Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-22

  1. «Καταστράφηκαν»
  2. Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος
  3. Κινήσεις Μπλερ στο Μεσανατολικό
  4. Έργο βομβιστή αυτοκτονίας η επίθεση στη Μοσούλη
  5. Με προσωρινό αποκλεισμό τιμωρούνται ο Κεντέρης και η Θάνου
  6. Υποδοχή ηρώων στους δημοσιογράφους
  7. Θαύμα 250 γραμμαρίων
  8. Ξύλο για μια χούφτα καραμέλες
  9. Συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα
  10. Όχι σε επιδιαιτησία
  11. Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μοσούλη
  12. Κινήσεις Μπλερ στο Μεσανατολικό
  13. Συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα
  14. Νέο πλήγμα των Βρυξελλών στην Μάικροσοφτ
  15. Συνομιλίες Μπλερ με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
  16. Μεγαλύτερα ποσοστά αλιείας το 2005
  17. Καμία διευκόλυνση στην Άγκυρα
  18. Στο ρυθμό του Euro 2004
  19. Κάλεσμα σε διάλογο
  20. Περί την βουλή
  21. Υποδοχή ηρώων στους δημοσιογράφους
  22. Καταδικάζουν την επίθεση οι ΗΠΑ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 03:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταστράφηκαν»

Με τον τίτλο «Καταστράφηκαν» η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται σε πληροφορίες πως η βρετανική κυβέρνηση καταστρέφει πλήθος απορρήτων εγγράφων στα οποία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση το κοινό, από 1ης Ιανουαρίου 2005, βάσει του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Όπως λέει η εφημερίδα «εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνητικών εγγράφων καταστρέφονται.. στο σκάνδαλο» αυτό.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι η καταστροφή των εγγράφων «μπορεί να αποκλείσει τους πανεπιστημιακούς και ιστορικούς από εν δυνάμει ζωτικές πληροφορίες σχετικά με την περίοδο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλες συρράξεις όπως ο πόλεμος στα [νησιά] Φόκλαντς» ή Μαλβίνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου από την Ιντιπέντεντ, σε πολλές περιπτώσεις θα καταργηθεί ο λεγόμενος κανόνας της τριακονταετίας, που προέβλεπε πως ευαίσθητα διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν και να δοθούν στη δημοσιότητα, μόνο μετά την πάροδο, τουλάχιστον 30 ετών.

Άσθμα και απορρυπαντικά

«Χημικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι φάνηκε να συνδέονται άμεσα με αύξηση κρουσμάτων άσθματος» λέει η Τάιμς (The Times).

Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με τις βρετανικές μελέτες, χημικά, όπως η χλωρίνη, τα αποσμητικά χώρου, τα καθαριστικά για τζάμια και πολλά άλλα κοινά προϊόντα σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση άσθματος σε παιδιά.

Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που παρακολουθεί μια ομάδα παιδιών που γεννήθηκαν στην περιοχή του Έιβον, στη δεκαετία του 1990.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε οι επιστήμονες «παρατηρήθηκαν συμπτώματα στην λειτουργία των πνευμόνων ενώ το βρέφος βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά».

Τα 40 νομοσχέδια

Το κυβερνόν Εργατικό κόμμα προετοιμάζεται για μια νέα Τρίτη συνεχή- θητεία στην κυβέρνηση λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) σχεδιάζοντας «πλημμύρα νομοσχεδίων».

Θέλοντας να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις ότι έχει χάσει την ταυτότητά του μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία, ο Τόνι Μπλερ προετοιμάζει ιδιαιτέρως περί τα 40 νομοσχέδια εν όψει πιθανής νίκης του στις βουλευτικές εκλογές (που πολλοί αναλυτές αναμένουν στο πρώτο εξάμηνο του 2005).

Το «πρόγραμμα [νομοσχεδίων] περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στα σχολεία, τη Βουλή των Λόρδων, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την υγεία» λέει η Γκάρντιαν.

Κατά την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) η κυβέρνηση των Εργατικών και τα εργατικά συνδικάτα θα «καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες το επόμενο έτος προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες να σπάσουν την [λεγόμενη] γυάλινη οροφή και να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εταιρειών».

Η βρετανική εφημερίδα λέει πως το καλοκαίρι του 2005 αναμένεται η «έκθεση επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση για να εξετάσει» τη διαφορά στις απολαβές ανδρών και γυναικών στους χώρους εργασίας.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος

Η Γιούκος έχει απειλήσει με μηνύσεις όποιον κερδίσει τη δημοπρασία

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιτάρ - Τας και Ίντερφαξ μετέδωσαν ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Ροσνεφτ είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Μπαϊκάλ Φαϊνάνς Γκρουπ που αγόρασε την Κυριακή τη βασική μονάδα παραγωγής της Γιούκος.

Οι ρωσικές αρχές είχαν οργανώσει την δημοπρασία της θυγατρικής της Γιούκος για να εισπράξουν τους φόρους που χρωστούσε ο πετρελαϊκός κολοσσος.

Ωστόσο, η διοίκηση της Γιούκος υποστηρίζει ότι ο διαμελισμός της εταιρείας εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους.

Οι δικηγόροι της Γιούκος δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της ελάχιστα γνωστής ρωσικής εταιρείας Μπαϊκάλ Φαϊνάνς Γκρουπ που είχε αγοράσει τη βασική μονάδα παραγωγής της Γιούκος για 9 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοπρασία ήταν ερωτηματικά για τους ιδιοκτήτες του Ομίλου Μπαϋκάλ και για το πως θα συγκεντρώσει τα χρήματα για την αγορά.

Δικηγόρος του Ομίλου Μενατέπ, ιδιοκτησία του οποίου είναι η Γιούκος, δήλωσε στο BBC ότι μόλις μάθουν τους ιδιοκτήτες της Μπαϋκάλ θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της.

Η δημοπρασία της βασικής μονάδας παραγωγής, της Γιουγκάνσκ, έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Η προσφορά του Ομίλου Μπαϊκάλ ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Γκαζπρόμ που είχε θεωρηθεί ο πιθανότερος αγοραστής.

Πάντως η Γκαζπρόμ αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την Μπαϋκάλ.

Η Γιούκος αντέδρασε στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας τονίζοντας ότι θεωρεί τη δημοπρασία «παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο.

