Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-12

  1. Ιστορίες και πράξεις δύο ανδρών στην Αφρική
  2. Συμφωνία για «πάγωμα» των χρεών
  3. Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αναζήτηση
  4. «Ποδαρικό» με επιθέσεις
  5. Συμφωνία για την αναστολή της πληρωμής των χρεών
  6. Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια
  7. Ικανοποιημένη η Άγκυρα από τον Πούτιν
  8. Διάσκεψη για τα χρέη των πληγεισών χωρών
  9. Έγκαιρο προειδοποιητικό σύστημα ώς τα μέσα του 2006
  10. Διέξοδος ο διάλογος
  11. Απόσυρση Ρωσίας από Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;
  12. Δεδομένη η ρωσική στάση
  13. Αντιπαράθεση για το «βασικό μέτοχο»
  14. Αντιπαράθεση για το «βασικό μέτοχο»
  15. Κυβερνητική πορεία και αγροτικά
  16. «Ποδαρικό» με επιθέσεις
  17. Ελληνικές επιχειρήσεις ανατρέπουν τα δεδομένα
  18. Διάσκεψη για τα χρέη των πληγεισών χωρών
  19. Ισπανικά και γερμανικά ευρωπροβλήματα

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορίες και πράξεις δύο ανδρών στην Αφρική

Η πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Οικονομίας για μάχη κατά του Aids στο πλευρό των αφρικανικών χωρών και η δίκη του Μαρκ Θάτσερ -υιού της «σιδηράς κυρίας»- για συμμετοχή σε πραξικόπημα σχολιάζονται από τις εφημερίδες.

«ΑΙDS Μπορεί να νικηθεί;» είναι ο τίτλος ερώτημα που θέτει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) στην πρώτη της σελίδα, μαζί με την φωτογραφία μίας Αφρικανής μητέρας φορέως του ιού HIV, με το νήπιο της.

Η εφημερίδα εξηγεί: «Αυτή η γυναίκα πεθαίνει. Σε λίγο θα είναι ένα από τα 8.500 άτομα που βρίσκουν το θάνατο κάθε ημέρα εξαιτίας του Aids. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι αυτήν. Αλλά εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν χάρη στο σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκαινιάσθηκε χθες», αναφερόμενη στο δεκαετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της θανατηφόρου ασθένειας που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο Μπράουν, ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί κατ έτος μέχρι το 2015, με στόχο την παρασκευή εμβολίου κατά του Αids, επιταχύνοντας την ανακάλυψη κατά τρία χρόνια τουλάχιστον και σώζοντας εκατομμύρια ζωές στην Αφρική.

Στο άρθρο του αρχισυντάκτη της, η Ιντιπέντεντ επαινεί το Βρετανό πολιτικό τόσο για την πολιτική του πρωτοβουλία εναντίον του Αids, όσο και για την εκστρατεία του υπέρ της άφεσης του εξωτερικού χρέους των 46 πτωχότερων χωρών του πλανήτη.

«Ο Γκόρντον της Αφρικής»

Η Γκάρντιαν (The Guardian) με ανταπόκριση του Πάτρικ Γουίντουρ από το Ναϊρόμπι αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Μπράουν μέσα στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής, την Κιμπέρα, όπου μέσα σε αυτοσχέδια καταλύματα φτιαγμένα από ελενίτ, χαρτόνι, πλίνθους και χωρίς δίκτυο αποχέτευσης ζουν δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί.

«Οι πιο πολλοί κάτοικοι έβλεπαν έκπληκτοι τον υψηλό επισκέπτη τους και τη συνοδεία του να περπατούν στα σοκάκια ας διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ κάποιος περισσότερο πληροφορημένος έλεγε: Ιδού ο άνθρωπος που ήρθε για να διώξει την ελονοσία».

Με την πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Οικονομίας ασχολείται και η εφημερίδα Τάιμς (The Times), σε άρθρο γνώμης με τον τίτλο «Ο Μπράουν στην Αφρική πρέπει να εκστομίσει άβολες αλήθειες αλλά και να μιλήσει για το μεγαλεπήβολο όραμά του».

«Η προσπάθεια του προεδρεύοντος υπουργού του Ομίλου των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών να εστιάσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στη δοκιμαζόμενη Αφρική είναι δικαιολογημένη αλλά θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα και να υπενθυμίσει σε ηγέτες και λαούς της μαύρης ηπείρου ότι μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης του Aids έχει να κάνει με την αλλαγή αντιλήψεων και ηθών στον τομέα της σεξουαλικής συμπεριφοράς» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο «Άσωτος» υιός

Στα πρωτοσέλιδα όμως δεσπόζει η φωτογραφία του υιού Θάτσερ να εξέρχεται από το δικαστικό μέγαρο στο Κέιπ Τάουν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να ομολογήσει ότι χρηματοδότησε αγορά ελικοπτέρου που θα χρησιμοποιείτο στην απόπειρα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης της Ισημερινής Γουινέας.

«Ο Μαρκ Θάτσερ κάνει συμφωνία με τους εισαγγελείς στη δίκη για το πραξικόπημα» τιτλοφορείται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που μεταφέρει επίσης τα αισθήματα της μητέρας του κατηγορούμενου, της Βαρόνης Θάτσερ.

«Είναι πολύ ικανοποιημένη που τα προβλήματα διευθετήθηκαν και οι ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν να βαίνουν προς αίσιο τέλος» λέει ο εκπρόσωπος της πρώην «σιδηράς κυρίας».

Ενώ η Ντέιλι Τελεγκραφ (The Daily Telegraph) επισημαίνει στον τίτλο της το αντάλλαγμα που έλαβε ο κ. Θάτσερ προκειμένου να ομολογήσει την ενοχή του: «Ο Θάτσερ γλιτώνει τη φυλάκιση με συμφωνία στην δικαστική υπόθεση του πραξικοπήματος».


Συμφωνία για «πάγωμα» των χρεών

Το πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τα θύματα

Η «Λέσχη του Παρισιού» που αποτελείται από 19 πλούσια κράτη- πιστωτές αποφάσισε να ανασταλεί η πληρωμή χρεολυσίων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις χώρες που έπληξε το τσουνάμι.

Η αναστολή της αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ άμεσα και άνευ όρων και μπορεί να ισχύσει για ένα χρόνο.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των θυμάτων και την ανοικοδόμηση.

Πριν από την απόφαση των χωρών της Λέσχης του Παρισιού είχε εκδηλωθεί πρωτοβουλία υποστήριξης της πρότασης από τον ΄Ομιλο των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της υφηλίου.

