Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-11

  1. Μακριά από το Γκουαντάναμο και τα κινητά
  2. Προθεσμία για σταδιακή μείωση ελλειμμάτων
  3. Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο
  4. Αύξηση δαπανών για την ασφάλεια στο Ιράκ
  5. Συγχαρητήρια Σαρόν στον Αμπάς
  6. Νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας
  7. Τουρκικές ακταιωροί στα Ίμια
  8. Ρητές δεσμεύσεις για άμεση βοήθεια
  9. Τουρκικές ακτοφυλακίδες στα Ίμια
  10. Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη
  11. Πιστοί στο κυβερνητικό πρόγραμμα
  12. Εντάσεις με το βαμβάκι
  13. Επίθεση κατά κυβέρνησης
  14. Στο εδώλιο η παράδοση
  15. Βαμβάκι και «βασικός μέτοχος»
  16. Κύμα βίας στο Ιράκ
  17. Ο Αμπάς κάνει το πρώτο βήμα
  18. Πολύνεκρη επίθεση στο Τικρίτ
  19. Σε μετρητά και άμεσα
  20. Κάλπες εναντίον όπλων

Μακριά από το Γκουαντάναμο και τα κινητά

Η επικείμενη απελευθέρωση πέντε εγκλείστων από την αμερικανική βάση φυλακή και οι κίνδυνοι για τα παιδιά από τη χρήση κινητών τηλεφώνων απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

«Χίλιες ημέρες στην κόλαση» είναι ο πηχυαίος τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που σημειώνει ότι πέντε «ύποπτοι τρομοκράτες» - τέσσερις Βρετανοί και ένας Αυστραλός - πρόκειται να αποφυλακισθούν από το αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μετά από τρία χρόνια εγκλεισμού και χωρίς να γνωρίζουν ακόμα και σήμερα τις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Η εφημερίδα χαιρετίζει την εξέλιξη αλλά παράλληλα εκφράζει προβληματισμό καθώς «η αποφυλάκιση διασφαλίστηκε μόνο ύστερα από βρετανική δέσμευση ότι οι ύποπτοι θα διωχθούν ποινικά μόλις επιστρέψουν στη χώρα.

Ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ τονίζει ότι η απελευθέρωση των τελευταίων εγκλείστων βρετανικής καταγωγής δεν πρόκειται να θέσει τέρμα στο «άγος του Γκουαντάναμο».

«Μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστό εάν η αποφυλάκισή τους οφείλεται σε έλλειψη στοιχείων που θα στοιχειοθετούσαν τις εναντίον τους κατηγορίες, εάν αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τον πιστό σύμμαχο Τόνι Μπλερ ή εάν εντάσσεται στο πλαίσιο επιχείρησης δημοσίων σχέσεων των ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η διεθνής εικόνα τους» σημειώνει ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ.

Και προσθέτει: «Για όσο διάστημα παραμένουν κρατούμενοι εκατοντάδες άνθρωποι υπό συνθήκες που αντιβαίνουν στις διεθνείς συμβάσεις και στο αμερικανικό δίκαιο, το Γκουαντάναμο θα αποτελεί σύμβολο ντροπής για την Ουάσινγκτον και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει λόγω της απελευθέρωσης πέντε κρατουμένων».

«Αγώνας ελευθερίας μπροστά στην κοινή γνώμη»

Με αυτό το τίτλο η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επικεντρώνει την προσοχή της στην εκστρατεία που διεξήγαν εδώ και τρία χρόνια οι οικογένειες των τεσσάρων υπόπτων, προκειμένου είτε να απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες είτε να αποφυλακισθούν.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) προβλέπει ότι οι Βρετανοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν πλέον μια ζωή ελευθερίας πίσω στην πατρίδα αλλά υπό το άγρυπνο μάτι της αστυνομίας.

Ενώ στο άρθρο γνώμης της υπό τον τίτλο «Σκληρή Δικαιοσύνη», η εφημερίδα εκφράζει αμέριστη εμπιστοσύνη στην ορθοκρισία των βρετανικών δικαστηρίων και στην ικανότητά τους να βρουν τη χρυσή οδό ανάμεσα στην προστασία της χώρας από τρομοκράτες και στην προστασία των βασικών ατομικών ελευθεριών.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στο Γκουαντάναμο εξακολουθούν να κρατούνται εκατοντάδες χωρίς βοήθεια ή ελπίδα απελευθέρωσης - και ανάμεσά τους πέντε άνθρωποι που διέμεναν στη Βρετανία χωρίς να είναι Βρετανοί υπήκοοι.

Επικίνδυνη συνήθεια

Αλλά οι Τάιμς επιλέγουν για κύριο θέμα τους τη δημοσίευση τεσσάρων επιστημονικών ερευνών για τους κινδύνους που επιφέρει η χρήση κινητών τηλεφώνων ιδίως σε ανηλίκους.

«Τα παιδιά αντιμέτωπα με κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων» είναι ο τίτλος.

Ενώ στη Γκάρντιαν (The Guardian) διαβάζουμε: «Οι επαΐοντες ξεκαθαρίζουν: Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό, λόγω ανησυχιών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις».

«Μην επιτρέπετε σε παιδιά κάτω από 9 χρονών να χρησιμοποιούν κινητό» τιτλοφορείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ, και στον υπότιτλο διαβάζουμε «Και οι κάτω των 14 ετών δεν πρέπει να κάνουν μεγάλη χρήση, προειδοποιεί η ανεξάρτητη αρχή ραδιενέργειας».

Η εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι η ζήτηση στις επικίνδυνες ηλικίες χρηστών έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στη Βρετανία 592 χιλιάδες παιδιά από 3 έως 8 ετών δηλαδή 14% της ηλικιακής ομάδας - έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο, αναφέρει η εφημερίδα.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Προθεσμία για σταδιακή μείωση ελλειμμάτων

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Σε υπερβολικά επίπεδα έχουν ανέλθει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας

Εγκρίνει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διήμερη σύνοδό της στις Βρυξέλλες, την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί διετής χρονική προθεσμία στην Ελλάδα για να τη διευκολύνει στη σταδιακή μείωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων της.

