Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-24

  1. Μαρτυρία της ομηρίας
  2. Στη Βηθλεέμ ο Αμπάς
  3. Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Ιράκ
  4. Τέλος προεκλογικού αγώνα
  5. Επίσκοπος εναντίον «Κώδικα Νταβίντσι»
  6. Ο Φίσερ θέλει να πάει στην Ισλανδία
  7. Στη Βηθλεέμ ο Αμπάς
  8. Τρίτωσε το καλό στον Άγιαξ
  9. Εγκρίνονται οι χειρισμοί τα κυβέρνησης
  10. Στην τελική ευθεία η Ουκρανία
  11. Κάλαντα και προϋπολογισμός
  12. Επίσκεψη Ράμσφελντ στη Μοσούλη
  13. Διχάζει η Κίνα

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μαρτυρία της ομηρίας

H Η γαλλική κυβέρνηση αρνείται ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή του Ζορζ Μαλμπρουνό και του συναδέλφου του

Ο Ζορζ Μαλμπρουνό δήλως εότι είχε δει ομήρους οι οποίοι αργότερα αποκεφαλίστηκαν, ενώ αναφέρει ως κίνητρα των απαγωγέων του τον διεθνή «ιερό πόλεμο» του Ισλάμ και όχι τον ιρακινό εθνικισμό, όπως είπε.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη πρόκληση των επόμενων 10 χρόνων: η σύγκρουση δηλαδή των πολιτισμών που προωθούν αυτοί οι άνθρωποι», υπογράμμισε ο κ. Μαλμπρουνό.

«Μία από τις εμπειρίες της ομηρίας μας ήταν ότι βρισκόμασταν χαμένοι στον πλανήτη Μπιν Λάντεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Ως θύματα αποκεφαλισμών ανέφερε συγκεκριμένα δύο πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δύο Ιρακινούς.

Ο 37χρονος δημοσιογράφος είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ότι χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει αυτά που έζησε, «η ζωή όμως ενός ελευθέρου ανθρώπου είναι πιο εύκολη από αυτή του ομήρου».

Ο Ζορζ Μαλμπρουνό βρισκόταν, μαζί με τον συνάδελφό του Κριστιάν Σεζνό από τον περασμένο Αύγουστο στα χέρια των απαγωγέων και αφέθηκαν ελεύθεροι πριν δύο ημέρες.

Η γαλλική κυβέρνηση διαψεύσει τις φήμες ότι για την απελευθέρωσή τους καταβλήθηκαν λύτρα.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βηθλεέμ ο Αμπάς

Στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Βηθλεέμ ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρώτος Παλαιστίνιος αξιωματούχος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα παραστεί στον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, στον οποίο οι Ισραηλινοί επιτρέπουν μετά από τέσσερα χρόνια να παραστεί στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ.

Ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν τακτικός επισκέπτης στη Bηθλεέμ, μετά την επιστροφή του στα Παλαιστινιακά εδάφη το 1994 και πριν τον αποκλεισμό του στη Ραμάλα το 2001.

Στη Βηθλεέμ η παλαιστινιακή αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβαση στη Βηθλεέμ των χριστιανών από τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Το Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των παλαιστινιακών δημοτικών εκλογών σε 26 διαμερίσματα της Δυτικής Όχθης, που ήταν οι πρώτες μετά από 28 χρόνια. Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, στις οποίες επικρατέστερος φέρεται ο Μαχμούντ Αμπάς.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Σύμφωνα εξάλλου με τα προσωρινά αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών σε 26 διαμερίσματα της Δυτικής Όχθης, η Φατάχ κερδίζει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμφούλια, με δεύτερη την οργάνωση Χαμάς. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Ιράκ

Όπως είπε o κ. Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους, ήθελε να ευχαριστήσει τα στρατεύματα και να τους ευχηθεί καλά Χριστούγεννα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέφθηκε πρώτα τη στρατιωτική βάση στη Μοσούλη, τέσσερις μέρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Ο κ. Ράμσφελντ μετέβη αμέσως σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τραυματίες από την επίθεση. Όπως είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ήθελε να ευχαριστήσει τα στρατεύματα και να τους ευχηθεί καλά Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια ο κ. Ράμσφελντ μετέβη στην πόλη Τικρίτ και κατόπιν στην περιοχή της Φαλούτζα, όπου επισκέφτηκε στρατιώτες που πήραν μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν στρατιωτική βάση κοντά στη Βαγδάτη.

