Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-14

  1. Γκιούλ: Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο με την Κύπρο
  2. Ευρώ : Θετικός ο απολογισμός
  3. Θερίζουν οι ασθένειες στο Νταρφούρ
  4. Καταδίκη της Κινεζικής πρόκλησης
  5. Στη Χάγη ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός
  6. Μεγάλη αντισυριακή διαδήλωση στον Λίβανο
  7. Απρόσιτη η Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους
  8. Δυνατές κόντρες στους ημιτελικούς του κυπέλλου
  9. Από την αρχή!
  10. Ηλιόλουστο τριήμερο
  11. Όχι σε «επείγουσα» λύση
  12. Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή
  13. Ανεξαρτησία ίσον αιτία πολέμου
  14. Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο
  15. Άλλαξε χέρια ο δήμος Σκοπίων
  16. Διαμεσολάβηση Ανάν στη Μέση Ανατολή
  17. Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο
  18. Υποχώρηση Ραφαρέν, σκλήρυνση Μπλερ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 00:37 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιούλ: Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο με την Κύπρο

Σε συνέντευξη του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτεται το Λονδίνο, δήλωσε ότι η «Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο».

Πρόσθεσε όμως ότι τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν αποδεχθεί ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αμπτουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πείσει τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκιουλ διέψευσε τις καταγγελίες ότι η Άγκυρα επιβραδύνει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός που πάντως παραδέχθηκε ότι η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβάλλοντα ζήλο κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι η αστυνομία στο συγκεκριμένο επεισόδιο «προξένησε φθορά στην εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό».

Ευρώ

Τρια χρόνια μετά την κυκλοφορία του ευρώ, το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι αποδεκτό αλλά όχι αγαπητό», υποστηρίζει σε κεντρικό της σχόλιο η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξη του χθες στις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για το νόμισμα απουσιάζει αλλά δήλωσε άγνοια για τα αίτια.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι ένας λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς το ευρώ, είναι το γεγονός ότι τα χαρτονομίσματα «δεν απεικονίζουν εθνικά σύμβολα αλλά ανύπαρκτες γέφυρες και εικονικές αψίδες».

Δημιουργείται η εντύπωση ότι το ευρώ είναι «κατασκεύασμα γραφειοκρατώνγεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Ο δεύτερος λόγος συνεχίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ - είναι ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι το «ευρώ είναι ακριβό νόμισμα».

Στις υποψήφιες για ένταξη στην ευρωζώνη χώρες, το 71% των καταναλωτών πιστεύει ότι η το ευρωπαϊκό νόμισμα «θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη».

Ανάλογες ήταν και οι εμπειρίες των καταναλωτών στις χώρες όπου πρωτοκυκλοφόρησε το ευρωπαϊκό νόμισμα το 2002, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Καθολική Εκκλησία Βρετανία

Η Καθολική εκκλησία παρενέβη στην άτυπη προεκλογική εκστρατεία εδώ στην Βρετανία σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Τάιμς (Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικών, ο καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι-ΟΚόνορ, απέσυρε την παραδοσιακή υποστήριξη που παρέχει η Καθολική εκκλησία στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Ο λόγος σύμφωνα με τους Τάιμς- είναι η πολιτική του κόμματος στο θέμα της έκτρωσης. Ο καρδινάλιος εξέφρασε την υποστήριξη του στην πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος να μειώσει το νόμιμο περιθώριο έκτρωσης από τις 24 στις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι η «δραματική» ανάμειξη του καρδιναλίου θα «έχει σημαντικές επιπτώσεις» ιδιαίτερα στις εκλογικές περιφέρεις όπου το Καθολικό στοιχείο είναι ισχυρό και όπου το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης είναι αμφίρροπο.

Δημοσκόπηση Βρετανία

Μειώθηκε κατά το ήμισυ η διαφορά του Εργατικού από το Συντηρητικό κόμμα τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Ιντιπέντεντ (Independent).

Το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 39% στην πρόθεση ψήφου με τους Συντηρητικούς στο 43% Τον περασμένο μήνα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 42% και 30%.

Όπως σχολιάζει η Ιντιπέντεντ η δημοσκόπηση θα προξενήσει «ιδιαίτερη ανησυχία» στην κυβέρνηση καθώς οι Τόρις φαίνεται ότι «έχουν επιβάλει την δική τους προεκλογική ατζέντα σε θέματα όπως την μετανάστευση, τους δημοτικούς φόρους και το σύστημα υγείας».


