανισθέντων 500 παιδιών παραμένει άγνωστη.

«Ποιος ξέρει πού βρίσκονται; Ρωτήστε τα παιδιά εάν τα βρείτε. Προσφάτως ζητήσαμε από τον Αλβανό συνήγορο του πολίτη τον κατάλογο με τα ονόματα αυτών των παιδιών και κανείς δε μας έχει δώσει ακόμα τίποτα.

»Επίσης το 2002 δημοσιεύσαμε τρεις εκθέσεις για την παράνομη διακίνηση παιδιών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Σ' αυτές τις εκθέσεις αναφέραμε την περίπτωση της «Αγίας Βαρβάρας». Ήταν λοιπόν η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιηθεί. Από τότε η Ελλάδα έχει εκδώσει μια έκθεση το 2004, η οποία έκανε αίσθηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Μετά κινητοποιήθηκαν κάποιες ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ζήτησαν τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών.

»Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα για την επίλυση του προβλήματος είναι η σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - Αλβανίας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι δύο χώρες επρόκειτο να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της γραφειοκρατίας. Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία των παιδιών και τον ασφαλή επαναπατρισμό και ενσωμάτωσή τους στην αλβανική κοινωνία.

»Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη. Αυτό που απομένει είναι να προσέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψουν τη συμφωνία», κατέληξε ο Βινσέν Τουρνεκιγιέ της οργάνωσης «Terre Des Hommes».


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα «παιδιά των φαναριών»

Αγνοείται η τύχη 500ων παιδιών

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων ζητάει εκ νέου εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την εξαφάνιση 500 ανηλίκων παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» της Αθήνας την περίοδο 1998 - 2001.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία απαρτίζεται από δέκα ειδικούς, κατηγορεί την Ελλάδα για «ανεπαρκή λήψη μέτρων» για την προστασία των ανηλίκων και αποδοκιμάζει την ελληνική δικαιοσύνη για τη μη διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση της τύχης αυτών των παιδιών.

Με το εν λόγω θέμα ασχολείται εδώ και χρόνια η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Γη των Ανθρώπων» (Terre des Hommes), η οποία εδρεύει στη Λοζάννη.

Η Λένα Χουρμούζη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC μίλησε με τον επικεφαλής της έρευνας στη Λοζάννη, Πιέρ Φιλίπ και τον ρώτησε ποιο είναι το αίτημά της οργάνωσης προς την ελληνική ηγεσία.

«Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση τον κατάλογο με τα ονόματα των παιδιών που εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα παιδιά αυτά. Η δική μας έρευνα ξεκίνησε έπειτα από σημείωμα της γενικής διεύθυνσης για την προστασία ανηλίκων, το οποίο έκανε λόγο για την εξαφάνιση 485 παιδιών. Μ΄αυτό το επίσημο έγγραφο στα χέρια ζητούμε από την Ελλάδα περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Terre des Hommes», Πιέρ Φιλίπ.

«Τα παιδιά των φαναριών»

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για παιδιά από την Αλβανία, γνωστά ως «παιδιά των φαναριών». Το διάστημα 1998 - 2001, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Terre des Hommes» στην Αλβανία, Βινσέν Τουρνεκιγιέ, η εκμετάλλευση παιδιών στην Ελλάδα είχε φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Το σύγχρονο «δουλεμπόριο» παιδιών και η προώθησή τους στην επαιτεία, πρόσθεσε, ο κ. Τουρνεκιγιέ δε γινόταν από οργανωμένα κυκλώματα, αλλά πιο ανεπίσημα, ενώ απούσα δήλωνε η ελληνική ηγεσία.

«Την περίοδο της εξαφάνισης των παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» δεν μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση καταπιάστηκε σοβαρά με το θέμα. Το ίδρυμα δεν ήταν έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και οι κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σ' αυτό είχαν τότε εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Σήμερα τόσα χρόνια μετά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μια σαφή απάντηση στο εν λόγω ζήτημα.

»Η Ελλάδα εξακολουθεί να απελαύνει ανήλικα παιδιά. Πριν από τρεις ημέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα απέλασε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Το ίδιο συμβαίνει με τα «παιδιά των φαναριών» στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

»Οφείλουν, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τύχη των εξαφανισθέντων 500 παιδιών παραμένει άγνωστη.

«Ποιος ξέρει πού βρίσκονται; Ρωτήστε τα παιδιά εάν τα βρείτε. Προσφάτως ζητήσαμε από τον Αλβανό συνήγορο του πολίτη τον κατάλογο με τα ονόματα αυτών των παιδιών και κανείς δε μας έχει δώσει ακόμα τίποτα.

»Επίσης το 2002 δημοσιεύσαμε τρεις εκθέσεις για την παράνομη διακίνηση παιδιών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Σ' αυτές τις εκθέσεις αναφέραμε την περίπτωση της «Αγίας Βαρβάρας». Ήταν λοιπόν η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιηθεί. Από τότε η Ελλάδα έχει εκδώσει μια έκθεση το 2004, η οποία έκανε αίσθηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Μετά κινητοποιήθηκαν κάποιες ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ζήτησαν τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών.

»Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα για την επίλυση του προβλήματος είναι η σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - Αλβανίας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι δύο χώρες επρόκειτο να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της γραφειοκρατίας. Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία των παιδιών και τον ασφαλή επαναπατρισμό και ενσωμάτωσή τους στην αλβανική κοινωνία.

»Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη. Αυτό που απομένει είναι να προσέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψουν τη συμφωνία», κατέληξε ο Βινσέν Τουρνεκιγιέ της οργάνωσης «Terre Des Hommes».


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του.Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα.

Διομήδης (Ελλάς)

Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........

Πάρης Καπτάνης (Ελλάς)

... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα.

Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς)

Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας.

Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. ()

Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. ()

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδοράκης.

Μαργαρίτα Πατέρα (Κατερίνη, Ελλάς)

Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια.

Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις.

Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά.

Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος?

Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς)

Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες.

Κώστας Κ (Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής).

Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties.

Nikos Prosfigas (USA)

Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα.

Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση.

Γεράσιμος (Ελλάς)

In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis.

Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια.

Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη.

Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε.

Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ)

...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;)

Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany)

Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ...

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ).

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush).

Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς)

Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα.

Αλέξανδρος (Ελλάς)

Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι;

Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

GIANA AGELOPOULOU

Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand)

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία

Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Οπαδοί των δύο αντιπάλων παραμένουν στους δρόμους παρά το ψύχος

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας διέκοψε τη συζήτηση επί της πρότασης μομφήςτης αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανόυκόβιτς ο οποίος έχει ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών.

Εν τω μεταξυ, η κοινή γνώμη αναμένει με αγωνία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που άρχισε να συζητά τη διευρυμένη προσφυγή της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητείται η ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας στις περισσότερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπου και το προπύργιο του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς.

Η απειλή αυτονόμησης των επαρχιών αυτών αναστάτωσε τα πολιτικά πράγματα, υποχρεώνοντας ακόμη και τους υποστηρικτές της να ορκίζονται ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο.

Επί της ουσίας πρόκειται για πολιτικό εκβιασμό, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, εάν η γνώμη του πλέον παραγωγικού και ρωσόφιλου τμήματος της χώρας παραγνωριστεί και πρόεδρος αναλάβει τελικά ο Βίκτωρ Γιούσενκο, εκλεκτός κυρίως της δυτικής και κεντρικής χώρας.

Περισσότερο όλων αγωνιά η αντιπολίτευση, καθώς η πάροδος του χρόνου απομακρύνει τη μάλλον χαμένη μεγάλη της ευκαιρία να αναλάβει άμεσα την εξουσία και οι οπαδοί της ταλαιπωρούνται για ένατη ημέρα υπό συνεχή χιονόπτωση στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί απ αυτούς εξαντλούνται και επιστρέφουν στις εστίες τους.

Για τον Βίκτωρ Γιούσενκο θα ήταν ευνοϊκότερη η επανάληψη του δεύτερου γύρου το γρηγορότερο δυνατό και αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει μέσω της Βουλής, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για να συζητήσει πέραν των άλλων και τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας, υπόθεση που ωθεί τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους.

Η κυβερνητική πλευρά είναι φυσικό ότι προωθεί τη λεγόμενη «μηδενική λύση», δηλαδή την εξαρχής επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και με αλλαγή υποψηφίου της, έτσι ώστε να επιδιωχθεί μια καθαρή νίκη επί της αντιπολίτευσης.

Την επιλογή αυτή, που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ανασύνταξης στο στρατόπεδο της σημερινής εξουσίας, υιοθέτησε από χθες ο πρόεδρος Κούτσμα, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εκμεταλλευτεί την κρίση, ώστε να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να γίνει ο συμβιβασμός όλων των πλευρών, κινδυνεύει ωστόσο να καταλήξει στο ίδιο σκηνικό, επισφραγίζοντας την απειλητική ισοπαλία σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ αφήσει».

Προτάσεις Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι συμφωνεί στην επανάληψη των εκλογών, εφόσον ούτε αυτός, ούτε ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιούσενκο είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Προτείνοντας επίσης μία άλλη λύση, είπε ότι εφόσον αναγνωριστεί από την αντιπολίτευση ως πρόεδρος θα ορίσει πρωθυπουργό τον κ. Γιούσενκο.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, καμία από τις δύο προτάσεις δεν αναμένεται να γίνει δεκτή.


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του.Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα.

Διομήδης (Ελλάς)

Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........

Πάρης Καπτάνης (Ελλάς)

... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα.

Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς)

Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας.

Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. ()

Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. ()

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδοράκης.

Μαργαρίτα Πατέρα (Κατερίνη, Ελλάς)

Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια.

Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις.

Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά.

Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος?

Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς)

Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες.

Κώστας Κ (Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής).

Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties.

Nikos Prosfigas (USA)

Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα.

Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση.

Γεράσιμος (Ελλάς)

In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis.

Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια.

Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη.

Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε.

Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ)

...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;)

Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany)

Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ...

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ).

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush).

Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς)

Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα.

