Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-13

  1. «Νίκη-ορόσημο» για τους σιίτες
  2. Επανεκλογή Παπαρήγα στην ηγεσία του ΚΚΕ
  3. Τραυματισμένες εικόνες
  4. Συγγραφικό έργο...Βαβύλη
  5. Νίκη Σιιτών και επιθέσεις
  6. Από Βαβύλη σταδημοσιονομικά.
  7. Τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών
  8. Προοίμια προεκλογικής εκστρατείας
  9. 60 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης
  10. Σήμερα τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 00:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Νίκη-ορόσημο» για τους σιίτες

Η Γκάρντιαν (Guardian) στο πρωτοσέλιδο της γράφει ότι «οι σιίτες κέρδισαν νίκη-ορόσημο» στις εκλογές του Ιράκ. Οι σιίτες που «έχουν υποστεί πολυετή καταπίεση παίρνουν τώρα τη πρώτη γεύση εξουσίας».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων «σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το Ιράκ, ανεξάρτητα από τι απόψεις έχει ο καθένας για τα κίνητρα και την εντιμότητα του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ», γράφει η Γκάρντιαν στο κεντρικό της σχόλιο.

Το κλειδί για την ομαλή πορεία της χώρας θα είναι να «ενθαρρυνθούν και να δελεαστούν οι πολιτικοί ηγέτες των σουνιτών να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αλλά και στον καταρτισμό του συντάγματος».

Οι Τάιμς (Times) χαρακτηρίζουν τις εκλογές «εντυπωσιακές» καθώς όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν στην καθορισμένη ημερομηνία αλλά και η προσέλευση ανήλθε στο 58%, σχεδόν το ίδιο ποσοστό που συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία το 2001, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι Τάιμς σημειώνουν βέβαια την απογοητευτική προσέλευση των ψηφοφόρων στην επαρχία Ανμπάρ, το προπύργιο των σουνιτών, όπου μόλις των 2% ψήφισε.

Για αυτό η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι σιίτες θα πρέπει να επιδείξουν «ευαισθησία» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν. «Είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές διευθετήσεις που θα γίνουν να είναι συναινετικές».

Οι εκλογές ήταν τα «θεμέλια» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). «Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα χτισθεί σε αυτά τα θεμέλια».

Υπάρχουν τρεις επιτακτικές ανάγκες γράφει η εφημερίδα. Η πρώτη είναι να «κερδιθεί η εμπιστοσύνη των σουνιτών», η δεύτερη να «βρεθεί μια φόρμουλα όπου οι Κούρδοι θα αποκτήσουν ολοκληρωτική αυτονομία χωρίς να υπονομεύεται η ενότητα του Ιράκ» και η τρίτη «να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Ισλάμ».

Τόνι Μπλερ

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει εκτεταμένα την ομιλία του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σε συνέδριο οπαδών του Εργατικού Κόμματος καθώς έχει αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία.

«Έχω γίνει αλαζόνας, παραδέχεται ο Μπλερ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

O κ. Μπλερ «ξεκίνησε προσωπική εκστρατεία για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που σχολιάζουν ότι η παραδοχή περί αλαζονείας του βρετανού πρωθυπουργού «αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους φόβους στο Εργατικό Κόμμα ότι πολλοί ψηφοφόροι θα απόσχουν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 5 Μαΐου».

«Η ταπεινότητα είναι το νέο όπλο για να σαγηνευτούν οι κουρασμένοι ψηφοφόροι», σχολιάζει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Τσουνάμι και φιλανθρωπία

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν για να ξοδέψουν τα τεράστια ποσά που έχουν συλλέξει για τα θύματα του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός που συνέλεξε 60 εκατομμύρια λίρες (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ) παραδέχεται γράφουν οι Τάιμς ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει τα χρήματα προς άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Τουλάχιστον δυο ακόμη μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα για το πως διαχειριστούν τα τεράστια ποσά που έχουν συλλέξει αλλά όπως σημειώνουν οι Τάιμς «δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα τους γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν χρειάζονται δωρεές στο μέλλον».

