Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-21

  1. Μακελειό στο Ιράκ
  2. Ο Ρεντφορντ ανοίγει το φεστιβάλ Σαντάνς
  3. Το Ιράν επικεφαλής της λίστας των «ταραξιών»
  4. Στη Θεσσαλονίκη το φάιναλ φορ
  5. Ικανοποίηση στο Ισραήλ με την πολιτική Αμπάς
  6. Πυρά Δημοκρατών κατά Μπους
  7. Μωρό-γίγας
  8. Ιράκ: Μακελειό σε τζαμί
  9. Σχέδιο νέου καταστατικού του ΠΑΣΟΚ
  10. Ανθρώπινο τείχος ασφαλείας
  11. Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου
  12. Ημέρα Παιδείας
  13. Με αλλαγές ο «βασικός μέτοχος»
  14. Ιράκ: Βία και μήνυμα διαρκούς εξέγερσης
  15. «Βασικός μέτοχος», οικονομία και παιδεία
  16. Ιράκ: Βία και μήνυμα διαρκούς εξέγερσης
  17. Δεύτερη θητεία με όραμα «ελευθερίας»
  18. Αυλαία δεύτερης προεδρίας
  19. Μια ομιλία με πολλή «ελευθερία»

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 20:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στο Ιράκ

Οι Σιΐτες της Βαγδάτης γίνονται για δεύτερη φορά στόχος μέσα σε ένα 48ωρο

Από την πρώτη επίθεση που έγινε την Παρασκευή το πρωί έξω από σιίτικο τέμενος στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 14 και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 40 Σιίτες που είχαν πάει στο τέμενος για να προσευχηθούν.

Οι δράστες πυροδότησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά την ώρα που το τέμενος ήταν γεμάτο πιστούς για τις εκδηλώσεις του «Έιντ Αλ Άντα» (Εορτή της Θυσίας), που συμπίπτει χρονικά με το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται γυναίκες και παιδιά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Αιματοβαμένος γάμος

Ώρες αργότερα, ένα όχημα τινάχθηκε στον αέρα και πάλι στη Βαγδάτη σκοτώνοντας αρκετούς από τους καλεσμένους μιας γαμήλιας τελετής.

Στην τελευταία αυτή βομβιστική επίθεση, ο αυτόχειρας ανατίναξε ένα ασθενοφόρο αυτοκίνητο σε τοποθεσία όπου γινόταν σιίτικος γάμος με πολλούς καλεσμένους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο χωριό Γιουσιφίγια, περίπου 20 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

Τέσσερις καλεσμένοι σκοτώθηκαν και 16 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταδίδει το πρακτορείο Ασ. Πρές.

Οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν μετά το μήνυμα που απέστειλε ο ιορδανός Αμπου Μουσά αλ Ζαρκάουι, ο ο΄ποίος καταζητείται από τους αμερικανούς και την κυβέρνηση Αλλάουι για τρομοκρατικές πράξεις.

Σε μήνυμα που μεταδόθηκε από ισλαμικό δικτυακό τόπο, ο Ζαρκάουι καταγγέλει τους Ιρακινούς Σιίτες ως προδότες που μάχονται στο πλευρό των Αμερικανών.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρήκε το θάνατο και άλλος ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο τον εντοπισμό βομβιστών στην πόλη Ντουλουίγια.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ρεντφορντ ανοίγει το φεστιβάλ Σαντάνς

Ο Ρεντφορντ προέτρεψε τους κινηματογραφιστές να είναι τολμηροί.

Ο Ρόμπερτ Ρεντφορντ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ίδρυτής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σάντανς που πραγματοποιείται στη Γιούτα των ΗΠΑ, τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ,ότι στόχος του Σαντανς είναι να δοθεί ένα βήμα στους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.

«Είναι ένα φεστιβάλ που χαρακτηρίζεται από ποικιλία φωνών καιν απόψεων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πολυεπίπεδης πραγματικότητας στην οποία ζούμε»

Το Φεστιβάλ Σαντανς άνοιξε με την κωμωδία Happy Endings στην οποία πρωταγωνιστεί η Λίζα Κάντροου.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης Τζέφ Γκίλμόρ, σχολίασε ότι επέλεξε το εν λόγω φιλμ επειδή καταδεικνύει τις σύγχρονες αμερικανικές αξίες.

Σκηνοθέτης του Happy Endings είναι ο Ντον Ρούς και εκτός από την Κάντροου, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια», παίζουν οι Τομ Αρνολντ και Μάγκι Γκίλενχαλ.

Θέμα της είναι τρείς διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που για κάποιο λόγο η ζωές τους επικαλύπτονται.

Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, Ρομπερτ Ρεντφορντ χαρακτηρισε το Σαντανς ως ένα φόρουμ αντίστασης στο χάος και την παράνοια που χαρακτηρίζει την πολιτική της νέας Χιλιετίας.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σαντάνς, ιδρύθηκε το 1981 από τον διάσημο ηθοποιό.

Επί 24 χρόνια αποτελεί βήμα εναλλακτικής και ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας.

Στο Σάντας πρωτοπαίχτηκαν ταινίες κάλτ όπως η Reservoir Dogs, The Blair Witch Project, The Full Monty, και το εξαιρετικό The Motorcycle Diaries.

Ενδιαφέρουσες συμμετοχές αυτής της χρονιάς είναι η ταινία The Chumscrubber, μια ειρωνική ματιά της αμερικανικής επαρχίας καθώς και το ντοκυμαντέρ Murderball που αναφέρεται στη ζωή τετραπληγικών αθλητών.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σάντανς θα διαρκέσει έντεκα ημέρες και πραγματοποιείται στο ορεινό θέρετρο Πάρκ Σίτι, ανατολικά του Σολτ Λέικ Σιτι.

Στη διάρκεια του ο πληθυσμός toy Παρκ Σίτι από 7.500 εκτινάσεται στις 45.000


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν επικεφαλής της λίστας των «ταραξιών»

Ο Ντικ Τσέινι ορκίζεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Το Ιράν είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών που συνιστούν τεράστιο κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

Μιλώντας στο κανάλι MSNBC λίγο πριν την τελετή ορκωμοσίας του Τζορτζ W Μπους, ο κ. Τσέινι επεσήμανε:

«Δεν επιθυμούμε άλλο ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αν μπορούμε να τον αποφύγουμε τόσο το καλύτερο. Ειδικάστην περίπτωση του Ιράν ευχής έργο θά ήταν αν μπορούσαμε να πείσουμε δια της διπλωματίας»

Στην συνέχεια, ωστόσο, ο αμερικανός Αντιπρόεδρος τόνισε πως αν η Τεχεράνη συνεχίσει να ανθίσταται στο διεθνές αίτημα για την αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος, τότε οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο κ Τσέινι εξέφρασε την άποψη ότι στην περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί, το Ισραήλ ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον του για να διασφαλίσει τα εθνικά του συμφέροντα.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Θεσσαλονίκη το φάιναλ φορ

Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθούν οι τελικοί (φάιναλ φορ) του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πετοσφαίρισης (βόλευ μπολ), ανακοίνωσε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία (CEV), μετά τη συνεδρίασή της στην Ισπανία.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η ομάδα πετοσφαίρισης του Ηρακλή, κερδίζει, χωρίς αγώνες πλέι οφ, την πρόκριση στην τελική τετράδα, που θα αγωνιστεί 26 και 27 Μαρτίου.

