Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-27

  1. Όλεθρος και πόνος
  2. Μήνυμα μπιν Λάντεν
  3. Κύκλος ενστάσεων
  4. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί
  5. Η οικονομική ανασκόπηση του 2004
  6. Πτώση των μετοχών στην Ασία μετά την καταστροφή
  7. Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις
  8. Επαναπατρισμός Ελλήνων και Κυπρίων
  9. Bιβλική καταστροφή
  10. Λιγοστεύει η ανησυχία
  11. Σεισμός και οικονομία
  12. Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση με στόχο Σιίτη ηγέτη
  13. Nικητής ο Γιουσένκο
  14. Bιβλική καταστροφή
  15. Κύμα ολέθρου
  16. Ο εύθραυστος κόσμος

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 02:45 (Ώρα Λονδίνου)

Όλεθρος και πόνος

«Μετά τον όλεθρο, ο πόνος», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

Tο μέγεθος της καταστροφής του φοβερού σεισμού στον Ινδικό Ωκεανό, φάνηκε χθες, όταν ήταν σίγουρο ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 23.000 και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» επιδημίες τις κατεστραμμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, γράφει η εφημερίδα.

O αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία κάνει λόγο για 25.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 Βρετανοί.

Σε σχόλιο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της φύσης, «θα μπορούσαμε όμως να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα», όπως σημειώνει ο σχολιαστής της. Η επιστήμη θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστροφές, όπως αυτή που προκάλεσε το τσουμάνι στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Τα σεισμικά κύματα έπληξαν την Ταϊλάνδη μία ώρα μετά την εκδήλωση της δόνησης. Μετά από περίπου δύο ώρες έπληξαν την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, 1.000 μίλια πιο μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο μεγάλα τσουμάνι, όπως αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα, σημειώνονται ελάχιστες φορές σε έναν αιώνα και έτσι δεν λαμβάνονται σοβαρά από τις χώρες», γράφει η εφημερίδα , υπογραμμίζοντας ότι ένα προειδοποιητικό σύστημα, που δεν έχουν οι χώρες που πλήγηκαν, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εστιάζει στον κίνδυνο να εκδηλωθούν επιδημίες στις χώρες που έπληξε η καταστροφή και αναφέρεται στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα σημειώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παροχή βοήθειας, καθώς σε διάφορες από τις πληγείσες περιοχές υπάρχουν εμφυλιακές συγκρούσεις.

Εκτός από τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών, η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται, φιλοξενώντας δηλώσεις εκπροσώπου της Γιούνισεφ, και στον κίνδυνο που συνιστούν νάρκες που ξεθάφτηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά.

Στην ίδια εφημερίδα επίσης υπάρχουν δημοσιεύματα για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης συστημάτων προειδοποίησης. Περίπου 15 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουμάνι στη Χαβάη, ενημέρωσε επειγόντως 26 χώρες, μεταξύ των οποίων την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, δεν μπόρεσε όμως η προειδοποίησή του να φθάσει εκεί που έπρεπε. Μέχρι τις 9 το πρωί, μία ώρα μετά τα φονικά κύματα, δεν μεταδόθηκε στις χώρες αυτές από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως η προειδοποίηση, γράφει η Ιντιπέντεντ.

«Απελπισμένη αναζήτηση, αφόρητος πόνος», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (Τhe Times), η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αγωνία των συγγενών, ανθρώπων που παραθέριζαν σε κάποιο από τα μέρη που δέχτηκαν τα σεισμικά κύματα και τώρα αγνοούνται.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα μπιν Λάντεν

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του μηνύματος

Ηχογραφημένο μήνυμα, που κατά τα φαινόμενα προέρχεται από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Ιορδανός εξτρεμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι χαρακτηρίζεται ως ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα στο Ιράκ και «αληθινός στρατιώτης του θεού».

Στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, ο ομιλητής εξαίρει τοις επιθέσεις της οργάνωσης του αλ Ζαρκάουι κατά των Αμερικανικών δυνάμεων και των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Και λέει πως όποιος Ιρακινός συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές του Ιανουαρίου θα είναι άπιστος.

Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση πως η φωνή στο μήνυμα είναι πράγματι αυτή του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι έχει σκοτώσει και βιντεοσκοπήσει τις σχετικές σκηνές- πολλούς ομήρους στο Ιράκ.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 20:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κύκλος ενστάσεων

Για άλλη μια φορά οι εκλογές δεν δίνουν τέλος στη διαμάχη των δύο προεδρικών υποψηφίων

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη χώρα του.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιουσένκο, προηγείται με διαφορά περίπου οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Αλλά ο Γιανούκοβιτς λέει πως σημειώθηκαν εκτεταμένες και συστηματικές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και σχεδιάζει να προσβάλει το αποτέλεσμα Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας, ζητώντας ακύρωση των εκλογών.

Όπως είπε, οι οπαδοί του έχουν υποβάλλει σχεδόν 5.000 ενστάσεις.

Αλλά οι ξένοι παρατηρητές των εκλογών είπαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν γενικά δίκαιη και ελεύθερη.

Στο μεταξύ ο Βίκτορ Γιουσένκο πανηγύρισε τη νίκη του σε συγκέντρωση οπαδών του στην πλατεία Ανεξαρτησία του Κιέβου.

Όπως είπε, μετά από 14 χρόνια ανεξαρτησίας η Ουκρανία είναι τελικά ελεύθερη.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί

Δραματικές στιγμές στα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης

Οι κάτοικοι των χωρών του Ινδικού Ωκεανού προσπαθούν να διαπιστώσουν την έκταση της καταστροφής που προκάλεσαν τα τσουνάμι τα σεισμικά κύματα- που έπληξαν τις ακτές τους την Κυριακή, μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό κοντά στην Ινδονησία.

Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται και ήδη ξεπερνά τις 23.000 νεκρούς, ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν μείνει άστεγοι.

Σρι Λάνκα

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν πληγεί, με την Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη να έχουν υποστεί τις περισσότερες καταστροφές.

Στη Σρι Λάνκα, οι αρχές λένε πως τα θύματα είναι πάνω από 11.000 ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ανταποκριτής του BBC που πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο νότια της πρωτεύουσας Κολόμπο, μεταδίδει πως είδε γραμμές τρένου να έχουν ξεριζωθεί και βαγόνια επιβατικού τρένου να κείτονται διαλυμένα.

Ινδονησία

Θρήνος στην Ινδία, για την καταστροφή

Στην Ινδονησία, ο αντιπρόεδρος Γιουσούφ Καλά, που επέστρεψε από την επαρχία Ατσέ που επλήγη περισσότερο, απηύθυνε έκκληση για άμεση διεθνή βοήθεια.

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας είπε ότι υπάρχουν φόβοι πως οι νεκροί στην Ατσέ, θα φτάσουν τις 20.000, με τα περισσότερα θύματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπάντα Ατσέ.

Ορισμένες πληροφορίες από την πόλη αναφέρουν πως οι κάτοικοι σωριάζουν τα πτώματα στους δρόμους καλύπτοντας τα με πλαστικό.

Εκφράζονται ιδιαίτερες ανησυχίες για τις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας, που βρίσκονται πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού και με τις οποίες δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η επικοινωνία.

Εκεί ζουν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ινδία Ταϊλάνδη

Στην Ινδία ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται πως έχει ξεπεράσει τις 6.000.

Ορισμένα από τα νησάκια της περιοχής έχουν καλυφθεί από τα νερά, ενώ δεν υπάρχει ακόμα επαφή με ένα μικρό νησιωτικό συγκρότημα.

Στην Ταϊλάνδη οι νεκροί είναι πάνω από 800.

Περίπου 130 από αυτούς ήταν στο θέρετρο Πουκέτ.

Διεθνής βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως η παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τα θύματα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο οργανισμός.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ καλείται να αντιμετωπίσει καταστροφές που έχουν πλήξει ταυτόχρονα τόσο πολλές χώρες.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια λέει ο ΟΗΕ πιστεύεται πως θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Αποστολές του ΟΗΕ βρίσκονται ήδη στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες καθώς υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού και διάδοση ασθενειών όπως η διάρροια και ο τύφος.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η οικονομική ανασκόπηση του 2004

Δόξα Σιβροπούλου

Το 2004 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έφθασε το 5% ενώ το 2003 ήταν 3,9% . Ικανοποιητικός ήταν και ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αν και δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη αύξηση της απασχόλησης.

Η αμερικανική οικονομία και το δολάριο

Όμως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πάσχει από το λεγόμενο "δίδυμο έλλειμμα". Σε επίπεδο ρεκόρ το δημόσιο έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τεράστιο και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πάντως, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών απέδειξε ότι οι ψηφοφόροι δεν ανησυχούσαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που ανησυχεί όπως αποδεικνύεται από την κατρακύλα της τιμής του αμερικανικού νομίσματος. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα το δολάριο έχασε το 12 % της αξίας του έναντι του ευρώ και 10% έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Η Κεντρικη Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το 2004 τα επιτόκια

Μέχρι τον περασμένο αιώνα τα αποθέματα των τραπεζών ήταν σε χρυσό. Το δολάριο, ως σταθερό νόμισμα, αντικατέστησε τον χρυσό και τα αποθέματα των περισσοτέρων τραπεζών στον κόσμο είναι σε δολάρια. Η κατρακύλα του δολαρίου έκανε πολλούς αναλυτές να αναρωτηθούν αν είχε φθάσει η στιγμή της αντικατάστασης του δολαρίου.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν η πτώση του δολαρίου θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο οικονομολόγος Τζιμ Ο Νιλ της τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, το δολάριο θα συνεχίσει να πέφτει.

«Πολλοί, μεταξύ των οποίων είμαστε και εμείς, είχαμε εκτιμήσει όταν καθιερώθηκε το ευρώ ότι ήταν πλέον θέμα χρόνου για αρκετές μεγάλες τράπεζες να μετατρέψουν ένα μέρος των αποθεμάτων τους σε ευρώ. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της Ασίας διαθέτουν συνολικά αποθέματα ύψους 2 και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων . Σύμφωνα με οποιαδήποτε αντικειμενική ανάλυση χρειάζονται μόνο τα μισά. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία που ανησυχεί για την τιμή του νομίσματος της δεν έχουν καν αρχίσει να μετατρέπουν τα αποθέματα τους σε δολάρια. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν οι πωλήσεις δολαρίου», λέει ο οικονομολόγος Τζιμ Ο Νιλ.

Αν μια χώρα ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, στο τέλος αναγκάζεται συχνά να υποτιμήσει το νόμισμα της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά σε πολέμους ενώ παράλληλα μείωσαν τα έσοδα τους από φόρους. Επιπλέον, εισάγουν περισσότερα προϊόντα από ότι εξάγουν. Συγκεκριμένα η διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και εξαγωγές τους είναι 50 δισεκατομμύρια κάθε μήνα. Αυτό το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο καλύπτεται με την αγορά από ξένους επενδυτές αμερικανικών ομολόγων ή μετοχών.

"Οι Αμερικανοί ξοδεύουν τα χρήματα άλλων " λέει ο Στίβεν Ρος, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μόργκαν Στάνλεϋ της Νέας Υόρκης.

