Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-23

  1. Χριστουγεννιάτικοι κλώνοι
  2. Aνάκριση για την «Κραυγή»
  3. Φιλικές «επικρίσεις» από τη Μόσχα
  4. Καταφύγιο του Μλάντιτς
  5. Νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν
  6. Επιστροφή συνοδεία συγκρούσεων
  7. Πέθανε ο «πατέρας» της μεταρρύθμισης
  8. Απεργία δασκάλων στην Ταϊλάνδη
  9. Στα ύψη το ευρώ
  10. Επιστροφή συνοδεία συγκρούσεων
  11. Δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη
  12. Χωρίς εκπλήξεις
  13. Ξεκίνησε η επιστροφή
  14. Απογοήτευση Κουρέια
  15. Οι «πληγές της Κύπρου»
  16. Απογοήτευση Κουρέια
  17. Καμμία ανάμειξη στη δηλητηρίαση
  18. Πούτιν υπέρ της εξαγοράς της «Γιούκος»
  19. Ξεκίνησε η επιστροφή
  20. Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός
  21. Συμφωνία στο εθνικό συμβούλιο
  22. Ξεκίνησε η επιστροφή
  23. Οικονομία εντός κι εκτός
  24. Οι «πληγές της Κύπρου»

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 02:49 (Ώρα Λονδίνου)

Χριστουγεννιάτικοι κλώνοι

Η φωτογραφία από ένα συμπαθέστατο γατάκι βρίσκεται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Πρόκειται για τον Μικρό Νίκι (Little Nicky), το πρώτο κλωνοποιημένο κατοικίδιο.

Ο Μικρός Νίκι, είναι οκτώ εβδομάδων και δημιουργήθηκε από το DNA του Νίκι, ενός αγαπημένου γάτου, μιας 40χρονης από το Τέξας.

Το κόστος δημιουργίας του ήταν 50.000 δολάρια (περίπου 37.000 ευρώ).

«Η έλευση όμως του κουταβιού επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ηθική της κλωνοποίησης» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Για 50 χιλιάδες δολάρια [η ιδιοκτήτρια του Νίκι] θα μπορούσε να παράσχει άσυλο σε πολλά αδέσποτα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Μάγκνους του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Επιφυλάξεις εκφράζονται εξ άλλου και για την ιατρική πλευρά του εγχειρήματος.

Ο Λου Χόθορν, διευθυντής της εταιρείας Genetic Savings and Clone, που έκανε τον κλωνισμό του Νίκι είπε ότι το ένα τρίτο των κλωνοποιημένων ζώων, στα πειράματά τους, δεν ξεπερνούν τις 60 μέρες ζωής, αναφέρει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Χριστούγεννα

«Το κόστος των Χριστουγέννων» που φτάνει, όπως φαίνεται, στα 30 δισεκατομμύρια στερλίνες (πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ) παρουσιάζει με νούμερα στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Για τα Χριστούγεννα οι Βρετανοί θα ξοδέψουν 4,2 δισεκατομμύρια στερλίνες για καλλυντικά δηλαδή περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερα από τον φετινό προϋπολογισμό της Βρετανίας για βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε ενήλικος θα ξοδέψει περίπου 813 στερλίνες για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα περίπου 1160 ευρώ.

Αν και πρόκειται για ποσό μικρότερο κατά 55 στερλίνες από πέρυσι, παραμένει πολλαπλάσιο του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος της Αιθιοπίας, που όπως υπενθυμίζει η Ιντιπέντεντ, είναι μόνο 50 στερλίνες.

Η εφημερίδα λέει ακόμα πως τις γιορτινές μέρες αναμένεται να γίνουν διαρρήξεις σε περίπου 244.000 σπίτια, ενώ οι φόνοι αυξάνονται κατά 4,2%.

Περίπου 7.000 θερμίδες καταναλώνει τη μέρα των Χριστουγέννων ο κάθε Βρετανός, ενώ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει περίπου 12 στερλίνες κατά άτομο, όσο δηλαδή και η παροχή σιτηρών για τη διατροφή μιας οικογένειας επί ένα μήνα στο μαστιζόμενο από ξηρασία Μαλαόυι.

Πρωθυπουργός και Βουλή

«Ο Μπλερ έχει το χειρότερο ιστορικό ψηφοφοριών από κάθε άλλο σύγχρονο πρωθυπουργό» λέει η Τάιμς (The Times) που σημειώνει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός προσήλθε στο κοινοβούλιο για να ψηφίσει μόνο στο 6% των ψηφοφοριών την περίοδο 2003-2004.

Πρόκειται για πολύ χειρότερο ιστορικό από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, το χειρότερο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και το χειρότερο από το 1969, όταν επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, λέει η Τάιμς.

Η απουσία του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο φαίνεται πως συνοδεύεται από μείωση της εμφάνισης και των βουλευτών, λέει η Τάιμς που σημειώνει πως ο Τόνι Μπλερ «καταγγέλλεται πως αντιμετωπίζει το κοινοβούλιο ως κάτι το άσχετο».


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Aνάκριση για την «Κραυγή»

Η χρηματική αξία των δύο αριστουργημάτων της Τέχνης υπολογίζεται στα 19 εκατομμύρια δολάρια

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία στη νορβηγική πρωτεύουσα, ήταν η πρώτη ανάκριση υπόπτου για την κλοπή που πραγματοποίησαν ένοπλοι μασκοφόροι τον Αύγουστο του 2004.

Ο 37χρονος άνδρας αφέθηκε μετά την ανάκριση ελεύθερος, παραμένει όμως ύποπτος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του παρουσίασε άλλοθι για την ημέρα της κλοπής και ότι ανακρίθηκε σε σχέση με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να διαφύγουν.

Οι ένοπλοι είχαν εισέλθει στο μουσείο Μουνχ, στο Όσλο, και απειλώντας φύλακες και επισκέπτες, ξεκρέμασαν τον πίνακα από τον τοίχο, μαζί με έναν άλλο έργο του Μουνχ, τη «Μαντόνα», και έφυγαν ανενόχλητοι. Η χρηματική αξία των δύο αριστουργημάτων της Τέχνης υπολογίζεται στα 19 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά την κλοπή προκλήθηκε έντονος θόρυβος για τις συνθήκες ασφαλείας στο μουσείο, το οποίο έκλεισε επί μήνες προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Νορβηγία, εκλάπη άλλη εκδοχή της «Κραυγής», αργότερα όμως ο πίνακας βρέθηκε, χωρίς να έχει υποστεί φθορές.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φιλικές «επικρίσεις» από τη Μόσχα

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού

«Η Τουρκία εφάρμοσε ένα κανονικό, ανθρώπινο καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες», είπε ο κ. Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου

Απαντώντας σε ερώτησή της Ελλκηνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, εάν η αυξανόμενη οικονομική συνεργασία με την Τουρκία οδηγεί σε αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέφυγε να απαντήσει ευθέως για τυχόν «διολίσθηση» της ρωσικής άποψης, ωστόσο για πρώτη φορά ευθέως ανέφερε ότι «σήμερα υποστηρίζουμε το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό».

