Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-22

  1. Συναυλία για τα θύματα του τσουνάμι
  2. Νέο ξεκίνημα στο Σουδάν
  3. Πρόταση για εκεχειρία
  4. Επιπρόσθετα μέτρα στο Ιράκ
  5. Αναμένει μόνο συστάσεις
  6. «Ενδυνάμωση» αλλά όχι μπλόκα
  7. Το χάος έχει νέο όνομα: «Ιράκ»
  8. Παιδεία με «Πήγασο»
  9. Νέα θύματα της γρίπης των πτηνών
  10. Νέα θύματα της γρίπης των πτηνών
  11. Ιράκ: Φόβοι για αιματοβαμμένες κάλπες
  12. Ελεύθεροι χωρίς λύτρα οι όμηροι
  13. Ιράκ: Φόβοι για αιματοβαμμένες κάλπες
  14. Γενικόλογο το διεθνές σχέδιο κατά τσουνάμι

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συναυλία για τα θύματα του τσουνάμι

Ο Γκρεγκ Ντέιβιντ άρεσε στο κοινό

Χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν το στάδιο της Χιλιετίας στο Κάρντιφ της Ουαλίας για να παρακολουθήσουν μια συναυλία «μαμούθ» με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Τα έσοδα από την επτάωρη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν αστέρες της διεθνούς μουσικής σκηνής, θα δοθούν για τα θύματα του τσουνάμι στη νότιο-ανατολική Ασία.

Στόχος των διοργανωτών, που έστησαν την εκδήλωση μέσα σε τρεις εβδομάδες, είναι να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο στερλίνες για τους επιζώντες.

Οι Μάνικ Στριτ Πρίτσερς, ο Έρικ Κλάπτον, η Λούλου, ο Λεμάρ, ο Γκρεγκ Ντέιβιντ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες διασκέδασαν τους 61 χιλιάδες θεατές.

Εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη συναυλία από τα σπίτια τους, απ όπου μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου.

Ενδιάμεσα των καλλιτεχνών παρεμβάλλονται μαγνητοσκοπημένα μηνύματα πολιτικών, όπως του Τόνι Μπλερ.

Για την διοργάνωση της συναυλίας εργάστηκαν τρεις χιλιάδες εθελοντές.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες οι διοργανωτές είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 800 χιλιάδες στερλίνες για τη βοήθεια των πληγέντων από το τσουνάμι.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο ξεκίνημα στο Σουδάν

Φτάνοντας πάτησε πάνω σε μια αγελάδα που είχε σφαγιαστεί για την υποδοχή

Ο ηγέτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ, επέστρεψε στη βάση του, στην απομακρυσμένη περιοχή Ρουμπέκ, αφού υπέγραψε ιστορική ειρηνευτική συμφωνία.

Η υποδοχή του αρχηγού των ανταρτών ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Ο κ. Γκάρανγκ ηγήθηκε των ανταρτών του νότου με τους οποίους στράφηκε κατά της κυβέρνησης του Χαρτούμ, προκαλώντας έναν από τους πλέον αιματηρούς εμφυλίους πολέμους στην αφρικανική ιστορία.

Όμως στις αρχές του μήνα υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία στην Κένυα.

Η οργάνωσή του αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία και επισήμως.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε πριν από περίπου δύο δεκαετίες μεταξύ των μουσουλμάνων του βορά και των χριστιανών του νότου. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Μέρος της συμφωνίας προβλέπει ότι ο κ. Γκάρανγκ θα γίνει αντιπρόεδρος της κεντρικής κυβέρνησης ενώ θα σχηματίσει και μια ανεξάρτητη περιφερειακή κυβέρνηση για την περιοχή νοτίως του Ρουμπέκ.

Η περιοχή αυτή είναι εξαθλιωμένη από τον πόλεμο, χωρίς δρόμους, πόσιμο νερό και ηλεκτρικό.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση για εκεχειρία

Ο κ. Αμπάς ελπίζει να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε εκεχειρία εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στη Γάζα για συνομιλίες με τις ηγεσίες ακραίων οργανώσεων, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Ισραήλ να προσπαθήσει να ελέγξει τη δράση τους.