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και ίσως προβεί σε νέες αυξήσεις το 2005 αλλά δεν είναι καθόλου σαφής ο αντίκτυπος που θα έχει η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων στον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πτώση του δολαρίου υπό κανονικές συνθήκες θα μείωνε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αφού οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές και τα αμερικανικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς είναι ότι το δολάριο δεν έχει γίνει φθηνότερο έναντι του κινεζικού νομίσματος.

Η κινεζική «τίγρης»

Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το κινεζικό είναι σταθερή... Έτσι τα φθηνά κινεζικά προϊόντα συνεχίζουν να κατακλύζουν την αμερικανική αγορά.

Η Κίνα είναι πολύ απίθανο να αφήσει το νόμισμα της σε ελεύθερη διακύμανση στις χρηματαγορές στο άμεσο μέλλον, ενώ εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς , κατά μέσο όρο κατά 10% ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Λόγω της εντυπωσιακής αυτής ανάπτυξης αυξήθηκαν και οι ανάγκες της Κίνας για ενεργειακούς πόρους, γεγονός που μαζί με άλλους παράγοντες, τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την τύχη του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, συνέβαλλε στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου που το 2004 έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ πριν υποχωρήσουν .

Οι οικονομίες της ευρωζώνης

Το 2004 κατέγραψε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και δύο γεγονότα που επηρεάζουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης : την πτώση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ, που καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα λιγότερα ανταγωνιστικά, και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου που εντείνει τις πληθωριστικές τάσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα είναι το 2005 γύρω στο 2,3% . Δεν αποκλείεται όμως τώρα να αναθεωρήσει, προς τα κάτω, τις προβλέψεις της.

Για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη γερμανική και τη γαλλική, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα είναι γύρω στο 2 %, ρυθμός που θα τους επιτρέψει να μειώσουν το 2005 τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει την ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των δύο χωρών και έτσι σταμάτησε η πειθαρχική διαδικασία που είχε αρχίσει εναντίον τους.

Η ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα όμως έχει έλλειμμα υψηλότερο του 3% . Μετά την απογραφή και την κατάθεση της έκθεσης της Eurostat για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαμε και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας πρώτα από τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο Standard & Poor's Rating Services και στα μέσα Δεκεμβρίου, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch που τοποθέτησε τη χώρα μας από την κατηγορία «A+ » στην κατηγορία «A».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης

Τι σημαίνει όμως η υποβάθμιση αυτή στην πράξη? Ο Κρις Πράις, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος του διεθνούς οίκου είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι «στην πράξη σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει λίγο περισσότερο για τα δάνεια που συνάπτει. Το πόσο που θα πληρώνει επιπλέον ποικίλει, προς το παρόν δεν είναι πολύ μεγαλύτερο μπορεί όμως να αυξηθεί. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά για κρατικό δανεισμό».

Ο Κρις Πράις πάντως προβλέπει ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά όχι όσο ήταν τα τελευταία χρόνια όταν οι δημόσιες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς ενθάρρυναν την ανάπτυξη».

Προβλέψεις για το 2005

Το 2004 κατέγραψε κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ανησυχίες όμως παραμένουν για την αμερικανική οικονομία, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της ευρωζώνης.

για παράδειγμα ο δείκτης Dow κέρδισε μόνο γύρω στο 3%. Σε ορισμένους όμως κλάδους η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά προβληματική. Οι αεροπορικές εταιρείες υπολογίζεται ότι είχαν το 2004 ζημιά της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, η ζημιά του κλάδου το 2005 θα είναι μεγαλύτερη.

Τα προγνωστικά για το 2005 πάντως είναι γενικά καλά, παρ' όλο που υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες: η τιμή του πετρελαίου και το πως θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των αμερικανικών ελλειμμάτων. Αυτή τη στιγμή το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών απορροφά το 2% της παραγωγής του υπόλοιπου κόσμου. Αν το δολάριο αφεθεί να κατρακυλήσει για να μειωθούν οι εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες τότε η θεραπεία θα είναι μάλλον επώδυνη.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση των μετοχών στην Ασία μετά την καταστροφή

Το πραγματικό κόστος των καταστροφών δεν έχει ακόμη υπολογιστεί

Οι τιμές των μετοχών και νομισμάτων στην Ασία σημείωσαν πτώση μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κυριακής που έπληξε 10 χώρες και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 20 χιλιάδων ανθρώπων.

Πολλές από τις πληγείσες από τα τεράστια κύματα περιοχές ήταν τουριστικά θέρετρα και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές των μετοχών των Αερογραμμών της Ταϋλάνδης και της Σιγκαπούρης κατέγραψαν απώλειες λόγω των ανησυχιών για πτώση του τουρισμού.

Πτώση σημείωσαν και οι τιμές των νομισμάτων της Ταϋλάνδης και της Ινδονησίας.

Ο καταστροφικός σεισμός «έγινε τη χειρότερη στιγμή καθώς ο αντίκτυπος του στην τουριστική βιομηχανία ειδικά της Ταϋλάνδης θα είναι τεράστιος» είπε ο Χανς Γκόετι διευθυντής επενδυτικής εταιρείας που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Οι τιμές των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία , όπως είναι η γερμανική TUI και η Κλαμπ Μεντιτερανέ σημείωσαν επίσης πτώση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι απώλειες περιορίστηκαν από το γεγονός ότι πολλά χρηματιστήρια ήταν κλειστά τη Δευτέρα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του κυπριακού, εφ όσον αυτές αποβλέπουν σε συμφωνημένη λύση και θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Αννάν, δηλώνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή», ανέφερε, ακόμη, ότι δεν γνωρίζει αν θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Έθνη, ποιο θα είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ποιες οι διαδικασίες και ποια θέματα θα τεθούν κάτω από διαπραγμάτευση.

