Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-02-24
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2005 - 03:00 (Ώρα Λονδίνου) Αύξηση βιασμών, μείωση καταδικών Αρνητικά σχόλια προκαλούν στις βρετανικές εφημερίδες τα στοιχεία ότι ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες για βιασμούς την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι καταδίκες. Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι οι καταδίκες για βιασμούς έχουν φθάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται κατακόρυφα οι καταγγελίες για βιασμούς. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι μόνο ένας στους 18 βιασμούς που καταγγέλλονται στην αστυνομία καταλήγει σε καταδίκη του δράστη. Η Γκάρντιαν (Guardian), αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, λέει ότι πέρυσι οι καταδίκες αντιστοιχούσαν στο 5,6% των καταγγελιών, ενώ το ίδιο ποσοστό το 1977 έφθανε το 32%. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι βιασμοί γίνονται από άνδρες που είναι γνωστοί ή συγγενείς των θυμάτων και λαμβάνουν χώρα σε σπίτια παρά σε δημόσιους χώρους. Οι Ιρακινοί κρατούμενοι μιλούν Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναζήτησε και εντόπισε τους Ιρακινούς κρατουμένους που απεικονίζονται σε φωτογραφίες βασανιστηρίων και οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι «οι Βρετανοί στρατιώτες τους συμπεριφέρθηκαν σαν ζώα μέσα στην ίδια τους τη χώρα». Το άρθρο αναφέρει ότι τρεις Βρετανοί στρατιώτες αναμένεται να καταδικασθούν και ένας ακόμη βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι περίπου 1.000 ασθενείς σε νοσοκομεία της Βρετανίας πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ενός ιού που εξαπλώνεται στις νοσοκομειακές κλίνες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δείκτες θνησιμότητας έχουν διπλασιασθεί παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τις μολύνσεις στα νοσοκομεία. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Ρόβερ ενδέχεται να απολύσει περίπου 2.000 εργαζομένους. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά της παραγωγής στην Κίνα.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου) Πέρασε ο Ολυμπιακός, έξω ο ΠΑΟ Πανηγυρισμοί από τον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη Στις 16 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ προκρίθηκε ο Ολυμπιακός. Μετά τη νίκη του στο γήπεδο Καραϊσκάκη, την περασμένη Πέμπτη με 1-0, νίκησε σήμερα με το ίδιο σκορ τη Σοσό και μέσα στην έδρα της, με γκολ του Στολτίδη στο 66' και τώρα θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Νικουκάστλ-Χέερενφεν. Η Σοσό πίεσε τον Ολυμπιακό στο πρώτο εικοσάλεπτο, ο Ολυμπιακός βγήκε αλώβητος και μπήκε στο ημίχρονο με το 0-0. Στην επανάληψη, τα ατού της Σοσό εκμηδενίστηκαν, ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν εγγύηση και το γκολ στο 66' έφερε την αγωνιστική και ψυχική κατάρρευση της Σοσό. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού μετά από περίπου πέντε χρόνια. Το 1999 είχε νικήσει 2-1 τη Γιουβέντους στο Παλέρμο και πάλι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Δεν πέρασε ο ΠΑΟ Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στη Σεβίλλη όπου ηττήθηκε με 2-0 από τη τοπική ομάδα που ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου αγώνα και προκρίθηκε στους 16 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Παναθηναϊκός αναγκάσθηκε να αγωνισθεί με 10 παίκτες από το 73' καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινή κάρτα ο Γκονζάλες για αντιαθλητικό μαρκάρισμα σε ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης. Ο Παναθηναϊκός μετά την αποβολή του Γκονζάλες κατέρρευσε και δεχόταν ασφυκτική πίεση από τους Ισπανούς. Το πρώτο γκολ της Σεβίλλης σημείωσε με κεφαλιά ο Μακουκούλα στο 82 ενώ διπλασίασε για την ισπανική ομάδα ο Αντριάνο στις καθυστερήσεις ενώ όλα έδειχναν ότι οι δυο ομάδες θα οδηγούντο στην παράταση.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου) Πανηγυρισμοί από τον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη Στις 16 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ προκρίθηκε ο Ολυμπιακός. Μετά τη νίκη του στο γήπεδο Καραϊσκάκη, την περασμένη Πέμπτη με 1-0, νίκησε σήμερα με το ίδιο σκορ τη Σοσό και μέσα στην έδρα της, με γκολ του Στολτίδη στο 66' και τώρα θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Νικουκάστλ-Χέερενφεν. Η Σοσό πίεσε τον Ολυμπιακό στο πρώτο εικοσάλεπτο, ο Ολυμπιακός βγήκε αλώβητος και μπήκε στο ημίχρονο με το 0-0. Στην επανάληψη, τα ατού της Σοσό εκμηδενίστηκαν, ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν εγγύηση και το γκολ στο 66' έφερε την αγωνιστική και ψυχική κατάρρευση της Σοσό. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού μετά από περίπου πέντε χρόνια. Το 1999 είχε νικήσει 2-1 τη Γιουβέντους στο Παλέρμο και πάλι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε λίγη ώρα ο Παναθηναϊκός «δοκιμάζεται» στην Ισπανία με αντίπαλο την Σεβίλλη με στόχο να προασπίσει το 1-0 του πρώτου αγώνα και να προκριθεί και αυτός στους «16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου) Τα αναπνευστικά προβλήματα και η γρίπη καθηλώνουν και πάλι τον Πάπα Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος υπεβλήθη σε τραχειοτομή σε νοσοκομείο της Ρώμης έτσι ώστε να βοηθηθεί η αναπνευστική του λειτουργία. Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι η επέμβαση διάρκειας 30 λεπτών «ήταν πετυχημένη». Πρόσθεσε δε ότι η τραχειοτομή έγινε με «την συγκατάθεση του Πάπα». Το χρονικό της ασθένειας 1 Φεβ: Μεταφέρεται στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας «αναπνευστικά προβλήματα συνέπεια γρίπης» 4 Φεβ: Το Βατικανό ανακοινώνει ότι η κατάσταση του βελτιώνεται 6 Φεβ: Εμφανίζεται στο παράθυρο του νοσοκομείου 9 Φεβ: Δεν παρευρίσκεται στη λειτουργία για τη πρώτη Τετάρτη της Τεσσαρακοστής, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια 10 Φεβ: Επιστρέφει στο Βατικανό με αυτοκινητοπομπή χαιρετώντας τα πλήθη 13 Φεβ: Εμφανίζεται στο Βατικανό για τις ευχές της Κυριακής 22 Φεβ: Παραβρίσκεται στην τελετή έκδοσης βιβλίου και παραλληλίζει την έκτρωση με το Ολοκαύτωμα. 