Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-16

  1. Κλιμάκωση εντάσεων στη Μ. Ανατολή
  2. Νέα μάχη για τη φέτα
  3. Ανησυχεί η CIA
  4. Θρήνος και οργή στο Λίβανο
  5. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  6. Συνεργασία Ιράν Συρίας
  7. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  8. Επί τα αυτά
  9. Παπαδόπουλος προς Ανάν
  10. Το έλλειμμα στις Βρυξέλλες
  11. Ζητούμενο η διαφάνεια
  12. Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα
  13. Επί τα αυτά
  14. Σε ύφεση η Ιαπωνία
  15. Ένα βήμα για προστασία του περιβάλλοντος
  16. Επιδείνωση σχέσεων και πένθος
  17. Επιδείνωση σχέσεων Ουάσινγκτον - Δαμασκού
  18. Ένα αντιπυρετικό για τον ασθενή πλανήτη

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 00:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμάκωση εντάσεων στη Μ. Ανατολή

«Το Ιράν και η Συρία αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με αμυντική συμφωνία», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian). Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η συμφωνία των δυο κρατών «κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή».

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η συμφωνία των δυο χωρών «αιφνιδίασε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών» που σύμφωνα με σχόλια υψηλόβαθμου στελέχους υποβαθμίζει το γεγονός. «Ίσως δεν είναι τίποτε περισσότερο από ρητορικό τέχνασμα», δήλωσε το στέλεχος που δεν κατονομάζεται.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) μεταδίδει ότι η Ρωσία «αγνόησε τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών» και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να «πουλήσει αντι-αεροπορικούς πυραύλους στη Συρία».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αμυντική συμφωνία Μόσχας-Δαμασκού «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας».

Κύπρος

Τις επικρίσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στην σημερινή επίσκεψη κλιμακίου αμερικανών επιχειρηματιών στη βόρεια Κύπρο μεταφέρει ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από τη Λευκωσία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι ελληνοκύπριοι είναι εξοργισμένοι» με την επίσκεψη του αμερικανικού κλιμακίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Αμερικανοί «θα δώσουν οικονομικές συμβουλές στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις» στα πλαίσια των προσπαθειών της Ουάσιγκτον για τη «μείωση της οικονομικής απομόνωσης των τουρκοκυπρίων».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι η πρωτοβουλία των ΗΠΑ «υπογραμμίζει την εντεινόμενη απογοήτευση της διεθνούς κοινότητας για την εκστρατεία των ελληνοκυπρίων να βάλουν φραγμούς στον τουρισμό και στο εμπόριο με τους τουρκοκύπριους».

Η εφημερίδα μεταφέρει την θέση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου που διαφωνεί με τον «άνοιγμα αεροδρομίων στη βόρεια Κύπρο και την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών τουρκοκυπριακών προϊόντων στην ΕΕ από λιμάνια της βόρειας Κύπρου», καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο «θα ενθαρρύνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού».

Πλουτώνιο

Οι Τάιμς (Times) αποκαλύπτουν ότι 30 κιλά πλουτωνίου «χάθηκαν» από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας στο Σέλαφιλντ.

Επικαλούμενες τον ετήσιο έλεγχο που πραγματοποιείται στις βρετανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις γράφουν ότι το πλουτώνιο «χάθηκε ανεξήγητα».

Σύμφωνα με τους Τάιμς με την «μεγάλη αυτή ποσότητα πλουτωνίου που χάθηκε μπορούν να κατασκευασθούν επτά ή οκτώ πυρηνικές βόμβες».

Πυρηνικοί επιστήμονες που μιλούν στην εφημερίδα λένε ότι πάντοτε υπάρχει μια ποσότητα πλουτωνίου «που χάνεται», αλλά υπογραμμίζουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποσότητα αυτή είναι υπέρμετρα μεγάλη.

Οι Τάιμς πάντως υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι χάθηκε πλουτώνιο δεν σημαίνει ότι έπεσε στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο έλεγχος της ποσότητας πλουτωνίου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις «είναι δύσκολη υπόθεση και γίνονται λάθη».

Κυνήγι αλεπούς

Στην Ιντιπέντεντ (Independent) κυριαρχεί η απαγόρευση του παραδοσιακού κυνηγιού της αλεπούς που τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία στην οποία σκυλιά κατακρεουργούν μια αλεπού συνοδεύεται από την ειρωνική λεζάντα : «Το συναρπαστικό κυνήγι λαμβάνει τέλος».

Μετά από οκτώ χρόνια πολιτικών και δικαστικών διαξιφισμών το κυνήγι της αλεπούς έφτασε στο τέλος του, σημειώνει η εφημερίδα που πάντως γράφει ότι εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η αστυνομία θα μπορέσει να «εφαρμόσει το νόμο» καθώς το κυνήγι της αλεπούς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της Αγγλίας.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 21:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μάχη για τη φέτα

Ακόμα και στη Βρετανία παράγεται «φέτα»

Στα χέρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκεται πλέον η διένεξη τυροπαραγωγών με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της φέτας.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γερμανίας προσβάλλουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος «φέτα» για το τυρί.

Η απόφαση Κομισιόν δίνει στη φέτα την ίδια προστασία ονομασίας με εκείνη που απολαμβάνουν το ιταλικό ζαμπόν της Πάρμα ή γαλλική σαμπάνια.

Αλλά οι επικριτές της απόφασης λένε πως η ονομασία «φέτα» είναι γενική ονομασία του προϊόντος που παράγεται σε πολλές χώρες εκτός της Ελλάδας.

Αποκλειστική χρήση

Η απόφαση της Κομισιόν το 2002, έδωσε στην ελληνική φέτα καθεστώς «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης», δίνοντας έτσι, ουσιαστικά αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στους Έλληνες παραγωγούς.

Από το 2007, οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «φέτα» και οι παραγωγοί στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να βρουν κάποια νέα ονομασία για το προϊόν τους.

Μεγάλο μέρος από τις μη ελληνικές φέτες, παράγεται από αγελαδινό γάλα και όχι κατσικίσιο και πρόβειο, όπως είναι η παραδοσιακή ελληνική φέτα.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Δανίας υποστηρίζουν πως η φέτα δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία και ότι οι εταιρείες τους παράγουν αυτό το τυρί εδώ και χρόνια.

«Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια γενική ονομασία προϊόντος και δεν έχουμε άλλη ονομασία για αυτού του τύπου το τυρί» είπε στο BBC, ο Χανς Άρνε Κρίστιανσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών.

Η Δανία είναι η δεύτερη σε παραγωγή φέτας στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα, παράγοντας περίπου 30.000 τόνους φέτας τον χρόνο, εξάγοντας μάλιστα και στην Ελλάδα.

Η Δανία ανησυχεί πως η απόφαση θα απειλήσει και την παραγωγή άλλων τυριών στη χώρα, όπως το μπρι.

Και βρετανική φέτα

Η υπόθεση επηρεάζει ακόμα και τη μοναδική βρετανική παραγωγό φέτας, μιαν εταιρεία στο Γιορκσάιρ.

Η ιδρύτρια της εταιρείας, Τζούντι Μπελ, λέει πως το κόστος για επαναπροσδιορισμό του προϊόντος της θα είναι τεράστιο.

«Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να εξαπατήσουμε κανέναν είναι σαφέστατο από την ετικέτα ότι πρόκειται για φέτα από το Γιορσκάιρ» λέει.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απετέλεσε νίκη για την Ελλάδα, όπου η φέτα παράγεται , όπως πιστεύεται, εδώ και σχεδόν 6,000 χρόνια.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 115.000 τόνους φέτας τον χρόνο, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το φθινόπωρο.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχεί η CIA

Για την εξαγωγή έμπειρων, από το Ιράκ, τρομοκρατών ανησυχεί η CIA

Το ανώτατο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησε πως η αλ Κάιντα και άλλες ισλαμικές οργανώσεις σχεδιάζουν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Πόρτερ Γκος, είπε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι μπορεί να είναι ζήτημα χρόνου πριν η αλ Κάιντα χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Και προειδοποίησε ότι ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ, χρησιμοποιούν τη σύρραξη για να στρατολογήσουν μέλη από άλλες χώρες.

Ο Πόρτερ Γκος και ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Ρόμπερτ Μίλερ, είπαν στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Ο Γκος κατηγόρησε ακόμα το Ιράν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, βοηθώντας τους αντάρτες στο Ιράκ και επιζητώντας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Ανησυχίες για Νότια Αμερική

Ο αρχηγός της CIA εξέφρασε ανησυχίες και για τον κίνδυνο αστάθειας σε μια σειρά λατινοαμερικανικές χώρες..

Είπε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, εδραιώνει την εξουσία του και αναμειγνύεται σε άλλες χώρες με τη συνεργασία της Κούβας.

Η πρόσφατη πτώση, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είπε, έχει δώσει το έναυσμα για φημολογίες σχετικά με τη διαδοχή του.

Χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, το αριστερό αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας FARC, λέγοντας πως ανησυχεί ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2006 μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει κάνει ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίβε.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου)

Θρήνος και οργή στο Λίβανο

Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι συνόδευσαν τον αλ Χαρίρι στην τελευταία του κατοικία

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος συνόδευσαν τον δολοφονηθέντα πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι στην τελευταία του κατοικία.

Η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, και διάχυτη ήταν η οργή.

Στην περιοχή του τεμένους Μοχάμεντ αλ Αμίν, στο κέντρο της Βηρυτού, όπου έφτασε η νεκρική πομπή επικράτησαν σκηνές χάους.

Η σορός Χαρίρι μεταφέρθηκε στο τέμενος με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων που είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο για το ύστατο χαίρε.

Η οικογένεια του Χαρίρι αρνήθηκε την προσφορά της κυβέρνησης να γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεργασία της κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ακούστηκαν πολλά συνθήματα κατά της Συρίας, την οποία οι οπαδοί του Χαρίρι θεωρούν υπεύθυνη για τη δολοφονία -κατηγορία την οποίαν απορρίπτει η Δαμασκός.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα που πρέπει να λυθούν πριν το εκκλησιαστικό. Οσον αφορά την ανεξηθρησκεία, παραθέτω το εξής που άκουσα πρόσφατα: Στην Ελλάδα υπάρχουν 50 κόμματα και 1 θρησκεία. Στις ΗΠΑ, 2 κόμματα και 50 θρησκείες. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Καιρός είναι! Αλλιώς θα μας φάει το πίστευε και μη ερεύνα όπως έφαγε και τους Βυζαντινούς προγόνους μας. Η άποψη μου είναι: ερεύνα, ερεύνα ερεύνα και στείλε το ιερατείο σπίτι του. Αλλιώς στο τέλος θα καταλήξουν να έχουν όλα τα λεφτά και την εξουσία στο ελληνικό κράτος και τότε ζήτω που καήκαμε...