Υπό πίεση

Ο Αμερικανός υπουργός έχει επισκεφτεί πολλές φορές το Ιράκ, η τελευταία του όμως επίσκεψη θεωρείται η σπουδαιότερη, προκείμενου να κατευνάσει η κριτική που του ασκείται περί έλλειψης ευαισθησίας έναντι του στρατεύματος.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών αμφισβητούν ανοιχτά την ορθότητα της απόφασης του προέδρου Τζορτζ Μπους να διατηρήσει τον κ. Ράμσφελντ στην κυβέρνηση για μία ακόμη θητεία.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στη Φαλούτζα μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, που είχαν εγκαταλείψει την ιρακινή πόλη για να προστατευτούν από τις συγκρούσεις στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων το Νοέμβριο.

Από τις περίπου 250.000 κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει την πόλη, την Πέμπτη επέστρεψαν μόλις 900 -πολύ λιγότεροι από ό,τι ήλπιζαν οι αρχές. Πολλοί βρήκαν τα σπίτια τους εντελώς κατεστραμμένα, ενώ λιγοστή είναι η παροχή νερού και ηλεκτρικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Φαλούτζα συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυναμεων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της πόλης.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος προεκλογικού αγώνα

Με εκατέρωθεν κατηγορίες διεξήχθηκε ο προεκλογικός αγώνας στην Ουκρανία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο τόνισε ότι προτεραιότητα του είναι να άρει το διχασμό που επέφεραν στη χώρα τα γεγονότα σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, οι οποίες κηρύχθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας άκυρες.

Ο αντίπαλός του και πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πραγματοποίησε περιοδεία στη δυτική Ουκρανία, ενώ προειδοποιεί ότι μια πιθανή νίκη του αντιπάλου του, μπορεί να διχάσει τη χώρα.

Και οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι και λένε ότι θα κερδίσουν αυτή τη μάχη, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν σημαντικό προβάδισμα για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιουσένκο.

Στις εκλογές του περασμένου μήνα νικητής είχε ανακηρυχθεί από την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο πρωθυπουργός Γιανουκόβιτς, τα αποτελέσματα όμως κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας άκυρα, λόγω σοβαρών παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία. Είχαν προηγηθεί μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της αντιπολίτευσης, που έφεραν τη χώρα στο χείλος σοβαρής κρίσης.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν θα ασκήσει την επιρροή του στις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατήγγειλε όμως, χωρίς να τις κατονομάσει, άλλες χώρες για ανάμειξη.

Η υποστήριξη της Μόσχας στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς την έφερε σε αντιπαράθεση με τη Δύση, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στις 21 Νοεμβρίου.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκοπος εναντίον «Κώδικα Νταβίντσι»

Τεράστια επιτυχία σημειώνει το βιβλίο του Νταν Μπράουν

Ο επίσκοπος του Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας, δόκτωρ Τομ Ράιτ, κάνει λόγο για ένα «μεγάλο θρίλερ, αλλά άθλια ιστορία», αναφερόμενος στο βιβλίο, του οποίου έχουν πωληθεί επτά εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο επίσκοπος αποδοκιμάζει την υπόθεση του μυθιστορήματος , κατά την οποία ο Χριστός δεν σταυρώθηκε αλλά νυμφεύτηκε την Μαρία Μαγδαληνή και πέθανε φυσιολογικά, κάτι που αργότερα απέκρυψε η εκκλησία.

Η θεωρία συνομωσίας που αναπτύσσει ο Μπάουν στο βιβλίο του είναι απολαυστική, όπως όλες οι παρόμοιες θεωρίες, δεν παρουσιάζει όμως κανενός είδους αποδείξεις για να την εμπεδώσει, γράφει ο επίσκοπος Ράιτ.

«Ο Νταν Μπράουν είναι ο καλύτερος συγγραφέας του είδους, ο καθένας όμως που γνωρίζει την ιστορία του 1ου αιώνα μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι γελοίο το υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται η υπόθεση», υπογραμμίζει ο δρ. Τομ Ράιτ. Υπάρχουν πάρα πολλά και προγενέστερα του 1ου αιώνα έγγραφα και μαρτυρίες, αλλά και κλασικοί συγγραφείς, όπως ο Κικέρων, ο Βιργίλιος και ο Τάκιτος, που πιστοποιούν την ορθότητα της χριστιανικής πίστης», γράφει ο επίσκοπος.

