Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-17
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου) Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο θέμα της Κύπρου -που αποτέλεσε το αγκάθι των διαπραγματεύσεων - επήλθε συμβιβασμός. Στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο έως τις 3 Οκτωβρίου 2005 οπότε και θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας πως «η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες κατά την άποψη των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκλογές στη βόρεια Κύπρο Την ώρα που η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν το κείμενο συμπερασμάτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ανήγγειλε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις τουρκοκυπριακές περιοχές. Μετά από μήνες διαβουλεύσεων ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Κροατία Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Κροατία τον ερχόμενο Μάρτιο. Η προϋπόθεση όμως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η Κροατία να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπάλκενέντε, είπε ότι η έναρξη του ενταξιακού διαλόγου αποτελεί επιβράβευση «της σκληρής δουλειάς» που έκανε η Κροατία. Τη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, τόνισε την απόλυστη δέσμευση του στην παράδοση του στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα στη Χάγη ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο. Ο Γκοτοβίνα κατηγορείται ότι έδωσε διαταγή για την εκτέλεση 100 και πλέον Σέρβων το 1995.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 18:28 (Ώρα Λονδίνου) Τραυματίες από την ισραηλινή επιδρομή μεταφέρονται σε νοσοκομείο Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλης εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στα νότια διαμερίσματα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινές μπουλντόζες υποστηριζόμενες με δυνάμεις του πεζικού, άρματα μάχης και ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς και κατεδάφισαν σπίτια. Πάνω από 300 οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αποσκοπεί στην εξάρθρωση παλαιστίνιων εξτρεμιστών που επιτίθενται με όλμους και ρουκέτες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η επιχείρηση θα κρατήσει αρκετές μέρες. Κατάρρευση σήραγγας Εν τω μεταξύ, αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν εγκλωβισθεί σε υπόγεια σήραγγα που κατέρρευσε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου. Οι ισραηλινές δυνάμεις επέτρεψαν στα σωστικά συνεργεία να μεταβούν στο χώρο της κατάρρευσης για να απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους κοντά στη Ραφά. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραήλ βρέθηκαν οι σωροί πέντε Παλαιστινίων ενώ αγνοούνται τρεις. Τα τελευταία χρόνια οι Παλαιστίνιοι κατασκευάζουν υπόγειες σήραγγες από τις οποίες μεταφέρουν όπλα, πυρομαχικά και άλλα λαθραία.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποίηση από όλες τις πλευρές για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών «Πετύχαμε όλους μας τους στόχους», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Κάναμε τη γειτονιά μας μια Ευρωπαϊκή γειτονιά», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «πετύχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση». Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης εκ μέρους της Άγκυρας δεν συνιστά πλήρη αναγνώριση. Πρόσθεσε πάντως ότι εάν η Τουρκία δεν τηρήσει την δέσμευση που ανέλαβε για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου τότε θα αναγκασθεί να προβάλει βέτο. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην ΕΕ». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Τόνισε ότι η δέσμευση της χώρας του να υπογράψει το Πρωτοκόλλο Τελωνειακής Ένωσης με τη Κύπρο δεν σημαίνει με κανένα τρόπο επίσημη αναγνώριση του Κυπριακού κράτους. Μπάλκενεντε Άποψη με την οποία συντάχθηκε νωρίτερα τόσο ο προεδρεύων της ΕΕ , πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε, όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ο κύριος Μπάλκενεντε τόνισε ότι η υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης δεν είναι νομική αναγνώριση της Κύπρου αλλά αποτελεί ένα βήμα που οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, χαιρέτησε τη συμφωνία των Βρυξελλών λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την Ευρώπη». «Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε αποκλεισθεί από την ΕΕ», είπε ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι η ιδέα «αντιπαράθεσης θρησκειών και πολιτισμών αποδεικνύεται λανθασμένη». Σιράκ «Μακρύς όσο και δύσκολος ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» , επισημαίνεται από τον γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. «Δεν αμφιβάλλω, επίσης, ότι δεδομένων των σημερινών διαθέσεων των Τούρκων, της ιστορίας και του πολιτισμού τους, θα καταλήξουμε στο τέλος ενός κοινού δρόμου σε γάμο επωφελή και για τις δύο πλευρές», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Η Τουρκία έναν προς έναν και μία προς μία πρέπει να λάβει υπόψη τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος», υπογραμμίστηκε από τον γάλλο πρόεδρο. »Όλοι συνομολογούν πως γιαυτό χρειάζονται 10-15 έτη», συμπλήρωσε. Αυστρία - δημοψήφισμα Ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα. «Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις [ενταξιακές] διαπραγματεύσεις τότε θα ζητηθεί η γνώμη του λαούΟ Αυστριακός λαός θα πει τη τελευταία λέξη», τόνισε ο κ. Σούσελ. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μόνο το 28% την υποστηρίζει.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου) Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο θέμα της Κύπρου -που αποτέλεσε το αγκάθι των διαπραγματεύσεων - επήλθε συμβιβασμός. Στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο έως τις 3 Οκτωβρίου 2005 οπότε και θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας πως «η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες κατά την άποψη των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιδράσεις Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, χαιρέτησε τη συμφωνία των Βρυξελλών λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την Ευρώπη». «Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε αποκλεισθεί από την ΕΕ», είπε ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι η ιδέα «αντιπαράθεσης θρησκειών και πολιτισμών αποδεικνύεται λανθασμένη». Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης εκ μέρους της Άγκυρας «δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα. «Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις [ενταξιακές] διαπραγματεύσεις τότε θα ζητηθεί η γνώμη του λαούΟ Αυστριακός λαός θα πει τη τελευταία λέξη», τόνισε ο κ. Σούσελ. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μόνο το 28% την υποστηρίζει. Εκλογές στη βόρεια Κύπρο Την ώρα που η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν το κείμενο συμπερασμάτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ανήγγειλε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις τουρκοκυπριακές περιοχές. Μετά από μήνες διαβουλεύσεων ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου) Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών Οι απεσταλμένοι και ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC καλύπτουν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις γαι την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών, μεταξύ αυτών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Η απεσταλμένη της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC, Μαρία Καστρισιανάκη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Κύπρο. Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη O πρωθυπουργός της Τουρκίας προχωρεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης όσον αφορά τη Κύπρο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Δαράτος , ο κύριος Ερντογάν δέχθηκε να υπογράψει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Το θέμα της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο σκληρών διαπραγματεύσεων, καθώς η υπογραφή επέκτασης της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με τις 10 νέες-χώρες μέλη, συνεπώς και με την Κύπρο, τίθεται ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τη δέσμευση τελωνιακής σύνδεσής της με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Οι προτάσεις των 25 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας διαβιβάστηκαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέρπ Ταγίπ Ερντογάν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει σήμερα. Η Μαρία Καστρισιανάκη έχει λεπτομέρειες για το "πακέτο των προτάσεων των 25" σχετικά με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη Η Τουρκία σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, θα προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης ως προς την Κύπρο. Οι πληροφορίες λένε ότι θα δεσμευθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου του 2005.... Με τη δέσμευση αυτή λύνεται και το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τους όρους που είχε θέσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα για να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει πλήρες μέλος της κοινότητας... Πάντως δεν αναμένεται σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, η απεσταλμένη μας στις Βρυξέλλες Μαρία Καστρισιανάκη θα συνοψίσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη Ο συμβιβασμός ο οποίος φαίνεται θα επιτευχθεί είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για Ελλάδα, Κύπρο. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου) Πρόωροι τελικοί για Τσάμπιονς Λιγκ Τέσσερα μεγάλα παιχνίδια ανέδειξε η κληρωτίδα για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ρεάλ Μαδρίτης - Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα - Τσέλσι και Μπάγερν Μονάχου - Αρσεναλ. Η Λίβερπουλ θα συναντηθεί με τη Λεβερκούζεν, η Βέρντερ Βρέμης του Χαριστέα με τη Λιόν, η κάτοχος του τροπαίου, Πόρτο του Γιούρκα Σεϊταρίδη με την Ίντερ των Γιώργου Καραγκούνη, Λάμπρου Χούτου ενώ η Αϊντχόφεν θα αναμετρηθεί με τη Μονακό του Άκη Ζήκου. Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και οι αγώνες ρεβάνς 8 και 9 Μαρτίου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ματς της Ίντερ που θα μεταφερθεί μια εβδομάδα αργότερα. Η απόφαση λήφθηκε καθώς και η Μίλαν δίνει τον επαναληπτικό στο «Τζουζέπε Μεάτσα» και οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή δυο αγώνων στο ίδιο στάδιο σε διαδοχικές μέρες.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου) Γάλλοι και Ισπανοί στο δρόμο των Ελληνικών ομάδων Καλή κλήρωση για τον Ολυμπιακό στην φάση των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μάλλον δύσκολη για τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίζουν την γαλλική Σοσό, η οποία απέκλεισε τον Πανιώνιο, ενώ οι «πράσινοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ισπανική Σεβίλλη η οποία προκρίθηκε από τον όμιλο της ΑΕΚ. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16 ή 17 Φεβρουαρίου και οι επαναληπτικοί στις 24 του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση που οι ελληνικές ομάδες προκριθούν στην φάση των «16», το έργο τους θα είναι δύσκολο. Η κληρωτίδα έβγαλε επόμενο αντίπαλο το νικητή του ζευγαριού Χεέρενφεν-Νιούκαστλ για τον Ολυμπιακό και τον νικητή του Στουτγάρδη-Πάρμα για τον Παναθηναϊκό. Αναλυτικά τα ζευγάρια: Γκράτσερ (Αυστρία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) Χεέρενφεν (Ολλανδία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) Βασιλεία (Ελβετία)-Λιλ (Γαλλία) Πάρμα (Ιταλία)-Στουτγάρδη (Γερμανία) Σπόρτινγκ (Πορτογαλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) Ααχεν (Γερμανία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία) Αούστρια (Αυστρία)-Ατλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) Παρτιζάν (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Ντνιπρό (Ουκρανία) Βαλένθια (Ισπανία)-Στεάουα (Ρουμανία) Αγιαξ (Ολλανδία)-Οσέρ (Γαλλία) ΤΣΣΚΑ (Ρωσία)-Μπενφίκα (Ισπανία) Φενέρμπαχτσέ (Τουρκία)-Σαραγόσα (Ισπανία) Παναθηναϊκός-Σεβίλη (Ισπανία) Σαχτιόρ (Ουκρανία)-Σάλκε (Γερμανία) Ολυμπιακός-Σοσό (Γαλλία) Ντιναμό (Ουκρανία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν στο τελικό κείμενο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο θέμα που αφορά τη Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να προβεί σε δήλωση καλής θέλησης για τη Κύπρο που ίσως άρει το αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Με τη δήλωση καλής θέλησης, η Τουρκία θα δεσμεύεται να μονογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005. Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς η μονογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης συνιστά έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως δεν είναι γνωστό εάν η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι γραπτή ή προφορική. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν θα είναι προφορική κάτι που δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Κυπριακή πλευρά. O πρωθυπουργός της Τουρκίας θα δόσει συνένετυξη τύπου αργώτερα σήμερα.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου) Ποικίλες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην Κύπρο για την απόφαση που έλαβαν οι 25 της ΕΕ, το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Καμμία αντίδραση δεν υπήρξε επίσημα από την κυβέρνηση αν και πηγές αναφέρουν ότι η κεντρική άποψη είναι πως η απόφαση αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο συμβιβασμό. Επίσης ανεπισήμως γίνονται θετικές αναφορές στη στάση του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον οποίο λέγεται ότι «ύψωσε δυνατά τη φωνή του υπέρ της Κύπρου». Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος πέτυχε τουλάχιστον το ελάχιστο, την αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και εμμέσως με την υποχρέωση για υπογραφή της συμφωνίας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Ο εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι η κυβέρνηση έβαζε τον πήχη πολύ ψηλά, για να κερδίσει τελικώς το αυτονόητο και χωρίς να κατορθώσει τη σύνδεση του κυπριακού ζητήματος με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και μίλησε για συμβιβασμό. Είπε επίσης ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν για να επιτευχθεί το καλύτερο για την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιτυγχάνεται η ντε φάκτο αναγνώριση, μέσω της επέκτασης της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης. Ωστόσο, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε απογοήτευση για τις αποφάσεις, λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος. «Εκτός αν αναζητούμε κάποια λέξη για να εκφράσουμε ικανοποίηση για πράγματα που δεν είναι ικανοποιητικά», είπε ο κ. Λυσσαρίδης. Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι η Κύπρος πέτυχε το μίνιμουμ των απαιτήσεων που έθετε ενώ ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι σημασία έχει να αξιοποιηθεί το διάστημα έως τις 3 Οκτωβρίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό συνέδεσε πάντως έμμεσα τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες με το κυπριακό, αναφέροντας ότι «εάν τα ΗΕ και η ΕΕ επιβάλουν μια συμφωνία, όπως έγινε το 1960, αυτή η συμφωνία δεν θα διαρκέσει για πολύ». Προσέθεσε δε ότι το κυπριακό θα πρέπει να λυθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ, «παρότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει το Κυπριακό πρόβλημα μέσα στην ΕΕ». Κυπριακός τύπος Η έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 25 στις Βρυξέλλες και η κατ' αρχήν απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας την Παρασκευή. Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα ,υπό τον τίτλο ''Στα δάκτυλα του Ερντογάν οι πρωτοβουλίες'', ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ''μονοπωλώντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καταφέρνει να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, έστω και χωρίς εγγύηση για το αποτέλεσμα, και παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό'' Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν ετοιμάζει εντυπωσιακές κινήσεις στο Κυπριακό. ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ανοίγουν την πόρτα στην Τουρκία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το προσχέδιο, στο οποίο συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, στη διάρκεια δείπνου, αφήνει ικανοποιημένες Αθήνα και Λευκωσία. Η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα, παίρνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση ότι αυτές θα οδηγήσουν στην πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μένει το 'Ναι' του Ερντογάν'' γράφει πως ''η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο του Ταγίπ Ερντογάν'' και ότι οι 25 της ΕΕ, μετά από ένα δείπνο, που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, κατέληξαν οριστικά στο να δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφωνήσει στους όρους, γράφει η εφημερίδα, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005. Αλλού γράφει ότι οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και της Νέας Δημοκρατίας (και πρωθυπουργός της Ελλάδας) Κώστας Καραμανλής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των επαφών που είχαν στον πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν η έκδοση κειμένου με τις θέσεις του ΕΛΚ για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ντε γιούρε γιοκ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι Αθήνα και Λευκωσία κάνουν λόγο για ''αξιοπρεπή συμβιβασμό'' και ότι οι 25 εταίροι, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία, κατέληξαν χθες βράδυ στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαβουλεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005 και ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να αποδεχθεί τους όρους που θέτουν στην Άγκυρα οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Μεταξύ των όρων είναι και η μονογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πλήρη υπογραφή της πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε χθες με σκληρή γλώσσα στις βρετανικές μεθοδεύσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τη Βρετανία ως τον ''κακό δαίμονα'' της Κύπρου και εκφράζοντας την αγανάκτησή του από τη στάση της. ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ακανθώδες Ναι στην Τουρκία',' γράφει στο κύριο θέμα πως οι 25 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ άναψαν χθες στις Βρυξέλλες το πράσινο φως στην Τουρκία, για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, θέτοντας, ωστόσο, σκληρούς όρους και καθορίζοντας την 3η Οκτωβρίου 2005 ως την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ενθαρρύνει τον κ. Ερντογάν να μην προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επαναφέρουν το σχέδιο για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ζητώντας παράλληλα την επαναφορά του σχεδίου Ανάν σε διαπραγματεύσεις. Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αξιοπρεπής συμβιβασμός', ότι σημαντικές τροποποιήσεις, οι οποίες αποτελούν έναν έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό, επέφεραν χθες οι αρχηγοί των 25 κρατών της ΕΕ στο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία και ότι αυτό θα τεθεί σήμερα για έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες από τις διατυπώσεις που έχουν γίνει στο προσχέδιο και που αφορούν τις κυπριακές θέσεις. Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η ημερομηνία των τουρκικών ενταξιακών εξαρτάται από την Κύπρο'', γράφει στο κύριο θέμα πως η ΕΕ χθες βράδυ προσέφερε στην Τουρκία την 3η Οκτωβρίου 2005 ως την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο παραμένει προς διευθέτηση το ''ακανθώδες'' θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το λόγο αυτόν επρόκειτο να συνεχισθούν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί οι συνομιλίες της ολλανδικής προεδρίας στις Βρυξέλλες με τον κ. Ερντογάν. Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο άρθρο της γράφει ότι το θρίλερ, όπου η Κύπρος θα χρησιμοποιούσε το βέτο της για να μπλοκάρει τη συμφωνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, παρέμεινε χθες βράδυ ρευστό, καθώς η Τουρκία επέμενε στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κύπρο. Τουρκοκυπριακός τύπος Από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι η ημερομηνία κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή και ,όπως εκτιμά, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρη η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι με μια δήλωση που προκάλεσε σοκ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, δεν πρόκειται να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες στις τρεις Οκτωβρίου 2005. Η "Γενί Ντουζέν" κάτω από τον τίτλο "Σιωπή για την Κύπρο πριν την καταιγίδα" γράφει ότι συζητείται κατά πόσον η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών θα μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό. Αναφέρει ακόμα ότι στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για κάποια κίνηση εκ μέρους του Κόφι Ανάν, που αναμένεται να γίνει σήμερα. Η "Αφρίκα" αναφέρεται στο θέμα υπό τον τίτλο "Εντάξει με την ημερομηνία της τρίτης Οκτωβρίου 2005 και προσθέτει ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο πριν από την ημερομηνία αυτή. Η "Βατάν" έχει ως τίτλο: "Η ημέρα της μοίρας μας, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι, αν δεν σημειωθούν εξελίξεις που να ικανοποιούν την Άγκυρα ,θα τα μουντζώσει ,όπως έκανε και η Νορβηγία.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να προβεί σε δήλωση καλής θέλησης για τη Κύπρο που ίσως άρει το αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Με τη δήλωση καλής θέλησης, η Τουρκία θα δεσμεύεται να μονογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005. Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς η μονογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης συνιστά έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. O πρωθυπουργός της Τουρκίας θα δόσει συνένετυξη τύπου αργώτερα σήμερα.
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου) Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών Οι απεσταλμένοι και ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC καλύπτουν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις γαι την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών, μεταξύ αυτών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Η απεσταλμένη της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC, Μαρία Καστρισιανάκη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Κύπρο. Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη O πρωθυπουργός της Τουρκίας προχωρεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης όσον αφορά τη Κύπρο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Δαράτος , ο κύριος Ερντογάν δέχθηκε να υπογράψει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Το θέμα της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο σκληρών διαπραγματεύσεων, καθώς η υπογραφή επέκτασης της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με τις 10 νέες-χώρες μέλη, συνεπώς και με την Κύπρο, τίθεται ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τη δέσμευση τελωνιακής σύνδεσής της με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος Οι προτάσεις των 25 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας διαβιβάστηκαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέρπ Ταγίπ Ερντογάν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει σήμερα. Η Μαρία Καστρισιανάκη έχει λεπτομέρειες για το "πακέτο των προτάσεων των 25" σχετικά με την Κύπρο. Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου) Μιχάλης Κοσμίδης, Βρυξέλλες Το προσχέδιο της απόφασης περιλαμβάνει παράρτημα, σαφώς συνδεδεμένο με το άρθρο 19 της απόφασης (που αναφέρεται στην επέκταση της συμφωνίας) και το οποίο αναφέρει πως «η προεδρία χαιρετίζει την μονογραφή του πρωτοκόλλου στις 17 Δεκεμβρίου... και επιβεβαιώνει... την πρόθεσή του να υπογράψει με την Τουρκία το πρωτόκολλο πριν την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ελπίζει πως οι εξελίξεις αυτές θα διευκολύνουν και αναπτύξουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών» αναφέρεται στο σχέδιο. Η διατύπωση αυτή, που είναι δεσμευτική, ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά καθώς προϋποθέτει την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται ικανοποιημένη από το κείμενο, καθώς όπως έλεγε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ανώτερο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης, κανένα από τα θέματα για τα οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις η Άγκυρα δεν μοιάζει να λαμβάνεται υπόψιν στο σχέδιο απόφασης. Τα σενάρια για την πιθανή στάση της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, καθώς η σύνοδος κορυφής καθυστερεί να αρχίσει ενώ διεξάγονται ποικίλες επαφές της ολλανδικής προεδρίας με τα κράτη μέλη και την Τουρκία σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες πάντως εκτιμούν πως παρά τις σκληρές δηλώσεις θα είναι δύσκολο για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απορρίψει τελικά την προοπτική ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου) Προχωράει η πώληση της «Γιούκος» Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γιούκος δεν μπορεί να αποφύγει τη δημοπρασία Η πώληση της βασικής θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Γιούκος» θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣ, εκπρόσωπος