Νίκος Ιωάννου (Μ. Βρετανία)

Υποκρίνονται οσοι πολιτικοί δεν θέλουν το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.Το ιερατίο της ελληνικής ορθόδοξης εκλησίας έχει περιορίσει την ορθοδοξία στα όρια του ελληνικού κράτους απ΄τη στιγμή που επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά στα εθνικά ζητήματα. Να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Ο χρόνος που θα ελευθερωθεί απ΄τη μελέτη των θρησκευτικών ας χρησιμοποιηθεί για άθληση και παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι ένας μαθητής σήμερα στο Γυμνάσιο παρακολουθεί καθημερινά 7 ώρο στο σχολείο και δουλεύει άλλες 4 ώρες στο σπίτι. Ξέρετε πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα;

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

() Ο παραλογισμός , η υποκρισία , η ματαιοδοξία , η ασέβεια του ιερατείου , ο . . . τζόγος της εκκλησίας στο χρηματιστήριο και τα {έντονα Ροζ} σκάνδαλα των ιερωμένων, ξεσκέπασαν την υποκριτική αγιοσύνη τους , που περιφρονεί το θείο και το χρησιμοποιεί σαν (πώς να το πω ;) . . . . σαν «χρυσόχαρτο περιτυλίγματος»! Κάποτε ένας μοναχός μου είπε : «Έγινα μοναχός και σώθηκα» . Τον ρώτησα από τι , «από την αμαρτία» μου είπε . Ίσως πίστευε πως αυτή (η αμαρτία) = αποτυχία , όπως και ερμηνεύετε ο λεκτικός αυτός όρος , δεν τον βρίσκει όταν κρύβεται στα δάση και τις σπηλιές . Τέλος πάντων ! . . . Εγώ του είπα ότι δεν αισθάνομαι αμαρτωλός . Δεν χρειάζομαι , δεν θέλω «σωτηρία» , . . . . Άστραψε και βρόντηξε ! Με έστειλε στη . . . κόλαση ! Πάντως , το χάρηκα που γλίτωσα από την αγκαλιά του . . . Αβραάμ !!!

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole.

Κostas Eleftheriou (Wales, UK)

Άλλο όμως ο μπούφος μοναχός και άλλο να μάθει ο Ελληνικός λαός πως η εκκλησία διαθέτει πακτωλούς χρημάτων , έχει στρατευμένους φανατικούς «πιστούς», έχει επιρροές στην κυβέρνηση , στην αστυνομία και σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό , δεν φοβάται την σύγκρουση , την οποία όταν κρίνει απαραίτητο την επιδιώκει , αφού μπορεί και την κατευθύνει . ( ? ) Ως εδώ και μη παραπέρα !

Οι Έλληνες σε καμία των περιπτώσεων των σεναρίων δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του διχασμού που καλλιεργούν οι δεσπότες . Η τακτική τους ευτυχώς είναι γνωστή . Αποτελεί τόλμημα (πέστε το και ψυχής!) να ορθώσουμε φωνή διαμαρτυρίας στη θρησκευτική ασυδοσία των κάποτε «λαοσυνάξεων» . (Οι μασκαρεμένοι κοσμικοί αφέντες) . Αρνούμαι το έτσι θέλω (έτσι θελικό) μαντρί της εκκλησίας και των μαυροφορεμένων τσοπάνηδων . Όσο πιο πολλά προβλήματα έχει ένα άτομο , όσο πιο χαμηλή παιδεία έχει και όσο πιο πρωτόγονο είναι , τόσο πιο εύκολα συντρίβεται . Αυτό το γνωρίζουν οι «ιεροί» αγύρτες και προσπαθούν να έχουν πάντα φανατισμένο το ποίμνιο . ()

Πάνος (Ελλάς)

The intermingling of church and state is a cancer in the fabric of society. The sooner we get rid of it, the better. In fact, a lot of time has already been irretrievably lost. It is a pity that many Greeks derive national pride from the state religion. As a Greek atheist, I feel that the most important value that our ancestors have transmitted us is our love for individuality (a sense of independence promoting rationality and free thinking) not our identity (a sense of community or belonging to a specific group).

Jean Efpraxiadis (Victoria, Canada)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της. Η Εκκλησία δεν εχει προβλημα, σαν αποδειξη είναι η πανω απο 1000 χρόνια η ανεξαρτητη λειτουργία του Αγίου Όρους. Η Εκκλησία φέρνει τον Χριστό στις καρδιές μας μεταμορφώνει τους ανθρώπους απο βασανιμένα όντα σε προσωπικότητες με προορισμό και όραμα. Ετσι διατηρήθηκε η Ελλαδα με τα θαυμαστά της κατορθώματα. Πιστεύω αν χωριστεί θα χασει η πατριδα μας, η εκκλησια δεν εχει να φοβηθεί τίποτε, το εχει αποδέιξει με την μαρτυρική πορεία της ανα τους αιώνες.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Oι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου (...). Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Βρετανία)

Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος έπρεπε να είχε γίνει από την μέρα που η Ελλάδα θεώρησε τον Εαυτό της Δημοκρατία. Ο κάθε Ελληνας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποιο Θεό νομίζει ή και να είναι ά-Θεος. Ακόμη από τη στιγμή που Υπάρχουν Ελληνες με διαφορετικό θρήσκευμα δηλ. Καθολικοί, Μουσουλμάνοι κ.α. το κράτος πρέπει να τους προσφέρει ίσα δικαιώματα. Ενα απ΄αυτά είναι και η διδασκαλία του θρησκεύματος στα σχολεία.

Φανταστήτε να διδάσκονται οι ορθόδοξοι, οι καθολικοί, οι μουσουλμάνοι μαθητές χωριστά το μάθημα των θρησκευτικών. Τι μπάχαλο θα γίνεται στην τάξη. Γιαυτό τα θρησκευτικά πρέπει να πάνε στην εκκλησία και να διδάσκονται σαν κατήχηση και στο σχολείο να διδάσκεται ιστορία των θρησκειών. Οσο για τα υπόλοιπα και μάλιστα τα οικονομικά να ξεχωρίσουν τις περιουσίες τους κράτος και εκκλησία και να πορεύονται χωριστά.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Ελλάς)

Ιστορικό στοιχείο: εκείνοι οι έλληνες της εποχής του διαφωτισμού που οδήγησαν το λαό στην επανάσταση του 1821 συχνά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίσημη εκκλησία και κάποιοι μάλιστα κυνηγήθηκαν (Μοισιόδακας, Καταρτζής και άλλοι) ή ακόμα και αφορίστηκαν από αυτήν (δηλαδή από τους ιεράρχες). Η εκκλησία και τότε ήταν ταυτισμένη με το οθωμανικό κράτος όπως σήμερα με το ελληνικό. Η επανάσταση του 1821 δεν είχε ιδιαίτερη συμπαράσταση από την ιεραρχία, η οποία δεν ήθελε να χάσει τα προνόμια που της προσέφεραν οι Οθωμανοί. Λοιπόν, όντως καλό θα ήταν να ξεχάσουμε τα αρχαιοβυζαντινά μας ιδεολογήματα και να κοιτάξουμε να βρούμε το δρόμο μας προς τα μπρος.

Συμφωνώ ότι η ολυμπιάδα ήταν μια παραλλαγή του εθνικισμού που εκφράζεται και με άλλους τρόπους. Δε χρειαζόμαστε τη μεγαλοπρέπεια, ούτε τη βυζαντινή ούτε την αρχαία. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της βασισμένη σ'αυτά που πέτυχε τους τελευταίους αιώνες και να μάθει από αυτά στα οποία απέτυχε. Ας κοιτάξου! με να βρούμε τον εαυτό μας. Και ας μην ξαχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί στον κόσμο εκτός από εμάς και όλοι είναι ισότιμοι (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Χριστός είπε. Άλλο που κάποιοι δήθεν χριστιανοί, φανατικοί υποστηρικτές της εκκλησίας, πιστεύουν ότι οι έλληνες είναι τάχα ο περιούσιος λαός).

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole. Financial matters must be included in the separation. Church must be a self-financed foundation with an autonomous social action and indirect involvement in serious social facts.

Kostas Eleftheriou (Wales, UK)

Things should remain as they are for the sake of our tradition.

George Bethanis (Hellas)

(...) 1. Aν και υποστηρίζω τον χωρισμό κράτος-θρησκείας, Θα πρότεινα οτι δεν είναι πανάκεια, είναι αντάλλαγμα ένα πρόβλημα για άλλο. Στις ΗΠΑ, η κοσμική φύση της χώρας έχει αντικαθιστησει θρησκεία με κατανάλωση, πνεύμα με λεπτά. Όταν ο αρχιεπίσκοπος σας καταδικάσει τις άξιες της πανκοσμιοποιησης και των ΗΠΑ, συμφωνώ. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εγκλήματος στην Δύση, γιατί? η εκκλησία έχει συμβάλλει θεμελιώδης σε αυτό το μοναδικό γεγονός.

2. Ειρωνικά, είναι μια πιθανότητα οτι η εκκλησία θα κερδίζει από το ξεχώρισμα από το κράτος. Νομίζω οτι η ορθοδοξία έχει πολύ να προσφέρει σύγχρονη κοινωνία. Έχει συντηρήσει την αρχική ουσία του χριστιανισμού καλύτερα. Έχει συντηρήσει την πνευματική παράδοση του μοναχισμού και του Άγιου Όρους. Αλλά έχει συντηρήσει συνήθειες από το βυζαντινή αυτοκρατορία, και (αμφιλεγόμενα) από την τουρκοκρατία. Το ξεχώρισμα θα αναγκάζει την εκκλησία να προβληματίζει ΠΩΣ πρέπει να μεταφέρει τους θησαυρούς της, και συνδυάζει δημιουργικότητα ΚΑΙ συντήρηση.... και αυτή η σύνθεση θα ήταν πιο αποτελεσματική για σύγχρονη Ελλάδα (και την Δυση).

Steve Bucuvalas (Colorado, USA)

Να χωριστεί το κράτος από την εκκλησία. Να πάψει ο ιερός κλήρος να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αμοιβόμενοι επιπροσθέτως με ένα δεύτερο μισθό απ' το υστέρημά μας. Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βγάζοντας τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν και τοιχοκολλώντας τον υποχρεωτικά στην είσοδο κάθε ναού. Ώστε να ξέρομε επιτέλους πόσο στοιχίζει καθετί και να εκλείψει το πονηρό "ό,τι προερείστε"... Κατά τα άλλα, τα θρησκευτικά είναι σωστό να συνεχίσουν να διδάσκονται στα παιδιά μας από σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται το πνεύμα της εποχής μας.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

Τhe Church is the biggest economic, political and moral liability to the Nation.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Αραγε δεν ειναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρο οτι το κράτος πρέπει να ειναι ένας θεσμός που προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού? απο την άλλη η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ειναι ενας θεσμός σεβαστός που όμως θέτει εκ των πραγμάτων διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους?

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα στην ιερωσύνη, οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν δικαίωμα καν ύπαρξης ,μέσα στην εκκλησία κ.ο.κ. Πως είναι δυνατόν ενα απο τα πολλά πνευματικά πιστεύω όπως αυτό της ορθοδοξίας να γίνεται δόγμα ενός κράτους σαν την ελλάδα που θέλω να πιστεύω δέχεται και ευνοεί τη διαφορετικότητα των ιδεών όλων των πολιτών του?