Στη σύνοδο ανταλλάχθηκαν απόψεις για την οριστικοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα, τις οποίες θα συζητήσει και θα εγκρίνει το προσεχές ECOFIN (17-18 Ιανουαρίου).

Επιπλέον, πλην της διετούς προθεσμίας εξειδικεύθηκαν και οι επιμέρους συστάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι νέες, αλλά περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που υπέβαλε στα τέλη του προηγούμενο έτους η Αθήνα στην Επιτροπή.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές κινούνται είναι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, όπως π.χ. ο περιορισμός αύξησης μισθών και η αύξηση των εσόδων με ιδιωτικοποιήσεις και νέα φορολογικά μέτρα, που είναι ήδη γνωστά από σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο

Μοαζέν Μπεγκ και Φερόζ Αμπάσι, δύο από τους Βρετανούς που θα απελευθερωθούν από το Γουαντάναμο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να απελυθερώσουν τους εναπομείναντες τέσσερις Βρετανούς υπηκόους που κρατούνται στη ναυτική βάση του κόλπου του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε την ευθύνη «αποτροπής των Βρετανών απελευθερωθέντων από την ανάμιξή τους σε μελλοντικές τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Την ίδια ευθύνη ανέλαβε, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, καθώς όπως έγινε γνωστό, ελεύθερος θα αφεθεί και ένας Αυστραλός κρατούμενος.

Η επιστροφή των τεσσάρων στη Βρετανία, μετά από σχεδόν τρία χρόνια κράτησής τους χωρίς κατηγορίες, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη συνέχεια εάν οι απελευθερωθέντες, που είναι όλοι μουσουλμάνοι, θα πρέπει να συλληφθούν και πάλι, με βάση το βρετανικό αντιτρομοκρατικό νόμο, λόγω υποψιών για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Και οι τέσσερις ζητούν αποζημιώσεις, καταγγέλλοντας ότι υπέστησαν κακοποιήσεις στο Γουαντάναμο.

Τον περασμένο Μάρτιο άλλοι πέντε Βρετανοί κρατούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τη βάση του Γουαντάναμο, διατυπώνοντας επίσης κατηγορίες περί κακοποίησης.

Στη ναυτική βάση των ΗΠΑ παραμένουν έγκλειστοι περισσότεροι από 550 άνθρωποι.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση δαπανών για την ασφάλεια στο Ιράκ

Αμερικανός στρατιώτης στην Τικρίτ

Ενώ το Ιράκ προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουϊ, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο των δαπανών για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους αντάρτες, που συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις επιθέσεις.

Στα τελευταία περιστατικά βίας τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις Τικρίτ και Γιουσιφίγια.

Παράλληλα, ο κ. Αλάουϊ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα, όπου οι πολίτες δε θα σταθεί να δυνατό να προσέλθουν στις κάλπες, λόγω της βίας εχθρικών δυνάμεων, όπως είπε.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι περιοχές αυτές δε θα είναι πολλές.

Ο Ιρακινός μεταβατικός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι δολιοφθορές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ, έχουν στοιχίσει στη χώρα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμείωτη η βία

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τελευταία περιστατικά βίας στο Ιράκ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Έξι Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στην πόλη Τικρίτ, ενώ τουλάχιστον επτά πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη Γιουσιφίγια, νότια της Βαγδάτης, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο.

Επίσης, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στην πόλη Σαμάρα.

Τη Δευτέρα, στη Βαγδάτη δολοφονήθηκαν ο υπαρχηγός της αστυνομίας και ο γιος του, επίσης αστυνομικός, έξω από το σπίτι τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Φαλούτζα

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι μόλις 8500 κάτοικοι της Φαλούτζα έχουν επιστρέψει στις οικίες τους, δύο μήνες μετά την ανακατάληψη της πόλης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η υπηρεσία υπολογίζει ότι από τους συνολικά 300 χιλιάδες κατοίκους, οι 85 χιλιάδες επέστρεψαν για να δουν τις συνθήκες στην πόλη, αλλά ένα ποσοστό 10% αυτών αποφάσισε να μείνει.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 22:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συγχαρητήρια Σαρόν στον Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 62,3%

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, τηλεφώνησε στο νέο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, για να τον συγχαρεί για τή νίκη του στις εκλογές της Κυριακής.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί περίπου δέκα λεπτά και συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεχίσουν το διάλογο μεταξύ τους στο εγγύς μέλλον.

Νωρίτερα ο κ. Σαρόν είχε δηλώσει ότι αναμένει να συναντήσει τον κ. Αμπάς εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζει την τηλεφωνική αυτή συνομιλία ως σημαντική ένδειξη της νέας πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή, μετά την εκλογή Αμπάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνούνταν επί τέσσερα χρόνια να μιλήσει με τον προκάτοχο του νέου Παλαιστινίου προέδρου, τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ισραηλινές πηγές, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Σαρόν σκέπτεται να αναθέσει στους Παλαιστινίους τα καθήκοντα ασφαλείας στις πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Αρχή εξήγγειλε σχέδια αναδιάρθρωσης των δυνάμεων ασφαλείας.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

Ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτοφ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επέλεξε έναν πρώην δικαστή ομοσπονδιακού εφετείου ως το νέο υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο λόγος για τον Μάικλ Τσέρτοφ, ο οποίος δέχθηκε τα εύσημα του Αμερικανού προέδρου, που χαρακτήρισε το διάδοχο του Τομ Ριτζ ως «εξαίρετο στοχαστή», προσθέτοντας ότι ο κ. Τσέρτοφ επιτέλεσε κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο Μάικλ Τσέρτοφ πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης- θεωρείται η κινητήριος δύναμη πίσω από πολλές αμφιλεγόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγορούν για περιορισμό των δικαιωμάτων υπόπτων εγκληματιών.