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, η οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ του κ. Αμπάς, έθεσε ως προϋπόθεση για την εκεχειρία την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, την αναστολή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απομάκρυνση του στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη της Γάζας ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ, είπε: «Πιστεύουμε ότι όλες οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πιστεύουν ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι διμερής».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμφωνήσει τώρα.

Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ τρεις χιλιάδες άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Θετική είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον στην ανάληψη δράσης από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ανέκαθεν τονίζαμε πόσο σημαντικό είναι για τους Παλαιστίνιους να οργανωθούν για να σταματήσουν τη βία. Χαιρετίζουμε τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή τις προσεχείς ημέρες.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιπρόσθετα μέτρα στο Ιράκ

Οι εκλογές στο Ιράκ θα διεξαχθούν παρά την κλιμάκωση της βίας

Νέα παράταση για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του Ιράκ έλαβαν όσοι Ιρακινοί ζουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος έχει έλθει σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις 14 χωρών προκειμένου να επιτρέψουν στους Ιρακινούς υπηκόους να ψηφίσουν από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, ανακοίνωσε ότι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους παρατείνεται για δύο ακόμα ημέρες, μέχρι την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη (20/1), λιγότερο από το ένα δέκατο των Ιρακινών που ζουν σε χώρες του εξωτερικού είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του προγράμματος για την εγγραφή των Ιρακινών που ζουν στο εξωτερικό προσπάθησε να εξηγήσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής: «το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να παραστεί δύο φορές στο εκλογικό κέντρο μία για να εγγραφεί και μία για να ψηφίσει είναι από μόνο του κουραστικό».

Ψηφοφόροι στο Εξωτερικό

Συρία: 500.000

Ιορδανία: 360.000

ΗΠΑ: 313.000

Βρετανία: 250.000

Ιράν: 134.000

ΗΑΕ: 100.000

Σουηδία: 91.600

Γερμανία: 75.000

Αυστραλία: 75.000

Ολλανδία: 44.000

Τουρκία: 40.000

Καναδάς: 36.000

Δανία: 26.000

Γαλλία: 8.000

ΔΟΜ

Η ψηφοφορία στις 14 χώρες του εξωτερικού θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στο ίδιο το Ιράκ.

Επιπρόσθετα μέτρα

Στο Ιράκ καθώς η βία κλιμακώνεται, η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο διασφάλισης της εκλογικής διαδικασίας.

Το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα παραμείνει κλειστό για εκείνο το Σαββατοκύριακο και θα απαγορευθεί η κυκλοφορία τις νύχτες σε περισσότερες πόλεις απ΄όσες είχε αρχικά προβλεφθεί.

Επίσης θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία γύρω από εκλογικά κέντρα, ενώ δεν θα επιτρέπεται σε μη κυβερνητικά αυτοκίνητα να ταξιδεύουν στις 18 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Φαλάχ αλ Νακίμπ.

Ο κ. Αλ Νακίμπ τόνισε ότι αναμένεται κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, Ιγιάντ Αλάουι, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης ασφάλεια για τους ψηφοφόρους στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την μεθεπόμενη Κυριακή.

Πάντως ο κ. Νακίμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια που θα έχει στόχο αυτές τις εκλογές», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα λάβουν επιπρόσθετη αμοιβή για το έργο τους εκείνες τις ημέρες.

Το Ιράκ έχει ανακοινώσει την απόφασή του να κλείσει τα σύνορά του για τρεις ημέρες, με μοναδική εξαίρεση τους προσκυνητές που θα επιστρέφουν από τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Τη περίοδο των εκλογών θα απαγορευτεί η οπλοφορία.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά από ένα νέο αιματοκύλισμα στο Ιράκ που άφησε νεκρούς 25 ανθρώπους.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμένει μόνο συστάσεις

«Η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να λάβει σκληρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς έλαβε προθεσμία έναν επιπλέον χρόνο για την επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των συσκέψεων του Εκοφίν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες, και δήλωσε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων, τα οποία δημιούργησε η προηγούμενη διαχείριση.