«Υπάρχει πρωτίστως ένας δρόμος ο οποίος, νομίζω, ότι θα άρει όλες αυτές τις ανησυχίες: Ας αναπτύξουμε εξίσου ενεργώς τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ελλάδα. Τότε οι σκέψεις, αυτού του είδους, οι ανησυχίες αυτού του είδους, θα εξαφανιστούν», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας ότι δύο εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το τρέχον έτος.

Κατά την εκτίμησή του αυτό οφείλεται στο ότι «η Τουρκία εφάρμοσε ένα κανονικό, ανθρώπινο καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες. Κι εγώ ο ίδιος το έχω αξιοποιήσει κάποτε, 8-10 χρόνια πριν. Πέρασα τα σύνορα, μου έβαλαν μια «σφραγιδούλα» στο διαβατήριο, χωρίς να με ρωτήσουν καν που κατευθύνομαι. Πλήρωσα 10 δολάρια και πήγα στο καλό. Εγκαταστάθηκα στο ξενοδοχείο και έμεινα δύο βδομάδες. Στην Ελλάδα όμως είναι αδύνατο να μπει κανείς. Ή τουλάχιστον πολύ δύσκολο. Όμως δεν φταίμε εμείς γι αυτό», είπε ο κ. Πούτιν.

«Καμπανάκι για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις Πούτιν ηχούν ως ένα ηχηρό «καμπανάκι για τις ελληνορωσικές σχέσεις», οι οποίες ναι μεν αναπτύσσονται σε θερμό κλίμα επί μια 15ετία τουλάχιστον, ωστόσο φαίνεται πως δύσκολα αποκτούν συγκεκριμένο οικονομικό περιεχόμενο, αμοιβαία επωφελές και για τις δύο χώρες. Από πολλές απόψεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλιστα στάσιμες, ειδικά εάν συγκριθούν με τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων της Μόσχας προς άλλες κατευθύνσεις.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν δεν δίστασε να επαναλάβει, σύμφωνα με άλλες πηγές, πολλά από αυτά τα «παράπονα» που εκφράστηκαν στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες:

«Με την Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Αλλά πρέπει να αναβαθμίσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις στο επίπεδο των πολιτικών μας επαφών. Με την Ελλάδα αναπτύσσουμε την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, όπως δεν αναπτύσσεται με την άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Αυτό επίσης συνηγορεί υπέρ του ιδιαίτερα εμπιστευτικού χαρακτήρα των σχέσεών μας. Δεν προτιθέμεθα να τον περιορίσουμε, ούτε να τον υποβαθμίσουμε. Αλλά ο συνολικός όγκος των παραγγελιών στον οικοδομικό τομέα της ρωσικής οικονομίας προς τους Τούρκους είναι 12-14 δις. Δολάρια. Οι Έλληνες όμως που είναι; Ποιος εμποδίζει να δραστηριοποιηθούν ενεργώς στη ρωσική αγορά; Εμείς θα χαιρετίσουμε και θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προβούμε στην υποβάθμιση της οικονομικής μας συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά στην διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων με την Ελλάδα», είπε ο κ. Πούτιν.

«Ελληνικό τμήμα»

Αναφερόμενος, τέλος, στο Κυπριακό, που αποτέλεσε και την αφορμή της αναλυτικής απάντησης στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου παρουσία 600 και πλέον δημοσιογράφων, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «πάντοτε στηριχθήκαμε στο ότι, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, μόνοι οι ίδιοι, μπορούν να καθορίσουν την τύχη τους».

Όπως εξήγησε η χώρα του πράγματι άσκησε το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλειστεί κάθε πίεση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Δεν απέφυγε ωστόσο το -ενδεχομένως φραστικό- διπλωματικό ολίσθημα, κάνοντας λόγο για «ελληνικό τμήμα», το οποίο απέκτησε και άλλα «εργαλεία», με την ένταξή του στην ΕΕ, ενώ η Τουρκία απλώς σκοπεύει να ενταχθεί εκεί, και όχι για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως κατά την εκτίμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ «δημιουργεί ένα επιπρόσθετο μέσο στα χέρια του ελληνικού τμήματος του νησιού για να επιλυθούν όλα τα χρονίζοντα και σοβαρά ζητήματα», τα οποία κατά τη ρωσική άποψη, «όπως και σε άλλες εστίες διαμάχης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στον μετασοβιετικό χώρο, πρέπει να διευθετηθούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που διαμένουν σ αυτό το έδαφος και προς το συμφέρον τους», όπως είπε.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Καταφύγιο του Μλάντιτς

Το καταφύγιο είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1950

Το καταφύγιο, με εξαερισμό, παροχή νερού, αποθέματα τροφίμων και μέσα επικοινωνίας, στο οποίο εκτιμάται ο επικεφαλής των σερβοβισνιακών δυνάμεων στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), στρατηγός Μλάντιτς, βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ειρηνευτική δύναμη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, πέρασε εκεί έξι μήνες.

Το καταφύγιο βρισκόταν υπό επιτήρηση και τώρα θα κλείσει. Ξένοι αξιωματούχοι στη Βοσνία εκτιμούν ότι ο σερβοβοσνιακός στρατός εξακολουθεί να δίνει προστασία στον Μπλάντιτς.

Η ειρηνευτική δύναμη ερευνά για τον εντοπισμό και άλλων καταφυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως τόποι διαμονής του Μπλάντιτς, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωμάτες γιόρταζε εκεί γενέθλια με καλεσμένους, ενώ πήγαινε και για κυνήγι στη γύρω περιοχή.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 19:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν

Ο κ. Καρζάι άφησε εκτός κυβέρνησης τους δύο βασικούς του αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές

Τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν περιλαμβάνονται οι μέχρι τώρα υπουργοί Άμυνας, Μοχάμεντ Φαχίμ, πρώην αρχηγός οργάνωσης μουτσαχεντίν που έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά των Ταλεμπάν, και Οικονομικών.