Η επιλογή Τσέρτοφ έρχεται ένα μήνα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην διευθυντή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπέρναρντ Κέρικ, για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, λόγω καταγγελιών για παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης, που αφορούσε την οικονόμο του.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικές ακταιωροί στα Ίμια

Δύο τουρκικές ακταιωροί προσέγγισαν την περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πρωί της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, προσέγγισε την περιοχή στα ελληνικά χωρικά ύδατα μία τουρκική ακταιωρός, ενώ στις 11.30 άλλη ακταιωρός περιέπλεε της περιοχής.

Σκάφος του ελληνικού λιμενικού έσπευσε στο σημείο καλώντας τα δύο τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν. Τελικά, αυτά αποχώρησαν από την περιοχή και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στις 13.50.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις το γενικό επιτελείο, θεωρώντας ότι το περιστατικό αποτελεί ένδειξη διαφοροποίησης στην τουρκική στάση, τόσο ως προς το χρόνο παραμονής των σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, όσο και την άρνηση να αποχωρήσουν από την περιοχή άμεσα, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το γεγονός κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι «συμπεριφορές όπως αυτές, δε συνάδουν με την στάση που θα πρέπει να τηρούν υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες έναντι κρατών - μελών, καθώς επίσης και με την ευρωπαϊκή αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε ότι «οι συμπεριφορές αυτές παρακολουθούνται και αξιολογούνται» και πως «σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται η πρακτική των διαβημάτων και της ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ρητές δεσμεύσεις για άμεση βοήθεια

Την ανταπόκριση και το συντονισμό της διεθνούς κοινότητας στην κρίση του Ινδικού Ωκεανού συζητούν τα κράτη δωρητές στη Γενεύη

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, εξέφρασε τον ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των δωρητών κρατών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Γενεύης, με στόχο την ενίσχυση των χωρών του Ινδικού που έχουν πληγεί από το καταστροφικό τσουνάμι.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, στην έναρξη της διάσκεψης είχε ζητήσει την επίσπευση της διάθεσης των χρημάτων που έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα.

Μετά το πέρας της διάσκεψης και σύμφωνα με δήλωση του κ. Έγκελαντ, τα Ηνωμένα Έθνη εξασφάλισαν ρητές δεσμεύσεις για την προσφορά 717 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων, εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ο κ. Έγκελαντ διευκρίνισε ότι πρόκειται για το 73% τους ενός δισεκατομμυρίου που είχε ζητήσει ως άμεση οικονομική βοήθεια ο ΟΗΕ, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα συγκεντρωθεί και το υπόλοιπο ποσό.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει τόσο γενναιόδωρη και γρήγορη ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, ενώ τόνισε ότι όλες οι δωρήτριες χώρες υποσχέθηκαν ότι η συνεισφορά τους θα αποτελεί εντελώς νέα κονδύλια που δε θα προέρχονται από άλλα πακέτα αρωγής, όπως αυτό για την επαρχία Νταρφούρ στο Σουδάν.

Σύμφωνα με τον κ. Έγκελαντ, οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων του κόσμου ανέρχονταν μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη ήθελαν να αποσαφηνιστεί πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα αυτά, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια- έχει ήδη δοθεί στον Οργανισμό από τα κράτη δωρητές.

Όπως τονίστηκε στη διάσκεψη της Γενεύης, οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής φαίνεται ότι έχουν αποτρέψει τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμωδών ασθενειών και θανάτους λόγω ασιτίας.

Παράλληλα, ο Γιαν Έγκελαντ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες καταστροφές ανά τον κόσμο με την ίδια γενναιοδωρία που επέδειξε προς τα θύματα του τσουνάμι.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι εκτεθειμένοι στα «τσουνάμι του έιτζ και του πολέμου».

Εμπόδια στην Ινδονησία

Την ίδια ώρα, τροχοπέδη στην επιχείρηση αρωγής στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας αποτελεί η δράση αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού της χώρας, στρατηγό Σουτάρτο.

Ο Ινδονήσιος στρατηγός δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων μακριά από τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας.

Εκπρόσωπος των ανταρτών, πάντως, είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, καθώς έχει κηρυχθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικές ακτοφυλακίδες στα Ίμια

Δύο τουρκικές ακτοφυλακίδες προσέγγισαν την περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πρωί της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, προσέγγισε την περιοχή στα ελληνικά χωρικά ύδατα μία τουρκική ακτοφυλακίδα, ενώ στις 11.30 άλλη ακτοφυλακίδα περιέπλεε της περιοχής.

Σκάφος του ελληνικού λιμενικού έσπευσε στο σημείο καλώντας τα δύο τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν. Τελικά, αυτά αποχώρησαν από την περιοχή και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στις 13.50.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις το γενικό επιτελείο, θεωρώντας ότι το περιστατικό αποτελεί ένδειξη διαφοροποίησης στην τουρκική στάση, τόσο ως προς το χρόνο παραμονής των σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, όσο και την άρνηση να αποχωρήσουν από την περιοχή άμεσα, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το γεγονός κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι «συμπεριφορές όπως αυτές, δεν συνάδουν με την στάση που θα πρέπει να τηρούν υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες έναντι κρατών - μελών, καθώς επίσης και με την ευρωπαϊκή αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε ότι «οι συμπεριφορές αυτές παρακολουθούνται και αξιολογούνται» και πως «σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται η πρακτική των διαβημάτων και της ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη

Την ανταπόκριση και το συντονισμό της διεθνούς κοινότητας στην κρίση του Ινδικού Ωκεανού συζητούν τα κράτη δωρητές στη Γενεύη

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, ζήτησε την επίσπευση της διάθεσης των χρημάτων που έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι και την ανοικοδόμηση των χωρών του Ινδικού Ωκεανού.

Με την έκκληση αυτή ο αξιωματούχος του ΟΗΕ άνοιξε τη διεθνή διάσκεψη δωρητών χωρών στη Γενεύη, διάσκεψη η οποία θα εξετάσει τη διεθνή ανταπόκριση και το συντονισμό στην κρίση του Ινδικoού.

