Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-26

  1. Η σκιά του ’ουσβιτς
  2. «Αντεπίθεση» για Ίμια και παραβιάσεις
  3. Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ
  4. «Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι»
  5. Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα
  6. Ιράκ: Η ώρα της κάλπης
  7. Έναρξη Οικονομικού και Κοινωνικού Φόρουμ
  8. Χορός επαφών
  9. Αγροτικό, εργατικά, Κυπριακό
  10. Έγραψε ιστορία το ελληνικό χάντμπολ
  11. «Παράνομη η νέα εθνοσυνέλευση»
  12. Δυσκολίες στο έργο των οργανώσεων αρωγής στον Ινδικό
  13. Νέα έκτακτα κονδύλια για το Ιράκ
  14. Δεύτερη αρχή στη Μέση Ανατολή
  15. Νέα έκτακτα κονδύλια για το Ιράκ
  16. «Ποτέ ξανά;»
  17. Εκλογές με φόβο και πάθος

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Η σκιά του ’ουσβιτς

«Η σκιά του ’ουσβιτς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία αφιερώνει τις οκτώ πρώτες της σελίδες στην 60η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Αυτό το εργοστάσιο του θανάτου δεν αποτελεί μόνο μέρος του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος», υπογραμμίζεται σε κεντρικό της δημοσίευμα.

Σε άρθρο της Ιντιπέντεντ, στο οποίο υποδεικνύονται και άλλα μαζικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη νεότερη εποχή, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή η μνήμη στο ’ουσβιτς, ακόμη και όταν θα έχουν φύγει από τη ζωή οι τελευταίοι επιζώντες της φρίκης.

Στο ίδιο θέμα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Τάιμς (The Timeς), όπου προβάλλονται δηλώσεις της Μόνικα Γκέτ, κόρης του Γερμανού διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Πολωνία, ο οποίος σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια 500 Εβραίους και χαρακτηρίστηκε στη δίκη του το 1946 από τον εισαγγελέα «σύγχρονη ενσάρκωση του βιβλικού σατανά».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και τις απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων από τη συντριβή του μεταγωγικού ελικοπτέρου. Ήταν η χειρότερη ημέρα για τους Αμερικανούς, από την έναρξη του πολέμου», σημειώνει η εφημερίδα.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η Γκάρντιαν αναφέρεται στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τσάρλς Κλαρκ, για κατ΄ οίκον περιορισμό διαρκείας, υπόπτων για τρομοκρατική δράση, που κρατούνται στις βρετανικές φυλακές.

Επιφανείς νομικοί εκτιμούν ότι το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει ως «κατάχρηση εξουσίας» τα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν την παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη, τονίζει η Γκάρντιαν.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Βρετανίας χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητά περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την παρατεταμένη κράτηση.

Στο κεντρικό της σχόλιο εξάλλου με τον τίτλο «Η ποινική δίωξη είναι η καλύτερη προστασία», η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνει ότι οι τρομοκράτες πρέπει να διώκονται ποινικά και όχι να τίθενται σε παρατεταμένη κράτηση.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία σε άλλο της δημοσίευμα τονίζει πως οι φονταμενταλιστές εξακολουθούν να είναι απειλή για τη Βρετανία.

Στελέχη της αστυνομίας και των άλλων σωμάτων ασφαλείας συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι «ξεκάθαρος και πραγματικός» ο κίνδυνος επιθέσεων, είτε από την Αλ Κάιντα, είτε από τοπικές οργανώσεις φονταμενταλιστών, παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Μπαλί και τη Μαδρίτη, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Αντεπίθεση» για Ίμια και παραβιάσεις

Του ανταποκριτή μας στη Κωνσταντινούπολη, ’ρη Χατζηστεφάνου

«Αμφισβητούμε τον εναέριο χώρο των δέκα μιλίων» είπε ο Τούρκος στρατηγός

Καταγγελίες αλλά και επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα πραγματοποίησε ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ απαντώντας έτσι στις ελληνικές καταγγελίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την παρουσία τουρκικών σκαφών στα Ίμια.

«Οι αναφορές του Ελληνικού Τύπου για τις βραχονησίδες Καρντάκ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είπε ο Μπασμπούκ και τόνισε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν «τον τερματισμό της έντασης στο Αιγαίο, την ενίσχυση της τουρκοελληνικής φιλίας και τη διατήρηση του status quo που υπάρχει στο Αιγαίο βάσει διεθνών συνθηκών.

Ο στρατηγός Μπασμπούκ, πάντως, κατήγγειλε ότι τουρκικά μαχητικά παρενοχλούνται από οπλισμένα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

«Οι παρενοχλήσεις οφείλονται στην μονομερή δήλωση της Ελλάδας ότι έχει εναέριο χώρο δέκα μιλίων πάνω από το Αιγαίο» είπε ο Μπασμπούκ και συνέχισε:

«Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια. Οι διεθνείς συνθήκες όμως προβλέπουν ότι εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα πρέπει να είναι ίσα και για αυτό αμφισβητούμε τον εναέριο χώρο των δέκα μιλίων».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Ελλάδα για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών.

«Η Ελλάδα νομίζει ότι αυτή η γραμμή αποτελεί ελληνοτουρκικό σύνορο και απαγορεύει ή παρενοχλεί τις πτήσεις των αεροσκαφών μας» είπε ο Μπασμπούκ και συμπλήρωσε:

«Εμείς στις πτήσεις μας στο Αιγαίο ενημερώνουμε τις αρχές του ΝΑΤΟ και πετούμε δίχως όπλα. Αντιθέτως, ορισμένες φορές, τα αεροσκάφη μας παρενοχλούνται από οπλισμένα ελληνικά αεροσκάφη.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο επίκεντρο των δηλώσεων του Τούρκου στρατηγού δεν ήταν οι ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά οι εκλογές στο Ιράκ.