Συνολικά οι Βρετανοί έκαναν δωρεές στα θύματα του τσουνάμι ύψους 356 εκατομμυρίων λιρών.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεκλογή Παπαρήγα στην ηγεσία του ΚΚΕ

«Θετικό το κλίμα αυτοκριτικής» στο συνέδριο είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ

Με την επανεκλογή της Αλέκας Παπαρήγα στη θέση της γενικής γραμματέως και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ένα Συνέδριο, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», χαρακτηρίστηκε από ιδεολογική και πολιτική ενότητα, όπως φανερώνει και η ομόφωνη ψήφιση των αποφάσεων, το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, την αποφασιστικότητα των αντιπροσώπων-στελεχών του ΚΚΕ, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ώστε να κάνει σταθερά βήματα o στόχος της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος, να αντιστοιχηθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι θετικό το κλίμα αυτοκριτικής που εκφράστηκε με τις ομιλίες των συνέδρων «χωρίς γκρίνια και ηττοπάθεια και πνεύμα μετάθεσης των ευθυνών προς τα κάτω».

Αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε, που δείχνει την ωρίμανση του κόμματος, είναι στοιχείο αποδεικτικό της ανοδικής του πορείας, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μετά το συνέδριο.

Κυρίως, όμως, επισήμανε η γραμματέας του ΚΚΕ, «πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην προσπάθεια να αναπροσαρμόσουμε το περιεχόμενο της καθοδηγητικής δουλειάς, να προσανατολίσουμε πιο εύστοχα τη δράση μας απ΄ ότι έχουμε κάνει ως τώρα στα λαϊκά προβλήματα, στη συμμαχία, στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με ιδιαίτερο επίκεντρο, την εργατική τάξη, τη νεολαία, αλλά και τις γυναίκες».


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τραυματισμένες εικόνες

Στη Λάρισα, οι πιστοί οργάνωσαν διαδήλωση για τα τελευταία γεγονότα στην Εκκλησία

Έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι κορυφαίων θεσμών καταγράφει τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα της «Κάπα Ρισέρτς» για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.

Το 66% των πολιτών δηλώνουν ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς ενώ στον αντίποδα, μόνο το 18% πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Για τις εξελίξεις στο χώρο της Εκκλησίας, ποσοστό 43,8% πιστεύει ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και ζητούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της. Ποσοστό 65% «βλέπει» θετικά την πρόταση για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ενώ οι πολίτες (ποσοστό 85%) πιστεύουν ότι πρέπει να επανέλθει η παλιά και οι επίσκοποι να είναι έγγαμοι και να εκλέγονται με την ψήφο κλήρου και λαού.

Ως προς την εικόνα της κυβέρνησης, το 54,5% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και το 34% θεωρεί πως οι κυβερνητικές προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.

Μεταρρύθμιση στην Εκκλησία

Μηνύματα για αλλαγή πορείας και προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Εκκλησίας αλλά και ισχυρές τάσεις αποδοκιμασίας έναντι του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλο αποστέλλουν οι πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων τάσσεται πλέον υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.

Τα στοιχεία δημοσκόπησης του ινστιτούτου VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δείχνουν κλονισμό της εμπιστοσύνης απέναντι στην Εκκλησία και σοβαρό τραυματισμό της εικόνας του αρχιεπισκόπου, στον οποίο οι πολίτες χρεώνουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν.

Δίχως να ζητούν απομάκρυνση του Χριστόδουλου, οι πολίτες τάσσονται υπέρ μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως η αποδοχή του γάμου στις τάξεις των ανωτέρων κληρικών και της συμμετοχής των πιστών στην εκλογή των μητροπολιτών.

