Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-06

  1. Ανησυχίες
  2. Μετά τη σύνοδο Άσαντ - Λαχούντ η αποχώρηση
  3. Αμφίρροπες κάλπες στη Μολδαβία
  4. Γκιούλ: «Θα υπογράψουμε εν καιρώ»
  5. Ορθόδοξες προσευχές για την υγεία του Πάπα
  6. Πρεμιέρα με καρό σημαία για τη Ρενό
  7. Μετά τη σύνοδο Άσαντ - Λαχούντ η αποχώρηση
  8. Απολογισμοί
  9. Η Αλ Κάιντα στους δρόμους της Βρετανίας
  10. Τη Δευτέρα η αποχώρηση των Σύρων
  11. Προβάδισμα ΝΔ με δόσεις απαισιοδοξίας
  12. «Πέφτουν οι μάσκες»
  13. «Σαπίζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις»
  14. Επιστροφή με τιμές ήρωα

Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 01:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες

«Βαδίζει σε έναν ακόμα εφιάλτη, ο Λίβανος;» διερωτάται η Ιντιπέντεντ (The Independent) λέγοντας πως υπάρχουν «φόβοι για κενό εξουσίας καθώς η Συρία ετοιμάζεται να τερματίσει την 29χρονη κατοχή».

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ρόμπερτ Φισκ, μεταδίδει από τη Βηρυτό, πως πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η απουσία των Σύριων στρατιωτών ενδέχεται να οδηγήσει «μυστηριωδώς» σε επιστροφή του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

«Επί 30 χρόνια οι ΗΠΑ ανέχονταν έως και υποστήριζαν- τη στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο, επειδή θα μπορούσαν να ελέγξουν τις 300.000 Παλαιστινίους που ζουν εκεί» σημειώνει ο Φισκ.

Η ειρωνεία, λέει, είναι ότι «140.000 αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό την κατοχή τους το Ιράκ, για να μην αναφερθούμε στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα παλαιστινιακά εδάφη, την ώρα που ο πρόεδρος τους [των ΗΠΑ] απαιτεί την απόσυρση 14.000 συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο».

Τρομοκρατία

Ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν την εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία, αποκαλύπτει η Γκάρντιαν (The Guardian) που λέει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτήν τη λύση προκειμένου να περικόψει τις δαπάνες της.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην περίπτωση της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Τζουλιάνα Σγκρένα, την οποία τραυμάτισαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, σκοτώνοντας παράλληλα, τον Νίκολα Καλιπάρι, τον άνθρωπο που την απελευθέρωσε από την ομηρία της.

Όταν έφευγε, οι μέχρι πρότινος δεσμώτες της, προειδοποίησαν την Σγκρένα να προσέχει «επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν να επιστρέψεις» λέει η Γκάρντιαν.

Προεκλογικά

Εσωτερικά θέματα απασχολούν την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που επικεντρώνεται στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να εξαγγελθούν σύντομα, λέγοντας ότι ο αρχηγός των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, «στρέφει την εκλογική μάχη στα σχολεία» υποσχόμενος αλλαγή της διδακτέας ύλης και επιστροφή σε πιο «παραδοσιακή διδασκαλία».

Και η Τάιμς (The Times) αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής για την Φυλετική Ισότητα, που λέει πως ο διαχωρισμός στο σχολείο «μπορεί να βοηθήσει τους μαύρους μαθητές».


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τη σύνοδο Άσαντ - Λαχούντ η αποχώρηση

Στην κοιλάδα Μπεκάα αναμένεται να αναδιπλωθούν σε πρώτη φάση τα συριακά στρατεύματα

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ δήλωσε ότι η αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών από τη χώρα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Εμίλ Λαχούντ, που θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Μιλώντας το Σαββάτο στο συριακό κοινοβούλιο ο πρόεδρος Άσαντ ανήγγειλε τη σταδιακή αναδίπλωση των στρατευμάτων της χώρας του κοντά στη συρο-λιβανική μεθόριο, χωρίς να δώσει όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρησή τους.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαχ, προειδοποίησε δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην άμεση και πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι το οποίο ζητούν δυτικές και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις.

«θεωρούμε την υποχώρηση προς την κοιλάδα Μπεκάα ως ένα θετικό βήμα διότι είμαστε υπέρ της επανενεργοποίησης της συμφωνίας του Ταΐφ», δήλωσε ο σεΐχης Νασράλαχ σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος μιας διευρυμένης συνόδου των φιλοσυριακών πολιτικών δυνάμεων.

Αντίθετος ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στην πλήρη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων

Ο ισλαμιστής ηγέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο «κατάθεσης των όπλων» από πλευράς της οργάνωσης διότι «χρειάζεται να υπάρχει αντι-ισραηλινή αντίσταση στο Λίβανο».

