Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-02

  1. Φιλί ζωής στο BBC
  2. Καταγγελίες Ιράν Πιέσεις ΗΠΑ
  3. Πιέσεις ΗΠΑ στη Συρία
  4. Όχι συνομιλίες, χωρίς αποχώρηση
  5. Διπλό μέτωπο των ΗΠΑ
  6. Διπλό μέτωπο των ΗΠΑ
  7. «Θετική η εικόνα της οικονομίας»
  8. Ανησυχία στον Έβρο
  9. Διορθώσεις στις προβλέψεις του ΔΝΤ
  10. Η διαφάνεια στη βουλή
  11. Μεγάλες οι προκλήσεις για την οικονομία
  12. Η διαφάνεια στη βουλή
  13. Καραμανλής στα Βαλκάνια
  14. Οικονομία υπεράνω διαφάνειας
  15. Δολοφονία δικαστή στη Βαγδάτη
  16. Προειδοποιήσεις για τα ναρκωτικά από τον ΟΗΕ
  17. Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  18. Προειδοποιήσεις για τα ναρκωτικά από τον ΟΗΕ
  19. Ανεργία και Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  20. Ιρανικό «όχι» σε νέο έλεγχο
  21. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης

Φιλί ζωής στο BBC

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Λίβανο, ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής και το μέλλον του ΒΒC είναι το τρίπτυχο των θεμάτων που παρουσιάζονται και αναλύονται από όλες τις εφημερίδες της Βρετανίας.

Η παρουσίαση του δεκαετούς πλάνου για το ΒΒC από την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Τέασε Τζάουλ, γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής ανάλογα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της εκάστοτε εφημερίδας

Ετσι η Ντέιλι Τέλεγκραφ, από τους μεγαλύτερους πολέμιους του δημόσιου χαρακτήρα του BBC πιστεύει ότι η νέα δεκαετής σύμβαση που εξασφάλισε ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός στον κόσμο είναι λάθος από κυβερνητικής πλευράς.

Η Γκάρντιαν, αντιθέτως, δίνει εύσημα στην υπουργό Πολιτισμού επειδή, κατά την εφημερίδα, δεν υπέκυψε σε πιέσεις του Τζον Μπερτ, πρώην γενικό διευθυντή του BBC και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ που ήθελε ένα πετσοκομμένο BBC.Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι προκλήσεις της νέας τεχνολογίας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης επιβάλλει την ύπαρξη ενός δυναμικού BBC.

Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή«

Ανατολή της Δημοκρατίας στον Αραβικό κόσμο» επιγράφεται αναλυτικό άρθρο των Τάιμς.

«Σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων άνεμος δημοκρατίας φαίνεται να πνέει σε μια περιοχή διαβόητη για τα αυταρχικά της καθεστώτα. Μια λεβαντίνικη επανάσταση που θυμίζει την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος στην Ανατολική Ευρώπη πριν από 16 χρόνια» γράφουν οι Τάιμς.

Σημαντικός παράγοντας γι αυτή την αλλαγή δεν είναι τόσο η καμπάνια του Τζορτζ Μπους για διάδοση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή όσο η επανάσταση στην πληροφόρηση που εγκαινίασε το Αλ Τζαζίρα, εκτιμού οι Τάιμς.

Οι εξελίξεις στο Λίβανο πέτυχαν το αδιανόητο: την σύγκλιση Ουάσινκτον-Παρισιού που ζητούν με μια φωνή την αποχώρηση της Συρίας, γράφει ο Τίμοθι Γκάρτον Ας στην Γκάρντιαν.

Με αφορμή την δολοφονία ενός ιρακινού δικαστή που συμμετείχε στην νομική ομάδα που θα δικάσει τον Σαντάμ Χουσείν και τους συνεργάτες του, ο Ρομπερτ Φισκ της Ιντιπέντεντ πλέκει το εγκώμιο πολλών ιρακινών που αν και έχουν αναλάβει αξιώματα στη μετά Σαντάμ εποχή, εν τούτοις εργάζονται σκληρά με κίνδυνο της ζωής τους να χτίσουν ένα νέο δημοκρατικό Ιράκ.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες Ιράν Πιέσεις ΗΠΑ

Το Ιράν λέει πως οι οι εγκατστάσεις του είναι αποκλειστικά για ειρηνική χρήση

Το Ιράν επέκρινε την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ επειδή καθυστερεί τη διαδικασία ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και επειδή άφησε να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Επιτροπή, σχολίαζε την τελευταία έκθεση της Επιτροπής που σημείωνε καθυστερήσεις και προβλήματα εκ μέρους της Τεχεράνης στη συνεργασία της με την Επιτροπή.

Το Ιράν λέει ότι ενδεχομένως να σημειώθηκαν ακούσιες παρανοήσεις στις συνεννοήσεις με την Επιτροπή.

Πιέσεις ΗΠΑ

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις πιέσεις τους και προς το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι παραπλανά το κόσμο στην «κυνική προσπάθεια» της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Τζάκι Σάντερς, σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τις Πυρηνικές Δραστηριότητες του Ιράν τόνισε ότι η έκθεση αποκαλύπτει τις συνεχείς προσπάθειες του Ιράν να αποκρύψει τις δραστηριότητες του και να παραπλανήσει τους επιθεωρητές όπλων και ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC στη Βιέννη, δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι η αμερικανική πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίθανο για τη Διεθνή Επιτροπή να κάνει τέτοιο δραστικό βήμα, εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν του Ιράν, μπορεί να πραγματοποιούνται έρευνες για πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων -κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις ΗΠΑ στη Συρία

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς τη Συρία.

Η Ουάσιγκτον, κατηγορεί τη Δαμασκό ότι αποτελεί εμπόδιο στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και την Τεχεράνη ότι παραπλανά τον κόσμο για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί εμπόδιο στις δημοκρατικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

«Αρχίζουμε να αποκτούμε μια εικόνα της συμπεριφοράς της Συρίας η οποία εμποδίζει μια διαφορετική Μέση Ανατολή. Η επικράτεια της Συρίας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εξέγερσης στο Ιράκ κάτι που εμποδίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον ιρακινό λαό. Στο Λίβανο, ο κόσμος είναι στο δρόμο, διαδηλώνει απαιτώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων έτσι ώστε να πάρει τη τύχη της χώρας στα χέρια του. Στις παλαιστινιακές περιοχές η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις» είπε η Κοντολίζα Ράις.

Παράλληλα η αμερικανίδα υπουργός, είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που δρα από τη Δαμασκό όχι μόνο γνώριζε για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά είχε ανάμιξη και στο σχεδιασμό της.

«Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος της συριακής ανάμειξης αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην επικράτεια της Συρίας τότε η χώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει δράση κατά των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων» είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Όμως και η Ρωσία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εμμένουμε πιστά στην πολιτική μας ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ψήφισμα 1559. Πάντως λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος κάνουν βήματα για να συμμορφωθούν με το ψήφισμα. Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο ανάμειξης κάποιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά κυριάρχου κράτους» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι συνομιλίες, χωρίς αποχώρηση

Άμεση απόσυρση των συριακών στρατευμάτων ζητά η αντιπολίτευση του Λιβάνου

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Λίβανο ζήτησαν την πλήρη απόσυρση των συριακών στρατευμάτων και μυστικών υπηρεσιών από τη χώρα.

Ζήτησαν ακόμα, επίσημη σχετική δήλωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Λίβανο.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης του Λιβάνου λένε πως ο υποστηριζόμενος από τη Συρία, πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, θα πρέπει να δεχτεί τα αιτήματά τους πριν συνεργαστούν για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού.