Στόχος της δημοπρασίας ήταν η εξόφληση χρεών, ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γιουγκάνσκ θεωρείται η καρδιά της Γιούκος, καθώς αντλεί περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Από την πλευρά της η Γιούκος απειλεί με μηνύσεις όποια εταιρεία κερδίσει τη δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι η πώληση της εταιρείας είναι παράνομη.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές είχαν θεωρήσει πολύ πιθανό η Γιουγκάνσκ να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κινήσεις Μπλερ στο Μεσανατολικό

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη ο κ.Μπλερ μετέβη στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι και η ισραηλινή ηγεσία και η παλαιστινιακή υποστηρίζει την ιδέα τους για σύγκλιση στο Λονδίνο διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή ο κ.Τόνι Μπλερ άφησε να εννοηθεί ότι κύριος στόχος της διάσκεψης θα είναι η παροχή βοήθειας προς την νεοεκλεγείσα ηγεσία των Παλαιστινίων ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή τοςυ σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Στη διάσκεψη θα προσκληθούν ηγέτες αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών καθώς και των ΗΠΑ. Όμως η ισραηλινή ηγεσία είπε στον κ.Μπλερ ότι αν και θεωρεί τη διάσκεψη χρήσιμη δεν θεωρεί την παρουσία τςη σ' αυτήν αναγκαία.

Ο κ.Μπλερ είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογο του στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ραμάλα και τον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γασέρ Αραφάτ.

Στη Ραμάλα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Παλασιτινιακής Αρχής. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της παλαιστινιακής ηγεσίας να προωθήσει δημοκρατικές διαδικασίες, παραμένοντας όμως στον στόχο της.

«Πολιτικός μας στόχος είναι το τέλος της κατοχής που ξεκίνησε το 1967, ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος και η εξεύρεση δίκαιης λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός και η απόφαση είναι ότι αυτή ε είναι η λύση που επιδιώκουμε μέσω διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η Βρετανία σχεδιάζει να οργανώσει διάσκεψη για το Μεσανατολικό αρχές Ιανουαρίου.

Η πρώτη επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ιράκ κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική ηγεσία στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μετά πέταξε με ελικόπτερο στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συντονισμένη απόπειρα για να καμφθεί η θέληση για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Κατανοούμε όλοι ότι θα υπάρξει βία πριν αλλά και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Μπλερ.

Είπε ακόμη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών του διαμηνύουν πως «σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ιράκ» ο λαός θέλει να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει εκφοβισμός των ψηφοφόρων αλλά η θέληση του κόσμου για συμμετοχή είναι υπαρκτή, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι στην πόλη Μπακούμπα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα επιστήμονα πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκε δολιοφθορά στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, ενώ στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματικού, ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 22:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έργο βομβιστή αυτοκτονίας η επίθεση στη Μοσούλη

Οι στρατιώτες είχαν μόλις καθίσει για φαγητό όταν ακούστηκε η έκρηξη

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ αντιμετώπισε ερωτήσεις σε συνέντευξη τύπου για την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Μοσούλης που δέχθηκε επίθεση την Τρίτη.

Το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως παραδεχθεί ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μάλλον από βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο κ.Ράμσφελντ έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος επικρίσεων για έλλειψη ευαισθησίας στν τρόπο που αντιμετωπίζει τις οικογένειες των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

18 Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση σε αμερικανική βάση που στοίχισε τη ζωή σε 18 Αμερικανούς και τέσσερις Ιρακινούς.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είπε ότι τα θύματα της επίθεσης στην αμερικανική βάση της Μοσούλης , στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονταν σε μια σημαντική αποστολή για την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι το τραγικό αυτό συμβάν δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ.

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η δημοκρατία στο Ιράκ».

Πάντως ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει χάσει τη γνωστή αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο κ. Μπους είπε ότι λυπάται κάθε φορά που χάνονται ζωές, πόσο μάλλον μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί εργαζόμενοι στο Ιράκ και μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς.

Απροστάτευτος χώρος

Η επίθεση είχε στόχο την τραπεζαρία στην οποία δειπνούσαν εκατοντάδες στρατιώτες.

Ανακοίνωση που αποδίδεται στην οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα και δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει ότι βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρς αναφέρουν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ο οποίος μέχρι τον περασμένο μήνα βρισκόταν στη συγκεκριμένη βάση, αναφέρει ότι η τέντα στην οποία στεγαζόταν η τραπεζαρία ήταν ο περισσότερο εκτεθειμένος χώρος του στρατοπέδου.

Ένας Αμερικανός συνταγματάρχης του είχε εκμυστηρευτεί το φόβο του για μια τέτοια επίθεση.

Η τραπεζαρία είναι προστατευμένη από τσιμεντένιους τοίχους αλλά για οροφή έχει μια τέντα. Ο στρατός χτίζει μια πιο προστατευμένη τραπεζαρία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Με προσωρινό αποκλεισμό τιμωρούνται ο Κεντέρης και η Θάνου

Ο προπονητής των δύο αθλητών Χρήστος Τζέκος

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κλασσικού αθλητισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη η IAAF την απόφαση της να επιβάλλει ποινή προσωρινού αποκλεισμού για παραβιάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ στους Έλληνες αθλητές Κώστα Κεντέρη, και Κατερίνα Θάνου καθώς και στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο.

Η αρμόδια επιτροπή της IAAF απέρριψε τις εξηγήσεις τους σχετικά με την αποφυγή τους να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό τους ως ότου «κριθεί η περίπτωση τους».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IAAF οι εθνικές Ομοσπονδίες Αθλητισμού αποφασίζουν αν έχουν γίνει παραβιάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ.

Έτσι την υπόθεση Κεντέρης Θάνου θα εξετάσει η Ελληνική Ομοσπονδία η οποία θα καλέσει εκ νέου σε απολογία τους δύο αθλητές και τον προπονητή τους και στη συνέχεια θα τους επιβάλλει ποινή ενός ή δύο ετών.

Οι δύο αθλητές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο Διαιτησίας Αθλητισμού αν δεν αποδέχονται την απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Κώστα Κεντέρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Μετά την ανακοίνωση της IAAF και την παραπομπή του θέματος στον ΣΕΓΑΣ, θα μας δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας και να αντικρούσουμε τις ανυπόστατες και απαράδεκτες κατηγορίες, οι οποίες σαν στόχο έχουν, όχι την δίωξη, αλλά την ανελέητη καταδίωξη του κ. Κεντέρη. Θα αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας στη σωστή χρονική στιγμή. Η απόφαση θα παρθεί από την ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή που θα ορίσει ο ΣΕΓΑΣ και θα αποφασίσει αν όντως οι κατηγορίες εναντίον του κ. Κεντέρη ευσταθούν και έχουν νομική βάση».