Την Τρίτη, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Γενεύη τα κράτη-δωρητές υποσχέθηκαν τη χορήγηση άμεσης βοήθειας, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλλά δήλωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν σ'αυτούς που τα χρειάζονται το ταχύτερο δυνατόν.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊσίρο Ματσουούρα, ανακοίνωσε πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στον Μαυρίκιο, ο κ. Ματσουούρα πρόσθεσε πως κι ένα παγκόσμιο σύστημα μπορεί επίσης να λειτουργεί από το 2007.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, το σύστημα προειδοποίησης στον Ινδικό Ωκεανό θα στοιχίσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια--ποσό, είπε, που θα διατεί κυρίως από τα κράτη-δωρητές.

Ινδονησία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η ινδονησιακή κυβέρνηση σε όσους βοηθούν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τώρα και στο εξής οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να ζητούν την άδεια των αρχών αν σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν έξω από τις πόλεις Μπάντα Άτσε και Μεουλαμπό.

Θα πρέπει επίσης να έχουν στρατωτική συνοδεία σε ορισμένες περιοχές επειδή υπάρχουν φόβοι που απορρέουν από τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν ανθρωπιστικό ρόλο

Οι ίδιοι οι αντάρτες, πάντως, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν την εκεχειρία που κήρυξαν όταν το τσουνάμι έπληξε τη χώρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την αποστολή βοηθείας σε περιοχές που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άτσε, Μπάντα Άτσε, επισημαίνει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά γεγονός παραμένει, μετά τις κατηγορίεες που εξακοντίζει η μια πλευρά κατά της άλλης, ότι πολιτική και βοήθεια αναγκαστικά διαπλέκονται.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αναζήτηση

Ο Τσαρλς Ντέλφερ επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο ότι δεν υπάρχουν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει να ψάχνουν για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Τσαρλς Ντέλφερ, δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Ιράκ.

O κ. Ντέλφερ ανέφερε στο προσχέδιο της αναφοράς του πέρυσι τον Οκτώβριο ότι

το Ιράκ δεν είχε αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων κατά την περίοδο της αμερικανικής εισβολής, πριν από δύο χρόνια.

Η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής ήταν ο δεδηλωμένος λόγος που η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εισέβαλαν στο Ιράκ.

Ο κ. Ντέλφερ ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ο πρώην Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν, ήθελε να ξαναρχίσει τα προγράμματα για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Στην τελική του έκθεση, που θα δημοσιευτεί σε μερικές εβδομάδες, θα κάνει ορισμένες τροποποιήσεις, αλλά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, θα κλείνει το κεφάλαιο της αναζήτησης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η πληροφορία, που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακέλαν.

Σε ερώτηση αν η ομάδα των Αμερικανών επιθεωρητών έχει σταματήσει να ψάχνει για όπλα μαζικής καταστροφής, ο κ. Μακέλαν είπε:

«Αυτό αντιλαμβάνομαι.... Μεγάλο μέρος της αποστολής τους εστιάζεται τώρα αλλού».


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποδαρικό» με επιθέσεις

Ένας πολίτης του Ισραήλ σκοτώθηκε και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση ακραίων Παλαιστινίων σε εβραϊκό οικισμό, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Την επίθεση στον οικισμό Μοράγκ πραγματοποίησαν δύο μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που επίσης σκοτώθηκαν.

Νωρίτερα στη Δυτική Όχθη, κοντά στην πόλη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην πρώτη επιδρομή μετά τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε τέσσερις μαχητικούς Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της ήταν σε αποστολή αυτοκτονίας, καθώς πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε κοντινές γειτονιές λένε ότι άκουσαν την έκρηξη και μετά πυροβολισμούς.

Στο επεισόδιο κοντά στη Ραμάλα, οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν δύο μέλη της Χαμάς που άνοιξαν πυρ εναντίον τους για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Εκλογικές υποσχέσεις

Αυτές οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την συντριπτική νίκη του Μαχμούντ Αμπας στις εκλογές για την ηγεσία της παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα καταστείλει την ένοπλη δράση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Όμως όταν ο κ. Αμπάς καλεί τις οργανώσεις να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, εκείνες απαντούν ότι πρώτα πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει πέντε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης στρατού και οικισμών από την περιοχή.

Οι έποικοι αντιδρούν έντονα στο σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για την αναστολή της πληρωμής των χρεών

Το πάγωμα της αποπληρωμής θα βοηθήσει σημαντικά τα θύματα

Η «Λέσχη του Παρισιού» που αποτελείται από 19 πλούσια κράτη-δωρητές συμφώνησε να ανασταλεί η πληρωμή των χρεών από τις χώρες που έπληξε το τσουνάμι.

Η αναστολή της αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ άμεσα και άνευ όρων και μπορεί να ισχύσει για ένα χρόνο.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των θυμάτων και την ανοικοδόμηση.

Πριν από την απόφαση των χωρών της Λέσχης του Παρισιού είχε εκδηλωθεί πρωτοβουλία υποστήριξης της πρότασης από τον ΄Ομιλο των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της υφηλίου.

Την Τρίτη, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Γενεύη τα κράτη-δωρητές υποσχέθηκαν τη χορήγηση άμεσης βοήθειας, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλλά δήλωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν σ'αυτούς που τα χρειάζονται το ταχύτερο δυνατόν.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊσίρο Ματσουούρα, ανακοίνωσε πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στον Μαυρίκιο, ο κ. Ματσουούρα πρόσθεσε πως κι ένα παγκόσμιο σύστημα μπορεί επίσης να λειτουργεί από το 2007.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, το σύστημα προειδοποίησης στον Ινδικό Ωκεανό θα στοιχίσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια--ποσό, είπε, που θα διατεί κυρίως από τα κράτη-δωρητές.

Ινδονησία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η ινδονησιακή κυβέρνηση σε όσους βοηθούν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τώρα και στο εξής οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να ζητούν την άδεια των αρχών αν σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν έξω από τις πόλεις Μπάντα Άτσε και Μουλαμπό.

Θα πρέπει επίσης να έχουν στρατωτική συνοδεία σε ορισμένες περιοχές επειδή υπάρχουν φόβοι που απορρέουν από τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών.

Οι ίδιοι οι αντάρτες, πάντως, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν την εκεχειρία που κήρυξαν όταν το τσουνάμι έπληξε τη χώρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την αποστολή βοηθείας σε περιοχές που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άτσε, Μπάντα Άτσε, επισημαίνει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά γεγονός παραμένει, μετά τις κατηγορίεες που εξακοντίζει η μια πλευρά κατά της άλλης, ότι πολιτική και βοήθεια αναγκαστικά διαπλέκονται.


Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Απάντηση με δικές του καταγγελίες έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στις καταγγελίες της Ελλάδας σχετικά με τις βραχονησίδες Ίμια.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ναμίκ Ταν, δήλωσε ότι «σκάφη του τουρκικού λιμενικού ελέγχουν συνεχώς τις βραχονησίδες Καρντάκ και τον περιβάλλοντα χώρο».