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό, θα αντιμετωπίσει για την ίδια διοργάνωση, τη Γερμανική Φριντρισχάφεν (9/16 Φεβρουαρίου-το πρώτο ματς θα γίνει στη Γερμανία), κι αν την αποκλείσουν, στη συνέχεια θα συγκρουστούν με το νικητή του ζευγαριού Γιαστρέφκσι (Πολωνία)-Νόλικο (Βέλγιο), 2 και 9 Μαρτίου.

Εάν επικρατήσουν οι «πράσινοι» τότε θα προκριθούν στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση στο Ισραήλ με την πολιτική Αμπάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν ενόψει της ανάπτυξης Παλαιστινίων αστυνομικών στην περιοχή

Ο Σιμόν Πέρες, ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και αντιπρόεδρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Αριελ Σαρόν, χαρακτηρισε «εξαιρετικά εντυπωσιακά» τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μαχμούντ Αμπάς, νέος ηγέτης των Παλαιστινίων.

Τα μέτρα της Παλαιστινιακής Αρχής, μέρος των οποίων είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας στην μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ως στόχο την πρόληψη επιθέσεων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά ισραηλινών στόχων και την σύναψη συμφωνίας εξκεχειρίας.

Έως και 3000 μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων βρίσκονται σε επιφυλακή και διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα οχήματα που κατευθύνται στι Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξάγεται κατόπιν συνεννοήσεως με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι αποδέχθηκαν το λεπτομερές σχέδιο που παρουσίασε ο υπεύθυνος ασφάλειας των Παλαιστινίων στη Γάζα, Μούσα Αραφάτ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για λήψη μέρων προκειμένου να περιοριστούν οι επιθέσεις ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων στις ισραηλινές πόλεις.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει νέες προστριβές μεταξύ της νέας Παλαιστινιακής ηγεσίας και των ακραίων οργανώσεων.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 16:48 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρά Δημοκρατών κατά Μπους

Με τον χορό του προεδρικού ζεύγους ανοίγει η αυλαία της δεύτερης θητείας Μπους

Θα αντισταθούμε σε κάθε απόπειρα επιβολής ακραίων πολιτικών στην νέα τετραετία Μπους, διαμηνύει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην ομιλία του αμερικανού προέδρου κατά την τελετή έναρξης της δεύτερης τετραετίας του.

Παρά την ήττα τους στις προεδικές εκλογές του Νοεμβρίου 2004, οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να μη παραγκωνισθούν από την κυβέρνηση.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τέρι Μακ Ολιφ απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα στους αλλαλόζοντες ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Καπιτώλιο, την Πέμπτη για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπους.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι μετά την ήττα θα σιγήσουμε, ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα πέσουμε σε χειμερία νάρκη και θα τους αφήσουμε ελεύθερους να εφαρμόσουν την αντιδραστική του ατζέντα

»Γελιούνται, οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την στιγμή που ο Μπους θα εξαπολύει τις επιθέσεις του κατά των εργαζομένων, των μεσοαστικών στρωμάτων και των ηλικιωμένων, οι Δημοκράτες θα του φράξουν το δρόμο»

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κονγκρέσο, έστειλε ένα εξ ίσου δυνατό μήνυμα:

«Οταν σταματήσουν οι παιάνες και οι ζητωκραυγές και συγκληθεί και πάλι το Κονγρέσο, όλοι οι Δημοκρατικοί θα βρισκόμαστε στις επάλξεις, εμπόδιο στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης Μπους»

Μαθήματα Δημοκρατίας

Μαθήματα ελευθερίας και δημοκρατίας επεχείρησε να δώσει ο Τζορτζ Μπους στον λόγο που εκφώνησε μετά την τελετή ορκωμοσίας.

Είπε ότι όσο υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στον πλανήτη που κυβερνώνται από τυραννικά καθεστώτα, τόσο θα υποδαυλίζεται και θα πολλαπλασιάζεται η βία.

Διαβεβαίωσε ότι η Αμερική δεν επιζητά να επιβάλει το δικό της σύστημα διακυβέρνησης αλλά ότι θα βοηθήσει τους καταπιεζόμενους να κατακτήσουν την ελευθερία με τον δικό τους τρόπο.

«Σήμερα η Αμερική απευθύνεται εκ νέου σε όλους τους λαούς του κόσμου. Όλοι όσοι ζουν στη τυραννία θα πρέπει να ξέρουν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αγνοήσουν την καταπίεση σας ούτε θα δώσουν άφεση αμαρτιών στους δυνάστες σας. Όταν μάχεστε για την ελευθερία σας, θα σας συμπαρασταθούμε» υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η προεδρική ομιλία αποτελείτο από 2.100 λέξεις, με πολλαπλές αναφορές στην έννοια της ελευθερίας, αλλά καμία στο Ιράκ, και ότι επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελάχιστα αναφέρθηκε στα σχέδια αλλαγών της δεύτερης κυβέρνησης Μπους στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Επιφυλακτικές αντιδράσεις

Ο Σαμ Μπράουνμπακ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κάνσας πιστεύει ότι η επέκταση της ελευθερίας και δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα.

«Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας χρησιμοποίησε με πολύ δυναμικό τρόπο τη στρατιωτική δύναμη. Αυτό όμως είχε να κάνει με την 11η Σεπτεμβρίου. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία. Αυτή ήταν η επιταγή της κοινής γνώμης. Πιστεύω ότι καθώς αρχίζει η δεύτερη θητεία όλο και περισσότεροι επιζητούν τη διπλωματική οδό για την επίλυση προβλημάτων», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Επιφυλακτική η Ευρώπη

Ο Γερμανός επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε την απογοήτευση του για την εναρκτήριο ομιλία του προέδρου Μπους.

«Δεν άκουσα κάτι που να μου δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας προς την κατεύθυνση που ήλπιζαν οι Ευρωπαίοι. Είμαι απογοητευμένος» δήλωσε ο κ. Σούλτς.

Το «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch) χαιρέτισε τους «αξιέπαινους στόχους» του προέδρου Μπους αλλά επεσήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνησή του έχει καταπατήσει τις διεθνείς συνθήκες με την κακομεταχείριση κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το στρατόπεδο κολαστήριο του Γκουαντάναμο Κούβας.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μωρό-γίγας

Ο Αντεμίλτον Ντος Σάντος γεννήθηκε με βάρος 8 κιλά

Βάρος βρέφους έξη μηνών έχει ο Αντεμίλτον ντος Σαντος, το νεογέννητο αγοράκι που γεννήθηκε στην πόλη Σαλβαντόρ της βόρειο-ανατολικής Βραζιλίας.

