Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-09

  1. Γνωμοδότηση υπέρ των ομοφυλοφίλων
  2. Επικράτηση Σαρόν στο Λικούντ
  3. Υπέρ δίκαιης μεταχείρισης στην Τουρκία
  4. Το ΝΑΤΟ ενισχύεται στο Ιράκ
  5. Ομορφιά: Οδηγίες Χρήσεως...
  6. Χωρίς Σαντρ κατεβαίνουν οι σιίτες
  7. Ραφαρέν υπέρ 35ωρου
  8. Επιστροφή στην Κρήτη
  9. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  10. Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν
  11. Σε προεκλογικό κλίμα
  12. Κάλεσμα για ακροδεξιό μέτωπο
  13. Ανακοινωθέν ΝΑΤΟ - Ρωσίας για Ουκρανία
  14. Νέα πρωτοβουλία για Κυπριακό
  15. Προς εκλογή προέδρου
  16. Επιστροφή στην Κρήτη
  17. Οικονομία, εξοπλισμοί και εθνικά
  18. Γεννιέται η Νοτιοαμερικανική Κοινότητα Εθνών
  19. Ένα έθνος απειλείται με αφανισμό
  20. Ουκρανία: ΗΠΑ και ΕΕ χαιρετίζουν τις αλλαγές
  21. Σύνταγμα συμβιβαστικό, αμφίβολη ομόνοια
  22. Αντίο με ήττα για τον Ολυμπιακό
  23. Πανηγυρίζει η ουκρανική αντιπολίτευση

Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 22:59 (Ώρα Λονδίνου)

Γνωμοδότηση υπέρ των ομοφυλοφίλων

Η πλειονότητα των Καναδών τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά εισηγήθηκε ότι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων μπορούν να νομιμοποιηθούν χωρίς να παραβιάζεται το σύνταγμα της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης των πολιτικών γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η μη δεσμευτική νομική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι το αποτέλεσμα διήμερων ακροάσεων που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο και στις οποίες οι δικαστές άκουσαν τις εισηγήσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Πολ Μάρτιν έχει δηλώσει ότι η φιλελεύθερη κυβέρνησή του θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλοφίλων με το νέο έτος.

Ο Πολ Μάρτιν διευκρίνισε ότι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά το υπουργικό του συμβούλιο υποχρεούται να στηρίξει το νομοσχέδιο.

«Δεν πιστεύω στις δύο κατηγορίες πολιτών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Καναδός πρωθυπουργός.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 22:17 (Ώρα Λονδίνου)

Επικράτηση Σαρόν στο Λικούντ

Ο Αριέλ Σαρόν είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν περνούσε η άποψή του θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές

Το κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, Λικούντ ψήφισε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Εργατικό Κόμμα.

Προηγουμένως ο ηγέτης του Λικούντ είχε προειδοποιήσει τα 3.000 μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός ότι η χώρα θα οδηγείτο στις κάλπες σε περίπτωση που δεν στήριζαν τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Εργατικούς.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, ενισχύει τη θέση του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος πλέον μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο του για απομάκρυνση στρατού και οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίθεση στη Γάζα

Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση κατά κτιρίου που φέρεται να ανήκει σε στέλεχος ακραίας ισλαμικής οργάνωσης στην πόλη Μπεΐτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και φερόμενος ως μέλος της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» είχε προλάβει να διαφύγει.

Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι η αεροπορία έπληξε κτίριο στο οποίο κατασκευάζονταν και φυλάσσονταν όπλα.

Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος εξαπέλυσε δύο πυραύλους κατά αυτοκινήτου στη νότια Λωρίδα της Γάζας μ΄ αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Παλαιστίνιοι μέλη ισλαμικής οργάνωσης.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ δίκαιης μεταχείρισης στην Τουρκία

Ο προεδρεύων της ΕΕ υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει ν αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» για την Τουρκία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Και πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι δίκαιη και να δώσει στην Άγκυρα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προέβη στις παραπάνω δηλώσεις υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο κ. Μπαλκενέντε υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα ανησυχίες για τη δέσμευση της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην ανεξιθρησκία αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Αυστρίας και της Γαλλίας για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού καθεστώτος και όχι της πλήρους ένταξης για την Τουρκία ο κ. Μπαλκενέντε είπε: «Το 1999 η Τουρκία θεωρήθηκε υποψήφιο μέλος της ΕΕ και είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη μεταχείριση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρέπει ν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού».


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΝΑΤΟ ενισχύεται στο Ιράκ

Ο Πάουελ πραγματοποιεί την τελευταία του ευρωπαϊκή περιοδεία ως υπουργός Εξωτερικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας για την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ.

Για το σκοπό αυτό θα αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες 300 εκπαιδευτές στο Ιράκ, πρώτα στη Βαγδάτη και μέσα στην Άνοιξη και σε άλλες περιοχές.

Την αύξηση του αριθμού των ειδικών από 60 σε 300, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ.

Η ενίσχυση της νατοϊκής παρουσίας κατέστη δυνατή χάρις στη συνεισφορά στρατιωτικού προσωπικού από διάφορα κράτη μέλη της συμμαχίας, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.

Ο Ολλανδός γενικός γραμματέας είπε στο ΒΒC πως και τα 26 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν με την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που δε συμφωνούν με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και προτιμούν να αναλάβουν την εκπαίδευση των Ιρακινών μακριά από τα σύνορα του Ιράκ.

Νωρίτερα ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ και ο υπουργός των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά της για την αρνητική στάση ορισμένων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι όταν υπάρχει πολιτική συμφωνία για μια αποστολή θα πρέπει να υπάρχει και υποστήριξη και στην πράξη.

Ανακοινωθέν

για Ουκρανία

Ρωσία και ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο εκφράζουν τη δέσμευσή τους για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ευρωπαϊκή έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το ανακοινωθέν καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων και ενώσουν τις δυνάμεις για ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα απηχεί τη θέληση του ουρανικού λαού.

Πριν από δύο ημέρες η διάσταση Δύσης Ρωσίας στο ζήτημα των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας απέτρεπε τις δύο πλευρές να προβούν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Νέα φάση στις

διατλαντικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι ανοίγεται «μια νέα φάση στις διατλαντικές σχέσεις μετά τις έντονες διαφωνίες που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράκ».

Ο Κόλιν Πάουελ, στην πιθανότατα τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, υπογράμμισε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν οι πρόσφατες διαφωνίες

«Γνωρίζω ότι ορισμένες από τις σημαντικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν θεωρεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες στην Ευρώπη», είπε ο κ. Πάουελ και διευκρίνισε, «ιδιαίτερα οι αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρά τις διαφορές μας θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Απλώνουμε το χέρι μας στην Ευρώπη και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί».

Να σημειωθεί ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ομορφιά: Οδηγίες Χρήσεως...

Μαρία Δεναξά

Παρίσι

Κάθε εποχή εδώ στο Παρίσι είναι συνδεδεμένη με τον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς.

Μετά τους ύμνους και τους διθυράμβους που ειπώθηκαν, ακούστηκαν, γράφτηκαν με αφορμή την φθινοπωρινή εβδομάδα μόδας... τώρα οι πάντες που δημιουργούν τις διάφορες μόδες και τις τάσεις τους καταπιάστηκαν να μοιράζουν συμβουλές με τα θέματα αισθητικής και περιποίησης προσώπου και σώματος.

Η αφορμή δόθηκε βέβαια με τις γιορτές που πλησιάζουν.