Σύμφωνα με τον κ. Έγκελαντ, οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων του κόσμου ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αποσαφηνιστεί πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα αυτά, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια- έχει ήδη δοθεί στον Οργανισμό από τα κράτη δωρητές.

Παράλληλα, ο κ. Έγκελαντ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες καταστροφές ανά τον κόσμο με την ίδια γενναιοδωρία που επέδειξε προς τα θύματα του τσουνάμι.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι εκτεθειμένοι στα «τσουνάμι του έιτζ και του πολέμου».

Ο ΟΗΕ επίσης εκφράζει ανησυχίες για το κατά πόσο ορισμένα από τα χρήματα των δωρεών έχουν αφαιρεθεί από τα κονδύλια αρωγής προς άλλες χώρες και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.

Εμπόδια στην Ινδονησία

Την ίδια ώρα, τροχοπέδη στην επιχείρηση αρωγής στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας αποτελεί η δράση αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού της χώρας, στρατηγό Σουτάρτο.

Ο Ινδονήσιος στρατηγός δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων μακριά από τις μεγάλες πόλεις της επαρχίας.

Εκπρόσωπος των ανταρτών, πάντως, είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, καθώς έχει κηρυχθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πιστοί στο κυβερνητικό πρόγραμμα

Η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό, η νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική και η επανίδρυση του κράτους αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2005, όπως τις όρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για το νέο έτος, την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμο» το 2005, όπως είχε πράξει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι οι κεντρικοί άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησής του είναι εκείνοι που περιγράφονται με σαφήνεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Δύσκολη», χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας όμως ότι «πρέπει να γίνει και να στεφθεί με επιτυχία» διότι «τώρα είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε δημοσιονομική ισορροπία που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μόνιμη πληγή και υπονομεύει το μέλλον της χώρας».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάλεσε πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση διότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στη συγκράτηση των δαπανών, την ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τόνισε ακόμη ότι παραμένει προτεραιότητα το τρίπτυχο παραγωγικότητα, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα και η χώρα πρέπει να γίνει ελκυστική σε επενδύσεις, να ενισχυθεί αποφασιστικά η εξωστρέφεια της οικονομίας και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι κοινοτικοί πόροι.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της περιφέρειας και θα δοθεί βάρος σε έργα πνοής σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Χαρακτήρισε «ουσία της πολιτικής» την καθημερινότητα και υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς να καταρτίσουν πρόγραμμα ο καθένας στον τομέα του για μείωση της γραφειοκρατίας και να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αρχίσει να επισκέπτεται κάθε υπουργείο ξεχωριστά και επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως οδηγός είναι για κάθε υπουργείο το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», η συζήτηση του οποίου ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή, σημειώνοντας πως υπήρξαν ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις με μεγάλη πολιτική εμβέλεια.

Ιδιωτική επίσκεψη

Μετά το πέρας των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» τον πατέρα του, Αλέκο Καραμανλή, ο οποίος νοσηλεύεται στην καρδιολογική μονάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε περισσότερη από μιάμιση ώρα στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν ήδη η σύζυγός του, Νατάσσα.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του Αλέκου Καραμανλή είναι σταθεροποιημένη μετά την καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια που είχε παρουσιάσει λόγω πνευμονικής λοίμωξης.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εντάσεις με το βαμβάκι

Διαστάσεις εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο κυβερνόν κόμμα εμφανίζεται να λαμβάνει το ζήτημα της ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι με σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

Στο σύνθημα των βαμβακοπαραγωγών απήντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Ο κ. Ρουσόπουλος, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρανομήσει στο θέμα των εθνικών ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων οι οποίες απαγορεύονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ΝΔ ουδέποτε είχε μιλήσει για εθνικές ενισχύσεις ή για πληρωμή ή την καταβολή επιδοτήσεων σε ολόκληρη την ποσότητα του βαμβακιού.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα ως τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διατήρηση του αγροτικού εισοδήματος, τα οποία, όπως είπε, έχουν αποδώσει, όπως και στην «καλή συνεργασία» κυβέρνησης και αγροτών.

Επίσης, επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πέτυχε να δοθεί φέτος μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων για το βαμβάκι από όλες τις προηγούμενες χρονιές, ποσό που φτάνει τα 690 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών, για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Καραμανλής είχε πει ότι σέβεται τους αγρότες και τα αιτήματά τους αλλά είχε διαφωνήσει με ακραίες μορφές διεκδικήσεων, όπως οι αποκλεισμοί δρόμων.

Ο κ. Ρουσόπουλος δεν σχολίασε επίσης τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τις δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που τάσσονται ανοικτά υπέρ των αιτημάτων των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε ότι έχουν δίκαιο σε αρκετά αιτήματα αλλά «ο κομματικός τσαμπουκάς του είδους 'ή μου τα δίνεις όλα, ή κλείνω τους δρόμους' δεν οδηγεί πουθενά δεν δίνει λύσεις, αντίθετα οδηγεί σε αδιέξοδα».

Εν τω μεταξύ, την είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών αναμένεται να αποκλείσουν την Τρίτη οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα συναντηθεί με τους αγρότες της Λάρισας.

Οι βαμβακοπαραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις στις 20 Ιανουαρίου.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά κυβέρνησης

Ως «κυβέρνηση που έχει φέρει τη χώρα πίσω», η οποία «λειτουργεί σε πολιτικό κενό», κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τη συνεδρίαση της γραμματείας του εθνικού συμβουλίου ανασυγκρότησης του κόμματός του, που έγινε τη Δευτέρα, έκανε λόγο επίσης για «κυβέρνηση των λαθεμένων επιλογών» που «φαίνεται ότι ως μόνη στρατηγική είχε τη στρατηγική της εξουσίας για την εξουσία».

