Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-31

  1. Μυστήριο η συντριβή του C-130
  2. Χαιρετίζει τις εκλογές η διεθνής κοινότητα
  3. Ο Τζάκσον στο δικαστήριο
  4. Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη
  5. Την υποστήριξη της Ρωσίας ζητά ο Αμπάς
  6. Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  7. Χαιρετίζει τις εκλογές η διεθνής κοινότητα
  8. Συντριβή βρετανικού αεροσκάφους
  9. Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη
  10. Αναγκαίες οι ουσιαστικές αλλαγές
  11. Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη
  12. Έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία
  13. Έκκληση για αμεροληψία
  14. Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  15. Αμπάς: Πρώτος σταθμός η Μόσχα
  16. Έξαρση της γρίπης των πουλερικών
  17. Ο τουρισμός επί τάπητος
  18. Φόροι, αγροτικό κι ασφαλιστικό
  19. Έπαινοι στο Ιράκ για τις εκλογές
  20. Δεύτερη ημέρα συμπλοκών στο Κουβέιτ
  21. Ιράκ: Τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές
  22. Οι εκλογές των «γενναίων»

Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

Μυστήριο η συντριβή του C-130

Σε σχόλια και αναλύσεις τόσο για τις πολιτικές διεργασίες στο Ιράκ μετά τις εκλογές της Κυριακής όσο και για την πτώση του βρετανικού C-130, επιδίδονται όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

«Θάνατος στην ερημιά: Τι ακριβώς συνέβη;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ, αναφορικά με την συντριβή του C-130 που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία δέχτηκε επίθεση ανταρτών.

«Η κλιμάκωση της δράσης των ανταρτών, αν τελικά οι έρευνα αποδείξει ότι όντως το αεροσκάφος έπεσε από τα πυρά τους, θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση Μπλέρ.» αναφέρει η Ιντιπέντεντ διατυπώνοντας το ερώτημα ποια ήταν η αποστολή του πληρώματος του C-130 βόρεια της Βαγδάτης μια περιοχή που ανήκει στην επιτήρηση του αμερικανικού στρατού.

Για το ίδιο θέμα οι Τάιμς τονίζουν πως τελικά πτώση του C-130 ήταν το θέαμα που υποσχέθηκαν οι ιρακινοί αντάρτες για την ημέρα των εκλογών.

Στο πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ υπάρχουν φωτογραφίες από το βίντεο που έδειξε το κανάλι Αλ Τζαζίρα που δείχνει την καταστροφή του βρετανικού μεταγωγικού αεροσκάφους. Το βίντεο δόθηκε από οργάνωση που αποκαλείται Ταξιαρχίες του 1920.

Κατά την Τέλεγκραφ το C-130 δεν χτυπήθηκε από πύραυλο αλλά από ρωσικής κατασκευής κατιούσα από αυτές που διέθετε άφθονα ο στρατός του προηγούμενου καθεστώτος.

Η Γκάρντιαν επικαλείται ειδικούς που θεωρούν ότι το τραγικό επεισόδιο εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ένα απ αυτά είναι ποια η αποστολή του C-130, αν ήταν τόσο σημαντική ή μπορούσε να περιμένει έως την επομένη των εκλογών, δεδομένων των πολλαπλών απειλών των ανταρτών.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως αν το C-130 χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, θα έπρεπε να πετούσε πολύ χαμηλά. Γιατί; αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

«Νίκη της δημοκρατίας»

Σε άρθρο με τίτλο « Ο Αλλάουι καλεί τις μειονότητες σε ενότητα» η Γκάρντιαν εκφράζει την άποψη ότι παρά το κλίμα αισιοδοξίας, ο κίνδυνος διχασμού ελοχεύει.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκτιμούν πως έστω και αυτή η εύθραυστη πρόοδος στο Ιράκ δίνει μια νέα δυνατότητα στην Ουάσινκτον να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση του Παλαιστινιακού. Ταυτόχρονα, η έγκυρη ημερησία προειδοποιεί την Ουάσινκτον ότι θα ήταν καταστροφικό να θεωρήσει δεδομένη την δικαίωση της πολιτικής της στο Ιράκ και να επιχειρήσει την εφαρμογή του δόγματος των προληπτικών επεμβάσεων και αλλού.

Την ανησυχία των Αράβων για τυχόν αποκλεισμό των Σουνιτών από τις πολιτικές διεργασίες στο Ιράκ, μεταφέρει άρθρο των Τάιμς.

Ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος της Ιντιπέντεντ Ρόμπερτ Φισκ σε ανταπόκριση του με τίτλο «Απελευθερωμένοι οι Ιρακινοί περιμένουν ακόμη να φυσήξει ο αέρας της αλλαγής» γράφει:

«Ταχρίρ στα αραβικά σημαίνει ανεξαρτησία, ελευθερία. Αυτή την ιδέα είχαν στο μυαλό τους οι περισσότεροι Ιρακινοί που ψήφισαν την υριακή. Δεν ψήφισαν για «Δημοκρατία» όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση. Ψήφισαν για «Ελευθερία»: Ελευθερία έκφρασης, ελευθερία εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ελευθερία από τους Αμερικανούς


Χαιρετίζει τις εκλογές η διεθνής κοινότητα

Οι εκλογές θεωρούνται νίκη, τα αποτελέσματα όμως θα βγουν σε δύο εβδομάδες

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είπε ότι η πρώτη εδώ και δεκαετίες δημοκρατική αναμέτρηση στη χώρα του έδειξε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κερδίσουν.

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ο κ. Αλάουι είπε ότι το Ιράκ μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας του και κάλεσε τους Ιρακινούς να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τις εκλογές στο Ιράκ, είπε στο BBC είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί πόση ήταν η προσέλευση στις κάλπες, είπε όμως ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν μεγαλύτερο απ ό,τι αναμενόταν ακόμη και στις σουνιτικές περιοχές, ενώ στη Μοσούλη, χρειάστηκε να στηθούν επιπλέον κάλπες.

Αποτελέσματα αναμένονται σε δύο εβδομάδες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισε τις εκλογές στο Ιράκ, λέγοντας ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκατασταθεί η τάξη.

Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις εκλογές θρίαμβο απέναντι στους αντάρτες και τους τρομοκράτες.

Η Ιορδανία είπε ότι ελπίζει ότι οι εκλογές θα φέρουν τη σταθερότητα.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, είπε ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει προς τη μετάβαση στην δημοκρατία. Επικριτική ήταν η Κίνα, που είπε ότι τις εκλογές αμαύρωσε η βία.

Το υπουργείο Αμύνης στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι ότι δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν το αεροσκάφος τους ένα C-130 Hercules συνετρίβη. Οι εννέα υπηρετούσαν στην πολεμική αεροπορία και ο ένας ήταν στρατιώτης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ τόνισαν ότι οι εκλογές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

«Σήμερα ο λαός του Ιράκ έδωσε το μήνυμα του, και όλος ο κόσμος ακροάζεται τη φωνή της ελευθερίας από την καρδιά της Μέσης Ανατολής. Οι Ιρακινοί σύσσωμοι με κίνδυνο της ζωή τους απέδειξαν την βαθιά προσήλωση τους στη Δημοκρατία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι οι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να πάρουν οι Ιρακινοί το μέλλον της χώρας τους στα χέρια τους.

«Οι Ιρακινοί που προσήλθαν στις κάλπες είναι γενναίοι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αποκάλεσε τις εκλογές «μεγάλη επιτυχία της διεθνούς κοινότητας» και εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποδεικνύει τη θέληση των Ιρακινών να ορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους.

Δηλώσεις Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. για τις εκλογές

Εξάλλου σε δηλώσεις για τις ιρακινές εκλογές προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η σε γενικές γραμμές ομαλή δεδομένων των ιδιαιτέρων συνθηκών ασφαλείας διεξαγωγή των πρώτων, μετά από 50 χρόνια, πολυκομματικών εκλογών στο Ιράκ, καθώς και το ισχυρό ποσοστό συμμετοχής σε αυτές αποτελούν θετική εξέλιξη σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών και προβλημάτων, των οποίων η αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη» ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης.

Και προσέθεσε: «Όμως, όπως άλλωστε ορίζει η απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το βήμα αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς αναγκαίων μέτρων όπως η υιοθέτηση του Συντάγματος και η ανάδειξη εντός του 2005 της οριστικής κυβέρνησης μέσω εκλογών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με επιτυχία ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση σ ένα πραγματικά δημοκρατικό Ιράκ».

Κατέληξε δε επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα συμπαρίσταται και στηρίζει τις προσπάθειες των Ιρακινών να οικοδομήσουν το δικό τους μέλλον και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας όλης της περιοχής».

Αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και ότι τώρα απομένει το έργο της καταμέτρησης των ψήφων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται σε έξι ημέρες, ενώ τα επίσημα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι εκλογές σφραγίστηκαν από τη μεγάλη αποχή των Αράβων σουνιτών και στιγματίστηκαν από τις επιθέσεις σε δεκάδες εκλογικά τμήματα της χώρας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζάκσον στο δικαστήριο

Τον Μάικλ Τζάκσον συνόδευαν οι δικηγόροι του

Το ίνδαλμα της ποπ, ο Μάικλ Τζάκσον, έφτασε στο δικαστήριο της Καλιοφόρνιας, όπου άρχισε η δίκη του.

Ο Μάικλ Τζάκσον κατηγορείται για ασέλγεια κατά ανηλίκου.

Ο διάσημος τραγουδιστής έφτασε στο δικαστήριο ντυμένος στα άσπρα, κρατώντας μια ομπρέλα, και χαιρέτισε το πλήθος των θαυμαστών του που περίμεναν έξω από το δικαστήριο.

Περίπου 750 ένορκοι θα εξεταστούν στην πρώτη φάση της δίκης που μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες.

Ο κ. Τζάκσον, 46 ετών, αρνείται τις κατηγορίες (εννέα για ασέλγεια κατά ανηλίκου και μία για συνωμοσία).

Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να φυλακιστεί έως και 21 χρόνια.

Την παραμονή της δίκης, ο Μάικλ Τζάκσον, απηύθυνε έκκληση για αμερόληπτη ακροαματική διαδικασία.