Αλέξανδρος (Ελλάς)

Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι;

Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

GIANA AGELOPOULOU

Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand)

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία

Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Οπαδοί των δύο αντιπάλων παραμένουν στους δρόμους παρά το ψύχος

Κοινή γνώμη και πολιτικές ελίτ αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που άρχισε να συζητά τη διευρυμένη προσφυγή της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητείται η ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας στις περισσότερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπου και το προπύργιο του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς.

Η απειλή αυτονόμησης των επαρχιών αυτών αναστάτωσε τα πολιτικά πράγματα, υποχρεώνοντας ακόμη και τους υποστηρικτές της να ορκίζονται ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο.

Επί της ουσίας ένας αποτελεσματικός πολιτικός εκβιασμός, παρά μια υπόθεση της αυριανής ημέρας, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, εάν η γνώμη του πλέον παραγωγικού και ρωσόφιλου τμήματος της χώρας παραγνωριστεί και πρόεδρος αναλάβει τελικά ο Βίκτωρ Γιούσενκο, εκλεκτός κυρίως της δυτικής και κεντρικής χώρας.

Περισσότερο όλων αγωνιά η αντιπολίτευση, καθώς η πάροδος του χρόνου απομακρύνει τη μάλλον χαμένη μεγάλη της ευκαιρία να αναλάβει άμεσα την εξουσία και οι οπαδοί της ταλαιπωρούνται για ένατη ημέρα υπό συνεχή χιονόπτωση στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί απ αυτούς εξαντλούνται και επιστρέφουν στις εστίες τους.

Για τον Βίκτωρ Γιούσενκο θα ήταν ευνοϊκότερη η επανάληψη του δεύτερου γύρου το γρηγορότερο δυνατό και αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει μέσω της Βουλής, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για να συζητήσει πέραν των άλλων και τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας, υπόθεση που ωθεί τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους.

Το Κοινοβούλιο συζητά επίσης την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, κ. Γιανουκόβιτς.

Η κυβερνητική πλευρά είναι φυσικό ότι προωθεί τη λεγόμενη «μηδενική λύση», δηλαδή την εξαρχής επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και με αλλαγή υποψηφίου της, έτσι ώστε να επιδιωχθεί μια καθαρή νίκη επί της αντιπολίτευσης.

Την επιλογή αυτή, που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ανασύνταξης στο στρατόπεδο της σημερινής εξουσίας, υιοθέτησε από χθες ο πρόεδρος Κούτσμα, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εκμεταλλευτεί την κρίση, ώστε να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να γίνει ο συμβιβασμός όλων των πλευρών, κινδυνεύει ωστόσο να καταλήξει στο ίδιο σκηνικό, επισφραγίζοντας την απειλητική ισοπαλία σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ αφήσει».

Προτάσεις Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι συμφωνεί στην επανάληψη των εκλογών, εφόσον ούτε αυτός, ούτε ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιούσενκο είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Προτείνοντας επίσης μία άλλη λύση, είπε ότι εφόσον αναγνωριστεί από την αντιπολίτευση ως πρόεδρος θα ορίσει πρωθυπουργό τον κ. Γιούσενκο.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, καμία από τις δύο προτάσεις δεν αναμένεται να γίνει δεκτή.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέμβαση για τα «παιδιά των φαναριών»

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε, στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Παναγιώτης Ιωαννίδης, για τις συνθήκες διαβίωσης και «εργασίας» παιδιών του δρόμου.

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι τόσο τα «παιδιά των φαναριών» όσο και παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, ελέγχονται από κυκλώματα «νονών».

Οι «προστάτες» αυτοί των παιδιών φέρονται να τα απειλούν ακόμη και με αφαίρεση οργάνων αν δεν τους υπακούσουν.

Στην παραγγελία του, ο κ. Ιωαννίδης ζητεί από την ασφάλεια να πραγματοποιήσει ελέγχους, να λάβει καταθέσεις και να συλλέξει συγκεκριμένα στοιχεία από εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις», οι οποίοι και κατήγγειλαν την κατάσταση.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής προς Μπους

Στην επιστολή Μπους για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα, απήντησε, με την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή ότι η αναγνώριση αυτή δεν βοηθά στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, και υπενθυμίζει, ως θετικό στοιχείο, τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ, ότι η χώρα του θα στηρίξει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Εξάλλου, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια έκλεισε για λόγους ασφαλείας και η αμερικανική διπλωματική αποστολή ζήτησε ενίσχυση των μέτρων προστασίας της.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, υπάρχουν πληροφορίες «για το είδος των απειλών» που δέχθηκαν οι αμερικανοί κι οι απειλές αυτές αφορούν όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στη γείτονα.

Σαφώς προειδοποίησες όλους τους αμερικανούς να αποφεύγουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην ΠΓΔΜ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Μπάουτσερ.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 10:21 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανική έκδοση για τον Μ. Αλέξανδρο

Με την υποστήριξη της ελληνικής τράπεζας Άλφα, επανακυκλοφόρησε στα γερμανικά το κλασσικό έργο «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (Geschichte Alexanders des Grossen) του κορυφαίου ιστορικού Τζ. Ντρόυζεν.