Το Γενικό Επιτελείο καταγγέλλει ότι πραγματοποιείται αλλαγή των δημογραφικών ισορροπιών στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ καθώς χιλιάδες Κούρδοι μεταφέρονται για να ψηφίσουν στην πόλη.

Ο στρατηγός Μπασμπούκ σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση του Ιράκ και να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή αναγκάζοντας και την Τουρκία να παρέμβει.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 18:59 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ

Καθημερινές είναι οι βομβιστικές επιθέσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στο Ιράκ

Κοντά στη Μοσούλη, του βορείου Ιράκ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Το κόμμα που είναι ένα από τα κυριότερα κουρδικά κόμματα, στηρίζει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή.

Νωρίτερα τρεις αυτοκινητοβόμβες είχαν εκραγεί κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε Ιρακινοί.

Συντριβή ελικοπτέρου

Αμερικανοί επίσημοι λένε πως 31 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια των Αμερικανών από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, μεταδίδει πως σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το ελικόπτερο συνετρίβη πιθανόν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Σε άλλο περιστατικό, τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία αλ Ανμπάρ, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Δηλώσεις Μπους

Σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι η ιρακινή αντίσταση δεν έχει σαφές όραμα για ένα καλύτερο μέλλον του Ιράκ και κάλεσε τους Ιρακινούς πολίτες να την αγνοήσουν και να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές της Κυριακής.

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη λύπη του για εκείνους που σκοτώθηκαν στην συντριβή του ελικοπτέρου στο Ιράκ.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι»

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν δραματικά την εκδήλωση του Έιτζ στους φορείς του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι η πρόσβαση σε φάρμακα κατά του Έιτζ, αυξάνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρόλα αυτά ο σκοπός να εξασφαλισθεί η παροχή φαρμάκων σε τρία εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ακόμα μακριά.

Η τελευταία αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2004, περίπου 700.000 άνθρωποι έπαιρναν αντιρετροϊκά αριθμός μεγαλύτερος πάνω από 50% από τους έξι προηγούμενους μήνες.

Όπως είπε, έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και σε περιοχές της Ασίας, αλλά η κατάσταση ήταν λιγότερο ικανοποιητική στην Ανατολική Ευρώπη, κεντρική Ασία, Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή.

Επιπλέον υπάρχει έλλειμμα 2 δισ. δολαρίων από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Το ποσό αυτό θα μειωνόταν αν μειωνόταν το κόστος αγοράς και χορήγησης των φαρμάκων.

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως χρειάζονται θεραπεία, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα

Περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, στη συνάντηση δε συζητήθηκε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία να μην υπάρξει ένταση με τους αγρότες και τις αστυνομικές δυνάμεις, οπότε δεν έχουν αποσταλεί επιπλέον δυνάμεις στα αγροτικά «μέτωπα».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό την προτεραιότητα της κυβέρνησης να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και στις πόλεις και τα χωριά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενεργοποιηθούν μία σειρά από διαδικασίες και θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας. Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει η ίδρυση της Αστυνομίας Περιβάλλοντος, της πάλε ποτέ Αγροφυλακής.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Η ώρα της κάλπης

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η διεξαγωγή των πρώτων πανεθνικών εκλογών στο από την πτώση του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι πολίτες του Ιράκ θα προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Ιανουαρίου του 2005.

Οι Ιρακινοί με την ψήφο τους θα αναδείξουν τα 275 μέλη της Εθνικής Μεταβατικής Συνέλευσης.

Στην ουσία ολόκληρη η χώρα αντιστοιχεί σε μία εκλογική περιφέρεια

Τα πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει τις λίστες με τους υποψηφίους τους και κάθε τρίτος υποψήφιος πρέπει να είναι γυναίκα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Κόμματα ή ομάδες παραστρατιωτικών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές όπως και πρώην ανώτατα στελέχη του κόμματος Μπαάθ αλλά και μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Αρμοδιότητες της εθνοσυνέλευσης

Η εθνοσυνέλευση θα συγκροτηθεί με αναλογική εκπροσώπηση που σημαίνει ότι θα υπάρχει απευθείας αντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και του αριθμού των εδρών.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της εθνοσυνέλευσης είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η πρόταση νόμων.

Θα ακολουθούσαν εκλογές εντός της εθνοσυνέλευσης για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας και των δύο αντιπροέδρων.

Με τη σειρά τους, πρόεδρος και αντιπρόεδροι, θα προτείνουν τον πρωθυπουργό, οποίος θα έχει τις περισσότερες αρμοδιότητες.

Από τα πιο βασικά καθήκοντα του πρωθυπουργού θα είναι η εκπόνηση ενός προσχεδίου του συντάγματος έως τις 15 Αυγούστου του 2005, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Οκτωβρίου.

Εάν το νέο σύνταγμα επικυρωθεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15 Δεκεμβρίου του 2005 και η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση μη επικύρωσης του συντάγματος τότε η διαδικασία θα παραταθεί για ένα ακόμα χρόνο.

Προβλέπεται, επίσης, ρήτρα για εξάμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στη σύνταξη του συντάγματος μέχρι την 1η Αυγούστου 2005.

