Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-04

  1. Κινητικότητα για το Μεσανατολικό
  2. Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι
  3. Έντασης συνέχεια στην Ουκρανία
  4. Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ
  5. Aντιδρά έντονα το Βελιγράδι
  6. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Μουσάραφ
  7. Νέες έρευνες στο ράντζο του Τζάκσον
  8. Τέταρτη σύλληψη στη Γερμανία
  9. Aντιδρά έντονα το Βελιγράδι
  10. Eπιθέσεις και βόμβες στο Ιράκ
  11. Έρευνα μετά από φωτογραφίες
  12. Κάλπες ξανά κατόπιν λαϊκής απαίτησης
  13. «Αιώνιο» ντέρμπι
  14. Ξανά κάλπες για πρόεδρο στις 26 Δεκεμβρίου
  15. «Δυναμική διακυβέρνηση»
  16. «Σπάστε τα παλαιά πρότυπα»
  17. Κάλπες ξανά κατόπιν λαϊκής απαίτησης
  18. Υποψήφιοι πρόεδροι
  19. «Αιώνιο» ντέρμπι
  20. Βαγδάτη: Νέα επίθεση με στόχο την αστυνομία
  21. Οκταετία Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο;

Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 23:47 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα για το Μεσανατολικό

Μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, στη Μέση Ανατολή μετέβησαν οι ομόλογοί του της Ισπανίας και της Γερμανίας

Σύντομη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Μορατίνος και τον ηγέτη των Εργατικών, Σίμον Πέρες.

Την Κυριακή ο κ. Φίσερ θα έχει συναντήσεις στη Ραμάλα με εκπροσώπους της παλαιστινιακής ηγεσίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ.

Ο κ. Μορατίνος μετέβη μετά από συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα στο Κάιρο, όπου προβλέπεται να συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Οι επισκέψεις των Ευρωπαίων πολιτικών συμπίπτουν χρονικά με τη διεξαγωγή επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όπου συνέλαβαν άγνωστο αριθμό Παλαιστίνιων, μεταξύ των οποίων και ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχος υπήρχαν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι οι συλληφθέντες προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέι, άσκησε κριτική στην επιχείρηση, σημειώνοντας πως παρόμοιες ενέργειες αποστέλλουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι

Δεν είχαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν οι παίχτες του Παναθηναϊκού

Το γκολ με απ΄ ευθείας φάουλ που πέτυχε στο 30ο λεπτό του αγώνα ο Βραζιλιάνος άσσος του Ολυμπιακού, Ριβάλντο, έκρινε την έκβαση του ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», παρουσία 33.000 οπαδών του Ολυμπιακού.

Το ντέρμπι χαρακτηρίστηκε από ένταση και νευρικότητα, με τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς να δημιουργεί στην αρχή επικίνδυνες καταστάσεις.

Μετά το γκολ του Ριβάλντο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και στο 41' και 43΄έχασε ευκαιρίες να σοφαρίσει με τον Γκονζάλες και τον Κωνσταντίνου.» φάσεις και σταματούσαν (κυρίως) στον Γιώργο Ανατολάκη.

Ο Ολυμπιακός ξανααπείλησε στο τέλος του αγώνα με σουτ των Ριβάλντο και Ζιοβάνι που απέκρουσε ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ, Χαλικιάς. Κόκκινη κάρτα (μετά από δεύτερη κίτρινη) δέχτηκε στις καθυστερήσεις ο Γκονζάλες.

Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Πειραιά πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 23 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση με έναν αγώνα λιγότερο (παίζει αύριο στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ) βρίσκεται η ΑΕΚ με 21 βαθμούς και στην Τρίτη ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός με 20 βαθμούς.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας (Κουλουχέρης), Ανατολάκης, Στολτίδης, Καφές (Μάριτς), Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο (Γεωργιάδης), Ζιοβάνι.

Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Βύντρα, Μινχ (Παπαδόπουλος), Κυργιάκος, Χένρικσεν (Ολισαντέμπε), Γκούμας, Μάριτς, Μπασινάς, Γκονζάλες, Σκάτσελ, Κωνσταντίνου.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Έντασης συνέχεια στην Ουκρανία

Μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου να συμφωνήσει στη λήψη μέτρων που θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή του επαναληπτικού γύρου των εκλογών, η ένταση στην Ουκρανία παραμένει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο, κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα ότι δεν σεβάστηκε καμία από τις δεσμεύσεις του, σημειώνοντας, σε ομιλία του στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος δεν εφήρμοσε καμία από τις αποφάσεις της βουλής.

Ο κ. Γιουσένκο αναφέρθηκε κυρίως στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που ψηφίστηκε την Τετάρτη και του αιτήματος για διάλυση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Το κοινοβούλιο δεν συμφώνησε στην τροπολογία του εκλογικού νόμου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Κούτσμα κατηγόρησε τον Βίκτορ Γιουσένκο ότι ανακάλεσε συμφωνία, σχετικά με το εύρος των εξουσιών του προέδρου και ότι επιδιώκει να διατηρήσει κλίμα έντασης στη χώρα.

