Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-30

  1. Βρετανική επίδειξη ευαισθησίας
  2. Όψιμη λήψη μέτρων για τα τσουνάμι
  3. Ένα αλλοιώτικο «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
  4. Ένας πολυνίκης στο «Γαλαξία»
  5. Πάνω από 125.000 οι νεκροί
  6. Ισραήλ: Έδωσαν τα χέρια Σαρόν - Πέρες
  7. Στα σκαριά επιστολή - κόλαφος από Κομισιόν
  8. Πάνω από 123.000 οι νεκροί
  9. Προς ειρηνευτική συμφωνία στην Ουγκάντα
  10. Απορρίπτονται οι προσφυγές του Γιανουκόβιτς
  11. Ο συμβιβασμός του Αριέλ Σαρόν
  12. Ξεπερνούν τους 112.000 οι νεκροί
  13. Σκοτώνονται ύποπτοι στη Σαουδική Αραβία
  14. Ιδρύεται Ακαδημία Τεχνών
  15. Θάνατος από ναρκωτικά στη φυλακή
  16. Στους δέκα οι αγνοούμενοι
  17. Προβληματικός ο «βασικός μέτοχος»;
  18. Αγνοούμενοι και «μέτοχος»
  19. Προς ειρηνευτική συμφωνία στην Ουγκάντα
  20. Με αργούς ρυθμούς η διεθνής βοήθεια
  21. Ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια στους πληγέντες
  22. Ολιγωρία των αρχών της Ταϊλάνδης

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 02:56 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανική επίδειξη ευαισθησίας

«Σοκαρισμένοι από τον όλεθρο που προκάλεσε το τσουνάμι, οι Βρετανοί απάντησαν με πρωτοφανή γενναιοδωρία στην έκκληση για δωρεές», συνοψίζει στην πρώτη της σελίδα η Ιντιπέντεντ (The Independent), επεξηγώντας τον τίτλο «20 εκατομμύρια λίρες σε 24 ώρες».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την Πέμπτη η Έκτακτη Επιτροπή Καταστροφών που ανέλαβε το έργο συντονισμού της βρετανικής βοήθειας, λάμβανε τις ώρες αιχμής περίπου χίλια τηλεφωνήματα το λεπτό, από Βρετανούς που ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Μεγάλες εταιρείες, αθλητικοί σύλλογοι και κυρίως ιδιώτες μέσου εισοδήματος «δίδαξαν γενναιοδωρία και ταπεινοφροσύνη», σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Επιτροπής.

Η Ιντιπέντεντ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές ιδιωτών υπερβαίνει τις προσφορές ακόμα και κυβερνήσεων που έχουν συμπολίτες τους στις λίστες αγνοουμένων ή νεκρών, όπως η Γερμανία.

Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις Αμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος εμφανίζεται οργισμένος με την προσφορά των 35 εκ. δολαρίων από το Λευκό Οίκο, καθώς το ποσό αυτό, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «είναι μέρος μόνο αυτών που ξοδεύει καθημερινά η Ουάσινγκτον στο Ιράκ».

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι ο Τόνι Μπλερ απέρριψε πρόταση του Ιταλού ομολόγου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση του Ομίλου των 8 πλέον βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, καθώς με το νέο έτος η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία του Ομίλου (G8).

Ο κ. Μπλερ είπε πως πιστεύει ότι το συντονισμό της παροχής βοήθειας στις πληγείσες από το τσουνάμι χώρες πρέπει να αναλάβει ο ΟΗΕ και όχι ο όμιλος G8.

Παρόμοιος είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία δίπλα από τη μεγάλη φωτογραφία ενός δακρυσμένου δίχρονου παιδιού που γλίτωσε από την καταστροφή, γράφει: «Οι Βρετανοί προσφέρουν ένα εκατομμύριο λίρες την ώρα για να βοηθήσουν τα θύματα του τσουνάμι».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πλέον η Βρετανία φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των διεθνών δωρητών.

Παρόλα αυτά, αναφέρει η εφημερίδα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις δωρεές όλων των χωρών, υπολείπεται κατά πολύ του στόχου που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

«Η Βρετανία οδηγεί, ενώ η φρίκη συνεχίζεται», είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian), που αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ να αυξήσει στα 50 εκατομμύρια λίρες την προσφορά της χώρας.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από χθες άρχισε να διανέμεται πιο συστηματικά η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, αν και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις οργανώσεις αρωγής.

Οι Τάιμς (The Times) αναφέρονται επίσης στις βρετανικές δωρεές, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας είναι: «Ο κόσμος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα επαινεί την πρόθεση όλων των χωρών και των διεθνών οργανισμών να βοηθήσουν, προειδοποιεί όμως ότι ίσως υπάρξει σύγχυση αν δεν ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες καθενός.

Ο συντάκτης του άρθρου προτείνει κάθε χώρα δωρητής να «υιοθετήσει» μία από τις πληγείσες περιοχές, ώστε η παροχή βοήθειας να είναι πιο αποτελεσματική.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμα πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει μετά την καταστροφή από το τσουνάμι.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι στη Σρι Λάνκα η κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύμπραξη των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

Όψιμη λήψη μέτρων για τα τσουνάμι

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης λειτουργεί εδώ και χρόνια στον Ειρηνικό Ωκεανό

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φέρονται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, να έχουν δηλώσει ότι ακόμα και εντός των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ πιθανό να έχει εγκατασταθεί στον Ινδικό Ωκεανό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επερχόμενα κύματα τσουνάμι.

Το σύστημα αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, θα είναι παρόμοιο με αυτό που ήδη λειτουργεί στον Ειρηνικό.

Η Ιντιπέντεντ γράφει ότι το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της επικείμενης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Περιορισμό των Φυσικών Καταστροφών, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Κόμπε της Ιαπωνίας, στα μέσα Ιανουαρίου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι επιστήμονες στο Προειδοποιητικό Κέντρο Τσουνάμι στον Ειρηνικό γνώριζαν εγκαίρως πως η νότια Ασία θα πληγεί από το φονικό κύμα, ωστόσο δεν κατάφεραν να σημάνουν τον προβλεπόμενο συναγερμό, καθώς δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού των προγραμμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σε συνδυασμό με την ελλιπή τεχνολογία στις πληγείσες χώρες (μόνο η Ταϊλάνδη διαθέτει προειδοποιητικό σύστημα, το οποίο όμως δεν τέθηκε σε λειτουργία), ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, αναφέρουν στην Ιντιπέντεντ ειδικοί.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα αλλοιώτικο «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

Η ταινία θεωρείται αριστούργημα σκηνοθεσίας και φιλμικής αφήγησης από το 1925 μέχρι σήμερα

Μια νέα εκδοχή της κλασσικής ταινίας του σοβιετικού σινεμά «Θωρηκτό Ποτέμκιν» θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το αριστούργημα του σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν χρονολογείται από το 1925 και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ανταρσία του πληρώματος πάνω στο ομώνυμο πλοίο, η οποία έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση του 1905 ενάντια στο τσαρικό καθεστώς, εξέγερση που τελικά πνίγηκε στο αίμα.

