Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-02-06
Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 02:13 (Ώρα Λονδίνου) Αυστηρά μέτρα κατά της μετανάστευσης Με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μπλερ να επιβάλει αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης ασχολούνται τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν είναι η υποχρεωτική καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως γίνεται ήδη στην Αυστραλία. Επιπλέον, οι μετανάστες που επιθυμούν να δουλέψουν στη Βρετανία θα οφείλουν να αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιφέρουν οικονομικό όφελος στη χώρα. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) θεωρεί πως τα σχέδια του Τόνι Μπλερ ανακοινώνονται προεκλογικά, καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των Συντηρητικών, οι οποίοι υπόσχονται σκληρή στάση κατά της μετανάστευσης. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι θα προτιμώνται οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, καθώς και οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι δάσκαλοι. Την ίδια στιγμή πάντως, η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στην άλλη πλευρά του νομίσματος, καταγράφοντας όσα περνούν οι λαθρομετανάστες για να μεταβούν σε άλλες χώρες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χιλιάδες άτομα από την Αφρική προσπαθούν να μεταβούν στις Κανάριους Νήσους και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν πάνω στα πλοιάρια που τους μεταφέρουν. Για την τιμή του χρυσού Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει μία έκθεση για την πώληση των αποθεμάτων του σε χρυσό, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες του τρίτου κόσμου. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι με τα σχέδια αυτά αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μία τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει πτώση της τιμής του χρυσού και να αναστατώσει τις διεθνείς αγορές. Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό τους υπόπτους τρομοκρατίας μπορεί να ανατραπούν, καθώς τα εν λόγω άτομα προσφεύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν συνάδει με τις διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα η επ' αόριστω κράτησή τους χωρίς να έχουν δικαστεί και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 00:07 (Ώρα Λονδίνου) Στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε η Κοντολίζα Ράις Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε από την Ιερουσαλήμ Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα για την επανάληψη του διαλόγου και υπογράμμισε πριν τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει «σκληρές αποφάσεις»για την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Απευθυνόμενη στους Πλαιστίνιους, η κ. Ράις κάλεσε την ηγεσία τους σε έναν «αποτελεσματικό αγώνα», όπως είπε, κατά της τρομοκρατίας. Συγχρόνως διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του ειρηνευτικού διαλόγου. «Η παρούσα φάση είναι περίοδος ευκαιριών που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαλόμ από την πλευρά του δήλωσε ότι εξέθεσε στην κ. Ράις τα αιτήματα του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους. Εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν φροντίσει για την καταστροφή των τούνελ, μέσω των οποίων μεταφέρονται όπλα για τις μαχητικές οργανώσεις, δεν κλείσει τα εργαστήρια κατασκευής όπλων και δεν αφοπλίσει τους παράνομα εξοπλισμένους, τότε οι μαχητικές οργανώσεις θα αναδιοργανωθούν , θα πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και η ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να καταρρεύσει, είπε ο ισραηλινός υπουργός. Η κ. Ράις θα συναντηθεί αύριο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ σε συνέντευξή της στο ΒΒC, χαρακτήρισε την εκλογή του στο αξίωμα «πραγματικά θετικό γεγονός για την ειρηνευτική διαδικασία». Στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι οι παλαιστίνιοι θα χρειαστούν βοήθεια για να δημιουργήσουν θεσμούς που θα αποτελέσουν τα θεμέλια του κράτους τους. Ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της συνάντησης Σαρόν - Αμπάς την Τρίτη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι συμφώνησαν στη σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία θα συζητήσει για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης και του γιου του φυλακισμένου ηγέτη της Φατάχ, Μαρβάν Μπαργούτι.