Ο κ. Κούτσμα, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών με μεσολαβητές από την Ευρώπη και τη Ρωσία στο Κίεβο.

Στις συνομιλίες αναμένονται ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα και ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής, Μπόρις Γκρίζλοφ.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες

Στη Βαγδάτη επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ιρακινής εθνοφρουράς.

Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομικό φυλάκιο ελέγχου στα όρια της φρουρούμενης «Πράσινης Ζώνης» όπου βρίσκονται η έδρα της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης και πολλές διπλωματικές αποστολές.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επίθεση το τελευταίο 48ωρο με στόχο τη νεοσύστατη αστυνομία, καθώς την Παρασκευή δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη δυτική συνοικία Αμίλ της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αστυνομικούς.

Από άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αυτοκινητοπομπής στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι πολιτοφύλακες της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, η οποία υποστηρίζει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη σημειώνει ότι οι επιθέσεις των τελευταίων ηγμερών αντανακλούν την ξεκάθαρη τακτική των ανταρτών να επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας, ενόψη των εκλογών του Ιανουαρίου.

Εξάλλου, δύο άτομα δολοφονήθηκαν πρωί του Σαββάτου στο ανατολικό προάστιο Αλ Τζαμάα της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν το όχημά στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε ριπές από ενόπλους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη στη Βαγδάτη. Ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στην πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης.

Στη Βασόρα οι Βρετανοί

Στη βάση τους στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ επέστρεψαν οι περίπου 850 βρετανοί στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί στα τέλη Οκτωβρίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης, στη ζώνη του Ιράκ που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Στη διάρκεια της αποστολής του οι βρετανικές δυνάμεις είχαν απώλειες πέντε στρατιώτες.

Η ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στη ζώνη ελέγχου των Αμερικανών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία και κριτική προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ότι επιχειρούσε να βοηθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λίγο πριν τις εκλογές.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Aντιδρά έντονα το Βελιγράδι

Διοικητής μονάδων του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) ήταν ο πρωθυπουργός

Η ανάδειξη του Αλβανού πολιτικού στην πρωθυπουργία μπορεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες για μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, δήλωσε στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον διοικητή των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία ότι πριμοδότησε την επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού, ο οποίος ανακρίθηκε δύο φορές από απεσταλμένους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η σερβική πλευρά επιρρίπτει στον κ. Χαράντιναϊ ότι οι δυνάμεις που διοικούσε στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, σκότωσαν Σέρβους και Αλβανούς μετριοπαθείς, στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο ίδιος πάντως αρνείται κάθε ανάμειξη σε υποθέσεις που ερευνούνται από το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο 36χρονος Χαράντιναϊ εξελέγη πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου την Παρασκευή, μετά από συνεννόηση με το ισχυρότερο κόμμα των Αλβανών, τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ιμπραίμ Ρουγκόβα.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Μουσάραφ

Ο Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε τον Πακιστανό ομόλογό του για τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Περβέζ Μουσάραφ, ο κ. Μπους διαβεβαίωσε τον Πακιστανό ομόλογό του για τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχολίασε την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να περιορίσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στη μεθόρια με το Αφγανιστάν περιοχή κατά υπόπτων ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και υπάρχει τώρα μία ευκαιρία για εξελίξεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Μπους.

Ο κ. Μουσάραφ χαρακτήρισε την επίλυση του Μεσανατολικού ως το «ποιο σημαντικό ζήτημα για την ειρήνη στον κόσμο».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, η επιμονή του κ. Μουσάραφ να θέσει το μεσανατολικό στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Αμερικανό πρόεδρο, αποσκοπεί προφανώς στον κατευνασμό των αντιρρήσεων που εκφράζονται στη χώρα του για τις ιδιαιτέρα στενές σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες έρευνες στο ράντζο του Τζάκσον

Ο Μάικλ Τζάκσον είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές της Σάντα Μπάρμπαρα και αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια με εγγύηση

Επί εννέα ώρες οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο ράντζο του Μάικλ Τζάκσον στη Σάντα Μπάρμπαρα, ψάχνοντας για αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση των κατηγοριών κατά του τραγουδιστή για σεξουαλική κακοποίηση παιδιoύ.

Η έρευνα έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά την πρώτη αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του τραγουδιστή και μία ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Οι αρχές δεν προέβησαν σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η δίκη του Τζάκσον που αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, τις οποίες αρνείται. Ο 46χρονος σταρ έχει παραμείνει ελεύθερος καταθέτοντα εγγύηση τριών εκατομμυρίων δολαρίων.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 18:48 (Ώρα Λονδίνου)

Τέταρτη σύλληψη στη Γερμανία

O Iγιάντ Αλάουι(α) ήταν στόχος επίθεσης, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία ο τέταρτος άνδρας που συνελήφθη είναι από το Λίβανο και κατηγορείται για την παροχή υποστήριξης σε αλλοδαπή τρομοκρατική οργάνωση.