των ρωσικών αρχών. Νωρίτερα, δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε δεκαήμερη αναβολή της πώλησης της βασικής θυγατρικής του πετρελαϊκού κολοσσού «Γιούκος» από τις ρωσικές αρχές. Οι ρωσικές αρχές σκόπευαν να πωλήσουν την «Yuganskneftegaz» με τη διαδικασία της δημοπρασίας για να καλύψουν μέρος των 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ φόρων που χρωστά η εταιρεία στο ρωσικό δημόσιο. Αξιωματούχος διαιτητικού δικαστηρίου της Μόσχας χαρακτήρισε την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου «ανοησία χωρίς νομική ισχύ» και όπως επισημαίνουν αναλυτές η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο, οι τράπεζες που εμπλέκονται στην αγορά δεν αποκλείεται να αποσύρουν τώρα το ενδιαφέρον τους. Η ρωσική εταιρεία επικαλέστηκε το άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας περί πτωχεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας ότι η πώληση του πιο επιτυχημένου επιχειρηματικού της βραχίονα θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της εταιρείας. Η «Yuganskneftegaz» παράγει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και η τιμή εκκίνησης για την πώλησή της είναι εννέα δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη της «Γιούκος» η αξία της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα ασφαλιστικά μέτρα του αμερικανικού δικαστηρίου αφορούν τη ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ» που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της «Yuganskneftegaz» αλλά και την Ντόιτσε Μπανκ που έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Το διοικητικό συμβούλιο της «Γιούκος» υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην καταδίωξη της εταιρείας, εξαιτίας των φρονημάτων του πρώην βασικού μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου) Ποινική δίωξη για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των δύο αλβανών δραστών της πειρατείας σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ που εκδηλώθηκε την Τετάρτη. Όπως έγινε γνωστό οι δύο δράστες, Αλβανοί υπήκοοι, Λεονάρντ Μουρατάς Λέοναρντ και Ρεσούλι Ντάζι, ήταν γνωστοί στις αρχές και είχαν φάκελλο στην ασφάλεια από προηγούμενες παράνομες δραστηριότητές τους που πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποιες ήταν. Οι δυο δήλωσαν στον εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι λυπούνται για το περιστατικό, ζήτησαν συγγνώμη για ό,τι έκαναν και ανέφεραν πως προέβησαν στην πράξη τους με σκοπό να πάρουν χρήματα για να καταφέρουν να επιστρέψουν και να ζήσουν στην πατρίδα τους. Όπως ανέφεραν στην Ελλάδα δούλευαν ως ελαιοχρωματιστές. Η οργάνωση της πειρατείας Σύμφωνα με όσα κατάθεσαν στις αρχές οι δύο δράστες, είχαν σχεδιάσει από πριν την πειρατεία του λεωφορείου, με το οποίο είχαν ως στόχο να πάνε στη χώρα τους. Γι αυτό αγόρασαν από κάποιο τσιγγάνο στη Λούτσα, όπου διέμεναν, δύο όπλα έναντι 500 ευρώ. Εκτός αυτού, την παραμονή της πειρατείας, πήραν το λεωφορείο της συγκεκριμένης γραμμής και έλεγξαν την διαδρομή από το Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα. Και οι δύο τονίζουν στις καταθέσεις τους ότι δεν είχαν πρόθεση να κάνουν κακό στους επιβάτες και ότι άφηναν λίγους λίγους όσους είχαν προβλήματα υγείας και δεν άντεχαν. Ο Ρεσούλι, που μιλούσε στο τηλέφωνο με τους αστυνομικούς, κατέθεσε ότι τους έλεγε για αεροπλάνο και Ρωσία γιατί ήθελε να τους κοροϊδέψει και να καταφέρουν αυτοί να πάνε με το λεωφορείο στην Αλβανία. Οι δύο θα απολογηθούν ενώπιον της 24ης τακτικής ανακρίτριας τη Δευτέρα το πρωί.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου) Από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την πόλη η οποία θα διοργανώσει την παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 αποκλείστηκε η Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των ενενήντα πέντε χωρών μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων αποφάσισαν να δώσουν την διοργάνωση στη Σαραγόσα, η οποία πρότεινε ως θέμα «Νερό και αειφόρος ανάπτυξη» κι έλαβε 57 ψήφους. Δεύτερη αναδείχθηκε η Τεργέστη, με 37 ψήφους, η πρόταση της οποίας αφορούσε στην κινητικότητα της γνώσης. Η πρόταση της Θεσσαλονίκης, που έλαβε μόλις 12 ψήφους στον πρώτο γύρο, είχε ως θέμα «Μητέρα γη:γεωργία και διατροφή». Στην πρώτη ψηφοφορία η Σαραγόσα είχε λάβει 47 κι η Τεργέστη 35 ψήφους. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τις ψηφοφορίες, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, είπε ότι αν η επιλογή είχε κριθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο τότε δεν θα χρειαζόταν ψηφοφορία, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σημείωσε ότι επικράτησαν κριτήρια διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Απογοητευτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και ανεπαρκείς χειρισμούς. Στη δήλωσή του, ο κ. Αθανασάκης αναφέρει ότι «είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης η δέσμευση του κ.Καραμανλή, ότι θα γίνουν όλα τα αναγκαία έργα, ανεξαρτήτως που αποτελέσματος της διεκδίκησης της EXPO 2008, να τηρηθεί και να μην έχει την τύχη των υπόλοιπων δεσμεύσεων του».
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναι στα έργα και χωρίς EXPO. Βατερλό της Θεσσαλονίκης στο Παρίσι. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Αυξήσεις στο εφάπαξ από Άρειο Πάγο. Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για χιλιάδες συνταξιούχους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Τηλεπειρατεία. Τα κανάλια παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς. Όλοι καταγγέλλουν την ασυδοσία της Τηλεόρασης στη δραματική περιπέτεια. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Αρραβώνας χωρίς ημερομηνία γάμου. Οι 25 ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Εφάπαξ χωρίς όριο. "Πράσινο φως " από τον Άρειο Πάγο για την κατάργηση του πλαφόν. Ωφελούνται οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, Δημοσίου, τραπεζών. Η ΑΥΓΗ:"Ναι" στην Τουρκία με αναγνώριση της Κύπρου. Οι 25 συμφωνούν για έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005. ΑΥΡΙΑΝΗ:Έσπασε τα στεγανά ο Χριστόδουλος. Τόλμησε να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τους έγκλειστους της 17Ν. Η συνομιλία του Αρχιεπισκόπου με τον Σάββα Ξηρό. ΤΟ ΒΗΜΑ:Ολονύκτιο παζάρι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι "25" αποφασίζουν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. "Αγκάθι" η (μη) αναγνώριση της Κύπρου. Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Αυξήσεις έως 300 ευρώ στις συντάξεις του ΙΚΑ. Όλη η εγκύκλιος που ισχύει από 1-1-2005. ΕΘΝΟΣ:Άνοιξαν την πόρτα για ιστορικό συμβιβασμό. Ολονύχτιο παζάρι με Ερντογάν για να συμφωνήσει στις προϋποθέσεις της ΕΕ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Όσο κι αν επιθυμούν κάποιοι να μπουν οι Τούρκοι στο Ευρωπαϊκό κλαμπ, θα παραμένουν πάντα Ανατολίτες και Γιαλαντζί ...ντεμέκ Ευρωπαίοι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έτριξε τα δόντια στον Ερντογάν. Ηχηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Κυπριακό. Τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παζάρι αλά....τούρκα! Βρυξέλλες: Σκληρές διαπραγματεύσεις για αναγνώριση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέσω Κύπρου το ΟΚ στην Τουρκία. Παίρνει ημερομηνία αν υπογράψει Τελωνειακή Ένωση. ΕΞΠΡΕΣ: "Χαμένη ευκαιρία το Γ΄ΚΠΣ; Αυστηρή κριτική του ΣΕΒ για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων". ΕΣΤΙΑ: Αυτοκαταλύεται η Ευρωπαϊκή Ένωσις. Η τουρκική ένταξις παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της. ESPRESSO: Με κυνηγούν οι γυναίκες! Ο "δράκος" ζήτησε να τον προστατεύσει η Αστυνομία από τις θαυμάστριές του. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Fitch μας υποβάθμισε, η Moody's προειδοποιεί. Μετά τη Standard & Poor's νέο ράπισμα από δύο διεθνείς οίκους". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ναι» με όρους στην Τουρκία. ΕΕ: Διαπραγματεύσεις από 3 Οκτωβρίου 2005-Αναγνώριση Κύπρου- Χωρίς εγγύηση ένταξης. ΚΕΡΔΟΣ: «Προαναγγελία θυέλλης. Το έλλειμμα εκτινάσσεται τελικά στο 6%». Ο ΛΟΓΟΣ :Κυπριακό διαβατήριο χρειάζεται η Τουρκία. Τουρκία και Κύπρος απασχολούν τη Σύνοδο των "25" ευρωπαϊκών ηγετών. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Αξιόχρεο: Αντίθετες απόψεις Moody's, Fitch. Σταθερή η πιστοληπτική μας ικανότητα σύμφωνα με την πρώτη». ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρά μέτρα ....κι όποιος αντέξει το 2005. Ομολογεί το αδιέξοδο ο Αλογοσκούφης. Ενώ θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, η Κομισιόν θα ζητάει καινούργιο! Η ΝΙΚΗ:Σκληρό παζάρι στην ΕΕ. Αναμένεται κείμενο "διπλής αναγνώρισης". Προτεραιότητα η αναγνώριση της Κύπρου. Θέμα Αιγαίο βάζει εμμέσως η Τουρκία. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης. TRAFFIC NEWS: Γυναίκα το κρυφό χαρτί της διαπραγμάτευσης. Ποιος ήταν ο ρόλος της Στέλλας στην απελευθέρωση των ομήρων. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάσαμε την EXPO STOP! Χθες στο Παρίσι. Η ΧΩΡΑ: 5.000 προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ. Τι προβλέπει το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα. City Press: Ευρω-σύγχυση λόγω Τουρκίας. Οι ηγέτες των "25" ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μetro: Τέρμα τα "παπαγαλάκια". Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς. Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ Η CITY PRESS γράφει ότι "οι ηγέτες των '25' ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχουν πείσει εαυτούς και την κοινή γνώμη για την ορθότητα της στρατηγικής τους". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν μεν τη συγκατάθεσή τους να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου του 2005, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους, οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην οδηγήσουν στην πλήρη ένταξή της". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι "για το Κυπριακό, η ηγεσία της Ευρώπης ψάχνει μια ορολογία που να κάμψει τις ουσιαστικές αντιδράσεις για τον κίνδυνο να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου, ενώ για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν γίνεται καμία κουβέντα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κούρσα ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για τη θέση της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ". Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "να μην χαθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο η ευκαιρία ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο". Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μια 'διπλής ανάγνωσης' διατύπωση στο Κείμενο Συμπερασμάτων για την κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, θα είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κοινός τόπος μεταξύ Τουρκίας και των '25' στο επίμαχο και για τις δύο πλευρές ζήτημα της κατάληξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "η στρατηγική και τακτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει πλήρως αποσαφηνιστεί καθώς είναι δεδηλωμένη η υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και ο αυστηρός έλεγχος της υλοποίησης των υποχρεώσεων καθώς και η πλήρωση των όρων που απαιτούνται για την ένταξή της". Η ESPRESSO εκτιμά ότι "από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι η Ελλάδα, την εποχή που στις χώρες της ΕΕ, παρά την αμερικανο-βρετανική υποστήριξη, αυξάνονται οι φόβοι πως η ένταξη μιας μουσουλμανικής χώρας θα σημάνει ουσιαστική αλλοίωση του χαρακτήρα της κοινότητας". Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "οι 25 ηγέτες της ΕΕ άνοιξαν χθες την πόρτα στην Τουρκία για τον ιστορικό συμβιβασμό. Αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα στις 3 Οκτωβρίου 2005, με ανοικτό όμως το θέμα της ένταξης και σκληρούς όρους και διαμόρφωσαν κοινή θέση για την υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο από την Τουρκία μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ημερομηνία έναρξης διαλόγου, με ανοικτή όμως ημερομηνία και χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσαν χθες βράδυ οι 25 ηγέτες κατά το δείπνο τους στις Βρυξέλλες" Εφάπαξ Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "πράσινο φως" για την άρση του ανώτατου ορίου στο εφάπαξ των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων , υπαλλήλων Δημοσίου και συνταξιούχων των ΔΕΚΟ άναψε με πρότασή του ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου". ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "η επιβολή ορίου στο εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών είναι αντισυνταγματική. Την εισήγηση αυτή έκανε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο Εισαγγελέας κ. Δ. Λινός. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2005". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "περισσότεροι από 120.