Σημείωσε ότι τις προσπάθειες αυτές τις αναγνωρίζει και ο ελληνικός λαός, αφού η μείωση των ελλειμμάτων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατήρησε ότι το κλίμα για τη Ελλάδα δεν είναι κακό στην ΕΕ, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που γίνονται, ενώ έχει προκαλέσει θυμηδία -όπως είπε- η επιστολή των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενδυνάμωση» αλλά όχι μπλόκα

Να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα τους, με στόχο να συγκεντρωθούν 5.000 τρακτέρ στα σημεία των μπλόκων, αλλά να μην κλείσουν οι δρόμοι το ερχόμενο τριήμερο, αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά την πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στο χωριό Νίκη του Δήμου Αρμενίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά τη συνάντησή του με τους αγρότες, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνουν νέοι έλεγχοι για τις παράνομες εκτάσεις και τις ποσότητες βαμβακιού.

Ωστόσο, οι αγρότες λένε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τις αδιάθετες ποσότητες που καλλιεργήθηκαν νόμιμα.

Ο προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης αναφερόμενος στις προθέσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, δήλωσε: «την Τρίτη ξημερώνει μια άλλη μέρα» και διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην κλείσουν οι δρόμοι το ερχόμενο τριήμερο λήφθηκε «ακριβώς γιατί όλοι ανέμεναν ότι θα κλείσουν» μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε εξάλλου η αμετακίνητη στάση των αγροτών να συνεχίσουν να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

«Οι αγρότες προτίμησαν να επιλέξουν μια άλλη οδό, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται, τα μπλόκα ενδυναμώνονται και αναμένεται η δικαίωση των αιτημάτων» είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Το χάος έχει νέο όνομα: «Ιράκ»

Οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατοχής ενόψει των εκλογών για ανάδειξη ιρακινής εθνοσυνέλευσης στις 30 Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) έχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο «ΗΠΑ και Βρετανία ψάχνουν την έξοδο για πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ».

Εκεί αναφέρεται ότι στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Βαγδάτη άρχισαν να κυκλοφορούν μνημόνια που περιέχουν σενάρια αποχώρησης των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Φόρειν Όφις.

«Τα σενάρια αυτά αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα καθώς η νέα ιρακινή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει το δικαίωμα να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής» γράφει η Γκάρντιαν.

Στους Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) διαβάζουμε για την προεκλογική εκστρατεία στο σιϊτικό νότιο Ιράκ, όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και ομιλίες υποψηφίων σε αντίθεση με τη Βαγδάτη και το σουνιτικό τρίγωνο, όπου όλοι οι υποψήφιοι φοβούνται να παρουσιαστούν δημοσίως και πολλοί ψηφοφόροι φοβούνται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ανταποκριτής της εφημερίδας μεταδίδει από τη Βασόρα ότι μεγάλη θα είναι η επιρροή του κλήρου στους εκλογείς, αφού ήδη κάτω από το μανδύα πνευματικών οδηγιών («μάρτζα») προτείνονται συγκεκριμένοι υποψήφιοι.

Σε ανάλογου ύφους ανταπόκρισή τους από τη Βαγδάτη, δύο δημοσιογράφοι των Τάιμς (The Times) γράφουν ότι συνάντησαν «αγανάκτηση, φόβο και σύγχυση ανάμεσα στους απλούς πολίτες», και αποφαίνονται:

«Η δημοκρατία, το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν του κ. Μπους, δίνει τις πρώτες της εξετάσεις απέναντι στην πραγματικότητα, στο Ιράκ».

«Υπερβάλλων ζήλος» βασανιστών

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ασχολείται με τη συνεχιζόμενη δίκη τριών Βρετανών στρατιωτών που σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό βασάνιζαν Ιρακινούς κρατουμένους στο νότιο Ιράκ.

Υπό τον πηχυαίο τίτλο «Ταγματάρχης απαλλάσσεται για την κακομεταχείριση Ιρακινών» η εφημερίδα γράφει ότι ο Βρετανός αξιωματικός που διέταξε παράνομα τους άνδρες του να «εξουθενώσουν» τους κρατουμένους, απηλλάγη από την κατηγορία 10 ημέρες πριν οι κατηγορούμενοι προσαχθούν στο στρατοδικείο.

Ο επίτροπος του στρατοδικείου εξετάζοντας τον ταγματάρχη Νταν Τέιλορ, δήλωσε ότι ερεύνησε το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν είχε πρόθεση να βασανίσει τους κρατούμενους αλλά επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο».