Ασφάλεια

Ένα θέμα που ανησυχεί είναι η ασφάλεια.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 135.000 σε 150.000 στρατιώτες αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειας εντός κι εκτός των εκλογικών κέντρων έχει ανατεθεί στον ιρακινό στρατό, του οποίου οι δυνατότητες αμφισβητούνται.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για κλείσιμο των συνόρων για διάστημα τριών ημερών και μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Η απόφαση αποσκοπεί στην προφύλαξη των συνόρων από ενδεχόμενες διεισδύσεις των ανταρτών.

Δεν θα επιτραπεί, επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς άδεια ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αποτρέψει τυχόν βομβιστικές επιθέσεις.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι παραδέχτηκε ότι η ψηφοφορία σε ορισμένους θύλακες του Ιράκ δεν είναι δυνατή εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εγκυρότητα των εκλογών, ιδίως εάν οι εν λόγω θύλακες αποδειχθούν πολυπληθείς.

Ένας Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι η ελλιπής ασφάλεια θα μπορούσε να αποθαρρύνει πολλούς ψηφοφόρους σε τουλάχιστον τέσσερις από τις δεκαοχτώ επαρχίες του Ιράκ, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού.

Στις επαρχίες συμπεριλαμβάνονται δύο από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράκ, η Βαγδάτη και η Μοσούλη, αλλά και η Φαλούτζα και το Τικρίτ, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της σουνιτικής κοινότητας της χώρας.

Ποιος θα νικήσει;

Από τη στιγμή που οι σιίτες μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού είναι πιο πιθανό να κερδίσουν και επομένως τα κόμματα που τους εκπροσωπούν να κερδίσουν περισσότερες έδρες .

Αυτά τα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο του κομματικού συνασπισμού που φέρει την ονομασία Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία.

Από την άλλη πλευρά, οι σουνίτες, με περίπου το 20% του πληθυσμού, είτε θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές ή θα είναι δύσκολο να ψηφίσουν λόγο της αυξημένης βίας η οποία κυρίως επηρεάζει τις περιοχές τους.

Εκτός συνόρων

Ένα άλλα καίριο ερώτημα είναι εάν θα επιτραπεί στους Ιρακινούς που ζούνε στο εξωτερικό να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η απάντηση είναι θετική. Το Διεθνές Γραφείο Μετανάστευσης προετοιμάζει 14 εκλογικά κέντρα σε διάφορες χώρες για τους εκπατρισμένους Ιρακινούς.

Για να ψηφίσει κανείς, πρέπει να αποδείξει την ιρακινή ιθαγένεια και να είναι γεννημένος πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 1986.

Επίσης πρέπει να ψηφίσουν αυτοπροσώπως από τις 28 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που θα ψηφίσει με αυτή τη διαδικασία φτάνει το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η εντολή που δόθηκε στους ξένους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ θα σταματήσει όταν η κατοχυρωμένη από το σύνταγμα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της.

Παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση η νέα κυβέρνηση να ζητήσει την περαιτέρω παραμονή των ξένων στρατευμάτων.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Έναρξη Οικονομικού και Κοινωνικού Φόρουμ

Οι εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό κέντρο του θερέτρου

Περίπου 2000 προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο και τη διεθνή πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων και 20 ηγέτες κρατών, έχουν συγκεντρωθεί στο ορεινό ελβετικό θέρετρο του Νταβός για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επί μιας σειράς θεμάτων οικονομικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος.

Το φόρουμ εγκαινιάζει με ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ενώ μεταξύ άλλων το λόγο θα λάβει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να ζητήσει τη σύμπραξη πολιτικών και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ θα προωθήσει και την ατζέντα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αφρικανικής ηπείρου.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 100 χιλιάδες κοινωνικοί και πολιτικοί ακτιβιστές συναντώνται στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας για τις εργασίες του Κοινωνικού Φόρουμ, των αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης.

Βρετανική βοήθεια

Η Βρετανία, εν τω μεταξύ, θα προσφέρει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε προγράμματα εμβολιασμού σε φτωχές χώρες.

Πρόκειται για τμήμα των σχεδίων του υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, να πείσει άλλες πλούσιες χώρες να μειώσουν στο μισό τα παγκόσμια επίπεδα φτώχειας, αυξάνοντας τη βοήθεια προς τα ασθενή οικονομικά κράτη.

Η βρετανική απόφαση ακολουθεί την ιδιωτική προσφορά των 750 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση φτωχών χωρών, από τον ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Χορός επαφών

Συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα τα επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί, ο κ. Παπαδόπουλος είχε διαδοχικές συνομιλίες με την ηγεσία των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης ενώ συναντήθηκε και με το προεδρείο της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είπε πως συζήτησαν εκτενώς το σχέδιο Ανάν και ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ότι μπορεί «για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, και από τις δύο πλευρές, αλλά που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τάχθηκε κατά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας και ανέφερε ότι αυτή την άποψη έχει διατυπώσει και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Προσέθεσε ακόμη ότι το κόμμα του θεωρεί πως «θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ημερομηνία της 17ης Δεκεμβρίου καλύτερα» αλλά στηρίζει «τις προσπάθειες του προέδρου Παπαδόπουλου για υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η επίσημη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη συζήτησή της με τον κ. Παπαδόπουλο και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί «στο πλευρό του κυπριακού λαού και όλων όσων παλεύουν για ουσιαστική και πραγματική λύση στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας, 'ένα κράτος, μια κυριαρχία', γιατί αυτή αποτελεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργούσε μεγάλες πληγές».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος (Α) με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (Δ)

«Αυτονόητο», χαρακτήρισε το γεγονός ότι «χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και επιβάλλεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης ώστε η λύση να είναι ασφαλής, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός συναντήθηκε με τον κ. Παπαδόπουλο.

Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε η ελληνική και η κυπριακή πλευρά να ανακτήσουν το πολιτικό πλεονέκτημα των προτάσεων για λύση, που θα αξιοποιεί και δεν θα ακρωτηριάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πριν τη σειρά συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού.

Ο συντονιστικός γραμματέας της Επιτροπής, καθηγητής Περικλής Νεάρχου, δήλωσε αμέσως μετά ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές ευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που «να έχει σα βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην πραγματικότητα και όχι κατ΄επίφαση και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το πνεύμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο καλούμεθα να ψηφίσουμε».

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ

Στην Αθήνα βρίσκεται, από το πρωί της Τετάρτης, για σειρά επαφών προς συζήτηση της παρούσας φάσης του κυπριακού, αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη.

Η αντιπροσωπεία θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλες προσωπικότητες, και την Παρασκευή το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Υπουργός Αμύνης για δηλώσεις Μπουγιουκανίτ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και των στρατηγών της ’γκυρας φαίνονται στις δηλώσεις του τούρκου στρατηγού, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο προτού υπάρξει τελική και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Μαυρονικόλας πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι στρατηγοί κάθε άλλο παρά αντιλαμβάνονται την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «χειρίζονται θέματα που αφορούν γειτονικά κράτη με ένα τρόπο παράδοξο, αναποτελεσματικό, τριτοκοσμικό και κάθε άλλο παρά προάγουν την καλή γειτονία και τις καλές σχέσεις».

Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, που έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις μετά από συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς, είναι δεύτερος στην ιεραρχία του τουρκικού στρατού.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αγροτικό, εργατικά, Κυπριακό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ατίθασα νιάτα. Θεσσαλονίκη: 2.373 ανήλικοι παραβάτες το 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 1.000 νέες θέσεις στο χώρο της Υγείας. Μέσω του προγράμματος εργασιακής εμπειρίας Stage. Και πεντάμηνη παράταση του προγράμματος για 2.500 ανέργους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πιο παχύσαρκοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες! Λόγω βάρους 7.000 συμπατριώτες μας πεθαίνουν κάθε χρόνο!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετακινήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Εγκύκλιος Παυλόπουλου για να καλυφθούν τα κενά με λιγότερες προσλήψεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Βόμβα στα ταμεία. Δραματική μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων.

Η ΑΥΓΗ: Κομματικό παιχνίδι εις βάρος των αγροτών. Το υπουργείο "κόβει" τώρα στρέμματα που το ίδιο είχε μοιράσει!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Όργιο σκανδάλων στον ΟΣΕ. Δίνουν χωρίς διαγωνισμό 14.500.000 ευρώ για την... Ολυμπιακή ασφάλεια των τραίνων, 6 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τους έκλεισε την πόρτα. "Όχι" του κ. Καραμανλή στους αγρότες. Τα τρακτέρ στα Τέμπη είναι έτοιμα να κόψουν στα δύο την Ελλάδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η νέα εγκύκλιος για χιλιάδες προσλήψεις. Καλύπτονται κενά και δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις.

ΕΘΝΟΣ: Έμφραγμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω μαζικών μετεγγραφών. Κύμα φυγής από την περιφέρεια - Υποβαθμίζονται Αθήνα - Πειραιάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα λαμόγια στη φόρα. Όχι άλλη λάσπη στους έντιμους μαχητές της δημοσιογραφίας, επιτέλους να βγουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαίρει και βασίλευε. Για να σπάσει το μπλοκ των εκσυγχρονιστών στο ΠΑΣΟΚ. Η νέα στρατηγική του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αγρότες πιέζουν το... βαμβάκι. Τέμπη: Κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους. Επιμένουν στα αιτήματά τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2004: Ναυάγιο μιας επιτυχίας. Διπλό ράπισμα, γιατί δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία των Ολυμπιακών.

ΕΞΠΡΕΣ: Μείωση γραφειοκρατίας. Το σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις στοχεύει σε σημαντική απλοποίηση.

ΕΣΤΙΑ: Υπερχρεωμένη η Ελλάς. Διπλάσιο δημόσιο χρέος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

ESPRESSO: Γυναίκες - δόλωμα για τη σύλληψη τριών βιαστών. Στήνει δόκανα η αστυνομία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έκθεση-κόλαφος της ΕΕ για την κυβέρνηση. Πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής διαπιστώνει η Κομισιόν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόταση λύσης για το βαμβάκι. Η κυβέρνηση επιδοτεί πλήρως μόνο τη νόμιμη παραγωγή μετά τη διαπίστωση 17.500 υπερβάσεων.

ΚΕΡΔΟΣ: Φιλικότερο περιβάλλον για το επιχειρείν. Νομοσχέδιο για την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Έκρηξη" του αριθμού των συνταξιούχων... μέσα σε 20 χρόνια. Η αλήθεια για το Ασφαλιστικό.

Μetro: Θύελλα στις τράπεζες. Ξεκινούν απεργιακό αγώνα για το Ασφαλιστικό οι τραπεζοϋπάλληλοι.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ευέλικτες διαδικασίες για ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Περιορίζεται σε 30 ημέρες από 12 μήνες ο χρόνος αδειοδότησης.

ΤΑ ΝΕΑ: Έκλεισε την πόρτα στους αγρότες. Ο Καραμανλής αρνείται να τους δει.

Η ΝΙΚΗ: Μην τον είδατε τον Καραμανλή. Οι αγρότες ζητούν τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η πρότασή μας για το ωράριο. Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής.

City Press: ’λλα κόλπα με τους βαμβακοπαραγωγούς.

TRAFFIC NEWS: Η Νανά ρίχνει λάδι στη φωτιά της TV. Τι δεν είπε στον Θέμο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος για τον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας και τον αστικό, η σκληρή πολιτική.