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες από το Ιράκ, που φέρονται να είναι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ και συνελήφθησαν την Παρασκευή, οδηγήθηκαν στον ανακριτή στην Κάρλσρουη. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ένας από τους συλληφθέντες επρόκειτο να ρίξει κοκτέιλ μολότοφ κατά του κ. Αλάουι.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνες σε πολλά σπίτια σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπως επίσης και οικήματα στην πόλη Άαχεν, που ανήκουν στο Ίδρυμα Αλ Ακσά, το οποίο θεωρείται ύποπτο για διατήρηση σχέσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι, δήλωσε πως εάν αποδειχθεί ανάμειξη του ιδρύματος στην υπόθεση, δεν θα διστάσει να απαγορεύσει τη λειτουργία του.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Aντιδρά έντονα το Βελιγράδι

Διοικητής μονάδων του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) ήταν ο πρωθυπουργός

Η ανάδειξη του Αλβανού πολιτικού στην πρωθυπουργία μπορεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες για μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, δήλωσε στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον διοικητή των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία ότι πριμοδότησε την επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού, ο οποίος ανακρίθηκε δύο φορές από απεσταλμένους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η σερβική πλευρά επιρρίπτει στον κ. Χαράντιναϊ ότι οι δυνάμεις που διοικούσε σκότωσαν Σέρβους και Αλβανούς μετριοπαθείς του Κοσσυφοπεδίου, στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο ίδιος πάντως αρνείται κάθε ανάμειξη σε υποθέσεις που ερευνούνται από το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο κ. Χαράντιναϊ εξελέγη πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου την Παρασκευή, μετά από συνεννόηση με το ισχυρότερο κόμμα των Αλβανών, τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ιμπραίμ Ρουγκόβα.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιθέσεις και βόμβες στο Ιράκ

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες

Στη Βαγδάτη τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ιρακινής εθνοφρουράς.

Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομικό φυλάκιο ελέγχου στα όρια της φρουρούμενης «Πράσινης Ζώνης» όπου βρίσκονται η έδρα της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης και πολλές διπλωματικές αποστολές.

Η περιοχή αποκλείσθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες και δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επίθεση το τελευταίο 48ωρο με στόχο τη νεοσύστατη αστυνομία, καθώς την Παρασκευή δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη δυτική συνοικία Αμίλ της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αστυνομικούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι από βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, σκοτώθηκαν 17 Κούρδοι πολιτοφύλακες της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν. Το πρακτορείο Ρόιτερς κάλει λόγο για επτά θύματα.

Εξάλλου δύο άτομα δολοφονήθηκαν πρωί του Σαββάτου στο ανατολικό προάστιο Αλ Τζαμάα της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν το όχημά στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε ριπές από ενόπλους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη στη Βαγδάτη. Ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στην πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης.

Στη Βασώρα οι Βρετανοί

Στη βάση τους στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ επέστρεψαν οι περίπου 850 βρετανοί στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί στα τέλη Οκτωβρίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης, στη ζώνη του Ιράκ που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Στη διάρκεια της αποστολής του οι βρετανικές δυνάμεις είχαν απώλειες πέντε στρατιώτες.

Η ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στη ζώνη ελέγχου των Αμερικανών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία και κριτική προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ότι επιχειρούσε να βοηθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λίγο πριν τις εκλογές.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 16:25 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα μετά από φωτογραφίες

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, διεξάγεται έρευνα με αφορμή φωτογραφίες που δείχνουν επίλεκτους κομάντο του να κακομεταχειρίζονται Ιρακινούς κρατουμένους.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν άτομα με τα διακριτικά της αμερικανικής επίλεκτης μονάδας βατραχανθρώπων, των «Σιλς» (seals) να κάθονται πάνω σε κρατουμένους, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα κεφάλια τους με κουκούλες και ήταν δεμένοι με χειροπέδες. Άλλη φωτογραφία δείχνει Ιρακινό έγκλειστο να απειλείται με εκτέλεση από δεσμοφύλακα που σημαδεύει με περίστροφο το κεφάλι του.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Ναυτικού δήλωσε ότι οι κανονισμοί του Όπλου απαγορεύουν τη λήψη φωτογραφιών κρατουμένων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Και πρόσθεσε ότι οι έρευνες που διεξάγονται θα αποκαλύψουν την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών αυτών των βασανισμών.

Τις φωτογραφίες παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές συνεργάτης του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, ο οποίος τις βρήκε σε σελίδα του ίντερνετ, που εμπορεύεται φωτογραφίες. Είχαν αποσταλεί από γυναίκα που δήλωσε ότι τις έφερε ο σύζυγός της επιστρέφοντας από το Ιράκ.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες ξανά κατόπιν λαϊκής απαίτησης

Στη Βρετανία η επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και η δικαστική μάχη του υπουργού Εσωτερικών με την πρώην ερωμένη του δεσπόζουν ειδησεογραφικά στα πρωτοσέλιδα.

