Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-04

  1. Ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση στη Ναμπλούς
  2. Απαιτήσεις ΗΠΑ - Βρετανίας προς Δαμασκό
  3. Ιταλικό αίμα από πυρά ΗΠΑ στο Ιράκ
  4. Ελεύθερη Ιταλίδα όμηρος στο Ιράκ
  5. Προειδοποίηση Λονδίνου προς Δαμασκό
  6. Πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη
  7. Συνέδριο με νέο «συμβόλαιο»
  8. Προς κάθαρση με υψηλούς τόνους
  9. Συνέδριο με νέο «συμβόλαιο»
  10. Απελευθέρωση ωραρίου και ΠΑΣΟΚ
  11. Αυτοκτόνησε πρώην υπουργός στην Ουκρανία
  12. Αναδιάρθρωση του χρέους στην Αργεντινή
  13. Βαλκανική περιοδεία Καραμανλή
  14. Βίντεο στη δίκη Τζάκσον
  15. Αύξηση αμυντικών δαπανών στην Κίνα
  16. Αναδιάρθρωση του χρέους στην Αργεντινή
  17. Βίντεο-καταπέλτης για Τζάκσον
  18. Το HIV απειλεί 90 εκατομμύρια Αφρικανούς
  19. Απομόνωση Συρίας
  20. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας
  21. Απομόνωση Συρίας

Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση στη Ναμπλούς

Η αντιπαράθεση μελών ακραίων οργανώσεων και αρχών ασφαλείας λαμβάνει αιματηρές διαστάσεις

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και αστυνομικών σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ένοπλα μέλη της μαχητικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες μαρτύρων του τεμένους Αλ Άκσα» άνοιξαν πυρ εναντίον τμήματος της παλαιστινιακής αστυνομίας μέσα στην πόλη.

Ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν για πολλές ώρες ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν αρκετοί ένοπλοι, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί τυχόν τραυματισμοί αστυνομικών.

Το επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην προσπάθειά του να επιβάλει την έννομη τάξη στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Έναυσμα για το επεισόδιο σύμφωνα με πληροφορίες στάθηκε η προσπάθεια ενός μέλους της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αλ Αντουα», να επισκεφθεί τον αδελφό του που ήταν κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή του ως οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επίσκεψη και όταν ο Παλαιστίνιος άρχισε να εκστομίζει απειλές εναντίον τους, τον ξυλοκόπησαν.

Στη συνέχεια αυτός ζήτησε τη βοήθεια συντρόφων του, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του αστυνομικού τμήματος και οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC αυτό που διακυβεύεται στη Ναμπλούς είναι το ποια ένοπλη ομάδα διατηρεί υπό τον έλεγχό της την πόλη, οι μαχητές ή οι δυνάμεις ασφαλείας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε μαχητές και αστυνομικούς την τελευταία εβδομάδα.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Απαιτήσεις ΗΠΑ - Βρετανίας προς Δαμασκό

Το Λονδίνο ζήτησε από τη Δαμασκό να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, αναμένεται να ανακοινώσει το Σαββάτο τη μερική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο και την ανασύνταξη των υπόλοιπων στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.

Ο Σύρος πρόεδρος ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία για το θέμα στο κοινοβούλιο της χώρας του, αναμένεται να διακηρύξει ότι η αποχώρηση θα γίνει βάσει της συμφωνίας του Ταΐφ, η οποία υπεγράφη το 1989 και σήμανε το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Η συμφωνία προβλέπει την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στην Κοιλάδα Μπεκάα και αμέσως μετά οι κυβερνήσεις της Βηρυτού και της Δαμασκού θα πρέπει να συμφωνήσουν σ΄ ένα χρονοδιάγραμμα για την παραμονή των συριακών δυνάμεων.

Πάντως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, με δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί με «ημίμετρα».

«Όταν μιλάμε για πλήρη αποχώρηση [των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο] εννούμε πλήρη αποχώρηση» είπε ο κ. Μπους.

Πιέσεις από Λονδίνο

Στο μεταξύ οι διεθνείς πιέσεις για την αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο εντείνονται.

Η Συρία στον Λίβανο

Η στρατιωτική ανάμειξη ξεκινά το 1976

30.000 στρατιώτες στον Λίβανο στη δεκαετία του 80

Σχεδόν 15.000 χιλιάδες σήμερα

Σημαντικός ρόλος στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 1990

Με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων το 2000 εντείνονται οι πιέσεις για την αποχώρηση των συριακών

Ψήφισμα ΟΗΕ για την αποχώρηση εγκρίνεται τον Σεπτέμβριο του 2004

Μετά τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρωσία, την Πέμπτη και η Σαουδική Αραβία, εκ των συμμάχων της Δαμασκού στον αραβικό κόσμο, ζήτησε επίσης την άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος δεν επιθυμούν την παράταση της κατοχής μιας αραβικής χώρας από μια άλλη επίσης αραβική, ιδίως όταν υπάρχει σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι υποδείξεις των δυτικών κυβερνήσεων προς τη Συρία.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται ενώπιον μιας στρατηγικής επιλογής.

Εάν δεν αποσυρθεί σταδιακά από τον Λίβανο θα χαρακτηρισθεί κράτος - παρίας όχι μόνο από τη Δύση αλλά και από τους Άραβες γείτονές της, είπε ο κ. Στρο

Διαδηλώσεις στο Λίβανο

Ενώ στο Λίβανο συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποχώρηση του Συριακού στρατού, δεν είναι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας που συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Ασάν ελ Ασκάρ βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι «μπορεί οι σχέσεις μας με τη Συρία να μη είναι ιδανικές αλλά η στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο εξυπηρετεί ένα πολύ σοβαρό σκοπό. Είναι το ανάχωμα στην ισραηλινή επιθετικότητα».


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 20:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ιταλικό αίμα από πυρά ΗΠΑ στο Ιράκ

Ελεύθερη μετά από ένα μήνα ομηρίας η Ιταλίδα Τζουλιάνα Σγκρένα

Στο Ιράκ αιματηρή εξέλιξη είχε η επιχείρηση απελευθέρωσης μιας Ιταλίδας δημοσιογράφου που εκρατείτο όμηρος.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το όχημα στο οποίο επέβαινε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα δέχθηκε ριπές αυτομάτων όπλων από αμερικανικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα η Τζουλιάνα Σγκρένα στον ώμο και να τραυματιστεί θανάσιμα ένας από τους τρεις συνοδούς της.

Την είδηση του τραυματισμού επιβεβαίωσε και η εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις αρχικά αρνήθηκαν να σχολιάσουν το συμβάν ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι πυροβόλησαν κατά του οχήματος.