Οι Έλληνες ζητούν εξυγίανση στον «κλειστό, ιερό κόσμο», αφού το 53% πιστεύει ότι η διαφθορά στην Εκκλησία σημείωσε σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια, έναντι 38% που απαντά ότι παραμένει η ίδια όπως πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 38% των Ελλήνων θεωρεί τη διαφθορά «ίδια όπως ήταν πάντα».

Με άλλα λόγια, δείχνει ότι έχει παγιωμένη την αντίληψη ότι η Εκκλησία είναι διεφθαρμένος θεσμός σε βάθος χρόνου.

Αυτοί που δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο την Εκκλησία και να βρίσκονται πιο κοντά στον αρχιεπίσκοπο είναι πάντως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.: Το 50% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να δείχνει εμπιστοσύνη στο θεσμό της Εκκλησίας , έναντι μόνο του 34% των πολιτών που ιδεολογικά κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και μόλις 10% των ψηφοφόρων της Αριστεράς.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συγγραφικό έργο...Βαβύλη

Και με την ΕΛ.ΑΣ... συνεργάστηκε ο Βαβύλης

Ο βίος και η πολιτεία του Απόστολου Βαβύλη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα συνεχίζουν να εκπλήσσουν την κοινή γνώμη με πλήθος όμως ακόμη σκοτεινών πτυχών.

Σύγγραμμα για τους σπουδαστές των... αστυνομικών ακαδημιών, σχετικό με την δίωξη ναρκωτικών (!) είχαν συντάξει, από κοινού, ο Απόστολος Βαβύλης και ο αξιωματικός της Αστυνομίας Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Το βιβλίο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», διδασκόταν κατά την περίοδο 1992-1995, όταν μαθήματα στις αστυνομικές σχολές παρέδιδε ο Τριανταφυλλάκης.

Την ίδια εποχή ο Βαβύλης βρισκόταν μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όντας αποφυλακισμένος με αναστολή έκτισης της ποινής του για ναρκωτικά λόγω της «συνεργασίας» του, υποτίθεται, με την ΕΛ.ΑΣ.

Το εγχειρίδιο -περίπου 80 σελίδων- συνυπογράφεται από τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη και βρίσκεται ακόμη στα αρχεία των αστυνομικών ακαδημιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματικών, στο βιβλίο αναπτύσσονται: τεχνικές παρακολούθησης υπόπτων, μέθοδοι διείσδυσης σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, τρόποι χειρισμού και προστασίας πληροφοριοδοτών, μέθοδοι προσέγγισης και αξιοποίησης εξηρτημένων από ουσίες ατόμων.

Βαβύλης στη Magna Craecia

Δραστηριότητα και στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, είχαν αναπτύξει οι Απ. Βαβύλης και Γ. Τριανταφυλλάκης, οι οποίοι μάλιστα ίδρυσαν μια ελληνορθόδοξη οργάνωση με απολύτως νεφελώδη δράση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μονές του Αγίου Όρους, ένα μοναστήρι στο Λιτόχωρο, επίσκοποι, αρχιμανδρίτες, ιερείς και εκατοντάδες προσκυνητές, (τους οποίους ο Γ. Τριανταφυλλάκης συνόδευε στο ταξίδι τους), φέρονται να εμπλέκονται σε ένα παράξενο παιχνίδι γύρω από το μοναστήρι «Όσιος Νικηφόρος ο Μονάζων», στο Μαντανίτσι της Σικελίας.

Με επίκεντρο αυτό, οι «εντιμότατοι φίλοι» συγκρότησαν ένα (μη κερδοσκοπικό) ίδρυμα με την ονομασία «Magna Craecia»( με άγνωστη έδρα), που στόχευε στη λειτουργία ενός ορθόδοξου ινστιτούτου σ' ένα αναστηλωμένο βυζαντινό μοναστήρι της Σικελίας και την τόνωση του ελληνισμού σε ολόκληρη τη νότια Ιταλία.