Πάντως, απέκλεισε και πάλι κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, θυμίζοντας την εμπειρία του Μπούργκενστοκ.

Τότε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ παραβίασε κραυγαλέα όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν αναφορικά με τη διαδικασία της επιδιαιτησίας.

«Μόνο και μόνο από αυτή την εμπειρία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν σοφό να δεχτούμε ξανά διαδικασία επιδιαιτησίας», είπε συγκεκριμένα.

Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής, δηλαδή να βρεθεί λύση μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, με την οποία λύση να καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να αποφύγει η Άγκυρα την αναπόδραστη υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Η άλλη στρατηγική της, πρόσθεσε, είναι να συνδέσει την εκπλήρωση της υποχρέωσής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αποφύγει, με το πρόσχημα ότι διεξάγονται διακοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Κάλεσε, ακόμη, τόσο τα συνεργαζόμενα κόμματα όσο και η αντιπολίτευση, να μην δεχθούν να διευκολύνουν την Τουρκία να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τώρα

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οκτώ μήνες μετά τα δημοψηφίσματα επιβεβαιώθηκε το επιχείρημα ότι η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου θα ήταν ενισχυμένη, για το λόγο ότι θα είχε λόγο και ρόλο στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Οι καταστροφολογικές προβλέπεις των πρωτοστατούντων του ναι έχουν διαψευσθεί», κατέληξε.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναπατρισμός Ελλήνων και Κυπρίων

Στις 2 π.μ. (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που απεστάλη στο Πουκέ για τον επαναπατρισμό ελλήνων τουριστών από τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανέμεναν 138 έλληνες τουρίστες και όσοι κύπριοι βρίσκονταν στο Πουκέ, μετά από σχετική συνεννόηση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου.

Από το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι οι ελεύθερες θέσεις στο αεροσκάφος θα καλυφθούν απο ολλανδούς και ιταλούς πολίτες, σε συνεννόηση με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Το ελληνικό αεροσκάφος είναι το πρώτο κοινοτικό που έφθασε στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να παραλάβει όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην περιοχή του Πουκέ βρίσκονται περίπου 150 Έλληνες με τους οποίους έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία, αλλά συνεχίζουν να αναζητούνται έλληνες σε γειτονικές περιοχές.

Ο υπουργός ζήτησε όσοι βρίσκονται στην περιοχή ή πρόκειται να την επισκεφθούν, «να είναι σε ανοικτή γραμμή με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, ώστε να γνωρίζουμε, ανά πάσα στιγμή, πού βρίσκονται για το ενδεχόμενο που υπάρξει ανάγκη επικοινωνίας».

Από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται 161 Κύπριοι, εκ των οποίων 40 δεν έχουν εντοπιστεί.

Αποστολή C-130

Εν τω μεταξύ, υπό το συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών για την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναχωρεί αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, και στις Μαλδίβες, μετά από συνεννόηση με τις τοπικές κυβερνήσεις.

Στην αποστολή, συμμετέχουν οι ελληνικές μη κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γιατροί της Καρδιάς, Γιατροί του Κόσμου, Ευρωπαϊκή Προοπτική, Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης και Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών.

Με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών χορηγείται έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια 150.000 ευρώ προς την Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση των Μαλδιβών.

Εν τω μεταξύ, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε τη Δευτέρα συλλυπητήρια μηνύματα προς την πρόεδρο της Σρι Λάνκα, τον πρόεδρο της Ινδονησίας,, τον πρωθυπουργό της Ταϋλάνδης, Taksin Shinawatra, τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο των Μαλδίβων.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στους αρχηγούς των κρατών που έχουν πληγεί, απέστειλε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Bιβλική καταστροφή

Αδύνατη η εξακρίβωση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν σε σειρά κρατών της νότιας Ασίας, χθες, από τον υποθαλάσσιο σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ βορειοδυτικά της Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Δέκα χώρες επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων της Σρι Λάνκα, της Ινδίας, της Μαλαισίας, των Μαλδίβων, της Ταϊλάνδης, της Βιρμανίας και της Ινδονησίας. Τα κύματα τσουνάμι ύψους έως και δέκα μέτρων παρέσυραν ολόκληρες κοινότητες, χωριά και αλιευτικούς στόλους.

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις οι νεκροί ξεπερνούν τους 20.000 ενώ έχει αρχίσει να καταφθάνει βοήθεια από κάθε γωνιά της γης.

Τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, τουλάχιστον 11.500, εμφανίζει μέχρι στιγμής η Σρι Λάνκα.

Πολλοί δεν γνωρίζουν αν οι συγγενείς τους επέζησαν

Στην Ταϊλάνδη εκφράζονται φόβοι για 866 νεκρούς και 1.200 αγνοούμενους ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει επιστρατεύσει πέντε αεροσκάφη τύπου C 130 για την μεταφορά των τραυματιών και των σορών των θυμάτων. Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων μετέδωσε ότι στο νησί Πι - Πι, διάσημο από την ταινία του χόλιγουντ «Η Παραλία» με πρωταγωνιστή του Λιονάρντο Ντι Κάπριο, δεν έμεινε όρθιο ούτε ένα κτίριο.

Έλληνες και Κύπριοι τουρίστες

Στην Ταϊλάνδη υπήρχαν τουρίστες από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και Έλληνες από χώρες του εξωτερικού.

Στο νησί Πουκέ υπάχρουν τουλάχιστον 200 Έλληνες δήλωσε στον ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Διαμαντούλη, ο Κωνσταντίνος Δανασής, υπάλληλος της Ελληνικής πρεσβείας στη Μπαγκόνγκ, που έχει μεταβεί στο νησί.