Στη συνέχεια κάλεσε τις φιλοσυριακές δυνάμεις του Λιβάνου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις την Τρίτη στους δρόμους της Βηρυτού, υπέρ της παραμονής των συριακών στρατευμάτων και ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις.

«Καλώ όλους τους Λιβανέζους σε ειρηνική λαοσύναξη για να απορρίψουμε την εξωτερική παρέμβαση που αντίκειται στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία μας» δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ικανοποίηση Αράβων, δυσαρέσκεια ΗΠΑ -Ισραήλ

Νωρίτερα τα περισσότερα κράτη του αραβικού κόσμου χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Συρίας για σταδιακή απόσυρση των συριακών στρατευμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμάντ Αμπού αλ Γκαΐτ χαρακτήρισε την ανακοίνωση θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική και πλήρη απομάκρυνση των συριακών στρατευμάτων.

Το Κατάρ απεκάλεσε τη δέσμευση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σημαντική προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών 1559 για την αποχώρηση των στρατευμάτων της Δαμασκού από το έδαφος του Λιβάνου.

Ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την πρόταση Άσαντ ως ανεπαρκή.

Στην Ιερουσαλήμ ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου Άσαντ «υπεκφυγή», τονίζοντας ότι ο κόσμος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

«Σε γενικές γραμμές ήταν μια ομιλία απολύτως προβλέψιμη. Μίλησε για απόσυρση βάσει της συμφωνίας του Ταΐφ, η οποία προβλέπει μερική αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών εντός του Λιβάνου. Δεν έκανε καμία αναφορά στο ψήφισμα 1559 των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Και κατέληξε, «κάτι άλλο που ο κόσμος μπορεί να μην πρόσεξε είναι ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, τους πράκτορες που δεν είναι ένστολοι και αυξάνονται συνεχώς».


Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 00:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφίρροπες κάλπες στη Μολδαβία

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μολδαβία

Στις βουλευτικές εκλογές της Μολδαβίας το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα φαίνεται να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά τμήματα.

Οι κομμουνιστές αποσπούν το 40% των εκλογικών προτιμήσεων και παραμένουν το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Αλλά την ίδια ώρα οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αυξάνουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση με 43% των ψήφων, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.

Συγκεκριμένα το φιλορωσικό «Μέτωπο για Δημοκρατική Μολδαβία» έρχεται δεύτερο με 29% των ψήφων, ενώ ποσοστό 14% αποσπά το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη γειτονική Ρουμανία.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν οι κομμουνιστές δεν θα μπορούν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Ήταν η πέμπτη φορά που έγιναν εκλογές στη Μολδαβία από το 1991, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία.

Οι κομμουνιστές της Μολδαβίας στο παρελθόν είχαν ακολουθήσει φιλορωσική πολιτική αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της σύσφιγξης των δεσμών της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανταποκριτές θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει την πορεία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο ηγέτης των κομμουνιστών και πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Βορονίν, υποσχέθηκε να συνεχίσει την πορεία προσέγγισης της Μολδαβίας με την ΕΕ.

Πάντως οι εκλογές επισκιάσθηκαν από ανησυχίες για την επιρροή που ασκεί η Μόσχα στην κυβέρνηση του Κισινάου.

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας περίπου 100 Ρώσοι πολίτες απελάθηκαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή τους σε αντικυβερνητική προπαγάνδα.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιούλ: «Θα υπογράψουμε εν καιρώ»

Δηλώσεις για την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης έκανε ο κ. Γκιούλ

Η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνεται στην Κύπρο και τα άλλα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης.

Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε με δήλωσή του προς δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Αυτό το πρωτόκολλο θα υπογραφεί όταν έλθει η κατάλληλη ώρα. Προετοιμαζόμαστε για τον Οκτώβριο» δήλωσε ο κ. Γκιούλ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον αρμόδιο σε θέματα Διεύρυνσης κοινοτικό επίτροπο, Όλι Ρεν, και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης από την Άγκυρα κάτι που θεωρείται θέμα ζωτικής σημασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας, όπως έχει συμφωνηθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ακόμα και να υπογράψει η χώρα τους το πρωτόκολλο αυτό δεν θα σημαίνει αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου, αλλά ο κ. Γκιούλ δεν θέλησε να σχολιάσει το σημείο αυτό.

Δηλώσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έκανε ο κ. Ολι Ρεν

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ρεν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει η τουρκική κυβέρνηση τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εναρμόνισή της χώρας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία να πραγματοποιήσει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων, την ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης, τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Κονοτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι μετά την εξασφάλιση ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η Τουρκία έχει επιδείξει ολιγωρία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει νομοθετήσει.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ορθόδοξες προσευχές για την υγεία του Πάπα

Θερμές είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη - Πάπα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκεπτόμενος τη Ρουμανία έλαβε μέρος την Κυριακή σε δέηση για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Ο πνευματικός ηγέτης 350 εκατομμυρίων Ορθοδόξων χοροστάτησε μαζί με τον προκαθήμενο της ρουμανικής ορθόδοξης εκκλησίας, Πατριάρχη Θεόκτιστο, στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Βουκουρεστίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και οι δύο ιεράρχες προσευχήθηκαν για τη βελτίωση της υγείας του Ποντίφικα.