Οι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης τύπωσαν πανάκριβα φυλλάδια για ένα ίδρυμα που δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, έβαλαν και μία διεύθυνση για μια ιστοσελίδα που δεν υπάρχει, χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα του Πατριαρχείου (!) και μια φωτογραφία του κ. Βαρθολομαίου, παρουσιάζοντάς τον ως υποστηρικτή της «προσπάθειάς» τους.

Ολόκληρα φορτηγά έφευγαν από την Αθήνα με υλικό εξοπλισμό για το μοναστήρι. Νταλίκες που ταξίδευαν ακτοπλοϊκώς και δεν περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο στην Ιταλία λόγω του «φιλανθρωπικού σκοπού».

Στα χαρτιά υποτίθεται ότι μετέφεραν στασίδια και βιβλία, ενώ το τελευταίο φορτίο θα έφευγε στις 10 Φεβρουαρίου.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη Σιιτών και επιθέσεις

Τα τελικά αποτελέσματα, μετά τις όποιες ενστάσεις, θα ανακοινωθούν σε τρεις μέρες

Σύμφωνα με τα πλήρη προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράκ πρώτη, αναδείχθηκε η συμμαχία Σιιτών υποψηφίων.

Η συμμαχία έχει τις ευλογίες του Αγιατολά Αλί Σιστάνι και εξασφάλισε τις μισές σχεδόν από τις 8 εκατομμύρια 456 χιλιάδες ψήφους.

Το αποτέλεσμα θεωρείται νίκη για τους Σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ αλλά είχαν υποστεί μεγάλη καταπίεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεύτερη ήρθε η συμμαχία κουρδικών κομμάτων που έλαβε σχεδόν 25% των ψήφων.

Η συμμαχία της οποίας ηγείται ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ ήρθε τρίτη με 13,5% των ψήφων.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά από τρεις μέρες.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις οι οποίες θα εξετασθούν πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποχή σε ορισμένες περιοχές που κατοικούν Σουνίτες, ήταν μεγάλη.

Φόνος στρατηγού στο Ιράκ

Καθώς συνεχίζεται το κύμα επιθέσεων στο Ιράκ, ένας Ιρακινός στρατηγός και δύο εργαζόμενοι στο κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά.

Η αστυνομία του Ιράκ λέει πως ένοπλοι σκότωσαν Ιρακινό στρατηγό σε ενέδρα στη Βαγδάτη.

Ο στρατηγός Τζανταάν Φαρχάν σκοτώθηκε μαζί με άλλους δύο συνεπιβάτες στο αυτοκίνητό του.

Σε άλλη επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, η αστυνομία λέει πως βρήκε τα πτώματα δύο ανδρών που εργάζονταν στο κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι δύο άνδρες ήταν συγγενείς.

Βόρεια της Βαγδάτης, στην Μπακούμπα, ένοπλοι σκότωσαν έναν κομμουνιστή μέλος του τοπικού συμβουλίου.

Βορειότερα, στη Μοσούλη, νοσοκομειακές πηγές λένε πως δύο άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στο δημαρχείο της πόλης.

Στη Σαμάρα, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν, κατά πληροφορίες, σε επίθεση σε σημείο ελέγχου, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε σημείο ελέγχου νότια της Βαγδάτης, στο δρόμο προς την Καρμπάλα.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Από Βαβύλη σταδημοσιονομικά.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Κεραμίδι για 21.000 εργαζόμενους. Ολόκληρο το πρόγραμμα του ΟΕΚ για το 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρακράτος του ΠΑΣΟΚ ο Βαβύλης. Τα δακτυλικά αποτυπώματα οδηγούν στο πιο σατανικό κύκλωμα διαπλοκής μαφιόζων-Εκκλησίας-Δικαιοσύνης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Απόστολος και στην Αλβανία. Αποκαλύπτεται κι άλλο προσωπείο του Βαβύλη.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Εξέγερση διευθυντών! Αμφισβητούν τις "γαλάζιες" κρίσεις. 6.350 στελέχη του Δημοσίου προσφεύγουν στο ΣτΕ.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Όλες οι προσλήψεις του 2005 για το δημόσιο. Οι θέσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού που θα προκηρυχθούν.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Ανώμαλη προσγείωση. Η ήπια προσαρμογή γίνεται σκληρή λιτότητα.

