Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-30

  1. Ιράκ: Τι μέλει γενέσθε μετά τις εκλογές
  2. Μεγάλωσε τη διαφορά
  3. Συντριβή βρετανικού αεροσκάφους
  4. «Ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες» στο Ιράκ
  5. Μεγάλη διαδήλωση υπέρ εποίκων
  6. Γεμάτο από πολεμικά φιλμ το Σάντανς
  7. «Ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες» στο Ιράκ
  8. «Θεία δίκη» το τσουνάμι
  9. «Επιτυχημένες οι εκλογές» στο Ιράκ
  10. Έκρηξη βόμβας στην Ισπανία
  11. Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράκ
  12. Συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων
  13. Εταιρείες των ΗΠΑ επιστρέφουν στη Λιβύη
  14. Σε νικηφόρα τροχιά
  15. Προβάδισμα Καραμανλή
  16. Μπλόκα και ασφαλιστικό
  17. Αλλαγή ή νομιμοποίηση της κατοχής;
  18. Εκλογές υπό τη σκιά επιθέσεων
  19. Αυγή της δημοκρατίας ή του πολέμου;
  20. Ταραχές στο Κουβέιτ
  21. Συνομιλίες για σύνοδο κορυφής

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 02:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Τι μέλει γενέσθε μετά τις εκλογές

Η επομένη των εκλογών στο Ιράκ, απασχολεί το βρετανικό τύπο.

Σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη, ο Ρόμπερτ Φίσκ της Ιντιπέντεντ τονίζει:

«Την στιγμή που οι Σιίτες προσήλθαν σύσσωμοι στις κάλπες, οι Σουνίτες παρέμειναν σιωπηλοί, κάνοντας με την αποχή τους την όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές παράνομη».

Στη συνέχεια ο Φίσκ αναρωτιέται ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση Μπλέρ αρνείται να ανακοινώσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση του βρετανικού πολεμικό αεροσκάφους C-130.

«Είναι τρεις οι νεκροί, πέντε ή πολύ περισσότεροι; Και ήταν μόνο βρετανοί η και αμερικανοί; Μήπως περιμένουν ότι μέσα στο κλίμα ευφορίας που δημιουργεί η «επιτυχία» του εγχειρήματος των εκλογών θα περάσει, σχετικά, απαρατήρητο το γεγονός;» αναρωτιέται ο γνωστός δημοσιογράφος.

Σε άλλο άρθρο της η Ιντιπέντεντ επικαλείται πηγές του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης που εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί από την πτώση του C-130, βόρεια της Βαγδάτης, μπορεί να φθάσουν τους 20. Ο Κρις Γέιτς εκδότης της επιθεώρησης «Αεροναυτική» του ινστιτούτου Janes, υποστηρίζει ότι μόνο εδάφους-αέρος πύραυλος μπορεί να προκαλέσει την πτώση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους όπως το C-130.

Αναφερόμενοι στην επόμενη ημέρα οι Τάιμς επισημαίνουν:

«Οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση των Σουνιτών σε όλους τους θεσμούς και επίπεδα διακυβέρνησης.

Με τίτλο «Η αληθινή μάχη για το Ιράκ τώρα ξεκινά» οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εκπονήσει το Σύνταγμα του Ιράκ το οποίο θα πρέπει να εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη χώρα. Να διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων καθώς και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Σε περίπτωση αποτυχίας να εξασφαλισθούν αυτές οι βασικές προυποθέσεις το Ιράκ θα περιέλθει σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.

Για το ίδιο θέμα, ο Τζόναθαν Στιλ της Γκάρντιαν αναφέρει:

«Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές το κομβικό σημείο- πέρα από το αντάρτικο και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων- θα είναι η σύνταξη του πρώτη δημοκρατικού Συντάγματος στην ιστορία αυτής της χώρας. Από τις κατευθύνσεις του Συντάγματος θα εξαρτηθεί το μέλλον του Ιράκ. Θα προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση της εκτελεστικής εξουσίας από το πολιτικό Ισλάμ ; Θα εγγυάται την εξίσωση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ; Θα διατηρήσει το ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας όπως διατυπώθηκε στο προσωρινό σχέδιο συντάγματος της Αμερικανικής διοίκησης ; Αν δε το κάνει οδηγεί σίγουρα τη χώρα σε διαμελισμό, αναφέρει ο Τζόναθαν Στιλ στη Γκάρντιαν

Αναφερόμενη στην πτώση του βρετανικού C-130 υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι τώρα, συνθήκες, η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει:

Αν η πτώση του Χέρκουλις οφείλεται σε επίθεση ανταρτών θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλους αυτούς που αντιτίθενται στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ και ένα σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση Μπλέρ.

Πάντως η ίδια εφημερίδα δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την βαρύνουσα σημασία των εκλογών:

« Μετά από δεκαετίες καταπίεσης από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, μετά από τρεις καταστροφικούς πολέμους, δύο χρόνια κατοχής, χάους και βίας, οι Ιρακινοί μετέτρεψαν την εκλογική διαδικασία σε Γιορτή Δημοκρατίας»


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 23:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλωσε τη διαφορά

Ο Ολυμπιακός μεγάλωσε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον ΠΑΟ

Με τον ιδανικότερο τρόπο εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός το στραβοπάτημα των άλλων διεκδικητών του τίτλου, νικώντας με 2-1 τον Άρη.

Οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς να αποδώσουν ποδόσφαιρο αξιώσεων στο κεκλεισμένων των θυρών "Καραϊσκάκη", έχοντας ένα αγώνα λιγότερο από τους αντιπάλους τους, ξέφυγαν τρεις βαθμούς από την ΑΕΚ και τέσσερις από τον Παναθηναϊκό.

Για τον Ολυμπιακό σκόραραν ο Οκκάς στο 2 και ο Γεωργιάδης στο 60. Ο Αρης που στο δεύτερο ημίχρονο είχε ευκαιρίες να σημειώσει τουλάχιστον ένα τέρμα είχε ισοφαρίσει με ένα εκπληκτικό γκολ του Αμπελά (4).

Αν και προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να φύγει με την νίκη από την Κέρκυρα, με την γηπεδούχο ομάδα να αποσπά 2-2 από την Ένωση.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης με αυτογκόλ του Σύρου. Ισοφάρισε στο 30 ο Φονφόκα. Στην επανάληψη η ΑΕΚ πήρε και πάλι κεφάλι στο σκορ με γκολ του Ιβιτς για να ισοφαρίσει ο Ανδρέας Νινιάδης (63).

Την εντυπωσιακή εφετινή της πορεία συνέχισε η Ξάνθη και απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Το συγκρότημα της ακριτικής πόλης, σε αγώνα για τη 17η ημέρα της Α` Εθνικής που έγινε στο γήπεδο των Πηγαδίων, επικράτησε 3-1 των πρωταθλητών.

Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Ζαπρόπουλος (5`), Λουτσιάνο (37`) και Μπαϊκαρά (67`), ενώ για τον Παναθηναϊκό σκόραρε ο Γκονζάλες (42`).

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 1-0

Απ.Καλαμαριάς-Ιωνικός 1-1

Χαλκηδόνα-Ηρακλής 0-0

Εργοτέλης-Καλλιθέα 1-1

Αιγάλεω-ΟΦΗ 2-0

Βαθμολογία

1. Ολυμπιακός 16αγ. 37β.

2. ΑΕΚ 17 34

3. Παναθηναϊκός 17 33

4. Ξάνθη 17 29

5. ΠΑΟΚ 17 25

6. Αιγάλεω 17 24

7. Χαλκηδόνα 17 22

8. ΟΦΗ 17 20

. Πανιώνιος 16 20

10. Ηρακλής 17 19

. Καλλιθέα 17 19

12. Αρης 17 18

13. Ιωνικός 17 17

14. Απ.Καλαμαριάς 17 15

. Εργοτέλης 17 15

16. Κέρκυρα 17 14


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή βρετανικού αεροσκάφους

Πολύνεκρη συντριβή βρετανικού μεταγωγικού

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου αμύνης τουλάχιστον εννέα που ίσως είναι και 15 βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε βόρεια της Βαγδάτης.

Το βρετανικό μεταγωγικό τύπου C-130 συνετρίβη το απόγεμα της Κυριακής ενώ εκτελούσε πτήση από τη Βαγδάτη προς τη Μπαλάντ όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Το υπουργείο άμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε την συντριβή του αεροσκάφους αλλά δεν αποκάλυψε τα αίτια.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, απαίτησε φόρο τιμής στα θύματα λέγοντας ότι η «χώρα τους και ο υπόλοιπος κόσμος δεν πρόκειται να τους ξεχάσει».

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή και ότι ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τα αεροσκάφη C-130 «Ηρακλής» που μπορούν να μεταφέρουν έως και 100 στρατιώτες θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ιράκ ήταν πολύ καλές πολλοί θεωρούν ότι η συντριβή του αεροσκάφους ίσως οφείλεται σε εχθρικά πυρά.

Τα C-130 χρησιμοποιούνται εκτενώς τόσο από το βρετανικό όσο και από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες» στο Ιράκ

Μεγάλη προσέλευση στις σιιτικές και κουρδικές περιοχές

Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες από την προσέλευση των ψηφοφόρων στις πρώτες για πενήντα χρόνια εκλογές στο Ιράκ.

Ιρακινοί επίσημοι τόνισαν ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες από ότι αναμενόταν.

Τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν ανοιχτά και μετά το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας για να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους που περίμεναν στην ουρά να ρίξουν τη ψήφο τους.

Πάντως, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βελενζουέλα, τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις περιοχές των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Ιρακινή ψηφοφόρος

Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, στα βόρεια της χώρας, σχηματίσθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα. Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους».

Στις κουρδικές περιοχές, οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη διάχυτη ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μνεία για κουρδική αυτονομία στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Όμως, τα εκλογικά τμήματα στις περιοχές των σουνιτών παρέμειναν κλειστά ή ερειπωμένα, καθώς υπήρχαν φοβίες ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις.

Τα αιτήματα των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών απέτρεψαν τους περισσότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις πόλεις Φαλούτζα, Σαμάρα και Ραμάντι.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι αντάρτες εξαπέλυσαν σποραδικές επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 30 και πλέον ανθρώπων.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «μια τεράστια επιτυχία». Ο ιρακινός λαός πρόσθεσε «απέρριψε την αντιδημοκρατική στάση των τρομοκρατών».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτοί που έθεσαν υποψηφιότητα «είναι θαρραλέοι πατριώτες» και τόνισε ότι με τις εκλογές οι Ιρακινοί «παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους».