Τη γερμανική έκδοση επιμελήθηκε ο καθηγητής βυζαντινολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, Αρμίν Χόλβεγκ, με βάση το εμπλουτισμένο, συμπληρωμένο και σχολιασμένο έργο που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά με σχόλια των Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη και του αείμνηστου πατέρα τους, Ρένου Αποστολίδη.

Παρουσιάζοντας τον γερμανικό τόμο, ο κ. Στάντης Αποστολίδης χαρακτήρισε την έκδοση «ελάχιστο 'αντίδωρο' προς την γερμανική επιστήμη που τόσα της οφείλουμε οι Ελληνες», καθώς χάρη στην γερμανική φιλολογική εργασία και αρχαιολογική σκαπάνη, «έχουμε τα κείμενα των αρχαίων, αλλά και τα αρχαία ερείπια της Ολυμπίας, των Μυκηνών, της Τύρινθας, της Τροίας, της Περγάμου αλλά και άλλων τόπων».

Σε ότι αφορά το έργο, ανέφερε ότι στην ίδια την Γερμανία το έργο του Ντροϋζεν «είχε πληγεί». Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα το πρωτότυπο του 1877 ήταν δυσεύρετο, ενώ από το 1950 και μετά στις ανατυπώσεις δεν υπήρχαν τα παραρτήματα και οι 3000 και πλέον υποσημειώσεις.

«Εμείς, οι Αποστολίδηδες, κινηθήκαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσθέτοντας και ενημερώνοντας και εξετάζοντας κάθε πληροφορία που μας παρείχε ο συγγραφέας, ώστε να την συμπληρώσουμε, να την επιβεβαιώσουμε με τα νεώτερα υπάρχοντα στοιχεία ή να την καταρρίψουμε οριστικά», πρόσθεσε.

Επιπλέον η έκδοση περιλαμβάνει υπερσύγχρονους δορυφορικούς χάρτες με όλες τις πόλεις και τις πορείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου επισημειωμένες, σχέδια των μαχών πάνω σε ακριβή σκαριφήματα του πεδίου κάθε μάχης, με τα στρατιωτικά σώματα σχεδιασμένα υπό κλίμακα, εικόνες νομισμάτων, φωτογραφίες των περιοχών από όπου πέρασε ο Αλέξανδρος, καθώς και σχέδια των πόλεων που ίδρυσε.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικές καταιγίδες στις Φιλιππίνες

Άστεγοι στις Φιλιππίνες

Οι υπεύθυνοι των συνεργείων διάσωσης στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από τις καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν ολόκληρα χωριά στην επαρχία Κεσόν, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Μανίλα.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Σύμφωνα με τις αρχές, η πόλη που επλήγη περισσότερο ήταν η Ρεάλ, στην ανατολική ακτή του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, Λουσόν.

Πιστεύεται ότι 90 άνθρωπου θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη και τις πέτρες που κάλυψαν την πόλη.

Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών αποδίδουν τις μεγάλες καταστροφές στην παράνομη υλοτομία, που έχει διαβρώσει το έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα οι Φιλιππίνες επλήγησαν από τις καταιγίδες Μούιφα και Μέρμποκ, οι οποίες άφησαν στο πέρασμά τους σχεδόν 200 νεκρούς και αγνοούμενους, προκαλώντας παράλληλα ζημιές ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία, οικονομία και ΕΕ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε επετηρίδα οι συμβασιούχοι. Παράταση ομηρίας για άλλα δύο χρόνια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τελεσίγραφο των Ευρωπαίων στην Άγκυρα. Ευρω-χαστούκι εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίδομα και δώρο Χριστουγέννων για 220.000 ανέργους. Προκαταβολικά από 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κουφοί" πύραυλοι "τυφλά" ραντάρ στο στρατό. Η "Α" αποκαλύπτει έγγραφα-ντοκουμέντα για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Αδειάζει" τους διοικητές. Ανασχηματισμός για τρεις κατηγορίες "μελλοθάνατων".

Η ΑΥΓΗ: Δύσκολη αφετηρία για την Άγκυρα. Το προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή και αηδία για τον Σημίτη. Η παράταξη βούλιαζε και αυτός διόριζε την κόρη του καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο, για να της πληρώσουν οι φορολογούμενοι την... προίκα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κίνημα υπουργών εναντίον του κ. Μεϊμαράκη. Εξοργισμένοι από τις παρεμβάσεις κομματικών και συνδικαλιστών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομιμοποιούνται 300.000 αυθαίρετα. Αρχίζουν από τον Γενάρη οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης.

ΕΘΝΟΣ: Ευρωπαϊκό αβαντάζ για τη μάχη των Βρυξελλών. Ελληνοτουρκικά: Το κείμενο της Προεδρίας δίνει στην Ελλάδα τη μεγάλη ευκαιρία για σκληρή διαπραγμάτευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής στήριξε τους Υπουργούς του στην κόντρα με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αλλά τους ξεκαθάρισε: Δουλέψτε γιατί εγώ δεν δουλεύομαι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψυχρολουσία για την Τουρκία. Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ετοίμασε η ολλανδική προεδρία. Πρώτα αναγνώριση της Κύπρου και μετά διαπραγματεύσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Το νέο πρόγραμμα για 11.463 θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατεχόμενη η Μακεδονία μας! Επίσημο εγχειρίδιο του Πενταγώνου των ΗΠΑ από το 1999.