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρώ : Θετικός ο απολογισμός

«Πετάει» το ευρώ αλλά δεν ευθύνεται για την άνοδο των τιμών κατά τον κύριο Αλμούνια

Από την καθιέρωσή του το 2002 το ευρώ έχει απλοποιήσει ταξίδια και αγορές εντός και εκτός Ε.Ε. ενώ δεν ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σταθερότητα στις τιμές, περιορισμός της ανάγκης για συνάλλαγμα και δυνατότητα να υπάρχει σύγκριση στις τιμές ανάμεσα στις 12 Ευρωπαϊκές χώρες που το υιοθέτησαν είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του ευρώ κατά τον αρμόδιο επίτροπο για νομισματικά θέματα Χοακίν Αλμούνια.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κύριος Αλμούνια, ότι το 51% των ευρωπαίων που ταξιδεύουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν πλέον μαζί τους ευρώ ως κύριο νόμισμα για τις συναλλαγές τους και μόνο το 15% κάνει συνάλλαγμα σε δολάρια.

Ο Ισπανός επίτροπος παραδέχτηκε ότι η εντύπωση που κυριαρχεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι ότι το ευρώ συνέβαλλε καθοριστικά στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών, τα στοιχεία, όμως λέει, δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρ όλο που δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση των τιμών για τα ίδια προϊόντα ανάμεσα στις χώρες μέλη του ευρώ, και αυτό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες μεγάλη ανησυχία (της τάξης του 71%) για το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στις τιμές των προϊόντων στην χώρα τους σε περίπτωση μελλοντικής υιοθέτησης του ευρώ παρατηρείται στους πολίτες των νεοεισαχθέντων στην Ε.Ε. τον περασμένο Μάιο 10 κρατών.

Τέλος, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, παρατήρησε ο κύριος Αλμούνια υπολογίζει πλέον σε ευρώ τις τιμές των χαμηλής αξίας προϊόντων αλλά όταν πρόκειται για αγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως π.χ. αυτοκινήτων ή σπιτιών εξακολουθούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους στο παλιό εθνικό τους νόμισμα.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Θερίζουν οι ασθένειες στο Νταρφούρ

Πολλοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Κακουχίες, ασθένειες και ασιτία ευθύνονται για τον αριθμό ρεκόρ των νεκρών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 180 χιλιάδες πέθαναν στην περιοχή αυτή του Σουδάν τους τελευταίους 18 μήνες.

«Δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί από τις εμφύλιες συγκρούσεις στον αριθμό αυτό» διευκρίνισε ο συντονιστής του προγράμματος έκτακτης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Γιάν Έγκελαντ.

Φιλοκυβερνητικές στρατιωτικές οργανώσεις έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην δυτική αυτή περιοχή του Σουδάν σε αντίποινα για τη εξέγερση ανταρτών.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν ακόμη στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Έκθεση του ΟΗΕ στις αρχές στις αρχές του χρόνου απεφάνθη ότι οι συστηματικές σφαγές στο Νταρφούρ συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά δεν προχώρησε στον χαρακτηρισμό τους ως γενοκτονία


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 19:37 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη της Κινεζικής πρόκλησης

Η Ταιβάν που δεν δέχεται τον Κινεζικό «εκβιασμό» αναζητά και πολιτική, εκτός της στρατιωτικής, ενίσχυση

Η κυβέρνηση της Ταιβάν ζήτησε απο την Διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον νέο Κινεζικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο το Πεκίνο διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε στρατιωτικά μέτρα σε περίπτωση που η νησιωτική δημοκρατία ανακηρύξει και επίσημα την ανεξαρτησία της.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ατυχή την υιοθέτηση του νέου νόμου από το Κινεζικό κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν εξυπηρετούνται κατ αυτόν τον τρόπο οι προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, ζήτησε από τα δύο μέρη να λύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Χιρογιούκι Χοσόντα, εξέφρασε ανησυχία ότι ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής.

Πάντως ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν αποσχίσθηκε από την Κίνα το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, αλλά θεωρείται μέχρι σήμερα από το Πεκίνο ως τμήμα της κινεζικής επικράτειας.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός

Ο Χαραντινάι δηλώνει αθώος για όσα του προσάπτουν

Αθώος και για τις 37 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, που παρουσιάστηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κύριος Χαραντινάι παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης την περασμένη εβδομάδα, παραιτούμενος του αξιώματός του. Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά των σερβικών δυνάμεων, όταν βρισκόταν στην ηγεσία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Ραμούς Χαραντινάι εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από δύο πρώην υπαρχηγούς του, τον Λαχί Μπραϊμάζ και τον Ιντρίζ Μπάλαζ, οι οποίοι δήλωσαν επίσης αθώοι για τις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το δίκτυο των Αλβανών ανταρτών για τον εκτοπισμό Σέρβων και αθίγγανων κατοίκων του δυτικού Κοσσυφοπεδίου. Συγκεκριμένα, οι τρεις πρώην ηγέτες του Ου-Τσε-Κα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες ανθρωποκτονίας, δίωξης πληθυσμών και βιασμών.

