Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-14

  1. Το Ισραήλ διακόπτει επαφές με Παλαιστινίους
  2. «Παρέλαση» αστεριών για τα θύματα του τσουνάμι
  3. Μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρωσία
  4. «Τούρκος» ο Γιαννακόπουλος Εγγλέζος ο Μάντζιος
  5. Στον Τιτάνα το Χόιγκενς
  6. Βρετανική βοήθεια στη Τανζανία
  7. Στον Τιτάνα το Χόιγκενς
  8. Δυσπιστία για τους αγνοουμένους
  9. Πρόγραμμα Υγείας για το 2005
  10. Αιματηρή επίθεση Παλαιστινίων
  11. «Μερική συμφωνία» και «άκαρπη συνάντηση»
  12. Επίσκεψη Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό»
  13. ’ρειος Πάγος για «Ρικομέξ»
  14. Αγροτικό κι εξοπλιστικά
  15. Αιματηρή επίθεση στη Γάζα
  16. Έκκληση Πάουελ για τις εκλογές
  17. Έκθεση καταπέλτης για τις ΗΠΑ
  18. Σκάνδαλο η μεταμφίεση του Χάρι

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ διακόπτει επαφές με Παλαιστινίους

Το συνοριακό φυλάκιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές με τη Παλαιστινιακή Αρχή έως ότου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, πάρει μέτρα κατά των εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων.

Η απόφαση του κ. Σαρόν ακολουθεί την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά ισραηλινού φυλακίου που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο έξι Ισραηλινών.

Πριν μερικές μέρες ο κ. Σαρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Αμπάς αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο στο άμεσο μέλλον.

Η επίθεση αυτή έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εκλογή στη προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αποκήρυξε την επίθεση, αλλά και τις ισραηλινές επιδρομές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Παρόμοια περιστατικά δεν ωφελούν την ειρήνη στην περιοχή», σχολίασε ο κ. Αμπάς.

Σε απομόνωση βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έκλεισε όλα τα περάσματα προς το έδαφός του, μετά από επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων εναντίον συνοριακού φυλακίου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τρεις ένοπλοι ανατίναξαν το τείχος ασφαλείας του φυλακίου και σκότωσαν έξι Ισραηλινούς, πριν και οι ίδιοι χάσουν τη ζωή τους.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Ιερουσαλήμ, η επίθεση απέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η δράση των ακραίων παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν αρνηθεί να καταθέσουν τα όπλα εφόσον εξακολουθούν να βρίσκονται, όπως υποστηρίζουν, στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Και το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα λεπτό για τον κ. Αμπάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, γιατί μέλη μιας από τις οργανώσεις που πήραν μέρος στην τελευταία επίθεση, των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, υποστήριξαν την εκλογή του.

Ό ανταποκριτής μας εκτιμά πως αντίθετοι στην ιδέα του κ. Αμπάς για μία ειρηνική ιντιφάντα δεν είναι μόνον όσοι δεν τον υποστηρίζουν, αλλά ακόμη και μέλη της δικής του οργάνωσης, της Φατάχ.

Προβλήματα για Αμπάς

Ποια είναι λοιπόν τα περιθώρια των κινήσεων που έχει στη διάθεσή του ο νέος πρόεδρος των Παλαιστινίων;

Ο 'Ααρον Μίλερ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα που άπτονται της Μέσης Ανατολής είπε ότι

ο Μαχμούντ Αμπάς «δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει στη διάλυση της υποδομής των ακραίων παραστρατιωτικών οργανώσεων, να προβεί σε μαζικές συλλήψεις ή να έλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με αυτές τις ομάδες».

«Μπορεί, όμως, να κάνει κάτι όταν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις. Μπορεί επίσης να θέσει τέρμα στην κατασκευή πυραύλων τύπου Κασάμ στη Γάζα κι επίσης να λάβει μέτρα για να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών από την Αίγυπτο στη Ράφα.»

«Για να τα επιτύχει, όμως, όλα αυτά, χρειάζεται την υποστήριξη του Ισραήλ, και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, και επίσης των ΗΠΑ», κατέληξε ο 'Ααρον Μίλερ, που, όπως είπαμε, είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Μεσανατολικό.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Παρέλαση» αστεριών για τα θύματα του τσουνάμι

Ο Τζορτζ Κλούνι εξαγριώθηκε με τους επικριτές της προσπάθειας για συλλογή χρημάτων για τα θύματα

Ο Μπραντ Πιτ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Χιού Γκραντ είναι τα τελευταία αστέρια του κινηματογράφου που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο δίωρο ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης που θα έχει σα στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τα θύματα του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία.

Μεταξύ των άλλων καλλιτεχνών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκπομπή που θα μεταδώσει το NBC το βράδυ του Σαββάτου συγκαταλέγονται η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον, η Νταϊάνα Ρος, ο Στίβι Γουόντερ και ο Έρικ Κλάπτον.

Οι τηλεθεατές θα μπορούν να τηλεφωνούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να καταθέτουν τις δωρεές τους.

Ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι που υποστηρίζει τη προσπάθεια των καλλιτεχνών πρόσφατα εξοργίσθηκε με την άποψη που εξέφρασε γνωστός τηλεπαρουσιαστής ότι μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονται δεν θα φτάσουν ποτέ στις πληγείσες περιοχές.

