Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-03-20
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 01:45 (Ώρα Λονδίνου) Καθώς η Βρετανία εισέρχεται στην τελική ευθεία πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η πορεία της σημερινής κυβέρνησης απασχολεί την Γκάρντιαν (Guardian). Στο σχόλιό της η εφημερίδα γράφει: «Ο Μπλερ ετοιμάζεται για μια τρίτη θητεία». «Ένας επιφανής επιχειρηματίες είπε πριν από λίγες ημέρες ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ διαλύεται και ότι το τέλος της πλησιάζει.» «Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει Υπάρχει μία υπόνοια ότι το στρατόπεδο των Συντηρητικών επανέρχεται στο προσκήνιο» «Εγώ δεν πιστεύω ούτε μια λέξη απ όλα αυτά», γράφει ο Μαξ Χέιστινγκς. «Οι περισσότεροι σε αυτή τη χώρα δεν ακούνε. Δεν υπάρχει οργή σαν και αυτή που οδηγεί ένα λαό να ανατρέψει την κυβέρνησή του», υπογραμμίζει το άρθρο. Βρετανοί και τρομοκρατία Οι Βρετανοί που ζουν στον Περσικό κόλπο ζουν με τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων γράφουν οι Τάιμς (Times), αναφερόμενοι στην πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας σε θέατρο της Ντόχα. Είναι η πρώτη φορά που η Ντόχα δέχεται χτύπημα της Αλ Κάιντα, γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι εκεί υπάρχει και στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων. Στο Κατάρ υπάρχει ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό προερχόμενο από χώρες της Δύσης, μεταξύ αυτών και 4.500 Βρετανοί. «Το περιστατικό τους έχει τρομάξει και αναμένεται να έχει και ανάλογες επιπτώσεις και για το γειτονικό Ντουμπάι, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες». Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται σε ειδική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις κατά αμερικανικών και άλλων δυτικών στόχων. Η ανακοίνωση καλεί τους Δυτικούς που επισκέπτονται τη Μέση Ανατολή και τα κράτη του Περσικού Κόλπου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει για το Κατάρ μετά και την επίθεση στο θέατρο και εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος στο Αμπού Ντάμπι και στο Ντουμπάι. Για το ίδιο θέμα ο Ρόμπερτ Φισκ γράφει στην Ιντιπέντεντ (Independent) ότι οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ γίνονται τώρα αισθητές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. «Ωραία! Τώρα χτύπησαν και το Κατάρ. Την ωραία, φιλική, φιλελεύθερη Ντόχα με την μεγάλη αμερικανική βάση , το Αλ Τζαζίρα, τα μοντέρνα καταστήματα, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τα συγκροτήματα στα οποία ζουν οι ξένοι», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Απ όταν οι Αλ Κάιντα κάλεσε τους οπαδούς της να πλήξουν τα βασίλεια του Περσικού Κόλπου οι πρίγκιπες και οι εμίρηδες περίμενα για να δουν ποιος θα ήταν ο πρώτος στόχος. Η επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου και ο θάνατος ενός Βρετανού τους έδωσε την απάντηση», σημειώνει ο Ρόμπερτ Φισκ. Η Αλ Κάιντα συνδέεται με τις επιθέσεις στη Ντόχα γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). H ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι παρά τον κίνδυνο, ελάχιστοι Βρετανοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Κατάρ μετά την επίθεση στο θέατρο.