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 19:30 (Ώρα Λονδίνου)

Υποδοχή ηρώων στους δημοσιογράφους

Ο Κριστιάν και ο Ζορζ είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν

Στην πατρίδα τους επέστρεψαν την Τετάρτη οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που αφέθηκαν την Τρίτη ελεύθεροι στο Ιράκ μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διέκοψε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο εξωτερικό για να υποδεχθεί τους Ζορζ Μαλμπρουνό, άνταποκριτής της εφημερίδας Φιγκαρό και Κριστιάν Σεσνό, της Διεθνούς Ραδιοφωνίας της Γαλλίας.

Οι δύο δημοσιογράφοι έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ωιλακουμπλέ έξω από το Παρίσι.

«Είμαστε καλά, ζήσαμε μια δύσκολη εμπειρία» είπε ο Ζορζ Μαλμπρουνό.

Οι απαγωγείς τους ανακοίνωσαν ότι τους άφησαν ελεύθερους εξαιτίας της αντιπολεμικής στάσης της Γαλλίας.

Οι οικογένειές τους μόλις πληροφορήθηκαν τα νέα είπαν ότι πρόκειται για το πιο ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο της ζωή τους

Τους δύο δημοσιογράφους συνόδευσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Απρόσμενη χαρά

Ο κ. Σιράκ διέκοψε τις διακοπές του στο Μαρόκο για να καλωσορίσει τους δύο άνδρες.

Σε μια πρώτη ανακοίνωση, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαριστεί τους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, διέψευσε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους καταβλήθηκαν λύτρα στους απαγωγείς.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Θαύμα 250 γραμμαρίων

Η Ρουμαΐσα Ραχμάν θα μεγαλώσει φυσιολογικά, διαβεβαιώνουν οι γιατροί

Το πρόωρο μωρό, το οποίο όταν γεννήθηκε ζύγιζε μόλις 250 γραμμάρια, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο μαιευτήριο του Σικάγου όπου νοσηλεύεται από το Σεπτέμβριο.

Η Ρουμαΐσα Ραχμάν γεννήθηκε στους εξήμισι μήνες με καισαρική τομή και θεωρείται το πιο ολιγοβαρές πρόωρο βρέφος που έχει ποτέ επιζήσει.

Η δίδυμη αδελφή της, Χίμπα, η οποία γεννήθηκε κατά τι βαρύτερη, είναι επίσης καλά στην υγεία της.

Οι ινδικής καταγωγής γονείς ελπίζουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μαζί με τα δύο τους παιδιά στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Είναι ευλογία, μια μεγάλη ευλογία», δήλωσε η μητέρα των δύο κοριτσιών.

Οι γιατροί καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τη γέννηση των βρεφών μέχρις ότου να είναι βέβαιοι για την υγεία τους.

Η Ρουμαΐσα όταν γεννήθηκε δεν ήταν μεγαλύτερη από ένα κινητό τηλέφωνο.

Η 23χρονη μητέρα των κοριτσιών παρουσίασε προεκλαμψία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μετά την 20ης εβδομάδα της κύησης και προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο.

Και στα δύο κορίτσια έγινε επέμβαση με λέιζερ.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ξύλο για μια χούφτα καραμέλες

Μια παρέα Γάλλων εφήβων επιτέθηκε κατά ενός ανθρώπου που υποδυόταν τον Αϊ Βασίλη και μοίραζε γλυκά στην πόλη Άλες της νότιας Γαλλίας.

Οι νεαροί επιχείρησαν να ληστέψουν το σάκο του Αϊ Βασίλη με τις καραμέλες.

Αρχικώς ο ένας εκ των εφήβων ζήτησε παραπάνω γλυκά και όταν ο Αϊ Βασίλης του το αρνήθηκε, ο έφηβος και η παρέα του απάντησαν με κλωτσιές και γροθιές.

Εν τέλει οι έφηβοι, ως επί το πλείστον 15χρονοι, το βαλαν στα πόδια για να αποφύγουν την οργή του κόσμου.

Ο υποδυόμενος τον Αϊ Βασίλη απέκτησε αρκετούς μώλωπες και άσκησε μήνυση, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα

από τις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

«Η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ», είπε ο Ισπανός επίτροπος

Με το κείμενο των συστάσεών της που υιοθέτησε, χθες, και που θα το συζητήσει το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στις 18 Ιανουαρίου, η ΕΕ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, κάτι που είχε διαπιστωθεί από το συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου.

Βάσει των διατάξεων του συμφώνου σταθερότητα τα ελλείμματα πρέπει να μειωθούν κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Με αυτές τις νέες συστάσεις της η Κομισιόν απλώς διαπιστώνει ότι τα ελληνικά δημόσια ελλείμματα (και το δημόσιο χρέος) εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, χωρίς να φαίνεται ότι είναι επαρκή για τη μείωσή τους τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Εάν μέχρι τις 18 ιανουαρίου η Ελλάδα και με τη λήψη νέων περιοριστών μέτρων δεν έχει εμφανίσει μία αρχή βελτίωσης προς την κατεύθυνση μείωσης των ελλειμμάτων, το Συμβούλιο Υπουργών έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με μία απόφαση στην εφαρμογή του άρθρου 104, παρ. 9 της συνθήκης.

Αυτό σημαίνει σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, θέτει συγκεκριμένη πλέον προθεσμία (ενός ή το πιθανότερο δύο ετών) για την εφαρμογή νέων μέτρων που το ECOFIN, ύστερα από σχετική πρόταση της Επιτροπής, κρίνει αναγκαία προκειμένου να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας.