Σε χαρτί ιλουστρασιόν

Ο στόχος είναι να μας κάνουν να νοιώσουμε περισσότερο ευάλωτες και ασχημούλες μπροστά στην φθορά του χρόνου και να μας σπρώξουν ένα βηματάκι ακόμα προς την κατανάλωση εις το όνομα της πανούργας και εφήμερης ομορφιάς.

Ποιος είναι εκείνος που δεν έχει ονειρευτεί ένα τέλειο αψεγάδιαστο πρόσωπο; γράφει το τάδε περιοδικό και λανσάρει την ρετουσαρισμένη κουκλάρα με το αψεγάδιαστο χαμόγελο στην πρώτη του σελίδα.

«Εγώ» σκέφτομαι, από μέσα μου ζηλεύοντας την πανέμορφη της πρώτης σελίδας που με κάνει να νοιώθω σαν τέρας μπροστά στον καθρέφτη μου.

«Δέκα συμβουλές για ένα τέλειο δέρμα και μακιγιάζ» γράφει ένα άλλο.

«Χμμ, δεν θα ήταν κακιά ιδέα να του ρίξω μια ματιά».

Χειρουργική αισθητική χωρίς κινδύνους για ριζική αλλαγή

«Τώρα που το σκέφτομαι μια γαλλική μυτούλα δεν θα ήταν άσχημη... να πηγαίνει και ασορτί με το γαλλικό μου διαβατήριο», σκέφτομαι γελώντας ...

Με αυτά και με αυτά, έκανα τα πρώτα έξοδα στον βωμό της ομορφιάς και έκανα κατά 20 ευρώ πλουσιότερο τον περιπτερά της γειτονιάς μου αφού σε μια στιγμή τρέλας περιέργειας και επιθυμίας να αλλάξω κάτι πάνω μου, αγόρασα σχεδόν όλα τα περιοδικά μόδας και ομορφιάς θέλοντας να εξερευνήσω τον μαγικό κόσμο της αισθητικής που μου υπόσχονταν όλα όσα η μητέρα φύση νόμιζα πως δεν με προίκισε.

Και το έριξα στην... «λογοτεχνία» και στην εξερεύνηση του θαυμαστού κόσμου της αισθητικής.

Κεφάλαιο πρώτο

Μακιγιάζ, περιποίηση και γυμναστική προσώπου, λίφτινγκ, μπότοξ και ένα σωρό άλλες λέξεις που παραπέμπουν στην νεότητα και την ομορφιά έχουν κατακλύσει το λεξιλόγιό μας.

Γνώριζα κάποιες μεθόδους ομορφιάς αλλά ξεφυλλίζοντας τις τελευταίες ημέρες την ντουζίνα των περιοδικών που αγόρασα ανακάλυψα ότι πλέον κάποιος για να φτιάξει την «πρόσοψή» του δεν έχει μόνο μια λύση αλλά δεκάδες.

Για ορισμένους που έχουν τον χρόνο, τη διάθεση αλλά και τα χρήματα, αυτές οι έννοιες έχουν γίνει λίγο - πολύ τρόπος ζωής.

Για άλλους όμως που δίνουν λιγότερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση ο καλλωπισμός γίνεται περιστασιακά όταν π.χ. θέλουν να νοιώσουν καλύτερα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή ενός ιδιαίτερου γεγονότος -όπως εγώ αυτή την περίοδο.

Περιποίηση προσώπου...

Ανακαλύπτω πως άνδρας ή γυναίκα, δεν έχει σημασία πια σήμερα, καθώς και τα δύο φύλλα καταφεύγουν κα μάλιστα με την ίδια συχνότητα σύμφωνα με του γάλλους αισθητικούς στα κέντρα περιποίησης.

Στον πόλεμο κατά της ρυτίδας, σύμφωνα με τα γραφόμενα, τα όπλα πλέον είναι άρτια.

Η φροντίδα του δέρματος γίνεται με πολλούς τρόπους.

Εργαστηριακές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο στη Γαλλία και δημοσιεύτηκαν από το έγκυρο «Περιοδικό των καταναλωτών» απέδειξαν για πρώτη φορά ότι από τις πιο απλές ενυδατικές κρέμες μέχρι τις πιο σοφιστικέ -αν αυτές χρησιμοποιούνται σωστά τα αποτελέσματα σε 16 εβδομάδες είναι ικανοποιητικά.

Ικανοποιητικά είναι και τα αποτελέσματα των διάφορων πίλινγκ, των επιδερμικών επιφανειακών με οξέα φρούτων και εμπλουτισμένα με βιταμίνες, αλλά και τα πίλινγκ της μέσης και βαθύτερης επιδερμίδας τα οποία όμως γίνονται με τοπική αναισθησία καθώς είναι επώδυνα κυρίως όταν χρησιμοποιείται το λέιζερ.

Αποτελεσματικό είναι και το λίφτινγκ αρκεί βέβαια κάποιος να πέσει στα «σωστά» χέρια.

Τα τελευταία χρόνια ανερχόμενη αλλά αμφιλεγόμενη αξία στο χρηματιστήριο της ομορφιάς, υπογραμμίζεται σε ένα από τα περιοδικά μου, είναι και το μπότοξ.

Οι Γάλλοι αισθητικοί το χρησιμοποιούν με επιφύλαξη για την ώρα καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει τις παρενέργειες μακροχρόνια της ουσίας που «παγώνει»τους μύες του προσώπου σβήνοντας τις ρυτίδες της έκφρασης για έξι ως εννέα μήνες, ανάλογα με την δόση.

Χμμ... προβληματίζομαι κάπως και διαβάζω παρακάτω

Μακιγιάζ

«Για τον Ζαν Κοκτό το καλύτερο μακιγιάζ για ένα πρόσωπο είναι η αγάπη». «Αυτή την έχω εξασφαλίσει χρόνια τώρα αλλά εντάξει μην τρελαθούμε δεν κάνει και θαύματα» σκέφτομαι ειδικά τώρα που διανύω την τρίτη δεκαετία... και συνεχίζω το διάβασμα με πολύ προσοχή.

«Η πληθώρα των τρόπων που μας υπόσχονται εκθαμβωτική ομορφιά και αιώνια νεότητα σήμερα είναι υπεραρκετοί... Ένας εύκολος και σχετικά οικονομικός τρόπος για να αναδείξει κάποιος την ομορφιά των χαρακτηριστικών του ή να κρύψει κάποιες ατέλειες είναι το μακιγιάζ και τα μυστικά του», γράφει ο διάσημος μακιγιέζ Ολιβιέ Ντεσοντμεζόν.

Και συνεχίζει: «Για ένα αψεγάδιαστο δέρμα, ένα φωτεινό fond de teint το οποίο θα πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με την ποιότητα και το χρώμα της επιδερμίδας» (έναν τόνο πιο ανοιχτό).

Το σημειώνω στην ατζέντα μου για να μην το ξεχάσω -και καλά

«Με την κατάλληλη απόχρωση σκιάς και μάσκαρας για την περιποίηση των βλεφαρίδων αναδεικνύεται η ομορφιά της ίριδας των ματιών. Προσοχή στις έντονες αποχρώσεις...»

Το υπογραμμίζω λες και θα ξεφυλλίσω και για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο περιοδικό την τύχη του οποίου την γνωρίζω από τώρα.

Τα χείλη είναι το πιο επικίνδυνο όπλο της γοητείας. Η επιλογή του χρώματος θα πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τις περιστάσεις. Για να τονίσετε τα λεπτά χείλη η επιλογή ενός στιλπνού κραγιόν είναι η κατάλληλη λύση. Σαρκώδη χείλη αναδεικνύονται με μια βελούδινη ή ματ απόχρωση.