Το βιβλίο «Κώδικας Νταβίντσι» γνωρίζει τεράστια επιτυχία στα δύο χρόνια από την έκδοσή του. Έχει μεταφρασθεί ήδη σε 42 γλώσσες και συνοδεύεται από σειρά επεξηγηματικών εκδόσεων και οδηγών για τον καλύτερο τρόπο ανάγνωσής του. Σύντομα δε αναμένεται και το γύρισμα ταινίας με την υπόθεση του βιβλίου.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φίσερ θέλει να πάει στην Ισλανδία

Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Μπόμπι Φίσερ (δ) κρυβόταν από τις αμερικανικές αρχές

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την έκδοση του Μπόμπι Φίσερ, τον οποίο κατηγορεί ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, παίζοντας εκεί το 1992 στη δεκαετία του 90 σκάκι, με τον περίφημο Ρώσο αντίπαλο, του Μπόρις Σπάσκι.

Η πρώτη αναμέτρηση του Φίσερ-Σπάσκι, με νικητή τον πρώτο, έγινε το 1972 στην Ισλανδία, η οποία του παρέχει τώρα άσυλο.

Το 1992 κέρδισε και τον επαναληπτικό αγώνα στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, όταν οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την ποινική του δίωξη, επειδή εισέπραξε για τη νίκη του αμοιβή τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύτηκε ως παραβίαση του εμπάργκο, που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη και η ΗΠΑ κατά του Βελιγραδίου.

Ο Αμερικανός σκακιστής κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο στο Τόκιο, μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, στην οποία ζούσε παράνομα επί τρία χρόνια.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 13:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βηθλεέμ ο Αμπάς

Στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, στον οποίο οι Ισραηλινοί επιτρέπουν μετά από τέσσερα χρόνια να παραστεί στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ.

Ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν τακτικός επισκέπτης στη Bηθλεέμ, μετά την επιστροφή του στα Παλαιστινιακά εδάφη το 1994 και πριν τον αποκλεισμό του στη Ραμάλα το 2001.

Στη Βηθλεέμ η παλαιστινιακή αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβαση στη Βηθλεέμ των χριστιανών από τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Το Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των παλαιστινιακών δημοτικών εκλογών σε 26 διαμερίσματα της Δυτικής Όχθης, που ήταν οι πρώτες μετά από 28 χρόνια. Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, στις οποίες επικρατέστερος φέρεται ο Μαχμούντ Αμπάς.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ στη δυτική Όχθη σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτωσε το καλό στον Άγιαξ

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταγραφή του Άγγελου Χαριστέα στον Άγιαξ και ο σκόρερ του τελικού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 ετών στην ιστορική Ολλανδική ομάδα.

Προηγουμένως, ο Έλληνας παίκτης είχε περάσει επιτυχώς από «εξονυχιστικές» ιατρικές εξετάσεις που είχαν διάρκεια 4 ώρες.

Για τη μεταγραφή αυτή, ο Χαριστέας θα λάβει το ποσό των 1,2 εκ.ευρώ για κάθε χρόνο, ενώ η Βέρντερ θα πάρει περίπου 5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στο ευρωπαϊκό παζάρι κατά την χειμερινή περίοδο.

Ο Άγγελος Χαριστέας φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της νέας του ομάδας (χωρίς όμως νούμερο, το οποίο θα του δοθεί τον Ιανουάριο).

«Ο Άγιαξ είναι ένα βήμα μπροστά στην καριέρα μου.

Είναι ένας από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης και θέλω να κερδίσω μαζί του όσο το δυνατόν πιο πολλά τρόπαια μέσα στα επόμενα 3.5 χρόνια.

Μίλησα με τον Γιάννη Αναστασίου, και τον Πέτρι Πασάνεν που αγωνίζεται τώρα στη Βέρντερ και μου είπαν και οι δύο ότι ο Άγιαξ είναι ένας φανταστικός σύλλογος», δήλωσε ο 24χρονος Έλληνας επιθετικός.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκρίνονται οι χειρισμοί τα κυβέρνησης

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εγκρίνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας RASS.

Το 57,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες και προστάτευσε τα συμφέροντα της χώρας και της Κύπρου.

Αντίθετη γνώμη εκφράζει το 37,7%.

Επίσης το 61,7% χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης πετυχημένους και «μάλλον πετυχημένους» έναντι του 33%, που τους κρίνει αποτυχημένους.

Στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται το ενδιαφέρον που επέδειξε η κοινή γνώμη για τη σύνοδο κορυφής.