24 Φεβ: Επιστρέφει στο νοσοκομείο καθώς εκδηλώνεται υποτροπή της γρίπης Ο ποντίφικας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού- βγήκε από το χειρουργείο και δεν πρόκειται να νοσηλευθεί στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης αλλά στο δωμάτιο του στο νοσοκομείο. Ο ποντίφικας είχε εισαχθεί εκ νέου το πρωί στο νοσοκομείο Τζέμελι της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς παρουσίασε υποτροπή του συνδρόμου της γρίπης. Το Βατικανό είχε ανακοινώσει ότι ο επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποφέρει από γρίπη, ασθένεια που τον είχε καθηλώσει στο νοσοκομείο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων , Ανσα, μετέδωσε ότι ο Πάπας διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Τζέμελι στο οποίο είχε νοσηλευθεί για 10 μέρες στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι το Βατικανό καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τη κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο ανησυχητικό για την υγεία του Πάπα. Ο 84χρονος Πάπας υποφέρει από την ασθένεια του Πάρκινσον και αρθρίτιδα και είναι εμφανώς καταβεβλημένος μετά την πρόσφατη δεκαήμερη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου) Ανησυχία Μπους για τη ρωσική δημοκρατία Ο πρόεδρος Μπους ανησυχεί για τη δημοκρατία στη Ρωσία Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για τη πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο αλλά τόνισε ότι οι ισχυρές χώρες χτίζονται με την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, τη προστασία των μειονοτήτων και την ελευθερία του Τύπου. Ο πρόεδρος Μπους παρά τις ανησυχίες του είπε ότι «αυτά που ενώνουν τις δυο χώρες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν». Ο πρόεδρος Πούτιν με τη σειρά του υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να οπισθοχωρήσει στο θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε όμως ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της τρόπους για να ενστερνίζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη. Οι πρόεδροι των δυο χωρών συναντήθηκαν στη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Συμφώνησαν επίσης ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποκηρύξουν τα πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι δυο ηγέτες «είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση». Πρόσθεσε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλλουν προσπάθειες για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας έτσι ώστε η χώρα να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέσα στο 2005.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου) Διαδήλωση κατά Συρίας στον Λίβανο Αντιμέτωπη με τις έντονες διεθνείς πιέσεις να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή του Λιβάνου, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματα της από τη Βηρυτό. Τα συριακά στρατεύματα αναμένεται ότι θα αναδιαταχθούν στην κοιλάδα του Μπεκά, στα ανατολικά διαμερίσματα του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Συρία δέχεται πιέσεις για την αποχώρηση των στρατευμάτων της ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, πριν δέκα μέρες στη Βηρυτό. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ-Αραμπίγια μετέδωσε ότι σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, η Συρία θα πρέπει να αποχωρήσει από τον Λίβανο μέχρι τον Απρίλιο. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στη Δαμασκό στο παρελθόν η Συρία ούτε καν ανέφερε τη λέξη «αποχώρηση» σε σχέση με τη στρατιωτική παρουσία της στον Λίβανο. Όμως, μερικές αποχωρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν. Η αντιπολίτευση στο Λίβανο τονίζει ότι προς το παρόν η Δαμασκός δεν κάνει λόγο για οριστική και ολική αποχώρηση.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου) Ιταλία: Σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαγγέλλει τα σχέδιά του για να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία της χώρας. Το «Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη της Ιταλίας» παρουσιάζεται σε συνάντηση βιομηχάνων και συνδικαλιστών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται πως θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη και της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο βρίσκονται, ακόμα, η νομοθεσία για την κήρυξη πτώχευσης και οι αργοί ρυθμοί του δικαστικού συστήματος. Επικρίσεις Η κυβέρνηση καταγγέλλεται πως δεν δαπανά αρκετά για την έρευνα και την ανάπτυξη με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας και τα «λαμπρά μυαλά» της χώρας να φεύγουν στο εξωτερικό. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως η πρόσληψη και απόλυση προσωπικού είναι πολύ δύσκολη και ακριβή νομοθεσία, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, λένε, η Ιταλία έχει πλήθος μικρών εταιρειών που διστάζουν να μεγαλώσουν, προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα που συνδέονται με τις μεγάλες εταιρείες. Δυσπραγία Οι επιδόσεις της οικονομίας της Ιταλίας είναι τα τελευταία χρόνια, από τις χειρότερες της ευρωζώνης. Το 2004 η ανάπτυξη ήταν 1,1%, λίγο υψηλότερη από το 0,3% του 2003 και το 0,4% του 2002 μια βελτιωμένη, αλλά κάθε άλλο παρά ιδανική εικόνα. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών έχει πέσει και οι αναλυτές ανησυχούν πως η μικρή κατανάλωση είναι αποτέλεσμα της ρευστοποίησης επενδυτικών λογαριασμών ή χρήσης πιστωτικών καρτών. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν περίπου στα δύο τρίτα της ιταλικής οικονομίας.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου) Επίσκεψη ντε Χουπ Σέφερ στο Ισραήλ Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο Μπους στην πρόσφατη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, επισκέπτεται το Ισραήλ στην πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην χώρα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας για να συζητήσει τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δυο πλευρών. Το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ πρόσφατα συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ενώ επιζητούν τη στενότερη συνεργασία σε θέματα πληροφοριών και αντιμετώπισης της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Η Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στο Ισραήλ πρόσβαση σε ΝΑΤΟικά κονδύλια που σχετίζονται με την έρευνα και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την ανταλλαγή στρατιωτικού υλικού. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ σχολιάζει ότι η επίσκεψη αποτελεί μια δημόσια επιβεβαίωση της εντεινόμενης συνεργασίας των δυο πλευρών. Το Ισραήλ έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι το ενδιαφέρει η μελλοντική προσχώρηση στο ΝΑΤΟ. Πάντως ο κ. Ντε Χουπ Σέφερ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης του Ισραήλ στην Ατλαντική Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε τη δέσμευση της Συμμαχίας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστείλει ειρηνευτικά στρατεύματα εάν το ζητήσουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών ειρηνευτικών στρατευμάτων προϋποθέτει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου) Βρετανικές προτάσεις για το όνομα Επιμέλεια: Ειρήνη Ρουμπόγλου «Αντίο πΓΔΜ, γεια σου Μακεδονία», γράφει το μπλουζάκι της διαδηλώτριας στα Σκόπια Την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα «Μακεδονία» προτείνει σε έκθεσή της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Η επιτροπή τονίζει ότι από τη στιγμή που η χώρα έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό όνομά της από τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα - πρέπει να ακολουθήσουν και η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, το Φόρεϊν Όφις σχολίασε ότι οι όποιες συστάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά υπογράμμισε ότι η βρετανική θέση δεν έχει αλλάξει ακόμη. Αναμένεται πάντως να προτείνει στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιλύσουν σύντομα το θέμα μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Η υπηρεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας του BBC μίλησε για το θέμα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντόναλντ Άντερσον, αλλά και με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν. Διαδήλωση ακροδεξιών στην Ελλάδα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου είναι γιατί προτείνει αυτή την αναγνώριση τώρα; «Γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να επιλέξει το όνομά της», είπε ο Ντόναλντ Άντερσον και πρόσθεσε, «σίγουρα το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις, όμως ήδη τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα - αναγνωρίζουν τη χώρα με το όνομα Μακεδονία και για αυτό πιστεύουμε ότι και τα άλλα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή η Βρετανία και η Γαλλία, πρέπει να πράξουν το ίδιο. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει έπειτα από συζητήσεις με την Ελλάδα». Αμετάκλητη η κυβερνητική θέση Στην ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις της επιτροπής για την αναγνώριση της χώρας με το όνομα Μακεδονία ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου τόνισε: «Δεν έχω ιδέα. Πιστεύω πάντως ότι θα είναι δύσκολο για τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της σε αυτή την απόφαση, καθώς χρειάζεται και τη συναίνεση άλλων ευρωπαϊκών χωρών», υποστήριξε ο Ντόναλντ Άντερσον. Και πρόσθεσε, «το σίγουρο είναι ότι πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν μπερδεμένοι με το θέμα του ονόματος και απορούν γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος εδώ και τόσα χρόνια. Η ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ακούγεται παράξενη και ελπίζουμε να βρεθεί μία λύση στο θέμα σύντομα. Η Ελλάδα μπορεί να αποκαλεί όπως θέλει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διμερείς της σχέσεις, αλλά θα ήταν καλό να αφήσει τη χώρα να αποκαλείται όπως θέλει σε διεθνές επίπεδο». Για το εάν η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν, υπογράμμισε σε ό,τι αφορά το όνομα, «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει». Τον Έλληνα ΥΠΕΞ υποδέχεται η ομόλογός του στην πΓΔΜ, Ιλένκα Μίτρεβα «Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στη χώρα ανεπίσημα, όλοι την αποκαλούμε Μακεδονία, όμως σε διεθνές επίπεδο η χώρα αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς οφείλουμε να τις τηρούμε. Το θέμα όμως πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου) Μεταρρυθμιστές στη κυβέρνηση Παλαιστινίων Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός εγκατέλειψε τις προσπάθειες για τη συμμετοχή συνεργατών του Αραφάτ Μετά από ημέρες έντονων διαβουλεύσεων και διχογνωμιών για τη σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης το κοινοβούλιο των Παλαιστινίων ενέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα με συντριπτική πλειοψηφία. Οι νέοι υπουργοί που συνθέτουν το Υπουργικό Συμβούλιο είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μεταρρυθμιστές και τεχνοκράτες. Οι περισσότεροι δεν έχουν αναμειχθεί στα σκάνδαλα που έπληξαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Παλαιστινίων. Υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 54 και κατά 12 βουλευτές, ενώ υπήρξαν τέσσερις αποχές. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέμτ Κουρέια, εγκατέλειψε τις προσπάθειες του να διατηρήσει στο νέο υπουργικό συμβούλιο στενούς συνεργάτες του Γιασέρ Αραφάτ, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν ανώτατα στελέχη της Φατάχ. Ένας από τους ελάχιστους συνεργάτες του Γιασέρ Αραφάτ που διατήρησε τη θέση του στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Υπουργού Πληροφοριών. Το Υπουργείο Εσωτερικών που θεωρείται υπουργείο-κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ανατέθηκε σε ένα πρώην στρατηγό, τον Νασέρ Γιουσέφ. Ο κύριος Γιουσέφ αναλαμβάνει την ηγεσία των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας η αποστολή των οποίων είναι η επιβολή τάξης και ασφάλειας στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Υπουργός Εξωτερικών Του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θετικό βήμα».
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου) Στο νοσοκομείο και πάλι ο Πάπας Τα αναπνευστικά προβλήματα και η γρίπη καθηλώνουν και πάλι τον Πάπα Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο της Ρώμης στο οποίο είχε εισαχθεί νωρίτερα το μήνα για αναπνευστικά προβλήματα. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποφέρει από γρίπη, ασθένεια που τον είχε καθηλώσει στο νοσοκομείο στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν αναμένεται πάντως να εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν για τη κατάσταση της υγείας του μέχρι τη Παρασκευή. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων , Ανσα, μετέδωσε ότι ο Πάπας διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Τζέμελι στο οποίο είχε νοσηλευθεί για 10 μέρες στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει ότι το Βατικανό καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τη κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο ανησυχητικό για την υγεία του Πάπα. Ο Πάπας υποφέρει από την ασθένεια του Πάρκινσον και αρθρίτιδα και είναι εμφανώς καταβεβλημένος μετά την πρόσφατη δεκαήμερη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου) Αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις εκφράστηκαν από την Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε ότι αφορά στην παρουσία του Απόστολου Βαβύλη στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Χριστόδουλος επανέλαβε ότι «ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του κ. Ειρηναίου» ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης και ο υποστράτηγος Τριανταφυλλάκης είχαν μεταβεί στην Ιερουσαλήμ με εντολή του κ. Χριστόδουλου. Νωρίτερα η Αρχιεπισκοπή με γραπτή της δήλωση είχε παραδεχθεί ότι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης παρίστατο σε συναντήσεις που ο κ. Χριστόδουλος είχε με δικαστικούς αποδίδοντας την παρουσία του στην ευγένεια του αρχιεπισκόπου να μη του ζητήσει να αποχωρήσει. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή για τις τελευταίες εξελίξεις χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα: Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Μακαριότατος εσφαλμένα και για λόγους κακώς νοούμενης πλέον ευγενείας δεν εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά του, για την αιφνίδια εμφάνιση του Γιοσάκη, και δεν υπέδειξε στους δικαστικούς την άμεση αποχώρηση αυτού». Επαναλαμβάνεται δε κατηγορηματικά ότι ο Μακαριότατος, «ούτε είχε, ούτε φυσικά έχει, οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Γιοσάκη, τον οποίο ουδέποτε τοποθέτησε σε οιανδήποτε 'επιτελική' θέση στην Ιερά Σύνοδο, την Αποστολική Διακονία ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ουδέποτε εξεδήλωσε μια τέτοια πρόθεση, όπως κακόβουλα διαδίδεται». Ιδιαίτερα, όμως τονίζεται ότι «ο Μακαριότατος δεν θα ανεχθεί περαιτέρω τη μεθοδευμένη προσπάθεια, δια της υπόθεσης Γιοσάκη, σπίλωσης του προσώπου του και αμαύρωσης της εικόνας της Εκκλησίας με τη διασπορά χαλκευμένων ειδήσεων από οιουσδήποτε και εάν αυτή επιχειρείται για την εξυπηρέτηση οιασδήποτε σκοπιμότητας αυτών. »Ουδέποτε ο Μακαριότατος δέχθηκε στην οικία του την επίσκεψη του Γιοσάκη και του αντιεισαγγελέα εφετών, κ. Νίκου Αθανασόπουλου, όπως ψευδώς παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Ουδέν ψευδέστερο και ανακριβέστερο αυτού». Την άποψη ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος πρέπει να παραιτηθεί εξέφρασε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει άλλη διέξοδο μετά και την παραδοχή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ότι οι Απόστολος Βαβύλης και Γιάννης Τριανταφυλλάκης είχαν πάει στο Ισραήλ με εντολή του κ. Χριστόδουλου.