Η νέα κόπια της ταινίας περιλαμβάνει γραφικά σε ρωσικό αλφάβητο και λέξεις του ηγέτη της επανάστασης, Λέον Τρότσκι, που είχαν απαλειφθεί τη δεκαετία του 1920.

Επίσης η μουσική που συνέθεσε ο Έντμουντ Μάιζελ για την ταινία διασκευάστηκε στα νέα δεδομένα και ηχογραφήθηκε εκ νέου.

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου που πρόκειται να προβάλει το φιλμ ανακοίνωσε ότι δεν έχει διασωθεί ένα πλήρες αντίγραφο της αυθεντικής ταινίας.

Η νέα εκδοχή θα προβληθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του Φεστιβάλ με μουσική υπόκρουση από την γερμανική ορχήστρα Μπάμπελσμπεργκ.

Η ταινία έχει γίνει διεθνώς γνωστή από την περίφημη σκηνή στα σκαλοπάτια της Οδησσού, όπου ένα βρέφος μέσα σε καρότσι κατρακυλά ενώ γύρω του μαίνονται οι μάχες των εξεγερμένων με τους τσαρικούς.

Το φιλμ γυρίστηκε 20 χρόνια μετά την εξέγερση του 1905 αλλά έπεσε θύμα «εντυπωσιακής λογοκρισίας» όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στην προσπάθεια ανασύνθεσης της ταινίας συνέβαλαν το βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η γερμανική Ομοσπονδιακή Ταινιοθήκη.


Ένας πολυνίκης στο «Γαλαξία»

Το νέο τεχνικό επέλεξε η ηγετική ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο πολυνίκης Βραζιλιάνος προπονητής Βαντερλέι Λουξεμπούργκο είναι ο άνθρωπος που καλείται να αναλάβει την προσπάθεια αναγέννησης της ισπανικής ομάδας με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο αντιπρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και παλαιός άσος της, Εμίλιο Μπουτραγκένιο ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης την πρόσληψη του τρίτου κατά σειρά προπονητή τη φετινή αγωνιστική περίοδο στους «Μερένγκες», μετά από συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στην ισπανική ομάδα και την πρωταθλήτρια Βραζιλίας Σάντος.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του τεχνικού που έχει οδηγήσει από το 1993 μέχρι σήμερα τέσσερις διαφορετικές ομάδες στην κορυφή του πρωταθλήματος των «Μπραζιλέιρο» έγινε μετά την άφιξη του στη Μαδρίτη και στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ρεάλ ο κ. Λουξεμπούργκο υπέγραψε συμβόλαιο 18 μηνών έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος και θα φέρει στη Μαδρίτη δικό του βοηθό προπονητή και γυμναστή.

«Ηλεκτρική καρέκλα»

Στην αρχή του καλοκαιριού στο πηδάλιο της Ρεάλ είχε τοποθετηθεί ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ο οποίος αποχώρησε το Σεπτέμβριο μετά τις πρώτες αποτυχίες της «Βασίλισσας» για να δώσει τη θέση του στον Μαριάνο Γκαρσία Ρεμόν.

Τρεις προπονητές σε διάστημα οκτώ μηνών έχει αλλάξει η Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ που έχει κατακτήσει 29 φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας και εννέα ανεπανάληπτες χρονιές το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης την περσινή σεζόν δεν κατόρθωσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια να προσθέσει οποιοδήποτε τίτλο στην τροπαιοθήκη της.

Με το ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα για τους «Γκαλάκτικος» αφού έχουν ήδη ηττηθεί πέντε φορές στην Πριμέρα Ντιβιθιόν και βρίσκονται στηγ πέμπτη θέση, υπολειπόμενοι 13 βαθμούς της αιώνιας αντιπάλου Μπαρσελόνα.

Την ίδια ώρα η πορεία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επέλαση αφού κατάφεραν να προκριθούν στους «16» του θεσμού δύσκολα, και τίθενται το Φεβρουάριο αντιμέτωποι με τη Γιουβέντους.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για το διοικητικό συμβούλιο, αλλά νομίζουμε ότι είναι ό,τι το καλύτερο αυτή τη στιγμή για τη Ρεάλ» δήλωσε στη συνέντευξη ο πρώην «γύπας» του Σαντιάγκο Μπερναμπέου, Εμίλιο Μπουτραγκένιο.

Εντυπωσιακό παλμαρέ

Από την πλευρά του ο κ. Λουξεμπούργκο χαρακτήρισε την ανάληψη της ηγεσίας του ιστορικού συλλόγου ως μεγάλη ευθύνη, «η οποία όμως δεν τον φοβίζει».

Ο Βαντερλέι θα φέρει το πραγματικό ποδόσφαιρο στη Ρεάλ

Ρομπέρτο Κάρλος

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιστεύω του η επιτυχία στον αγωνιστικό χώρα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: Πειθαρχία, ενότητα, δουλειά και επαγγελματισμό.

Ο κ. Λουξεμπούργκο παρομοίασε την πρόσκλησή του από τη Ρεάλ ως ένα όνειρο που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.

Υπό την τεχνική του ηγεσία η Παλμέιρας κατέκτησε το πρωτάθλημα Βραζιλίας το 1993 και 1994, η Κορίνθιας το 1998, η Κρουζέιρο το 2003 ενώ φέτος ήταν η Σάντος που επωφελήθηκε της πείρας του.

Ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο χρημάτισε και ομοσπονδιακός τεχνικός στους «Καριόκας» από το 1998 μέχρι το 2000, κερδίζοντας το Κόπα Αμέρικα το 1999.

Θεωρείται ιδανικός στην ανάδειξη ταλέντων και στην μεταμόρφωσή τους σε παίκτες - ηγέτες. Πολλοί δεν θεωρούν τυχαίο ότι ήταν ο τελευταίος προπονητής του μεγάλου Ρονάλντο πριν αναχωρήσει για την ευρωπαϊκή Αϊντχόφεν, ή ότι ανέδειξε το νέο μεγάλο «10» της εθνικής Βραζιλίας, το νεαρό Ντιέγκο της Σάντος.

Οι σκεπτικιστές υπενθυμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Βραζιλιάνος τεχνικός θα εργαστεί στην Ευρώπη, όπου μάλιστα καλείται εντός ωρών να πειθαρχήσει το στερέωμα ιδιότροπων ποδοσφαιρικών αστέρων της Ρεάλ και να το οδηγήσει πίσω στις επιτυχίες.