Συνέντευξη Μπασάρ αλ Άσαντ

Τάιμ: Πότε θα αποχωρήσουν οι συριακές δυνάμεις από τον Λίβανο;

Άσαντ: Να φύγουμε ολοκληρωτικά;

Τάιμ: Ναι.

Άσαντ: Σε διάστημα μηνών.

Δημοσιογράφος του Τάιμ, Τζο Κάιν

Η προηγούμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά τις μεγάλες αντι-συριακές διαδηλώσεις.

Η αντιπολίτευση ζήτησε ακόμα, την παραίτηση ανώτατων στελεχών των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας.

Δήλωση Άσαντ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας σε συνέντευξη του στο περιοδικό Τάιμ (Time) δήλωσε ότι τα συριακά στρατεύματα μπορεί να αποσυρθούν από τον Λίβανο στους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε όμως, ότι η απόσυρση των στρατευμάτων εξαρτάται από τις εξελίξεις στον Λίβανο και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Ο δημοσιογράφος του Τάιμ, Τζο Κάιν, που πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη της Συρίας είπε ότι ρώτησε ευθέως τον Μπασάρ αλ Άσαντ, πότε θα αποχωρήσει από τον Λίβανο.

«Απάντησε : Να φύγουμε ολοκληρωτικά; Toυ είπα, ναι. Και απάντησε, σε διάστημα μηνών» είπε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 17:01 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλό μέτωπο των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον έχει καταδικάσει τη διαφαινόμενη σύγκλιση Ιράν και Συρίας

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς Ιράν και τη Συρία.

Η Ουάσιγκτον, κατηγορεί τη Δαμασκό ότι αποτελεί εμπόδιο στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και την Τεχεράνη ότι παραπλανά τον κόσμο για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κατηγορίες προς Συρία

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί εμπόδιο στις δημοκρατικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

«Αρχίζουμε να αποκτούμε μια εικόνα της συμπεριφοράς της Συρίας η οποία εμποδίζει μια διαφορετική Μέση Ανατολή. Η επικράτεια της Συρίας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εξέγερσης στο Ιράκ κάτι που εμποδίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον ιρακινό λαό. Στο Λίβανο, ο κόσμος είναι στο δρόμο, διαδηλώνει απαιτώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων έτσι ώστε να πάρει τη τύχη της χώρας στα χέρια του. Στις παλαιστινιακές περιοχές η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις» είπε η Κοντολίζα Ράις.

Παράλληλα η αμερικανίδα υπουργός, είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που δρα από τη Δαμασκό όχι μόνο γνώριζε για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά είχε ανάμιξη και στο σχεδιασμό της.

«Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος της συριακής ανάμειξης αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην επικράτεια της Συρίας τότε η χώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει δράση κατά των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων» είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Όμως και η Ρωσία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εμμένουμε πιστά στην πολιτική μας ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ψήφισμα 1559. Πάντως λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος κάνουν βήματα για να συμμορφωθούν με το ψήφισμα. Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο ανάμειξης κάποιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά κυριάρχου κράτους» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πιέσεις σε Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις τους και προς το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι παραπλανά το κόσμο στην «κυνική προσπάθεια» της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη λέει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς

Η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Τζάκι Σάντερς, σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τις Πυρηνικές Δραστηριότητες του Ιράν τόνισε ότι η έκθεση αποκαλύπτει τις συνεχείς προσπάθειες του Ιράν να αποκρύψει τις δραστηριότητες του και να παραπλανήσει τους επιθεωρητές όπλων και ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC στη Βιέννη, δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι η αμερικανική πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίθανο για τη Διεθνή Επιτροπή να κάνει τέτοιο δραστικό βήμα, εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν του Ιράν, μπορεί να πραγματοποιούνται έρευνες για πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων -κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλό μέτωπο των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον έχει καταδικάσει τη διαφαινόμενη σύγκλιση Ιράν και Συρίας

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς Ιράν και τη Συρία.

Η Ουάσιγκτον, κατηγορεί τη Δαμασκό ότι αποτελεί εμπόδιο στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και την Τεχεράνη ότι παραπλανά τον κόσμο για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κατηγορίες προς Συρία

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί εμπόδιο στις δημοκρατικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

«Αρχίζουμε να αποκτούμε μια εικόνα της συμπεριφοράς της Συρίας η οποία εμποδίζει μια διαφορετική Μέση Ανατολή. Η επικράτεια της Συρίας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εξέγερσης στο Ιράκ κάτι που εμποδίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον ιρακινό λαό. Στο Λίβανο, ο κόσμος είναι στο δρόμο, διαδηλώνει απαιτώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων έτσι ώστε να πάρει τη τύχη της χώρας στα χέρια του. Στις παλαιστινιακές περιοχές η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις» είπε η Κοντολίζα Ράις.

Παράλληλα η αμερικανίδα υπουργός, είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που δρα από τη Δαμασκό όχι μόνο γνώριζε για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά είχε ανάμιξη και στο σχεδιασμό της.

«Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος της συριακής ανάμειξης αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην επικράτεια της Συρίας τότε η χώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει δράση κατά των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων» είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Όμως και η Ρωσία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εμμένουμε πιστά στην πολιτική μας ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ψήφισμα 1559. Πάντως λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος κάνουν βήματα για να συμμορφωθούν με το ψήφισμα. Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο ανάμειξης κάποιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά κυριάρχου κράτους» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Δήλωση Άσαντ

Συνέντευξη Μπασάρ αλ Άσαντ

Τάιμ: Πότε θα αποχωρήσουν οι συριακές δυνάμεις από τον Λίβανο;

Άσαντ: Να φύγουμε ολοκληρωτικά;

Τάιμ: Ναι.

Άσαντ: Σε διάστημα μηνών.

Δημοσιογράφος του Τάιμ, Τζο Κάιν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας σε συνέντευξη του στο περιοδικό Τάιμ (Time) δήλωσε ότι τα συριακά στρατεύματα μπορεί να αποσυρθούν από τον Λίβανο στους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε όμως, ότι η απόσυρση των στρατευμάτων εξαρτάται από τις εξελίξεις στον Λίβανο και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Ο δημοσιογράφος του Τάιμ, Τζο Κάιν, που πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη της Συρίας είπε ότι ρώτησε ευθέως τον Μπασάρ αλ Άσαντ, πότε θα αποχωρήσει από τον Λίβανο.

«Απάντησε : Να φύγουμε ολοκληρωτικά; Toυ είπα, ναι. Και απάντησε, σε διάστημα μηνών» είπε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Πιέσεις σε Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις τους και προς το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι παραπλανά το κόσμο στην «κυνική προσπάθεια» της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη λέει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς

Η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Τζάκι Σάντερς, σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τις Πυρηνικές Δραστηριότητες του Ιράν τόνισε ότι η έκθεση αποκαλύπτει τις συνεχείς προσπάθειες του Ιράν να αποκρύψει τις δραστηριότητες του και να παραπλανήσει τους επιθεωρητές όπλων και ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC στη Βιέννη, δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι η αμερικανική πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίθανο για τη Διεθνή Επιτροπή να κάνει τέτοιο δραστικό βήμα, εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν του Ιράν, μπορεί να πραγματοποιούνται έρευνες για πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων -κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Θετική η εικόνα της οικονομίας»

Θετικός είναι ο απολογισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης, πραγματοποιώντας την Τετάρτη τον απολογισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός έτους άσκησης των καθηκόντων της, δήλωσε ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά και η δημοσιονομική προσαρμογή θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ήπια, ενώ εξήγγειλε σειρά αποκρατικοποιήσεων εντός του τρέχοντος έτους.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση, έναν συνολικό οικονομικό εκτροχιασμό, η συνέχιση του οποίου θα είχε οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία» είπε.