Ο κ. Τζάκσον δήλωσε ότι «θα αθωωθεί και θα δικαιωθεί μόλις φανερωθεί η αλήθεια» σε μήνυμά του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ο 46χρονος Μάικλ Τζάκσον έχει δηλώσει αθώος και στις δέκα κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Η επιλογή των 12 ενόρκων χαρακτηρίζεται μεγάλη πρόκληση για τις δικαστικές αρχές και ενδέχεται να διαρκέσει ένα μήνα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1000 δημοσιογράφοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για διαπιστεύσεις στις αρχές της Σάντα Μαρία στην Καλιφόρνια, όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι επέτρεψε το φερόμενο ως θύμα να τον επισκεφτεί στην έπαυλή του επειδή οι γονείς του είχαν επικαλεστεί ότι το παιδί έπασχε από καρκίνο και χρειαζόταν τη βοήθειά του.

«Έχω πίστη στο δικαστικό σύστημα της χώρας και αξίζω μια δίκαιη δίκη όπως κάθε Αμερικανός πολίτης», τόνισε ο Μάικλ Τζάκσον.


Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη

Tα μέτρα που ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσιος Παπαληγούρας είναι προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των προϋποθέσεων που προσδιορίζουν τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Τόνισε με δημόσια δήλωσή του, την Δευτέρα, για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται στο χώρο της δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησής του «η εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς σε όλους του χώρου του δημόσιου βίου. Η απόφαση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για το χώρο της δικαιοσύνης».

Τα μέτρα Παπαληγούρα

Μεταξύ των νέων κυβερνητικών μέτρων που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται, μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία δικαστή, η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση του θεσμού επιθεώρησης, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη.

Επίσης, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

Ο επόπτης ανακρίσεων θα εισαχθεί ως θεσμός στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα είναι εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Αναστάτωση στην Εκκλησία

Εξάλλου, στην 7η ανακρίτρια Πειραιά παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ως απολογούμενος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα προ δέκα ετών, για την οποία τον είχαν μηνύσει κάτοικοι του νησιού, αν κι η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ.

Ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε κύκλωμα δικαστών, δικηγόρων και ιερωμένων που "έστηνε" δίκες. αλλά και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, αρνήθηκε, μετά την κατάθεσή του, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ιάκωβος Γιοσάκης ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση του αρχιμανδρίτη, ο οποίος εργαζόταν στην αρχιεπισκοπή, όπως και οι κατηγορίες πρώην ιεραρχών, που έχουν δεχθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας, κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, έχουν σκανδαλίσει την κοινή γνώμη και οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος να τοποθετηθεί σχετικά από άμβωνος.

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, στο κήρυγμά του της Κυριακής, για σκοτεινές δυνάμεις, που προσπαθούν να πλήξουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, και τόνισε ότι «και στην Εκκλησία υπάρχουν επίορκοι», όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια, η Εκκλησία έχει τρόπο να επιτύχει την αυτοκάθαρση.

Αυτές ακριβώς οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Χριστόδουλος αποκαλύπτουν και τις προθέσεις του, που είναι να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις που σπιλώνουν το πρόσωπο της Εκκλησίας.

Θέση επί το θέματος έλαβε και ο Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος αφού ανέφερε ότι δεν είναι άγιος, αλλά «είναι άνθρωπος και όχι παλιάνθρωπος», άφησε να εννοηθεί ότι οι εις βάρος του καταγγελίες έχουν ως τελικό στόχο τον αρχιεπίσκοπο, του οποίου είναι στενός συνεργάτης.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οπότε και ο αρχιεπίσκοπος φέρεται πως θα εισηγηθεί κατ αρχήν την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να συζητηθούν η υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και οι καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, καθώς και την αλλαγή του νόμου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις που ιερείς φέρονται αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλα να επιλαμβάνεται του θέματος άμεσα η Ιερά Σύνοδος.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Την υποστήριξη της Ρωσίας ζητά ο Αμπάς

Τη Μόσχα επέλεξε για πρώτο του σταθμό ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο νέος ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, είπε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Αμπάς, που συναντήιηκε με τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, είπε υπάρχει τώρα «μια ιστορική ευκαιρία» για ειρήνη.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί ενερά με τον κ. Αμπάς για την βελτίωση των σχέσεων των Παλαιστινίων με το Ισραήλ και για την ενίσχυση της οικονομίας των Παλαιστινίων.

Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου ηγέτη των Παλαιστινίων στο εξωτερικό.

Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Αμπάς έχει σπουδάσει στη Ρωσία και μιλά ρωσικά.

Σκοπός των επισκέψεών του στο εξωτερικό είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς το Παλαιστινιακό, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που, ο ίδιος, έχει λάβει κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες του επονομαζομένου κουαρτέτου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, που προωθούν το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικό χάρτη.

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Oι συνθήκες για την επανάληψη παρόμοιου φαινομένου σαν και αυτού που συνέβη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τον αποδεκατισμό των Εβραίων στα στρατόπεδα σαν και αυτό του ’ουσβιτς, πάντα είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να ενώνει όλους τους ανθρώπους για πράξεις που ποτέ δεν θα πρέπει να οδηγήσουν μια ομάδα ανθρώπων ή ένα άτομο σε παρόμοια περιστατικά.

Τις συνθήκες τις κατασκευάζει ο άνθρωπος για τον άνθρωπο και ποτέ ο άνθρωπος για τη φύση εφόσον η φύση μπορεί να καταστρέψει ή και να οδηγήσει τους ανθρώπους στην καταστροφή ή στην ανάδειξή τους. Οτιδήποτε έχει σχέση με καταστροφή μιας φυλής ή ενός λαού είναι καταδικαστέα πράξη από κάθε normal άνθρωπο. Οι λύσεις δίνονται μέσω της διπλωματίας και όταν αποτυγχάνεται αυτή η οδός, τότε οι λύσεις δίνονται με τα όπλα.

Όταν δύο άνθρωποι πολεμούν τότε δεν χαρακτηρίζεται ως στυγνή δολοφονία η πράξη τους ανεξαρτήτως των αιτιών που τους ώθησαν σε αυτό τον πόλεμο. Σε καμμία περίπτωση η γενοκτονία δεν είναι θεμιτή πράξη αλλά πράξη εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Η απάντησή μου στον κύριο Κόφι Ανάν είναι ότι η απειλή ενός παρόμοιου κακού, ισοδυναμεί με την ανικανότητα ορισμένων κυβερνήσεων να διοικήσουν σωστά τον κόσμο και έχοντας και το μαχαίρι και το καρπούζι τοποθετούν οι ίδιες τα δάχτυλα στις σκανδάλες των αδαών πολιτών. Πολιτών που από την εξαθλίωση μπορούν να φθάσουν σε ακραίες καταστάσεις και ανεξέλεγκτες πρακτικές.

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Μαύρη σελίδα της ιστορίας η γενοκτονία των Εβραίων. Μαύρη σελίδα και η εξόντωση των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ινδιάνων της Αμερικής, των τσιγγάνων και τόσων άλλων λαών. Η ιστορία όμως γράφεται από τους νικητές. Οι φρικαλεότητες των συμμάχων στη Δρέσδη με τους 130.000 νεκρούς (κυρίως αμάχους), όπου έκαψαν μια πόλη γεμάτη πρόσφυγες και βομβάρδισαν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα θυμίζουν ’ουσβιτς και Τρεμπλίνκα.

Για να μην αναφερθούμε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου χτύπησαν αναίτια έναν εχθρό που είχε ήδη χάσει τον πόλεμο και σκότωσαν και πάλι αμάχους. Οι ναζί και οι πρακτικές τους καταδικάστηκαν. Οι πρακτικές των συμμάχων όμως αποτελούν δυστυχώς ένα επιτυχημένο πρότυπο βίας που θα φέρει κι άλλα δεινά στον κόσμο στο επόμενο διάστημα.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η τύχη συνανθρώπων μας, είναι πάντα στα χέρια μας. Αν σιωπούμε, αν γυρνάμε την πλάτη μας, αν στρουμφοκαμηλίζουμε εμείς, ο δικτάκτορας θα κάνει αυτό που θέλει για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, όποιοι και αν είναι αυτοί με θύματα πάντα τους αθώους. Αθώα θύματα οι Εβραίοι, αθώα θύματα οι Αρμένιοι, αθώα θύματα οι Έλληνες της Μ.Ασίας, οι Ιρακινοί ... και τα αθώα θύματα θα υπάρχουν πάντοτε πίσω από τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών εξουσιαστών από τα κέντρα αποφάσεων. Μονάχα ενωμένοι χωρίς χαλκά και καθοδήγηση από τον ισχυρό μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η φρίκη είναι έτοιμη να εκδηλωθεί πάντοτε όσο κι αν έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα, όσο κι αν περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα μας.

Σωτήριος Πανουργιάς (Ελλάδα)

Το Αουσβιτς, το Μπιρκεναου, η Τρεμπλίνκα, το Νταχαου,και όλοι οι τόποι μαρτυρίου μας δίδαξαν πως οι πολιτισμένοι "αριοι" του Μπετόβεν του Μπρέχτ και του Λαιμπνιτς ξεκίνησαν να εξολοθρεύσουν τους απολίτιστους "υπανθρώπους". Πολιτισμός χωρίς επίκεντρο τον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρχει σε κανένα αιώνα. Δεν υπάρχουν σήμερα με κανένα τρόπο οι συνθήκες να συμβούν παρόμοια φαινόμενα διότι δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο σ αυτήν την "μηχανή" παραγωγής φρικαλεοτήτων. Οσοι μιλούν για "αναλογίες" δεν φαντάζονται καν τι συνέβη εκεί.

Mωυσής Μάτσας (Πάτρα)

A careful inspection of the picture posted at the top of this page reveals parts of the infamous inscription "Arbeit Macht Frei", or "Work Liberates". One wonders why anyone would have cared to post this, under other circumstances true message, at that particular location. It is possible that this was meant to motivate what was essentially slave workers by showing a curious, almost compassionate understanding of their predicament. It is probably the only soft gesture their captors had for those enslaved.

Most of the inmates didn't even get to become workers. Many were women and children, who were kept there for no apparent reason other than that their captors hesitated to do what they massively did at the end of the war, i.e. get rid of almost all of them, possibly for fear of being observed, by outsiders or by the wider german society.

However, the major embarassment at present day (rarely focused on) comes from the fact that this all happened in a developed country at the center of Europe, and in particular in the country of Thinkers and Poets ("das Land der Denker und Dichter"). Europe has since recovered, but there are still a lot of very large cages in this world, even whole countries, which trap and torture some or all of their citizens in much the same ways as was done in Auschwitz. Many of those countries are parts of the Human Rights Commission at the United Nations (Sudan is one of them). But many of us find reasons to look the other way on those unpleasant realities.

