Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-12

  1. Συνελήφθη ο δολοφόνος του Δικαστή
  2. Σαουθάμπτον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 04
  3. Ο Πώλ Νιούμαν «δραπετεύει» από τις οθόνες
  4. ΗΠΑ: το εμπορικό έλλειμμα στα $58 δις
  5. Αναπαράσταση της πορείας του Γκάντι
  6. Συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς
  7. Άρχισε η αποχώρηση από το Λίβανο
  8. Έξοδος με καλό καιρό
  9. Ορκίσθηκε Πρόεδρος ο Κ. Παπούλιας
  10. Νέος Πρόεδρος
  11. Ντέρμπι κορυφής
  12. Συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς
  13. Αρνητικό το Ιράν
  14. Άρχισε η αποχώρηση από το Λίβανο
  15. «Η μεγαλύτερη μέρα»

Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 23:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο δολοφόνος του Δικαστή

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της Ατλάντα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας μέσα στο δικαστήριο του δικαστή, ενός αστυνομικού και της στενογράφου. Κατηγορείται και για έναν ακόμη φόνο.

Το άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές της Ατλάντα καρποφόρησε καθώς συνελήφθη σε διαμέρισμα στα βόρεια της πόλης ο δράστη της τριπλής δολοφονίας Μπράϊαν Νίκολς.

Τώρα ανακρίνεται και για τον φόνο ενός τελωνιακού υπαλλήλου ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγα χιλιόμετρα βορείως του δικαστηρίου από όπου νωρίτερα είχε δραπετεύσει ο κατηγορούμενος.

Ο Νίκολς ενώ δικάζονταν την Παρασκευή κατηγορούμενος για βιασμό και απαγωγή άρπαξε το όπλο ενός αστυνομικού άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τους τρεις προαναφερθέντες και τραυματίζοντας σοβαρά άλλη μία αστυνομικό και δραπέτευσε με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Το συμβάν λαμβάνει χώρα δύο μόνο βδομάδες μετά την δολοφονία του συζύγου και της μητέρας μιας δικαστού από το Σικάγο.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουθάμπτον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 04

Ο Ρονάλντο δέχεται τα συγχαρητήρια του Φέρντιναντ

Άνετα επεκράτησαν οι Μπέμπηδες των Αγίων και με το συντριπτικό 4-0 εκτός έδρας πέρασαν στα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας.

Με την συμπλήρωση δύο λεπτών αγώνα μόνο ο Ρόϋ Κιν έδωσε το προβάδισμα στους περυσινούς κατόχους του τροπαίου ενώ ο Κριστιάνο Ρολάντο εκμεταλλεύτηκε άψογα την πάσα του Ρουντ φαν Νίστελροϋ μετά από ωραία προσπάθεια του Ρούνι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου σκοράροντας το δεύτερο.

Ο Πωλ Σκολς ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Γιουνάιτεντ με δύο γκολ στο 47ο και στο 86ο λεπτό.

Προηγουμένως, στον άλλο προημιτελικό που διεξήχθη σήμερα, η Άρσεναλ νίκησε με 0-1 της Μπόλτον που αγωνίζονταν από το πρώτο ημίχρονο με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ντιούφ.

Το μοναδικό γκόλ της συνάντησης πέτυχε ο Λιούμπεργκ με σουτ απο 18 μέτρα ενώ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος της Μπόλτον είχε δύο καλές ευκαιρίες για να σημειώσει τέρμα.

Την Κυριακή διεξάγονται οι άλλοι δύο προημιτελικοί. Η Μπλάκμπουρν υποδέχεται την Λέστερ ενώ η Νιουκάσλ αντιμετωπίζει την Τότεναμ.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πώλ Νιούμαν «δραπετεύει» από τις οθόνες

Ο Πωλ Νιούμαν σώος και αβλαβής παρά την φωτιά που έπιασε το αγωνιστικό αυτοκίνητό του τον Ιανουάριο

Από τους τελευταίους των κλασσικά ωραίων ανδρών του Χόλιγουντ, o Πωλ Νιούμαν, επιθυμεί να αποχωρήσει από την ενεργό δράση μετά την επόμενη ταινία του.