Ο Μπιλ Ο Ράιλι του Φοξ TV είχε δηλώσει ότι «θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση για να διαπιστώσει εάν τα χρήματα θα πάνε στα θύματα του τσουνάμι».

Ο Κλούνι κατηγόρησε τον Ο Ράιλι ότι κινδυνολογεί και αποτρέπει με τις απόψεις του τον κόσμο να καταθέτει δωρεά για τα θύματα.

Παράλληλα κάλεσε τον τηλεπαρουσιαστή να παραβρεθεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Οι οργανωτές του τηλεοπτικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι όλα τα έσοδα θα κατατεθούν στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρωσία

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο κοντά στη Μόσχα

Εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα κοινωνικών παροχών.

Για Πέμπτη μέρα πλήθη συνταξιούχων έχουν κατέβει στους δρόμους της Ρωσίας, κλείνοντας δρόμους και τα κέντρα των μεγαλουπόλεων.

Το ανεξάρτητο συνδικάτο της Ρωσίας απειλεί με γενική απεργία.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εκατομμύρια Ρώσοι που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες ελεύθερα αναγκάζονται να πληρώσουν εισιτήριο.

Παράλληλα καταργούνται ή περικόπτονται δαπάνες και για άλλες κοινωνικές παροχές, όπως οι επιδοτήσεις για φθηνά φάρμακα και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι υποστηρικτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις ενορχηστρώνονται από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Πούτιν που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια «βελούδινη» επανάσταση παρόμοια με αυτήν της Ουκρανίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι τέτοιας έκτασης διαδηλώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στα πλαίσια της προσπάθειας του Ρώσου προέδρου να εκσυγχρονίσει την οικονομία της χώρας. Όμως η επιβολή των μέτρων αυτών απειλεί τη δημοτικότητα του, καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Τούρκος» ο Γιαννακόπουλος Εγγλέζος ο Μάντζιος

Πολύ κοντά στην ένταξη του στην τουρκική ομάδα Μπεσίκτας φέρεται ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ποδοσφαιριστής της βρετανικής Μπόλτον μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη για να υπογράψει συμβόλαιο με την τουρκική ομάδα.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η μεταγραφή, ο Γιαννακόπουλος θα είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα παίζει σε τουρκική ομάδα.

Ένας άλλος Έλληνας διεθνής επιθετικός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αγγλία.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος θα μεταβεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Γουέστ Χαμ.

Τη σχετική είδηση για τον 22χρονο άσο και την επικείμενη συνεργασία του με τον αγγλικό σύλλογο έκανε γνωστή η ΠΑΕ Πανιώνιος με της ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Στο Λονδίνο θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 17/1/2005 ο Βαγγέλης Μάντζιος (μαζί με εκπρόσωπο της ΠΑΕ Πανιώνιος), έπειτα από πρόσκληση της Γουέστ Χαμ, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, κατόπιν της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος του αγγλικού συλλόγου για την απόκτησή του. Ο διεθνής επιθετικός του Πανιωνίου θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Τετάρτη το βράδυ».


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Τιτάνα το Χόιγκενς

Ο Τιτάνας είναι ένας από τους πολλούς δορυφόρους του Κρόνου

Μετά από διαστημικό ταξίδι επτά ετών το ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα, Χόιγκενς, προσεδαφίσθηκε στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.

Νωρίτερα, το μη-επανδρωμένο όχημα άνοιξε το αλεξίπτωτο του και ξεκίνησε τη κάθοδο προς την επιφάνεια του Τιτάνα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το Χόιγκενς θα στείλει πίσω στη γη εικόνες και μετρήσεις από την επιφάνεια του πλανήτη.

Το Χόιγκενς αποδεσμεύθηκε από το αμερικανικό μητρικό σκάφος Κασίνι πριν τρεις εβδομάδες.

Ο Τιτάνας είναι ο μόνος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος με πυκνή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως μοιάζει με την ατμόσφαιρα της αρχέγονης Γης.

Το Χόιγκενς είτε θα προσεδαφισθεί σε στέρεο έδαφος, είτε θα «προσθαλασσωθεί» σε επιφάνεια υγρών και για αυτό το λόγο έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να επιπλέει.

Το διαστημικό όχημα έχει διάμετρο 2,7 μέτρα και βάρος 319 κιλά.

Εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα σε ύψος 1270 χιλιομέτρων με ταχύτητα 20πλάσια του ήχου.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανική βοήθεια στη Τανζανία

Η Βρετανία θα πληρώσει το 10& του χρέους της Τανζανίας προς τη Παγκόσμια Τράπεζα

Ο βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, βρίσκεται στη Τανζανία για να ολοκληρώσει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους των φτωχών χωρών.

Η συμφωνία που υπογράφει με το πρόεδρο της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Κάπα, προβλέπει ότι η Βρετανία θα πληρώσει το 10% των χρεών της χώρας προς την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αφρικανική χώρα με τη σειρά της αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα εξοικονομήσει για να μειώσει τη φτώχεια και να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να απαλείψουμε τα χρέη χωρών όπως της Τανζανίας που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους», τόνισε ο κύριος Μπράουν.