For those with ambitions to fix the wrongs of this world, here are some actions to consider: Grant the descendants of those Jews (and others) a safe country which respects their rights to life, liberty, and the pursuit of happiness. This includes allowing the state of Israel to continue to exist. Therefore, let's stop hugging terrorists, let's cut off the funding of Hamas and Hezbollah in the West, and let's keep nuclear weapons out of the hands of any Mr. Rafshandschani (who wanted to "solve the problem" of Israel with "a single bomb"). All of those look like good starting points to me. For those who would do nothing of the above, let's keep talking endlessly about what beast mas was (hopefully, only in the past), and how could Auschwitz have happened?

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

Η φαντασια του ανθρωπου σταματα, το μυαλο σκοτινιαζει, και το μεγαλο ερωτημα ερχετε αυθορμιτα στα χειλη! ΓΙΑΤΙ? Πιος αποφασιζε-ζει για την ανθρωπινη ζωη? Γιατι εδιναν και δινουν σημασια σε Υλικα αγαθα που μια μερα τα αφινουμε πισω? Φτωχε μου ανθρωπε ειρθες γυμνος, και γυμνος θα φυγεις! Σπιρε λοιπον τον σπορο της αγαπης για τον πλισιον σου, και μην καταστρεφεις οτι ο Μεγαλος Θεος εφιαξε για σενα. Με την γομολαστιχα των ανατριχιαστικων αναμνισεων του Αουσβιτς, σβισε τους οραματισμους να αποχτισεις δοξα και μεγαλο ονομα. Ολοι μας ειμαστε ισοι. Ας γινομε λοιπον καλη Σαμαριτες. Η γη ειναι αλαθιτη στην τροχια της για εκατομμυρια χρονια. Ο Ανθρωπος κανει λαθοι

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

δυστυχος στην ελλαδα εχει χαθει εντελως το μετρο. φτασαμε να συγκρυνουμε το αουσβιτς με το γκουανταναμο τι αλλο εχουμε να ακουσουμε σε αυτην την χωρα!!!!

Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Τρομακτικό και αποτρόπαιο το έγκλημα του ’ουσβιτς, αλλά η ανθρωπότητα γνωρίζει καθημερινά τόσα πολλά ’ουσβιτς!!! Και βέβαια σ΄αυτόν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία εκατομμύρια Ρώσοι και όχι μόνο Έβραίοι. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έχουμε επιλεκτική μνήμη. Διαφορετικά θα έπρεπε να δούμε το σύγχρονο ’ουσβιτς του Σαρόν για τους Παλαιστίνιους και τόσα άλλα κοντά σε αυτό. Η φρίκη παρούσα, δυστυχώς διαχρονική!

Μάκης Κωνσταντίνου (Κορωπί)

Το ’ουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μειονοτήτων (φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών κλπ) του ναζιστικού καθεστώτος. Εκεί έγιναν οι πρώτες εφαρμογές των θαλάμων αερίων για ομαδικές εξοντώσεις. Οι κρατούμενοι, είτε εκτελούνταν με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο, είτε χρησιμοποιούνταν σε φρικτά ιατρικά πειράματα, είτε χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό σε παρακείμενα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με μικρό φυσικά ποσοστό επιβίωσης, λόγω των εξαθλιωτικών συνθηκών. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης, η ομαδική εξόντωση των περίπου 6 εκατομμυρίων κρατουμένων χαρακτηρίστηκε γενοκτονία και οι υπέυθυνοι του στρατοπέδου-ανδρείκελα του καθεστώτος δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου.

Τελικά, το Ολοκαύτωμα ήταν ίσως το πιο γερό χτύπημα στην αξιοπρέπεια του πολιτισμένου ανθρώπινου γένους σε ολόκληρη την ιστορία. Για ποιό λόγο άραγε, παρ όλη την ανθρώπινη ευφυία και τα διδάγματα που πιστεύουμε πως έχουμε λάβει, βρισκόμαστε στο τέλμα ενός κόσμου γεμάτου βία και βαναυσότητα; Όπως τότε, έτσι και σήμερα, άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, από πολιτισμένες χώρες, όχι απλώς ανέχονται αλλά και συμμετέχουν στις σύγχρονες βαρβαρότητες, οι οποίες βεβαίως έχουν λάβει μια πιο σύγχρονη και τεχνολογικά άρτια μορφή. Τότε, οι ηγέτες του φασιστικού καθεστώτος, χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας, για να διεγείρουν το συναίσθημα.

Σήμερα, σε πολλές χώρες στο όνομα της θρησκείας, της πατρίδας αλλά κυρίως στη θέα του χρήματος, ξεσπούν πολεμικές συρράξεις, σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και καταγράφονται ειδεχθή εγκλήματα. Μπορεί αντίστοιχα στρατόπεδα να μην υπάρχουν, όμως η αντίληψη των ισχυρών του κόσμου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά. Το ιστορικό των φρικαλεοτήτων, των γενοκτονιών, των βασανιστηρίων, των εκτελεστικών αποσπασμάτων και των ατόμων που «βγαίνουν από τη μέση» σε διάφορες χώρες, από το 1945 κι έπειτα, αποτελεί απόδειξη του ότι η νοοτροπία που δικαιολογούσε την ύπαρξη στρατοπέδων εξόντωσης εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα.

Συνεπώς, αν ακόμα και 60 χρόνια μετά, το σκηνικό δεν έχει βελτιωθεί αρκετά, οι πιθανότητες και μαζί οι ελπίδες για μια εκ βάθρων αλλαγή από οποιονδήποτε φορέα και με οποιονδήποτε τρόπο, μειώνονται δραματικά. Όπως παρατηρεί ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ, «αυτό που μας διδάσκει η πείρα και η ιστορία είναι ότι τα έθνη και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ίδια την ιστορία ούτε ενήργησαν σύμφωνα με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν.»

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάδα)

Το σημερινό θέμα θα ήταν πολύ απλό αν ήταν πολυεδρικό. Αν ήταν ένα διαφανές πρίσμα, που θα σε άφηνε να το δείς από κάθε πλευρά. Δυστυχώς όμως αυτό, παρά τα 60 χρόνια που έχει γράψει ιστορία, εξακολουθεί να είναι μονοεδρικό και μονοδιάστατο. Κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια έχουμε την ευκαιρία μίας αναμνηστικής κινηματογραφικής δόσης και τώρα τελευταία, επειδή τα "εμβόλια" αυτά δεν πιάνουν εύκολα, έχουμε άλλου είδους συνταγές με «φάρμακα», που δοκιμάζονται ανάλογα με τις απο λαού εις λαόν διαμορφωμένες απόψεις επι του θέματος. Ή και με απόψεις, που τις προκαλούν άλλοι, για να δοκιμάσουν τα νέα αυτά «φάρμακα».

() Είναι δύσκολο για τον απλό παρατηρητή να αρχίσει, επειδή υπάρχει σύγχυση, την οποία έχει προκαλέσει, αφενός η εκ του Στέητ Ντηπάρτμεντ (και όχι από το Τελ Αβίβ) πρόσφατη απανταχούσα περι αντισημιτσιμού στην Ελλάδα (πιστό αντίγραφο της έκθεσης του ιδρύματος Wiesental, που έδωσε στο Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι), με την δικαιολογία ότι, εμείς οι Έλληνες καίμε κατά παμπάλαιο έθιμο τον Ιούδα μία φορά τον χρόνο και μετά την Ανάσταση και αφετέρου η αδράνεια των Αμερικανών στην εμφάνιση του τρίτου κατά σειράν διαδόχου του βρετανικού θρόνου Χάρρυ με στολή SS σε κάποιο πάρτυ μετεμφιεσμένων, που το φωτογράφισε Αγγλος δημοσιογράφος και το δημοσίευσαν και σχολίασαν πρωτοσέλιδα όλες οι εφημερίδες και όλα τα κανάλια του κόσμου.

Καταρχήν, αν πρόκειται για χαρακτηρισμό αδικήματος, το δικό μας, το οποίο διαπράττεται μία φορά τον χρόνο και δεν αναφέρεται στους Ιουδαίους, αλλά στον προδότη επι χρήμασι () Σκοπιμότης λοιπόν αλλά σε πλαίσιο τελείως άσχετο και τραβηγμένο από τα μαλλιά. Γιατί ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Αγγλία υπάρχει ή υποφώσκει, όπως επιχειρούν μερικοί να διαδώσουν, αντισημιτισμός.

Είναι βέβαια λογικό να υπάρχουν απόψεις, γνώμες και διαφωνίες με την πολιτική που ασκεί σήμερα το Ισραήλ στην γειτονιά του, για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, που καμία επιτροπή του ΟΗΕ, του Κογκρέσου κ.λ.π. δεν έκανε τον κόπο να ψάξει, για την συνεργασία και πώληση σύγχρονων όπλών στις Ινδίες χωρίς την σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και για όσα άλλα κατά καιρούς επιχειρεί. Είναι λογικό επίσης να μην συμφωνούμε στην Ελλάδα για ανακήρυξη της επετείου του Ολοκαυτώματος σε εθνική μας γιορτή, αφού δεν έχουμε κάνει ακόμα εθνική γιορτή την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ποντίων ή ακόμα και των Αρμενίων, φύλων πολυαριθμότερων του εβραϊκού, που συμποσούται σε 5.000 άτομα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα)

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Χαιρετίζει τις εκλογές η διεθνής κοινότητα

Η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είπε ότι η πρώτη εδώ και δεκαετίες δημοκρατική αναμέτρηση στη χώρα του έδειξε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κερδίσουν.

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ο κ. Αλάουι είπε ότι το Ιράκ μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας του και κάλεσε τους Ιρακινούς να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τις εκλογές στο Ιράκ, είπε στο BBC είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί πόση ήταν η προσέλευση στις κάλπες, είπε όμως ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν μεγαλύτερο απ ό,τι αναμενόταν ακόμη και στις σουνιτικές περιοχές, ενώ στη Μοσούλη, χρειάστηκε να στηθούν επιπλέον κάλπες.

Αποτελέσματα αναμένονται σε δύο εβδομάδες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισε τις εκλογές στο Ιράκ, λέγοντας ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκατασταθεί η τάξη.

Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις εκλογές θρίαμβο απέναντι στους αντάρτες και τους τρομοκράτες.

Η Ιορδανία είπε ότι ελπίζει ότι οι εκλογές θα φέρουν τη σταθερότητα.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, είπε ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει προς τη μετάβαση στην δημοκρατία. Επικριτική ήταν η Κίνα, που είπε ότι τις εκλογές αμαύρωσε η βία.