Να σημειώσουμε ότι όπως μας είπε ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία υπάρχουν 161 Κύπριοι τουρίστες στην ευρύτερη περιοχή όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, εκ των οποίων οι 40 δεν έχουν ακόμα επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους.

Στην Ινδία ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τους 6.000 και στην Ινδονησία υπάρχουν φόβοι για περισσότερους από 4.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπάντα Ατσέχ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται επί δεκαετίες με δυνάμεις των αυτονομιστών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αρχηγός της αστυνομίας των ινδικών νησιών, Ανταμαν και Νικομπάρ, μόνο στα δύο νησιά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3000 άνθρωποι και αγνοούνται χιλιάδες.

Η κατάσταση χάους που επικρατεί στις περιοχές που υπέστησαν τις καταστροφές, καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων ή την επιβεβαίωση των μέχρι τώρα υπολογισμών.

Κυριολεκτικά κάτω από το νερό περιήλθαν οι νήσοι Μαλδίβες, που βρίσκονται σε απόσταση 2.5000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ θύματα υπάρχουν και στη Σομαλία, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν μετασεισμοί και παλιρροϊκά κύματα μικρής ισχύος στην περιοχή του επικέντρου του μεγάλου σεισμού.

Έκκληση για βοήθεια απευθύνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμώντας ότι την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών, απαιτούνται 6 εκατομμύρια δολάρια.

Καταφθάνει βοήθεια

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την αρχική τους έκκληση για συγκέντρωση πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιαπωνία έστειλε 20μελή ιατρική ομάδα στη νότια Σρι Λάνκα και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει χρηματική βοήθεια ύψους 965.000 δολαρίων.

Αεροσκάφος της γαλλικής κυβέρνησης με 100 γιατρούς και ειδικούς σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών αναμένεται να αναχωρήσει για τη Σρι Λάνκα.

Ιατρική βοήθεια επίσης καταφθάνει από το Ισραήλ και την Ινδία. Η Ελλάδα στέλνει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C - 130 γεμάτα με φάρμακα και προμήθειες για τους πληγέντες στη Σρι Λάνκα και το Μαντράς της Ινδίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθέρωσε τρία εκατομμύρια ευρώ και τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον χρηματική βοήθεια. Η Ιρλανδία και η Γερμανία απελευθέρωσαν έκαστη από ένα εκατομμύριο ευρώ και το Κουβέιτ ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το Πακιστάν προσφέρει αντίσκηνα, πόσιμο νερό και φάρμακα στη Σρι Λάνκα.

Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, ήταν ο ισχυρότερος που σημειώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια.

Χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε ο σεισμός


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγοστεύει η ανησυχία

Ισχυρότατο πλάγμα δέχτηκε το νησί Πουκέ, παραδοσιακός προορισμός ξένων τουριστών

Καλά στην υγεία τους είναι οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, στη νοτιανατολική Ασία, σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέγονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και τις οικογένειες των μεμονωμένων τουριστών.

Ο αριθμός των ελλήνων τουριστών στην περιοχή δεν είναι ακριβώς γνωστός, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του ελληνικού συνδέσμου των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, Γιάννη Ευαγγέλλου, μόνο στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες με οργανωμένα γκρουπ και άλλοι 200 που έχουν ταξιδέψει μεμονωμένα.

Καλά στην υγεία τους είναι και οι έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι ναυτολογημένοι σε πλοία, που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή της νοτιανατολικής Ασίας. σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συγκεντρώνει επίσημα στοιχεία για όσους Έλληνες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές ενώ ήδη έχει αναχωρήσει, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, αεροσκάφος της Ολυμπιακής για το Πουκέτ της Ταϊλάνδης, ώστε να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των ελλήνων ταξιδιωτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στο αεροσκάφος επιβαίνουν και τρεις Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι σε συνεργασία με διπλωματικό υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας στην Ταϊλάνδη, που ήδη βρίσκεται στην περιοχή, θα συντονίσουν την μεταφορά.

Το αεροπλάνο μεταφέρει, επίσης, τρόφιμα, φάρμακα και ικανό αριθμό υπηρεσιακών διαβατηρίων για την αποκατάσταση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας άλλα δύο αεροσκάφη της Ολυμπιακής και αποστέλλει στην Μπαγκόνγκ και αεροσκάφος C-130, με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες.

Στο υπουργείο των Εξωτερικών έχει συσταθεί κέντρο διαχείρισης κρίσεων για το συντονισμό ενεργειών που αφορούν το φονικό σεισμό.

Το υπουργείο καλεί όσους μπορούν να δώσουν πληροφορίες για Έλληνες που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές, είτε μόνοι τους είτε με ξένα πρακτορεία, να επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές γραμμές: 210 368 1212, 210 368 1730 και 210 368 1350.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι λειτουργεί ήδη «κόκκινη γραμμή επικοινωνίας» για ξένους υπηκόους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης στον εξής αριθμό : 00662 2417450-62.

Από κυπριακής πλευράς έγινε γνωστό ότι στην Ταϊλάνδη βρίσκονται περίπου 80 κύπριοι παραθεριστές, οι οποίοι γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών της Ελλάδας και της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σεισμός και οικονομία

Μερικά από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγωνία για 1.500 Έλληνες. Ανησυχία και για 60 Θεσσαλονικείς. Από το σεισμό -"τέρας" των 8,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επιδοτήσεις το Γενάρη για μικρομεσαίους. Εννιά νέα προγράμματα- ανάσα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Βιβλική καταστροφή στη Ν.Α. Ασία! 8,9 Ρίχτερ.Ο μεγαλύτερος σεισμός από τις αρχές του 20ού αιώνα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Συγκλονίστηκε ολόκληρος ο πλανήτης. Γεωδυναμική αναστάτωση φοβούνται οι σεισμολόγοι μετά τα 8,9 Ρίχτερ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Τους κατάπιες η θάλασσα! 8,9 Ρίχτερ. Παλιρροϊκή τραγωδία όμοια με Σαντορίνη, Κρήτη, Ελίκη, Ρόδο.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Τρέμει όλη η γη. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί. Αγωνία για 2-3 χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στην αγρίως πληγείσα από τον φοβερό σεισμό περιοχή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Χριστέ μου...Ούτε η λέξη βιβλική καταστροφή ούτε η λέξη θεομηνία ούτε καμία άλλη λέξη ή φράση αποδίδει αυτό που συνέβη στην Ασία.