«Η πρώτη συμφωνία ελάφρυνσης των χρεών που υπογράψαμε με την Τανζανία επέτρεψε στη χώρα να παράσχει δωρεάν παιδεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η νέα συμφωνία προχωρά περισσότερο και δίνει τη δυνατότητα στη Τανζανία να παράσχει δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ο κύριος Μπράουν που πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνάψει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες αφρικανικές χώρες.

Η Βρετανία προεδρεύει του «Ομίλου των 7» πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της προεδρίας προγράμματα για τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Τιτάνα το Χόιγκενς

Ο Τιτάνας είναι ένας από τους πολλούς δορυφόρους του Κρόνου

Ένα ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του πλανήτη Κρόνου.

Το μη-επανδρωμένο όχημα, Χόιγκενς, άνοιξε το αλεξίπτωτο του και ξεκίνησε τη κάθοδο προς την επιφάνεια του Τιτάνα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το Χόιγκενς θα στείλει πίσω στη γη εικόνες και μετρήσεις από την επιφάνεια του πλανήτη.

Το Χόιγκενς αποδεσμεύθηκε από το αμερικανικό μητρικό σκάφος Κασίνι πριν τρεις εβδομάδες.

Ο Τιτάνας είναι ο μόνος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος με πυκνή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως μοιάζει με την ατμόσφαιρα της αρχέγονης Γης.

Το Χόιγκενς είτε θα προσεδαφισθεί σε στέρεο έδαφος, είτε θα «προσθαλασσωθεί» σε επιφάνεια υγρών και για αυτό το λόγο έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να επιπλέει.

Το διαστημικό όχημα έχει διάμετρο 2,7 μέτρα και βάρος 319 κιλά.

Εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα σε ύψος 1270 χιλιομέτρων με ταχύτητα 20πλάσια του ήχου.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσπιστία για τους αγνοουμένους

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Γεμάτοι ερωτηματικά είναι οι συγγενείς των αγνοουμένων

Κλίμα έντονης δυσπιστίας ανάμεσα στους συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων του 1974, σε σχέση με τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκάλεσαν τα αποτελέσματα της πρώτης απόπειρας εκταφών στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Οι έρευνες στην περιοχή Τράχωνα, περιοχή που η ίδια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέδειξε ως χώρο ταφής Ελληνοκυπρίων, απέβησαν άκαρπες αφού ουδέν ανευρέθη.

Το εν λόγω γεγονός οδήγησε τους συγγενείς των αγνοουμένων σε ερωτηματικά για την αξιοπιστία των πληροφοριών αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Τα ερωτηματικά αυτά έγιναν ακόμη πιο έντονα έπειτα από σημερινά δημοσιεύματα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία φιλοξενεί δηλώσεις από Τουρκοκύπριους αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές άδικα έγιναν οι έρευνες στην περιοχή Τράχωνα αφού είναι, όπως είπαν, γνωστό ότι δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που να έχουν ταφεί στην περιοχή αυτή.

Αντίθετα, τα ίδια άτομα καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι νεκροί είχαν πεταχτεί σε πηγάδι σε συγκεκριμένο σημείο πάνω από το οποίο χτίστηκε πλακόστρωτο για στάθμευση οχημάτων.

Σύμφωνα πάντα με την «Αφρίκα», οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι αυτόπτες μάρτυρες κατονομάζουν και άλλα σημεία στα οποία ρίχτηκαν Ελληνοκύπριοι νεκροί του 1974 και στα οποία απαγορεύεται μέχρι σήμερα η πρόσβαση, αφού έχουν κηρυχθεί ως αυστηρά στρατιωτικές περιοχές.

Δηλώσεις εκπροσώπου

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε την Τουρκία να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που αποκρύπτει για τους αγνοουμένους στα Ηνωμένα Εθνη και τον Ερυθρό Σταυρό, διότι μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία των διαδικασιών.

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε απογοήτευση για την τουρκική στάση στο θέμα και τόνισε ότι φέρουν μέγιστη ευθύνη για την κατάσταση η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, που δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία και δεν επιτρέπουν την διερεύνηση ούτε διερευνούν οι ίδιοι.

«Η αποτυχία των εκταφών στον Τράχωνα αυξάνει τις υποχρεώσεις εκείνων που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων, να επιταχυνθεί επειγόντως η διαδικασία, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις», κατέληξε.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόγραμμα Υγείας για το 2005

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν, το πρωί της Παρασκευής στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό, Νικήτα Κακλαμάνη, και τους υφυπουργούς, Αθανάσιο Γιαννόπουλο και Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο κ. Καραμανλής ενέκρινε τα τέσσερα νομοσχέδια που θα προωθήσει προς ψήφιση το υπουργείο ως τον προσεχή Ιούνιο.

Ένα εκ των νομοσχεδίων αυτών, που αφορά στις οργανωτικές αλλαγές του εθνικού συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τα φάρμακα και την κατάργηση της λίστας, που αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς και εκείνο για τις προμήθειες στο χώρο της υγείας.