Ένας δεύτερος Ιταλός πράκτορας και ο Ιρακινός οδηγός του οχήματος τραυματίσθηκαν, ενώ το τρίτο μέλος των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που συνόδευε την όμηρο γλίτωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απηύθυνε έντονο διπλωματικό διάβημα προς τις ΗΠΑ και κάλεσε επειγόντως τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρώμη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν.

«Το επεισόδιο έλαβε χώρα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αριθμός πυρών έπληξε το όχημα και ένας από τους άνδρες μας τραυματίσθηκε θανάσιμα. Είμαστε κατάπληκτοι και άφωνοι από την τραγική αυτή εξέλιξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το χρονικό της ομηρίας

Η Τζουλιάνα Σγκρένα είναι συντάκτης της ιταλικής κομμουνιστικής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο και είχε απαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου έξω από τέμενος της ιρακινής πρωτεύουσας.

Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της οι απαγωγείς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η δημοσιογράφος ζητούσε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ.

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς ή να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση της ομήρου.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της 56χρονης δημοσιογράφου, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους όσους συνεισέφεραν σ αυτή.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερη Ιταλίδα όμηρος στο Ιράκ

Ελεύθερη μετά από ένα μήνα ομηρίας η Ιταλίδα Τζουλιάνα Σγκρένα

Στο Ιράκ αφέθηκε ελεύθερη μια Ιταλίδα δημοσιογράφος που εκρατείτο όμηρος.

Η Τζουλιάνα Σγκρένα, συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο, είχε απαχθεί από αγνώστους στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα της και από κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της 56χρονης δημοσιογράφου, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους όσους συνεισέφεραν σ αυτή.

Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της οι απαγωγείς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η δημοσιογράφος ζητούσε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ.

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς ή να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση της ομήρου.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Λονδίνου προς Δαμασκό

Το Λονδίνο ζήτησε από τη Δαμασκό να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, αναμένεται να ανακοινώσει το Σαββάτο τη μερική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο και την ανασύνταξη των υπόλοιπων στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.

Ο Σύρος πρόεδρος ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία για το θέμα στο κοινοβούλιο της χώρας του, αναμένεται να διακηρύξει ότι η αποχώρηση θα γίνει βάσει της συμφωνίας του Ταΐφ, η οποία υπεγράφη το 1989 και σήμανε το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Η συμφωνία προβλέπει την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στην Κοιλάδα Μπεκάα και αμέσως μετά οι κυβερνήσεις της Βηρυτού και της Δαμασκού θα πρέπει να συμφωνήσουν σ΄ ένα χρονοδιάγραμμα για την παραμονή των συριακών δυνάμεων.

Πιέσεις από Λονδίνο

Στο μεταξύ οι διεθνείς πιέσεις για την αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο εντείνονται.

Η Συρία στον Λίβανο

Η στρατιωτική ανάμειξη ξεκινά το 1976

30.000 στρατιώτες στον Λίβανο στη δεκαετία του 80

Σχεδόν 15.000 χιλιάδες σήμερα

Σημαντικός ρόλος στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 1990

Με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων το 2000 εντείνονται οι πιέσεις για την αποχώρηση των συριακών

Ψήφισμα ΟΗΕ για την αποχώρηση εγκρίνεται τον Σεπτέμβριο του 2004

Μετά τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρωσία, την Πέμπτη και η Σαουδική Αραβία, εκ των συμμάχων της Δαμασκού στον αραβικό κόσμο, ζήτησε επίσης την άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος δεν επιθυμούν την παράταση της κατοχής μιας αραβικής χώρας από μια άλλη επίσης αραβική, ιδίως όταν υπάρχει σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι υποδείξεις των δυτικών κυβερνήσεων προς τη Συρία.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται ενώπιον μιας στρατηγικής επιλογής.

Εάν δεν αποσυρθεί σταδιακά από τον Λίβανο θα χαρακτηρισθεί κράτος - παρίας όχι μόνο από τη Δύση αλλά και από τους Άραβες γείτονές της, είπε ο κ. Στρο

Διαδηλώσεις στο Λίβανο

Ενώ στο Λίβανο συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποχώρηση του Συριακού στρατού, δεν είναι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας που συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Ασάν ελ Ασκάρ βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι «μπορεί οι σχέσεις μας με τη Συρία να μη είναι ιδανικές αλλά η στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο εξυπηρετεί ένα πολύ σοβαρό σκοπό. Είναι το ανάχωμα στην ισραηλινή επιθετικότητα».


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη

Το έκθεμα στην κεντρική αίθουσα του μουσείου αποτελεί πάντα όχι ένα απλό γλυπτό αλλά εικαστικό γεγονός

Στο Λονδίνο το μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ ανέθεσε στη γλύπτρια Ρέιτσελ Γουάιτριντ να διακοσμήσει με ένα έργο της τη γιγαντιαία κεντρική αίθουσα της γκαλερί.

Η κ. Γουάιτριντ που απέσπασε το Βραβείο Σύγχρονης Τέχνης το 1993 είναι ο έκτος καλλιτέχνης που καλείται να «γεμίσει» την αχανή «αίθουσα τουρμπίνων» (turbine hall).

Το μουσείο Τέιτ έχει στεγασθεί σε έναν πρώην υδροηλεκτρικό σταθμό στη νότια όχθη του Τάμεση και η κεντρική αίθουσά του είναι ένας χώρο μήκους 155 μέτρων, πλάτους 35 μέτρων και ύψους 25 μέτρων.

Το εγχείρημα αποτελεί «τεράστια πρόκληση» είπε η Βρετανίδα καλλιτέχνης, καθώς το έκθεμα θα πρέπει να ξεχωρίζει και να ελκύει τον επισκέπτη.

Η γλύπτρια έχει λάβει το βραβείο Τέρνερ το 1993

Η κ. Γουάιτριντ δεν αποκαλύπτει με τι είδους και ποιών διαστάσεων έργο θα ανταποκριθεί στην αποστολή της, αλλά ελπίζει ότι το δημιούργημά της θα δώσει στους φιλότεχνους μια αίσθηση οικειότητας και πληρότητας, παρά τις τεράστιες διαστάσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Τα προηγούμενα έργα που στεγάσθηκαν στο χώρο αυτό ήταν πάντοτε μεγάλων διαστάσεων, τολμηρής τεχνοτροπίας και εικαστικής έκφρασης.

Το γλυπτό της θα βρίσκεται στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ για πέντε μήνες, αρχίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο.


Συνέδριο με νέο «συμβόλαιο»

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής τη δεύτερη μέρας των εργασιών του το έβδομο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Οι υψηλοί αντικυβερνητικούς τόνοι χαρακτήρισαν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη κατά την δεύτερη μέρα του εβδόμου συνεδρίου του κινήματος.