Ο κ. Καρζάι άφησε επίσης εκτός κυβέρνησης τους δύο βασικούς του αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές, ενώ διατήρησαν τις θέσεις που είχαν στην προσωρινή κυβέρνηση οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Αφγανός πρόεδρος επιχειρεί να περιορίσει τη δύναμη τοπικών αρχόντων του Αφγανιστάν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒBC, η σύνθεση της νέας 26μελούς κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηρισθεί «μείγμα» τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων με ευρεία πολιτική και φυλετική επιρροή.

Υπουργοποιήθηκαν επίσης δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι η Μασοόντα Τζαλάλ, αντίπαλος του κ. Καρζάι στις εκλογές.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 17:40 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή συνοδεία συγκρούσεων

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους ανταρτών στη Φαλούτζα

Συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών ξέσπασαν στη Φαλούτζα του Ιράκ, στην οποία επιστρέφουν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που την είχαν εγκαταλείψει τον Νοέμβριο, μετά την έναρξη των αμερικανικών επιχιερήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέϊτεντ Πρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, εδώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους ανταρτών στην ίδια την πόλη.

Σήμερα επετράπη η επιστροφή στη Φαλούτζα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που είχαν καταφύγει με τους άλλους πρόσφυγες στις κοντινές περιοχές.

Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τους 250.000 και πλέον κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις έπαιρναν τα δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στα αντίσκηνα το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ενδεχομένως ντυμένος με στολή του ιρακινού στρατού.

Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό της από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την ασφάλεια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 15:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο «πατέρας» της μεταρρύθμισης

Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρασίμχα Ράο σε ηλικία 83 ετών.

Ο κ. Ράο υπέστη καρδιακή προσβολή πριν από δύο εβδομάδες και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1991 έως το 1996. Οδήγησε το κόμμα Κογκρέσο στη νίκη διαδεχόμενος το δολοφονημένο, Ρατζίβ Γκάντι.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινχ, οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας επί ηγεσίας Ράο, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «πατέρα της οικονομικής μεταρρύθμισης της Ινδίας».

«Για μένα είναι προσωπική η απώλεια», είπε ο κ. Σινχ.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη και ξεκίνησε σήμερα στην Ινδία επταήμερο πένθος.


Απεργία δασκάλων στην Ταϊλάνδη

Η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στο νότο

Εκατοντάδες σχολεία στην Ταϊλάνδη είναι σήμερα κλειστά λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων, οι οποίοι ζητούν από το κράτος μεγαλύτερη προστασία από τις επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρις ότου λάβουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.

Να σημειωθεί, ότι η απεργία γίνεται μ΄ αφορμή το θάνατο τριών δασκάλων στην επαρχία Πατάνι.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι θα στείλει 2.000 επιπλέον αστυνομικούς στις νότιες επαρχίες της χώρας, όπου δρουν εδώ κι ένα χρόνο ακραίοι ισλαμιστές.

Μέσα σ΄ ένα χρόνο, εκατοντάδες σχολεία έχουν πυρποληθεί και αρκετοί δάσκαλοι έχουν γίνει στόχος ένοπλων επιθέσεων.

Η μουσουλμανική κοινότητα δηλώνει δυσαρεστημένη με τη διδακτέα ύλη των σχολείων, η οποία λένε, ότι προβάλλει κυρίως τις αρχές του βουδισμού.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές τούς αντιμετωπίζουν ως «όργανα του κράτους».


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη το ευρώ

Σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να συνεχισθεί η πτωτική τάση του δολαρίου

Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε τελικά την Πέμπτη την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στα 1,3469.

Η νέα πτώση της τιμής του δολαρίου αποδίδεται στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το παθητικό ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο )167,7 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τετράμηνο του 2004) και στις ανακοινώσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι αυξήθηκαν κατά 17.000 στις 333.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ατόμων που το ζητούν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να συνεχισθεί η πτωτική τάση του δολαρίου και η άνοδος του ευρώ στα 1,50 δολάρια, εκτιμώντας συγχρόνως ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πράττει τα απαραίτητα για να σταματήσει τη διολίσθηση του δολαρίου.

Το ακριβό ευρώ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την εξαγωγική οικονομία της Ευρώπης, η οποία απευθύνεται κυρίως στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς περιορίζει τον όγκο των εξαγωγών και τα κέρδη.

Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών καλούν τις ΗΠΑ να ενισχύσουν το νόμισμά τους, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο της G7 τον ερχόμενο Φεβρουάριο.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 17:40 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή συνοδεία συγκρούσεων

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους ανταρτών στη Φαλούτζα

Συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών ξέσπασαν στη Φαλούτζα του Ιράκ, στην οποία επιστρέφουν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που την είχαν εγκαταλείψει τον Νοέμβριο, μετά την έναρξη των αμερικανικών επιχιερήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέϊτεντ Πρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, εδώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους ανταρτών στην ίδια την πόλη.

Σήμερα επετράπη η επιστροφή στη Φαλούτζα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που είχαν καταφύγει με τους άλλους πρόσφυγες στις κοντινές περιοχές.

Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τους 250.000 και πλέον κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις έπαιρναν τα δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στα αντίσκηνα το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό της από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την ασφάλεια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη

Ο Μαχμούντ Αμπάς (α) επικροτεί την διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο

Στις κάλπες προσήλθαν στη Δυτική Όχθη 140.000 Παλαιστίνιοι, προκειμένου να επιλέξουν τους δημοτικούς άρχοντες 26 διαμερισμάτων, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Προσερχόμενος για να ψηφίσει στην πόλη Αμπου Ντις, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια τόνισε πως , παρότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε δύσκολες συνθήκες, εκφράζουν, όπως είπε, τη δημοκρατική θέληση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

«Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και της δημιουργίας του μελλοντικού μας κράτους»,υπογράμμισε ο κ. Κουρέια.

Οι κάλπες έκλειναν κανονικά στις επτά το απόγευμα τοπική ώρα, δόθηκε όμως δίωρη παράταση εξ αιτίας της μεγάλης συμμετοχής, η οποία υπολογίζεται από Παλαιστίνιους αξιωματούχους στο 90%.

Στις εκλογές της Πέμπτης συμμετείχε και η οργάνωση Χαμάς, η οποία μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιανουαρίου.

