Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-13

  1. Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο
  2. Καταμέτρηση ψήφων στην ΠΓΔΜ
  3. Στη Μέση Ανατολή ο Κόφι Ανάν
  4. Εκτός νοσοκομείου ο Πάπας
  5. Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
  6. Εξέρχεται από το νοσοκομείο ο Πάπας
  7. «Έφυγε» ο Σταύρος Κουγιουμτζής
  8. Αιτήματα του Ιράν προς τις ΗΠΑ
  9. Υπογράφεται το μνημόνιο για τον αγωγό
  10. Τρομοκρατία, Συρία, Ιράν
  11. Εκλογή Παπούλια
  12. Στη Μέση Ανατολή ο Κόφι Ανάν

Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο

Η Γκάρντιαν (Guardian) αφιερώνει το μεγάλο μέρους του πρωτοσέλιδου της στις κλιματικές αλλαγές και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αεροφωτογραφία της κορυφής του ψιλότερου βουνού της Αφρικής, Κιλιμάντζαρο, δείχνει ότι οι πάγοι που σκέπαζαν την κορυφή του έχουν λειώσει. «Οι πάγοι εξαφανίσθηκαν 15 χρόνια πριν τις προβλέψεις των επιστημόνων», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία θα επιδοθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις στους υπουργούς του Ομίλου των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη που συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο.

Ιράν

Η Ιντιπέντεντ (Independent) στο κεντρικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι η «αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής» μπορεί να τιθασεύσει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η «επιδέξια» αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον την τελευταία εβδομάδα επέφερε σύγχυση στην Τεχεράνη.

Οι «αναπάντεχες» δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις με τις οποίες η αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της στις διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων αλλάζουν το σκηνικό γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η «ατμόσφαιρα» μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν «άλλαξε». Μπορεί η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μην έχει λυθεί αλλά ίσως πλησιάζει η «αρχή του τέλους», καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Σιν Φέιν

Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Σιν Φέιν την πολιτική πτέρυγα το Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) - να πραγματοποιήσει εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, μεταδίδουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στον αρχηγό του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να μην αναμειχθούν στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης που επιχειρεί κάθε χρόνο το Σιν Φέιν μεταξύ της πολυπληθούς κοινότητας των Ιρλανδών της Νέα Υόρκης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη της Ιρλανδίας.

Οι Ταιμς σημειώνουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Σιν Φέιν δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πόρους που έχει συσσωρεύσει από δωρεές φίλων της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Προϋπολογισμός

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνονται στον προϋπολογισμό που καταρτίζει ο υπουργών Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του κ. Μπράουν αποσκοπεί να διατηρήσει το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να περιέχει εντυπωσιακές φοροαπαλλαγές που συνηθίζονται στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Καταμέτρηση ψήφων στην ΠΓΔΜ

Οι δημοτικές εκλογές είχαν αναβληθεί δύο φορές

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στις δημοτικές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμες για τη σταθερότητα της χώρας.

Οι εκλογές γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Οχρίδας, που ενισχύει τα δικαιώματα των Αλβανοφώνων.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως επιτυχία.

Ωστόσο, τρία εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, μετά από συμπλοκές.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν περίπου 50%.

Τις εκλογές παρακολούθησαν και 350 παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν τη φωνή της αλβανικής μειονότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και, σε ορισμένες περιοχές, καθιστούν την Αλβανική ισότιμη επίσημη γλώσσα του κράτους, πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις υποψηφιότητες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο, τα Σκόπια παρέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις στο πρώτο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο σε σχέση με τις προετοιμασίες και τις μεταρρυθμίσεις που τίθενται ως προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μέση Ανατολή ο Κόφι Ανάν

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ανάν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, για να ενισχύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Μόλις έφτασε, ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και, αύριο, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς.