Μιλώντας μετά στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος είπε: «Προσεύχομαι ολόψυχα για την υγεία του [Πάπα]. Υπήρξε άνθρωπος θαρραλέος σε όλη του τη ζωή Το κουράγιο του είναι χαρακτηριστικό. Πιστεύω και προσεύχομαι ότι θα ξεπεράσει τη δύσκολη αυτή ώρα και ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να ζει υπηρετώντας το Χριστό και την ειρήνη στον κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας αυτής έγινε αυτοκέφαλη.

Η ΣΧΕΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΠΑΠΑ

Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και καταλαβαίνουμε ο ένα τον άλλο

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα πατριαρχική επίσκεψη στη Ρουμανία που έχει πλειοψηφία 90% ορθοδόξου πληθυσμού.

Αναφερόμενος στις προσωπικές σχέσεις του με τον ασθενή Ποντίφικα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης -που έχει συναντήσει τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τέσσερις φορές μέχρι σήμερα- υπογράμμισε ότι έχουν πολύ φιλικές σχέσεις και αλληλοκατανόηση.

Την ίδια ώρα ο Πάπας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, δεν στάθηκε δυνατόν να λάβει μέρος στην καθιερωμένη κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, στο Βατικανό.

Αλλά ο Ποντίφικας εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του και ευλόγησε με το σημείο του σταυρού τους περίπου 500 πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί και προσεύχονταν για την υγεία του έξω από το νοσοκομείο.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πρεμιέρα με καρό σημαία για τη Ρενό

Ποδαρικό κορυφής έκανε για τη Ρενό ο Τζιανκάρλο Φισικέλα

Οι οδηγοί Τζιανκάρλο Φισικέλα και Φερνάντο Αλόνσο της γαλλικής ομάδας κατέλαβαν στη Μελβούρνη την πρώτη και τρίτη θέση στο πρώτο φετινό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα.

Ο Ιταλός Φισικέλα εμφανίστηκε κυρίαρχος από την αρχή της αυστραλιανής κούρσας, χάνοντας την πρώτη θέση μόνο για λίγα λεπτά όταν χρειάστηκε να ανεφοδιάσει δύο φορές το όχημά του με καύσιμα.

Δεύτερος τερμάτισε ο Βραζιλιάνος πιλότος της Φεράρι, Ρούμπενς Μπαρικέλο, ενώ ο πολυνίκης Μίχαελ Σουμάχερ άρχισε τον αγώνα από τη 18η θέση και ούτε καν τερμάτισε, εγκαταλείποντας στον 42ο γύρο.

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής προσπάθησε μεθοδικά από την αρχή του αγώνα να ανεβεί στις πρώτες θέσεις αλλά σε μια στροφή έκλεισε τον Νικ Χάιφελντ, που με το μονοθέσιο της Γουίλιαμς προσπαθούσε να τον προσπεράσει.

Από τη σύγκρουση που ακολούθησε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα και οι δύο οδηγοί.

Τρίτος στην κατάταξη του πρώτου γκραν πρι της φετινής περιόδου ήταν ο Ισπανός Φερνάντο Αλόνσο με Ρενό, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Σκωτσέζος οδηγός Ντέιβιντ Κούλθαρτ, οδηγώντας το μονοθέσιο της νέας ομάδας του αγωνίσματος, Ρεντ Μπουλ Ρέισινγκ.

Στο 42ο γύρο εγκατέλειψαν την κούρσα οι Σουμάχερ και Χάιφελντ

Γεμάτη ατυχίες ήταν η πρώτη κούρσα για τους οδηγούς της Μακλάρεν, με τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια να τερματίζει έκτος καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο στο τέλος του αγώνα βγαίνοντας έξω από την άσφαλτο, και τον Κίμι Ραϊκόνεν να έρχεται όγδοος αφού στην εκκίνηση ο κινητήρας του έσβησε.

Η Φεράρι που φέτος λανσάρει καινούργιο κινητήρα κατάφερε με διάφορες κινήσεις τακτικής να δει τον Ρούμπενς Μπαρικέλο να αναρριχάται από την 11η θέση της εκκίνησης στη δεύτερη.

Αλλά τα δύο οχήματα και οι οδηγοί της Ρενό επιβεβαίωσαν το χαρακτηρισμό των φαβορί που τους δώσει οι σχολιαστές πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Για τον Φισικέλα «η κούρσα ήταν εύκολη από την αρχή μέχρι το τέλος» αφού οδήγησε «συντηρητικά χωρίς να χρειαστεί ποτέ να φτάσει το μονοθέσιο της Ρενό στα όριά του».