Μερικές αράδες πιο κάτω και αρχίζω να κουράζομαι με το όλο μπλα μπλα.

Αρκετά...

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πέρα από το διάβασμα δεν είμαι διατεθειμένη, τουλάχιστον για την ώρα, να πειραματιστώ για την αλλαγή της εξωτερικής μου εμφάνισης.

Ξανακοιτάζομαι στον καθρέφτη. Αναθεωρώ και χαϊδεύω με στοργή τις καθημερινές κρεμούλες μου... για πόσο ακόμα; αναρωτιέμαι.

Μην νομίζετε πως δεν βλέπομαι - μια χαρά είμαι.

Απλά, είναι μερικές φορές και ειδικά τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και όλα λάμπουν λόγω των αναμενόμενων γιορτών που μου φταίνε αρκετά πράγματα πάνω μου -ίσως και όλα...

Ειδικά αυτή την περίοδο και αυτές τις ώρες είναι που η διάθεσή μου για αλλαγή είναι απερίγραπτη.

Έτσι καταφεύγω στα ιλουστρασιόν χαρτιά για να πάρω μια γεύση για το τι θα μπορούσα να κάνω για να αλλάξω έστω και για λίγο.

Είμαι πλήρως ενημερωμένη. Όμως για την ώρα δεν το τολμώ...


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 16:28 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς Σαντρ κατεβαίνουν οι σιίτες

Οπαδός του Αλί Σιστανί στη Βαγδάτη

Η θρησκευτική ηγεσία των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, της μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές του Ιανουαρίου μ΄ έναν ευρύ συνασπισμό 22 κομμάτων.

Ο επικεφαλής του συνασπισμού, σιίτης κληρικός Αγιατολά Αλί Σιστανί παρουσίασε τη λίστα των 228 υποψηφίων του συνασπισμού που φέρει την ονομασία «Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία».

Από τις λίστες των υποψηφίων εξαιρέθηκε ο ριζοσπάστης κληρικός, Μοκταντά αλ Σάντρ.

Υποστηρικτές του κληρικού είχαν εμπλακεί πριν από μήνες σε σφοδρές συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Αγιατολά Αλί Σιστανί οι υποστηρικτές του κινήματος του Σαντρ θα στηρίξουν την εκλογική διαδικασία.

Την περασμένη Τετάρτη τα δύο βασικά κόμματα της κουρδικής μειονότητας συμφώνησαν να πάρουν μέρος στις εκλογές με κοινή λίστα υποψηφίων.

Η μειονότητα των σουνιτών μουσουλμάνων δεν παρουσίασε τη δική της λίστα υποψηφίων.

Οι σουνίτες κληρικοί και Ένωση των Μουσουλμάνων Κληρικών κάλεσαν τους σουνίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη γενικευμένη επίθεση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ραφαρέν υπέρ 35ωρου

Το 35ωρο είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν παρουσίασε τα σχέδια του για την προαιρετική αύξηση του 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησής του για το 2005, ο κ. Ραφαρέν είπε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν την επιλογή να δουλεύουν υπερωριακά 240 ώρες το χρόνο, 40 ώρες περισσότερο απ' όσο επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητούσαν να απελευθερωθεί τελείως η αγορά εργασίας όσον αφορά τις υπερωρίες, ισχυριζόμενοι ότι το 35ωρο δεν οδήγησε στη μείωση της ανεργίας.

Αλλά, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC στο Παρίσι, ο κ. Ραφαρέν έχοντας υπόψιν του τη πτώση της δημοτικότητας των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις προτιμά να αλλάξει την εργασιακή νομοθεσία σταδιακά και να μην έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τα συνδικάτα.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στην Κρήτη

Ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «η Βάπτιση του Χριστού»

Τον πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «η Βάπτιση του Χριστού» απέκτησε ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστιζ του Λονδίνου.

Ο πίνακας κατακυρώθηκε στον κρητικό δήμο έναντι ποσού 789,250 λιρών Αγγλίας (περίπου 1.140.000 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, η αγορά έγινε με εγγυητική επιστολή, γι αυτό και κάλεσε όλους «και φορείς και πολίτες, να συμβάλουν με τις μικρές ή τις μεγάλες δυνατότητες τους, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται».


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Μετά τον Κωστή Στεφανόπουλο, όποιος και να εκλεγεί θα είναι απλά λίγος. Κρίμα που οι «εγκέφαλοι» του ελληνικού Συντάγματος δεν σκέφτηκαν να επιτρέψουν και τρίτη θητεία. Κωνσταντόπουλοι υπάρχουν πολλοί, Στεφανόπουλος όμως ΕΝΑΣ. Για να μην αναφερθώ σε παλαιότερες περιπτώσεις ανήμπορων ή γραφικών...

Aπόστολος (Αθήνα, Ελλάς)

Although the greek president has no political power he is an important symbol of the unity of the country.

Dimitris T. (France)

O/H πρόεδρος θα πρέπει να έχει ένα υπερκομμαικό προφιλ και να συμβολίζει γενικές αξίες πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι προτεραιότητες που πιστεύω ότι θα έπρεπε να θέσει κατά τη θητεία του, θα ήταν να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τους έλληνες για καλύτερη συμπεριφορά τόσο προς τους άλλους όσο και προς τη φύση, την ανάπτυξη θετικής διάθεσης προς την παιδεία, σωστή στάση προς τους οικονομικά αδύναμους, τους οικονομικούς μετανάστες, τους λαούς με προβλήματα, τη βελτίωση της στάσης ζωής γενικά.

Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να είναι φυσιογνωμία αποδεκτή από τα κόμματα, με τη στάση του/της θα κερδίσει την εκτίμηση και αποδοχή του κόσμου συνολικά. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ θετική η επιλογή της κατάλληλης γυναίκας προέδρου, είναι λυπηρή η έλλειψη γυναικείας παρουσίας από τα κέντρα αποφάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.

Το θέμα της γυναίκας δεν είναι βέβαια ένα θέμα που ως φιλοσοφία από την αρχαία εποχή, έχουμε να επιδείξουμε ουσιαστική αποδοχή ισότητας και ίσης μεταχείρισης. Θα ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί η θέση του προέδρου για τη βελτίωση της θέσης της εικόνας της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την κοινή γνώμη έξω από την Ελλάδα.

Μαργαρίτα Μανούσου (Αθήνα, Ελλάς)

Ούτως ή άλλως ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας έχει "κουτσουρεμένες" αρμοδιότητες. Δηλαδή περισσότερο είναι διακοσμητικό στοιχείο παρά λειτουργικό στον τομέα της διοίκησης της χώρας. Προς τι λοιπόν τόση φασαρία; Γιατί η κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή) να έχει αυτό το βραχνά για να συνεχίση να ασκεί την εξουσία; Αφού όμως έτσι έχουν τα πράματα, ας είναι από άλλο πολιτικό "στρατόπεδο" για να φαίνεται πιο καλά το όλο "πακέτο".

Αρίστος (Ελλάς)

Τα αυτονόητα για έναν πρόεδρο προσόντα (εντιμότητα μόρφωση ήθος κλπ) δυστυχώς αποτελούν αντικείμενο επαίνου. Ο νέος πρόεδρος δεν φτάνει να είναι καλός κ΄αγαθός. Πρέπει να είναι αναγνωρισμένη προσωπικότητα και να είναι αποδεκτός απ΄όλους τους Έλληνες.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ θετική η επιλογή της κατάλληλης γυναίκας προέδρου, είναι λυπηρή η έλλειψη γυναικείας παρουσίας από τα κέντρα αποφάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.

