Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-07
Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 02:25 (Ώρα Λονδίνου) Απολύσεις χιλιάδων ατόμων στο BBC Την απόφαση του γενικού διευθυντή του BBC να προβεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του οργανισμού, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι μπορεί να χαθούν μέχρι και 5.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που θα αποφέρει στον οργανισμό περισσότερα από 320 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σκοπός του οργανισμού είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα για την παραγωγή ποιοτικών προγραμμάτων. Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι σκοπός του γενικού διευθυντή του BBC, Μαρκ Τόμπσον, είναι να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον του οργανισμού. Το άρθρο επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Μαρκ Τόμπσον, θα δοθούν περισσότερα χρήματα σε ποιοτικές σειρές, στον ειδησεογραφικό τομέα και στα παιδικά προγράμματα. Ο ΙΡΑ, οι θάλασσες και η Ευρώπη Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι η συμφωνία ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία κατέρρευσε για μία φωτογραφία. Το δημοσίευμα εξηγεί ότι ο ΙΡΑ δέχθηκε να προβεί σε αφοπλισμό, αλλά απέρριψε το αίτημα να υπάρξουν φωτογραφίες αυτής της διαδικασίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «εξευτελιστικό». Με τίτλο «Οι θάλασσές μας πεθαίνουν», η Ιντιπέντεντ (Independent) σχολιάζει ότι τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για μία «οικολογική καταστροφή» των υδάτων γύρω από τη Βρετανία. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εκκλήσεις για την απαγόρευση της αλιείας στο ένα τρίτο των βρετανικών υδάτων. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι η ερώτηση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα είναι εξαιρετικά απλή, προκειμένου να μην κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω γεγονός αποτελεί νίκη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος δεν ήθελε να υπάρξει μία «φορτισμένη θετικά» ερώτηση, σε αντίθεση με τους φιλοευρωπαίους βουλευτές του εργατικού κόμματος.
Η όπερα επιστρέφει στη Σκάλα του Μιλάνου Η ανακαίνιση της Σκάλας κόστισε 61 εκ. ευρώ Μετά από τρία χρόνια η φημισμένη σε όλο τον κόσμο Σκάλα του Μιλάνου είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό. Την Κυριακή ήταν η γενική πρόβα της όπερας του Αντόνιο Σαλιέρι την οποία παρακολούθησαν όλοι όσοι δούλεψαν για την ανακαίνιση της Σκάλας που διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 61 εκατομμύρια ευρώ. Η όπερα Εουρόπα Ρικονοσιούτα του Σαλιέρι ήταν η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο θέατρο το 1778. Ο Ρικάρντο Μούτι, ο μουσικός διευθυντής και κύριος μαέστρος της Σκάλας είπε ότι η γενική πρόβα ήταν «αφιερωμένη σε όλους όσους εργάζονται στο θέατρο, στην μεγάλη οικογένεια της Σκάλας». Ο Ρικάρντο Μούτι πιστεύει πως ο Σαλιέρι, που έπεσε σχεδόν στην αφάνεια μετά την παρουσίαση της όπερας του στα εγκαίνια της Σκάλας, θα πρέπει να αποκατασταθεί σαν ένας από τους μουσικούς γίγαντες της εποχής του. Η όπερα του δεν παρουσιάστηκε ξανά μετά τις πρώτες εκείνες παραστάσεις του 1778 και η Σκάλα έπρεπε να τυπώσει τις παρτιτούρες από την αρχική χειρόγραφη παρτιτούρα του Σαλιέρι που βρισκόταν στην βιβλιοθήκη της. Η ανακαίνιση του θεάτρου έγινε για να βελτιωθεί η ακουστική του και η δυνατότητα παρουσίασης πιο απαιτητικών σε σκηνικά παραστάσεων. Η σκηνή οικοδομήθηκε εκ νέου έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση τριών διαφορετικών παραστάσεων όπερας την ίδια μέρα. Τα σχέδια ανακαίνισης του ιστορικού θεάτρου επικρίθηκαν έντονα από όσους πίστευαν ότι έπρεπε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Σκάλα ανακαινίζεται ριζικά. Το αρχικό θέατρο είχε καταστραφεί από βόμβα στη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου και ανοικοδομήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να υποδεχθεί την πρώτη συναυλία με μαέστρο τον θρυλικό Αρτούρο Τοσκανίνι.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου) Το «αδύναμο» δολάριο πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές Η τιμή του δολαρίου έπεσε την Τρίτη σε νέο επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ παρά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Στις χρηματαγορές της Άπω Ανατολής το ευρώ ανήλθε ως τα 1,3468 δολάρια, για να σταθεροποιηθεί στο 1,3450 δολάρια το απόγευμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Οι 12 χώρες μέλη της ευρωζώνης είχαν καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της «υπερβολικής κινητικότητας» του δολαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσαν την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα προκειμένου να μειώσει το τεράστιο εμπορικό της έλλειμμα και το δημόσιο έλλειμμα. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θίγονται άμεσα από το «αδύναμο» δολάριο καθώς αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα τους είναι ακριβότερα και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει το τελευταίο δίμηνο το 9% της αξίας του έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η διολίσθηση του δολαρίου θα συνεχιστεί λόγω του «διπλού ελλείμματος» της αμερικανικής οικονομίας αποτέλεσμα του οποίου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρειάζονται να προσελκύουν κάθε μέρα ως και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου) Επιφυλάξεις Πούτιν για τις εκλογές στο Ιράκ Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για σταθερότητα της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και διεθνείς διαμεσολαβητές. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι δύο υποψήφιοι, κ.κ. Γιανουκόβιτς και Γιουσένκο συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο για να αποφευχθούν περιστατικά εκλογικής νοθείας και ότι πρέπει να αντικατασταθεί η κεντρική εφορευτική επιτροπή που επέβλεψε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, των οποίων το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις. Ο κ. Κούτσμα διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι επετεύχθη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στις συνομιλίες του με τους διεθνείς διαμεσολαβητές. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουϊ, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τα σχέδια διεξαγωγής εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο όσο, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι τα σχόλια του προέδρου Πούτιν αποτελούν έμμεση κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Κρεμλίνου για τις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ που καταβάλει η προσωρινή κυβέρνηση του κ.Αλάουϊ. Ο κ.Αλάουϊ πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στη Μόσχα έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές που προγραμματίζονται για τις 30 Ιανουαρίου. Την Τρίτη ι προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Γάουερ, εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 30 Ιανουαρίου παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, λέγοντας ότι «κάθε αναβολή θα παρέτεινε την αγωνία του ιρακινού λαού και θα αύξανε τη δυσαρέσκεια του». Ο κ.Πούτιν αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Ρωσίας προς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ και τόνισε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις προσπάθειες του κ.Αλάουϊ για σταθερότητα στο Ιράκ. Ο κ.Αλάουϊ αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσίας να παραγράψει το 90% του χρέους του Ιράκ προς αυτήν είπε ότι θα βοηθήσει τη Μόσχα να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της ιρακινής οικονομίας.