Πραγματοποιώντας την εβδομαδιαία ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η τουρκική στάση στο ζήτημα των Καρντάκ είναι γνωστή σε όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «χθες ένα ελληνικό αλιευτικό σκάφος παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Το σκάφος είπε ο Ναμίκ Ταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από παρέμβαση σκαφών του τουρκικού λιμενικού.

Η Ελληνική πλευρά είχε υποστηρίξει ότι «δύο τουρκικές ακταιωροί προσέγγισαν την περιοχή των βραχονησίδων, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πρωί της Τρίτης».

Να σημειωθεί ότι αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και το Γενικό Επιτελείο απαντούν στις ελληνικές καταγγελίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων με ανάλογες καταγγελίες.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποιημένη η Άγκυρα από τον Πούτιν

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

«Ο Ερντογάν στα βήματα του Οζάλ» γράφουν αρκετές εφημερίδες στην Τουρκία σχολιάζοντας το πληθωρικό στυλ της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη του Ερντογάν στη Μόσχα και οι δηλώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Η Άγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη με το γεγονός ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε άδικο τον οικονομικό αποκλεισμό του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα λάβει συγκεκριμένα βήματα για την χαλάρωση του αποκλεισμού.

Βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας για το θέμα παραμένει η στήριξη της Ρώσιας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου παραδοσιακά η Ρωσία στήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν σήμερα τις δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τον οποίο η πορεία επίλυσης του κυπριακού συνεχίζεται και η Τουρκία παραμένει σταθερή στις θέσεις της ζητώντας την παρέμβαση του ΟΗΕ και όχι της ΕΕ.

Εφημερίδες όπως η Χουριέτ σχολιάζουν με νόημα ότι ο Πούτιν σε μια κίνηση καλής θέλησης άκουσε τα αιτήματα του προέδρου του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν ξεχνούν βέβαια ότι βασικός στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στη Μόσχα δεν ήταν το κυπριακό αλλά η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Και φυσικά σχολιάζουν ποικιλοτρόπως ότι ο Ερντογάν γέμισε τέσσερα αεροπλάνα με Τούρκους επιχειρηματίες.

Η σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Μόσχα λένε σήμερα αρκετοί αναλυτές όπως ο Ταχά Ακιόλ της Μιλιέτ μπορούν να αλλάξουν τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 16:03 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη για τα χρέη των πληγεισών χωρών

Το πάγωμα της αποπληρωμής θα βοηθήσει σημαντικά τα θύματα

Η «Λέσχη του Παρισιού» που αποτελείται από 19 πλούσια κράτη-δωρητές συνεδριάζει την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα, με κύριο θέμα την πρόταση για αναστολή της πληρωμής των χρεών από τις χώρες που έπληξε το τσουνάμι.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των θυμάτων και την ανοικοδόμηση.

Η πρόταση για το «πάγωμα» της αποπληρωμής των χρεών των χωρών που επλήγησαν έχει ήδη την υποστήριξη του Ομίλου των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της υφηλίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Χερβέ Γκεϊμάρ, δήλωσε στους συνέδρους, πως, όπως πιστεύει ο ίδιος, όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν΄πεδριυς πως όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή.΄

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προτείνουν αντί για «πάγωμα» την οριστική παραγραφή των χρεών τουλάχιστον από τις φτωχώτερες χώρες, κάτι που μάλλον δε θα γίνει αποδεκτό από τους διεθνείς πιστωτές.

Την Τρίτη, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Γενεύη τα κράτη-δωρητές υποσχέθηκαν τη χορήγηση άμεσης βοήθειας, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλά δήλωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν σ'αυτούς που τα χρειάζονται το ταχύτερο δυνατόν.

Προειδοποιητικό σύστημα

Ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊσίρο Ματσουούρα, ανακοίνωσε πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το πρώτο εξάμηνο του 2006 και ένα παγκόσμιο σύστημα το 2007.

Ινδονησία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η ινδονησιακή κυβέρνηση σε όσους βοηθούν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τώρα και στο εξής οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να ζητούν την άδεια των αρχών αν σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν έξω από τις πόλεις Μπάντα Άτσε και Μουλαμπό.

Θα πρέπει επίσης να έχουν στρατωτική συνοδεία σε ορισμένες περιοχές επειδή υπάρχουν φόβοι που απορρέουν από τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών.

Οι ίδιοι οι αντάρτες, πάντως, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν την εκεχειρία που κήρυξαν όταν το τσουνάμι έπληξε τη χώρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την αποστολή βοηθείας σε περιοχές που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άτσε, Μπάντα Άτσε, επισημαίνει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά γεγονός παραμένει, μετά τις κατηγορίεες που εξακοντίζει η μια πλευρά κατά της άλλης, ότι πολιτική και βοήθεια αναγκαστικά διαπλέκονται.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έγκαιρο προειδοποιητικό σύστημα ώς τα μέσα του 2006

Το πάγωμα της αποπληρωμής θα βοηθήσει σημαντικά τα θύματα

Ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊσίρο Ματσουούρα, ανακοίνωσε πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στον Μαυρίκιο, ο κ. Ματσουούρα πρόσθεσε πως κι ένα παγκόσμιο σύστημα μπορεί επίσης να λειτουργεί από το 2007.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, το σύστημα προειδοποίησης στον Ινδικό Ωκεανό θα στοιχίσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια--ποσό, είπε, που θα διατεί κυρίως από τα κράτη-δωρητές.

Η «Λέσχη του Παρισιού»

Η «Λέσχη του Παρισιού» που αποτελείται από 19 πλούσια κράτη-δωρητές πραγματοποιεί συνάντηση την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα, με κύριο θέμα την πρόταση για αναστολή της πληρωμής των χρεών από τις χώρες που έπληξε το τσουνάμι.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των θυμάτων και την ανοικοδόμηση.

Η πρόταση για το «πάγωμα» της αποπληρωμής των χρεών των χωρών που επλήγησαν έχει ήδη την υποστήριξη του Ομίλου των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της υφηλίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Χερβέ Γκεϊμάρ, δήλωσε στους συνέδρους, πως, όπως πιστεύει ο ίδιος, όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή.΄

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προτείνουν αντί για «πάγωμα» την οριστική παραγραφή των χρεών τουλάχιστον από τις φτωχώτερες χώρες, κάτι που μάλλον δε θα γίνει αποδεκτό από τους διεθνείς πιστωτές.

Την Τρίτη, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Γενεύη τα κράτη-δωρητές υποσχέθηκαν τη χορήγηση άμεσης βοήθειας, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλά δήλωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν σ'αυτούς που τα χρειάζονται το ταχύτερο δυνατόν.