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου) Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει παθητικός θεατής των εξελίξεων, αλλά θα σταματήσει «την κατηφόρα της χώρας, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «καταθλιπτικό». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για συνδιαλλαγή με την Εκκλησία, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε στην αποστολή υβριστικών φυλλαδίων προεκλογικά. «Θέλανε να ιδιοποιηθούν την σχέση τους, να εκμεταλλευθούν, αν θέλετε, να καταχραστούν την σχέση τους με την Εκκλησία. Πράγματι, πριν από τις εκλογές, αυτά τα φυλλάδια τα οποία στείλανε σε όλη την Ελλάδα, ποιος τα έστειλε, ποιος τα χρηματοδότησε, ποιος συνέταξε αυτό το λιβελογράφημα; Ποιος έδωσε τις διευθύνσεις;», υπογράμμισε. Επανέλαβε ότι η απογραφή εξέθεσε τη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των πολιτών με την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. «Έπαιξαν προεκλογικά με τον πόνο του πολίτη. Δεν ήθελαν ουσιαστικά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, και σήμερα, βεβαίως, αρχίζουν και πληρώνουν στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού αυτά τα οποία έπραξαν», ανέφερε. Τόνισε, δε, ότι θα έρθει γρήγορα η ημέρα που το ΠΑΣΟΚ θα ξανακυβερνήσει τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός, όπως πρόσφατα οι Πορτογάλοι, «θα καταδικάσει την πολιτική της απογραφής».
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 11:52 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα ψέματα του Χριστόδουλου. Έκθετος για Γιοσάκη και Βαβύλη ο αρχιεπίσκοπος. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι ισχύει στον ΟΤΕ με την εθελούσια έξοδο. Όλη η συμφωνία μεταξύ διοίκησης - εργαζομένων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη δικαιοσύνη τα φοβερά σκάνδαλα της ΔΕΗ. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς έστειλε 12 φακέλους-φωτιά στην Εισαγγελία. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποκαλυπτήρια για Χριστόδουλο - Ειρηναίο. Πνίγηκαν στα ψέματα Αρχιεπίσκοπος - Πατριάρχης. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο εδώλιο 32 δικαστές υπεράνω υποψίας. Δημ. Λινός: Θ' ακούσετε για ονόματα που δεν περιμένατε. Η ΑΥΓΗ: Ο Χριστόδουλος βουλιάζει, η κυβέρνηση δεν τολμά... Κατέρρευσε η «αυτοκάθαρση» - Ώρα για κάθαρση. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάνε να φάνε τον Χριστόδουλο. Οι μυστικές υπηρεσίες Αμερικανών - Εβραίων και Τούρκων με αφορμή ορισμένους φαύλους και κλέφτες κληρικούς. ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγριεύουν οι Βρυξέλλες. Έτοιμοι να παγώσουν τα κονδύλια. Και δεύτερο «χτύπημα» - από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ώρα της κρίσης. Στη «δίνη του κυκλώνα» Χριστόδουλος-Ειρηναίος. ΕΘΝΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση για Χριστόδουλο. Βόμβα Ειρηναίου: Απεσταλμένοι του Αρχιεπισκόπου, Βαβύλης - Τριανταφυλλάκης. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σιγά - σιγά αλλά σταθερά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ετοιμάζει το ρεσάλτο για το Μαξίμου και προσοχή γιατί... κ. Πρωθυπουργέ ο Γιώργος είναι πονηρός. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρη τρύπα στους εξοπλισμούς. Τα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο πύργος της... Βαβύλ. Χριστόδουλος: Διαψεύδει τους ισχυρισμούς Ειρηναίου για Βαβύλη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έλεος μακαριώτατε! Ομολόγησε το ψεύδος για Γιοσάκη ο Αρχιεπίσκοπος. ΕΞΠΡΕΣ: Μετέωρη η ευκαιρία. Αδιέξοδο για το ασφαλιστικό των τραπεζών, παρά τη νέα πρόταση της ΕΕΤ. ΕΣΤΙΑ: Ανηλεής πόλεμος κατά της κυβερνήσεως. Το ΠΑΣΟΚ υποσκάπτει κάθε προσπάθεια. ESPRESSO: Η κόρη του γερουσιαστή που συνελήφθη και καταδικάστηκε για πορνεία, εξομολογείται: «Ήθελα να ζήσω τον έρωτα». ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Βόμβα» Χρ. Φώλια. Αμφισβήτησε τον νόμο για τον βασικό μέτοχο. Κυβερνητικό αλαλούμ μετά το ράπισμα από την Κομισιόν. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφωνία στον ΟΤΕ για εθελουσία έξοδο. Εξυγίανση της εταιρείας με αποχώρηση 6.000 εργαζομένων. ΚΕΡΔΟΣ: Αδιέξοδο στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Ο χρόνος πιέζει για άμεση λύση. Ο ΛΟΓΟΣ: Παραδοχή Χριστόδουλου για Γιοσάκη. Επιρρίπτει ευθύνες στους δικαστικούς που τον είχαν επισκεφθεί. METRO: Με την πλάτη στον τοίχο. Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Αυτορρύθμιση» από φέτος των φορολογικών χρήσεων. Θα «κλείνει» οριστικά η εκάστοτε προηγούμενη χρήση. ΤΑ ΝΕΑ: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Μάχη «επιβίωσης» δίνει ο Χριστόδουλος. Η ΝΙΚΗ: «Κάηκε» ο Χριστόδουλος. Επίκεντρο της κρίσης ο Αρχιεπίσκοπος. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικαιοσύνη - Εκκλησία - Κράτος: Σάπιο το σύστημα, σάπιοι και οι θεσμοί του. City Press: Πρώτο «όχι» Βρυξελλών στο βασικό μέτοχο. Δήλωση-«κεραυνός» του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά Τσάρλι Μακ Κρίβι. TRAFFIC NEWS: Ειρηναίος: Μου έστειλε τον Βαβύλη ο Χριστόδουλος. Βροχή νέων αποκαλύψεων. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάθαρση ΝΑΙ διάλυση ΟΧΙ. Προκαταρκτική σε βάρος Αρεοπαγίτη. Η ΧΩΡΑ: Πίσω από τον υπόκοσμο ο Χριστόδουλος. Επίσημη δήλωση-σοκ του Ειρηναίου: Αυτός μου έστειλε τον Βαβύλη. Εκκλησία της Ελλάδος H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «πίσω από όλα αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Χθες το βράδυ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος, με μεγάλη και ανεξήγητη ομολογουμένως καθυστέρηση, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι ο Απόστολος Βαβύλης ήταν ο απεσταλμένος του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να βοηθήσει στην εκλογή του Πατριάρχη τον Σεπτέμβριο του 2001». Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «ώρα με την ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες, τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τη σχέση του Αρχιεπισκόπου με το παρακράτος και τον υπόκοσμο. Ο κ. Ειρηναίος χθες το βράδυ ανέφερε ότι ο κ. Χριστόδουλος του είχε στείλει τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη. Λίγο νωρίτερα, ο μητροπολίτης Πειραιώς επισημοποιούσε τη χορήγηση τριών κινητών από τη Χρυσοπηγή στον καταζητούμενο και τον απόστρατο αξιωματικό». Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «στην 'αποκαθήλωσή' του οδηγείται ο Χριστόδουλος μετά την επιβεβαίωση της σχέσης του με τον Ιάκωβο Γιοσάκη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπό αλλά και την αποκάλυψη του Πατριάρχη Ειρηναίου πως τον Απόστολο Βαβύλη τον έστειλε στα Ιεροσόλυμα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας». Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «χιονοστιβάδα αποκαλύψεων (από κέντρα που δείχνουν διατεθειμένα να συνεχίζουν...) εκθέτει τον αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλο ο οποίος χθες αναγκάστηκε με καθυστέρηση να ομολογήσει ότι συναντήθηκε με ομάδα ανώτερων δικαστικών παρουσία του (κατά δήλωσή του μέχρι χθες αγνώστου σε αυτόν) αρχιμανδρίτη Γιοσάκη. Ο κ. Χριστόδουλος δικαιολογείται ότι άφησε τον Γιοσάκη μέσα στη συνάντηση από «κακώς εννοούμενη ευγένεια!». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «αλγεινή εικόνα στον ορθόδοξο πιστό ελληνικό λαό παρουσίασαν χθες ο κ. Χριστόδουλος-Ειρηναίος. Με νέα ψέματα προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια. Οι Γιοσάκης-Βαβύλης κλονίζουν τους δύο Προκαθημένους και εκθέτουν τη χώρα». Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ «ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι ο στόχος της τεχνητής κρίσης που έχουν προκαλέσει στην Εκκλησία οι συντονισμένες προσπάθειες των ξένων μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το 'σύστημα' συμφερόντων στην Ελλάδα που επιδιώκει να συντρίψει στην κυριολεξία τις επικίνδυνες φωνές που αντιστέκονται στα εγκλήματα των Αμερικανών και έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη». Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Εκκλησία μετά και το νέο κύμα αποκαλύψεων. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μέσω του εκπροσώπου του δηλώνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι αυτός που του έστειλε τον καταζητούμενο Α. Βαύλη ως 'Α. Φωκά'. Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος σε γραπτή του δήλωση παραδέχεται ότι γνώριζε το Γιοσάκη ο οποίος ήταν παρών στις συναντήσεις του με ανώτατους δικαστικούς και υποστηρίζει ότι τα ραντεβού κλείστηκαν από το ιδιαίτερο γραφείο του». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «νέες διαστάσεις παίρνει η κρίση στην Εκκλησία και πλήττει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σε δύσκολη θέση ο κ. Ειρηναίος αναγκάστηκε να διαψεύσει τον εαυτό του». ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «τη μάχη του θρόνου δίνει ο κ. Χριστόδουλος, ενός θρόνου που καταρρέει στα μάτια των πιστών υπό το βάρος σκανδαλιστικών αποκαλύψεων για τις ασεβείς πράξεις των 'σεβασμιότατων'. Κατηγορούμενος πολλάκις ως ψευδόμενος, ο Μακαριότατος οχυρώνεται πίσω από το δόγμα 'όχι σε όλα' όταν ολοένα και περισσότεροι του δείχνουν την οδό της εξόδου». Η METRO αναφέρει ότι «στο μέσο νέας θύελλας που ξέσπασε χθες μετά από σειρά συνταρακτικών αποκαλύψεων βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οι αποκαλύψεις που έχουν φέρει - κατά γενική ομολογία - σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας προήλθαν από δύο πηγές οι οποίες με τα όσα είπαν συνέδεσαν ευθέως τον κ. Χριστόδουλο τόσο με τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη όσο και με τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη». ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «πανικός επικρατεί πλέον στην Αρχιεπισκοπή καθώς ο Αρχιεπίσκοπος δίνει μάχη για τη διατήρησή του στον θρόνο μετά την επιβεβαίωση της σχέσης του με τους Γιοσάκη-Βαβύλη. Δεν αποκλείεται παραίτηση Θεοκλήτου». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «παραδέχεται ο Χριστόδουλος ότι συνάντησε τον Γιοσάκη που συνόδευε δικαστικούς. Έλεος μακαριότατε αναφωνεί πλέον το χριστεπώνυμο πλήρωμα μετά και την αποκάλυψη του Ειρηναίου ότι του έστειλε τον Βαβύλη και την παρέα του κάτι που διαψεύδει ο Αρχιεπίσκοπος. Καταιγισμό στοιχείων υπαινίσσεται ο εισαγγελέας». Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ «υπό την πίεση των αποκαλύψεων ότι ανώτερος δικαστής φέρεται να έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο ότι ο Γιοσάκης του έκλεισε δύο ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο το τελευταίο εξάμηνο στο γραφείο της αρχιεπισκοπής, στις οποίες μάλιστα ήταν παρών και ο ίδιος ο Γιοσάκης, ο Χριστόδουλος παραδέχτηκε χθες ότι γνώριζε τον Γιοσάκη παρά τις περί του αντιθέτου-μέχρι προχθές- διαβεβαιώσεις». Δικαιοσύνη Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «οι αποκαλύψεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, βαίνουσες παραλλήλως προς τις αντίστοιχες εκκλησιαστικές, σηματοδοτούν πολύ περισσότερο κρίσιμη για την λειτουργία των θεσμών κατάσταση. Διότι μπορεί το κοινό να έχη απογοητευθή και αποκαρδιωθή από τις αποκαλύψεις σκανδάλων στην Εκκλησία, πλην όμως ούτε το θρησκευτικό συναίσθημα μειώνεται, ούτε η ατομική ζωή καθενός παραβλάπτεται, ούτε τέλος η ίδια η Εκκλησία διατρέχει ως πνευματικός και ηθικός θεσμός πραγματικό κίνδυνο, από τα σφάλματα λειτουργών της. Αντιθέτως, τα αποκαλυπτόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης καταδεικνύουν επικίνδυνη θεσμική εμπλοκή στην λειτουργία του πολιτεύματος». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι θεσμός του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος, άρα όχι μόνον είναι άδικος, αλλά εκδηλώνει και σοβαρά φαινόμενα σήψης, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος, με τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων». Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «τουλάχιστον για 32 δικαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν μέχρι τώρα βρεθεί επιβαρυντικά στοιχεία για συμμετοχή τους σε ύποπτες δικαστικές υποθέσεις. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός αποκάλυψε ότι διενεργείται έρευνα και ότι σε λίγες μέρες 'τα ονόματα που θα ακούσετε δεν τα περιμένατε, δεν τα έχετε ξανακούσει...'. Μάλιστα χθες ο Αν. Παπαληγούρας παράγγειλε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν εμπλοκή του Αρεοπαγίτη Α. Πλωμαρίτη στην υπόθεση Ι. Γιοσάκη». Νόμος για το Βασικό Μέτοχο Σύμφωνα με την CITY PRESS «δήλωση-'κεραυνός' του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά Τσάρλι Μακ Κρίβι. Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και τα ευρωπαϊκά κριτήρια αποκλεισμού εργολάβων από τη διεκδίκηση δημοσίων έργων δεν περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία ΜΜΕ. Ο αρμόδιος επίτροπος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προσθέσει δικές της απαγορεύσεις στις ευρωπαϊκές». ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «δεύτερο χτύπημα από τις Βρυξέλλες: προχθές το Συμβούλιο Γενικών Διευθυντών ενέκρινε απόφαση να παγώσουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των έργων στην Ελλάδα λόγω της εμπλοκής που δημιουργεί ο νόμος περί 'βασικού μετόχου' και ειδικότερα η ρύθμιση που αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Ντανούτα Χύμπνερ θα φέρει σύντομα το θέμα προς έγκριση και από το Κολέγιο των Επιτρόπων». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την γαλλική Σοσό στο Μονπελιά με στόχο να διαφυλάξει το 1-0 του πρώτου αγώνα στον Πειραιά. Πιθανός αποκλεισμός, ενδέχεται να σημάνει το τέλος του Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, εμφανέστατα βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την ήττα από τον Εργοτέλη ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει στη διοίκηση των «ερυθρολεύκων» ότι κάτω από τις δύσκολες συνθήκες πίεσης που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορεί να εργασθεί. Παρέμβαση - έκπληξη στην εκπομπή της «Θύρας 7» έκανε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος ζήτησε από το μεγαλύτερο σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού να απομακρύνει τους ταραξίες μακριά από το γήπεδο και από την ομάδα. Ο κ. Κόκκαλης, (δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Ντούσαν Μπάγιεβιτς), δήλωσε ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις ορισμένων ηγετικών μελών της «Θύρας 7» για τη δραστηριότητα των συνεργατών του. Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει θέμα Αλέφαντου ήταν ξεκάθαρος: «Τον αγαπώ, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εγώ θέλω να λέτε τη γνώμη σας και για αυτό σας περιμένω να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που μας απασχολούν», είπε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Με εχθρό την παράδοση ο ΠΑΟ Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται για πρώτη φορά στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» κόντρα στην Σεβίλλη και για έβδομη φορά τα τελευταία 37 χρόνια απέναντι σε ισπανική ομάδα θα προσπαθήσει να επιστρέψει από την Ισπανία με την πρόκριση στους 16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το γήπεδο θα είναι κατάμεστο (40.000) από το φανατικό κοινό της Σεβίλλης. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό, θα εμπιστευθεί στην επίθεση τον Δ. Παπαδόπουλο, επιζητώντας το γκολ-πρόκριση. «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξω πολλά πράγματα στην ομάδα. Είναι καλή και στρωμένη δεν έχει ανάγκη από πολλές αλλαγές. Σκεφτόμαστε το ματς χωρίς σαν να είναι 0-0 πρέπει παίξουμε δυνατά, με ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα χωρίς να αδιαφορήσουμε για την επίθεση», δήλωσε ο Ιταλός τεχνικός.
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου) Ένα δέκατο του πληθυσμού οι αλλοδαποί Το 10,3% του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 1,15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αλλοδαποί και το 17% εξ αυτών ζει στο δήμο Αθηναίων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ημερίδας «Μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα». Τα «Στατιστικά δεδομένα για τους μετανάστες στην Ελλάδα», είναι μια «αναλυτική μελέτη για τα διαθέσιμα στοιχεία και προτάσεις για συμμόρφωση με τα στάνταρτς της ΕΕ» του Μάρτιν Μπάλντγουιν-Έντουαρντς του Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Πάντειου Πανεπιστημίου, την οποία παρουσίασε ο ίδιος και η Ξ. Πετρινιώτη. Σύμφωνα με τη μελέτη ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε από το 1991, οπότε και υπολογίζονταν σε περίπου 270.000. Σήμερα, οι περισσότεροι εκ των μεταναστών ζουν στο δήμο Αθηναίων, που συγκεντρώνει περίπου 132.000 μετανάστες (ποσοστό 17% του συνολικού αριθμού). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με 27.000 μετανάστες (7%). Μεταξύ των μεταναστών που έχουν άδεια παραμονής, το μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) είναι Αλβανοί. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 9,8%, οι Ρουμάνοι με 4,3%, οι Ουκρανοί με 3,4%, οι Πακιστανοί με 2,4% και οι Γεωργιανοί με 2,2%, ενώ μικρότερα ποσοστά αφορούν αλλοδαπούς περίπου 150 εθνοτήτων. Από τις άδειες που έχουν δοθεί σε αλλοδαπούς, το 68% των αδειών χορηγήθηκαν με σκοπό την εξαρτημένη εργασία, το 12% με σκοπό την οικογενειακή συνένωση και ακόμη 12% με σκοπό την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, την παρούσα στιγμή, δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία στην έκταση και την ποιότητα που ορίζονται από το προσχέδιο του Κανονισμού της Ε.Ε. Πηγή ΑΠΕ
Η διαδικασία της επιλογής διεκόπη δύο φορές Τέσσερις άντρες και οχτώ γυναίκες επέλεξαν οι συνήγοροι του Μάκλ Τζάκσον για να απαρτίσουν το σώμα των ενόρκων στη δίκη του στην Καλιφόρνια. Τώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει η επιλογή οχτώ ατόμων που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν όσους από τους ενόρκους δεν πάρουν τελικά μέρος στη διαδικασία για οποιονδήποτε λόγο. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες. Ο Τζάκσον αρνείται ότι έδωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε ένα νεαρό αγόρι και ότι στη συνέχεια το κακοποίησε σεξουαλικά. Γρήγορη διαδικασία «Έχουμε σώμα ενόρκων», ανακοίνωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρόντνεϊ Μέλβιλ. Οι ένορκοι είναι ηλικίας από 20 έως 79 ετών. Επτά από αυτούς είναι λευκοί, τέσσερις λατινοαμερικανικής καταγωγής, και ένας ασιατικής. Δεν έχει συμπεριληφθεί κανένας Αμερικανικός αφρικανικής καταγωγής. Η διαδικασία της επιλογής των ενόρκων αναμενόταν ότι θα διαρκούσε πολλές εβδομάδες, όμως τελικά πέντε εργάσιμες ημέρες ήταν αρκετές. Διεκόπη, όμως, για μια εβδομάδα εξαιτίας του θανάτου της αδελφής ενός εκ των συνηγόρων και άλλη μια εβδομάδα εξαιτίας της εισαγωγής του κατηγορουμένου σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας με συμπτώματα γρίπης. Ανάμεσα στους ενόρκους είναι και μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ο εγγονός της κατηγορήθηκε για σεξουαλικά αδικήματα, μεταδίδει το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου) Παρά την επίθεση το τελευταίο διάστημα στο Τικρίτ επικρατούσε σχετική ηρεμία Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Τικρίτ στο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων και τον τραυματισμό 25. Δεκάδες αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο δρόμο υπήρχαν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα. Η βομβιστική επίθεση συνέβη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των παραστρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Αλ Ανμπάρ. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε από αέρος θέσεις των παραστρατιωτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα αλλά οι Αμερικανοί λένε ότι συνέλαβαν περισσότερους από 80 φερομένους ως μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Αλ Ανμπάρ. Νωρίτερα, δύο αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί στην πόλη Κιρκούκ, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου) Ανοίγουν εκατοντάδες υποθέσεις κακοποίησης Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι εφαρμόζει νέους κανόνες Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ερευνώνται περισσότερες από 100 υποθέσεις κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα. Ο αντιστράτηγος Ντόναλντ Ράιντερ, επικεφαλής των του προγράμματος στρατιωτικών φυλακών, δήλωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η έρευνα 200 παρόμοιων υποθέσεων. Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία αναγκάστηκε να επαναξιολογήσει το στρατιωτικό σωφρονιστικό σύστημα μετά το σκάνδαλο κακοποιήσεων και βιαιοπραγιών από Αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη. Ο ίδιος στρατιωτικός αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακοποίηση κρατουμένων. Νέες διαδικασίες Ο στρατός επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η μία διεξαγωγή έρευνας αφορά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης μίας ηλικιωμένης γυναίκας σε αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης οδηγιών για τις συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης των κρατουμένων στις φυλακές. Ο αντιστράτηγος Ράιντερ τόνισε ότι ακολουθούνται νέες μέθοδοι. Ανέφερε ότι απαγορεύτηκε η χρήση σκύλων για τον εκφοβισμό των κρατουμένων και ότι οι αρμοδιότητες των ανακριτών έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ο Ντόναλντ Ράιντερ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία 35 μονάδων της στρατονομίας, ειδικευμένων στη διοίκηση φυλακών και στρατοπέδων. Η πρώτη από αυτές τις μονάδες θα αναλάβει τη φυλακή της βάσης του Γουαντάναμο, στην Κούβα, όπου κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες. Εν τω μεταξύ, στρατοδικείο στη Γερμανία έκρινε ένοχους για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στη Βασόρα, τρεις Βρετανούς στρατιώτες.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου) Επτά ανοιχτοί λογαριασμοί και Λιόν Ο Φρισκ δείχνει την κόκκινη κάρτα στον Ντοργκμπά Τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έχει η Μπαρτσελόνα έναντι της Τσέλσι, μετά τη νίκη της με 2-1 στο Νου Καμπ. Το σκορ φαντάζει φτωχό σε σύγκριση με την απόδοση των δύο ομάδων, αν και οι Λονδρέζοι του Μουρίνιο ευτύχησαν να προηγηθούν με αυτογκόλ του Μπελέτι. Το αποτέλεσμα ανετράπη από τους Καταλανούς με τέρματα που σημείωσαν ο Έτο και ο πρωτοεμφανιζόμενος στο Τσάμπιονς Λιγκ, Μάξι Λόπες. Η Τσέλσι τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ντρογκμπά. Φόρτσα Μίλαν Στο άλλο σπουδαίο ματς της δεύτερης ημέρας, η Μίλαν σημείωσε μεγάλη νίκη μέσα στο Ολντ Τράφορντ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι ροσονέρι επικράτησαν με 1-0, εκμεταλλευόμενοι λάθος του τερματοφύλακα των μπέμπηδων, Ρόι Κάρολ. Σκόρερ για τους Μιλανέζους χρίστηκε ο Ερνάν Κρέσπο. Καταιγιστική ήταν η εμφάνιση της Λιόν μέσα στη Βρέμη. Το τελικό 0-3 αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητας των Γάλλων, που πήραν εκδίκηση για τον αποκλεισμό του 1999 στο πλαίσιο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχαν οι Βιλτόρ, Ντιαρά και Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Άλλη μια ισοπαλία έφερε η Ίντερ, αυτή τη φορά σε εκτός έδρας αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Ντραγκάο του Οπόρτο, η τοπική ομάδα ισοφάρισε το γκολ που είχε σημειώσει ο δαιμόνιος Νιγηριανός Μάρτινς, στο 61, με τον Ρικάρντο Κόστα. Γερμανία εναντίον Αγγλίας Στους αγώνες της πρώτης ημέρας της φάσης των 16 μίλησε η έδρα. Στον πρόωρο τελικό της Μαδρίτης, μεταξύ Ρεάλ και Γιουβέντους, οι μερένγκες ήταν ανώτεροι και επικράτησαν με 1-0, με τέρμα που σημείωσε ο Ελγκέρα. Σπουδαίο παιχνίδι έγινε και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου η Μπάγερν επικράτησε της Άρσεναλ με 3-1. Οι Βαυαροί κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και σκόραραν με τους Πιζάρο (δύο φορές) και τον Σαλιχάμιτζιτς, πριν δεχθούν ένα γκολ από τον Τουρέ, λίγο πριν τη λήξη. Παρόμοια ήταν η εξέλιξη και στο Άνφιλντ, όπου μια συμπαγής Λίβερπουλ, παρά τις απουσίες των Τζέραρντ και Τσάβι Αλόνσο, κέρδισε με 3-1 τη Λεβερκούζεν. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Λουίς Γκαρσία, Ρίσε και Χάμαν, ενώ για τους Γερμανούς του Κλάους Αουγκεντάλερ μείωσε στο τέλος της αναμέτρησης ο Φράνσια. Τέλος, στο Φίλιπς Στάντιον η Αϊντχόβεν νίκησε πιο εύκολα απ ό,τι μαρτυρά το τελικό 1-0 τη Μονακό. Το χρυσό γκολ για τους Ολλανδούς σημείωσε ο Άλεξ, μόλις στο όγδοο λεπτό.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου) Στην Μπρατισλάβα κλείνει η αυλαία της περιοδείας Μπους στην Ευρώπη Στην Μπρατισλάβα, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα, μετά την εναντίωση του κ. Πούτιν στον πόλεμο του Ιράκ και τις επιφυλάξεις που εκφράζει η Ουάσινγκτον σχετικά με την τήρηση των ρωσικών δεσμεύσεων για ενίσχυση της δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ρόλο του Κρεμλίνου στην υπόθεση της κατάρρευσης του ενεργειακού κολοσσού της Γιούκος και τις καταγγελλόμενες απόπειρες χειραγώγησης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε δηλώσει ότι έγινε αποδέκτης παρόμοιων ανησυχιών και στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους εταίρους του. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ο κ. Πούτιν να ακούσει όχι μόνο από εμένα κατ ιδίαν αλλά να λάβει υπόψιν του και τις ανησυχίες που άκουσα εγώ στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες», υποστήριξε ο κ. Μπους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας είπε: «η δημοκρατία πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικότητες της Ρωσίας του σήμερα, στις παραδόσεις μας και στην ιστορίας μας. Και αυτό θα πράξουμε μόνοι μας». Όπως αναφέρει και ο απεσταλμένος του BBC, Τζέιμς Κουμαρασάμι στην Μπρατισλάβα ο Αμερικανός ηγέτης πρέπει να ισορροπήσει τις καλές προσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον πρόεδρο Πούτιν, με τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται στη χώρα του να υιοθετήσει μια πιο επικριτική στάση απέναντι στον αργό ρυθμό της προώθησης της δημοκρατίας στη Ρωσία. «Μιλώντας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Μπους χρησιμοποίησε όντως αυστηρότερη γλώσσα», υποστηρίζει ο Τζέιμς Κουμαρασάμι και προσθέτει ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Μόσχα να ανανεώσει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία. Αυστηρή ήταν και η απάντηση Πούτιν. Όλοι, λοιπόν, αναμένουν να δουν τον τόνο που θα επικρατήσει στη συνάντηση των δύο ηγετών, περισσότερο από τα όποια απτά αποτελέσματα και συμφωνίες». Αλλά και ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στιβ Ρόσενμπεργκ χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση «βαρόμετρο» στις σχέσεις Ουάσινγκτον Κρεμλίνου. Η ατζέντα Στη σημερινή σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων η διεθνής τρομοκρατία, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και χθες, κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπους με τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ στην πόλη Μάιντς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές που προκάλεσε ο πόλεμος του Ιράκ. Το προεδρικό ζεύγος των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Στεφανίκ ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίκουλας Ντζουρίντα. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε στην τηλεόραση ότι η συνάντηση στην Μπρατισλάβα είναι «απόδειξη ότι η χώρα χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας». Αναλυτές αναφέρουν ότι η επιλογή της Σλοβακίας είναι επίσης ένα τρόπος για να εκφράσει η αμερικανική ηγεσία την ευγνωμοσύνη της στην πρώην κομμουνιστική χώρα για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, αργότερα θα απευθύνει ομιλία στο κέντρο της Μπρατισλάβα. Η συνάντηση με τον κ. Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου) Βρετανικές προτάσεις για το όνομα Επιμέλεια: Ειρήνη Ρουμπόγλου «Αντίο πΓΔΜ, γεια σου Μακεδονία», γράφει το μπλουζάκι της διαδηλώτριας στα Σκόπια Την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα «Μακεδονία» προτείνει σε έκθεσή της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Η επιτροπή τονίζει ότι από τη στιγμή που η χώρα έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό όνομά της από τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα - πρέπει να ακολουθήσουν και η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, το Φόρεϊν Όφις σχολίασε ότι οι όποιες συστάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά υπογράμμισε ότι η βρετανική θέση δεν έχει αλλάξει ακόμη. Αναμένεται πάντως να προτείνει στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιλύσουν σύντομα το θέμα μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Η υπηρεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας του BBC μίλησε για το θέμα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντόναλντ Άντερσον, αλλά και με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν. Διαδήλωση ακροδεξιών στην Ελλάδα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου είναι γιατί προτείνει αυτή την αναγνώριση τώρα; «Γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να επιλέξει το όνομά της», είπε ο Ντόναλντ Άντερσον και πρόσθεσε, «σίγουρα το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις, όμως ήδη τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα - αναγνωρίζουν τη χώρα με το όνομα Μακεδονία και για αυτό πιστεύουμε ότι και τα άλλα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή η Βρετανία και η Γαλλία, πρέπει να πράξουν το ίδιο. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει έπειτα από συζητήσεις με την Ελλάδα». Αμετάκλητη η κυβερνητική θέση Στην ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις της επιτροπής για την αναγνώριση της χώρας με το όνομα Μακεδονία ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου τόνισε: «Δεν έχω ιδέα. Πιστεύω πάντως ότι θα είναι δύσκολο για τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της σε αυτή την απόφαση, καθώς χρειάζεται και τη συναίνεση άλλων ευρωπαϊκών χωρών», υποστήριξε ο Ντόναλντ Άντερσον. Και πρόσθεσε, «το σίγουρο είναι ότι πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν μπερδεμένοι με το θέμα του ονόματος και απορούν γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος εδώ και τόσα χρόνια. Η ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ακούγεται παράξενη και ελπίζουμε να βρεθεί μία λύση στο θέμα σύντομα. Η Ελλάδα μπορεί να αποκαλεί όπως θέλει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διμερείς της σχέσεις, αλλά θα ήταν καλό να αφήσει τη χώρα να αποκαλείται όπως θέλει σε διεθνές επίπεδο». Για το εάν η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν, υπογράμμισε σε ό,τι αφορά το όνομα, «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει». Τον Έλληνα ΥΠΕΞ υποδέχεται η ομόλογός του στην πΓΔΜ, Ιλένκα Μίτρεβα «Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στη χώρα ανεπίσημα, όλοι την αποκαλούμε Μακεδονία, όμως σε διεθνές επίπεδο η χώρα αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς οφείλουμε να τις τηρούμε. Το θέμα όμως πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακ Σέιν.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 04:25 (Ώρα Λονδίνου) Η περιοδεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη εξακολουθεί να απασχολεί τις ευρωπαϊκές εφημερίδες με την προσοχή τους να εστιάζεται κυρίως στη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μπρατισλάβα. Μαθήματα δημοκρατίας «Μάθημα δημοκρατίας από τον Μπους στον Πούτιν», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «στόχος του Τζορτζ Μπους είναι να εξηγήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τις θεμελιώδεις αξίες που διέπουν τη δημοκρατία, όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία του Τύπου. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπαινιχθεί, μάλιστα, ότι αυτές οι αξίες κάθε άλλο παρά σεβαστές γίνονται στη Ρωσία». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η πλειονότητα των αναλυτών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία πιστεύει ότι μια νέα κρίση υποβόσκει μεταξύ των δύο κρατών». Στην Ελβετία η εφημερίδα «Λε Ταμ» (Le Temps) υποστηρίζει ότι το κλίμα στη συνάντηση Μπους Πούτιν θα είναι «ψυχρό». Και προσθέτει, «από την επανεκλογή του Μπους στο Λευκό Οίκο το ύφος της Ουάσινγκτον έχει αλλάξει. Μάρτυρες αυτής της αλλαγής γίναμε στις Βρυξέλλες και στις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους εταίρους του. Ωστόσο, οι σχέσεις με το Κρεμλίνο είναι τεταμένες από τη στιγμή που η Ρωσία αποδοκίμασε τη αμερικανική ψήφο εμπιστοσύνης στις επαναστάσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας». Και η εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) της Γαλλίας εκτιμά «ότι οι διαφωνίες και η ένταση μεταξύ των Πούτιν Μπους πολλαπλασιάζονται». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφράσει τα παράπονά του με «τακτ για να μην πέσει στο μηδέν η στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών. Μια συνεργασία που οι δύο ηγέτες διακήρυξαν το 2002 κατά τη διάρκεια της πρώτης τους θητείας». Εκτός ατζέντας το ΝΑΤΟ Για την «Λε Μοντ» είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ατζέντα της συνόδου δεν περιλαμβάνει το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί και η εξωτερική πολιτική και των δύο δυνάμεων καθορίζεται από τον παράγοντα χρήμα και επί του παρόντος τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία. «Επομένως το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον ένας οργανισμός, ο οποίος μπορεί να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας», καταλήγει η «Λε Μοντ». Έλιωσαν οι αμερικανογερμανικοί πάγοι Οι προοπτικές της φιλίας μεταξύ του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μονοπωλούν το ενδιαφέρον των γερμανικών φύλλων. Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «ο ξένος φίλος» η εφημερίδα «Ζίντοιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι «οι πραγματικοί φίλοι μιας χώρας χαίρουν καλύτερης υποδοχής». Και εξηγεί, «δεν υπάρχει πιο οφθαλμοφανής αντίθεση από αυτήν του εγκαταλελειμμένου κέντρου της πόλης Μάιντς με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και του Βερολίνου το 1963 όταν ένα εκστασιασμένο πλήθος απέτινε φόρο τιμής στον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι». Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι «ο καγκελάριος και ο πρόεδρος δεν έδωσαν την εντύπωση ότι κάποια μέρα θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια βαθιά και προσωπική φιλία». Ωστόσο, σε κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «κάτι φάνηκε να αλλάζει στην αμοιβαία εκτίμηση και αξιολόγησή τους». Στην Αυστρία η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» (Die Presse) εκφράζει την ανησυχία της για την άνοδο του αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η πλειονότητα των Γερμανών εμπιστεύεται περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Τζορτζ Μπους και ότι οι περισσότεροι Σλοβάκοι θεωρούν τον Ρώσο πρόεδρο καλύτερο δημοκράτη από τον Αμερικανό. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πολλά πράγματα για το ποιόν του Πούτιν. Αλλά ένα πράγμα που δεν είναι με τίποτα είναι: δημοκράτης», υποστηρίζει η «Ντι Πρέσε».
|