Νωρίτερα η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, παραδέχθηκε ότι οι εκλογές δεν ήταν άψογες αλλά τόνισε ότι «ήταν καλύτερες από ότι περιμέναμε».

Η κ. Ράις εξέφρασε τη πεποίθηση της ότι η σουνίτες θα συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία μετά τις εκλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαρακτήρισε τις εκλογές «το πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία».


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ εποίκων

Οι επικριτές της πολιτικής Σαρόν ζητούν δημοψήφισμα

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή του Ισραήλ για να διαμαρτυρούν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για την απόσυρση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να προκηρύξει δημοψήφισμα για την απόσυρση.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης η απόσυρση των εβραίων εποίκων θα ξεκινήσει μέσα στο 2005.

Ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Αφήστε το λαό να αποφασίσει» αναρτήθηκε πάνω από την εξέδρα όπου ομιλητές επέκριναν τα σχέδια Σαρόν.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές το αίτημα των εποίκων για δημοψήφισμα δείχνει ότι η πλειοψηφία τους έχει αναγνωρίσει ότι έχει χάσει τη πολιτική μάχη.

Στις αρχές του χρόνου το Εργατικό Κόμμα, που υποστηρίζει την απόσυρση από τη Γάζα, εισήλθε στη κυβέρνηση και έτσι ο κ. Σαρόν έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα σχέδια του ισραηλινού πρωθυπουργού, οκτώ χιλιάδες εβραίοι έποικοι καθώς και τα στρατεύματα που τους προστατεύουν θα αποσυρθούν σταδιακά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη διαδήλωση ο υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα παραδώσει τον έλεγχο αρκετών πόλεων της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους.

Ο κ. Μοφάζ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή πλευρά για την ομαλή παράδοση του ελέγχου.


Γεμάτο από πολεμικά φιλμ το Σάντανς

Το φεστιβάλ Σάντανς αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση στο Χόλιγουντ

Μία κινηματογραφική μελέτη για τους πολέμους των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 50 χρόνια κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, Σάντανς.

Το φιλμ «Why we fight» απέσπασε την εύνοια της κριτικής επιτροπής στο πιο διάσημο φεστιβάλ για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο στον κόσμο

Διακρίσεις έλαβε και το ντοκιμαντέρ του Βρετανού σκηνοθέτη Σιν Μακ Άλιστερ, «The Liberace of Baghdad», το οποίο περιγράφει τη ζωή ενός πιανίστα στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το φεστιβάλ Σάντανς ιδρύθηκε το 1981 από τον διάσημο ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος ήθελε να υπάρξει μία εναλλακτική πρόταση στα Όσκαρ.

Στο φεστιβάλ του 2005 πρωτοστάτησαν οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο και την πολιτική.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας παγκόσμιου κινηματογράφου κέρδισε το φιλμ «The Hero» από την Αγκόλα.

Το φιλμ περιγράφει τη ζωή ενός βετεράνου του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του για να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις εκεί.

Στην κατηγορία των καλύτερων ντοκιμαντέρ, δώδεκα από τις υποψήφιες ταινέις ήταν αφιερωμένες σε κάποιον πόλεμο ή διένεξη.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες» στο Ιράκ

Μεγάλη προσέλευση στις σιιτικές και κουρδικές περιοχές

Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε ξεπεράσθηκαν οι προσδοκίες από την προσέλευση των ψηφοφόρων στις πρώτες για πενήντα χρόνια εκλογές στο Ιράκ.

Ιρακινοί επίσημοι τόνισαν ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες από ότι αναμενόταν.

Τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν ανοιχτά και μετά το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας για να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους που περίμεναν στην ουρά να ρίξουν τη ψήφο τους.

Πάντως, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βελενζουέλα, τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις περιοχές των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Ιρακινή ψηφοφόρος

Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, στα βόρεια της χώρας, σχηματίσθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα. Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους».

Στις κουρδικές περιοχές, οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη διάχυτη ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μνεία για κουρδική αυτονομία στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Όμως, τα εκλογικά τμήματα στις περιοχές των σουνιτών παρέμειναν κλειστά ή ερειπωμένα, καθώς υπήρχαν φοβίες ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις.

Τα αιτήματα των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών απέτρεψαν τους περισσότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις πόλεις Φαλούτζα, Σαμάρα και Ραμάντι.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι αντάρτες εξαπέλυσαν σποραδικές επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 30 και πλέον ανθρώπων.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «μια τεράστια επιτυχία». Ο ιρακινός λαός πρόσθεσε «απέρριψε την αντιδημοκρατική στάση των τρομοκρατών».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτοί που έθεσαν υποψηφιότητα «είναι θαρραλέοι πατριώτες» και τόνισε ότι με τις εκλογές οι Ιρακινοί «παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους».

Νωρίτερα η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, παραδέχθηκε ότι οι εκλογές δεν ήταν άψογες αλλά τόνισε ότι «ήταν καλύτερες από ότι περιμέναμε».

Η κ. Ράις εξέφρασε τη πεποίθηση της ότι η σουνίτες θα συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία μετά τις εκλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαρακτήρισε τις εκλογές «το πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία».

Πτώση βρετανικού αεροσκάφους

Ένα βρετανικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 συνετρίβη βόρεια της Βαγδάτης.