Ινδονησία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η ινδονησιακή κυβέρνηση σε όσους βοηθούν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τώρα και στο εξής οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να ζητούν την άδεια των αρχών αν σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν έξω από τις πόλεις Μπάντα Άτσε και Μουλαμπό.

Θα πρέπει επίσης να έχουν στρατωτική συνοδεία σε ορισμένες περιοχές επειδή υπάρχουν φόβοι που απορρέουν από τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών.

Οι ίδιοι οι αντάρτες, πάντως, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να τηρούν την εκεχειρία που κήρυξαν όταν το τσουνάμι έπληξε τη χώρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την αποστολή βοηθείας σε περιοχές που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άτσε, Μπάντα Άτσε, επισημαίνει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά γεγονός παραμένει, μετά τις κατηγορίεες που εξακοντίζει η μια πλευρά κατά της άλλης, ότι πολιτική και βοήθεια αναγκαστικά διαπλέκονται.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Διέξοδος ο διάλογος

Οι συνδικαλιστές της ΝΔ στον αγροτικό χώρο συμφώνησαν να επιδιώξουν λύση των προβλημάτων με διάλογο και συνεννόηση, μετά την πρόσφατη παρέμβασή του, δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε επίσης ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων και σε αποκλεισμούς δρόμων.

Ακόμη και στην περίπτωση αποκλεισμών των δρόμων, όμως, ο γραμματέας της ΝΔ απέκλεισε την περίπτωση η κυβέρνηση να καταφύγει στη χρήση των ΜΑΤ για την αντιμετώπισή τους λέγοντας «τις αποκρουστικές μορφές που ακολούθησε η κυβέρνηση Σημίτη, εμείς δεν θα τις ακολουθήσουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε ακόμη όσους βουλευτές της ΝΔ έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική θέση να είναι «προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους» προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να λες ότι στηρίζεις τη Νέα Δημοκρατία για να έρθεις στην κυβέρνηση και μετά να θέλεις να πρωτοστατήσεις σε ακραίες μορφές».

Επί του αγροτικού ζητήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών αλλά αποδοκίμασε ακραίες μορφές αγώνα.

Σε σχετική ανακοίνωση του τομέα παραγωγής και εμπορίου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «τα αποτελέσματα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και οι επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών είναι πλέον ορατά. Σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώνεται κατάρρευση τιμών όλων των προϊόντων χωρίς εξαίρεση».


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

Απόσυρση Ρωσίας από Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Δημοσιεύματα του Τύπου της ΠΓΔΜ, στηριζόμενα σε δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της ΑΜΒΟ, Γκλιγκόρ Τάσκοβιτς, φέρουν τη ρωσική πλευρά να απέσυρε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσκοβιτς, η εξέλιξη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στην επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αυλώνα.

Ο κ. Τάσκοβιτς έκανε τις ως άνω δηλώσεις σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Balkan Analysis», όπου και δηλώνει ότι «η επίσημη απόσυρση της στήριξης της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης από την πλευρά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου της πετρελαϊκής εταιρίας «Λουκόιλ» Βάγκιτ Αλεκπέροβ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αυλώνα».

Τον αγωγό αυτό σκοπεύει να κατασκευάσει η εταιρία ΑΜΒΟ, έχοντας την υποστήριξη της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Όμως, όλες οι προσπάθειές της για την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ναυάγησαν», ανέφερε ο κ. Τάσκοβιτς και πρόσθεσε ότι η AMBO έχει ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αυλώνα.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Δεδομένη η ρωσική στάση

Οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό βασίζονται σε αρχές και δεν αλλάζουν. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις επιδιώξεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις επαφές του με τη ρωσική ηγεσία.

Ο κ. Παπαδόπουλος, στο περιθώριο δεξίωσης που έδωσε στο προεδρικό μέγαρο για το διπλωματικό σώμα, με την ευκαιρία του νέου χρόνου, εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η ρωσική στάση δεν θα αλλάξει.

Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με το Κυπριακό και ότι «σημειώσαμε την ετοιμότητα του ρώσου προέδρου να στηρίξει την προσπάθεια του γγ του ΟΗΕ και ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων πρέπει να προέλθει μέσα από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι οι διπλωματικές επαφές της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε όλα τα επίπεδα, είναι «συνεχείς και οι θέσεις της (Ρωσίας) στο Κυπριακό γνωστές».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ρωσική διπλωματική πηγή στη Λευκωσία τόνιζε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό.

Σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ερντογάν να ζητεί από τον Ρώσο πρόεδρο τη στήριξη της Ρωσίας για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, η ίδια πηγή δήλωσε πως η Μόσχα στηρίζει την οικονομική ανόρθωση των τουρκοκυπρίων, αλλά τονίζει πως αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς την παραβίαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση για το «βασικό μέτοχο»

Σε «πολεμικούς» τόνους ξεκίνησε την Τρίτη, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί του «βασικού μετόχου», το οποίο καθορίζει το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας εταιριών αναλήψεως δημοσίων έργων και μέσων ενημέρωσης.

Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα νόθευσης του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, αλλά και διασφαλίζεται καλύτερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Όποιος δεν θέλει την αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε «προφανώς πηγαίνει απέναντι, το λέει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Υψηλοί τόνοι από το ΠΑΣΟΚ

Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο, ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ουσία αντισυνταγματικό, ανεφάρμοστο, αδιαφανές, ανήθικο γιατί ωθεί σε παρένθετα πρόσωπα, αχυράνθρωπους και νομιμοφανείς παρανομίες, αναποτελεσματικό, αδιέξοδο, γραφειοκρατικό, οπισθοδρομικό, αυθαίρετο, προσβλητικό για τη νομοθετική ιστορία του τόπου, διάτρητο, κυρίως υποκριτικό, φωτογραφικό, διαπλεκόμενο».

Ο κ. Χυτήρης κατηγόρησε, ακόμη, τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιχειρεί να αμαυρώσει το έργο του Κώστα Σημίτη» και πως «πιστεύει στην ομερτά», επιθυμώντας να εκδικηθεί επιχειρηματίες και να ευνοήσει άλλους.

Επίσης, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε αν θα έρθουν ξένες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα με τέτοιες διατάξεις για τις εταιρείες ανάληψης δημοσίων έργων, πώς θα ονομαστικοποιηθούν μέχρι φυσικού προσώπου μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει στο ασυμβίβαστο και τα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών - σχολιάζοντας χαρακτηριστικά, πως «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών με αδέλφια στο παρελθόν, όπου ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε».

Τέλος, υπενθύμισε τις προτάσεις Παπανδρέου για το νόμο.