Επικρατέστερος ως διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ θεωρείται ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επικροτεί τα σχέδια του πρωθυπουργού της Βρετανίας ,Τόνι Μπλερ, για διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο, ενδεχομένως τον ερχόμενο Μάρτιο, με θέματα τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Επιφυλακτικός έναντι της πρωτοβουλίας Μπλερ, εμφανίζεται ο Αχμέντ Κουρέια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς εκπλήξεις

Η Κέρκυρα νίκησε με 2-0 την Χαλκηδόνα, στο πιο σημαντικό ματς της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας που δεν επεφύλαξε σε αυτήν τη φάση εκπλήξεις και συγκινήσεις.

Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται βάση των αποτελεσμάτων ότι στον επόμενο γύρο θα έχουμε μεγάλο ντέρμπι, καθώς η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, θα συναντηθούν στους "16".

Η «Ένωση» χρειάστηκε λίγα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο για να νικήσει τον Άγιο Δημήτριο με 3-0. Η ομάδα πάντως του Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση κυρίως στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Καλλιθέας σε ένα μέτριο παιχνίδι στο άδειο Καραϊσκάκη.

Η Ξάνθη επικράτησε 2-1 του Λεβαδειακού, ενώ ο Πανιώνιος νίκησε εύκολα στον Πύργο με 1-0 τον Πανηλειακό.

Ο ΠΑΟΚ στην άδεια Τούμπα έμεινε στο 0-0 με το Αιγάλεω.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ο Εθνικός νίκησε 3-2 στον Εύοσμο τον Αγροτικό Αστέρα, ενώ ο Ηλυσιακός νίκησε τον Ηρόδοτο στο Ηράκλειο με 3-0.

Τα αποτελέσματα της 2ης φάσης:

· Λεβαδειακός SKODA Ξάνθη 1-2

88 Μασάρα 10 Πρίττας, 21 Μαχράντζε

· Κέρκυρα Χαλκηδόνα 2-0

7 Ιωάννου, 78 Σύρος

· Ηρόδοτος Ηλυσιακός 0-3

10 Δημούτσος, 26 Κάμπας, 76 πεν. Νίπης

· Πανηλειακός Νέος Πανιώνιος 0-1

83 Μάντζιος

· Αγροτικός Αστέρας Εθνικός 2-3

2 Μπάρμπας, 82' Δανδανάς 29 Βιδάλης, 52 Ντε Σόουζα, 63' Προντάν

· ΑΕΚ Άγιος Δημήτριος 3-0

73 Αλβες, 75 και 90' Κωνσταντινίδης

· ΠΑΟΚ - Αιγάλεω 0-0

· Ολυμπιακός Καλλιθέα 1-0

3 Καστίγιο


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε η επιστροφή

Η ζωή στις σκηνές τώρα το χειμώνα γίνεται δύσκολη

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένης Φαλούτζα επιστρέφουν στα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά το τέλος της γενικευμένης επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων κατά της ιρακινής αντίστασης.

Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τους 250.000 και πλέον κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία.

Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στα αντίσκοινα το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας, στη Φαλούτζα επιστρέφουν οι αρχηγοί των οικογενειών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν η πόλη είναι ασφαλής για την επιστροφή των γυναικόπαιδων.

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό της από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την ασφάλεια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση Κουρέια

Ο Αχμέντ Κουρέια επιθυμεί μια διάσκεψη ουσίας για την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια δήλωσε απογοητευμένος με τα σχέδια του Βρετανού ομολόγου του, Τόνι Μπλερ για τη διεξαγωγή διάσκεψης στο Λονδίνο, η οποία θα επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μιλώντας από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη από μια διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία και δε χρειάζονται εκπαίδευση για το πώς πρέπει να κάνουν διαπραγματεύσεις.

Τουναντίον, είπε ο Κουρέια, «ότι αυτοί που χρειάζονται εκπαίδευση σ΄αυτόν τον τομέα είναι οι Ισραηλινοί».

Η ισραηλινή ηγεσία κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου.

Και ο εκτελών χρέη προέδρου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και προεδρικός υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ.

Δημοτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης στις πρώτες δημοτικές εκλογές των τελευταίων 30 ετών.

Περισσότεροι από 140.000 ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 900 υποψήφιους που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές της Ιεριχούς και άλλων πόλεων.

Οι δημοτικές εκλογές χαρακτηρίζονται «γενική πρόβα» ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Ιανουαρίου.

Επιπλέον, οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να αποτυπώσουν τη δημοτικότητα του κινήματος της Φατάχ και της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν και στη Λωρίδα της Γάζας στις 12 Ιανουαρίου.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Οι «πληγές της Κύπρου»

Κάθε άλλο παρά βέβαιος ο δρόμος για την Τουρκία, εκτιμά ο Πιλ

Μπορεί η απόφαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη προενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία να χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές» αλλά η σχετική συμφωνία λίγο έλειψε να μην επιτευχθεί, σημειώνει ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), Κουέντιν Πιλ.

Ο «συνδυασμός αδέξιων χειρισμών της ολλανδικής προεδρίας και νομικίστικων διαφωνιών της τουρκικής και της ελληνοκυπριακής αποστολής» σχεδόν οδήγησαν σε κατάρρευση των συνομιλιών, που διασώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των τριών «μεγάλων», της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί, συμπληρώνει ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της βρετανικής εφημερίδας, λόγω του ανεπίλυτου προβλήματος της Κύπρου, της οποίας ο πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος «καυχήθηκε ότι έχει 64 ευκαιρίες να προβάλει βέτο και να μπλοκάρει τη διαδικασία».

Στη σύνοδο, ο Κύπριος πρόεδρος δεν προέβαλε βέτο, καθώς βρέθηκε απομονωμένος «ακόμα και με την Ελλάδα αποφασισμένη να δώσει ημερομηνία στην Τουρκία». και υποχρεώθηκε τελικά να σιωπήσει έπειτα από ένα μακρύ «φιλιππικό» του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Κατά τον Κουέντιν Πιλ, ενδεχόμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα θα οδηγούσε σε παράλληλη «άρση της αναγνώρισης» της τουρκοκυπριακής διοίκησης και θα ισοδυναμούσε με παραδοχή πως το Κυπριακό είναι εσωτερικό πρόβλημα και δεν είναι θέμα του ΟΗΕ.

Χρειάζεται, γράφει ο βρετανός αρθρογράφος, να πειστεί ο Κύπριος πρόεδρος να εμπλακεί σε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία -«αλλά παραμένει το ερώτημα αν πράγματι θέλει μια συμφωνία ή προτιμά τη διατήρηση του στάτους κβο και το μη μοίρασμα της εξουσίας».

Το κλειδί, κατά τον αρχισυντάκτη διεθνών θεμάτων της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι να πειστούν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πως η επίλυση του Κυπριακού ωφελεί και τις δυο πλευρές.