Οι δυνατότητες της Ρενό φάνηκαν και από το γεγονός ότι ο τρίτος της τελικής κατάταξης, Φερνάντο Αλόνσο άρχισε στη 13η θέση της εκκίνησης.


Μετά τη σύνοδο Άσαντ - Λαχούντ η αποχώρηση

Στην κοιλάδα Μπεκάα αναμένεται να αναδιπλωθούν σε πρώτη φάση τα συριακά στρατεύματα

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ δήλωσε ότι η αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών από τη χώρα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Εμίλ Λαχούντ, που θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Μιλώντας το Σαββάτο στο συριακό κοινοβούλιο ο πρόεδρος Άσαντ ανήγγειλε τη σταδιακή αναδίπλωση των στρατευμάτων της χώρας του κοντά στη συρο-λιβανική μεθόριο, χωρίς να δώσει όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρησή τους.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαχ, προειδοποίησε δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην άμεση και πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι το οποίο ζητούν δυτικές και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις.

«θεωρούμε την υποχώρηση προς την κοιλάδα Μπεκάα ως ένα θετικό βήμα διότι είμαστε υπέρ της επανενεργοποίησης της συμφωνίας του Ταΐφ», δήλωσε ο σεΐχης Νασράλαχ σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος μιας διευρυμένης συνόδου των φιλοσυριακών πολιτικών δυνάμεων.

Αντίθετος ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στην πλήρη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων

Ο ισλαμιστής ηγέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο «κατάθεσης των όπλων» από πλευράς της οργάνωσης διότι «χρειάζεται να υπάρχει αντι-ισραηλινή αντίσταση στο Λίβανο».

Στη συνέχεια κάλεσε τις φιλοσυριακές δυνάμεις του Λιβάνου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις την Τρίτη στους δρόμους της Βηρυτού, υπέρ της παραμονής των συριακών στρατευμάτων και ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις.

«Καλώ όλους τους Λιβανέζους σε ειρηνική λαοσύναξη για να απορρίψουμε την εξωτερική παρέμβαση που αντίκειται στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία μας» δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ικανοποίηση Αράβων, δυσαρέσκεια ΗΠΑ -Ισραήλ

Νωρίτερα τα περισσότερα κράτη του αραβικού κόσμου χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Συρίας για σταδιακή απόσυρση των συριακών στρατευμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμάντ Αμπού αλ Γκαΐτ χαρακτήρισε την ανακοίνωση θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική και πλήρη απομάκρυνση των συριακών στρατευμάτων.

Το Κατάρ απεκάλεσε τη δέσμευση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σημαντική προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών 1559 για την αποχώρηση των στρατευμάτων της Δαμασκού από το έδαφος του Λιβάνου.

Ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την πρόταση Άσαντ ως ανεπαρκή.

Στην Ιερουσαλήμ ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου Άσαντ «υπεκφυγή», τονίζοντας ότι ο κόσμος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

«Σε γενικές γραμμές ήταν μια ομιλία απολύτως προβλέψιμη. Μίλησε για απόσυρση βάσει της συμφωνίας του Ταΐφ, η οποία προβλέπει μερική αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών εντός του Λιβάνου. Δεν έκανε καμία αναφορά στο ψήφισμα 1559 των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Και κατέληξε, «κάτι άλλο που ο κόσμος μπορεί να μην πρόσεξε είναι ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, τους πράκτορες που δεν είναι ένστολοι και αυξάνονται συνεχώς».


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Απολογισμοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Αναμένονται πρωτοβουλίες Καραμανλή το επόμενο διάστημα. Γενέθλια με ανασχηματισμό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Αποκλειστικό. Δωρεάν σπίτια μέσα στην πόλη από τον ΟΕΚ. Μέχρι το τέλος του 2005 η παράδοση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση ΛΑΦΚΑ νο2 είχε στήσει το ΠΑΣΟΚ. Έβαλαν χέρι τον «κουμπαρά» των ασφαλισμένων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Υπεξαίρεσε ιερό χρήμα - βούλευμα - καταπέλτης από το συμβούλιο εφετών Ναυπλίου. Στο σκαμνί Μητροπολίτης.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ετήσιος απολογισμός για τα (μη) έργα της κυβέρνησης. Οι 13 «φούσκες» και οι 4 παλινωδίες της ΝΔ. Υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά και γκάφες που θα μείνουν στην... Ιστορία.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Το νέο χωροταξικό σχέδιο του Γιώργου Σουφλιά. Νόμος - κλειδί απεγκλωβίζει τη χρήση γης.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το σχέδιο του Γιώργου για τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ και τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Άλμα μπροστά.

Espresso της Κυριακής: Τι φοβάται η Αθηνά Ω. Ξαφνικά παίρνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει τον Χριστόδουλο στο τιμόνι της Εκκλησίας και... Τον θέλει ο Θεός τον θέλει κι ο Λαός!