Συγκεκριμένα, το 68% δηλώνει ότι το ενδιέφεραν πολύ και αρκετά οι εξελίξεις αντί του 31,6%, που δηλώνει αδιάφορο.

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τα ευρήματα και των άλλων πρόσφατων ερευνών σχετικά με το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ και την υπεροχή του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου.

Η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 34,6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 28,1%, το ΚΚΕ 6,1%, ο Συνασπισμός 3,3% και το ΛΑ.ΟΣ. 2,3%.

Ο κ. Καραμανλής υπερισχύει του κ. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι ικανότερος για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων» με 40,2 έναντι 32,4%.

Ακόμη πιο θετική είναι η εικόνα του στην κλίμακα δημοφιλίας, όπου προηγείται με ποσοστό 65,7% έναντι 28,3% του κ. Γ. Παπανδρέου.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία η Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής, δίνουν στον κ. Γιουσένκο προβάδισμα 14 μονάδων

Στις εκλογές του περασμένου μήνα νικητής είχε ανακηρυχθεί από την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο πρωθυπουργός Γιανουκόβιτς, τα αποτελέσματα όμως κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας άκυρα, λόγω σοβαρών παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

Είχαν προηγηθεί μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της αντιπολίτευσης, που έφεραν τη χώρα στο χείλος σοβαρής κρίσης. Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής, δίνουν στον κ. Γιουσένκο προβάδισμα 14 μονάδων.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει προειδοποιήσει ότι μια πιθανή νίκη του αντιπάλου του μπορεί να διχάσει τη χώρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επιμένει ότι οι αρχές της Ουκρανίας ίσως επιχειρήσουν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα και αυτής της ψηφοφορίας.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν θα ασκήσει την επιρροή του στις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατήγγειλε όμως, χωρίς να τις κατονομάσει, άλλες χώρες για ανάμειξη.

Η υποστήριξη της Μόσχας στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς την έφερε σε αντιπαράθεση με τη Δύση, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στις 21 Νοεμβρίου.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλαντα και προϋπολογισμός

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Δέσμευση για τα αναδρομικά. Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καμένη μέσα στο αυτοκίνητό της. Βασική μάρτυς στη δίκη της "17 Νοέμβρη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Κατάσχεση ΙΧ για υπερβολική ταχύτητα. Με εισαγγελική εντολή αρχίζει η αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Το τραπέζι του φτωχού και του πλούσιου. Πόσο κοστίζει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο "μενού".

Η ΑΥΓΗ:Άρχισαν τα "κάλαντα" για την κυβέρνηση. Χριστούγεννα της ακρίβειας.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Ανοίγει ο δρόμος της φυλακής για τον Νεκτάριο. Από κατήγορος, κατηγορούμενος, ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χριστούγεννα με "κανόνια". Ακάλυπτες επιταγές ύψους 1 δισ. ευρώ! Η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών-εξαιρετικά κακή χρονιά το 2004.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Μποναμάς για οφειλέτες του ΤΕΒΕ. Νέα ρύθμιση με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για όλα τα χρέη.

ΕΘΝΟΣ: Σε τούνελ για 3 χρόνια μισθοί- συντάξεις. Με το σταγονόμετρο οι αυξήσεις-Νέοι φόροι και ακρίβεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ο Καραμανλής θα φάει ήσυχος γαλοπούλα. Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη μέσω προϋπολογισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Καρφιά" για τους εσωτερικούς εχθρούς. Ευθείες βολές του Γ. Παπανδρέου εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Διπλός μποναμάς για συνταξιούχους. Σε όλους τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ από 1/1/2001 μέχρι 30/6/2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρεις αντι-σουβλιές στον Σουφλιά. Καθυστερούν έργα, ανάπτυξη και απορρόφηση κονδυλίων. Πικρά κάλαντα από Αλογοσκούφη.

ΕΣΤΙΑ: Χριστούγεννα 1904. Το φύλλο της "Εστίας". Σκόνη και λάσπη στην Αθήνα, έγραφε προ 100 ετών ο Αδωνις Κύρου.

ESPRESSO: Μια ανάσα από τον "δράκο" φόβητρο της Θράκης. Νέα στοιχεία οδηγούν τις Αρχές στην εξιχνίαση 11 εγκλημάτων. Είχε ακολουθήσει τα βήματα του Παπαχρόνη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Θετικό για τον χειρισμό στη Σύνοδο το 57,8%. Σταθερή διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Πάω μόνο υπουργός Εξωτερικών". Όρος της Ντόρας στον Καραμανλή.