Η κοινωνική απόδοση των ολυμπιακών έργων κατά την μετολυμπιακή τους χρήση καθορίζει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα τα σχέδια της κυβέρνησης. Η κοινωνική ευαισθησία, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η πλήρης διαφάνεια και η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι οι προτεραιότητες στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση για το συγκεκριμένο θέμα, στο Μαρούσι. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, όλες οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν με στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα του Αθηναίου πολίτη, με τη μικρότερη δυνατή εμπορική χρήση, σύμφωνα και με τα σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί τα περασμένα χρόνια. Ο Κώστας Καραμανλής, εξήγησε ότι η διαχείριση και αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων γίνονται με αναπτυξιακά και όχι στενά δημοσιονομικά κριτήρια κι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ, εντατικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια. Με ανοιχτούς, δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις. Η κα Πετραλιά συμπλήρωσε ότι, για να γίνει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης πράξη, το υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει σχέδιο νόμου, το οποίο διασφαλίζει ότι οι προτεινόμενες λύσεις για την αξιοποίηση κάθε εγκατάστασης εδράζονται σε ξεκάθαρες και ασφαλείς νομικές βάσεις. Τέλος, επισήμανε ότι για τη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη όλων των εγκαταστάσεων το υπουργείο Πολιτισμού έχει στον προϋπολογισμό του 85 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2005, αν και συμπλήρωσε πως δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτούν όλα αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Although the greek president has no political power he is an important symbol of the unity of the country. Mr Sephanopoulos was successful in the greek scene but completely absent from the european and international scenes. In my opinion, the new president should be able to represent Greece in the international scene. No need to be a strictly political person. Being a woman would be a great progress and honour for the country. Konstantopoulos would be a very poor choice- unsuccessful, narrowminded politician- with no european vision. Theodorakis could have been good a few years ago; now he gives the impression that he lives in the past. My personal choice is Simitis and second best a woman that i admire Mrs Helen Glygatzi-Arvehler. A brilliant presence in Greece and in Europe. Dimitris T. (France) Mr Stefanopoulos has certainly set an extremely high bar for the next President to aspire to. Whoever gets voted in will have their work cut out for them. Mr Stefanopoulos was the first President of Greece that I was proud of. Let's see the next one fill those shoes... Andreas (Kos, Greece) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα... Mιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Κατά τη γνώμη μου ο νέος προ.της δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολιτκό πρώσωπο διότι οι διεθνείς εξελίξεις σήμερα το απαιτούν. Κατα δεύτερον, θα ήταν πολύ θετικό και ιδιαιτέρως τονοτικό της ελληνικής κοινωνίας ο νέος πρόεδρος να προέρχεται απο τους κόλπους της αριστεράς ή τουλάχιστον να έχει αριστερό παρελθόν. Πιστεύω πως με μια κεντρο-δεξιά κυβέρνηση και έναν πρόεδρο από την αριστερά το μύνημα της ενώτητας των ελλήνων και της ομοωψυχίας θα ισχυροποιηθεί και περισσότερο. Στους σημερινούς καιρούς που διανύουμε θα ήταν ο καλύτερος θεμιτός συνδιασμός για την Ελλάδα! Αρίσταρχος (Ελλάς) Was erwartet man gemeinhin von einem kunftigen Prasidenten:Vor allem die Kraft der Integration im eigenen Land und ein sicheres Auftreten auf dem internationalen Parkett. Evangelos Panagiotidis (Deutschland) Πρόεδρο προτείνω τον πρόεδρο του δικαστηρίου της 17η Νοέμβρη. Καλός δικαστής, νομικός και όχι πολιτικός. J. M. (Σέρρες, Ελλάς) Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χει: Τη δύναμη του Σπαρτιάτη, τη σοφία του Αθηναίου, και τη γενναιότητα του Μακεδόνα! Και δε θα πρέπει να είναι μουγγός! Αντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γυναίκα. Εγώ θα ήθελα να είναι πάλι ο ίδιος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται! Τουλάχιστον ο Στεφανόπουλος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να είναι άξιος διάδοχός του! Δημήτρης Α. (Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Ευάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι μ όλη αυτή η προεδρολογία είναι ανευ ουσίας αν εκλεγεί 'αριστερός' πρόεδρος τύπου Κωνσταντόπουλου ή αν εκλεγεί κάποιος άλλος δεν αλλάζει η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να την επηρεάσει ο πρόεδρος άρα συμφέρον της αριστεράς είναι να μείνει μακριά από αυτήν την ιστορία γιατί κακό θα της κάνει και να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Γιώργος (Ελλάς) I hope that Greeks will go for someone intelligent and smart as Mr. Simitis. Αnthony (London, UK) Η σημαντικότητα του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετίζεται με το πρόσωπο που καλείται να τον υπηρετήσει. Η Ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα είχε στο πρόσφατο παρελθόν και σημαντικούς και μέτριους Προέδρους Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι το προφίλ του επόμενου Προέδρου πρέπει να είναι όμοιο με το προφίλ του Κ. Στεφανόπουλου σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό αλλά θα με ικανοποιούσε αν ο νέος Πρόεδρος διέθετε επιπλέον μια ακτινοβολούσα πνευματικότητα που θα ενέπνεε τον λαό. Θεωρώ ότι η κα Αρβελέρ καλύπτει την εικόνα αυτή. Επιπλέον είναι και γυναίκα που στη παρούσα φάση αποτελεί κάτι το ριζοσπαστικό. Απόστολος Π. (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Who else, but King Constantine of Greece! Νicholas (Washington DC, USA) Τοξικομανείς της εξουσίας υπάρχουν πολλοί. Νίκος Κωνσταντόπουλος, όμως, Ένας! Παναγιώτης (Eλλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα να συνδιάζεται με τις βουλευτικές εκλογές για να αποφεύγεται η κάθε λίγο και λιγάκι προσφυγή στις κάλπες. Eυάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα αλλά και για να ασχολούνται κάποιοι πολιτικοί ώστε να φαίνεται ότι κάνουν και κάτι. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι γυναίκα αλβανικής καταγωγής. Μιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Επιβάλεται αυτό στη σημερινή εποχή που η κρίση των προτύπων οδηγεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους στη μίμηση ανθρώπων που όχι μόνο δεν το αξίζουν αλλά βλάπτουν με την συμπεριφορά τους τις προσωπικότητες των μιμητών τους. Πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος με ήθος. Γιατί όχι και μία σύγχρονη και αξιόλογη Ελληνίδα... Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης. Μαργαρίτα Πατέρα (Καστοριά, Ελλάς) Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος των Ελλήνων. Γιάννης (Αθήνα, Ελλάς) Για μενα ο καλυτερος προεδρος θα ηταν 1)Βασιλης Λεβεντης 2)Γεωργιος Καρατζαφερης 3)Καλομοιρα 4)Ελενη Μενεγακη. Ιοannis Papadopoulos (Germany) GIANA AGELOPOULOU Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The best choice for president would be Costas Simitis. He is a world wide reputation, he's an academic and he is a respected figured in the E.U. Mikis Theodorakis is a risky choice because he can be undiplomatic at times - he caused great damage to his international prestige because of his 2003 antisemitic statements. Kostis Champaign (USA) President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics). Omiros Sarikas (London, UK) Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του. Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα. Διομήδης (Ελλάς) Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........ Πάρης Καπτάνης (Ελλάς) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) ... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα. Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς) Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας. Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution. Constantine Heridis (S/vale, USA) In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. () Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. () Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια. Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις. Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά. Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος? Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς) Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες. Κώστας Κ (Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. Constantine Heridis (S/vale, USA) Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής). Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία. Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς) Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties. Nikos Prosfigas (USA) Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα. Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση. Γεράσιμος (Ελλάς) In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis. Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια. Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη. Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε. Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) ...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;) Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany) Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ... Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ). Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush). Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς) Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό. Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Αλέξανδρος (Ελλάς) Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι; Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία) Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The President represent the nation, not an ideology Nikolas Nikoloutsos (Athens) Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης... Αλέξανδρος (Ελλάδα) I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature. ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων Η. Κ. (Ελλάδα) I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy () Athanasios Antoniadis (Sweden) Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα) ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου; Η. Κ. (Ελλάδα) Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι. Ιωάννης (Αθήνα) The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician. the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not Athanasios Antoniadis (Sweden) The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation. The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament. The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally. Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party. Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens. The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. () Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη) Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα. Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός. Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα) Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο Alexandros Dinas (London, United Kingdom) What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held. It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches. Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first... Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της. Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο. Alexandros Dinas (London, United Kingdom) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία και διαφωνία στην Ουκρανία Αλλαγή στη σύνθεση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής συμφώνησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και διεθνείς διαμεσολαβητές. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ απάντησε στην κριτική που ασκεί εδώ κι εβδομάδες το Κρεμλίνο για παρέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά προβλήματα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο παρά για την ελευθερία του ουκρανικού λαού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε δύο σημεία. Πρώτον, στο ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο για να αποφευχθούν περιστατικά εκλογικής νοθείας στο μέλλον. Και δεύτερον ότι πρέπει να αντικατασταθεί η κεντρική εφορευτική επιτροπή που επέβλεψε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, των οποίων το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις. Στο κοινοβούλιο θα καταθέσει τις προτάσεις για αλλαγή Συντάγματος ο πρόεδρος Κούτσμα Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική επιτροπή έδωσε το προβάδισμα στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γεγονός που ενέτεινε τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις από τους οπαδούς του Βίκτορ Γιουσένκο. Ωστόσο, κατά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας, που συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν συμφώνησαν στις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά το ρόλο του προέδρου. Οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εκ νέου στις 26 Δεκεμβρίου. Διαψεύδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Ο Αμερικανός υπουργός καταδίκασε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Δύση χρησιμοποιεί τους παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για να επεμβαίνει στην πολιτική ζωή των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Ο κ.Πάουελ βρίσκεται στη Σόφια για τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ Ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια για τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ανταγωνίζονται κανέναν, ούτε διεκδικούν κάποια από αυτές τις χώρες και ούτε τις αναγκάζουν να διαλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Αναφερόμενος στην καταγγελία της Ρωσίας για ανάμειξη του ΟΑΣΕ στην εκλογική διαδικασία της Ουκρανίας ο κ. Πάουελ είπε: «Δεν είδαμε κάποιον να επεμβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας τουναντίον είδαμε τη διεθνή κοινότητα ενωμένη να υποστηρίζει τη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ελεύθερες, δίκαιες και ανοικτές εκλογές. Οι Ουκρανοί αξίζουν αυτό το δικαίωμα και ελπίζουμε ότι θα το κατακτήσουν στο τέλος του μήνα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε την επιθυμία ο ΟΑΣΕ να αναλάβει πιο πρακτικές και οικονομικής φύσεως αποστολές και να ασχολείται λιγότερο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εκλογικές διαδικασίες. ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν ότι η μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη, αλλά οι αλλαγές που προτείνει η κάθε πλευρά είναι τελείως διαφορετικές.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου) Εμπορικότερου χαρακτήρα προγράμματα θέλει ο γενικός διευθυντής του BBC Το BBC ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου το 10% των εργαζομένων του σε πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω περικοπές προσωπικού μελλοντικά. Η πλειοψηφία των περίπου 3.000 απολύσεων θα πραγματοποιηθεί σε κλάδους που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην παραγωγή προγράμματος, όπως στην οικονομική διαχείριση και στον κλάδο προσωπικού. Άμεσος στόχος των περικοπών είναι η εξοικονόμηση 320 εκατομμυρίων στερλινών από τον προϋπολογισμό της δήμόσιας επιχείρησης θεάματος τα επόμενα τία χρόνια. Ύστερα από σειράς αναθεωρήσεων των εργασιακών πρακτικών και εκπομπών της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης, η διοίκηση της αποφάσισε να αυξήσει τις εξωτερικές παραγωγές, να μετακινήσει εντός πενταετίας μεγάλα τμήματα όπως το αθλητικό, το πέμπτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου και τα παιδικά κανάλια από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ. Επίσης θα πουληθούν ορισμένα από τα περιοδικά και ίσως ολόκληρος εκδοτικός κλάδος βιβλίων του BBC. Ανακοινώνοντας τις αλλαγές ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Μαρκ Τόμσον, είπε ότι θέλει να μεταμορφώσει το BBC και να διαθέσει περισσότερα κονδύλια σε εμπορικότερου χαρακτήρα προγράμματα. Το πρόγραμμα περικοπών έχει σύμφωνα με τους εμπνευστές του σκοπό να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα χρηματοδότησης του BBC, του οποίου τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τις εισφορές που πληρώνουν οι ακροατές και τηλεθεατές του.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Mr Stefanopoulos has certainly set an extremely high bar for the next President to aspire to. Whoever gets voted in will have their work cut out for them. Mr Stefanopoulos was the first President of Greece that I was proud of. Let's see the next one fill those shoes... Andreas (Kos, Greece) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα... Mιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Κατά τη γνώμη μου ο νέος προ.της δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολιτκό πρώσωπο διότι οι διεθνείς εξελίξεις σήμερα το απαιτούν. Κατα δεύτερον, θα ήταν πολύ θετικό και ιδιαιτέρως τονοτικό της ελληνικής κοινωνίας ο νέος πρόεδρος να προέρχεται απο τους κόλπους της αριστεράς ή τουλάχιστον να έχει αριστερό παρελθόν. Πιστεύω πως με μια κεντρο-δεξιά κυβέρνηση και έναν πρόεδρο από την αριστερά το μύνημα της ενώτητας των ελλήνων και της ομοωψυχίας θα ισχυροποιηθεί και περισσότερο. Στους σημερινούς καιρούς που διανύουμε θα ήταν ο καλύτερος θεμιτός συνδιασμός για την Ελλάδα! Αρίσταρχος (Ελλάς) Was erwartet man gemeinhin von einem künftigen Präsidenten:Vor allem die Kraft der Integration im eigenen Land und ein sicheres Auftreten auf dem internationalen Parkett. Evangelos Panagiotidis (Deutschland) Πρόεδρο προτείνω τον πρόεδρο του δικαστηρίου της 17η Νοέμβρη. Καλός δικαστής, νομικός και όχι πολιτικός. J. M. (Σέρρες, Ελλάς) Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χει: Τη δύναμη του Σπαρτιάτη, τη σοφία του Αθηναίου, και τη γενναιότητα του Μακεδόνα! Και δε θα πρέπει να είναι μουγγός! Αντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γυναίκα. Εγώ θα ήθελα να είναι πάλι ο ίδιος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται! Τουλάχιστον ο Στεφανόπουλος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να είναι άξιος διάδοχός του! Δημήτρης