Το υπουργείο άμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε την συντριβή του αεροσκάφους αλλά δεν αποκάλυψε τα αίτια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή και ότι ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής.


«Θεία δίκη» το τσουνάμι

Χιλιάδες άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το ισλαμικό κόμμα

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ μιας εφημερίδας του Μαρόκου, η οποία έγραψε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι το πρόσφατο καταστροφικό τσουνάμι ήταν «θεία δίκη».

Η εφημερίδα του Ισλαμικού Κόμματος του Μαρόκου έγραψε ότι ο Θεός έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τη βιομηχανία του σεξ στη νοτιοανατολική Ασία.

Τα σχόλια της εφημερίδας προκάλεσαν την οργή των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων.

Όμως, οι διαδηλωτές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα της εφημερίδας να εκφράζει τις απόψεις της.

Η εφημερίδα Ατατζίτ έγραψε ότι το Μαρόκο μπορεί να αντιμετωπίσει μία παρόμοια καταστροφή εάν δεν αντιμετωπίσει την ανηθικότητα.

Το εν λόγω άρθρο δέχθηκε κριτική από την τηλεόραση του Μαρόκου και έκανε πολλούς να λένε ότι πρέπει να επιβληθεί λογοκρισία στον Τύπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 5.000 άτομα κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Ριάντ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς το ισλαμικό κόμμα.

Μία διαδήλωση που είχαν σχεδιάσει οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί τελικά.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιτυχημένες οι εκλογές» στο Ιράκ

Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή

Οι πρώτες εκλογές με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων στο Ιράκ εδώ και 50 χρόνια ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και χαρακτηρίστηκαν από τους αξιωματούχους της χώρας «επιτυχείς».

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν αρκετά υψηλή.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το Ιράκ «έχει κάνει ένα βήμα μπροστά».

Πάντως, η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών δεν ήταν αναίμακτη, καθώς πραγματοποίηθηκαν αρκετές επιθέσεις που επέφεραν το θάνατο τουλάχιστον 25 ατόμων.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις περιοχές των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, στα βόρεια της χώρας, σχηματίσθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα. Στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων, ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους».

Στις κουρδικές περιοχές, οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη διάχυτη ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μνεία για κουρδική αυτονομία στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Λόγοι αποχής των σουνιτών

Όμως, τα εκλογικά τμήματα στις περιοχές των σουνιτών παρέμειναν κλειστά ή ερειπωμένα, καθώς υπήρχαν φοβίες ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις.

Τα αιτήματα των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών απέτρεψαν τους περισσότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις πόλεις Φαλούτζα, Σαμάρα και Ραμάντι.

Οι περισσότεροι δεν ψήφισαν σε αυτές τις πόλεις γιατί φοβήθηκαν για τη ζωή τους μετά τις απειλές των οργανώσεων ανταρτών.

Ορισμένοι άλλοι αποδέχθηκαν το αίτημα των κομμάτων των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν μία εκλογική διαδικασία που προσφέρει φρούδες ελπίδες.

Περισσότερα από 100 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις εκλογές για την ανάδειξη εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να καταρτίσει το Σύνταγμα της χώρας.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στην Ισπανία

Η ΕΤΑ ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες την ευθύνη

Βόμβα εξερράγη σε ξενοδοχείο σε θέρετρο των ανατολικών ακτών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από την έκρηξη τραυματίσθηκαν δύο άνθρωποι.

Η ισπανική αστυνομία είχε προηγουμένως εκκενώσει το ξενοδοχείο στο θέρετρο Ντένια, βορειανατολικά του Αλικάντε, καθώς άγνωστος τηλεφώνησε προειδοποιώντας για τη βόμβα.

Ο άγνωστος υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Η ΕΤΑ πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα από τη δεκαετία του 60 για την ανεξαρτησία των βασκικών περιοχών από την Ισπανία.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράκ

Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις περιοχές των σιιτών δημιουργήθηκαν ουρές

Επιθέσεις αυτοκτονίας και εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ιράκ ενώ οι ψηφοφόροι προσέρχονταν στις κάλπες, κατά τις πρώτες εκλογές με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων εδώ και 50 χρόνια.

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Βαγδάτη, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Στις περιοχές των σουνιτών, στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Βαγδάτης, ελάχιστα άτομα προσήλθαν στις κάλπες.

Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι στις νότιες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα.

Περισσότερα από 100 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις εκλογές για την ανάδειξη εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να καταρτίσει το Σύνταγμα της χώρας.

Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε στη χώρα, αμέσως σχεδόν μετά το άνοιγμα των καλπών το πρωί της Κυριακής.

Λόγοι συμμετοχής και αποχής

Παρά τα επεισόδια βίας όμως, αθρώα ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στις περιοχές των σιιτών και των Κούρδων.

Ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν μάλιστα ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους».

Στις κουρδικές περιοχές, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με τη διάχυτη ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μνεία για κουρδική αυτονομία στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Όμως, τα αιτήματα των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών απέτρεψαν τους περισσότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις πόλεις Φαλούτζα, Σαμάρα και Ραμάντι.

Οι περισσότεροι δεν ψήφισαν σε αυτές τις πόλεις γιατί φοβήθηκαν για τη ζωή τους μετά τις απειλές των οργανώσεων ανταρτών.