Ο ΛΟΓΟΣ:Ακριβό το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από το ΥΠΑΝ.

ΤΑ ΝΕΑ:Σεισμός....10%. Έρχονται αυξήσεις - σοκ στο κόστος κατασκευής. Δύσκολο το 2005.

Η ΝΙΚΗ:Στον αέρα ο προϋπολογισμός. Σε επιτήρηση η οικονομία μετά το ECOFIN Ιανουαρίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ακρίβεια και λιτότητα εξανεμίζουν τον 13ο μισθό. Χριστουγεννιάτικη αγορά.

TRAFFIC NEWS: Επέμβαση εισαγγελέα κατά του Θέμου ζητάει η Εκκλησία. Δηλώσεις - βόμβας που άναψαν φωτιές.

Η ΧΩΡΑ:Τι συμβαίνει με τον Σουφλιά. Προβληματισμός για τη σκληρή κριτική του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

City Press: Υπόσχεση για πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μetro: Η μάχη της αγοράς. Στα ψώνια της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι έμποροι για να πουλήσουν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής:Εισαγγελέας σε σούπερ μάρκετ. Για διπλές τιμές και "σπάσιμο" προσφορών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χριστούγεννα δυσκολίας και προσδοκίας.

Προϋπολογισμός και οικονομία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην κυβέρνηση παρά το "φάλτσο" Σουφλιά, δήλωναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού και σχολίαζαν ότι κατεδείχθη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η ένδεια πολιτικής στόχευσης και επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ , "ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε "αβρόχοις ποσί" όλα τα εμπόδια και βγήκε ανανεωμένος μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτει ύστερα από μια δεκαετία το κόμμα που πήρε την εξουσία τον Μάρτιο του 2004 και το οποίο οδήγησε στη νίκη ο ίδιος".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "εξαιρετικώς άσχημη χρονιά απεδείχθη για τις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις το 2004. Η υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης προκαλεί ήδη τεράστιες παρενέργειες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "άμεση αντίδραση από την πλευρά Αλογοσκούφη στα όσα είπε ο Γ. Σουφλιάς. Συνεργάτες του πρώτου τον κατηγορούν ότι καθυστερεί έργα και ρυθμίσεις, με συνέπεια να μην έρχονται επενδυτές και να κινδυνεύει έτσι ο στόχος για ανάπτυξη 3,9%".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "νέες αυξήσεις - σοκ έρχονται το 2005 στα οικοδομικά υλικά (τσιμέντο, χάλυβας, κουφώματα υλικά δαπέδων) που αναμένεται να ανεβάσουν κατά 10% το κόστος της οικοδομής και να κάνουν ακριβότερη την αγορά κατοικίας".

ΠΑΣΟΚ

Το ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "μούδιασαν" πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακούγοντας το πακέτο του Γιώργου για τη διαφάνεια. Και δεν είναι που ορισμένα από όσα είπε έχουν ήδη γίνει ή άλλα είναι στο όριο του Συντάγματος, "για να το πούμε κομψά", έλεγαν μετά το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι που ο αρχηγός δείχνει να πιστεύει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των δικαστών πάνω στους πολιτικούς".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ήρθε ο καιρός να βγάλουμε τις μάσκες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ερωτηθείς για το Συνέδριο του κόμματος ( το οποίο, παρόλο που είπε πως θα γίνει στις 3 Μαρτίου, οι πληροφορίες μιλούν για νέα αναβολή και για Συνέδριο το φθινόπωρο του 2005!).

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Το METRO ισχυρίζεται ότι "σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο τζίρος των καταστημάτων είναι φέτος μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προσέλκυση πελατείας οι έμποροι στη Βαρβάκειο αγορά οδηγήθηκαν ακόμα και στην λύση της πιστωτικής κάρτας".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "μέρες ... σταύρωσης περνούν χριστουγεννιάτικα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού ειδικά τις μέρες των γιορτών γίνονται ακόμα περισσότερο αισθητές οι συνέπειες της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ " 'Καλήν ημέραν άρχοντες'! Με παγωμένο το κλίμα στην αγορά, με ανεξέλεγκτη την ακρίβεια, με πιστωτικές κάρτες για την αγορά ακόμη και της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, με την ανεργία να επιμένει σε διψήφιο ποσοστό, με εξατμισμένη την 'ολυμπιακή ευφορία', με προϋπολογισμό αμφισβητούμενο από ην Κομισιόν και μακράν των κοινωνικών αναγκών, με ουρές ταλαιπωρίας (με πιο χαρακτηριστική προχθές αυτή των συνταξιούχων για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ), η κυβέρνηση ας ακούσει τα κάλαντα της κοινωνίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Ράμσφελντ στη Μοσούλη