«Η λαϊκή διαμαρτυρία κερδίζει τη διεξαγωγή νέων εκλογών» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία χαρακτηρίζει ως ιστορική την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας που διέταξε προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Στο άρθρο της αρχισυνταξίας της, η λονδρέζικη εφημερίδα μιλά για «νίκη της δημοκρατίας» και απονέμει εύσημα στους Ουκρανούς ανώτατους δικαστές που διαπίστωσαν παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και ανέτρεψαν το αποτέλεσμα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Νίκη για την πορτοκαλί επανάσταση

Πιο συγκρατημένη στην αποτίμηση του γεγονότος η Γκάρντιαν (The Guardian), έχει πηχυαίο τίτλο «Δικαστήριο διατάσσει επανάληψη εκλογών στην Ουκρανία», και γράφει ότι η απόφαση των δικαστών αποτελεί νίκη της αντιπολίτευσης.

Οι αρχισυντάκτες της εφημερίδας χαρακτηρίζουν την απόφαση επανάληψης των προεδρικών εκλογών ως «σωστή ετυμηγορία» καθώς αποδεικνύεται ότι η εκλογή είχε σοβαρές παρατυπίες, αλλά παράλληλα προειδοποιούν ότι δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης.

Οι εκλογές στην Ουκρανία θα ξαναγίνουν» τιτλοφορούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που παρατηρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσπάθησε να κρύψει την οργή του για την δικαστική ήττα του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται επίσης - εδώ και μια βδομάδα - με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, και με τα «αποτελέσματα» της εξώγαμης σχέσης του με την παντρεμένη δημοσιογράφο Κίμπερλι Κουίν.

Στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο κ. Μπλάνκετ κέρδισε την πρώτη μάχη στον δικαστικό αγώνα που διεξάγει διεκδικώντας την πατρότητα ενός δίχρονου αγοριού - τέκνου της αντιδίκου του.

«Μπλάνκετ εναντίον Κουίν» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), που σημειώνει ότι ο υπουργός κέρδισε την πρώτη μάχη στην πικρόχολη δικαστική διαμάχη, επιτυγχάνοντας να εκδικαστεί η υπόθεση τώρα και όχι να αναβληθεί όπως επιθυμούσε η κα. Κουίν.

Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα το δικόγραφο με τα ονόματα των διαδίκων και χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη για τα βρετανικά δικαστικά ήθη, την απόφαση - κατόπιν αιτήματος του κ. Μπλάνκετ - να διεξαχθεί η διαδικασία δημοσίως, καθώς στο χώρο του οικογενειακού δικαίου αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η δίκη να γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όταν εμπλέκεται ανήλικο βρέφος στην υπόθεση.

Πάντως η εφημερίδα στο άρθρο γνώμης της ερωτά: «Μήπως είναι καιρός να παραιτηθεί ο υπουργός;» και απαντά: «Όχι ακόμα», παρότι οι συνεχείς αποκαλύψεις και το πάθος που αναδίδουν ταιριάζουν - όπως γράφει - περισσότερο σε τηλεταινία, σαπουνόπερα ή πλοκή λυρικού θεάτρου.

Η Γκάρντιαν συμφωνεί ότι ο κ. Μπλάνκετ κέρδισε την πρώτη μάχη στο δικαστικό αγώνα αλλά σε στήλη αρθρογράφου της αναφέρεται ότι ο υπουργός του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας του προσωπικού του πάθους παραβίασε τον χρυσό κανόνα της πολιτικής, το «αρνήσου τα πάντα».

«Το σπίτι μας, το κάστρο του»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) υποβαθμίζει την υπόθεση σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με φωτογραφία της πρώην ερωμένης του υπουργού και την άποψή της «ο Μπλάνκετ δεν είναι ο πατέρας».

Η εφημερίδα επιλέγει αντιθέτως να προβάλει την άποψη του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Τζον Στίβενς, ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν όση βία χρειάζεται για να εκδιώξουν από το σπίτι τυχόν παρείσακτους κακοποιούς.

Βέβαια η συντηρητικών πεποιθήσεων εφημερίδα στον τίτλο της αλλάζει ολίγον τι τη δήλωση του ανώτατου αστυνομικού, γράφοντας «Είναι καιρός να αφήσουμε τον κόσμο να σκοτώσει τους διαρρήκτες μέσα στο σπίτι του, λέει ο αρχηγός της Αστυνομίας».

Και η αρχισυνταξία της Τέλεγκραφ στο άρθρο της αναφωνεί: «Επιτέλους, αφήστε τους νοικοκυραίους να υπερασπιστούν τα σπίτια μας».


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Αιώνιο» ντέρμπι

Δύο ντέρμπι θα πραγματοποιηθούν (ένα στο βορρά και ένα στο νότο) στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ολυμπιακός και ΠΑΟ, οι «αιώνιοι αντίπαλοι», θα βρεθούν αντιμέτωποι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με μοναδικό στόχο τη νίκη.