Είναι το πέμπτο παιδί της 38χρονης Φρανσίσκα Ράμος ντος Σάντος, γεννήθηκε με καισαρική, και σύμφωνα με τους γιατρούς το ασυνήθιστο βάρος του, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα είναι διαβητική.

Ο παιδίατρος Λουίς Σένα Αζούλ χαρακτήρισε τον Αντεμίλτον «μωρό-γίναντα, αφού τα 8 κιλά του αντιστοιχούν σε βρέφος έξη με επτά μηνών.

«Εκπληξη»

Η κ. ντος Σάντος έχει άλλα τέσσερα παιδιά ηλικίας εννέα,12,14 και 15 ετών, που γεννήθηκαν όλα με φυσιολογικό βάρος.

«Γνωρίζαμε ότι ο Αντεμίλτον θά ήταν μεγαλόσωμο μωρό, αλλά όχι τόσο βαρύ. Ήταν έκπληξη για όλους μας» λέει ο βραζιλιάνος παιδίατρος.

Παρά το βάρος του, ο Αντεμίλτον ντος Σάντος κρατείται σε θερμοκοιτίδα όπου του παρέχεται ενδοφλέβίως γλυκόζη και οξυγόνο μια και παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα.

Πάντως οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν επειδή κατά τα άλλα η υγεία του νεογνού είναι καλή.

Παρά το εξωφρενικό του βάρος, ο Αντεμίλτον δεν είναι το βαρύτερο νεογνό στο κόσμο.

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες το πιο βαρύ νεογέννητο όλων των εποχών γεννήθηκε το 1879 στον Καναδά από την Άνα Μπέιτς.

Ζύγιζε 10.8 κιλά και πέθανε 11 ώρες μετά τη γέννα.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Μακελειό σε τζαμί

Οι Σιΐτες της Βαγδάτης γίνονται για δεύτερη φορά στόχος μέσα σε ένα 48ωρο

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί και 40 οι τραυματίες της Βομβιστικής επίθεσης σε σιϊτικό τέμενος της Βαγδάτης το πρωί της Παρασκευής.

Οι δράστες πυροδότησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά την ώρα που το τέμενος ήταν γεμάτο πιστούς για τις εκδηλώσεις του «Έιντ Αλ Άντα» (Εορτή της Θυσίας), που συμπίπτει χρονικά με το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται γυναίκες και παιδιά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρήκε το θάνατο και άλλος ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο τον εντοπισμό βομβιστών στην πόλη Ντουλουίγια.

Στο μεταξύ ο πλέον καταζητούμενος ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους κατακτητές για πολλά χρόνια ακόμη.

Μήνυμα διαρκούς εξέγερσης έστειλε ο ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης

Ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι σε ηχητικό μήνυμα τόνισε ότι η έκβαση των πολέμων δεν καθορίζεται ούτε σε μέρες ούτε σε εβδομάδες. «Ο ιερός πόλεμος απαιτεί υπομονή» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Αλ Ζαρκάουι -που έχει επικυρυχθεί από τους Αμερικανούς με 25 εκατομμύρια δολάρια - κατήγγειλε και τους Σιίτες του Ιράκ που πολεμούν - όπως είπε - στο πλευρό των Αμερικανών.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδιο νέου καταστατικού του ΠΑΣΟΚ

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Παρασκευή το σχέδιο του νέου καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις κι απόψεις του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, για τη λειτουργία του κόμματος.

Με αυτό η άσκηση της καθημερινής πολιτικής περιέρχεται αποκλειστικά στην ευθύνη του προέδρου του κόμματος, καθώς καταργείται η κεντρική επιτροπή και άρα η θέση του γενικού της γραμματέα.

Την επιτροπή αντικαθιστά το εθνικό συμβούλιο, όργανο που θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό μελών από εκείνη.

Επίσης, δημιουργείται το πολιτικό συμβούλιο, που αντικαθιστά το εκτελεστικό γραφείο και θα έχει μόλις 20 μέλη, που θα συνεδριάζουν ανά δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με το κείμενο, η κομματική εξουσία ασκείται σε δύο επίπεδα: σε αυτό της βάσης, στην οποία δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες και σε εκείνο της κορυφής, στην οποία υπάρχει μια τάση να συγκεντρωθούν περισσότερες εξουσίες από εκείνες που έδινε το προηγούμενο καταστατικό.

Ωστόσο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση εντός του κόμματος του «συνηγόρου του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ», ο οποίος θα εκλέγεται από το εθνικό συμβούλιο του κόμματος και θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Στην πρόταση καταστατικού δεν υπάρχει, τελικά, αναφορά σε αριθμό θητειών για τον πρόεδρο του κινήματος, αναφορά που υπήρχε στις αρχικές προτάσεις.

Οι θητείες των στελεχών στα όργανα, προβλέπεται να μην υπερβαίνουν τις τρεις, συνολικά.

Ο πρόεδρος του κινήματος εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια, από το σύνολο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, το οποίος διεξάγεται επίσης κάθε τέσσερα χρόνια και θα έχει 5.000 συνέδρους.

Στο καταστατικό προβλέπονται αναβαθμισμένοι ρόλοι φορέων όπως το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ) και ο «Κάθε Μέρα Πολίτης.

Επίσης, ορίζεται δυνατότητα συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων, όχι μόνο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ αλλά του συνόλου των κατοίκων του κάθε δήμου.

Ο πρόεδρος του κινήματος δεν θα έχει πλέον την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του Ευρωψηφοδελτίου, τα οποία θα καταρτίζει από κοινού με το πολιτικό συμβούλιο και θα υπόκεινται στην έγκριση του εθνικού συμβουλίου.

Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται σε επίπεδο δήμου με τη δημιουργία δημοτικών οργανώσεων, ενώ η δευτεροβάθμια οργάνωσή του θα είναι πλέον σε επίπεδο περιφέρειας.

Οι νομαρχιακές επιτροπές καταργούνται. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αυτοτελής οργάνωση, αλλά τα μέλη της θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στις δημοτικές οργανώσεις και θα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών.

Θα διεξάγει δικό της συνέδριο και θα διαθέτει δικό της καταστατικό, το οποίο, όμως, θα συνάδει απολύτως προς το καταστατικό του κινήματος.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρώπινο τείχος ασφαλείας

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν ενόψει της ανάπτυξης Παλαιστινίων αστυνομικών στην περιοχή

Στη Λωρίδα της Γάζας μέλη της παλαιστινιακής αστυνομίας άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιούνται από μαχητές ακραίων οργανώσεων.

Οι πρώτοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια απ΄ όπου εξαπολύονται συχνά επιθέσεις με στόχο παρακείμενους εβραϊκούς οικισμούς.

Επίσης εγκαταστάθηκε ομάδα φύλαξης των συνόρων στο φυλάκιο Ερέζ, η οποία άρχισε ήδη ελέγχους σε οχήματα.

Στη συνέχεια αναμένονται να φτάσουν εκατοντάδες αστυνομικοί και περίπου τρεις χιλιάδες μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν εντός της ημέρας κατά μήκος της μεθορίου.