Επιπλέον, το ίδιο άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα να αποφασίσει το ECOFIN για την υποβολή από την Αθήνα εκθέσεων προόδου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή προσκείμενες στο περιβάλλον του επιτρόπου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Χοακίν Αλμούνια, τα παραπάνω μέτρα και αποφάσεις συνιστούν τη σκληρή εκδοχή για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή, όμως, θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη μια συζήτηση στο ECOFIN με βάση το χθεσινό κείμενο των συστάσεων της Επιτροπής, η οποία σ αυτό απλώς αποτυπώνει την κατάσταση και διαπιστώνει ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα καθώς και τα όσα προτίθεται να πάρει μέσω του προϋπολογισμού για το 2005 δεν είναι αρκετά για να μειώσουν τα ελλείμματά της, πράγμα που δεν έχει αποδειχθεί με σαφήνεια τους τελευταίους μήνες.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 17:16 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι σε επιδιαιτησία

Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας την Τετάρτη για τη νέα φάση στην οποία εμφανώς εισέρχεται το κυπριακό, τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε συμπληγάδες εν όψει της 3ης Οκτωβρίου».

«Η ημερομηνία αυτή δεν είναι η σωτηρία της Κύπρου, αντιθέτως θα περάσουμε από συμπληγάδες γιατί οι αρχές του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς δύσκολα εφαρμόζονται λόγω της νέας τάξης πραγμάτων και των συγκρουόμενων συμφερόντων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, «προσπαθεί να πουλήσει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες».

Επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα στρέφεται προς την ορθή κατεύθυνση, θα ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί διαδικασία όπως αυτή που οδήγησε στα δημοψηφίσματα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Αναστασιάδης- Ακιντζί

Σε κοινές δηλώσεις για το θέμα προέβησαν την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή τους στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αναστασιάδης και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι «η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική αρχή, για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» κι ότι υπάρχει μια νέα ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ακόμη πως μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες, για την επανέναρξη ενός διαλόγου, που θα φέρει τις αναγκαίες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, και να ικανοποιούνται οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να μείνουν απαθείς στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφού «υπάρχει η δυνατότητα, το Κυπριακό να επιλυθεί πριν από τις τρεις Οκτωβρίου του 2005».

Η θέση του ΔΗΚΟ

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής πρόεδρός του, Νίκος Κλεάνθους, δήλωσε πως το κόμμα απορρίπτει κατηγορηματικά την επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει και αποκλείει ταυτόχρονα τη διαδικασία της επιδιαιτησίας.

Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ετυμηγορία του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και κατέληξε λέγοντας πως η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά από κινήσεις στο Κυπριακό, όπως να αποσύρει τα στρατεύματά της, να επιστρέψει την Αμμόχωστο φροντίσει για τον τερματισμό του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα.

Η κυβερνητική θέση

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να διευκολύνει την Άγκυρα να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θεωρεί ρητή δέσμευσή της έναντι της Ευρώπης και της Κύπρου. Είπε μάλιστα ότι ενδέχεται η Τουρκία να συνδέσει τη λύση του κυπριακού με την ενταξιακή της πορεία, προκειμένου να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για δύο χωριστές ημερήσιες διατάξεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαχωρίσει εδώ και καιρό. «Το κυπριακό εξακολουθεί να είναι διεθνές θέμα και η ελληνική κυπριακή πλευρά ενεργεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για λύση, η οποία να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και μια ιθαγένεια», είπε.

Τέλος, σχολίασε δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρτ Μπάουτσερ, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης «το σχέδιο δεν είναι δυνατό να επανέλθει ενώπιον του λαού ως έχει για δημοψήφισμα».


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μοσούλη

Οι στρατιώτες είχαν μόλις καθίσει για φαγητό όταν ακούστηκε η έκρηξη

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση σε αμερικανική βάση που στοίχισε τη ζωή σε 18 Αμερικανούς και τέσσερις Ιρακινούς.

Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει επίσης έρευνα για να διαπιστώσει έαν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή εάν η βάση επλήγη από ρουκέτες.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είπε ότι τα θύματα της επίθεσης στην αμερικανική βάση της Μοσούλης , στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονταν σε μια σημαντική αποστολή για την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι το τραγικό αυτό συμβάν δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ.

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η δημοκρατία στο Ιράκ».

Πάντως ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει χάσει τη γνωστή αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο κ. Μπους είπε ότι λυπάται κάθε φορά που χάνονται ζωές, πόσο μάλλον μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί εργαζόμενοι στο Ιράκ και μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς.

Απροστάτευτος χώρος

Η επίθεση είχε στόχο την τραπεζαρία στην οποία δειπνούσαν εκατοντάδες στρατιώτες.

Ανακοίνωση που αποδίδεται στην οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα και δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει ότι βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε την επίθεση.

Πάντως αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είπε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν όλμοι ή εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρς αναφέρουν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ο οποίος μέχρι τον περασμένο μήνα βρισκόταν στη συγκεκριμένη βάση, αναφέρει ότι η τέντα στην οποία στεγαζόταν η τραπεζαρία ήταν ο περισσότερο εκτεθειμένος χώρος του στρατοπέδου.

Ένας Αμερικανός συνταγματάρχης του είχε εκμυστηρευτεί το φόβο του για μια τέτοια επίθεση.

Η τραπεζαρία είναι προστατευμένη από τσιμεντένιους τοίχους αλλά για οροφή έχει μια τέντα. Ο στρατός χτίζει μια πιο προστατευμένη τραπεζαρία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Κινήσεις Μπλερ στο Μεσανατολικό

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη ο κ.Μπλερ μετέβη στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογο του στην Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε την διοργάνωση στο Λονδίνο διεθνούς διάσκεψης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Μπλερ στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ραμάλα και τον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γασέρ Αραφάτ.

Στη Ραμάλα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Παλασιτινιακής Αρχής. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της παλαιστινιακής ηγεσίας να προωθήσει δημοκρατικές διαδικασίες, παραμένοντας όμως στον στόχο της.

«Πολιτικός μας στόχος είναι το τέλος της κατοχής που ξεκίνησε το 1967, ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος και η εξεύρεση δίκαιης λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός και η απόφαση είναι ότι αυτή ε είναι η λύση που επιδιώκουμε μέσω διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η Βρετανία σχεδιάζει να οργανώσει διάσκεψη για το Μεσανατολικό αρχές Ιανουαρίου και πιστεύεται ότι ο κ.Μπλερ θα αποσαφηνήσει την ημερήσια διάταξη της διάσκεψης στη διάρκεια της επίσκεψης του.

Η πρώτη επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ιράκ κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική ηγεσία στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μετά πέταξε με ελικόπτερο στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συντονισμένη απόπειρα για να καμφθεί η θέληση για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Κατανοούμε όλοι ότι θα υπάρξει βία πριν αλλά και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Μπλερ.

