Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-03-05
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου) Καχύποπτες αντιδράσεις στην ομιλία Άσαντ Συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις στη Βηρυτό με αίτημα την ανεξαρτησία Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο τη πόλης για να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες την ομιλία του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το πλήθος είχε την ελπίδα ότι επίκειται πλήρης αποχώρηση των συριακών δυνάμεων και όταν ο Σύρος ηγέτης ανήγγειλε τη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα άλλοι πανηγύριζαν και άλλοι φώναζαν συνθήματα όπως «Έξω η Συρία». Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης του Λιβάνου, ο Δρούζος Ουαλίντ Τζουμπλάτ, είπε ότι η αναδίπλωση των συριακών στρατευμάτων αποτελεί ήδη ένα επίτευγμα. Αλλά υπογράμμισε ότι ατην ομιλία του Σύρου προέδρου δεν υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων, ζήτησε δε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία συριακών δυνάμεων στο Λίβανο. Εξάλλου με δηλώσεις του ένας ακόμη από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Χριστιανός πρώην πρόεδρος, Αμίν Τζεμαγέλ, απαίτησε την πλήρη αποχώρηση της Συρίας. Καχυποψία Ισραήλ ΗΠΑ Στην Ιερουσαλήμ ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου Άσαντ ως «υπεκφυγή», τονίζοντας ότι ο κόσμος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της Δαμασκού από το έδαφος του Λιβάνου. Περισσότερο διαλλακτικός εμφανίσθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δηλώνοντας πως η χώρα του θεωρεί πιθανή τη σύναψη ειρήνης με το Λίβανο μόνο όταν ανεξαρτητοποιηθεί από τη συριακή στρατιωτική κατοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Χάνι Αλ Μούλκι, δήλωσε πως η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας από τη Συρία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο «δεν είναι ένας όρος διαπραγματεύσιμος». 14.000 Σύροι στρατιώτες σταθμεύουν στο Λίβανο και θα αναδιπλωθούν στην κοιλάδα Μπεκάα Ο κ. Αλ Μούλκι μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ είπε πως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί τη Συρία να αποσυρθεί από το Λίβανο. Στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την συριακή προεδρική ανακοίνωση ως «ανεπαρκή». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν άκουσε από το στόμα Άσαντ τις λέξεις που περίμενε , δηλαδή «άμεση και πλήρη αποχώρηση». Η θετικότερη αντίδραση στην ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ ήλθε από τον Λιβανέζο ομόλογό του, Εμίλ Λαχούντ, που αντιτίθεται στη διάρρηξη των σχέσεων Βηρυτού Δαμασκού. Ο πρόεδρος του Λιβάνου χαιρέτισε την ομιλία του Σύρου προέδρου, «η οποία βαθαίνει τους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών» όπως είπε.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου) Ο κόσμος «κλείνει το μάτι» στην Κίνα Η οικονομική άνθηση της Κίνας θεωρείται θετική εξέλιξη από την πλειοψηφία Η Κίνα θεωρείται χώρα που διαδραματίζει θετικότερο ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όπως διαπιστώνει νέα διεθνής έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του ΒΒC. Αυτό είναι ένα από τα πορίσματα της έρευνας που έγινε σε 22 χώρες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκλόουμπσκαν (Globescan) σε συνεργασία με ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το Δεκέμβριο του 2004. Σχεδόν 23.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα και κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αυξανόμενη συμβολή της Κίνας στη διεθνή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική πραγματικότητα. Κατά μέσο όρο οι μισοί από τους ερωτώμενους (48%) θεωρούν ότι η αύξηση της επιρροή της κινεζικής κυβέρνησης στη διεθνή σκακιέρα είναι θετικό γεγονός, ενώ μόνο το 30% εκτιμούν ως αρνητική αυτή την εξέλιξη. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ θεωρούνται «αρνητικός παίκτης» στο διεθνές προσκήνιο από το 47% του δείγματος και η Ρωσία από το 40%, κατά μέσο όρο. Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι με εξαίρεση την Ιαπωνία, οι γειτονικές προς την Κίνα χώρες Φιλιππίνες, Ινδία και Ινδονησία έχουν κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για τον διευρυμένο ρόλο του Πεκίνου στην παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα. Ανησυχεί ορισμένους η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας Επίσης η πλειοψηφία του δείγματος της δημοσκόπησης στις περισσότερες από τις 22 χώρες νομίζουν ότι η αυξανόμενη οικονομική ευρωστία της Κίνας αποτελεί θετικό στοιχείο. Αλλά μια εξίσου σημαντική πλειοψηφία των ερωτώμενων εκφράζει ανησυχίες για την ενίσχυση της στρατιωτικής υπεροπλίας του Πεκίνου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας εμφανίζονται οι Γερμανοί σε ποσοστό 87%, ακολουθούμενοι από τους Αυστραλούς (79%) και τους Ιάπωνες ερωτώμενους (78%).
Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου) Το έκθεμα στην κεντρική αίθουσα του μουσείου αποτελεί πάντα όχι ένα απλό γλυπτό αλλά εικαστικό γεγονός Στο Λονδίνο το μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ ανέθεσε στη γλύπτρια Ρέιτσελ Γουάιτριντ να διακοσμήσει με ένα έργο της τη γιγαντιαία κεντρική αίθουσα της γκαλερί. Η κ. Γουάιτριντ που απέσπασε το Βραβείο Σύγχρονης Τέχνης το 1993 είναι ο έκτος καλλιτέχνης που καλείται να «γεμίσει» την αχανή «αίθουσα τουρμπίνων» (turbine hall). Το μουσείο Τέιτ έχει στεγασθεί σε έναν πρώην υδροηλεκτρικό σταθμό στη νότια όχθη του Τάμεση και η κεντρική αίθουσά του είναι ένας χώρο μήκους 155 μέτρων, πλάτους 35 μέτρων και ύψους 25 μέτρων. Το εγχείρημα αποτελεί «τεράστια πρόκληση» είπε η Βρετανίδα καλλιτέχνης, καθώς το έκθεμα θα πρέπει να ξεχωρίζει και να ελκύει τον επισκέπτη, μέσα στην απεραντότητα της αίθουσας. Η γλύπτρια έχει λάβει το βραβείο Τέρνερ το 1993 Η κ. Γουάιτριντ δεν αποκαλύπτει με τι είδους και ποιών διαστάσεων έργο θα ανταποκριθεί στην αποστολή της, αλλά ελπίζει ότι το δημιούργημά της θα δώσει στους φιλότεχνους μια αίσθηση οικειότητας και πληρότητας, παρά τις τεράστιες διαστάσεις του περιβάλλοντος χώρου. Τα προηγούμενα έργα που στεγάσθηκαν στο χώρο αυτό ήταν πάντοτε μεγάλων διαστάσεων, τολμηρής τεχνοτροπίας και εικαστικής έκφρασης. Το γλυπτό της θα βρίσκεται στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ για πέντε μήνες, αρχίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου) Συγγραφείς εναντίον... τσουνάμι Πολλοί από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στην αγγλική γλώσσα συνεργάστηκαν υπέρ των θυμάτων του τσουνάμι Δεκαέξι διάσημοι συγγραφείς ένωσαν τις πένες τους για να συνδράμουν τα θύματα του καταστροφικού μετασεισμικού κύματος που σάρωσε τις παράκτιες περιοχές της ΝΑ Ασίας. Πολυβραβευμένοι μυθιστοριογράφοι όπως ο Νικ Χόρνμπι, ο Στίβεν Κινγκ, ο Βίκραμ Σεθ, η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο κάτοχος του τελευταίου Νόμπελ Λογοτεχνίας Τζέι Εμ Κέτζε αποφάσισαν να δωρήσουν αποσπάσματα των νέων έργων τους στην προσπάθεια. Ο εκδοτικός οίκος Μλούμσπερι (Bloomsbury) συγκέντρωσε την ανέκδοτη εργασία των 16 συγγραφέων σε μια ανθολογία η οποία ονομάζεται «Καινούργια Αρχή» (New Beginnings) και κυκλοφορεί στην αγγλική και γερμανική γλώσσα. Η ανθολογία κοστίζει μόλις πέντε στερλίνες (γύρω στα 7,25 ευρώ) και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ανθρωπιστική επιχείρηση βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Πέμπτη 3 Μαρτίου, επ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου. Ορισμένοι από τους 16 καταξιωμένους συγγραφείς βρέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο του Λονδίνου για να προωθήσουν την πώληση της «Καινούργιας Αρχής». «Ανεπανάληπτη εμπειρία» Ο γενικός συντονιστής του προγράμματος, Τζόνι Γκέλερ, χαρακτήρισε την ανθολογία ως ένα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από το ράφι του κάθε βιβλιόφιλου. «Φανταστείτε τι εμπειρία είναι να έχετε μπροστά σας ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο έργο του αγαπημένου σας συγγραφέα ξοδεύοντας μόνο πέντε λίρες και ταυτόχρονα να βοηθάτε την προσπάθεια ανοικοδόμησης στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι» είπε στο ΒΒC o κ. Γκέλερ. «Πρόκειται για μεγαλειώδη ιδέα» δήλωσε μία εκ των 16 συγγραφέων, η Τρέισι Σεβαλιέ δημιουργός του μυθιστορήματος «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Και η Έλεν Φίλντινγκ, δημιουργός της δημοφιλούς σειράς βιβλίων και ταινιών «Μπρίτζετ Τζόουνς», η οποία έγραψε τον πρόλογο στην ανθολογία, χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι το βιβλίο μπορεί να παραμένει στη λίστα των μπεστ σέλερ επί μήνες, παρέχοντας συνεχή χρηματική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου) «Θα φύγουμε από το Λίβανο, εάν...» 14.000 Σύροι στρατιώτες σταθμεύουν στο Λίβανο Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να αποσύρει μελλοντικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Λίβανο, εάν κάτι τέτοιο είναι η επιθυμία της γειτονικής χώρας. Δεν θα παραμείνουμε ούτε μία ημέρα παραπάνω στο Λίβανο εάν υπάρξει συναίνεση στη χώρα επί της ανάγκης αποχώρησής μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσαντ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να αναδιπλώσει τα στρατεύματά της στην κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα Συρίας Λιβάνου. Πάντως ο Σύρος ηγέτης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα η αποχώρηση των 14.000 στρατευμάτων που διατηρεί η Συρία μέσα στο έδαφος του Λιβάνου. Και υπενθύμισε τους δεσμούς αίματος και ιστορίας που συνδέουν τους δύο λαούς. «Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στο Λίβανο επ΄άπειρον το κάνουμε για τη σταθερότητα της χώρας Θυμόσαστε τι έγινε στη χώρα αυτή τη δεκαετία του 80» ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές αποστροφές της ομιλίας του. Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του συριακού κοινοβουλίου, ο κ. Άσαντ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Δαμασκού στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζοντας τη Συρία ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα για το Ιράκ και το Λίβανο. Ο κ. Μπους απαιτεί Πάντως η ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν αναμένεται να δράσει ανασταλτικά έναντι των διεθνών πιέσεων που δέχεται η Συρία για να αποσύρει τα στρατεύματά της. Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας Άσαντ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα την άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Σύμφωνα με τον κ. Μπους η Συρία δρα ως δύναμη κατοχής στο Λίβανο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Η αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών θα βοηθούσε στη διασφάλιση ελευθέρων και αδιάβλητων εκλογών στο Λίβανο, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Κινήσεις και διαδηλώσεις Στη Βηρυτό μονάδες του λιβανικού στρατού αναπτύχθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα γύρω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του συριακού στρατού, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης Συγκεκριμένα δεκάδες κομάντος και πέντε οχήματα μεταφοράς προσωπικού έλαβαν θέσεις στα σταυροδρόμια που οδηγούν στο επιτελείο, στη συνοικία Ραμλάτ αλ Μπάιντα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, οι Λιβανέζοι κομάντος αποσύρθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τους στρατώνες τους, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Εξάλλου συνεχίστηκαν στο κέντρο της πόλης οι συγκεντρώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τη χώρα.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου) Το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Σημαντικό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό μόλις δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο ντέρμπι καθώς ο Ριβάλντο τραυματίστηκε στη προπόνηση της Παρασκευής και έμεινε εκτός αποστολής. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Τούμπας αναμένουν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο ενώ η ΑΕΚ θα αναμετρηθεί στο ΟΑΚΑ τον Άρη. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις έχουν ως εξής: Σάββατο, 5 Μαρτίου 16:00 Ξάνθη Αιγάλεω 17:00 ΟΦΗ Καλλιθέα Κυριακή, 6 Μαρτίου 15:30 Χαλκηδόνα Εργοτέλης 15:30 Κέρκυρα Απόλλων Καλαμαριάς 15:30 Ηρακλής - Ιωνικός 17:30 ΑΕΚ Άρης 19:00 Πανιώνιος Παναθηναϊκός 19:00 ΠΑΟΚ Ολυμπιακός
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου) Λύση για ΛΑΦΚΑ με αντιπαραθέσεις Την καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «κάθε συνταξιούχος θα λάβει στο ακέραιο αυτό που κατά νόμο δικαιούται σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που τον διέπει» και πρόσθεσε: «Αυτό αντέχει η οικονομία και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία. Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό θα γίνει». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής, από την 1η Ιουλίου του 2004 απάλλαξε τους Έλληνες συνταξιούχους από την επιβάρυνση της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ, κάτι που σημαίνει, ότι από την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν οι συντάξεις από 1 έως 5%. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για λανθασμένους και ατυχείς χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι μετέθετε τα προβλήματα για το μέλλον και τα «έβαζε κάτω από το χαλί» νομίζοντας ότι έτσι τα κρύβει από τους πολίτες, επισημαίνοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης στηρίζεται δυστυχώς όχι τόσο στη βούληση των κυβερνώντων αλλά στα όρια που θέτει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να στηρίξουμε την κατ εξοχήν ευάλωτη ομάδα των συνταξιούχων στα όρια αντοχής της οικονομίας μας». 40 ευρώ ανά εξάμηνο Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», ουσιαστικά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λαμβάνουν περίπου 40 ευρώ ανά εξάμηνο έκαστος, με πρώτη δόση τον επόμενο Ιούλιο και τελευταία τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή μεσούσης της επόμενης τετραετίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Έθνος», ζητά νομοθετική ρύθμιση για να πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει μια χρονοβόρα διαδικασία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι «αφού δεν πέρασε η μεθόδευση και αποκαλύφθηκε ο εμπαιγμός, έγινε μια άτακτη υποχώρηση, η οποία προέκυψε από την πίεση που ασκήθηκε από τις δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να γίνει για τη μη τήρηση των υποσχέσεων για το ΕΚΑΣ και τις αυξήσεις των συνταξιούχων». «Κίνηση πανικού» λέει το ΠΑΣΟΚ Ως κίνηση πανικού της κυβέρνησης, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους από το 2006 μέχρι το 2008. Ο εμπαιγμός και η παραπλάνηση από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζονται είπε και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει την ανακοίνωση για να μειώσει το πολιτικό κόστος από τη συμπαιγνία της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων και δεν δίστασε να «αδειάσει» ακόμα και υπουργούς του.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου) «Σοσιαλιστικές ιδέες» και ευθύνες Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ολοκληρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Την Κυριακή πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου (Παρασκευή) έκλεισε με την υποβολή 430 υποψηφιοτήτων εκ μέρους των αντιπροσώπων του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογή τους ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και με πολιτικές τοποθετήσεις των συνέδρων καθώς και με τη σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κατά της κυβέρνησης. Σωστή χαρακτήρισε την πολιτική του εκσυγχρονισμού η Βάσω Παπανδρέου στην ομιλία της, παραδεχόμενη ωστόσο ότι δεν προσαρμόσθηκε στις ανάγκες της κοινωνίας. Έθεσε επίσης θέμα εκδημοκρατισμού αλλά και φτώχειας και τα δύο ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. «Σήμερα είμαστε αντιπολίτευση. Καλώς. Κάναμε πολλά αλλά δεν τα ολοκληρώσαμε Η τελευταία μας θητεία στην κυβέρνηση κρίθηκε και απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό. Η πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της χώρας δεν ήταν λάθος αλλά είχε λάθος βηματισμό. Δεν ήταν προσαρμοσμένος στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Προχωρούσαμε χωρίς να έχουμε το λαό στο πλάι μας και το πληρώσαμε», υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του επέκρινε την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να συνεργασθεί προεκλογικά με ανεξάρτητους βουλευτές (Μάνο, Ανδριανόπουλο), κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επέμεινε στον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος και στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεών του και μάλιστα ταχύτατα, με το λαό και την κοινωνία. «Είμαστε σοσιαλιστές, έχουμε τη δική μας ταυτότητα, τις αξίες και τις αρχές μας. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ανάγκη να αλλάξουμε τη λέξη ή να τη μασκαρέψουμε. Να πάμε αλλού να αναζητήσουμε ένα νέο όνομα ούτε χρειάζεται να την αθροίσουμε με τον πολιτικό φιλελευθερισμό», κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε στην ομιλία του ότι η ανανέωση και η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι «πουκάμισα αδειανά» επισημαίνοντας « ότι πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες πολιτικές θέσεις». Ο κ. Παπαντωνίου επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της είναι επικίνδυνη και πως σύρεται από γεγονότα και δημοσκοπήσεις. Δημοσκόπηση της εταιρείας «Οπίνιον», που δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία, δείχνει ότι η κοινή γνώμη εκτιμά πως ο σημαντικότερος στόχος πρέπει να είναι η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο. Στο ερώτημα «ποιους στόχους πρέπει να βάλει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο συνέδριό του», το 32,2% των ερωτηθέντων απαντά «να συνδεθεί πάλι με τον κόσμο που έχασε». Αυτή είναι, άλλωστε, κατά τους πολίτες και η βασική αιτία της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος κατά σειρά στόχος είναι η πιο δυναμική αντιπολίτευση (26,1%) και ο τρίτος, «να προβάλει νέα στελέχη» (20,6%).
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 09:01 (Ώρα Λονδίνου) Στο στόχαστρο οι «πειρατές της μουσικής» «Οι πειρατές μουσικής από το Ίντερνετ εξαναγκάζονται να ξεχρεώσουν», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) αναφερομένη στους εκατομμύρια χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι παράνομα κατεβάζουν μουσικά κομμάτια από το διαδίκτυο. Η Βρετανική Φωνογραφική Εταιρεία αποκάλυψε χθες ότι κατάφερε να εξαναγκάσει 23 ανθρώπους που κατέβαζαν δωρεάν μουσική από το διαδίκτυο κατά παράβαση του νόμου για τα μουσικά δικαιώματα να καταβάλουν το ποσό των 50.000 λιρών έκαστος ως αποζημίωση. Επίσης όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα εντός της εβδομάδας 31 ακόμη παραβάτες θα οδηγηθούν ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Οι επονομαζόμενοι «πειρατές», οι οποίοι φέρονται να έχουν ανταλλάξει λιγότερα από 200 έγγραφα, θα λάβουν επιστολές, οι οποίες θα τους ενημερώνουν για τις εις βάρος τους αγωγές. Τα ονόματα των 23 ατόμων που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη δεν κοινοποιήθηκαν αλλά η Βρετανική Φωνογραφική Εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα κάποια από τα προσωπικά τους στοιχεία για να αποδείξει ότι στο στόχαστρό της βρίσκονται χρήστες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα. Το ίδιο θέμα επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) αλλά από διαφορετική οπτική γωνία όπως δείχνει και ο τίτλος της: «Πρόστιμο 4.000 λιρών στους γονείς των κλεφτών της μουσικής από το Ίντερνετ». «Στους κλέφτες του διαδικτύου συγκαταλέγονται ένας σύμβουλος, ο διευθυντής τμήματος πληροφορικής και οι γονείς παιδιών που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών κομματιών. Ορισμένοι ανέβασαν έως και 9.000 μουσικά κομμάτια στο Ίντερνετ για να μοιραστούν με άλλους χρήστες», διαβάζουμε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύμφωνα με την εφημερίδα η Βρετανική Φωνογραφική Εταιρεία κήρυξε τον πόλεμο στους «πειρατές του διαδικτύου» πέρυσι. Οι επικριτές αυτής της ενέργειας λένε ότι οι αγωγές αποζημίωσης των δισκογραφικών εταιρειών κατά νεαρών πελατών της μουσικής είναι καταστροφική για τις δημόσιες σχέσεις. «Σε μία περίπτωση στις ΗΠΑ ένα κοριτσάκι 12 ετών κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1.175 λιρών κατηγορούμενη για παράνομη ανταλλαγή τραγουδιών στο Ίντερνετ», επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Βασιλικά «Όχι» «Όχι σε φωτογραφίες, όχι στα τηλέφωνα, όχι στα δώρα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Μίρορ» (Daily Mirror). Πρόκειται για αποκλειστική πληροφορία της εφημερίδας όσον αφορά τις απαγορεύσεις που επέλεξαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς για τη γαμήλια τελετή τους. «Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα λένε όχι στα γαμήλια δώρα για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να γίνουν αποδέκτες χιλιάδων ανεπιθύμητων δώρων», γράφει η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει, «απαγόρευσαν επίσης τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών του υιού του Κάρολου, πρίγκιπα Χάρι με ναζιστική στολή σε πάρτι». Αδειάζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια Εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος είναι το πρωτοσέλιδο θέμα στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) με τίτλο: «Κατακόρυφη πτώση ξένων σπουδαστών». Στα βρετανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταπτυχιακών σπουδαστών από την Ασία με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να απειλούνται με οικονομική κατάρρευση. Η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνει ότι οι εγγραφές φοιτητών από την Κίνα έπεσαν κατά 50% σε ορισμένα πανεπιστήμια ενώ έχουν επίσης επηρεαστεί οι εγγραφές σπουδαστών από την Μαλαισία, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Τουρκία εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την έκδοση βίζας, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και τη συνεχή ενίσχυση της λίρας. Το παράλογο πολιτικό άσυλο «Η ιστορία μιας οδοντιάτρου», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (Independent) για τα παράδοξα της βρετανικής πολιτικής στο θέμα του πολιτικού ασύλου και της μετανάστευσης. Και εξηγεί: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται χειρούργους οδοντίατρους. Η συγκεκριμένη μπορεί να βοηθήσει. Αλλά η Σουάντ Γκάσμι έχει κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, και της έχουν απαγορεύσει την εργασία. Επομένως αντί να δουλεύει και να καταβάλει φόρους, παίρνει επιδόματα. Υπάρχει καμία λογική σε αυτήν την πολιτική;», αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ».