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Οι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου, που έπεσε σαν ώριμο φρούτο στους μωαμεθανούς. Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ας ασχοληθεί το κράτος με τα εθνικά και το ιερατείο με τα θρησκευτικά.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Bρετανία)

Δεν νομίζω ότι η ακαταλληλότητα αρκετών ίσως εκπροσώπων (Επισκόπων) της εκκλησίας δικαιολογούν αυτή την διαίρεση ,η οποία δεν νομίζω ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα γιατί η εκάστοτε θρησκεία είχε- έχει και θα έχει, μεγάλη επιρροή σε μερίδα των ανθρώπων όπως και δεν επηρεάζει την ζωή άλλων. Άρα κάθε κίνηση διαίρεσης εξυπηρετεί αλλά συμφέροντα Θα ελεγα ιδιοτελή που δεν δικαιώνουν μια εθνική κρίση όμοια με αυτή της περιόδου των ταυτοτήτων. Η διδασκαλία των θρισκευτικων στα σχολεία να διδάσκετε αλλά θα πρέπει να είναι διαφορετικη τωρα διδάσκετε μέρος τηςείναι η Εβραϊκής Μυθολογίας απαράδεκτο Δεν απαιτείται να εμπλακουμαι σε τροποποίηση του Συντάγματος.

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

GREEKS HAD ENOUGH WITH THE CHURCH.... The Greek Othodox Church is an anachronistic relic from the dark Ages with very questionable contribution to the Nation.Lets not forget what the clergy said in 1450 when the Othoman Turks were outside of the Constantinople.'Better Turkish turban and Orthodoxy rahter than Pope's tiara and Catholicism.Patriarc h Gregory the 5th was not a martyr.He excommunicated the fathers of the Greek Revolution.Greeks are proud of Alexander the Great,PLaton and all the briliant minds, who created the first great European Civilization.The Church is the biggest economic,political and moral liablity to the Nation.

Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας (...) [βγάλουν] τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

We need politicians with guts and vision to give an end to this unholy-marriage of State and Clergy.Students need to know about all the religions of the world not just about the Orthodox doctrines. The Church should be taxed,audited retroactively and chartered as an independent religious and cultural institution one of the many.Greek people had enough of the Church and its ongoing scandals.Lets free ourselves from this institutional and spiritual Gulag and take care of more important issues like the economy and our position in the New Europe.May be for the church is still 1005 AD.But for the rest of the world it is 2005.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Between 1453 to 1821, secret schools of Orthodox Priesters kept, our langouage our history our names and the learn of the HOLY BIBLE and the trust in JESUS, alive. Greek brothers in JESUS, stay united and calm becouse "the people have their plans but GOD have his own".

Antonis (Holland)

I am not a huge fan of the Greek church and I do not like the things that happen within it. But I think that this close relationship between goverment and church can traced as far as our early Byzantine history. I would say that things should remain as they are for the sake of our tradition more or less.

George Bethanis (Hellas)

Τα του καίσαρος τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεό

Τάσος (Ηράκλειο)

It is a good opportunity for Greece to get in line, now, with the rest of the Western European countries through separation of the Church from the official State. Citizens can have any religious beliefs and practices they like. They should also be allowed to have equally high moral and national values without them being attached to any Church.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Ancient Greece has preceded the Christian era and Greece and its people- of all the countries on earth, should feel that the contribution of their land to the civilisation of the world is based on their ancient past of which they should be proud independently of any religious belief they may wish to have. I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change.

Papas Kyvelie (London, UK)

Oπωσδήποτε πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...Η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, γιατί να μην πληρώνει η ίδια τους κληρικούς της? οσο για το μάθημα των θρησκευτικών καλό θα είναι να ακούσουν κάποτε τα παιδιά πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ότι όλες έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους κι ότι ο φανατισμός δεν βοηθάει σε τίποτε.

Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Οι βασικές αρχές για αγάπη και ειρήνη και αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ως ισότιμου με εμάς κι όχι κατώτερου, είναι πιο σημαντικά από δογματικές φλυαρίες και αλλαζονία, πως είμαστε εμείς και μόνοι ο περιούσιος λαός του Θεού!

Mαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Χωρισμός εκκλησίας κράτους (ναι) να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία (ναι) οι ιερείς έχουν μετατρέψει την εκκλησία σήμερα σε οίκο εμπορείου και ακολασίας. Ο χωρισμός και η στέρηση οικονομικών πόρων θα τους σοβαρέψει και θα μείνουν στο χώρο για πραγματικό πνευματικό έργο μόνο αληθινοί χριστιανοί.

Δημήτρης Κατς (Κόρινθος)

SAY NO... Hands off the Holly Church. All you sinful infidels you will face the Wrath that is comming. Separation of Chruch from the Goverment is like leaving the sheep, free. And when the sheep are free they will become prey to the wolves of capitalism, liberalism, sexual freedom. The Holly Church protected the people from the Evil.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν () εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

There is a conspiracy against Holly Church. All these defamations are an attempt to remove the shepherd and the dogs and let the sheep free. Greek people refuse the Evil of the modernization, female promiscuity and modernity. Greek women praise the old-family values and virtues, the submission to her holly duty of motherhood, the worship to Orthodoxy. Greek people need the Church and without church we are lost and helpless.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation. This mud is the Big Lie. Lets pray, lets demostrate lets stay behind our shepherd. Our Holly eternal and One Church.The real Greeks were always Christians and there is no Hellenism without the only one Orthodox church. Kneel and pray and you will be forgiven.

Theodoros (New York, USA)

Το κρατος πρεπει να διαχωριστει αμεσα απο την εκκλησια! Η Ελλαδα ειναι απο τις ελαχιστες χωρες της Ευρωπης οπου η Εκκλησια εχει τετοια δυναμη. Η παρεμβαση της Εκκλησιας στα πολιτικα πραγματα ειναι επισης απαραδεκτη. Αποψη μου ειναι οτι πρεπει να φορολογηθουν τα τεραστια περιουσιακα στοιχεια της εκκλησιας, και φυσικα οι κληρικοι να μην πληρωνονται απο το κρατος! Οσον αφορα τα θρησκευτικα ως μαθημα, θα πρεπει να περιλαμβανουν ισοτιμα ολες τις θρησκειες, ή να μην διδασκονται καθολου, καθως στη σημερινη τους μορφη αποτελουν καθαρο προσυλητισμο στην χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια (κατ εμε αιρεση της ιουδαικης θρησκειας), τη στιγμη που ο προσυλητισμος απαγορευται απο το ελληνικο συνταγμα.

Μάνος Δαμουλάκης (Μάλαγα, Ισπανία)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να διαχωριστεί ο ρόλος της εκκλησσίας απο αυτόν του κράτους. Αυτή την φορά ήρθε στο προσκηνιο με ένα απολύτως απαξιωτικό για την εκκλησσία τρόπο όπως είναι τα ρόζ σκάνδαλα, οι οικονομικές καταχρήσεις κληρικών και η συνεργασία κληρικών με δικαστικούς για το στήσιμο δικών. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation

Theodoros (New York, USA)

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν-όπως στη Γαλλία μετά την γαλλική επανάσταση- εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Πρωταρχική ευθύνη για αυτό έχουν αποκλειστικά τα κράτη τα οποία συνεχώς πρίν απο κάθε εκλογική διαδικασία τρέχουν πίσω απο τα ράσα των κληρικών για μερικές χιλιάδες ψήφους. Κανείς όμως δεν έχει αναλογιστεί πόσο βλαπτει η συνεχής ανάμειξη της εκκλησσίας στα του κράτους και συγχρόνως κανείς δεν τολμάει να αναλάβει το πολιτικό κοστος του διαχωρισμού των ρόλων κράτους και εκκλησσίας.

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

The separation had to be done many years ago! The class that is taught about Christianity should be replaced with a class related to philosophy and the greatness of the Hellenic civilization. In addition, Greek taxpayers should not be paying for the salaries and pensions of priests since either way they receive numerous donations. The Greek Church is one of the major shareholders of the National Bank of Greece! The money that they have accumulated should be taken away by the government and given to the poor! Thats what Jesus preached. Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Ο ταχύτατος εκφυλισμός της προσωπικότητας του αρχιεπισκόπου κλονίζει με τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις την υπόσταση και το κύρος της Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς καθιστά προβληματική την περαιτέρω λειτουργία της. Αλίμονο , λοιπόν, στη πλέμπα που κάθεται τους υπομένει και τους πιστεύει ακόμη... Ο απογαλακτισμός της Εκκλησίας από το κράτος προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι ΄ αυτό το λόγο οφείλει η παρούσα Βουλή να το διαπραγματευτεί το θέμα και να απολήξει σε απτές αποφάσεις.

Να το τονίσουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών. Οδηγούμαστε με τα καμώματα εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων σε θεσμική αμφισβήτηση η οποία επαπειλεί την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα. Βεβαίως, στην παρούσα δραματική φάση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία κάθε προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης θα προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στην υπόληψη και στο κύρος των θεσμών.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...

Μαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Η νεοελληνική εθνική ταυτότητα τμήμα της έχει και την ελληνική γλώσσα. Ας το σκεφτούν αυτό οι διάφοροι φανατικοί τάχα έλληνες που γράφουν στα αγγλικά και μας νουθετούν. Ναι στο διαχωρισμό αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό.

Γιάννης (Θεσσαλονίκη)

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι απαραίτητος και πάρα πολλοί Ελληνες τον αναμένουν εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική ταυτότητα (ή η έλλειψη αυτής στην περίπτωση των αθέων οι οποίοι αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα δεν ακούγεται η φωνή τους) είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν πρέπει να σχετίζεται με την κρατική οργάνωση. Η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία και στον στρατό πρέπει να καταργηθεί, οι εικόνες, οι αγιασμοί και οι προσευχές να φύγουν από τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών. Η ταφή να γίνει κοσμική και να επιτραπεί η κάυση, να μην έχει καμία αναγνώριση κάθε είδους θρησκευτικός γάμος και να σταματήσει η υπερπροστασία της Εκκλησίας και της θρησκείας μέσω νόμων κατά της βλασφημίας και του προσηλυτισμού.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πλέον επιτακτικός προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή αποθρησκειοποίηση και αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού κράτους. Αυτός είναι ένας! από τους βασικούς τρόπους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας και όχι οι εθνικοφασιστικές (και πολυέξοδες) παρλάτες στυλ Ολυμπιάδας και αποχαυνομένη προσκόληση στο υποτιθέμενο αρχαιοβυζαντινό παρελθόν.

Και κάτι τελευταίο: Οι Ελληνες είναι καιρός να πάψουν να ταμπουρώνονται πίσω από το ιδεολόγημα της μοναδικότητας. Σε όλα τα κράτη ο εθνικισμός και παραλογισμός συνδέθηκε με την υποτιθέμενη μοναδικότητα.

Γιώργος (Γλασκόβη, Βρετανία)

I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change

Papas Kyvelie (London, UK)

Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να γίνει με βάση το Σύνταγμα παρά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις. Το ουσιαστικό του ζητήματος είναι οτι αυτή τη στιγμή μόνο το κράτος ελέγχεται απο τους ιεράρχες και όχι οι ιεράρχες απο το κράτος το οποίο Πληρώνει σημειωτέον και του μισθούς τους, Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την σύγχρονη κοινωνία μας αυτή η υπόθεση να τελειώσει και με το θέμα του χωρισμού απο το κράτος και των μαθημάτων των θρησκευτικών ( σημειωτέον είναι η Εβραϊκή Μυθολογία) απο υποχρεωτικά σε προαιρετικά και χωρίς βαθμολογία. Δεν μπορούν οι ιεράρχες να έχουν κοσμίκή παρουσία και να κανονίζουν ποιές άλλες θρησκίες μπορούν να συνυπάρξουν στο Τόπο μας και ούτε να αμοίβονται μόνο οι ορθόδωξοι παπάδες, αυτό είναι διάκριση και προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτύς τους πατροδοκάπιλους.

