Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-20

  1. Ισπανικό «ναι» και περιοδεία Μπους
  2. Νίκη του Ταλάτ στα κατεχόμενα
  3. Ταξίδι συμφιλίωσης από Μπους
  4. «Ιστορική απόφαση» στο Ισραήλ
  5. Παραίτηση για «σεξουαλική παρενόχληση»
  6. Ισπανικό «ναι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  7. «Ιστορική απόφαση» για αποχώρηση από τη Γάζα
  8. «Ευκαιρία στην ειρήνη»
  9. «Ναι μεν αλλά» για Χριστόδουλο
  10. Έφοδος της αστυνομίας για Βαβύλη
  11. Χάνουν σπίτια στην κατεχόμενη Κύπρο
  12. Αναζητώντας την κάθαρση και τον Βαβύλη
  13. Ο ΠΑΟ κυπελλούχος στο μπάσκετ
  14. Το πρώτο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
  15. Εκλογές στα κατεχόμενα

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 01:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ισπανικό «ναι» και περιοδεία Μπους

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) σημειώνει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πέρασε την Κυριακή ένα μεγάλο εμπόδιο, στο πρώτο από τα 10 δημοψηφίσματα που διεξάγονται στην Ευρώπη για την επικύρωσή του.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, παρά τη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Συντάγματος (77%), οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αισθάνονται απογοητευμένοι εξ αιτίας της χαμηλής συμμετοχής (42%) στο δημοψήφισμα της Ισπανίας.

Σε κεντρικό σχόλιο της Γκάρντιαν σημειώνεται ότι οι Ισπανοί που δεν ψήφισαν επικεντρώνουν προφανώς το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα εξάλλου με τελευταία δημοσκόπηση , γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν, το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ, δηλαδή 150 εκατομμύρια άνθρωποι, εξακολουθεί να αντιτίθεται στο Σύνταγμα. Η λαϊκή ετυμηγορία στην Ισπανία είναι σίγουρα μια καλή είδηση, για να αποφευχθεί όμως μία κρίση νομιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην υπόσχεση των Συντηρητικών, εάν κυβερνήσουν, να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για τους υπερήλικες, καθώς και στη γέννηση του τρίτου γιου του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ- σε δημοσίευμα για το δημοψήφισμα στην Ισπανία γράφει ότι παρά τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης Θαπατέρο, οι εννέα στους 10ψηφοφόρους σύμφωνα με δημοσκόπηση-κατάλαβαν πολύ λίγο έως καθόλου, τι έχουν εγκρίνει.

Περιοδεία Μπους

H περιοδεία του Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από επίδειξη αβρότητας, γράφει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Τάιμς (The Times) στο οποίο σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από «διακριτικοί οικοδεσπότες». Πρέπει να επιδείξουν περισσότερη διάθεση αυτοκριτικής σε ό,τι αφορά το ρόλο τους στις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και πιο έτοιμοι να ανταποκριθούν με ιδέες για τον τρόπο που η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας Τάιμς.

Σε άλλο σχόλιο της εφημερίδας με τον τίτλο «Το μόνο αποτέλεσμα της εκδρομής του Μπους θα είναι υπερβολές και υποκρισία», ο σχολιαστής της Τάιμς προβλέπει ότι οι ευρω-αμερικανικές σχέσεις θα είναι ενδεχομένως τα επόμενα τέσσερα χρόνια περισσότερο ταραγμένες, από ότι ήταν κατά την πρώτη θητεία του Τζορτζ Μπους.

«Ο πρόεδρος Μπους θα απευθύνει έκκληση για υπερατλαντική ενότητα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), σημειώνοντας ότι η συμφιλίωση Ευρώπης-ΗΠΑ είναι η βασική επιδίωξη της περιοδείας του. Ο κ. Μπους θα θέσει στους συνομιλητές του και το ζήτημα της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, η οποία προκαλεί ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, γράφει η εφημερίδα. Η αμερικανική πολιτική είναι ρευστή και η Ευρώπη έχει μία ευκαιρία να την επηρεάσει, σημειώνεται στο κεντρικό σχόλιο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Παραίτηση Λούμπερς

Την παραίτηση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρουούντ Λούμπερς, προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), που γράφει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο οποίος αντικρούσει τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης μιας υπαλλήλου του ΟΗΕ.