Τα φετινά αποτελέσματα θεωρούνται απογοητευτικά για το δυναμικό της Ρεάλ Μαδρίτης

Πάντως οι Βραζιλιάνοι αθλητικογράφοι δεν ξεχνούν ότι είχε καταφέρει στο παρελθόν να εκμαιεύσει τα καλύτερα ποδοσφαιρικά στοιχεία από χαρακτήρες όπως ο Εντμούντο και ο Ριβάλντο στην Παλμέιρας, ο Φρέντι Ρινκόν στην Κρουζέιρο και ο Ρομπίνιο στη Σάντος.

Χαρακτηριστική του θαυμασμού των συμπατριωτών του για τον κ. Λουξεμπούργκο ήταν η δήλωση του αριστερού μπακ - χαφ της Ρεάλ, Ρομπέρτο Κάρλος, όταν έμαθε την πρόσληψη του.

«Ο Βαντερλέι πρόκειται να φέρει το πραγματικό ποδόσφαιρο στο Μπερναμπέου» είπε ο παγκόσμιος πρωταθλητής.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 125.000 οι νεκροί

Το μέγεθος της καταστροφής γίνεται αντιληπτό από αεροφωτογραφίες

Τουλάχιστον 125.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από το σεισμό και τα καταστροφικά σεισμικά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αξιωματούχοι στην Ινδονησία τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπερνά τους 80.000, αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Στη Σρι Λάνκα όπου πάνω από 27 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και ένα εκατομμύριο έμειναν χωρίς στέγη η κυβέρνηση του Κολόμπο έχει κινητοποιήσει το Στρατό για να επισκευάσει οδικές αρτηρίες και επικοινωνίες.

Τουλάχιστον 11.330 είναι τα ανθρώπινα θύματα στην Ινδία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στο αρχιπέλαγος των νήσων Άνταμαν και Νίκομπαρ, και στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Οι οργανώσεις αρωγής πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες να βοηθήσουν τους εκατομμύρια επιζώντες, οι οποίοι απομείνει μείνει χωρίς νερό, τρόφιμα ή καταφύγια.

Οι ομάδες εθελοντών που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές.

Φόβοι για νέα σεισμικά κύματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα μάχονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τροφή από τις οργανώσεις αρωγής.

Οι επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα νέες προκλήσεις

Οι μετασεισμοί και οι φόβοι για νέα σεισμικά κύματα έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους στην Ινδονησία και την Ινδία.

Οι ξένες κυβερνήσεις έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 220 εκατομμύρια σε βοήθεια - 35 εκατομμύρια απο τα οποία προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία συνεργάζονται για να συντονίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Χωρίς στέγη

Ο κ. Έγκελαντ είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες ώστε να θεωρηθεί επαρκής η βοήθεια που παρέχεται.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σύμφωνα με το διπλωμάτη του ΟΗΕ, είναι να βρεθεί στέγη για τα εκατομμύρια των κατοίκων που είδαν τις οικίες τους να καταστρέφονται από τη μανία των κυμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, την επαρχία Άτσε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεταδίδει ότι ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη Σρι Λάνκα τα απαραίτητα αγαθά μόλις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να διανέμονται.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα και οι 6.000 αγνοούμενοι στη χώρα είναι νεκροί.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ: Έδωσαν τα χέρια Σαρόν - Πέρες

Ο Σιμόν Πέρες (αριστερά) συμφώνησε να συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ήλθε σε συμφωνία με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Πέρες συμφώνησε να καταλάβει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον κ. Σαρόν.

Στη θέση του παραμένει και ο στενός σύμμαχος του Αριέλ Σαρόν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές το τελικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων του Ισραήλ ήταν ο καθορισμός της θέσης που θα καταλάβει στο νέο σχήμα ο κ. Πέρες.

Το Σύνταγμα του Ισραήλ προβλέπει μόνο μία θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με πρωταρχικό σκοπό την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων και στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και μικρό τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Η κυβέρνηση Σαρόν παρέμεινε στην εξουσία χωρίς να διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία για έξι μήνες.

Ο Σιμόν Πέρες είναι τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Υπήρξε πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στα σκαριά επιστολή - κόλαφος από Κομισιόν

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες ελέγχου των χρηματοδοτήσεων, σημειώνει η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ

Με επιστολή που έχει δρομολογηθεί από την αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης επίτροπο, Ντανούτα Χούμπνερ, η Κομισιόν απειλεί σαφώς με αναστολή έως και κατάργηση των κοινοτικών πληρωμών προς την Ελλάδα εξαιτίας της κακής εκτέλεσης έργων που συγχρηματοδοτεί η Κοινότητα.

Πρόκειται για έργα ενταγμένα στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαπιστώσει ότι δεν παρακολουθείται σωστά η υλοποίησή τους από την Αθήνα.

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αναστείλει τις σχετικές πληρωμές, εκτός εάν της προσφερθούν οι απαραίτητες αποδείξεις ότι στα έργα αυτά και στην εκτέλεσή τους διεξάγεται αποτελεσματικός χρηματοδοτικός έλεγχος.

Η κα. Χούμπνερ ενημέρωσε τους συνάδελφούς της επιτρόπους ότι η Ελλάδα παρά τις συμφωνίες που έκανε με την Κομισιόν από το Φεβρουάριο του 2004, δεν κατάφερε να συντάξει ένα διορθωτικό σχέδιο για τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων ως προς τις δαπάνες που εκταμιεύονται από το περιφερειακό κοινοτικό ταμείο.

Το αίτημα για την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου βασίσθηκε σε επιτόπια έρευνα κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2003.

«Έλλειψη εγγυήσεων»

Δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι θα προχωρήσει σε μια συνετή διαχείριση των πόρων που διατίθενται στα έργα αυτά και είναι υποχρέωση της Επιτροπής να παρεμβαίνει για να αποφεύγονται περαιτέρω σπατάλες, σημειώνει η κα. Χούμπνερ.

Υπενθυμίζεται ότι από το περιφερειακό ταμείο της ΕΕ μαζί με τα άλλα διαρθρωτικά ταμεία διατίθενται κονδύλια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2000-2006.

Η Κομισιόν ανησυχεί για τους ελάχιστους αριθμητικά οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει στην Ελλάδα για να εξασφαλισθεί η ικανοποιητική εκτέλεση των έργων δίχως σπατάλες.