Σήμερα, με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, το οικονομικό επιτελείο έχει σαφή και συγκεκριμένη στόχευση για το μέλλον και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει το «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι εντός ολίγων εβδομάδων θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Επανέλαβε για το ασφαλιστικό και το εργασιακό ότι τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να λυθούν μετά από συνεννόηση κι ότι η κυβέρνηση, θα κινείται με προσοχή στα ζητήματα αυτά, σε συνεννόηση μεταξύ των μερών και παρεμβαίνοντας με πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ακριβές ποσοστό του δημοσίου ελλείμματος για το 2004 θα γνωστοποιηθεί από τη Γιούροστατ στην οποία έχει αποσταλεί το ποσοστό που έχει υπολογιστεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.

Αναμένεται η επικύρωσή του από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Όπως είπε, υπάρχει υπέρβαση του ποσοστού 5,3% που είχε αρχικά υπολογιστεί.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία στον Έβρο

«Ανεξέλεγκτη» χαρακτηρίζεται από τις αρχές η ανοδική πορεία της στάθμης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου, που έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τον κρατικό μηχανισμό στην περιοχή.

Το πρωί της Τετάρτης πλημμύρισαν στην περιοχή των Λαβάρων περισσότερα από 20 σπίτια και αποθήκες και χρειάστηκε να επέμβει σωστικό συνεργείο για τον απεγκλωβισμό δύο ηλικιωμένων γυναικών που δεν είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα, όπως οι λοιποί εκ των κατοίκων.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένης γης πλημμύρισαν, ενώ στο ύψος των Λαβάρων τα νερά κάλυψαν και την σιδηροδρομική γραμμή, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Η κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Έβρο λόγω του αυξημένου ποσού των υδάτων που εισέρχονται στη χώρα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, επιβαρύνεται και από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Διορθώσεις στις προβλέψεις του ΔΝΤ

Με αργότερους από τους προβλεπόμενους αρχικά ρυθμούς η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

Το Διενθές Νομισματικό Ταμείο διόρθωσε σημαντικά προς τα κάτω τα προγνωστικά για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ (Financial Times Deutschland).

H εφημερίδα αναφέρει ότι ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για τη Γερμανία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,8% αντί του προβλεπόμενου αρχικά 1,8%. Το Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας διορθώνει από την πλευρά του τις δικές του εκτιμήσεις, από το 1,4% στο 1%.

Γι α την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει τώρα αύξηση κατά 1,6%, διορθώνοντας τις αρχικές του προγνώσεις για αύξηση 2,2%. Σύμφωνα με την εφημερίδα η αλλαγές στις προβλέψεις υπαγορεύτηκαν από την υψηλή τιμή του πετρελαίου, την υψηλή έναντι του δολαρίου ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τη χαμηλή ζήτηση εμπορευμάτων στις μεγαλύτερες διεθνώς οικονομίες.

Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρεται ότι θα μπορέσει να φθάσει στο επίπεδο της αμερικανικής οικονομίας, μόνον εάν οι ευρωπαϊκές χώρες απελευθερώσουν την αγορά εργασίας.

«Η ευρωζώνη δεν δείχνει να διαθέτει δυνατότητες αυτοτροφοδοτούμενης ανάκαμψης, δήλωσε ο αναλυτής της τράπεζας ΑΒΝ Αmro,Τζέιμς Κάρικ, στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Tάιμς Ντόιτσλαντ.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η διαφάνεια στη βουλή

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πάψει να δημιουργείται στους πολίτες - και ιδιαίτερα στους νέους - η αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, ότι όλα επιτρέπονται πια σ΄ αυτόν τον τόπο».

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός, Αναστάσης Παπαληγούρας, προσερχόμενος στην ολομέλεια της βουλής όπου συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με την άμεση αντίδρασή της, καταδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει η απονομή της Δικαιοσύνης να εμπορευματοποιηθεί, να καταστεί στη συνείδηση των πολιτών μια διαδικασία αθέμιτης συναλλαγής».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί και επί των άρθρων από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό, ενώ το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό, θεωρώντας ημίμετρα τα προβλεπόμενα.

Παραδικαστικά κυκλώματα

Στον Άρειο Πάγο συνεχίζονται οι έρευνες για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Η εισαγγελία εφετών Αθηνών και Πειραιά άσκησε ποινικές διώξεις κατά τριών δικαστικών λειτουργών, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις του «πόθεν έσχες» ενώ ήδη οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές, προκειμένου να ανοίξουν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώην πρωτοδίκου Κωνσταντίνος Μπουρμπούλια.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη θα κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου, για να καταθέσουν, οι εκπρόσωποι των πέντε συνδικαλιστικών ενώσεων που υφίστανται στο χώρο της δικαιοσύνης, ώστε να εκφράσουν τις θέσεις τους για τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει αν θα αποστείλει επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), ζητώντας την θέση της για όσα αποκαλύπτονται στο χώρο της Εκκλησίας.

Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου

Η ΔΙΣ συνεδρίασε την Τρίτη και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ο οποίος με επιστολή του τόνισε ότι παραιτείται «εκ της θέσεως του μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, ουχί δε και της Αρχιεροσύνης».

Στην επιστολή του, ο κ. Θεόκλητος για ακόμη μια φορά, αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη που οφείλει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο αλλά και στην αιτία της παραιτήσεώς του, που επισήμως παραμένει το γεγονός ότι «άνευ δόλου και υστεροβουλίας εισηγήθη για την αξιοποίησιν συγκεκριμένου κληρικού» (σ.σ. αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη) και δεν επιθυμεί, η υπόθεση αυτή «να χρεωθή εις τον Μακαριώτατον».

Στην ΔΙΣ δεν εμφανίστηκε ο κληθείς για επιπρόσθετες εξηγήσεις περί της ιδιοκτήτου του υπεράκτιας (οφ σορ) εταιρίας μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, δηλώνοντας ασθενής. Η ΔΙΣ επανήλθε ζητώντας εγγράφως τις εξηγήσεις.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον της Συνόδου οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Χίου, των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Ο μητροπολίτης Χίου, Διονύσιος, που εφέρετο από δημοσιεύματα να έχει μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, ήδη έχει αποστείλει τις σχετικές διαψεύσεις στον Άρειο Πάγο.

Τέλος, η ΔΙΣ αποφάσισε να σταλεί επιστολή στον τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής, μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, να επισπεύσει τις ανακριτικές διαδικασίες που έχει αναλάβει και αφορούν την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη όπως και να γίνουν αγρυπνίες σε όλους τους μητροπολιτικούς ναούς την 8η Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδάλακης μεταβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιεροσόλυμα ώστε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «να επιβεβαίωση το διαρκές και αμείωτο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας» για το εκεί πατριαρχείο.

Υπενθυμίζετε ότι το πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει βρεθεί στο επίκεντρο ορισμένων από των σκανδάλων που ταλανίζουν την Εκκλησία.

Κατάθεση Θεσσαλιώτιδος

Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, παρουσιάστηκε την Τρίτη στον αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά και κατέθεσε σε σχέση με την υπόθεση Γιοσάκη και τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Ο ίδιος τόνισε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ότι πήγε να πει την αλήθεια και «ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο».