Η ΧΩΡΑ: Εξπρές άδειες για νέες επιχειρήσεις. Μειώνεται κατά 80% η υποβολή δικαιολογητικών για λειτουργία και μεταβιβάσεις.

Αγροτικό

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα στους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές: σε σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κ. Καραμανλής απέρριψε το αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών να συναντηθούν μαζί του και υπέδειξε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο ως τον μόνο αρμόδιο να συζητήσει μαζί τους".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "είναι λοιπόν ανάγκη να μάθη ο Έλληνας φορολογούμενος υπό ποίες ακριβώς συνθήκες το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησις εμοίραζε τις κοινοτικές ενισχύσεις. Πρέπει επίσης η σημερινή Κυβέρνησις εφ' όσον άρχισε να δίδη τέτοια στοιχεία στην δημοσιότητα, να ενημερώση την κοινή γνώμη πως και γιατί το ελληνικό βαμβάκι που πριν από το 1981, χωρίς κοινοτικές επιδοτήσεις, ήταν περιζήτητο στις διεθνείς αγορές, λόγω αρίστης ποιότητος, μένει σήμερα στα αζήτητα λόγω ασύλληπτης υποβαθμίσεως".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το δικό του "κρυφτούλι" όχι μόνο με τους ξεσηκωμένους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και με τον ίδιο τον προεκλογικό εαυτό του -που άλλα έταζε στον αγροτικό κόσμο της χώρας- παίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από χθεσινή σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος, αποκλειστικά γι αυτό το θέμα".

ΤA ΝΕΑ εκτιμούν ότι "αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν να δουν τον Πρωθυπουργό. Το Μαξίμου αρνήθηκε, υιοθετώντας τελείως διαφορετική στάση από αυτήν που κρατούσε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν παράγει μόνο κοινωνική αδικία στο εσωτερικό του αγροτικού κόσμου. Απογοητεύει γενικότερα τους έντιμους πολίτες, προκαλεί έκπτωση των κοινωνικών ηθών και αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "αγωνιστικά χτυπάει η καρδιά της ελληνικής υπαίθρου, καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, για να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και ενώ η βουή των τρακτέρ ακούγεται ήδη σε πολλές περιοχές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική αδιαλλαξίας και εμπαιγμού".

Η Traffic News σημειώνει ότι "ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος απέρριψε χθες τις δύο νέες προτάσεις που κατέθεσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ως κινούμενες εκτός των κανονισμών της ΕΕ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε οριακό σημείο δείχνουν ότι βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των αγροτών με την κυβέρνηση, η οποία όμως συνεχίζει το διάλογο. Πάντως, αντί μπλόκων, οι βαμβακοπαραγωγοί αποφάσισαν να αφήσουν την εθνική οδό ανοικτή και να ζητήσουν να δουν τον πρωθυπουργό".

Η City Press τονίζει ότι "οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρέπει να διεκδικούν μόνο καλύτερες επιδοτήσεις αλλά και να προετοιμάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "επίθεση φιλίας στον αγροτικό κόσμο, αποκηρύσσοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη στον αγροτικό τομέα, θα επιχειρήσει το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί παραμένουν στα μπλόκα χωρίς να κλείνουν τους δρόμους, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ξαναρχίζουν το γνωστό τροπάριο κομματικών παιχνιδιών".

Κυπριακό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "κοινή γραμμή πλεύσεις Αθήνας - Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και των αλλαγών που προτείνει η κυπριακή πλευρά, επιλέγουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Τ. Παπαδόπουλος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της χθες όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα τετελεσμένα ή εκβιαστικά διλήμματα, όπως αυτά της Λουκέρνης".

Σύμφωνα με την ESPRESSO "σε ντελίριο αδιαλλαξίας βρίσκονται οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι την ώρα που ο πρωθυπουργός τους Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν διακηρύσσει δεξιά και αριστερά ότι ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού, δηλώνουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από την Κύπρο αν δεν υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων η σχέση μεταξύ συνταξιούχων και ασφαλισμένων το 1984 ήταν ένα προς 2,7 ενώ το 2004 διαμορφώθηκε στο ένα προς 1,7 περίπου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί η δυσμενής αναλογία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μεταξύ των 1984-2004 οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 941.241 ενώ οι ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 60.919".

Η METRO γράφει ότι "θέσεις μάχης παίρνει η ΟΤΟΕ αποφασίζονται να διεκδικήσει αγωνιστικά τις προτάσεις της για ενιαία λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Έγραψε ιστορία το ελληνικό χάντμπολ

Η Ελλάδα επικράτησε χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Αλ. Αλβανός τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης

Η Ελλάδα, στη δεύτερη αγωνιστική στην Τυνησία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο χάντμπολ, έκανε την έκπληξη νικώντας τη πανίσχυρη Γαλλία με 20-19.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. Η Ελλάδα επικράτησε των «πετεινών» χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Αλβανός τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν με την πλάτη στο τοίχο, μένοντας πίσω με πέντε τέρματα διαφορά (11-16) στο 40ο λεπτό, πέτυχαν την μεγάλη ανατροπή στο τέλος.

Με όπλο την δυνατή άμυνα και βρίσκοντας τις λύσεις στην επίθεση, έφτασαν στον θρίαμβο, κάνοντας σημαντικό βήμα για την πρόκριση τους στην 12άδα.

Τα δεκάλεπτα: 4-3, 6-7, 9-11, 11-16, 14-18, 20-19.