Όπως τόνισε, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2005 να προχωρήσει «στο μέγα θέμα που είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας» με προτεραιότητα την «παρακολούθηση της καθημερινότητας».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κακλαμάνης στο θέμα της απομάκρυνσης των ράντζων, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα εφημεριών απέδωσε, χάρη και στη στήριξη που έχει το πρόγραμμα από το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων, ενώ εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι να σταθεροποιηθεί.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η αύξηση σε 100 ευρώ την ημέρα (από 40 ως 50 ευρώ που είναι σήμερα) του κόστους που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την αποκατάσταση αναπήρων.

Το θέμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα συζητηθεί με τους προέδρους των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων για να προωθηθεί.

Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι έχει προχωρήσει με επιτυχία η αύξηση απορρόφησης πόρων από το Γ' κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΚΠΣ) και σημείωσε πως ο υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος έλαβε στο Ελσίνκι, όπου βρέθηκε πρόσφατα, τα συγχαρητήρια του οργανισμού παγκόσμιας Υγείας για τις δράσεις της χώρας στον τομέα της ψυχικής υγείας στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και οι δράσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, για τις οποίες αναμένεται η σχετική εισήγηση του ΟΚΑΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, προ της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».


Αιματηρή επίθεση Παλαιστινίων

Το συνοριακό φυλάκιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση

Σε απομόνωση βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έκλεισε όλα τα περάσματα προς το έδαφός του, μετά από επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων εναντίον συνοριακού φυλακίου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τρεις ένοπλοι ανατίναξαν το τείχος ασφαλείας του φυλακίου και σκότωσαν έξι Ισραηλινούς, πριν και οι ίδιοι χάσουν τη ζωή τους.

Η επίθεση αυτή έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εκλογή στη προεδρία της Πλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αποκήρυξε την επίθεση, αλλά και τις ισραηλινές επιδρομές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Παρόμοια περιστατικά δεν ωφελούν την ειρήνη στην περιοχή», σχολίασε ο κ. Αμπάς.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Ιερουσαλήμ, η επίθεση απέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η δράση των ακραίων παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν αρνηθεί να καταθέσουν τα όπλα εφόσον εξακολουθούν να βρίσκονται, όπως υποστηρίζουν, στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Και το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα λεπτό για τον κ. Αμπάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, γιατί μέλη μιας από τις οργανώσεις που πήραν μέρος στην τελευταία επίθεση, των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, υποστήριξαν την εκλογή του.

Ό ανταποκριτής μας εκτιμά πως αντίθετοι στην ιδέα του κ. Αμπάς για μία ειρηνική ιντιφάντα δεν είναι μόνον όσοι δεν τον υποστηρίζουν, αλλά ακόμη και μέλη της δικής του οργάνωσης, της Φατάχ.

Προβλήματα για Αμπάς

Ποια είναι λοιπόν τα περιθώρια των κινήσεων που έχει στη διάθεσή του ο νέος πρόεδρος των Παλαιστινίων;

Ο 'Ααρον Μίλερ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα που άπτονται της Μέσης Ανατολής είπε ότι

ο Μαχμούντ Αμπάς «δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει στη διάλυση της υποδομής των ακραίων παραστρατιωτικών οργανώσεων, να προβεί σε μαζικές συλλήψεις ή να έλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με αυτές τις ομάδες».

«Μπορεί, όμως, να κάνει κάτι όταν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις. Μπορεί επίσης να θέσει τέρμα στην κατασκευή πυραύλων τύπου Κασάμ στη Γάζα κι επίσης να λάβει μέτρα για να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών από την Αίγυπτο στη Ράφα.»

«Για να τα επιτύχει, όμως, όλα αυτά, χρειάζεται την υποστήριξη του Ισραήλ, και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, και επίσης των ΗΠΑ», κατέληξε ο 'Ααρον Μίλερ, που, όπως είπαμε, είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Μεσανατολικό.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Μερική συμφωνία» και «άκαρπη συνάντηση»

Περισσότερες από έξι ώρες διήρκησε την Πέμπτη η σύσκεψη των αρμοδίων φορέων και των εκπροσώπων των αγροτών της Θεσσαλίας, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα του βαμβακιού.

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι δηλώσεις υπουργού και αγροτών κινήθηκαν σε διαφορετικά πλαίσια.

Ο υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος είπε ότι υπήρξε μερική συμφωνία και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε τρία επίπεδα, με στόχο να απορροφηθούν οι νομίμως παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού και πιθανόν να αυξηθεί η επιστροφή της επιδότησης, που σήμερα είναι 23 δραχμές το κιλό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, δήλωσε ότι η συνάντηση απέβη άκαρπη, «διότι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν δέχθηκε το κύριο αίτημά μας, που ήταν η απορρόφηση όλης της ποσότητας βαμβακιού».

Επίσης, ανέφερε ότι, στο θέμα της κλιμάκωσης ή μη των κινητοποιήσεων, οι αποφάσεις των αγροτών θα παρθούν τις προσεχείς ημέρες, αφού πρώτα γίνει ενημέρωση για τη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου, βουλευτές Θεσσαλίας του κυβερνώντος κόμματος, νομάρχες και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ομιλία Παπαρήγα για το αγροτικό ζήτημα

Τις θέσεις του κόμματός της για το αγροτικό ζήτημα παρουσίασε, από τη Λάρισα, την Πέμπτη, η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους αγώνες των αγροτών και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει «συμμόρφωση, πειθαρχία και σεβασμόςι σε ότι συμφέρει τον μικρονοικοκύρη, στο κοινό συμφέρον με τους άλλους εργαζόμενους».