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 00:03 (Ώρα Λονδίνου) Ριζική αναδιάρθρωση του ΟΗΕ προτείνει ο Κόφι Ανάν Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρότεινε σαρωτικές αλλαγές του οργανισμού. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τον καθορισμό σαφών κανονισμών για το πότε μπορεί να εξουσιοδοτήσει την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων. Η έκθεση του Κόφι Ανάν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έρχεται σε απάντηση των διαφορών που ανέκυψαν στον οργανισμό μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, πριν δυο χρόνια. Στην έκθεσή του, ο γενικός γραμματέας ζητά από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ορισμό της τρομοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αντικατάσταση της παρούσα επιτροπής η οποία έχει επικριθεί πως υπερασπίζεται δικτατορικά καθεστώτα. Αλλά στην εισήγησή του, ο Κόφι Ανάν δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις του. Αυτές θα συζητηθούν σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Ο ανταποκριτής του BBC στον ΟΗΕ μεταδίδει πως οι προτάσεις του Κόφι Ανάν έχουν στόχο να διατηρήσουν τον οργανισμό στο επίκεντρο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου) Επικρίσεις Ράμσφελντ για Τουρκία Επικριτικός για την τουρκική στάση σχετικά με το Ιράκ ο Ράμσφελντ Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή στο Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαιρέτισε την πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία, όπως είπε, αλλά εξέφρασε τη λύπη του που η Τουρκία δεν επέτρεψε στους Αμερικανούς να εισβάλλουν στο Ιράκ από το έδαφός της. Σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που τον λυπεί, σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ είπε ότι αν οι Αμερικανοί κατάφερναν να εισβάλλουν από τον βορά, πολλοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν θα είχαν συλληφθεί και η αντίσταση θα είχε καμφθεί. «Δεδομένου του επίπεδου της εξέγερσης δυο χρόνια μετά, είναι σαφές πως αν μπορούσαμε να εισβάλλει η 4η Μεραρχία, από το βορά, μέσω Τουρκίας, θα είχαν συλληφθεί ή σκοτωθεί περισσότεροι από το μπααθικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και η εξέγερση σήμερα θα ήταν μικρότερη. Η μεραρχία αυτή εισέβαλλε τελικά από το νότο γιατί εμποδίστηκε η προέλασή της από τον βορά. Έτσι μέχρι να καταληφθεί η Βαγδάτη, μεγάλο μέρος του ιρακινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών εξαφανίστηκαν ανάμεσα στον πληθυσμό και σε μια σειρά περιπτώσεις παραμένουν ενεργοί» είπε ο Αμερικανός υπουργός. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ρωτήθηκε και σχετικά με τον φόνο του Ιταλού πράκτορα Νίκολα Καλιπάρι, στο Ιράκ από τα αμερικανικά στρατεύματα που άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του καθώς συνόδευε την Ιταλίδα δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα στην ασφάλεια, μετά την απελευθέρωσή της από αυτούς που την κρατούσαν όμηρο. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι απαντήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού θα γίνουν γνωστές σύντομα. «Δεν πρόκειται να πάρει για πάντα. Θα ξέρουμε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για μια τραγωδία όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν. Και πιστεύω πως το σωστό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει η έρευνα» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου) Η άνετη νίκη της ΑΕΚ επί του Εργοτέλη διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες της για το πρωτάθλημα Ο Ολυμπιακός έπεσε από την κορυφή στην Τρίτη θέση, μετά τον αγώνα του Ηρακλείου. Αν και γενικά καλύτερος σε όλη την διάρκεια του αγώνα, δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση του ΟΦΗ, καταλήγοντας σε ισοπαλία 1-1 και χάνοντας έτσι πολύτιμο έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος. Τα γκολ σημείωσαν ο Τζιοβάνι, για τους ερυθρόλευκους, (72΄) για να ισοφαρίσει ο Ντεγιάνοφ στο 82΄λεπτό. Βαθμολογία 1. Παναθηναϊκός 49 2. ΑΕΚ 48 3. Ολυμπιακός 47 4. Ξάνθη 40 5. ΠΑΟΚ 38 6. Χαλκηδόνα 31 7. Αιγάλεω 30 8. Ηρακλής 29 9. Πανιώνιος 27 10. ΟΦΗ 25 11. Καλλιθέα 24 - Ιωνικός 24 13. Απ.Καλαμαριάς 23 14. Αρης 22 15. Εργοτέλης 19 16. Κέρκυρα 16 Η ΑΕΚ πέτυχε άνετη νίκη στο Ολυμπιακό στάδιο, νικώντας 3-0 τον Εργοτέλη και παραμένοντας έτσι ενεργή στην κούρσα για το πρωτάθλημα, απέχοντας μόνο ένα βαθμό από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και αφήνοντας τον Ολυμπιακό στην Τρίτη θέση. Τα γκολ της Ένωσης σημείωσαν ο Πέτκοφ στο 37΄λεπτό, ο Λυμπερόπουλος διπλασίασε τα τέρματα στο 49', ενώ ο ίδιος έκανε το 3-0 στο 54΄ μετά από πάσα του Κατσουράνη. Στον αγώνα του Σαββάτου, ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο «Ελ Πάσο» την Καλλιθέα με πέναλτι στο28 που εκτέλεσε εύστοχα ο Γκέκας, μετά από ανατροπή του Χαραλαμπίδη. Το τελικό 2-0 έγινε στο 52΄μετά από μακρινό σουτ του Μπασινά. Όλα τα αποτελέσματα: Ξάνθη-Κέρκυρα 1-1 Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 0-2 ΑΕΚ-Εργοτέλης 3-0 Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς 2-3 Ιωνικός-Αρης 2-1 ΠΑΟΚ-Χαλκηδόνα 2-1 ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-1 Πανιώνιος-Αιγάλεω 0-0