Μάλιστα από τα πρακτικά της δίκης που διεξάγεται σε βρετανική στρατιωτική βάση, στο Όσναμπρουκ της Γερμανίας, συνάγεται ότι ο προϊστάμενος του ταγματάρχη, διοικητής του Συντάγματος Τυφεκιοφόρων, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Πάτερσον, είχε δώσει την άδεια για εξαναγκασμό των κρατουμένων σε καταναγκαστική εργασία.

Ενώ στην Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) αναφέρεται ότι σε ερώτηση του επιτρόπου εάν είχε αντιληφθεί ότι η διαταγή που έδωσε στους άνδρες του αντιβαίνει σε όλες τις διεθνείς συνθήκες, ο ταγματάρχης Τέιλορ απάντησε ανερυθρίαστα:

«Δεν επρόκειτο για συνηθισμένους πολίτες [κρατούμενους] ήταν άρπαγες που όταν τους συλλαμβάναμε και τους αφήναμε, ξαναγύριζαν στις αποθήκες για να κλέψουν εφόδια το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τους στρώσουμε στη δουλειά αν και οι Ιρακινοί της περιοχής μας προέτρεπαν να τους εκτελέσουμε».


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Παιδεία με «Πήγασο»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άνω κάτω οι συγκοινωνίες. Θεσσαλονίκη: Ταξί στις λεωφορειολωρίδες και κλιμακωτό ωράριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σύνταξη με 3.500 ένσημα. Από το ΙΚΑ και τα Ταμεία Ελεύθερων Επαγγελματιών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Γιουσουφάκια" "παπαγαλάκια" σε διωγμό. Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο καθεστώς των αργόμισθων κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή στα Πανεπιστήμια. Όλοι πλην Παπαρήγα στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αύξηση στο Εφάπαξ. Απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΑΥΓΗ: Βούλιαξε η κυβερνητική ατζέντα για την Παιδεία. Χθες στο Εθνικό Συμβούλιο στο Ζάππειο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντάρτικο από τον εργολάβο της λάσπης και της κονόμας. Πουλάει την εταιρία "ΑΚΤΩΡ" στον Καλιτζάτζη και σε δύο εφοπλιστές και μένει στον "ΠΗΓΑΣΟ" για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τον Καραμανλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργοί κατά διοικητών. Τους κατηγορούν για "μαγαζάκια". Ο κ. Κ. Καραμανλής μπροστά σε νέα ενδοκυβερνητική σύγκρουση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 8.000 ευρώ σε γυναίκες για επιχείρηση στο σπίτι. Καινοτόμα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: Έρχονται νέοι φόροι στα μικρά αυτοκίνητα. Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ράβει στα μέτρα του το νέο ΠΑΣΟΚ. Σαρωτικές αλλαγές σε καταστατικό και όργανα του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτός Λυκείου οι εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παιδεία: Ο Καραμανλής έθεσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον διάλογο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εν κρύπτω παιδεία-ρίσματα. Εθνικός διάλογος: Για προειλημμένες αποφάσεις μιλά η αντιπολίτευση.

ΕΣΤΙΑ: Πλωτό πανεπιστήμιο. Λειτουργεί στην Αμερική, απαγορεύεται στην Ελλάδα.

ESPRESSO: Όλη η αλήθεια για Ολυμπιακό, Κόκκαλη και Αγγελόπουλο. Το παρασκήνιο και οι τελευταίες εξελίξεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής-Παπανδρέου συναινούν για την Παιδεία. Συμφωνούν για εθνικό διάλογο διαρκείας-Στόχος, μια πολιτική μακράς πνοής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διαμόρφωση εθνικής πολιτικής στην Παιδεία. Κ. Καραμανλής: "Να χτίσουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της νέας εποχής".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί χάλασε η συμφωνία. Όλο το άγνωστο παρασκήνιο. Νέες προτάσεις στο τραπέζι.

ΤΑ ΝΕΑ: Επιδρομή με τρεις νέους φόρους. Τα ακίνητα στο στόχαστρο.