Η επιχείρηση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας διεξάγεται κατόπιν συνεννοήσεως με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι αποδέχθηκαν το λεπτομερές σχέδιο που παρουσίασε ο υπεύθυνος ασφάλειας των Παλαιστινίων στη Γάζα, Μούσα Αραφάτ.

Ο νέος Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για λήψη μέρων προκειμένου να περιοριστούν οι επιθέσεις ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων στις ισραηλινές πόλεις.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει νέες προστριβές μεταξύ της νέας Παλαιστινιακής ηγεσίας και των ακραίων οργανώσεων.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

Υπό την προεδρία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, συνεδριάζει στις πέντε το απόγευμα (ώρα Κύπρου) της Παρασκευής το εθνικό συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση θα υπάρξει ανακεφαλαίωση των πρόσφατων εξελίξεων στο κυπριακό και θα συζητηθεί η κυπριακή στρατηγική, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαδόπουλου, στις 25 και 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα, και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, το ΔΗΣΥ έχει ετοιμάσει έγγραφο για το κυπριακό το οποίο θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εάν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως είπε, στο έγγραφο γίνεται αποτίμηση των όσων έγιναν και υποβάλλονται εισηγήσεις για την περαιτέρω πορεία.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την στρατηγική της μέσα από ανάλυση των γεγονότων και των καταστάσεων και σε συνεννόηση με την Αθήνα.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την επικείμενη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Καραμανλή.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ανέφερε ότι «προσδοκία και πεποίθησή του» είναι πως θα επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ακολούθως, δεν απέρριψε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για λύση, αλλά τόνισε ότι την ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Δήλωσε ακόμη πως «είναι η σειρά της ελληνικής κυπριακής πλευράς, η οποία απέρριψε το σχέδιο Ανάν, να υποβάλει τις εισηγήσεις της.

Αναμένω αυτές τις εισηγήσεις και είμαι έτοιμος να συζητήσω το καθετί».

Επίσης είπε ότι θεωρεί «το σχέδιο Ανάν είναι 1000% τοις εκατό ευθυγραμμισμένο με το κοινοτικό κεκτημένο» και στη βάση αυτού του σχεδίου είναι έτοιμη να συζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ψήφισμα στη βουλή των κοινοτήτων

Εν τω μεταξύ, προσχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε την Πέμπτη στη βουλή των Κοινοτήτων και υπογράφουν 42 βρετανοί βουλευτές, καλεί την βρετανική κυβέρνηση να εργασθεί στενά για το σεβασμό των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της, Τάσσου Παπαδόπουλου ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στις επικείμενες συνομιλίες για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρεται επίσης ότι αν και η Βρετανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας, πρέπει να κάμει σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να αναγνωρίσει πλήρως και γρήγορα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ήδη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέτρα προστασίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών

Εξάλλου, η κυπριακή βουλή προωθεί μέτρα για την προστασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της βορείου Κύπρου».

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Αντρούλα Βασιλείου κατέθεσε πρόταση νόμου για επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε περιπτώσεις παράνομης κατοχής και εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας.

Εφ όσον η πρόταση νόμου εγκριθεί από τη Βουλή, οι έλληνες ιδιοκτήτες περιουσίας στις εν λόγω περιοχές θα μπορούν να προσφεύγουν στο δικαστήριο για έκδοση εντάλματος σύλληψης ευρωπαίων πολιτών που εκμεταλλεύονται την περιουσία τους στα κατεχόμενα.

Με την έκδοση του εντάλματος από το δικαστήριο, θα κινούνται οι διαδικασίες εντοπισμού και σύλληψης του υπόπτου και στις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια θα γίνεται η προσαγωγή του, ενώπιον της δικαιοσύνης με κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης δύο χρόνων.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα Παιδείας

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, «άνοιξε» το πρωί της Παρασκευής, με ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο, τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Παρουσία αρχηγών κομμάτων, εκπροσώπων των ανωτάτων κι ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων κ.α.

O κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει «στον κρίσιμο αυτό χώρο, μια πραγματικά εθνική πολιτική» η οποία «να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια, να ενώνει, να συνθέτει και να οδηγεί στο αύριο».

Χαρακτήρισε τον εθνικό διάλογο ιδιαίτερα σημαντικό και είπε ότι «ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της συνέπειας, της συνέχειας, της σταθερότητας, της μακροπρόθεσμης προοπτικής».

Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι «καλών προθέσεων προσπάθειες στην Παιδεία έχουν γίνει στο παρελθόν» αλλά αυτές «προσέκρουαν σχεδόν πάντα στο φαινόμενο της ασυνέχειας.

Η όποια προσπάθεια ανατρεπόταν, όχι μόνο από την όποια επόμενη Κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς συνηθέστατα, ακόμα και από τον επόμενο Υπουργό της ίδιας κυβέρνησης», φαινόμενο που πρέπει να εκλείψει οριστικά, για να μπορέσουν να απαντηθούν οι μεγάλες ανάγκες του σήμερα και να δημιουργηθεί το ποιοτικό «ελληνικό σχολείο του μέλλοντος».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ειδικά για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει «έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία για μακροχρόνιο προγραμματισμό και ευελιξία στην οικονομική διαχείρισή τους, να αποκτήσουν αυτονομία με διαφάνεια».

Επίσης ανέφερε ότι μέσα στα μέτρα που θα ληφθούν είναι η πιστοποίηση των πανεπιστημιακών μονάδων, η καθιέρωση των ευρωπαϊκών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή των ιδρυμάτων, σε δίκτυα ευρωπαϊκών συνεργασιών και η ενίσχυση του θεσμού των γραφείων σταδιοδρομίας στα ΑΕΙ.

Για τις λοιπές βαθμίδες ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικής φοίτησης από τα εννέα στα δώδεκα χρόνια και τα ζητήματα που αφορούν στη δια βίου εκπαίδευση.

Τοποθέτηση Γιώργου Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Παιδείας, συνέδεσε τα αποσπασματικά και σπασμωδικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς για την παιδεία με τις βραχύβιες θητείες των αρμοδίων υπουργών.

Ακολούθως, είπε ότι δεν μπορεί να είναι δεδομένη η συναίνεση, καθώς «έχει ήδη υπονομεύσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια, έχει χαθεί ένας χρόνος διαλόγου, έχουν ληφθεί μέτρα χωρίς μελέτη και διαβούλευση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινήθηκε «με έντονο κομματικό τρόπο στη στελέχωση της εκπαίδευσης, διχάζοντας τους εκπαιδευτικούς» και έριξε ευθύνες στην απογραφή για την απώλεια πόρων για την παιδεία.

Προσέθεσε ότι πρέπει τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από την ειρήνη με την Τουρκία να επενδυθούν στην παιδεία και να αυξηθούν οι πόροι από το Δ' ΚΠΣ για την κατάρτιση.