«Ο μεγάλος δραπέτης» (Cool Hand Luke) ήταν ο τίτλος της ταινίας το 1967 στην οποία είχε προταθεί για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου μία από τις δέκα συνολικά υποψηφιότητες στην καριέρα του και τώρα αποφασίζει να δραπετεύσει μια και καλή.

Ο ογδοντάρης γόης του κινηματογράφου με τα γαλανά μάτια και μέγας λάτρης της ταχύτητας από το 1969 όταν γύριζε τον «Nικητή» ( Winning ), ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποχωριστεί και τα δύο πάθη του.

Επιθυμεί όμως, λέει, πριν σταματήσει να κάνει άλλη μια ταινία με συμπρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. «Το σκεφτόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια και ίσως τώρα ήρθε η ώρα του αλλά δεν λέω λεπτομέρειες για να μην το ματιάσω» είπε.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν το 2002 στον «Δρόμο της απώλειας» του Σαμ Μέντες με συμπρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς και ήταν και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ. Την πρώτη του υποψηφιότητα είχε κερδίσει με την «Λυσσασμένη γάτα» (Cat on a Hot Tin Roof ) to 1958.

«Του χρόνου, θα σταματήσω και τους αγώνες ράλι» δήλωσε, «και τότε μαζί με την σύζυγό μου που και αυτή συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου από την θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Westport Country Playhouse, θα κάνουμε απλώς χαλαρά ιππασία πότε πότε».


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: το εμπορικό έλλειμμα στα $58 δις

ΗΠΑ : πρώτες στον κόσμο σε κατανάλωση

Το χάσμα ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές αυξάνεται διαρκώς φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ξένα προϊόντα.

Το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο έφθασε αισίως τα 58,3 δις δολάρια αρκετά πάνω από αυτό του Δεκεμβρίου ( $56,4 δις ) και υψηλότερα των προβλέψεων.

Η εξέλιξη αυτή επέφερε μεγαλύτερη πίεση στην τιμή του δολαρίου με την ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,3463 από το 1,3424 δολάρια ανά ευρώ την Πέμπτη.

Επενδυτικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία ότι το διαρκώς αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα σε συνδυασμό με το έλλειμμα στο προϋπολογισμό απειλεί σοβαρά την μελλοντική ανάπτυξη.

Απειλή και για το δολάριο

Ασιατικές κυβερνήσεις πρόσφατα έχουν προβεί σε αγορές δολαρίων εν μέρει για να αποτρέψουν μία ανατίμηση των δικών τους νομισμάτων.

Όμως αρκετές από αυτές, λόγω της πτώσης του δολαρίου στο 50 τοις εκατό της αξίας του τα τελευταία 3 χρόνια, εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να εξισορροπήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με αγορές άλλων νομισμάτων.

Ο Γκρίνσπαν δεν ανησυχεί

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Άλαν Γκρίνσπαν όμως μιλώντας στο συμβούλιο εξωτερικών σχέσεων εξέφρασε την άποψη ότι το εμπορικό έλλειμμα θα μειωθεί σταδιακά βοηθούμενο από την πτωτική τάση του δολαρίου αλλά και την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο.

Πάντως έκανε έκκληση για περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ούτως ώστε αυτό να επιτευχθεί ταχύτερα.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Γκρίνσπαν υπεστήριξε τις φορολογικές περικοπές μαμούθ κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπους στις οποίες επικριτές αποδίδουν την δραματική αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 17:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αναπαράσταση της πορείας του Γκάντι

Αρκετοί υπουργοί συμμετείχαν στην εκκίνηση της πορείας

Στα χνάρια της πορείας του 1930 του ήρωα της ινδικής ανεξαρτησίας από τον Βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό, Γκάντι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο δισέγγονος του Μαχατμα Γκάντι είναι επικεφαλής της πορείας χιλιάδων ανθρώπων στη δυτική Ινδία, που πραγματοποιείται επί 24 ημέρες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων, από την ιστορική πορεία 388 χιλιομέτρων του "αποστόλου" της παθητικής αντίστασης, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ινδίας.