Ο κ. Λούμπερς επικρίνει τον ΟΗΕ για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα, μετά την εμφάνιση λεπτομερειών για τις κατηγορίες στην ίδια την Ιντιπέντεντ την Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη του Ταλάτ στα κατεχόμενα

Το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Νίκη σημείωσε το κόμμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του κ. Ταλάτ συγκέντρωσε το 45% περίπου των ψήφων.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Κόμμα Εθνικής Ενότητας, συγκέντρωσε το 31% των ψήφων.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την ειρήνη και την επανένωση του νησιού.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα αρχίσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τη Δευτέρα.

Ικανοποίηση από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδεικνύουν ότι θέλουν να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου διαφωνούν όσον αφορά το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάσσεται υπέρ του σχεδίου, ενώ το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης το απορρίπτει.

Οι Τουρκοκύπριοι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη κυβέρνησης για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο.

Ο συνασπισμός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέρρευσε τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε έχασε την πλειοψηφία στο ούτως καλούμενο κοινοβούλιο.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 19:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ταξίδι συμφιλίωσης από Μπους

Ο Αμερικανός προέδρος θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη

Από τις Βρυξέλλες αρχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με στόχο να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη γηραιά ήπειρο και να γεφυρώσει το χάσμα μετά τον πόλεμο του Ιράκ.

«Έφτασε η στιγμή για να ξεχάσουμε τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο πρόεδρος Μπους λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του.

Ο Τζορτζ Μπους είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα επισκεφθεί τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσει ομιλία για τις διατλαντικές σχέσεις.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζορτζ Μπους.

Στις Βρυξέλλες έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.500 Βέλγοι αστυνομικοί και 250 Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες.

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ την Τρίτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Παράλληλα, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ιταλίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επαφές με διάφορους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τετάρτη, θα μεταβεί στη Γερμανία για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες άτομα αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις κατά την πρώτη περιοδεία του Τζορτζ Μπους στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε καθήκοντα για δεύτερη φορά.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι πωλήσεις όπλων προς την Κίνα, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική απόφαση» στο Ισραήλ

Πολλοί Εβραίοι έποικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια του πρωθυπουργού της χώρας, Αριέλ Σαρόν, για την αποχώρηση του στρατού και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων είχαν ήδη εγκριθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνεσέτ.

Έπειτα από μία συνεδρίαση πέντε ωρών, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο

ενέκρινε με 17 ψήφους υπέρ και πέντε κατά τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν.

Παράλληλα, ενέκρινε και την αλλαγή της πορείας του αμφιλεγόμενου τείχους που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

«Δεν είναι μία εύκολη μέρα και δεν είναι μία χαρούμενη ημέρα η σημερινή», είπε ο Αριέλ Σαρόν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Αναγκαίες» αποφάσεις

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του Ισραήλ.

Η έγκριση των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν από το υπουργικό συμβούλιο σημαίνει ότι οι περίπου 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν λάβει ειδοποίηση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Τα σχέδια του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα απομακρύνει τους 8.000 Εβραίους εποίκους από 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων και του εναέριου χώρου

Τέσσερις απομονωμένοι οικισμοί στη Δυτική Όχθη θα εκκενωθούν επίσης

Πιστεύεται όμως ότι τόσο οι Εβραίοι έποικοι όσο και οι στρατιώτες που τους προστάτευαν τόσο καιρό θα αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Είναι ας σημειωθεί η πρώτη φορά που το Ισραήλ ζητά από Εβραίους εποίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πολλοί Εβραίοι έποικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αλλά ορισμένοι άλλοι αποδέχθηκαν τις αποζημιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και ανακοίνωσαν ότι θα μετακομίσουν σύντομα.

«Ιστορική στιγμή»

Ο Αριέλ Σαρόν κέρδισε την ψηφοφορία, καθώς έλαβε την υποστήριξη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, το οποίο εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό τον περασμένο μήνα.

Οι πέντε αρνητικές ψήφοι στο υπουργικό συμβούλιο προήλθαν από το ίδιο το κόμμα του Αριέλ Σαρόν, Λικούντ.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν ήταν και ο υπουργός Οικονομίας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αριέλ Σαρόν έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα συντονίσει το σχέδιο της αποχώρησης σε συνεργασία με τους Παλαιστινίους.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 21:16 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση για «σεξουαλική παρενόχληση»

Ο Ρούουντ Λούμπερς είπε ότι οι καταγγελίες εναντίον του είναι ανυπόστατες

Ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον για σεξουαλική παρενόχληση.

Σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο κ. Λούμπερς διέψευσε τους εν λόγω ισχυρισμούς και είπε ότι παραιτείται επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το άτομό του.

Ο Κόφι Ανάν αποδέχθηκε την παραίτηση, ευχαρίστησε τον κ. Λούμπερς για το έργο του και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα σελίδα.

Οι καταγγελίες εναντίον του κ. Λούμπερς έγιναν σε μία εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διέρρευσε την Παρασκευή.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά μία υπάλληλό του στα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη Γενεύη.

«Ανυπόστατοι ισχυρισμοί»

Παράλληλα, η έκθεση τόνισε ότι ανάλογες καταγγελίες είχαν κάνει και ορισμένες άλλες εργαζόμενες στα γραφεία της αρμοστείας.

Στην εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπήρχαν επίσης καταγγελίες ότι ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός είχε κάνει κατάχρηση εξουσίας για να επηρεάσει τη σύνταξη του κειμένου της έκθεσης.

Στην επιστολή του, ο κ. Λούμπερς, 65 χρόνων, έγραψε: «Ο ισχυρισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ανυπόστατος».

«Απλώς οδήγησα την κυρία που έκανε την εν λόγω καταγγελία προς την έξοδο, ακουμπώντας την στην πλάτη. Αυτό ήταν όλο», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 20:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ισπανικό «ναι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ισπανών είναι φιλοευρωπαίοι

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπέρ του ευρωπαϊκού Συντάγματος τάχθηκε η πλειοψηφία των Ισπανών ψηφοφόρων κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα - το πρώτο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δημοσκοπήσεις κάλπης αποκαλύπτουν ότι το 78,5 των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του ευρωπαϊκού Συντάγματος και μόλις το 16,2% κατά.

Ωστόσο, η συμμετοχή των ψηφορόρων ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Στις κάλπες προσήλθε μόνο το 41% των ψηφοφόρων.

Το δημοψήφισμα στην Ισπανία είναι το πρώτο που διεξήχθη στην Ευρώπη για το Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί και από τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί σε εφαρμογή.

Η προθεσμία που έχει δοθεί για την επικύρωση του Συντάγματος είναι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2006.

Φιλοευρωπαίοι οι Ισπανοί

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ του Συντάγματος, θεώρησε τα αποτελέσματα προσωπική του νίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εννέα στους δέκα Ισπανούς παραδέχθηκαν ότι γνωρίζουν ελάχιστα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο είναι ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Μαδρίτη, Πέδρο Σουάρθ, είπε στο BBC: «Όπως οι περισσότεροι Ισπανοί, έτσι και εγώ είμαι φιλοευρωπαίος».

«Νομίζω όμως ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος. Και το λέω αυτό γιατί μάλλον είμαι ο μόνος που έχει διαβάσει το κείμενο σε όλη την Ισπανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την εκάστοτε κυβέρνηση. Τον τελευταίο λόγο έχει το κοινοβούλιο.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική απόφαση» για αποχώρηση από τη Γάζα

Πολλοί Εβραίοι έποικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια του πρωθυπουργού της χώρας, Αριέλ Σαρόν, για την αποχώρηση του στρατού και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων είχαν ήδη εγκριθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνεσέτ.

Έπειτα από μία συνεδρίαση πέντε ωρών, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο

ενέκρινε με 17 ψήφους υπέρ και πέντε κατά τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν.

Παράλληλα, ενέκρινε και την αλλαγή της πορείας του αμφιλεγόμενου τείχους που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

«Δεν είναι μία εύκολη μέρα και δεν είναι μία χαρούμενη ημέρα η σημερινή», είπε ο Αριέλ Σαρόν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Αναγκαίες» αποφάσεις

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του Ισραήλ.

Η έγκριση των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν από το υπουργικό συμβούλιο σημαίνει ότι οι περίπου 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν λάβει ειδοποίηση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Τα σχέδια του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα απομακρύνει τους 8.000 Εβραίους εποίκους από 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων και του εναέριου χώρου

Τέσσερις απομονωμένοι οικισμοί στη Δυτική Όχθη θα εκκενωθούν επίσης

Πιστεύεται όμως ότι τόσο οι Εβραίοι έποικοι όσο και οι στρατιώτες που τους προστάτευαν τόσο καιρό θα αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Είναι ας σημειωθεί η πρώτη φορά που το Ισραήλ ζητά από Εβραίους εποίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πολλοί Εβραίοι έποικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αλλά ορισμένοι άλλοι αποδέχθηκαν τις αποζημιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και ανακοίνωσαν ότι θα μετακομίσουν σύντομα.