Αργότερα, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Άλφα, διέψευσε τα μεταδιδόμενα περί αναφοράς του σε πολιτικά πρόσωπα και δικαστικούς που τον πίεζαν να προωθήσει τον προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη.


Μεγάλες οι προκλήσεις για την οικονομία

Δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία αφορά την περίοδο 2004-2005.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης, Νικόλαος Γκαργκάνας, τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Γκαργκάνας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη και ανέφερε ότι η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ το 2005 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,3% περίπου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβράδυνσης.

Ακόμη και με αυτή την επιβράδυνση, η ανάπτυξη θα παραμείνει σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με αυτήν της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της πραγματικής σύγκλισης.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται, επίσης, να σημειώσει μικρή επιτάχυνση στο 3,3% φέτος από 3% (βάσει του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) πέρυσι.

Η γενική διαπίστωση της ΤτΕ είναι ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Τη σημαντικότερη αποτελεί η μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, το οποίο ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε «βρόγχο» για την ελληνική οικονομία.

Υπογράμμισε δε ότι «εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη γρήγορη διόρθωση των παραπάνω δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Τόνισε ακόμη ότι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί επί σειρά ετών για να ελεγχθούν μονιμότερα αυτές οι ανισορροπίες.

Η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει προτεραιότητα, για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον, αλλά και διότι οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν τα προσεχή έτη εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι το 2050 το 25% του ΑΕΠ της χώρας θα διοχετεύεται για την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ΤτΕ υπογράμμισε ότι, αν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

Ακόμη, συστήνεται η εφαρμογή μέτρων όχι μόνο μακροοικονομικής, αλλά και διαρθρωτικής πολιτικής, τα οποία θα συμβάλλουν στην προώθηση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

Για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την συμβολή των κοινωνικών εταίρων, τόσο στο επίπεδο των μισθολογικών αυξήσεων όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.

Η ΤτΕ θεωρεί απαραίτητη τη συμμόρφωση της χώρας προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας.

Απέδωσε την υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος πέρυσι σε επίπεδο υψηλότερο του 5,3%, κατά τα δύο τρίτα στην υπέρβαση των δαπανών του προϋπολογισμού και στην υστέρηση των εσόδων και μόνο κατά το ένα τρίτο στην διενεργηθείσα δημοσιονομική απογραφή.

Τέλος, ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε αξιόπιστο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι η σταθερότητά του έχει διασφαλιστεί.

Συνέστησε εξάλλου για μια ακόμη φορά στα ελληνικά νοικοκυριά να είναι προσεκτικά στο δανεισμό συνυπολογίζοντας τις εισοδηματικές τους δυνατότητες στο μέλλον.

ΓΣΕΕ- ΔΕΔΥ για έκθεση

Η ΓΣΕΕ σχολιάζοντας την έκθεση με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η ΤτΕ προτείνει ακόμη μια φορά μέτρα σκληρής λιτότητας και συμπίεσης των εισοδημάτων των εργαζομένων με τη δραστική περικοπή των κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

«Ο κ. Γκαργκάνας επαναλαμβάνεται μονότονα και μονόπλευρα.

»Ακούραστα και με επιμονή, θεωρεί ότι για την παρατεταμένη οικονομική και αναπτυξιακή απραξία οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι και τα εισοδήματά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές», καταλήγει η ΓΣΕΕ, «όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, απεναντίας αυξάνουν και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

»Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την πολιτική λιτότητας, την ακρίβεια, την ανεργία και τις απολύσεις.

»Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δίκαιη κατανομή του κοινωνικού πλούτου. Με αυτά σαν αιτήματα, ΓΣΕΕ και εργαζόμενοι, θα απαντήσουν αγωνιστικά».

Η ΑΔΕΔΥ σε δική της ανακοίνωση, μιλά για σύμπλευση της ΤτΕ με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι όσα ανακοινώθηκαν προμηνύουν νέα βάρη για τους εργαζόμενους.

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι αν προωθηθεί μία πολιτική με νέες ιδιωτικοποιήσεις, αφαίρεση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, η χώρα θα οδηγηθεί ακόμα πιο πίσω ως προς την ανισοκατανομή του πλούτου σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Κυρίως όμως θα δημιουργήσει πεδίο έντονων κοινωνικών συγκρούσεων, που εκ των πραγμάτων θα αφαιρέσουν από την οικονομία την κοινωνική δυναμική της και θα οδηγήσουν σε βαθιά κρίση.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η διαφάνεια στη βουλή

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πάψει να δημιουργείται στους πολίτες - και ιδιαίτερα στους νέους - η αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, ότι όλα επιτρέπονται πια σ΄ αυτόν τον τόπο».

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός, Αναστάσης Παπαληγούρας, προσερχόμενος στην ολομέλεια της βουλής όπου συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με την άμεση αντίδρασή της, καταδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει η απονομή της Δικαιοσύνης να εμπορευματοποιηθεί, να καταστεί στη συνείδηση των πολιτών μια διαδικασία αθέμιτης συναλλαγής».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί και επί των άρθρων από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό, ενώ το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό, θεωρώντας ημίμετρα τα προβλεπόμενα.

Παραδικαστικά κυκλώματα

Στον Άρειο Πάγο συνεχίζονται οι έρευνες για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Η εισαγγελία εφετών Αθηνών και Πειραιά άσκησε ποινικές διώξεις κατά τριών δικαστικών λειτουργών, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις του «πόθεν έσχες» ενώ ήδη οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές, προκειμένου να ανοίξουν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώην πρωτοδίκου Κωνσταντίνος Μπουρμπούλια.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη θα κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου, για να καταθέσουν, οι εκπρόσωποι των πέντε συνδικαλιστικών ενώσεων που υφίστανται στο χώρο της δικαιοσύνης, ώστε να εκφράσουν τις θέσεις τους για τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει αν θα αποστείλει επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), ζητώντας την θέση της για όσα αποκαλύπτονται στο χώρο της Εκκλησίας.

Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου

Η ΔΙΣ συνεδρίασε την Τρίτη και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ο οποίος με επιστολή του τόνισε ότι παραιτείται «εκ της θέσεως του μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, ουχί δε και της Αρχιεροσύνης».

Στην επιστολή του, ο κ. Θεόκλητος για ακόμη μια φορά, αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη που οφείλει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο αλλά και στην αιτία της παραιτήσεώς του, που επισήμως παραμένει το γεγονός ότι «άνευ δόλου και υστεροβουλίας εισηγήθη για την αξιοποίησιν συγκεκριμένου κληρικού» (σ.σ. αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη) και δεν επιθυμεί, η υπόθεση αυτή «να χρεωθή εις τον Μακαριώτατον».

Στην ΔΙΣ δεν εμφανίστηκε ο κληθείς για επιπρόσθετες εξηγήσεις περί της ιδιοκτήτου του υπεράκτιας (οφ σορ) εταιρίας μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, δηλώνοντας ασθενής. Η ΔΙΣ επανήλθε ζητώντας εγγράφως τις εξηγήσεις.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον της Συνόδου οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Χίου, των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Ο μητροπολίτης Χίου, Διονύσιος, που εφέρετο από δημοσιεύματα να έχει μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, ήδη έχει αποστείλει τις σχετικές διαψεύσεις στον Άρειο Πάγο.

Τέλος, η ΔΙΣ αποφάσισε να σταλεί επιστολή στον τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής, μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, να επισπεύσει τις ανακριτικές διαδικασίες που έχει αναλάβει και αφορούν την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη όπως και να γίνουν αγρυπνίες σε όλους τους μητροπολιτικούς ναούς την 8η Μαρτίου.