Αναφερόμενη ειδικότερα στο βαμβάκι η κ. Παπαρήγα είπε ότι «πρέπει να απορροφηθεί όλο το βαμβάκι για να ζήσουν ανθρώπινα οι αγρότες και ότι ζημιές υπάρχουν να τις καλύψει η κυβέρνηση».

Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι αντίθετο στα πρόστιμα και «η κυβέρνηση ας εισπράξει από αυτούς που έχουν πάνω από 600 στρέμματα».

Δηλώσεις Παπουτσή

Ο συντονιστής του τομέα παραγωγής και εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε την Πέμπτη ότι «οι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά τους, το δικαίωμά τους δηλαδή για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος».

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, θα είναι στο πλευρό των αγροτών, «θα είναι μπροστά σ αυτό τον αγώνα, με όλα τα στελέχη του, παντού, σε ολόκληρη τη χώρα, αποφεύγοντας όμως και μη εγκρίνοντας ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που λειτουργούν εις βάρος του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας και σε τελική ανάλυση απομονώνουν το ίδιο το μαζικό κίνημα των αγροτών στη συνείδηση της υπόλοιπης κοινωνίας».


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό»

Εκτός προγράμματος επίσκεψη στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" πραγματοποίησε στις 08.00 Ελλάδος της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υφυπουργό, Αθανάσιο Γιαννόπουλο και από το διοικητή του νοσοκομείου, επισκέφθηκε τη νευρολογική κλινική, τις παθολογικές κλινικές και συνομίλησε με τους ασθενείς και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Οι νοσηλευτές τόνισαν στον πρωθυπουργό τις ελλείψεις σε προσωπικό του κλάδου τους και ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε ότι αυτές θα καλυφθούν τμηματικά.

Μετά την επίσκεψη, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως

«στο χώρο της υγείας δοκιμάζεται καθημερινά η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα του κράτους» και ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να λύσει «συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος».

Αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα των εφημεριών που εφαρμόζεται εδώ κι ενάμισυ μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να εξαφανιστεί «η ντροπή με τα ράντζα».

Σε αυτή την κατεύθυνση, έκρινε ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από 130-140 ράντζα που υπήρχαν την ημέρα, σήμερα, μετά το τέλος της εφημερίας υπάρχουν 15-20 ράντζα, που την επομένη δεν υπάρχουν.

Πάντως, όπως παρατήρησε, αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

«Διορθώνουμε τις ατέλειες και είναι πολύτιμη η βοήθεια των εργαζομένων του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει λέγοντας πως «για να σέβεται ο πολίτης το κράτος, πρέπει, πρώτα, το κράτος να σέβεται τον πολίτη».

Η επίσκεψη Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό» έγινε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη του συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για τις προτεραιότητες του υπουργείου το 2005.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

’ρειος Πάγος για «Ρικομέξ»

Απερρίφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η αίτηση των μηχανικών και λοιπών εμπλεκομένων στις κατασκευαστικές αλλαγές των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου της «Ρικομέξ».

Οι εμπλεκόμενοι στις κατασκευές αυτές είχαν καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο επεδίκασε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων από την κατάρρευση του εργοστασίου.

Οι αποζημιώσεις έχουν επιδικασθεί στις οικογένειες έξι εκ των θυμάτων και αγγίζουν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του εργοστασίου της «Ρικομέξ» κατέρρευσε στο σεισμό που έπληξε την Αττική το Σεπτέμβριο του 1999 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 εργαζόμενοι σε αυτό.

Το Εφετείο είχε αποδώσει στους μηχανικούς και λοιπούς εμπλεκόμενους στις κατασκευαστικές παρεμβάσεις ενδεχόμενο δόλο, ο οποίος αποτελεί κακούργημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.

Η «Ρικομέξ» είχε ζητήσει να καταβάλει μόνο τμήμα του επιδικασθέντος ποσού, υποστηρίζοντας ότι αν καταβάλει όλα τα χρήματα κινδυνεύει να υποχρεωθεί σε πτώχευση.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αγροτικό κι εξοπλιστικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έρχεται σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Πρόγνωση Βασίλη Παπαζάχου για την επόμενη πενταετία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι νέοι μισθοί των εκπαιδευτικών. Το Μάιο και τα αναδρομικά. Αναλυτικά όλες οι αυξήσεις ανά κλίμακα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ύποπτοι λογαριασμοί 21 εκατ. δολαρίων! Εντοπίστηκαν και άνοιξαν στην Κύπρο. Με την έκδοση των πορισμάτων για τα εξοπλιστικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ναυάγιο στον κάμπο. ’καρπη η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όλες οι δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Η τελική λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΑΥΓΗ: Μάχη για το μέλλον τους δίνουν οι αγρότες. ’καρπη η χθεσινή συνάντηση συνεταιριστών με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρέθηκαν οι μίζες αναζητούνται οι αποδέκτες! Από την "Λαϊκή Τράπεζα" της Κύπρου, όπως είχε αποκαλύψει η "Α", οι Ρώσοι μετέφεραν σε off shore τα δισεκατομμύρια που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τρακτέρ εν όψει... Χωρίς αποτέλεσμα η "οικογενειακή σύσκεψη" στο υπουργείο Γεωργίας. Ανυποχώρητοι και οι "γαλάζιοι" αγρότες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.668 προσλήψεις σε ΟΤΑ, Νομαρχία Αθηνών, Δημόσιο. Μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

