Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-15

  1. Αίσιο τέλος στο Γέρακα
  2. Υποστήριξη Σιράκ
  3. Αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι
  4. Παραιτήθηκε ο Μπλάνκετ
  5. Tουρκική αισιοδοξία
  6. Βομβιστική επίθεση στην Καρμπάλα
  7. Διαδοχικές απελευθερώσεις
  8. Διπλωματικά χαρακώματα
  9. Άλλοι τρεις όμηροι ελεύθεροι
  10. Πτώχευση κήρυξε η «Γιούκος»
  11. Λεωφορειο-πειρατεία
  12. Λεωφορειο-πειρατεία
  13. «Κατάλληλη ώρα για την Τουρκία»
  14. Λεωφορειο-πειρατεία
  15. Το χρονικό των ομηριών στην Ελλάδα
  16. Λεωφορειο-πειρατεία
  17. Μπροστά η ΝΔ
  18. Αντίστροφη μέτρηση για την Άγκυρα
  19. Οριστικά στο Ηράκλειο ο Ελ Γκρέκο
  20. Στην κορυφή η Σύνοδος
  21. «Κατάλληλη ώρα για την Τουρκία»
  22. Προειδοποίηση Β. Κορέας προς Ιαπωνία
  23. «Τέλος στην Ιντιφάντα»
  24. Τουρκικό «όχι» σε πρόσθετους όρους
  25. Προεκλογική περίοδος με δίκες
  26. Αμφισβητείται η πολιτική Ράμσφελντ
  27. Απόφαση σταθμός για τα βασανιστήρια
  28. Ειλημμένη απόφαση;

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αίσιο τέλος στο Γέρακα

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει θέσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Οι δράστες πέταξαν τα όπλα τους και μία βαλίτσα και εξήλθαν από το λεωφορείο με τα χέρια ψηλά.

Προηγουμένως είχαν ζητήσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ως λύτρα και έναν οδηγό για να μεταβούν στο αεροδρόμιο και να αναχωρήσουν στη συνέχεια από την Ελλάδα.

Μιλώντας από κινητό τηλέφωνο σε τηλεοπτικό σταθμό ένας από τους δράστες, που πυροβόλησαν νωρίς το βράδυ για εκφοβισμού στην κατεύθυνση ενός κοντινού πρατηρίου καυσίμων, είπε ότι δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι όμηροι και ότι εμμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ειδάλλως θα ανατινάξουν το λεωφορείο.

Ασάφεια εξακολουθεί να επικρατεί για την εθνικότητα των δραστών. Η αστυνομία εκφράζει αμφιβολίες ότι πρόκειται περί Ρώσων, όπως αρχικά είχε μεταδοθεί.

Το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Ελλάδα, Μπασκίμ Ζενέλι, ανέφερε πως ένας Αλβανός πολίτης που ήταν μεταξύ των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι, αναγνώρισε τους δράστες και είπε ότι πρόκειται για Αλβανούς από τις πόλεις Ελμπασάν και Μπεράτι.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αλβανόύ αξιωματολύχου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, καθ΄όλη τη διάρκεια της υπόθεσης υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Υποστήριξη Σιράκ

«Ναι» Σιράκ στην ένταξη της Τουρκίας

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Άγκυρα πρέπει να έχει εκπληρώσει πριν την ένταξη τους όρους της ΕΕ.

Ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο να προτείνει η ΕΕ την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως κάθε κράτος-μέλος θα έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη.

Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου σε προσπάθειά του να πείσει τη διχασμένη στο ζήτημα κοινή γνώμη της χώρας του, ότι η χορήγηση ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει αυτόματα και ένταξη της Τουρκίας.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φιγκαρό το 67% των Γάλλων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εξ αιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και των φόβων αύξησης του κύματος μετανάστευσης από την Τουρκία.

Την υποστήριξη της στην ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε για άλλη μία φορά και η βρετανική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Μία «δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία στην Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον μουσουλμανικό κόσμο, είπε ο Βρετανός υπουργός.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την πρότασή της για «προνομιούχο σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι ένταξη. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αναφέρουν το ενδεχόμενο να πιέσουν για την διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών, εάν κερδίσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2006.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι

Προηγουμένως είχαν αφεθεί ελεύθεροι έξι γυναίκες και έξι άνδρες, 10 Έλληνες, ένας Βούλγαρος και ένας Αλβανός.

Οι δύο αλλοδαποί, που έχουν ζητήσει να τους δοθούν λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ και ένα αυτοκίνητο με οδηγό που θα τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο, συνδιαλέγονται από το πρωί με την ομάδα ειδικών διαπραγματευτών και ψυχολόγων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, βάσει των αντικρουόμενων καταθέσεων, στο λεωφορείο παραμένουν εννέα ως δώδεκα εκ των επιβατών, όλοι ενήλικες.

Το λεωφορείο των ΚΤΕΛ κατελήφθη από τους ένοπλους αλλοδαπούς στις 05:50 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, ο οποίος διέφυγε, οι δράστες, που εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου, κάθησαν πίσω και, αφού έκοψαν κανονικά εισιτήριο, πρότειναν τις καραμπίνες τους κι ο ένας πυροβόλησε. Ο οδηγός ανησύχησε, νομίζοντας ότι έσκασε λάστιχο και άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου, βγαίνοντας έξω.

Τον ακολούθησαν μία 23χρονη εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών, αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλην όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Περίοικοι που άκουσαν τους πυροβολισμούς κάλεσαν την αστυνομία.

Οι πειρατές πυροβόλησαν και κατά των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι επί τόπου.

Οι αρχές θεωρούν, λόγω της συχνότητας των πυροβολισμών, ότι φέρουν μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και είχαν προετοιμάσει το έγκλημα.

Μετά την ενημέρωση των αρχών, η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία ενώ σύντομα μετέβησαν στην περιοχή ειδικοί ψυχολόγοι και διαπραγματευτές.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 18:34 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Μπλάνκετ

Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ ήταν ο στόχος έντονης κριτικής τις τελευταίες εβδομάδες

Η παραίτηση του κ. Μπλάνκετ ακολουθεί τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποίησε τη θέση του για να επισπεύσει τη χορήγηση βίζας σε οικιακή βοηθό της πρώην ερωμένης του.

Ο κ. Μπλάνκετ απορρίπτει τις κατηγορίες και είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την όλη υπόθεση.

Παρά την αμέριστη υποστήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, οι πολιτικές πιέσεις από πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος προς τον κ. Μπλάνκετ ήταν αφόρητες.

Η θέση του επιδεινώθηκε μετά την έκδοση βιβλίου, στο οποίο ασκεί κριτική σε ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Tουρκική αισιοδοξία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Αισιοδοξία στην Άγκυρα για ημερομηνία από την ΕΕ

Ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει σήμερα τις τελικές θέσεις τις Άγκυρας και των Βρυξελλών και θεωρεί δεδομένο ότι η Τουρκία θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

Η Τζουμχουριέτ επισημαίνει ότι η Άγκυρα θα δεχτεί τον όρο «ανοιχτή διαδικασία» για τις συνομιλίες χωρίς δηλαδή προκαθορισμένο αποτέλεσμα- αλλά θα επιμείνει οι διαπραγματεύσεις να έχουν ως μοναδικό στόχο την πλήρη ένταξη.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θα δεχτεί να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης που όπως λέει ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας αλλά μόνο αφού συμφωνηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πάντως σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ επανέλαβε ότι αναγνώριση μπορεί να υπάρξει μόνο ύστερα από την τελική επίλυση του κυπριακού.

Τούρκοι δημοσιογράφοι ρώτησαν νωρίτερα τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σε ποια περίπτωση η Τουρκία θα έλεγε όχι στην ΕΕ εγκαταλείποντας το τραπέζι των συνομιλιών. «Ο στόχος της πλήρους ένταξης θα πρέπει να είναι σαφής» είπε ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί ημερομηνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται νέα συνάντηση για το θέμα».

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις συνομιλίες έθεσε χτες ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ.