Πάντως, ανέφερε την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει «φτάνει να έχουμε πραγματικό διάλογο», για τον οποίο χρειάζεται να μην υπάρχουν «αντιπαραθέσεις στοιχείων, αλλά πραγματική αξιολόγηση, αποκομματικοποίηση της παιδείας».

Ομιλία Αλαβάνου

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, στην ομιλία του ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το εθνικό συθμβούλιο για την Παιδεία ως όργανο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, με την προοπτική να συμβάλει σε έναν εκπαιδευτικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες».

Επέμεινε, ακόμη, στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, όπως τίθενται από γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Κατόπιν, αφού κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, τόνισε πως «βασική προϋπόθεση, για να προωθηθούν όλες οι παραπάνω προτάσεις μας, είναι η ουσιαστική αύξηση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ, ώστε να υποστηριχτεί επαρκώς κάθε αναγκαία καινοτομική παρέμβαση, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης».

Αντιδράσεις φοιτητών

Αντίθετες στον τρόπο διεξαγωγής του εθνικού διαλόγου δηλώνουν ομάδες φοιτητών, μία εκ των οποίων, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, επισκέφθηκε το γραφείο του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνου Βερέμη, και έκτισε συμβολικά την πόρτα του γραφείου.

Οι φοιτητικές αυτές ομάδες οργανώνουν το πρωί της Παρασκευής, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο Ζάππειο, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών οργανώνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη βουλή.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Με αλλαγές ο «βασικός μέτοχος»

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων του, στην ολομέλεια της βουλής, το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο».

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Τα κόμματα της αριστεράς υπερψήφισαν οκτώ από τα δεκατέσσερα άρθρα του νέου νόμου, μετά από αλλαγές που έφερε σε αυτά η κυβέρνηση ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε υπέρ κανενός άρθρου.

Οι αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο, έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο μετά από σχετικές εισηγήσεις των κομμάτων της αριστεράς.

Διάταξη που περιελήφθη την Πέμπτη προβλέπει ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά επιχειρηματιών με «αχυρανθρώπους» θα θεωρούνται άκυρα, ενώ εντάχθηκαν στο ασυμβίβαστο και τα ιδρύματα Τύπου.

Κατά τη συζήτηση της Πέμπτης, που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Μ. Μαθιουδάκης, είχε καταγγείλει στη Βουλή, ότι «υπουργοί Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον απειλούσαν ότι θ ανοίξουν τα συρτάρια τους για τους δημοσιογράφους».

Προσβεβλημένος δήλωσε ο πρώην υπουργός Τύπου, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, «συκοφαντία, απειλές και ύβρεις» - το ίδιο και ο διάδοχός του, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας «ισχυρίστηκε ότι υπήρξε σχέση συναλλαγών των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για προφανείς λόγους».

«Δεν έκανα τίποτε περισσότερο, από το να αναγνώσω επί λέξει, τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην Επιτροπή», απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, επέμεινε ότι το σχέδιο νόμου αφήνει ανοικτά μεγάλα παράθυρα για τη διαπλοκή, καθώς δεν ισχύει το ασυμβίβαστο για τις ΔΕΚΟ, όπου συμμετέχουν οι στρατηγικοί επενδυτές σε ποσοστό πάνω από 50%, ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες, «τις οποίες θα μπορούν να συγκροτούν οι γόνοι των επιχειρηματιών των μέσων ενημέρωσης» - ενώ και οι διατάξεις για τον έλεγχο των υπεράκτιων εταιρειών, είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις έκανε και ο Φώτης Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΝ, ζητώντας, μάλιστα, εάν δεν είναι δυνατή η πλήρης απαγόρευση δραστηριοποίησης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και των δημοσίων συμβάσεων, εκείνων των εταιρειών που δεν έχουν ονομαστικοποιήσει τις μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, «τουλάχιστον να περιοριστεί δραστικά το ποσοστό συμμετοχής τους».

Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις του ΣΥΝ και του ΚΚΕ, οδήγησαν σε ακόμη μια αλλαγή τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μείωσε το δικαίωμα συμμετοχής των εν λόγω εταιρειών, στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων ΜΜΕ και δημοσίων συμβάσεων, σε ποσοστό μέχρι 10%.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Βία και μήνυμα διαρκούς εξέγερσης

Οι Σιΐτες της Βαγδάτης γίνονται για δεύτερη φορά στόχος μέσα σε ένα 48ωρο

Βομβιστική επίθεση με στόχο σιϊτικό τέμενος της Βαγδάτης σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία από την έκρηξη που συνέβη έξω από το τζαμί Αλ Ταφ σε νοτιοδυτικό προάστιο της πόλης τραυματίσθηκαν πάνω από 40 άτομα.

Οι δράστες πυροδότησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά την ώρα που το τέμενος ήταν γεμάτο πιστούς για τις εκδηλώσεις του «Έιντ Αλ Άντα» (Εορτή της Θυσίας), που συμπίπτει χρονικά με το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται γυναίκες και παιδιά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρήκε το θάνατο και άλλος ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο τον εντοπισμό βομβιστών στην πόλη Ντουλουίγια.

Στο μεταξύ ο πλέον καταζητούμενος ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους κατακτητές για πολλά χρόνια ακόμη.

Μήνυμα διαρκούς εξέγερσης έστειλε ο ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης

Ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι σε ηχητικό μήνυμα τόνισε ότι η έκβαση των πολέμων δεν καθορίζεται ούτε σε μέρες ούτε σε εβδομάδες. «Ο ιερός πόλεμος απαιτεί υπομονή» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Αλ Ζαρκάουι -που έχει επικυρυχθεί από τους Αμερικανούς με 25 εκατομμύρια δολάρια - κατήγγειλε και τους Σιίτες του Ιράκ που πολεμούν - όπως είπε - στο πλευρό των Αμερικανών.


«Βασικός μέτοχος», οικονομία και παιδεία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: τα ταμεία καταρρέουν. Μελέτη του ΙΟΒΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέτρα-ανάσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μέριμνα και παροχές για τις πολύτεκνες οικογένειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παροχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Γενναίες εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κάθαρση σε γιατρούς, δικαστές και δημοσιογράφους. Μετά το βασικό μέτοχο ο Καραμανλής σαρώνει τις εστίες διαφθοράς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τραγωδία μέσω Ιντερνετ. Σοκ στο Πανελλήνιο από αυτοκτονία 18χρονου.

Η ΑΥΓΗ: Παιδεία: Διάλογος με κλειστές πόρτες! Πρωτοφανής κυβερνητική μεθόδευση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τσακίζει τα λαμόγια της διαπλοκής ο νέος νόμος για τον βασικό μέτοχο. Οριστικά τέλος σε εικονικές μεταβιβάσεις, μαϊμού εξαγορές, αχυρανθρώπους και κλεφτοϊδρύματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ταρίφα για τους φόρους. Υπουργός προς εφόρους: μαζέψτε λεφτά. Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους και αύξηση εσόδων κατά 12%.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.705 προσλήψεις σε Δημόσιο, Λιμενικό, ΟΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: Νόμος τέρας με ημερομηνία λήξης. Βασικός μέτοχος: Πλήθος τροπολογιών την τελευταία στιγμή με στόχο το "Έθνος". ΠΑΣΟΚ: θα τον καταργήσουμε όταν έλθουμε στην εξουσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλαφος η απάντηση της Ε.Ε. στο ΠΑΣΟΚ. Απογραφή: Κατέρρευσε η προπαγάνδα που είχε αναπτυχθεί σε βάρος της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παράπλευρες απώλειες του βασικού. Ψηφίστηκε ο "μέτοχος" μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανεξέλεγκτες δαπάνες. ΚΕΠΕ: Μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα οι υπερβάσεις του Προϋπολογισμού".