Ορισμένοι άλλοι αποδέχθηκαν το αίτημα των κομμάτων των σουνιτών για μποϊκοτάζ των εκλογών, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν μία εκλογική διαδικασία που προσφέρει φρούδες ελπίδες.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 15:02 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις έχουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές στη Γάζα

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να παραδώσει τον έλεγχο ορισμένων πόλεων της Δυτικής Όχθης στις παλαιστινιακές δυνάμεις μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ.

Ο Σαούλ Μοφάζ και ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταλχάν, προέβησαν σε συμφωνία έπειτα από τις συνομιλίες τους το Σάββατο.

Και οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες «εποικοδομητικές» και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις άρχισαν να καταλαμβάνουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές στη Γάζα μετά την ανεπίσημη συμφωνία των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων να προβούν σε εκεχειρία.

Ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο περιορισμός των επιθέσεων βίας έχει κάνει πολλούς να ελπίζουν ότι μπορεί να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Πέντε πόλεις της Δυτικής Όχθης - η Ραμάλα, η Βηθλεέμ, η Τουλκαρέμ, η Καλκίλια και η Ιεριχώ - θα περάσουν σύντομα υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει τα στρατεύματά του σταδιακά από όλες τις πόλεις της Δυτικής Όχθης και θα επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε πριν από το ξέσπασμα της τελευταίας ιντιφάντα, το Σεπτέμβριο του 2000.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους προετοιμάζουν το έδαφος τη διάσκεψη κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Εταιρείες των ΗΠΑ επιστρέφουν στη Λιβύη

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης διενήργησε τον πρώτο ανοικτό πλειστηριασμό για την παραχώρηση αδειών για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι 12 από τις 15 άδειες παραχωρήθηκαν σε αμερικανικές εταιρείες.

Ο πλειστηριασμός άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η Οξιντένταλ και Σεβρόν Τεξάκο έπειτα από 20 και πλέον χρόνια απουσίας.

Καμία ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία δεν απέσπασε τη εν λόγω άδεια.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Λιβύη, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, αναζητεί ξένους επενδυτές εφόσον πια δεν επιβαρύνεται από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

Η Λιβύη παράγει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 2,1 βαρέλια στα επόμενα δέκα χρόνια.

Το τελευταίο κρατικό πρόγραμμα παραχώρησης αδειών προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 120 εταιρειών, εκ των οποίων προκρίθηκαν για τον τελικό γύρο της δημοπρασία μόνο οι 63.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Σούκρι Χανίμ υποστήριξε ότι κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν με ειλικρίνεια.

«Η διαφάνεια δεν είναι μόνο δική μας υποχρέωση αλλά και των εταιρειών», τόνισε ο Λίβυος πρωθυπουργός.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νικηφόρα τροχιά

Σε νικηφόρα τροχιά, σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου να επαναφέρει σύντομα το ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», στέλνει μήνυμα εντός και εκτός των τειχών, δηλώνοντας: «Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κυβέρνησή μας».

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συνέντευξη που παραχώρησε του ανοίγει τα χαρτιά του για τους στόχους του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια ανανέωσης της πολιτικής παρουσίας του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, για τη διαμόρφωση της νέας πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ και για την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας μέσα από το λαό.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που κυοφορούνται στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «Θέλω ένα ισχυρό κόμμα και όχι ένα κόμμα- σφραγίδα».

Ο κ. Παπανδρέου δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που έχει αποφασίσει να προωθήσει στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, ζητεί από τα στελέχη του κόμματος «να μην τους τρομάζει το νέο» και τονίζει ότι «οι ρίζες μας εμπνέουν, το μέλλον μας οδηγεί».


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα Καραμανλή

Προβάδισμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, καταγράφει πανελλαδική μέτρηση του ινστιτούτου VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Η σύγκριση Κ. Καραμανλή-Γ. Παπανδρέου αναδεικνύει καθαρό νικητή τον πρωθυπουργό καθώς το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το χαρακτηριστικό «ηγέτης» ταιριάζει στον Κ. Καραμανλή, έναντι μόλις 11% στον Γ. Παπανδρέου.

Ένα ειδικό στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι μόλις το 27% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δίνει στον αρχηγό του τον χαρακτηρισμό «ηγέτης», ενώ το 25% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ταιριάζει το ίδιο και στον Κ. Καραμανλή (το 36% κρίνει ότι δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους δύο).

Ο Κ. Καραμανλής θεωρείται και πιο ειλικρινής: 32% πιστεύουν ότι «λέει την αλήθεια» έναντι 17% για τον Γ. Παπανδρέου.

Το 30% πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει σε κανέναν από τους δυο καταδεικνύοντας τη μόνιμη δυσπιστία των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς.

Όσον αφορά τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός, (δίχως σύγκριση του ενός με τον άλλο), ο Κ. Καραμανλής εμφανίζει ισορροπία: 28% «είναι εργατικός», 25% «λέει την αλήθεια», 25% «είναι κοντά στους απλούς ανθρώπους», 22% «γνωρίζει τα προβλήματα», «δίνει λύσεις».

Για τον Γ. Παπανδρέου βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι «λέει την αλήθεια» (36%). «Είναι κοντά στους απλούς ανθρώπους» (29%) είναι το δεύτερο στοιχείο, ακολουθεί ότι «είναι σύγχρονος» (18%) και τελευταίο καταγράφεται το «γνωρίζει τα προβλήματα /δίνει λύσεις» (17%).