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 1993, θα πάρουν αναδρομικά από τη διαφορά στο εφάπαξ λόγω της κατάργησης του πλαφόν, εφόσον γίνει δεκτή σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινού". Οικονομία Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι " σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Α" από "Α+" προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από την αναθεώρηση των στοιχείων για τα ελλείμματα και το χρέος της περιόδου 1997-2003". ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "νέα μέτρα λιτότητας το 2005 προανήγγειλε ουσιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης". Κεφαλαιαγορά- Χρηματιστήριο Το metro γράφει ότι "καθαρούς κανόνες" στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου επιδιώκει να θέσει η κυβέρνηση, βγάζοντας εκτός "παιχνιδιού" τα λεγόμενα "παπαγαλάκια", που γνώρισαν στιγμές δόξας ιδιαίτερα την περίοδο 1989-99 με το νομοσχέδιο "Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και από πράξεις χειραγώγησης" , το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβουλεύσης με τους αρμόδιους φορείς και θα κατατεθεί στη Βουλή στης αρχές του 2005". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "κακούργημα η χειραγώγηση και η κατάργηση πληροφοριών. Αυξημένες αρμοδιότητες στην Επ. Κεφαλαιαγοράς". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου) Δυσνόητο για τον άνθρωπο το οφσάιντ Ο Ελβετός διαιτητής Ουρς Μάιερς από τους πλέον μισητούς στην Αγγλία αφού ακύρωσε ένα από τα πιο κρίσιμα γκολ της Αγγλίας στο Γιούρο της Πορτογαλίας Νέα επιστημονική έρευνα υπαινίσσεται ότι ο κανονισμός του οφσάιντ στο ποδόσφαιρο είναι πολύ περίπλοκος και ότι ο εγκέφαλος και το μάτι του ανθρώπου δεν μπορούν να τον επεξεργαστούν σωστά. Να σημειωθεί ότι τα οφσάιντ είναι μαζί με τα πέναλτι σταθερά οι πλέον αμφισβητούμενες φάσεις μιας αναμέτρησης. Η έρευνα ανήκει στον Ισπανό ιατρό, Φρανθίθκο Μπέλντα Μαρουένδα και δημοσιεύεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση. Ο Ισπανός γιατρός μελέτησε τη φυσιολογία των κινήσεων του ματιού για την παρατήρηση του οφσάιντ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαιτητής και οι επόπτες καλούνται να παρακολουθούν πέντε αντικείμενα ταυτοχρόνως την μπάλα, τον παίκτη που κάνει την πάσα και τον αποδέκτη αυτής καθώς και τους δύο αμυντικούς. Ο Φρανθίθκο Μπέλντα Μαρουένδα εκτιμά ότι αυτή η ταυτόχρονη παρακολούθηση πέντε αντικειμένων είναι υπεράνω των δυνατοτήτων του ανθρώπου και ότι τα λάθη στην κρίση των διαιτητών είναι αναπόφευκτα. Τέλος, ο Ισπανός ερευνητής προτείνει τη διατήρηση του κανονισμού του οφσάιντ, αλλά πιστεύει ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται όχι από το διαιτητή σε πραγματικό χρόνο αλλά έπειτα από τηλεοπτική ανάλυση της αμφισβητούμενης φάσης.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου) Ο Πανιώνιος πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στο «Ογκίστ Μπονάλ» απέναντι στη γαλλική Σοσό. Το τελικό 1-0 έδωσε στη γαλλική ομάδα τη δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο και την πρόκριση στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA, αφήνοντας εκτός τους «κυανέρυθρους». Το γκολ πέτυχε στο 87' ο Ιζαμπέι. Η μεγάλη φάση του αγώνα έγινε στο 79' με τον Γουνδουλάκη να βγάζει τον Μάντζιο απέναντι από τον Ρισέρ. Ο νεαρός επιθετικός απέφυγε τον Γάλλο τερματοφύλακα και έκανε το πλασέ, όμως πάνω στη γραμμή ο Πάισλι έσωσε την ομάδα του. Ο Ματιέ στο 86' εκτέλεσε φάουλ στο δοκάρι του Ντρόμπνι, ένα λεπτό αργότερα όμως, ο Ιζαμπέι βρέθηκε απέναντι στον Τσέχο γκολκίπερ και με δυνατό σουτ έκανε το τελικό 1-0.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου) Ανάσα ζωής από τις ΗΠΑ για την «Γιούκος» Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γιούκος δεν μπορεί να αποφύγει τη δημοπρασία Δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε δεκαήμερη αναβολή της πώλησης της βασικής θυγατρικής του πετρελαϊκού κολοσσού «Γιούκος» από τις ρωσικές αρχές. Οι ρωσικές αρχές σκόπευαν να πωλήσουν την «Yuganskneftegaz» με τη διαδικασία της δημοπρασίας για να καλύψουν μέρος των 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ φόρων που χρωστά η εταιρεία στο ρωσικό δημόσιο. Αξιωματούχος διαιτητικού δικαστηρίου της Μόσχας χαρακτήρισε την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου «ανοησία χωρίς νομική ισχύ» και όπως επισημαίνουν αναλυτές η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο, οι τράπεζες που εμπλέκονται στην αγορά δεν αποκλείεται να αποσύρουν τώρα το ενδιαφέρον τους. Η ρωσική εταιρεία επικαλέστηκε το άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας περί πτωχεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας ότι η πώληση του πιο επιτυχημένου επιχειρηματικού της βραχίονα θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της εταιρείας. Η «Yuganskneftegaz» παράγει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και η τιμή εκκίνησης για την πώλησή της είναι εννέα δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη της «Γιούκος» η αξία της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα ασφαλιστικά μέτρα του αμερικανικού δικαστηρίου αφορούν τη ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ» που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της «Yuganskneftegaz» αλλά και την Ντόιτσε Μπανκ που έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Το διοικητικό συμβούλιο της «Γιούκος» υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην καταδίωξη της εταιρείας, εξαιτίας των φρονημάτων του πρώην βασικού μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 06:41 (Ώρα Λονδίνου) Ανθίσταται ο Ανάν, κοριοί στον ΟΗΕ Ήταν πιθανότατα η τελευταία συνάντηση των Ανάν - Πάουελ Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος δέχεται πιέσεις για αποστολή προσωπικού του Οργανισμού στο Ιράκ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου, απέφυγε να δεσμευθεί για το θέμα. Ο Κόφι Ανάν, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι στο Ιράκ υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών για να φέρουν εις πέρας το έργο των εκλογών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν κι άλλοι εάν υπάρξει πραγματική ανάγκη. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ασκούν πιέσεις για σημαντική ενίσχυση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ πριν από τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου. Μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΟΗΕ αποχώρησε από το Ιράκ αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας κατά των γραφείων του στη Βαγδάτη το περασμένο έτος. Στην επίθεση αυτοκτονίας περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Κοριοί στον ΟΗΕ Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι κάποια από τα γραφεία τους στη Γενεύη παρακολουθούνταν με κοριούς. Την αποκάλυψη έκανε εκπρόσωπος του οργανισμού στην ελβετική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επισκευών σε συγκεκριμένη αίθουσα που χρησιμοποιείται για τηλεδιασκέψεις με το αρχηγείο του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η διεξαγωγή έρευνας που διετάχθη δεν κατάφερε να εντοπίσει τους ενόχους. Παρόμοιες καταγγελίες για υποκλοπές στον ΟΗΕ έχουν γίνει στο παρελθόν και συγκεκριμένα αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε έτοιμος για νέο κύκλο συνομιλιών Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίσθηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς τα ξημερώματα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η επιχείρηση, κατά την οποία κατεδαφίστηκαν πολλά παλαιστινιακά σπίτια, έχει στόχο τον περιορισμό των επιθέσεων με ρουκέτες από τον παλαιστινιακό καταυλισμό προς εβραϊκούς οικισμούς στην περιοχή Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ , Αριέλ Σαρόν, χαιρέτησε το 2005, ως τη χρονιά που αναμένονται μεγάλες ευκαιρίες για ειρήνευση στην περιοχή του. Τόνισε ότι ο νέος χρόνος ενδέχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των Ισραηλινών με τους Παλαιστίνιους, ενώ ο ίδιος θα προωθήσει και το σχέδιό του για μονομερή απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού και των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σαρόν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοίξει ένα νέο κύκλο συνομιλιών με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο λόγος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν τους εντυπωσίασε γιατί δεν περιείχε κανένα καινούριο στοιχείο. Σε μια διαφορετική εξέλιξη, πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο με θέμα το μεσανατολικό, το οποίο θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Βρετανίας στις αρχές του 2005.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 04:01 (Ώρα Λονδίνου) Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας απασχολεί και σήμερα τον ευρωπαϊκό Τύπο με βασικό θεματικό άξονα τα οφέλη και τους κινδύνους από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γερμανική «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) υποστηρίζει ότι οι ευκαιρίες που ανοίγονται με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν κατά πολύ σε σπουδαιότητα τους κινδύνους. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ απέτυχε «παταγωδώς» με την πρόταση της «προνομιακής συνεργασίας» της ΕΕ με την Τουρκία, διότι δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν τους Ευρωπαίους ηγέτες της συντηρητικής παράταξης. «Ο τρίτος δρόμος για την Τουρκία, τον οποίο διέδιδε η Μέρκελ, απλά δεν υπάρχει», καταλήγει η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Παρόμοια άποψη διατυπώνει στα άρθρα της η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation). «Η προσχώρηση της Τουρκίας είναι πραγματικά μια άκρως ριψοκίνδυνη πρόκληση», γράφει η «Λιμπερασιόν» και σημειώνει, «ωστόσο είναι ένα ρίσκο που αξίζει κανείς να πάρει». Η «Λιμπερασιόν» υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κέρδη και οφέλη μπορεί να αποκομίσει με την ένταξη μιας χώρας όπως η Τουρκία, την οποία η εφημερίδα περιγράφει ως «ένα νέο κοσμικό κράτος που διψάει για επιτυχία, στρατιωτικά ισχυρό και οικείο με τις κρίσεις της περιοχής που περισσότερο από κάθε άλλη απειλεί την ΕΕ». Οικονομικά ασύμφορη Η εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) της Αυστρίας, πάντως, εκτιμά ότι από οικονομικής απόψεως οι κίνδυνοι από την ένταξη της Τουρκίας ξεπερνούν τα οφέλη. Η αυστριακή εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει μια δυναμική οικονομική, η οποία αναπτύσσεται σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι η παλαιά Ευρώπη. Αλλά, η «Ντι Πρες» σημειώνει ότι η διαφθορά, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η χαμηλή ασφάλεια των ακινήτων εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι να μετατραπεί η Τουρκία σ έναν απύθμενο λάκκο, στον οποίο η ΕΕ θα διοχετεύει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων χωρίς ποτέ να ορθοποδεί η τουρκική οικονομία». Η «Ντι Πρες» προειδοποιεί ότι «για την προσεκτική ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες και θυσίες και από τις δύο πλευρές».
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 04:46 (Ώρα Λονδίνου) «Η υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την 3η Οκτωβρίου του 2005 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Κοινότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διευκρίνισαν ότι στόχος των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας, ωστόσο η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή. Η υπογραφή επέκτασης της συμφωνίας για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας και με τις υπόλοιπες 10 νέες-χώρες μέλη, συνεπώς και με την Κύπρο, τέθηκε ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου δίνει στην Τουρκία όσο χρόνο χρειάζεται για να πείσει το κοινοβούλιό της να αναγνωρίσει την Κύπρο. Η τουρκική ηγεσία δεν έχει ακόμα αντιδράσει επισήμως στην πρόταση της ΕΕ, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύων της Κοινότητας, Γαν Πέτερ Μπαλκενέντε. «Συζητήσαμε λεπτομερώς διάφορες παραμέτρους και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για αύριο», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Μπαλκενέντε. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέτερσον, υπογραμμίζοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Ο προεδρεύων της ολλανδικής προεδρίας, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο την πλήρη ένταξη, θα είναι όμως ανοιχτές και δεν θα την προδικάζουν. Σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία, είπε, θα καταβληθούν προσπάθειες για να προσδεθεί η Τουρκία στις ευρωπαϊκές δομές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί την «πολύ καλή προσφορά», όπως είπε, των Ευρωπαίων ηγετών. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία για την Κύπρο την Παρασκευή πριν από το τέλος της συνόδου.
|