ΕΞΠΡΕΣ: Άμεση απεμπλοκή. Η αγορά ζητεί την αλλαγή κλίματος για τα δημόσια οικονομικά.

ΕΣΤΙΑ: Εξω-συνταγματική η προεδρολογία. Το ΠΑΣΟΚ πιέζει για να μην αιφνιδιασθή.

ESPRESSO: Παντελής Σφηνιάς: Τέλος εποχής για την περιουσία του μεγιστάνα. Ποιοι πήραν τα οικόπεδά του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με τη σκληρότερη ποινή τιμωρεί η ΕΕ την Ελλάδα. Υπό επιτήρηση η χώρα - Σε ισχύ για πρώτη φορά το άρθρο 104 παρ.9.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δικαίωση απογραφής από ΕΕ. Κομισιόν: Αναξιόπιστα στοιχεία έδιναν από το '97 οι κυβερνήσεις Σημίτη.

ΚΕΡΔΟΣ: Αναφορά στις Βρυξέλλες κάθε τρεις μήνες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι κλείνει το θέμα της απογραφής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πλήρης κάλυψη Καραμανλή στους υπουργούς. "Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική".

METRO: Άνω κάτω η κυβέρνηση για τα "γαλάζια παιδιά".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η Κομισιόν κλείνει το κεφάλαιο "απογραφή". Έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει βελτίωση αξιοπιστίας των στοιχείων.

ΤΑ ΝΕΑ: Γκολ Σουφλιά στον Αλογοσκούφη. Τον άδειασε για την απογραφή.

Η ΝΙΚΗ: Ευρώπη "γιοκ" για την Τουρκία. Ανυπέρβλητοι όροι από ΕΕ για την ένταξη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητικό σχέδιο για την υγεία: Ανακύκλωση της αθλιότητας. Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα ράντζα και τις εφημερίες.

City Press: Καραμανλής: Άλλο κόμμα, άλλο κυβέρνηση.

TRAFFIC NEWS: Χοντρό παζάρι για τον ALPHA. Η Γιάννα δίνει δισ. για να πάρει το κανάλι - Τι σκέφτεται να κάνει ο Κοντομηνάς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εξοργισμένος ο πρωθυπουργός γιατί... Εκτίθεται η κυβέρνηση αναίτια.

Η ΧΩΡΑ: Στο σχέδιο όλα τα αυθαίρετα. Αναλυτικοί πίνακες με τις πολεοδομικές μελέτες που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ελληνοτουρκικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "αυστηρό τελεσίγραφο απευθύνει η Ολλανδική Προεδρία στην Τουρκία για να περάσει το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Άγκυρα υποχρεώνεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "μεγάλη ευκαιρία για αποφασιστική διαπραγμάτευση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δημιουργεί στην Αθήνα το σχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής".

Η Espresso προσθέτει ότι "σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε πριν από την ανατολή του ηλίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησε τον περίπλου στο Αγαθονήσι, λίγα μόλις μίλια νότια της Σάμου".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "προσκρούει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στους αυστηρούς όρους που θέτει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την άρνηση της χώρας να τους αποδεχθεί άμεσα, απαντώντας με προκλητική βεβαιότητα για την επιτυχία της στην πορεία της προς την Ευρώπη".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η ολλανδική προεδρία της ΕΕ με τη χτεσινή ανακοίνωση του Προσχεδίου των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη χτύπησε το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχετικά με την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων".

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "αυστηρούς όρους -περιλαμβανομένης de facto αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιθανότητα μόνιμων περιορισμών στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού- θα πρέπει να αποδεχθεί η Άγκυρα προκειμένου να διασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης, βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 16ης-17ης Δεκεμβρίου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "βρίθει όρων και προϋποθέσεων το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ετοίμασε η ολλανδική προεδρία. Καλεί ευθέως την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "εικοσαήμερο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και πιέσεων για τα ευρωτουρκικά σηματοδοτεί η χθεσινή διαρροή του Προσχεδίου Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το ΠΑΣΟΚ απειλεί την κυβέρνηση ότι αν δεν ανοίξη τα χαρτιά της για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προχωρήση εκείνο σε δική του πρόταση. Εν τούτοις, το Σύνταγμα δεν προβλέπει ότι η ανακοίνωσις του υποψηφίου Προέδρου γίνεται 2ή 3 μήνες προ της ψηφοφορίας της Βουλής".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "ο Καραμανλής παίζει διπλό παιχνίδι. Μιλάει για συναίνεση στην προεδρία, αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, έχει τις πρόωρες εκλογές. Είναι απρόβλεπτος, πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα. Στοχεύσει στο να μηδενίσει το κοντέρ των προβλημάτων για να κερδίσει έναν ακόμα χρόνο κυβερνητικής θητείας".

Απογραφή - Κομισιόν

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σαφείς αποστάσεις από τον κ. Αλογοσκούφη επέλεξε να πάρει χθες ο κ. Σουφλιάς".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ευθέως αποδίδονται ευθύνες στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη καταγράφεται με μελανά χρώματα η παράβαση των λογιστικών κανόνων της ΕΕ την περίοδο από το 1997 μέχρι και το 2003".