Αλλά πρέπει, οι μεν «Τουρκοκύπριοι να είναι έτοιμοι να ζήσουν χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Τουρκίας» οι δε Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν «πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης επιστροφή των περιουσιών σε όλους όσους εγκατέλειψαν τον Βορρά και ούτε είναι δυνατόν να περιμένουν πως θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι έποικοι που εγκαταστάθηκαν μετά το 1974».

Παράλληλα, γράφει ο Πιλ, πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες διεθνείς εγγυήσεις πως η Τουρκία θα σεβαστεί τη συμφωνία να δοθούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και θα δεχθεί πως δεν θα έχει στρατό στο νησί μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Μια τέτοια συμφωνία είναι δυνατή, υποστηρίζει ο Κουέντιν Πιλ. Αλλά, καταλήγει, «το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Την επιθυμεί ο κ. Παπαδόπουλος; Αν όχι, τότε ετοιμαστείτε για τα 64 βέτο».


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση Κουρέια

Ο Αχμέντ Κουρέια επιθυμεί μια διάσκεψη ουσίας για την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια δήλωσε απογοητευμένος με τα σχέδια του Βρετανού ομολόγου του, Τόνι Μπλερ για τη διεξαγωγή διάσκεψης στο Λονδίνο, η οποία θα επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μιλώντας από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη από μια διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία και δε χρειάζονται εκπαίδευση για το πώς πρέπει να κάνουν διαπραγματεύσεις.

Τουναντίον, είπε ο Κουρέια, «ότι αυτοί που χρειάζονται εκπαίδευση σ΄αυτόν τον τομέα είναι οι Ισραηλινοί».

Η ισραηλινή ηγεσία κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου.

Και ο εκτελών χρέη προέδρου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και προεδρικός υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ.

Δημοτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης στις πρώτες δημοτικές εκλογές των τελευταίων 30 ετών.

Περισσότεροι από 140.000 ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 900 υποψήφιους που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές της Ιεριχούς και άλλων πόλεων.

Οι δημοτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως «γενική πρόβα» ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Ιανουαρίου.

Επιπλέον, οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να αποτυπώσουν τη δημοτικότητα του κινήματος της Φατάχ και της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν και στη Λωρίδα της Γάζας στις 12 Ιανουαρίου.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Καμμία ανάμειξη στη δηλητηρίαση

Η παραμόρφωση του Βίκτορ Γιούσενκο ενδέχεται να κρατήσει δύο χρόνια

Η υπηρεσία ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) εμμένει ότι δεν έχει καμμία σχέση με τη δηλητηρίαση του προεδρικού υποψηφίου της χώρας, Βίκτορ Γιούσενκο.

Επιστήμονες στη Βιέννη υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις έδειξαν ότι η ασθένεια και η παραμόρφωση του προσώπου του υποψηφίου της ουκρανικής αντιπολίτευσης προκλήθηκαν από την ουσία TCDD, μια βλαβερή διοξίνη.

Ο κ. Γιουσένκο παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας το Σεπτέμβριο έπειτα από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας.

Αλλά οι αξιωματούχοι της SBU εμμένουν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βγάζει τόσο γρήγορα συμπεράσματα.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ξεκίνησε εκ νέου έρευνα για τα αίτια της δηλητηρίασης του Γιούσενκο.

Το πόρισμα της πρώτης έρευνας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο προεδρικός υποψήφιος προσεβλήθη από ρινική μόλυνση και άλλες ασθένειες.

Νωρίτερα, ο Βίκτορ Γιούσενκο είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες ότι πιθανότατα να είχε δηλητηριαστεί στις 5 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια δείπνου με τον επικεφαλής της SBU, Ιγκόρ Σμέσκο και τον τότε βοηθό του, Βολοντίμιρ Σατσγιούκ.

Εν τω μεταξύ, οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν την εκστρατεία τους ενόψει της επανάληψης του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πούτιν υπέρ της εξαγοράς της «Γιούκος»

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι σήμερα τελειώνει η περίοδος του «καπιταλισμού των καουμπόηδων»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε της εξαγοράς του βασικού επιχειρηματικού βραχίονα της πετρελαϊκής εταιρείας «Γιούκος» από την κρατική «Ροσνέφτ» επισημαίνοντας ότι ακολουθήθηκαν οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς.

Η «Ρόσνεφτ» εξαγόρασε το 100% του ομίλου Μπαϊκάλ Φάινανς, το οποίο σημαίνει ότι εθνικοποιείται σχεδόν το 16% της παραγωγής του αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι η κρατική εταιρεία «Ρόσνεφτ» έχει κάθε δικαίωμα να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Η «Ρόσνεφτ» βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συγχώνευσης με την κρατική εταιρεία «Γκάζπρομ», από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου.

Η αγορά της θυγατρικής της Γιούκος από τη μέχρι πρότινος άγνωστη Μπαϊκάλ Φάινανς αιφνιδίασε το διοικητικό συμβούλιο της Γιούκος, το οποίο είχε προσφύγει σε αμερικανικό δικαστήριο για να εμποδίσει τη δημοπρασία.

Η «Γιούκος» υποστηρίζει ότι η δημοπρασία της θυγατρικής της θα οδηγήσει στην καταστροφή της εταιρείας.

«Όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από το τέλος του έτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στον τομέα των επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης λέγοντας ότι ήταν μια περίοδος του «καπιταλισμού των καουμπόηδων».

Και πρόσθεσε: «οι ιδιωτικοποιήσεις στις αρχές του ΄90 έκρυβαν δόλο, παραβίαση των νόμων από ανθρώπους που ήθελαν να βάλουν χέρι στην κρατική περιουσία».

«Τώρα το κράτος», διευκρίνισε ο Πούτιν, «ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Θεωρώ ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Εκπρόσωπος της Γκάζπρομ δήλωσε ότι η εξαγορά της Ρόσνεφτ είναι μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός «ισορροπημένου ενεργειακού ομίλου».


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε η επιστροφή

Η ζωή στις σκηνές τώρα το χειμώνα γίνεται δύσκολη

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένης Φαλούτζα επιστρέφουν στα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά το τέλος της γενικευμένης επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων κατά της ιρακινής αντίστασης.

Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τους 250.000 και πλέον κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία από την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία.

Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στις σκηνές το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας στη Φαλούτζα επιστρέφουν οι αρχηγοί των οικογενειών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν η πόλη είναι ασφαλής για την επιστροφή των γυναικόπαιδων.