Το υπουργείο Αμύνης στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι ότι δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν το αεροσκάφος τους ένα C-130 Hercules συνετρίβη. Οι εννέα υπηρετούσαν στην πολεμική αεροπορία και ο ένας ήταν στρατιώτης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ τόνισαν ότι οι εκλογές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

«Σήμερα ο λαός του Ιράκ έδωσε το μήνυμα του, και όλος ο κόσμος ακροάζεται τη φωνή της ελευθερίας από την καρδιά της Μέσης Ανατολής. Οι Ιρακινοί σύσσωμοι με κίνδυνο της ζωή τους απέδειξαν την βαθιά προσήλωση τους στη Δημοκρατία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι οι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να πάρουν οι Ιρακινοί το μέλλον της χώρας τους στα χέρια τους.

«Οι Ιρακινοί που προσήλθαν στις κάλπες είναι γενναίοι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αποκάλεσε τις εκλογές «μεγάλη επιτυχία της διεθνούς κοινότητας» και εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποδεικνύει τη θέληση των Ιρακινών να ορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους.

Δηλώσεις Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. για τις εκλογές

Εξάλλου σε δηλώσεις για τις ιρακινές εκλογές προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η σε γενικές γραμμές ομαλή δεδομένων των ιδιαιτέρων συνθηκών ασφαλείας διεξαγωγή των πρώτων, μετά από 50 χρόνια, πολυκομματικών εκλογών στο Ιράκ, καθώς και το ισχυρό ποσοστό συμμετοχής σε αυτές αποτελούν θετική εξέλιξη σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών και προβλημάτων, των οποίων η αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη» ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης.

Και προσέθεσε: «Όμως, όπως άλλωστε ορίζει η απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το βήμα αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς αναγκαίων μέτρων όπως η υιοθέτηση του Συντάγματος και η ανάδειξη εντός του 2005 της οριστικής κυβέρνησης μέσω εκλογών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με επιτυχία ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση σ ένα πραγματικά δημοκρατικό Ιράκ».

Κατέληξε δε επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα συμπαρίσταται και στηρίζει τις προσπάθειες των Ιρακινών να οικοδομήσουν το δικό τους μέλλον και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας όλης της περιοχής».

Αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και ότι τώρα απομένει το έργο της καταμέτρησης των ψήφων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται σε έξι ημέρες, ενώ τα επίσημα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι εκλογές σφραγίστηκαν από τη μεγάλη αποχή των Αράβων σουνιτών και στιγματίστηκαν από τις επιθέσεις σε δεκάδες εκλογικά τμήματα της χώρας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή βρετανικού αεροσκάφους

Πολύνεκρη συντριβή βρετανικού μεταγωγικού

Το υπουργείο Αμύνης στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι ότι δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν το αεροσκάφος τους ένα C-130 Hercules συνετρίβη.

Οι εννέα υπηρετούσαν στην βασιλική πολεμική αεροπορία και ο ένας ήταν στρατιώτης.

Το βρετανικό μεταγωγικό τύπου C-130 συνετρίβη το απόγεμα της Κυριακής ενώ εκτελούσε πτήση από τη Βαγδάτη προς τη Μπαλάντ όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Το υπουργείο άμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε την συντριβή του αεροσκάφους αλλά δεν αποκάλυψε τα αίτια.

Ιρακινοί αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, απαίτησε φόρο τιμής στα θύματα λέγοντας ότι η «χώρα τους και ο υπόλοιπος κόσμος δεν πρόκειται να τους ξεχάσει».

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή και ότι ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τα αεροσκάφη C-130 «Ηρακλής» που μπορούν να μεταφέρουν έως και 100 στρατιώτες θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ιράκ ήταν πολύ καλές πολλοί θεωρούν ότι η συντριβή του αεροσκάφους ίσως οφείλεται σε εχθρικά πυρά.

Τα C-130 χρησιμοποιούνται εκτενώς τόσο από το βρετανικό όσο και από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη

Tα μέτρα που ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσιος Παπαληγούρας είναι προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των προϋποθέσεων που προσδιορίζουν τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Τόνισε με δημόσια δήλωσή του, την Δευτέρα, για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται στο χώρο της δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησής του «η εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς σε όλους του χώρου του δημόσιου βίου. Η απόφαση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για το χώρο της δικαιοσύνης».

Τα μέτρα Παπαληγούρα

Μεταξύ των νέων κυβερνητικών μέτρων που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται, μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία δικαστή, η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση του θεσμού επιθεώρησης, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη.

Επίσης, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

Ο επόπτης ανακρίσεων θα εισαχθεί ως θεσμός στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα είναι εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Αναστάτωση στην Εκκλησία

Εξάλλου, στην 7η ανακρίτρια Πειραιά παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ως απολογούμενος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα προ δέκα ετών, για την οποία τον είχαν μηνύσει κάτοικοι του νησιού, αν κι η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ.

Ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε κύκλωμα δικαστών, δικηγόρων και ιερωμένων που "έστηνε" δίκες. αλλά και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, αρνήθηκε, μετά την κατάθεσή του, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ιάκωβος Γιοσάκης ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση του αρχιμανδρίτη, ο οποίος εργαζόταν στην αρχιεπισκοπή, όπως και οι κατηγορίες πρώην ιεραρχών, που έχουν δεχθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας, κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, έχουν σκανδαλίσει την κοινή γνώμη και οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος να τοποθετηθεί σχετικά από άμβωνος.

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, στο κήρυγμά του της Κυριακής, για σκοτεινές δυνάμεις, που προσπαθούν να πλήξουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, και τόνισε ότι «και στην Εκκλησία υπάρχουν επίορκοι», όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια, η Εκκλησία έχει τρόπο να επιτύχει την αυτοκάθαρση.

Αυτές ακριβώς οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Χριστόδουλος αποκαλύπτουν και τις προθέσεις του, που είναι να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις που σπιλώνουν το πρόσωπο της Εκκλησίας.

Θέση επί το θέματος έλαβε και ο Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος αφού ανέφερε ότι δεν είναι άγιος, αλλά «είναι άνθρωπος και όχι παλιάνθρωπος», άφησε να εννοηθεί ότι οι εις βάρος του καταγγελίες έχουν ως τελικό στόχο τον αρχιεπίσκοπο, του οποίου είναι στενός συνεργάτης.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οπότε και ο αρχιεπίσκοπος φέρεται πως θα εισηγηθεί κατ αρχήν την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να συζητηθούν η υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και οι καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, καθώς και την αλλαγή του νόμου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις που ιερείς φέρονται αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλα να επιλαμβάνεται του θέματος άμεσα η Ιερά Σύνοδος.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαίες οι ουσιαστικές αλλαγές

Θα ήταν σφάλμα να διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ με την πορεία του κυπριακού, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν γίνει ως τώρα πολλές και εντελώς αντιφατικές δηλώσεις από τον τούρκο πρωθυπουργό».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας ότι ο τελευταίος υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, επειδή πήρε κάποιες υποσχέσεις.

«Δηλώνει συχνά (ο κ. Ταλάτ) ότι οι Τουρκοκύπριοι πήραν υποσχέσεις για να ψηφίσουν ''ναι'' στο δημοψήφισμα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δεν τηρήθηκαν», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ως τώρα, γνώριζα ότι το "ναι" ήταν ειλικρινής, καθαρή επιλογή των Τουρκοκυπρίων, γιατί το σχέδιο Ανάν τους εξυπηρετούσε.

Δεν γνώριζα ότι πίσω από την ψηφοφορία υπήρχε και θέμα εξαγοράς με υποσχέσεις» προσέθεσε.

Τέλος σημείωσε ότι, δεν ήταν δύσκολο να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι «ναι» σε ένα νέο δημοψήφισμα, αφού πήραν όλα όσα ζήτησαν στη διαιτησία του Μπούργκενστοκ, πλην της διπλωματικής αναγνώρισης, η οποία δεν είναι εφικτή και δεν την επιδιώκουν.

Πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Παπαδόπουλος απήντησε σε επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, για μη ανάληψη πρωτοβουλιών κι αδράνεια από την κυβερνητική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του μεθοδικά προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναρξη νέου κύκλου διαλόγου για ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, «δεδομένου ότι αυτή την ώρα, τουλάχιστον, κανένας από τους άμεσα ενδιαφερομένους δεν δείχνει προθυμία για έναρξη τέτοιου διαλόγου».

Προσέθεσε, δε, πως «ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζητώντας την έναρξη εδώ και τώρα πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, εννοεί απλώς ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ζητήσει εφαρμογή του σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές».

Ανταπαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποτελεί εμπαιγμό να του λαού να χαρακτηρίζονται κοσμητικές αλλαγές οι γραπτές προτάσεις του ΔΗΣΥ για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

Είπε επίσης ότι αν αυτή είναι η θέση του κ. Παπαδόπουλου, τότε σημαίνει πως εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος είναι ριζική επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν.

Δηλώσεις Χριστόφια

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το τροπάριο της μη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να σταματήσει, γιατί στο τέλος της ημέρας είναι αυτοπίεση και αυτοκαταπίεση».

Το να κατηγορούμε τη δική μας πλευρά για αρνητισμό και μη ανάληψη πρωτοβουλιών είναι κάτι που δεν προσφέρει καλή υπηρεσία, προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν απαντά στο Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους δημοσιογράφους να αντιληφθούν αυτά που λέει.

Υπενθύμισε κατόπιν ότι πριν από τα δημοψηφίσματα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υποχρεώθηκε να αποστείλει επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή, κατόπιν πολλών πιέσεων έξωθεν και έσωθεν, η επιδιαιτησία. «Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί», τόνισε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά τάσσεται θετικά στην ανάληψη πρωτοβουλιών εάν και εφόσον δημιουργούνται προϋποθέσεις και αφού πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο αναλύσει σε βάθος την κατάσταση τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνή χώρο και βγάλει τα συμπεράσματά του.

Συνάντηση Μολυβιάτη- Ρεν

Εξάλλου, ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, έχει κατ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν.

Η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων & Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Δευτέρα και Τρίτη.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα αρμοδιότητας του κ. Ρεν, υπό το φως των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για αδιάφθορη Δικαιοσύνη

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης ανακοινώνει τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

Το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε για το θέμα σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον κ. Παπαληγούρα.

Μεταξύ των μέτρων είναι η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση του θεσμού επιθεώρησης, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη.

Επίσης, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

Ο επόπτης ανακρίσεων θα εισαχθεί ως θεσμός στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα είναι εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Αναστάτωση στην Εκκλησία

Εξάλλου, στην 7η ανακρίτρια Πειραιά παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ως απολογούμενος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα προ δέκα ετών, για την οποία τον είχαν μηνύσει κάτοικοι του νησιού, αν κι η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ.

Ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε κύκλωμα δικαστών, δικηγόρων και ιερωμένων που "έστηνε" δίκες. αλλά και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, αρνήθηκε, μετά την κατάθεσή του, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ιάκωβος Γιοσάκης ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση του αρχιμανδρίτη, ο οποίος εργαζόταν στην αρχιεπισκοπή, όπως και οι κατηγορίες πρώην ιεραρχών, που έχουν δεχθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας, κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, έχουν σκανδαλίσει την κοινή γνώμη και οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος να τοποθετηθεί σχετικά από άμβωνος.

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, στο κήρυγμά του της Κυριακής, για σκοτεινές δυνάμεις, που προσπαθούν να πλήξουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, και τόνισε ότι «και στην Εκκλησία υπάρχουν επίορκοι», όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια, η Εκκλησία έχει τρόπο να επιτύχει την αυτοκάθαρση.

Αυτές ακριβώς οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Χριστόδουλος αποκαλύπτουν και τις προθέσεις του, που είναι να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις που σπιλώνουν το πρόσωπο της Εκκλησίας.

Θέση επί το θέματος έλαβε και ο Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος αφού ανέφερε ότι δεν είναι άγιος, αλλά «είναι άνθρωπος και όχι παλιάνθρωπος», άφησε να εννοηθεί ότι οι εις βάρος του καταγγελίες έχουν ως τελικό στόχο τον αρχιεπίσκοπο, του οποίου είναι στενός συνεργάτης.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οπότε και ο αρχιεπίσκοπος φέρεται πως θα εισηγηθεί κατ αρχήν την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να συζητηθούν η υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και οι καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, καθώς και την αλλαγή του νόμου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις που ιερείς φέρονται αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλα να επιλαμβάνεται του θέματος άμεσα η Ιερά Σύνοδος.


Έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία

Η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στα ορεινά της Αττικής

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς και η προβλεπόμενη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωσή τους τη Δευτέρα, έχουν θέσει σε επιφυλακή τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στους νομούς Ιωαννίνων και Ευρυτανίας, αρκετά χωριά παραμένουν εγκλωβισμένα

Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο νομό Φθιώτιδας, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τους 10 πόντους.

Τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου όπως και στην εθνική Αθηνών-Λαμίας από το 188ο ως το 200ο χιλιόμετρο. Με απόφαση της Νομαρχίας τα σχολεία του νομού παραμένουν κλειστά.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση και στα ορεινά της Αττικής.

Η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Προβλήματα έχει δημιουργήσει και στην Αττική το χιόνι.

Οι οδηγοί χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη λεωφόρο Πάρνηθας, στην περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, όπου απαγορεύθηκε η κίνηση των φορτηγών στον ίδιο δρόμο, από τη διασταύρωση Βιλίων και πάνω.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ανδρών που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Φιδάκια του Καρπενησίου ενώ μετέβαιναν, το απόγευμα της Κυριακής, στην τοποθεσία όπου βρίσκονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να εφοδιάσουν με καύσιμα τις ηλεκτρογεννήτριες.

Οι τέσσερις μετακινούνταν με μικρό ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο παρεξέκλεινε της πορείας του και δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Το χιόνι, που ξεπερνά το ένα μέτρο στην περιοχή, εμπόδισε την παρέμβαση της πυροσβεστικής και την αποστολή διάσωσης έχει αναλάβει η ΕΜΑΚ.

Πάντως, οι τέσσερις είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνία με την πυροσβεστική.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει, μπόρεσαν να επαναφέρουν εν μέρει σε ισορροπία το μικρό ερπυστριοφόρο και παραμένουν εντός του οχήματος για να προστατευτούν από τη χιονοθύελλα.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για αμεροληψία

Χιλιάδες θαυμαστές του τραγουδιστή σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστικό μέγαρο

Έκκληση για μια αμερόληπτη ακροαματική διαδικασία απηύθυνε ο Μάικλ Τζάκσον παραμονή της δίκης του που τον φέρει να κατηγορείται για ασέλγεια κατά ανηλίκου.

Το είδωλο της ποπ δήλωσε ότι «θα αθωωθεί και θα δικαιωθεί μόλις φανερωθεί η αλήθεια» σε μήνυμά του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ο 46χρονος Μάικλ Τζάκσον έχει δηλώσει αθώος και στις δέκα κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Τη Δευτέρα ξεκινάει η πολύκροτη δίκη με την εξέταση 750 πιθανών ενόρκων.

Η επιλογή των 12 ενόρκων χαρακτηρίζεται μεγάλη πρόκληση για τις δικαστικές αρχές και ενδέχεται να διαρκέσει ένα μήνα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1000 δημοσιογράφοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για διαπιστεύσεις στις αρχές της Σάντα Μαρία στην Καλιφόρνια, όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Εκτός της δικαστικής αίθουσας σκοπεύουν να συγκεντρωθούν χιλιάδες θαυμαστές του καλλιτέχνη.

Εάν καταδικαστεί ο πατέρας τριών παιδιών Μάικλ Τζάκσον ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι επέτρεψε το φερόμενο ως θύμα να τον επισκεφτεί στην έπαυλή του επειδή οι γονείς του είχαν επικαλεστεί ότι το παιδί έπασχε από καρκίνο και χρειαζόταν τη βοήθειά του.

«Έχω πίστη στο δικαστικό σύστημα της χώρας και αξίζω μια δίκαιη δίκη όπως κάθε Αμερικανός πολίτης», τόνισε ο Μάικλ Τζάκσον.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Μαύρη σελίδα της ιστορίας η γενοκτονία των Εβραίων. Μαύρη σελίδα και η εξόντωση των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ινδιάνων της Αμερικής, των τσιγγάνων και τόσων άλλων λαών. Η ιστορία όμως γράφεται από τους νικητές. Οι φρικαλεότητες των συμμάχων στη Δρέσδη με τους 130.000 νεκρούς (κυρίως αμάχους), όπου έκαψαν μια πόλη γεμάτη πρόσφυγες και βομβάρδισαν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα θυμίζουν ’ουσβιτς και Τρεμπλίνκα.

Για να μην αναφερθούμε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου χτύπησαν αναίτια έναν εχθρό που είχε ήδη χάσει τον πόλεμο και σκότωσαν και πάλι αμάχους. Οι ναζί και οι πρακτικές τους καταδικάστηκαν. Οι πρακτικές των συμμάχων όμως αποτελούν δυστυχώς ένα επιτυχημένο πρότυπο βίας που θα φέρει κι άλλα δεινά στον κόσμο στο επόμενο διάστημα.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η τύχη συνανθρώπων μας, είναι πάντα στα χέρια μας. Αν σιωπούμε, αν γυρνάμε την πλάτη μας, αν στρουμφοκαμηλίζουμε εμείς, ο δικτάκτορας θα κάνει αυτό που θέλει για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, όποιοι και αν είναι αυτοί με θύματα πάντα τους αθώους. Αθώα θύματα οι Εβραίοι, αθώα θύματα οι Αρμένιοι, αθώα θύματα οι Έλληνες της Μ.Ασίας, οι Ιρακινοί ... και τα αθώα θύματα θα υπάρχουν πάντοτε πίσω από τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών εξουσιαστών από τα κέντρα αποφάσεων. Μονάχα ενωμένοι χωρίς χαλκά και καθοδήγηση από τον ισχυρό μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η φρίκη είναι έτοιμη να εκδηλωθεί πάντοτε όσο κι αν έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα, όσο κι αν περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα μας.

Σωτήριος Πανουργιάς (Ελλάδα)

Το Αουσβιτς, το Μπιρκεναου, η Τρεμπλίνκα, το Νταχαου,και όλοι οι τόποι μαρτυρίου μας δίδαξαν πως οι πολιτισμένοι "αριοι" του Μπετόβεν του Μπρέχτ και του Λαιμπνιτς ξεκίνησαν να εξολοθρεύσουν τους απολίτιστους "υπανθρώπους". Πολιτισμός χωρίς επίκεντρο τον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρχει σε κανένα αιώνα. Δεν υπάρχουν σήμερα με κανένα τρόπο οι συνθήκες να συμβούν παρόμοια φαινόμενα διότι δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο σ αυτήν την "μηχανή" παραγωγής φρικαλεοτήτων. Οσοι μιλούν για "αναλογίες" δεν φαντάζονται καν τι συνέβη εκεί.

Mωυσής Μάτσας (Πάτρα)

A careful inspection of the picture posted at the top of this page reveals parts of the infamous inscription "Arbeit Macht Frei", or "Work Liberates". One wonders why anyone would have cared to post this, under other circumstances true message, at that particular location. It is possible that this was meant to motivate what was essentially slave workers by showing a curious, almost compassionate understanding of their predicament. It is probably the only soft gesture their captors had for those enslaved.

Most of the inmates didn't even get to become workers. Many were women and children, who were kept there for no apparent reason other than that their captors hesitated to do what they massively did at the end of the war, i.e. get rid of almost all of them, possibly for fear of being observed, by outsiders or by the wider german society.

However, the major embarassment at present day (rarely focused on) comes from the fact that this all happened in a developed country at the center of Europe, and in particular in the country of Thinkers and Poets ("das Land der Denker und Dichter"). Europe has since recovered, but there are still a lot of very large cages in this world, even whole countries, which trap and torture some or all of their citizens in much the same ways as was done in Auschwitz. Many of those countries are parts of the Human Rights Commission at the United Nations (Sudan is one of them). But many of us find reasons to look the other way on those unpleasant realities.

For those with ambitions to fix the wrongs of this world, here are some actions to consider: Grant the descendants of those Jews (and others) a safe country which respects their rights to life, liberty, and the pursuit of happiness. This includes allowing the state of Israel to continue to exist. Therefore, let's stop hugging terrorists, let's cut off the funding of Hamas and Hezbollah in the West, and let's keep nuclear weapons out of the hands of any Mr. Rafshandschani (who wanted to "solve the problem" of Israel with "a single bomb"). All of those look like good starting points to me. For those who would do nothing of the above, let's keep talking endlessly about what beast mas was (hopefully, only in the past), and how could Auschwitz have happened?