Mαργαρίτα Μανούσου (Αθήνα, Ελλάς)

The next president should be someone who is acceptable from all of the political parties and someone who is well respected in greece, europe and all around the world. in addition it must be someone who has experience in high level politics, and not a non-politician. finally, the new president must have the courage to say his/her view openly even if it goes against the government of the day or the public opinion. i think that the current EU commissioner Mr Stavros Dimas fits in the above characteristics well.

Vaggelis (London, UK)

Although the greek president has no political power he is an important symbol of the unity of the country. Mr Sephanopoulos was successful in the greek scene but completely absent from the european and international scenes. In my opinion, the new president should be able to represent Greece in the international scene. No need to be a strictly political person.

Being a woman would be a great progress and honour for the country. Konstantopoulos would be a very poor choice- unsuccessful, narrowminded politician- with no european vision. Theodorakis could have been good a few years ago; now he gives the impression that he lives in the past. My personal choice is Simitis and second best a woman that i admire Mrs Helen Glygatzi-Arvehler. A brilliant presence in Greece and in Europe.

Dimitris T. (France)

Mr Stefanopoulos has certainly set an extremely high bar for the next President to aspire to. Whoever gets voted in will have their work cut out for them. Mr Stefanopoulos was the first President of Greece that I was proud of. Let's see the next one fill those shoes...

Andreas (Kos, Greece)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα...

Mιχάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Κατά τη γνώμη μου ο νέος προ.της δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολιτκό πρώσωπο διότι οι διεθνείς εξελίξεις σήμερα το απαιτούν. Κατα δεύτερον, θα ήταν πολύ θετικό και ιδιαιτέρως τονοτικό της ελληνικής κοινωνίας ο νέος πρόεδρος να προέρχεται απο τους κόλπους της αριστεράς ή τουλάχιστον να έχει αριστερό παρελθόν.

Πιστεύω πως με μια κεντρο-δεξιά κυβέρνηση και έναν πρόεδρο από την αριστερά το μύνημα της ενώτητας των ελλήνων και της ομοωψυχίας θα ισχυροποιηθεί και περισσότερο. Στους σημερινούς καιρούς που διανύουμε θα ήταν ο καλύτερος θεμιτός συνδιασμός για την Ελλάδα!

Αρίσταρχος (Ελλάς)

Was erwartet man gemeinhin von einem kunftigen Prasidenten:Vor allem die Kraft der Integration im eigenen Land und ein sicheres Auftreten auf dem internationalen Parkett.

Evangelos Panagiotidis (Deutschland)

Πρόεδρο προτείνω τον πρόεδρο του δικαστηρίου της 17η Νοέμβρη. Καλός δικαστής, νομικός και όχι πολιτικός.

J. M. (Σέρρες, Ελλάς)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χει: Τη δύναμη του Σπαρτιάτη, τη σοφία του Αθηναίου, και τη γενναιότητα του Μακεδόνα! Και δε θα πρέπει να είναι μουγγός!

Αντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γυναίκα. Εγώ θα ήθελα να είναι πάλι ο ίδιος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται! Τουλάχιστον ο Στεφανόπουλος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να είναι άξιος διάδοχός του!

Δημήτρης Α. (Ελλάς)

Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο.

Ευάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω ότι μ όλη αυτή η προεδρολογία είναι ανευ ουσίας αν εκλεγεί 'αριστερός' πρόεδρος τύπου Κωνσταντόπουλου ή αν εκλεγεί κάποιος άλλος δεν αλλάζει η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να την επηρεάσει ο πρόεδρος άρα συμφέρον της αριστεράς είναι να μείνει μακριά από αυτήν την ιστορία γιατί κακό θα της κάνει και να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.

Γιώργος (Ελλάς)

I hope that Greeks will go for someone intelligent and smart as Mr. Simitis.

Αnthony (London, UK)

Η σημαντικότητα του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετίζεται με το πρόσωπο που καλείται να τον υπηρετήσει. Η Ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα είχε στο πρόσφατο παρελθόν και σημαντικούς και μέτριους Προέδρους Δημοκρατίας.

Εκτιμώ ότι το προφίλ του επόμενου Προέδρου πρέπει να είναι όμοιο με το προφίλ του Κ. Στεφανόπουλου σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό αλλά θα με ικανοποιούσε αν ο νέος Πρόεδρος διέθετε επιπλέον μια ακτινοβολούσα πνευματικότητα που θα ενέπνεε τον λαό. Θεωρώ ότι η κα Αρβελέρ καλύπτει την εικόνα αυτή. Επιπλέον είναι και γυναίκα που στη παρούσα φάση αποτελεί κάτι το ριζοσπαστικό.

Απόστολος Π. (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Who else, but King Constantine of Greece!

Νicholas (Washington DC, USA)

Τοξικομανείς της εξουσίας υπάρχουν πολλοί. Νίκος Κωνσταντόπουλος, όμως, Ένας!

Παναγιώτης (Eλλάς)

Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους.

Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα να συνδιάζεται με τις βουλευτικές εκλογές για να αποφεύγεται η κάθε λίγο και λιγάκι προσφυγή στις κάλπες.

Eυάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα αλλά και για να ασχολούνται κάποιοι πολιτικοί ώστε να φαίνεται ότι κάνουν και κάτι. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι γυναίκα αλβανικής καταγωγής.

Μιχάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους.

Επιβάλεται αυτό στη σημερινή εποχή που η κρίση των προτύπων οδηγεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους στη μίμηση ανθρώπων που όχι μόνο δεν το αξίζουν αλλά βλάπτουν με την συμπεριφορά τους τις προσωπικότητες των μιμητών τους. Πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος με ήθος. Γιατί όχι και μία σύγχρονη και αξιόλογη Ελληνίδα...

Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μαργαρίτα Πατέρα (Καστοριά, Ελλάς)

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος των Ελλήνων.

Γιάννης (Αθήνα, Ελλάς)

Για μενα ο καλυτερος προεδρος θα ηταν 1)Βασιλης Λεβεντης 2)Γεωργιος Καρατζαφερης 3)Καλομοιρα 4)Ελενη Μενεγακη.

Ιοannis Papadopoulos (Germany)

GIANA AGELOPOULOU

Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand)

Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ.

Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The best choice for president would be Costas Simitis. He is a world wide reputation, he's an academic and he is a respected figured in the E.U. Mikis Theodorakis is a risky choice because he can be undiplomatic at times - he caused great damage to his international prestige because of his 2003 antisemitic statements.

Kostis Champaign (USA)

President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics).

Omiros Sarikas (London, UK)

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του. Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα.

Διομήδης (Ελλάς)

Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........

Πάρης Καπτάνης (Ελλάς)

Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ.

Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα.

Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς)

Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας.

Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. ()

Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. ()

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια.

Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις.

Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά.

Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος?

Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς)

Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες.

Κώστας Κ (Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής).

Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties.

Nikos Prosfigas (USA)

Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα.

Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση.

Γεράσιμος (Ελλάς)

In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis.

Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια.

Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη.

Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε.

Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ)

...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;)

Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany)

Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ...

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ).

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush).

Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς)

Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα.

Αλέξανδρος (Ελλάς)

Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι;

Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν

Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου ο κ. Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μισή ώρα από το προβλεπόμενο.