Γεώργος Παπαστεργίου (Ελλάδα)

Αγγίξατε ενα καίριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας με ιστορία πολλών αιώνων γι` αυτό και οι μακροσκελείς απαντήσεις. Μόνο δύο επισημάνσεις. 1)Να θέσουμε το πρόβλημα διαφορετικά. Πόσοι στην Ελλάδα θέλουν να αρθούν οι νόμοι της Βαυαρικής αντιβασιλείας που καθορίζουν το ¨ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ¨ της Ελληνικής Εκκλησίας και της εκ νέου υπαγωγής της στό Οικουμενικο Πατριαρχείο. 2)Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πού έχουν ορκιστεί πίστη στο Αμερικανικό σύνταγμα (τελείως ανεξίθρησκο) ας μην ειναι τόσο λαύροι κατα του διαχωρισμού γιατι κάπου στην συνείδησή τους ψεύδονται.

Γιώργος Πλουμάς (Σάμος)

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεργασία Ιράν Συρίας

Ερωτηματικά για τις πληροφορίες ότι είχε σημειωθεί επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκατστάσεις

Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν, που και οι δύο δέχονται αμερικανικές πιέσεις, είπαν ότι θα συνεργαστούν για να εμφανίσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την συνάντηση του Σύριου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Νάτζι Ότρι, με Ιρανούς επισήμους στην Τεχεράνη.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ, είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Συρία σε όλα τα επίπεδα.

Έκρηξη;

Οι αρχές του Ιράν διέψευσαν πως σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στα νότια της χώρας.

Εκπρόσωπος του Ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση ή έκρηξη κανενός είδους.

Όπως είπε, το Συμβούλιο εξετάζει την πηγή των πληροφοριών που είχε μεταδώσει η ιρανική τηλεόραση και που αρχικά έκαναν λόγο για έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε ότι ίσως να υπήρξε σύγχυση λόγω κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή και χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου κατά του Ιράν.

Κατασκοπεία

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τα οποία καταγράφουν τις δραστηριότητες στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Αλί Γιουνέσι, είπε εθεάθησαν στον ουρανό αρκετά αντικείμενα που γυάλιζαν και τα οποία ήταν μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη.

Όπως είπε, το Ιράν θα τα καταρρίψει αν πλησιάσουν.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole. Financial matters must be included in the separation. Church must be a self-financed foundation with an autonomous social action and indirect involvement in serious social facts.

Kostas Eleftheriou (Wales, UK)

Things should remain as they are for the sake of our tradition.

George Bethanis (Hellas)

(...) 1. Aν και υποστηρίζω τον χωρισμό κράτος-θρησκείας, Θα πρότεινα οτι δεν είναι πανάκεια, είναι αντάλλαγμα ένα πρόβλημα για άλλο. Στις ΗΠΑ, η κοσμική φύση της χώρας έχει αντικαθιστησει θρησκεία με κατανάλωση, πνεύμα με λεπτά. Όταν ο αρχιεπίσκοπος σας καταδικάσει τις άξιες της πανκοσμιοποιησης και των ΗΠΑ, συμφωνώ. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εγκλήματος στην Δύση, γιατί? η εκκλησία έχει συμβάλλει θεμελιώδης σε αυτό το μοναδικό γεγονός.

2. Ειρωνικά, είναι μια πιθανότητα οτι η εκκλησία θα κερδίζει από το ξεχώρισμα από το κράτος. Νομίζω οτι η ορθοδοξία έχει πολύ να προσφέρει σύγχρονη κοινωνία. Έχει συντηρήσει την αρχική ουσία του χριστιανισμού καλύτερα. Έχει συντηρήσει την πνευματική παράδοση του μοναχισμού και του Άγιου Όρους. Αλλά έχει συντηρήσει συνήθειες από το βυζαντινή αυτοκρατορία, και (αμφιλεγόμενα) από την τουρκοκρατία. Το ξεχώρισμα θα αναγκάζει την εκκλησία να προβληματίζει ΠΩΣ πρέπει να μεταφέρει τους θησαυρούς της, και συνδυάζει δημιουργικότητα ΚΑΙ συντήρηση.... και αυτή η σύνθεση θα ήταν πιο αποτελεσματική για σύγχρονη Ελλάδα (και την Δυση).

Steve Bucuvalas (Colorado, USA)

Να χωριστεί το κράτος από την εκκλησία. Να πάψει ο ιερός κλήρος να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αμοιβόμενοι επιπροσθέτως με ένα δεύτερο μισθό απ' το υστέρημά μας. Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βγάζοντας τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν και τοιχοκολλώντας τον υποχρεωτικά στην είσοδο κάθε ναού. Ώστε να ξέρομε επιτέλους πόσο στοιχίζει καθετί και να εκλείψει το πονηρό "ό,τι προερείστε"... Κατά τα άλλα, τα θρησκευτικά είναι σωστό να συνεχίσουν να διδάσκονται στα παιδιά μας από σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται το πνεύμα της εποχής μας.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

Τhe Church is the biggest economic, political and moral liability to the Nation.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Αραγε δεν ειναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρο οτι το κράτος πρέπει να ειναι ένας θεσμός που προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού? απο την άλλη η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ειναι ενας θεσμός σεβαστός που όμως θέτει εκ των πραγμάτων διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους?

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα στην ιερωσύνη, οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν δικαίωμα καν ύπαρξης ,μέσα στην εκκλησία κ.ο.κ. Πως είναι δυνατόν ενα απο τα πολλά πνευματικά πιστεύω όπως αυτό της ορθοδοξίας να γίνεται δόγμα ενός κράτους σαν την ελλάδα που θέλω να πιστεύω δέχεται και ευνοεί τη διαφορετικότητα των ιδεών όλων των πολιτών του?

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Οι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου, που έπεσε σαν ώριμο φρούτο στους μωαμεθανούς. Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ας ασχοληθεί το κράτος με τα εθνικά και το ιερατείο με τα θρησκευτικά.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Bρετανία)

Δεν νομίζω ότι η ακαταλληλότητα αρκετών ίσως εκπροσώπων (Επισκόπων) της εκκλησίας δικαιολογούν αυτή την διαίρεση ,η οποία δεν νομίζω ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα γιατί η εκάστοτε θρησκεία είχε- έχει και θα έχει, μεγάλη επιρροή σε μερίδα των ανθρώπων όπως και δεν επηρεάζει την ζωή άλλων. Άρα κάθε κίνηση διαίρεσης εξυπηρετεί αλλά συμφέροντα Θα ελεγα ιδιοτελή που δεν δικαιώνουν μια εθνική κρίση όμοια με αυτή της περιόδου των ταυτοτήτων. Η διδασκαλία των θρισκευτικων στα σχολεία να διδάσκετε αλλά θα πρέπει να είναι διαφορετικη τωρα διδάσκετε μέρος τηςείναι η Εβραϊκής Μυθολογίας απαράδεκτο Δεν απαιτείται να εμπλακουμαι σε τροποποίηση του Συντάγματος.

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

GREEKS HAD ENOUGH WITH THE CHURCH.... The Greek Othodox Church is an anachronistic relic from the dark Ages with very questionable contribution to the Nation.Lets not forget what the clergy said in 1450 when the Othoman Turks were outside of the Constantinople.'Better Turkish turban and Orthodoxy rahter than Pope's tiara and Catholicism.Patriarc h Gregory the 5th was not a martyr.He excommunicated the fathers of the Greek Revolution.Greeks are proud of Alexander the Great,PLaton and all the briliant minds, who created the first great European Civilization.The Church is the biggest economic,political and moral liablity to the Nation.

Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας (...) [βγάλουν] τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

We need politicians with guts and vision to give an end to this unholy-marriage of State and Clergy.Students need to know about all the religions of the world not just about the Orthodox doctrines. The Church should be taxed,audited retroactively and chartered as an independent religious and cultural institution one of the many.Greek people had enough of the Church and its ongoing scandals.Lets free ourselves from this institutional and spiritual Gulag and take care of more important issues like the economy and our position in the New Europe.May be for the church is still 1005 AD.But for the rest of the world it is 2005.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Between 1453 to 1821, secret schools of Orthodox Priesters kept, our langouage our history our names and the learn of the HOLY BIBLE and the trust in JESUS, alive. Greek brothers in JESUS, stay united and calm becouse "the people have their plans but GOD have his own".

Antonis (Holland)

I am not a huge fan of the Greek church and I do not like the things that happen within it. But I think that this close relationship between goverment and church can traced as far as our early Byzantine history. I would say that things should remain as they are for the sake of our tradition more or less.

George Bethanis (Hellas)

Τα του καίσαρος τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεό

Τάσος (Ηράκλειο)

It is a good opportunity for Greece to get in line, now, with the rest of the Western European countries through separation of the Church from the official State. Citizens can have any religious beliefs and practices they like. They should also be allowed to have equally high moral and national values without them being attached to any Church.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Ancient Greece has preceded the Christian era and Greece and its people- of all the countries on earth, should feel that the contribution of their land to the civilisation of the world is based on their ancient past of which they should be proud independently of any religious belief they may wish to have. I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change.

Papas Kyvelie (London, UK)

Oπωσδήποτε πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...Η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, γιατί να μην πληρώνει η ίδια τους κληρικούς της? οσο για το μάθημα των θρησκευτικών καλό θα είναι να ακούσουν κάποτε τα παιδιά πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ότι όλες έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους κι ότι ο φανατισμός δεν βοηθάει σε τίποτε.

Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Οι βασικές αρχές για αγάπη και ειρήνη και αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ως ισότιμου με εμάς κι όχι κατώτερου, είναι πιο σημαντικά από δογματικές φλυαρίες και αλλαζονία, πως είμαστε εμείς και μόνοι ο περιούσιος λαός του Θεού!

Mαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Χωρισμός εκκλησίας κράτους (ναι) να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία (ναι) οι ιερείς έχουν μετατρέψει την εκκλησία σήμερα σε οίκο εμπορείου και ακολασίας. Ο χωρισμός και η στέρηση οικονομικών πόρων θα τους σοβαρέψει και θα μείνουν στο χώρο για πραγματικό πνευματικό έργο μόνο αληθινοί χριστιανοί.

Δημήτρης Κατς (Κόρινθος)

SAY NO... Hands off the Holly Church. All you sinful infidels you will face the Wrath that is comming. Separation of Chruch from the Goverment is like leaving the sheep, free. And when the sheep are free they will become prey to the wolves of capitalism, liberalism, sexual freedom. The Holly Church protected the people from the Evil.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν () εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

There is a conspiracy against Holly Church. All these defamations are an attempt to remove the shepherd and the dogs and let the sheep free. Greek people refuse the Evil of the modernization, female promiscuity and modernity. Greek women praise the old-family values and virtues, the submission to her holly duty of motherhood, the worship to Orthodoxy. Greek people need the Church and without church we are lost and helpless.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation. This mud is the Big Lie. Lets pray, lets demostrate lets stay behind our shepherd. Our Holly eternal and One Church.The real Greeks were always Christians and there is no Hellenism without the only one Orthodox church. Kneel and pray and you will be forgiven.