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλόκα και ασφαλιστικό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Κατοικίες σε 3.000 δικαιούχους. Παραδίδονται μέσα στο 2005. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για 17.000 εργαζομένους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι χρυσοδάκτυλοι του Δημοσίου. Εφορίες- Πολεοδομία- Τελωνεία- Δήμοι κ.α.350.000 δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν θέσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τέλος στο κύμα των μεταναστών. Με νομοσχέδιο Παυλόπουλου η χώρα αποκτά ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Θα δεχόμαστε μόνιμους για ορισμένες θέσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής : Σύνταξη στα ...70! Ανοίγει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Τι κρύβουν οι υποδείξεις των Βρυξελλών για αλλαγές.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής :Επιδότηση σε νέους που επιστρέφουν στην επαρχία. Νέα κίνητρα από την κυβέρνηση για τους άνεργους.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Ετοιμάζομαι να κυβερνήσω. Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου: Το μανιφέστο στο κόμμα της νέας εποχής.

Espresso της Κυριακής: Άκαρδοι γονείς άρπαξαν τα παιδιά τους και τα πούλησαν σε τσιγγάνους! Είχαν χάσει την επιμέλειά τους. Βαριά καμπάνα από το δικαστήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Αποφασισμένη να καθαρίσει το χώρο της Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση προχωρά, ανακοινώνοντας αύριο τα μέτρα και ο Παπαληγούρας βάζει τέρμα στα λιγούρια.

Η ΕΠΟΧΗ:Ιράκ: Κάλπες με συρματοπλέγματα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Όμηρος της Διοίκησης η ανάπτυξη. Γηρασμένο Δημόσιο 670.000 υπαλλήλων.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής:Ρυθμίσεις για απόστρατους τον Φεβρουάριο. Τι διεκδικούν, τι τους δίνουν. Όχι στις αδικίες των νόμων Χριστοδουλάκη.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ανοιγοκλείνουν τα Τέμπη. Τα παιδιά κάτω στον κάμπο... Σήμερα αποφασίζεται συλλαλητήριο στην Αθήνα ή στο Κιλελέρ.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Θρίλερ με Γιάννα αλλάζει ριζικά τα σχέδια του Θ. Αγγελόπουλου. Πληροφορίες την φέρουν σοβαρά άρρωστη.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το μήνυμα της τσέπης. Γκάλοπ - πυξίδα για την οικονομία, το ασφαλιστικό, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Τι πρέπει να φοβάται ο Καραμανλής, τι πρέπει να αλλάξει ο Παπανδρέου.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Βράζει ο κάμπος από οργή και αγανάκτηση. Αύριο η μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής:"Φεύγουν" αλλά μένουν. Παραμένουν στην εθνική οδό οι αγρότες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Μαγειρεύουν νέο '65! Κινήσεις "νταβατζήδων" για τρίτο πόλο με τον Λ. Παπαδήμο. Με στόχο Καραμανλή- Γιώργο.

ΝΙΚΗ: Με ελπίδες και προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ "ψάχνεται" εν όψει του συνεδρίου. Εμπόδιο οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών.

Traffic News Κυριακής:Όλα τα άπλυτα της TV στις "Αλεπούδες". Από σήμερα στο Κανάλι 10. Τα "θολά νερά" των καναλιών.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Τι αλλάζει στην Οικονομία. Αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Αλογοσκούφη.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής:Πωλούν δάνεια σε απελπισμένους. Από "γραφεία" που λειτουργούν ως τραπεζικοί μεσίτες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκπτώσεις απελπισίας για εμπόρους και για καταναλωτές. Αρχίζουν από αύριο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή ή νομιμοποίηση της κατοχής;

Οι ανταποκρίσεις και τα άρθρα γνώμης στις εφημερίδες της Μέσης Ανατολής καταγράφουν τις διισταμένες απόψεις του αραβικού κόσμου απέναντι στις εκλογές του Ιράκ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Αιγύπτου «Αλ Ακμπάρ» προτρέπει τους Ιρακινούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Ο λαός διψάει για μια καινούργια αρχή. Όλοι ελπίζουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα σταθεροποιηθεί μετά τις εκλογές και ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και να δώσει σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή με μια ειρηνική δημοκρατική ηγεσία», γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα.

«Νομιμοποίηση των εκλογών ή της κατοχής;», είναι ο τίτλος της επίσης φιλοκυβερνητικής αιγυπτιακής «Αλ Τζουμχουρίγα», η οποία επισημαίνει, «δεν υπάρχουν πολλά σχόλια για τις σημερινές εκλογές στο Ιράκ. Στη σύγκριση μεταξύ της εκλογικής διαδικασίας του Ιράκ και αυτής που πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η κατοχή. Καθήκον μας είναι να ρίξουμε μια εξεταστική ματιά στο αποτέλεσμα των εκλογών στο Αφγανιστάν και να αναρωτηθούμε: έχει ειπωθεί τίποτα για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων; Τουναντίον οι εκλογές νομιμοποίησαν την κατοχή».