Όπως είπε o κ. Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους, ήθελε να ευχαριστήσει τα στρατεύματα και να τους ευχηθεί καλά Χριστούγεννα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση στη Μοσούλη του Ιράκ, τέσσερις μέρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την οποία σκοτώθηκαν 22 άτομα. Ο κ. Ράμσφελντ μετέβη αμέσως σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τραυματίες από την επίθεση. Όπως είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ήθελε να ευχαριστήσει τα στρατεύματα και να τους ευχηθεί καλά Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια ο κ. Ράμσφελντ μετέβη στην πόλη Τικρίτ και κατόπιν στην περιοχή της Φαλούτζα, όπου επισκέφτηκε στρατιώτες που πήραν μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός έχει επισκεφτεί πολλές φορές το Ιράκ, η τελευταία του όμως επίσκεψη θεωρείται η σπουδαιότερη, προκείμενου να κατευνάσει η κριτική που του ασκείται περί έλλειψης ευαισθησίας έναντι του στρατεύματος. Υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών αμφισβητούν ανοιχτά την ορθότητα της απόφασης του προέδρου Τζορτζ Μπους να διατηρήσει τον κ. Ράμσφελντ στην κυβέρνηση για μία ακόμη θητεία.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στη Φαλούτζα μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, που είχαν εγκαταλείψει την ιρακινή πόλη για να προστατευτούν από τις συγκρούσεις στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων το Νοέμβριο.

Από τις περίπου 250.000 κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει την πόλη, την Πέμπτη επέστρεψαν μόλις 900 -πολύ λιγότεροι από ό,τι ήλπιζαν οι αρχές. Πολλοί βρήκαν τα σπίτια τους εντελώς κατεστραμμένα, ενώ λιγοστή είναι η παροχή νερού και ηλεκτρικού.


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2004 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

Διχάζει η Κίνα

Το εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν, το 1989

Αμερικανική απειλή για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία λόγω των όπλων της Κίνας» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρει ότι το Πεντάγωνο επικρίνει τα σχέδια της Ευρώπης να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων, που επιβλήθηκε μετά τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν.

Ήδη, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ απειλούν να κατακρατήσουν στρατιωτική τεχνολογία που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την βρετανική αμυντική βιομηχανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί πως ετοιμάζεται να άρει το εμπάργκο επί του Πεκίνου, ίσως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Επίσημοι του Πενταγώνου είπαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναμένει μια «πολύ ισχυρή αντίδραση», ιδιαίτερα από τα Κογκρέσο.

Πρόκειται για θέμα «που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μεγάλη διαμάχη» είπε ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου που ασχολείται με τα θέματα της Κίνας.

«Συζητούν το πώς θα βοηθήσουν τους Κινέζους να σκοτώνουν πιο αποτελεσματικά τους Αμερικανούς. Δεν θα έπρεπε να το κάνουν αυτό οι Ευρωπαίοι» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η πιθανότερη αντίδραση θα είναι η απόσυρση της στήριξης της κυβέρνησης Μπους στα νέα μέτρα για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, είπε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου ευρωπαϊκά [οπλικά] συστήματα θα σημαδεύουν αμερικανικό προσωπικό δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει δεδομένο πως θα συνεχίσουμε τις πωλήσεις όπλων μας» είπε στέλεχος του Πενταγώνου.

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να πλήξει τη Βρετανία περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης του Λονδίνου από την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, λέει η εφημερίδα, οι Βρετανοί προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις με αποστολές στην Ουάσιγκτον και την προώθηση ιδεών όπως η εισαγωγή ενός «κώδικα συμπεριφοράς» και άλλων περιορισμών στις πωλήσεις όπλων προς την Κίνα.

Αλλά μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πείθονται, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Οι Βρετανοί ακολουθούν, κατά κάποιο τρόπο, το ρεύμα, κι αυτό μας απογοητεύει Επιλέγουν θέματα στα οποία θέλουν να είναι καλοί Ευρωπαίοι αυτό δεν είναι καλό θέμα για να διαλέξουν» δήλωσε στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.