«Ιστορική στιγμή»

Ο Αριέλ Σαρόν κέρδισε την ψηφοφορία, καθώς έλαβε την υποστήριξη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, το οποίο εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό τον περασμένο μήνα.

Οι πέντε αρνητικές ψήφοι στο υπουργικό συμβούλιο προήλθαν από το ίδιο το κόμμα του Αριέλ Σαρόν, Λικούντ.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν ήταν και ο υπουργός Οικονομίας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αριέλ Σαρόν έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα συντονίσει το σχέδιο της αποχώρησης σε συνεργασία με τους Παλαιστινίους.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευκαιρία στην ειρήνη»

Εβραίοι έποικοι αντιτίθενται στο σχέδιο

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει, την Κυριακή, το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για απομάκρυνση εβραϊκών οικισμών και στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το συμβούλιο θα αποφασίσει ακόμα για ενδεχόμενη αλλαγή της πορείας του αμφιλεγόμενου τείχους που υψώνει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για «λόγους ασφαλείας».

Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ αποφασίζει να άρει την απαγόρευση της μετακίνησης νεαρών Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Η απαγόρευση αφορούσε Παλαιστίνιους από 16 έως 35 ετών και ίσχυε τους τελευταίους εννέα μήνες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην Αίγυπτο.

«Ιστορική στιγμή»

Σύμφωνα με το σχέδιο της Γάζας, από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η σταδιακή απομάκρυνση εποίκων και στρατιωτών από την περιοχή.

Ο κ. Σαρόν έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα συντονίσει το σχέδιο της αποχώρησης σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους.

«Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε αυτή την ευκαιρία για ειρήνευση στην επόμενη γενιά. Είναι μια μικρή ευκαιρία αλλά αξίζει τον κόπο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Σαρόν ζητάει επίσης από το κοινοβούλιό του να εγκρίνει τη νέα πορεία του τείχους της Δυτικής Όχθης καθώς δικαστήριο έκρινε ότι η προηγούμενη δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των Παλαιστινίων.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι μεν αλλά» για Χριστόδουλο

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, η ολομέλεια της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου με συντριπτική πλειοψηφία, την δέσμη μέτρων, που πρότεινε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για την κάθαρση στην Εκκλησία.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, πνευματικός αδελφός του αρχιεπισκόπου, ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Χριστόδουλου «επικοινωνιακό τρικ» και προϊόν λαϊκισμού, καταψηφίζοντάς τις.

Στα μέτρα που ενέκρινε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, περιλαμβάνονται, εφαρμογή πόθεν έσχες για τους Ιεράρχες, τακτικός οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, κατάργηση των φιλοδωρημάτων, απλότητα στα άμφια, καθιέρωση κληρικό-λαϊκών συνελεύσεων και υποχρεωτική στράτευση των μοναχών.

Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας ολοκληρώθηκε εν μέσω πυρών που αντάλλαξαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας και Ναυπάκτου, με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε, την Παρασκευή, εναντίον του αρχιεπισκόπου, ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ζακύνθου κατήγγειλε ότι ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Επιφάνιος προσπάθησε να αγοράσει κασέτες που «καίνε» δεσπότη.

Ο κ. Χριστόδουλος, χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός, ενώ επί του θέματος έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου και εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, μοίρασε στους δημοσιογράφους το ψηφοδέλτιο που είχε στα χέρια του στο περιθώριο του οποίου είχε σημειώσει: «Αρνούμαι να μετάσχω στην διαδικασία η οποία χειραγωγεί τους ψηφοφόρους και δεν εξασφαλίζει την κάθαρση».

Πολλοί μητροπολίτες, διαμαρτυρήθηκαν για την διαδικασία που ακολούθησε ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνουν πρώτα οι εκλογές για την μητρόπολη Πατρών και μετά η συζήτηση για την κάθαρση της Εκκλησίας.

Η Ιεραρχία εξέλεξε, με 66 ψήφους, νέο μητροπολίτη Πατρών, τον μέχρι πρότινος αρχιγραμματέα της Συνόδου, Χρυσόστομο Σκλήφα, στη θέση του κ. Νικόδημου, που υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Έφοδος της αστυνομίας για Βαβύλη

Έφοδο πραγματοποίησαν άνδρες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Μελά 27 στου Ζωγράφου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές Αρχές και την Ιντερπόλ.