Επανέλαβε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και ότι ο κόσμος έχει ανασφάλεια και ανησυχία και η μέση οικογένεια αισθάνεται το βάρος των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Συνδύασε την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ με την ετοιμότητά του να επανέλθει στην κυβέρνηση για να κυβερνήσει, όπως είπε, τη χώρα και να πάει η Ελλάδα μπροστά, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει.

Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί την αντιπολίτευση, που ασκεί μέχρι σήμερα, κυρίως όμως θα αναδεικνύει τις δικές του προτάσεις και στόχους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να ξανακυβερνήσει τη χώρα σε τέσσερα χρόνια, αλλά τίποτε δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνει αυτό νωρίτερα και ζήτησε από τα στελέχη του κινήματος να είναι, όπως και ολόκληρο το κόμμα, σε ετοιμότητα, οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Προς το συνέδριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της γραμματείας τη Δευτέρα οριστικοποιήθηκε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων θα γίνουν στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ η προθεσμία εγγραφής μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ λήγει την ίδια μέρα.

Η προθεσμία για την εγγραφή όσων θέσουν υποψηφιότητα για σύνεδροι λήγει στις 12 Φεβρουαρίου.

Σε εκκρεμότητα έμεινε το θέμα της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου των μεταναστών, καθώς διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνταγματικό κώλυμμα. Το θέμα, όπως αναφέρθηκε, έχει λυθεί και αύριο θα γίνει ήδη η σχετική διατύπωση στην εγκύκλιο για τη συμμετοχή των μεταναστών.

Οι εκλογές θα γίνουν σε επίπεδο δημοτικών οργανώσεων και όχι σε επίπεδο νομαρχιακών οργανώσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο η παράδοση

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Δόμνα Σαμίου, θα καθίσει στο εδώλιο της κατηγορουμένης μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε εις βάρος της ο ιεροψάλτης Θεόδωρος Ακρίδας από το Μεσολόγγι.

Ο κ. Ακρίδας μηνύει την κ. Σαμίου, επειδή σε εκπομπή του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης τραγουδούσε τολμηρά δημοτικά τραγούδια, τα οποία παραδοσιακώς λέγονται την περίοδο της Αποκριάς.

Τη μηνυτήρια αναφορά επιβράβευσε με επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος και υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την Δευτέρα ότι «πρέπει να αποκτήσουμε πολιτιστικό κριτήριο και να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους θησαυρούς της παράδοσης μας από τα, ενδεχομένως, περιττά στοιχεία που διαθέτει».

Ερωτώμενος σχετικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε ότι «όποιος λαός δεν σεβάστηκε την πολιτιστική του κληρονομιά δεν μακροημέρευσε».

«Ο λαός μας, επειδή σεβάστηκε την πολιτιστική του κληρονομιά μακροημέρευσε και θα συνεχίσει να μακροημερεύει, θα συνεχίσει να τιμά τις παραδόσεις του και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της», κατέληξε.

Απόπειρα να ποινικοποιηθούν οι πολιτιστικές παραδόσεις του λαού και έθιμά του, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ την παραπομπή της Δόμνας Σαμίου σε δίκη και συνιστά «αλλού να ψάξει για μολύνσεις η ηγεσία της Εκκλησίας και άλλοι, και όχι στην αυθεντική λαϊκή παράδοση και δημιουργία».

Την αντίθεσή του στη δίωξη κατά της κ. Σαμίου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. Αναφερόμενος στη «Δόμνα Σαμίου του λαού μας», ο ΣΥΝ αναφέρεται σε «επίθεση του σκοταδισμού χωρίς όρια» και καταλήγει «Δόμνα είμαστε δίπλα σου».


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Βαμβάκι και «βασικός μέτοχος»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΛΑΦΚΑ: Φρένο από το ΙΚΑ. Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πακέτο μέτρων για την ασφάλεια των δρόμων. Τι θα ισχύσει στις εθνικές οδούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συγχαρητήρια της Κοινότητας για τον βασικό μέτοχο! Η ΕΕ συμφωνεί και επικροτεί το νομοσχέδιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 528.912 άνεργοι ψάχνουν για δουλειά. Εφιαλτικά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Νοέμβριο του 2004.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά 4.500 ευρώ. Με νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταβληθούν τα ποσά του ΛΑΦΚΑ.

Η ΑΥΓΗ: Κατευθυνόμενη βία ματώνει ξανά τα γήπεδα. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην ΕΠΑΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιάστηκε στα πράσα με τη μίζα ο προστατευόμενος του Σημίτη, τέως Διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θερίζουν υποσχέσεις. Η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες της. Ακρίβεια, αγρότες, βία στα γήπεδα. Εσωκομματικές τριβές μετά τις δηλώσεις Μεϊμαράκη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει σε κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές. Ακίνητα: Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Χαράτσι 100 ευρώ σε όσους έχουν ακίνητο. Εφορία: Στέλνει υποχρεωτικά τους φορολογούμενους στον λογιστή για να λύσουν τον γρίφο του Ε-9.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πυροβόλησε την ανεργία ο Σπήλιος από το Αίγιο. Η αμυντική βιομηχανία σε νικηφόρα επίθεση για δέκα χρόνια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Άναψαν φωτιές" οι αγρότες για το βαμβάκι. Ζητούν ενίσχυση όλης της φετινής παραγωγής και κατάργηση του "αμαρτωλού" ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 3.166 νέες θέσεις σε υπουργεία-ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φταίει ο Χατζηπετρής... Μπαλάκι οι ευθύνες για τα αίσχη στα γήπεδα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Λειτουργεί ο ανταγωνισμός! Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα σούπερ μάρκετ".

ΕΣΤΙΑ: Ο "βασικός μέτοχος" το Σύνταγμα και ο νόμος. Αρχίζει σήμερα στην Βουλή η συζήτησις του επιμάχου νομοσχεδίου.