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

Η φαντασια του ανθρωπου σταματα, το μυαλο σκοτινιαζει, και το μεγαλο ερωτημα ερχετε αυθορμιτα στα χειλη! ΓΙΑΤΙ? Πιος αποφασιζε-ζει για την ανθρωπινη ζωη? Γιατι εδιναν και δινουν σημασια σε Υλικα αγαθα που μια μερα τα αφινουμε πισω? Φτωχε μου ανθρωπε ειρθες γυμνος, και γυμνος θα φυγεις! Σπιρε λοιπον τον σπορο της αγαπης για τον πλισιον σου, και μην καταστρεφεις οτι ο Μεγαλος Θεος εφιαξε για σενα. Με την γομολαστιχα των ανατριχιαστικων αναμνισεων του Αουσβιτς, σβισε τους οραματισμους να αποχτισεις δοξα και μεγαλο ονομα. Ολοι μας ειμαστε ισοι. Ας γινομε λοιπον καλη Σαμαριτες. Η γη ειναι αλαθιτη στην τροχια της για εκατομμυρια χρονια. Ο Ανθρωπος κανει λαθοι

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

δυστυχος στην ελλαδα εχει χαθει εντελως το μετρο. φτασαμε να συγκρυνουμε το αουσβιτς με το γκουανταναμο τι αλλο εχουμε να ακουσουμε σε αυτην την χωρα!!!!

Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Τρομακτικό και αποτρόπαιο το έγκλημα του ’ουσβιτς, αλλά η ανθρωπότητα γνωρίζει καθημερινά τόσα πολλά ’ουσβιτς!!! Και βέβαια σ΄αυτόν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία εκατομμύρια Ρώσοι και όχι μόνο Έβραίοι. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έχουμε επιλεκτική μνήμη. Διαφορετικά θα έπρεπε να δούμε το σύγχρονο ’ουσβιτς του Σαρόν για τους Παλαιστίνιους και τόσα άλλα κοντά σε αυτό. Η φρίκη παρούσα, δυστυχώς διαχρονική!

Μάκης Κωνσταντίνου (Κορωπί)

Το ’ουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μειονοτήτων (φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών κλπ) του ναζιστικού καθεστώτος. Εκεί έγιναν οι πρώτες εφαρμογές των θαλάμων αερίων για ομαδικές εξοντώσεις. Οι κρατούμενοι, είτε εκτελούνταν με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο, είτε χρησιμοποιούνταν σε φρικτά ιατρικά πειράματα, είτε χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό σε παρακείμενα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με μικρό φυσικά ποσοστό επιβίωσης, λόγω των εξαθλιωτικών συνθηκών. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης, η ομαδική εξόντωση των περίπου 6 εκατομμυρίων κρατουμένων χαρακτηρίστηκε γενοκτονία και οι υπέυθυνοι του στρατοπέδου-ανδρείκελα του καθεστώτος δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου.

Τελικά, το Ολοκαύτωμα ήταν ίσως το πιο γερό χτύπημα στην αξιοπρέπεια του πολιτισμένου ανθρώπινου γένους σε ολόκληρη την ιστορία. Για ποιό λόγο άραγε, παρ όλη την ανθρώπινη ευφυία και τα διδάγματα που πιστεύουμε πως έχουμε λάβει, βρισκόμαστε στο τέλμα ενός κόσμου γεμάτου βία και βαναυσότητα; Όπως τότε, έτσι και σήμερα, άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, από πολιτισμένες χώρες, όχι απλώς ανέχονται αλλά και συμμετέχουν στις σύγχρονες βαρβαρότητες, οι οποίες βεβαίως έχουν λάβει μια πιο σύγχρονη και τεχνολογικά άρτια μορφή. Τότε, οι ηγέτες του φασιστικού καθεστώτος, χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας, για να διεγείρουν το συναίσθημα.

Σήμερα, σε πολλές χώρες στο όνομα της θρησκείας, της πατρίδας αλλά κυρίως στη θέα του χρήματος, ξεσπούν πολεμικές συρράξεις, σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και καταγράφονται ειδεχθή εγκλήματα. Μπορεί αντίστοιχα στρατόπεδα να μην υπάρχουν, όμως η αντίληψη των ισχυρών του κόσμου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά. Το ιστορικό των φρικαλεοτήτων, των γενοκτονιών, των βασανιστηρίων, των εκτελεστικών αποσπασμάτων και των ατόμων που «βγαίνουν από τη μέση» σε διάφορες χώρες, από το 1945 κι έπειτα, αποτελεί απόδειξη του ότι η νοοτροπία που δικαιολογούσε την ύπαρξη στρατοπέδων εξόντωσης εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα.

Συνεπώς, αν ακόμα και 60 χρόνια μετά, το σκηνικό δεν έχει βελτιωθεί αρκετά, οι πιθανότητες και μαζί οι ελπίδες για μια εκ βάθρων αλλαγή από οποιονδήποτε φορέα και με οποιονδήποτε τρόπο, μειώνονται δραματικά. Όπως παρατηρεί ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ, «αυτό που μας διδάσκει η πείρα και η ιστορία είναι ότι τα έθνη και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ίδια την ιστορία ούτε ενήργησαν σύμφωνα με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν.»

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάδα)

Το σημερινό θέμα θα ήταν πολύ απλό αν ήταν πολυεδρικό. Αν ήταν ένα διαφανές πρίσμα, που θα σε άφηνε να το δείς από κάθε πλευρά. Δυστυχώς όμως αυτό, παρά τα 60 χρόνια που έχει γράψει ιστορία, εξακολουθεί να είναι μονοεδρικό και μονοδιάστατο. Κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια έχουμε την ευκαιρία μίας αναμνηστικής κινηματογραφικής δόσης και τώρα τελευταία, επειδή τα "εμβόλια" αυτά δεν πιάνουν εύκολα, έχουμε άλλου είδους συνταγές με «φάρμακα», που δοκιμάζονται ανάλογα με τις απο λαού εις λαόν διαμορφωμένες απόψεις επι του θέματος. Ή και με απόψεις, που τις προκαλούν άλλοι, για να δοκιμάσουν τα νέα αυτά «φάρμακα».

() Είναι δύσκολο για τον απλό παρατηρητή να αρχίσει, επειδή υπάρχει σύγχυση, την οποία έχει προκαλέσει, αφενός η εκ του Στέητ Ντηπάρτμεντ (και όχι από το Τελ Αβίβ) πρόσφατη απανταχούσα περι αντισημιτσιμού στην Ελλάδα (πιστό αντίγραφο της έκθεσης του ιδρύματος Wiesental, που έδωσε στο Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι), με την δικαιολογία ότι, εμείς οι Έλληνες καίμε κατά παμπάλαιο έθιμο τον Ιούδα μία φορά τον χρόνο και μετά την Ανάσταση και αφετέρου η αδράνεια των Αμερικανών στην εμφάνιση του τρίτου κατά σειράν διαδόχου του βρετανικού θρόνου Χάρρυ με στολή SS σε κάποιο πάρτυ μετεμφιεσμένων, που το φωτογράφισε Αγγλος δημοσιογράφος και το δημοσίευσαν και σχολίασαν πρωτοσέλιδα όλες οι εφημερίδες και όλα τα κανάλια του κόσμου.

Καταρχήν, αν πρόκειται για χαρακτηρισμό αδικήματος, το δικό μας, το οποίο διαπράττεται μία φορά τον χρόνο και δεν αναφέρεται στους Ιουδαίους, αλλά στον προδότη επι χρήμασι () Σκοπιμότης λοιπόν αλλά σε πλαίσιο τελείως άσχετο και τραβηγμένο από τα μαλλιά. Γιατί ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Αγγλία υπάρχει ή υποφώσκει, όπως επιχειρούν μερικοί να διαδώσουν, αντισημιτισμός.

Είναι βέβαια λογικό να υπάρχουν απόψεις, γνώμες και διαφωνίες με την πολιτική που ασκεί σήμερα το Ισραήλ στην γειτονιά του, για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, που καμία επιτροπή του ΟΗΕ, του Κογκρέσου κ.λ.π. δεν έκανε τον κόπο να ψάξει, για την συνεργασία και πώληση σύγχρονων όπλών στις Ινδίες χωρίς την σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και για όσα άλλα κατά καιρούς επιχειρεί. Είναι λογικό επίσης να μην συμφωνούμε στην Ελλάδα για ανακήρυξη της επετείου του Ολοκαυτώματος σε εθνική μας γιορτή, αφού δεν έχουμε κάνει ακόμα εθνική γιορτή την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ποντίων ή ακόμα και των Αρμενίων, φύλων πολυαριθμότερων του εβραϊκού, που συμποσούται σε 5.000 άτομα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα)

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αμπάς: Πρώτος σταθμός η Μόσχα

Τη Μόσχα επέλεξε για πρώτο του σταθμό ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου ηγέτη των Παλαιστινίων στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στα παλαιστινιακά εδάφη ’λαν Τζόνστον πιστεύει ότι ο κ. Αμπάς, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Ρωσία και γνωρίζει τη γλώσσα, θα τύχει θερμότατης υποδοχής από την ρωσική ηγεσία.

Σκοπός της επίσκεψής του είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς το Παλαιστινιακό, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που, ο ίδιος, έχει λάβει κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο κ. Αμπάς θα τονίσει το πόσο επιτακτική είναι η επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου καθώς επίσης και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ελπίζει ότι θα βρει κατανόηση από τους ξένους ηγέτες που με τη σειρά τους θα πιέσουν το Ισραήλ να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις καλής θέλησης.

«Ως εκ τούτου η Μόσχα είναι μια καλή αρχή», εκτιμά ο ανταποκριτής του ΒBC.

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες του επονομαζομένου κουαρτέτου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, που προωθούν το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικό χάρτη.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση της γρίπης των πουλερικών

Οι υγειονομικές αρχές του νοτίου Βιετνάμ επιβεβαίωσαν το θάνατο δεκάχρονου κοριτσιού από τη νόσο των πουλερικών το δωδέκατο θύμα της νόσου μέσα σ΄ ένα μήνα.

Ο διευθυντής του τοπικού ιατρικού κέντρου δήλωσε ότι η δεκάχρονη παρουσίασε συμπτώματα υψηλού πυρετού, βήχα και δύσπνοια μία εβδομάδα αφότου βοήθησε την οικογένεια της στο θάψιμο ψόφιων κοτόπουλων.

Η δεκάχρονη εισήχθη σε νοσοκομείο στις 20 Ιανουαρίου και βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και των ζωτικών της οργάνων επί αρκετές ημέρες.

Το Σάββατο, μια 13χρονη πέθανε πιθανότατα από τον ιό των πουλερικών μία ημέρα μετά την μητέρα της, την οποία είχε επίσης προσβάλλει.

Ο ιός της γρίπης που προέρχεται από τα πουλερικά εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1997.

Οι επιδημιολόγοι είχαν, τότε, προειδοποιήσει ότι τυχόν μετάλλαξή του θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, λόγω της ανθεκτικότητας και της αυξημένης θνησιμότας του συγκεκριμένου ιού.