Ο κύριος Χαραντινάι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου που εγκαλείται από το δικαστήριο. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι θα ζητήσει την υπό όρους αποφυλάκιση του πελάτη του μέχρι την έναρξη της δίκης", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC από τη Χάγη.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στρατηγού, Άντε Γκοτοβίνα. Το Ζάγκρεμπ έχει προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εφόσον δε συνεργαστεί για τη σύλληψη του φυγόδικου στρατηγού, θέτει σε κίνδυνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη αντισυριακή διαδήλωση στον Λίβανο

Η κεντρική πλατεία της Βηρυτού πλημμυρισμένη από διαδηλωτές

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο κέντρο της Βηρυτού, για να συμμετάσχουν σε μία ακόμα μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας την μεγαλύτερη μέχρι τώρα - κατά της παρουσίας συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών στο έδαφος του Λιβάνου.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που οργάνωσε η αντιπολίτευση, ζητούν επίσης να διαλευκανθεί η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ-Χαρίρι, από την οποία συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας. Πολλοί Λιβανέζοι υποστηρίζουν ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται η Δαμασκός, κατηγορία που η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει.

"Στις προηγούμενες διαδηλώσεις συμμετείχε ένα κράμα διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων του Λιβάνου, σήμερα όμως η πλειοψηφία αποτελείται από σουνίτες μουσουλμάνους, που θέλουν να τιμήσουν τον ηγέτη τους, Ραφί αλ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε ακριβώς πριν από ένα μήνα. Με τη σημερινή διαδήλωση η αντιπολίτευση δοκιμάζει τη δύναμη και την απήχησή της, την οποία θα προσπαθήσει να διατηρήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Τα πλήθη κατέφθασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας με λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμα και φορτηγά, ενώ πολλοί είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η δολοφονία Χαρίρι έχει προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κυρίως στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Ωστόσο, υποστηρικτές της συριακής παρουσίας στο Λίβανο έχουν επίσης οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή στην πόλη Ναμπατίγιε.

Μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις, η Συρία αναδίπλωσε τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων στο Λίβανο, διατάσσοντας την οπισθοχώρησή τους κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Εξάλλου, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέριε Ρόεντ-Λάρσεν, δήλωσε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του ένα χρονοδιάγραμμα για την ολική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το έδαφος του Λιβάνου, όπως προβλέπεται και σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου)

Απρόσιτη η Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους

Την αντίθεση του διεθνούς οργανισμού στην ανέγερση του τείχους επανέλαβε ο κύριος Ανάν

Η Ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το τείχος που αναγείρει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα αποκόψει εντελώς όλες τις Παλαιστινιακές περιοχές από την Ιερουσαλήμ.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν, θα περιλάβει στην πλευρά του Ισραηλινού κράτους και τον μεγαλύτερο Εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης καθώς επίσης και τμήματα της πόλης της Βηθλεέμ.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν λέγοντας ότι η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία αφού ουσιαστικά προσαρτούνται τμήματα που τους ανήκουν στο κράτος του Ισραήλ.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που επισκέπτεται την περιοχή και διεξάγει συνομιλίες με την Παλαιστινιακή ηγεσία δήλωσε ότι είναι γνωστή η αντίθεση του Διεθνούς Οργανισμού στην ανέγερση του τείχους.

Ο κύριος Ανάν συμπλήρωσε ότι η ανέγερσή του έχει ήδη χαρακτηριστεί από το Παγκόσμιο Δικαστήριο ως παράνομη.

Εξάλλου, μιλώντας χθες για πρώτη φορά στην ισραηλινή τηλεόραση, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε την προσήλωσή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και την αντίθεσή του στις βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ.

Απευθυνόμενος κατευθείαν προς το ισραηλινό ακροατήριο ο κ. Αμπάς είπε: «Η λύση της διένεξης μπορεί να βρεθεί μόνο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η καταφυγή στα όπλα δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να μας εμπιστευθείτε».


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 14:49 (Ώρα Λονδίνου)

Δυνατές κόντρες στους ημιτελικούς του κυπέλλου

Στην διατήρηση του τροπαίου και το 2005 στο Μάντσεστερ προσβλέπει η Γιουνάιτεντ

Την Νιουκάσλ θα αντιμετωπίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ η Άρσεναλ θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπλάκμπουρν Ρόβερς στους ημιτελικούς του κυπέλλου Αγγλίας.

Σύμφωνα με τη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι οι δύο ημιτελικοί θα λάβουν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Απριλίου στο Μιλένιουμ στάδιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία.

Η αντίπαλος της κατόχου του τροπαίου, η Νιουκάσλ φιλοδοξεί και αυτή από την πλευρά της, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, να κερδίσει τον πρώτο της τίτλο στον σημαντικό αυτό θεσμό για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Άλλωστε αυτή είναι και η διακαής επιθυμία του διάσημου επιθετικού της Άλαν Σίρερ - που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της σαιζόν.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Από την αρχή!

Ολυμπιακός και ΑΕΚ έμειναν στο 1-1 στο μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής. Στον κεκλεισμένων των θυρών αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" που έκαναν πιθανότατα το καλύτερο τους φετινό παιχνίδι, προηγήθηκαν με πλάσε τον Οκκά στο 19΄ μετά από εκπληκτική μπαλιά του Τζόρτζεβιτς.