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου) Κτίριο του 15ου αιώνα είναι ο ξενώνας Τοδολέγια Τα 18 πτώματα νεαρής ηλικίας ανθρώπων βρέθηκαν στον ξενώνα Σαντ Κριστόφολ κοντά στο γραφικό μεσαιωνικό χωριό Τοδολέγια, 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η διαρροή έγινε στη διάρκεια της νύχτας από φιάλη υγραερίου που προοριζόταν για θέρμανση. Στον ξενώνα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άνθρωποι, ηλικίας 20 έως 40 χρόνων, από χωριά της περιοχής, για να παραβρεθούν σε γιορτή γενεθλίων, οι περισσότεροι όμως επέστρεψαν τη νύχτα στα σπίτια τους. Ο ξενώνας του Σαν Κριστόφολ είναι ένα κτίριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιείται κυρίως σαν βάση για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 21:25 (Ώρα Λονδίνου) Ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο οι πρόσφυγες του Νταρφούρ Νωρίτερα, το Χαρτούμ είχε υποστηρίξει ότι τα αεροσκάφη τύπου Αντόνοφ πραγματοποιούν απλώς αναγνωριστικές πτήσεις. Ανθρωπιστικές οργανώσεις ωστόσο κατήγγειλαν ότι βομβαρδίζουν τον ντόπιο μαύρο πληθυσμό. Την περασμένη Δευτέρα, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούσε την κυβέρνηση και τις αραβικές πολιτοφυλακές που δρουν με την υποστήριξή της για δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια μη Αράβων κατοίκων του Νταρφούρ, κατονομάζοντας μάλιστα 51 υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδοθούν σε διεθνές δικαστήριο αξιωματούχοι ή απλοί πολίτες του Σουδάν που θα κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου. Μιλώντας σε συγκέντρωση σε πόλη του Νταρφούρ, ο Σουδανός αξιωματούχος είπε ότι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες αρχές της χώρας.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 20:00 (Ώρα Λονδίνου) Εάν πραγματοποιηθούν επιθέσεις, φυσικά και θα αντιδράσουμε με αντίποινα, δήλωσε ο Χασάν Ροχανί Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν και γγ του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Χασάν Ροχανί, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Δύση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην Τεχεράνη, που θα μπορούσε να την πείσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εάν πραγματοποιηθούν επιθέσεις, φυσικά και θα αντιδράσουμε με αντίποινα και θα επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την υλοποίηση του προγράμματος, είπε ο κ. Ροχανί, ο οποίος σημείωσε παράλληλα πως δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα διακινδύνευαν την πραγματοποίηση επιθέσεων. «Γνωρίζουν», είπε, «τις δυνατότητές μας να απαντήσουμε σε τέτοιες επιθέσεις». Ο Ιρανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ούτε η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας του, ούτε η διασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας από την Ουάσιγκτον αρκούν για να παραιτηθεί το Ιράν από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. «Είναι δικαίωμά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Το Ιράν έχει συμφωνήσει να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχθούν την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, το οποίο επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση ειρηνικών σκοπών.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου) Σαρωτική νίκη του πρωθυπουργού Ο κ. Σιναουάτρα θα είναι ο πρώτος Ταϊλανδός πρωθυπουργός που κερδίζει και δεύτερη θητεία στο αξίωμα Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, το κόμμα του κ. Σιναουάτρα «Οι Ταϊλανδοί αγαπούν τους Ταϊλανδούς» κατακτά τις 399 από τις 500 έδρες του κοινοβουλίου. «Το ποσοστό που λάβαμε είναι περισσότερο από αρκετό για να κυβερνήσουμε μόνοι μας», είπε ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά δημοκρατικής διακυβέρνησης της Ταϊλάνδης, που θα σχηματιστεί κυβέρνηση από ένα και μόνο κόμμα. Η αντιπολίτευση, που παραδέχτηκε την ήττα της, εξέφρασε φόβους ότι η μεγάλη νίκη του πρωθυπουργού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοκομματικό κράτος. Ο Μπανγιάτ Μπαντανταν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από το αποτέλεσμα. Ο κ. Σιναουάτρα θα είναι ο πρώτος Ταϊλανδός πρωθυπουργός που κερδίζει και δεύτερη θητεία στο αξίωμα.