Η συνάντηση απασχολεί τις σημερινές εφημερίδες και όπως αναφέρει στα παραπολιτικά της σχόλια η εφημερίδα Ζαμάν, κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Ολλανδός πρέσβης παρουσίασε στον Ερντογάν δυο γραβάτες και του ζήτησε να διαλέξει τη μια σαν δώρο. Αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός τις πήρε και τις δυο.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στην Καρμπάλα

Το μαυσωλείο του Ιμάμ Χουσεΐν στην Καρμπάλα

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες σημειώθηκε στην Καρμπάλα ισχυρή έκρηξη έξω από το μαυσωλείο του Ιμάμ Χουσεΐν, την ημέρα που άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στοςυ τραυματίες βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και στενός συνεργάτης του μεγάλου αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Σιστάσι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η επίθεση είχε ως στόχο κληρικούς.

Τον Μάρτιο είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 230 από συντονισμένες βομβιστικές ενέργειες κοντά στο κεντρικό τέμενος της Καρμπάλα.

Ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός στο μεταξύ παραδέχτηκε ότι γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη η ιρακινή αντίσταση, η οποία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις γραμμές εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων. Ο υποστράτηγος Λεΐνς Σμιθ δήλωσε ότι οι επιθέσεις, που διεξάγονται κυρίως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και εμποδίζουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που επιτηρεί τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας, κατηγόρησε τις δυνάμεις κατοχής και την ιρακινή δημόσια διοίκηση για σειρά αποτυχημένων ενεργειών, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδοχικές απελευθερώσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις αστυνομικές αρχές, καθώς οι δύο αλλοδαποί, πιθανώς ρωσικής ή αλβανικής καταγωγής, έχουν απελευθερώσει τους περισσότερους εκ των επιβατών του λεωφορείου του ΚΤΕΛ που κατέλαβαν το πρωί.

Οι δύο αλλοδαποί, που έχουν ζητήσει να τους δοθούν λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ και ένα αυτοκίνητο με οδηγό που θα τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο, συνδιαλέγονται από το πρωί με την ομάδα ειδικών διαπραγματευτών και ψυχολόγων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, βάσει των αντικρουόμενων καταθέσεων, στο λεωφορείο παραμένουν εννέα ως δώδεκα εκ των επιβατών, όλοι ενήλικες.

Το λεωφορείο των ΚΤΕΛ κατελήφθη από τους ένοπλους αλλοδαπούς στις 05:50 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, ο οποίος διέφυγε, οι δράστες, που εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου, κάθησαν πίσω και, αφού έκοψαν κανονικά εισιτήριο, πρότειναν τις καραμπίνες τους κι ο ένας πυροβόλησε.

Ο οδηγός ανησύχησε, νομίζοντας ότι έσκασε λάστιχο.

Άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου, βγαίνοντας έξω.

Τον ακολούθησαν μία 23χρονη εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών, αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλην όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Περίοικοι που άκουσαν τους πυροβολισμούς κάλεσαν την αστυνομία.

Οι πειρατές πυροβόλησαν και κατά των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι επί τόπου.

Οι αρχές θεωρούν, λόγω της συχνότητας των πυροβολισμών, ότι φέρουν μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και είχαν προετοιμάσει το έγκλημα.

Μετά την ενημέρωση των αρχών, η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία ενώ σύντομα μετέβησαν στην περιοχή ειδικοί ψυχολόγοι και διαπραγματευτές.

Άνδρες των ΕΚΑΜ, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται πλησίον του καταληφθέντος λεωφορείου ενώ ιδιωτικός χώρος στην περιοχή έχει μετατραπεί σε κέντρο υποστήριξης των συγγενών των ομήρων.

Οι δύο δράστες άρχισαν να απελευθερώνουν διαδοχικά ομήρους από τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Μέχρι την έκτη απογευματινή είχαν απελευθερωθεί δώδεκα εκ των ομήρων και συνέχιζαν να κρατούν εννέα ως δώδεκα ακόμη. Ο ακριβής αριθμός των ομήρων δεν είναι γνωστός κι οι σχετικές μαρτυρίες είναι αντικρουόμενες.

Οι δύο αλλοδαποί δήλωσαν ότι είναι ρώσοι αλλά οι πληροφορίες από την αστυνομία τους φέρουν ως αλβανούς με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και μετέβη στον τόπο που έχει ακινητοποιηθεί το λεωφορείο, ενώ είχε δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αλβανό ομόλογό του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σχετικά ότι η εθνικότητα των δύο πειρατών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Από το πρωί βρίσκεται στην αίθουσα επιχειρήσεων της αστυνομίας ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος και παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης.

Λόγω της πειρατείας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέβαλε για την Πέμπτη την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σε προσευχή για την απελευθέρωση των ομήρων κάλεσε όλους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικά χαρακώματα

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές, με 407 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 29 αποχές.

Οι αρνητικές ψήφοι προήλθαν από τα συντηρητικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και από τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και Παρασκευή.

Το ευρωκοινοβούλιο προτείνει την έναρξη «χωρίς περιττή καθυστέρηση» των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «μια ανοικτή διαδικασία που δεν οδηγεί εξαρχής, ούτε αυτομάτως στην ένταξη».

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν επίσης απόφαση με την οποία καλούν την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να απαιτήσουν από τις τουρκικές αρχές να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων και να ανοίξουν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες» όπως και την αποχώρηση των τουρκιών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο.

Δηλώσεις Ερντογάν, Κολ

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία θα παγώσει την υποψηφιότητά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι ευρωπαίοι ηγέτες επιβάλουν «απαράδεκτους όρους» για την ένταξη της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

«Δεν πιστεύουμε πως θα μας επιβληθούν απαράδεκτοι όροι, αλλά αν συμβεί αυτό, αν μας επιβληθούν όροι που δεν μπορούμε να δεχτούμε, τότε θα βάλουμε αυτήν την υπόθεση στο ψυγείο και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», είπε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται ανέντιμα και άδικα όταν υπόσχονται στην Τουρκία την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

«Είναι κυνικό από την πλευρά ορισμένων να υπόσχονται τώρα ένταξη, γνωρίζοντας πως δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους και γνωρίζοντας επίσης πως δεν θα έχουν υποστήριξη από τις χώρες τους για την ένταξη (της Τουρκίας)», είπε ο κ. Κολ.

Ο πρώην καγκελάριος επέμεινε επίσης πως οι επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες πρέπει να εξεταστούν με αυστηρότητα.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλοι τρεις όμηροι ελεύθεροι

Απελευθέρωσαν 10 εκ των εικοσιέξι ομήρων που κρατούν εντός λεωφορείου των ΚΤΕΛ, στο Γέρακα, δύο αλλοδαποί, ρωσικής ή αλβανικής καταγωγής.

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν κατά διαστήματα στον αέρα, κατέλαβαν το λεωφορείο περί τις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, ο οποίος διέφυγε, οι δράστες, που εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου, κάθησαν πίσω και, αφού έκοψαν κανονικά εισιτήριο, πρότειναν τα όπλα τους κι ο ένας πυροβόλησε.

Ο οδηγός ανησύχησε, νομίζοντας ότι έσκασε λάστιχο.

Άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου, βγαίνοντας έξω.

Τον ακολούθησαν μία 23χρονη εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών, αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλην όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Η αστυνομία, που φέρεται να θεωρεί αλβανούς τους δράστες, έχει αποκλείσει την περιοχή όπου βρίσκεται το λεωφορείο και έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και στους κάθετους δρόμους σε απόσταση περίπου ενός τετραγώνου.

Επιτόπου έχει μεταβεί ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Τις επιχειρήσεις παρακολουθεί, από το κέντρο επιχειρήσεων, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης.

Αναμένεται η απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, περί του αν πρέπει να μεταβεί εισαγγελέας και στον τόπο του συμβάντος.

Από τους συνεχείς πυροβολισμούς θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση και ήταν εφοδιασμένοι με πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ ώρα αν χρειαζόταν να γίνει συμπλοκή.

Στο σημείο όπου βρίσκεται το λεωφορείο έχει μεταβεί ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να επιβεβαιώσει αν οι δράστες είναι Αλβανοί και, σε αυτή την περίπτωση να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος των αρχών ασφαλείας με τους πειρατές.

Περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οι δράστες ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους.

Πηγές αναφέρουν ότι από τα ΚΤΕΛ έχει τεθεί οδηγός στη διάθεση της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες.