Theodoros (New York, USA)

Το κρατος πρεπει να διαχωριστει αμεσα απο την εκκλησια! Η Ελλαδα ειναι απο τις ελαχιστες χωρες της Ευρωπης οπου η Εκκλησια εχει τετοια δυναμη. Η παρεμβαση της Εκκλησιας στα πολιτικα πραγματα ειναι επισης απαραδεκτη. Αποψη μου ειναι οτι πρεπει να φορολογηθουν τα τεραστια περιουσιακα στοιχεια της εκκλησιας, και φυσικα οι κληρικοι να μην πληρωνονται απο το κρατος! Οσον αφορα τα θρησκευτικα ως μαθημα, θα πρεπει να περιλαμβανουν ισοτιμα ολες τις θρησκειες, ή να μην διδασκονται καθολου, καθως στη σημερινη τους μορφη αποτελουν καθαρο προσυλητισμο στην χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια (κατ εμε αιρεση της ιουδαικης θρησκειας), τη στιγμη που ο προσυλητισμος απαγορευται απο το ελληνικο συνταγμα.

Μάνος Δαμουλάκης (Μάλαγα, Ισπανία)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να διαχωριστεί ο ρόλος της εκκλησσίας απο αυτόν του κράτους. Αυτή την φορά ήρθε στο προσκηνιο με ένα απολύτως απαξιωτικό για την εκκλησσία τρόπο όπως είναι τα ρόζ σκάνδαλα, οι οικονομικές καταχρήσεις κληρικών και η συνεργασία κληρικών με δικαστικούς για το στήσιμο δικών. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation

Theodoros (New York, USA)

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν-όπως στη Γαλλία μετά την γαλλική επανάσταση- εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Πρωταρχική ευθύνη για αυτό έχουν αποκλειστικά τα κράτη τα οποία συνεχώς πρίν απο κάθε εκλογική διαδικασία τρέχουν πίσω απο τα ράσα των κληρικών για μερικές χιλιάδες ψήφους. Κανείς όμως δεν έχει αναλογιστεί πόσο βλαπτει η συνεχής ανάμειξη της εκκλησσίας στα του κράτους και συγχρόνως κανείς δεν τολμάει να αναλάβει το πολιτικό κοστος του διαχωρισμού των ρόλων κράτους και εκκλησσίας.

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

The separation had to be done many years ago! The class that is taught about Christianity should be replaced with a class related to philosophy and the greatness of the Hellenic civilization. In addition, Greek taxpayers should not be paying for the salaries and pensions of priests since either way they receive numerous donations. The Greek Church is one of the major shareholders of the National Bank of Greece! The money that they have accumulated should be taken away by the government and given to the poor! Thats what Jesus preached. Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Ο ταχύτατος εκφυλισμός της προσωπικότητας του αρχιεπισκόπου κλονίζει με τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις την υπόσταση και το κύρος της Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς καθιστά προβληματική την περαιτέρω λειτουργία της. Αλίμονο , λοιπόν, στη πλέμπα που κάθεται τους υπομένει και τους πιστεύει ακόμη... Ο απογαλακτισμός της Εκκλησίας από το κράτος προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι ΄ αυτό το λόγο οφείλει η παρούσα Βουλή να το διαπραγματευτεί το θέμα και να απολήξει σε απτές αποφάσεις.

Να το τονίσουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών. Οδηγούμαστε με τα καμώματα εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων σε θεσμική αμφισβήτηση η οποία επαπειλεί την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα. Βεβαίως, στην παρούσα δραματική φάση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία κάθε προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης θα προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στην υπόληψη και στο κύρος των θεσμών.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...

Μαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Η νεοελληνική εθνική ταυτότητα τμήμα της έχει και την ελληνική γλώσσα. Ας το σκεφτούν αυτό οι διάφοροι φανατικοί τάχα έλληνες που γράφουν στα αγγλικά και μας νουθετούν. Ναι στο διαχωρισμό αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό.

Γιάννης (Θεσσαλονίκη)

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι απαραίτητος και πάρα πολλοί Ελληνες τον αναμένουν εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική ταυτότητα (ή η έλλειψη αυτής στην περίπτωση των αθέων οι οποίοι αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα δεν ακούγεται η φωνή τους) είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν πρέπει να σχετίζεται με την κρατική οργάνωση. Η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία και στον στρατό πρέπει να καταργηθεί, οι εικόνες, οι αγιασμοί και οι προσευχές να φύγουν από τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών. Η ταφή να γίνει κοσμική και να επιτραπεί η κάυση, να μην έχει καμία αναγνώριση κάθε είδους θρησκευτικός γάμος και να σταματήσει η υπερπροστασία της Εκκλησίας και της θρησκείας μέσω νόμων κατά της βλασφημίας και του προσηλυτισμού.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πλέον επιτακτικός προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή αποθρησκειοποίηση και αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού κράτους. Αυτός είναι ένας! από τους βασικούς τρόπους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας και όχι οι εθνικοφασιστικές (και πολυέξοδες) παρλάτες στυλ Ολυμπιάδας και αποχαυνομένη προσκόληση στο υποτιθέμενο αρχαιοβυζαντινό παρελθόν.

Και κάτι τελευταίο: Οι Ελληνες είναι καιρός να πάψουν να ταμπουρώνονται πίσω από το ιδεολόγημα της μοναδικότητας. Σε όλα τα κράτη ο εθνικισμός και παραλογισμός συνδέθηκε με την υποτιθέμενη μοναδικότητα.

Γιώργος (Γλασκόβη, Βρετανία)

I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change

Papas Kyvelie (London, UK)

Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να γίνει με βάση το Σύνταγμα παρά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις. Το ουσιαστικό του ζητήματος είναι οτι αυτή τη στιγμή μόνο το κράτος ελέγχεται απο τους ιεράρχες και όχι οι ιεράρχες απο το κράτος το οποίο Πληρώνει σημειωτέον και του μισθούς τους, Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την σύγχρονη κοινωνία μας αυτή η υπόθεση να τελειώσει και με το θέμα του χωρισμού απο το κράτος και των μαθημάτων των θρησκευτικών ( σημειωτέον είναι η Εβραϊκή Μυθολογία) απο υποχρεωτικά σε προαιρετικά και χωρίς βαθμολογία. Δεν μπορούν οι ιεράρχες να έχουν κοσμίκή παρουσία και να κανονίζουν ποιές άλλες θρησκίες μπορούν να συνυπάρξουν στο Τόπο μας και ούτε να αμοίβονται μόνο οι ορθόδωξοι παπάδες, αυτό είναι διάκριση και προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτύς τους πατροδοκάπιλους.

Γεώργος Παπαστεργίου (Ελλάδα)

Αγγίξατε ενα καίριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας με ιστορία πολλών αιώνων γι` αυτό και οι μακροσκελείς απαντήσεις. Μόνο δύο επισημάνσεις. 1)Να θέσουμε το πρόβλημα διαφορετικά. Πόσοι στην Ελλάδα θέλουν να αρθούν οι νόμοι της Βαυαρικής αντιβασιλείας που καθορίζουν το ¨ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ¨ της Ελληνικής Εκκλησίας και της εκ νέου υπαγωγής της στό Οικουμενικο Πατριαρχείο. 2)Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πού έχουν ορκιστεί πίστη στο Αμερικανικό σύνταγμα (τελείως ανεξίθρησκο) ας μην ειναι τόσο λαύροι κατα του διαχωρισμού γιατι κάπου στην συνείδησή τους ψεύδονται.

Γιώργος Πλουμάς (Σάμος)

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επί τα αυτά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο πόλεμος των... ράσων. Εκκλησία: Οι συμμαχίες και τα "στρατόπεδα" στην Ιεραρχία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς εξετάσεις 2.788 προσλήψεις. Σε δήμους, υπουργείο Εσωτερικών, Τράπεζα Ελλάδος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άνω-κάτω όλη η χώρα από τους θυελλώδεις ανέμους. Ξεπέρασαν τα 11 μποφόρ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί κρύβουν και τον ταμία του Ειρηναίου. Θρίλερ στην Αθήνα με τη σύλληψή του στην Τουρκία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έξτρα "δώρο" στους συνταξιούχους. Αυξάνεται στο 4% το εισοδηματικό κριτήριο.

Η ΑΥΓΗ: Στα φροντιστήρια η Ελλάδα αναστενάζει. Διαφωνία κυβέρνησης-εκπαιδευτικών για τα θέματα του διαλόγου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η "στοά" των Θεσσαλών το λόμπι του Αγίου Όρους και η μαφία των Πατριαρχείων. Πώς στήθηκε το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο με την συμμετοχή ιερωμένων, δικαστικών, αστυνομικών και πρακτόρων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ομολογούν αποτυχία. Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα. Η κρίση στην αγορά εξαφάνισε τις εισπράξεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για τα καταπατημένα. Αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης.

ΕΘΝΟΣ: Πρόταση-σοκ για τις πρόωρες συντάξεις. Προαναγγελία αλλαγών στο ασφαλιστικό από το ΚΕΠΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν θα μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο. Ο Χριστόδουλος αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για δες ποιοι μιλάνε για τα χάλια της Οικονομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σχέδιο για τις παρεκκλίσεις στις οικοδομές. ΥΠΕΧΩΔΕ: Προς κατάργηση η αύξηση των αρτιοτήτων σε 6,8 και 10 στρέμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποστόλου "εξομολόγησις". Βαβύλη επιστολής προς Ειρηναίον το ανάγνωσμα.

ΕΞΠΡΕΣ: Καθίζηση των εσόδων. Ασφυκτικές "πιέσεις" στα δημόσια οικονομικά ωθούν στο όριο τον δανεισμό.

ΕΣΤΙΑ: Η εξυγίανσις της οικονομίας. Μακρύς ο δρόμος, έντονες οι αντιδράσεις.

ESPRESSO: Ιερή κομπίνα εκατομμυρίων. Πώς ιερωμένος έστησε ανύπαρκτη εταιρεία χρηματοδοτήσεων και θησαύριζε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επίσημη ομολογία για παράλυση των Εφοριών. Α. Ρεγκούζας: Σε "κατάσταση ύπνου" ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετανάστες στηρίζουν τα ταμεία. 400.000 νέοι ασφαλισμένοι ενισχύουν το σύστημα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύ.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο προσκήνιο η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πώς θα ενισχυθούν οι εταιρίες που ιδρύονται από γυναίκες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Θύελλα αντιδράσεων κατά της εισοδηματικής πολιτικής. Πολιτική κόντρα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

METRO: Μέτωπο συνδικάτων. Σε κοινή δράση προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμπανάκι κινδύνου από τα έσοδα του Δημοσίου. "Βουτιά" 4,16% στις εισπράξεις από το ΦΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παγκόσμιο SOS για το κλίμα. Πρεμιέρα μέτρων από 141 χώρες - πλην ΗΠΑ.

Η ΝΙΚΗ: Η Δεξιά του Χριστόδουλου. Χείρα βοηθείας από Μητσοτάκη, Έβερτ και βουλευτές της ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έντονες αντιδράσεις για την εισοδηματική πολιτική. Οργή για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

City Press: Προς εκτόνωση η κρίση στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης.