Ελλάδα: Καφάτος, Ζιβούλοβιτς 1, Κοκολοδημητράκης, Μπαλωμένος, Χαλκίδης 3, Βασιλάκης, Ζαραβίνας, Αλβανός 4, Σαμαράς 4, Σανίκης 6, Τζιμούρτος 1, Βόγλης 1.

Γαλλία: Καραμπέ, Μπουρντέ 2, Ρίτσαρντσον 2, Καραμπατίκ 2, Κερβαντέκ 1, Ζιρό 1, Αμπατί 1, Ανκετίλ 5, Ναρκίς 3, Ομεγιέρ, Γκιγκού 2, Ζιλέ.

Α' όμιλος (Ράντες)

Ελλάδα-Γαλλία 20-19

Καναδάς-Τυνησία 20-42

Β' όμιλος (Ελ Μενζά)

Κουβέιτ-Ρωσία 11-38

Αλγερία-Τσεχία 29-29


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράνομη η νέα εθνοσυνέλευση»

Αμερικανοί στρατιώτες και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει των εκλογών

Λίγες μέρες απομένουν έως τις εκλογές της Κυριακής, με τις υφιστάμενες συνθήκες ασφαλείας και το μποϊκοτάζ στο οποίο καλούν σουνιτικά κόμματα να εντείνουν τους φόβους σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή τους.

Την Τρίτη σκοτώθηκε σε ενέδρα στη Βαγδάτη ένας δικαστής και την ευθύνη ανέλαβε με δημοσίευση στο ίντερνετ η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, Ανσάρ αλ-Σούνα.

Μία άλλη σουνιτική οργάνωση με την επωνυμία Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, προειδοποιεί ότι θα εντείνει τις επιθέσεις της και τις απαγωγές ενόψει των εκλογών.

Ο Φαρίντ Σάμπρι είναι ο εκπρόσωπος στο Λονδίνο του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, ενός από τα κυριότερα κόμματα των σουνιτών, το οποίο αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και τη Δόξα Σιβροπούλου, ο κ. Σάμπρι δήλωσε ότι το κόμμα του αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εκλογές για πολλούς λόγους, ένας από τους κυριότερους είναι η συνεχιζόμενη κατοχή.

«Είπαμε στους Αμερικανούς ότι πρέπει να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους. Απέρριψαν το αίτημα και εμείς δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις ενέργειές τους στο Ιράκ», είπε ο κ. Σάμπρι, προσθέτοντας ο δεύτερος λόγος για την αποχή των σουνιτών από τις εκλογές είναι η κατάσταση ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια στις πόλεις μας. Οι Αμερικανοί απομάκρυναν 300 χιλιάδες κατοίκους της Φαλούτζα οι οποίοι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Υπάρχουν δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι υπό πολιορκία στη Μοσούλη. Πώς μπορούμε να έχουμε ζωτικής σημασίας εκλογές όταν ο κόσμος δεν είναι ασφαλής», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του σουνιτικού κόμματος.

Οι σιίτες και οι Κούρδοι θα πάρουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της εθνοσυνέλευσης που θα συντάξει το νέο σύνταγμα του Ιράκ, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει τις απόψεις και τα συμφέροντα των σουνιτών.

Εντούτοις, η θέση του κ. Σάμπρι είναι ξεκάθαρη: «Στα μάτια τα δικά μας και στα μάτια των μουσουλμάνων και των Αράβων σε όλο τον κόσμο, η νέα εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις εκλογές, δε θα είναι νόμιμη. Διότι η κατοχή συνεχίζεται και αυτό το δεδομένο υπαγόρευσε τις εκλογές ώστε η νέα εθνοσυνέλευση να ζητήσει από τους Αμερικανούς να παραμείνουν στο Ιράκ».

»Εμείς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη σύνταξη του νέου συντάγματος», συνέχισε ο κ. Σάμπρι, «διότι υπάρχει ένα άρθρο στο μεταβατικό σύνταγμα του Ιράκ που λέει ότι αν τρεις επαρχίες ψηφίσουν κατά του νέου συντάγματος και της όποιας λύσης, τότε ακυρώνεται».

Πτώση ελικοπτέρου

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ένα μεταγωγικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στη δυτική πόλη Ρούτμπαχ, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τοπική ώρα.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, ωστόσο, ομάδα έρευνας και διάσωσης έχει σπεύσει στο σημείο για να διαπιστώσει τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Μεταβίβαση καθηκόντων

Την ίδια ώρα ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταβίβαση των καθηκόντων ασφαλείας από τους Αμερικανούς στις δυνάμεις της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, διαμηνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα του είναι έτοιμες να μεταβιβάσουν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, μετά τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσκολίες στο έργο των οργανώσεων αρωγής στον Ινδικό

Η τύχη των επιζώντων εξαρτάται εν πολλοίς από το συντονισμό των οργανώσεων αρωγής

Η βρετανική οργάνωση αρωγής Όξφαμ (Oxfam) επέκρινε την απειρία ορισμένων υπηρεσιών αρωγής που έσπευσαν στις χώρες των ακτών του Ινδικού Ωκεανού, μετά το καταστροφικό χτύπημα του τσουνάμι.

Παράλληλα, η οργάνωση γνωστοποίησε ότι μόλις το μισό (536 εκ.) από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που είχε ζητήσει άμεσα ο ΟΗΕ για την ανακούφιση των πληγέντων έχει διατεθεί μέχρι στιγμής.

Σε έκθεση της οργάνωσης, που δημοσιεύεται ένα μήνα μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή, γίνεται έκκληση προς τις υπηρεσίες αυτές να συνεργαστούν στενότερα με τις τοπικές κοινότητες.