Αμέσως μετά τις συνομιλίες ο κ. Πούτιν δήλωσε πως αυτές επικεντρώθηκαν στην οικονομική συνεργασία, όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες, και διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Τέλος, χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συνεργασία που «έχει προσλάβει έκδηλα ανοδική πορεία» και υπογράμμισε ότι σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, οι απόψεις των δύο κρατών «πλησιάζουν ή ταυτίζονται στα διεθνή ζητήματα».

«Η Ελλάδα και η Ρωσία καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και της Ανατολική μεσόγειο. Οι χώρες μας έχουν κοινό συμφέρον για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και τήρηση των διεθνών συνθηκών», τόνισε.

Κατά την υποδοχή του έλληνα πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα «τον πιο στενό συνεργάτη και συνεταίρο» της Ρωσίας στην ΕΕ και, προσφωνώντας τον κ. Καραμανλή άφησε αιχμές κατά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

«Τώρα που γίνατε πρωθυπουργός και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, αισθανόμαστε ότι οι σχέσεις μας καλυτερεύουν. Μερικά θέματα που δεν μπορέσαμε να προωθήσουμε για μερικά χρόνια, τώρα έχουν κάποια κίνηση», είπε.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου)

Σε προεκλογικό κλίμα

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από την περιοδεία του σε Κάλυμνο και Κω και πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Παπανδρέου, που την Πέμπτη θα μιλήσει στο συνέδριο της ΠΑΣΚΕ και θα παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΝ, συντήρησε προεκλογικούς τόνους στις ομιλίες του κατά τη νησιωτική του περιοδεία ενώ στο ίδιο κλίμα αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του στο συνέδριο των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στους κατοίκους του δήμου Δικαίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις εξεταστικές επιτροπές της βουλής «παρωδία εξεταστικών επιτροπών που δημιουργούν ανασφάλεια στον πολίτη και χαρακτήρισε «παλαιοκομματικά κόλπα» την στάση της κυβέρνησης, η οποία «προσπαθεί να απεγκλωβιστεί με την απογραφή ενώ 250.000 συμβασιούχοι μένουν χωρίς ελπίδα».

Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει «ότι σύντομα θα είναι κυβέρνηση» αλλά και ως αντιπολίτευση θέλει να παίρνει την ευθύνη και να προτείνει και αναφέρθηκε πάλι στον «κατήφορο της οικονομίας» και την απογραφή.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλεσμα για ακροδεξιό μέτωπο

Συνένωση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς υπό μία σημαία προτείνουν οι εθνικιστές του «Φλαμανδικού Συμφέροντος»

Τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό την ηγεσία του Αυστριακού Γιοργκ Χάιντερ στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο ηγέτης του βελγικού ακροδεξιού Κόμματος σε συνέντευξή του.

Ο Φιλίπ Ντε Βίντερ είπε ότι παρατάξεις όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, η Λίγκα του Βορρά της Ιταλίας και το Κόμμα Ελευθερίας του κ. Χάιντερ πρέπει να συνεργαστούν στις ευρωεκλογές του 2006.

«Εμείς οι εθνικιστές της ΕΕ πρέπει να πολεμήσουμε ενωμένοι ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος ακροδεξιός πολιτικός.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον υπάρχει Σοσιαλιστική Διεθνής και Διεθνής Φιλελευθέρων γιατί να μην υπάρξει και Διεθνής Δεξιών Εθνικιστών;».

Ο κ. Ντε Βίντερ ηγείται του βελγικού «Φλαμανδικού Μετώπου» (Vlaams Bloc) που έλαβε το ένα τρίτο των ψήφων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Βελγίου.

Το κόμμα αυτό πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου για τις ρατσιστικές θέσεις του και μετονομάστηκε σε «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Vlaams Belang) προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η αύξηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την ταυτόχρονη άνοδο της λαθρομετανάστευσης, το αποκαλούμενο έλλειμμα δημοκρατίας» των κοινοτικών θεσμών και οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κηρύγματα ρατσιστικού και ξενόφοβου περιεχομένου.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 13:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακοινωθέν ΝΑΤΟ - Ρωσίας για Ουκρανία

Ο Πάουελ πραγματοποιεί την τελευταία του ευρωπαϊκή περιοδεία ως υπουργός Εξωτερικών

Ρωσία και ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο εκφράζουν τη δέσμευσή τους για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ευρωπαϊκή έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το ανακοινωθέν καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων και ενώσουν τις δυνάμεις για ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα απηχεί τη θέληση του ουρανικού λαού.

Πριν από δύο ημέρες η διάσταση Δύσης Ρωσίας στο ζήτημα των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας απέτρεπε τις δύο πλευρές να προβούν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Νέα φάση στις

διατλαντικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι ανοίγεται «μια νέα φάση στις διατλαντικές σχέσεις μετά τις έντονες διαφωνίες που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράκ».

Ο Κόλιν Πάουελ, στην πιθανότατα τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, υπογράμμισε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν οι πρόσφατες διαφωνίες

«Γνωρίζω ότι ορισμένες από τις σημαντικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν θεωρεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες στην Ευρώπη», είπε ο κ. Πάουελ και διευκρίνισε, «ιδιαίτερα οι αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρά τις διαφορές μας θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Απλώνουμε το χέρι μας στην Ευρώπη και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί».

Να σημειωθεί ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Περισσότερη δέσμευση

σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Το άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ήταν η έκκληση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της για μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε ότι οι διαφαινόμενες προκλήσεις στις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί νατοϊκές δυνάμεις απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους συμμάχους τους να δεσμεύσουν περισσότερα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού.

Πέντε νατοϊκά κράτη, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα, αρνούνται να συνδράμουν στη στρατιωτική εκπαίδευση των Ιρακινών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ δεν είναι σαφές εάν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν στην «επίθεση φιλίας» της Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα στις απαιτήσεις της για περισσότερη υποστήριξη στο Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Οι Ευρωπαίοι που ήλπιζαν σε μια διαφορετική αμερικανική πολιτική κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας Μπους, μάλλον θα απογοητευθούν. Ο Κόλιν Πάουελ πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι θα έπρεπε να αναληφθεί στρατιωτική δράση νωρίτερα τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Η δήλωση αυτή δεν πρόκειται να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους που ήλπιζαν σε μια λιγότερο επιθετική πολιτική από την Ουάσιγκτον», επεσήμανε η Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ.

Άλλο ένα χρόνο στο Ιράκ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τα ιαπωνικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ για ένα ακόμη χρόνο.

Η ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης πραγματοποιείται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας για την ασφάλεια των στρατιωτών και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει ότι η αποστολή των ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πρωτοβουλία για Κυπριακό

Έτοιμη για οποιαδήποτε επανάληψη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό δήλωσε η Κυπριακή Δημοκρατία δια στόματος του υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου, σχολιάζοντας το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την παραχώρηση μισού εκατομμυρίου δολαρίων, με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση του γραφείου του ειδικού συμβούλου του για το κυπριακό, τόνισε ότι αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί έκπληξη για τη Λευκωσία.

«Είναι αυξημένες οι πιθανότητες για ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στο 2005» ανέφερε προσθέτοντας ότι «δεν είναι άσχετες και με τις διεργασίες που γίνονται στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τόνισε στον Γενικό Γραμματέα ότι η διαδικασία για εξεύρεση λύσης πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των καλών του υπηρεσιών.