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 19:53 (Ώρα Λονδίνου) Ο Κινέζος πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τον κινεζικό νόμο Στο Πεκίνο για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα για τη διευθέτηση του ζητήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, παρότι το Πεκίνο επιμένει ότι διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες επιρροής. Προηγουμένως, μιλώντας στη Σεούλ, η κ. Ράις επανέλαβε την έκκλησή της προς τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες, τις οποίες εγκατέλειψε πριν ένα μήνα. Η κ. Ράις είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα περιμένει για πάντα για να διευθετηθεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της κομμουνιστικής χώρας. Επίσης στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η κ. Ράις εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδιά της να χαλαρώσει το εμπάργκο πώλησης όπλων. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της, Μπαν Κιμοόν, η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας κατάστασης, στην οποία ο κινεζικός στρατός θα βασίσει σε ευρωπαϊκή τεχνολογία τον εκσυγχρονισμό του.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου) Και στην πόλη Ος διαδήλωσαν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενοι για τις εκλογές Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, μια εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητείται. Στην Τζαλαλαμπάντ περίπου 10.000 διαδηλωτές υποχρέωσαν τους αστυνομικούς να καταφύγουν στην ταράτσα του αστυνομικούς τους τμήματος. Φεύγοντας έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ οι νεκροί από τις συγκρούσεις φτάνουν τουλάχιστον τους δέκα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μια από τις ηγέτιδες της αντιπολίτευσης, Ρόζα Οτουνμπάεβα είπε ότι ο πρόεδρος Ακάγιεφ χρησιμοποίησε τις εκλογές για να γεμίσει το κοινοβούλιο με συγγενείς και συμμάχους του. Και είπε ότι η αστυνομία στην Τζαλαλαμπάντ συντάχθηκε με τους διαδηλωτές. «Οι αρχές είχαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους, αλλά τότε μπήκε ένα εξαγριωμένο πλήθος 30.000 ανθρώπων και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Πλησίασαν τα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και της Διεύθυνσης Αστυνομίας αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις καταστολής συντάχθηκαν με τον κόσμο και η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του λαού» είπε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές κατηγορούν το κόμμα του προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικολάι Τανάγιεφ, είπε ότι οι διαδηλωτές πληρώνονται. «Αντί να επιλύσουν το θέμα πολιτισμένα είτε μέσω των δικαστηρίων είτε μέσω της επιτροπής των εκλογών, οι υποψήφιοι που έχασαν συγκεντρώνουν τους πολίτες για να καταλάβουν κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλατείες. Οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μια εβδομάδα και βεβαίως δεν το κάνουν χωρίς χρήματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ιδεολόγοι μεταξύ των διαδηλωτών» είπε ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν. Η κυβέρνηση του Κιργιστάν πάντως λέει πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές. Αλλά εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είπε ότι οι συνομιλίες θα έχουν νόημα μόνο αν συμμετέχει σε αυτές ο ίδιος ο πρόεδρος Ακάγιεφ.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου) Υπό παλαιστινιακό έλεγχο η Τουλκαρέμ Αξιωματούχοι των δύο πλευρών εξετάζουν τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης του ελέγχου της Τουλκαρέμ Υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας θα περάσει από τη Δευτέρα η Τουλκαρέμ, όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση κορυφής της Αιγύπτου τον περασμένο μήνα. Σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, στη διάρκεια επιθεωρήσεων στρατιωτικών βάσεων κοντά στο Τελ Αβίβ. Αξιωματούχοι των δύο πλευρών εξετάζουν τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης του ελέγχου της Τουλκαρέμ, η οποία θα είναι μετά την Ιεριχώ η δεύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης που περιέρχεται υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η μεταβίβαση του έλεγχου είχε αναβληθεί εξ αιτίας της τελευταίας πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν από πυρά ένοπλων Παλαιστίνιων κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση-έψαχναν για κλεμμένα αυτοκίνητα. Ήταν το πρώτο παρόμοιο περιστατικό, από τη συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς Αριέλ Σαρόν στην Αίγυπτο και τη συμφωνία των μαχητικών οργανώσεων να υποστηρίξουν την εκεχειρία.