ΕΣΤΙΑ: Συνεπής ο Καραμανλής. Κανένας συμβιβασμός στο θέμα της διαπλοκής.

ESPRESSO: Θρίλερ με Έλληνα εφοπλιστή. Κάθονται σήμερα στο σκαμνί τρεις Άγγλοι πράκτορες, που συνελήφθησαν να τον παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νόμος-εξάμβλωμα για τη Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τον νόμο για τον "βασικό μέτοχο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οργή Καραμανλή κατά συντεχνιών για τις εφημερίες. "Τα νοσοκομεία δεν είναι ιδιωτικές κλινικές , είναι για τον κοσμάκη".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φορολογική επιδρομή. Ο υπουργός Οικονομίας αύξησε χθες τη "ΝΟΡΜΑ" των εφοριών".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ώρα μηδέν" στο μέτωπο του κάμπου. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση αγροτών με την κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σαφάρι για πρόσθετους φόρους 12% φέτος.. Στο στόχαστρο παραγραφές, χρέη, μεγάλες επιχειρήσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: Τραγωδία έβγαλε το Ιντερνετ. Πρωτοφανής αυτοκτονία 18χρονου.

Η ΝΙΚΗ: Εντολή για φοροεπιδρομή. Σύσκεψη Αλογοσκούφη με τους προϊστάμενους των ΔΟΥ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Πώς ματαιώθηκε η πώληση του Πήγασου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διάλογος-Κοροϊδία για την Παιδεία. Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις σήμερα.

TRAFFIC NEWS: Ο πόλεμος με τα ράντσα. Σοκ έπαθε η Στάη. Κακλαμάνης: Πάμε μαζί στο "Λαϊκό" να δούμε την αλήθεια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απροστάτευτοι οι πολίτες αγωνιούν. Σ΄όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Προβοκάτσια με τα ράντζα στα νοσοκομεία. Πετάνε τους ασθενείς στους διαδρόμους, ενώ υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

City Press: Νέο θρίλερ με τους συμβασιούχους.

Μetro: Θύελλα στη Βουλή. Πέρασε εν μέσω σφοδρών πυρών ο νόμος για τον "βασικό μέτοχο".

Βασικός μέτοχος

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σφοδρή σύγκρουση για το "βασικό μέτοχο" στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Θ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι τάσσεται "υπέρ των ολίγων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "χιονοστιβάδα εξελίξεων χθες στην υπόθεση για τον βασικό μέτοχο. Με 10 τροπολογίες ο Πρ. Παυλόπουλος κατέστησε το νομοσχέδιο, που τελικά ψηφίστηκε, αυστηρότερο και πιο περίπλοκο γραφειοκρατικά".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τερατούργημα με ημερομηνία λήξης αποτελεί ο νόμος για τον "βασικό μέτοχο" που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση, μάλιστα, προχώρησε σε πλήθος φωτογραφικών τροπολογιών την τελευταία στιγμή, με μοναδικό στόχο και πάλι να πλήξει το "Εθνος" και τον εκδότη του".

Η METRO επισημαίνει ότι "μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίσθηκε χθες το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, επέκρινε σφόδρα την αντιπολίτευση ότι νοιάζεται για τα συμφέροντα λίγων επιχειρηματιών και την κατηγόρησε για στείρα κριτική".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "μετωπική ήταν η σύγκρουση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χθες στην Βουλή για τον βασικό μέτοχο, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μάχονται λυσσαλέα κατά του νομοσχεδίου που βάζει τέλος στην διαπλοκή και τσακίζει τα λαμόγια με τα κουστούμια και τα άσπρα κολάρα που θησαυρίζουν με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι".

Οικονομία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κατέρρευσε οριστικά η επιχειρηματολογία κατά της ΝΔ για την απογραφή στην οικονομία. Σε απαντητική επιστολή της Κομισιόν προς το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και στηλιτεύονται οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "μαζέψτε περισσότερα λεφτά από φόρους". Την εντολή αυτή έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στους προϊσταμένους των εφοριών και στους ελεγκτές, ζητώντας τους να εισπράξουν φέτος 12% παραπάνω έσοδα σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "αντιμέτωπος με τη ζοφερή πραγματικότητα που εν πολλοίς δημιουργήθηκε από τη διάτρητη δημοσιονομική απογραφή, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης καταφεύγει στη γνώριμη συνταγή της επιβάρυνσης των μικρομεσαίων, εναντίον των οποίων ετοιμάζεται νέο... σαφάρι για την είσπραξη εσόδων από τον κρατικό κορβανά".

Υγεία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τρία ανοικτά και ζέοντα "μέτωπα" είναι αποφασισμένη να κλείσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. "΄Δέκα μεγαλογιατροί δεν θα κάνουν κουμάντο"ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "αποφασισμένος να συνεχίσει την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών, το οποίο, όπως είπε, "υπονομεύουν κάποιοι μεγαλογιατροί" είναι ο υπουργεί Υγείας Νικ. Κακλαμάνης".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "το μαχαίρι στο κόκαλο βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με επιτόπια έρευνα ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεσκέπασε τα κυκλώματα των μεγαλογιατρών, οι οποίοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν το κυβερνητικό έργο στην Υγεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "την απόφασή του να προχωρήσει οπωσδήποτε η εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία, με στόχο την εξάλειψη του εξόχως αποκρουστικού φαινομένου των ράντζων και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, επανέλαβε χθες με τον πλέον έντονο τρόπο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης".

Παιδεία

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η Ελλάς είναι η μόνη μη τριτοκοσμική χώρα, η οποία ανέχεται να επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες στην Παιδεία της. Η αντικειμενική υποβάθμισις του πτυχίου είναι ένα από τα αποτελέσματα της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει στην ελληνική εκπαίδευση επί σειρά δεκαετιών".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "οι Γερμανοί μαθητές ανακαλύπτουν τα αρχαία ελληνικά! Οι αρχαίες γλώσσες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα εξωτικό μάθημα επανέρχονται αργά αλλά σταθερά στη Γερμανία, πατρίδα της κλασικής φιλολογίας".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "πίσω από κλειστές πόρτες μεθοδεύει η κυβέρνηση να διεξαχθεί ο πολυδιαφημισμένος διάλογος για την παιδεία που αρχίζει σήμερα".