Είπε ακόμη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών του διαμηνύουν πως «σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ιράκ» ο λαός θέλει να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει εκφοβισμός των ψηφοφόρων αλλά η θέληση του κόσμου για συμμετοχή είναι υπαρκτή, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι στην πόλη Μπακούμπα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα επιστήμονα πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκε δολιοφθορά στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, ενώ στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματικού, ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα

«Η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ», είπε ο Ισπανός επίτροπος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και εισηγείται στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, το Εκοφίν, να αποφασίσει ότι δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για να δρομολογήσει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Η Κομισιόν συμπεραίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004, σ΄ αντίθεση με τις συστάσεις που της είχε απευθύνει το ΕΚΟΦΙΝ τον Ιούλιο.

«Η Ελλάδα δε μπόρεσε να συμμορφωθεί το 2004 με τις συστάσεις του συμβουλίου υπουργών και όφειλε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να διορθώσει το υπεβολικό της έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΟΦΙΝ έδωσε τον Ιούλιο στην Ελλάδα προθεσμία για ν' αναλάβει αποτελεσματική δράση στη μείωση του ελλείμματος.

Συστάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία απηύθυνε η Κομισιόν και στην Ουγγαρία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου, της Μάλτας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Τέλος ο Ισπανός επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι 25 θα υιοθετήσουν τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις αρχές του 2005.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των εθνικών προϋπολογισμών δίνοντας στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Γιούροστατ, τη δυνατότητα λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πλήγμα των Βρυξελλών στην Μάικροσοφτ

Η αμερικανική εταιρεία καλείται να καταβάλει υπέρογκο πρόστιμο

Το Πρωτοδικείο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αμερικανική εταιρεία λογισμικών προγραμμάτων, Μάικροσοφτ με στόχο τον περιορισμό του μονοπωλίου της στην παγκόσμια αγορά.

Η Μάικροσοφτ άσκησε έφεση στο πρωτοδικείο μ αίτημα την άρση των αντιμονοπωλιακών μέτρων και τώρα μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ζητάει από την Μάικροσοφτ να αποκαλύψει ορισμένα από τα επιχειρηματικά της μυστικά, να προωθήσει στην αγορά μια ευρωπαϊκή έκδοση του προγράμματος Γουίντοους χωρίς λογισμικά για ψηφιακό ήχο και εικόνα.

Το δικαστήριο επίσης στήριξε το πρόστιμο των 660 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει επιβάλει η Κομισιόν στην αμερικανική εταιρεία.

Πάντως μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν αισιόδοξοι για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την Κομισιόν.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Μπλερ με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη ο κ.Μπλερ μετέβη στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογο του στην Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε την διοργάνωση στο Λονδίνο διεθνούς διάσκεψης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Μπλερ στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ραμάλα και τον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γασέρ Αραφάτ.

Στη Ραμάλα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Παλασιτινιακής Αρχής. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Η Βρετανία σχεδιάζει να οργανώσει διάσκεψη για το Μεσανατολικό αρχές Ιανουαρίου και πιστεύεται ότι ο κ.Μπλερ θα αποσαφηνήσει την ημερήσια διάταξη της διάσκεψης στη διάρκεια της επίσκεψης του.

Η πρώτη επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ιράκ κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική ηγεσία στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μετά πέταξε με ελικόπτερο στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συντονισμένη απόπειρα για να καμφθεί η θέληση για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Κατανοούμε όλοι ότι θα υπάρξει βία πριν αλλά και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Μπλερ.

Είπε ακόμη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών του διαμηνύουν πως «σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ιράκ» ο λαός θέλει να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει εκφοβισμός των ψηφοφόρων αλλά η θέληση του κόσμου για συμμετοχή είναι υπαρκτή, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι στην πόλη Μπακούμπα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα επιστήμονα πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκε δολιοφθορά στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, ενώ στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματικού, ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλύτερα ποσοστά αλιείας το 2005

Μόνο η Λιθουανία καταψήφισε τη συμφωνία

Οι υπουργοί Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τις ποσοστώσεις αλιείας για το 2005 αφού προηγουμένως απέρριψαν τις εκκλήσεις για δραστικά μέτρα για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Οι «25» αποφάσισαν αύξηση των ποσοστών αλιείας πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι «25» υπουργοί Αλιείας αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την πρόταση που προβλέπει την απαγόρευση της αλιείας σε ορισμένες περιοχές γύρω από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη Δανία για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Αλιείας, Γιο Μποργκ δήλωσε ότι το νέο πακέτο «θα ενισχύσει τα ιχθυοαποθέματα χωρίς να καταστρέψει οικονομικά τους αλιευτικούς στόλους των κρατών μελών, στους οποίους απευθύνεται αυτή η συμφωνία».

Η συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις σχεδόν ομόφωνα.

Η μόνη ψήφος κατά ήταν της Λιθουανίας, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα απείχε της ψηφοφορίας.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Καμία διευκόλυνση στην Άγκυρα

Η Λευκωσία δεν πρόκειται να διευκολύνει την Άγκυρα να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θεωρεί ρητή δέσμευσή της έναντι της Ευρώπης και της Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, την Τρίτη, λέγοντας μάλιστα ότι ενδέχεται η Τουρκία να διασνδέση τη λύση του κυπριακού με την ενταξιακή της πορεία, προκειμένου να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Όμως, πρόσθεσε, πρόκειται για δύο χωριστές ημερήσιες διατάξεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαχωρίσει εδώ και καιρό.

«Το κυπριακό εξακολουθεί να είναι διεθνές θέμα και η ελληνική κυπριακή πλευρά ενεργεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για λύση, η οποία να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και μια ιθαγένεια», είπε.

Τέλος, σχολίασε δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρτ Μπάουτσερ, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης «το σχέδιο δεν είναι δυνατό να επανέλθει ενώπιον του λαού ως έχει για δημοψήφισμα».

Δηλώσεις Ερντογάν

Βέβαιη θεωρεί την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του κυπριακού, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η νέα διαδικασία επίλυσης «θα αφορά ή τα δύο χωριστά κράτη, ή όπως αναφέρει το σχέδιο Ανάν, την ενωμένη Κύπρο» αν και παραδέχθηκε ότι «έχει εκπέσει το σχέδιο Ανάν».