Αναβολή ταξιδιού του πρωθυπουργού

Αναβάλλεται για αύριο, λόγω του περιστατικού της λεωφορειοπειρατίας και προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύννεγγυς της εξέλιξη της κατάστασης, η αναχώρηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώχευση κήρυξε η «Γιούκος»

Η Γιούκος προσπαθεί να διασώσει τη βασική της θυγατρική

Πτώχευση κήρυξε ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «Γιούκος» με στόχο την αποτροπή της διάλυσής του από τις ρωσικές αρχές.

Στόχος της εταιρείας είναι η αποτροπή πώλησης της βασικής θυγατρικής του εταιρείας από τις ρωσικές αρχές.

Η πώληση έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου.

Η ρωσική εταιρεία επικαλέστηκε σχετικό άρθρο της αμερικανικής νομοθεσίας περί πτωχεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήταν η ύστατη λύση ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μετόχων μας, των εργαζομένων μας και των πελατών μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούκος, Στίβεν Θιντ.

Η θυγατρική «Yuganskneftegaz» επρόκειτο να πωληθεί με τη διαδικασία της δημοπρασίας για να καλυφθεί μέρος των 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ φόρων που χρωστά η εταιρεία στο ρωσικό δημόσιο.

Τρεις εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θυγατρική της Γιούκος ανάμεσά τους η Γκάζπρομ.

Η Γιούκος κατέθεσε την αίτηση της πτώχευσης σε δικαστήριο του Χιούστον.

Το διοικητικό συμβούλιο της «Γιούκος» υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην καταδίωξη της εταιρείας, εξαιτίας των πολιτικών φρονημάτων του πρώην βασικού μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων.

Το διοικητικό συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να διοικεί τον όμιλο.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Λεωφορειο-πειρατεία

Απελευθέρωσαν επτά εκ των εικοσιέξι ομήρων που κρατούν εντός λεωφορείου των ΚΤΕΛ, στο Γέρακα, δύο αλλοδαποί, ρωσικής ή αλβανικής καταγωγής.

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν κατά διαστήματα στον αέρα, κατέλαβαν το λεωφορείο περί τις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, ο οποίος διέφυγε, οι δράστες, που εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου, κάθησαν πίσω και, αφού έκοψαν κανονικά εισιτήριο, πρότειναν τα όπλα τους κι ο ένας πυροβόλησε.

Ο οδηγός ανησύχησε, νομίζοντας ότι έσκασε λάστιχο.

Άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου, βγαίνοντας έξω.

Τον ακολούθησαν μία 23χρονη εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών, αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλην όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Η αστυνομία, που φέρεται να θεωρεί αλβανούς τους δράστες, έχει αποκλείσει την περιοχή όπου βρίσκεται το λεωφορείο και έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και στους κάθετους δρόμους σε απόσταση περίπου ενός τετραγώνου.

Επιτόπου έχει μεταβεί ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Τις επιχειρήσεις παρακολουθεί, από το κέντρο επιχειρήσεων, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης.

Αναμένεται η απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, περί του αν πρέπει να μεταβεί εισαγγελέας και στον τόπο του συμβάντος.

Από τους συνεχείς πυροβολισμούς θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση και ήταν εφοδιασμένοι με πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ ώρα αν χρειαζόταν να γίνει συμπλοκή.

Στο σημείο όπου βρίσκεται το λεωφορείο έχει μεταβεί ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να επιβεβαιώσει αν οι δράστες είναι Αλβανοί και, σε αυτή την περίπτωση να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος των αρχών ασφαλείας με τους πειρατές.

Περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οι δράστες ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους.

Πηγές αναφέρουν ότι από τα ΚΤΕΛ έχει τεθεί οδηγός στη διάθεση της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες.

Αναβολή ταξιδιού του πρωθυπουργού

Αναβάλλεται για αύριο, λόγω του περιστατικού της λεωφορειοπειρατίας και προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύννεγγυς της εξέλιξη της κατάστασης, η αναχώρηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Λεωφορειο-πειρατεία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είναι ρωσικής καταγωγής

Τουλάχιστον 26 επιβάτες λεωφορείου των ΚΤΕΛ κρατούνται όμηροι από δύο αλλοδαπούς, πιθανώς ρωσικής καταγωγής, εντός λεωφορείου του ΚΤΕΛ, στην περιοχή του Γέρακα Αττικής.

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν κατά διαστήματα στον αέρα, κατέλαβαν το λεωφορείο περί τις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος.

Ο οδηγός του λεωφορείου, ο εισπράκτορας και μία υπάλληλος των ΚΤΕΛ κατάφεραν να διαφύγουν από το λεωφορείο την ώρα που εκδηλώθηκε η πειρατεία.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, οι δράστες, μόλις εισήλθαν στο λεωφορείο, στη στάση Πικερμίου, πρότειναν τα όπλα τους.

Ο ίδιος άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου για να βγουν έξω όσο πιο γρήγορα μπορούσαν οι επιβάτες του λεωφορείου.

Κατάφεραν να εξέλθουν η εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ Στέλλα Ματαρά, 23 ετών, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών,αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλήν όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και στους κάθετους δρόμους σε απόσταση περίπου ενός τετραγώνου.

Στον τόπο που έχει σταματήσει το λεωφορείο έχει μεταβεί ειδικός διαπραγματευτής.

Τις επιχειρήσεις της αστυνομίας εποπτεύει από το πρωί ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης ενώ αναμένεται η απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγελόπουλου περί του αν πρέπει να μεταβεί εισαγγελέας και στον τόπο του συμβάντος.

Από τους συνεχείς πυροβολισμούς θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση και ήταν εφοδιασμένοι με πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ ώρα αν χρειαζόταν να γίνει συμπλοκή.

Περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οι δράστες ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους.

Πηγές αναφέρουν ότι από τα ΚΤΕΛ έχει τεθεί οδηγός στη διάθεση της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες.

Αναβολή ταξιδιού του πρωθυπουργού

Αναβάλλεται για αύριο, λόγω του περιστατικού της λεωφορειοπειρατίας και προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύννεγγυς της εξέλιξη της κατάστασης, η αναχώρηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατάλληλη ώρα για την Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προέβη σε αυτή τη δήλωση σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πλέον κατάλληλη η ώρα για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, καθώς το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει εάν και πότε θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης είπε: «Νομίζω ότι έφθασε η ώρα. Μπορούμε να πούμε "ναι" στην έναρξη των συνομιλιών».

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι είναι κατά της πρότασης για μια «προνομιακή συνεργασία» με την Τουρκίας στην περίπτωση κατάρρευσης των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δε θα ήταν δίκαιο για τους Τούρκους, εάν εξαρχής τοποθετηθούν σε μια διαφορετική κατηγορίααυτομάτως θα δώσει την εντύπωση ότι επιχειρείται μια διάκριση της Τουρκίας σε σχέση με άλλες χώρες που επίσης επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Κοινότητας αναμένεται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που ξεκινάει την Πέμπτη να δώσουν το πράσινο φως στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

«Ναι» και από

την Ολλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Γαν Πέτερ Μπάλκενεντε δήλωσε ότι η σύνοδος αναμένεται να εγκρίνει την έναρξη των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή από την ολλανδική προεδρία δήλωσε ότι η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία την έμμεση αναγνώριση της Κύπρου μ' αντάλλαγμα τη συμφωνία που θα εγγυάται την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της να υπογράψει το διευρυμένο πρωτόκολλο του 1963 για την τελωνειακή ένωση της Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

«Αυτό που έχει πολιτική σημασία είναι εάν Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης», δήλωσε η ολλανδική πηγή σε δημοσιογράφους παραμονή της συνόδου κορυφής.

Κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο της εναλλακτική «προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Λεωφορειο-πειρατεία

Απελευθέρωσαν πέντε εκ των εικοσιέξι ομήρων που κρατούν εντός λεωφορείου των ΚΤΕΛ, στο Γέρακα, δύο αλλοδαποί, ρωσικής ή αλβανικής καταγωγής.

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν κατά διαστήματα στον αέρα, κατέλαβαν το λεωφορείο περί τις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, ο οποίος διέφυγε, οι δράστες, που εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου, κάθησαν πίσω και, αφού έκοψαν κανονικά εισιτήριο, πρότειναν τα όπλα τους κι ο ένας πυροβόλησε.

Ο οδηγός ανησύχησε, νομίζοντας ότι έσκασε λάστιχο.

Άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου, βγαίνοντας έξω.