Espresso της Κυριακής: Η Greenpeace καταγγέλλει: 36 επικίνδυνα επώνυμα αρώματα κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι τοξικά και επιβλαβή για την υγεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Αν ζούσε η μεγάλη Σαπφώ Νοταρά κι έβλεπε όσα γίνονται θα βροντοφώναζε με την χαρακτηριστική φωνή: Μπουρλότο... Σόδομα και Γόμορα.

Η ΕΠΟΧΗ: Οικονομία: Αδιέξοδο προς τα κάτω (και δεξιά).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρία μέτωπα για την οικονομία. Στόχος Καραμανλή, η αλλαγή κλίματος.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Σκοτεινός λαβύρινθος με ίχνη του Βαβύλη. Αποκλειστικό ρεπορτάζ της "ΧτΚ".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Όλα παίζονται. Το άγος της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Πνίγονται στη μπόχα των κασετών. Υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, μητροπολίτες, μεγαλοδικηγόροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 68% οργή λαού. Γκάλοπ-ράπισμα για τον αρχιεπίσκοπο, που θεωρείται υπεύθυνος για την κρίση στην εκκλησία.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα δυναμική με ΚΚΕ ισχυρό Μέτωπο Λαϊκό. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου συνεδρίου.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Κάθαρση μετ' εμποδίων. Σε αναζήτηση συναίνεσης ο Χριστόδουλος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Χορεύοντας... με τους πράκτορες! Ενώ κυβέρνηση και κόμματα κρυφογελούν.

ΝΙΚΗ: Σε τέλμα η οικονομία. Δυσοίωνες προοπτικές δείχνουν όλα τα μεγέθη.

Traffic News Κυριακής: Απόψε στις 9 στο Κανάλι 10: Οι "αλεπούδες" ρίχνουν φως στα μυστήρια της Ιερουσαλήμ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Καραμανλής: Διορία στην Εκκλησία. Ο πρωθυπουργός έτοιμος να παρέμβει αν δεν προχωρήσει η κάθαρση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Χάνονται 4.000 θέσεις εργασίας. Το επόμενο διάστημα σε Μακεδονία και Θράκη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι φθηνές τιμές κέρδος σε αγορά και καταναλωτές.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά 3 μέρες

Ανακοινώθηκαν τα πλήρη προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν στο Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες.

Πρώτη, με περίπου 47% των ψήφων, αναδείχθηκε η συμμαχία Σιιτών υποψηφίων που έχει τις ευλογίες του Αγιατολά Αλί Σιστάνι και η οποία εξασφάλισε τις μισές σχεδόν από τις 8 εκατομμύρια 456 χιλιάδες ψήφους.

Το αποτέλεσμα θεωρείται νίκη για τους Σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ αλλά είχαν υποστεί μεγάλη καταπίεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Δεύτερη ήρθε η συμμαχία κουρδικών κομμάτων που έλαβε σχεδόν 25% των ψήφων.

Η συμμαχία της οποίας ηγείται ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ ήρθε Τρίτη με 13,5% των ψήφων.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά από τρεις μέρες. Στο διάστημα που μεσολαβεί μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις οι οποίες θα εξετασθούν πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές τα κόμματα των Κούρδων ελέγχουν την ισορροπία δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση των 275 μελών.

Αποχή των Σουνιτών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποχή σε ορισμένες περιοχές που κατοικούν Σουνίτες, ήταν μεγάλη.

Στην επαρχία Ανμπάρ προπύργιο των Σουνιτών ανταρτών ψήφισαν λιγότεροι από 4 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Το ψηφοδέλτιο του νυν προέδρου του Ιράκ Γκάζι αλ Γιαουέρ, ο οποίος είναι Σουνίτης, έλαβε μόνο 150.000 ψήφους, δηλαδή κάτω από το 2% των ψήφων.