ESPRESSO: Οικιακή συσκευή πρόγνωσης σεισμών. Κάνει θραύση στην αγορά. Προειδοποιεί για τα Ρίχτερ δύο λεπτά πριν "χτυπήσουν".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τριπλό ευρω-χαστούκι ΕΕ προς Καραμανλή: Μας παραπλανήσατε. "Κόκκινη κάρτα" για βασικό μέτοχο, επαναπατρισμό κεφαλαίων, Γ' ΚΠΣ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες αθλιότητες στο ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση δεν τολμά να αλλάξει τους όρους ενός τριτοκοσμικού πρωταθλήματος.

ΚΕΡΔΟΣ: "1,6 δισ. ευρώ για το λιανεμπόριο από υπεραξίες ακινήτων. 62% αυξήθηκαν οι νέες επενδύσεις των εμπόρων σε... οικόπεδα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιδοτήσεις "γιοκ" ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Σήμερα ο προάγγελος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

METRO: Πέντε ανοιχτά μέτωπα. Κρίσιμο θεωρεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής της.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το δημόσιο χρέος μας στο μικροσκόπιο της ΕΕ. Μετά τα ελλείμματα θα ελεγχθούμε και για το δημόσιο δανεισμό".

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογούν ανατιμήσεις σε 1.365 είδη. Νέο κύμα ακρίβειας τον τελευταίο μήνα.

Η ΝΙΚΗ: Θερίζει ό,τι έσπειρε. Αντιμέτωπη και με τα "γαλάζια" τρακτέρ η κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε εξέλιξη επιχείρηση χειραγώγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σήμερα στη Λάρισα η πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

City Press: Βασικός... γρίφος. Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο.

TRAFFIC NEWS: Φωτιά η Ρούλα εναντίον Τατιάνας. Αρχίζει άγριο ξεκατίνιασμα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θα υπάρξει ανάπτυξη ή πάμε για αντι-ανάπτυξη; Μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τη σκληρή απάντηση Μπασιάκου στους βαμβακοπαραγωγούς.

Η ΧΩΡΑ: Άδειες δόμησης για 200 συνεταιρισμούς. Το ΥΠΕΧΩΔΕ βάζει τέλος σε έναν γόρδιο δεσμό δεκαετιών.

Αγροτικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "δεν πρόκειται να παρανομήσουμε για τους βαμβακοπαραγωγούς" διαμηνύει η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της. "Κατεβαίνουμε στα μπλόκα" απαντούν οι αγρότες. Η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, παρά τις απειλές των τελευταίων ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά και τις εσωκομματικές αναταράξεις που έχουν προκληθεί στη Νέα Δημοκρατία".

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "οι "τσαμπουκάδες", όπως τους χαρακτήρισε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης, των γαλάζιων αγροτών πυροδότησαν νέο γύρο ενδοκομματικών συγκρούσεων. Αγροτοσυνδικαλιστές και βουλευτές του θεσσαλικού κάμπου ζητούν το "κεφάλι" του κ. Μεϊμαράκη".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "φωτιές άναψαν στην κυβέρνηση οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου και μάλιστα προερχόμενες από "γαλάζιους" συνδικαλιστές".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στα όρια του εσωκομματικού μικρόκοσμου της ΝΔ επιχειρεί να περιορίσει η κυβέρνηση το μείζον πρόβλημα της μειωμένης επιδότησης του βαμβακιού στο θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να μη λογοδοτήσει για τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι θα προστατέψει το εισόδημα των αγροτών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "για ψευδέστατους ισχυρισμούς, για λαϊκισμό με ιδιοτελή ελατήριο, καθώς επίσης και για παραπληροφόρηση και κατασυκοφάντηση, κάνει λόγο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη φετινή διαχείριση βάμβακος".

Η Traffic News εκτιμά ότι "την ώρα που οι βαμβακοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, η "ελεύθερη πτώση" στις τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τους νέους αυστηρούς κανονισμούς της ΚΑΠ, διαμορφώνουν ...εκρηκτική κατάσταση στον αγροτικό κόσμο".

Βία στα γήπεδα

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "τα επεισόδια ήταν εμφανώς προσχεδιασμένα και κατευθυνόμενα και δεν μπορούν βεβαίως να εξηγηθούν από την εξέλιξη ενός αγώνα που δεν πρόλαβε να γίνει. Απεκάλυψαν συγχρόνως ότι οι ηγεσίες στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να επιτύχουν αποτελέσματα (όχι μόνο στον αθλητικό τομέα), καταφεύγουν στην ένταση και στην εξώθηση οπαδών σε βίαιες συμπεριφορές, για τις οποίες μετά παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτε".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "μπαλάκι κάνουν τις ευθύνες για τα αίσχη των γηπέδων παράγοντες και Αστυνομία, τη στιγμή που τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τα επεισόδια της Ν. Σμύρνης σε όλο τον κόσμο".

Βασικός μέτοχος

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "μια δήλωση-βόμβα του γγ Νομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γκι Ντι Βελ, στον Προκόπη Παυλόπουλο, λύνει ουσιαστικά τα χέρια της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τον 'βασικό μέτοχο' και καταρρίπτει όλες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης".

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με το εν λόγω νομοσχέδιο, παρότι περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις για τις προμήθειες δημοσίων έργων, απαγορεύοντας την οικογενειοκρατία και μειώνοντας το ποσοστό του βασικού μετόχου από 5% σε 1% δε λύνεται το μείζον θέμα της διαπλοκής".

Η CITY PRESS σχολιάζει ότι "η επιδίωξη της διαφάνειας κινδυνεύει να δώσει τη θέση της σε φωτογραφικές διατάξεις και νέο μοίρασμα της πίτας των συμφερόντων".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Θοδωρής Ρουσόπουλος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου εφόσον είναι στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της διαπλοκής".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η ιστορία με τον βασικό μέτοχο ξεκίνησε το 2001, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εψήφισαν από κοινού διάταξη για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Εθεωρήθη τότε ότι βασική αιτία της διαπλοκής είναι η ανάληψις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών από πρόσωπα που ελέγχουν μέσα ενημερώσεως και επομένως έχουν την δυνατότητα επηρεασμού και ασκήσεως πιέσεων".