Ο κ. Σημίτης παρομοίασε την κυβέρνηση με «κακή δημοτική αρχή η οποία το μόνο που κάνει είναι ατομικές εξυπηρετήσεις και επιρρίπτει εύκολα όλες τις ευθύνες στο κεντρικό κράτος».

Ο κ. Σημίτης έκανε αυστηρότατη κριτική στην ΝΔ τόσο για την εξωτερική όσο και για την εσωτερική της πολιτική και υπεραμυνόμενος της πολιτικής του δήλωσε ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα σταμάτησε τον Μάρτιο του 2004»

Καθ όλη την διάρκεια της ομιλία του επέμεινε ιδιαίτερα στην χρήση του όρου «εκσυγχρονισμός » αναφερόμενος στον μελλοντικό ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως δεν έκανε προσωπικές αναφορές κανενός είδους στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου που θα διαρκέσει ως την Κυριακή.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κυβερνόν κόμμα παρουσιάστηκε αναξιόπιστο, εξαπάτησε τους πολίτες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα.

Χαρακτήρισε «μεγάλη συμπαιγνία» την υπόθεση ΛΑΦΚΑ και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση, «όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία» και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία και την αθέτηση των υποσχέσεών της.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού έκανε κριτική στο παρελθόν του κόμματος, αναφερόμενος στην αποξένωσή του από την κοινωνία, κάλεσε τους συνέδρους να «πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους» αλλάζοντας το κόμμα.

Μίλησε επίσης για μια νέα κοινωνική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες.

Στη νέα αυτή συμφωνία πέντε είναι, είπε, οι προτεραιότητες, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της.

Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντική θεωρήθηκε η ενεργή επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στα πράγματα, με την ανάληψη της θέσεως του προέδρου του Συνεδρίου.

Ο κ. Λαλιώτης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι «αυτό το συνέδριο για να είναι ορόσημο ελπίδας, νίκης, προοπτικής και αναγέννησης, πρέπει να ισοδυναμεί με συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και νικηφόρας προοπτικής για την δημοκρατική παράταξη», και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον κ. Παπανδρέου.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Προς κάθαρση με υψηλούς τόνους

Σειρά υποθέσεων και καταγγελιών εξέτασε κατά τη συνεδρίασή της, την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, οι συνεδριάσεις συνεχίζονται καθώς η Εκκλησία, «προχωρεί στην κάθαρση χωρίς να παρασύρεται από φήμες και δεν καταφεύγει σε διώξεις εναντίον ιεραρχών, χωρίς νόμιμα στοιχεία».

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η τριμελής εξ αρχιερέων επιτροπή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών, ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος φέρεται εμπλεκόμενος σε παράνομη παραμονή σε κατοικία στην Πάτμο, φέρεται ότι καθύβρισε και συκοφάντησε δημοσιογράφο και τέλος, περί τα μέσα Φεβρουαρίου δήλωσε για την Ιεραρχία ότι «μια καλή μπουγάδα θέλει δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί».

Η ΔΙΣ απεφάσισε να καλέσει τον Ζακύνθου Χρυσόστομο να δώσει γραπτές εξηγήσεις μόνο για το θέμα των δηλώσεων και των καταγγελιών του δημοσιογράφου, καθώς η υπόθεση της Πάτμου, είναι δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο ανήκει η μονή του Αγίου Ιωάννου της Πάτμου.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι επιχειρείται η φίμωσή του με τεχνάσματα, κατά τον τρόπο που έγινε με τον μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, κάνει λόγο για «χαλκείο» εναντίον του και επικρίνει την «εκκλησιαστική ηγεσία».

Η ΔΙΣ ασχολήθηκε ακόμη μία φορά και με την υπόθεση του ιερομονάχου της «Χρυσοπηγής», π. Νικόδημου Φαρμάκη, ο οποίος οπλοφορούσε και φέρεται αναμεμιγμένος στην υπόθεση της εκλογής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου μέσω της βοήθειας των κ. Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη.

Η Σύνοδος αποφάσισε να διατάξει ανακρίσεις εις βάρος του τις οποίες θα διεξάγει ο ηγούμενος της «Χρυσοπηγής», μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος.

Την Πέμπτη, ο Πειραιώς Καλλίνικος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, και αναφέρει ότι όσα ελέχθησαν και εγράφησαν για την «Χρυσοπηγή» είναι ψευδή και ανυπόστατα και ότι η αδελφότητα εργάζεται ιεραποστολικά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, που είχε ζητήσει ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών της μονής, ανταπαντώντας, χαρακτήρισε εστία νοσηρότητας στις δημοκρατίες «παρεκκλησιαστικές αδελφότητες τύπου Χρυσοπηγής» και επετέθη κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, «που εποπτεύουν δια της σιωπής και της αδράνειας».

Αντιπαράθεση για οικονομικό έλεγχο

Στο μεταξύ, ο ΣΥΝ, με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του, Γιάννη Δραγασάκη, ζήτησε τον διαχειριστικό έλεγχο των μητροπόλεων.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είπε ότι ο έλεγχος δεν συμβάλλει απολύτως σε τίποτα.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος, πρέπει να υπάρχει το έναυσμα, δηλαδή διοικητική ή δικαστική εντολή είπε ο κ. Ρεγκούζας.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσους ελεγκτές προκειμένου να ασκήσει προληπτικό έλεγχο σε τέτοιους οργανισμούς, αλλά εκεί που υπάρχουν περιπτώσεις κακοδιοίκησης είναι υποχρεωμένο να συντρέξει, και ζήτησε «συγκεκριμένες καταγγελίες ώστε να εξασφαλίσουνε και την ανάλογη εισαγγελική εντολή για τους ελέγχους».

«Η όποια καλλιέργεια κλίματος εναντίον της Εκκλησίας, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

»Οι όποιες διαδικασίες κάθαρσης ανήκουν στην ίδια την Εκκλησία», κατέληξε. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η απάντηση του κ. Ρεγκούζα δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και ζήτησε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Καθαίρεση κληρικού

Την Πέμπτη, το επισκοπικό δικαστήριο συνήλθε για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, και καθαίρεσε έναν ακόμη κληρικό.

Το πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο, εξεδίκασε «την κανονικήν υπόθεσιν του Πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέου Παπαϊωάννου του Λεωνίου, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και ευρόν αυτόν ένοχο επέβαλεν εις αυτόν την ποινήν της καθαιρέσεως εκ του υψηλού της ιερωσύνης υπουργήματος και της επαναφοράς αυτού εις την τάξιν των λαϊκών».

Ο συγκεκριμένος κληρικός κατηγορείτο για ηθικά παραπτώματα.