ΠΓΔΜ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τον χάρτη-ντοκουμέντο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που εμφανίζει από το 1999 την ελληνική Μακεδονία ως κατεχόμενο από τη χώρα μας έδαφος της FYROM (Μακεδονία την αναφέρει) παρουσιάζει σήμερα η "Ε".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "διορθώθηκε, "έπειτα από ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το υπουργείο Εξωτερικών, ο απόλυτα εσφαλμένος" χάρτης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που περιλαμβανόταν σε εγχειρίδιο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η κόντρα Ιράν-ΗΠΑ

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

Το Ιράν ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να αναστείλει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Χασάν Ροχάνι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις οφείλουν να κινούνται σε λογικά πλαίσια και να μη διαρκέσουν για υπερβολικό χρονικό διάστημα, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε μήνες και όχι σε χρόνια.

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο των Ιρανών μετά την αποδοχή από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της ιρανικής απόφασης για αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού, με την οποία η Τεχεράνη απέφυγε την παραπομπή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την πιθανή επιβολή κυρώσεων, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ.

Το Ιράν διατείνεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, επεσήμανε ότι το Ιράν έχει αθετήσει πολλές φορές τις δεσμεύσεις του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Γενική απεργία στην Ιταλία

Είναι η πέμπτη γενική απεργία που αντιμετωπίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Εκατομμύρια Ιταλοί εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στο πλαίσιο της πέμπτης γενικής απεργίας που οργανώνεται στην Ιταλία τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι συγκοινωνίες δε θα λειτουργήσουν, οι τράπεζες, τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια κλείνουν, με αποτέλεσμα η χώρα να παραλύει για άλλη μία φορά, καθώς τα εργατικά συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη μεγάλη περικοπή των δημοσίων δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2005.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την ιταλική κυβέρνηση να μειώσει το εθνικό χρέος της που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Όμως η απόφαση του κ. Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές, συνολικού ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει εξοργίσει τους εργαζομένους.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή και αγωνία στην Ουκρανία

Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός

Οπαδοί των δύο αντιπάλων παραμένουν στους δρόμους παρά το ψύχος

Κοινή γνώμη και πολιτικές ελίτ αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που άρχισε χθες να συζητά τη διευρυμένη προσφυγή της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητείται η ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας στις περισσότερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπου και το προπύργιο του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς.

Η απειλή αυτονόμησης των επαρχιών αυτών αναστάτωσε τα πολιτικά πράγματα, υποχρεώνοντας ακόμη και τους υποστηρικτές της να ορκίζονται ότι πρόκειται για έσχατο μέτρο.

Επί της ουσίας ένας αποτελεσματικός πολιτικός εκβιασμός, παρά μια υπόθεση της αυριανής ημέρας, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, εάν η γνώμη του πλέον παραγωγικού και ρωσόφιλου τμήματος της χώρας παραγνωριστεί και πρόεδρος αναλάβει τελικά ο Βίκτωρ Γιούσενκο, εκλεκτός κυρίως της δυτικής και κεντρικής χώρας.

Περισσότερο όλων αγωνιά η αντιπολίτευση, καθώς η πάροδος του χρόνου απομακρύνει τη μάλλον χαμένη μεγάλη της ευκαιρία να αναλάβει άμεσα την εξουσία και οι οπαδοί της ταλαιπωρούνται για ένατη ημέρα υπό συνεχή χιονόπτωση στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί απ αυτούς εξαντλούνται και επιστρέφουν στις εστίες τους.

Για τον Βίκτωρ Γιούσενκο θα ήταν ευνοϊκότερη η επανάληψη του δεύτερου γύρου το γρηγορότερο δυνατό και αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει μέσω της Βουλής, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για να συζητήσει πέραν των άλλων και τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας, υπόθεση που ωθεί τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους.

Το Κοινοβούλιο συζητά επίσης την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, κ. Γιανουκόβιτς.

Η κυβερνητική πλευρά είναι φυσικό ότι προωθεί τη λεγόμενη «μηδενική λύση», δηλαδή την εξαρχής επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και με αλλαγή υποψηφίου της, έτσι ώστε να επιδιωχθεί μια καθαρή νίκη επί της αντιπολίτευσης.

Την επιλογή αυτή, που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ανασύνταξης στο στρατόπεδο της σημερινής εξουσίας, υιοθέτησε από χθες ο πρόεδρος Κούτσμα, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εκμεταλλευτεί την κρίση, ώστε να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να γίνει ο συμβιβασμός όλων των πλευρών, κινδυνεύει ωστόσο να καταλήξει στο ίδιο σκηνικό, επισφραγίζοντας την απειλητική ισοπαλία σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ αφήσει».