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου) Στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε η Κοντολίζα Ράις Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε από την Ιερουσαλήμ Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα για την επανάληψη του διαλόγου και υπογράμμισε πριν τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει «σκληρές αποφάσεις»για την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Η παρούσα φάση είναι περίοδος ευκαιριών που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία συναντάται απόψε με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαλόμ από την πλευρά του δήλωσε ότι εξέθεσε στην κ. Ράις τα αιτήματα του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους. Εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν φροντίσει για την καταστροφή των τούνελ, μέσω των οποίων μεταφέρονται όπλα για τις μαχητικές οργανώσεις, δεν κλείσει τα εργαστήρια κατασκευής όπλων και δεν αφοπλίσει τους παράνομα εξοπλισμένους, τότε οι μαχητικές οργανώσεις θα αναδιοργανωθούν , θα πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και η ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να καταρρεύσει, είπε ο ισραηλινός υπουργός. Η κ. Ράις θα συναντηθεί αύριο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ σε συνέντευξή της στο ΒΒC, χαρακτήρισε την εκλογή του στο αξίωμα «πραγματικά θετικό γεγονός για την ειρηνευτική διαδικασία». Στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι οι παλαιστίνιοι θα χρειαστούν βοήθεια για να δημιουργήσουν θεσμούς που θα αποτελέσουν τα θεμέλια του κράτους τους. Ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της συνάντησης Σαρόν - Αμπάς την Τρίτη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι συμφώνησαν στη σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία θα συζητήσει για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης και του γιου του φυλακισμένου ηγέτη της Φατάχ, Μαρβάν Μπαργούτι.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 19:24 (Ώρα Λονδίνου) Το καθεστώς του Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα είχε αντιμετωπίσει συχνά κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων Η Αφρικανική Ένωση χαρακτήρισε «στρατιωτικό πραξικόπημα» την απόφαση των ενόπλων δυνάμεων του Τόγκο να ορίσουν προσωρινό ηγέτη της χώρας το γιο του προέδρου, Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα, που πέθανε το Σάββατο. Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, και πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν να τηρηθεί το σύνταγμα που προβλέπει την κάλυψη του κενού ηγεσίας από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ενώ σχετικό διάβημα έκανε και η κυβέρνηση της Γαλλίας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το κοινοβούλιο της δυτικοαφρικανικής χώρας ψήφισε σε έκτακτη συνεδρίασή του υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την ανάθεση της εξουσίας στον Φαούρε Γκνασίνγκμπε. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παύσης από τα καθήκοντά του του προέδρου της βουλής. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η απόφαση για την ανάθεση της εξουσίας στον γιο του αποθανόντος προέδρου, ελήφθη για να αποφευχθεί το κενό εξουσίας. Το καθεστώς του Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα είχε αντιμετωπίσει συχνά κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και για παραποιήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα κυβερνούσε στο Τόγκο από το 1967, όταν είχε αναλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου) Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργου Φελλίδη Οι συνθήκες ασφαλείας στο νυκτερινό Ναϊρόμπι καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο κέντρο της πόλης με έμπιστο ταξιτζή Μετά από ένα ταξίδι εννέα ωρών πάνω από την καταγάλανη Μεσόγειο, την έρημο της Β. Αφρικής και τα υψίπεδα της Αιθιοπίας προσγειωθήκαμε στην πίστα του αεροδρομίου «Τζόμο Κενυάτα» γύρω στις 11 το βράδυ τοπική ώρα. Οι συνθήκες στο οροπέδιο του Ναϊρόμπι θυμίζουν άφιξη στην Ελλάδα ντάλα καλοκαίρι, με θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και με ένα ανεπαίσθητο αεράκι να προσφέρει κάποια ανακούφιση μέσα στην πνιγηρή αφρικανική νύχτα. Ύστερα από τις τυπικές και χρονοβόρες διατυπώσεις στην ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων κάτω από μια μεγάλη φωτεινή πινακίδα που γράφει «Καρίμπου Κένυα» (Καλώς Ήλθατε στην Κένυα) παραλάβαμε τις αποσκευές