Ο Απόστολος Βαβύλης δεν εντοπίστηκε, όμως οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα ράσα, σταυρούς και άλλα αντικείμενα που φανερώνουν ότι διέμενε εκεί, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι την πληροφορία για το σπίτι όπου διέμενε ο Βαβύλης δόθηκε από το δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.

Σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας, το διαμέρισμα φέρεται να το είχε νοικιάσει ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.

Αν από την έρευνα αποδειχτεί ότι στο διαμέρισμα πράγματι έμενε ο Βαβύλης, τότε προκύπτουν ευθύνες και για τον αρχιμανδρίτη.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Χάνουν σπίτια στην κατεχόμενη Κύπρο

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) αποκαλύπτει ότι χιλιάδες Βρετανοί που έσπευσαν να αγοράσουν γη και σπίτια στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, σε πολύ χαμηλές τιμές, τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Η εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Ντέιβιντ και της Λίντα Όραμς που έχτισαν μια βίλα, το «ιδανικό τους σπίτι για διακοπές», στο βόρειο τμήμα του νησιού και τον Νοέμβριο έλαβαν εντολή να το γκρεμίσουν.

«Οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες», γράφει η εφημερίδα. «επωφελούνται της νομοθεσίας της ΕΕ και διεκδικούν τη χαμένη γη στο βόρειο τμήμα από τους Βρετανούς που την αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές».

Πρόκειται για μια κατάσταση με την οποία μπορεί να έλθουν αντιμέτωποι χιλιάδες άλλοι Βρετανούς, υπογραμμίζει το άρθρο.

Οι Όραμς θα μάθουν την επόμενη εβδομάδα, εάν η έφεσή τους έγινε δεκτή.

Η γη ανήκει στον Μελέτη Αποστολίδη, αρχιτέκτονα, του οποίου η οικογένεια έχει ακόμα στα χέρια της τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Το ζεύγος Όραμς ισχυρίζεται ότι έμαθε για την ιστορία του οικοπέδου αφού ξεκίνησε να χτίζει.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα και εμείς μπλεχτήκαμε στη μέση. Είναι άδικο», δηλώνει στην εφημερίδα η Λίντα Όραμς.

Χτίζει γέφυρες με την Ευρώπη

Την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στην Ευρώπη που ξεκινά την Κυριακή από τις Βρυξέλλες αναλύουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) της Κυριακής γράφει ότι εάν οι παλιοί καλοί φίλοι ξέρουν να συγχωρούν και να ξεχνούν τότε αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να το αποδείξουν.

Το άρθρο λέει ότι το ταξίδι αυτό του κ. Μπους είναι γεμάτο συμβολισμούς.

Ωστόσο, τα ακανθώδη προβλήματα στις διατλαντικές σχέσεις υφίστανται, αφού οι δύο πλευρές διαφωνούν σε πολλά ζητήματα: το εμπάργκο των όπλων στην Κίνα, το πρωτόκολλο του Κιότο, η προσέγγιση του Ιράν.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι πέντε ημέρες εγκάρδιων φιλοφρονήσεων δεν είναι αρκετές για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας την κάθαρση και τον Βαβύλη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Από φτωχοί φτωχότεροι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): Παράθυρο για 4.677 νέες θέσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στα θρανία 4.497 γενικοί διευθυντές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η αναφορά Βαβύλη στην ΕΛ.ΑΣ.

Η ΑΥΓΗ: Η κόλαση είναι οι άλλοι.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεβρωμίζει και ενώνει την Εκκλησία ο Χριστόδουλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το Σύνδρομο της Πορτογαλίας σκιάζει την ελληνική πολιτική ζωή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Φθηνή κατοικία για κάθε εργαζόμενο.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Παγώνουν» οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος γύρισε την πλάστιγγα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού ο τρίτος άνθρωπος.

Η ΕΠΟΧΗ: Ποιος φοβάται το διάλογο;

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σκάνδαλα με ράσο!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοινό μυστικό από το 1993 η διαφθορά στη Δικαιοσύνη

Ο ΛΟΓΟΣ: Ενωμένοι μέχρι νεοτέρας...

Η ΝΙΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ψήλωσαν τον Χριστόδουλο!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλα καθήκοντα στην υπηρεσία του λαού.