Τον ακολούθησαν μία 23χρονη εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών, αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλην όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Η αστυνομία, που φέρεται να θεωρεί αλβανούς τους δράστες, έχει αποκλείσει την περιοχή όπου βρίσκεται το λεωφορείο και έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και στους κάθετους δρόμους σε απόσταση περίπου ενός τετραγώνου.

Επιτόπου έχει μεταβεί ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Τις επιχειρήσεις παρακολουθεί, από το κέντρο επιχειρήσεων, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης.

Αναμένεται η απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, περί του αν πρέπει να μεταβεί εισαγγελέας και στον τόπο του συμβάντος.

Από τους συνεχείς πυροβολισμούς θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση και ήταν εφοδιασμένοι με πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ ώρα αν χρειαζόταν να γίνει συμπλοκή.

Στο σημείο όπου βρίσκεται το λεωφορείο έχει μεταβεί ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να επιβεβαιώσει αν οι δράστες είναι Αλβανοί και, σε αυτή την περίπτωση να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος των αρχών ασφαλείας με τους πειρατές.

Περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οι δράστες ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους.

Πηγές αναφέρουν ότι από τα ΚΤΕΛ έχει τεθεί οδηγός στη διάθεση της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Το χρονικό των ομηριών στην Ελλάδα

Νοέμβριος 2000 Πούλμαν με ηλικιωμένους Ιάπωνες τουρίστες καταλαμβάνεται από Έλληνα ένοπλο

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς παραθέτει ένα χρονολογικό πίνακα με παλαιότερες υποθέσεις ομηρίας στην Ελλάδα.

Μάιος 1999 Ένας 25χρονος Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο ΚΤΕΛ στη βόρεια Ελλάδα και αναγκάζει το οδηγό να οδηγήσει το όχημα στην Αλβανία. Οκτώ όμηροι διασώζονται αλλά ο δράστης και ένας επιβάτης χάνουν τη ζωή τους κατά την επέμβαση της ελληνικής αστυνομίας.

Ιούλιος 1999 Ένοπλος Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο στη βόρεια Ελλάδα και ζητάει λύτρα της τάξεως των 780.000 δολαρίων και ασφαλή μετάβαση στην Αλβανία. Η ελληνική αστυνομία, υπό το φόβο του προηγούμενου επεισοδίου, ακινητοποιεί το λεωφορείο. Ο λεωφορείο πειρατής πυροβολείται θανάσιμα από Έλληνα αστυνομικό που κατάφερε να μπει κρυφά στο επί 30 ώρες ακινητοποιημένο λεωφορείο.

Ιούλιος 2000 Τσέχος ένοπλος επιβιβάζεται σε γιοτ στις ακτές της Πελοποννήσου και κρατεί ομήρους τον καπετάνιο και μια οικογένεια Ελβετών τουριστών. Το αίτημά του είναι να μεταβεί στο Μαρόκο. Η ελληνική ακτοφυλακή σκοτώνει το δράστη και απελευθερώνει τους ομήρους.

Νοέμβριος 2000 Πούλμαν με ηλικιωμένους Ιάπωνες τουρίστες καταλαμβάνεται από Έλληνα ένοπλο. Η πειρατεία διαρκεί εννέα ώρες και όλοι οι τουρίστες αφήνονται ελεύθεροι. Ο δράστης επείσθη να παραδοθεί έπειτα από τη συνομιλία που είχε με παρουσιαστή ελληνικού τηλεοπτικού σόου.

Μάρτιος 2003 Ένας άντρας με ψυχολογικά προβλήματα καταλαμβάνει αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών με 202 επιβαίνοντες. Η πειρατεία λύεται χωρίς θύματα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του δράστη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Δεκέμβριος 2005 Η ελληνική αστυνομία έχει περικυκλώσει πούλμαν με 26 επιβάτες, το οποίο κατέλαβαν δύο άγνωστοι ένοπλοι σε προάστιο της βορειοανατολικής Αθήνας. Οι ένοπλοι ζητούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Λεωφορειο-πειρατεία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είναι ρωσικής καταγωγής

Τουλάχιστον 26 επιβάτες λεωφορείου των ΚΤΕΛ κρατούνται όμηροι από δύο αλλοδαπούς, πιθανώς ρωσικής καταγωγής, εντός λεωφορείου του ΚΤΕΛ, στην περιοχή του Γέρακα Αττικής.

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν κατά διαστήματα στον αέρα, κατέλαβαν το λεωφορείο περί τις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος.

Ο οδηγός του λεωφορείου, ο εισπράκτορας και μία υπάλληλος των ΚΤΕΛ κατάφεραν να διαφύγουν από το λεωφορείο την ώρα που εκδηλώθηκε η πειρατεία.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην αστυνομία ο οδηγός του λεωφορείου, Χρυσόστομος Μητσός, οι δράστες, μόλις εισήλθαν στο λεωφορείο, στη στάση Πικερμίου, πρότειναν τα όπλα τους.

Ο ίδιος άνοιξε και τις δύο πόρτες του λεωφορείου για να βγουν έξω όσο πιο γρήγορα μπορούσαν οι επιβάτες του λεωφορείου.

Κατάφεραν να εξέλθουν η εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ Στέλλα Ματαρά, 23 ετών, ο εισπράκτορας του λεωφορείου Ηλίας Βοϊβόντας, 22 ετών,αλλά και κάποιοι άλλοι επιβάτες, πλήν όμως, όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και στους κάθετους δρόμους σε απόσταση περίπου ενός τετραγώνου.

Στον τόπο που έχει σταματήσει το λεωφορείο έχει μεταβεί ειδικός διαπραγματευτής.

Τις επιχειρήσεις της αστυνομίας εποπτεύει από το πρωί ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης ενώ αναμένεται η απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγελόπουλου περί του αν πρέπει να μεταβεί εισαγγελέας και στον τόπο του συμβάντος.

Από τους συνεχείς πυροβολισμούς θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση και ήταν εφοδιασμένοι με πυρομαχικά, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ ώρα αν χρειαζόταν να γίνει συμπλοκή.

Περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οι δράστες ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους.

Πηγές αναφέρουν ότι από τα ΚΤΕΛ έχει τεθεί οδηγός στη διάθεση της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μπροστά η ΝΔ

Προβάδισμα 6,3 ποσοστιαίων μονάδων έχει το κυβερνών κόμμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Τάσεις» που πραγματοποιεί η εταιρία MRB.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,7%, το ΠΑΣΟΚ 33,4%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΝ 3,7%, το ΛΑΟΣ 3,1%.

Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 2,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 10,9%.

Στην παράσταση νίκης - δηλαδή στο ερώτημα, ποιος πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν σήμερα - η ΝΔ συγκεντρώνει 70%, έναντι 18,6% του ΠΑΣΟΚ, διαφορά 51,4%.

Καταλληλότερο πρωθυπουργό θεωρούν οι ερωτώμενοι τον Κώστα Καραμανλή, που λαμβάνει 44,8% έναντι 36,4% του κ. Παπανδρέου.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής προηγείται με 7,9% του κ. Παπανδρέου στο βαθμό εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση θεμάτων οικονομικής πολιτικής, ενώ ο κ. Παπανδρέου προηγείται 3,1% του κ. Καραμανλή για την αντιμετώπιση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Στο ειδικό κεφάλαιο της έρευνας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το 24,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, το 22,3% είναι αδιάφορο και το 44,6% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Ωστόσο το 49% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να ενταχθεί τα επόμενα δέκα χρόνια η Τουρκία στην ΕΕ έναντι 40,9% που δεν το θεωρεί πιθανό.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στο ερώτημα εάν θα ωφελούσε η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το 41% θεωρεί ότι σίγουρα και μάλλον θα ωφελούσε και το 43,3% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Το 17,6% θεωρεί ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, το 41,8% ότι έχουν μείνει στάσιμες και το 36,9% ότι έχουν χειροτερέψει ελαφρά ή σημαντικά.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θεωρείται από τους ερωτηθέντες ότι είναι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ποσοστό 29,7%).

Ακολουθούν με 18,2% το Κυπριακό, με 13,5% το επίπεδο της οικονομικής της ανάπτυξης, με 11,3% οι θρησκευτικές διαφορές της με την Ευρώπη, με 9,6% οι πολιτιστικές διαφορές της με την Ευρώπη, με 8,6% οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με 2% οι Τούρκοι μετανάστες στην ΕΕ και με 1% το υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού του λαού της. Δεν έχει άποψη το 4,6%.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση για την Άγκυρα

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο πρωθυπουργός, που αναχωρεί την Τετάρτη το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πέμπτη και Παρασκευή, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στην ίδια την Τουρκία.

«Ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ίδια.

»Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, επιστρέφοντας στη Λευκωσία από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών, Ολλανδό ομόλογό του Μπέρναρτ Μποτ, δήλωσε ότι είναι πλήρως ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του και ανέφερε ότι με τον κ. Μποτ συζήτησε τις θέσεις της Κύπρου και την εφαρμογή τους με εναλλακτικούς τρόπους.

Οι κύριοι Ιακώβου και Μποτ θα έχουν νέα συνάντηση την Πέμπτη.

«Όχι με κάθε κόστος»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, που δημοσιεύεται την Τετάρτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δηλώνει ότι «η Τουρκία καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η ένταξη δεν θα γίνει με κάθε κόστος» και λέει ότι αυτό «κατέστη σαφές στην ΕΕ».

Την Τρίτη ο κ. Γκιούλ, μιλώντας στην τουρκική βουλή, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε την Τρίτη στους πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά θα αξιολογήσει το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της λύσης που θα βρεθεί στο Κυπριακό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να απορρίψει τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ,αν δεν είναι θετικά για αυτήν.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οριστικά στο Ηράκλειο ο Ελ Γκρέκο

Τα 700.000 από το ένα εκατομμύριο ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του πίνακα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, "Βάπτισης του Χριστού", προσέφεραν στο δήμο Ηρακλείου ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Έτσι, ο πίνακας περνά στην κατοχή του δήμου, ο οποίος είχε πλειοδοτήσει στην δημοπράτηση του έργου από τον Οίκο Κρίστυ του Λονδίνου, χωρίς ωστόσο να έχει το ποσόν.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, είχε απευθύνει έκκληση την προηγούμενη εβδομάδα προς όλους τους έλληνες, να συνεισφέρουν ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα και ο πίνακας να έρθει στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουράκης, με την προσφορά του ζεύγους Αγγελοπούλου ο δήμος έχει πλέον όσα χρήματα απαιτούνται για την αγορά.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η Σύνοδος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επεκτάσεις σε 56.000 στρέμματα. Βόρεια Ελλάδα: Ποιοι δήμοι έχουν προτεραιότητα στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νομιμοποίηση γης για 96 συνεταιρισμούς. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αποκτούν επιτέλους οικόπεδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανασχηματισμός εν όψει. Πιθανολογείται από τη... διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με κορόιδεψε ο Άκης για τις προμήθειες. Τι κατέθεσε ο πρώτος μεσάζων για τους TOR, Γιάννης Γιαννίκος, στη Βουλή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μόνιμοι 68.512 συμβασιούχοι. Διορισμοί: 42.513 σε υπουργεία και 25.999 σε ΟΤΑ.

Η ΑΥΓΗ: Τρίπτυχο Αλαβάνου για την αριστερά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλάει στην "Αυγή".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέταιρος στο καρτέλ ο στρατηγός του Μιλόσεβιτς. Για ποιον προορίζεται η βίλα-φρούριο με τις 9 σουίτες ασφαλείας που έχτισε στην Ιθάκη ο αντιπρόσωπος των Ρώσων Βλ. Καμπούρογλου;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργοί υπό προθεσμίαν. Αγωνιούν πριν από τον ανασχηματισμό. Η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λύνει τα προβλήματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των αστυνομικών. Πως διαμορφώνονται οι συνολικές αποδοχές από 1.1.2005.

ΕΘΝΟΣ: Ανοικτές πληγές οικονομία-ακρίβεια-ανεργία. Γκάλοπ: Η καθημερινότητα πλήττει την κυβέρνηση. Δεν επωφελείται το ΠΑΣΟΚ - Στο 6,3% η διαφορά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έμφραγμα στο ΠΑΣΟΚ. Από τη νέα αναβολή του Συνεδρίου. Δυναμικές αντιδράσεις για την απόφαση-πρόκληση του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπιστοσύνη και... προσδοκίες. Γκάλοπ: Πολιτικά κυρίαρχοι Καραμανλής και ΝΔ. Κόλαφος για Γιώργο-ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φθορά ΝΔ παρά την πρωτιά. Γκάλοπ: Σε πρωτοφανή άνοδο ανεργία και ακρίβεια.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ξένοι στο 25% των τραπεζών. Στρατηγικές τοποθετήσεις θεσμικών ύψους 6 δισ. σε 5 ελληνικές τράπεζες".

ΕΣΤΙΑ: Θέλουμε ένταξη της Τουρκίας; Τι θα σημάνη η ελεύθερη μετανάστευσις.

ESPRESSO: Η Δήμητρα κινδυνεύει να χάσει τη βίλα της Εκάλης. Μετά τη δικαστική απόφαση που δίνει τη βίλα Μινέικο του Ψυχικού στα παιδιά του Παπανδρέου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ναυαγεί το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Επισημοποίησε το αδιέξοδο εκ μέρους των τραπεζιτών ο Ι. Κωστόπουλος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις την παραμονή της Συνόδου. Η ΕΕ αποφασίζει για Τουρκία-Κύπρο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Ναυάγησε το ασφαλιστικό. Τραπεζίτες και συνδικαλιστές διαφώνησαν σε βασικά ζητήματα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Έφοδοι σε υπαίθριες αγορές. Τέλος στο παρεμπόριο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσδοκίες ανάπτυξης με δέσμη παρεμβάσεων. Ο υφ. Οικονομίας κ. Χ. Φώλιας περιέγραψε τις προοπτικές του 2005".

ΤΑ ΝΕΑ: Η εκδίκηση της καθημερινότητας! Δυσαρέσκεια καταγράφει το γκάλοπ της MRB.

Η ΝΙΚΗ: Στο κενό η σκευωρία. Κανένα στοιχείο και από Καμπούρογλου-Γιαννίκο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο κύμα απολύσεων μπροστά στις γιορτές. Δυναμώνει η αντεργατική επίθεση.

TRAFFIC NEWS: "Απέδρασε" από το Fame Story. Ολονύκτιο θρίλερ με την Ανέτ Αρτάνι. Όλο το παρασκήνιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μάχη για την EXPO 2008 δίνει η Θεσσαλονίκη στο Παρίσι.

Η ΧΩΡΑ: Ποια επιδόματα απαλλάσσονται από το φόρο. Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

City Press: Στρώνουμε χαλί σε Ισλάμ και Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία περιορίζεται σε μάχη υποσημειώσεων λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ.

METRO: Ζούμε με το άγχος των λογαριασμών. Πρώτη προτεραιότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά η πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Τουρκία-Ελλάδα-ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "παραμονή της πλέον κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Βρυξέλλες αναπτύσσεται εντονότατο παρασκήνιο επί της ουσίας των αποφάσεων που θα λάβουν οι ηγέτες των "25". Η ολλανδική προεδρία ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευση όμως, που δεν θα περιληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου. Η λύση αυτή δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους πρέσβεις των "25" στην Άγκυρα, φέρεται να είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση με διάταγμα που φέρει ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2004, έχει συμπεριλάβει και την Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης με τις οποίες η Τουρκία συνδέεται με καθεστώς τελωνειακής ένωσης. Αυξάνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η Αθήνα η οποία παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας έχει βγάλει καλού-κακού από τη Δευτέρα όλο τον Στόλο στο Αιγαίο, υπό τον "μανδύα" τριπλής προγραμματισμένης άσκησης, ενώ έχει αυξήσει και τον αριθμό των εναέριων περιπολιών των αεροσκαφών αναχαίτισης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σε σχόλιό της σημειώνει ότι "η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχει επιλέξει την τακτική "εγκατάλειψης του μεγάλου veto υπέρ των πολλών μικρών" που θα τίθενται στη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρινίζει τις θέσεις του, ούτε αναφέρει τι περιλαμβάνει η "μη λευκή επιταγή".

Η City Press εκτιμά ότι "η ελληνική διπλωματία περιορίζεται σε μάχη υποσημειώσεων λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ. Σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Δανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε σταθερό υποστηρικτή της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εκπεφρασμένη άποψη. Θέλουν πάση θυσία να περιορίσουν το πρόβλημα. Ενώ, εμείς, παρ' ότι είμεθα οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι, ούτε καν το συζητούμε. Δηλώνουμε ελαφρά τη καρδία ότι υπό προϋποθέσεις θέλουμε την Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά δεν αναλογιζόμαστε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον".