Στην έκθεση η Όξφαμ διατυπώνει επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο ξανακτίστηκαν κατοικίες στη Σρι Λάνκα, υποστηρίζοντας ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι υπερβολικά μικρή, προκαλώντας υγειονομικά προβλήματα.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες στη νότια Ινδία, όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ οργανώσεων και υπηρεσιών αρωγής.

Εν τω μεταξύ, στη χειρότερα πληγείσα επαρχία της Ινδονησίας, ’τσε, 130 σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από το τσουνάμι.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και πιστοί όλων των θρησκειών τέλεσαν κοινή προσευχή στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Όπως υπολογίζεται, το μετασεισμικό κύμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 280 χιλιάδες ανθρώπους.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκτακτα κονδύλια για το Ιράκ

Το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης Μπους σε Ιράκ και Αφγανιστάν ανέρχεται πλέον στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι επιδιώκει την έγκριση πρόσθετων κονδυλίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πρόκειται για τις τελευταίες από μια σειρά αιτήσεων για μεγάλες πρόσθετες δαπάνες για τις συγκεκριμένες στρατιωτικές αποστολές, το κόστος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανάγκη νέας πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης οφείλεται κυρίως στην έκταση της αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράκ, όπου ο αριθμός των 150 χιλιάδων στρατιωτών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC σο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι το νέο αίτημα του προέδρου Μπους θα προκαλέσει αναπότρεπτα νέες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται στο Ιράκ, καθώς και το κόστος του πολέμου, οικονομικό και σε επίπεδο απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

Το οικονομικό πακέτο που θα κληθεί να εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο θα περιλαμβάνει επίσης έως και 900 εκατομμύρια δολάρια για τις ασιατικές χώρες που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη αρχή στη Μέση Ανατολή

Ο Αριέλ Σαρόν είχε παγώσει τις διπλωματικές επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία μετά το θάνατο έξι Ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας

Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να άρει την απαγόρευση διπλωματικών επαφών με το νέο Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πρόκειται να συναντηθούν εντός της Τετάρτης ή της Πέμπτης, ώστε να συναποφασιστούν οι λεπτομέρειες της συνέχισης των επαφών.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν παγώσει μετά από το θάνατο έξι Ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ήδη έχουν αρχίσει και πάλι οι συζητήσεις που άπτονται θεμάτων ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Ισραηλινούς για την ανάπτυξη παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων παλαιστινιακών στόχων.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκτακτα κονδύλια για το Ιράκ

Το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης Μπους σε Ιράκ και Αφγανιστάν ανέρχεται πλέον στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι επιδιώκει την έγκριση πρόσθετων κονδυλίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πρόκειται για τις τελευταίες από μια σειρά αιτήσεων για μεγάλες πρόσθετες δαπάνες για τις συγκεκριμένες στρατιωτικές αποστολές, το κόστος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανάγκη νέας πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης οφείλεται κυρίως στην έκταση της αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράκ, όπου ο αριθμός των 150 χιλιάδων στρατιωτών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC σο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι το νέο αίτημα του προέδρου Μπους θα προκαλέσει αναπότρεπτα νέες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται στο Ιράκ, καθώς και το κόστος του πολέμου, οικονομικό και σε επίπεδο απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

Το οικονομικό πακέτο που θα κληθεί να εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο θα περιλαμβάνει επίσης έως και 900 εκατομμύρια δολάρια για τις ασιατικές χώρες που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι.

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ένα μεταγωγικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στη δυτική πόλη Ρούτμπαχ, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τοπική ώρα.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, ωστόσο, ομάδα έρευνας και διάσωσης έχει σπεύσει στο σημείο για να διαπιστώσει τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 02:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποτέ ξανά;»

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ποτέ ξανά;» κυκλοφορεί η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφερόμενη στην 60ή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του ’ουσβιτς.

«Την ώρα που ο κόσμος προετοιμάζεται να τιμήσει την Ημέρα του Ολοκαυτώματος, συνεχίζονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, ενώ οι διπλωμάτες ερίζουν». Στην επαρχία του Σουδάν έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 70.000 άνθρωποι και περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, γράφει η εφημερίδα.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ομιλίες του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Βερολίνο και του υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι και οι δύο ανήκουν στη μεταπολεμική γενιά, που δε διακρίνει το λόγο για τον οποίο η χώρα της θα έπρεπε να αισθάνεται ψυχολογικά «ανάπηρη» για όσα συνέβησαν επί Χίτλερ, αναγνωρίζει όμως ως υπαρκτό τον κίνδυνο να «ενδώσει στη λήθη».

«Οι ομιλίες των δύο πολιτικών συνιστούν έναν πολύτιμο αντίποδα στην αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Aποφυλάκιση υπόπτων

H εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 12 αλλοδαποί, που κρατούνται στη Βρετανία χωρίς δίκη ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, θα βρίσκονται όμως, όπως σημειώνει, υπό επιτήρηση μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους σε ό,τι αφορά την απέλασή τους. Πολλοί από αυτούς, γράφει η εφημερίδα καταζητούνται στις πατρίδες τους για ανάμειξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το ίδιο θέμα προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι αποδέχεται τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη, παραβιάζει το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε πριν τα Χριστούγεννα, έπληξε την καρδιά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την οποία προώθησε μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ», γράφει η Γκάρντιαν.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στους τέσσερις Βρετανούς πολίτες, που έφθασαν την Τρίτη στη Βρετανία, μετά από κράτηση τριών χρόνων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, ως ύποπτοι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το δικηγόρο ενός εκ των τεσσάρων, ο πελάτης του υποστηρίζει πως ήταν επί 18 μήνες σε απομόνωση, υπέφερε από πνευματική κατάπτωση, ενώ στη διάρκεια της κράτησής του επανειλημμένα του έκαναν ενέσεις με μία άγνωστη ουσία, γράφει η Γκάρντιαν.