και βρεθήκαμε απέναντι σε ένα πλήθος ταξιτζήδων. Οι συνθήκες ασφαλείας στο νυκτερινό Ναϊρόμπι καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο κέντρο της πόλης με ταξιτζή έμπιστο, καθώς οι ανύποπτοι επισκέπτες, εάν δεν έχουν προνοήσει «συνοδεία», πέφτουν θύματα κλοπής ή ληστείας μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή τους. Ανάμεσα στα δεκάδες πρόσωπα με τις πινακίδες που αναγγέλουν το όνομα του επισκέπτη και το ξενοδοχείο που τον περιμένει βρήκαμε τον Έρικ Ιρούνγκου, έναν 39χρονο Κενυάτη από την κεντρική επαρχία με ένα χαμόγελο που ποτέ δεν εγκαταλείπει το πρόσωπο του. Μεροκάματο στο τιμόνι Στο επόμενο 20λεπτο, δηλαδή όσο διήρκεσε η διαδρομή μας για το ξενοδοχείο, μάθαμε περισσότερα πράγματα για την κοινωνική κατάσταση της Κένυας απ΄ όσο μπορούσαμε να πληροφορηθούμε βάζοντας κάτω όλους τους οδηγούς και τα εγχειρίδια. Ο Έρικ ζεί στο Ναϊρόμπι σχεδόν 20 χρόνια και δουλεύει το ταξί του επτά ημέρες την εβδομάδα αποκομίζοντας περίπου 18 χιλιάδες κενυάτικα σελίνια (180 ευρώ) το μήνα. Είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου που αναγκάστηκαν να έρθουν στη μεγαλούπολη των τριων εκατομμυρίων για να επιβιώσουν (οι ταξιδιωτικοί οδηγοί υπολογίζουν τον πληθυσμό του Ναϊρόμπι σε δύο εκατομμύρια αλλά απογραφή στις παραγκουπόλεις δεν έχει γίνει ποτέ). Εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και προσπαθεί να οργανώσει εκδρομές για τους ξένους επισκέπτες να συμπληρώσει το εισόδημά του με φιλοδωρήματα. Βασίζεται στο ότι οι πελάτες του θα τον συστήσουν σε άλλους τουρίστες και έτσι θα έχει συνεχώς δουλειά, καθώς όπως μας είπε οι ντόπιοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να μισθώσουν ταξί. Τον Έρικ δεν τον πειράζει που βρίσκεται στο τιμόνι 16 ώρες κάθε μέρα καθώς οι ανάγκες της οικογένειας του το απαιτούν έχει ένα γιο τρεισήμισι χρονών και η σύζυγός του περιμένει δεύτερο παιδί. «Υπάρχουν καλύτερα αμοιβόμενοι στο Ναϊρόμπι, γιατροί και δικηγόροι μπορεί να βγάλουν 30, 40 έως και 50 χιλιάδες σελίνια το μήνα εάν απασχολούνται σε ξένες εταιρείες, αλλά ο κίνδυνος της απόλυσης είναι πανταχού και πάντοτε παρών» μας είπε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί τον εαυτό του τυχερό γιατί δεν έχει αφεντικό πάνω από το κεφάλι του και όσο περισσότερο κυνηγήσει τη δουλειά τόσο μεγαλύτερο είναι το μεροκάματο του. Ο Έρικ δεν χάνει το χαμόγελό του και ελπίζει σε «καλύτερες μέρες» κάτι που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, που ήλθε πριν δύο χρόνια στην εξουσία υποσχόμενη πάταξη της διαφθοράς και τερματίζοντας 40 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του «πατέρα της ανεξαρτησίας» Τζόμο Κενυάτα. Η αξιοπρέπεια του Έρικ δεν του επιτρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο «αγώγι» από αυτό που είχαμε συμφωνήσει με το ξενοδοχείο. Μας καληνυχτίζει και μας υπενθυμίζει ότι θα είναι στη διάθεσή μας ό,τι ώρα τον χρειαστούμε για τις μετακινήσεις μας.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου) Εμφανώς καταπονημένος ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Εμφανώς καταπονημένος και με εξασθενημένη και βραχνή φωνή ο 84χρονος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χαιρέτισε από το παράθυρο δωματίου του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί για να τον ακούσει να δίνει την καθιερωμένη κυριακάτικη ευλογία. Σε μήνυμά του που ανέγνωσε βοηθός του στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας τόνισε ότι συνεχίζει να υπηρετεί την εκκλησία. Για πρώτη φορά ο πάπας δεν θα παραστεί στην προσευχή της πρώτης Τετάρτης της Σαρακοστής στον Άγιο Πέτρο. Νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Παύλου Β΄ αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου) Μένει στο δήμο Αθηναίων η Ντόρα Την ικανοποίηση των αιτημάτων του δήμου Αθηναίων ζητά από την κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη Αποφασισμένη να εντείνει τις διεκδικήσεις της προς την κυβέρνηση, ακόμη και όταν χρειαστεί να πικράνει πρώην συναδέλφους της, δηλώνει η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη της στο «Βήμα της Κυριακής». Σε μία εποχή που οι μνηστήρες του αξιώματος το οποίο κατέχει πληθαίνουν και οι φήμες για είσοδο της στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται, η κ. Μπακογιάννη δεσμεύεται ρητώς ότι θα παραμείνει στο δήμο Αθηναίων ως το τέλος της τετραετίας και καλεί τους