Εξεταστική Επιτροπή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "συνέταιρος με το στρατηγό του Μιλόσεβιτς και επιστήθιο φίλο του Κάρατζιτς Γιόραν Τσέκοβιτς είναι ο αντιπρόσωπος των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα Βλάσης Καμπούρογλου που κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η εμπλοκή του Σέρβου στρατηγού Γιόβαν Τσέκοβιτς στις προμήθειες οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα έχει εξοργίσει τους Αμερικάνους, οι οποίοι πιστεύουν ότι μέσα από το σύστημα των συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι αντιπρόσωποι των Ρώσων στην Ελλάδα και τις διαδρομές τεράστιων ποσών μέσω των υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο και άλλους φορολογικούς παράδεισους πέρασε από "πλυντήριο" και η αμύθητη περιουσία που έκλεψε ο Μιλόσεβιτς από το σερβικό κράτος".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η σκευωρία που στήθηκε από τη ΝΔ εις βάρος των δύο πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Παπαντωνίου έπεσε οριστικά στο κενό μετά και τις καταθέσεις των επιχειρηματιών Βλάση Καμπούρογλου και Γιάννη Γιαννίκου, από τις οποίες δεν προέκυψε κανένα καινούργιο στοιχείο".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "ο κ. Γιάννης Γιαννίκος, που, όπως υποστήριξε, διαμεσολάβησε για να γνωρίσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τους Ρώσους, "έκαψε" χθες, με την κατάθεσή του τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Θυμήθηκε τις συναντήσεις του τελευταίου με τον Μιχαήλ Βορομπιόφ στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, κατέθεσε το εξώδικο που έστειλε στον Άκη για τον παραγκωνισμό του από την προμήθεια και την απάντηση που πήρε: Μια... ευχετήρια κάρτα".

Δημοσκόπηση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η ανάδειξη της καθημερινότητας - κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα- με βάση την έρευνα "Τάσεις" της MRB, είναι το βασικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που ζητεί επιστροφή στην πολιτική. Κι αυτό σε συνθήκες προσωπικής οικονομικής ανασφάλειας, καθώς οι πολίτες αναζητούν λύσεις σε προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "καθολική αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας από την πλατιά κοινωνική συμμαχία η οποία δίνει προβάδισμα στη φιλελεύθερη παράταξη 6,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις "Τάσεις" της MRB που δημοσιοποιήθηκαν χθες το κυβερνών κόμμα προηγείται με 39,7% έναντι 33,4% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ τρίτο με 7,1%, ο ΣΥΝ με 3,7% και το ΛΑΟΣ καταλαμβάνει το 3,1%".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση τα θέματα της καθημερινότητας, στα οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί λύσεις. Απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της οικονομικής τους κατάστασης. Ρωγμές και στην εικόνα Καραμανλή. Δεν επωφελείται το ΠΑΣΟΚ στο 6,3% η διαφορά στην πρόθεση ψήφου.

Σενάρια ανασχηματισμού

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "στη σφαίρα του ανασχηματισμού ή της ονομαζόμενης διορθωτικής αναδιάταξης κινείται η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγών που πιθανότατα θα γίνουν αμέσως μετά την περίοδο των εορτών και θα έχουν ως στόχο να αλλάξει η εικόνα της κάμψης που εμφανίζεται και η οποία αποτυπώνεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων".

Η Espresso τονίζει ότι "ο ένας -ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής- έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και φυλλομετρά το μπλοκάκι όπου έχει καταγράψει τις επιδόσεις των υπουργών του. Ο άλλος -Θόδωρος Ρουσόπουλος- αφήνει να αιωρούνται ενδείξεις περί ανασχηματισμού ("είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού").

Κυπριακό

Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού με μεσολάβηση της Ευρώπης θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες η ολλανδική προεδρία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (που αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες) για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχυθεί και από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Αναν στη βελγική πρωτεύουσα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατάλληλη ώρα για την Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προέβη σε αυτή τη δήλωση σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πλέον κατάλληλη η ώρα για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, καθώς το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει εάν και πότε θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης είπε: «Νομίζω ότι έφθασε η ώρα. Μπορούμε να πούμε "ναι" στην έναρξη των συνομιλιών».

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι είναι κατά της πρότασης για μια «προνομιακή συνεργασία» με την Τουρκίας στην περίπτωση κατάρρευσης των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δε θα ήταν δίκαιο για τους Τούρκους, εάν εξαρχής τοποθετηθούν σε μια διαφορετική κατηγορίααυτομάτως θα δώσει την εντύπωση ότι επιχειρείται μια διάκριση της Τουρκίας σε σχέση με άλλες χώρες που επίσης επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Κοινότητας αναμένεται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που ξεκινάει την Πέμπτη να δώσουν το πράσινο φως στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Β. Κορέας προς Ιαπωνία

Το Τόκιο δηλώνει εξοργισμένο με το ζήτημα των αγνοουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Βόρειος Κορέα προειδοποιεί ότι η επιβολή οιωνδήποτε οικονομικών κυρώσεων εις βάρος από την Ιαπωνία θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου».

Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι θα αντιδράσει αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη «παγώσει» τη βοήθεια σε τρόφιμα προς τη Βόρειο Κορέα εξαιτίας διαφωνίας των δύο κυβερνήσεων για την τύχη δύο Ιαπώνων υπηκόων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ιαπωνία αντέδρασε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Η εξέταση του γενετικού υλικού σε σορό που απέστειλε η Βόρειος Κορέα δεν αντιστοιχούσε στη γυναίκα που αναζητούν οι ιαπωνικές αρχές.

Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε κατηγορώντας την Ιαπωνία για παραποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, Τσαρλς Σκάνλον η τελευταία βορειοκορεατική απειλή προειδοποίηση είναι μέρος μιας συνεχώς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης, η οποία ενδέχεται να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας διευκρίνιζε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα επανεξετάσει επίσης τη συμμετοχή στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν το Τόκιο διακόψει την παροχή βοήθειας.

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε ότι το 1977 απήγαγε μία γιαπωνέζα υπήκοο, η οποία αυτοκτόνησε το 1984.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι είπε ότι οι τελευταίες απειλές της Βορείου Κορέας ενδέχεται να είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής.

«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές τους διαθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Κοϊζούμι.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Τέλος στην Ιντιφάντα»

Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων διεκδικεί την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τους συμπατριώτες του να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Γιασέρ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής μιλώντας σε αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, χαρακτήρισε τη χρήση όπλων επιζήμια για την προώθηση της ανεξαρτησίας του Παλαιστινιακού λαού και ζήτησε τον τερματισμό της ένοπλης εξέγερσης.

Ο κ. Αμπάς σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ισραηλινή κατοχή με λαϊκά και κοινωνικά μέσα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με ανταποκριτές πρόκειται για τη σαφέστερη μέχρι τώρα δήλωση του κ. Αμπάς όσον αφορά τη στρατηγική διαλόγου με το Ισραήλ, που έχει ακολουθήσει και στην προηγούμενη πρωθυπουργική του θητεία.

Την Κυριακή ο έγκλειστος σε ισραηλινές φυλακές Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαρουάν Μπαργκούτι, αποσύροντας την υποψηφιότητά του από τις εκλογές, παρότρυνε όποιον αναδειχθεί πρόεδρος να διατηρήσει ως εναλλακτική λύση τον ένοπλο αγώνα κατά των Ισραηλινών.

Η οργάνωση μαχητών της Χαμάς έχει απορρίψει ήδη το ενδεχόμενο λήξης της ένοπλης εξέγερσης.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικό «όχι» σε πρόσθετους όρους

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Μόνο ύστερα από παρέμβαση του ΟΗΕ και όχι της ΕΕ μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό δηλώνουν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθίσει και πάλι στο τραπέζι ων διαπραγματεύσεων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ μάλιστα ανέφερε χτες στην μεγάλη τουρκική εθνοσυνέλευση ότι έχει λάβει από την ΕΕ τα έγγραφα που απαιτείται να υπογραφούν για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας ΕΕ και όπως είπε θα τα μελετήσει.