Το ψηφοδέλτιο του βετεράνου Σουνίτη πολιτικού Αντνάν Πατσίτσι έλαβε 12.000 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,1%.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Οι εκπρόσωποι των Σιιτών θα πρέπει να συμμαχήσουν με άλλα κόμματα για να προωθήσουν τις θέσεις τους και να επιλέξουν πρόεδρο και πρωθυπουργό.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ και οι δύο αντιπρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να έχουν την υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν εβδομάδες.

Η νέα Εθνοσυνέλευση θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν εκλογές.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Προοίμια προεκλογικής εκστρατείας

Τα δύο μεγάλα κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις βουλευτικές εκλογές αλλά σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το πρόβλημα για το κυβερνών Εργατικό κόμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κυριακάτικη Ιντιπένταντ ( Independent on Sunday), είναι η ανησυχία για αποχή των ψηφοφόρων του από την εκλογική διαδικασία.

«Πολεμήστε βρώμικα ή χάνουμε, λέει ο Μίλμπορν στους Εργατικούς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του άρθρου που εξηγεί ότι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύει πως μόνο με τις επιθέσεις κατά των Συντηρητικών θα κινηθεί το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Το πρόβλημα των Εργατικών, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Μίρορ (Sunday Mirror) είναι ότι δίνουν την εντύπωση πως απλώς αντιδρούν σα γεγονότα αντί να τα προλαβαίνουν.

Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε η εφημερίδα που παραδοσιακά υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα με αφορμή τον λόγο του υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ότι το στεγαστικό θα είναι κεντρικό θέμα στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι τιμές σπιτιών είναι απαγορευτικές για όσους θέλουν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι.

Πρωτοσέλιδο άρθρο στην Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) αποκαλύπτει ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, επέστρεψε στον Λόρδο Άσκροφτ, τον μεγαλύτερο χορηγό του κόμματος, 500.000 λίρες επειδή ο γενναιόδωρος οπαδός των Τόριδων (έχει διαθέσει πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες) εξέφρασε την άποψη ότι θα χάσουν τις εκλογές.

«Ο Λόρδος Άσκροφτ πληροφορήθηκε ότι οι Συντηρητικοί θα χάσουν τις εκλογές, αλλά δεν τους αρέσει να ακούνε την αλήθεια» είπε φίλος του, σύμφωνα με το άρθρο.

Κάρολος και Καμίλα

Τα σχόλια, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τον γάμο του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς συνεχίζονται σε όλες τις εφημερίδες.

«Δεν υπήρξε ποτέ λιγότερος ενθουσιασμός για το γάμο διαδόχου» ισχυρίζεται η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ενώ σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ιντιπένταντ (Independent on Sunday) «η επιφυλακτική ανοχή με την οποία αντιμετώπισε η κοινή γνώμη τον γάμο του πρίγκιπα δεν είναι σταθερό θεμέλιο για το μέλλον της μοναρχίας».

Αντίθετη είναι η εκτίμηση της εφημερίδας Νιούς οφ δε Γουέρλντ (News of the World) η οποία προβλέπει ότι η Καμίλα θα φέρει τον Κάρολο πιο κοντά στον κόσμο.

Η Ομπσέρβερ (Observer) από την πλευρά της είναι ικανοποιημένη που δύο άνθρωποι που αγαπιούνται τόσα πολλά χρόνια αποφάσισαν να παντρευτούν.