ΕΘΝΟΣ:Ντόμινο τρόμου σε όλο τον πλανήτη. Παγκόσμιο σοκ, δέος και ανησυχία από το χριστουγεννιάτικο χτύπημα του Εγκέλαδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:40 "Παλληκάρια" από την ....αναρχία πήγαν να ....πάρουν την Αστυνομία. Παραμονή Χριστουγέννων στον Άγιο Παντελεήμονα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Οι μισθοί για το 2005. Τι προβλέπουν η Εθνική και οι Κλαδικές Συμβάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Τα κύματα της κολάσεως. 8,9 Ρίχτερ: Πάγωσε η Υφήλιος από τις σκηνές Αποκάλυψης στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Τρόμος 8,9 Ρίχτερ! Σεισμός- φονιάς χτύπησε 9 χώρες στον Ινδικό Ωκεανό. Τσουνάμι έπνιξαν χιλιάδες.

ΕΣΤΙΑ:Τραγικές εικόνες βιβλικής καταστροφής. Χιλιάδες οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό βορείως της Ινδονησίας.

ESPRESSO:Κόλαση! Τρομάζει το "ντόμινο" που μπορεί να χτυπήσει και την Ελλάδα. Πού θα γεννηθούν οι νέοι σεισμοί; Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη διέγερση των ύποπτων περιοχών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θεομηνία. Αγωνία και για Έλληνες. Βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία από τσουνάμι μετά από σεισμό 8,9 Ρίχτερ.

ΤΑ ΝΕΑ:Βιβλικό τσουνάμι- φονιάς. Χιλιάδες νεκροί - Αγωνία και για Έλληνες.

TRAFFIC NEWS: Αγωνία θανάτου για εκατοντάδες Έλληνες τουρίστες. Απίστευτη τραγωδία στις ακτές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νιόπαντροι.

Η ΧΩΡΑ:Ντόμινο σε όλο τον πλανήτη φοβούνται οι σεισμολόγοι. 2.000 Έλληνες έζησαν την κόλαση. Άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης για να σωθούν οι τουρίστες.

Μetro:Πάγωσε ο πλανήτης. Ξεπέρασαν τις 11.000 οι νεκροί από το σεισμό στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σεισμός στη νοτιανατολική Ασία

Το metro γράφει ότι "συναγερμό σήμανε η ελληνική κυβέρνηση μόλις έγινε γνωστή η είδηση του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη ΝΑ Ασίας. Μετά από εντολή του πρωθυπουργού στο υπ. Εξωτερικών, συστάθηκε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για τον συντονισμό ενεργειών, τη διερεύνηση της τύχης Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας".

Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για τα θύματα των παλιρροϊκών κυμάτων στον Ινδικό Ωκεανό αποδέσμευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "εφιαλτικές μνήμες από τις μεγάλες παγκόσμιες τραγωδίες (από την εποχή της εξαφάνισης της Σαντορίνης και της μινωικής Κρήτης έως την κινηματογραφική ταινία "Η καταιγίδα") ξανάζησε η ανθρωπότητα με τα 8,9 Ρίχτερ που δοκίμασαν ολόκληρη τη νότια Ασία".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί θεωρούν ότι αυτές οι δονήσεις δεν μπορούν αν συνδεθούν με τον ευρύτερο, ελλαδικό χώρο, αλλά ερμηνεύουν τον σεισμό ως προάγγελο έξαρσης του Εγκέλαδου σε ολόκληρο τον πλανήτη".

Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "τα κύματα σαν ένα τεράστιο τοίχος υψώθηκαν και "κατασπ΄παραξαν" τα πάντα, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, δέντρα. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν αμέσως και τα έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημέρωναν συνεχώς τους τηλεθεατές για τις εξελίξεις, μέχρι που η αγωνία κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι στην περιοχή υπήρχαν και Έλληνες".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "την εκτίμηση ότι τα έσοδα του 2005 θα κινηθούν εντός των προβλέψεων του Προϋπολογισμού εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "από 5,5% έως και 6% κυμαίνονται οι μισθολογικές αυξήσεις που θα χορηγηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2005 σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα , τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι " θερμοκρασίες...υπό το μηδέν στη χριστουγεννιάτικη αγορά, με τον τζίρο πεσμένο έως και 50% σε σχέση με πέρυσι".

Κυπριακό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "Εκστρατεία στις Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος προκειμένου να προωθήσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε.''.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι " Πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι οι πρώτες κινήσεις του διεθνούς οργανισμού για αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος θα γίνουν περί τα τέλη Ιανουαρίου και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται διερευνητική αποστολή του σερ Κίναν Πρέντεργκαστ - πρόκειται για Βρετανό διπλωμάτη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό - σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, η οποία θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Ο Δημ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν μπορούν να τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για λύση, ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι δεν κερδήθηκε τίποτα στις Βρυξέλλες."

ΠΓΔΜ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "περισσότερες από 20.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του ΣΑΕ Αμερικής σε απάντηση της απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Νέα Δημοκρατία

Η ESPRESSO γράφει ότι" Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και μέτρα που θα θέσουν την χώρα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την καθημερινότητα.''