Α. (Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Ευάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι μ όλη αυτή η προεδρολογία είναι ανευ ουσίας αν εκλεγεί 'αριστερός' πρόεδρος τύπου Κωνσταντόπουλου ή αν εκλεγεί κάποιος άλλος δεν αλλάζει η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να την επηρεάσει ο πρόεδρος άρα συμφέρον της αριστεράς είναι να μείνει μακριά από αυτήν την ιστορία γιατί κακό θα της κάνει και να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Γιώργος (Ελλάς) I hope that Greeks will go for someone intelligent and smart as Mr. Simitis. Αnthony (London, UK) Η σημαντικότητα του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετίζεται με το πρόσωπο που καλείται να τον υπηρετήσει. Η Ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα είχε στο πρόσφατο παρελθόν και σημαντικούς και μέτριους Προέδρους Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι το προφίλ του επόμενου Προέδρου πρέπει να είναι όμοιο με το προφίλ του Κ. Στεφανόπουλου σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό αλλά θα με ικανοποιούσε αν ο νέος Πρόεδρος διέθετε επιπλέον μια ακτινοβολούσα πνευματικότητα που θα ενέπνεε τον λαό. Θεωρώ ότι η κα Αρβελέρ καλύπτει την εικόνα αυτή. Επιπλέον είναι και γυναίκα που στη παρούσα φάση αποτελεί κάτι το ριζοσπαστικό. Απόστολος Π. (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Who else, but King Constantine of Greece! Νicholas (Washington DC, USA) Τοξικομανείς της εξουσίας υπάρχουν πολλοί. Νίκος Κωνσταντόπουλος, όμως, Ένας! Παναγιώτης (Eλλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα να συνδιάζεται με τις βουλευτικές εκλογές για να αποφεύγεται η κάθε λίγο και λιγάκι προσφυγή στις κάλπες. Eυάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα αλλά και για να ασχολούνται κάποιοι πολιτικοί ώστε να φαίνεται ότι κάνουν και κάτι. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι γυναίκα αλβανικής καταγωγής. Μιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Επιβάλεται αυτό στη σημερινή εποχή που η κρίση των προτύπων οδηγεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους στη μίμηση ανθρώπων που όχι μόνο δεν το αξίζουν αλλά βλάπτουν με την συμπεριφορά τους τις προσωπικότητες των μιμητών τους. Πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος με ήθος. Γιατί όχι και μία σύγχρονη και αξιόλογη Ελληνίδα... Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης. Μαργαρίτα Πατέρα (Καστοριά, Ελλάς) Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος των Ελλήνων. Γιάννης (Αθήνα, Ελλάς) Για μενα ο καλυτερος προεδρος θα ηταν 1)Βασιλης Λεβεντης 2)Γεωργιος Καρατζαφερης 3)Καλομοιρα 4)Ελενη Μενεγακη. Ιοannis Papadopoulos (Germany) GIANA AGELOPOULOU Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The best choice for president would be Costas Simitis. He is a world wide reputation, he's an academic and he is a respected figured in the E.U. Mikis Theodorakis is a risky choice because he can be undiplomatic at times - he caused great damage to his international prestige because of his 2003 antisemitic statements. Kostis Champaign (USA) President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics). Omiros Sarikas (London, UK) Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του. Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα. Διομήδης (Ελλάς) Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........ Πάρης Καπτάνης (Ελλάς) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) ... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα. Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς) Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας. Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution. Constantine Heridis (S/vale, USA) In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. () Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. () Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια. Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις. Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά. Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος? Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς) Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες. Κώστας Κ (Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. Constantine Heridis (S/vale, USA) Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής). Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία. Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς) Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties. Nikos Prosfigas (USA) Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα. Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση. Γεράσιμος (Ελλάς) In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis. Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια. Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη. Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε. Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) ...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;) Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany) Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ... Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ). Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush). Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς) Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό. Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Αλέξανδρος (Ελλάς) Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι; Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία) Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The President represent the nation, not an ideology Nikolas Nikoloutsos (Athens) Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης... Αλέξανδρος (Ελλάδα) I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature. ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων Η. Κ. (Ελλάδα) I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy () Athanasios Antoniadis (Sweden) Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα) ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου; Η. Κ. (Ελλάδα) Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι. Ιωάννης (Αθήνα) The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician. the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not Athanasios Antoniadis (Sweden) The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation. The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament. The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally. Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party. Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens. The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. () Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη) Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα. Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός. Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα) Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο Alexandros Dinas (London, United Kingdom) What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held. It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches. Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first... Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της. Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο. Alexandros Dinas (London, United Kingdom) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου) Εξετάστηκε την Δευτέρα, από το συμβούλιο υπουργών οικονομίας των κρατών της ευρωζώνης, η έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα ελλιπή δημοσιονομικά στοιχεία που έχει δώσει στην ΕΕ η Ελλάδα επί κυβερνήσεων Σημίτη. Την Τρίτη η έκθεση υιοθετείται από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της κοινότητας (ECOFIN), όπως έκανε γνωστό ο έλληνας υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι, μετά ταύτα, το μόνο που απομένει είναι η σύνταξη έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, στο κοινοτικό πεδίο πλέον, ούτως ώστε να μην υπάρξουν πια στο μέλλον φαινόμενα παροχής ελλιπών και λανθασμένων στοιχείων όπως συνέβη κατά το παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως ανακοινώθηκε από την ολλανδική προεδρία και την ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα συζητηθούν τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία προκειμένου να επιτύχουν την δημοσιονομική εξισορρόπησή τους. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε, σχετικά με την ελληνική υπόθεση, ότι στην ανακοίνωση που θα εκδώσει το Εκοφίν, αφενός μεν θα αναγνωρίζεται η καλή συνεργασία που υπάρχει με τη σημερινή κυβέρνηση, αφετέρου δε θα επιμερίζονται οι ευθύνες του παρελθόντος, οι οποίες αφορούν την Ελλάδα αλλά και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών στοιχείων. Ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι η υπόθεση «κλείνει οριστικά» και η Ελλάδα έχει δύο χρόνια περιθώριο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3%. Τέλος, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι να έλθει σε θεσμική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες από την πλευρά της Αθήνας προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα τα ευρύτερα δυνατά περιθώρια κινήσεων σε ότι αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής το 2005 και το 2006.