Η Ελλάδα μολονότι συμφώνησε να συμμορφωθεί σε όλες τις υποδείξεις της Επιτροπής ως προς την εφαρμογή αυτών των ελέγχων, δεν είχε καταφέρει να το πετύχει μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η Κομισιόν εξουσιοδότησε στις αρχές Δεκεμβρίου την κα. Χούμπνερ να στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές προειδοποιώντας ότι θα διακοπούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Η Ελλάδα θα έχει κατόπιν περιθώριο ενός μηνός να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, με βάση δε τα επιχειρήματα που θα προβάλει στην απάντησή της αυτή, η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με τη διακοπή ή όχι των χορηγήσεων.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του κοινοτικού Ελεγκτικού Συνεδρίου οι έλεγχοι που πραγματοποιούν ιδιωτικά γραφεία για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ορθή διαχείριση των κοινοτικών πόρων και την εκτέλεση των διαφόρων συγχρηματοδοτούμενων έργων δεν ήταν ικανοποιητικοί το έτος 2003.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 123.000 οι νεκροί

Το μέγεθος της καταστροφής γίνεται αντιληπτό από αεροφωτογραφίες

Τουλάχιστον 123.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από το σεισμό και τα καταστροφικά σεισμικά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αξιωματούχοι στην Ινδονησία τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπερνά τους 80.000, αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Στη Σρι Λάνκα όπου πάνω από 27 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και ένα εκατομμύριο έμειναν χωρίς στέγη η κυβέρνηση του Κολόμπο έχει κινητοποιήσει το Στρατό για να επισκευάσει οδικές αρτηρίες και επικοινωνίες.

Τουλάχιστον 11.330 είναι τα ανθρώπινα θύματα στην Ινδία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στο αρχιπέλαγος των νήσων Άνταμαν και Νίκομπαρ, και στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Οι οργανώσεις αρωγής πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες να βοηθήσουν τους εκατομμύρια επιζώντες, οι οποίοι απομείνει μείνει χωρίς νερό, τρόφιμα ή καταφύγια.

Οι ομάδες εθελοντών που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές.

Φόβοι για νέα σεισμικά κύματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα μάχονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τροφή από τις οργανώσεις αρωγής.

Οι επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα νέες προκλήσεις

Οι μετασεισμοί και οι φόβοι για νέα σεισμικά κύματα έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους στην Ινδονησία και την Ινδία.

Οι ξένες κυβερνήσεις έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 220 εκατομμύρια σε βοήθεια - 35 εκατομμύρια απο τα οποία προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία συνεργάζονται για να συντονίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Χωρίς στέγη

Ο κ. Έγκελαντ είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες ώστε να θεωρηθεί επαρκής η βοήθεια που παρέχεται.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σύμφωνα με το διπλωμάτη του ΟΗΕ, είναι να βρεθεί στέγη για τα εκατομμύρια των κατοίκων που είδαν τις οικίες τους να καταστρέφονται από τη μανία των κυμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, την επαρχία Άτσε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεταδίδει ότι ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη Σρι Λάνκα τα απαραίτητα αγαθά μόλις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να διανέμονται.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα και οι 6.000 αγνοούμενοι στη χώρα είναι νεκροί.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προς ειρηνευτική συμφωνία στην Ουγκάντα

Οι στρατιώτες συχνά εκκένωναν ολόκληρα χωριά από το φόβο επιθέσεων ανταρτών

Την αισιοδοξία του ότι η πολυπόθητη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες του αποκαλούμενου Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Ουγκάντα.

Ο κ. Ρουχακάνα Ρουγκούντα είπε στο BBC ότι η συμφωνία ίσως υπογραφεί ακόμα και την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης, Σαμ Κόλο, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν τη σύρραξη με ειρηνικά μέσα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, μετά την εκεχειρία που είχε κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας.

Η δράση της αντάρτικης οργάνωσης, που στιγματίζεται από την απαγωγή περισσότερων από 20 χιλιάδων παιδιών, έχει οδηγήσει στο θάνατο και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια κυρίως Ουγκάντα.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων.

Οι οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

Χιλιάδες παιδιά έχουν γίνει θύματα απαγωγής από τους αντάρτες και έχουν γίνει μαχητές ή αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτονται οι προσφυγές του Γιανουκόβιτς

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε τρεις από τις τέσσερις προσφυγές του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ηττήθηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, κατά την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών.

Όμως, ο Βίκτορ Γιουσένκο δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής εάν ο αντίπαλός του δεν εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για να αμφισβητήσει τη νίκη του.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγορεί τον αντίπαλό του για πολλές παρατυπίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρα αναμένεται να εξετάσει την τέταρτη προσφυγή σύντομα.

Εάν απορριφθεί και αυτή, τότε ο Βίκτορ Γιουσένκο θα ανακηρυχθεί ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο κ. Γιουσένκο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους από τον αντίπαλό του.

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών είχε ανακηρυχθεί με ελάχιστη διαφορά ο κ. Γιανουκόβιτς, γεγονός που επέφερε τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις της αποκαλούμενης «πορτοκαλί επανάστασης».


Ο συμβιβασμός του Αριέλ Σαρόν

Ο Σιμόν Πέρες (αριστερά) έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται να ορίσει αναπληρωτή του τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σιμόν Πέρες, σε μία απόπειρα συμβιβασμού για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο μελλοντικός ρόλος του Σιμόν Πέρες ήταν το τελευταίο εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μία συνταγματική απαγόρευση που δεν επέτρεπε να υπάρχει πάνω από ένας αναπληρωτής του πρωθυπουργού.

Το ίδιο το Σύνταγμα όμως επιτρέπει την ύπαρξη αρκετών αναπληρωτών του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Ο νυν αναπληρωτής της κυβέρνησης Σαρόν, Εχούντ Ολμέρ, πρόκειται να διατηρήσει τη θέση του.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματισθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση Σαρόν παρέμεινε στην εξουσία χωρίς να διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία για έξι μήνες.

Ο Σιμόν Πέρες είναι τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Υπήρξε πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεπερνούν τους 112.000 οι νεκροί

Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι αγνοούμενοι έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 112.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από το σεισμό και τα καταστροφικά σεισμικά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αξιωματούχοι στην Ινδονησία τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπερνά τους 80.000, αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι οργανώσεις αρωγής πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειες να βοηθήσουν τους εκατομμύρια επιζώντες, οι οποίοι απομείνει μείνει χωρίς νερό, τρόφιμα ή καταφύγια.

Οι ομάδες εθελοντών που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές.

Φόβοι για νέα σεισμικά κύματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα μάχονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τροφή από τις οργανώσεις αρωγής.

Οι επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα νέες προκλήσεις

Οι μετασεισμοί και οι φόβοι για νέα σεισμικά κύματα έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους στην Ινδονησία και την Ινδία.