Ο Ολυμπιακός σε γενικές γραμμές έλεγξε τον αγώνα. και είχε τη δυνατότητα να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα σε αρκετές περιπτώσεις με τον Οκκά και τον Τζιοβάνι, ωστόσο ένα λάθος του Αντώνη Νικοπολίδη (του έφυγε η μπάλα από τα χέρια και ανέτρεψε τον Ίβιτς) έστησε τη μπάλα στα έντεκα μέτρα, με τον Κώστα Κατσουράνη να ευστοχεί. Στα επτά ματς το αήττητο της «Ένωσης», μία νίκη μετράει ο Ολυμπιακός στα τελευταία πέντε.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε τελικά την αναιμική δραστηριότητά του που επιδεικνύει από τις αρχές της αγωνιστικής χρονιάς στην επίθεση.

Παναθηναϊκός και Ηρακλής ανεδείχθησαν ισόπαλοι με 0-0 στην Λεωφόρο.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ιδιαίτερα κακό για τους «πράσινους», οι οποίοι ανέβασαν αισθητά την απόδοση τους με την είσοδο στο δεύτερο ημίχρονο των Γκονζάλες και Σανμαρτεάν άλλα και πάλι το γκολ δεν ήρθε.

Το ένατο θετικό αποτέλεσμα (οκτώ ισοπαλίες) πρώτο μετά από 14 χρόνια- πήρε ο Ηρακλής, σε σύνολο 45 αναμετρήσεων στην Αθήνα.

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι και το τελευταίο λεπτό η Χαλκηδόνα κατάφερε να κερδίσει στο γήπεδό της με 2-1 την Ξάνθη.

Στο 50΄ η Χαλκηδόνα άνοιξε το σκορ με τον Ηλιόπουλο (1-0).

Οι γηπεδούχοι δεν πρόλαβαν να χαρούν, καθώς με τη σέντρα ο Πρίττας πάσαρε στον Γαρπόζη και αυτός με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα (1-1).

Όμως η Χαλκηδόνα πήρε πάλι το προβάδισμα στο 69΄ με δυνατό σουτ του Δήμου (2-1). Μάλιστα στο 83΄ οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι, σε ανατροπή του Ηλιόπουλου από τον Μελισσά.

Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Ζαχαρόπουλος που έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Πιζανόφσκι.

Σπουδαία νίκη με 1-0 στο Ηράκλειο πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης Εργοτέλη-ΠΑΟΚ πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο 52' με κεφαλιά.

Το παιχνίδι ήταν καλό και είχε πολλές φάσεις.

Ο Εργοτέλης έχασε κλασικές ευκαιρίες με τους Σιλά στο 2', Ογκουνσότο στο 6' και στο 13', ενώ ο ΠΑΟΚ είχε και αυτός καλές στιγμές με τους Σαλπιγγίδη στο 8' και στο 15', Μίετσελ στο 21' και Ζωγραφάκη στο 40'.

Το ματς ανάμεσα στον Άρη και τον ΟΦΗ, στο "Κλεάνθης Βικελίδης" δικαίωσε τους φιλάθλους που προτίμησαν να περάσουν το απόγευμα της Κυριακής των Αποκρεών στο γήπεδο.

Οι "κιτρινόμαυροι" πήραν μια πολύτιμη νίκη με 3-2 μετά από ένα ωραίο αγώνα και πλέον ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον ενώ, παράλληλα, ο Γιώργος Χατζάρας είδε τους ποδοσφαιριστές του να πετυχαίνουν τρία τέρματα και να θέτουν τέλος στην επιθετική δυστοκία.. Παπαδόπούλος, Λαζανάς, Μουράφσκι τα γκολ του Άρη.

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι μεταξύ της Καλλιθέας και του Ιωνικού στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Α' εθνικής.

Οι καλές φάσεις ήταν ελάχιστες και το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες ήταν κακό.

Ο Ιωνικός βρέθηκε κοντά στο γκολ με τον Μακόρ στο 14' και στο 38', ενώ η Καλλιθέα απείλησε μόνο στο 41' με τον Αλεξανδρή.

Το Αιγάλεω σε ένα κακό παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις νίκησε την Κέρκυρα με 1-0, χάρη σε ένα γκολ του πρώτου σκόρερ του εφέτος, Γιώργου Μπάρκογλου.

Η Κέρκυρα έδειξε ανίκανη να απειλήσει τους γηπεδούχους ενώ έπειτα και από αυτό το ανεπιτυχές αποτέλεσμα θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της ώστε να μην γίνει η πρώτη ομάδα που θα αποχαιρετήσει την μεγάλη κατηγορία.

Θέαμα, σασπένς και ένταση συνέθεσαν ένα αγγλικού τύπου ματς μεταξύ της Καλαμαριάς και του Πανιωνίου στη Θεσσαλονίκη που έληξε 3-3.

Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν μέχρι το 75' τη νίκη και τους τρεις βαθμούς δικούς τους, καθώς προηγήθηκαν με 3-0 αλλά κατάφεραν ν' "αυτοκτονήσουν" δεχόμενοι τρία γκολ μέσα σε διάστημα 12 λεπτών!

Βαθμολογία

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 46

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 46

3. ΑΕΚ 45

4. ΞΑΝΘΗ 39

5. ΠΑΟΚ 35

6. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 31

7. ΗΡΑΚΛΗΣ 29

8. ΑΙΓΑΛΕΩ 29

9. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 28

10. ΟΦΗ 24

11. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 24

12. ΑΡΗΣ 22

13. ΙΩΝΙΚΟΣ 21

14. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 20

15. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 19

16. ΚΕΡΚΥΡΑ 15


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ηλιόλουστο τριήμερο

Η αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής βρήκε ανοικτούς τους φούρνους όλης της χώρας, από όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τον ειδικό άζυμο άρτο της ημέρας, την λαγάνα, ενώ ανοικτή παραμένει η Βαρβάκειος αγορά στην Αθήνα για όσους θέλουν να αγοράσουν τα σαρακοστιανά όπως και τα μικρά καταστήματα τροφίμων (μίνι μάρκετ).

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, χιλιάδες οικογένειες έχουν βγει στην εξοχή για το πέταγμα του αετού ενώ οι δήμοι οργανώνουν σε ανοιχτού χώρους ειδικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια.

Στην Θήβα οργανώνεται ο «βλάχικος γάμος» και στις Σέρρες οι αναστενάρηδες περπατούν πάνω στα κάρβουνα κρατώντας εικόνες της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου στα αστικά κέντρα, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα από την τροχαία.


Όχι σε «επείγουσα» λύση

Ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ότι το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με υποχωρήσεις στο βωμό του επείγοντος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας μετά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του αντιαποικιοκρατικού αγώνα, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Μαυρονικόλας επανέλαβε την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι «είναι έτοιμη να προσέλθει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» ο οποίος «δεν θα κινείται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και θα καταλήξει σε συμφωνημένη λύση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου ότι «δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος για λύση στο κυπριακό να θυσιαστεί η ουσία του προβλήματος».

Είπε ακόμη πως ούτε είναι, ούτε θα γίνει επίσημος διαπραγματευτής για το κυπριακό «ενόσω ο λαός εκλέγει εκείνους που εκλέγει και τους αναθέτει και φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση του εθνικού θέματος».

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, σχολιάζοντας πληροφορίες για αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, δήλωσε ότι οι προκλήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερα μηνύματα και προς την Κύπρο.

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός, είπε, αποφεύγει να ασκεί οποιεσδήποτε πιέσεις στη γραμμή αντιπαράταξης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο κατοχικός στρατός αντιμετωπίζει τον ελληνισμό «ως μία διάσταση».

Ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε, επίσης, ότι «η δική μας πλευρά, σε συνεργασία με την Ελλάδα, ακολουθεί μια κοινή εθνική πολιτική που να βγάζει τον τόπο από τα εθνικά αδιέξοδα, να δίνει προοπτική για τη λύση του Κυπριακού και να οριοθετεί την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

Τη Συρία και τον Λίβανο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν, πλην του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ρανσμούνσεν, ο πρόεδρος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μωρουά και ο ηγέτης του βελγικού σοσιαλιστικού κόμματος, Έλιο ντι Ρούπο.

Η πρωτοβουλία εκδηλώνεται λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, η πολιτική ανασφάλεια στην περιοχή έχει αυξηθεί.

Η αντιπροσωπεία των σοσιαλιστών επισκέφθηκε το μαυσωλείο που έχει ταφεί ο Ραφίκ Χαρίρι και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης του Λιβάνου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επίσκεψη δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές βρίσκονται στο Λίβανο για να υποστηρίξουν «μια ειρηνική, δημοκρατική εξέλιξη αλλά και την ελευθερία του Λιβάνου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ιδιαίτερα την απόφαση 1559».

Ο κ. Παπανδρέου είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου, Ουαλίντ Ζουμπλάντ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαιτέρως κρίσιμη, σε μία κρίσιμη στιγμή για το Λίβανο όπου η αντιπολίτευση ζητά την εμπέδωση της δημοκρατίας και των ελευθεριών της, την ανεξαρτησία της».

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Ζουμλάντ για τις επαφές που θα έχει στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, τη Συρία και τη συνάντησή του με τον σύριο πρόεδρο Άσαντ.

«Ελπίζω να μεταφέρω τα μηνύματα από το Λίβανο και βεβαίως από τον κ. Ζουμπλάντ σε σχέση με την ανάγκη μιας ομαλής δημοκρατικής πορείας ώστε οι σχέσεις Λιβάνου Συρίας να αποκατασταθούν σε μία βάση όπως την εννοεί ο ΟΗΕ», ανέφερε.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεξαρτησία ίσον αιτία πολέμου

Σύσσωμη ήταν η απόφαση του κινεζικού κοινοβουλίου για το «νόμο περί απόσχισης»

Η Βουλή της Κίνας επικύρωσε ομόφωνα την Κυριακή νόμο που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Ταϊβάν, σε περίπτωση που η αποσχισθείσα νησιωτική δημοκρατία ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.