Η ΕΠΟΧΗ: Απελευθερώσαμε την Τζουλιάνα! Τώρα η σειρά της Φλοράνς και του Χουσεΐν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έξι κινήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη. Αναδιάρθρωση σε διοίκηση και οργανισμούς.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ένας χρόνος κυβέρνησης Καραμανλή. Απολογισμός υπό το μηδέν.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πλυντήριο» της Αγγελοπούλου κατάντησε το 7ο συνέδριο και ούτε κουβέντα για το χρήμα που λεηλατήθηκε από το «2004». Αγόρασε το χρίσμα η Γιάννα και πάει για δήμαρχος της Αθήνας.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πανελλαδική έρευνα ένα χρόνο μετά τις εκλογές: ΝΔ 36,1%, ΠΑΣΟΚ 32%, Λαϊκή δυσαρέσκεια (73%) για την οικονομία. Γκάλοπ - έλεγχος β' εξαμήνου.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λιτότητα - Ανεργία - Ακρίβεια για τους πολλούς. Πληθωρισμός κερδών για τους λίγους.

Πρώτο ΘΕΜΑ: Κύμα απογοήτευσης στους πολίτες - Γκάλοπ ALCO 65%: Κώστα μας γέλασες... 59%: Γιώργο δεν πας καλά!

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Ένας χρόνος στην κυβέρνηση με επιτεύγματα αλλά και αστοχίες. Ο απολογισμός του Κώστα Καραμανλή.

ΝΙΚΗ: Το συνέδριο αφετηρία για νικηφόρα πορεία. Το ΠΑΣΟΚ ξαναζωντανεύει.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν τις σχέσεις με το υπουργείο Δημ. Τάξης. Ιδού τα όπλα του Βαβύλη!

Traffic News Κυριακής: Ο Τράγκας βρήκε τον Βαβύλη στη Σοφοκλέους. Ο «άγιος τζόγος» και το... βαθύ κράτος. Για ποιους έπαιζε στο Χρηματιστήριο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ενίσχυσε τη λαϊκή εμπιστοσύνη προς τη ΝΔ. Οι 5 απάτες του ΠΑΣΟΚ!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επισημάνσεις στη ΔΕΤΡΟΠ. Βόμβα η κακή διατροφή για τους Έλληνες.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένας χρόνος μπουγάδα με μπλε λουλάκι. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το τί έγινε στους 12 μήνες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αλ Κάιντα στους δρόμους της Βρετανίας

Ο πρώην επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Τζον Στίβενς υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 ασύλληπτοι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαρακτήρισε την απειλή της τρομοκρατίας «υπαρκτή».

Ο πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας του Λονδίνου με το άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νιούζ οφ δε Γουόρλντ» (News the World) στηρίζει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της κυβέρνησης Μπλερ και χαρακτηρίζει «αφελείς» όσους αμφισβητούν τη «θηριώδη» απειλή που συνιστούν οι φανατικοί.

Ο σερ Τζον Στίβενς υποστήριξε ότι τρομοκράτες εκπαιδευμένοι από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κυκλοφορούν στους δρόμους της Βρετανίας.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κατηγόρησε τον πρώην αστυνομικό αξιωματούχο για «συγκεχυμένα μηνύματα προς το βρετανικό λαό, τα οποία περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση».

Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα με 14 ψήφους διαφορά και αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση στη Βουλή των Λόρδων την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των νέων μέτρων προβλέπεται η δυνατότητα κράτησης Βρετανών και αλλοδαπών πολιτών κατ' οίκον χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος τους, η παρακολούθηση κινήσεων και η απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου και του τηλεφώνου.

Ο σερ Τζον Στίβενς υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση υιοθέτησης της νομοθεσίας θα γεμίσει «ανακούφιση» την Αλ Κάιντα.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Τη Δευτέρα η αποχώρηση των Σύρων

Συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις στη Βηρυτό με αίτημα την ανεξαρτησία

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ δήλωσε ότι η πολυπόθητη αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγεσιών στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα η ακραία φιλοσυριακή οργάνωση Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα παρά τις διεθνείς πιέσεις, διότι, όπως είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης, σεΐχης Χασάν Νασρλάχ ότι «ο Λίβανος χρειάζεται τη Χεζμπολά για την αμυντική της θωράκιση από το Ισραήλ».

Νωρίτερα, με ικανοποίηση δέχτηκαν τα περισσότερα κράτη του αραβικού κόσμου την ανακοίνωση της Συρίας για σταδιακή απόσυρση των συριακών στρατευμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμάντ Αμπού αλ Γκαΐτ χαρακτήρισε την ανακοίνωση θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική και πλήρη απομάκρυνση των συριακών στρατευμάτων.

Το Κατάρ απεκάλεσε τη δέσμευση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σημαντική προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών 15 - 59 για την αποχώρηση των στρατευμάτων της Δαμασκού από το έδαφος του Λιβάνου.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το μέτρο ανεπαρκές.