Οι ξένες κυβερνήσεις έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 220 εκατομμύρια σε βοήθεια - 35 εκατομμύρια απο τα οποία προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία συνεργάζονται για να συντονίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Χωρίς στέγη

Ο κ. Έγκελαντ είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες ώστε να θεωρηθεί επαρκής η βοήθεια που παρέχεται.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σύμφωνα με το διπλωμάτη του ΟΗΕ, είναι να βρεθεί στέγη για τα εκατομμύρια των κατοίκων που είδαν τις οικίες τους να καταστρέφονται από τη μανία των κυμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, την επαρχία Άτσε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεταδίδει ότι ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη Σρι Λάνκα τα απαραίτητα αγαθά μόλις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να διανέμονται.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα και οι 6.000 αγνοούμενοι στη χώρα είναι νεκροί.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σκοτώνονται ύποπτοι στη Σαουδική Αραβία

Η μία από τις βόμβες είχε τοποθετηθεί δίπλα σε αυτοκίνητο

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσε επτά άτομα που θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, λίγες ώρες μετά την έκρηξη δύο βομβών στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο σκοτώθηκε από την πρώτη βόμβα, η οποία εξερράγη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η δεύτερη βόμβα εξερράγη δίπλα σε ένα αυτοκίνητο και πιστεύεται ότι τραυμάτισε τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας εισέβαλαν σε ένα σπίτι και σκότωσαν επτά υπόπτους.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, για αυτό και δεν υπήρχαν πολλά θύματα, καθώς οι εργαζόμενοι στο υπουργείο είχαν φύγει.

Λίγα 24ωρα πριν οι αστυνομικές αρχές της χώρας είχαν σκοτώσει δύο ακόμη υπόπτους στη Ριάντ.

Η χώρα έχει εγκαινιάσει μία εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών από τον Μάιο του 2003.

Εκατοντάδες ύποπτοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας από τότε.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ιδρύεται Ακαδημία Τεχνών

Την ίδρυση ενός ανεξαρτήτου ιδρύματος, της «ακαδημίας τεχνών», που θα αφορά στις 4 παραστατικές τέχνες -κινηματογράφος, μουσική, θέατρο, χορός- προανήγγειλε σε εορταστικού χαρακτήρα συνάντησή του με τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι στην ακαδημία θα προσκληθούν να διδάξουν, πλην των Ελλήνων, και αλλοδαποί, διακεκριμένες προσωπικότητες των τεσσάρων τεχνών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, όπως και άλλων, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση μέχρι την άνοιξη του 2005.

Μεταξύ αυτών των σχεδίων νόμου είναι και εκείνο για τον Οργανισμό του υπουργείου όπως και ο αρχαιολογικός νόμος.

Ακόμη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αμέσως μετά τις εορτές θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών, την γενικότερη ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας και τις σχεδιασμένες αλλαγές στο ελληνικό κέντρο κινηματογράφου.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Θάνατος από ναρκωτικά στη φυλακή

Σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, οφείλεται ο θάνατος κρατούμενης των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού , που βρέθηκε νεκρή την Τρίτη στο κελί της.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, που πραγματοποίησε την νεκροψία και νεκροτομή, ο θάνατος της 40χρονης Κατερίνας Μπαϊλά, οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών, η οποία προκάλεσε πνευμονικό οίδημα και ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Η Κατερίνσα Μπαϊλά εκρατείτο για υπόθεση ναρκωτικών.

Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί η ουσία και να τεκμηριωθεί η ιατροδικαστική εξέταση.

Την Τετάρτη μετέβη στις γυναικείες φυλακές εισαγγελέας, ο οποίος λαμβάνει καταθέσεις, από κοινού με τον εισαγγελέα των Φυλακών Αντώνη Λιόγα, από κρατούμενες που το βράδυ της Τρίτης βρέθηκαν σε τέστ ανάλυσης ούρων θετικές στη χρήση ναρκωτικών.

Η έρευνα του εισαγγελέα θα επεκταθεί και στο προσωπικό φύλαξης των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

Σχετικά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, Ευάγγελο Φλωράτο, και του τόνισε την ανάγκη να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό το σχετικό πόρισμα, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην υπόθεση, χωρίς καθυστέρηση.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

Στους δέκα οι αγνοούμενοι

Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα

Στους δέκα κατέβασε τον αριθμό των αναζητούμενων ελλήνων, στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, το υπουργείο Εξωτερικών.

O εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι «ο αριθμός των αναζητουμένων - αγνοουμένων παρουσιάζει τάση μείωσης.

Είμαστε σε θέση τώρα να μιλάμε για 10 άτομα (αναζητούμενα), βάσει επαρκώς διασταυρωμένων πληροφοριών», έναντι δεκαεπτά με δεκαοκτώ της Τετάρτης.

Ο κ. Κουμουτσάκος, αφού επανέλαβε ότι «δεν έχει αναφερθεί θάνατος ή πνιγμός ή βαρύς τραυματισμός έλληνα πολίτη», ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πανέτοιμο το αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας, που θα μεταφέρει 25 μέλη της ΕΜΑΚ και τον εξοπλισμό τους στο Πουκέ της Ταϊλάνδης.

Το αεροσκάφος αναχωρεί την Πέμπτη, μόλις δώσουν την άδεια οι αρχές της Ταϊλάνδης.

Εν τω μεταξύ, με πτήση των ταϊλανδικών αερογραμμών επιστρέφουν από την Μπανγκόκ 19 έλληνες παραθεριστές, στους οποίους χορήγησε χρήματα και ταξιδιωτικά έγγραφα, η εκεί ελληνική πρεσβεία.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ζητήσει να της διατεθεί αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο θα εκτελέσει την πτήση Αθήνα - Μιλάνο - Μάλε Κολόμπο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει δεκτό το αίτημα και εκκρεμεί η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών.

Πρόβλεψη σεισμολόγου

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει «τα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός στην Ελλάδα που μπορεί να είναι είτε μεγάλος σεισμός στη θάλασσα, είτε μικρότερος στη στεριά, αλλά με αρκετές συνέπειες».

Ο κ. Τσελέντης απέδωσε την εκτίμηση του αυτή στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής και δεν το συνέδεσε άμεσα με τον σεισμό του Ινδικού.

Συσσωρεύεται αρκετή ενέργεια σε περιοχές όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο και ο ανατολικός Κορινθιακός και μπορεί να έχουμε ένα «μεγάλο» γεγονός «τα επόμενα δύο, τρία, πέντε χρόνια», είπε και κάλεσε την πολιτεία σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμός στον Ινδικό θα επηρεάσει οπωσδήποτε το σεισμικό δυναμικό της Ελλάδος.

Τέλος, ο καθηγητής δήλωσε ότι «ως χώρα είμαστε γυμνοί στα τσουνάμι και αν ξανασυμβεί το φαινόμενο του 1956 θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματικός ο «βασικός μέτοχος»;

Το νέο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», όπως και ο ισχύων σχετικός νόμος («νόμος Βενιζέλου»), όπως και το σχετικό άρθρο του ελληνικού συντάγματος έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό καταγράφεται σε επιστολή που απέστειλε στα επτά συναρμόδια ελληνικά υπουργεία η γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε, που θεωρεί ότι πλήττεται δια των συγκεκριμένων η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων.