Αγροτικό

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με παρατεταγμένα περισσότερα από 1.000 τρακτέρ σε εφτά σημεία της εθνικής οδού στη Θεσσαλία (Κιλελέρ, Μεγάλο Μοναστήρι, κόμβος Πλατυκάμπου, Αλμυρός, Βελεστίνο στα Φάρσαλα, κόμβος της Κεφάλωσης και Γυτίνη στην Ε. Ο. Λαρίσης - Θεσσαλονίκης ), προσέρχονται οι αγρότες στην κρίσιμη σημερινή συνάντηση με την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους με το βαμβάκι φορείς".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης στις 31 του Γενάρη και το κάλεσμα της συστράτευσης των αγροτών με την ΠΑΣΥ, για να αγωνιστούν με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιό της, φτάνει σε όλο και περισσότερους δουλευτές της γης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Βία και μήνυμα διαρκούς εξέγερσης

Οι Σιΐτες της Βαγδάτης γίνονται για δεύτερη φορά στόχος μέσα σε ένα 48ωρο

Βομβιστική επίθεση με στόχο σιϊτικό τέμενος της Βαγδάτης σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία από την έκρηξη που συνέβη έξω από το τζαμί Αλ Ταφ σε νοτιοδυτικό προάστιο της πόλης τραυματίσθηκαν περίπου 29 άτομα.

Οι δράστες πυροδότησαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά την ώρα που το τέμενος ήταν γεμάτο πιστούς για τις εκδηλώσεις του «Έιντ Αλ Άντα» (Εορτή της Θυσίας), που συμπίπτει χρονικά με το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρήκε το θάνατο και άλλος ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο τον εντοπισμό βομβιστών στην πόλη Ντουλουίγια.

Στο μεταξύ ο πλέον καταζητούμενος ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους κατακτητές για πολλά χρόνια ακόμη.

Μήνυμα διαρκούς εξέγερσης έστειλε ο ηγέτης της ισλαμικής αντίστασης

Ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι σε ηχητικό μήνυμα τόνισε ότι η έκβαση των πολέμων δεν καθορίζεται ούτε σε μέρες ούτε σε εβδομάδες. «Ο ιερός πόλεμος απαιτεί υπομονή» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Αλ Ζαρκάουι -που έχει επικυρυχθεί από τους Αμερικανούς με 25 εκατομμύρια δολάρια - κατήγγειλε και τους Σιίτες του Ιράκ που πολεμούν - όπως είπε - στο πλευρό των Αμερικανών.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη θητεία με όραμα «ελευθερίας»

Οι ΗΠΑ αποτελούν φάρο ελευθερίας για τον υπόλοιπο κόσμο, είπε ο κ. Μπους

Ο Τζορτζ Μπους ορκίσθηκε για δεύτερη τετραετία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, διακηρύσσοντας ότι η επιβίωση της ελευθερίας στη χώρα του εξαρτάται από τη διάδοση των δημοκρατικών ελευθεριών απανταχού στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπους είπε ότι όσο υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στον πλανήτη όπου υποβόσκει η αγανάκτηση η τυραννία, η βία θα υποδαυλίζεται και θα πολλαπλασιάζεται.

Ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε ότι η Αμερική δεν επιζητά να επιβάλει το δικό της σύστημα διακυβέρνησης σε χώρες με τυραννικά καθεστώτα αλλά ότι θα βοηθήσει τους καταπιεζόμενους να κατακτήσουν την ελευθερία με τον δικό τους τρόπο.

«Σήμερα η Αμερική απευθύνεται εκ νέου σε όλους τους λαούς του κόσμου. Όλοι όσοι ζουν στη τυραννία θα πρέπει να ξέρουν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αγνοήσουν την καταπίεση σας ούτε θα δώσουν άφεση αμαρτιών στους δυνάστες σας. Όταν μάχεστε για την ελευθερία σας, θα σας συμπαρασταθούμε» υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η προεδρική ομιλία αποτελείτο από 2.100 λέξεις, με πολλαπλές αναφορές στην έννοια της ελευθερίας, αλλά καμία στο Ιράκ, και ότι επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελάχιστα αναφέρθηκε στα σχέδια αλλαγών της δεύτερης κυβέρνησης Μπους στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Επιφυλακτικές αντιδράσεις

Ο Σαμ Μπράουνμπακ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κάνσας πιστεύει ότι η επέκταση της ελευθερίας και δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα.

ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ «ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ»

Απώτερος στόχος μου είναι η απαλλαγή του κόσμου μας από τα τυρρανικά καθεστώτα

Ομιλία ορκωμοσίας Τζορτζ Μπους

«Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας χρησιμοποίησε με πολύ δυναμικό τρόπο τη στρατιωτική δύναμη. Αυτό όμως είχε να κάνει με την 11η Σεπτεμβρίου. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία. Αυτή ήταν η επιταγή της κοινής γνώμης. Πιστεύω ότι καθώς αρχίζει η δεύτερη θητεία όλο και περισσότεροι επιζητούν τη διπλωματική οδό για την επίλυση προβλημάτων», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Ενώ ο Γερμανός επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε την απογοήτευση του για την εναρκτήριο ομιλία του προέδρου Μπους.

«Δεν άκουσα κάτι που να μου δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας προς την κατεύθυνση που ήλπιζαν οι Ευρωπαίοι. Είμαι απογοητευμένος» δήλωσε ο κ. Σούλτς.

Το «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch) χαιρέτισε τους «αξιέπαινους στόχους» του προέδρου Μπους αλλά επεσήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνησή του έχει καταπατήσει τις διεθνείς συνθήκες με την κακομεταχείριση κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το στρατόπεδο κολαστήριο του Γκουαντάναμο Κούβας.

Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου συνεχίζονταν μέχρι τις πρωινές ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο υποστηρικτών του, αψηφώντας το πολικό κρύο.

Διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον

Πάντως ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν έλειψαν οι επικρίσεις για τον πολωτικό χαρακτήρα της τελετής ορκωμοσίας, που έγινε σαφέστερη όταν το συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκίμασε τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

Επίσης εντύπωση προκάλεσε στους ανταποκριτές το θριαμβικό κλίμα της τελετής που στοίχισε στον Αμερικανό φορολογούμενο 40 εκατομμύρια δολάρια.

Στο περιθώριο πάντως των εορτασμών εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε άλλα σημεία της Ουάσινγκτον, μερικοί με πλακάτ που χαρακτήριζαν τον κ. Μπους ως το χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας.

Κάποια στιγμή ομάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη λεωφόρο όπου θα διερχόταν η αυτοκινητοπομπή του προέδρου, όπου και αντιμετώπισαν το τείχος ασφαλείας που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικές δυνάμεις.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 00:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αυλαία δεύτερης προεδρίας

Στην τελετή ορκωμοσίας του Τζορτζ Μπους επικεντρώνεται ο βρετανικός Τύπος. «Η αποστολή της δεύτερης θητείας: να απαλλάξει τον κόσμο από τη τυραννία», ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς (The Times).

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι με την χθεσινή ορκωμοσία του «ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση τουΑπό ένας τυχαίος πρόεδρος, απόγονος πανίσχυρης οικογένειας μεταμορφώθηκε σε υπέρμαχος μιας επείγουσας, μεσσιανικής αποστολής να αλλάξει τον κόσμο».