Η «πορεία του αλατιού» όπως είχε ονομασθεί ήταν το έναυσμα για το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής καθώς χιλιάδες ακολούθησαν τον Γκάντι στον δρόμο προς την ακτή για την συλλογή αλατιού, η παραγωγή του οποίου ήταν τότε υπό κρατικό έλεγχο.

Η ιταλικής καταγωγής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Κογγρέσου Σόνια Γκάντι, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης στο Σαμπαρμάτι Ασράμ στην πολιτεία Γκουτζουράτ, κοινότητα που είχε ιδρύσει ο Γκάντι, καλώντας τους συμμετέχοντες να διαδώσουν το μήνυμα της ειρήνης και της αποφυγής της βίας.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς

Η Χαμάς επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία στοις δημοτικές εκλογές

Ο Μοχάμεντ Γκαζάλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, είπε ότι η οργάνωση θα κατέλθει στις εκλογές του Ιουλίου, θα αποφασίσει όμως μετά τη διεξαγωγή τους εάν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά και τι στάση θα κρατήσει σε σχέση με τον διάλογο για την ειρήνη.

«Tο Κίνημά μας προτίθεται να συνεισφέρει στη δημιουργία θεσμών της παλαιστινιακής κοινωνίας να θεραπεύει όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής από τη διαφθορά και τις διακρίσεις και να προωθήσει ευρείες και ειλικρινείς εθνικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη θέση του λαού μας έναντι της επιθετικότητας του Ισραήλ και της κατοχής», είπε το στέλεχος της Χαμάς.

«Όχι» στη μετατροπή σε κόμμα

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μουσίρ αλ Μάσρι, μιλώντας στο ΒΒC τόνισε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα και δεν θα εγκαταλείψει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς είχε επικρατήσει της Φατάχ, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ενδεχόμενη επικράτησή της και στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε ένα θέσει «φρένο» στις προσπάθειες του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, για αναθέρμανση του ειρηνευτικού διαλόγου.

Η οργάνωση αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν σημαντικό πολιτικό πόλο στα παλαιστινιακά πράγματα, εκμεταλλευόμενη τις αντιπαραθέσεις στους κόλπους τη παλαιστινιακής ηγεσίας και την εκτεταμένη διαφθορά.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που κατά καιρούς οργάνωσε, επέφεραν τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ, σε στοχευόμενες επιχειρήσεις του οποίου σκοτώθηκε, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και ιστορικός της ηγέτης, σεΐχης Γιασίν.

Η Χαμάς δεν πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1996, αρνούμενη να αναγνωρίσει την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία, που οδήγησε κατόπιν στη σύσταση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Xιλιάδες άνεργοι Παλαιστίνιοι εισέβαλλαν το Σάββατο στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Γάζα, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία θέσεων εργασίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές, προκειμένου να διαλύσει τη διαδήλωση.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η αποχώρηση από το Λίβανο

Τα στρατεύματα της Συρίας αποχωρούν σταδιακά απο τον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Συρίας , Μπασάρ αλ Ασάντ δεσμεύτηκε στο σεβασμό του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του από το Λίβανο, δήλωσε μετά τη συνάντηση μαζί του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τέριε Ρεντ Λάρσεν .

Ο κ. Ρεντ Λάρσεν είχε συνομιλίες στη Δαμασκό με την ηγεσία της χώρας.

Η αποχώρηση, είπε, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι δυνάμεις της Συρίας θα συγκεντρωθούν στην Κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο και θα εγκαταλείψουν αργότερα τη χώρα.