Είναι η πρώτη, εδώ και τέσσερα χρόνια, επίσκεψη του κ. Ανάν στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι υπάρχει γενική αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να καταστρέψει 24 εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι θα γκρεμίσει παράνομους οικισμούς στο πλαίσιο της «ισραηλινής δέσμευσης» προς την ειρηνευτική συμφωνία του οδικού χάρτη που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο οδικός χάρτης ζητά από το Ισραήλ να καταστρέψει όλους τους οικισμούς που κτίστηκαν στην Δυτική Όχθη μετά τον Μάρτιο του 2001.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός νοσοκομείου ο Πάπας

Ο Πάπας φεύγει από το νοσοκομείο

Ο Πάπας Ιωάννης ο Παύλος ο Β' βγήκε από το νοσοκομείο Τζεμέλι, στο οποίο διέμεινε δύο εβδομάδες έχοντας υποβληθεί σε εγχείριση τραχειοτομής, και επέστρεψε στο Βατικανό.

Σε καλή κατάσταση και χαμογελαστός, χαιρέτισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής.

Ο 84χρονος Ποντίφηκας πάσχει από την νόσο του Πάρκισον.

Προηγουμένως, για πρώτη φορά μετά από την εγχείριση, ο Πάπας μίλησε προς τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο.

Με βραχνή φωνή και από παράθυρο του νοσοκομείου ο Ποντίφικας απευθύνθηκε στους πιστούς, τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και τους ευχήθηκε «καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα».


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

Οι δημοτικές εκλογές είχαν αναβληθεί δύο φορές

Παρουσία 350 παρατηρητών του ΟΑΣΕ, και χωρίς προβλήματα, διεξάγονται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δημοτικές εκλογές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που προώθησε η Δύση το 2001 και βάσει της οποίας δόθηκαν περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική κοινότητα.

Οι εκλογές είχαν αναβληθεί δύο φορές, εξαιτίας της δυστοκίας που παρουσιαζόταν, να εγκρίνει το κοινοβούλιο συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων της αλβανικής κοινότητας, η οποία αφορούσε το εύρος των δικαιοδοσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αναγνώριση των Αλβανικών ως ισότιμης επίσημης γλώσσας.

Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 7 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου και αποσκοπούσε στη ματαίωση των εκλογών, οι οποίες θεωρούνται τεστ για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ, δεν είχε επιτυχία, λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

Η επιτυχής και ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τον Φεβρουάριο Τα Σκόπια παρέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις στο πρώτο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο σε σχέση με τις προετοιμασίες και τις μεταρρυθμίσεις που τίθενται ως προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Εξέρχεται από το νοσοκομείο ο Πάπας

«Καλή Κυριακή» ευχήθηκε στους πιστούς ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου που υπεβλήθη σε τραχειοτομή, εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων, ο 84χρονος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μίλησε προς τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και από το οποίο παίρνει εξιτήριο σήμερα.

«Με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, ο Άγιος Πατέρας θα επιστρέψει στο Βατικανό απόψε το βράδυ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βατικανού. Πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι ο Πάπας θα φύγει από το νοσοκομείο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών.

Με βραχνή φωνή και από παράθυρο του νοσοκομείου ο Ποντίφικας απευθύνθηκε στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο , τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και τους ευχήθηκε «καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα».


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Σταύρος Κουγιουμτζής

Σε ηλικία 73 χρόνων «έφυγε» από την ζωή ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, ο δημιουργός τραγουδιών που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν από τον κόσμο, όπως το "Κάπου νυχτώνει", "Πού' ναι τα χρόνια", "Όλα καλά κι όλα ωραία", "Ο ουρανός φεύγει βαρύς".

«Είναι αλήθεια πως για τα τραγούδια μου δεν στάθηκα στοργικός πατέρας. Δεν τα υποστήριξα. Δεν τα προώθησα. Τα άφησα σχεδόν αβοήθητα. Ή θα τα βγάλουν πέρα μόνα τους, έλεγα, ή ας πεθάνουν. Πάντως, κάλπικα δεν τα 'ήθελα. Ούτε και με δεκανίκια» αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης στην αυτοβιογραφία του «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια»- εκδόσεις Εντευκτηρίου που κυκλοφόρησε για τον 9,58 FM, το πολιτιστικό Β΄ πρόγραμμα της ΕΡΤ3.