Η απόφαση του Πεκίνου προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση της Ταϊπέι, εκπρόσωπος της οποίας προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πληρώσει ακριβό τίμημα.

Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Τζουνιχίρο Κοϊζούμι,ζήτησε από τα δό μέρη να λύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Χιρογιούκι Χοσόντα, εξέφρασε ανησυχία ότι ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή και κάλεσε και τις δυο πλευρές να μην ανατρέψουν το στάτους κβο.

Πάντως ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν αποσχίσθηκε από την Κίνα το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, αλλά θεωρείται μέχρι σήμερα από το Πεκίνο ως τμήμα της κινεζικής επικράτειας.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αφιερώνει το μεγάλο μέρους του πρωτοσέλιδου της στις κλιματικές αλλαγές και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αεροφωτογραφία της κορυφής του υψηλότερου όρους της Αφρικής, Κιλιμάντζαρο, δείχνει ότι οι πάγοι που σκέπαζαν την κορυφή του έχουν λειώσει. «Οι πάγοι εξαφανίσθηκαν 15 χρόνια πριν τις προβλέψεις των επιστημόνων», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία θα επιδοθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις στους υπουργούς του Ομίλου των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη που συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο.

Ιράν

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) στο κεντρικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι η «αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής» μπορεί να τιθασεύσει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η «επιδέξια» αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον την τελευταία εβδομάδα επέφερε σύγχυση στην Τεχεράνη.

Οι «αναπάντεχες» δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις με τις οποίες η Aμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της στις διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων αλλάζουν το σκηνικό γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η «ατμόσφαιρα» μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν «άλλαξε». Μπορεί η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μην έχει λυθεί αλλά ίσως πλησιάζει η «αρχή του τέλους», καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Σιν Φέιν

Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Σιν Φέιν την πολιτική πτέρυγα το Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) - να πραγματοποιήσει εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, μεταδίδουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στον πεόεδρο του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να μην αναμειχθούν στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης που επιχειρεί κάθε χρόνο το Σιν Φέιν μεταξύ της πολυπληθούς κοινότητας των Ιρλανδών της Νέα Υόρκης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη της Ιρλανδίας.

Οι Τάιμς (The Times) σημειώνουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Σιν Φέιν δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πόρους που έχει συσσωρεύσει από δωρεές φίλων της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Προϋπολογισμός

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνονται στον προϋπολογισμό που καταρτίζει ο υπουργών Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του κ. Μπράουν αποσκοπεί να διατηρήσει το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να περιέχει εντυπωσιακές φοροαπαλλαγές που συνηθίζονται στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλαξε χέρια ο δήμος Σκοπίων

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Ο ανεξάρτητος Tρίφουν Κοστόφσκι αναδείχθηκε δήμαρχος Σκοπίων

Μεγάλη νίκη πέτυχε στα Σκόπια ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τρίφουν Κόστοφσκι, τον οποίο υποστήριξε και η κατακερματισμένη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο Κόστοφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 54% και εκλέγεται δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας από τον πρώτο κι΄όλας γύρο.

Ο κύριος αντίπαλος του Κόστοφσκι και σημερινός δήμαρχος των Σκοπίων Ρίστο Πένοφ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέσπασε μόλις το 31% των ψήφων.

Σε όλους τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους της χώρας, θα υπάρξει δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες, οπότε και θα ξεκαθαριστεί το τοπίο των κομματικών συσχετισμών.

Αναφορικά με τα αλβανικά κόμματα, οι υποψήφιοι του συγκυβερνώντος κόμματος του Αλί Αχμέτι προηγούνται με μικρή διαφορά των υποψηφίων της αλβανικής αντιπολίτευσης του Άρμπεν Τζαφέρι.

Στο Τέτοβο, το οποίο για τα αλβανικά κόμματα έχει την «βαρύτητα» που έχει για τα σλαβομακεδονικά κόμματα ο δήμος των Σκοπίων, θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Εκλογές με ευρύτερο νόημα

Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν σημαντικές διότι διεξήχθησαν βάσει του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με τον οποίο παραχωρούνται ευρύτερες τοπικές εξουσίες στην αλβανική εθνική κοινότητα, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Με το νόμο αυτή είχε διαφωνήσει έντονα, για ευνόητους λόγους, η εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, υποκίνησε σχετικό δημοψήφισμα για την ακύρωσή του , το οποίο όμως γνώρισε παταγώδη αποτυχία.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος ήταν ο τελευταίος που τέθηκε σε ισχύ από όλο το πακέτο νόμων της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, καθώς είχε θεωρηθεί «κρίσιμος», ενώ υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα από τη Διεθνή Κοινότητα, με σκοπό την άμβλυνση των διεθνοτικών διαφορών στη χώρα.