Το πολυτιμότερο "εργαλείο" στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού, ο Γκαμπριέλ Σούρερ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και δεν θα δώσει το "παρών" στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο Παναθηναϊκό.

Έτσι, τη θέση του στην άμυνα του Ολυμπιακού θα πάρει τελικά ο Σπύρος Βάλλας.

Ο Μπάγεβιτς πιθανότατα θα επιλέξει τους Νικοπολίδη, Πάντο, Βενετίδη, Ανατολάκη, Βάλλα, Στολτίδη, Καφέ, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Τζιοβάνι και Καστίγιο.

Ο Γεωργάτος προπονήθηκε χωρίς να νιώσει ενοχλήσεις και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του αγώνα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα αγωνιστεί σαν αλλαγή.

Ο Ζντένεκ Σκάσνι αλλάζει, για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα, την αμυντική διάταξη και επιλέγει το 3-5-2.

Ο Γιάννης Γκούμας που έχει να παίξει από τις 20 Οκτωβρίου (με Άρσεναλ 2-2) και ο Νασίφ Μόρις από τις 24/10 (με Κέρκυρα 0-2) προορίζονται πιθανότατα, μαζί με τον Σωτήρη Κυργιάκο το τρίο υποστήριξης μπροστά από την εστία του Κώστα Χαλκιά. Στα άκρα οι λύσεις είναι γνωστές. Μινχ και Βύντρα θα πλαισιώσουν την τριάδα των χαφ. Δηλαδή των Μπασινά, Μάριτς και Γκονζάλες.

Στην γραμμή κρούσης, ο Κωνσταντίνου θα είναι μαζί με τον Παπαδόπουλο.

Πολύ σημαντικό επίσης παιχνίδι διεξάγεται στην Τούμπα, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Δυνατό παιχνίδι στην Καλαμαριά, εκεί όπου ο τοπικός Απόλλωνας αντιμετωπίζει τον Άρη. Την αγωνιστική ανοίγει στην Κέρκυρα η ομώνυμη ομάδα που υποδέχεται τον Ηρακλή.

Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

Σαββάτο

Κέρκυρα-Ηρακλής

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Κυριακή

Εργοτέλης-Ιωνικός

Χαλκηδόνα-ΟΦΗ

Πανιώνιος-Ξάνθη

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Απόλλων Καλαμαριάς-Άρης

Αιγάλεω-Καλλιθέα


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά κάλπες για πρόεδρο στις 26 Δεκεμβρίου

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η αντιπολίτευση

Στην Ουκρανία αρχίζουν τρεις εβδομάδες εντατικών προετοιμασιών για την εκ νέου διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να προκηρύξει τις εκλογές, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω εκτεταμένων παρατυπιών και διέταξε την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Οι νέες εκλογές θα γίνουν στις 26 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε προ ολίγου η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι αυτός θα συμμετέχει και πάλι ως υποψήφιος στις νέες εκλογές.

«Ο κ. πρωθυπουργός θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης αλλά δεν έχει άλλο δρόμο από το να λάβει μέρος στις εκλογές και να νικήσει» είπε η Ελένα Γέρμαν.

Εορτασμοί αντιπολίτευσης, θυμηδία κυβέρνησης

Στην πρωτεύουσα Κίεβο οι υποστηρικτές του υποψήφιου προέδρου της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο πανηγύριζαν μέχρι τις πρωινές ώρες την απόφαση επανάληψης των εκλογών.

Ανταποκριτές παρομοιάζουν τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση με πολυπληθή συναυλία ροκ μουσικής.

Διαμαρτύρεται το κυβερνητικό στρατόπεδο για την επανάληψη των εκλογών

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες φώναζαν ρυθμικά το όνομα του κ. Γιουσένκο, ηχούσαν κόρνες και τύμπανα και ανέμιζαν σημαίες με το χαρακτηριστικό χρώμα της αντιπολιτευτικής εκστρατείας, το πορτοκαλί.

Αλλά την ίδια ώρα στην ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί παραδοσιακά δεξαμενή ψήφων του κυβερνητικού υποψηφίου και πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ντόνετσκ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επανάληψη των εκλογών.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Δυναμική διακυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι στους δέκα μήνες που έχουν περάσει από την ανάληψη της διακυβέρνησης, η κυβέρνησή του έχει λύσει προβλήματα που διαιωνίζονταν για πολλά χρόνια, αντιμετώπισε σοβαρές εκκρεμότητες σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και πέτυχε στόχους που φαίνονταν ανέφικτοι.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια και από το αν θα συγκλίνει με το συνταγματικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά «τα καινούργια ψέματα δεν είναι γομολάστιχα που σβήνουν με τα παλιά ψέματα».

«Απόφασή μας, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν και είναι να μην κρύβουμε τα προβλήματα, να μην τα προσπερνούμε και να μην τα μεταθέτουμε στο αύριο.