Το θέμα της συμβατότητας με το ευρωδίκαιο

Όλοι οι ομιλητές από πλευράς ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι το νομοσχέδιο είναι πιθανό να κριθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια μη συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και στο ότι εκκρεμεί η επί του νομοσχεδίου απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη ληφθεί θετική απόφαση.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στον «πανικό της διαπλοκής και την παραπληροφόρηση εναντίον της κυβέρνησης και του νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένας νόμος καθίσταται αποτελεσματικός, ήδη από την εποχή που ψηφίζεται».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών αποτελεί «τάση στην Ευρώπη» (Αγγλία, Ισπανία), η δόλια συμπεριφορά έναντι ανταγωνιστών θα τιμωρείται με ακύρωση της επένδυσης του δολιοφθορέα (ενώ θεσπίζεται και η ατομική ευθύνη), δεν εμποδίζονται οι επενδύσεις αλλά μονάχα η εξαγορά μέσων ενημέρωσης και δεν δημιουργούνται δυσμενέστερες συνθήκες εις βάρος των αλλοδαπών επιχειρηματιών.

ΚΚΕ και ΣΥΝ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Λιάνα Κανέλη, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «τεράστια υποκρισία» και είπε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί τα αρχής αλλά ενδεχομένως να υπερψηφίσει επιμέρους άρθρα, διότι «δεν πρόκειται να διολισθήσει σε μια λαϊκίστικη αντίληψη για να ικανοποιηθούν τα νέα μαντρόσκυλα».

Ο βουλευτής του ιδίου κόμματος, Αντώνης Σκυλάκος, υποστήριξε ότι «γίνεται μια προσπάθεια ανακατανομής της πίτας και το ΠΑΣΟΚ αμύνεται για να έχει την πίτα ολόκληρη».

Ο εισηγητής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης είπε ότι το νομοσχέδιο, «επιχειρεί, δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά οι διατάξεις περί παρενθέτων προσώπων, δεν διασφαλίζουν τη δυνατότητα έρευνας κρυφής χρηματοδότησης. Με ποιόν τρόπο θα ελεγχθούν οι τυχόν αχυράνθρωποι, ή οι αόρατοι ιδιοκτήτες; Η δυσχέρεια είναι υπαρκτό ζήτημα».

Όπως είπε, ο ΣΥΝ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εάν απαγορευτεί σε όλες τις off-shore εταιρείες και όλες τις αλλοδαπές εταιρείες που δεν έχουν ονομαστικοποιημένες μετοχές να μετέχουν στα μέσα ενημέρωσης και διευρυνθεί το ασυμβίβαστο μέχρι τον τέταρτο βαθμό συγγένειας.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, εκτιμώντας ότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα της διαφάνειας, καθώς και ότι εφαρμοζόμενο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εκδήλωσης αυθαιρεσίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με μεγαλύτερη διαφθορά και αδιαφάνεια.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε την πρόταση των οκτώ σημείων που ο ίδιος ανέπτυξε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε σε μια νέα συζήτηση για τη διαφάνεια ώστε να βρεθεί κοινό πλαίσιο, στο οποίο να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Αντιπαράθεση για το «βασικό μέτοχο»

Σε «πολεμικούς» τόνους ξεκίνησε την Τρίτη, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί του «βασικού μετόχου», το οποίο καθορίζει το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας εταιριών αναλήψεως δημοσίων έργων και μέσων ενημέρωσης.

Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα νόθευσης του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, αλλά και διασφαλίζεται καλύτερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Όποιος δεν θέλει την αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε «προφανώς πηγαίνει απέναντι, το λέει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Υψηλοί τόνοι από το ΠΑΣΟΚ

Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο, ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ουσία αντισυνταγματικό, ανεφάρμοστο, αδιαφανές, ανήθικο γιατί ωθεί σε παρένθετα πρόσωπα, αχυράνθρωπους και νομιμοφανείς παρανομίες, αναποτελεσματικό, αδιέξοδο, γραφειοκρατικό, οπισθοδρομικό, αυθαίρετο, προσβλητικό για τη νομοθετική ιστορία του τόπου, διάτρητο, κυρίως υποκριτικό, φωτογραφικό, διαπλεκόμενο».

Ο κ. Χυτήρης κατηγόρησε, ακόμη, τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιχειρεί να αμαυρώσει το έργο του Κώστα Σημίτη» και πως «πιστεύει στην ομερτά», επιθυμώντας να εκδικηθεί επιχειρηματίες και να ευνοήσει άλλους.

Επίσης, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε αν θα έρθουν ξένες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα με τέτοιες διατάξεις για τις εταιρείες ανάληψης δημοσίων έργων, πώς θα ονομαστικοποιηθούν μέχρι φυσικού προσώπου μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει στο ασυμβίβαστο και τα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών - σχολιάζοντας χαρακτηριστικά, πως «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών με αδέλφια στο παρελθόν, όπου ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε».

Τέλος, υπενθύμισε τις προτάσεις Παπανδρέου για το νόμο.

Το θέμα της συμβατότητας με το ευρωδίκαιο

Όλοι οι ομιλητές από πλευράς ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι το νομοσχέδιο είναι πιθανό να κριθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια μη συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και στο ότι εκκρεμεί η επί του νομοσχεδίου απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη ληφθεί θετική απόφαση.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στον «πανικό της διαπλοκής και την παραπληροφόρηση εναντίον της κυβέρνησης και του νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένας νόμος καθίσταται αποτελεσματικός, ήδη από την εποχή που ψηφίζεται».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών αποτελεί «τάση στην Ευρώπη» (Αγγλία, Ισπανία), η δόλια συμπεριφορά έναντι ανταγωνιστών θα τιμωρείται με ακύρωση της επένδυσης του δολιοφθορέα (ενώ θεσπίζεται και η ατομική ευθύνη), δεν εμποδίζονται οι επενδύσεις αλλά μονάχα η εξαγορά μέσων ενημέρωσης και δεν δημιουργούνται δυσμενέστερες συνθήκες εις βάρος των αλλοδαπών επιχειρηματιών.

ΚΚΕ και ΣΥΝ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Λιάνα Κανέλη, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «τεράστια υποκρισία» και είπε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί τα αρχής αλλά ενδεχομένως να υπερψηφίσει επιμέρους άρθρα, διότι «δεν πρόκειται να διολισθήσει σε μια λαϊκίστικη αντίληψη για να ικανοποιηθούν τα νέα μαντρόσκυλα».

Ο βουλευτής του ιδίου κόμματος, Αντώνης Σκυλάκος, υποστήριξε ότι «γίνεται μια προσπάθεια ανακατανομής της πίτας και το ΠΑΣΟΚ αμύνεται για να έχει την πίτα ολόκληρη».