Σημαντική χαρακτήρισε την κίνηση Ανάν και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής κίνησης από πλευράς Άγκυρας, καθώς «εάν δεν κάνουμε τις σωστές εκτιμήσεις και εάν δεν αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλία, υπάρχει περίπτωση να μας προλάβουν τα γεγονότα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με έκθεση του προς την πέμπτη επιτροπή της γενικής συνέλευσης, ζήτησε την έγκριση κονδυλίων ύψους 576 χιλιάδων δολαρίων, που θα καλύψουν τα έξοδα ενός ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και των συνεργατών του για το 2005.

Στην έκθεσή του ο κ. Ανάν κάνει αναδρομή στις εξελίξεις του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια και εμμένει στην εκτίμησή του πως η λύση βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων και χαρακτηρίζει καθοριστική τη διατήρηση της δυνατότητας και της ετοιμότητας του ΟΗΕ στη διάρκεια του 2005.

Εκ νέου παρενέβη στα του κυπριακού και ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο λόρδος Χάνεϊ είπε ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τεθεί εάν και εφόσον ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, διότι η σχετική συνθήκη θα υπογραφεί με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή μέχρι την υπογραφή να υπάρξει διευθέτηση στο Κυπριακό πρόβλημα ώστε η υπογραφή να γίνει με την νέα όπως είπε ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Προς εκλογή προέδρου

Ξεκινούν το απόγευμα της Πέμπτης οι εργασίες του τετάρτου τακτικού συνεδρίου του Συνασπισμού, με την ομιλία του προέδρου, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Η τοποθέτηση Κωνσταντόπουλου θεωρείται ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, καθώς το όνομα του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΝ έχει ακουστεί μεταξύ των τριών πιθανότερων υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι περίπου 1200 αντιπρόσωποι που μετέχουν στο συνέδριο, θα εκλέξουν την Κυριακή την νέα κεντρική επιτροπή και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΝ, μεταξύ των τριών υποψηφίων, Αλέκου Αλαβάνου, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Χρήστου Παπαδόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει στο συνέδριο ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στην Κρήτη

Ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «η Βάπτιση του Χριστού»

Τον πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «η Βάπτιση του Χριστού» απέκτησε ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστιζ του Λονδίνου.

Ο πίνακας κατακυρώθηκε στον κρητικό δήμο έναντι ποσού 789,250 λιρών Αγγλίας (περίπου 1.150.000 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, η αγορά έγινε με εγγυητική επιστολή, γι αυτό και κάλεσε όλους «και φορείς και πολίτες, να συμβάλουν με τις μικρές ή τις μεγάλες δυνατότητες τους, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται».


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, εξοπλισμοί και εθνικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά: ματώνει λόγω... Βουλγαρίας. Βόρεια Ελλάδα: Ασφυκτιούν οικονομικά οι επαγγελματίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νόμιμες οι μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο. Ανακούφιση για χιλιάδες συμβασιούχους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πως θα μονιμοποιηθούν οι 68.512 συμβασιούχοι. Αναλυτικά στοιχεία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοίγουν τώρα οι μυστικοί λογαριασμοί. Παράταση εργασιών μέχρι τις 14 Ιανουαρίου αποφάσισε η Εξεταστική.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 5 μοιράστηκαν τα 25 εκατ. δολάρια. Πρόσωπο-κλειδί για το σκάνδαλο των TOR-M1 ο "κύριος Κάπα".

Η ΑΥΓΗ: Συνασπισμός: Με την Αριστερά που αγωνίζεται και προτείνει. Αρχίζει σήμερα το 4ο Συνέδριο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το μαύρο ταμείο στη Ζυρίχη ρίχνει φως στο τεράστιο σκάνδαλο των προμηθειών. Έπαιρναν προκαταβολή τις μίζες από τους Έλληνες επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτο κύμα απεργιών. Η κυβέρνηση αντιμέτωπη από σήμερα με τους εργαζομένους. Νοσοκομειακοί γιατροί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, δάσκαλοι και δημοτικοί υπάλληλοι.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες συντάξεις για τους ναυτικούς. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις αποδοχές από 1/1/2005.

ΕΘΝΟΣ: Η σούπερ ληστεία με τα καύσιμα. 33% έπεσαν οι διεθνείς τιμές, αλλά μόνο 6,5% επωφελήθηκαν οι Έλληνες καταναλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με την ίδια σκέψη στον ίδιο δρόμο με τους Τούρκους ο Αλέξιος. Δεν θεωρεί το Πατριαρχείο Οικουμενικό αλλά Κωνσταντινουπόλεως και το έδειξε χθες στην συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγουν οι λογαριασμοί. Φως στο σκοτεινό τούνελ της μίζας με απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τετραετία η απάντηση Καραμανλή. Παρέμβαση από τη Μόσχα στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: DVD-φωτιά με άνθρωπο του Σπήλιου. Καραμανλής μόλις το είδε:"Διώξτε τον, αλλά μη διαρρεύσει".

ΕΞΠΡΕΣ: Κινήσεις για 600 εκατ. ευρώ. Νέες αποκρατικοποιήσεις αναζητεί η κυβέρνηση.

ΕΣΤΙΑ: Η κινεζική απειλή για την οικονομία. Οι εισαγωγές θα φθάσουν εφέτος το 1% του ΑΕΠ.

ESPRESSO: Η επιστολή που άφησε ο "δράκος" βγαίνοντας από τη φυλακή. Ελεύθερος ο Κυριάκος Παπαχρόνης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρήγμα στις τράπεζες για το ασφαλιστικό. Σε ναυάγιο οδηγείται η πρόταση για ενιαία λύση του προβλήματος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντεπίθεση Γ. Ζορμπά σε "αναιδή" συμφέροντα. Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί.

ΚΕΡΔΟΣ: Αλλάζει το τοπίο στην πληροφορική. Μόνο στο "Κ" ανάλυση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί. Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

METRO: Πήρε φωτιά η Εξεταστική. Ανοίγουν οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Όχι έκτακτα μέτρα για τα ελλείμματα 2005-6. Δεν αποκλείεται όμως "εποπτεία" της ΕΕ στα δημοσιονομικά μας.

ΤΑ ΝΕΑ: Μαζέψτε τον... εισαγγελέα Ζορμπά. Παρέμβαση Μητσοτάκη για την Εξεταστική.

Η ΝΙΚΗ: Αναδίπλωση Καραμανλή για τους TOR-M1 στη Μόσχα. Μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου στην Εξεταστική.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδηλώνουν σήμερα εργάτες και αγρότες σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

City Press: Σοκ δολαρίου στην οικονομία. Το υπερβολικά φθηνό δολάριο εμπόδιο στις εξαγωγές και στον ελληνικό τουρισμό.

TRAFFIC NEWS: Άγνωστα ντοκουμέντα του "δράκου" στα χέρια της Νικολούλη. Ο Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε μετά 21,5 χρόνια και ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είναι ενδεχόμενο: Βέτο από την Κύπρο για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: εντάξεις εξπρές στο σχέδιο πόλης. Πιο γρήγορα οι πολεοδομικές μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Η Espresso σημειώνει ότι "η εξεταστική επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες θα κινήσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα άλλων 4 λογαριασμών, στους οποίους πιστεύεται ότι κατέληξε το τεράστιο ποσό από τις μίζες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "με στόχο την ανακάλυψη όσων μετέφεραν "ξέπλυναν" ή και αποταμίευσαν χρήματα που προέρχονται από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν και τη συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σεισμικές δονήσεις αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη της κίνησης ενός λογαριασμού στην Ελβετία ο οποίος ανήκει στους αντιπροσώπους των ρωσικών οπλικών συστημάτων".