υπουργούς Γ. Σουφλιά και Πρ. Παυλόπουλο να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της. Η δήμαρχος Αθηναίων τονίζει επίσης ότι ήλθε η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και η ώρα του ειλικρινούς διαλόγου για το ασφαλιστικό, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεση της με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προωθούν οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου) Ο «μπερλουσκονισμός» στην Ελλάδα Σφοδρή επίθεση εξαπολύει με τη συνέντευξή του στην κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου «Η Νέα Δημοκρατία προωθεί συνειδητά την ιδεολογία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο μπερλουσκονισμός», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και επιτίθεται μετωπικά στην κυβέρνηση, ενώ με αφορμή τα κρούσματα διαφθοράς σε διάφορους χώρους (Δικαιοσύνη, Εκκλησία), προειδοποιεί: «Τη δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα... Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν "τα παίρνουν" όλοι. Στην Ιταλία η ταυτόχρονη κρίση στη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, την πολιτική οδήγησε στον μπερλουσκονισμό». Ο κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ «ίσως τα αντανακλαστικά να μην ήταν όσο έπρεπε δυνατά», αλλά υπογραμμίζει ότι είναι «άλλο πράγμα η αυτοκριτική και άλλο πράγμα ο μηδενισμός και η ισοπέδωση». Σε άλλο σημείο, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα: «Είναι αναξιόπιστη, κομματικοποιεί το κράτος πέραν κάθε φαντασίας και η πολιτική της φέρνει την ύφεση και την ανασφάλεια, ενώ ο λόγος του πρωθυπουργού διακρίνεται από την ασυνέπεια». Πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισιοδοξεί: «Εργαζόμαστε για μια αξιόπιστη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές ώστε η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι θλιβερή παρένθεση στη δημιουργική πορεία προόδου της χώρας από το 1981», λέει. Σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης γίνεται η αναξιοπιστία. Έκανε προεκλογικά σημαία τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση. Σήμερα κομματικοποιεί το κράτος πέραν κάθε φαντασίας. Ο κ. Καραμανλής προεκλογικά, έκανε σημαία του την «καθημερινότητα». Σήμερα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την ανεργία;
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου) Την Τρίτη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας Με ρεκόρ ψήφων αναμένεται να αναδειχθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας Την Τρίτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με μοναδικό υποψήφιο τον Κάρολο Παπούλια. Ο 76χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο έκτος αιρετός Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας και αναμένεται να λάβει ρεκόρ ψήφων. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει 282 ψήφους, όσες δηλαδή το άθροισμα των βουλευτών που εξελέγησαν με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια, θα περιοριστούν στο «παρών», ενώ υποψήφιο δεν θα υποδείξει αυτή τη φορά και ο Συνασπισμός.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: "Με αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Συντάξεις και στους δύο γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τί περιλαμβάνει η ατζέντα του διαλόγου. Το ασφαλιστικό ανοίγει με ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΟΓΑ. Επί τάπητος τα ελλείμματα και οι συγχωνεύσεις των Επικουρικών Ταμείων". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Η εξάμηνη τιμωρία του Αττικής ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας" στην εκκλησία. "Θα σας στείλω στα Τάρταρα". Ο Παντελεήμων απειλεί, οι Μητροπολίτες τρέμουν τις νέες κασέτες και αλληλοεκβιάζονται". ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Το σχέδιο Καραμανλή για αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Δύο χρόνια λιτότητα από το... παράθυρο. Μηδενικές οι πραγματικές αυξήσεις". ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Νέα διάταξη της ΕΕ αλλάζει το νομικό καθεστώς. Άδεια οδήγησης για αυτοκίνητο από τα 16". ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το κύμα αποκαλύψεων φέρνει ραγδαίες εξελίξεις. Κατάσταση πολιορκίας σε Εκκλησία-Δικαιοσύνη. Τριγμοί στην ιεραρχία. Σε κλοιό έρευνας και άλλοι φάκελοι παραδικαστικών κυκλωμάτων". Espresso της Κυριακής: "Όλα τα νέα ιατρικά επιτεύγματα. Οι μεγάλες ελπίδες για να νικηθεί ο καρκίνος". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Η εξόντωσή του ξεκινάει από την ημέρα της εκλογής του ως Αρχιεπισκόπου από αντίχριστα σκοτεινά κέντρα". Η ΕΠΟΧΗ: "Διαφάνεια και δημοσιότητα χωρίς λαϊκισμούς και διασυρμούς. Γυάλινες τσέπες". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κοινωνία σε σκληρή δοκιμασία. Σήμα κινδύνου προς τις ηγεσίες της χώρας. Αμεση ανάγκη για εξυγίανση των θεσμών, χωρίς συγκαλύψεις". Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Αναστ. Παπαληγούρας μιλάει για τη θύελλα στη Δικαιοσύνη. Θα καθίσουν στο σκαμνί οι επίορκοι δικαστές". Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Κλονίζεται η θέση του Αρχιεπισκόπου. Τέλος εποχής.... Αλέκος Αλαβάνος:Ανάγκη εκδημοκρατισμού της Εκκλησίας". Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αντί να διώξουν την δικαστίνα, τιμώρησαν τον αστυνομικό που αποκάλυψε την συνομιλία στην ανακρίτρια, για παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου. Γυναίκα εφέτης ζήτησε 37.000.000 για να αποφυλακίσει έμπορο ναρκωτικών". Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκκλησία ώρα μηδέν. Καταιγίδα σκανδάλων κλονίζει το ρόλο της κι αλλάζει τους συσχετισμούς. Πίσω μου σ` έχω Σατανά". Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ Αρχίζουν την Τετάρτη οι εργασίες. Συνέδριο ισχυροποίησης". Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της εκκλησίας. Τους πιασαν στα π-ράσα". ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Υπηρετούσαν στον Πειραιά από 10 μέχρι 18 χρόνια. Ξηλώνονται 15 δικαστές!". ΝΙΚΗ: "Απότομη προσαρμογή αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου. Έρχονται τα δύσκολα. Ανοίγουν ασφαλιστικό, εργασιακό και ιδιωτικοποιήσεις. 'Κομματικό φροντιστήριο' για εφαρμογή των μέτρων". Traffic News Κυριακής: "Μια εκπομπή που θα σπάσει κόκαλα. Οι αλεπούδες αποκαλύπτουν τα σκοτεινά κυκλώματα της εκκλησίας". ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Κτηματαγορά: "Αναλυτικοί πίνακες με τις μεταβολές το τελευταίο 3μηνο. Ακίνητα οι νέες τιμές εν όψει ΦΠΑ. Πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια στην εφαρμογή του νέου συστήματος". ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ-Research για τον "ΑτΚ" Συμμέτοχοι στη διαφθορά". ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Όπως υποσχέθηκε ο Καραμανλής και προσπάθησε ο Τσιαρτσιώνης. Ψηλά ανεβαίνει το ΥΜΑΘ. Έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για υπογραφή και άμεση εφαρμογή".
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου) To 1981, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 36 ετών, o Μπομπ Μάρλεϊ έγινε θρύλος Χιλιάδες Ρασταφάρι από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για να γιορτάσουν την εξηκοστή επέτειο της γέννησης του θρύλου της μουσικής ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ. Είναι η πρώτη φορά που τα γενέθλια του Μάρλεϊ, ο οποίος πέθανε το 1981 από καρκίνο, γιορτάζονται εκτός της γενέτειράς του Τζαμάικα. Οι Ρασταφάρι θεωρούν τον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χάιλε Σελασιέ, ως τον πνευματικό τους ηγέτη. Για το λόγο αυτό η Αντίς Αμπέμπα επελέγη για μία μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων Αφρικανών καλλιτεχνών, όπως ο Γιούσου Ν Ντουρ και ο Μπάαμπα Μάαλ αλλά και μελών της οικογένειας του Μπομπ Μάρλεϊ. Μεταξύ αυτών και η χήρα του, Ρίτα Μάρλεϊ, η οποία επανέλαβε την επιθυμία της να γίνει εκταφή του συζύγου της, ώστε να μεταφερθούν τα οστά του στο αιθιοπικό χωριό Σασαμένε.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου) Ο 32χρονος Βρετανός υπήκοος, Μάρτιν Μουμπάνγκα, συνελήφθη το 2002 στη Ζάμπια, απ όπου κατάγεται, λίγο μετά την επίσκεψή του στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, θεωρούμενος ως ύποπτος διασυνδέσεων με την Αλ Κάιντα. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γουαντάναμο, όπου παρέμεινε επί 33 μήνες, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Όπως περιγράφει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer), οι συνθήκες κράτησής του ήταν σκληρές και εξευτελιστικές, ενώ υπέστη διαφόρων ειδών κακοποιήσεις από τους δεσμοφύλακές του. Παράλληλα, ο Μουμπάνγκα που λέει ότι έχασε τρία χρόνια από τη ζωή του απλώς επειδή είναι μουσουλμάνος, κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία έχει πρόθεση να μηνύσει. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι συνήγοροι του Μπουμπάνγκα διαθέτουν στοιχεία που τους έχουν πείσει ότι στη σύλληψη του πελάτη τους βασικό ρόλο έχει παίξει η βοήθεια που παρείχαν στους Αμερικανούς αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Η δικηγόρος, Λουΐζ Κρίστιαν, δηλώνει ότι η σύλληψη, η κράτηση και η μεταφορά του πελάτη της στο Γουαντάναμο αποτελούν παραβίαση του νόμου της Βρετανίας, της Ζάμπια και του διεθνούς δικαίου. Στα προεκλογικά χαρακώματα Με τις προεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ασχολούνται όλες οι βρετανικές εφημερίδες της Κυριακής. Στην πρώτη της σελίδα η Ιντιπέντεντ (The Independent) τονίζει ότι επισήμως πλέον ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλαστερ Κάμπελ, που είχε απομακρυνθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά το θόρυβο που είχε προκαλέσει ο χειρισμός της υπόθεσης του καθηγητή Κέλι, σχετικά με τη δικαιολόγηση της επέμβασης στο Ιράκ, επιστρέφει σε ένα «νέο αλλά γνώριμο πόστο». Το πόστο αυτό αφορά την ηγεσία της «ομάδας βρώμικων προεκλογικών κόλπων». Ο κ. Μπλερ, σημειώνει η εφημερίδα, παρά το όποιο πολιτικό κόστος εμπιστεύεται τον παλιό του σύμβουλο και φίλο για το σχεδιασμό της προεκλογικής επίθεσης κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ. Όπως μάλιστα επισημαίνει η Ιντιπέντεντ, οι μέχρι τώρα προσωπικές επιθέσεις των Εργατικών στο πρόσωπο του κ. Χάουαρντ αποδίδουν, καθώς η δημοτικότητά του βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση». Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Τάιμς της Κυριακής (The Sunday Times), οι οποίοι σημειώνουν μάλιστα ότι ο κ. Κάμπελ βρίσκεται ήδη πίσω από τις μέχρι τώρα απόπειρες της κυβερνητικής παράταξης να πλήξουν τον ηγέτη των Συντηρητικών. Παρόμοιο είναι το κύριο θέμα και της Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), η οποία αναφέρεται στην υπόθεση καθυστέρησης δημοσιοποίησης εγγράφων που αφορούν την «εξευτελιστική αποχώρηση» της Βρετανίας από το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992. Η εφημερίδα σημειώνει την οργισμένη αντίδραση του τότε πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σερ Άντριου Τέρνμπουλ, οι οποίοι απορρίπτουν τις κατηγορίες για εσκεμμένη κωλυσιεργία, αποδίδοντάς τες μάλιστα στον Άλαστερ Κάμπελ. Κρίση στο πρόγραμμα θεραπείας καρκίνου Στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Κυριακής αναφέρονται σε έκθεση ανεξάρτητης βρετανικής ιατρικής οργάνωσης που διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα θεραπείας καρκινοπαθών που εισήχθη πριν από μία πενταετία έχει αποτύχει. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η αναμονή των ασθενών για τις προσφερόμενες θεραπείες έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.
Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου) Επόμενος σταθμός, Μέση Ανατολή Η Κ. Ράις μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προερχόμενη από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη με τη νέα της ιδιότητα στη Μέση Ανατολή, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Μετά τη συνάντησή του με την κα. Ράις, οι κ.κ. Σαρόν και Αμπάς θα συναντηθούν την Τρίτη στην Αίγυπτο. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ανάδειξη του Μαχμούντ Αμπάς στην παλαιστινιακή ηγεσία. Η Κοντολίζα Ράις μεταβαίνει αρχικά στο Ισραήλ και τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη, με στόχο να εξηγήσει τη δέσμευση του προέδρου Μπους για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο μεσανατολικό και να καλέσει τις δύο πλευρές να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ από την Άγκυρα, όπου σε συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες παραμένουν σύμμαχοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, του εμπορίου ναρκωτικών και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Την ώρα που η Κοντολίζα Ράις είχε συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, οι διοργανωτές ενός δημοψηφίσματος στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ, που διεξήχθη παράλληλα με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανακοίνωσαν ότι περίπου 2 εκατομμύρια Κούρδοι τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Όπως επισημαίνουν, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 99% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
|