Ο εισηγητής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης είπε ότι το νομοσχέδιο, «επιχειρεί, δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά οι διατάξεις περί παρενθέτων προσώπων, δεν διασφαλίζουν τη δυνατότητα έρευνας κρυφής χρηματοδότησης. Με ποιόν τρόπο θα ελεγχθούν οι τυχόν αχυράνθρωποι, ή οι αόρατοι ιδιοκτήτες; Η δυσχέρεια είναι υπαρκτό ζήτημα».

Όπως είπε, ο ΣΥΝ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εάν απαγορευτεί σε όλες τις off-shore εταιρείες και όλες τις αλλοδαπές εταιρείες που δεν έχουν ονομαστικοποιημένες μετοχές να μετέχουν στα μέσα ενημέρωσης και διευρυνθεί το ασυμβίβαστο μέχρι τον τέταρτο βαθμό συγγένειας.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, εκτιμώντας ότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα της διαφάνειας, καθώς και ότι εφαρμοζόμενο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εκδήλωσης αυθαιρεσίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με μεγαλύτερη διαφθορά και αδιαφάνεια.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε την πρόταση των οκτώ σημείων που ο ίδιος ανέπτυξε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε σε μια νέα συζήτηση για τη διαφάνεια ώστε να βρεθεί κοινό πλαίσιο, στο οποίο να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κυβερνητική πορεία και αγροτικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιδημία νοθείας-αυξήσεων. Δύσκολη χρονιά για τους καταναλωτές το 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δεν μετακυλύουμε τα βάρη στους πολίτες. Σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία, σε δοκιμαστήρια, σε τουαλέτες εστιατορίων κ.ά. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ηλεκτρονικών "ματάκηδων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πυγμή Καραμανλή προς αγρότες, συντεχνίες. "Θα προχωρήσω σε τομές χωρίς να υπολογίσω το πολιτικό κόστος".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόψτε και δώστε. Φρένο στις σπατάλες - Γκάζι στις κοινωνικές δαπάνες.

Η ΑΥΓΗ: Πάνω από 500.000 οι άνεργοι του ΟΑΕΔ! Άλμα το 2004, που δεν ανακόπηκε από τα ολυμπιακά έργα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παρέμβαση Καραμανλή για αγρότες πριν τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους. Βουλευτές, συνδικαλιστές και μανδαρίνοι του υπουργείου τα έχουν κάνει μπάχαλο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εξέγερση της ΔΑΚΕ κατά της κυβερνήσεως (της). Η συνδικαλιστική οργάνωση της ΝΔ διεκδικεί ξανά μερίδιο εξουσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις: 12 νέα προγράμματα. Δ. Σιούφας: "Ευκαιρίες για επιχειρηματίες, γυναίκες, νέους".

ΕΘΝΟΣ: Τελείωσαν τα ψέματα. Ο Γιώργος (Παπανδρέου) ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Αρμύρα από τα Ιμια στις δάφνες των στρατηγών. Δύο τουρκικές ακταιωροί χθες αγκυροβόλησαν στις βραχονησίδες και δεν έφευγαν παρά τις κλήσεις του Λιμενικού Σώματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έφοδοι στα υπουργεία. Από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές με σύμμαχο την κοινωνία. Καραμανλής: Προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις όποιο κι αν είναι το κόστος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουρλότο από ΔΑΚΕ στη ΝΔ. Σφοδρή επίθεση ξαφνικά κατά Λούλη και Μιχαλολιάκου.

ΕΞΠΡΕΣ: Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις, χωρίς αιφνιδιασμούς.

ΕΣΤΙΑ: 19,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι άνεργοι. Στην Ελλάδα οι άνεργοι ήταν 527.222 τον Δεκέμβριο.

ESPRESSO: Σώστε με από την ηρωίνη. Σοκ με 12χρονο. Η εξομολόγηση που "πάγωσε" τη Βουλή και η βοήθεια που προσέφερε ο ΟΚΑΝΑ στον μικρό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χάθηκαν 70.000 θέσεις εργασίας σε τρεις μήνες. Μετα-ολυμπιακό σοκ με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία Καραμανλή για την οικονομία. "Μόνιμη πληγή" το δημοσιονομικό - "Δεν κρύβουμε τα προβλήματα" - Έλεγχος δαπανών στα υπουργεία.

ΚΕΡΔΟΣ: Με φειδώ οι δαπάνες. Ακόμα και οι εγγεγραμμένες πιστώσεις δεν θεωρούνται δεδομένες.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Παράθυρο" για οικονομική διευκόλυνση των αγροτών ...ανοίγει η κυβέρνηση. Ευ. Μπασιάκος: "Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο".

METRO: Παίζουν με τη φωτιά. Νέα πρόκληση των Τούρκων στην περιοχή των Ιμίων σήμανε συναγερμό στην Αθήνα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Γ' ΚΠΣ: Διαπραγμάτευση για το πόσα θα... χάσουμε. Προθεσμία στην κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τις 28/2.

ΤΑ ΝΕΑ: Αδικήθηκαν χιλιάδες στις Πανελλήνιες. Στοιχεία-σοκ από βαθμολογικό κέντρο.

Η ΝΙΚΗ: "Τσαμπουκάς" σε όλα. Σκληρή γραμμή από Καραμανλή-Μεϊμαράκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση-Πολυεθνικές: Προωθούν εξοντωτικό ωράριο για εργαζόμενους και ΕΒΕ.

City Press: Τριπλό "χαστούκι" στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι "αλωνίζουν" στα Ιμια και η κυβέρνηση προσποιείται ότι τα ανοίγματα στον Ερντογάν αποδίδουν.

TRAFFIC NEWS: Φώτης-Μαρία υπέρ των γκέι. Καυτή συνέντευξη στο "10%".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με ένταση αρχίζει ...το ματς. Σε Βουλή, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνικούς φορείς.

Η ΧΩΡΑ: Ο Βαγγέλης (Μεϊμαράκης) δείχνει υπονομευτές μέσα στην κυβέρνηση. Κάποιοι υποκινούν τους αγρότες, πιστεύει ο γραμματέας της ΝΔ.

Καραμανλής - Υπουργικό Συμβούλιο

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "να συνεγείρει την κυβέρνηση και να επιβάλει ομόνοια επεχείρησε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας χρονιάς, σε μια στιγμή που τα μέτωπα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "τη δέσμευση εξασφάλισης δημοσιονομικής ισορροπίας δίχως να επωμιστούν οι πολίτες το κόστος της επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα χρονιά. Παράλληλα κάλεσε παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους σε αυτοσυγκράτηση σημειώνοντας πως το νοικοκύρεμα αποτελεί συλλογικό και όχι ατομικό χρέος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στα βαθιά νερά της οικονομικής πραγματικότητας κολυμπά πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στην πρώτη, εφέτος, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε το 2005 "κρίσιμο και καθοριστικό έτος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει το 2005 η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο".