Κατάθεση Θεσσαλιώτιδος

Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, παρουσιάστηκε την Τρίτη στον αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά και κατέθεσε σε σχέση με την υπόθεση Γιοσάκη και τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Ο ίδιος τόνισε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ότι πήγε να πει την αλήθεια και «ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο».

Αργότερα, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Άλφα, διέψευσε τα μεταδιδόμενα περί αναφοράς του σε πολιτικά πρόσωπα και δικαστικούς που τον πίεζαν να προωθήσει τον προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη.


Καραμανλής στα Βαλκάνια

Διήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια πραγματοποιεί από το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Πρώτη στάση της περιοδείας είναι το Ζάγκρεμπ, όπου και συναντάται με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβο Σάναντερ.

Το βράδυ αναχωρεί από την κροατική πρωτεύουσα για Βελιγράδι όπου συναντάται με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και κατόπιν με τον πρόεδρο Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να φθάσει στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, όπου θα μεταβεί στο στρατόπεδο ΕΛΔΥΚΟ «Ρήγας Φεραίος» για να συναντηθεί με τα ελληνικά στρατεύματα και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην περιοχή, Σέρεν Γιέσεν Πέτερσεν, τον πρόεδρο Ρουγκόβα, παρουσία του πρωθυπουργού κ.Χαραντινάι, και κατόπιν με τους λοιπούς πολιτικούς ηγέτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε την Τρίτη ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σερβία και Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και την Κροατία αποτελεί συνέχεια μιας συγκροτημένης και ενεργού ελληνικής διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο στόχο στην βαλκανική της πολιτική, «την θετική και εποικοδομητική συμβολή της στην εμπέδωση της σταθερότητας.

»Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού», ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας στην Διαβαλκανική Συνεργασία τον Απρίλιο.

Ειδικά για το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η «η Ελλάδα πιστεύει ότι η συζήτηση για την διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου είναι αυτή την στιγμή άκαιρη, υπό την έννοια ότι δεν έχει γίνει η πλήρης αξιολόγηση των κριτηρίων.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «μια επιστροφή στο καθεστώς πριν από το 1999 δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ρεαλιστική» και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται «κατά του διαμελισμού ή της διχοτόμησης του Κοσόβου, κατά ένωσής του ή της προσάρτησής του από οποιαδήποτε γειτονική χώρα».


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία υπεράνω διαφάνειας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμπαιγμός με το ΛΑΦΚΑ. Σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις έως 75.000 ευρώ σε γυναίκες. Ξεκινά ο τέταρτος κύκλος του Προγράμματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλη η αλήθεια για το ΛΑΦΚΑ. Η κυβέρνηση πληρώνει τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ατόπημα στη δίκη του ΛΑΦΚΑ. Συνεργάτης του υφυπουργού Οικονομικών εξέθεσε την κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δώστε τον ΛΑΦΚΑ. Συνταξιούχοι: Δεν θα ανεχθούμε κοροϊδία.

Η ΑΥΓΗ: Δυσοίωνο το 2005 για εργαζόμενους και οικονομία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκληματική η σιωπή Καραμανλή. Να ξυπνήσει ο Πρωθυπουργός πριν την πάθει σαν τον Σημίτη με τις ταυτότητες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προτάσεις-φωτιά για μισθούς, φόρους, Ασφαλιστικό. Μετά τον κ. Γ. Αλογοσκούφη "χτύπησε" και ο κ. Ν. Γκαργκάνας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις-εξπρές μόνο με απόφαση υπουργού. Σε ποια υπουργεία και ειδικότητες αφορά το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

ΕΘΝΟΣ: Εμπαιγμός: Η κυβέρνηση "πούλησε" 900.000 συνταξιούχους. Παιχνίδι με τον ΛΑΦΚΑ έστησε το Μαξίμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Το ποτάμι ήταν θολό, θολό κατεβασμένο. Ενώ ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος μίλησε για όλα από καρδιάς μετά την παραίτησή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρία "καμπανάκια" για την πορεία της Οικονομίας. Καίριες επισημάνσεις από τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παραίτηση-αναβολή για τον ΛΑΦΚΑ. Αργότερα τα αναδρομικά μετά την απόσυρση προσφυγής από το διευθυντή του Π. Δούκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Δούκας της εξαπάτησης. Άνθρωπός του μπλόκαρε τα αναδρομικά 900.000 συνταξιούχων.

ΕΞΠΡΕΣ: "Προσαρμογή διαρκείας. Αυστηρές συστάσεις Γκαργκάνα για δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα".

ΕΣΤΙΑ: Η κατάργησις του ΔΙΚΑΤΣΑ. Εντός 90 ημερών η αναγνώρισις των πτυχίων.

ESPRESSO: Καθηγήτρια αρνείται να συνοδέψει τα παιδιά στην παρέλαση. Επικαλείται ιδεολογικούς λόγους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απογραφή Γκαργκάνα. Η κυβέρνηση διόγκωσε το έλλειμμα. Η κατάρρευση των εσόδων το 2004 οδήγησε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναστατωμένοι 170.000 συνταξιούχοι. Κατηγορούν την κυβέρνηση για εξαπάτηση σε επιστροφή κρατήσεων του ΛΑΦΚΑ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Μέγας ασθενής η ελληνική οικονομία. Επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα".

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΠΟΥΚΑ-ΛΑΦΚΑ 900.000 συνταξιούχοι. "Περίεργη" απόσυρση της προσφυγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οδυνηρές παρενέργειες" βλέπει ο Ν. Γκαργκάνας. Ιδιαίτερα σκληρές επισημάνσεις για την οικονομία από το διοικητή της ΤτΕ".

ΤΑ ΝΕΑ: Εξαπάτησαν 900.000 συνταξιούχους. Το μεγάλο κόλπο της ΝΔ με τον ΛΑΦΚΑ.

Η ΝΙΚΗ: Εμπαιγμός συνταξιούχων. Κυβερνητικό τέχνασμα για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βρώμικη κομπίνα σε βάρος των συνταξιούχων. Κυβερνητική μεθόδευση να μη δοθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

TRAFFIC NEWS: Πίκρα για τον Γιάννη. Γιατί δεν πήγε στα αποκαλυπτήρια της προτομής της Αλίκης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απογοήτευση και ανησυχία στους Έλληνες. Η έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για την οικονομική πολιτική 2004-2005.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι και πώς "πάγωσαν" τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Πρόβλημα στην κυβέρνηση με τον Πέτρο Δούκα.

City Press: Η κυβέρνηση μεταξύ ΛΑΦΚΑ και Βρυξελλών.

METRO: Επιδότηση στις γυναίκες. Το υπουργείο Ανάπτυξης ενισχύει την επιχειρηματική τους δράση.

Έκθεση Τραπέζης της Ελλάδος

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αν και έδειξε να στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς την μείωση των ελλειμμάτων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας πρότεινε 'καυτά' μέτρα για την επιστροφή της οικονομίας στον ... ίσιο δρόμο - έπειτα από τον τραγικό απολογισμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η διαμόρφωση των μισθών με βάση τον πληθωρισμό της ευρωζώνης (που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον ελληνικό), τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την άμεση επίλυση του Ασφαλιστικού, την υιοθέτηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την περικοπή των δαπανών προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας στην έκθεσή του για την οικονομία. Ο κεντρικός τραπεζίτης, καταθέτοντας χθες την έκθεση στη Βουλή, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2004 υπερβαίνει το 5,3%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, και γι΄αυτό ευθύνονται οι υπερβάσεις δαπανών, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, η απογραφή και η κατάρρευση των εσόδων".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "τη γενικότερη πεποίθηση ότι το 2005 θα είναι δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενος και την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Καταρχάς η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,3% κι αυτό ανατρέπει αυτομάτως όλες τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που έχει θεμελιωθεί στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,9%. Παράλληλα, οι μισθοί των εργαζομένων θα αυξηθούν με ρυθμούς χαμηλότερους εκείνων του 2004, οπότε, για να διατηρήσουν το καταναλωτικό τους επίπεδο, οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν, όπως προβλέπει η έκθεση, είτε στο ροκάνισμα των αποταμιεύσεών τους είτε σε τραπεζικό δανεισμό".