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι αυτή έχει αποσταλεί τρεις ημέρες προ της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο και ότι «δεν λαμβάνει υπόψιν του ο αποστολέας ότι τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και άρα συνιστούν δημόσια υπηρεσία, βάσει του άρθρου 15».

Η κυβέρνηση έχει λάβει όλες τις πρόνοιες, ώστε ο νέος νόμος να εφαρμόζει πρωτίστως το ελληνικό σύνταγμα και να είναι συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο, προσέθεσε, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι ο συντάκτης της επιστολής δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

»Είναι χαρακτηριστικό, επί παραδείγματι, ότι αναφέρεται σε απαγόρευση για συγγενείς μέχρι 4ου βαθμού, όταν το νέο νομοσχέδιο αναφέρεται σε συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού».

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας είπε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τροποποιεί τον προηγούμενο νόμο, σημειώνοντας ότι έχει κατατεθεί στην Βουλή αλλά δεν έχει ακόμα συζητηθεί.

«Υποθέτω ότι οι βουλευτές θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διατάξεις που δεν είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο θα διορθωθούν», ανέφερε.

Στο θέμα του νομοσχεδίου επανήλθαν, λόγω της επιστολής, και κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος πρόσφατα είχε εκφράσει διαφωνίες για το σχέδιο που ωστόσο υπογράφει ως συναρμόδιος υπουργός.

Οι συνεργάτες του υπουργού χαρακτήρισαν «σαθρό» το επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να εκφράσει διαφωνία, αφού είχε βάλει την υπογραφή του στο νομοσχέδιο, ειδικώς διότι ο κ. Σουφλιάς είχε εκφράσει στην κυβερνητική επιτροπή τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον το νομοσχέδιο είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αγνοούμενοι και «μέτοχος»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ζητείται ελπίς....Θρίλερ με Έλληνες αγνοούμενους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Χωρίς εξετάσεις σε έντεκα υπουργεία. Τι αποφάσισε η τριμελής Διυπουργική Επιτροπή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Κύμα αγάπης για τους κατατρεγμένους. Εντυπωσιακή ανταπόκριση των Ελλήνων στην τραγωδία της Ασίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Αυξήσεις 5,5-6,2% σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι μισθοί από 1.1.2005.

Η ΑΥΓΗ: Στέλνουν κόλλυβα αντί για βοήθεια! Ινδικός: Αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν οι επιδημίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλα στο φως για τις κλεψιές στο ΙΚΑ. Με εντολή του Πάνου Παναγιωτόπουλου στη διοίκηση του Ιδρύματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βοήθεια! Άρχισε αγώνας δρόμου για να νικηθούν η πείνα και οι επιδημίες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Γενναία "μπόνους" για αστυνομικούς. Πρωτοποριακό σχέδιο επιβράβευσης επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΕΘΝΟΣ:Ανάβει κόκκινο για τον "βασικό μέτοχο". Ευρωπαϊκή Ένωση: Παραβιάζει κατάφωρα την κοινοτική νομοθεσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ καταγγέλλει:Αλχημιστής λογιστής ο Σημίτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φόβοι για τσουνάμι στις Κυκλάδες. Όπως προκύπτει από ειδική μελέτη σεισμολόγων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ευκαιρίες για καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Παγκόσμιος συναγερμός. Βοήθεια στη ρημαγμένη περιοχή και εγκατάσταση δικτύου προειδοποίησης.

ΕΞΠΡΕΣ: "Πολεοδομικό νοικοκύρεμα. Με ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει το καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών".

ΕΣΤΙΑ:Παγκόσμια σοκ από την καταστροφή. Άφωνη η ανθρωπότης παρακολουθεί τις εικόνες φρίκης.

ESPRESSO:Μυστήριο και φόβος για τα Ρίχτερ. Πρόκειται για προσεισμικό φαινόμενο; Στέρεψαν οι πηγές του Λάδωνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευρωπαϊκό χαστούκι στον "βασικό μέτοχο". Επιστολή της Κομισιόν στην κυβέρνηση-αυστηρή προειδοποίηση πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγνοούνται 10 Έλληνες στον τόπο θεομηνίας. Αναζητούνται 20 στις Μαλδίβες.

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι ξένοι "παίκτες" αλλάζουν το τοπίο στο λιανικό εμπόριο. Μόνο στο "Κ": Ανάλυση των αποτελεσμάτων του κλάδου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κορυφώνεται η αγωνία . Σε εξέλιξη οι έρευνες για 10 Έλληνες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κινητοποίηση ιδιωτικού τομέα για έργα 8 δισ. ευρώ. Συμβάσεις παραχώρησης θα υπογραφούν εντός του 2005".

ΤΑ ΝΕΑ:50.000 παιδιά κατάπιε το τσουνάμι. Χωρίς στέγη, τροφή, νερό 5.000.000 άνθρωποι.

Η ΝΙΚΗ:Συμφορά χωρίς τέλος. Θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 100.000 οι νεκροί. Αναζητούνται δέκα Έλληνες τουρίστες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Αυγαταίνουν κέρδη και φτώχεια. "Θερμοκήπιο" οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

TRAFFIC NEWS: Μαύρη Πρωτοχρονιά για δεκάδες Έλληνες. Ο Παράδεισος που έγινε κόλαση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:"Τσουνάμι" στην αγορά Θεσσαλονίκης. Στις γιορτές κορυφώθηκε η κρίση κατανάλωσης.

Η ΧΩΡΑ:Δεν υπάρχουν σημεία ζωής για δέκα Έλληνες. Κορυφώνονται η αγωνία και το δράμα των συγγενών.

Μetro:Θρίλερ για 10 Έλληνες. Για "αγνοούμενους" που αναζητούνται κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών.

Ινδικός Ωκεανός-Τσουνάμι

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την ώρα της πιο μεγάλης δοκιμασίας των λαών της νοτιοανατολικής Ασίας, η υπερδύναμη του πλανήτη και ο πιστός της σύμμαχος δηλώνουν "απόντες". Οι κκ Μπους και Μπλέρ δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να διακόψουν τις διακοπές τους".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "κι ενώ ο σοβαρός κίνδυνος επιδημιών και λιμών απειλεί να μεγιστοποιήσει την καταστροφή, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε αντεγκλήσεις περί "φιλαργυρίας"- ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους μίλαγε για "αμερικανική γενναιοδωρία" που μεταφράζεται σε "βοήθεια" 35 εκατ. δολαρίων (ποσό αστείο, μπροστά στα 100 δισ. δολάρια το χρόνο που δαπανά η αμερικανική κυβέρνηση για την κατοχή του Ιράκ). Την ίδια στιγμή τα ασιατικά και άλλα χρηματιστήρια έκαναν ρεκόρ".

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι " θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ οι καταστροφές που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας , όπως υπολογίζουν διεθνείς οικονομικοί οίκοι. Οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών και οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να υπολογίσουν το πιθανό οικονομικό κόστος από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την "επέλαση" των τσουνάμι στη ΝΑ Ασία, την ώρα που δέος προκαλούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών".