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα έχει την Πέμπτη κατ ιδίαν συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα συζητήσει διεθνή και διμερή θέματα. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Μιρόνωφ, τον πρωθυπουργό κ. Φράντκωφ και το δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας κ. Λουζκώφ. Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ρώσο Πατριάρχη, κ. Αλέξιο, και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, παρουσία των οποίων θα απονείμει τιμητικό μετάλλιο στο γιo του έλληνα δασκάλου Γιάννη Κανίδη που φονεύθηκε στο Μπεσλάν. Πριν την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ, Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το δεύτερο σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, που έχει ετοιμάσει η ολλανδική προεδρία για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Ακολούθως, ο κ. Μπαλκενέντε θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα έχει συνομιλίες με τον κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα ακολουθεί την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, η οποία κρίθηκε ως «αξιέπαινη» από τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου) Το αναμενόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» στα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν στο Ζάππειο μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι αυτό εκπληρώνει μια συνταγματική επιταγή κι έχει μεγάλη σημασία για τη δημοκρατία, τη διασφάλιση της πολυφωνίας και την καταπολέμηση της διαπλοκής. Οι διατάξεις του, είπε, διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης δεν θα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την απόσπαση ανταλλαγμάτων από την κρατική μηχανή σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Ακόμη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή της συνταγματικής απαγόρευσης της παράλληλης άσκησης δραστηριοτήτων που αφορούν δημόσιες συμβάσεις και λειτουργίας μέσων ενημέρωσης. Έτσι αποκλείονται από τέτοιους διαγωνισμούς οι εξωχώριες (οφ σορ) εταιρίες που δρουν στους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους και ορίζουν με σαφήνεια την έννοια του βασικού μετόχου κατεβάζοντας από το 5% στο 1% το όριο πάνω από το οποίο ένας μέτοχος θεωρείται βασικός. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις έμμεσου ελέγχου εταιριών καθώς και αυτές της "μαύρης" χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης ενώ ορίζονται οι στενοί συγγενείς ως παρένθετα πρόσωπα και καταργείται η σημερινή «δίοδος διαφυγής» της επίκλησης της οικονομικής αυτοτέλειας. Ο κ. Παυλόπουλος πάντως διευκρίνησε ότι τα ξαδέλφια δεν θεωρούνται παρένθετα πρόσωπα εφόσον αποδεικνύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια. Ακόμη, με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται για πρώτη φορά στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (ΕΣΡ) ελεγκτική εξουσία ανάλογη με εκείνη της επιτροπής ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ασυμβιβάστων και προβλέπεται η οργανωτική ενίσχυση του με υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό και τη θέσπιση σύγχρονων ενημερωμένων ηλεκτρονικών μητρώων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης αλλά και για εκείνες που συνάπτουν μεγάλες δημόσιες συμβάσεις. Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα πιστοποιητικά διαφάνειας η διαδικασία έκδοσης των οποίων ήταν προβληματική υπάρχουν αλλαγές και προβλέπονται διαδικασίες που διασφαλίζουν την απουσία ασυμβιβάστων όχι μόνο της συνήθους υπογραφής μιας δημόσιας σύμβασης αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού «όταν θα μπορούσε να ασκηθεί αθέμιτη επιρροή». Οι ποινές για τους παραβάτες των συνταγματικών και νομοθετικών απαγορεύσεων σε όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις θα είναι αυστηρές ενώ θεσπίζεται και η ακυρότητα όσων συμβάσεων συνάπτονται παρανόμως και επιβάλλονται βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις διοικητικού χαρακτήρα που θα καταστήσουν την ύπαρξη ασυμβιβάστου άκρως επικίνδυνη και ασύμφορη για τον παραβάτη. Η θέση του ΠΑΣΟΚ Για δημιουργία εντυπώσεων και μή ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος της διαφάνειας επέκρινε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό δεν απαντά ουσιαστικά στα κύρια θέματα, δημιουργεί σύγχιση και δεν παρέχει αξιόπιστες λύσεις, καθώς τοποθετείται σε μια στενή διοικητική και ποσοτική λογική, χωρίς τελικά να δημιουργεί το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του θέματος στη βάση των πραγματικών απαιτήσεων. Είπε επίσης ότι η θέση του κόμματός του υπέρ της διαφάνειας είναι δεδομένη και απόλυτη γιατί η διαφάνεια και η αυτονομία της πολιτικής είναι θέμα αρχής, δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη. Τέλος, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου απο την κυβέρνηση προκειμένου να το αξιολογήσει συνολικά και να εξειδικεύσει τις παρατηρήσεις του, ενώ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις θέσεις του και για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής και τις προτάσεις του για τα θέματα αυτά. ΚΚΕ και ΣΥΝ Ως απόπειρα της κυβέρνησης «να βάλει στο χώρο της λεγόμενης διαπλοκής μια τάξη, που αφορά την πλουτοκρατία και τις διαδικασίες του ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της και όχι τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους» χαρακτήρισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «και με το νέο νομοσχέδιο η πλουτοκρατία θα συνεχίσει να νέμεται τις δημόσιες προμήθειες και έργα και να καταληστεύει τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο». Ο ΣΥΝ στη σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι «έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστούν επί της ουσίας οι αναγκαίες ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες το κόμμα μας, όπως και άλλοι φορείς της δημόσιας ζωής, είχαμε εγκαίρως επικαλεστεί. Όταν κατατεθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι κατευθύνεις για να υπάρξουν οι πληρέστεροι όροι εφαρμογής τους με ενίσχυση των μηχανισμών έλεγχου και διαφάνειας».