Ανακεφαλαιώνοντας τους όρους που έχουν θέσει στην ΕΕ, Ερντογάν και Γκιούλ επανέλαβαν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο 2005.

Δε δίνεται, δηλαδή, ιδιαίτερα βαρύτητα για το αν θα είναι στο πρώτο εξάμηνο ή το δεύτερο όπως ζητούν χώρες όπως η Γαλλία ώστε να προλάβουν να θέσουν σε δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Η Τουρκία δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί και τους περιορισμούς που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ, όπως λόγου χάρη περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών, με την προϋπόθεση να μην είναι μόνιμοι.

Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία ίσως πει όχι στην ΕΕ αν κρίνει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τους όρους που θα τεθούν.

Τούρκοι διπλωμάτες πάντως έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η δήλωση του πρωθυπουργού δεν είχε χαρακτήρα απειλής.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν από χτες και την επιστολή που έστειλε στο πρακτορείο Ανατολή ο Έλληνας πρωθυπουργός με την οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έχει τελειώσει αλλά πολλά θα κριθούν από τις διατυπώσεις που θα επιλεγούν στο κείμενο συμπερασμάτων. Ίσως σε αυτές τις λεπτομέρειες, λένε, θα κριθεί αν ο Ερντογάν θα μπορέσει να μιλήσει για μια αξιοπρεπή απόφαση.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογική περίοδος με δίκες

Οι δρόμοι της Βαγδάτης έχουν γεμίσει με αφίσες των υποψηφίων των εκλογών

Ξεκινάει σήμερα Τετάρτη η προεκλογική περίοδος στο Ιράκ για τις γενικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου του 2005.

Οι Ιρακινοί πολίτες θα αναδείξουν τα 275 μέλη του κοινοβουλίου, το οποίο θα διορίσει νέα κυβέρνηση και θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας.

Οι εκλογικές αρχές στη Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι περίπου 70 κόμματα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ, Χαμίντ αλ Μπαγιάτι δήλωσε στο BBC ότι στόχος των εκλογών είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες της χώρας τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους σιίτες μουσουλμάνους και τους Κούρδους.

Οι διοργανωτές έχουν στη διάθεσή τους έξι εβδομάδες για να στήσουν τις εκλογές. Μια διαδικασία δύσκολη καθώς δεκάδες είναι ακόμα οι θύλακες της ιρακινής αντίστασης, η οποία συγκρούεται καθημερινά με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αρκετές ομάδες σουνιτών μουσουλμάνων έχουν ζητήσει την καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας και απειλούν με μποϊκοτάζ των εκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή η πλειονότητα των σουνιτών ενεγράφη στους εκλογικούς καταλόγους.

Οργή συνηγόρων

του Σαντάμ Χουσεΐν

Οι δικηγόροι της ομάδας υπεράσπισης ανωτάτων στελεχών του πρώην καθεστώτος επέκριναν την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης ότι εντός της εβδομάδας αρχίζουν οι δίκες συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι συνήγοροι λένε ότι δεν τους έχει δοθεί ούτε καν ο ελάχιστος χρόνος για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή των πελατών τους και ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν τους έχουν επιτρέψει να έχουν επαφή με τους κατηγορουμένους.

Ο εκπρόσωπος των δικηγόρων υπεράσπισης, Ζίαντ Χασαουνέχ, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως παράνομη.

Η αιφνίδια έναρξη της δίκης ανακοινώθηκε από τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο ποιοι πρώην αξιωματούχοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο.

Εκτός του Σαντάμ Χουσεΐν, ένδεκα ανώτατα στελέχη του μπααθικού καθεστώτος κρατούνται κατηγορούμενα για σωρεία εγκλημάτων.

Σε άλλες εξελίξεις

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε μετά από επίθεση ανταρτών στην επαρχία Αλ Ανμπάρ του Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα στη νότια Βαγδάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής αστυνομίας.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφισβητείται η πολιτική Ράμσφελντ

Ο κ. ΜακΚέιν, βετεράνος του Βιετνάμ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της πολιτικής του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ.

Ένας από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία, ο πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα και βετεράνος του Βιετνάμ, Τζον Μακέιν, εκμυστηρεύθηκε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έχει ουδεμία εμπιστοσύνη στον κ. Ράμσφελντ.

Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, επέμεινε ότι τα σχόλια αυτά δε μείωσαν την εμπιστοσύνη του προέδρου Μπους προς τον υπουργό Άμυνας ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντά του υποδειγματικά, όπως είπε.

Πολλά μέλη του κογκρέσου έχουν αρχίσει να επικρίνουν τον κ. Ράμσφελντ εδώ και μία εβδομάδα, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κουβέιτ δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις από Αμερικανούς στρατιώτες.

Σε μια περίπτωση ένας πεζοναύτης μπροστά στις κάμερες είπε στον υπουργό ότι οι συνάδελφοί του αναγκάζονται να μαζεύουν λαμαρίνες και παλιοσίδερα για να θωρακίζουν με αυτοσχέδιο τρόπο τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Νέες καταγγελίες

για βασανιστήρια

Απόφαση δικαστηρίου υποχρέωσε τον αμερικανικό στρατό να δημοσιεύσει αποδεικτικά στοιχεία για την κακομεταχείριση κρατουμένων από τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.

Τα ντοκουμέντα που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών αποδεικνύουν δέκα νέα περιστατικά βασανιστηρίων, που έχει ερευνήσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Ανάμεσα στα περιστατικά συγκαταλέγονται εικονικές εκτελέσεις κρατουμένων και υποβολή εγκλείστου σε ηλεκτροσόκ.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν από τις προϊστάμενες αρχές στους πεζοναύτες - δράστες των βασανιστηρίων ήταν πειθαρχικού χαρακτήρα.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 03:43 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση σταθμός για τα βασανιστήρια

Στη Βρετανία η δικαστική απόφαση που διατάσσει δημόσια έρευνα για το θάνατο ενός Ιρακινού κρατουμένου στα χέρια των δυνάμεων κατοχής σχολιάζεται εκτενώς στις εφημερίδες.

«Τα στρατεύματά [μας] μπορεί να περάσουν από δίκη κατόπιν της απόφασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

O αρχισυντάκτης σε θέματα υπουργείου Άμυνας, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ, χαρακτηρίζει την απόφαση ως ορόσημο, σημειώνοντας πως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθεσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων εφαρμόζεται και στο εξωτερικό, εκεί όπου βρετανικά στρατεύματα έχουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχό τους το νότιο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η απόφαση προκάλεσε συναγερμό στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας καθώς αξιωματούχοι έλεγαν ότι πρέπει να αναθεωρήσουν πλέον όλες τις εσωτερικές διαδικασίες.

«Ποιος σκότωσε τον Μπάχα Μούσα;»

Υπό τον παραπάνω τίτλο η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδό της στην υπόθεση του Ιρακινού υπαλλήλου ξενοδοχείου, που βρέθηκε νεκρός δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του από Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Φισκ, περιγράφει πως η οικογένεια του θύματος έλαβε ως αποζημίωση για το θάνατό του μόλις 3.000 δολάρια, πως στη συνέχεια απέρριψε προσφορά για 5.000 δολάρια και τελικά πως μετά από ένα χρόνο κωλυσιεργίας οι συγγενείς του Μπάχα Μούσα κατάφεραν με δικαστική συνδρομή να υποχρεώσουν το υπουργείο Άμυνας να διεξάγει ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου.

Στο άρθρο της αρχισυνταξίας της η Ιντιπέντεντ θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «εκθέτει την αισχρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ιρακινών.

Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, αρνιόταν να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνα για την υπόθεση χαρακτηρίζεται «σκανδαλώδης» και «η κυβέρνησή μας πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν είναι αρκετό να μιλά για την αφοσίωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβάλλεται να την αποδεικνύει» καταλήγει το άρθρο γνώμης της εφημερίδας.

Η σημασία της «έννομης τάξης»

Οι Τάιμς (The Times) γράφουν ότι η οικογένεια του 26χρονου Ιρακινού που πέθανε στα χέρια Βρετανών στρατιωτών κατόρθωσε να εκδοθεί μια απόφαση που θα έχει ευρείες συνέπειες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας στο Ιράκ.