TRAFFIC NEWS: Ψηλός εναντίον Μάκη. Για ανάμιξη του ονόματός του στις εικόνες των Κυθήρων. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις κασέτες της εκπομπής "Κίτρινος Τύπος" για να κάνει αγωγή.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μολυσμένη αναπνοή. Άμεσος κίνδυνος στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Να χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος. Βαρυσήμαντη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στη "ΧΩΡΑ".

Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

Η City Press εκτιμά ότι "ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "σε νευρική κρίση βρίσκεται από χθες το πολυπλόκαμο κύκλωμα της διαφθοράς σε Εκκλησία-Δικαιοσύνη και πολιτική. Ο Αρχιεπίσκοπος οδηγείται αναγκαστικά πλέον στη λύση να θυσιάσει το στενό του συνεργάτη και έμπιστο άνθρωπό του, Θεόκλητο Κουμαριανό για να αποτρέψει την αποκάλυψη του κυκλώματος".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ένα δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων που συγκροτήθηκαν πριν από 15 χρόνια με τη συμμετοχή δικαστών, ιεραρχών, υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανθρώπων του υποκόσμου γιγαντώθηκε στην πορεία για να καταλήξει σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό μηχανισμό με άμεση διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μετά τον Μιλτιάδη Έβερτ και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με χθεσινές δηλώσεις του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η "προσωπική εξομολόγηση" του Απόστολου Βαβύλη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο γράφτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2001. Εκλιπαρεί, δηλώνοντας διωκόμενος και "πληγωμένος, πικραμένος, απογοητευμένος και μόνος", από τη στάση του Ειρηναίου, που απομάκρυνε τον ίδιο και τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στον θρόνο των Ιεροσολύμων".

Η Espresso τονίζει ότι "ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έδειξε με τις δηλώσεις του ότι μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της Εκκλησίας και έχουν φέρει σε δεινή θέση τον Αρχιεπίσκοπο".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "προστατευτική ασπίδα για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο διαμορφώνουν ανοιχτά πλέον κορυφαία στελέχη της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο κλοιός των καταγγελιών και αποκαλύψεων για υπεράσπιση εμπόρων ναρκωτικών και για άλλες παράνομες δραστηριότητες σφίγγει γύρω από τον ίδιο και το περιβάλλον του".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η Εκκλησία σε αυτοκάθαρση και τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας σε συνέντευξή της στη ΧΩΡΑ".

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "πιέσεις από τον πρωθυπουργό να στηρίξει την ηγεσία της Εκκλησίας ασκεί ομάδα βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος".

Εισοδηματική πολιτική

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστές έχει προκαλέσει το μήνυμα λιτότητας που έδωσε η κυβέρνηση μέσω της εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2005".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "τις "ακάλυπτες επιταγές" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καλύπτει η κυβέρνηση, τηρώντας και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χθες η κυβέρνηση απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε και η οποία ουσιαστικά για πρώτη φορά περιέχει πραγματικές αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η αναπροσαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου για ποσά από συντάξεις θα αυξηθεί έως 4% αντί του 2,9% όπως είχε ανακοινωθεί. Έτσι θα λαμβάνουν το ΕΚΑΣ όλοι οι δικαιούχοι όσοι δηλαδή παίρνουν τώρα σύνταξη έως 487,5 ευρώ το μήνα".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "χθες όλα σχεδόν τα ΜΜΕ εχαρακτήρισαν τις αυξήσεις στο Δημόσιο ως "ψιχία" και εστηλίτευσαν την Κυβέρνηση για αυτό. Όμως κανένας δεν ανέφερε την ουσία του προβλήματος, που είναι ο τεράστιος αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Κανένας δεν πρότεινε την σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογουμένους πολίτες. Όλη η κριτική εστιάσθηκε στα "ψιχία".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ύφεση στην αγορά και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εξαφάνισαν τις εισπράξεις του ΦΠΑ τον Ιανουάριο. Τα έσοδα μειώθηκαν και απέχουν παρασάγγας από τους στόχους του προϋπολογισμού".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "καθημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για την Οικονομία αν και οι δικές τους κυβερνήσεις την έφτασαν σ΄αυτά τα χάλια. Δεν μας λένε ποιος δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα και τα άδεια ταμεία".

Ασφαλιστικά Ταμεία - Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πολύτιμους "αιμοδότες" των ασφαλιστικών ταμείων αναδεικνύονται οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των έξι ερευνών που προωθούνται από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το... ακήρυκτο άνοιγμα του ασφαλιστικού. Προηγήθηκε το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας στην ΟΤΟΕ, σχέδιο που οδηγούσε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και δέκα χρόνια για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Χθες ακολούθησε ως σύμβουλος της κυβέρνησης το ΚΕΠΕ προτείνοντας περικοπή των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παπαδόπουλος προς Ανάν

Την καταγραφή των περιοχών ανησυχίας του για το Κυπριακό προτίθεται να υποβάλλει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης, ο κ. Παπαδόπουλος θα αναφέρει στο έγγραφο όλα τα θέματα προς επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις διαπραγματευτικές του θέσεις.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που φέρεται ότι θα θέσει είναι η πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να υφίστανται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και ότι η κατάληξη θα πρέπει να είναι η συμφωνημένη λύση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», διπλωματικές πηγές της Κύπρου ανέφεραν ότι ο κ. Ανάν, σε περίπτωση που αναλάβει νέα πρωτοβουλία, δεν προτίθεται να επιβάλει χρονοδιαγράμματα και να ζητήσει δικαίωμα επιδιαιτησίας.

Η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ βλέπει με κατανόηση το αίτημα για κατάληξη σε μια συμφωνημένη διευθέτηση.

Τέλος, η «Αλήθεια» γράφει ότι η κίνηση του κ. Παπαδόπουλου βρίσκει σύμφωνα τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Δηλώσεις ντε Σότο

Δεν θεωρεί πολύ πιθανή την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού από τον ΟΗΕ, δήλωσε ο πρώην ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού στην Κύπρο, Άλβαρο ντε Σότο.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης, μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μια νέα πρωτοβουλία, καθώς «έπραξε όσα του αναλογούσαν».

Προσέθεσε, δε, ότι το 1999, ο κ. Ανάν τού ανέθεσε τα καθήκοντα του ειδικού απεσταλμένου για την Κύπρο, διότι ο ίδιος θεώρησε τότε πως είχαν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για λύση και άρα θα μπορούσε να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία επίλυσης.

Σήμερα ο κ. ντε Σότο θεωρεί ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν.

Τέλος, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι υπήρξε εκστρατεία δια του Τύπου για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

«Το ερώτημα γιατί οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο ήταν μεταξύ των ερωτημάτων στα οποία αναζήτησα απάντηση. Ποιος και για ποιο λόγο χρηματοδότησε αυτήν την καμπάνια στον ελληνοκυπριακό τομέα εναντίον αυτού του περιεκτικού σχεδίου; Ενδιαφέρθηκα να βρω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

»Φυσικά δεν κατακρίνω το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι. Αυτό ήταν δικαίωμά τους. Όμως, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί πήραν μία τέτοια απόφαση», ανέφερε.

Σερντάρ Ντενκτάς κατά Παπαδόπουλου

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι «αδιάλλακτος», αποτελεί «εμπόδιο στον δρόμο που πιθανώς οδηγεί σε επίλυση του κυπριακού» και «κάποιος πρέπει να τον σταματήσει».

Αυτά φέρεται να δήλωσε σε συναντήσή του με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Νεντ Νόλαν, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο κ. Νόλαν, φέρεται από τα τουρκοκυπριακά μέσα να δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να κάμουν οποιοδήποτε βήμα για λύση του Κυπριακού πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

Η συνάντηση των δύο έγινε στο πλαίσιο επαφών του κ. Ντενκτάς με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Τρίτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την Κύπρο, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, στη Βρετανία.

Εύσημα της ΕΕ για την κυπριακή οικονομία

Εξάλλου, «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό» φέρεται να χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης για την κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2004-2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα, που προβλέπει την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ισπανού Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών, μαζί με τα αντίστοιχα προγράμματα της Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.

Βασική προϋπόθεση που φέρεται να θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος κατά το 2005.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το έλλειμμα στις Βρυξέλλες

Σειρά συναντήσεων θα έχει στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη ως το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο Έλληνας υπουργός θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Γιούρογκρουπ και το Εκοφίν, που συνεδριάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη και για θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και το έλλειμμα.

Το Γιούρογκρουπ θα ασχοληθεί με τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, υιοθετώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Επίσης, θα συζητηθεί το σχέδιο απόφασης του συμβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Εκοφίν) στις 17 Φεβρουαρίου.

Πέραν της συμμετοχής του στα συμβούλια, ο κ. Αλογοσκούφης συναντάται την Τετάρτη με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, τον επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα και τον επiτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, Μάρκο Κυπριανού.

Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Ντανούτα Χούμπνερ.

Παπανδρέου για οικονομία

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε οπαδούς του κινήματος στα Καμίνια, την Τρίτη, επετέθη εκ νέου στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

Έκανε λόγο για «πισωγύρισμα στην οικονομία» και μίλησε και πάλι για την απογραφή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή πολλών κακών» η οποία «εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό».


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητούμενο η διαφάνεια

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη, που κατέθεσε το αρμόδιο υπουργείο.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η τροποποίηση, επί το αυστηρότερον, του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις ψευδορκίας ή δωροληψίας δικαστών και θεσπίζεται ο θεσμός του επόπτη των ανακριτών για την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανακριτικού έργου, χωρίς ο τελευταίος να υπεισέρχεται στην ουσία των ανακρίσεων.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών, Αντώνη Πλωμαρίτη, οι εισαγγελείς που θα εποπτεύσουν των ανακρίσεων για την υπόθεση των δικαστών, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος.

Τακτικός εισαγγελέας ορίστηκε ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος, και αναπληρωτής του ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Νικολούδης.

Στους εισαγγελείς θα διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ως ειδικός εφέτης-ανακριτής που θα χειριστεί τις υποθέσεις επίορκων δικαστών επελέγη ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Σίδερης, και ως αναπληρωτής του ο εφέτης Γιάννης Φιοράκης.

Και νέες υποθέσεις

Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη δικαστές παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον εφέτης και πρώην προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Νεκτάριο Βαζαίο, που παραπέμφθηκε για απόλυση λόγω ανεπάρκειας, και για τον πρωτοδίκη Θηβών Γ. Παπαδουκάκης, που χειρίστηκε ως ανακριτής την υπόθεση της πρώην πρωτοδίκου, Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Ο κ. Παπαδουκάκης παραπέμπεται επίσης για ανεπάρκεια, λόγω καθυστερήσεων στις υποθέσεις που χειριζόταν.

Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, στην οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και παράβαση καθήκοντος, βαρύνεται, σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θηβών και με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, σχετικά με τις υποθέσεις των μετοχών «φούσκες» που χειρίστηκε το 1999.

Η δίκη της κ. Μπουμπούλια αναμένεται να γίνει στο Εφετείο Λάρισας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ενώπιον της προέδρου εφετών, Ιωάννας Μίχα, καλείται να δώσει εξηγήσεις η πρόεδρος πρωτοδικών, Αντωνία Ηλία, για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» τα έτη 2001, 2002 και 2003.