Στην Ιερουσαλήμ ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρεζ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου Άσαντ «υπεκφυγή», τονίζοντας ότι ο κόσμος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση.

Παρόμοια είναι και η άποψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόν.

«Σε γενικές γραμμές ήταν μια ομιλία απολύτως προβλέψιμη. Μίλησε για απόσυρση βάσει της συμφωνίας του Ταΐφ, η οποία προβλέπει μερική αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών εντός του Λιβάνου. Δεν έκανε καμία αναφορά στο ψήφισμα 15 - 59 των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισράηλ.

Και κατέληξε, «κάτι άλλο που ο κόσμος μπορεί να μην πρόσεξε είναι ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, τους πράκτορες που δεν είναι ένστολοι και αυξάνονται συνεχώς».


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα ΝΔ με δόσεις απαισιοδοξίας

Προβάδισμα στο εκλογικό σώμα αλλά εμφανέστατα μειωμένο, εξακολουθεί να διατηρεί η Ν.Δ., ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2004 και μέσα στην πυκνή κορύφωση της κρίσης στην Εκκλησία και στη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου φέρνουν τη Ν.Δ. να διατηρεί έναντι του ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 4 μονάδων, ενώ παράλληλα, η δυνητική επιρροή των εκτός κυβερνητικού παιχνιδιού μικρών κομμάτων εμφανίζει αυξητική τάση:

Το ΚΚΕ καταγράφει αυξητικές τάσεις σε σχέση με τις περσινές εκλογές, ο Συνασπισμός δείχνει να απαλλάσσεται από την αγωνία της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ενώ το σχετικά νεοπαγές κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ, φαίνεται να διαβαίνει το κατώφλι του Κοινοβουλίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρότερη επιρροή στις νεότερες ηλικίες (18-34 ετών), καταγράφοντας ελαφρά υπεροχή έναντι της Ν.Δ., η οποία όμως αντισταθμίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβάδισμά της ακόμα και στις 8 μονάδες.

Απογοήτευση από την οικονομία

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, δεν είναι πλέον το πρόβλημα της ανεργίας που κατέχει την πρώτη θέση στις αναφορές για τα «σημαντικότερα προβλήματα της χώρας», μολονότι το σχετικό ποσοστό είναι υψηλότατο: την πρώτη θέση, με συντριπτικό ποσοστό 73%, κατέχει η δίδυμη αναφορά στο πρόβλημα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού φέρεται απογοητευμένη για την κατάσταση της οικονομίας, θεωρώντας, σε ποσοστό 63%, ότι τα πράγματα «είναι χειρότερα» σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το ίδιο πιστεύει για την προσωπική οικονομική κατάσταση το 53%.

Αυτή η «διαπίστωση» περί δυσπραγίας είναι εντονότερη στα λαϊκά στρώματα και στην ύπαιθρο και μετατρέπεται σε απαισιοδοξία για την προοπτική των οικονομικών της χώρας τον επόμενο χρόνο, με ποσοστό που πλησιάζει το 50% να προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.

Να σημειωθεί ότι η απαισιοδοξία αυτή εκφράζεται και από το 30% σχεδόν των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2004, εκ των οποίων μόνον το 1/3 φέρεται αισιόδοξο για τις εξελίξεις.

Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά τελειώσει η έρευνα πεδίου της παρούσας δημοσκόπησης, όταν ανέκυψε το «πρόβλημα ΛΑΦΚΑ» με τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Πέφτουν οι μάσκες»

«Θα απαλλάξουμε τη χώρα από τον κατήφορο που μας πηγαίνει η ΝΔ», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του 7ου συνεδρίου του κινήματος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει συμβάλει ουσιαστικά στο ξεκαθάρισμα των σκανδάλων στην Εκκλησία, στη Δικαιοσύνη και σε άλλους τομείς, επειδή είναι δέσμια των δικών της μυστικών συμφωνιών», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ΛΑΦΚΑ.

Δεν μπορεί να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις των υπουργών του, είπε και αναρωτήθηκε:

«Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή ο κ. Καραμανλής δεν κυβερνά, που είναι πολύ σκληρό, ή απλώς υποκρίνεται μπροστά στον ελληνικό λαό. Ας διαλέξει ο ίδιος ποια είναι η αλήθεια. Ο κ. Καραμανλής δεν είναι ο από μηχανής Θεός που δίνει λύση, είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος, γιατί δεν κατάφερε να αλλάξει τον δικό του χώρο», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει όραμα -οι μάσκες πέφτουν, τελειώνουν και οι Απόκριες, υπογράμμισε, εγκατέλειψε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πέρα από την ανικανότητα των υπουργών και τον στόχο τους για παραμονή στην εξουσία, δεν έχει τίποτε άλλο να επιδείξει.