«Ο θάνατος του Μπάχα Μούσα δεν συνέβη στα σοκάκια και στους δρόμους του Ιράκ αλλά μέσα σε μια φυλακή ελεγχόμενη απολύτως από βρετανικές δυνάμεις» γράφει μεταφέροντας κατά λέξη τη δικαστική απόφαση η εφημερίδα, που προβάλει επίσης το γεγονός ότι ο εκλιπών δεν ήταν αντάρτης ή φανατικός αλλά γιος αντισυνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας.

Με άρθρο του αρχισυντάκτη της η Τάιμς ασπάζεται την άποψη ότι ακόμα και σε συνθήκες πολέμου όταν βρετανικά στρατεύματα ελέγχουν μια περιοχή αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες - και την υποχρέωση να δίνουν λόγο για τις πράξεις τους.

Τουρκία, Ευρώπη και ελίτ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ετοιμάζεται να εξηγήσει απόψε στο λαό, με συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, γιατί η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε άλλο άρθρο που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να τείνει ευήκοον ους όχι μόνο στην πολιτική ελίτ της Τουρκίας, αλλά και στην κοινωνία της χώρας, και να σκεφθεί περισσότερο πριν αποφασίσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Αναλύοντας και αντικρούοντας μεθοδικά τα γεωστρατηγικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αρθρογράφος υφηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης» δεν αποτελούν νεκρό γράμμα και ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφανθεί εάν στην Τουρκία τις δημοκρατικές και πολιτικές ελευθερίες εγγυάται όχι μόνο ο κρατικός μηχανισμός που στηρίζεται στη δύναμη επιβολής του Στρατού, αλλά η ίδια η κοινωνία.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2004 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ειλημμένη απόφαση;

Καθώς πλησιάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Κοινότητα η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια της Τουρκίας φουντώνει στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Επίσης, δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες χαιρετίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρουμανία ως «μια ευχάριστη πινελιά», «μια νέα ευκαιρία».

Τέλος ο ευρωπαϊκό Τύπος δεν αφήνει ασχολίαστη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη λάβει μέτρα κατά του Βερολίνου και των Παρισίων για τα υψηλά τους ελλείμματα.

«Παρεκτός κι αν υπάρξει μια δραματική εξέλιξη», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Mond), «οι ηγέτες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους θα ταχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες υπέρ της έναρξης των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων».

«Παρά τις επιφυλάξεις της κοινής γνώμης σε ορισμένα κράτη μέλη», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να προχωρήσουν».

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι διπλωμάτες ακόμα εργάζονται πυρετωδώς για την εξεύρεση μιας «συμβιβαστικής λύσης με κύρος για την αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας, η οποία ικανοποιείται με πλήρη και μόνο ένταξη στην ΕΕ και το αίτημα κρατών μελών όπως η Αυστρία και η Γαλλία που βλέπουν θετικά την επιλογή ενός τρίτου εναλλακτικού σχεδίου για την περίπτωση της κατάρρευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Γενοκτονία Αρμενίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε, χθες, ότι η άρνηση της Άγκυρας να «αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915» δε πρέπει να «σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» και ούτε θα τεθεί στις Βρυξέλλες ως «προϋπόθεση».

Ωστόσο, η εφημερίδα «Βετσέρνι Λιστ» (Vecernji List) της Κροατίας ερμηνεύει διαφορετικά τη δήλωση Μπαρνιέ και υποστηρίζει ότι η «αναγνώριση της γενοκτονίας και η επανόρθωση από πλευράς Άγκυρας» είναι ο νέος όρος της Γαλλίας προς την Τουρκία.

Η ίδια εφημερίδα διευκρινίζει ότι είναι ένας όρος με τον οποίο Άγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων και όχι πριν. Η Τουρκία, καταλήγει η κροατική εφημερίδα, θα κληθεί να κάνει το ίδιο και με την Κύπρο.

Κίνδυνοι με ή χωρίς ημερομηνία

Στην Αυστρία η εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) δυσκολεύεται να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη σκέφτεται να παραχωρήσει πλήρη ένταξη στην Τουρκία.

«Υπάρχει μια ασυγκράτητη πολιτική δυναμική, η οποία είναι επίφοβη», αναφέρει η «Ντι Πρες», και προσθέτει, «εάν η ΕΕ αποφασίσει να δώσει στην Τουρκία το πράσινο φως, τότε θα πρόκειται για μια απόφαση που υστερεί σε επιχειρήματα, αγνοεί το γενικευμένο σκεπτικισμό της κοινής γνώμης και θέτει σε κίνδυνο το στοίχημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Τα οφέλη για την Άγκυρα είναι κατανοητά», παραδέχεται η αυστριακή εφημερίδα. «Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι γιατί η ΕΕ αποφασίζει από την αρχή έναν τόσο στενό πολιτικό γάμο με την Τουρκία».

Στην Ισπανία η εφημερίδα «Λα Βανγκουάρντια» (La Vanguardia) επικεντρώνει την προσοχή της στους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν η ΕΕ δε δώσει στην Τουρκία την πολυπόθητη ημερομηνία.

«Το να πούμε όχι στην ένταξη της Τουρκίας, μια χώρα που προσπαθεί επί σειρά δεκαετιών, θα ευνοήσει όλους εκείνους που πιστεύουν στη σύγκρουση των πολιτισμών και επιπλέον θα αποτελέσει ένα πολύ κακό παράδειγμα για τις αραβικές χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της επιλογής μεταξύ του ισλαμικού φανατισμού και της δημοκρατίας», διαβάζουμε στην ισπανική εφημερίδα της Βαρκελώνης.

Ευρώπη εναντίον Οθωμανών

«Οι συνάδελφοι μου μάλλον δε θα συμφωνήσουν με την άποψή μου», παραδέχεται ο αρθρογράφος της Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Nouvel Observateur), ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η ιστορική αντίληψη της Ευρώπης διαμορφώθηκε μέσα από αγώνες όχι στο πλευρό των Τούρκων αλλά εναντίον των Τούρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Και προσθέτει «οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα φέρουν πιο κοντά τους τον αραβικό κόσμο αγκαλιάζοντας τη φιλικά προσκείμενη προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, Τουρκία, κάνουν τους πάντες στη Μεσόγειο να ξεσπούν σε γέλια».

«Αυτή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τροχιά συνεχούς διεύρυνσης. Αυτή η Ευρώπη του παντού και πουθενά οδεύει ολοταχώς προς το απόλυτο τίποτα από το οποίο είναι πολύ δύσκολο κανείς να σωθεί», καταλήγει ο σχολιαστής της γαλλικής «Νουβέλ Ομπζερβατέρ».

Άνεμος αλλαγής

Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) χαιρετίζει τον «απροσδόκητο θρίαμβο» του ηγέτη της ρουμανικής αντιπολίτευσης, Τραΐάν Μπασέσκου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το Βουκουρέστι «γύρισε μια νέα σελίδα», γράφει η ισπανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι «αυτή η πολιτική αλλαγή είναι ενθαρρυντική τόσο για τη Ρουμανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας», υποστηρίζει η γαλλική «Λε Μοντ», «αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο των προκατόχων του, οι οποίοι ήταν οι συνεχιστές του παλαιού κομμουνιστικού μηχανισμού».

Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» η προτεραιότητα του Μπασέσκου είναι ο σχηματισμός ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και η συμφιλίωση των δύο «Ρουμανιών», της αγροτικής και της αστικής Ρουμανίας.

Αθώες

Στη Γερμανία η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) κάνει λόγο για μια «απατηλή εκεχειρία μεταξύ του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να λάβει δικαστικά μέτρα για τα υψηλά ελλείμματα του γερμανικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η ξαφνική αρμονία με την Κομισιόν δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης».

«Τουναντίον», γράφει η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ», «το πρόγραμμα σταθερότητας που απεστάλη στις Βρυξέλλες μόνο σταθεροποιητικό δεν είναι».

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο επίτροπος αρμόδιος για τη Νομισματική Πολιτική, Χοακίν Αλμούνια χρειάζεται την ανακωχή με το Βερολίνο για να προωθήσει αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το ευρώ.

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung) υποστηρίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί «ευκαιρία» για την ανασύνταξη των κανόνων.

«Αντί να αναλώνονται τα κράτη μέλη σε ανούσιες και ατέρμονες συγκρούσεις, όλοι οι παίκτες πρέπει να αναζητούσαν έναν νέο όρο για την έννοια της σταθερότητας», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.