Κατ αντιπαράσταση εξέταση πρωτοδικών

Εξάλλου, στον αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά κατέθεσαν την Πέμπυη κατ αντιπαράσταση οι πρωτοδίκες Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση, οι οποίες συμμετείχαν στην σύνθεση του πλημμελειοδικείου Αθηνών που εξέδωσε θετική απόφαση για τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Στο περιεχόμενο της απόφασης αυτής υπάρχουν θετικά λόγια για τον αρχιμανδρίτη και αρνητικές κρίσεις για τον καθηγητή της Θεολογίας Ξεν. Παπαχαραλάμπους.

Η κ. Τσέβη δεν δέχεται ότι συνέταξε το περιεχόμενο της απόφασης και υποστηρίζει ότι το συνέταξε η Κοροβέση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλτάς συμμετέχει στις πειθαρχικές έρευνες για τα παραδικαστικά κυκλώματα.


Συνέδριο με νέο «συμβόλαιο»

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής τη δεύτερη μέρας των εργασιών του το έβδομο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρων αναμένετε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του κινήματος Κώστα Σημίτη.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου που θα διαρκέσει ως την Κυριακή.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κυβερνόν κόμμα παρουσιάστηκε αναξιόπιστο, εξαπάτησε τους πολίτες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα.

Χαρακτήρισε «μεγάλη συμπαιγνία» την υπόθεση ΛΑΦΚΑ και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση, «όπως πηγαίνει, θα χάσει γρήγορα την εξουσία» και γι΄ αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για το αύριο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να κάνει τη δική της απογραφή για την οικονομία και την αθέτηση των υποσχέσεών της.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού έκανε κριτική στο παρελθόν του κόμματος, αναφερόμενος στην αποξένωσή του από την κοινωνία, κάλεσε τους συνέδρους να «πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους» αλλάζοντας το κόμμα.

Μίλησε επίσης για μια νέα κοινωνική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες.

Στη νέα αυτή συμφωνία πέντε είναι, είπε, οι προτεραιότητες, με πρώτη αυτή της «μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας και των θεσμών της.

Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την οικονομία, τρίτη την Παιδεία, τέταρτη την κοινωνική πολιτική και πέμπτη προϋπόθεση το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντική θεωρήθηκε η ενεργή επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στα πράγματα, με την ανάληψη της θέσεως του προέδρου του Συνεδρίου.

Ο κ. Λαλιώτης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι «αυτό το συνέδριο για να είναι ορόσημο ελπίδας, νίκης, προοπτικής και αναγέννησης, πρέπει να ισοδυναμεί με συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και νικηφόρας προοπτικής για την δημοκρατική παράταξη», και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον κ. Παπανδρέου.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθέρωση ωραρίου και ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανοιχτά και τις Κυριακές. Χωρίς ωράριο η αγορά και τα εμπορικά καταστήματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποπληρωμή κατοικίας σε 40 χρόνια. Επανάσταση στα στεγαστικά δάνεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις για 7.252 θέσεις. Αιτήσεις από 7 έως 18 Μαρτίου στον ΟΑΕΔ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο λοχίας, η ΕΥΠ και ο Χριστόδουλος. Παρέμβαση για αποστρατεία πριν ολοκληρώσει την 9ετή θητεία του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επιστροφή στο παρελθόν! Ξαναγύρισε ο Λαλιώτης - Αναβάλλεται η "Νέα Εποχή".

Η ΑΥΓΗ: Ωράριο-λάστιχο και την Κυριακή. Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απ' τον Μαρξ στην Γιάννα το ΠΑΣΟΚ!!! Τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα από το νέο... άλμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρία ψέματα σε τρεις ημέρες. Τα εκκλησιαστικά, οι συντάξεις, ο μέτοχος. Οι υπουργικές διαψεύσεις υποσκάπτουν πλέον το κύρος της κυβέρνησης!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.552 θέσεις σε νομαρχίες, Ταμεία, Ταμιευτήριο. Τέσσερα νέα προγράμματα Stage του ΟΑΕΔ για ανέργους.

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΚΙΝΗΜΑ αναγέννησης. Συνέδριο αλλαγών-Νέα κοινωνική συμφωνία-Δημοκρατικές ανατροπές-Μέτωπο στον κρατισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρόεδρος του Συνεδρίου το "θείο βρέφος" του Ανδρέα Παπανδρέου και Αρχιστράτηγος ο Κ. Λαλιώτης με ανάθεση Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παρέμβαση Καραμανλή για το ΛΑΦΚΑ. Ζητούν ο υφυπουργός Εργασίας, βουλευτές και συνδικαλιστές της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 αλλαγές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Κυβέρνηση: Εντυπωσιακά βήματα στην αναδιάρθρωση της αγοράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η αλλαγή του Γιώργου. Σε 5 άξονες περιέγραψε την ανατροπή και το νέο ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΠΡΕΣ: " Κριτήριο η βιωσιμότητα. Ειδική βαθμολογία για ένταξη των επενδύσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο".

ΕΣΤΙΑ: Μέγα σκάνδαλο τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Έλαβε δάνειο ύψους 46,9 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα.

ESPRESSO: Ανήλικες στο πεζοδρόμιο. Αδίστακτη συμμορία τις εκμεταλλεύεται και τις προωθεί στο κέντρο της Αθήνας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Διχάζει την αγορά η αργία της Κυριακής. Καθιερώνεται εθνικό ωράριο για τα καταστήματα έως τις 9 μ.μ.".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα. Εντός 20 ημερών οι προτάσεις φορέων.

ΚΕΡΔΟΣ: " Αποφάσεις για υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Κρίνεται άμεσα η απήχηση των κινήτρων".

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναμένεται πολιτική λύση. Σε αναμονή νομοθετικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού για το ΛΑΦΚΑ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κύμα φοροελέγχων για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Στο στόχαστρο όσοι δεν ρύθμισαν ΦΠΑ και εισόδημα".

ΤΑ ΝΕΑ: Ανέβασε και Λαλιώτη στο τρένο. Συνέδριο αλλαγών - Έκπληξη από Γιώργο.

Η ΝΙΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει. Το στίγμα του νέου κόμματος έδωσε ο Παπανδρέου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Παρέμβαση Καραμανλή για το ΛΑΦΚΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωράριο εξόντωσης εργαζομένων και μικρομεσαίων. Κυβερνητικό "δώρο" στα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες.

TRAFFIC NEWS: Παπάς τεμάχισε πτώμα γυναίκας. Δεν χωρούσε στο φέρετρο, όπως γράφουν εφημερίδες στη Ρόδο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καραμανλής: για ειρήνη. Παπανδρέου: για άλλο ήλιο. Σε Βαλκάνια - Αθήνα. Ο καθένας σε αγώνα από άλλη σκοπιά.