Ακολουθεί ένα οικονομικό κατήφορο και μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, έχασε κονδύλια που αντιστοιχούν σε δέκα έργα, όπως αυτό της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο.

Στον κατήφορο αυτόν, είπε, θα βάλει σύντομα τέλος το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προετοιμάζεται από τώρα για μια νικηφόρα εκλογική μάχη.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε με όραμα, να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι υπερήφανη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους που όρθιοι τον επευφημούσαν μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του, ενώ σε αρκετά σημεία τον διέκοψαν με τα συνθήματά τους.

Ομοφωνία στις ψηφοφορίες

Ομόφωνα ενέκρινε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την Πολιτική Διακήρυξη, τις Πολιτικές Θέσεις και Προγραμματικές Δεσμεύσεις, το Καταστατικό του Κινήματος, καθώς και την έκθεση για τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος των ετών 2001-2005.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, ο πρόεδρος των εργασιών του συνεδρίου, Κώστας Λαλιώτης, είπε ότι «η ομοφωνία είναι εντυπωσιακή, καθώς απεδείχθη ότι μέσα από διαδικασίες διαλόγου και κατάθεσης διαφόρων απόψεων έγινε δυνατή η σύνθεσή τους. Αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στη συντηρητική παρένθεση της ΝΔ σε ένα, δύο, τρία χρόνια το πολύ, καθώς αυτή η παρένθεση θυμίζει την αντίστοιχη του '90-'93» υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης.

Παρουσιάζοντας το τελικό κείμενο της νέας Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε:

«Η ανανέωσή μας βρίσκεται στην αναζήτηση της αυθεντικότητάς μας και όχι στις ιδέες του οικονομικού ή κοινωνικού φιλελευθερισμού, ούτε στις ιδέες μιας πειθαρχημένης και πειθαρχικής αντίληψης για την κοινωνική διαστρωμάτωση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το περιεχόμενο του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος έχει μεν μεγάλη σημασία, «αλλά, αν δεν έχουμε πείσει για το καθαρό ιδεολογικό μας στίγμα, για την κοινωνική μας ευαισθησία και για τις αγαθές μας προθέσεις σε σχέση με το λαό, αν δεν έχουμε πείσει για την εντιμότητα, το ηθικό κύρος και την αξιοπιστία του στελεχιακού μας δυναμικού, δεν θα πετύχουμε το στόχο μας - τη γρήγορη επάνοδο στην εξουσία, την ανακαίνιση της πολιτικής και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Το εκλογικό σώμα θέλει την καθαρότητα στις δηλώσεις και δεν συγχωρεί καμία παρέκκλιση σε κόμματα σοσιαλιστικά», προσέθεσε.

Την Κυριακή ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου με την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Σαπίζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις»

«Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις σαπίζουν καθώς η Ελλάδα χάνει τα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας «Ομπζέρβερ» (Observer), το οποίο προσυπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ.

«Η Ελλάδα από τις μικρότερες χώρες που ανέλαβαν ποτέ τη διοργάνωση του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο ήλπιζε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μεταμορφώσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Ωστόσο οι 16 χρυσές ημέρες των Αγώνων φαίνεται να ήταν απλά μια τρέλα», γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι «είναι αδύνατο κανείς να αγνοήσει την καλπάζουσα νέκρωση των 36 ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας».

Μερικές από τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο είναι το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσιάζει μια εικόνα «καφέ λιμναζόντων υδάτων με πολλούς αξιωματούχους να αναρωτιούνται τι να κάνουν με αυτήν την εγκατάσταση, η οποία λένε ότι αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή».

Επίσης, η Έλενα Σμιθ γράφει ότι υπάρχει διαρροή στην οροφή του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ και ότι «δεξιοτεχνικά τοποθετημένοι κουβάδες σε όλο το γήπεδο γεμίζουν με σταγόνες νερού».

Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στη βουλή για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

«Την περασμένη εβδομάδα η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Ελλήνων καθώς παραδέχτηκε το εξής: δεν είχαμε ένα αξιόπιστο μεταολυμπιακό πλάνο. Πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψιν η μεταολυμπιακή τους χρήση», αναφέρει σε άλλο σημείο το κυριακάτικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το άρθρο την Τρίτη, 205 ημέρες ακριβώς από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδος θα παρουσιάσει στις Κάννες δεκάδες από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις ακινήτων στον κόσμο με την ελπίδα να προσελκύσει επενδυτές.

Αγώνας για την

Κερκυραϊκή ελιά

«Απόδημοι δίνουν μάχη για να σώσουν τα ελαιόδεντρα από τις φλόγες της πίτσας». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph) , το οποίο αναφέρεται σε μία Βρετανίδα και τον Έλληνα της Αυστραλίας συνεργάτη της, οι οποίοι ηγούνται εκστρατείας κατά της παράνομης υλοτόμηση των ελαιόδεντρων της Κέρκυρας.