Η ΝΙΚΗ: Έκθεση ιδεών Καραμανλή. Πρεμιέρα διαλόγου για την Παιδεία με διαφωνίες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζικό "όχι" στο διάλογο-απάτη. Συλλαλητήρια για την Παιδεία χτες σε όλη τη χώρα.

TRAFFIC NEWS: Ο ΠΗΓΑΣΟΣ τρώει τα παιδιά του. Πέφτουν κεφάλια στο "Έθνος".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παιδεία χωρίς ψωμί-ελευθερία. Με πανελλήνιες αντιδράσεις.

Η ΧΩΡΑ: Ασφαλιστικό: Συνολική λύση για τις τράπεζες. Ξεκίνημα διαλόγου από την Εμπορική σε μηδενική βάση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα θύματα της γρίπης των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις οικονομίες της ΝΑ Ασίας

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν το θάνατο ακόμη δύο ανθρώπων από τον ιό γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε εννέα, σε διάστημα λιγότερο του μηνός.

Στις αρχές της εβδομάδας το Βιετνάμ απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από γειτονικές χώρες.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έναν νέο 17 ετών και μία γυναίκα 35 ετών που πέθαναν τις τελευταίες μέρες στο Βιετνάμ έδειξαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό «H5N1» - μια παραλλαγή της νόσου που έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ τους τελευταίους 13 μήνες, ενώ 12 είναι τα θανατηφόρα κρούσματα στην Ταϊλάνδη την ίδια περίοδο.

Η νόσος των πτηνών έχει οδηγήσει - εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες στη θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών στις χώρες της ΝΑ Ασίας, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στις οικονομίες που επλήγησαν στις 26 Δεκεμβρίου από το τσουνάμι.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα θύματα της γρίπης των πτηνών

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις οικονομίες της ΝΑ Ασίας

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν το θάνατο ακόμη δύο ανθρώπων από τον ιό γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε εννέα, σε διάστημα λιγότερο του μηνός.

Στις αρχές της εβδομάδας το Βιετνάμ απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από γειτονικές χώρες.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έναν νέο 17 ετών και μία γυναίκα 35 ετών που πέθαναν τις τελευταίες μέρες στο Βιετνάμ έδειξαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό «H5N1» - μια παραλλαγή της νόσου που έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ τους τελευταίους 13 μήνες, ενώ 12 είναι τα θανατηφόρα κρούσματα στην Ταϊλάνδη την ίδια περίοδο.

Η νόσος των πτηνών έχει οδηγήσει - εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες στη θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών στις χώρες της ΝΑ Ασίας, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στις οικονομίες που επλήγησαν στις 26 Δεκεμβρίου από το τσουνάμι.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Φόβοι για αιματοβαμμένες κάλπες

Οι ξένες δυνάμεις είναι αδύνατον να φρουρήσουν πλήρως τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης ασφάλεια για τους ψηφοφόρους στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αλάουι είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να αποτραπούν όλες οι επιθέσεις ανταρτών, αλλά ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη λέει πως επικρατεί ανησυχία γιατί οι αντάρτες προσπαθούν να διευρύνουν τη ρήξη ανάμεσα στη σουνιτική μειοψηφία του πληθυσμού και τη σιΐτικη πλειοψηφία.

Εάν μονοπωλήσετε την εξουσία, ποιος θα προστρέξει στο πλευρό σας όταν χρειαστείτε βοήθεια;

Υπουργός Δικαιοσύνης προς Σιΐτες

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, Μάλεκ Ντοχάν Αλ Χασάν, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς τη συναίνεση των δύο αυτών κοινοτήτων.

Και πρόσθεσε ότι οι πλειοψηφούντες Σιΐτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου πλειοψηφούν οι Άραβες Σουνίτες.

Επιφυλακή ενόψει εκλογικής βίας

Τα ιρακινά νοσοκομεία προβλέπουν έξαρση της βίας στο αμέσως προσεχές διάστημα και γι αυτό το λόγο οργάνωσαν έκτακτες εφημερίες και προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Στο μεταξύ η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε γαμήλια εορτή Σιϊτών, σε πόλη νότια της Βαγδάτης είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα γιατροί του τοπικού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην επίθεση τραυματίσθηκαν επίσης πάνω από 30 άνθρωποι.

Γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον θα αυξηθεί λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών.