Η ΧΩΡΑ: Ωράριο 9 με 9 και ανοιχτά την Κυριακή. Οι 12 αλλαγές για τη λειτουργία των καταστημάτων.

City Press: ΛΑΦΚΑ: Πίεση στην κυβέρνηση για άμεση πολιτική λύση. Στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές της ΝΔ, η ΔΑΚΕ και ο παραταξιακός Τύπος ζητούν άμεση αλλαγή πολιτικής στο θέμα.

METRO: Ανατροπές στην αγορά. Ριζικές αλλαγές για τα ωράρια λειτουργίας πρότεινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

ΛΑΦΚΑ

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός από τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση του ΛΑΦΚΑ και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων".

Η City Press τονίζει ότι "στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές της ΝΔ, η ΔΑΚΕ και ο παραταξιακός Τύπος ζητούν άμεση αλλαγή πολιτικής στο θέμα. Νέα δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία υποστηρίζεται ότι ο πρωθυπουργός, τελικά, δεν ήταν ενήμερος. Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την παραίτηση του Β. Γούλα από τη δικαστική διεκδίκηση με τη μελλοντική προώθηση της συζύγου του στην αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου"

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "λύση στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ φημολογείται ότι θα δώσει η κυβέρνηση, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Στην ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλία για τα αναδρομικά πριν το θέμα κριθεί αμετάκλητα από τα δικαστήριο, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η καταβολή του ΛΑΦΚΑ σε ισόποσες δόσεις από το 2006".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "πληθαίνουν οι φωνές συνδικαλιστών και βουλευτών που ζητούν την άμεση λήψη πολιτικής απόφασης για την επίλυση του ...σύγχρονου Γόρδιο Δεσμού των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Πάντως, η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου Ευάγγελου Αντώναρου επιμένει να θέτει ως βασική προϋπόθεση για την καταβολή των αναδρομικών την αμετάκλητη δικαστική απόφαση".

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 γράφει ότι "μια απίστευτης έμπνευσης λαθροχειρία και μια συντονισμένη "μακριά γαϊδούρα" ευθυνών αλλά και το παιχνίδι της κολοκυθιάς και του "παρ΄τον παπά" μεταξύ κυβερνητικών στελεχών εκτυλίχθηκε που προκάλεσε την οργή στο Μέγαρο Μαξίμου για τους χειρισμούς με τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Και προκειμένου να "επουλωθεί" το βαθύ τραύμα που προκάλεσε η άρση της προσφυγής του Βασίλη Γούλα διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα κατόπιν εορτής, με κροκοδείλια δάκρυα πήραν το "κεφάλι" του κ. Γούλα".

Κυβέρνηση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση: το θεσμικό πλαίσιο για την αγορά που προβλέπει νέο ωράριο για τα καταστήματα, τις υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και τη νέα διαδικασία ελέγχων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "τρία ψέματα σε τρεις ημέρες πάνω σε τρία κορυφαία ζητήματα υποσκάπτουν πλέον σοβαρά το κύρος της κυβέρνησης: Υφυπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας χωρίς εισαγγελική ή δικαστική εντολή, για να αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο εμπόδιο αφού υπάρχουν τουλάχιστον δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεμελιώνουν όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση του ελέγχου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε προχθές ότι ο Πρωθυπουργός "ενημερώθηκε έγκαιρα" για την απόσυρση της προσφυγής για τον ΛΑΦΚΑ αλλά χθες δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε "μετά την απόσυρση. Δύο υπουργοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να σταλούν εντός 15ημέρου πρόσθετες εξηγήσεις στην Επιτροπή για τον "βασικό μέτοχο" και ότι αυτά αποτελούν "πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας" αλλά χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι "οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να επανέλθουν με πρόσθετες πληροφορίες μέσα στο επόμενα δεκαπενθήμερο".

7ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "την "αναγέννηση" του πολιτικού φορέα που ίδρυσε ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου, προσκαλώντας στη νέα πορεία όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, διακήρυξε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντάς της ευθυνοφοβία, έλλειψη στρατηγικής και μοιρολατρία".

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "με ομιλία-σταθμό του Γιώργου Παπανδρέου και με μια πολιτική έκπληξη πρώτου μεγέθους, την ολική επαναφορά του Κ. Λαλιώτη στο προσκήνιο, άνοιξε τις εργασίες του το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "άρχισε χθες το βράδυ το 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από της ιδρύσεώς του το 1974. Χωρίς πολλές πράσινες σημαίες και πράσινους ήλιους αλλά και χωρίς Κάρμινα Μπουράνα. Το γήπεδο του ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ ήταν κατάμεστο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσει την ομιλία κάλεσε να σηκωθούν όρθιοι εκείνοι που τον Σεπτέμβρη του 1974 υπέγραψαν μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου την ιδρυτική πράξη του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ζήτησε από τα μέλη να διδαχθούν από τα λάθη για να κτίσουν όλοι μαζί το νέο ΠΑΣΟΚ. Διαβεβαίωσε ότι θα είναι το νέο κόμμα σύντομα Κυβέρνηση. έκπληξη προκάλεσε σε φίλους και πολιτικούς αντιπάλους η ανάθεση της Προεδρίας του Συνεδρίου στον Κώστα Λαλιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρκάς πολιτικός μετά το τέλος του Συνεδρίου δεν θα μετέχει σε κανένα όργανο του Κόμματος. Είναι μια σαφής προειδοποίηση προς τους εκσυγχρονιστές και τον ίδιο τον Σημίτη η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου. Το Συνέδριο αυτό του ΠΑΣΟΚ θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα είναι Συνέδριο Εκπλήξεων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "τη δική του αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ -μετά την πρώτη αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου και τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη- εξήγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο συνέδριο επί αρχηγίας του. Πρότεινε νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του λαού με 5 άξονες, εξαπέλυσε μύδρους κατά του "κρατισμού" και τάχθηκε υπέρ της αγοράς, αλλά με "κοινωνική λογοδοσία". Επιστροφή Λαλιώτη, με ανάληψη της προεδρίας του συνεδρίου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "την επίθεση κατά της ΝΔ την οποία εξαπέλυσε μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου συνδύασε με την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη και την αναβολή της "νέας εποχής".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "απ' τον Κάρολο Μαρξ στην Γιάννα Αγγελοπούλου. Από Κίνημα μαζών, σε χαλαρή συνομοσπονδία παραγόντων μη κυβερνητικών οργανώσεων και διάφορων αναξιοπαθούντων μεταναστών. Εδώ ακριβώς κατέληξε το ΠΑΣΟΚ μετά από μία ιστορική διαδρομή που σημάδεψε την πολιτική ιστορία του τόπου. Πράγματι, ο Γιώργος Παπανδρέου τα άλλαξε όλα, αν κρίνουμε απ' την ομιλία του, στην έναρξη του έβδομου Συνεδρίου, αλλά και τις προθέσεις του όσον αφορά το ιδεολογικό περίγραμμα και τη νέα δομή του Κινήματος".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "σήμα συστράτευσης για τις μεγάλες ανατροπές που θα επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά νίκης έδωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου, διατυπώνοντας καινοτόμες θέσεις για τον ρόλο και τις πολιτικές ενός σύγχρονου προοδευτικού κόμματος εξουσίας. Αποτίμησε θετικά το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη και χαρακτήρισε πολιτικό τουρίστα τον Κ. Καραμανλή".

Απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων

ΤΟ METRO εκτιμά ότι "τα πάνω κάτω φέρνουν στη λειτουργία της αγοράς οι 12 αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για το ωράριο των καταστημάτων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας εφ΄εξής των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, ενώ από τις κατά τόπους νομαρχιακές διοικήσεις θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα εξακολουθεί να ισχύει το θεϊκό παράγγελμα 'και την έβδομη μέρα ξεκούραση' ".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ριζικές παρεμβάσεις στην αγορά εισηγείται η κυβέρνηση. Το πλαίσιο που παρουσίασε ο Γ. Παπαθανασίου περιλαμβάνει την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανάλογα με τις αποφάσεις των νομαρχιών".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι "νέο χτύπημα ενάντια σε εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες επιχειρεί να καταφέρει η κυβέρνηση Καραμανλή, με αιχμή, αυτή τη φορά, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "προς την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κινείται νομοσχέδιο που θα αλλάξει τους κανόνες λειτουργίας του εμπορίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη έως τώρα παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων η κυβέρνηση με νομοσχέδιο ανάβει 'πράσινο φως' για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, ακόμη και η αργία της Κυριακής θα μπορεί να καταργηθεί με απόφαση του νομάρχη! Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στον πόλεμο τιμών των μεγάλων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αυτοκτόνησε πρώην υπουργός στην Ουκρανία

O Κραφτσένκο επρόκειτο να καταθέσει στον εισαγγελέα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα σχετικά με την δολοφονία ενός δημοσιογράφου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου ο Γιούρι Κραφτσένκο μάλλον αυτοκτόνησε.

Οι εισαγγελικές αρχές ήθελαν να τον εξετάσουν σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου, Γκεόργι Γκονγκάτζε, πριν τέσσερα χρόνια ο οποίος πραγματοποιούσε έρευνες σχετικά με την διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι αρχές γνώριζαν ποιος διέταξε την δολοφονία του Γκονγκάτζε και ότι δυο από τους υπόπτους που κρατούνται ήταν αστυνομικοί.

Η ανακάλυψη του ακρωτηριασμένου πτώματος του δημοσιογράφου σε δασική έκταση κοντά στο Κίεβο δημιούργησε πολιτικό σκάνδαλο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα όταν αποκαλύφθηκε κασέτα στην οποία εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αναδιάρθρωση του χρέους στην Αργεντινή

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνγκα

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι πάνω από τα 3/4 των πιστωτών της απεδέχθησαν την προσφορά της να αλλάξουν τα κρατικά ομόλογα με νέα, χάνοντας την μισή αξία της αρχικής επένδυσής τους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νέστορ Κίρτσνερ, δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή αίρεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του που έφθασε το 2001 στα πρόθυρα της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνγκα, είπε ότι τα ομόλογα που ανταλλάχθηκαν ξεπερνούν σε αξία από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «ήταν πετυχημένη».

Το 76% των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δέχθηκαν να ανταλλάξουν τα παλαιά με τα νέα ομόλογα.

Οι επενδυτές που αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή αναμένεται ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Η ανταλλαγή των ομολόγων μειώνει το χρέος της χώρας στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση η Αργεντινή εξακολουθεί να έχει χρέη που πλησιάζουν το 75% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των χρεών.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Βαλκανική περιοδεία Καραμανλή

Με τη συνάντηση με τον επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σέρεν Γιέσεν Πέτερσεν, την Πέμπτη στην Πρίστινα, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στα Βαλκάνια.

Μετά την συνάντηση κατά την οποία ο κ. Πέτερσεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση και την πορεία προς τα κριτήρια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει εποικοδομητικά και δημιουργικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο οι πολίτες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Σε συναντήσεις του το πρωί της Πέμπτης στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση για το μέλλον του Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τη στενή συνεργασία της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας και την πλήρη συμμετοχή του Βελιγραδίου στην διαδικασία των συζητήσεων και του προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την προσπάθεια που έχει γίνει για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η διεθνής κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

«Χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο» είπε, και «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων, καθώς τα γεγονότα του περυσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο».

Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να μην έχει νικητές και ηττημένους, τάχθηκε υπέρ της παροχής υψηλού καθεστώτος αυτονομίας και υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας συμφωνούν "όχι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου".

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους λαούς των δύο περιοχών, είπε ότι το μέλλον τους είναι στην ενωμένη Ευρώπη και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου κ. Μάροβιτς χαρακτήρισε «καλύτερο φίλο» της χώρας του την Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός μετέβη και στο στρατόπεδο της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας και ο διοικητής του στρατοπέδου.

Απευθυνόμενος στους άνδρες της δύναμης, είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο «είναι ο κρίσιμος καταλύτης για το κοινό όραμα όλων των λαών της Βαλκανικής», και επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Καραμανλής, συναντάται την Παρασκευή στην Αθήνα με τον αλβανό πρωθυπουργό Φατός Νάνο.

Τύπος Σερβίας- Μαυροβουνίου για επίσκεψη Καραμανλή.

Με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρθηκαν όλα τα μέσα ενημέρωσης σε Σερβία και Μαυροβούνιο, στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας που αποτέλεσε πρωταρχικής σημασίας θέμα στις συνομιλίες του κ. Καραμανλή με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Η εφημερίδα "Πολίτικα" σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Οι πύλες της Ευρώπης είναι ανοιχτές για τη Σερβία", αναφέρεται στη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι "η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα είναι πλήρης εάν δεν συμπεριλάβει και τη Σερβία", σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι σύμμαχος της Σερβίας στην πορεία για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού ονείρου.

Η εφημερίδα "Πολίτικα" αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας θετική την άποψη που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Βελιγραδίου στη διαδικασία ανεύρεσης οριστικής λύσης.

Η ίδια εφημερίδα, αναφερόμενη σε ξεχωριστό άρθρο στη συνάντηση Μολυβιάτη - Ντράσκοβιτς, προβάλλει την άποψη που εξέφρασε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Καραμανλή, ότι, σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, η Σερβία-Μαυροβούνιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα λάβει θετική απόφαση της ΕΕ στην αξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας.