ΕΘΝΟΣ: Σύνθημα πολέμου με τους αγρότες. Τα 2 "όχι" της κυβέρνησης ανάβουν το φιτίλι στα μπλόκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πράσινοι και κόκκινοι Συνδικαλιστές σιγοψιθυρίζουν: Τώρα γαλάζιοι βγάλτε το φίδι από την τρύπα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συμπλέουν με τη διαπλοκή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι βουλευτές της Αριστεράς συμφωνούσαν με την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το βαμβάκι άνοιξε πληγές στο ΠΑΣΟΚ... Εκσυγχρονιστές εναντίον προεδρικών για τη στάση του κόμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φουσκώνουν λάστιχα στα τρακτέρ. Ναυάγιο στον διάλογο αγροτών-υπουργείου με άγνωστες συνέπειες.

ΕΞΠΡΕΣ: "Εφαλτήριο τα κέρδη. Θετικά τα πρώτα στοιχεία από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2004".

ΕΣΤΙΑ: Αργοπεθαίνει η αλιεία. Δραματικά τα στοιχεία για Ευρώπη και Ελλάδα.

ESPRESSO: Έλληνας σωματέμπορος φέρνει παιδιά από την Ταϊλάνδη. Τα πουλάει σε παιδεραστές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φέσια"-ρεκόρ 1,2 δισ. έπνιξαν την αγορά. Εκρηκτική η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών το 2004".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση. Αναμένεται η απάντηση των αγροτών - Εντάσεις στα παρασκήνια.

ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιότητα παντού ο πρώτος μας στόχος. Η συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κινητοποιήσεις προ των πυλών... Μερική συμφωνία με το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς αντίκρισμα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έρχεται "νέα γενιά" φορολογικών ελέγχων. Στο στόχαστρο των ΔΟΥ μεγάλες επιχειρήσεις και οφειλέτες".

ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγησε στον κάμπο η κυβέρνηση. Βγαίνουν τα τρακτέρ - Απειλούν με μπλόκα.

Η ΝΙΚΗ: Μπούμερανγκ για τη ΝΔ η Εξεταστική για εξοπλισμούς. "’νθρακας ο θησαυρός" και με τους λογαριασμούς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Μυστικό δείπνο Ντόρας με Κακλαμάνη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ στηρίζει ολόπλευρα τη μικρομεσαία αγροτιά.

TRAFFIC NEWS: Το κολ γκερλ ήταν η φοιτήτρια κόρη του. Το πάθημα επιχειρηματία στην Πάτρα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ισοπαλία αγροτών-κυβέρνησης. Αποφεύχθηκαν τα αγροτικά μπλόκα.

Η ΧΩΡΑ: Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από την Εφορία. Από σήμερα οι αντικειμενικοί φορολογικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

City Press: Σκληραίνει ο γαλάζιος εμφύλιος. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της Ρηγίλλης συνεταιριστές και συνδικαλιστές ακολουθούν το δικό τους δρόμο.

METRO: Στήνονται τα μπλόκα. Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αγροτικό ζήτημα

Η TRAFFIC γράφει ότι "αξεπέραστο παραμένει τελικά το αδιέξοδο των βαμβακοπαραγωγών καθώς η χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση δεν δέχεται να επιδοτήσει ένα μέρος της αδιάθετης ποσότητας του βαμβακιού".

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "την επέκταση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα και τον αποκλεισμό των εθνικών οδών προσπαθεί από χθες να αποτρέψει η κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στο υπουργείο Γεωργίας μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του κ. Ευ. Μπασιάκου".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "η κυβέρνηση τηρεί αποφασιστική στάση. Εμφανίζεται τελείως ανυποχώρητη στο βασικό αίτημα των παραγωγών που ισοδυναμεί με παραβίαση των κοινοτικών Οδηγιών. Εθνικοί πόροι είναι αδύνατον να διατεθούν για την εξαγορά ποσοτήτων βάμβακος που παρήχθησαν καθ΄υπέρβασιν του ανωτάτου ορίου του κοινοτικού κανονισμού του 2001".

Η CITY PRESS γράφει ότι "παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της Ρηγίλλης συνεταιριστές και συνδικαλιστές ακολουθούν το δικό τους δρόμο. Η κομματική ηγεσία προβληματίζεται για το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών ποινών, ακόμα και διαγραφών".

Η ESPRESSO σημειώνει ότι "όποιος είχε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες, είτε πρόκειται για στενό του συνεργάτη είτε για υπουργό της κυβέρνησης, πρέπει να κατάλαβε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει καθόλου όρεξη για αστεία".