Ερωτώμενος αν η τουρκική πλευρά θα επιθυμούσε να επανέλθει το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερντογάν είπε «θα θεωρούσαμε ωφέλιμο κάτι τέτοιο, προκειμένου να αρχίσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα της νέας διαδικασίας με τις συνομιλίες που θα αρχίσουν, όπως είπε, στις αρχές του έτους 2005, μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, με αντικείμενο το ζήτημα της υπογραφής του πρωτοκόλλου για την επέκταση της συμφωνίας σύνδεσης.

Απαντώντας στην ερώτηση «πότε θα γίνει η έναρξη», ο Ερντογάν είπε «εντός του έτους 2005» και συμπλήρωσε: « Τώρα έχουμε τις εκλογές στην Κύπρο.

Στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές και στη Νότια Κύπρο. Έχουν σημασία οι εκλογές αυτές. Αλλά εμείς δεν θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εκλογές. Πρώτα από όλα, από τις αρχές του έτους 2005, θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Παρέμβαση Μπλερ

Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αναζωογόνηση των συνομιλιών για το κυπριακό με τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε μιλώντας στη βουλή των κοινοτήτων ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

«Η Κύπρος είναι τώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε συμφωνήσει ν' αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έτσι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο.

Έχουμε συζητήσει το θέμα πολλές φορές με τον Κόφι Ανάν και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για αναζωογόνηση της διαδικασίας λύσης», ανέφερε.

Επίσης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Βρετανία, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Μπλερ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δείχνοντας το ευρωπαϊκό της πρόσωπο αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που το απέρριψαν.

Ένταση στο κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε στην ελληνική βουλή μετά από δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, σύμφωνα με την οποία εάν είχαν περάσει οι απόψεις του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στο κυπριακό, στη θέση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά το πρόσφατο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, θα ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε τη φράση αυτή ως βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα και κάλεσε τον κ. Ρουσόπουλο να ζητήσει συγγνώμη.

«Αποτελεί βαρύτατη προσβολή στην προηγούμενη κυβέρνηση και εάν τη θέση αυτή τη συμμερίζεται ο πρωθυπουργός τότε υπάρχει μείζον θέμα δημοκρατίας», είπε.

Η δήλωση Καστανίδη προκάλεσε αντιδράσεις στα έδρανα με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, να διακόψει τη συνεδρίαση για μερικά λεπτά.

Ιθαγένεια σε εποίκους

Εξάλλου, ακόμη 30 χιλιάδες έποικοι αποκτούν σύντομα την ιθαγένεια της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της βορείας Κύπρου, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που δίδει νομικό' καθεστώς στους εποίκους.

Με βάση τα ψηφισθέντα, κανένας από τους μη δηλωμένους εποίκους, που ήρθαν στη χώρα εντός του 2004, δεν θα εκδιωχθεί χωρίς την έγκριση του πρέσβη της Τουρκίας.

Οι έποικοι αυτοί υπολογίζονται σε 30.000 από τουρκοκυπριακές πηγές.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στο ρυθμό του Euro 2004

Βραβεία στους κορυφαίους αθλητές του 2004, έτσι όπως τους ψήφισαν οι επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες- μέλη του συλλόγου, απένειμε το βράδυ της Τρίτης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ).

Στη φετινή ψηφοφορία, την 51η στην ιστορία του συνδέσμου, πήραν μέρος 469 μέλη του ΠΣΑΤ και δεν υπήρξαν εκπλήξεις.

Καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα για το 2004 ψηφίστηκε η εθνική ποδοσφαίρου των ανδρών. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης συγκέντρωσε συνολικά 2.279 βαθμούς, έναντι 1441 της δεύτερης, εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών.

Ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου, Όττο Ρεχάγκελ, αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα για το 2004, συγκέντρωσε 1.214 βαθμούς έναντι 308 του τεχνικού της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών, Κούλη Ιωσηφίδη.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα με 1.285 βαθμούς, παρά το... στενό μαρκάρισμα του χρυσού ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος, που έλαβε 1.279 βαθμούς.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 20.000 μέτρα βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, είναι η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια για το 2004.

Η κ. Τσουμελέκα συγκέντρωσε 1.529 βαθμούς, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια: το δίδυμο της ιστιοπλοϊας με σκάφη τύπου 470, Αιμιλία Τσουλφά και Σοφία Μπεκατώρου, με 1.487 βαθμούς και η Φανή Χαλκιά (400 μέτρα εμπόδια) με 1.422.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικές τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην οικογένεια Δεσκουλίδη, για την πολυετή προσφορά όλων των μελών της στον αθλητισμό, στην Αγη Κασούμη η οποία έχει το ρεκόρ συμμετοχών (έξι) σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συνδυάζει την οικογένεια με τον υψηλό αθλητισμό, στον κορεάτη χρυσό ολυμπιονίκη του Ταεκβοντό, Ντάε Σουνγκ Μουν και τον έλληνα αργυρό ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαϊδη, για το φίλαθλο πνεύμα που επέδειξαν στον τελικό αγώνα της κατηγορίας τους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και, τέλος, στον Πολύβιο Κόσσυβα για τη βοήθεια που πρόσφερε στον βραζιλιάνο μαραθωνοδρόμο, Βαντερλέι Ντε Λίμα, όταν αυτός δέχθηκε επίθεση, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλεσμα σε διάλογο

Ανοιχτή σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

«Οποιαδήποτε τέτοια πρόταση θα την ακούσουμε και θα τη συζητήσουμε στη βουλή, εφόσον είναι στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης των κανόνων διαφάνειας» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για να μην υπάρξουν προβλήματα με την κοινοτική νομοθεσία και να μην αντίκεινται οι ρυθμίσεις του στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή μεσούσης της συζητήσεως επί του προϋπολογισμού, ως προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης.

Στην ίδια προσπάθεια αποδίδει και την ενέργεια της υπουργού Παιδείας, Μαρριέτας Γιαννάκου, να καταθέσει καταλόγους με πληθώρα ονομάτων μετεγγραφέντων φοιτητών χωρίς καμία αξιολόγηση των στοιχείων και χωρίς να περιλαμβάνονται τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε σχετικές του δηλώσεις προς το συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης και ότι με το θέμα του βασικού μετόχου θα ασχοληθεί όταν θα αρχίσει η συζήτησή του στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό καθ αυτό υπέστη σκληρή κριτική από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίστηκε «ανόητο» και «γραφειοκρατικό».