Η κ. Ηλία φέρεται αναμεμειγμένη στο παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα

Μεγάλος τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα, ασύλητος και με πλούσια ολόχρυσα κτερίσματα αλλά και πολλά στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στην προχριστιανική εποχή, βρέθηκε στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για λαξευτό κιβωτιόσχημο τάφο, ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων, ο οποίος αποκαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθέτησης νέου αγωγού ύδρευσης και διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά.

Ο τάφος ανήκει σε νεαρή γυναίκα ή κορίτσι, και ήταν γεμάτος κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τρία μικρά αττικά αγγεία, ένα χρυσό περιδέραιο - αλυσίδα με λεοντοκεφαλές στο κούμπωμα, δύο χρυσά ενώτια με απόληξη κεφαλών λύγκα από χαλκηδόνιο, ένα μεγάλο χρυσό δαχτυλίδι με οβάλ σφενδόνη και ένθετη ιδίου σχήματος πέτρα αιματίτη, ένα χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, από το οποίο σώθηκαν μόνο λίγα φύλλα από την πυρά της νεκρής, και είκοσι δύο αστράγαλοι.

Ο τάφος ανάγεται στο δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα (περί το 350 - 400 π.Χ.) - σύμφωνα τουλάχιστον την τεχνοτροπία των αγγείων που εμπεριείχε.

Παρ' όλα αυτά ο υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχαιολόγος της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αστέριος Λιούτας χρονολογεί ως μάλλον νεώτερα (σύμφωνα πάντα με την τεχνοτροπία τους) τα χρυσά κτερίσματα που συνόδευαν τη νεκρή.

Η μη ακριβής χρονολόγηση του ευρήματος εμποδίζει τους ερευνητές να καθορίσουν αν η ταφή έγινε πριν ή μετά την ίδρυση της πόλης (314 π.Χ.) και αν η νεκρή ήταν απλώς κάτοικος της περιοχής ή κάτοικος της νεοϊδρυθείσας πόλης της Θεσσαλονίκης η οικογένεια της οποίας διατηρούσε δεσμούς και περιουσία στον, γειτονικό, τόπο καταγωγής της όπου και έθαψε εκτός οργανωμένου νεκροταφείου την κόρη.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Επί τα αυτά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο πόλεμος των... ράσων. Εκκλησία: Οι συμμαχίες και τα "στρατόπεδα" στην Ιεραρχία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς εξετάσεις 2.788 προσλήψεις. Σε δήμους, υπουργείο Εσωτερικών, Τράπεζα Ελλάδος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άνω-κάτω όλη η χώρα από τους θυελλώδεις ανέμους. Ξεπέρασαν τα 11 μποφόρ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί κρύβουν και τον ταμία του Ειρηναίου. Θρίλερ στην Αθήνα με τη σύλληψή του στην Τουρκία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έξτρα "δώρο" στους συνταξιούχους. Αυξάνεται στο 4% το εισοδηματικό κριτήριο.

Η ΑΥΓΗ: Στα φροντιστήρια η Ελλάδα αναστενάζει. Διαφωνία κυβέρνησης-εκπαιδευτικών για τα θέματα του διαλόγου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η "στοά" των Θεσσαλών το λόμπι του Αγίου Όρους και η μαφία των Πατριαρχείων. Πώς στήθηκε το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο με την συμμετοχή ιερωμένων, δικαστικών, αστυνομικών και πρακτόρων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ομολογούν αποτυχία. Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα. Η κρίση στην αγορά εξαφάνισε τις εισπράξεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για τα καταπατημένα. Αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης.

ΕΘΝΟΣ: Πρόταση-σοκ για τις πρόωρες συντάξεις. Προαναγγελία αλλαγών στο ασφαλιστικό από το ΚΕΠΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν θα μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο. Ο Χριστόδουλος αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για δες ποιοι μιλάνε για τα χάλια της Οικονομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σχέδιο για τις παρεκκλίσεις στις οικοδομές. ΥΠΕΧΩΔΕ: Προς κατάργηση η αύξηση των αρτιοτήτων σε 6,8 και 10 στρέμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποστόλου "εξομολόγησις". Βαβύλη επιστολής προς Ειρηναίον το ανάγνωσμα.

ΕΞΠΡΕΣ: Καθίζηση των εσόδων. Ασφυκτικές "πιέσεις" στα δημόσια οικονομικά ωθούν στο όριο τον δανεισμό.

ΕΣΤΙΑ: Η εξυγίανσις της οικονομίας. Μακρύς ο δρόμος, έντονες οι αντιδράσεις.

ESPRESSO: Ιερή κομπίνα εκατομμυρίων. Πώς ιερωμένος έστησε ανύπαρκτη εταιρεία χρηματοδοτήσεων και θησαύριζε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επίσημη ομολογία για παράλυση των Εφοριών. Α. Ρεγκούζας: Σε "κατάσταση ύπνου" ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετανάστες στηρίζουν τα ταμεία. 400.000 νέοι ασφαλισμένοι ενισχύουν το σύστημα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύ.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο προσκήνιο η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πώς θα ενισχυθούν οι εταιρίες που ιδρύονται από γυναίκες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Θύελλα αντιδράσεων κατά της εισοδηματικής πολιτικής. Πολιτική κόντρα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

METRO: Μέτωπο συνδικάτων. Σε κοινή δράση προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμπανάκι κινδύνου από τα έσοδα του Δημοσίου. "Βουτιά" 4,16% στις εισπράξεις από το ΦΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παγκόσμιο SOS για το κλίμα. Πρεμιέρα μέτρων από 141 χώρες - πλην ΗΠΑ.

Η ΝΙΚΗ: Η Δεξιά του Χριστόδουλου. Χείρα βοηθείας από Μητσοτάκη, Έβερτ και βουλευτές της ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έντονες αντιδράσεις για την εισοδηματική πολιτική. Οργή για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

City Press: Προς εκτόνωση η κρίση στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης.

TRAFFIC NEWS: Ψηλός εναντίον Μάκη. Για ανάμιξη του ονόματός του στις εικόνες των Κυθήρων. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις κασέτες της εκπομπής "Κίτρινος Τύπος" για να κάνει αγωγή.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μολυσμένη αναπνοή. Άμεσος κίνδυνος στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Να χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος. Βαρυσήμαντη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στη "ΧΩΡΑ".

Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

Η City Press εκτιμά ότι "ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "σε νευρική κρίση βρίσκεται από χθες το πολυπλόκαμο κύκλωμα της διαφθοράς σε Εκκλησία-Δικαιοσύνη και πολιτική. Ο Αρχιεπίσκοπος οδηγείται αναγκαστικά πλέον στη λύση να θυσιάσει το στενό του συνεργάτη και έμπιστο άνθρωπό του, Θεόκλητο Κουμαριανό για να αποτρέψει την αποκάλυψη του κυκλώματος".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ένα δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων που συγκροτήθηκαν πριν από 15 χρόνια με τη συμμετοχή δικαστών, ιεραρχών, υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανθρώπων του υποκόσμου γιγαντώθηκε στην πορεία για να καταλήξει σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό μηχανισμό με άμεση διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μετά τον Μιλτιάδη Έβερτ και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με χθεσινές δηλώσεις του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η "προσωπική εξομολόγηση" του Απόστολου Βαβύλη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο γράφτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2001. Εκλιπαρεί, δηλώνοντας διωκόμενος και "πληγωμένος, πικραμένος, απογοητευμένος και μόνος", από τη στάση του Ειρηναίου, που απομάκρυνε τον ίδιο και τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στον θρόνο των Ιεροσολύμων".

Η Espresso τονίζει ότι "ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έδειξε με τις δηλώσεις του ότι μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της Εκκλησίας και έχουν φέρει σε δεινή θέση τον Αρχιεπίσκοπο".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "προστατευτική ασπίδα για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο διαμορφώνουν ανοιχτά πλέον κορυφαία στελέχη της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο κλοιός των καταγγελιών και αποκαλύψεων για υπεράσπιση εμπόρων ναρκωτικών και για άλλες παράνομες δραστηριότητες σφίγγει γύρω από τον ίδιο και το περιβάλλον του".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η Εκκλησία σε αυτοκάθαρση και τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας σε συνέντευξή της στη ΧΩΡΑ".

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "πιέσεις από τον πρωθυπουργό να στηρίξει την ηγεσία της Εκκλησίας ασκεί ομάδα βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος".

Εισοδηματική πολιτική

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστές έχει προκαλέσει το μήνυμα λιτότητας που έδωσε η κυβέρνηση μέσω της εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2005".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "τις "ακάλυπτες επιταγές" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καλύπτει η κυβέρνηση, τηρώντας και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χθες η κυβέρνηση απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε και η οποία ουσιαστικά για πρώτη φορά περιέχει πραγματικές αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η αναπροσαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου για ποσά από συντάξεις θα αυξηθεί έως 4% αντί του 2,9% όπως είχε ανακοινωθεί. Έτσι θα λαμβάνουν το ΕΚΑΣ όλοι οι δικαιούχοι όσοι δηλαδή παίρνουν τώρα σύνταξη έως 487,5 ευρώ το μήνα".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "χθες όλα σχεδόν τα ΜΜΕ εχαρακτήρισαν τις αυξήσεις στο Δημόσιο ως "ψιχία" και εστηλίτευσαν την Κυβέρνηση για αυτό. Όμως κανένας δεν ανέφερε την ουσία του προβλήματος, που είναι ο τεράστιος αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Κανένας δεν πρότεινε την σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογουμένους πολίτες. Όλη η κριτική εστιάσθηκε στα "ψιχία".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ύφεση στην αγορά και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εξαφάνισαν τις εισπράξεις του ΦΠΑ τον Ιανουάριο. Τα έσοδα μειώθηκαν και απέχουν παρασάγγας από τους στόχους του προϋπολογισμού".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "καθημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για την Οικονομία αν και οι δικές τους κυβερνήσεις την έφτασαν σ΄αυτά τα χάλια. Δεν μας λένε ποιος δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα και τα άδεια ταμεία".

Ασφαλιστικά Ταμεία - Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πολύτιμους "αιμοδότες" των ασφαλιστικών ταμείων αναδεικνύονται οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των έξι ερευνών που προωθούνται από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το... ακήρυκτο άνοιγμα του ασφαλιστικού. Προηγήθηκε το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας στην ΟΤΟΕ, σχέδιο που οδηγούσε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και δέκα χρόνια για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Χθες ακολούθησε ως σύμβουλος της κυβέρνησης το ΚΕΠΕ προτείνοντας περικοπή των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ύφεση η Ιαπωνία

Δύσκολες ημέρες την ιαπωνική οικονομία προμηνύουν τα στοιχεία

Η οικονομία της Ιαπωνίας διέρχεται περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μειώθηκε κατά 0,5 % το τελευταίο τρίμηνο του 2004.

Επίσης η γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου 2004, διαπιστώνοντας συρρίκνωση 0,3% αντί της προϋπολογιζόμενης αύξησης 0,1%.

Συνήθως η οικονομία μιας χώρας θεωρείται ως ευρισκόμενη σε ύφεση όταν συρρικνώνεται για δύο συνεχή τρίμηνα.

Η πτώση στο ΑΕΠ αντικατοπτρίζει τις μειούμενες εξαγωγές και την επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης στο εσωτερικό.