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την ασφάλεια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε το πρωί της Πέμπτης το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2005, με ψήφους 165 υπέρ έναντι 135 κατά. Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η πενθήμερη συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πριν αναφερθεί στα της οικονομίας, μίλησε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου τόνισε ότι τα συμπεράσματα της προεδρίας παραπέμπουν στην έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία ρητά αναφέρεται στη λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, στη δημόσια χρήση του τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη, στα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων και στα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου.

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την απογραφή, σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της τετραετίας ισχύουν στο ακέραιο και κατέληξε λέγοντας ότι το 2005 θα είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Τοποθέτηση Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εικονικό και πλαστό -προϊόν πολιτικής εξαπάτησης» και ζήτησε να αποσυρθεί. Κατόπιν είπε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κρίση προσδοκιών» στο εσωτερικό της χώρας.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

«Δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι είστε κυβέρνηση. Μέχρι να το αντιληφθείτε θα βρεθείτε στην αντιπολίτευση και δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε γιατί», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Η Αριστερά

Την ίδια πολιτική φιλοσοφία την οποία ακολουθούν και στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, δήλωσε η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ Παπαρήγα προέβλεψε ότι «τον επόμενο χρόνο τα βάρη των εργαζομένων θα είναι μεγαλύτερα ενώ θα δοθούν ψίχουλα και πάλι» και σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για τον νέο προϋπολογισμό σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να την απαξιώσει αλλά έχει «στοιχεία που προκαλούν γέλια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στη πρώτη του κοινοβουλευτική εμφάνιση ως αρχηγός του κόμματος εξέφρασε την απογοήτευση του για τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι ήταν ένα πεδίο συζήτησης χωρίς προτάσεις.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «στους πολίτες υπάρχει η αίσθηση ότι είναι προϋπολογισμός τρόμου» και ότι «οι σημερινές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν αυτόν τον τρόμο».

Δηλώσεις Σουφλιά - Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, προβλήματα εντόπισε τόσο στον προϋπολογισμό όσο και σε άλλες κυβερνητικές πολιτικές, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Γιώργος Σουφλιάς, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Σουφλιάς, που επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν έλαβε το λόγο στη συζήτηση στη βουλή, είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει υψηλούς στόχους που είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Εκτίμησε ότι το έλλειμμα φτάνει στο 6% και πως στον προϋπολογισμό έπρεπε να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι, λόγω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία στο εθνικό συμβούλιο

Σύμφωνη με τις θέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου.της Κύπρου, μετά την ενημερωτική συνάντηση της Τετάρτης.

Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει λάβει σαφείς γνωματεύσεις από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε επίσης, σε σχέση με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες στο κυπριακό, ότι δεν θα πρέπει να τεθούν στην Κύπρο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που να συνδέονται με την 3η Οκτωβρίου, ούτε να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιδιαιτησία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις κομμάτων μετά τη συνεδρίαση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά δηλώνει πάντοτε την ετοιμότητά της να εργαστεί για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό» και τόνισε πως το ΑΚΕΛ επιμένει σε ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις του σχεδίου Ανάν, οι οποίες θα ικανοποιούν τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επανέλαβε, δε, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και εκβιαστικά διλήμματα.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει προτεραιότητες προκειμένου να υπάρξει συμφωνημένη λύση, αφού τώρα υπάρχει μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Συμφώνησε, τέλος, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εγκλωβισμός σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, «τα οποία έχουν δοκιμαστεί και αποδείχτηκε ότι ενεργούν αρνητικά».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως παρ όλον ότι υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τα αποτελέσματα των Βρυξελλών, θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων στα θέματα στρατηγικής.

Είπε ότι είναι προβλεπτή η επαναφορά του σχεδίου Ανάν καί πρόσθεσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση δεν κατέληξε και θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις γιορτές.

Η θέση της εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την απόφαση των Βρυξελλών, είπε ότι ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να πετύχει ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπό τις περιστάσεις.

Διατύπωσε, επίσης, την άποψη, ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν θα αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελικά η Τουρκία δεν θα πάρει ημερομηνία ένταξης.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι στο διάστημα αυτό η Τουρκία θα προσπαθήσει με την βοήθεια Άγγλων και Αμερικάνων να επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο Ανάν και δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να ενεργήσει με τρόπο ώστε ο λαός να μην καμφθεί για να αποδεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Επιπλήξεις προς Ντενκτάς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μπουλέντ Αρίντζ, επέκρινε τις απόψεις του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στο Κυπριακό.

Πρόσφατα ο κ. Ραούφ Ντενκτάς είχε υποστηρίξει ότι όσο οι ελληνοκύπριοι θεωρούν τον εαυτό τους την επίσημη κυβέρνηση του τόπου δεν πρόκειται να επιδιώξουν την εξεύρεση λύσης.

Απαντώντας στη συγκεκριμένη δήλωση, ο κ. Αρίντζ είπε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά το Ραούφ Ντενκτάς και τον κάλεσε να μην ανακατεύεται και να παραμείνει μακριά από την υπόθεση αυτή.

Είπε ακόμα ότι ενώ ο κ. Ντενκτάς ασκεί κριτική, τα εγγόνια του περνούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να πάρουν διαβατήρια.

Η πολιτική της ανδρείας, κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος, έχει τελειώσει.

Θέση βρετανών εργατικών - Δηλώσεις Χάνεη

Το θέμα της επίσημης αναγνώρισης της Κύπρου από την Άγκυρα σχετίζεται με τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο αναπληρωτής αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στη βουλή των κοινοτήτων, Φιλ Ούλας, μιλώντας ενώπιον του σώματος.

Ο κ. Ούλας τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στα πλαίσια αυτών των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνι, κατά τη συζήτηση του κυπριακού στη Βουλή των Λόρδων σχολίασε δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι όταν ο τελευταίος επέστρεψε στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες «δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός» με τη δήλωσή του ότι παρά τη μη χρησιμοποίηση του βέτο, θα έχει τη δυνατότητα να το πράξει μελλοντικά 64 φορές, όταν θα συζητούνται τα 32 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε η επιστροφή

Η ζωή στις σκηνές τώρα το χειμώνα γίνεται δύσκολη

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένης Φαλούτζα επιστρέφουν στα σπίτια τους για πρώτη φορά μετά το τέλος της γενικευμένης επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων κατά της ιρακινής αντίστασης.

Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τις πάνω από 250.000 κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία από την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία.

Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στις σκηνές το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας στη Φαλούτζα επιστρέφουν οι αρχηγοί των οικογενειών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν η πόλη είναι ασφαλής για την επιστροφή των γυναικόπαιδων.

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την ασφάλεια.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία εντός κι εκτός

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:8.000 ευκαιρίες όνειρα....Θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και στη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Δεύτερη ευκαιρία για ρεύμα στα αυθαίρετα. Επαναφορά της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αιρετικές και κόντρα στην κυβέρνηση θέσεις Σουφλία! Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Νοικοκύρεμα μετά την κατρακύλα. Ο Καραμανλής εξήγησε πως θα ξεφύγουμε από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιοι έφαγαν με "χρυσά κουτάλια". Έκθεση- καταπέλτης για το "μεγάλο φαγοπότι" της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004.

Η ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός ανισοτήτων. Μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες το κλίμα στη Βουλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πώς έστησαν το κόλπο με τις φούσκες και τις απάτες στο Χρηματιστήριο. Ολόκληρο το κατηγορητήριο για Στέγγο, Μπατατούδη, Κονταλέξη, Πανούση και άλλους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιορτές μίσους στη ΝΔ. Αλληλοκαταγγελίες και καρφώματα. Άνοιξε ξαφνικά νέος κύκλος εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις- δικαίωση για χιλιάδες απόστρατους. Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ: Ο Σουφλιάς σφύριξε 3 φορές. Κριτική και αποστάσεις από οικονομική πολιτική, "βασικό μέτοχο" και την πορεία της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κατά την χθεσινή τελευταία συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, στη Βουλή ο Βύρων Πολύδωρας ομολόγησε δημόσια την Λαϊκή διαπίστωση ότι η ΝΔ κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Από τις στάχτες δημιουργούμε κράτος. Καταπέλτης ο Κ. Καραμανλής στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Βουλή: Ο Καραμανλής καθόρισε τους στόχους της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Σουβλιάς. Ενόχληση στο Μαξίμου από ξαφνική έντονη κριτική Σουφλιά.

ΕΞΠΡΕΣ: " Υπό επιτήρηση....το χρέος. Η Επιτροπή συνιστά στην κυβέρνηση προσοχή σε ρυθμίσεις και εγγυήσεις δανείων".

ΕΣΤΙΑ:Απαράδεκτο άρθρο του κ. Σημίτη. Κατηγορεί την Κυβέρνηση μέσω Φαϊνάνσιαλ Τάιμς!

ESPRESSO:Θέλουν να σκοτώσουν γνωστό ιατροδικαστή. Ντεντέκτιβ με μηνυτήρια αναφορά, αποκαλύπτει στην εισαγγελία:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Γιατί δεν έβαλα βέτο". Ο Τ. Παπαδόπουλος μιλά στην "Η" για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και τους όρους για νέα συζήτηση του Σχεδίου Ανάν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανάπτυξη σε ασφαλές περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή το όραμά του για την Ελλάδα.

ΚΕΡΔΟΣ: "Μπλοκ εμπορίου- βιομηχανίας για την κινεζική απειλή. Την τελευταία στιγμή αναζητούνται μέτρα προστασίας".

Ο ΛΟΓΟΣ: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2005. Σε φορτισμένο κλίμα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Προϋπολογισμός στην τροχιά της απογραφής. Ώρα: 00.45: Εγκρίθηκε από τη Βουλή με 165 υπέρ και 135 κατά".

ΤΑ ΝΕΑ: Καταψήφισαν Βρυξέλες και ...Σουφλιάς.

Η ΝΙΚΗ:"Παντιέρα" Σουφλιά. Παίρνει αποστάσεις το Νο 2 της κυβέρνησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξαναπουλάνε ψεύτικες προσδοκίες.

TRAFFIC NEWS: "Μεγάλο σκάνδαλο πίσω από το SEVEN". Ο Σπύρος Καρατζαφέρης αποκαλύπτει και καταγγέλλει.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σάλος χθες στη Βουλή. Σε κλίμα πολιτικής έντασης ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Παπανδρέου ζήτησε την απόσυρσή του.

Η ΧΩΡΑ:5% αυξήσεις στους απόστρατους. Σε δύο μήνες έτοιμο και το νέο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς.

City Press:Τετράμηνο τεστ για τον προϋπολογισμό.

Μetro:Αφετηρία αλλαγών. Νέα δεδομένα φέρνει η ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Οικονομία- Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "στα ....μαλακά πέφτει η χώρα μας σε σχέση με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος καθώς η Επιτροπής προχωρεί μεν στην εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ωστόσο ακολουθεί τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 104 και όχι της παραγράφου 9 που θα σήμαινε ακόμη αυστηρότερο και τακτικότερο έλεγχο".

H ESPRESSO αναφέρει ότι "με απόφασή της η Κομισιόν έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005 και την καλεί οσονούπω να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Από την πλευρά του , το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απαντά ότι με πολιτική "ήπιας προσαρμογής" θα επιτευχθούν οι στόχοι".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "η ελληνική οικονομία ξεπερνά το σκόπελο του ενδεχομένου κυρώσεων από την κομισιόν για την πλασματική εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων, όμως βρίσκεται στο επίκεντρο για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την Επιτροπή να θεωρεί ως μη αποτελεσματικά τα μέχρι στιγμής μέτρα".

H CITY PRESS τονίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως την επάρκεια των μέτρων περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις βασικές παραμέτρους στις οποίες στηρίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ανεπαρκή έκρινε χθες η Κομισιόν τα μέτρα της κυβέρνηση (όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό) για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "άλλοθι για τη σκλήρυνση της λιτότητας προσφέρει η Κομισιόν που έκρινε χτες στις Βρυξέλλες ως "ανεπαρκή" τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους".

Προϋπολογισμός

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "φρένο στα ελλείμματα του χθες βάζει ο προϋπολογισμός του 2005, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και σημείωσε ότι το νέο χρόνο οι πολίτες θ' αρχίσουν να νιώθουν τη δύναμη των νέων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ".

Το METRO τονίζει ότι "το κυριότερο, πάντα σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, είναι ότι η κυβέρνηση θα κινείται με έναν Προϋπολογισμό που δεν θα έχει τα πλασματικά στοιχεία του προηγούμενου. Κλείνοντας τις εκτιμήσεις τους τα στελέχη της πλειοψηφίας σημείωναν ότι η κυβέρνηση έχει πλέον απαλλαγεί και από το άγχος των πρόωρων εκλογών και μπορεί να επιταχύνει τα μέτρα εκείνα που θα μειώσουν το έλλειμμα και προς το τέλος της τετραετίας να υλοποιήσει πρόγραμμα παροχών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παρουσίασε χθες, κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την πρότασή του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε υγιείς βάσεις και σε ασφαλές περιβάλλον".