Συνολικά στο Βιετνάμ 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των πουλερικών, στην Ταϊλάνδη 12 και σύμφωνα την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ο ιός έχει προσβάλλει ανθρώπους στη Βιρμανία, το Λάος και την Καμπότζη.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο τουρισμός επί τάπητος

Εκατοντάδες και πλέον αξιωματούχοι από 30 χώρες συναντώνται στην Ταϊλάνδη για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που απειλεί τον τουριστικό τομέα των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο τουριστικό θέρετρο Πουκέ της Ταϊλάνδης, όπου περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι φέρονται να έχουν μείνει άνεργοι εξαιτίας της κατάρρευσης του τουριστικού τομέα.

Λίγο πριν το σεισμικό κύμα οι Μαλδίβες, των οποίων η οικονομία επίσης εξαρτάται από τον τουρισμό, και η Σρι Λάνκα είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν σημαντικά έξοδο από την τουριστική κίνηση, η οποία σχεδόν πλέον έχει πάψει να υφίσταται.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Μπανγκόκ ανέφερε ότι πολλές κυβερνήσεις της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν διαγράψει την προοπτική συγκέντρωσης εσόδων από τον τουρισμό για τους επόμενους 12 μήνες.

Δηλώνουν, ωστόσο, αποφασισμένες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των τουριστικών τους θέρετρων.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Φόροι, αγροτικό κι ασφαλιστικό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έκρηξη" στην οικοδομή. Αυξημένη κατά 30% φέτος η κίνηση στην κτηματαγορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζεστό χρήμα για χιλιάδες μικρομεσαίους. Πώς θα επιδοτηθείτε, πόσα θα πάρετε.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Να καταργηθεί η μονιμότητα λένε οι Έλληνες. Δημοσκόπηση και για το Δημόσιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνωμότες βλέπει ο Χριστόδουλος. Σε σκοτεινά κέντρα και... χουντικούς αποδίδει την κρίση στην Εκκλησία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει στα αυθαίρετα. Τα πάνω κάτω στις εντάξεις με το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 4 καλώδια καμένα στη γέφυρα του Ρίο. Φταίει το άχρηστο υλικό που κατασκευάστηκε στην φτηνιάρικη Κορέα ή πρόκειται για σαμποτάζ με λέιζερ;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ελπίδα ζωής σε χιλιάδες καρκινοπαθείς. Θεαματικά αποτελέσματα από νέα εμβόλια κατά της επάρατης νόσου.

ΕΘΝΟΣ: Ελαφρύνσεις έταζε ο πρωθυπουργός, αλλά... Καταιγίδα νέων φόρων στα ακίνητα και σε 800.000 επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος προέβη σε γενναία κίνηση, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση της Ιεραρχίας, συγκαλείται την Πέμπτη η ΔΙΣ και... Ο Χριστόδουλος με το φραγγέλιο στο χέρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επί τάπητος το Ασφαλιστικό. Πρόσκληση σε εργαζομένους-εργοδότες από τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγουμε το διάλογο για την Παιδεία. Σε 7 κομβικές αλλαγές συμφωνούν Μαριέττα Γιαννάκου, Μαρία Δαμανάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έλαβον: Νεκροί: 37, Αποχή: 42%. Ιράκ: Οι εκλογές δίχασαν τη χώρα, ο Μπους πανηγυρίζει.

ΕΣΤΙΑ: Οι συντεχνίες ανθίστανται. Επιβάλλεται σύγκρουσις για το κοινωνικό συμφέρον.

ESPRESSO: Σοκ από τη δράση Ελλήνων σατανιστών. Έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και στις χώρες των Βαλκανίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 1,5 χρόνο ζωής μας κόβει η ρύπανση. Συγκλονιστικά στοιχεία για τον εφιάλτη της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΝΕΑ: Βαβέλ ΦΠΑ χτυπά τα ακίνητα. Ενώ καταγγέλλεται τεχνητή αύξηση τιμών.

TRAFFIC NEWS: Ο Νίκος Χατζηνικολάου απαντά στις φήμες και δηλώνει στην "t": Πρώτα θα μιλήσω με τον Κοντομηνά. Δεν φεύγω από τον ALPHA μέχρι να λήξει το συμβόλαιό μου.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Πού θα πάνε οι τιμές. Ποιες αλλαγές φέρνει στην αγορά η νέα φορολογία.

City Press: Ανοίγει το ασφαλιστικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το δημοσιονομικό έλλειμμα οδηγούν σε αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

METRO: Συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη: Τι θα πω στον Ερντογάν.

Αγορά ακινήτων

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "μεγάλες ανακατατάξεις στην κτηματαγορά έρχονται από την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής ΦΠΑ 8% για την αγορά πρώτης κατοικίας προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις στους αγοραστές από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η προαναγγελθείσα επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μοιάζει με σύγχρονη Βαβέλ. Γεμάτη αβεβαιότητες η εφαρμογή του νέου φόρου, αναστατώνει την αγορά ακινήτων, προκαλεί τεχνητή ζήτηση και ανυψώνει τις τιμές".

Ασφαλιστικό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "τη σύσταση επιτροπής τεχνοκρατών που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του ασφαλιστικού προτείνει ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν μελετά αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "νέα ώθηση στο ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού δίνει η κυβέρνηση. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης κκ Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος, με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες κάλεσαν τους κοινωνικούς εταίρους (εργαζομένους και εργοδότες) να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα εξετάσει Επιτροπή Τεχνοκρατών κοινής αποδοχής και στη συνέχεια θα λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και θα προωθηθούν στη Βουλή".

Η City Press γράφει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, προτείνουν αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και ζητούν επανεξέταση των παραμέτρων συνταξιοδότησης, από τις εισφορές ως τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης".

Αγροτικό

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό βαμβάκι πριν από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρίστης ποιότητος και περιζήτητο. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια κοινοτικής προστασίας για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, το ελληνικό βαμβάκι είναι πολύ χαμηλής ποιότητος. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταδεικνύει ότι επί τέταρτο του αιώνα δεν υπήρξε η σωστή κρατική πολιτική για την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Δεν φταίνε φυσικά γι' αυτό οι ίδιοι οι αγρότες, παρά μόνον δευτερογενώς".

Η Espresso αναφέρει ότι "κρίσιμη για το αγροτικό ζήτημα η εβδομάδα που ξεκινά. Οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού κυριαρχούν οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι είναι μάταιο να αναμένουν κάτι περισσότερο, ειδικά μετά την απάντηση του πρωθυπουργού ότι ο διάλογος διεξάγεται με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης".

Η Traffic News γράφει ότι "άλλο οι αντιδράσεις της ΔΑΚΕ και άλλο οι κινητοποιήσεις των αγροτών, δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με κανέναν και πολύ περισσότερο με τους αγρότες".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "αντιδράσεις κορυφαίων για επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης στο πεδίο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τάσεις πρόωρης φυγής, καθώς δύο υπουργοί εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία της Αθήνας. Σκηνικό επιστροφής του Σ. Τσιτουρίδη. Κλίμα ανασχηματισμού, πριν τον ανασχηματισμό".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τη σύντομη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και εκτιμούν ότι οι αγρότες του ΚΚΕ δεν θα ρισκάρουν να χρεωθούν μια κοινωνική αναστάτωση στη χώρα με τον αποκλεισμό των δρόμων".

Ιράκ- Εκλογές

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " την έναρξη εμφυλίου πολέμου φαίνεται να σηματοδοτούν οι αιματοβαμμένες εκλογές στο Ιράκ. Σιίτες και Κούρδοι προσήλθαν αποφασισμένοι στις κάλπες. Οι σουνίτες τις μποϋκοτάρισαν ακόμη και με επιθέσεις αυτοκτονίας, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει κλίμα φόβου. Σε πολλές σουνιτικές περιοχές δεν άνοιξαν καν τα εκλογικά τμήματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Έπαινοι στο Ιράκ για τις εκλογές

Η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει ημέρες

Τα εύσημα για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ απονέμουν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ τόνισαν ότι οι εκλογές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

«Σήμερα ο λαός του Ιράκ έδωσε το μήνυμα του, και όλος ο κόσμος ακροάζεται τη φωνή της ελευθερίας από την καρδιά της Μέσης Ανατολής. Οι Ιρακινοί σύσσωμοι με κίνδυνο της ζωή τους απέδειξαν την βαθιά προσήλωση τους στη Δημοκρατία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Λονδίνο, ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε τις εκλογές «συγκινητικές και ταπεινές».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να πάρουν οι Ιρακινοί το μέλλον της χώρας τους στα χέρια τους.

«Οι Ιρακινοί που προσήλθαν στις κάλπες είναι γενναίοι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ απεκάλεσε τις εκλογές «μεγάλη επιτυχία της διεθνούς κοινότητας» και εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποδεικνύει τη θέληση των Ιρακινών να ορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους.

Αποτελέσματα

σε δύο εβδομάδες

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και ότι τώρα απομένει το έργο της καταμέτρησης των ψήφων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται σε έξι ημέρες, ενώ τα επίσημα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι εκλογές σφραγίστηκαν από τη μεγάλη αποχή των Αράβων σουνιτών και στιγματίστηκαν από τις επιθέσεις σε δεκάδες εκλογικά τμήματα της χώρας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους.

Οκτώ εκατομμύρια ψήφοι

Ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων, Αγιατολάχ αλί Σιστάνι ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και εξέφρασε τη λύπη του για τη δική του αδυναμία να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα καθώς είναι ιρανικής καταγωγής.

Αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής του Ιράκ δήλωσαν έως και οκτώ εκατομμύρια Ιρακινοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα δηλαδή το περίπου 60% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Δεκάδες χιλιάδες απόδημοι Ιρακινοί σε 14 χώρες έριξαν επίσης την ψήφο τους. Η εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό διεξήχθη ομάλα με μεμονωμένες ταραχές στο Λονδίνο.

Η επομένη

των εκλογών

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις χθεσινές εκλογές θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή αφού θα κληθεί να συντάξει το σύνταγμα της χώρας το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο.

Μετά απ΄ αυτό θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές για κυβέρνηση τετραετίας τον Δεκέμβριο.

Ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους των Αμερικανών είναι η απουσία των Αράβων Σουνιτών από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόσκληση προς την σουνητική ηγεσία να συμμετάσχει στην Συντακτική Συνέλευση το όργανο δηλαδή που θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα.