ΛΑΦΚΑ

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι " στον αέρα η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Ο συνταξιούχος του δημοσίου ο οποίος οδήγησε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση να δηλώσει πως όταν δικαιωθεί έστω και ένας , τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όλους, απέσυρε τελικά το αίτημα διεκδίκησης, παγώνοντας την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του η αναστολή της διεκδίκησης είναι προσωρινή και οφείλεται σε προσωπικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνταξιούχος Βασίλης Γούλας εργαζόταν παράλληλα στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι " απροσδόκητη τροπή και νέες εξελίξεις δρομολογούνται στο θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ μετά την αιφνίδια επιλογή συνταξιούχου του Δημοσίου να αποσύρει χθες την προσφυγή του για την οποία υπήρχε θετική εισήγηση προς λήψη απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "απαίτηση των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι να τους καταβληθούν "εδώ και τώρα" τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Και αυτό γιατί όπως δήλωναν χθες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κοροϊδία μετά την αιφνιδιαστική τροπή που έλαβε η υπόθεσή τους με την παραίτηση από τη διεκδίκηση των αναδρομικών του κ. Β. Γούλα διευθυντή του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα. Ο ίδιος ο υφυπουργός με δηλώσεις του στην "Α" δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους μόλις η υπόθεση καταστεί τελεσίδικη".

Σύμφωνα με την CITY PRESS "διαδικαστικό τέχνασμα μέσω του διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα για να καθυστερήσει η τελεσιδικία για την επιστροφή των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν συνολικά την επιστροφή ενός ποσού της τάξη των 951 εκατ. ευρώ. Πριν τις εκλογές η ΝΔ ενθάρρυνε τις διεκδικήσεις τους. Τώρα η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ενδεχόμενη δικαίωση τους μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την αποδοχή του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " παράταση στην κυβέρνηση ώστε να βρει τα απαιτούμενα 880 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ έδωσε ο άνθρωπος που είχε πετύχει δικαστικά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς . Το γεγονός ότι πρόκειται για το διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος απέσυρε ξαφνικά την προσφυγή του δημιουργεί υποψίες".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με κόλπο η κυβέρνηση εξαπάτησε χιλιάδες συνταξιούχους. Χθες που επρόκειτο να δικαστεί η πρώτη υπόθεση διεκδίκησης του ΛΑΦΚΑ ο προσφεύγων διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών απέσυρε την προσφυγή του !".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "μετά τους συμβασιούχους η κυβέρνηση εξαπάτησε και 900.000 συνταξιούχους. Αν και είχε υποσχεθεί τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ κατά μέσον όρο 1.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο φρόντισε να ...απαλλαγεί της δέσμευσης. Ο συνταξιούχος που διεκδικούσε την επιστροφή των εισφορών είναι σήμερα διευθυντής στο γραφείο του αρμόδιου να πληρώσει τα αναδρομικά του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα και παραιτήθηκε της αξίωσης. Αποστάσεις τήρησαν ορισμένοι υπουργοί "κάλυψης" προσέφεραν αργά το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ο συνταξιούχος που είχε κάνει την προσφυγή για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ αποδείχθηκε...διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πέτρου Δούκα. Και χθες, αιφνιδιαστικά απέσυρε την προσφυγή από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης εκθέτοντας έτσι την κυβέρνηση".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στις 23/12/2004 ο κ. Π. Δούκας καλούσε τους συνταξιούχους να μην... ξοδευτούν στους δικηγόρους, καθώς η κυβέρνηση θα κατέβαλλε τα αναδρομικά εφόσον υπήρχε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αίφνης και στο παρά πέντε της δικαίωσής του, ο συνταξιούχος Β. Γούλας αποσύρει την προσφυγή του. Συμβαίνει να είναι τώρα διευθυντής του γραφείου του κ. Π. Δούκα. Το Μαξίμου διοχετεύει τη... δυσφορία του πρωθυπουργού. Πάλι "δεν ήξερε"; Περίεργα πράγματα συμβαίνουν κάτω από τη μύτη του κ. Καραμανλή".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κομπίνα ολκής σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, για να τους στερήσει τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ έστησε η κυβέρνηση. Η αιφνιδιαστική απόσυρση χτες προσφυγής από συνταξιούχο που είχε δικαιωθεί και η δικαίωσή του επρόκειτο να οριστικοποιηθεί χτες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου συζητούνταν έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της αρχικής απόφασης, παραπέμπει στην "κουτοπόνηρη" πλευρά της υπόθεσης. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση φέρνει ακέραιη την ευθύνη για τη μεθόδευση. Και η ευθύνη είναι πολιτική".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σφοδρή αναταραχή προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση του διευθυντή του Π. Δούκα να αποσύρει την προσφυγή του για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Η υπόθεση του ιδιαίτερου του υφυπουργού επρόκειτο χθες να τελεσιδικήσει οριστικά και να καταβληθούν από το 2001 στους συνταξιούχους του Δημοσίου αναδρομικά οι οφειλές. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Δούκα, ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης, ωστόσο πολλοί υπουργοί και δεκάδες βουλευτές εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσφορία τους".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πέφτουν για δεύτερη φορά θύματα κυβερνητικού εμπαιγμού. Μετά το φιλοδώρημα των 8 ευρώ που έλαβαν ως αύξηση στο ΕΚΑΣ, στερούνται, λόγω των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, και την δυνατότητα να εισπράξουν, τουλάχιστον για δύο χρόνια, τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ".

Εκκλησία της Ελλάδος

Η Traffic News εκτιμά ότι "και ο Θεόκλητος άνοιξε τις Πύλες της Κολάσεως, με τη χθεσινή του κατάθεση στον Άρειο Πάγο, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τις περίεργες διασυνδέσεις εκκλησιαστικών, δικαστικών, αλλά και πολιτικών παραγόντων. Από την κατάθεση Θεόκλητου, αυτό το στοιχείο που προκύπτει εμφανώς είναι οι πιέσεις που όπως είπε δεχόταν για να προωθήσει τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη στην Αρχιεπισκοπή"