«Η Χίλαρι Παϊπέτη και ο Χάρι Τσουκαλάς ζουν σε καθεστώς τρόμου έπειτα από τις προειδοποίησης αντεκδίκησης που δέχονται από Βρετανούς απόδημους και άλλους αλλοδαπούς επειδή γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο καταδικάζουν την παράνομη υλοτόμηση ελαιόδεντρων, τα οποία μεταφέρονται δια θαλάσσης στην Ιταλία ως καυσόξυλα και φθηνό χαρτί», γράφει η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».

Και προσθέτει, «για δεκαετίες η ελιά ήταν τρόπος ζωής για τους Έλληνες. Μόνο στην Κέρκυρα υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Σήμερα ένα λίτρο ελαιόλαδου κοστίζει λιγότερο από μια Κόκα Κόλα με αποτέλεσμα οι νέοι να προτιμούν να απασχολούνται στον τουριστικό τομέα παρά στις ελιές».

Πυρηνικά απόβλητα

στις βρετανικές ακτές

«Απρόσεκτο πυρηνικό εργοστάσιο αδειάζει πυρηνικά απόβλητα σε παραλίες», γράφουν η κυριακάτικη «Σάντεϊ Τάιμς» (Sunday Times) βασιζόμενη σε αποκαλυπτικές πληροφορίες πρώην υπευθύνου στον τομέα της ασφάλειας του ενός εκ των μεγαλύτερων πυρηνικών ερευνητικών κέντρων της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Χέρμπι Λάιαλ υψηλά σε ραδιενέργεια πυρηνικά απόβλητα διοχετεύονταν στη θάλασσα και οι αποδείξεις για την μόλυνση που προκαλούσαν συγκαλύπτονταν εξαιτίας της απαξίωσης των διευθυντών του εργοστασίου για την δημόσια υγεία.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για σειρά ραδιενεργών διαρροών.

«Περισσότερα από 50 ραδιενεργά στοιχεία ανασύρθηκαν από δημόσια ακτή που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το πυρηνικό κέντρο», υπογραμμίζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παραδεχτεί ότι τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στοιχεία πλουτωνίου και ουρανίου, ίσα με ένα κόκκο άμμου, έχουν διαρρεύσει από το εν λόγω πυρηνικό ερευνητικό κέντρο.


Κυριακή 06 Μαρτίου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή με τιμές ήρωα

Η κηδεία του Καπιλάρι θα τελεστεί δημοσία δαπάνη

Επέστρεψε στην Ιταλία η σορός του Ιταλού πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών, Νικόλα Καπιλάρι ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στην προσπάθειά του να προστατεύσει την Ιταλίδα δημοσιογράφο, Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία είχε απαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου στη Βαγδάτη έξω από τέμενος.

Ο 51χρονος Ιταλός πράκτορας είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου.

Το φέρετρο του εκλιπόντος καλυμμένο με την ιταλική σημαία αφίχθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης το πρωί της Κυριακής.

Η σορός πέρασε μπροστά από άγημα της Εθνικής Φρουράς και εκτός των συγγενών του θύματος στο αεροδρόμιο μετέβησαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.

«Βροχή από πυρά»

Η σορός του Νικόλα Καπιλάρι θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε ένα επιβλητικό μνημείο στο κέντρο της Ρώμης και θα ακολουθήσει η κηδεία η οποία θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του Ιταλού πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών είναι συγκεχυμένες.

Έσκυψε προς το μέρος μου για να με προστατεύσει και μετά σωριάστηκε και πέθανε

Τζουλιάνα Σγκρένα

Ο Νικόλα Καπιλάρι μαζί με άλλους δύο πράκτορες αναχώρησαν για τα Βαγδάτη αργά την Παρασκευή.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι το όχημα στο οποίο επέβαινε η δημοσιογράφος και οι Ιταλοί πράκτορες έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και αγνόησε τις προειδοποιήσεις των στρατιωτών καθώς πλησίαζε σε σημείο ελέγχου.

Η Τζουλιάνα Σγκρένα, όμως, σε δηλώσεις της στο ιταλικό ραδιόφωνο και σε προσωπικό της άρθρο αναφέρει ότι το αυτοκίνητο δεν έτρεχε και ότι δέχθηκαν μια «βροχή από πυρά».

Η Τζιουλάνα Σγκρένα διηγείται πώς ο Καπιλάρι την προστάτευσε από τα πυρά των Αμερικανών και αναφέρει ότι άφησε την τελευταία του πνοή μες την αγκαλιά της.

Ο σύζυγος της δημοσιογράφου έχει δηλώσει ότι η Τζουλιάνα Σγκρένα έπεσε σε ενέδρα και ότι οι απαγωγείς της την είχαν προειδοποιήσει πως οι Αμερικανοί θα τη σκότωναν για να μη δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει στο Ιράκ.

Ωστόσο, οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκλείουν την περίπτωση η ιταλίδα δημοσιογράφος να έπεσε σε ενέδρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.