Αναλυτές ανησυχούν για τις συνέπειες της ύφεσης, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία, μετά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη οικονομικών θεμάτων του BBC, οι πιέσεις που υφίστανται οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν επίσης κοινωνικές παρενέργειες.

Ορισμένες επιχειρήσεις μεταφέρουν τα εργοστάσια τους εκτός Ιαπωνίας, σε χώρες της Ασίας όπου το κόστος εργασίας είναι φθηνότερο.

Άλλες εταιρείες εγκαταλείπουν τα προγράμματα ισοβίου απασχολήσεως των εργαζομένων τους και προσανατολίζονται σε λύσεις εποχιακής ή μερικής απασχόλησης.

Ο μετοχικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε καθώς επικράτησαν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης μέσα στο 2005.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα βήμα για προστασία του περιβάλλοντος

Η άρνηση της κυβέρνησης Μπους να επικυρώσει το πρωτόκολλο δημιουργεί αντιδράσεις

Ξεκίνησε την Τετάρτη νέα διεθνής προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί υπερθέρμανση της Γης καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο.

Η περιβαλλοντική αυτή συνθήκη δεσμεύει τις χώρες που την έχουν υπογράψει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αεριών που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Συνολικά 141 χώρες που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55% από τις εκπομπές δηλητηριωδών αερίων έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, οι διατάξεις της οποίας προβλέπουν τη μείωση των εκπομπών αυτών κατά 5,2% μέχρι το έτος 2012.

Οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη του Κιότο όμως η αποτελεσματικότητα της υπονομεύεται από την απουσία δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Μπους απέσυρε τη χώρα από το πρωτόκολλο λέγοντας ότι η εφαρμογή του θα ζημίωνε την αμερικανική οικονομία, ενώ παρόμοιους λόγους επικαλέστηκε και η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Εξάλλου οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες Κίνα και Ινδία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συνθήκης.

Ο καθηγητής Γουάλας Μπρόκερ, ειδικός στο τομέα των κλιματικών αλλαγών του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, λέει ότι η συνθήκη του Κιότο είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αποτελεί ένα πρωτόλειο βήμα από αυτά που πρέπει να κάνουμε. Είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι υπάρχει επίγνωση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά όμως δίνει λάθος εντύπωση. Εάν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη τότε θα πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Χρειάζονται πιο θαρραλέα βήματα για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο» λέει ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 06:22 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδείνωση σχέσεων και πένθος

Πολλοί Λιβανέζοι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι

Επιδεινώνονται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Συρίας μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στη Βηρυτό, ενώ στο Λίβανο διεξάγονται σήμερα οι κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι.

Η νεκρώσιμη τελετή για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της αντιπολίτευσης και αντίπαλο της συριακής στρατιωτικής παρουσίας θα τελεσθεί σε μουσουλμανικό τέμενος της κεντρικής Βηρυτού.

Η οικογένεια Χαρίρι κάλεσε το λαό του Λιβάνου να δώσει μαζικό παρόν στην κηδεία, αλλά επίσης ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να παραστούν σε αυτήν μέλη της κυβέρνησης.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες κόσμου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Συρίας και της παρουσίας Σύρων στρατιωτών στο Λίβανο, συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού και στη συνέχεια ακολούθησαν τη σορό του στους δρόμους της Βηρυτού.

Ενέργειες και δηλώσεις Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε την πρέσβειρα του στη Συρία και προειδοποίησε ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα επέδωσε σκληρή νότα στην κυβέρνηση της Δαμασκού, εκφράζοντας οργή για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν καταλογίζει την ευθύνη της δολοφονίας στη Συρία.

Πρόσθεσε όμως ότι η παρουσία των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο αποσταθεροποιεί τη χώρα.

«Η Συρία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. Υπάρχουν συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο. Η Συρία πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκεί και όταν συμβαίνει κάτι στη χώρα η Συρία θα πρέπει να λογοδοτεί» δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

Και κατέληξε: «Δυστυχώς υπάρχει ένας κατάλογος διαφορών με τη Συρία που διαρκώς μεγαλώνει. Έχουμε καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες μας για την υποστήριξη της Δαμασκού προς τη τρομοκρατία και ότι συμβαίνει σε σχέση με την εξέγερση στο Ιράκ. Η κυβέρνηση της Συρίας ακολουθεί δυστυχώς δρόμο που δεν βελτιώνει τις σχέσεις μας, αντιθέτως τις επιδεινώνει».

Απάντηση Συρίας

Η Συρία εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Η υπουργός της συριακής κυβέρνησης, Μπουθαΐνα Σαμπάν, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι αυτοί που σκότωσαν τον Χαρίρι θέλουν την βία και την αστάθεια στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής μας στη περιοχή, που βρίσκεται στη Βηρυτό, μεταδίδει ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπους για ανάκληση της πρέσβειρας της από τη Δαμασκό ήταν αναμενόμενη.

Αίτημα για έρευνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, να ετοιμάσει μια επείγουσα έκθεση για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τον κ. Ανάν να εξετάσει τις συνθήκες, τις αιτίες και τις συνέπειες της δολοφονίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη δολοφονία την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση.

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να υπονομευθούν οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μαΐου στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Λιβάνου απέρριψε την έκκληση της Γαλλίας για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου είπε ότι μπορεί να προσκληθούν ξένοι ειδικοί να βοηθήσουν τις έρευνες των τοπικών αρχών.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 06:22 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδείνωση σχέσεων Ουάσινγκτον - Δαμασκού

Πολλοί Λιβανέζοι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι

Επιδεινώνονται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Συρίας μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στη Βηρυτό, ενώ στο Λίβανο πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία των θυμάτων, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι.

Η νεκρώσιμη τελετή για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της αντιπολίτευσης και αντίπαλο της συριακής στρατιωτικής παρουσίας θα γίνει σε μουσουλμανικό τέμενος της κεντρικής Βηρυτού.

Η οικογένεια Χαρίρι κάλεσε το λαό του Λιβάνου να δώσει μαζικό παρόν στην κηδεία, αλλά επίσης ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να παραστούν μέλη της κυβέρνησης.

Ενέργειες και δηλώσεις Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε την πρέσβειρα του στη Συρία και προειδοποίησε ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα επέδωσε σκληρή νότα στην κυβέρνηση της Δαμασκού, εκφράζοντας οργή για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν καταλογίζει την ευθύνη της δολοφονίας στη Συρία.

Πρόσθεσε όμως ότι η παρουσία των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο αποσταθεροποιεί τη χώρα.

«Η Συρία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. Υπάρχουν συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο. Η Συρία πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκεί και όταν συμβαίνει κάτι στη χώρα η Συρία θα πρέπει να λογοδοτεί» δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

Και κατέληξε: «Δυστυχώς υπάρχει ένας κατάλογος διαφορών με τη Συρία που διαρκώς μεγαλώνει. Έχουμε καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες μας για την υποστήριξη της Δαμασκού προς τη τρομοκρατία και ότι συμβαίνει σε σχέση με την εξέγερση στο Ιράκ. Η κυβέρνηση της Συρίας ακολουθεί δυστυχώς δρόμο που δεν βελτιώνει τις σχέσεις μας, αντιθέτως τις επιδεινώνει».

Απάντηση Συρίας

Η Συρία εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Η υπουργός της συριακής κυβέρνησης, Μπουθαΐνα Σαμπάν, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι αυτοί που σκότωσαν τον Χαρίρι θέλουν την βία και την αστάθεια στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής μας στη περιοχή, που βρίσκεται στη Βηρυτό, μεταδίδει ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπους για ανάκληση της πρέσβειρας της από τη Δαμασκό ήταν αναμενόμενη.

Αίτημα για έρευνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, να ετοιμάσει μια επείγουσα έκθεση για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τον κ. Ανάν να εξετάσει τις συνθήκες, τις αιτίες και τις συνέπειες της δολοφονίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη δολοφονία την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση.

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να υπονομευθούν οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μαΐου στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Λιβάνου απέρριψε την έκκληση της Γαλλίας για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου είπε ότι μπορεί να προσκληθούν ξένοι ειδικοί να βοηθήσουν τις έρευνες των τοπικών αρχών.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα αντιπυρετικό για τον ασθενή πλανήτη

Το ισχύον από σήμερα πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» απασχολεί το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εμφανίζεται απαισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές επιτυχούς εφαρμογής του πρωτοκόλλου από τις 122 χώρες που το έχουν υπογράψει.

Και χαρακτηρίζει την περιβαλλοντική συνθήκη ως «ένα γιγαντιαίο πείραμα με αβέβαιο αποτέλεσμα», γράφοντας ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα εκπληρωθούν οι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, αν και αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κράτη που θα εφαρμόσουν τις διατάξεις του Κιότο αναγκαστικά θα στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και έτσι θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση μελλοντικά, όταν εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι που με την καύση τους προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Το πρώτο βήμα

«Ένα μικρό βήμα για τη διπλωματία, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είναι ο τίτλος της γαλλικής Λιμπερασιόν (Liberation) που περιγράφει τη συνθήκη του Κιότο.

«Αλλά για να προστατευθεί το περιβάλλον δεν αρκεί μια συνθήκη αυτό που χρειάζεται είναι μια επαναστατική αλλαγή νοοτροπίαςσε κράτη αναπτυσσόμενα όπως η Κίνα και η Ινδία και στις χώρες τις Δύσης που βάσισαν την οικονομική τους ανάπτυξη στην υπερκατανάλωση φυσικών πόρων» σημειώνει μεταξύ άλλων η παρισινή εφημερίδα.

Η επίσης παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) τονίζει ότι χάρη στην αλλαγή στάσης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο.

Και προβλέπει ότι αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη οι αμερικανικές εταιρείες «θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους μέσα σε ένα κόσμο που θα διέπεται από τις διατάξεις του Κιότο.

«Ιδιαίτερα θα είναι δύσκολο για τις εταιρείες αυτές να συμμορφωθούν με τους κανονιστικούς περιορισμούς και την αντίθεση της κοινής γνώμης στα κράτη όπου θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις» εκτιμά η Λε Μοντ.

Επώδυνο αλλά και απαραίτητο φάρμακο

Οι ισπανικές εφημερίδες συμφωνούν στην πρόβλεψη ότι η χώρα τους θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) τονίζει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία άρχισαν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων πολύ νωρίτερα από την Ισπανία.

Η παθητικότητα και απραξία των δύο [συντηρητικών] κυβερνήσεων του Λαϊκού Κόμματος στον τομέα περιβαλλοντικής προστασίας είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να υπερβαίνει τα όρια που θεσπίζονται από το Κιότο κατά 30%, γράφει η Ελ Παΐς.

Ενώ η Ελ Περιόντικο (El Periodico) της Βαρκελώνης ενώνει τη φωνή της μαζί με όλες τις παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές περιοχές που απειλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ζητώντας από το μεγαλύτερο ρυπαντή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπογράψουν επιτέλους το πρωτόκολλο του Κιότο και να σταματήσουν «να παίζουν ανεύθυνα με τις τύχες όλων μας».

Και η συμπολίτισσά της Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) αποφαίνεται: Τα βήματα για τη μείωση εκπομπών δηλητηριωδών αερίων «είναι αμφιλεγόμενα, αντιδημοφιλή και δαπανηρά αλλά πρέπει να γίνουν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.