Μεγάλες οχηματαπομπές πέρασαν το Σάββατο τα σύνορα προς τη Συρία και οι στρατιώτες έγιναν δεκτοί από συγκεντρωμένα πλήθη με λουλούδια και ζητωκραυγές. Σύμφωνα με δηλώσεις Σύρου αξιωματικού, μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν περάσει τα σύνορα περισσότεροι από 1000 στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους οι μισοί από τους 15.000 στρατιώτες, κυρίως από τις περιοχές γύρω στη Βηρυτό και στα βόρεια της χώρας.

Οι δυνάμεις της Συρίας αναπτύχθηκαν στο Λίβανο το 1976 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.


Έξοδος με καλό καιρό

Με καλές καιρικές συνθήκες συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων αστικών κέντρων της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι αίθριος στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο καιρός θα αρχίσει από το Σάββατο να βελτιώνεται σταδιακά, με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις περισσότερες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα επικρατεί συννεφιά κατά διαστήματα και από το απόγευμα ενδέχεται να βρέξει.

Η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, αφού την Κυριακή ο καιρός θα είναι άστατος σε πολλές περιοχές της χώρας και σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι σημαντικά ενώ θα σημειωθεί και άνοδος της θερμοκρασίας.

H τροχαία έλαβε έκτακτα μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας καθώς και σε πολυσύχναστα σημεία, όπως λιμάνια, σταθμοί του OΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, καθώς και των αεροδρομίων.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίσθηκε Πρόεδρος ο Κ. Παπούλιας

Ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έκτος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας.

Μετά από δέκα χρόνια στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παρέδωσε «τη σκυτάλη» στο νέο πρόεδρο.

«Υποδειγματικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον τρόπο που ο κ. Στεφανόπουλος άσκησε τα καθήκοντά του, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης που είχαν την Παρασκευή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι ο κ. Παπούλιας ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής και η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.

Ερωτηματικά πάντως προκάλεσαν οι απουσίες από την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη.

Μόλις ξεκίνησε η τελετή ορκωμοσίας από τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και τους συνοδικούς ιεράρχες, οι βουλευτές του Συνασπισμού αποχώρησαν από το τελετουργικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, αφού όμως πρώτα χειροκρότησαν τον Κάρολο Παπούλια.


Νέος Πρόεδρος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΙΚΑνοποίηση για το ΛΑΦΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρωτοφανής έξοδος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχοντικό αξίας... ενός εκατ. Δρχ..

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η ΑΥΓΗ: Δημοκρατικό μήνυμα η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αποκαλύπτουμε την υποκρισία του Συνασπισμού.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 100.000 προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναλυτικοί πίνακες για 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαδικασίες-εξπρές.

ΕΘΝΟΣ: Έρχονται ανατροπές στην αγορά ακινήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναχωρήσεις και αφίξεις στο Προεδρικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 5.000 προσλήψεις στην υγεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νοσοκομεία. Πού θα γίνουν οι 2.000 προσλήψεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκύψτε ευλογημένοι.

ΕΣΤΙΑ: Το αίσχος στην Βασ. Σοφίας.

ESPRESSO: 3 ρήγματα απειλούν την Αθήνα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκή "φούσκα" στα ακίνητα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο ΚΩΣΤΗΣ φεύγει ο ΚΑΡΟΛΟΣ έρχεται.

ΤΑ ΝΕΑ: Ορκωμοσία στη σκιά Χριστόδουλου - Δυσφορία ΠΑΣΟΚ - Αποχώρηση ΣΥΝ.

Η ΝΙΚΗ: Προεδρία Παπούλια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν πάνε μαζί αλλαγές συνόρων και σταθερότητα.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Φεύγουν 5 υπουργοί... και σφαγή 13 υφυπουργών.

TRAFFIC NEWS: Μαζί Λάκης Παπαρίζου στον ALPHA.