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "την Πέμπτη βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους του Θεσσαλικού κάμπου. Ούτε η χθεσινή συνάντηση συνεταιριστών με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο κατέληξαν σε λύση, παρά μόνον σε συμφωνία να συνεχιστούν οι έλεγχοι, μήπως και αυξηθεί η επιστροφή".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "σε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σχολιάζει ότι "φουσκώνουν τα λάστιχα στα τρακτέρ τους οι νεοδημοκράτες αγρότες της Λάρισας σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚικό ξεφούσκωμά τους από τον Γ. Ρωμαίο, το 1996".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "τα 'όχι' της κυβέρνησης στους αγρότες πυροδοτούν νέες αντιδράσεις και δίνουν το 'σύνθημα πολέμου' με τον αγροτικό κόσμο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "αναζωπυρώνεται η σύγκρουση προεδρικών-εκσυγχρονιστών στο ΠΑΣΟΚ με αιχμή το αγροτικό. Η πρόθεση Παπανδρέου να κρατήσει αποστάσεις από την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ προσκρούει στις αντιδράσεις πρώην υπουργών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "ύστερα από πολυήμερη ένταση, και υπό την απειλή αποκλεισμού των εθνικών οδών από τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Μπασιάκου με τους αγροτοσυνδικαλιστές".

Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται άτεγκτη κι αδιάλλακτη προς τους αγρότες, την ολόθερμη και ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, σ΄όλη τη χώρα και για όλα τα προϊόντα, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, χτες βράδυ,, στη Λάρισα".

Εξοπλιστικά

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της σκευωρίας εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς, η έκβαση της οποίας δικαίωσε απολύτως τη γνωστή ρήση "άνθρακας ο θησαυρός".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "επί της ουσίας του περιεχομένου τους, όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουν ότι προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη ευθυνών".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα "κανάλια" μέσω των οποίων κινήθηκαν 21 εκατ. δολάρια έφερε στο φως το σπάσιμο των κωδικών ύποπτων λογαριασμών στην Κύπρο, που συνδέονται με την αγορά των ρωσικών οπλικών συστημάτων TOR-M1".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "το κουβάρι με τις μίζες που έπεσαν για την αγορά των ρωσικών οπλικών συστημάτων άρχισε να ξετυλίγεται με το άνοιγμα λογαριασμού της DRUMILAN στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου. Η κίνηση του επίμαχου λογαριασμού αποκαλύπτει ότι οι μίζες πέρασαν από το πλυντήριο των off shore εταιριών πριν καταλήξουν στους τελικούς αποδέκτες τα ονόματα των οποίων θα γίνουν γνωστά μόνο στην περίπτωση που εντοπιστούν οι πραγματικοί μέτοχοι των παράκτιων εταιριών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "την πρώτη... καμπάνα ηχεί για το ΠΑΣΟΚ το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νομιμότητα των συμβάσεων προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1 και των ραντάρ TPQ 37. Η συνέχεια έπεται μετά τις χθεσινές εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που κινήθηκαν προς την εταιρεία-φάντασμα "Drumilan".

«Βασικός μέτοχος»

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του "βασικού μετόχου" οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μόλις τα 2 από τα 10 άρθρα κι αυτά ήσσονος σημασίας, καθώς αφορούν την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ ψήφιζαν 8 άρθρα, αποδεχόμενα στην ουσία τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το χτύπημα της διαπλοκής".

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υπογραμμίζει ότι "άρχισαν τα όργανα στο Συνασπισμό. Και επίσημα μάλιστα! Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο στάθηκε αφορμή να υπάρξει ουσιαστική διαφωνία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή με αποτέλεσμα να υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση δύο γραμμών".

Εφορία

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "τέλος στις αντιδικίες, αλλά και στη συναλλαγή των επιχειρηματιών με τους ελεγκτές της Εφορίας θα βάλει η λίστα με τις "αμάχητες δαπάνες", την οποία ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "νέες κατηγορίες δημιουργούνται με τη σύμφωνη γνώμη της ανώτατης δικαστικής αρχής. Πιθανές και νέες εκπτώσεις το επόμενο δίμηνο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή επίθεση στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες στη διάβαση Κάρνι

Mαχητικοί Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν επίθεση σε καίριο σημείο διάβασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τρεις οπλοφόροι χρησιμοποίησαν φορτηγό με εκρηκτικά για να ανοίξουν τρύπα σε τοίχο του φυλακίου.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο φυλάκιο από το άνοιγμα, πυροβολώντας και πετώντας εκρηκτικά.

Οι Ισραηλινοί φρουροί τους σκότωσαν.

Πρόκειται για κοινή επιχείρηση τριών Παλαιστινιακών οργανώσεων.

Μια από τις οργανώσεις, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ ’κσα συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του νέου προέδρου των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, που έχει ζητήσει να σταματήσει η βία.

Μετά την επίθεση των Παλαιστινίων, ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν δύο πυραύλους σε παρακείμενο παλαιστινιακό καταυλισμό.

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Πάουελ για τις εκλογές

Δεν είναι υποψήφιος, υποστηρίζει όμως την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι εκλογές της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ θα επιτύχουν αν είναι αντιπροσωπευτικές όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της σουνιτικής μειονότητας.

Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι αν δεν συμμετάσχουν οι Ιρακινοί, θα ενισχυθούν οι ανταρτικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκπος παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό να γίνει εκφοβισμός των ψηφοφόρων, ιδίως στις σουνιτικές περιοχές.