Σύμφωνα με την ESPRESSO "το φονικό τσουνάμι, που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες αγνοούμενους και τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές και ανείπωτο πόνο, δεν προκάλεσε ούτε ένα θύμα στο ζωικό βασίλειο".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μία ολόκληρη γενιά ξεκλήρισε ο μεγάλος σεισμός του Ινδικού Ωκεανού. Υπολογίζεται ότι περί τις 50.000 παιδιά χάθηκαν στα παλιρροϊκά κύματα. Νέα απειλή στην περιοχή είναι η πείνα και η δίψα, τουλάχιστον για 5.000.000 ανθρώπους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διεθνής κινητοποίηση γι στην ανακούφιση των χωρών του Ινδικού, ενώ ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις για να εγκατασταθεί παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης. Ήδη συγκεντρώθηκαν 250 εκατ. δολάρια αλλά είναι συγκινητική και η προσφορά των απλών ανθρώπων".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ένα κύμα ανθρωπιάς απλώθηκε σε όλο τον κόσμο μετά την τρομοκρατική καταστροφή στη ΝΑ Ασία. Στη χώρα μας χιλιάδες συμπολίτες μας απευθύνονται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσφέρουν βοήθεια σε χρήματα, τρόφιμα και ρουχισμό, δίνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τους αδελφούς τους όπου Γης. Οι ανάγκες βέβαια είναι μεγάλες και θα χρειαστεί να γίνουν πιο απλόχερες οι δυτικές κυβερνήσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "όσο περνούν οι ώρες και αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας στον Ινδικό Ωκεανό επιβεβαιώνονται δυστυχώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις, ότι στα δεκάδες χιλιάδες θύματα που άφησε πίσω του ο τρομακτικός σεισμός των 8,9 Ρίχτερ υπάρχουν και Έλληνες".

Βασικός μέτοχος

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Ως προς την συνταγματική πτυχή του θέματος, ο υπουργός Επικρατείας έχει απόλυτο δίκαιο. Το Σύνταγμα της χώρας μας πράγματι αυτά ορίζει, το δε κατατεθέν νομοσχέδιο εναρμονίζεται πλήρως προς τις διατάξεις του. Επομένως η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μάλιστα προτού κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, υπήρξε άστοχη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να κάνη υποδείξεις σε κυβέρνηση κράτους-μέλους, για ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή. Ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί αν νόμος κράτους-μέλους προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο."

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει πως "Η εξασφάλιση "διαφάνειας" (που όλοι την θέλομε) πρέπει να στηρίζεται σε ακλόνητα νομικά αλλά ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ θεμέλια. Δεν μπορεί, συνεπώς, να μην περιλαμβάνονται σε εκείνους που δεν επιτρέπεται να υπογράφουν συμβάσεις με το Δημόσιο οι συγγενείς (2ου η 3ου βαθμού...) υπουργών, γραμματέων και πάσης φύσεως κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών. Η λεγόμενη "διαπλοκή" γίνεται μήπως χωρίς την έγκριση των στελεχών αυτών?"

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Προειδοποιητικό "καμπανάκι" για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου για το "βασικό μέτοχο" επιχειρήσεων-Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με το κοινοτικό δίκαιο χτύπησε στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένες διατάξεις του εκφράζονται και στους κόλπους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "Απόπειρα υπονόμευσης του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο με τη συμμετοχή και ανθρώπων που ανήκουν στο περιβάλλον Σημίτη και δραστηριοποιούνται σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Κατάφωρη αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον "βασικό μέτοχο". Με έγγραφό της ανάβει "κόκκινο φως" για τις διατάξεις του. Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης".

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ευρύτατες αλλαγές στη λειτουργία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επέρχονται με τη νέα εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών. Σε πολλές περιπτώσεις οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ".

Αυξήσεις σε δημόσιο - ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "αυξήσεις που θα κινούνται υψηλότερα του πληθωρισμού (5,5% ως 6,2%) θα λάβουν από το νέο χρόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ".

Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οι χιλιάδες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, η δημιουργία του θεσμού των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας και η επαναφορά των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης προσφέρουν ευκαιρίες για καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις".

Κυπριακό

Η METRO γράφει " Τον έντονο προβληματισμό της διατυπώνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου για το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό. Στο μεταξύ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ κατήγγειλε νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Η Τουρκία ακολουθεί αλαζονική πολιτική τακτικής στο Κυπριακό με στόχο να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με το 10 νέα κράτη μέλη επιδεικνύοντας ασέβεια τόσο έναντι της ΕΕ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί αδιάσπαστο μέρος της Ένωσης, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας."

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισηγηθεί στη Ρωσία διμερείς διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας για το Κυπριακό, αλλά συνάντησαν την άρνηση της Μόσχας, που απάντησε ότι η θέση της στο Κυπριακό δεν αλλάζει".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "Κινητικότητα στο Κυπριακό αναμένει το Φεβρουάριο του 2005 η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε δηλώσεις τους τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα επίλυση του ζητήματος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Προς ειρηνευτική συμφωνία στην Ουγκάντα

Οι στρατιώτες συχνά εκκένωναν ολόκληρα χωριά από το φόβο επιθέσεων ανταρτών

Την αισιοδοξία του ότι η πολυπόθητη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες του αποκαλούμενου Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Ουγκάντα.

Ο κ. Ρουχακάνα Ρουγκούντα είπε στο BBC ότι η συμφωνία ίσως υπογραφεί ακόμα και την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης, Σαμ Κόλο, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν τη σύρραξη με ειρηνικά μέσα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, μετά την εκεχειρία που είχε κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας.

Η δράση της αντάρτικης οργάνωσης, που στιγματίζεται από την απαγωγή περισσότερων από 20 χιλιάδων παιδιών, έχει οδηγήσει στο θάνατο και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια κυρίως Ουγκάντα.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Με αργούς ρυθμούς η διεθνής βοήθεια

Οι κάτοικοι της επαρχίας Άτσε στην Ινδονησία χρειάζονται την άμεση βοήθεια της διεθνούς κοινότητας

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Ο κ. Έγκελαντ είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες ώστε να θεωρηθεί επαρκής η βοήθεια που παρέχεται.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σύμφωνα με το διπλωμάτη του ΟΗΕ, είναι να βρεθεί στέγη για τα εκατομμύρια των κατοίκων που είδαν τις οικίες τους να καταστρέφονται από τη μανία των κυμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, την επαρχία Άτσε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεταδίδει ότι ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη Σρι Λάνκα τα απαραίτητα αγαθά μόλις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να διανέμονται.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα και οι 6 χιλιάδες αγνοούμενοι στη χώρα είναι νεκροί.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων σε 11 χώρες ανέρχεται σε περισσότερα από 82 χιλιάδες.