Η σαουδαραβική εφημερίδα «Αλ Τζαζίρα» υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχει αιματοχυσία στις εκλογές του Ιράκ παρά τα μέτρα ασφαλείας. «Η αιματοχυσία θα ξυπνήσει πάθη και μίση τα οποία θα σβήσουν κάθε ελπίδα στο Ιράκ», αναφέρει η εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Η εφημερίδα «Αλ Ουατάν» του γειτονικού στο Ιράκ, Κουβίετ έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην επιτυχή έκβαση των εκλογών.

«Ελπίζουμε η δημοκρατική εμπειρία του Ιράκ να είναι επιτυχής. Ως πιο κοντινός γείτονάς του, θα θέλαμε να δούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα να αποκαθίστανται στην περιοχή», καταλήγει η «Αλ Ουατάν».

«Εκλογές, το πρώτο βήμα», είναι ο τίτλος της ιρανικής εφημερίδας «Αλ Βεφάχ» που κυκλοφορεί στην αραβική γλώσσα.

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Οι Ιρακινοί θα κρατηθούν από την ελπίδα των εκλογών, διότι μετά δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη κατοχή ή την τρομοκρατία», γράφει μεταξύ άλλων η «Αλ Βεφάχ».


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές υπό τη σκιά επιθέσεων

Ουρές στα εκλογικά τμήματα, τα οποία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ και οι Ιρακινοί πολίτες προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα της χώρας για πρώτη φορά μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία επισκιάζεται από τη συνεχή απειλή επιθέσεων από ομάδες παραστρατιωτικών.

Περισσότερα από 100 κόμματα και κομματικοί συνασπισμοί συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των 275 μελών της Μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση του νέου συντάγματος.

Η προσέλευση στις κάλπες ποικίλει από περιοχή σε περιοχή με τις μεγαλύτερες ουρές να έχουν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά τμήματα της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν την τελευταία ώρα στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας και οι δύο στη δυτική Βαγδάτη.

Η πρώτη ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα από την οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Χρονοδιάγραμμα

Παρασκευή Σάββατο: Ψηφίζουν οι απόδημοι σε 14 χώρες

Σάββατο: Κλείνουν τα σύνορα για τρεις μέρες

Κυριακή: Εκλογές, απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων, 5,300 εκλογικά τμήματα

Επόμενη εβδομάδα: Καταμέτρηση ψήφων

Αρχές Φεβρουαρίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Αρχές Μαρτίου: Διορισμός πρωθυπουργού

Τέλη Μαρτίου: Αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση

Στη δεύτερη επίθεση ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του έξω από εκλογικό κέντρο μ' αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στις πόλεις Μπακούμπα και Μοσούλη.

Άλλη μια έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο της Βασόρας στο νότιο Ιράκ για την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες στο Σαντρ Σίτι, την καρδιά της κοινότητας των σιιτών μουσουλμάνων.

Τέλος, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι μία ψηφοφόρος σκοτώθηκε και μία άλλη γυναίκα μαζί με το παιδί της τραυματίσθηκαν από επίθεση με όλμους σε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπάλαντ του βορείου Ιράκ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Οι πολιτικοί

στις κάλπες

Από την πολιτική ηγεσία της χώρας πρώτος προσήλθε στις κάλπες ο μεταβατικός πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι αλ Γιαουάρ, ο οποίος προέτρεψε τους συμπολίτες του να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να μην υποκύψουν στις απειλές των παραστρατιωτικών.

«Είμαι ευτυχής και περήφανος. Συγχαίρω τους Ιρακινούς και τους καλώ να ψηφίσουν για το Ιράκ», είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Ακολούθησε η ψήφος του μεταβατικού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι η «πρώτη φορά που οι Ιρακινοί ορίζουν το μέλλον τους».

Ανομοιογενής

προσέλευση

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μετέδωσε ότι έχουν ήδη σχηματιστεί μεγάλες ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα αλλά στο προπύργιο των σουνιτών μουσουλμάνων στη Σαμάρα έχουν ανοίξει μόνο δύο εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με πληροφορίες κανείς ψηφοφόρος δεν έχει προσέλθει στις κάλπες.

Η επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Σαμάρα, Τάνα Χουσεΐν δήλωσε ότι κανείς Ιρακινός πολίτης δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει στη Σαμάρα εξαιτίας του κενού στον τομέα της ασφάλειας.

Άδεια είναι τα εκλογικά τμήματα και σε άλλες σουνιτικές πόλεις, όπως η Φαλούτζα και το Ραμάντι.

Στη Μοσούλη, του βορείου Ιράκ, οι Αμερικανοί στρατιώτες με μεγάφωνα προτρέπουν τους Ιρακινούς να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα, αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές οι δρόμοι της πόλης είναι εγκαταλελειμμένοι.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά φερομένους ως υπόπτους για τη χθεσινή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο Αμερικανούς.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αυγή της δημοκρατίας ή του πολέμου;

Ημέρα εκλογών στο Ιράκ, των πρώτων μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, και οι βρετανικές εφημερίδες εκφράζουν τον ενθουσιασμό και τις επιφυλάξεις τους για το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα.

«Αίμα και κάλπες. Η αυγή της δημοκρατίας στο Ιράκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυριακάτικης «Ιντιπέντεντ» (Independent), η οποία επίσης αναφέρει ότι, χθες παραμονή των εκλογών, σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις σε 12 εκλογικά τμήματα και ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην «Πράσινη Ζώνη».

Στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» υπάρχει επίσης ένα απόσπασμα της ανταπόκρισης του διάσημου δημοσιογράφου, Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος γράφει: «Χθες στη Βαγδάτη, οι Ιρακινοί τυπικά προετοιμάζονταν για εκλογές. Αλλά, ουσιαστικά προετοιμάζονταν για πόλεμο. Τα άρματα μάχης στους δρόμους, οι αμερικανικές περίπολοι και οι αστυνομικοί στις γειτονιές. Όλα αυτά δε θύμιζαν σε τίποτα την αυγή της δημοκρατίας στο Ιράκ. Όλοι αναμένουν την αιματοχυσία. Αλλά η δημοκρατία στο Ιράκ θα αποκατασταθεί».

Θα πανηγυρίζουμε για τη δημοκρατία και οι Ιρακινοί θα συνεχίσουν να πεθαίνουν

Ρόμπερ Φισκ, Ιντιπέντεντ

Πάντως η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η εν λόγω «προβληματική εκλογική διαδικασία είναι η μόνη ελπίδα για τον ιρακινό λαό».

Μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνει η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα για τις εκλογές είναι τα εξής: η εκλογική διαδικασία θα αναδείξει τα 275 μέλη της Μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές συμμετέχουν 84 κόμματα και ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίζεται στις 19.000.

Το 33,3% των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 30ο έτος της ηλικίας.

Από τους 26 εκατομμύρια Ιρακινούς, εγγεγραμμένοι σε καταλόγους είναι χονδρικά τα 14 εκατομμύρια.

Στο Ιράκ υπάρχουν 5.220 εκλογικά κέντρα και 30.000 εκλογικά τμήματα. Το κόστος κάθε κάλπης υπολογίζεται στα 25 δολάρια και σ΄ ολόκληρο το Ιράκ υπάρχουν 128 διεθνείς παρατηρητές.

Είμαι μόνος μου μες τη δυστυχία μου και πρέπει να ψηφίσω. Γιατί και για ποιον; Για το κατεστραμμένο σπίτι μου; Για το νεκρό γιο μου;

Ιρακινός σουνίτης, πρώην κάτοικος της Φαλούτζα

Σ ολόκληρο το Ιράκ στήθηκαν 90.000 κάλπες, εισαγόμενες όλες, από τον Καναδά.

Οι κυριακάτικοι «Τάιμς» (Sunday Times) παραλληλίζουν την ημέρα των εκλογών στο Ιράκ με την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία, γνωστή ως Ντι-Ντέι.

«Η ελπίδα δε σβήνει, αλλά θα είναι η πραγματικότητα πικρή;», είναι ο τίτλος απορία του τρισέλιδου αφιερώματος της «Τάιμς» στις ιρακινές εκλογές.

«Το Ιράκ προσέρχεται στις κάλπες», διαβάζουμε στο κεντρικό αφιέρωμα της κυριακάτικης «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph) ενώ στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Αμερικανού στρατηγού, Τζον Αμπιτζάιντ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «οι παραστρατιωτικοί ενδέχεται να διεισδύσουν στα εκλογικά τμήματα την ημέρα που το Ιράκ θα δίνει τη μάχη των εκλογών».

Η κυριακάτικη «Τέλεγκραφ» αποδοκιμάζει, επίσης, την άποψη ότι οι εκλογές στο Ιράκ αποτελούν τεστ αξιοπιστίας για τον Τζορτζ Μπους και τον Τόνι Μπλερ.

«Είμαι μόνος μου μες τη δυστυχία μου και πρέπει να ψηφίσω. Γιατί και για ποιον; Για το κατεστραμμένο σπίτι μου; Για το νεκρό γιο μου;». Η δήλωση που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα ανήκει στον Αλί Νταλ Χαμάντ αλ Κάισι, ένας Ιρακινός μετριοπαθής σουνίτης μουσουλμάνος πρώην κάτοικος της Φαλούτζα.

«Ραντεβού με το πεπρωμένο καθώς το Ιράκ προσέρχεται αλύγιστο στις κάλπες», είναι ο τίτλος της κυριακάτικης «Ομπζέρβερ» (Observer) με υπότιτλο «η ελπίδα γεννιέται ανάμεσα στα τανκ».

Ενώ ο τίτλος του τρισέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας είναι: «Μια επίπονη αρχή».


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ταραχές στο Κουβέιτ

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Κουβέιτ πραγματοποίησαν επιδρομή σε κτίριο στο οποίο πιστεύεται ότι είχαν βρει καταφύγιο μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν ανταλλαγές πυρών και μία έκρηξη στην περιοχή Σαλμίγια, η οποία έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το τελευταίο διάστημα στο Κουβέιτ έχουν σημειωθεί αρκετά επεισόδια με μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων για τους οποίους οι αξιωματούχοι του Εμιράτου λένε ότι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για σύνοδο κορυφής

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα

Υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με στόχο να προλειάνουν το έδαφος ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν τον επόμενο μήνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ και του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Μοχάμαντ Νταλάν έγιναν στο Τελ Αβίβ.

Μετά το τέλος των συνομιλιών ο κ. Μοφάζ δήλωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία θα μπορούσε να παραδώσει εντός των ημερών τον έλεγχο αρκετών πόλεων της Δυτικής Όχθης στην παλαιστινιακή ηγεσία - ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Στη Γάζα τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.