«Σ΄ όλη μου την ζωή υπήρξα αντιαναρχικός. Αναρχικές είναι οι εξουσίες. Δεν έχουν αρχές, έχουν νόμους. Οι νέοι αγωνίζονται (ανεξάρτητα πως) κατά της αναρχίας, είναι αντιαναρχικοί και όχι το αντίθετο, όπως βολεύει να τους ονομάζει η εκάστοτε εξουσία. Υπάρχουν και νέοι αναρχικοί. Αυτοί όμως είναι γέροι, τους γεράσαμε εμείς, τους τσακίσαμε τα νιάτα τους» είναι τα λόγια του Σταύρου Κουγιουμτζή στην αυτοβιογραφία του.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αιτήματα του Ιράν προς τις ΗΠΑ

Προσωρινής φύσης είναι η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, επιμένει το Ιράν

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να προβούν σε χειρονομίες καλής θέλησης, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις που προκαλεί η αντιπαράθεση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μιλώντας στο BBC ο Χοσεϊν Μουσαβιάν, γραμματέας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να άρει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Μοχάμαντ Σαριατί, σύμβουλος του προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ειρηνικών σκοπών και μόνο, συμπληρώνοντας όμως ότι η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου είναι προσωρινής φύσης:

«Όπως ξέρετε, το Ιράν ανακοίνωσε από την πρώτη μέρα των συνομιλιών ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό και ότι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι συνομιλίες μας με την Ευρώπη και οι δύο δηλώσεις, της Τεχεράνης και του Παρισιού, ορίζουν σαφώς προσωρινή αναστολή και όχι κατάργηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να αποδεχτούν οι ΗΠΑ το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Ιράν με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα εισηγηθούν τη λήψη μέτρων κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν αναλάβει και πάλι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ενόσω οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν δεν τελεσφορήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Υπογράφεται το μνημόνιο για τον αγωγό

Η 15η Απριλίου 2005 ορίστηκε τελική ημερομηνία υπογραφής του πολιτικού μνημονίου για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Σαλαγκούδης- επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την αντίστοιχη ρωσική και βουλγαρική αντιπροσωπεία στη Μόσχα- η Ομάδα πρωτοβουλίας των εταιριών που θα αναλάβουν το μεγάλο αυτό έργο, «αφού εξέτασε όλες τις οικονομικές παραμέτρους του έργου και τις απαντήσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών στο ερωτηματολόγιο που υπέβαλε, και οι οποίες κρίθηκαν απόλυτα ικανοποιητικές, συνέστησε ανεπιφύλακτα στις τρεις αντιπροσωπείες να προχωρήσουν στην υπογραφή του Πολιτικού Μνημονίου».

Θέλω να εκφράσω από την ελληνική πλευρά, την απόλυτη ικανοποίησή μας για την έκθεση που η ομάδα πρωτοβουλίας των εταιριών, μας παρουσίασε, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης.

«Αποδείχτηκε ότι έκαναν μια σε βάθος μελέτη, την εξέτασαν από όλες τις πλευρές, προφανώς την συνέκριναν και με άλλες τυχόν υπάρχουσες προτάσεις, έκαναν προς τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αναλυτικές ερωτήσεις και όπως δήλωσαν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις και με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα τα συμπεράσματά τους τελικά, ότι ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης είναι ένα βιώσιμο υλοποιήσιμο έργο και είναι ωφέλιμο για τα συμφέροντα των εταιριών για αυτό συνέστησαν στις τρεις χώρες να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή του μεμοράντουμ κατέληξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατία, Συρία, Ιράν

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) προβάλλει στην πρώτη της σελίδα δηλώσεις του απόστρατου ανώτατου αξιωματικού, Τσάρλς Γκάθρι, ο οποίος εκτιμά ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με αυστηρότερους νόμους και ότι χρειάζεται η εντατικοποίηση της «ήπιας ισχύος», με ενημέρωση και πολιτιστική ανάπτυξη.

Σε επώνυμο σχόλιο της εφημερίδας σημειώνεται εξάλλου ότι η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας έναντι της Βρετανίας είναι λιγότερο σοβαρή, από ό,τι επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ενδεχομένως να είναι σηματικά τα νέα μέτρα που προβλέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος. Θα υποστηριχτούν όμως από την κοινή γνώμη, μόνον εάν οι πολίτες γίνουν κοινωνοί μιας συζήτησης ενηλίκων και όχι να είναι οι αποδέκτες συνθημάτων περί της Αλ Κάιντα και της ύπαρξης εκατοντάδων τρομοκρατών, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Ομπσέρβερ.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των οκτώ υπόπτων για τρομοκρατική δράση, οι οποίοι τέθηκαν υπό κατ΄ οίκον περιορισμό.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται σε μυστική έκθεση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία το FBI εκφράζει αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου .

«Σόου της Συρίας»

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, ο Ρόμπερτ Φισκ γράφει στην Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ, ότι εκείνο που οι Λιβανέζοι φοβούνται περισσότερο, δεν είναι ο στρατός της Συρίας, αλλά ένα ενδεχόμενο κενό εξουσίας μετά την αποχώρησή του. Στην ανταπόκριση του ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης ότι μπορεί μεν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της Συρίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ασάντ δεν θα συνεχίσει να ασχολείται με τον Λίβανο.

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής της Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) στη Βηρυτό γράφει ότι η Συρία έκανε «σόου» την αποχώρηση των δυνάμεών της, με «χορογραφία» του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ. Η αποχώρηση των δυνάμεών της αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους Λιβανέζους. Η δημοκρατική αντιπολίτευση που οργάνωσε τις διαδηλώσεις κατά της Συρίας πιστεύει ότι πρόκειται για προσωρινή αποχώρηση και ότι η Δαμασκός δεν προτίθεται στην πραγματικότητα να τερματίσει την 29χρονη στρατιωτική της παρουσία στο Λίβανο, γράφει ο ανταποκριτής της Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

«Σχέδια επίθεσης»

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί «από ξηράς και αέρος» εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν δεν τελεσφορήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση κυβερνητικών στελεχών στο ράντζο του Αριέλ Σαρόν στην έρημο Νεγκέβ και ο πρωθυπουργός ενέκρινε επί της αρχής σχετικά σχέδια.

Η Σάντεϊ Τάιμς γράφει ακόμη ότι τα ισραηλινά σχέδια έχουν συζητηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι, εάν αποτύχουν οι διεθνείς προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος, δεν θα προβάλλουν εμπόδια στο Ισραήλ.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογή Παπούλια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 2.875 νέες θέσεις σε Δημόσιο, Δήμους, τράπεζες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Λουκέτο στο άχρηστο κράτος.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Κλίνατε (πιο) δεξιά!" Αλλάζει πορεία η κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Άδειες δόμησης με διαδικασίες-εξπρές.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το κρυφό σχέδιο για την Οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Περάστε στη σιωπή Μητροπολίτη Πειραιώς γιατί είστε λάθος.

Η ΕΠΟΧΗ: Και πάλι στους δρόμους!

ESPRESSO: Ισχυρός επιχειρηματίας έφερε "Πόρσε" με πλαστά πιστοποιητικά.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ: Αμήχανη ορκωμοσία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Απίστευτη απρέπεια από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με το δισάκι του στον ώμο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γερνάει το εργατικό δυναμικό.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΞΙΟΣ ο νέος πρόεδρος.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Προσλήψεις-εξπρές με το νέο προσοντολόγιο.

Η ΝΙΚΗ: Υψηλές προσδοκίες - Ο Κάρολος Παπούλιας 6ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Τέλος μονιμότητας και β' γύρος κατά διαπλοκής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Π.Α.ΜΕ. Απεργία στις 17 Μάρτη.

Η ΧΩΡΑ: ΕΦΑΠΑΞ αυξημένο από 3.000 έως 10.000 ευρώ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο τιμοκατάλογος της μίζας...

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ηθική ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 13 Μαρτίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μέση Ανατολή ο Κόφι Ανάν

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ανάν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των προοπτικών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί πρώτα στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρον, και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ανάν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην περιοχή εξακολουθεί να παραμένει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τέριε Ρεντ Λάρσεν, ο οποίος είχε συνομιλίες χθες με την ηγεσία της Συρίας στη Δαμασκό. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασάντ, ο κ. Ρεντ Λάρσεν δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της ολοκληρωτικής αποχώρησης των δυνάμεων της Συρίας από τον Λίβανο.

Για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, το Ισραήλ επέτρεψε την Κυριακή τη διέλευση ιδιωτικών αυτοκινήτων Παλαιστινίων από σημείο ελέγχου μεταξύ της νότιας και βόρειας λωρίδας της Γάζας. Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση Σαρόν-Αμπάς στην Αίγυπτο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.