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι η ομιλία του αμερικανού προέδρου αποτελείτο από 2,083 λέξεις. Μεταξύ αυτών ο κ. Μπους χρησιμοποίησε τη λέξη «ελευθερία» 42 φορές, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο Ιράκ.

«Κανείς δεν διαφωνεί με τη σημασία της "ελευθερίας"... Εκεί που υπάρχει διαφωνία είναι στα μέσα για την κατάκτηση της», σημειώνουν οι Τάιμς στο κεντρικό τους σχόλιο.

Αντιπαράθεση δύο κόσμων

«Μια καυτή προειδοποίηση για τον πλανήτη», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που σημειώνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος «δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξάπλωση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην απαλλαγή από την τυραννία».

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι ο λόγος του Τζορτζ Μπους «ήταν ίσως η πιο μαχητική εναρκτήρια ομιλία προέδρου για μισό αιώνα».

Η ομιλία του «απευθυνόταν πρώτα από όλα στον υπόλοιπο κόσμο και μετά στον αμερικανικό λαόο πρόεδρος περιέγραψε ένα πλανήτη στον οποίο κυριαρχεί η αντιπαλότητα μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άρθρο του στη Γκάρντιαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, σημειώνει ότι η χλιδή και η μεγαλοπρέπεια των εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον παραπέμπουν σε «ενθρόνιση».

«Η αντίθεση ανάμεσα στην ασυγκράτητη θριαμβολογία στην Ουάσιγκτον και την πραγματικότητα στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη», σημειώνει ο Ρόμπιν Κουκ. Η αντίθεση αυτή φαίνεται στο Ιράκ. Από τη μια μεριά «ο αυτάρεσκος εφησυχασμός του Λευκού Οίκου και από την άλλη η καταστροφική στρατιωτική αποτυχία».

Από την ημέρα που επανεξελέγει ο Τζορτζ Μπους σημειώνει ο Ρόμπιν Κουκ- πάνω από 200 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

Ιδεοληψίες και πραγματικότητα

«Ο Μπους υπόσχεται να πατάξει την τυραννία», το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Ο 43ος πρόεδρος εκφώνησε έναν «ιδεαλιστικό λόγο στον οποίο εξέφρασε την όρεξη του για διεθνείς παρεμβάσεις παρά τα προβλήματα στο Ιράκ», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος «μπορεί να μην αναφέρθηκε στο Ιράκ ή το ΑφγανιστάνΌμως ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε στους πολιτικούς αντιπάλους των δεσποτικών καθεστώτων ήταν ότι η Αμερική θα τους υποστηρίξει», σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Επιδεικτική λαμπρότητα» ο ειρωνικός τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που διανθίζεται από δυο φωτογραφίες.

Η μία απεικονίζει την μεγαλοπρέπεια της τελετής στην Ουάσιγκτον ενώ στη δεύτερη Aμερικανοί στρατιώτες φορούν κουκούλα σε ιρακινό κρατούμενο.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2005 - 04:32 (Ώρα Λονδίνου)

Μια ομιλία με πολλή «ελευθερία»

Ο ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει επιφυλάξεων, ανησυχιών και προβλέψεων για τη διεθνή κατάσταση ασφάλειας μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στην τελετή ορκωμοσίας του.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Περιόντικο (El Periodico) κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους «επειδή υιοθέτησε έναν μεσσιανικό, θριαμβικό και αλαζονικό τόνο στην ομιλία του».

«Αποτελεί κάκιστο οιωνό η κατάχρηση της λέξης ελευθερία και η επίκληση της θείας βούλησης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εάν λάβει κανείς υπόψη πως αυτές οι ιδέες διαστρεβλώθηκαν και εφαρμόσθηκαν σε σχέση με το Ιράκ» γράφει η εφημερίδα της Βαρκελώνης.

Ενώ η Ελ Παΐς (El Pais) στη Μαδρίτη υπολογίζει ότι από τις 2.500 λέξεις της προεδρικής ομιλίας, η ελευθερία αναφέρθηκε 42 φορές, η δημοκρατία μία φορά και το Ιράκ καμία.

Η ισπανική εφημερίδα προβλέπει ότι «τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές στο Κογκρέσο το 2006 θα είναι αποφασιστικά και πιθανότατα κάθε άλλο παρά ήρεμα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο».

Η μεγάλη «ανατριχίλα»

Στη Γερμανία η Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tages Zeitung) εκφράζει ανησυχίες στο άρθρο της σύνταξής της με τίτλο: «Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ: Δικαιούμαστε να φοβόμαστε».

Και υπογραμμίζει: «Το να περιγράψει κανείς τον πρόεδρο Μπους ως έναν παράφρονα με τη δική του αποστολή στο πηδάλιο ενός πάνοπλου έθνους δεν βοηθά Εντούτοις η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση προκαλεί ανατριχίλα σε οποιονδήποτε δεν προτίθεται να ακούσει πειθήνια αυτές τις ανοησίες».

Περισσότερο θετική ανταπόκριση βρίσκει η ομιλία Μπους στη Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung).

«Όλος ο κόσμος αναζητά σήμερα την απάντηση στο ερώτημα εάν ο Τζορτζ Μπους θα είναι διαφορετικός κατά τη δεύτερη θητεία του αλλά η ρητορική του προέδρου δείχνει ότι αυτός δεν έχει εγκαταλείψει την εκστρατεία του, παρά τις πικρές ανατροπές στο Ιράκ» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Συντηρητική επανάσταση»

Στην Πολωνία η Γκαζέτα Βιμπόρσκζα (Gazeta Wyborcza) θεωρεί ότι ο προεδρικός λόγος δείχνει ένα «ιδεαλιστικό όραμα για την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αμερική».

«Αν και λέξεις όπως Ιράν ή Ουκρανία απουσίαζαν παντελώς από την ομιλία, είναι προφανές ποιες χώρες είχε κατά νου» γράφει και προσθέτει:

«Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο κ. Μπους σχεδιάζει τόσο ρηξικέλευθες αλλαγές, που εάν υλοποιηθούν θα μιλάμε για μια πραγματική συντηρητική επανάσταση».

Τέλος η ρωσική εφημερίδα Βεντομόστι (Vedomosti) δεν διακρίνει στην ομιλία Μπους κάτι το καινούργιο.

Από την 11 Σεπτεμβρίου του 2001 αυτή η έννοια της ελευθερίας είναι το βασικό σύνθημα της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που κήρυξε ο Λευκός Οίκος, αν και οι επικριτές του προέδρου διαπιστώνουν ότι στην ίδια του τη χώρα οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν σημειώνει.

Και καταλήγει: «Ποιος ξέρει, ίσως το Αφγανιστάν γίνει πιο ελεύθερο, ίσως η δημοκρατία προκύψει στο Ιράκ μετά τις εκλογές, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος αισθάνεται ολοένα και πιο ανελεύθερος εξαιτίας του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.