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "απορούμε και μαζί με εμάς απορεί και η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυραίων της χώρας που ψήφισε τον Καραμανλή, γιατί ο Πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος στην μεγάλη κρίση που'χει ξεσπάσει στον χώρο της Εκκλησίας την στιγμή μάλιστα που είναι πλέον ή βέβαιο ότι όλη αυτή την θλιβερή ιστορία την έχουν στήσει και την υποδαυλίζουν με ψευτοστοιχεία και κασέτες με αριστοτεχνικό πράγματι τρόπο, ξένες μυστικές υπηρεσίες και την προωθούν ένα σωρό τηλεπαρουσιαστές, τηλεπαρουσιάστριες και παραθυράκηδες, χάριν της τηλεθέασης, αδιαφορώντας για την τεράστια εθνική ζημιά που κάνουν στην πατρίδα μας, στις παραδόσεις και στην εκκλησία μας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "χθες ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και κατόπιν μετέβη στον ανακριτή και μετά το τέλος της ανακρίσεως δεν μίλησε. Το βράδυ αναγκάστηκε να λύση την σιωπή του και να δηλώσει ότι διαστρεβλώθηκε η κατάθεσή του. Διέψευσε ότι τον πιέζουν πολιτικοί, βουλευτές ή Υπουργοί".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "υπαινιγμούς για ανάμιξη και πολιτικών προσώπων στον ιστό των άδηλων σχέσεων μεταξύ δικαστών και ιερωμένων άφησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο παραιτηθείς μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος κατά την τρίωρη κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο. Με ερευνώμενο θέμα το γιατί ο πρώην μητροπολίτης είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση στον Πειραιά, προκειμένου να "δημιουργήσει" αρμοδιότητα του εκεί πρωτοδικείου σε υπόθεσή του, ο Θεόκλητος Κουμαριανός φέρεται να επέκτεινε την κατάθεσή του, ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε πιέσεις για να μεσολαβήσει στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο υπέρ του Γιοσάκη".

Επιδοτήσεις σε γυναίκες

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "εγκρίθηκε χθες ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας που επιδοτεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως 50%. Οι φάκελοι υποψηφιότητας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλονται ή να αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή έως και την 25η Απριλίου 2005, στα γραφεία του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., με την ένδειξη: Για το πρόγραμμα 'Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας'. Ο συγκεκριμένος κύκλος του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, και αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία περίπου 400 νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Το METRO προσθέτει ότι "τη δυνατότητα σε γυναίκες ηλικίας από 18 έως και 55 ετών να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης με επιδότηση που, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, μπορεί να φτάσει και τα 150.000 ευρώ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία δικαστή στη Βαγδάτη

Ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν κααι άλλοι αξιωματούχοι του πρώην καθεστώτος, ενώπιον δικαστηρίου

Ένοπλοι στη Βαγδάτη πυροβόλησαν και σκότωσαν δικαστή και έναν συγγενή του έξω από το σπίτι τους.

Ο δικαστής συμμετείχει στο 20μελες σώμα που θα δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται μέλος του ειδικού δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας κρατούνται μυστικά τα ονόματα των δικαστών και των εισαγγελέων του ειδικού δικαστηρίου.

Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε συγκεντρωμένο πλήθος και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι σημειώθηκε μία ακόμη έκρηξη σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για τα ναρκωτικά από τον ΟΗΕ

Από το Αφγανιστάν προέρχεται το 90% της ηρωϊνης που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη

Στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των ναρκωτικών αναφέρεται ότι, παρότι η χρήση ηρωίνης στη δυτική Ευρώπη έχει μειωθεί ή παραμένει στα ίδια με το 2003 επίπεδα, αυξήθηκε στην ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στην έκθεση διατυπώνονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο να οδηγήσει η διεύρυνση της ΕΕ σε μείωση των ελέγχων στα νέα σύνορα της Ένωσης.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Βρετανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων για υποθέσεις που σχετίζονται με την ηρωίνη και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό χρηστών στην ΕΕ.

Η Επιτροπή εξήρε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης για αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα των ναρκωτικών και κυρίως για την προβλεπόμενη μείωση των καφενείων, στα οποία πωλείται νόμιμα ινδική κάνναβη.

Προειδοποίηση για το Αφγανιστάν

Η Επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε «κράτος ναρκωτικών» το Αφγανιστάν, στο οποίο σημείωσε το 2004 ρεκόρ η παραγωγή παπαρούνας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, επισημαίνοντας πως το 90% της ηρωίνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη, προέρχεται από την καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν.

Τα ναρκωτικά απειλούν τη σταθερότητα και την οικονομική ανόρθωση της χώρας που βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κατάσταση στην Αφρική σε σχέση με το AIDS θα επιδεινωθεί, λόγω της ταχείας αύξησης της ενδοφλέβιας χρήσης σκληρών ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης.

Αναφέρει ακόμη ότι το εμπόριο ναρκωτικών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα πολλών χωρών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής

Παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων

Η Επιτροπή καλεί τη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία για την πάταξη της παράνομης εμπορίας φαρμάκων μέσω του ίντερνετ, η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό εμπόριο ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι πωλούνται φάρμακα χωρίς συνταγές και χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως έλεγχος της ηλικίας των καταναλωτών.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε συγκεντρωμένο πλήθος

Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι δέκα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε συγκεντρωμένο πλήθος και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι σημειώθηκε μία ακόμη έκρηξη σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ένοπλοι στη Βαγδάτη πυροβόλησαν και σκότωσαν δικαστή και έναν συγγενή του έξω από το σπίτι τους. Ο δικαστής συμμετέχει στο σώμα που θα δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται μέλος του ειδικού δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας κρατούνται μυστικά τα ονόματα των δικαστών και των εισαγγελέων του ειδικού δικαστηρίου.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για τα ναρκωτικά από τον ΟΗΕ

Από το Αφγανιστάν προέρχεται το 90% της ηρωϊνης που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη

Στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των ναρκωτικών αναφέρεται ότι, παρότι η χρήση ηρωίνης στη δυτική Ευρώπη έχει μειωθεί ή παραμένει στα ίδια με το 2003 επίπεδα, αυξήθηκε στην ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στην έκθεση διατυπώνονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο ΕΕ να οδηγήσει η διεύρυνση της σε μείωση των ελέγχων στα νέα σύνορα της Ένωσης.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Βρετανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων για υποθέσεις που σχετίζονται με την ηρωίνη και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό χρηστών στην ΕΕ.

Η Επιτροπή εξήρε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης για αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα των ναρκωτικών και κυρίως για την προβλεπόμενη μείωση των καφενείων, στα οποία πωλείται νόμιμα ινδική κάνναβη.

Προειδοποίηση για το Αφγανιστάν

Η Επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε «κράτος ναρκωτικών» το Αφγανιστάν, στο οποίο σημείωσε το 2004 ρεκόρ η παραγωγή παπαρούνας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, επισημαίνοντας πως το 90% της ηρωίνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη, προέρχεται από την καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν.

Τα ναρκωτικά απειλούν τη σταθερότητα και την οικονομική ανόρθωση της χώρας που βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κατάσταση στην Αφρική σε σχέση με το AIDS θα επιδεινωθεί, λόγω της ταχείας αύξησης της ενδοφλέβιας χρήσης σκληρών ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης.

Παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων

Η Επιτροπή καλεί τη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία για την πάταξη της παράνομης εμπορίας φαρμάκων μέσω του ίντερνετ, η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό εμπόριο ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι πωλούνται φάρμακα χωρίς συνταγές και χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως έλεγχος της ηλικίας των καταναλωτών.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεργία και Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Φράνφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) γράφει ότι ηχεί ως απειλή για εκείνους που έχουν ακόμη δουλειά, η δήλωση του καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για εμμονή στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης, γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

«Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε. ..Οι επιχειρήσεις πάνε καλά. Τα κέρδη τους αυξάνουν, και για το λόγο ότι έχουν αποδυναμωθεί τα συνδικάτα και έτσι μπορούν να πετύχουν ευνοϊκότερες γι αυτές γενικές συμβάσεις εργασίας Συγχρόνως όμως οι θέσεις εργασίας παραμένουν δυσεύρετο είδοςγια έναν απλό λόγοτην επουσιώδη ουσιαστικά ζήτηση . Με την ίδια πολιτική από την κυβέρνηση, όπως την προπαγανδίζει ο καγκελάριος, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Φράνκφουρτερ Ρούντσαου.