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Περί την βουλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Στο δρόμο χριστουγεννιάτικα. Βόρεια Ελλάδα/Εφιάλτης ανεργίας με νέες απολύσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.280 προσλήψεις σε υπουργεία και ΟΤΑ. Χωρίς διαγωνισμό οι νέες θέσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Κλείνουν οι πόρτες της διαπλοκής. Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο με τις υπογραφές όλων των υπουργών και του πρωθυπουργού!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25 αλλαγές στη Δικαιοσύνης. Νομοσχέδιο Παπαληγούρα για ταχύτερες και δικαιότερες αποφάσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Παγωνιά στην αγορά. Επάρκεια προϊόντων , καλές οι τιμές, αλλά....όλοι περιμένουν το δώρο.

Η ΑΥΓΗ:Το Κυπριακό ξανά στο προσκήνιο. Προαναγγελία νέων διαπραγματεύσεων.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Ξετίναξε ο Κουρής τον πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Αποκάλυψε με ντοκουμέντα στο Δικαστήριο συγκλονιστικά στοιχεία για τη λεηλασία που έγινε στον διαγωνισμό για την μηχανοργάνωση.

ΤΟ ΒΗΜΑ:"Αμνηστία εφάπαξ" για τα μικρά αδικήματα. Απολύονται από τις φυλακές 1.800 κατάδικοι. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαζύγια - εξπρές και αμνήστευση οφειλετών. Νέο πολυνομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση δικαστηρίων και σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

ΕΘΝΟΣ:Κάλαντα οργής από τους συνταξιούχους. Χιλιάδες στους δρόμους για αυξήσεις, αλλά και στις ουρές των Ταμείων για τα αναδρομικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι άρχισαν τις παραβιάσεις κι από θαλάσσης συγχρόνως με τ΄αεροσκάφη παίζοντας με τα νεύρα μας και Τουρκικά προζ-Ιμια για ένταση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ριζικές αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης. Τέλος στη βραδύτητα θέτει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύελλα για τις αλήθειες.....που πονάνε. Βουλή: Μια ιστορική διαπίστωση Ρουσόπουλου ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Άναψαν τα αίματα με Ντενκτάς! Δριμεία επίθεση Σημίτη και μπουρλότο Ρουσόπουλου.

ΕΞΠΡΕΣ: " Προβολή...."5 αστέρων". Διαφημιστική δαπάνη 60 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό".

ΕΣΤΙΑ:Δρακόντειος νόμος για την διαπλοκή. Υποχρεωτική εκποίησις μετοχών και τεράστια πρόστιμα.

ESPRESSO:Θεραπεύουν ανίατες ασθένειες με ζωντανά κύτταρα εμβρύων. Άλμα της επιστήμης ή ηθικά απαράδεκτη μέθοδος;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στο 10,2%. Η Στατιστική κατέγραψε 493.100 ανέργους στο β' τρίμηνο του 2004".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχέδια λύσης του Κυπριακού χάριν Τουρκίας. Ανάν και Κυπρίους καλεί η ΕΕ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Τρία στοιχήματα για τα τρόφιμα το 2005. Μόνο στο "Κ": Ανάλυση των αποτελεσμάτων του κλάδου".

Ο ΛΟΓΟΣ:Στο 10,2% το ποσοστό ανεργίας το β΄τρίμηνο του 2004. Θετικά στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υψηλός και το 2005 ο δημόσιος δανεισμός. Προγραμματισμός για δύο εκδόσεις 10 δισ. το πρώτο δίμηνο".

ΤΑ ΝΕΑ:25 ασπιρίνες για τη Δικαιοσύνη. Όλα τα μέτρα για πιο γρήγορες δίκες.

Η ΝΙΚΗ:Ακρίβεια και ανεργία. "Βαρύς χειμώνας" για την ελληνική οικονομία. Ψηφίζεται απόψε ο προϋπολογισμός του 2005, αλλά "καταψηφίζεται" από την Κομισιόν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Αττικό Μετρό : Στρατόπεδα οι χώροι εργασίας.

TRAFFIC NEWS: Κινδύνεψε η ζωή παίκτη του SURVIVOR. Σοκ στα παρασκήνια. Ο Νίκος Σουρές έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Μαχαίρι στη δικαιοσύνη. Από τον αποφασιστικό υπουργό της. Με νέο νομοσχέδιο.

Η ΧΩΡΑ:Δίκες - εξπρές μικρότερες ποινές και 2.000 αποφυλακίσεις. 25 μέτρα εκσυγχρονίζουν τη Δικαιοσύνη.

City Press:Δικαιοσύνη στα μέτρα του πολίτη.

Μetro:Δικαιοσύνη- εξπρές. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Αν. Παπαληγούρας παρουσιάζοντας σχετικό νομοσχέδιο.

Συζήτηση προϋπολογισμού 2005

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η αναφορά του Θ. Ρουσόπουλου στο Κυπριακό με αιχμή κατά του Γ. Παπανδρέου, ότι αν γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν, πρόεδρος της Κύπρου θα ήταν ο Ντενκτάς, άναψε φωτιές στη Βουλή. Προηγουμένως, ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα με την απογραφή".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "απρόβλεπτη ένταση χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από μια διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας για το Κυπριακό, η οποία οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης. Ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν, το οποίο με τόσο πάθος είχε στηρίξει ο Γ. Παπανδρέου, θα υπήρχε εναλλασσόμενη προεδρία στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, πράγματι θα μπορούσε στη θέση του Τ. Παπαδόπουλου να καθόταν τώρα ο Ρ. Ντενκτάς".

Νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο" που κατετέθη στην Βουλή είναι όντως δρακόντειο. Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων που επιδιώκει να διασφαλίση το απόλυτο ασυμβίβαστο της ιδιότητος του ιδιοκτήτου μέσου ενημερώσεως (εντύπου ή ηλεκτρονικού) με εκείνη του συνάπτοντας δημόσιες συμβάσεις (κρατικές προμήθειες, δημόσιο έργα κλπ). Και προβλέπει βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις για τους παρανομούντες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "κλείνουν οι πόρτες της διαπλοκής με το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο το οποίο κατετέθη από την κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς και από το σύνολο των μελών του Υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη σημασία που δίδεται σε αυτό".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "δεν υπάρχουν 'παράθυρα' στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, μέσω των οποίων να μπορούν να μετέχουν off shore εταιρείες σε εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος".