Αντιθέτως, σημείωσε, αναζητούμε και βρίσκουμε τα βαθύτερα αίτιά τους, εντοπίζουμε τις διαστάσεις τους και καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε ρεαλιστικά σχέδια για την επίλυσή τους.

«Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν μία κυβέρνηση αντιμετώπισε τόσα πολλά ζητήματα με τόση επιτυχία.

»Το έργο που έχουμε παράγει, οι αλλαγές που δρομολογήσαμε, τα σχέδια που θέτουμε σε εφαρμογή, αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας.

»Ασκούμε δυναμική διακυβέρνηση, προχωρούμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, προχωρούμε καλά. Αμφισβητήσεις δεν χωρούν.

»Πέρα από το καλό όμως υπάρχει το καλύτερο και σε αυτό αποβλέπουμε όλες και όλοι» είπε ο κ. Καραμανλής.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Σπάστε τα παλαιά πρότυπα»

Να στηρίξουν την προσπάθεια αλλαγών στο κόμμα και την κοινωνία ζήτησε από τους νέους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Νεολαίας του κινήματος.

«Εγώ δεν ζητώ να συμφωνήσετε μαζί μου για τις απόψεις μου γύρω από το θέμα της παιδείας. Δεν είμαι εγώ που θα επιβάλλω την άποψη μου.

»Αυτό που θα ζητήσω και αυτό που θα εγγυηθώ όμως είναι να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις, θα εγγυηθώ να υπάρχει ελεύθερος και ανοιχτός διάλογος», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για διακυβέρνηση στο κενό.

«Ακούω τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας να αγωνίζεται για το δίκαιο των κομματικών στελεχών. Εμείς αγωνιζόμαστε για το δίκαιο του Έλληνα και της Ελληνίδας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Δεν είναι η επικοινωνία που τους φταίει. Είναι το προϊόν που έχουν να πουλήσουν που τους φταίει και ο ελληνικός λαός δεν αγοράζει», ανέφερε

Αναφέρθηκε στα ιστορικά στελέχη του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι σε αυτούς οφείλεται η πρόοδος της χώρας

Στο συνέδριο ανέβηκαν οι τόνοι όταν μερίδα των συνέδρων αποδοκίμασαν άλλους που φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

«Σεβόμαστε, τιμούμε όλους τους συντρόφους, πόσο μάλλον όλες τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο που έχουν προσφέρει για την Ελλάδα», ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες ξανά κατόπιν λαϊκής απαίτησης

Στη Βρετανία η επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και η δικαστική μάχη του υπουργού Εσωτερικών με την πρώην ερωμένη του δεσπόζουν ειδησεογραφικά στα πρωτοσέλιδα.

«Η λαϊκή διαμαρτυρία κερδίζει τη διεξαγωγή νέων εκλογών» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία χαρακτηρίζει ως ιστορική την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας που διέταξε προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Στο άρθρο της αρχισυνταξίας της, η λονδρέζικη εφημερίδα μιλά για «νίκη της δημοκρατίας» και απονέμει εύσημα στους Ουκρανούς ανώτατους δικαστές που διαπίστωσαν παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και ανέτρεψαν το αποτέλεσμα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Νίκη για την πορτοκαλί επανάσταση

Πιο συγκρατημένη στην αποτίμηση του γεγονότος η Γκάρντιαν (The Guardian), έχει πηχυαίο τίτλο «Δικαστήριο διατάσσει επανάληψη εκλογών στην Ουκρανία», και γράφει ότι η απόφαση των δικαστών αποτελεί νίκη της αντιπολίτευσης.

Οι αρχισυντάκτες της εφημερίδας χαρακτηρίζουν την απόφαση επανάληψης των προεδρικών εκλογών ως «σωστή ετυμηγορία» καθώς αποδεικνύεται ότι η εκλογή είχε σοβαρές παρατυπίες, αλλά παράλληλα προειδοποιούν ότι δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης.

Οι εκλογές στην Ουκρανία θα ξαναγίνουν» τιτλοφορούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που παρατηρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσπάθησε να κρύψει την οργή του για την δικαστική ήττα του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται επίσης - εδώ και μια βδομάδα - με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, και με τα «αποτελέσματα» της εξώγαμης σχέσης του με την παντρεμένη δημοσιογράφο Κίμπερλι Κουίν.

Στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο κ. Μπλάνκετ κέρδισε την πρώτη μάχη στον δικαστικό αγώνα που διεξάγει διεκδικώντας την πατρότητα ενός δίχρονου αγοριού - τέκνου της αντιδίκου του.

«Μπλάνκετ εναντίον Κουίν» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), που σημειώνει ότι ο υπουργός κέρδισε την πρώτη μάχη στην πικρόχολη δικαστική διαμάχη, επιτυγχάνοντας να εκδικαστεί η υπόθεση τώρα και όχι να αναβληθεί όπως επιθυμούσε η κα. Κουίν.

Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα το δικόγραφο με τα ονόματα των διαδίκων και χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη για τα βρετανικά δικαστικά ήθη, την απόφαση - κατόπιν αιτήματος του κ. Μπλάνκετ - να διεξαχθεί η διαδικασία δημοσίως, καθώς στο χώρο του οικογενειακού δικαίου αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η δίκη να γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όταν εμπλέκεται ανήλικο βρέφος στην υπόθεση.

Πάντως η εφημερίδα στο άρθρο γνώμης της ερωτά: «Μήπως είναι καιρός να παραιτηθεί ο υπουργός;» και απαντά: «Όχι ακόμα», παρότι οι συνεχείς αποκαλύψεις και το πάθος που αναδίδουν ταιριάζουν - όπως γράφει - περισσότερο σε τηλεταινία, σαπουνόπερα ή πλοκή λυρικού θεάτρου.

Η Γκάρντιαν συμφωνεί ότι ο κ. Μπλάνκετ κέρδισε την πρώτη μάχη στο δικαστικό αγώνα αλλά σε στήλη αρθρογράφου της αναφέρεται ότι ο υπουργός του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας του προσωπικού του πάθους παραβίασε τον χρυσό κανόνα της πολιτικής, το «αρνήσου τα πάντα».

«Το σπίτι μας, το κάστρο του»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) υποβαθμίζει την υπόθεση σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με φωτογραφία της πρώην ερωμένης του υπουργού και την άποψή της «ο Μπλάνκετ δεν είναι ο πατέρας».

Η εφημερίδα επιλέγει αντιθέτως να προβάλει την άποψη του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Τζον Στίβενς, ότι οι νοικοκυραίοι (ιδιοκτήτες σπιτιών) θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν όση βία χρειάζεται για να εκδιώξουν από το σπίτι τυχόν παρείσακτους κακοποιούς.

Βέβαια η συντηρητικών πεποιθήσεων εφημερίδα στον τίτλο της αλλάζει ολίγον τι τη δήλωση του ανώτατου αστυνομικού, γράφοντας «Είναι καιρός να αφήσουμε τον κόσμο να σκοτώσει τους διαρρήκτες μέσα στο σπίτι του, λέει ο αρχηγός της Αστυνομίας».

Και η αρχισυνταξία της Τέλεγκραφ στο άρθρο της αναφωνεί: «Επιτέλους, αφήστε τους νοικοκυραίους να υπερασπιστούν τα σπίτια μας».


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψήφιοι πρόεδροι

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Ναι" σε πρόεδρο, "όχι" σε πρόωρες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παιχνίδια τρόμου-Δημιουργούν ηλεκτρονικούς δολοφόνους!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Λευκή επιταγή στον Καραμανλή για αποφάσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οκταετία Καραμανλή βλέπουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Πινγκ-πονγκ για το ασφαλιστικό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεπουλάει 35 οικόπεδα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εφιάλτης το Ασφαλιστικό για Καραμανλή και Παπανδρέου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκπτώσεις 60% για αποπληρωμή οφειλών προς τον ΟΕΚ.

ΕΘΝΟΣ: Οι θερμές κόντρες σε κυβέρνηση-ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θυμήθηκε το θείο του με επίκληση...των θείων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ απο Νεολαία και συνδικαλιστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυθαίρετα - 5 κλειδιά για εντάξεις και νομιμοποιήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κίτρινη" βόμβα στην αγορά-Πανικός από εισαγωγές χωρίς δασμούς πολυτελών προϊόντων.

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς 15η ως προς το ΑΕΠ - Αισθητή βελτίωσις κατά το έτος 2003.

ESPRESSO: Μοιράζουν σε μοναστήρι άγιασμα που θεραπεύει τον καρκίνο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ονόματα για Προεδρία - Απομάκρυνση ενδεχομένων εκλογών.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Όχι" Καραμανλή στις πρόωρες εκλογές.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Όλοι εναντίον όλων.

ΤΑ ΝΕΑ: Μποναμάς στους πετρελαιάδες-Καπέλο 2 λεπτά στο λίτρο.

Η ΝΙΚΗ: Σχέδιο πολιτικής ομηρίας-Η ΝΔ χρησιμοποιεί την εξεταστική ως προεκλογικό χαρτί.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Αργία μήτηρ κακίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αυταπάτη για τα σχέδια κυβέρνησης-τραπεζιτών.

TRAFFIC NEWS: Ο Λάκης ανάβει φωτιά στην Αθήνα.

Η ΧΩΡΑ: Κατέστρεψε την Ελλάδα ο διεφθαρμένος Σημίτης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νταλίκες φονιάδες... Ένα τροχαίο και δύο αποκαλύψεις φωτίζουν το έγκλημα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επικίνδυνη τουρκική πρόκληση-Στο Αιγαίο, στο Πατριαρχείο, στην Κύπρο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


«Αιώνιο» ντέρμπι

Δύο ντέρμπι θα πραγματοποιηθούν (ένα στο βορρά και ένα στο νότο) στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ολυμπιακός και ΠΑΟ, οι «αιώνιοι αντίπαλοι», θα βρεθούν αντιμέτωποι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με μοναδικό στόχο τη νίκη.

