Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-02-05
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 23:24 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ριβάλντο με πλασέ πέτυχε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου Παρότι έπαιζε με 10 παίχτες από το 22ο λεπτό λόγω αποβολής του Πάντου, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πανιώνιο με 2-0 και διατηρεί τώρα διαφορά έξι βαθμών από την ΑΕκ και 7 από τον τρίτο Παναθηναϊκό. Το πρώτο γκολ των ερυθρολεύκων πέτυχε στο 50ο λεπτό ο Ριβάλντο και ο Παντελής Καφές διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού στο 64΄. Με δύο κίτρινες κάρτες αποβλήθηκε ο Τάσος Πάντος, ενώ με 10 παίκτες έπαιζε από το 66΄και ο Πανιώνιος λόγω αποβολής του Σπυρόπουλου. Οι συνθέσεις: Πανιώνιος: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Μάκος, Ντομορό (58' Ζίμονιτς), Σπυρόπουλος, Γαλανόπουλος, Τζιόλης (70' Τσιώλης), Κιάσσος (46' Καϊσί), Γουνδουλάκης, Μπρέσκα, Ναλιτζής. Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Γεωργάτος, Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Καστίγιο (38' Σούρερ), Καφές (91' Ταραλίδης), Οκκάς (87' Μάριτς), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς. Στους «οκτώ» η Ξάνθη Τη Λάρισα θα αντιμετωπίσει η Ξάνθη στον επόμενο γύρο των αγώνων για το Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα της Θράκης πέρασε στους «οκτώ» μετά την ισοπαλία που απέσπασε στο Αιγάλεω (0-0), καθώς είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι στην Ξάνθη με 1-0. Οι συνθέσεις: Αιγάλεω: Σιντιμπέ, Αμπονσά, Χρήστου, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Μπάρκογλου, Αγγος (65΄ Μακρής), Αγρίτης, Τσάτσος, Φωτάκης, Μανουσάκης (46΄ Νικολόπουλος). Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Πρίττας, Αντζας, Σίκοφ, Παπαδημητρίου, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο (80΄ Καζάκης), Κάραμπας (37΄ Μελισσάς), Μαχράτζε, Μπαϊκαρά (90΄ Κούρακ).
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 22:41 (Ώρα Λονδίνου) Ο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα είχε ανέλθει στην εξουσία με πραξικόπημα το 1967 Τον θάνατο του προέδρου του Τόγκο, την ώρα που μεταφέρονταν για θεραπεία στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κόφι Σάμα, κάνοντας λόγο για «εθνική τραγωδία». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έκλεισαν τα σύνορα της χώρας και ότι τέθηκαν σε υψίστη ετοιμότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ζακαρί Νάντγια, είπε μέσω της κρατικής ραδιοφωνίας ότι τον αποθανόντα πρόεδρο θα διαδεχθεί ο γιος του, Φαουρέ Εγιαντέμα. Ο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα βρισκόταν επί 38 χρόνια στην εξουσία, την οποία κατέκτησε με πραξικόπημα το 1967, καταργώντας στη συνέχεια τα πολιτικά κόμματα, τα οποία νομιμοποίησε ξανά το 1991, μετά από λαϊκή πίεση. Η διακυβέρνησή του συνοδεύτηκε από επανειλημμένες κατηγορίες για παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών και για εκλογική νοθεία. Το 1993 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη βοήθεια που χορηγούσε στη φτωχή χώρα της Αφρικής, εξ αιτίας παρατυπιών σε εκλογές. Έρευνα που έγινε μετά από τις εκλογές του 1998 από τα Ηνωμένα Έθνη και την Οργάνωση Αφρικανικής Ενότητας, έδειξε ότι υπήρξε συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 21:28 (Ώρα Λονδίνου) Ελεύθεροι οι τρεις Παλαιστίνιοι Για την επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών θεωρείται υπέυθυνο το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση την Πέμπτη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και σκοτώθηκε ένα μέλος της. Εκπρόσωπος της οργάνωσης είχε κατηγορήσει προηγουμένως την Παλαιστινιακή Αρχή ότι ενδίδει στις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, κάνοντας λόγο για «πολιτικές συλλήψεις, που υπονομεύουν την εθνική ενότητα». Πριν τις συλλήψεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε χαρακτηρίσει αναποτελεσματικά τα μέτρα της Παλαιστινιακής Αρχής εναντίον των μαχητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η παλαιστινιακή ηγεσία πιέζει το Ισραήλ να επισπεύσει την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων, ενόψει της συνάντησης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν την ερχόμενη Τρίτη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η οποία στοχεύσει στη συμφωνία για εκεχειρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την απελευθέρωση 900 από τους 8.000 φυλακισμένους Παλαιστίνιους. Οι 500 πρώτοι προβλέπεται να αποφυλακιστούν μετά τη συνάντηση του Σαρμ ελ Σέιχ.