Υπουργείο Ανάπτυξης

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "όταν η αύξησις της ανταγωνιστικότητος είναι σήμερα το πρώτο ζητούμενο, τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σιούφας αποδεικνύουν και την αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτική επιχείρηση, αλλά και την απόφαση της Κυβερνήσεως Καραμανλή να καταστήση τον ιδιώτη επιχειρηματία κύριο φορέα της αναπτύξεως".

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα του τελευταίου εννιαμήνου για το ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "μοναδικές ευκαιρίες για τη γενναία ενίσχυση παλιών και νέων επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών προσφέρουν τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων που προκηρύσσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα δελεαστικά προγράμματα αφορούν ακόμη και στις ατομικές επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς επιχειρηματικότητας".

Υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "περικοπές μέχρι 75% στους "φουσκωμένους" λογαριασμούς (πλασματικές υπερωρίες, τηλεφωνήματα, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις κ.ά) ζητά από Δημόσιο και ΔΕΚΟ το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο "φωτιά". Το υπουργείο υπόσχεται οι περικοπές να δοθούν στους εργαζομένους".

«Βασικός Μέτοχος»

Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατά γράμμα στην υλοποίηση του νόμου για το 'βασικό μέτοχο', τόνισε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τελικά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το διαβόητο νομοσχέδιο του 'βασικού μετόχου', του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής".

Αγρότες - ΔΑΚΕ - ΝΔ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "κεραυνοβόλα παρέμβαση του Καραμανλή 'επιβάλλουν' οι εξελίξεις στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών".

ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "νευρική κρίση προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης η νέα εξέγερση των 'γαλάζιων' συνδικαλιστών. Η ΔΑΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησε ευθέως χθες την κυβέρνηση και επιτέθηκε κατά υπουργών λέγοντας ότι 'το κράτος δεν είναι δικό σας βιλαέτι' και διεκδικώντας μερίδιο εξουσίας".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν τρόποι οικονομικής διευκόλυνσης των αγροτών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και του αρμόδιου υπουργού και πρόσθεσε ότι, όταν υπάρχει σύμπτωση απόψεων, τότε δίνονται λύσεις".

Η ΝΙΚΗ σχολιάζει ότι "με επίδειξη 'τσαμπουκά' προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να διαφύγει από τα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ανοίξει τόσο στο εσωτερικό της, όσο όμως και σε καίρια ζητήματα που αφορούν αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές της".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "σκληρές δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ κατά στελεχών που υπονομεύουν την παράταξη και το κυβερνητικό έργο. Ο Β. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος όσων προσπαθούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση ρίχνοντας νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ".

Η ESPRESSO αναφέρει ότι "σε συμφωνία κατέληξαν η Ρηγίλλης και οι 'γαλάζιοι' συνδικαλιστές, ώστε να μη συμμετάσχουν σε ακραίες μορφές αγροτικών κινητοποιήσεων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "αναζωπυρώθηκε, αίφνης, η κόντρα της ΔΑΚΕ με την κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά επικεντρώθηκε στο περιβάλλον του Καραμανλή και στο ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποδαρικό» με επιθέσεις

Ένας πολίτης του Ισραήλ σκοτώθηκε και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση ακραίων Παλαιστινίων σε εβραϊκό οικισμό, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Την επίθεση στον οικισμό Μοράγκ πραγματοποίησαν δύο μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που επίσης σκοτώθηκαν.

Νωρίτερα στη Δυτική Όχθη, κοντά στην πόλη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην πρώτη επιδρομή μετά τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε τέσσερις παραστρατιωτικούς στην πόλη της Γάζας.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της ήταν σε αποστολή αυτοκτονίας, καθώς πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε κοντινές γειτονιές λένε ότι άκουσαν την έκρηξη και μετά πυροβολισμούς.

Στο επεισόδιο κοντά στη Ραμάλα, οι Ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν δύο μέλη της Χαμάς που άνοιξαν πυρ εναντίον τους για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Εκλογικές υποσχέσεις

Αυτές οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την συντριπτική νίκη του Μαχμούντ Αμπας στις εκλογές για την ηγεσία της παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα καταστείλει την ένοπλη δράση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Όμως όταν ο κ. Αμπάς καλεί τις οργανώσεις να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, εκείνες απαντούν ότι πρώτα πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει πέντε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης στρατού και οικισμών από την περιοχή.

Οι έποικοι αντιδρούν έντονα στο σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνικές επιχειρήσεις ανατρέπουν τα δεδομένα

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Στις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Ευρώπης κατατάσσονται ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση European Business Magazine, η οποία συνέταξε έναν κατάλογο με τις 100 αποδοτικότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Πολ Μάνγκο, αρχισυντάκτης της οικονομικής επιθεώρησης παρουσίασε τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στη διαμόρφωση του καταλόγου.

«Πρέπει να παρουσιάζουν πωλήσεις που να ξεκινούν από τα 80 εκατομμύρια ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 999 εκατομμύρια ευρώ», λέει ο Βρετανός οικονομικός αναλυτής.

Τονίζει όμως ότι αυτό που αποτελεί το κυριότερο κριτήριο για να καταταχτεί μία εταιρία στις καλύτερες 100 της Ευρώπης είναι η απόδοση κεφαλαίου.

«Η πρώτη εταιρία στη λίστα μας είναι η βρετανική Telecom Plus Britain, η απόδοση κεφαλαίου της οποίας ήταν 75%, δηλαδή κέρδισε 75 λεπτά για κάθε ευρώ που επένδυσε», υπογράμμισε ο Πολ Μάνγκο.

Για πρώτη φορά στον κατάλογο των 100 καλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης, οι ελληνικές εταιρίες ξεπερνούν στον αριθμό ακόμη και τις ιταλικές, οι οποίες είναι συνήθως πολύ κερδοφόρες.

«Αυτό μας έκανε να εκπλαγούμε», είπε ο Βρετανός ειδικός.

«Η πιο κερδοφόρος ελληνική επιχείρηση όσον αφορά την απόδοση κεφαλαίου είναι η Hellenic Duty Free, η οποία πουλά αφορολόγητα είδη στα αεροδρόμια. Η απόδοση κεφαλαίου της εταιρίας, η οποία βρίσκεται στην έβδομη θέση του καταλόγου, είναι 40%. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισαν 40 λεπτά για κάθε ευρώ που επένδυσαν».