Στην ΑΥΡΙΑΝΗ, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης σε άρθρο του τονίζει ότι "για πρώτη φορά στη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής έγινε μεγάλης εκτάσεως σύνθεση επιστημονικών απόψεων. Οι στρατηγικοί άξονες της πολιτικής μας είναι:

1. Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

2. Βελτίωση της καθημερινής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας.

3. Συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών.

4. Αποδοτική χρήση πόρων.

5. Εκσυγχρονισμός των μηχανισμών διοίκησης του συστήματος."

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "Τον φάκελο ''Ανασχηματισμός'' εξέτασε ο πρωθυπουργός κατά το διήμερο της παραμονής του στη Ραφήνα, όπου πέρασε τη γιορτή των Χριστουγέννων''.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "Εννιά μήνες μετά την εκλογική νίκη του, ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί δύο σαφή πολιτικά πλεονεκτήματα: Κρατάει σε απόσταση ασφαλείας σε όλους τους πολιτικούς και εκλογικούς δείκτες από τον βασικό αντίπαλο του, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του στην αντιπολίτευση''.

Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζει ότι "Το κόμμα δεν αποτελεί ουραγό της κυβέρνησης, αλλά βρίσκεται δίπλα και σε πολλά σημεία πιο μπροστά από αυτήν.Δεν υπάρχουν ''δικά μας" και "δικά σας" παιδιά. Όλοι μαζί προχωράμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του επικοινωνιακού μοντέλου όπως τελικά αυτό διαμορφώνεται".


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Βαγδάτη: Αιματηρή επίθεση με στόχο Σιίτη ηγέτη

Ο κ.Χακίμ κάλεσε τους οπαδούς του να μην προβούν σε αντίποινα

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε στόχο τα γραφεία στη Βαγδάτη του κόμματος των Σιιτών Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση.

Σε 39 ανέρχονται οι τραυματίες αλλά ο ηγέτης του θρησκευτικού κόμματος Σκίρι, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο οποίος ήταν ο στόχος της επίθεσης δεν τραυματίσθηκα και κάλεσε τους οπαδούς του να μην προβούν σε αντίποινα.

Οι επιθέσεις στο Ιράκ πολλαπλασιάζονται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα στις επιθέσεις που έγιναν στις δύο ιερές για τους Σιίτες πόλεις, Νατζάφ και Κερμπάλα, σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι.

Οι ηγέτες των Σιιτών, που στο Ιράκ είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού, τονίζουν πως τα βίαια επεισόδια αποσκοπούν στην υποκίνηση αντιπαράθεσης μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών.

Η αυτοκινητοβόμβα εξερράγη μπροστά στην πύλη του κτιρίου που στεγάζει το σπίτι και τα γραφεία του κ.Χακίμ.

Το κτίριο αυτό ανήκε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν, Ταρίκ Αζίζ ο οποίος κρατείται από τον Απρίλιο του 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 3 από τα θύματα ήταν μέλη του κόμματος Χεζμπολά του Ιράκ που είναι σύμμαχος του κόμματος του κ.Χακίμ. Το Σκίρι ιδρύθηκε από Ιρακινούς Σιίτες που είχαν καταφύγει στο Ιράν όταν στην εξουσία ήταν ο Σαντάμ Χουσείν.

Το Σκίρι έχει μια ισχυρή ένοπλη πολιτοφυλακή, την Ταξιαρχία Μπαντρ.

Ο ιδρυτής του κόμματος, και αδελφός του νυν ηγέτη του, ο Αγατολά Μοχάμαντ Μπαντρ αλ Χακίμ σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Νατζάφ τον Αύγουστο του 2003 μαζί με 100 άλλους.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Nικητής ο Γιουσένκο

«Νίκησε ο ουκρανικός λαός», είπε ο Γιουσένκο

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή και ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, δεν είναι αναστρέψιμη το προβάδισμα του κ. Γιουσένκο έναντι του αντιπάλου του, πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιάροσλαβ Νταβίντοβιτς, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μεταδίδει ότι με καταμετρημένο το 95,7% των ψήφων, η διαφορά υπέρ του κ. Γιουσένκο έναντι του κ. Γιανουκόβιτς, ανέρχεται στις 9 μονάδες.

Ο ίδιος, μιλώντας στους οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο, είπε ότι κέρδισε τις εκλογές και ότι αρχίζει μία καινούργια εποχή για τηνΟυκρανία. «Νίκησε ο ουκρανικός λαός και σ΄ αυτόν αξίζουν συγχαρητήρια», είπε ο κ. Γιουσένκο.

Τις εκλογές επιτήρησαν 12.000 ξένοι και Ουκρανοί παρατηρητές, ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν υψηλή.

Οι εκλογές της Κυριακής κατέστησαν δυνατές μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας και ενώ είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νίκη του κ. Γιανουκόβιτς. Το δικαστήριο έκρινε ότι στις εκλογές τότε είχαν σημειωθεί μαζικές παρατυπίες.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Bιβλική καταστροφή

δύνατη την εξακρίβωση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων

Τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, 6.000 συνολικά, εμφανίζει μέχρι στιγμής η Σρι Λάνκα. Στην Ινδονησία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 4.200 τα θύματα στην Ινδία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αρχηγός της αστυνομίας των ινδικών νησιών, Ανταμαν και Νικομπάρ, μόνο στα δύο νησιά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3000 άνθρωποι και αγνοούνται χιλιάδες.

Η κατάσταση χάους που επικρατεί στις περιοχές που υπέστησαν τις καταστροφές, καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων ή την επιβεβαίωση των μέχρι τώρα υπολογισμών.