ΤA ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με μια παρέμβαση-έκπληξη, που δείχνει ξεκάθαρα τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που έχει προκαλέσει στη ΝΔ η Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από τον Πρωθυπουργό να βάλει φρένο στον κ. Ζορμπά".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ανυπόγραφο δημοσίευμα εφημερίδας, που έκανε λόγο για τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινήθηκαν "μίζες" από τα αντισταθμιστικά οφέλη των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 επέφερε ομοφωνία στην εξεταστική επιτροπή".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δείχνουν την κίνηση των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν τους TOR-M1".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "δεσμούς ευτελείς αναιδών συμφερόντων" κατήγγειλε ο γγ του υπουργείου Αμύνης κ. Γ. Ζορμπάς, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται από διάφορες κατευθύνσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και διατύπωση αιτήματος δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα, αποφασίστηκε χθες".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ο Κ. Καραμανλής έχει γίνει ήδη, κατά τις επαφές του στη Μόσχα, αποδέκτης έντονης δυσφορίας του Κρεμλίνου για την προσπάθεια απαξίωσης του στρατιωτικού οπλισμού της Ρωσίας από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη της ΝΔ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μυστικοί λογαριασμοί, βίντεο και διαδρομιστές - μεσάζοντες των... υπουργικών γραφείων, παρακολουθήσεις τηλεφώνων, καταγγελίες και διαψεύσεις συνθέτουν ένα εξαιρετικά νοσηρό σκηνικό, το οποίο σε κάθε περίπτωση δικαιώνει τη στρατηγική Καραμανλή να πέσει άπλετο φως στο δημόσιο βίο".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "προς 5 κατευθύνσεις διοχετεύθηκε το ύποπτο ποσό των 25.091.757 δολ. το χρονικό διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου του 2000, όταν κορυφώθηκε η ροή των χρημάτων για τους πυραύλους TOR. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο χρονικό αυτό διάστημα φέρεται να παίζει ο κ. ΚΑΠΑ, κορυφαίο στέλεχος τότε του υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

Οικονομία

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την ώρα που οι διεθνείς τιμές καυσίμων πέφτουν, στην ελληνική αγορά τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Μια σούπερ ληστεία συντελείται σε βάρος των καταναλωτών".

Η City Press αναφέρει ότι "το υπερβολικά φθηνό δολάριο εμπόδιο στις εξαγωγές και στον ελληνικό τουρισμό. Το φθηνό δολάριο μετατράπηκε από αντιπληθωριστική ασπίδα σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο σε απειλή για τη λειτουργία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Ασφαλιστικό Τραπεζών

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "λύση "ΠΑΚΕΤΟ" στο Ασφαλιστικό των τραπεζών που θα αφορά την ένταξη των Ειδικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης στο ΙΚΑ ταυτόχρονα με τη λύση που θα συμφωνηθεί για τα Επικουρικά Ταμεία των τραπεζών, αναζητεί η κυβέρνηση".

Το METRO γράφει ότι "θέση μάχης παίρνει η ΟΤΟΕ, με στόχο να διεκδικήσει αγωνιστικά τις προτάσεις της για επίλυση του Ασφαλιστικών των τραπεζών"

Η TRAFFIC τονίζει ότι "δύσκολη αναμένεται η μάχη για την εξεύρεση λύσης στο Ασφαλιστικό των τραπεζών και όπως όλα δείχνουν θα απαιτηθούν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των τριών εμπλεκομένων μέχρι να κλείσει το θέμα".

Ελληνοτουρκικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "για βέτο πιέζουν τα κυπριακά κόμματα αν δεν υπάρξει αναγνώριση ως τις 17 Δεκεμβρίου".

Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι "υπερέβη κάθε όριο διπλωματικών ελιγμών και εισήλθε σε αυτόν της πολιτικής θρασύτητος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στην συνέντευξη που έδωσε στην γαλλική εφημερίδα 'Λε Μοντ'. Ισχυρίσθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσις δεν νομιμοποιείται να ζητήση από την Τουρκία να αναγνωρίση την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να το κάνη μόνον ο ΟΗΕ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος πρόκειται στο τέλος του μήνα να αντικατασταθεί από την Κοντολίζα Ράις, με χθεσινές του δηλώσεις εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε άσκηση πίεσης προς την ΕΕ που θα μπορούσε να προκαλέσει την ενόχληση της Γαλλίας και άλλων χωρών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ένα μεγάλο και εξαιρετικά κρίσιμο εσωτερικό θέμα της ΕΕ ανοίγουν οι Γάλλοι και οι Αυστριακοί προκειμένου να ανατρέψουν το φιλοενταξιακό υπέρ της Τουρκίας κλίμα που επικρατεί μέσα στην κοινότητα με πρωτοπόρους τη Βρετανία, τη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γεννιέται η Νοτιοαμερικανική Κοινότητα Εθνών

Οι χώρες της Ν. Αμερικής ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ηγέτες από 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής που συναντώνται στην περουβιανή πόλη Κούσκο υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία πολιτικής και οικονομικής ένωσης κρατών, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος διακρατικός οργανισμός συνεργασίας ονομάζεται «Νοτιοαμερικανική Κοινότητα Εθνών» (ΝΚΕ ή CSN) και έχει ως μέλη την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα.

Το Μεξικό και ο Παναμάς θα παρακολουθήσουν, ως παρατηρητές, τη διαδικασία της ολοκλήρωσης.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέντο, δήλωσε ότι κάποια μέρα η Νότια Αμερική θα αποκτήσει κοινό νόμισμα, διαβατήριο και νομοθετικό σώμα.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ενέργεια, ψυχή, καρδιά και ζωή στο όνειρό του Σιμόν Μπολίβαρ... Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αυτής της νέας γέννησης» είπε ο πρόεδρος του Περού.

Και υπογράμμισε στη συνέχεια: «Είμαστε 361 εκατομμύρια κάτοικοι σε μια έκταση 17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και με εξωτερικό χρέος που ξεπερνά τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια».

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των 12 μελών της ΝΚΕ εγγίζει τα 973 δισεκατομμύρια δολάρια και το συσσωρευμένο εξωτερικό τους χρέον τα 181 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια ήπειρος με πολλές ενώσεις

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στη Νότια Αμερική.

Στις 26 Μαρτίου του 1991 ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ασουνσιόν η «Κοινή Αγορά του Νότου» (MΕRCOSUR) ανάμεσα στις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Ενώ οι χώρες των Άνδεων Κολομβία, Βολιβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα και Περού είχαν αρχίσει διακρατική οικονομική συνεργασία στα τέλη της δεκαετίας του '60, την οποία μετέτρεψαν το 1990 σε περιοχή ελευθέρου εμπορίου και το 2003 στην «Κοινότητα Εθνών των Άνδεων» (CAN).

Στις 27 Απριλίου του 2001 αντιπρόσωποι από τους δύο διακρατικές ενώσεις MERCOSUR και CAN συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν και άρχισαν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινής περιοχής ελευθέρου εμπορίου.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα έθνος απειλείται με αφανισμό

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για διάλυση των υποδομών υγείας

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γεγονός που καθιστά την ένοπλη σύρραξη στην αφρικανική χώρα ως την πιο ολέθρια στον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, όμως εξαιτίας της διένεξης έχουν καταστραφεί οι περισσότερες υπηρεσίες του υγειονομικού συστήματος.