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάτωσαν τα Ελληνόπουλα. Έρευνα του ΟΟΣΑ αξιολογεί τις μαθητικές επιδόσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γενεές 14 περνάνε τον βασικό μέτοχο. Γροθιά στη διαπλοκή από Καραμανλή-Ρουσόπουλο. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κλείνουν οι πόρτες για τους "νταβατζήδες". Ανελέητο κατά της Διαπλοκής το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νταβατζήδες τέλος. Η κυβέρνηση κόβει τον ομφάλιο λώρο των Μέσων Ενημέρωσης με το κράτος. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Βασικά" ...τέρμα. Τους βαρόνους, προμηθευτές-εργολάβους πλήττει το ν/σ περί "βασικού μετόχου". Η ΑΥΓΗ: Σύγκρουση για τον έλεγχο της διαπλοκής. Αυστηρότερες αρχές για τον "βασικό μέτοχο" παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. ΑΥΡΙΑΝΗ: Γαλάζιες κασέτες πράσινοι λογαριασμοί. Τα τρία βίντεο-φωτιά, ο τροφοδότης 36154634 και η Τράπεζα "πλυντήριο" στην Βηρυτό. Όλο το παρασκήνιο για τον πόλεμο της "μίζας" στα οπλικά συστήματα. ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Ζορμπάς εξετάζεται... Τον περιμένουν σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής. Ο συνταξιούχος εισαγγελεύς που ρυθμίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γροθιά στη διαπλοκή. Ποια μηνύματα στέλνει ο Καραμανλής με το "βασικό μέτοχο". ΕΘΝΟΣ: Παγκόσμια πατέντα made in... Ζάππειο. Βασικός μέτοχος: Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα, Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρηματίες. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα βρει τρόπο ο μέτοχος για να μην είναι ...αμέτοχος. Παρ' όλο που η κυβέρνηση με νόμο προσπαθεί να διασφαλίσει την διαφάνεια για τον βασικό. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα πάνω-κάτω με τον βασικό μέτοχο. Η κυβέρνηση βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο για την πάταξη της διαπλοκής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τολμηρό χτύπημα στη διαπλοκή. Κυβέρνηση: Αυστηρός ο νόμος και με μηχανισμούς εφαρμογής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυστηρότερες ρυθμίσεις κατά διαπλοκής, αλλά... Βασικώς... άναψε φωτιές. ΕΞΠΡΕΣ: "Απώλειες εσόδων από ΦΠΑ. Τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 1,25% έναντι ετήσιου στόχου 15,3%". ΕΣΤΙΑ: Ο νέος νόμος για την διαπλοκή. Απόλυτο ασυμβίβαστο ΜΜΕ και δημοσίων συμβάσεων. ESPRESSO: Παγίδα θανάτου στη γυναίκα που ήθελε να χτυπήσει τα κυκλώματα. Επίθεση σε κρατικό λειτουργό έξω από το γραφείο της. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ομοβροντία διαφωνιών για τον "βασικό μέτοχο". Επιστολή-προειδοποίηση στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη κυβέρνησης-διαπλοκής. Το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο εξοργίζει τα θιγόμενα κυκλώματα. ΚΕΡΔΟΣ: "Κερδίζουν τα ακίνητα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Πλεονεκτούν οι εισηγμένες με ακίνητα έναντι των ανταγωνιστριών". Ο ΛΟΓΟΣ: Στην πράξη θα κριθεί ο βασικός μέτοχος. Από 5% στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης ΜΜΕ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυξημένη η παρακράτηση φόρου αποδοχών το 2005. Ολόκληρη η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα στείλει το υπουργείο". ΤΑ ΝΕΑ: Καταργεί "οφ-σορ" και... συγγενείς. Δέκα ερωτήματα για το αν είναι εφαρμόσιμος. Η ΝΙΚΗ: Βασικός μέτοχος στη διαπλοκή. Αυστηρό, διάτρητο και αναποτελεσματικό το ν/σ της κυβέρνησης. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους. Συλλαλητήρια 9 Δεκέμβρη. TRAFFIC NEWS: Η Τατιάνα κλείνει τα στόματα των συκοφαντών. Η Στεφανίδου βάζει τέλος στις φήμες που την ήθελαν να περνάει κρίση στη σχέση της με τον Ευαγγελάτο. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέλος η διαπλοκή στα ΜΜΕ; Με το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου. Η ΧΩΡΑ: 7.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και σε νοσοκομεία. Αναλυτικά όλες οι προκηρύξεις και οι θέσεις εργασίας. Μέχρι το τέλος του μήνα οι αιτήσεις για 5.994 θέσεις στην εκπαίδευση. City Press: Δρακόντειος νόμος για το "βασικό μέτοχο". Η κυβέρνηση περιορίζει το ποσοστό του βασικού μετόχου από 5% σε 1%. METRO: Κόντρα για τη διαπλοκή. Εν μέσω επικρίσεων παρουσιάστηκε το ν/σ για τον «βασικό μέτοχο». Νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο Η METRO σημειώνει ότι "πολλές νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να προκαλέσουν και ανακατατάξεις στον χώρο του Τύπου σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο". Η City Press εκτιμά ότι "η κυβέρνηση περιορίζει το ποσοστό του βασικού μετόχου από 5% σε 1%. Δεν αναγνωρίζεται πλέον η οικονομική αυτοτέλεια των συγγενικών προσώπων". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "τις σφοδρές αντιδράσεις των θιγόμενων επιχειρηματιών, που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και ταυτόχρονα ελέγχουν ΜΜΕ, προκάλεσε η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο, τις κύριες αρχές του οποίου παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος και Αν. Παπαληγούρας". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "χέρι βοηθείας προς τη ΝΔ απλώνει ο ΣΥΝ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο". Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει "αυστηρό μεν, διάτρητο δε και σε αρκετά σημεία ανεφάρμοστο το νέο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο". Τα ΝΕΑ σε σχόλιό τους αναφέρουν ότι "σε κάθε περίπτωση η ριζική αντιμετώπιση της διαπλοκής και των άνομων σχέσεων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας θα απαιτήσει πολύ πιο ουσιαστικές τομές". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και εκπρόσωποί της παρουσίασαν χθες στο Ζάππειο. Πρόκειται για παγκόσμια πατέντα". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή προαναγγέλλει η κυβέρνηση με το νέο αυστηρό νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με αυστηρότερες διατάξεις από τις ισχύουσες, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εφαρμόσει το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και προμηθευτών του Δημοσίου, με τελικό στόχο να καταπολεμήσει τη διαπλοκή". Η Traffic News αναφέρει ότι "γροθιά στα οργανωμένα συμφέροντα, τα... λαμόγια, τους νταβατζήδες και όσους συνθέτουν το τεράστιο κύκλωμα της διαφθοράς στο χώρο των ΜΜΕ και των δημόσιων έργων δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο που φέρνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή". ΠΓΔΜ Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία διαλόγου και η ανάγκη ταχείας εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επαναβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, πρέσβη Α. Βασιλάκη, και του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον Ν. Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη". Ελληνοτουρκικά- Τουρκία και ΕΕ Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "δεν πρέπει να ξενίζει η υπέρ της Τουρκίας παρέμβασις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι ήταν αναμενόμενη. Αντιθέτως πρέπει να προκαλέση πλήρη ενεργοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως". Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με θετικές αναφορές στα θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος, πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση των ευρωβουλευτών την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία 'δεν είναι ένας νέος όρος που θέτει η ΕΕ στην Τουρκία, αλλά κάτι που ορίζει η λογική, αφού τη στιγμή που θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωρίζεται η απέναντι πλευρά', δήλωσε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μπορέλ". Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "σημαντικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο θα έχει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Κύπρος και ελληνοτουρκικά θα κυριαρχήσουν". Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "στην Ευρώπη υπάρχει ήδη διαμορφωμένη άποψη ότι και αν ακόμα η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν απ΄ την 17η Δεκεμβρίου (κάτι που είναι το πιθανότερο) θα είναι υποχρεωμένη να το πράξει την ώρα που θα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις αφού θα πρέπει να συνομιλεί και με τα '25' κράτη-μέλη". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "τα ... κεραμίδια θα πέσουν στο κεφάλι της Κύπρου, αν βάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησαν χθες βράδυ οι ΗΠΑ τη Λευκωσία εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει τώρα η Τουρκία για το αν τελικά θα γίνει μέλος της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η Ευρώπη εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης γι΄ αυτό και ενδέχεται να λάβει αρνητική απόφαση σχετικά με την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Σύμφωνα με την ESPRESSO "σε αναζήτηση 'σολομώντειας λύσης' βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προκειμένου να μην κλείσει η πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία, η οποία δηλώνει τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις προσέγγισης προς τους '25' πριν από την 17η Δεκεμβρίου". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου) Ορκίστηκε πρόεδρος του Αφγανιστάν Πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βρέθηκαν στην Καμπούλ Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αφγανική πρωτεύουσα, ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας ο εκλεγείς τον περασμένο Οκτώβριο Χαμίντ Καρζάι. Ο κ. Καρζάι είχε χρηματίσει προσωρινός πρόεδρος μέχρι τις εκλογές, που επιβεβαίωσαν την απήχησή του στο εκλογικό σώμα. Από τους κατοίκους της πόλης έχει ζητηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχουν φόβοι για επίθεση από μέλη του ισλαμικού πρώην καθεστώτος των Ταλιμπάν. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους βρίσκονται στην Καμπούλ για την ορκωμοσία, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένεϊ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Είμαστε μαζί σας» Μιλώντας ενώπιον στρατευμάτων στην συμμαχική αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στα περίχωρα της Καμπούλ, ο κ. Τσένεϊ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Αφγανιστάν παρά την αντίθεση των «εχθρών». Αφγανοί κουκουλοφόροι αστυνομικοί ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις στην Καμπούλ Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι με την παρουσία του θέλει να στείλει στον αφγανικό λαό «το μήνυμα ότι ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται στο πλευρό του». «Το Αφγανιστάν δεν θα επιστρέψει ποτέ στο στρατόπεδο του τρόμου και της τυραννίας» πρόσθεσε ο κ. Τσένεϊ. Στο μεταξύ έξι Ταλιμπάν και τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ένοπλες συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, όπως δήλωσε Αφγανός στρατιωτικός. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν περίπου 100 αντάρτες Ταλιμπάν εναντίον βάσης του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου) Βομβιστικές επιθέσεις σε ισπανικές πόλεις Οι δύο μασκοφόροι είχαν ανακοινώσει εκεχειρία τον περασμένο Φεβρουάριο Επτά βόμβες μικρής ισχύος εξερράγησαν σε διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας. Άγνωστος, που ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, είχε τηλεφωνήσει πριν τις εκρήξεις και είχε προειδοποιήσει ότι είχαν τοποθετηθεί επτά βόμβες. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις πόλεις Λεόν, Αβίλα, Σαντιλάνα ντελ Μαρ και Κιουντάντ Ρεάλ στη βόρεια Ισπανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατάφερε να απομακρύνει τον κόσμο από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες σημειώθηκαν μόνο μικροτραυματισμοί. Η 6η Δεκεμβρίου είναι εθνική εορτή στην Ισπανία καθώς είναι η επέτειος της υιοθέτησης του συντάγματος του 1978 στο οποίο όμως αντιτίθεται η ΕΤΑ. Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου η ΕΤΑ είχε τοποθετήσει πέντε βόμβες σε πρατήρια βενζίνης στην περιοχή της Μαδρίτης. Οι εκρήξεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος αλλά λόγω των προειδοποιήσεων δεν είχαν θύματα.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου) «Είστε Ευρωπαίοι - αποδείξτε το» Ευρωπαϊκά δικαιϊκά πρότυπα θα πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες Αποδείξεις από την Τουρκία ότι θα εφαρμόσει το κοινοτικό δίκαιο ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το εν λόγω αίτημα εμπεριέχεται στο δεύτερο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου κορυφής που εισηγείται η ολλανδική προεδρία, και το οποίο διέρρευσε χθες στον Τύπο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο αναθεωρημένο κείμενο δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Το εν λόγω προσχέδιο κυκλοφόρησε από την ολλανδική προεδρία και πρόκειται να συζητηθεί από τους μονίμους αντιπροσώπους των χωρών μελών της ΕΕ, πριν οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Αυστηρή τήρηση των κριτηρίων ένταξης Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το δεύτερο προσχέδιο αντανακλά τις εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε χωρίς να υπάρξουν αρκετοί έλεγχοι για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου από τις 10 νέες χώρες-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση της Τουρκίας θα ακολουθηθεί αυστηρότερη τήρηση των όρων ένταξης. Ένας από αυτούς είναι ότι η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει σε παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτονται τη χώρα και να πραγματοποιούν ελέγχους για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, ιδίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφορά σε συνοριακές διαφορές Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο δεύτερο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι τα εκκρεμή θέματα στις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με τους γείτονές της πρέπει να επιλυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε για πρώτη φορά κάνει μία τέτοια αναφορά το 1999, όταν αποδέχθηκε για πρώτη φορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ο εν λόγω όρος δεν είχε όμως τεθεί έκτοτε, καθώς είχε σημειωθεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αναγνώριση της Κύπρου Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και το δεύτερο προσχέδιο θεωρεί δεδομένο πως η Τουρκία οφείλει να προβεί σε ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουλάχιστον ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου ζητά από την Τουρκία η ολλανδική προεδρία της ΕΕ Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την υιοθέτηση της συμφωνίας της Άγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών». Στο εδάφιο που αναφέρεται στη διαδικασία ένταξης νέων χωρών υπάρχουν ρυθμίσεις που εικάζεται ότι αφορούν ειδικά την Τουρκία: μεγάλες μεταβατικές περίοδοι στην ελευθερία της διακίνησης προσώπων, μόνιμες εξαιρέσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξης μετά το 2014 για τις χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και πρόταση για αναστολή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προόδους που έχει σημειώσει η Τουρκία. Σημειώνεται πάντως ότι το εν λόγω προσχέδιο δεν είναι το οριστικό και μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές ή ακόμα και να ανατραπεί μέχρι τη λήξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία και διαφωνία στην Ουκρανία Αλλαγή στη σύνθεση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής συμφώνησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και διεθνείς διαμεσολαβητές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε δύο σημεία. Πρώτον, στο ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο για να αποφευχθούν περιστατικά εκλογικής νοθείας στο μέλλον. Και δεύτερον ότι πρέπει να αντικατασταθεί η κεντρική εφορευτική επιτροπή που επέβλεψε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, των οποίων το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις. Στο κοινοβούλιο θα καταθέσει τις προτάσεις για αλλαγή Συντάγματος ο πρόεδρος Κούτσμα Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική επιτροπή έδωσε το προβάδισμα στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γεγονός που ενέτεινε τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις από τους οπαδούς του Βίκτορ Γιουσένκο. Ωστόσο, κατά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας, που συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν συμφώνησαν στις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά το ρόλο του προέδρου. Οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εκ νέου στις 26 Δεκεμβρίου.