Ακίνητα

Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε εξειδικευμένα λογιστικά γραφεία για τη συμπλήρωση του περίπλοκου φορολογικού εντύπου Ε-9, είναι οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Καλούνται να πληρώσουν ένα χαράτσι που φτάνει στο ύψος των 100 ευρώ τουλάχιστον".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "σημαντικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων αλλά και τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων προωθεί η κυβέρνηση. Από 1/1/2006, παράλληλα με την επιβολή ΦΠΑ, αλλάζουν όλα για τις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, ενώ αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση κατοικίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα βίας στο Ιράκ

Αμερικανός στρατιώτης στο Τικρίτ

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ λέει ότι σημειώθηκε πολύνεκρη έκρηξη στο Τικρίτ, γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι και τον τραυματισμό πολλών αστυνομικών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων απέδωσε την έκρηξη σε ενέργεια καμικάζι που οδήγησε και πυροδότησε γεμάτο εκρηκτικά όχημα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα βίας στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη, επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν ενώ επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο.

Σύμφωνα με ένα σενάριο στο λεωφορείο επιτέθηκαν ένοπλοι, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή το λεωφορείο χτυπήθηκε από βόμβα.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιανουαρίου εκλογές στο Ιράκ και η βία εξαπλώνεται στη χώρα.

Τη Δευτέρα, στη Βαγδάτη δολοφονήθηκαν ο υπαρχηγός της αστυνομίας και ο γιος του, επίσης αστυνομικός, έξω από το σπίτι τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Αμπάς κάνει το πρώτο βήμα

Ο Μαχμούντ Αμπάς χρειάζεται την καθαρή εντολή

Η εκλογή του Μαχμούντ Αμπάς στην προεδρία της παλαιστινιακής Αρχής χαιρετίστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τζορτζ Μπους είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αμπάς, και όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μπους είπε στο συνομιλητή του ότι είναι αποφασισμένος να τον βοηθήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων, όπως αυτό της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης των Παλαιστινίων.

Είμαστε έτοιμη για ειρήνευση ειρήνευση που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι θετική

Μαχμούντ Αμπάς

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι ο κ. Μπους απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αμπάς εντός 24 ωρών από την εκλογή του, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ, όταν στην ηγεσία των Παλαιστινίων βρισκόταν ο Γιασέρ Αραφάτ.

Αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό μετά την εκλογή Αμπάς εξέφρασε μιλώντας στο BBC και ο προκάτοχος του κ. Μπους στο Λευκό Οίκο, Μπιλ Κλίντον χαρακτηρίζοντας το νέο πρόεδρο «εκλεκτό πολιτικό».

«Νομίζω ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα συνασπισμό δυνάμεων που θα εκτείνονται και πέραν της PLO», είπε ο κ. Κλίντον

Χείρα ειρήνης

Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος των Παλαιστινίων δήλωσε ότι προσφέρει χείρα ειρήνης στο Ισραήλ, μιλώντας αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την ισραηλινή βουλή η κυβέρνηση συνασπισμού Λικούντ - Εργατικών.

«Είμαστε έτοιμη για ειρήνευση ειρήνευση που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι θετική», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο νέος πρόεδρος των Παλαιστινίων ζήτησε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με βάση τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για συνομιλίες με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά υπό έναν όρο: οι δύο πλευρές να δείξουν ότι ειλικρινά προτίθενται να κάνουν ουσιαστικά βήματα προόδου.

«Αυτό που επείγει είναι να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι που έχουν υπό ομηρία την παλαιστινιακή κοινωνία», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντάνιελ Τάουμπ.

Έμφαση στην τρομοκρατία

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Αμπάς εκλέχτηκε πρόεδρος των Παλαιστινίων με ποσοστό 62.3%. Ο ίδιος αφιέρωσε τη νίκη του στην ψυχή του Γιασέρ Αραφάτ, στους φυλακισμένους Παλαιστίνιους και στους «μάρτυρες» της ιντιφάντα.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουσταφά Μπαργκούτι, έλαβε ποσοστό 19.8% και παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του, τονίζοντας όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία νικήτρια αναδείχθηκε η παλαιστινιακή δημοκρατία.

Το Ισραήλ χαιρέτισε το αποτέλεσμα και κάλεσε τον κ. Αμπάς να καταπολεμήσει τις ακραίες οργανώσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο κ. Σαρόν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Παλαιστίνιους στο θέμα της ασφάλειας αλλά οι εκτενείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να περιμένουν.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Τικρίτ

Αμερικανός στρατιώτης στο Τικρίτ

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ λέει ότι σημειώθηκε πολύνεκρη έκρηξη στο Τικρίτ, γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι και τον τραυματισμό πολλών αστυνομικών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων απέδωσε την έκρηξη σε ενέργεια καμικάζι που οδήγησε και πυροδότησε γεμάτο εκρηκτικά όχημα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Το Τικρίτ, το οποίο βρίσκεται 165χλμ βόρειο-δυτικά της Βαγδάτης, θεωρείται κέντρο αντίστασης των σουνιτών.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιανουαρίου εκλογές στο Ιράκ και η βία εξαπλώνεται στη χώρα.

Τη Δευτέρα, στη Βαγδάτη δολοφονήθηκαν ο υπαρχηγός της αστυνομίας και ο γιος του, επίσης αστυνομικός, έξω από το σπίτι τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σε μετρητά και άμεσα

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τα θύματα του τσουνάμι

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα αναθέσουν σε εταιρεία ορκωτών λογιστών να ελέγξει τον τρόπο διάθεσης των τεραστίων ποσών που έχει συγκεντρώσει η Διεθνής Κοινότητα για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιο-ανατολική Ασία .