H εκλογική διαδικασία , που με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά, διεξήχθη ομαλά και με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο, αναμένεται ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο τέλος του χρόνου θα τοποθετηθεί για την αίτηση που υπέβαλε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, να καταστεί χώρα-μέλος της Κοινότητας.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμεσολάβηση Ανάν στη Μέση Ανατολή

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ανάν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, συναντάται σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο κ. Ανάν που πραγματοποιεί την πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι σκοπεύει να βοηθήσει την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Ανάν μετά από συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ως μέλος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) για την Μέση Ανατολή θα συνεργασθούμε τόσο με εσάς όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, για να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Ανάν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

H επίσκεψη του κ. Ανάν συμπίπτει με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα κατεδαφίσει ένα μικρό μέρος των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι μάλιστα έχουν χαρακτηρισθεί παράνομοι σε πρόσφατη ισραηλινή επίσημη έκθεση.

Όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντάιμοντ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γκρεμίσει 24 οικισμούς που κτίστηκαν στη Δυτική Όχθη από το 2001.

«Οι οικισμοί αυτοί, που συχνά αποκαλούνται προκεχωρημένα φυλάκια συγκαταλέγονται στους 105 οικισμούς που ανεγέρθησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 90 κατά παράβαση της επίσημης ισραηλινής πολιτικής και παραβιάζουν κατάφωρα τον οδικό χάρτη» λέει ο ανταποκριτής μας.

Και συνεχίζει: «Πρόκειται για μικρά κτίσματα, δημιουργήθηκαν όμως σε περιοχές έτσι ώστε να μην επιτρέπουν στους Παλαιστινίους να δημιουργήσουν κράτος με ενιαίο προσδιορισμένο σύνορο στη Δυτική Όχθη».

Μήνυμα Αμπάς προς Ισραηλινούς

Εξάλλου μιλώντας για πρώτη φορά στην ισραηλινή τηλεόραση, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε την προσήλωσή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και την αντίθεσή του στις βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ.

Κλάδο ελαίας έτεινε προς τον ισραηλινό λαό ο ηγέτης των Παλαιστινίων

«Θεού θέλοντος θα πάμε στο Κάιρο για να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο κ. Αμπάς στο πρώτο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης.

Και πρόσθεσε: «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί να γίνονται επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, τις απορρίπτουμε και θα τις καταστείλουμε εάν εκδηλωθούν πάλι».

Απευθυνόμενος κατευθείαν προς το ισραηλινό ακροατήριο ο κ. Αμπάς είπε: «Η λύση της διένεξης μπορεί να βρεθεί μόνο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η καταφυγή στα όπλα δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να μας εμπιστευθείτε».


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έλιωσαν οι πάγοι στο Κιλιμάντζαρο

Η Γκάρντιαν (Guardian) αφιερώνει το μεγάλο μέρους του πρωτοσέλιδου της στις κλιματικές αλλαγές και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αεροφωτογραφία της κορυφής του ψιλότερου βουνού της Αφρικής, Κιλιμάντζαρο, δείχνει ότι οι πάγοι που σκέπαζαν την κορυφή του έχουν λειώσει. «Οι πάγοι εξαφανίσθηκαν 15 χρόνια πριν τις προβλέψεις των επιστημόνων», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία θα επιδοθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις στους υπουργούς του Ομίλου των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη που συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο.

Ιράν

Η Ιντιπέντεντ (Independent) στο κεντρικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι η «αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής» μπορεί να τιθασεύσει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η «επιδέξια» αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον την τελευταία εβδομάδα επέφερε σύγχυση στην Τεχεράνη.

Οι «αναπάντεχες» δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις με τις οποίες η αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της στις διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων αλλάζουν το σκηνικό γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η «ατμόσφαιρα» μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν «άλλαξε». Μπορεί η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μην έχει λυθεί αλλά ίσως πλησιάζει η «αρχή του τέλους», καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Σιν Φέιν

Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Σιν Φέιν την πολιτική πτέρυγα το Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) - να πραγματοποιήσει εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, μεταδίδουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στον αρχηγό του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να μην αναμειχθούν στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης που επιχειρεί κάθε χρόνο το Σιν Φέιν μεταξύ της πολυπληθούς κοινότητας των Ιρλανδών της Νέα Υόρκης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη της Ιρλανδίας.