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δραστική αναδιάρθρωση του ΟΗΕ

Η διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ συστάθηεκ από το γενικό γραμματέα, Κόφι Ανάν

Διεθνής επιτροπή που ανέλαβε να επανεξετάσει τη λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτείνει μια σειρά μέτρων, τα οποία αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν στη δραστικότερη αναδιάρθρωση του Οργανισμού από την ίδρυσή του, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν πολιτικές προσωπικότητες και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο, θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, το σημαντικότερο συμπέρασμα της επιτροπής είναι ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να επεμβαίνει περισσότερο στη διεθνή πολιτική σκηνή

Η επιτροπή οραματίζεται έναν δραστικά αναδιαρθρωμένο ΟΗΕ που θα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Δεν ισχύει πια η θεμελιώδης αρχή ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά κράτους-μέλους.

Η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου οργάνου που θα παρακολουθεί πιθανές μελλοντικές εστίες συγκρούσεων, θα προειδοποιεί και θα ετοιμάζει το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση.

Παράλληλα εισάγει μια νέα υποχρέωση για τα κράτη-μέλη: θα έχουν την ευθύνη για την προστασία των πολιτών τους.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει ότι κάποιο κράτος δεν εκπληρώνει την υποχρέωση αυτή, τότε μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για «προληπτική δράση».

Η έκθεση της επιτροπής προτείνει τη διεύρυνση της λίστας των απειλών κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, ώστε να περιλαμβάνει εκτός από τα όπλα μαζικής καταστροφής, τη φτώχεια, τις επιδημίες όπως το AIDS και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Η τρομοκρατία προσδιορίζεται ως «οποιαδήποτε πράξη που έχει ως στόχο αμάχους και πολίτες» και προτείνεται η σύναψη διεθνούς συνθήκης που θα το κατοχυρώνει.

Η επιτροπή προτείνει επίσης την αύξηση του αριθμού των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς όμως να άρει το δικαίωμα του βέτο από τα πέντε τωρινά μέλη του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, η επιτροπή που αποτελείται από 16 πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συστάθηκε από τον Κόφι Ανάν με στόχο την αναδιάρθρωση του Οργανισμού μετά τις έντονες διαφωνίες για το ρόλο του στο πόλεμο στο Ιράκ.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 00:50 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχυση στην Ουκρανία

«Ο διαμελισμός της Ουκρανίας δεν συμφέρει κανέναν», γράφουν στο κεντρικό τους σχόλιο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στις απειλές των ανατολικών ρωσόφωνων περιοχών της χώρας να αποσχισθούν σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, υποστηρίζει ότι ο διαμελισμός δε συμφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε τη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα ήταν τρελός εάν επιθυμούσε τη δημιουργία ενός νέου κρατιδίου στα σύνορα της Ρωσίας που πιθανώς θα ζητά βοήθεια από τη Μόσχα».

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «δεν θα ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν το δυτικό υπόλοιπο της χώρας».

Οι εκκλήσεις για απόσχιση στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας «μάλλον αποτελούν μέρος της τακτικής εκφοβισμού εκ μέρους του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική κάποιου λαϊκού κινήματος προς αυτή τη κατεύθυνση».

«Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία», υποστηρίζει το κεντρικό σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Εννέα μέρες μετά τις εκλογές νοθείας, η κατάσταση στη χώρα παραμένει θολή» γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Οι διαδηλωτές έχουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλά, παρά τις υπόνοιες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός, δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν ούτε ένα αποτέλεσμα σε κάποια εκλογική περιφέρεια πόσο μάλλον τις εκλογές».

«Κάθε μέρα που περνάει», συνεχίζει το σχόλιο της Ντέιλι Tέλεγκραφ, «εντείνονται οι πιέσεις στον κύριο Γιουσένκο και στους υποστηρικτές του να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Οι Τάιμς (Times) επικεντρώνονται στο πρωτοσέλιδο τους στο πολιτικό μέλλον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλανκετ, μετά τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να βοηθήσει την πρώην ερωμένη του.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που κάλυψε απολύτως τον υπουργό του, προέβλεψε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα «θα τον απαλλάξει».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει την δήλωση του κυρίου Μπλερ ο οποίος είπε ότι «οι υπουργοί της κυβέρνησης του θα κριθούν από τη δημόσια και όχι την ιδιωτική τους ζωή».

Στο κεντρικό της σχόλιο, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κύριος Μπλερ «δεν θέλει να χάσει τον υπουργό που εφαρμόζει την κεντρική ιδέα των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης την ασφάλεια».

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι οκτώ από τα 32 νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το 2005 αφορούν θέματα «τάξης και ασφάλειας», αρμοδιότητας του κυρίου Μπλάνκετ.


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διχάζει η κατάθεση Αθνάρ

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανία, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά την τρομοκρατική επίθεση της Μαδρίτης, την 11η Μαρτίου, απασχολεί τις σημερινές εφημερίδες της χώρας.

Ο ισπανικός Τύπος εμφανίζεται διαιρεμένος σε ό,τι αφορά την ειλικρίνεια του κ. Αθνάρ, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επιχείρησε να παραπλανήσει τον ισπανικό λαό κατηγορώντας αμέσως μετά τις επιθέσεις ως υπευθύνους τους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ.