Το πολυτιμότερο "εργαλείο" στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού, ο Γκαμπριέλ Σούρερ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και δεν θα δώσει το "παρών" στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο Παναθηναϊκό.

Έτσι, τη θέση του στην άμυνα του Ολυμπιακού θα πάρει τελικά ο Σπύρος Βάλλας.

Ο Μπάγεβιτς πιθανότατα θα επιλέξει τους Νικοπολίδη, Πάντο, Βενετίδη, Ανατολάκη, Βάλλα, Στολτίδη, Καφέ, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Τζιοβάνι και Καστίγιο.

Ο Γεωργάτος προπονήθηκε χωρίς να νιώσει ενοχλήσεις και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του αγώνα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα αγωνιστεί σαν αλλαγή.

Ο Ζντένεκ Σκάσνι αλλάζει, για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα, την αμυντική διάταξη της άμυνας και επιλέγει το 3-5-2.

Ο Γιάννης Γκούμας που έχει να παίξει από τις 20 Οκτωβρίου (με Άρσεναλ 2-2) και ο Νασίφ Μόρις από τις 24/10 (με Κέρκυρα 0-2) προορίζονται πιθανότατα, μαζί με τον Σωτήρη Κυργιάκο το τρίο υποστήριξης μπροστά από την εστία του Κώστα Χαλκιά. Στα άκρα οι λύσεις είναι γνωστές. Μινχ και Βύντρα θα πλαισιώσουν την τριάδα των χαφ. Δηλαδή των Μπασινά, Μάριτς και Γκονζάλες.

Στην γραμμή κρούσης, ο Κωνσταντίνου θα είναι μαζί με τον Παπαδόπουλο.

Πολύ σημαντικό επίσης παιχνίδι διεξάγεται στην Τούμπα, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Δυνατό παιχνίδι στην Καλαμαριά, εκεί όπου ο τοπικός Απόλλωνας αντιμετωπίζει τον Άρη. Την αγωνιστική ανοίγει στην Κέρκυρα η ομώνυμη ομάδα που υποδέχεται τον Ηρακλή.

Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

Σαββάτο

Κέρκυρα-Ηρακλής

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Κυριακή

Εργοτέλης-Ιωνικός

Χαλκηδόνα-ΟΦΗ

Πανιώνιος-Ξάνθη

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Απόλλων Καλαμαριάς-Άρης

Αιγάλεω-Καλλιθέα


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Βαγδάτη: Νέα επίθεση με στόχο την αστυνομία

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες

Στη Βαγδάτη τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ιρακινής εθνοφρουράς.

Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομικό φυλάκιο ελέγχου στα όρια της φρουρούμενης «Πράσινης Ζώνης» όπου βρίσκονται η έδρα της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης και πολλές διπλωματικές αποστολές.

Η περιοχή αποκλείσθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες και δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επίθεση το τελευταίο 48ωρο με στόχο τη νεοσύστατη αστυνομία, καθώς την Παρασκευή δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη δυτική συνοικία Αμίλ της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αστυνομικούς.

Εξάλλου δύο άτομα δολοφονήθηκαν πρωί του Σαββάτου στο ανατολικό προάστιο Αλ Τζαμάα της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν το όχημά στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε ριπές από ενόπλους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη στη Βαγδάτη.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Οκταετία Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο;

Ο κ. Ράμσφελντ έχει δεχθεί κατά καιρούς επικρίσεις για την «επιχείρηση» Ιράκ

Στην Ουάσινγκτον Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανώνυμα ότι ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου Τζορτζ Μπους να παραμείνει επικεφαλής του Πενταγώνου για τέσσερα ακόμα χρόνια.

Μέχρι τώρα φήμες έφεραν τον κ. Ράμσφελντ να παραιτείται από τη θέση του εξαιτίας των επικρίσεων που έχει δεχθεί για το χειρισμό της κρίσης στο Ιράκ.

Αλλά όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, ο κ. Ράμσφελντ προφανώς επιθυμεί να παραμείνει στο Πεντάγωνο, έχοντας θέσει ως αποστολή της δεύτερης θητείας του την αναμόρφωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στις νέες απειλές.

Η τύχη του υπουργού Άμυνας ήταν το τελευταίο μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μπους. Τα υπόλοιπα νευραλγικά πόστα στην κορυφή της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη κατανεμηθεί, καθώς:

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει η προεδρική σύμβουλος Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, στη θέση του Κόλιν Πάουελ,

Το υπουργείο Εσωτερικής/ Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβάνει ο αστυνομικός διοικητής Μπέρναρντ Κέρικ, στη θέση του Τομ Ριτζ,

Ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε από τον Τζον Άσκροφτ ο στενός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος του προέδρου, Αλμπέρτο Γκονζάλεζ.

Συνολικά 8 υπουργοί της πρώτης κυβερνητικής θητείας Μπους έχουν παραιτηθεί μετά την επανεκλογή του στις 2 Νοεμβρίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.