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 21:12 (Ώρα Λονδίνου) Oι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα συνεχισθούν «με την ίδια ωριμότητα και στον ίδιο θετικό δρόμο», είπε ο κ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με την Κοντολίζα Ράις Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ανακοινώνοντας τα θέματα που συζήτησε με την κ. Ράις, η οποία έφθασε στην τουρκική πρωτεύουσα προερχόμενη από τη Βαρσοβία και αφού προηγουμένως είχε επισκεφτεί το Λονδίνο και το Βερολίνο. «Σε ότι αφορά τη στρατηγική μας συνεργασία, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα θετικό και ώριμο σημείο και θα συνεχισθούν με την ίδια ωριμότητα και στον ίδιο θετικό δρόμο», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι στην 45λεπτη συνάντηση Ερντογάν-Ράις , ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις τουρκικές ανησυχίες σε σχέση με την πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ. Η Άγκυρα διακρίνει τον κίνδυνο ανακήρυξης κουρδικού κράτους, εάν οι Κούρδοι αποκτήσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας για την πετρελαϊκή βιομηχανία πόλης. Η κ. Ράις έχει το βράδυ του Σαββάτου συνάντηση στην Άγκυρα με τον ρώσο ομόλογό της, Σεργέι Λαβρόφ, υπό τη σκιά των δηλώσεών της πορηγουμένως περρί αναγκαιότητας ενίσχυσης της δημοκρατίας στη Ρωσία. Την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέντ Νεσντέτ Σεζέρ και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις για το 35ωρο στη Γαλλία 35ωρο είχε θεσπισθεί από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000 Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των σχεδίων της κυβέρνηση Ραφαρέν έγινε στο Παρίσι, ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους οργανωτές στη διαδήλωση του Παρισιού πήραν μέρος 90.000 άνθρωποι, ενώ στην Τουλούζη η αστυνομία έκανε λόγο για 12.000 διαδηλωτές. Στις κινητοποιήσεις κάλεσαν τα συνδικάτα που είχαν πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση κεντροδεξιά κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης του 35ωρου με την αύξηση του κόστους εργασίας και την υψηλή ανεργία. Εάν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια, η εβδομαδιαία εργασία μπορεί να αυξηθεί μέχρι τις 48 ώρες, που είναι το ανώτατο όριο σύμφωνα με την ΕΕ. Την Τρίτη το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το 35ωρο είχε θεσπισθεί από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου) και μετά τις εκλογές συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών εναντίον των ιρακινών σω΄μάτων ασφαλείας Σε βίντεο στο ίντερνετ της οργάνωσης Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα εμφανίζονται μασκοφόροι να πυροβολούν τους εθνοφρουρούς, οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους τους, μετά από ενέδρα που τους είχαν στήσει άγνωστοι στην περασμένη Πέμπτη. Άλλοι επτά εθνοφρουροί σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά, ενώ δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Μπαϊγί. Στη Βαγδάτη δολοφονήθηκε από αγνώστους ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Δημοσίευμα σε ιστοσελίδα αναφέρει ότι την ευθύνη για την απαγωγή της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Τζουλιάνα Σκρένα, αναλαμβάνει η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η ιταλική κυβέρνηση όμως υποδιεκνύει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του μηνύματος. Στο Ιράκ έχουν σημειωθεί περισσότερες από 190 απαγωγές αλλοδαπών, 13 εκ των οποίων παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων τους.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου) Παλαιστίνιοι συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους Για την επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών θεωρείται υπέυθυνο το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις μελών οργανώσεων που φέρονται να συνδέονται με επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον τελευταίο μήνα. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση την Πέμπτη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και σκοτώθηκε ένα μέλος της. Εκπρόσωπος της οργάνωσης κατηγόρησε την παλαιστινιακή αρχή ότι ενδίδει στις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, κάνοντας λόγο για «πολιτικές συλλήψεις, που υπονομεύουν την εθνική ενότητα». Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η παλαιστινιακή ηγεσία πιέζει το Ισραήλ να επισπεύσει την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων, ενόψει της συνάντησης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν την ερχόμενη Τρίτη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την απελευθέρωση 900 από τους 8.000 φυλακισμένους Παλαιστίνιους. Οι πρώτοι 500 προβλέπεται να αποφυλακιστούν μετά τη συνάντηση κορυφής.