Οι Ταιμς σημειώνουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Σιν Φέιν δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πόρους που έχει συσσωρεύσει από δωρεές φίλων της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Προϋπολογισμός

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνονται στον προϋπολογισμό που καταρτίζει ο υπουργών Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του κ. Μπράουν αποσκοπεί να διατηρήσει το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να περιέχει εντυπωσιακές φοροαπαλλαγές που συνηθίζονται στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005 - 04:53 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρηση Ραφαρέν, σκλήρυνση Μπλερ

Η διαλλακτικότερη στάση της γαλλικής κυβέρνησης έναντι των συνδικάτων και η νέα δρακόντεια νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας στη Βρετανία απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Στη Γαλλία μετά τις εργατικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της την αλλαγή πορείας του πρωθυπουργού, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, όσον αφορά την αρχική του άρνηση να αρχίσει συνομιλίες για τους μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως φάνηκε σε κυριακάτικη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Χρειάστηκαν μόλις τρεις ημέρες για να αντιληφθεί ο κ. Ραφαρέν τη λαϊκή δυσαρέσκεια» γράφει η παρισινή εφημερίδα, που προβλέπει ότι «καθώς απομένουν μόνο τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» αποκλείεται [η κυβέρνηση] να προχωρήσει σε μέτρα που θα δυσαρεστήσουν την κοινή γνώμη.

«Ο Ραφαρέν βγάζει το καρνέ επιταγών» είναι ο τίτλος της Λιμπερασιόν (Liberation), η οποία παρομοιάζει την αντιπαράθεση κυβέρνησης συνδικάτων με χαρτοπαικτική παρτίδα. «Ήταν λάθος για την κυβέρνηση να μπλεχθεί σε αυτό το παιγνίδι πόκερ, όπου οι εργατικές συνομοσπονδίες έχουν όλα τα ισχυρά χαρτιά» γράφει η παρισινή εφημερίδα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ραφαρέν προσφέρεται τώρα «να ανοίξει τον κρατικό κορβανά ο οποίος ήταν άδειος όπως μας έλεγαν προ ολίγων ημερών δικαιώνει τους συνδικαλιστές».

Όπως εκτιμά η εφημερίδα «οι ίδιοι άνθρωποι που καταδίκαζαν μέχρι πρότινος την απεργιακή νοοτροπία είναι καταδικασμένοι να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες εργατικές διεκδικήσεις, καθώς τώρα παραδέχονται ότι οι κινητοποιήσεις ήταν δικαιολογημένες.

Βλέποντας τις εξελίξεις από τη γειτονική Ελβετία η εφημερίδα Λε Ταν (Les Temps) άγεται σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Αυτό που πριν ήταν αδύνατο είναι τώρα διαπραγματεύσιμο» αναφωνεί έκπληκτη.

Και συμπεραίνει ότι στη Γαλλία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αρχίζουν μόνο αφού πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις «οι οποίες βοηθούν τους κρατούντες να ανακαλύψουν ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών εκεί που την προηγούμενη ημέρα δεν υπήρχε».

Πάντως η εφημερίδα της Γενεύης αποδίδει την αλλαγή πλεύσης του κ.. Ραφαρέν στην πίεση που άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.

Η «σιδερογροθιά Μπλερ»

Στην Ισπανία η Ελ Περιόντικο (El Periodico) αποδοκιμάζει τη νέα «αυταρχική» - όπως γράφει - δέσμη μέτρων ενάντια στην τρομοκρατία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα επ αόριστον κράτησης υπόπτων σε κατ΄οίκον περιορισμό, χωρίς δίκη.

Ο κ. Μπλερ «θέλει να διαφυλάξει τον εαυτό του από τυχόν κατηγορίες ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τη χώρα, εάν ποτέ συμβεί σε βρετανικό έδαφος επίθεση παρόμοια με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ή της 11ης Μαρτίου του 2004» γράφει η εφημερίδα.

Αλλά προσθέτει ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν λειτουργούν πάντοτε αποτελεσματικά και υπενθυμίζει στον κ. Μπλερ ότι ο περιορισμός των ελευθεριών υπόπτων χωρίς δίκη στη Βόρεια Ιρλανδία επί 20 χρόνια το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τα αντι-βρετανικά φρονήματα και την δημοτικότητα του ΙΡΑ».

Η εφημερίδα της Μαδρίτης αποδίδει στην εισαγωγή της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και πολιτικά κίνητρα, καθώς πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ χρησιμοποιεί το νέο νόμο για προεκλογικούς σκοπούς «υφαρπάζοντας το σκληρό και σιδηρούν αντιτρομοκρατικό προσωπείο από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης.

Έτσι «ο ηγέτης των Εργατικών χρησιμοποιεί κατά τρόπο ανάρμοστο και απαράδεκτο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, που αποτελούν θεμέλια της δημοκρατίας» επισημαίνει η Ελ Περιόντικο.

Ενώ η συμπολίτισσά της Ελ Παΐς (El Pais) σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο υπογραμμίζει ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος βρέθηκε στο μέσο μιας ασυνήθιστης για τα βρετανικά δεδομένα προεκλογικής εκστρατείας, καθώς την περασμένη εβδομάδα «ο κ. Μπλερ ήταν έτοιμος να κηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο «μια μανούβρα που είχε σκοπό να καταδείξει ότι το Εργατικό Κόμμα είναι το μόνο που παίρνει στα σοβαρά την αντιτρομοκρατική πολιτική».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.