Η ΧΩΡΑ: 5.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΣΔΟΕ στις Μητροπόλεις και νέα μέτρα από την Πολιτεία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ντέρμπι κορυφής

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο άδειο γήπεδο Καραϊσκάκη έχει ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία και θα καθορίσει εν πολλοίς τον φετινό πρωταθλητή.

Οι "ερυθρόλευκοι" χωρίς τον Ριβάλντο στη σύνθεση τους, καλούνται να αφήσουν πίσω αφήνουν την οδυνηρή περιπέτεια με τη Νιουκάστλ, ενώ η ΑΕΚ με λιγότερη εμφανέστατα πίεση, εάν καταφέρει να φύγει «αλώβητη» από το «Γ. Καραϊσκάκης» θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο παρά τις «επίσημες» δηλώσεις των παραγόντων της.

Το Σάββατο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Λεωφόρο τον πάντα επικίνδυνο Ηρακλή, με την «επιστροφή» του διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη να μην περνάει απαρατήρητη.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς

Η Χαμάς επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία στοις δημοτικές εκλογές

Ο Μοχάμεντ Γκαζάλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, είπε ότι η οργάνωση θα κατέλθει στις εκλογές, θα αποφασίσει όμως μετά τη διεξαγωγή τους εάν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά και τι στάση θα κρατήσει σε σχέση με τον διάλογο για την ειρήνη.

Η Χαμάς είχε επικρατήσει της Φατάχ, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ενδεχόμενη επικράτησή της και στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε ένα θέσει «φρένο» στις προσπάθειες του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, για αναθέρμανση του ειρηνευτικού διαλόγου με το Ισραήλ.

Η οργάνωση αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν σημαντικό πολιτικό πόλο στα παλαιστινιακά πράγματα, εκμεταλλευόμενη τις αντιπαραθέσεις στους κόλπους τη παλαιστινιακής ηγεσίας και την εκτεταμένη διαφθορά.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που κατά καιρούς οργάνωσε, επέφεραν τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ, σε στοχευόμενες επιχειρήσεις του οποίου σκοτώθηκε, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και ιστορικός της ηγέτης, σεΐχης Γιασίν.

Η Χαμάς δεν πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1996, αρνούμενη να αναγνωρίσει την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία, που οδήγησε κατόπιν στη σύσταση της Παλαιστινιακής Αρχής.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνητικό το Ιράν

Για επιθετική εναντίον των χωρών τους πολιτική κατηγορούν τις ΗΠΑ οι πρόεδροι Χαταμί και Τσάβες

Το Ιράν αντέδρασε αρνητικά στις εξαγγελίες των ΗΠΑ περί αλλαγής της πολιτικής έναντι της ισλαμικής δημοκρατίας, με την παροχή οικονομικών και εμπορικών κινήτρων, ως αντάλλαγμα στον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Ιρανός αξιωματούχος, Σίορυς Νασέρι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτήρισε την αμερικανική προσφορά ασήμαντη.

Παραμένουν αδιευκρίνιστα διάφορα πράγματα σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Σίρους Νεσέρι, μετά τις τετραήμερες συνομιλίες στη Γενεύη με εκπροσώπους της ΕΕ, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε αναφέρει το ενδεχόμενο να συναινέσει η Ουάσιγκτον στην έναρξη συνομιλιών με στόχο την ένταξη του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στο Καράκας, όπου συναντήθηκαν και υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και του Ιράν, Χούγκο Τσάβες και Μοχάμαντ Χαταμί, κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιθετική εναντίον των χωρών τους πολιτική.

Ο κ. Χαταμί που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες αντιτίθενται στην επιθετικότητα και ότι τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο, απορρίπτοντας την πόλωση και την τρομοκρατία. Ο κ. Τσαβές από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η αποχώρηση από το Λίβανο

Τα στρατεύματα της Συρίας αποχωρούν σταδιακά απο τον Λίβανο

Συνομιλίες με την ηγεσία της Συρίας έχει στη Δαμασκό ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Τέριε Ρεντ Λάρσεν με αντικείμενο την αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας από το Λίβανο.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση της Συρίας να δεσμευτεί στο τελικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αποχώρησης των δυνάμεών της, η οποία ήδη έχει αρχίσει.