Η Φράνκγφουρτερ Άλγκεμαϊνε (Frankfurter Allgemeine Zeitung) χαρακτηρίζει τους νέους αριθμούς για την κατάσταση στην αγορά εργασίας «συντριπτικούς», σημειώνει όμως συγχρόνως ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς έχει διαπιστώσει ότι η υψηλή ανεργία δεν αποτελεί οπωσδήποτε εμπόδιο για να κερδίσει τις εκλογές. Κι αυτό, όπως τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, γιατί οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η Ζίντντoϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) παροτρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι μακροπρόθεσμα οι Γερμανοί μπορούν να αναμένουν βελτίωση της κατάστασης και των εισοδημάτων τους σε σχέση με τις δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας, εάν είναι «πιο καινοτόμοι και παραγωγικοί», όπως γράφει.

«Αποδιοπομπαίος τράγος»

Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) χρειάζεται έναν αποδιοπομπαίο τράγο και προφανώς τον έχει βρει. Πρόκειται για τον υπερ-υπουργό Εργασίας, Βόλφγκαγκ Κλέμεντ, γράφει η μαζικής κυκλοφορίας Μπίλντ Τσάιτουγκ (Bild Zeitung). O Κλέμεντ όμως έχει την πιο δύσκολη αποστολή, αλλά και εκείνους, μέσα στο κόμμα του, που μπλοκάρουν από την αρχή τις ιδέες του. «Ο Κλέμεντ σχεδιάζει, το SPD όμως κοιμάται», γράφει ο σχολιαστής τη Μπίλντ. Αναφερόμενος στη δήλωση Κλέμεντ ότι θα έχει αποτύχει εάν δεν στεφθούν από επιτυχία οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην αγορά εργασίας, ο ίδιος σχολιαστής σημειώνει ότι δεν θα έχει αποτύχει μόνον ο υπουργός, αλλά ολόκληρη η χώρα.

Υποτιμάται η σημασία της ανεργίας για την ψυχική υγεία των ανέργων, γράφει η Φάινανσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ (Financial Times Deutschland), προβάλλοντας επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η απασχόληση έχει σημαντική επίδραση στο να αισθάνεται κάποιος ευτυχισμένος.

«Καθαρός δρόμος»

«Ο δρόμος φαίνεται να είναι καθαρός» γράφει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφερόμενη στην έγκριση από τα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης της συνταγματικής τροπολογίας, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Μάιο για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Εάν οι Γάλλοι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα έχει θέση στα βιβλία της ιστορίας και η Γαλλία δεν θα έχει αποτύχει στο ρόλο της ως ατμομηχανή της ενωμένης Ευρώπης, γράφει η Μοντ. Συγχρόνως προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένη η έκβαση του δημοψηφίσματος, παρότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ του Ευρωσυντάγματος.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται ευμενώς στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, τον πρώτο στην ιστορία Ισπανό ηγέτη που μίλησε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, εκτός από τους κομμουνιστές, οι πολιτικές δυνάμεις επικρότησαν τη θερμή προσήλωση του κ. Θαπατέρο στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) επισημαίνει ότι η ομιλία του κ. Θαπατέρο στη γαλλική Εθνοσνέλευση επιβεβαίωσε την επιστροφή της Ισπανίας στην «καρδιά της Ευρώπης».


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρανικό «όχι» σε νέο έλεγχο

Η Τεχεράνη έχει επιτρέψει πρόσβαση στη βάση Πάρτσιν, κάτι που είναι πέρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος

Το Ιράν έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και δεν είναι διατεθημένο να κάνει περισσότερες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Κύρος Νασέρι.

Ο Ιρανός αξιωματούχος αντέδρασε έτσι στην αξίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΑΕ), να επιθεωρήσει εκ νέου την στρατιωτική βάση Παρτσίν, στην οποία οι Ηνωμένες πολιτείες πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν έχει επιτρέψει πρόσβαση στη βάση Πάρτσιν, κάτι που είναι πέρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, κι αυτό για να εξυπηρετηθεί η διαφάνεια και η συναίνεση, είπε ο κ. Νασέρι.

Προηγουμένως, ο υποδιευθυντής της ΙΑΑΕ, Πιέρ Γκολντσμίθ, ότι η κυβέρνηση του Ιράν απέρριψε αίτημα της Υπηρεσίας για δεύτερη επιθεώρηση στην στρατιωτική μονάδα Παρτσίν.

Κινεζική πρωτοβουλία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Βου Νταουέι, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, σε μία προσπάθεια επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Τον περασμένο μήνα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ κάλεσαν την κινεζική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό δράση, προκειμένου να επιστρέψει η Πιογκγιάγκ στις συνομιλίες.


Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης

Οι δηλώσεις Ασάντ γίνεται τη στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στο Λίβανο

Απάντηση μέσα από τις σελίδες του αμερικανικού περιοδικού Τάιμ, δίνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, σε ότι αφορά τον ρόλο της χώρας του στην κρίση του Λιβάνου.

Σε συνέντευξη του ο κ. Ασαντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του συριακού στρατού από το Λίβανο μέσα στους επόμενους έξη μήνες. Αρνήθηκε, ωστόσο να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση ασφαλείας στο Λίβανο.

Οι δηλώσεις Ασάντ γίνεται τη στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στο Λίβανο και μετά την επίθεση κατά της Δαμασκού, που εξαπέλυσε από το Λονδίνο η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τη Συρία ως εμπόδιο στη δημιουργία μιας διαφορετικής Μέσης Ανατολής. Το έδαφος της Συρίας χρησιμοποιούν οι εχθροί της δημοκρατίας στο Ιράκ ενώ η στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο αναγκάζειι χιλιάδες Λιβανέζους να βγουν στους δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση του συριακού στρατού. Ακόμα και στα Παλαιστινιακά εδάφη, η Συρία βρίσκεται πίσω από τις ένοπλες οργανώσεις που σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία», είπε η Κοντολίζα Ράις, από το βήμα της διάσκεψης για το μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο.

Η παρουσία της Συρίας στο Λίβανο θα κριθεί από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών και όχι από από εξωθεσμικά κέντρα, δήλωσε ο, πρεσβευτής της Συρίας στο Λονδίνο, Σαμί Κιγιάνι

Οτιδήποτε αποφασισθεί όσον αφορά την παρουσία των στρατευμάτων της Συρίας ή των δυνάμεων ασφαλείας θα είναι απόρροια συμφωνίας των κυβερνήσεων Συρίας και Λιβάνου όπως προβλέπει η συμφωνία του Ταίφ. Σε συνδιασμό με την εν λόγω συνθήκη και το ψήφισμα 1559 των ΗΕ, η αποχώρηση του συριακού στρατού από το Λίβανο εξετάζεται εκτός από τη Συρία και το Λίβανο αλλά και άλλες χώρες, που έχουν ρόλο εγγυητών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Να είστε πάντως βέβαιοι πως η όποια απόφαση δεν πρόκειται να είναι προϊόν εκβιασμού, δήλωσε στο ΒΒC o Κιγιάνι.

Στο Λίβανο, η αντιπολίτευση αναμένεται να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Εμίλ Λαχούντ, πριν αυτός επιλέξει διάδοχο του πρωθυπουργού, Ομάρ Καράμι, που παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπός της, Ουαλίντ Τζουμπλάτ έχει ζητήσει ήδη και την παραίτηση του κ. Λαχούντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.