Τον ίδιο τίτλο με την "Πολίτικα" είχε σήμερα και η εφημερίδα "Ντανάς", η οποία αναφέρει ως ελπιδοφόρο μήνυμα τη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι "η Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να είναι ``μαύρη τρύπα`` της Ευρώπης", ενώ η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Βετσέρνιε Νοβόστι", αναφερόμενη στην επίσκεψη Καραμανλή προβάλλει επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας σε άρθρο με τίτλο "Και τα Βαλκάνια στο δρόμο της Ευρώπης".


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Βίντεο στη δίκη Τζάκσον

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης

Σοκάρισε το ακροατήριο στην δίκη του Μαικλ Τζάκσον, συμβόλου της αμερικανικής ποπ, το βίντεο που προβλήθηκε και δείχνει το εσωτερικό του σπιτιού του γεμάτο με παιχνίδια, κούκλες και παιδικά ομοιώματα.

Ο Τζάκσον κατηγορείται από σεξουαλική κακοποίηση ενός ανηλίκου αγοριού καθώς και για απόπειρα φυλάκισης της οικογένειας του εφήβου.

Τα φώτα της δικαστικής αίθουσας χαμήλωσαν για να προβληθεί το 12λεπτο βίντεο που γύρισε το 2003 η αστυνομία.

Σε αυτό φαίνονται όλοι οι χώροι του σπιτιού του Τζάκσον πλημμυρισμένοι με παιχνίδια, κούκλες και ομοιώματα παιδιών.

Οι συνήγοροι του τραγουδιστή επιμένουν ότι οι εικόνες αφορούν μια οικογενειακή κατοικία που φιλοξενεί τα τρία παιδιά του Τζάκσον, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μελών της οικογένειας του Γκάβιν Αρβίζο, του εφήβου που φέρεται να αποπλάνησε το είδωλο της ποπ.

Ο Τζάκσον αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας πως κίνητρο της οικογένειας Αρβίζο είναι τα χρήματα.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση αμυντικών δαπανών στην Κίνα

Αύξηση αμυντικών δαπανών στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών της δαπανών που ξεπερνούν το 12%. Η αύξηση θα εγκριθεί από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο που συνέρχεται το Σάββατο.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφρασθεί ανησυχίες για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Ο Ζιάνγκ Ενζού μιλώντας στο BBC είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για τις αυξήσεις των μισθών των στρατιωτικών και να καλύψει τις κοινωνικές παροχές αυτών που αποστρατεύθηκαν με την περικοπή 200 χιλιάδων θέσεων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Πρόσθεσε δε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας «είναι πολύ μικρότερες από αυτές άλλων χωρών».

Αν και δεν κατονόμασε αυτές τις χώρες είναι κοινό μυστικό ότι το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είναι ζήτημα που «καίει» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους εκτιμούν ότι οι πραγματικές αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επίσημα ανακοινώνονται.

Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Κίνα.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αναδιάρθρωση του χρέους στην Αργεντινή

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνγκα

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι πάνω από τα 3/4 των πιστωτών της απεδέχθησαν την προσφορά της να αλλάξουν τα κρατικά ομόλογα με νέα, χάνοντας την μισή αξία της αρχικής επένδυσής τους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νέστορ Κίρτσνερ, δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή αίρεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του που έφθασε το 2001 στα πρόθυρα της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνγκα, είπε ότι τα ομόλογα που ανταλλάχθηκαν ξεπερνούν σε αξία από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «ήταν πετυχημένη».

Το 76% των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δέχθηκαν να ανταλλάξουν τα παλαιά με τα νέα ομόλογα.

Οι επενδυτές που αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή αναμένεται ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Η ανταλλαγή των ομολόγων μειώνει το χρέος της χώρας από τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια στα 35.

Πάντως όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση η Αργεντινή εξακολουθεί να έχει χρέη που πλησιάζουν το 75% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των χρεών.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Βίντεο-καταπέλτης για Τζάκσον

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης

Σοκάρισε το ακροατήριο στην δίκη του Μαικλ Τζάκσον, συμβόλου της αμερικανικής ποπ, το βίντεο που προβλήθηκε και δείχνει το εσωτερικό του σπιτιού του γεμάτο με παιχνίδια, κούκλες και παιδικά ομοιώματα.

Ο Τζάκσον κατηγορείται από σεξουαλική κακοποίηση ενός ανηλίκου αγοριού καθώς και για απόπειρα φυλάκισης της οικογένειας του εφήβου.

Τα φώτα της δικαστικής αίθουσας χαμήλωσαν για να προβληθεί το 12λεπτο βίντεο που γύρισε το 2003 η αστυνομία.

Σε αυτό φαίνονται όλοι οι χώροι του σπιτιού του Τζάκσον πλημμυρισμένοι με παιχνίδια, κούκλες και ομοιώματα παιδιών.

Οι συνήγοροι του τραγουδιστή επιμένουν ότι οι εικόνες αφορούν μια οικογενειακή κατοικία που φιλοξενεί τα τρία παιδιά του Τζάκσον, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μελών της οικογένειας του Γκάβιν Αρβίζο, του εφήβου που φέρεται να αποπλάνησε το είδωλο της ποπ.

Ο Τζάκσον αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας πως κίνητρο της οικογένειας Αρβίζο είναι τα χρήματα.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Το HIV απειλεί 90 εκατομμύρια Αφρικανούς

'Εντονη ανησυχία του ΟΗΕ για το AIDS στην Αφρική

Σχεδόν 90 εκατομμύρια Αφρικανοί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό HIV τα επόμενα 20 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Σήμερα περίπου 25 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν μολυνθεί από το HIV που προκαλεί το AIDS.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τις επόμενες δυο δεκαετίες μπορεί να εμφανισθούν 89 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Αφρική, που θα αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της ηπείρου.

Ο ΟΗΕ προτείνει μια νέα εκστρατεία κατά της ασθένειας και κονδύλια που ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της.

Στην καλύτερη περίπτωση, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, η νέα εκστρατεία και τα αυξημένα κονδύλια μπορεί να σώσουν 16 εκατομμύρια ζωές ενώ 43 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μολυνθούν από το HIV.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών συμπεραίνει ότι αν εκατομμύρια Αφρικανών συνεχίζουν να μολύνονται από το HIV «δεν θα συμβεί επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

«Θα συμβεί επειδήδεν υπήρξε επαρκής πολιτική βούληση για να αλλάξει η συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδακαι να εμποδιστούν οι δυνάμεις που οδηγούν την επιδημία του AIDS στην Αφρική».