Κυριολεκτικά κάτω από το νερό περιήλθαν οι νήσοι Μαλδίβες, που βρίσκονται σε απόσταση 2.5000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ θύματα υπάρχουν και στη Σομαλία, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Στην Ταϊλάνδη που πλήγηκε επίσης από την καταστροφή, υπάρχουν τουρίστες από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και Έλληνες από χώρες του εξωτερικού.

Στο νησί Πουκέ υπάχρουν τουλάχιστον 200 Έλληνες δήλωσε στον ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Διαμαντούλη, ο Κωνσταντίνος Δανασής, υπάλληλος της Ελληνικής πρεσβείας στη Μπαγκόνγκ, που έχει μεταβεί στο νησί.

Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν μετασεισμοί και παλιρροϊκά κύματα μικρής ισχύος στην περιοχή του επικέντρου του μεγάλου σεισμού.

Έκκληση για βοήθεια απευθύνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμώντας ότι την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών, απαιτούνται 6 εκατομμύρια δολάρια. Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, ήταν ο ισχυρότερος που σημειώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα ολέθρου

«Κύμα ολέθρου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγραφ (The Daily Telegraph), η οποία γράφει ότι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, στις περιοχές που δέχτηκαν τα παλιρροϊκά κύματα έκαναν τις διακοπές τους περίπου 10.000 Βρετανοί.

«Τα κύματα ήρθαν από το πουθενά», δηλώνει στην εφημερίδα ένας Αυστραλός που έκανε τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας άλλος που βρισκόταν στην Ινδονησία σημειώνει ότι «δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση». «Ο καιρός ήταν υπέροχος, δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο και μετά τα κύματα χτύπησαν την πόλη».

«Η παλίρροια του θανάτου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent) η οποία επίσης αφιερώνει πολλές σελίδες στα δραματικά γεγονότα στη νοτιοανατολική Ασία, μία εκ των οποίων φέρει τον τίτλο «Τα κύμματα έφεραν τον θάνατο πιο γρήγορα και από ένα Τζάμπο Τζετ».

Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται ότι η καταστροφή αποκαλύπτει την πραγματικότητα της «άλλης πλευράς του παραδείσου». Αποκαλύπτει πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι φτωχές χώρες, γράφει ο αρθρογράφος υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους που πλήγηκαν.

«Τείχη νερού έφεραν σε χιλιάδες ανθρώπους το θάνατο» , είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (The Times), στο κεντρικό άρθρο της οποίας σημειώνεται ότι το κεντρικό ερώτημα μετά την καταστροφή είναι, «τι μπορούμε να κάμνουμε για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι «πολύ λίγα» γράφει η εφημερίδα. Στην Ιαπωνία πολλές παράκτιες πόλεις έχουν εγκαταστήσει συστήματα προειδοποίησης, τα οποία όμως είναι ακριβά και οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να τα προμηθευτούν, γράφει η εφημερίδα Τάιμς.

«Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις χωρών του Ινδικού Ωκεανού για την εγκατάσταση προειδοποιητικών συστημάτων, γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) στην πρώτη της σελίδα, στην οποία φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του Βρετανού επιστήμονα, Ρόμπερτ Μπράντνοκ.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι μετά την καταστροφή το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έλλειψη προειδοποιητικού συστήματος, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η γεωλογική υπηρεσία της Αυστραλίας είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι η έλλειψη αυτή θα μπορούσε ένα φθάσεις σε συμφορά, γράφει η εφημερίδα, υποδεικνύοντας ότι οι χώρες του Ειρηνικού είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να υποδεχτούν παρόμοια φαινόμενα.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ο εύθραυστος κόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στιςμ περιοχές των καταστροφών

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν διακοπές στις ακρογιαλιές της νότιας Ασίας, σε μικρούς θύλακες που τους ονομάζουν «παραδείσους». Και έχουν επιτυχία αφού τα κρυστάλλινα νερά στη Σρι Λάνκα, στις Μαλδίβες ή στην Ταϊλάνδη προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Ενδεχομένως όμως, γράφει σε σχόλιό της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, να μην είναι πλέον ακριβώς ίδιοι αυτοί οι «παράδεισοι», μετά από αυτά που συνέβησαν το πρωί της Κυριακής.

Ο σεισμός και τα παλιρροιακά κύματα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε μία σειρά χωρών και τώρα πρέπει να διερευνήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του ολέθρου.

Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά απ΄ ό,τι φαίνεται τον αριθμό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από το χειρότερο τσουνάμι που γνώρισε η ανθρωπότητα το 1998 στην Παπούα Νέα Γουϊνέα. Αυτές τις ώρες το πρώτο καθήκον για τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήγηκαν είναι να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν, ούτως ώστε να διατεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η βοήθεια στους επιζώντες, τονίζει ο σχολιαστής της Ιντιπεντεντ.

Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν, καθώς εκείνο που προκαλεί σοκ είναι η έλλειψη σ΄ αυτές τις χώρες της υποδομής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, τονίζεται στο σχόλιο.

Ζούμε σε μία εποχή που η επίδρασή μας στο φυσικό περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη που είχαν ποτέ οι άνθρωποι στην ιστορία. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης δεν προκάλεσα το τσουνάμι, επιστήμονες όμως έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσίων υδάτων θα είναι μία από τις συνέπειες της αλόγιστης χρησιμοποίησης ορυκτών καυσίμων. Ο όλεθρος στη νοτιοανατολική Ασία είναι η προειδοποίηση γι αυτά που μας περιμένουν, εάν οι οικονομίες μας δεν περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές οξειδίων του άνθρακα, υπογραμμίζεται στο σχόλιο της Ιντιπέντεντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.