Για την ABC (Α-Μπε-Θε), η παρουσία του κ. Αθνάρ ενώπιον της επιτροπής επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές πολιτικές του ικανότητες, καθώς κατάφερε να αναστρέψει τις κατηγορίες σε βάρος του, εγκαλώντας την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών για τη σπουδή με την οποία χρέωσαν στο πρόσωπό του δόλο, χωρίς να αποδεικνύεται από πουθενά.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και της Ελ Μούντο (El Mundo), η οποία επισημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός αμύνθηκε σθεναρά και στη συνέχεια πέρασε με μεγάλη δεινότητα στην αντεπίθεση.

Όπως γράφει η εφημερίδα, «οι εξηγήσεις του κ. Αθνάρ επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε στρατηγική εξαπάτησης του ισπανικού λαού, ώστε να τονωθεί η προεκλογική θέση του κόμματός του».

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση της Ελ Παΐς (El Paίs), που κυκλοφορεί με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ο μάστορας της απάτης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός απώλεσε την ευκαιρία να επιδείξει αξιοπρέπεια, μη αναγνωρίζοντας τα λάθη του και επιχειρώντας να μετακυλήσει αλλού τις ευθύνες του.

«Αν εξακολουθούσε κανείς να απορεί γιατί το Λαϊκό Κόμμα έχασε τις εκλογές, δεν είχε παρά να ακούσει την κατάθεση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ», καταλήγει η εφημερίδα.

Σαρκοζί

Στη Γαλλία, το ενδιαφέρον του Τύπου μονοπωλεί η εκλογή του πρώην πλέον υπουργού Οικονομίας, Νικολά Σαρκοζί στη θέση του προέδρου της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κυβερνώντος δηλαδή κόμματος.

Η Λε Μοντ (Le Monde) εκτιμά ότι η εκλογή Σαρκοζί «επιμηκύνει και ανανεώνει την αέναη αδελφοκτόνο μάχη για την εξουσία, στην οποία αναλίσκει την ενέργειά της η γαλλική Δεξιά».

Αν κάτι διακρίνει τον κ. Σαρκοζί από τους προκατόχους του, ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι η πρόθεσή του να επανεξοπλίσει ιδεολογικά τη Δεξιά, ώστε να εμφορείται από ξεκάθαρες θέσεις απαλλαγμένες από τα απωθημένα του παρελθόντος».

Η Φιγκαρό (Le Figaro) επισημαίνει ότι η προώθηση στη θέση του κ. Σαρκοζί στο υπουργείο Οικονομίας του Ερβ Γκαϊμάρ, νεαρού πολιτικού γνωστού για την προσήλωσή του στην πολιτική Σιράκ, ήταν ένα μήνυμα του Γάλλου προέδρου ότι η Δεξιά διαθέτει πολλά «νέα ταλέντα», χαρακτηρισμός που αρέσει ιδιαίτερα και στο Νικολά Σαρκοζί, όπως γράφει η εφημερίδα.

Η Λιμπερασιόν (Liberation), πάντως, εκτιμά ότι η αντικατάστασή του στο υπουργείο Οικονομίας από τον κ. Γκαϊμάρ, εκνεύρισε το Νικολά Σαρκοζί, καθώς έλαβε το μήνυμα του προέδρου Σιράκ ότι εκείνος είναι που κινεί ακόμα τα νήματα στο χώρο της γκωλικής Δεξιάς.

«Πίσω από όλες τις αβρότητες και τα χαμόγελα», προσθέτει η εφημερίδα, «η κόντρα μεταξύ Σιράκ και Σαρκοζί καλά κρατεί».

Ουκρανία

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία, η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει με τη σθεναρή στάση της στο θέμα.

«Από την ώρα που ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς μοιάζει όλο και πιο απομονωμένος, η Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσει τον πιθανότερο νέο πρόεδρο, Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δεχθεί πιέσεις από τη Μόσχα», σημειώνει η εφημερίδα.

Η ενίσχυση αυτή, αναφέρεται, δε σημαίνει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση, αλλά μια σαφή επαναπροσέγγιση των Βρυξελλών με το Κίεβο.

Η ρωσική Κράσναγια Ζβέζντα (Krasnaya Zvezda) εκτιμά ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας επί της εγκυρότητας των εκλογών, όποια και αν είναι, λίγο θα συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, καθώς «το χάσμα μεταξύ των δύο αντιπάλων παρατάξεων είναι τεράστιο».

Η επίσης ρωσική Ιζβέστια (Izvestia) παρατηρεί πως αντίθετα με κάποια βιαστικά συμπεράσματα, μια προεδρία υπό το Βίκτορ Γιουστσένκο δεν αποτελεί λύση.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας δε θα αργήσουν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη εκλογή του Γιουστσένκο, ζητώντας την αυτονόμησή τους.

«Σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναμιχθεί», επισημαίνει η Ιζβέστια. «Η Μόσχα, εφόσον στο πρόσωπο του Γιουστσένκο δε θα έχει κάποιον που συμπορεύεται με την πολιτική της, θα προσπαθήσει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας».

Η εφημερίδα καταλήγει τονίζοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί όσο είναι ακόμα δυνατόν. «Αλλά όταν φτάσουμε ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο», συνεχίζει, «η μόνη επιλογή είναι ο πόλεμος, ένας πόλεμος που πρέπει να κερδιθεί».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.