Κι αυτό επειδή, βάσει του πρώτου συντάγματος που είχε επιβάλει ο τότε Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, οι σουνίτες έχουν τη δυνατότητα, αν το θελήσουν, να μπλοκάρουν το δημοψήφισμα.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη ημέρα συμπλοκών στο Κουβέιτ

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ

Πληροφορίες από το Κουβέιτ αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας συνεπλάκησαν με φερόμενα ως μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την επιδρομή των αστυνομικών σε σπίτι που πιστεύεται ότι κρύβονταν μέλη της οργάνωσης σε νότια συνοικία στην Πόλη του Κουβέιτ.

Χθες, ένας αστυνομικός και ένας μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Σαλμίγια της πρωτεύουσας του Κουβέιτ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλων κρατών εξέδωσαν προειδοποιήσεις το Σάββατο για το ενδεχόμενο επιθέσεων.

Στην περιοχή Σαλμίγια διαμένουν πολλοί αλλοδαποί.

Το τελευταίο διάστημα στο Κουβέιτ έχουν σημειωθεί αρκετά επεισόδια με μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων για τους οποίους οι αξιωματούχοι του Εμιράτου λένε ότι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 02:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές

Η επομένη των εκλογών στο Ιράκ, απασχολεί το βρετανικό τύπο.

Σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη, ο Ρόμπερτ Φίσκ της «Ιντιπέντεντ» (Independent) τονίζει:

«Τη στιγμή που οι Σιίτες προσήλθαν σύσσωμοι στις κάλπες, οι Σουνίτες παρέμειναν σιωπηλοί, κάνοντας με την αποχή τους την όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές παράνομη».

Στη συνέχεια ο Φίσκ αναρωτιέται ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση Μπλέρ αρνείται να ανακοινώσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση του βρετανικού πολεμικό αεροσκάφους C-130.

«Είναι τρεις οι νεκροί, πέντε ή πολύ περισσότεροι; Και ήταν μόνο βρετανοί η και αμερικανοί; Μήπως περιμένουν ότι μέσα στο κλίμα ευφορίας που δημιουργεί η «επιτυχία» του εγχειρήματος των εκλογών θα περάσει, σχετικά, απαρατήρητο το γεγονός;» αναρωτιέται ο γνωστός δημοσιογράφος.

Σε άλλο άρθρο της η Ιντιπέντεντ επικαλείται πηγές του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης που εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί από την πτώση του C-130, βόρεια της Βαγδάτης, μπορεί να φθάσουν τους 20. Ο Κρις Γέιτς εκδότης της επιθεώρησης «Αεροναυτική» του ινστιτούτου Janes, υποστηρίζει ότι μόνο εδάφους-αέρος πύραυλος μπορεί να προκαλέσει την πτώση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους όπως το C-130.

Αναφερόμενοι στην επόμενη ημέρα οι Τάιμς (The Times) επισημαίνουν:

«Οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση των Σουνιτών σε όλους τους θεσμούς και επίπεδα διακυβέρνησης.

Με τίτλο «Η αληθινή μάχη για το Ιράκ τώρα ξεκινά» οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εκπονήσει το Σύνταγμα του Ιράκ το οποίο θα πρέπει να εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη χώρα. Να διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων καθώς και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Σε περίπτωση αποτυχίας να εξασφαλισθούν αυτές οι βασικές προυποθέσεις το Ιράκ θα περιέλθει σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.

Για το ίδιο θέμα, ο Τζόναθαν Στιλ της Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει:

«Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές το κομβικό σημείο- πέρα από το αντάρτικο και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων- θα είναι η σύνταξη του πρώτη δημοκρατικού Συντάγματος στην ιστορία αυτής της χώρας. Από τις κατευθύνσεις του Συντάγματος θα εξαρτηθεί το μέλλον του Ιράκ. Θα προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση της εκτελεστικής εξουσίας από το πολιτικό Ισλάμ ; Θα εγγυάται την εξίσωση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ; Θα διατηρήσει το ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας όπως διατυπώθηκε στο προσωρινό σχέδιο συντάγματος της Αμερικανικής διοίκησης ; Αν δε το κάνει οδηγεί σίγουρα τη χώρα σε διαμελισμό, αναφέρει ο Τζόναθαν Στιλ στη Γκάρντιαν

Αναφερόμενη στην πτώση του βρετανικού C-130 υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι τώρα, συνθήκες, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει:

Αν η πτώση του Χέρκουλις οφείλεται σε επίθεση ανταρτών θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλους αυτούς που αντιτίθενται στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ και ένα σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση Μπλέρ.

Πάντως η ίδια εφημερίδα δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την βαρύνουσα σημασία των εκλογών:

« Μετά από δεκαετίες καταπίεσης από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από τρεις καταστροφικούς πολέμους, δύο χρόνια κατοχής, χάους και βίας, οι Ιρακινοί μετέτρεψαν την εκλογική διαδικασία σε Γιορτή Δημοκρατίας».


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Οι εκλογές των «γενναίων»

Οι πρώτες «ελεύθερες» εκλογές στο Ιράκ εδώ και 50 χρόνια κέρδισαν την πρώτη θέση σ όλα τα πρωτοσέλιδα και άρθρα γνώμης των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Θα έπρεπε να πανηγυρίσουμε για αυτές τις εκλογές;», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) και απαντάει: «ναι, ανεπιφύλακτα».

Και εξηγεί: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιράκ ποτέ άλλοτε δεν είχε γνωρίσει ελεύθερες εκλογές, ακόμα και στα χρόνια της μοναρχίας. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Κατά πόσο άραγε το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη σε καθεστώς στρατιωτικής κατοχής και υπό την πίεση της τρομοκρατίας αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα στο Ιράκ; Πόσο αντιπροσωπευτικό θα είναι το αποτέλεσμα;».

«Φάνταζε σαν ένα αδύνατο στοίχημα», γράφει η βελγική «Ντε Στάνταρντ» (De Standaard) για τις εκλογές στο Ιράκ και επισημαίνει, «ωστόσο, η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα».

«Οι Ιρακινοί προσήλθαν στις κάλπες διότι η ελευθερία είναι η επιθυμία όλων των ανθρώπων, και όχι μόνο των Δυτικών», υποστηρίζει η εφημερίδα του Βελγίου και προσθέτει, «οι Ιρακινοί προσήλθαν στις κάλπες, διότι επιτέλους αισθάνονται πολίτες με ελεύθερη γνώμη».

Πίσω στη Γαλλία η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) χαρακτηρίζει τις εκλογές νίκη «των καμικάζι της δημοκρατίας επί των καμικάζι της τρομοκρατίας» αλλά διευκρινίζει ότι η διαδικασία δεν ήταν εντελώς δίκαια ούτε το αποτέλεσμα αναμένεται τελείως αξιόπιστο.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) αναφέρει ότι οι 10.000 διεθνείς παρατηρητές κατήγγειλαν «ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις εκλογικής νοθείας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων δικαίωσε την πολιτική των ΗΠΑ για διεξαγωγή των εκλογών ακόμα και μέσα σε κλίμα βίας», καταλήγει η «Λε Φιγκαρό».

Κίνδυνος εμφυλίου

Η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (Nouvel Observateur) δίνει τη διάσταση του εμφυλίου πολέμου. «Η αναμενόμενη νίκη των σιιτών μουσουλμάνων ενδέχεται να ξαναζωντανέψει το φάντασμα του εμφυλίου πολέμου με τους σουνίτες μουσουλμάνους», διαβάζουμε στη γαλλική εφημερίδα, η οποία βλέπει μόνο μία διέξοδο: «αν οι δύο κοινότητες ενώσουν τις δυνάμεις τους σ΄ ένα κοινό σκοπό: να διώξουν τους Αμερικανούς από τη χώρα τους».

Η ελβετική «Λε Τεμ» (Le Temps) υποστηρίζει ότι οι εκλογές δεν ήταν η λύση στα προβλήματα του Ιράκ αλλά αναγνωρίζει ότι η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή.

«Η δημοκρατία που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Ιράκ δεν αξίζει να λέγεται δημοκρατία, αλλά θα έχει την ομόφωνη αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», γράφει η «Λε Τεμ».

Στην Ισπανία, η εφημερίδα «Ελ Περιόδικο» (El Periodico) της Βαρκελώνης χαιρετίζει το γεγονός ότι οι εκλογές ήταν εν πολλοίς ελεύθερες και ότι δε στιγματίστηκαν από τις απειλές των παραστρατιωτικών για αιματοχυσία.

«Η ηγεσία των σουνιτών, η οποία ζήτησε το μποϊκοτάζ των εκλογών, τώρα είναι αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: να συμμετάσχει στη συνταγματική διαδικασία ή να κλιμακώσει τη βία και την εμφύλια θρησκευτική διαμάχη», επισημαίνει η «Ελ Περιόδικο».

«Οι Ιρακινοί κατάφεραν να νικήσουν τους φόβους τους αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες απειλές», προειδοποιεί η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» (El Mundo).

«Δεδομένης της βίας και της αστάθειας», γράφει η εφημερίδα, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το κίνδυνο της επιβολής στο Ιράκ ενός ισλαμικού καθεστώτος στα πρότυπα του Ιράν ή την αναζωογόνηση του κουρδικού αυτονομισμού που μπορεί να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις με την Τουρκία».

«Απαράμιλλο θάρρος»

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung) εκθειάζει τους Ιρακινούς για τη γενναιότητα τους.

«Το απαράμιλλο θάρρος των ψηφοφόρων και η μαζική προσέλευση στις κάλπες καταδεικνύουν πάνω από όλα την απόρριψη των τρομοκρατών», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει, «οι Ιρακινοί θέλουν, όμως, να ανταμειφθούν για αυτή τους τη γενναιότητα με περισσότερη ασφάλεια και θέσεις εργασίας».

Εν αντιθέσει, η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau) υποστηρίζει ότι οι εκλογές στο Ιράκ δεν ήταν δίκαιες, ούτε ελεύθερες, ούτε δημοκρατικές και ότι η μόνη επιτυχία ήταν ότι απλά διεξήχθησαν.

«Δεν ήταν ελεύθερες διότι διεξήχθησαν σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης υπό την απειλή της βίας. Δεν ήταν δίκαιες, διότι οι κατοχικές δυνάμεις επέλεξαν τους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν το μονοπώλιο στην τηλεόραση και δεν ήταν δημοκρατικές διότι τα ονόματα των περισσοτέρων υποψηφίων έγιναν γνωστά στους ψηφοφόρους την τελευταία στιγμή», τονίζει η «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου».

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» την προσέλευση στις κάλπες, ωστόσο, σημειώνει ότι η ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους ήταν σιίτες μουσουλμάνοι και Κούρδοι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.