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου) Αντιτρομοκρατική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία Έλεγχος από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ριάντ Ανοίγοντας διεθνή διάσκεψη ειδικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο Ριάντ, ο πρίγκιπας Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκλείψει αν πρώτα δεν καταπολεμηθούν τρεις άλλοι τομείς του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος: η διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην τετραήμερη διάσκεψη του Ριάντ συμμετέχουν ειδικοί από περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Αμερικανός σύμβουλος εσωτερικής ασφαλείας και ειδικοί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιντερπόλ. Δε συμμετέχουν, ωστόσο, αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουβέιτ συνέλαβαν τρεις Ιορδανούς και δύο Σαουδάραβες υπόπτους για τρομοκρατική δράση. Θανατική ποινή στην Υεμένη Δικαστήριο της Υεμένης στο μεταξύ καταδίκασε σε θάνατο τον Φαουάζ αλ Ραμπέι, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο Λίμπουργκ, ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, το 2002. Σε θάνατο καταδικάστηκε και άλλος ένας εκ των 14 συνεργών του, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Αρχικά, ο Αλ Ραμπέι και οι συγκατηγορούμενοί είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο είχε προκαλέσει το θάνατο εν ενός Βούλγαρου ναυτικού και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 17:07 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία της G7 για παραγραφή χρεών Δραστική αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Οι αποφάσεις για την παραγραφή των χρεών θα λαμβάνεται μετά από εξέταση της κάθε μιας περίπτωσης ξεχωριστά, τονίζεται στο τελικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Λονδίνο. Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται ότι θα εξεταστούν στο πλαίσιο προγράμματος εργασίας οι βρετανικές και άλλες προτάσεις για τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την ανακούφιση των χωρών της Αφρικής. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, είχε επιδιώξει να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πρότασή του για την παραγραφή περισσότερων χρεών των αφρικανικών χωρών, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ευνοϊκότερες εμπορικές συμφωνίες και ρυθμίσεις, πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ομίλου, τον προσεχή Ιούλιο. Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, Τζον Τέιλορ, δήλωσε ότι τα βρετανικά σχέδια δε συμπίπτουν με την αμερικανική οικονομική πολιτική. Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονταν επίσης τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στα οποία αποδίδεται η χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου. Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εργασιών, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κάλεσε τις πλούσιες χώρες να διαγράψουν άμεσα όλα τα χρέη των αφρικανικών κρατών και να διπλασιάζουν την οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κάθε χρόνο μέχρι το 2015.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου) Tο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της κ. Ράις στη Βαρσοβία Η κ. Ράις μετέβη στη Βαρσοβία από το Βερολίνο, όπου από κοινού με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασαν την επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας στο παρελθόν -όπως είπαν- τις εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ιράκ. Στη Βαρσοβία η κ. Ράις, που συναντήθηκε με τον ομόλογό της, Άνταμ Ρότφελντ, ο οποίος ανέλαβε επίσης προσφάτως καθήκοντα, και τον πρωθυπουργό, Μάρεκ Μπέλκα, ευχαρίστησε για την υποστήριξή της την Πολωνία, που διατηρεί δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και είπε πως εκτός από το Ιράκ συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία μετά τις εκλογές. Αναφερόμενη στη Ρωσία η Αμερικανίδα υπουργός είπε ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών, εάν θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Δύση. Είναι πολύ σημαντικό να καταστήσει σαφές η Ρωσία ότι προτίθεται να ενισχύσει τους νόμους, την ανεξαρτισία της δικαιοσύνης και φυσικά να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου, είπε η κ. Ράις Επόμενος σταθμός της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών είναι η Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Ρώσο ομόλογό της, Σεργέι Λαβρόφ. Θα επισκεφθεί επίσης την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και το Παρίσι.