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου) Ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε εννέα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας Ξεκίνησε στο Πεκίνο η ετήσια συνέλευση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου παρουσία περίπου 3.000 αντιπροσώπων. Οι εργασίες της συνέλευσης άρχισαν με την δίωρη ομιλία του πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος στην εναρκτήρια εισηγητική του έκθεση έδωσε έμφαση στον στόχο της ειρηνικής επανένωσης με την Ταϊβάν. Υπογράμμισε, δε, ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να καταστείλει την όπια προσπάθεια της Ταϊβάν για ανεξαρτησία. Ο πρωθυπουργός της Κίνας υποστήριξε ότι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε την αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 12%. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία θα συνεχιστούν. Ο Ουέν Τζιαμπάο επεσήμανε ότι μες τους στόχους της κυβέρνησης είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 8% το 2005 και η δημιουργία εννέα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Με αφορμή τη δυσαρέσκεια του κόσμου στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ο Ουέν Τζιαμπάο υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές στους αγρότες και δωρεάν παιδεία για τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΛΑΦΚΑ: Το παρασκήνιο για την κίνηση Καραμανλή. Αναδίπλωση σε... δόσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αναλυτικά οι θέσεις και οι φορείς. Χωρίς διαγωνισμό 2.472 προσλήψεις στο Δημόσιο. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υπεγράφη η απόφαση. Αυξήσεις στις συντάξεις για 21 ταμεία. Στις 22 Μαρτίου η καταβολή αναδρομικών μέχρι 231 ευρώ από το ΙΚΑ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο πρωθυπουργός έδωσε λύση και για τον ΛΑΦΚΑ. Καθάρισε ο Καραμανλής. ΑΠΟΦΑΣΗ: Τί κρύβεται πίσω από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Το αίνιγμα της Γιάννας. Η ΑΥΓΗ: Υποχώρηση Καραμανλή με... διάγγελμα! ΛΑΦΚΑ: Ψίχουλα με δόσεις σε 3 χρόνια!. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ύμνοι στον Βαβύλη από μητροπολίτη στενό συνεργάτη του Βαρθολομαίου. ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελιγμός Καραμανλή μετά τη γενική κατακραυγή για τον ΛΑΦΚΑ. 40 ευρώ το εξάμηνο μετά από ένα έτος... Γ.Παπανδρέου προς το «ΒΗΜΑ»: Κίνηση πανικού!. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Σφραγίδα αξιοπιστίας. ΕΘΝΟΣ: Πολιτικό άνοιγμα Παπανδρέου με δυναμική πλειοψηφικού ρεύματος. Κυρίαρχος ο Γιώργος και συστράτευση ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προς κάποιους ξεχωριστά... Εντιμους και μη γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Μη... ξύνονται στη γκλίτσα του Γιοσάκη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ενώ ο Γ.Παπανδρέου σταθεροποιείται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο φωνάζει και τον Τσοβόλα μετά τον Λαλιώτη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΛΑΦΚΑ:Με πρωθυπουργική απόφαση δίνονται τα αναδρομικά. Καθάρισε ο Καραμανλής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: Επανασύνδεση με τους «μη προνομιούχους» ανανέωση και πιο δυναμική αντιπολίτευση. Τα τρία εδώ και τώρα για το ΠΑΣΟΚ. ΕΞΠΡΕΣ: Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε 5 δόσεις, από τον Ιούνιο του 2006. «Μήνυμα» μέσω ΛΑΦΚΑ. ΕΣΤΙΑ: 'Ολα ανοιχτά και την Κυριακή. Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο. Espresso: Η μεγάλη συμμαχία Κοντομηνά - Λαμπράκη. Τί σχεδιάζουν. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ένα χρόνο μετά τις εκλογές: Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση - σε τροχιά αλλαγών το ΠΑΣΟΚ. Ανατροπή σκηνικού. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική λύση για τον ΛΑΦΚΑ από Καραμανλή. Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Ξεσκεπάζουμε την κοροϊδία. Προκάλεσε το χαμό για να φανεί κουβαρντάς με τα ξένα λεφτά. ΚΕΡΔΟΣ: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 1.400 άτομα. Κλείνουν 90 καταστήματα, ανοίγουν νέα με αυστηρή επιλογή. «Επίθεση» στο κόστος από την Εθνική Τράπεζα. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ενώ ο Κ.Καραμανλής ανακοίνωσε χθες την καταβολή των αναδρομικών φτώχεια, ΛΑΦΚΑ και... ανασχηματισμός. Μειωμένα έσοδα, κοινωνική και πολιτική δυσφορία πνίγουν την κυβέρνηση. Ο ΛΟΓΟΣ: Στα μέσα του 2006 η πρώτη από τις πρώτες δόσεις. «Σωτηρία» παρέμβαση Καραμανλή. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με τον ίδιο τρόπο ο υπολογισμός των καθαρών κερδών χρήσης 2004. Δεν αλλάζουν φέτος οι συντελεστές κερδών. ΤΑ ΝΕΑ: Μετά την κατακραυγή άτακτη υποχώρηση Καραμανλή. Αλλά για τα λεφτά... ζήσε Μάη μου. ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης δεν πήρε το μήνυμα της εκλογικής ήττας. Κόντρα με εκσυγχρονιστές. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ Παρέμβαση για ΛΑΦΚΑ - Ωράριο και κάλεσμα για τις 17 Μάρτη. Traffic News: Είχε φορολογικό σύμβουλο... παπά. Του πήρε το σπίτι ο... 666. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θαρραλέα απόφαση Καραμανλή. Δε λογάριασε το πολιτικό κόστος για ΛΑΦΚΑ. Η ΧΩΡΑ: Σε 5 δόσεις θα δοθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Ποιοί έβγαλαν στη σέντρα τον πρωθυπουργό. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου) Η Βρετανία ελπίζει ότι η παραγραφή των χρεών της Αφρικής θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο Διαρροή της έκθεσης βρετανικής επιτροπής για την Αφρική, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι ο αναπτυγμένος κόσμος οφείλει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες απέναντι στις ανάγκες και τα προβλήματα της αφρικανικής ηπείρου. Οι έρευνες της επιτροπής ξεκίνησαν το περασμένο έτος και συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο γνωστός συνθέτης και καλλιτέχνης της ροκ, Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της πρώτης φιλανθρωπικής συναυλίας για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά της Αφρικής. Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να επηρεάσει και καθορίσει την ατζέντα της συνόδου κορυφής του ομίλου των οκτώ πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η διαρροή είναι αληθινή τότε η έκθεση δεν κομίζει τίποτα καινούργιο και στην ουσία αποτελεί ένα κατάλογο ρουτίνας με αιτήματα και άρα της αξίζει η κριτική που ασκήθηκε από οργανώσεις αρωγής. Το μόνο καινούργιο στοιχείο στην έκθεση είναι η έμφαση που δίνεται στη συνεργασία και στην ανάληψη των ευθυνών των αναπτυγμένων κρατών για τις αποτυχίες τους. Η έκθεση ζητάει από την Αφρική να βάλει μια τάξη στην κατάσταση που επικρατεί στην ήπειρο, να δοθεί ένα τέλος στις δωροδοκίες και τις δωροληψίες του αναπτυγμένου κόσμου στις διεφθαρμένες αφρικανικές ηγεσίες και ζητάει την επιστροφή των χρημάτων που κατέθεσαν σε λογαριασμούς στην Ευρώπη διάφοροι δικτάτορες της Αφρικής. Επίσης η έκθεση καλεί να δοθεί ένα τέλος στην πώληση όπλων σε εμπόλεμα αφρικανικά κράτη.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου) Ελεύθερη μετά από ένα μήνα ομηρίας η Ιταλίδα Τζουλιάνα Σγκρένα Επέστρεψε στη Ρώμη η τραυματισμένη Ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία είχε απαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου έξω από τέμενος της Βαγδάτης αλλά χθες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της απελευθέρωσής της δέχθηκε τα πυρά των αμερικανικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εκ των συνοδών της. Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκαν την Ιταλίδα δημοσιογράφο της εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο μέλη της οικογενείας της και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εορταστική ήταν. Τουναντίον η Τζουλιάνα Σγκρένα επιβιβάστηκε κατευθείαν σε ασθενοφόρο και διεκομίσθη σε νοσοκομείο καθώς το τραύμα στον ώμο που δέχθηκε από τα αμερικανικά πυρά χρειάζεται περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση. Ο Ιταλός πράκτορας, Νικόλα Καπιλάρι που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τη δημοσιογράφο αντιμετωπίζεται ως «ήρωας» στην Ιταλία. Έρευνα σε βάθος Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή έρευνας «εις βάθος» αναφορικά με τον τραυματισμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία δέχτηκε τα πυρά των αμερικανικών δυνάμεων ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απελευθέρωσής της έπειτα από ένα μήνα ομηρίας στο Ιράκ. Ένας από τους Ιταλούς πράκτορας που βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης της δημοσιογράφου υπέκυψε στα τραύματά του. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έντονο διπλωματικό διάβημα προς τις ΗΠΑ και κάλεσε επειγόντως τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρώμη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος αναχώρησε από το Ιράκ και εντός της ημέρας θα έχει επιστρέψει στη Ρώμη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε προσωπικά για τη διεξαγωγή της έρευνας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεδομένης της φιλίας και της συνεργασίας των δύο κρατών ο πρωθυπουργός αναμένει από την αμερικανική ηγεσία να χύσει άπλετο φως στην υπόθεση», ανέφερε ανακοίνωση της ιταλικής ηγεσίας. Η τηλεφωνική επικονωνία των δύο ηγετών διήρκεσε πέντε λεπτά με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν. Τι συνέβη Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της Τζουλιάνα Σγκρένα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το όχημα στο οποίο επέβαινε η Ιταλίδα δημοσιογράφος δέχθηκε ριπές αυτομάτων όπλων από αμερικανικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα στον ώμο και να τραυματιστεί θανάσιμα ένας από τους τρεις συνοδούς της. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι το όχημα πλησίασε τις αμερικανικές δυνάμεις με ταχύτητα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τους. Πίσω στη Ρώμη οι δημοτικές αρχές έχουν φωταγωγήσει το Κολοσσαίο για να υποδεχτούν τη βραβευμένη δημοσιογράφο. Η Τζουλιάνα Σγκρένα είναι συντάκτης της ιταλικής κομμουνιστικής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο και είχε απαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου έξω από τέμενος της ιρακινής πρωτεύουσας. Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της οι απαγωγείς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η δημοσιογράφος ζητούσε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ. Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς ή να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση της ομήρου. Συγκρούσεις στο Ιράκ Εν τω μεταξύ, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την ασφάλεια και την σταθερότητα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού. Επίσης έκρηξης όλμου προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε Ιρακινών στρατιωτών σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ η ιρακινή αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαμάρα.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου) Μεγάλο το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης Νέο βίντεο παρακολούθησαν οι ένορκοι και το ακροατήριο της πολύκροτης δίκης του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου αγοριού Γκάβιν Αρβίζο καθώς και για απόπειρα φυλάκισης της οικογένειας του εφήβου. Στο βίντεο η οικογένεια του κατήγορου του συμβόλου της ποπ αποκαλεί τον Μάικλ Τζάκσον «πατρική φιγούρα». «Μου συμπεριφέρεται σαν να είναι ο πατέρας μου», λέει ο Γκάβιν Αρβίζο στο βίντεο. Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι η οικογένεια υποχρεώθηκε να γυρίσει το εν λόγω βίντεο ως απάντηση στη μετάδοση του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ του Βρετανού δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ που οδήγησε τον Μάικλ Τζάκσον ενώπιον της δικαιοσύνης. Έπειτα από μία εβδομάδα καταθέσεων και αποδεικτικών στοιχείων ο Μάικλ Τζάκσον έφυγε από τη δικαστική αίθουσα λέγοντας ότι «όλα πήγαν καλά». Μετά την προβολή του δεύτερου αυτήν την εβδομάδα βίντεο η αδελφή του Γκάβιν Αρβίζο, Ντάβελιν προσήλθε στο έδρανο του εξεταζομένου μάρτυρα και είπε ότι είδε τον κατηγορούμενο να «αγκαλιάζει και να φιλάει συνεχώς» τον αδελφό της στο «μάγουλο και το πρόσωπο». Διηγήθηκε επίσης πόσο άλλαξε η συμπεριφορά του αδελφού της μετά την επίσκεψή του στο ράντσο του Μάικλ Τζάκσον. «Δεν ήθελε να τον αγκαλιάζουν και να τον φιλούν. Κι αυτό με πλήγωνε διότι είμαι η μεγάλη του αδελφή», τόνισε η Ντάβελιν Τζάκσον. Την Πέμπτη την πρώτη ημέρα της κατάθεσής της η Ντάβελιν είπε ότι είδε τον κατηγορούμενο ποπ σταρ να πίνει αλκοόλ με τον Γκάβιν και άλλα δύο ανήλικα αγόρια. Ωστόσο, στην εξέταση της υπεράσπισης η Ντάβελιν παραδέχτηκε ότι έχει πει αρκετά ψέματα όταν ανακρίθηκε από τις αρχές για το θέμα. Στο πρώτο βίντεο που προβλήθηκε στη δικαστική αίθουσα το ακροατήριο παρακολούθησε τους χώρους του σπιτιού του Τζάκσον οι οποίοι φαίνονται πλημμυρισμένοι με παιχνίδια, κούκλες και ομοιώματα παιδιών. Οι συνήγοροι του τραγουδιστή επιμένουν ότι οι εικόνες αφορούν μια οικογενειακή κατοικία που φιλοξενεί τα τρία παιδιά του Τζάκσον, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Ο Μάικλ Τζάκσον δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αντιτάσσει πως κίνητρο της οικογένειας Αρβίζο είναι τα χρήματα.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνα σε βάθος υπόσχονται οι Αμερικανοί Ελεύθερη μετά από ένα μήνα ομηρίας η Ιταλίδα Τζουλιάνα Σγκρένα Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή έρευνας «εις βάθος» αναφορικά με τον τραυματισμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία δέχτηκε τα πυρά των αμερικανικών δυνάμεων ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απελευθέρωσής της έπειτα από ένα μήνα ομηρίας στο Ιράκ. Ένας από τους Ιταλούς πράκτορας που βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης της δημοσιογράφου υπέκυψε στα τραύματά του. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έντονο διπλωματικό διάβημα προς τις ΗΠΑ και κάλεσε επειγόντως τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρώμη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος αναχώρησε από το Ιράκ και εντός της ημέρας θα έχει επιστρέψει στη Ρώμη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε προσωπικά για τη διεξαγωγή της έρευνας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεδομένης της φιλίας και της συνεργασίας των δύο κρατών ο πρωθυπουργός αναμένει από την αμερικανική ηγεσία να χύσει άπλετο φως στην υπόθεση», ανέφερε ανακοίνωση της ιταλικής ηγεσίας. Η τηλεφωνική επικονωνία των δύο ηγετών διήρκεσε πέντε λεπτά με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν. Τι συνέβη Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της Τζουλιάνα Σγκρένα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το όχημα στο οποίο επέβαινε η Ιταλίδα δημοσιογράφος δέχθηκε ριπές αυτομάτων όπλων από αμερικανικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα στον ώμο και να τραυματιστεί θανάσιμα ένας από τους τρεις συνοδούς της. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι το όχημα πλησίασε τις αμερικανικές δυνάμεις με ταχύτητα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τους. Πίσω στη Ρώμη οι δημοτικές αρχές έχουν φωταγωγήσει το Κολοσσαίο για να υποδεχτούν τη βραβευμένη δημοσιογράφο. Η Τζουλιάνα Σγκρένα είναι συντάκτης της ιταλικής κομμουνιστικής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο και είχε απαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου έξω από τέμενος της ιρακινής πρωτεύουσας. Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της οι απαγωγείς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η δημοσιογράφος ζητούσε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ. Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς ή να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση της ομήρου. Συγκρούσεις στο Ιράκ Εν τω μεταξύ, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την ασφάλεια και την σταθερότητα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού. Επίσης έκρηξης όλμου προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε Ιρακινών στρατιωτών σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ η ιρακινή αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαμάρα.