Εν τω μεταξό, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Γκάρι Λακ έφτασε στο Ιράκ για να αναθεωρήσει την κατάσταση ασφαλείας.

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην δυτική επαρχία Αλ Αμπάρ.

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκα στην Μοσούλη, στο βορά.

Φόνος σιίτη αξιωματούχου

Την Πέμπτη βρέθηκε δολοφονημένος ένας ακόμα στενός συνεργάτης του σιίτη κληρικού, Αγιατολά αλί αλ Σιστάνι.

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Σεΐχη Μαχμούντ αλ Μανταΐνι, το γιο του και τέσσερις σωματοφύλακές του, ενώ έβγαιναν από τέμενος όπου είχαν ολοκληρώσει τις απογευματινές προσευχές τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Σάλμαν Πακ, νότιο-ανατολικά της Βαγδάτης.

Ο Σεΐχης αλ Μανταΐνι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακραίους σουνίτες που θέλουν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα τους.

Ο Αγιατολά αλ Σιστάνι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα. Υποστηρίζει όμως την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, έναν συνασπισμό σιιτικών κατεξοχήν πολιτικών κομμάτων.

Aιματηρή απαγωγή

Ένοπλοι δολοφόνησαν έξι άτομα και απήγαγαν Τούρκο επιχειρηματία, αφού έστησαν ενέδρα έξω από ξενοδοχείο της Βαγδάτης

Περίπου δέκα ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου του ξενοδοχείου που μόλις είχε αφιχθεί για να παραλάβει τον επιχειρηματία από το ξενοδοχείο Μπακάν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο επιχειρηματίας ονομάζεται Αμπντουλκαντίρ Τανρίκουλου, ενώ οι έξι νεκροί ήταν Κούρδοι του Ιράκ που εργάζονταν για εκείνον και ταξίδευαν με το λεωφορείο.

Δεκάδες αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ τον τελευταίο χρόνο.

Κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικά ανταλλάγματα, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση καταπέλτης για τις ΗΠΑ

Για «βάναυσες» μεθόδους ανάκρισης κάνει λόγο η οργάνωση

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και αμαυρώνουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η γνωστή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να παρουσιάζουν την εικόνα του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν οι ίδιες τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα βασανιστήρια κρατουμένων στην ιρακινή φυλακή Αμπού Γκράιμπ και στην αμερικανική βάση Γουαντάναμο.

Παράλληλα, απαιτεί τον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει τους λόγους για αυτά τα βασανιστήρια και θα οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Ουάσινγκτον διεξάγει νέα έρευνα τόσο για τα βασανιστήρια στην Αμπού Γκράιμπ όσο και για τις αντίστοιχες καταγγελίες στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον δικαίωμα να επικαλούνται λόγους ηθικής για να πρωτοστατούν στον υπόλοιπο κόσμο.

«Επιθέσεις εναντίον αυταρχικών καθεστώτων δεν δικαιολογούν επιθέσεις και συμπεριφορές που είναι εξίσου αυταρχικές», τονίζει η οργάνωση.

«Οι βάναυσες μέθοδοι ανακρίσεων προδίδουν τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 04:25 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλο η μεταμφίεση του Χάρι

Με καυστικά σχόλια σχολιάζει ο ευρωπαϊκός τύπος τη μεταμφίεση του πρίγκηπα Χάρι σε ναζί σε πάρτι μεταμφιεσμένων το περασμένο Σάββατο.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι πρόκειται για «σκάνδαλο» και όχι για ένα απλό «παράπτωμα ενός πρίγκηπα χωρίς ευαισθησίες ο οποίος -- και δεν πρόκειται για μυστικό -- δεν θεωρείται ως κολοσσός ευφυίας της γενιάς του».

Η εφημερίδα διερωτάται αν ο πρίγκηπας Χάρι ανήκει στο 45% των Βρετανών που δεν έχουν ακούσει ποτέ για το ’ουσβιτς.

«Το ερώτημα, όμως, παραμένει: πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόση άγνοια, ό,τι έχει να κάνει με τους ναζί ανασύρεται στις πλέον ακατάλληλες στιγμές;»

«Η άγνοια προκαλεί έλλειψη ευαισθησίας», καταλήγει η Ντι Βελτ.

Η Μπιλτ (Bilt) χαρακτηρίζει την επιλογή του πρίγκηπα ως «φοβερό λάθος».

Οι Βρετανοί είναι συνηθισμένοι στα επεισόδια που προκαλεί ο πρίγκηπας Χάρι, με την «αγένεια, τις μπουνιές και τα μεθύσια του».

«Τώρα όμως, με την ναζιστική του εμφάνιση, ξεπέρασε τα όρια», γράφει η εφημερίδα.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) σχολιάζει:

«Η γκάφα του πρίγκηπα Χάρι δείχνει την άγνοια μιας ολόκληρης γενιάς των νεαρών Βρετανών».

Ο πρίγκηπας Χάρι έχει γνωρίσει πρόωρα τι σημαίνει σκανδαλοθηρικός τύπος, γράφει η εφημερίδα, αλλά όσον αφορά την πράξη του «το άτακτο παιδί των Γουίνσορ έχει γίνει εμπόδιο στη βασιλική οικογένεια».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.