TRAFFIC ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ποιοι πληρώνουν τα κρησφύγετα του Βαβύλη.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πού το πάει η Σοφοκλέους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες.

Η ΧΩΡΑ: Η 17Ν ζει - Αποκλειστική συνέντευξη Γ. Βουλγαράκη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ΠΑΟ κυπελλούχος στο μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός σήκωσε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, νικώντας στο Λίντο του Ηρακλείου τον Άρη με 72-68 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας σε μία μονομαχία για γερά νεύρα.

Ο Άρης αν και βρέθηκε να προηγείται ακόμη και με 17 πόντους (18-35), «πλήρωσε» τα πολλά φάουλ με τα οποία «φορτώθηκε» και για τα οποία διαμαρτυρήθηκε εντονότατα.

Ο Λάκοβιτς ήταν το ήταν ο καλύτερος παίκτης των «πράσινων».

Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 18-24, 29-38, 43-44, 72-68.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 8 (2), Καλαϊτζής 1, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 15 (2), Μπατίστ 12, Φέμερλινγκ 4, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 14, Διαμαντίδης 6, Σκεπάνοβιτς 9 (2), Κουτλουάι 3 (1).

ΑΡΗΣ: Κόλινς 21 (4), Καστλ 11 (1), Κυρίτσης 1, Ραίτσεβιτς 1, Τζόνσον 2, Ασημακόπουλος 3, Μεσεριάκου 6, Πάντιους 9 (1), Καραποστόλου, Στακ 6, Σχορτσιανίτης 8.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Το πρώτο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Οι Ισπανοί αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Συντάγματος

Δημοψήφισμα διεξάγεται στην Ισπανία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Πρόκειται για το πρώτο από τα εννέα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν στην ΕΕ για το ίδιο θέμα.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του Συντάγματος και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους αναμένεται να ψηφίσουν «ΝΑΙ».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λοιυίζ Ροντρίγκες Θαπατέρο κάλεσε τους Ισπανούς να πάρουν μέρος στην διαδικασία, καθώς υπάρχουν φόβοι για μεγάλο ποσοστό αποχής.

Δεν μπορούμε να χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε πρωταγωνιστές και να δείξουμε το δρόμο σε όλους τους Ευρωπαίους με ένα συντριπτικό ΝΑΙ

Πρωθυπουργός Ισπανίας

Και τα 25 μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν το Σύνταγμα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Εννέα από τις χώρες μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα ενώ δύο ακόμα χώρες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

«Ιστορική ευκαιρία»

Περίπου 35 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του κ. Θαπατέρο ελπίζει σε ένα συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ του «ΝΑΙ», που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους άλλους Ευρωπαίους ψηφοφόρους μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Όμως ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει μόλις το 40-50%.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε πρωταγωνιστές και να δείξουμε το δρόμο σε όλους τους Ευρωπαίους με ένα συντριπτικό ΝΑΙ», είπε ο κ. Θαπατέρο.

Η κυβέρνηση απευθύνθηκε ακόμα και σε διασημότητες και αστέρες των γηπέδων για να νικήσει την απάθεια.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ελάχιστοι Ισπανοί γνωρίζουν το περιεχόμενο των 448 άρθρων του Συντάγματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 90% των Ισπανών δηλώνει ότι γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την εκάστοτε κυβέρνηση. Τον τελευταίο λόγο έχει το κοινοβούλιο.


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στα κατεχόμενα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται ο Μεχμέτ αλί Ταλάτ

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο προσέρχονται στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι για την ανάδειξη κυβέρνησης στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Ο συνασπισμός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέρρευσε τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε έχασε την πλειοψηφία στο ούτως καλούμενο κοινοβούλιο.

Την Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του κόμματος του κ. Ταλάτ, ο οποίος θεωρείται φιλο-ευρωπαίος και του ευρωσκεπτικιστή Ντερβίς Έρογλου.

Η ευρωπαϊκή πορεία του βορείου τμήματος του νησιού και, φυσικά, το Κυπριακό ήταν τα θέματα που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον κ. Ταλάτ.

«Κυβέρνηση» συνασπισμού

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 και θα κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα.

Περίπου 148 χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 50 βουλευτές από επτά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρώτο θα αναδειχθεί το κόμμα του κ. Ταλάτ, όχι όμως με τέτοιο ποσοστό που θα επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συνεργασία άλλων κομμάτων.

Ο κυριότερος αντίπαλος του κ. Ταλάτ είναι ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της επανένωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.