Σύμφωνα όμως με την Κυριακατική Ιντιπένταντ (Independent on Sunday) δεν ήταν τόσο η αγάπη αλλά η ανησυχία για τον μικρό του γιο που έπεισε τον διάδοχο του θρόνου να κάνει το μεγάλο βήμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες φίλου του ζεύγους, ισχυρίζεται πως ο πρίγκιπας αποφάσισε ότι όσο δεν «νομιμοποιείται» η σχέση του με την Καμίλα θα ήταν δύσκολο να ελέγξει την ατίθαση συμπεριφορά του πρίγκιπα Χάρι και ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν σύμφωνη.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

60 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Το Σάββατο έγινε διαδήλωση κατά των Ναζί

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί τις απόπειρες να γραφτεί ξανά η ιστορία από την ακροδεξιά.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γερμανός καγκελάριος με την ευκαιρία των εκδηλώσεων με άξονα τη συμφιλίωση που πραγματοποιούνται για την εξηκοστή επέτειο από τον αμφιλεγόμενο βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους Συμμάχους..

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ήταν η πιο αμφιλεγόμενη επιχείρηση των Συμμάχων. Μέσα σε 14 ώρες τα συμμαχικά αεροπλάνα ισοπέδωσαν το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πάνω από 35 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ακροδεξιές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να επισκιάσουν τις εκδηλώσεις πραγματοποιώντας διαδήλωση και παρομοιάζοντας τον βομβαρδισμό της Δρέσδης με το Ολοκαύτωμα.

Ο κ.Σρέντερ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει «κάθε απόπειρα επανερμηνείας της ιστορίας».

«Η Γερμανία θα τιμήσει τους νεκρούς της αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεινά που προκάλεσε αρχίζοντας τον πόλεμο» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην τελετή για τα θύματα της Δρέσδης στην οποία θα πάρουν μέρος οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας, θα κατατεθεί στεφάνι ενώ 10 000 κεριά θα ανάψουν στη μνήμη των θυμάτων σε άλλες πόλεις του κόσμου.

13 Φεβρουαρίου 1945

Τα συμμαχικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν τη Δρέσδη επί δύο μέρες.

Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις δυο πρώτες επιδρομές και ακολούθησαν τα αμερικανικά.

Τα θύματα μπορεί να ήταν πολύ περισσότερα

Ο βομβαρδισμός έγινε μετά από αίτημα της Μόσχας. Η Δρέσδη ήταν σημαντικό επικοινωνιακό και συγκοινωνιακό κέντρο για τις ναζιστικές δυνάμεις που πρόβαλλαν αντίσταση στο σοβιετικό στρατό που προέλαυνε στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας.

Επισήμως 35 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όμως ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πως ο αριθμός των θυμάτων ήταν μεγαλύτερος διότι στην πόλη βρίσκονταν Γερμανοί πρόσφυγες από τις ανατολικές περιοχές της χώρας ενώ η μεγάλη πυρκαγιά κατέστησε αδύνατο τον εντοπισμό πολλών θυμάτων.

Ορισμένα από τα ιστορικά κτίρια της Δρέσδης, που ήταν γνωστή ως η Φλωρεντία του Βορρά, έχουν ξανακτιστεί ενώ άλλα έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα κτίρια.


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σήμερα τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών

Πολλοί Σουνίτες δεν πήραν μέρος στις εκλογές λόγω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και δίδεται τριήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων και την εξέταση τους.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η συμμαχία των Σιιτών που είχε τις ευλογίες του Αγιατολά Αλί Σιστάνι έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και μπορεί να κερδίσει π΄νω από τις μισές έδρες από τις 275 της νέας εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ.

Η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία ως πρώτη παράταξη αναμένεται ότι θα ορίσει το νέο πρωθυπουργό του Ιράκ.

Οι Κούρδοι πιστεύεται ότι θα έρθουν δεύτεροι και θα διεκδικήσουν την προεδρία, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τη Βαγδάτη.

Κατά τα φαινόμενα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ, που πιστεύεται ότι έρχεται τρίτος, όπως επίσης και οι Σουνίτες πολλοί εκπρόσωποι των οποίων δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Τα τελικά αποτελέσματα θα δείξουν πόσοι Σουνίτες είχαν μποϋκοτάρει τις εκλογές.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ είναι να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Σουνιτών στις πολιτικές διαδικασίες και τη σύνταξη του νέου συντάγματος της χώρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.