Ελεύθεροι χωρίς λύτρα οι όμηροι

Οι απαγωγείς των ομήρων ζητούσαν από το Πεκίνο να αποθαρρύνει τη μετάβαση πολιτών στο Ιράκ

Στο Ιράκ οκτώ Κινέζοι εργαζόμενοι απελευθερώθηκαν από την ένοπλη ομάδα απαγωγέων που τους κρατούσε ομήρους.

Σε βιντεοταινία της οργάνωσης «Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης» φαίνονται οι οκτώ όμηροι να σφίγγουν το χέρι ενός εκ των απαγωγέων τους.

Επίσης αναφέρεται ότι οι Κινέζοι (που εργάζονταν σε οικοδομές) απελευθερώνονται χωρίς την καταβολή λύτρων και αφού η Κίνα συμβούλευσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ.

Οι απαγωγείς κατηγορούσαν τους ομήρους ότι συμμετείχαν στην κατασκευή αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, γεγονός που διέψευσαν οι κινεζικές αρχές.

Την είδηση μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα το πρωί του Σαββάτου και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η πρεσβεία της Κίνας στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά.

Η κινεζική πρεσβεία δεν έχει ακόμα εντοπίσει τα ίχνη των οκτώ ομήρων, οι οποίοι παραδόθηκαν στην «Επιτροπή των Ουλεμάδων», το συμβούλιο των μουσουλμάνων κληρικών που είχε μεσολαβήσει επιτυχώς για την απελευθέρωση άλλων επτά Κινέζων ομήρων τον Απρίλιο του 2004.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Φόβοι για αιματοβαμμένες κάλπες

Οι ξένες δυνάμεις είναι αδύνατον να φρουρήσουν πλήρως τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης ασφάλεια για τους ψηφοφόρους στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αλάουι είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να αποτραπούν όλες οι επιθέσεις ανταρτών, αλλά ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη λέει πως επικρατεί ανησυχία γιατί οι αντάρτες προσπαθούν να διευρύνουν τη ρήξη ανάμεσα στη σουνιτική μειοψηφία του πληθυσμού και τη σιΐτικη πλειοψηφία.

Εάν μονοπωλήσετε την εξουσία, ποιος θα προστρέξει στο πλευρό σας όταν χρειαστείτε βοήθεια;

Υπουργός Δικαιοσύνης προς Σιΐτες

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, Μάλεκ Ντοχάν Αλ Χασάν, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς τη συναίνεση των δύο αυτών κοινοτήτων.

Και πρόσθεσε ότι οι πλειοψηφούντες Σιΐτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου πλειοψηφούν οι Άραβες Σουνίτες.

Επιφυλακή ενόψει εκλογικής βίας

Τα ιρακινά νοσοκομεία προβλέπουν έξαρση της βίας στο αμέσως προσεχές διάστημα και γι αυτό το λόγο οργάνωσαν έκτακτες εφημερίες και προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Στο μεταξύ η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε γαμήλια εορτή Σιϊτών, σε πόλη νότια της Βαγδάτης είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα γιατροί του τοπικού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην επίθεση τραυματίσθηκαν επίσης 27 άνθρωποι.

Γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον θα αυξηθεί λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Γενικόλογο το διεθνές σχέδιο κατά τσουνάμι

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα περιόριζε τις ανθρώπινες απώλειες στα παράλια του Ινδικού

Τέσσερις εβδομάδες μετά το καταστροφικό μετασεισμικό κύμα που έπληξε τα παράλια του Ινδικού Ωκεανού, η διεθνής διάσκεψη που συνεκλήθη στο Κόμπε της Ιαπωνίας κατέληξε σε ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με σκοπό τον περιορισμό των ανθρώπινων θυμάτων και υλικών ζημιών.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Αλλά οι αντιπρόσωποι από 150 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη δεν πέτυχαν να ορίσουν επιμέρους στόχους και συγκεκριμένες προθεσμίες για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

Ένας από τους διοργανωτές της διάσκεψης, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Σαλβάνο Μπρισένο, απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ύπαρξη πολλών διαφορετικών απόψεων και στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Παραδείγματος χάριν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν η ανησυχία ορισμένων κρατών για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» (την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων).

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.