Οι λογιστές της Πράις Γουότερχάουζ Κούπερς (PriceWaterhouseCoopers) θα εγκαταστήσουν ένα σύστημα ελέγχου που θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα αποτρέπει τυχόν διασπάθιση ή κακοδιαχείριση των σχετικών κονδυλίων.

Την Τρίτη αντιπρόσωποι από διεθνείς δωρητές συγκεντρώνονται στη Γενεύη για να εξετάσουν πώς θα διανεμηθεί στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι η πρωτοφανής χρηματική βοήθεια που συγκεντρώθηκε.

Η Διεθνής Κοινότητα θέλει εγγυήσεις ότι τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές θα φτάσουν στα εκατομμύρια θύματα που τα έχουν ανάγκη.

Επίσης είναι σημαντικό να αποτραπεί ο κίνδυνος αφαίρεσης κονδυλίων από άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στη νότιο-ανατολική Ασία.

Πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αυξάνουν το ποσό της δωρεάς τους προς της πληγείσες περιοχές. Την Κυριακή, ο Καναδάς αύξησε την οικονομική βοήθεια προς την περιοχή από τα 66 εκατομμύρια στα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τους δωρητές να διευκρινίσουν πότε θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

Καυτά ερωτήματα

Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τον κόσμο ένα δισεκατομμύριο δολάρια μετρητά για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών των θυμάτων το επόμενο εξάμηνο.

Ήδη οι υποσχέσεις για κονδύλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο αυτό. Σύμφωνα με υπολογισμούς είναι πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συντάκτης του ΒΒC, Μπρίτζιτ Κένταλ, επισημαίνει ότι η διάσκεψη της Γενεύης πρόκειται να εξετάσει τις λεπτομέρειες που κάνουν την ουσία:

Πόσα από τα χρήματα αυτά είναι νέα κονδύλια και δεν αποσπώνται από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα;

Πόσα από τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δεν εξαρτώνται από διμερείς συμφωνίες με τα κράτη που επλήγησαν;

Και το σημαντικότερο, πόσα από τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν τώρα και όχι σταδιακά τα επόμενα χρόνια;».

Σε άλλες εξελίξεις:

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συνεννόηση με τους αυτονομιστές αντάρτες στην επαρχία Άτσε προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία στον 15ετή εμφύλιο πόλεμο, για όσο διάστημα συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν στείλει αποστολές στην περιοχή λένε ότι σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν φθάσει ζωτικής σημασίας εφόδια, λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Τη διεξαγωγή εξέτασης του γενετικού υλικού σ' όλα τα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι, ακόμη και σ' αυτά που έχουν ήδη ταφεί, διέταξαν οι αρμόδιες αρχές της Ταϊλάνδης.


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες εναντίον όπλων

Με τα ευρωπαϊκά θέματα να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών και ανησυχεί για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες της ΝΑ Ασίας.

Ψήφοι εναντίον όπλων

Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε (Die Presse) αναφέρεται στις παλαιστινιακές εκλογές σχολιάζοντας ότι η νίκη του Μαχμούντ Αμπάς δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνευση στην περιοχή. Ωστόσο, παραδέχεται ότι οι σημερινές συνθήκες είναι οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Σε αυτές η εφημερίδα συγκαταλέγει το γεγονός ότι ο εκλεγείς πρόεδρος είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και ότι οι Παλαιστίνιοι κουράστηκαν να πολεμούν.

Ακόμα, όμως και ο Μαχμούντ Αμπάς δεν μπορεί να «κάνει μαγικά», σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα.

«Είναι ευχάριστο ότι οι Παλαιστίνιοι εξέλεξαν έναν πολιτικό που δεν θεωρεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ είναι καλή ιδέα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ειρήνευση θα προκύψει έτσι ξαφνικά».

Η εφημερίδα αμφισβητεί ιδιαίτερα τη δυνατότητα του κ. Αμπάς να σταματήσει τη δράση των παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων.

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (Die Welt) συμφωνεί ότι είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον, όμως, με τη νίκη του Μαχμούντ Αμπάς «μπορεί να ξεκινήσει μια πολιτική μικρών βημάτων», σημειώνει η εφημερίδα.

Και πάλι στην Αυστρία, η Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) χαρακτηρίζει «πειστική» τη νίκη του Μαχμούντ Αμπάς.

Για ακόμα μια φορά οι Παλαιστίνιοι έδειξαν ότι, παρά την κακή εικόνα τους, δράττονται κάθε ευκαιρίας για ειρήνευση στην περιοχή τους, υπογραμμίζει το άρθρο.

Στη Γαλλία, η Φιγκαρό (Le Figaro) τονίζει ότι η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να ξεπεράσει τέσσερα σημαντικά εμπόδια.

«Πρώτον, θα πρέπει να επαναλάβει το διάλογο με το Ισραήλ, που όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ».

Δεύτερον, ο κ. Αμπάς, «θα πρέπει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία να αποκαταστήσει την τάξη και να εντάξει τους ακραίους Παλαιστίνιους στην παλαιστινιακή κοινωνία».

Επόμενη αποστολή του, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι η απαλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας από τη διαφθορά και το νεποτισμό.

«Τέλος», καταλήγει το άρθρο, «ο νέος πρόεδρος πρέπει να εδραιώσει τη δημοκρατία, κυρίως μέσω των δημοτικών και νομοθετικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη».

Μετά το τσουνάμι

Στη Γερμανία, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι στην γερμανική κυβέρνηση έχει ξεσπάσει διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί για την ανακούφιση των θυμάτων στην ΝΑ Ασία.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι είναι καθήκον της αντιπολίτευσης να θέτει αυτού του είδους τα ερωτήματα στην κυβέρνηση.

«Η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να κάνει αυτές τις ερωτήσεις», γράφει, «και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αντί να κάνει λόγο για μικροψυχία ή αδιαφορία της αντιπολίτευσης».

Στη Νορβηγία, η Άφτενπόστεν (Aftenposten) γράφει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κατάφερε να ενώσει το κοινοβούλιο προκειμένου να συσταθεί ένα κέντρο αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.