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου) Tο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της κ. Ράις στη Βαρσοβία Η κ. Ράις μετέβη στη Βαρσοβία από το Βερολίνο, όπου από κοινού με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασαν την επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας στο παρελθόν -όπως είπαν- τις εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ιράκ. Στη Βαρσοβία η κ. Ράις, που συναντήθηκε με τον ομόλογό της, Άνταμ Ρότφελντ, ο οποίος ανέλαβε επίσης προσφάτως καθήκοντα, και τον πρωθυπουργό, Μάρεκ Μπέλκα, ευχαρίστησε για την υποστήριξή της την Πολωνία, που διατηρεί δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και είπε πως εκτός από το Ιράκ συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία μετά τις εκλογές. Αναφερόμενη στη Ρωσία η Αμερικανίδα υπουργός είπε ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών, εάν θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Δύση. Επόμενος σταθμός της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών είναι η Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Ρώσο ομόλογό της, Σεργέι Λαβρόφ. Θα επισκεφθεί επίσης την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και το Παρίσι.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου) Διαχωρισμός Εκκλησίας κράτους η λύση Η πάγια θέση του Συνασπισμού για χωρισμό εκκλησίας και κράτους δικαιώνεται δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στα κρούσματα διαφθοράς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Εκκλησία και κράτος, δικαστικοί και μητροπολίτες, πολιτικοί και ιεράρχες, έχουν αναδειχθεί σε συγκοινωνούντα δοχεία-αναφέρετε στην δήλωση του κ. Αλαβάνου- όπου κινούνται ελεύθερα όλα τα παθολογικά φαινόμενα της σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής που υπονομεύουν ακόμα περισσότερο όλο το χώρο αξιών που αναζητάει η κοινωνία μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε όλα τα κόμματα , «να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να αφήσουν πέρα τους ασπασμούς με τον αρχιεπίσκοπο και με ιεράρχες που γίνονται για λόγους διασφάλισης εκλογικής πελατείας». Επίσης ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «τα ΜΜΕ μπορούν να ασκήσουν έναν κριτικό ρόλο, να αποκαλύψουν πράγματα που κρύβονται, να φωτίσουν σκοτεινές πλευρές του δημόσιου βίου. »Άλλο αυτό όμως και άλλο τα σήριαλ με τους ρασοφόρους τα οποία βλέπουμε «και κατέληξε λέγοντας ότι "αν ερχόταν ένας ξένος επισκέπτης στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει σε ποια χώρα έρχεται και άνοιγε την τηλεόραση, θα νόμιζε ότι βρίσκεται στο Ιράν ή σε ένα άλλο θεοκρατικό καθεστώς».
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 12:05 (Ώρα Λονδίνου) Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και «ροζ» σκανδάλων Οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθημερινά εντείνουν την κρίση στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ νέα στοιχεία εμφανίζουν ιεράρχες να εμπλέκονται και σε «ροζ» ιστορίες. Οι βολές, αγγίζουν πλέον και τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, προς τον οποίο εντείνονται οι πιέσεις για δραστικότερα μέτρα που θα οδηγήσουν στην κάθαρση στους κόλπους της Ιεραρχίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έθεσε σε εξάμηνη αργία τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, για ολιγωρία στην περίπτωση του πρωταγωνιστή των παραδικαστικών κυκλωμάτων, αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Σημαντικό ρόλο για το «επιτίμιο» της Συνόδου, έπαιξε και η εκ μέρους του παραδοχή ότι συνομιλούσε με δικηγόρο για τη σύνθεση του δικαστηρίου σε υποθέσεις που τον αφορούσαν. Ωστόσο, νέες διαστάσεις στην όλη υπόθεση, προσδίδει η αποκάλυψη επιστολής του κ. Χριστόδουλου, όταν ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, με την οποία ζητούσε την αποφυλάκιση νεαρού, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Η ώρα των ροζ σκανδάλων Σε εκπομπή στο τηλεοπτικό σταθμό «EXTRA 3» παρουσιάσθηκε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία με ροζ περιεχόμενο μεταξύ δύο ιερωμένων. Ένας εκ των συνομιλητών φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Όσα ακούγονται, αποδίδονται από άγνωστο που παγίδευσε τη τηλεφωνική γραμμή, στον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα και σε έναν νεαρό ιερωμένο που δέχεται το τηλεφώνημα σε γραφείο στο Πεντάγωνο. Σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο ο ηλικιωμένος άντρας που φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Αττικής, προσπαθεί να πείσει το νεαρό ιερωμένο να τον επισκεφθεί για να συνευρεθούν ερωτικά, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν και αναζητούν ημερομηνία για να κανονίσουν τη συνάντηση. Στον Μητροπολίτη αποδίδονται φράσεις στις οποίες συμβουλεύει το νεαρό ιερωμένο να φροντίζει τον εαυτό του, καθώς όπως φέρεται να λέει, είναι δύσκολο να τελέσουν τη σεξουαλική πράξη αν ο νεαρός έχει πάρει κιλά. Ο θεολόγος Νίκος Σωτηρόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τα ηγετικά κλιμάκια της Εκκλησίας, επιβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα» ότι κάποιοι ιεράρχες προσφωνούν ο ένας τον άλλο με γυναικεία ονόματα. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει καταγγελία για ροζ σκάνδαλα. Η πρώτη υπόθεση που θα απασχολούσε την επιτροπή ήταν οι καταγγελίες εις βάρος του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Ο καθηγητής θεολογίας Γεώργιος Γαλίτης ήταν μέλος αυτής της επιτροπής, αλλά όπως λέει ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου) Προβλήματα στον Έβρο από τις χιονοπτώσεις Σε «λευκό κλοιό» εξακολουθούν να βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, λόγω του πυκνού χιονιού που εξακολουθεί να πέφτει σε αρκετά σημεία. Για ακόμη τέσσερις ημέρες θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ στη Βόρειο Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από το μηδέν. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο της Αττικής. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στους δρόμους από Μαλακάσα για Άγιο Μερκούριο, για Μαρκόπουλο Ωρωπού και για Σκάλα Ωρωπού και από Καπανδρίτι για Βαρνάβα, Κάλαμο και Αμφιάρειο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν αποκλεισμένα πέντε χωριά στο νομό Ιωαννίνων, δύο στο νομό Ευρυτανίας, τέσσερα στο νομό Ηλείας, έντεκα στην Ορεστιάδα και όλη η περιοχή του βόρειου Έβρου. Για τέταρτη μέρα και χωρίς συγκοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα βρισκόταν το νησί της Σαμοθράκης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στο νομό Έβρου, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μέχρι το πρωί του Σαββάτου ήταν κλειστή η Εγνατία Οδός από το κόμβο Μάκρης έως τους Κήπους καθώς και το οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν επίσης σε όλο σχεδόν το ορεινό δίκτυο της χώρας.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου) Ο Νέλσον Μαντέλα ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών του G7 να στρέψουν το βλέμμα στην Αφρική Οι υπουργοί Οικονομικών του ομίλου των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7) ολοκληρώνουν τη διήμερη σύνοδό τους στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο, όπως φαίνεται, να καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, προσπάθησε να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πρότασή του για ακύρωση περισσότερων χρεών των αφρικανικών χωρών, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ευνοϊκότερες εμπορικές συμφωνίες και ρυθμίσεις. Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, Τζον Τέιλορ, δήλωσε ότι τα βρετανικά σχέδια δε συμπίπτουν με την αμερικανική οικονομική πολιτική. Ο κ. Μπράουν επιδιώκει να καταλήξει σε μια σχετική συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του G7 πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ομίλου, τον προσεχή Ιούλιο. Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται επίσης τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία πιέζουν την αξία του δολαρίου, καθιστώντας πιο ακριβές τις εξαγωγές προς τη χώρα. Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εργασιών, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κάλεσε τις πλούσιες χώρες να διαγράψουν άμεσα όλα τα χρέη των αφρικανικών κρατών και να διπλασιάζουν την οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κάθε χρόνο μέχρι το 2015.
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου) Η φωτογραφία της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, απαθανατισμένη ως επί το πλείστον με κάποιον αυστηρό μορφασμό φιλοξενείται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου του Σαββάτου. Η Ιντιπέντεντ (The Independent) συνοδεύει τη φωτογραφία με έναν εξαιρετικά χαρακτηριστικό των εκτιμήσεων της εφημερίδας τίτλο: «Στόχος Ιράν», με το τελικό ν να αντικαθιστά το σβησμένο κ του Ιράκ. Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, η κα. Ράις μίλησε τη γλώσσα της διπλωματίας όσον αφορά τις προθέσεις της Ουάσινγκτον για το Ιράν. «Η γλώσσα αυτή, όμως, έχει ανησυχητική ηχώ», σημειώνει η εφημερίδα. Εκατέρωθεν της πρωτοσέλιδης φωτογραφίας, η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δύο δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις. Ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, η επικεφαλής πλέον της αμερικανικής διπλωματίας δήλωνε τον Οκτώβριο του 2002 ερωτώμενη για το Ιράκ: «Θα αναζητήσουμε μια ειρηνική λύση, που πιστεύουμε ότι είναι δυνατή». Κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο χθες, η κα. Ράις όταν ρωτήθηκε για το Ιράν έδωσε όπως επισημαίνει η Ιντιπέντεντ- μια παρόμοια απάντηση: «Το ζήτημα μιας στρατιωτικής επίθεσης πολύ απλά δε βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή. Διαθέτουμε διπλωματικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αν και αρνήθηκε να προφέρει τις λέξεις «αλλαγή καθεστώτος», αν και δεν παρασύρθηκε σε αναφορές σε μελλοντικές στρατιωτικές περιπέτειες, η Κοντολίζα Ράις τόνισε την Παρασκευή στο Λονδίνο ότι «η συμπεριφορά του Ιράν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δε συνάδει με την κατεύθυνση και τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας». Στη φωτογραφία της Κοντολίζα Ράις που δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της η Γκάρντιαν (The Guardian) βρίσκεται και ο Βρετανός ομόλογός της, Τζακ Στρο. Η εφημερίδα σημειώνει την αναφορά της Αμερικανής υπουργού Eξωτερικών «στην καλύτερη φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ» Βρετανία, αλλά και το εκ διαμέτρου αντίθετο πνεύμα που επικράτησε στις δηλώσεις των δύο ομολόγων αναφορικά με το Ιράν. «Στην έμφαση που έδωσε ο Τζακ Στρο στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η κα. Ράις αντιπαρέθεσε μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση», σχολιάζει η εφημερίδα. Στο ρεπορτάζ της σχετικά με την περιοδεία της Κοντολίζα Ράις, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σχολιάζει ότι η «η κομψή νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έπαιξε σε Βρετανία και Γερμανία το ρόλο τόσο του γερακιού όσο και της περιστεράς». Στο κύριο άρθρο της, εξάλλου, η εφημερίδα εκτιμά ότι η κα. Ράις «επαναφέρει την ηθική στην εξωτερική realpolitik των ΗΠΑ», όσο και αν αυτό πιθανώς «ξενίζει ή προκαλεί έκπληξη σε πολλούς στη Βρετανία και την Ευρώπη». Προεκλογικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη Στο πρωτοσέλιδό της, εξάλλου, η Γκάρντιαν αναφέρεται και σε ενδείξεις ότι η προεκλογική μάχη στη Βρετανία έχει αρχίσει να διεξάγεται με όπλα τις επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ στελεχών των Εργατικών και των Συντηρητικών. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο νέος νόμος για την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες «αξιοποιείται από τα δύο κόμματα με σκοπό να ανακαλύψουν τα άπλυτα των αντιπάλων τους». Περί κοριών Το κύριο θέμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ αφορά ένα θέμα δικαστικής φύσης. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, ο οποίος υποστηρίζει τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών στα δικαστήρια. Όπως υποστηρίζει ο σερ Μπλερ, με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να προσάγονται στα δικαστήρια περισσότεροι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, διευκολύνοντας το έργο της βρετανικής αστυνομίας. και περί οικογένειας Με τα πορίσματα ερευνών που αφορούν το θεσμό της οικογένειας στη Βρετανία ασχολούνται οι Τάιμς (The Times). Όπως τονίζει η εφημερίδα, τα 3/4 των περιπτώσεων διάλυσης μιας οικογένειας δεν αφορούν διαζύγια αλλά το χωρισμό ανύπαντρων γονέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 88.000 παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών επηρεάστηκαν από το χωρισμό των ανύπαντρων γονέων τους το 2003, ενώ την ίδια περίοδο 31.000 παιδιά της ίδιας ηλικίας είδαν τους παντρεμένους γονείς τους να παίρνουν διαζύγιο. Δικαίωση Ελλήνων δικηγόρων Στις σελίδες της διεθνούς επικαιρότητας οι Τάιμς δημοσιεύουν την είδηση της δικαίωσης τεσσάρων Ελλήνων δικηγόρων που είχαν μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμηση, από ελληνικό δικαστήριο. Οι τέσσερις Έλληνες συνήγοροι των Βρετανών που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία με αφορμή την υπόθεση παρατήρησης αεροπλάνων στην Καλαμάτα το Νοέμβριο του 2001, είχαν αντιδράσει με μήνυση σε δημοσίευμα των Τάιμς που υποστήριζε ότι οι κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι κατόπιν μυστικής συμφωνίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι το δημοσίευμα προσέβαλε την αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης. Αμερικανικά δημοσιονομικά ελλείμματα Οι καθησυχαστικές τοποθετήσεις του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Ομίλου των 7, στο Λονδίνο, αποτελούν το κύριο θέμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Ο κ. Γκρίνσπαν κλήθηκε να μιλήσει για το τεράστιο έλλειμμα που παρατηρείται στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο συνδυασμός της δυναμικής της αγοράς και της αυστηρότερης πειθαρχίας στην τήρηση του προϋπολογισμού θα επιτρέψει την ελάττωση της παγκόσμιας οικονομικής ανισορροπίας.
Κλυδωνίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Στενοί συνεργάτες οι εμπλεκόμενοι. Το περιβάλλον "καίει" και τον Χριστόδουλο". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Νομοσχέδιο-σκούπα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το καταθέτει στη Βουλή ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ραγδαίες εξελίξεις στην Εκκλησία μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων. Κλονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος". Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Ξέσπασμα Χριστόδουλου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Στόχος είμαι εγώ". Η ΑΥΓΗ: "Ώρα ευθύνης της πολιτείας. Ανίκανη η Ιεραρχία να "αυτοκαθαρθεί". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα όργια Μητροπολίτη με βουλευτή σε ροζ κασέτα που βρίσκεται στα χέρια εκβιαστών!" ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σε διαθεσιμότητα ετέθη χθες από την Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Αττικής. Αγία... χιονοστιβάδα. Κάθαρση αλλά και νέες αποκαλύψεις". Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για νέες επιχειρήσεις. Επιδότηση έως 12.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες". ΕΘΝΟΣ: "Αναθερμαίνονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Κάλπη-κη διέξοδος στο τούνελ της οικονομίας". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αυτή είναι η σύγχρονη νοοτροπία των Αμερικανών στρατηγών που κοινοποίησε ένας εξ αυτών σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους: Τζέιμς Μάτις: Εχει πλάκα να σκοτώνεις". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σε κατάσταση απελπισίας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη. Καμπάνες, σε αργία ο Αττικής, κρατείται ο Γιοσάκης". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καταιγίδα καταγγελιών αναμένουν στην Ιερά Σύνοδο. Βίοι αγ(ρ)ίων. 6μηνη αργία στον Αττικής". ΕΣΤΙΑ: "Η ναυτιλία αποτελεί πρότυπο. Χωρίς κρατική παρέμβαση οι Έλληνες διαπρέπουν". ESPRESSO: "Όλο το παρασκήνιο της απίστευτης διαμάχης. Θέλουν να χτυπήσουν τον Χριστόδουλο για την επιστολή που έστειλε στον Κατσούλα. Τι έγραφε στον σατανιστή ο Αρχιεπίσκοπος". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βαθιά η κρίση, ολιγωρεί η Ιεραρχία. Οι αποκαλύψεις αγγίζουν τον Αρχιεπίσκοπο - Σε αργία ο Αττικής. Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε εξάμηνη αργία ο Αττικής Παντελεήμων. Κλυδωνίζεται η Εκκλησία ...από τις αποκαλύψεις". ΤΑ ΝΕΑ: "Νέες καταναλωτικές τάσεις. Το Ίντερνετ σπάει τις τιμές. Φθηνότερες αγορές έως 40%". Η ΝΙΚΗ: "Καταγγελία και αποκαλύψεις για "σόδομα και γόμορρα". Σχίσμα με την ηθική". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μεθαύριο Δευτέρα 7 Φλεβάρη όλες οι δυνάμεις για την απεργία σε εμπόριο και υπηρεσίες". ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Βίος και πολιτεία Γιοσάκη: Αμάρτησα με το δεσπότη". TRAFFIC NEWS: "Σύλληψη μπροστά στις κάμερες. Θέλουν να κλείσουν το στόμα του Γιοσάκη". Η ΧΩΡΑ: "Περίεργα γεγονότα αναδεύουν τον βούρκο. Μύλος με την κράτηση του Γιοσάκη". ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. 8 Παγίδες στα σούπερ μάρκετ". ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ξηλώνουν" ράσα και τηβέννους. Άτολμη στην αυτοκάθαρσή της η Εκκλησία και πέλεκυς στη δικαιοσύνη". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2005 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου) Την κοινή επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση ΗΠΑ Γερμανίας εξέφρασαν η Κοντολίζα Ράις και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ Συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες της Πολωνίας έχει η νέα υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, στον τρίτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας της, που έχει ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών που προκάλεσε η επέμβαση στο Ιράκ και την προώθηση της αμερικανικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Πολωνία, στενή σύμμαχος της Ουάσινγκτον, αναμένεται ακόμα και εντός του τρέχοντος μηνός να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεών της στο Ιράκ, λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης της χώρας. Η κα. Ράις μετέβη στη Βαρσοβία από το Βερολίνο, όπου μαζί με τον καγκελάριο Σρέντερ εξέφρασαν την επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας στο παρελθόν -όπως είπαν- τις εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ιράκ. Νωρίτερα, από το Λονδίνο που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, η Κοντολίζα Ράις αποσαφήνισε ότι για την ώρα η αμερικανική ατζέντα δεν προβλέπει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον. Στη συνέχεια η κα. Ράις θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και το Παρίσι.
Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου) Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη Το Ναϊρόμπι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγχρονης πόλης, όπως κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα Οι αφηγήσεις περιηγητών για τον πλούτο της άγριας πανίδας και τα μαγευτικά τοπία της Κένυας αλλά και η επιθυμία γνωριμίας ενός τόπου αντιπροσωπευτικού της μαύρης ηπείρου έκαναν πάντοτε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Ναϊρόμπι να φαντάζει ονειρικό. Βέβαια όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του ταξιδιώτη και την πραγματικότητα που θα αντικρίσει μπορεί να είναι μεγάλη, η «διαδρομή» ίσως να κρύβει κάθε είδους εκπλήξεις - σπαραξικάρδιες και ευχάριστες, άλλωστε σε αυτό οφείλεται εν μέρει η γοητεία του ταξιδιού. Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ένα μικρό τμήμα από την πανδαισία εικόνων, γεύσεων, ήχων και εμπειριών που ζει ο ταξιδιώτης, από τη στιγμή που φθάνει στο εντυπωσιακό διεθνές αεροδρόμιο «Τζόμο Κενυάτα» μέχρι την ώρα που υποχρεώνεται να πει Κβαχέρι (δηλαδή αντίο στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι) στους φιλόξενους οικοδεσπότες του. Αλλά πρώτα και χάριν εισαγωγής καλό είναι να παραθέσουμε μερικά στοιχεία για την πρωτεύουσα της πρώην βρετανικής αποικίας που χωρίζεται στα δύο από τον Ισημερινό και κατέκτησε την ανεξαρτησία της το 1963. Μια αφρικανική μεγαλούπολη Το Ναϊρόμπι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.820 μέτρων και στη θέση του βρισκόταν ένας βάλτος μέχρι το 1890, όταν ο σύγχρονος «πολιτισμός», υπό τη μορφή σιδηροδρόμου της Εταιρείας Ανατολικής Αφρικής, αποφάσισε να εξαπλώσει μέχρι εκεί το δίκτυό του. Τότε δημιουργήθηκε ένας σταθμός στις όχθες του μικρού ποταμού Ουάσο Ναϊρόμπι και μέσα σε λίγο χρόνο η μέχρι τότε απομονωμένη περιοχή προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου και έγινε το νευραλγικό κέντρο της σιδηροδρομικής εταιρείας. Το 1901 οι Βρετανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν από τη Μομπάσα την πρωτεύουσα του προτεκτοράτου τους, αν και το Ναϊρόμπι παρέμεινε ακριτική πόλη - με ρινόκερους και λιοντάρια να διατρέχουν τους δρόμους τρομοκρατώντας τους αποίκους, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής. Εικόνα σύγχρονης πόλης έχει το κέντρο της πόλης... Τα επόμενα τριάντα χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε ταχύτατα με το κτίσιμο εντυπωσιακών ξενοδοχείων που φιλοξενούσαν τους πρώτους επισκέπτες - Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους κυνηγούς αγρίων ζώων. Σήμερα στο Ναϊρόμπι ζουν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους κοινότητες Ευρωπαίων εποίκων, μεταναστών από την ινδική χερσόνησο και προσφύγων από γειτονικές χώρες. Είναι το μεγαλύτερο αστικό συγκρότημα στην υποσαχάρειο Αφρική μετά το Γιοχάνεσμπουργκ και ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία - ιδίως στις υποβαθμισμένες συνοικίες του. Σύμφωνα με ανταποκριτές η πόλη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τριτοκοσμικής μεγαλούπολης: Ουρανοξύστες που στεγάζουν πολυεθνικές εταιρείες, ξένες πρεσβείες και δημόσια κτίρια βρίσκονται στο κέντρο, δίπλα υπάρχουν εμπορικά κέντρα και υπαίθριες αγορές που σφύζουν από ζωή την ημέρα, σε ορισμένα προάστια βρίσκονται οι καλά φρουρούμενες επαύλεις λευκών μεγαλοϊδιοκτητών και ντόπιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού ενώ στις υπόλοιπες συνοικίες που ελέγχονται από μικρές ή μεγαλύτερες συμμορίες ζει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. ...ενώ στις αυθαίρετες παραγκουπόλεις κυριαρχούν τα σκουπίδια, η ανεργία, το Aids και τα εγκληματικά συνδικάτα Η περιοχή Κιμπέρα στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλης αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της μαύρης ηπείρου, όπου πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες ψυχές προσπαθούν να επιβιώσουν με το ΑΙDS, την εγκληματικότητα, την πορνεία και την έλλειψη βασικών υποδομών να αποτελούν καθημερινές μάστιγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις μυριάδες των εξαθλιωμένων κατοίκων της Κιμπέρα δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης και ότι η υδροδότηση γίνεται με παροχέτευση νερού από σωλήνες τους οποίους ελέγχουν και εκμεταλλεύονται ιδιώτες και εγκληματικές συμμορίες. Η κυβέρνηση της Κένυας έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να κατεδαφίσει τμήματα της Κιμπέρα προκειμένου να κατασκευάσει δρόμο ταχείας κυκλοφορίας το 2004 και μετακινώντας τους κατοίκους των χιλιάδων αυθαιρέτων σε καταυλισμούς έξω από την πόλη.
Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση. Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα. Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη. Αύξηση σε σχέση με πέρυσι Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση. Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως. Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους. Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
|