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "σε θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα, σε διαφορετικούς ρόλους φέτος, κατέφυγαν στη θεατρική αντιπαράθεση για να αποκρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους στον 'μονόδρομο' των νεοφιλελεύθερων επιλογών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο πρώτος ειλικρινής και έντιμος Προϋπολογισμός ανάπτυξης της νέας κυβέρνησης, ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, με την εγγύηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο, η χώρα θα πάει μπροστά και τα βάρη του χθες δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες!".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "αμφιβολίες για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού της κυβέρνησης -που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με 165 υπέρ και 135 κατά- εξέφρασαν τόσο οι Βρυξέλλες δια του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς".

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "νόμο του κράτους αποτελεί από τα μεσάνυχτα ο πρώτος, μετά από πολλά χρόνια, ειλικρινής και αξιόπιστος προϋπολογισμός που επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και θέτει τις βάσεις για την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι " 'η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2005 σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού', τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός".

Σουφλιάς- Οικονομία

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με την οροθέτηση ασφαλών αποστάσεων από κομβικές πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού επιχειρεί να διατηρήσει τον "αυτόνομο" ρόλο του στο κυβερνητικό επιτελείο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "σοβαρές ενστάσεις για κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι ο βασικός μέτοχος, η απογραφή και ο προϋπολογισμός εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς χθες σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους παρ΄ όλο που δεν ζήτησε να μιλήσει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αποστάσεις από βασικές επιλογές της κυβέρνησης κρατάει ο Γ. Σουφλιάς. Σφύριξε τρεις φορές ασκώντας κριτική για οικονομία, "βασικό μέτοχο" αλλά και την πορεία που γενικότερα έχει χαράξει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου".

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στους απόστρατους

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στην αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος προχωρεί το υπ. Άμυνας. Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε τέλος χθες στους μισθούς και στις συντάξεις τριών ταχυτήτων που επί σειράν ετών επικρατούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προαναγγέλλοντας αναπροσαρμογές της τάξης του 5% στις συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "όπως τόνισε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος θα καταρτιστεί ολοκληρωμένη πρόταση νέου μισθολογίου, με πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις και των αποστράτων που εξήλθαν από την ενεργό υπηρεσία πριν από τον Ιούλιο του 2000".

Κυπριακό

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο κ. Ερντογάν, καθ' όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, πήρε τα πάντα χωρίς να δώσει τίποτα απολύτως. Προς αίσχος της Ευρώπης και του πολιτισμού της. Δεν δέχθηκε ούτε καν να συζητήσει το θέμα της άρσεως απειλής πολέμου για την Ελλάδα. Ούτε βεβαίως να εκδηλώσει σαφή πρόθεση εξομαλύνσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " 'η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Εάν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Τάσος Παπαδόπουλος, την κλωτσήσει, το ματς θα αρχίσει. Αλλά δεν την κλωτσά'. Αυτό δήλωσε ο λεγόμενος 'πρωθυπουργός' των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό 'Μπαϊράκ' ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Οι «πληγές της Κύπρου»

Κάθε άλλο παρά βέβαιος ο δρόμος για την Τουρκία, εκτιμά ο Πιλ

Μπορεί η απόφαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη προενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία να χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές» αλλά η σχετική συμφωνία λίγο έλειψε να μην επιτευχθεί, λέει ο αρχισυντάκτης διεθνών υποθέσεων της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), Κουέντιν Πιλ.

Ο «συνδυασμός αδέξιων χειρισμών της ολλανδικής προεδρίας και νομικίστικων διαφωνιών της τουρκικής και της ελληνοκυπριακής αποστολής» σχεδόν οδήγησαν σε κατάρρευση των συνομιλιών που διασώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των τριών «μεγάλων», της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί, λέει ο αρχισυντάκτης διεθνών υποθέσεων της βρετανικής εφημερίδας, λόγω του ανεπίλυτου προβλήματος της Κύπρου, της οποίας ο πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος «καυχήθηκε ότι έχει 64 ευκαιρίες να προβάλλει βέτο και να μπλοκάρει τη διαδικασία».

Στη σύνοδο ο Κύπρος πρόεδρος δεν προέβαλλε βέτο, καθώς βρέθηκε απομονωμένος «ακόμα και με την Ελλάδα αποφασισμένη να δώσει ημερομηνία στην Τουρκία» και υποχρεώθηκε τελικά να σιωπήσει μετά από ένα μακρύ «φιλιππικό» του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Κατά τον Κουέντιν Πιλ, ενδεχόμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα θα οδηγούσε σε παράλληλη «ξε-αναγνώριση» της τουρκοκυπριακής διοίκησης και θα ισοδυναμούσε με παραδοχή πως το κυπριακό είναι εσωτερικό πρόβλημα και δεν είναι θέμα του ΟΗΕ.

Χρειάζεται, λέει ο βρετανός αρθρογράφος, να πειστεί ο Κύπριος πρόεδρος να εμπλακεί σε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία -«αλλά παραμένει το ερώτημα αν πράγματι θέλει μια συμφωνία ή προτιμά τη διατήρηση του στάτους κβο και το μη μοίρασμα της εξουσίας».

Το κλειδί, κατά τον αρχισυντάκτη διεθνών υποθέσεων της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι να πειστούν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πως η επίλυση του κυπριακού ωφελεί και τις δυο πλευρές.

Αλλά θα πρέπει οι μεν «Τουρκοκύπριοι να είναι έτοιμοι να ζήσουν χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Τουρκίας» και οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν «πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των περιουσιών σε όλους όσους εγκατέλειψαν τον βορά και ούτε μπορεί να περιμένουν πως θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι έποικοι που εγκαταστάθηκαν μετά το 1974».

Παράλληλα, λέει ο Πιλ, θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες διεθνείς εγγυήσεις πως η Τουρκία θα σεβαστεί τη συμφωνία, να δοθούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και να συμφωνήσει η Τουρκία πως δεν θα έχει στρατό στον νησί μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Μια τέτοια συμφωνία είναι δυνατή, λέει ο Κουέντιν Πιλ. Αλλά, καταλήγει, «το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Την επιθυμεί ο κ. Παπαδόπουλος; Αν όχι, τότε ετοιμαστείτε για τα 64 βέτο».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.