Σάββατο 05 Μαρτίου 2005 - 09:01 (Ώρα Λονδίνου) Στο στόχαστρο οι «πειρατές της μουσικής» «Οι πειρατές μουσικής από το Ίντερνετ εξαναγκάζονται να ξεχρεώσουν», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) αναφερομένη στους εκατομμύρια χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι παράνομα κατεβάζουν μουσικά κομμάτια από το διαδίκτυο. Η Βρετανική Φωτογραφική Εταιρεία αποκάλυψε χθες ότι κατάφερε να εξαναγκάσει 23 ανθρώπους που κατέβαζαν δωρεάν μουσική από το διαδίκτυο κατά παράβαση του νόμου για τα μουσικά δικαιώματα να καταβάλουν το ποσό των 50.000 λιρών έκαστος ως αποζημίωση. Επίσης όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα εντός της εβδομάδας 31 ακόμη παραβάτες θα οδηγηθούν ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Οι επονομαζόμενοι «πειρατές», οι οποίοι φέρονται να έχουν ανταλλάξει λιγότερα από 200 έγγραφα, θα λάβουν επιστολές, οι οποίες θα τους ενημερώνουν για τις εις βάρος τους αγωγές. Τα ονόματα των 23 ατόμων που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη δεν κοινοποιήθηκαν αλλά η Βρετανική Φωνογραφική Εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα κάποια από τα προσωπικά τους στοιχεία για να αποδείξει ότι στο στόχαστρό της βρίσκονται χρήστες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα. Το ίδιο θέμα επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) αλλά από διαφορετική οπτική γωνία όπως δείχνει και ο τίτλος της: «Πρόστιμο 4.000 λιρών στους γονείς των κλεφτών της μουσικής από το Ίντερνετ». «Στους κλέφτες του διαδικτύου συγκαταλέγονται ένας σύμβουλος, ο διευθυντής τμήματος πληροφορικής και οι γονείς παιδιών που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών κομματιών. Ορισμένοι ανέβασαν έως και 9.000 μουσικά κομμάτια στο Ίντερνετ για να μοιραστούν με άλλους χρήστες», διαβάζουμε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύμφωνα με την εφημερίδα η Βρετανική Φωνογραφική Εταιρεία κήρυξε τον πόλεμο στους «πειρατές του διαδικτύου» πέρυσι. Οι επικριτές αυτής της ενέργειας λένε ότι οι αγωγές αποζημίωσης των δισκογραφικών εταιρειών κατά νεαρών πελατών της μουσικής είναι καταστροφική για τις δημόσιες σχέσεις. «Σε μία περίπτωση στις ΗΠΑ ένα κοριτσάκι 12 ετών κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1.175 λιρών κατηγορούμενη για παράνομη ανταλλαγή τραγουδιών στο Ίντερνετ», επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Βασιλικά «Όχι» «Όχι σε φωτογραφίες, όχι στα τηλέφωνα, όχι στα δώρα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Μίρορ» (Daily Mirror). Πρόκειται για αποκλειστική πληροφορία της εφημερίδας όσον αφορά τις απαγορεύσεις που επέλεξαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς για τη γαμήλια τελετή τους. «Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα λένε όχι στα γαμήλια δώρα για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να γίνουν αποδέκτες χιλιάδων ανεπιθύμητων δώρων», γράφει η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει, «απαγόρευσαν επίσης τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών του υιού του Κάρολου, πρίγκιπα Χάρι με ναζιστική στολή σε πάρτι». Αδειάζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια Εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος είναι το πρωτοσέλιδο θέμα στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) με τίτλο: «Κατακόρυφη πτώση ξένων σπουδαστών». Στα βρετανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταπτυχιακών σπουδαστών από την Ασία με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να απειλούνται με οικονομική κατάρρευση. Η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνει ότι οι εγγραφές φοιτητών από την Κίνα έπεσαν κατά 50% σε ορισμένα πανεπιστήμια ενώ έχουν επίσης επηρεαστεί οι εγγραφές σπουδαστών από την Μαλαισία, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Τουρκία εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την έκδοση βίζας, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και τη συνεχή ενίσχυση της λίρας. Το παράλογο πολιτικό άσυλο «Η ιστορία μιας οδοντιάτρου», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (Independent) για τα παράδοξα της βρετανικής πολιτικής στο θέμα του πολιτικού ασύλου και της μετανάστευσης. Και εξηγεί: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται χειρούργους οδοντίατρους. Η συγκεκριμένη μπορεί να βοηθήσει. Αλλά η Σουάντ Γκάσμι έχει κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, και της έχουν απαγορεύσει την εργασία. Επομένως αντί να δουλεύει και να καταβάλει φόρους, παίρνει επιδόματα. Υπάρχει καμία λογική σε αυτήν την πολιτική;», αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ».
|