Μεγάλες οχηματαπομπές περνούν τα σύνορα προς τη Συρία και οι στρατιώτες γίνονται δεκτοί από συγκεντρωμένα πλήθη με λουδούδια και ζητωκραυγές. Σύμφωνα με δηλώσεις Σύρου αξιωματικού, μέχρι το πρωί του Σαββάρτου είχαν περάσει τα σύνορα περισσότεροι από 1000 στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου δήλωσε ότι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους οι μισοί από τους 15.000 στρατιώτες, κυρίως από τις περιοχές γύρω στη Βηρυτό και στα βόρεια της χώρας. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Σύροι εγκατέλειψαν θέσεις στην Κοιλάδα της Μπεκάα, όπου ήταν σταθμευμένοι 6.000 στρατιώτες.

Οι δυνάμεις της Συρίας αναπτύχθηκαν στο Λίβανο το 1976 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Η μεγαλύτερη μέρα»

Με τον ίδιο τίτλο («Η μεγαλύτερη μέρα» κυκλοφορούν οι εφημερίδες Τάιμς (The Times) και Γκάρντιαν (Τhe Guardian), που αναφέρονται όπως και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες- στα πρωτοσέλιδά τους στον κοινοβουλευτικό μαραθώνιο για την ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερης διάρκειας και κατά διαστήματα για την πιο έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση των τελευταίων 99 χρόνων, η οποία τελείωσε με παραχώρηση των Εργατικών προς τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, προκειμένου να σωθεί το διαφιλονικούμενο νομοσχέδιο.

« Η κοινή γνώμη ήταν μάρτυρας μιας ιδιαίτερης αντιπαράθεσης, στη διάρκεια τη οποίας υπουργοί υπαινίχθηκαν αβάσιμα ότι θα υπονομευτεί συνολικά ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, εάν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί τους αντίπαλοιάφηναν με τα λεγόμενά τους την εντύπωση ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ σκοπεύει να αντικαταστήσει τη Μάγκνα Κάρτα με την πολιτική της ισχύος», γράφει η εφημερίδα Τάιμς στο κεντρικό της σχόλιο.

«Ο Τόνι Μπλερ ενέδωσε μετά από 30 ώρες», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), που γράφει ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, αισθάνεται να είναι ο νικητής της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Μετά τον 30ωρο μαραθώνιο οι Συντηρητικοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ήταν εκείνος παράπαιε στην «πιο σοβαρή κοινοβουλευτική κρίση από τότε που ανέλαβε την εξουσία».

Η μαραθώνια συζήτηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γράφει η Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία σημειώνει ότι το αδιέξοδο που σημειώθηκε μετά τις «χαοτικές σκηνές» στο κοινοβούλιο, ήρθη με την εξαγγελία του Τόνι Μπλερ ότι συμφωνεί με την επανεξέταση του νόμου με στόχο την αλλαγή του τον ερχόμενο χρόνο. Η παραχώρηση αυτή ικανοποίησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Για υποχώρηση του Τόνι Μπλερ κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), στο κεντρικό σχόλιο της οποίας σημειώνεται ότι τα κόμματα παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την τρομοκρατία. Ο σχολιαστής προειδοποιεί ότι ο κ. Μπλερ θα πρέπει να είναι προσεκτικός για να μην υποστεί ανάλογη με τον Χοσέ Μαρία Αθναρ ήττα στις επικείμενες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας έχασε τις εκλογές όχι εξ αιτίας των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου 2004, αλλά επειδή ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι επιχείρησε να τις εκμεταλλευτεί πολιτικά, γράφει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.