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 05:07 (Ώρα Λονδίνου)

Απομόνωση Συρίας

Η Σαουδική Αραβία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων

Εντελώς απομονωμένη είναι πλέον η Συρία, μετά την αυστηρή προειδοποίηση και της Σαουδικής Αραβίας, της πιο πιστής της συμμάχου, να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από το Λίβανο.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντάλα διεμήνυσε στο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, ότι αν δεν αποσύρει τους 14 χιλιάδες Σύριους στρατιώτες από το Λίβανο, θα απειληθούν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Ασαντ υποσχέθηκε μόνο ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μερικής αποχώρησης των στρατευμάτων του πριν από την Αραβική Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου.

Η Συρία στον Λίβανο

Η στρατιωτική ανάμειξη ξεκινά το 1976

30,000 στρατιώτες στον Λίβανο στη δεκαετία του 80

15,000 χιλιάδες σήμερα

Σημαντικός ρόλος στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 1990

Με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων το 2000 εντείνονται οι πιέσεις για την αποχώρηση των συριακών

Ψήφισμα ΟΗΕ για την αποχώρηση εγκρίνεται τον Σεπτέμβριο του 2004

Οι ίδιες πηγές λένε πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απέρριψε αίτημα του Σύρου προέδρου να τεθεί το θέμα στην Αραβική Σύνοδο ώστε να υπάρξει συλλογή ευθύνη.

Η Συρία βρίσκεται την στιγμή αυτή πλήρως απομονωμένη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και τους παραδοσιακούς της συμμάχους, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πάντως σύμφωνα με άραβες διπλωμάτες η Συρία δεν πρόκειται να συναινέσει σε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της και θα επιμείνει να διατηρήσει στο Λίβανο περίπου 3 χιλιάδες στρατιώτες καθώς και σταθμούς προειδοποίησης για τυχόν ισραηλινή επίθεση.

Λίβανος

Ενώ στο Λίβανο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποχώρηση του Συριακού στρατού, δεν είναι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας που συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Ασάν ελ Ασκάρ βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι «μπορεί οι σχέσεις μας με τη Συρία να μη είναι ιδανικές αλλά η στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο εξυπηρετεί ένα πολύ σοβαρό σκοπό. Είναι το ανάχωμα στην ισραηλινή επιθετικότητα».


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 03:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας

Η Le Monde γράφει ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δημιουργείται ένα κίνημα για την καθυστέρηση της ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ».

Η εφημερίδα γράφει ότι στις Βρυξέλλες πολλοί θεωρούν ότι το Βουκουρέστι «δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει «τους κοινοτικούς κανονισμούς στα θέματα δημοκρατικξής διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς».

«Η επιθυμία» του προέδρου Τραιάν Μπασέσκου να προωθεί «τον άξονα Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Βουκουρέστι», γράφει η γαλλική εφημερίδα, «δεν είναι και ο πιο έξυπνος τρόπος για να γίνει αρεστή στους παραδοσιακούς υπέρμαχους της ευρωπαϊκής της προοπτικής, δηλαδή τη Γαλλία και τη Γερμανία».

Η Le Monde δημοσιεύει συνέντευξη του κ. Μπασέσκου στην οποία ο πρόεδρος της Ρουμανίας τονίζει ότι η χώρα του «θα ενισχύσει την συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία».

«Δεν κρύβουμε την επιθυμία της Ρουμανίας να υποδεχθεί αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις», λέει στην συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Μολδαβία

Η ελβετική Le Temps καταπιάνεται με τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Μολδοβία, την μικρή δημοκρατία μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.

«Η επιθυμία της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕδεν έχει βρει ανταπόκριση», σημειώνει η εφημερίδα.

Στη Μολδαβία εξακολουθεί να «υπάρχει η ανεπιθύμητη ρωσική στρατιωτική παρουσίααλλά οι Βρυξέλλες κάνουν τα στραβά μάτια».

Η έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά της ΕΕ εξηγείται, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, στην αγωνία της να μην «υπονομεύσει τις καλές σχέσεις της με την Ρωσία».

Γερμανία

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και την αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Φαιδρή» χαρακτηρίζεται η ανταλλαγή επιστολών από την Sueddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πολιτική «οι σοβαρές πρωτοβουλίες προετοιμάζονται στο παρασκήνιο».

Μόνο όταν οι πολιτικοί «έχουν πρόθεση να εμμείνουν στις γνωστές θέσεις τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης καταφεύγουν σε ανοικτές επιστολές».

Οι ανταλλαγές ανοικτών επιστολών αποτελούν «τακτικούς ελιγμούς», σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι γιατί καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ισπανία

Η El Periodico της Βαρκελώνης αναλύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης μεταξύ της ισπανικής νεολαίας.

Η εφημερίδα σημειώνει «την αλλαγή πορείας» καθώς όπως υποστηρίζει «η συντηρητική στροφή των τελευταίων δεκαετιών φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της».

Η Καθολική εκκλησία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα κύρους και είναι ο «λιγότερο αγαπητός θεσμός» μεταξύ των νέων.


Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 05:07 (Ώρα Λονδίνου)

Απομόνωση Συρίας

Η Σαουδική Αραβία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων

Εντελώς απομονωμένη είναι πλέον η Συρία, μετά την αυστηρή προειδοποίηση και της Σαουδικής Αραβίας, της πιο πιστής της συμμάχου, να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από το Λίβανο.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντάλα διεμήνυσε στο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, ότι αν δεν αποσύρει τους 14 χιλιάδες Σύριους στρατιώτες από το Λίβανο, θα απειληθούν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Ασαντ υποσχέθηκε μόνο ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μερικής αποχώρησης των στρατευμάτων του πριν από την Αραβική Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές λένε πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απέρριψε αίτημα του Σύρου προέδρου να τεθεί το θέμα στην Αραβική Σύνοδο ώστε να υπάρξει συλλογή ευθύνη.

Η Συρία βρίσκεται την στιγμή αυτή πλήρως απομονωμένη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και τους παραδοσιακούς της συμμάχους, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πάντως σύμφωνα με άραβες διπλωμάτες η Συρία δεν πρόκειται να συναινέσει σε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της και θα επιμείνει να διατηρήσει στο Λίβανο περίπου 3 χιλιάδες στρατιώτες καθώς και σταθμούς προειδοποίησης για τυχόν ισραηλινή επίθεση.

Λίβανος

Ενώ στο Λίβανο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποχώρηση του Συριακού στρατού, δεν είναι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας που συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Ασάν ελ Ασκάρ βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι «μπορεί οι σχέσεις μας με τη Συρία να μη είναι ιδανικές αλλά η στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο εξυπηρετεί ένα πολύ σοβαρό σκοπό. Είναι το ανάχωμα στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.