Η TRAFFIC γράφει ότι "η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εξασφαλιστεί, ώστε να μην αντίκεινται οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο στα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την είδηση αυτή κόμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι 'ανοιχτή' σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση στη συζήτηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου".

Οικονομία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "γεμάτοι οι πάγκοι από προϊόντα, αλλά οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές με σκεπτικισμό. Μπορεί οι τιμές της γαλοπούλας, του χοιρινού, του αρνιού και του κατσικιού ή των μελομακάρονων να είναι προσιτές και σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλές- ιδιαίτερα στην Περιφέρεια- αλλά όλοι περιμένουν να πάρουν ακόμη και το δώρο και να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για την ελληνική οικονομία, τα μεγέθη της οποίας επιδεινώνονται συνεχώς, γεγονός που αντανακλάται με ολοένα και δραματικότερο τρόπο στο επίπεδο διαβίωσης του Έλληνα πολίτη".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς "έψαλαν" χτες στην κυβέρνηση τα κάλαντα της οργής. Οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για το κύμα της ακρίβειας και διεκδικώντας αυξήσεις των αποδοχών τους".

Κυπριακό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "συνδυασμένες ενέργειες ώστε να προωθηθεί εκ νέου λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν άρχισαν να δρομολογούνται λίγα 24ωρα μετά τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυοφορείται ύστερα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της ΕΕ κ. Μπαλκενέντε, μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν μπορεί να καταδικάσθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, το επαναφέρουν όμως στο προσκήνιο ως μοναδική λύση στο Κυπριακό, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η αμερικανόπνευστη επιχείρηση επαναφοράς του "σχεδίου Ανάν" με την άμεση συνδρομή των Βρυξελλών και τη διαρκή πίεση από την πλευρά της Άγκυρας".

Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το metro γράφει ότι "στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των φυλακών έχει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας".

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τα μικρά αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρις ενός χρόνου αμνηστεύονται εφάπαξ με το νομοσχέδιο - σκούπα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "επιταχύνονται οι διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε ο Αν. Παπαληγούρας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "προβλέπεται η αποποινικοποίηση των "ελαφρών" παραβάσεων του ΚΟΚ και η παραγραφή κάποιων πταισμάτων και πλημμελημάτων, τα οποία τιμωρεί ο Ποινικός Κώδικας με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "με μέτρα- ασπιρίνες επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιταχύνει τη λειτουργία των δικαστηρίων".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με ένα πολυθεματικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, προωθείται σειρά από τομές που μεταξύ άλλων ανοίγουν τις πύλες των φυλακών σε περίπου 2.000 κρατουμένους κάνουν πιο σκληρές τις ποινές για τα πολύνεκρα τροχαία, απενοχοποιούν τα πλημμελήματα, απλοποιούν και άλλο τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίων και επιταχύνουν την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των μηνυομένων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Υποδοχή ηρώων στους δημοσιογράφους

Ο Κριστιάν και ο Ζορζ είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν

Στην πατρίδα τους επιστρέφουν την Τετάρτη οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράκ μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διέκοψε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο εξωτερικό για να υποδεχθεί τους Ζορζ Μαλμπρουνό και Κριστιάν Σεσνό.

Οι απαγωγείς τους ανακοίνωσαν ότι τους άφησαν ελεύθερους εξαιτίας της αντιπολεμικής στάσης της Γαλλίας.

Οι οικογένειές τους μόλις πληροφορήθηκαν τα νέα είπαν ότι πρόκειται για το πιο ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο της ζωή τους

Τους δύο δημοσιογράφους συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Απρόσμενη χαρά

Ο κ. Σιράκ διέκοψε τις διακοπές του στο Μαρόκο για να καλωσορίσει τους δύο άνδρες.

Το γραφείο του κ. Σιράκ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο αμέσως μετά την άφιξη των δημοσιογράφων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ, έξω από το Παρίσι.

Σε μια πρώτη ανακοίνωση, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαριστεί τους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας έδωσε εντολή για «επείγουσα μεταφορά» των δημοσιογράφων.

Μέχρι στιγμής οι επίσημες γαλλικές ανακοινώσεις δεν αναφέρουν εάν καταβλήθηκαν λύτρα στους απαγωγείς.


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάζουν την επίθεση οι ΗΠΑ

Οι στρατιώτες είχαν μόλις καθίσει για φαγητό όταν ακούστηκε η έκρηξη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είπε ότι τα θύματα της επίθεσης στην αμερικανική βάση της Μοσούλης , στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονταν σε μια σημαντική αποστολή για την ειρήνευση στην περιοχή.

Τουλάχιστον 22 άτομα, δεκαεννέα εκ των οποίων Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκρηξη στη στρατιωτική βάση προκλήθηκε από επίθεση με ρουκέτες και όλμους. Στη συνέχεια, όμως, η οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα, που ανέλαβε την ευθύνη είπε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι το τραγικό αυτό συμβάν δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ.

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η δημοκρατία στο Ιράκ».

Πάντως ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει χάσει τη γνωστή αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο κ. Μπους είπε ότι λυπάται κάθε φορά που χάνονται ζωές, πόσο μάλλον μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί εργαζόμενοι στο Ιράκ και μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς.

Απροστάτευτος χώρος

Η επίθεση είχε στόχο την τραπεζαρία στην οποία δειπνούσαν εκατοντάδες στρατιώτες.

Ανακοίνωση που αποδίδεται στην οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα και δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει ότι βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε την επίθεση.

Πάντως αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είπε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν όλμοι ή εκρηκτικά.

Αυτόπτες μάρτυρς αναφέρουν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ο οποίος μέχρι τον περασμένο μήνα βρισκόταν στη συγκεκριμένη βάση, αναφέρει ότι η τέντα στην οποία στεγαζόταν η τραπεζαρία ήταν ο περισσότερο εκτεθειμένος χώρος του στρατοπέδου.

Ένας Αμερικανός συνταγματάρχης του είχε εκμυστηρευτεί το φόβο του για μια τέτοια επίθεση.

Η τραπεζαρία είναι προστατευμένη από τσιμεντένιους τοίχους αλλά για οροφή έχει μια τέντα. Ο στρατός χτίζει μια πιο προστατευμένη τραπεζαρία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.