Σύμφωνα με τον Πολ Μάνγκο, η άνοδος των ελληνικών εταιριών οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη μείωση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα.

«Όλα αυτά έχουν κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο Βρετανός οικονομικός αναλυτής.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιτυχία αυτών των ελληνικών εταιριών μπορεί να επηρεάσει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι αναμφισβήτητο αυτό. Οι εταιρίες αυτές επεκτείνονται, προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο κόσμο, παράγουν πλούτο, τον οποίο και επενδύουν. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα κυκλοφορήσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά και φυσικά θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο αρχισυντάκτης της οικονομικής επιθεώρησης, European Business Magazine, Πολ Μάνγκο.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη για τα χρέη των πληγεισών χωρών

Το πάγωμα της αποπληρωμής θα βοηθήσει σημαντικά τα θύματα

Ο «Όμιλος του Παρισιού» που αποτελείται από 19 κράτη δωρητές συγκαλεί σήμερα διάσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα, με κύριο θέμα την πρόταση για αναστολή της πληρωμής των χρεών από τις χώρες που έπληξε ο Εγκέλαδος και το τσουνάμι.

Εάν η πρόταση καταψηφιστεί, οι κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών κυρίως η Σρι Λάνκα και η Ινδονησία - θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για τα χρέη τους προς το Δυτικό κόσμο.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των θυμάτων της καταστροφής.

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεκτική κατανομή των κονδυλίων, έτσι ώστε οι χώρες του Ινδικού ωκεανού να μην αυξήσουν μακροπρόθεσμα το χρέος τους προς τη Δύση.

Συνολικά χρέη

Ινδονησία $132.2 δις

Ινδία $104.4 δις

Ταϊλάνδη $59.2 δις

Μαλαισία $48.6 δις

Σρι Λάνκα $9.6 δις

Σομαλια $2.7 δις

Σεϊχέλες $560 εκ.

Μαλδίβες $270 εκ.

Παγκόσμια Τράπεζα

Κάποιες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν οριστική διαγραφή των χρεών, αλλά οι πολιτικοί συντάκτες εκτιμούν ότι αυτή η πρόταση δεν θα γίνει δεκτή.

Την Τρίτη, η διεθνής διάσκεψη δωρητών υποσχέθηκε 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των θυμάτων.

Ο γενικός συντονιστής των ανθρωπιστικών προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, χαρακτήρισε άκρως ενθαρρυντική την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην καταστροφή που έσπειραν τα μετασεισμικά κύματα στα παράλια του Ινδικού Ωκεανού.

Πάντως ανθρωπιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η πρωτοφανής ανταπόκριση των πολιτών στην κρίση πρέπει να συνεχιστεί εμπράκτως από τα κράτη - δωρητές το επόμενο εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που στα παράλια του Ινδικού Ωκεανού καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διανομή τροφίμων και άλλων βασικών εφοδίων στους αστέγους, η κυβέρνησης της Ινδονησίας θέτει υπό στρατιωτικό έλεγχο την σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη περιοχή του Άτσε, δυσχεραίνοντας το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Υπό το καθεστώς αυτό οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής αλλά και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για τις μετακινήσεις τους, για λόφους ασφαλείας εξαιτίας της δράσης των ανταρτών.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ισπανικά και γερμανικά ευρωπροβλήματα

Την ώρα που οι βρετανικές εφημερίδες κατακλύζονται από σχόλια για την απελευθέρωση των τεσσάρων Βρετανών κρατουμένων από το Γουαντάναμο, μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές εφημερίδες σημειώνει ότι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μόλις το ένα τέταρτο των αιχμαλώτων στη βάση της Κούβας έχει κάποια «χρησιμότητα» για τις μυστικές υπηρεσίες.

Η Λε Μοντ (Le Monde) υπογραμμίζει: «Ας υποθέσουμε ότι αυτός είναι ένας λόγος που δικαιολογεί την κράτησή τους. Τι συμβαίνει όμως με τα υπόλοιπα τρία τέταρτα; Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν; Ποιο δικαστήριο θα τους δικάσει και πότε;»

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με έγγραφα που είχαν διαρρεύσει από το FBI γίνεται σαφής η χρήση βίας κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων μέθοδοι που ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

«Η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική ηγεσία έχει δημιουργήσει ένα νομικό τέρας», καταλήγει η εφημερίδα. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση εκείνων των κρατουμένων για τους οποίους δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία και την εκδίκαση των άλλων».

Ισπανικό δημοψήφισμα

Στην Ισπανία το κοινοβούλιο αποφάσισε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 20 Φεβρουαρίου σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Στη Βαρκελώνη η Βανγκουάρντια (La Vanguardia) τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Ενώ μέχρι τώρα η ΕΕ ήταν μια μοιρασμένη κυριαρχία, με τη νέα Μάγκνα Κάρτα θα γίνει μια μοιρασμένη πολιτεία», σχολιάζει.

Το Σύνταγμα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, θα επιφέρει «μεγαλύτερη θεσμική σταθερότητα θα ενισχύσει το ρόλο του απλού πολίτη στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και θα φέρει στην Ευρώπη μεγαλύτερη ασφάλεια και μια πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική».

Η Ελ Περιόντικο (El Periodico) αναφέρεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει μειώσει στο 5% τη διαφορά των δέκα ποσοστιαίων μονάδων που είχε από το κυβερνών κόμμα, όταν το τελευταίο δεσμεύθηκε να απομακρύνει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιθετική αντιπολίτευση που ασκεί το Λαϊκό κόμμα αποδίδει καρπούς», σχολιάζει η εφημερίδα που προσθέτει ότι βασικό όπλο της αντιπολίτευσης είναι ο ισχυρισμός πως ο πρωθυπουργός Θαπατέρο δεν είναι αποτελεσματικός στο θέμα της ενότητας των Ισπανών.

Υπογεννητικότητα στη Γερμανία

Για το θέμα αυτό που απασχολεί όλες τις γερμανικές εφημερίδες, η Ντι Βελτ (Die Welt) ισχυρίζεται ότι είναι το αποτέλεσμα κυρίως προσωπικών επιλογών.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η Γερμανία έχει το μικρότερο αριθμό παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα, το 44% των άκληρων Γερμανών λένε ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή ή για αποτέλεσμα της έλλειψης ενός κατάλληλου συντρόφου.

Επίσης, για πρώτη φορά φαίνεται πως αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας στις γυναίκες στα 29 χρόνια για την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αποδίδει το φαινόμενο σε οικονομικούς λόγους.

«Φαίνεται πως στην εποχή μας οι άνθρωποι πάνε στα κρεβάτια τους όχι μόνο με τους συντρόφους τους αλλά με τη φορολογική τους δήλωση και με αριθμομηχανή».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.