Συνασπισμός αρωγής

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν συνασπισμό με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, ώστε να ηγηθούν της παροχής βοήθειας και των εργασιών ανοικοδόμησης, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις αρωγής.

Ο πρόεδρος Μπους έκανε λόγο για «ασύλληπτη θλίψη», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανταποκριθεί στα αιτήματα για βοήθεια.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην περιοχή δύο νηοπομπές στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπλανοφόρα, ενώ κατασκοπευτικοί δορυφόροι συνδράμουν στο έργο της αποτίμησης των ζημιών.

Παράλληλα, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδάς, δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια που είχαν αρχικά ανακοινώσει.

Συνολικά, οι τρεις χώρες θα προσφέρουν περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την ανακούφιση των πληγέντων έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι θα προσφέρει η Ισπανία, περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια.

Προειδοποιήσεις για νέο τσουνάμι

Πανικός επικράτησε στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Νάντου και στο νησί Ανταμάν, όταν οι τοπικές κυβερνητικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση μετά από έναν μετασεισμό για πιθανό νέο τσουνάμι.

Οι ήδη πληγέντες κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές, κάτι που έπραξαν με κάθε μέσο.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 04:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια στους πληγέντες

Οι προσπάθειες συντονισμού των σωστικών συνεργείων από πολλές χώρες του κόσμου και η προσφορά οικονομικής βοήθειας και τροφίμων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων από το κύμα τσουνάμι στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες.

Όπως γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), όλος ο κόσμος συμμετέχει σε μια «αποστολή ελέους», καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς, πλησιάζοντας τις εκατό χιλιάδες.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ, με την αποστολή πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων, ελαφρών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροπλάνων και εμπορευματοκιβωτίων τροφίμων.

Η Τέλεγκραφ σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον από κοινού με την Ινδία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία θα αναλάβει το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας, κάτι που ωστόσο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πράξει και η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, εκτενής αναφορά γίνεται στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει σε 15 εκατομμύρια στερλίνες την οικονομική βοήθεια που προσφέρει, μετά από έντονες επικρίσεις για το αρχικό ποσό που είχε ανακοινωθεί.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φτάσει στις πληγείσες περιοχές δεν είναι εύκολο να διανεμηθεί όπου πρέπει.

«Θα εγκαταλείψει ο κόσμος τους πληγέντες», διερωτάται στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η Γκάρντιαν (The Guardian).

Η εφημερίδα επικαλείται τις ανησυχίες εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων αρωγής, οι οποίοι εκτιμούν ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη διαχείριση κρίσεων, Νταβίντ Ναμπάρο, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στις πληγείσες χώρες στερούνται αυτή τη στιγμή των βασικών αγαθών και συνθηκών για τη διαβίωσή τους.

Η Γκάρντιαν τονίζει ότι οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να συνεισφέρουν πολύ περισσότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ο κίνδυνος των μολυσματικών ασθενειών που ελλοχεύουν, όπως η χολέρα, ο τύφος και η ελονοσία.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) καλεί στην πρώτη της σελίδα καθέναν από τους αναγνώστες να συνεισφέρει στην ανακούφιση των πληγέντων, δημοσιεύοντας κουπόνι προσφοράς χρηματικής βοήθειας.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το ποσό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης ανέρχεται περίπου στο ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το ποσό που έχει συγκεντρωτικά ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις, μετά βίας καλύπτει το ένα δέκατο αυτού.

Η Ιντιπέντεντ τονίζει επίσης τον κίνδυνο επιδημιών, προσθέτοντας ότι ορισμένα κατοικημένα νησιά του Ινδικού είναι τόσο απομονωμένα, ώστε κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο υπάρχουν επιζώντες.

Οι Τάιμς (Times) φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους μια προσωπική ιστορία, του Ελβετού ασφαλιστή Γιόζεφ Βάβρινα, ο οποίος παραθέριζε με τη σύζυγό του στο θέρετρο Χάο Λακ της Ταϊλάνδης.

Η σύζυγος του κ. Βάβρινα βρήκε το θάνατο κατά τη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής. Οι Τάιμς αναφέρονται στο θρήνο του και την απόφασή του να αποτεφρώσει τη σορό της νεκρής συζύγου του σε έναν ερημικό ναό Βουδιστών, ενώ δημοσιεύουν μάλιστα φωτογραφία της νεκρικής πυρός.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, αναφέροντας ότι ίσως φτάσουν τις 100.000.

Παράλληλα, η εφημερίδα μεταφέρει τις επικρίσεις οργανώσεων αρωγής για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ολιγωρία των αρχών της Ταϊλάνδης

Ο αριθμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 1600

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊλάνδης είχε πλήρη γνώση του μεγέθους της σεισμικής δόνησης στον Ινδικό Ωκεανό, μία ώρα πριν το πρώτο τσουνάμι πλήξει τις παράκτιες περιοχές της χώρας, ωστόσο αποφάσισε να μην εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση.

Η ολιγωρία των αρμοδίων αρχών της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οφείλεται στο φόβο ότι μια προειδοποιητική ανακοίνωση χωρίς αποδείξεις για επερχόμενα κύματα τσουνάμι θα οδηγούσε σε κατηγορίες για πρόκληση πανικού και αναίτιου πλήγματος στην τουριστική βιομηχανία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της Ταϊλανδής σεισμολόγου, Σουμαλέε Πράτσουαμπ, η οποία δικαιολογώντας τη μοιραία όπως αποδείχθηκε απόφαση των συναδέλφων της, λέει ότι δεν προκαλούν όλοι οι σεισμοί τσουνάμι.

Υπό το φόβο ότι μια πιθανή λανθασμένη εκτίμηση θα τους έθετε στο στόχαστρο τουριστών και τουριστικών αρχών, οι σεισμολόγοι και μετεωρολόγοι της χώρας προτίμησαν να μην προβούν σε καμία ανακοίνωση.

Η ίδια σεισμολόγος σημειώνει ότι πριν από πέντε χρόνια οι αρμόδιες αρχές της Ταϊλάνδης είχαν διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια με τα οποία ζητούσαν από τους παραθεριστές να απομακρυνθούν από τη θάλασσα και τις παραλίες της χώρας σε περίπτωση που αισθανθούν κάποια σεισμική δόνηση.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν επιβεβαιώσει το θάνατο περισσοτέρων των 1600 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 473 ξένοι τουρίστες, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 4000 άτομα, εκ των οποίων περίπου χίλιοι Σουηδοί.

Μόνο στο θέρετρο Χάο Λακ, δημοφιλή προορισμό τουριστών από την Ευρώπη, έχουν εντοπιστεί χίλια πτώματα, αριθμός που εκτιμάται ότι τελικά θα τριπλασιαστεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.