Ο πόλεμος στην πλούσια σε ορυκτό πλούτο χώρα (πρώην Ζαΐρ) έχει στοιχήσει συνολικά 3,8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα και να ενδυναμώσει την παρουσία των κυανοκράνων εκεί.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της σύρραξης

Ρικ Μπρέναν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στείλει περισσότερους από 10.000 κυανόκρανους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να επιβλέψουν την εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά οι διάφορες ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να δρουν στη χώρα, έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια εμφύλιου πολέμου.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης δήλωσε στο ΒΒC:

«Κάναμε μία μεγάλη έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα, επισκεφθήκαμε 19.500 σπίτια, περίπου 750 κοινότητες, και ρωτήσαμε κάθε οικογένεια πόσοι θάνατοι υπήρξαν σε αυτήν. Υπολογίσαμε ότι καθημερινά πεθαίνουν 1.000 άνθρωποι, δηλαδή κάθε μήνα περίπου 30.000 άτομα» υπογράμμισε ο Ρικ Μπρέναν.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 05:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ουκρανία: ΗΠΑ και ΕΕ χαιρετίζουν τις αλλαγές

Νίκη της αντιπολίτευσης θεωρεί τη συμφωνία εκλογικών μεταρρυθμίσεων ο Βίκτορ Γιουσένκο

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας να εγκρίνει τις απαραίτητες για την επανάληψη των προεδρικών εκλογών μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές του περασμένου μήνα ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας εξαιτίας εκλογικών παρατυπιών.

Η εκλογική νοθεία προκάλεσε την εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης, η οποία έγινε γνωστή ως «πορτοκαλί επανάσταση».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι οι εκλογικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Έξω από το κοινοβούλιο περίμεναν εκατοντάδες οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, για να τον ζητωκραυγάσουν, και εκείνος δήλωσε:

«Αγαπητοί μου φίλοι, θέλω να σας συγχαρώ για αυτή τη νίκη. Έπειτα από 17 ημέρες ειρηνικών κινητοποιήσεων, πετύχαμε τη νίκη που επιδιώκαμε. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό. Δεν θα είχαν γίνει όλα αυτά χωρίς εσάς» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 04:57 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνταγμα συμβιβαστικό, αμφίβολη ομόνοια

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αναζητούν τους ωφελημένους και τους ζημιωμένους της συμφωνία εκλογικών και πολιτειακών μεταρρυθμίσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ουκρανία.

Η γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, πρέπει να είναι ικανοποιημένος με το συμβιβασμό που επετεύχθη σε θέματα συνταγματικών και εκλογικών μεταρρυθμίσεων.

Η μεταβίβαση εξουσιών από την προεδρία στο κοινοβούλιο θα γίνει το φθινόπωρο του 2005 το νωρίτερο και εάν ο κ. Γιουσένκο εκλεγεί πρόεδρος σε 2 εβδομάδες θα έχει τον καιρό να αλλάξει τις κύριες στρατηγικές επιλογές της χώρας, πιστεύει η εφημερίδα του Μονάχου.

Αντίθετη γνώμη έχει η εφημερίδα Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) που υπό τον τίτλο «Νίκη στα σημεία για Πούτιν» γράφει ότι ο συμβιβασμός καθιστά τις αλλαγές στον προσανατολισμό της χώρας δυσχερέστερες.

«Πρόκειται για επιτυχία της Μόσχας, η οποία μετά από μια καταστροφική υποχώρηση ήταν σε θέση να πετύχει τους σκοπούς της από την πίσω πόρτα. Οι παραχωρήσεις του Γιουσένκο διέλυσαν τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και σημαίνουν μετατροπή της αντιπολιτευτικής νίκης σε ισοπαλία» υποστηρίζει η βερολινέζικη εφημερίδα.

Τέλος εποχής

Αλλά η συμπολίτισσά της Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) εκτιμά ότι οι διαδηλωτές οπαδοί της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το επίτευγμά τους, καθώς διαθέτουν πλέον δημοκρατική αυτοπεποίθηση έχοντας επιβάλει τη βούλησή τους στους κυβερνώντες.

«Στο εξής οποιοσδήποτε κυβερνήσει στην Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνει τη λαϊκή βούληση υπόψιν του» καταλήγει η εφημερίδα.

Στη Βιέννη η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) προβλέπει ότι ο κ. Γιουσένκο θα αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές και εναπόκειται σε αυτόν να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον ένα χρόνο που του απομένει μέχρι να μεταβιβαστούν οι εξουσίες του προέδρου στο κοινοβούλιο.

«Νικήτρια η Ουκρανία»

Για την ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) μεγάλη ωφελημένη του χθεσινού συμβιβασμού βγαίνει η Ουκρανία, ενώ ζημιωμένο είναι το Κρεμλίνο.

«Για τον πρόεδρο Πούτιν αυτό που συνέβη στον πρώην σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ταπείνωση της πενταετούς θητείας του» γράφει και προσθέτει:

«Στα σχέδια Πούτιν δεν περιλαμβανόταν ούτε η απώλεια της Ουκρανίας ούτε η ύπαρξη μιας ζωντανής και δυναμικής δημοκρατίας στο κατώφλι της Ρωσίας».


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 03:54 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο με ήττα για τον Ολυμπιακό

Θανάσης Γκαβός, Λίβερπουλ

Κι όμως, το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό κύριο της τύχης του

Αποφασισμένη να πάρει την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Λίβερπουλ που ανατρέποντας το γκολ του Ολυμπιακού, τον έθεσε εκτός μάχης και στο κύπελο ΟΥΕΦΑ.

Ο Ριβάλντο έκανε το 0-1 στο 26 λεπτό του πρώτου ημίχρονου, κάτι που υποχρέωνε την Λίβερπουλ, αν ήθελε να προκριθεί, όχι απλώς να κερδίσει αλλά να σημειώσει τουλάχιστον τρία γκολ, χωρίς να δεχτεί άλλο και τα κατάφερε.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 46΄, ο Φλορέν Σινάμα Πονγκολέ που είχε μπει αλλαγή, ισοφάρισε σε 1-1.

Αργότερα, ο Νιλ Μέλορ, που αντικατέστησε τον Μίλαν Μπάρος, σημείωσε στο 80 το 2-1, για να ακολουθήσει το 3-1 από τον Στίβεν Τζέραρντ, λίγο πριν την εκπνοή του δευτέρου ημιχρόνου.


Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 05:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρίζει η ουκρανική αντιπολίτευση

Συμβιβαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων ενέκρινε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας

Ενθουσιώδη πλήθη υποδέχτηκαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Βίκτορ Γιουτσένκο, μετά τη συντριπτική έγκριση από το κοινοβούλιο μεταρρυθμίσεων στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση από τον ακυρωμένο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.

Σε συγκέντρωση στο Κίεβο, ο Γιουτσένκο είπε στους οπαδούς του πως η απουσία νοθείας στην επανάληψη των εκλογών στις 26 Δεκεμβρίου θα τον οδηγήσει στη νίκη.

Ο αντίπαλός του, πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είχε ανακηρυχθεί νικητής των ακυρωθέντων εκλογών, διαμαρτυρήθηκε πως οι αρχές παρεμποδίζουν τώρα την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ήπιο» πραξικόπημα.

Οι συμβιβαστικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν μέτρα που απαιτούσε η αντιπολίτευση για να μειωθεί το ενδεχόμενο νοθείας.

Αλλά παράλληλα πέρασαν και μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις εξουσίες του προέδρου, όπως ζητούσε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε εμπλέξει στις καταγγελίες της για εκλογική νοθεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.