Βόμβες και πολιτικές διεργασίες Ο απόηχος των βομβιστικών επιθέσεων της ΕΤΑ δεσπόζει στις ισπανικές εφημερίδες ενώ οι γερμανόφωνες ασχολούνται με την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Η εφημερίδα Ελ Παΐς (El Pais) γράφει ότι οι βομβιστικές ενέργειες επισκίασαν τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που διεξάγεται για την αναθεώρηση του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο συμπλήρωσε ήδη 26 χρόνια λειτουργίας. «Οι τριβές ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα είναι βλακώδεις, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας κατά βάση συμφωνούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που οι τρομοκράτες απειλούν με βόμβες» σημειώνει η εφημερίδα της Μαδρίτης. Και προσθέτει: «Η παρέμβαση της ΕΤΑ έδειξε απλά τον αναχρονιστικό χαρακτήρα αυτής της συμμορίας». Η εφημερίδα Αμπεθέ (ABC) ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε δυσχερείς συμβιβασμούς προκειμένου να καταπολεμήσει τους Βάσκους αυτονομιστές. «Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος παραμέρισαν τις διαφορές τους με την κυβέρνηση σε άλλους τομείς, χάριν του αντιτρομοκρατικού μετώπου που πρέπει να δημιουργηθεί» γράφει η μαδριλένικη εφημερίδα. Τρομοκρατία και ελευθερίες Μια άλλη εφημερίδα της ισπανικής πρωτεύουσας, η Ελ Μούντο (El Mundo) υιοθετεί πιο φιλελεύθερη στάση, επισημαίνοντας ότι «αυτοί που σκοτώνουν για να πραγματώσουν τα ιδανικά τους είναι φανατικοί, αλλά και αυτοί που υποδαυλίζουν με τη στάση τους το μίσος των δραστών παίζουν με τη φωτιά». Και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το Σύνταγμα αξίζει το σεβασμό όλων γιατί εγγυάται τα δικαιώματα ακόμα και των μειονοτήτων που προσπαθούν να το καταλύσουν». Η Ελ Περιόντικο (El Periodico) της Βαρκελώνης με άρθρο του αρχισυντάκτη της καλεί την πολιτική ηγεσία «να μην παίξουν το παιγνίδι της ΕΤΑ, σχηματίζοντας μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία και μην επιτρέποντας στις βόμβες να υπαγορεύσουν την πολιτική ατζέντα». Ενώ η συμπολίτισσά της Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) υπογραμμίζει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο το κόμμα των Βάσκων αυτονομιστών Έρι Μπατασούνα να καταδικάσει τις βομβιστικές ενέργειες, «αλλά για μια ακόμη φορά η ομάδα που καθοδηγείται από τον Αρνάλντο Οτέγκι με τη σιωπή της επιδεικνύει αποδοκιμαστέα συνενοχή με αυτούς που τοποθέτησαν τις βόμβες». Επάνοδος της κλασσικής τρομοκρατίας Η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt) θεωρεί ότι οι αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών διαψεύδουν τις ελπίδες ότι με τις εκατοντάδες συλλήψεις αυτονομιστών μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ΕΤΑ δεν διέθετε πλέον επιχειρησιακή ικανότητα δράσης. «Οι εικόνες βομβαρδισμένων περιπτέρων, συγκοινωνιακού χάους γύρω από τη Μαδρίτη και φοβισμένων πολιτών θυμίζουν μια Ισπανία που θεωρητικά ανήκε στο παρελθόν» γράφει, τονίζοντας ότι η ΕΤΑ παραμένει δραστήρια, οργανωμένη και επανέρχεται ως «παλαιού τύπου» τρομοκρατία. Η «σκιώδης» καγκελάριος Η επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με ποσοστό 88,4% δίνει λαβές για ποικιλόμορφο σχολιασμό. Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκτιμά ότι τυχόν επιφυλάξεις για τα ηγετικά προσόντα της κ. Μέρκελ διαλύθηκαν με την ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος και με τη συντριπτική επανεκλογή της από τους συνέδρους. Στο Μόναχο η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) συμφωνεί ότι η αρχηγική θέση της Ανγκελα Μέρκελ διασφαλίστηκε, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για την ορθοκρισία της, φέρνοντας για παράδειγμα «τον τομέα της Υγείας, όπου έδειξε ότι μπορεί να παρασύρει όλο το κόμμα σε λανθασμένες πολιτικά επιλογές». Και η εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) της Βιέννης πιστεύει ότι υπάρχει μια τάση να υποτιμάται η αρχηγός της γερμανικής αντιπολίτευσης μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία. «Παρά ταύτα, μετά το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών δεν μπορεί να υπάρχει βάσιμη αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ θα είναι η υποψήφια καγκελάριος του κόμματος στις εκλογές του 2006» καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.
|