Συνέντευξη Μπλερ

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times) φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος διαμηνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα του είναι έτοιμες να μεταβιβάσουν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, μετά τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας. Συγχρόνως όμως απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο ορισμού ημερομηνιών για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπλερ εκφράζεται με ενθουσιασμό για το στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την ελευθερία στον κόσμο και υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να συνεργαστεί με άλλες χώρες στα ζητήματα της προστασίας του κλίματος, του Ιράν και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές με φόβο και πάθος

Σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) διερωτάται τι είδους εκλογές μπορούν να διενεργηθούν στο Ιράκ «όταν οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με φόβο για τη ζωή τους, όταν τα σύνορα και τα αεροδρόμια είναι κλειστά για τρεις ημέρες, όταν απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων, όταν ένα μεγάλο ποσοστό μίας κοινότητας μποϊκοτάρει τη διαδικασία και όταν σε πολλές περιοχές οι πολίτες δε γνωρίζουν καν τους υποψηφίους συν ότι θα χρειαστεί μία αναμονή δέκα ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ωστόσο, η ίδια η Τάγκεσπίγκελ απαντά σε αυτό το ρητορικό ερώτημα με άκρως θετικό τρόπο: «οι εκλογές της Κυριακής στο Ιράκ είναι οι πιο ελεύθερες και δημοκρατικές που έχει δει ο αραβικός κόσμος εδώ και δεκαετίες. Σε ποιο γειτονικό κράτος οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες και πού αλλού υπάρχει τόσο πολιτικό κουράγιο, όταν το 80% των πολιτών θέλει να συμμετάσχει παρά τους κινδύνους;», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Στο ίδιο σχόλιο, εκτιμάται ότι η βία και ο τρόμος δεν έχουν ως στόχο τις ξένες δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά την ίδια τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι τρομοκράτες βλέπουν τις εκλογές ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό και τη δημοκρατία ως διαβολική».

Στη Σουηδία, η Εξπρέσεν (Expressen) γράφει ότι οι κυριακάτικες εκλογές θα δημιουργήσουν ένα νέο σιιτικό κράτος στον περσικό Κόλπο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η τωρινή αμερικανική ετικέτα της κυβέρνησης, της αστυνομίας και του στρατού στο Ιράκ, θα αντικατασταθεί από την ετικέτα παραγωγής της πόλης της Νατζάφ».

Η Εξπρέσεν εκτιμά ότι οι συνέπειες της ανάληψης της διακυβέρνησης του Ιράκ από την πλειοψηφία των σιιτών θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού θα ελέγχονται από τα σιιτικά καθεστώτα του Ιράν και του Ιράκ.

Η εφημερίδα σημειώνει «το ειρωνικό του γεγονότος ότι ανατρέποντας τα καθεστώτα των Ταλιμπάν και του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σχεδόν να ενεργούσαν υπό τις εντολές της Τεχεράνης».

Καταλήγοντας, η σουηδική εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι μια περαιτέρω καθυστέρηση των εκλογών θα έδινε μεγαλύτερο θράσος στους τρομοκράτες, εκτιμά, όμως, ότι ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια παραμερισμού των παθών που χωρίσουν τις κοινότητες που απαρτίζουν την ιρακινή κοινωνία.

Θλιβερή επέτειος

Οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης του ’ουσβιτς και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί.

Αναφερόμενη στην ομιλία του καγκελαρίου Σρέντερ στις εκδηλώσεις του Βερολίνου, η Ντι Βελτ (Die Welt) αρχίζει τονίζοντας ότι η κατάλληλη στάση της Γερμανίας απέναντι στην επέτειο του ’ουσβιτς είναι «θλίψη και ταπεινότητα».

«Ο καγκελάριος», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «μίλησε για κατάλοιπα ντροπής και διαχώρισε όπως όλοι πριν από αυτόν τις ενοχές των φυσικών αυτουργών από την ευθύνη που αναλαμβάνουν οι νεότερες γενιές. Ό,τι έγινε δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορεί να αποτραπεί στο μέλλον με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου καταπατούνται».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) σημειώνει ότι η ομιλία Σρέντερ πιθανότατα θα ξεχαστεί, όπως οι περισσότερες ομιλίες των πολιτικών.

«Ήταν μια ομιλία χωρίς λάθη. Ήταν μια σωστή ομιλία και τίποτα παραπάνω», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Στη συνέχεια, με μάλλον φιλοσοφική διάθεση, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επιζώντες του ’ουσβιτς δε θα καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για πολύ ακόμα: «Το ’ουσβιτς υποχωρεί όλο και περισσότερο στο παρελθόν, γίνεται πιο ιστορικό, πιο αφηρημένο, πιο συμβολικό. Αυτός είναι πιθανότατα ο κίνδυνος ή μια ευκαιρία. Το να θυμόμαστε είναι σημαντικό, αλλά πώς πρέπει να γίνεται; Πώς κρατάς κάτι ζωντανό;», καταλήγει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό φαίνεται ότι έχει η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse).

«Τώρα λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε; Να θυμόμαστε; Να καταδικάζουμε; Να απαγορεύουμε τα ναζιστικά σύμβολα; Το μόνο φάρμακο που ακόμα λειτουργεί αν και με αργούς ρυθμούς, με την κατάλληλη εφαρμογή και τη σωστή δοσολογία- είναι η εκπαίδευση», γράφει η Ντι Πρέσε.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.