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου) Υποθαλάσσιος σεισμός στην Ιαπωνία Εκτεταμένες υλικές ζημίες προκάλεσε η σεισμική δόνηση Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νότιο νησί της Ιαπωνίας Κιούσου και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Τόκιο και τη Νότια Κορέα, ενώ ακολούθησαν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις σκοτώθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ περίπου 400 άνθρωποι υπέστησαν τραύματα, κυρίως από σπασμένα τζάμια. Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στην επαρχία Φουκουόκα στη δυτική ακτή του νησιού, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Ζημίες έχουν υποστεί τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ προκλήθηκαν προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, δεν υπέστησαν ζημίες οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νησί, ενώ ανακλήθηκε σύντομα η προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδοθεί, καθώς σύμφωνα με τους σεισμολόγους τα σεισμικά κύματα εξαπλώθηκαν οριζόντια και όχι κάθετα όπως στο τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας το Δεκέμβριο- στο βυθό της θάλασσας.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου) Καραμανλής με Ερντογάν στις Βρυξέλλες Εφ' όλης της ύλης συζήτηση, για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα έχουν το βράδυ της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει στον κ. Ερντογάν ότι θα πρέπει τάχιστα να ανταποκριθεί στη συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της Άγκυρας στα νέα κράτη - μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την υποστήριξη του κ. Καραμανλή, ώστε να μην επηρεάσουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κροατία -με την αναστολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων- τη δική της ενταξιακή πορεία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στην Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ίδια και από την ανταπόκρισή της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια. Πρόσθεσε δε, ότι ελπίζει σε μία δημιουργική συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του και ότι είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει την επέκταση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Συνεργασίας.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου) Ξεκινάει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών Μνήμες από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών θα αναβιώσουν τη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Βόλου όπου στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η δίκη για την τραγωδία που συγκλόνισε πριν από δύο περίπου χρόνια το πανελλήνιο. Το τραγικό δυστύχημα, σημειώθηκε στις 13 Απριλίου 2003 στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και μαθήτριες της Α' Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Το λεωφορείο που τους μετέφερε μετατράπηκε σε καρμανιόλα όταν συγκρούστηκε με νταλίκα φορτωμένη με φύλλα νοβοπάν. Σε δίκη παραπέμπονται, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, οι: Δημήτριος Ντόλας, οδηγός του μοιραίου φορτηγού, Φώτιος Καβελίδης, Αναστάσιος Καμέας, Δημήτριος Χαμπούρης, Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης και Μωυσής Αλεξάκης. Συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν πάντως φόβους, ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα επιδιώξουν αναβολή της δίκης.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εξεταστική για την 'οσία' ΔΕΚΑ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Προσλήψεις 65.872 σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Νέο ωράριο στο Δημόσιο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: ΛωπΟΔΔΥτες στο Δημόσιο. ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Γκάφες και φτώχεια! Απογραφή - Βασικός Μέτοχος - Λιτότητα. ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Επιδοτήσεις 150.000 ευρώ στις νέες επιχειρήσεις. ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Παρασκηνιακά μαχαιρώματα των βασικών... συνενόχων. Espresso της Κυριακής: Τα αυτοκίνητα της χλιδής που έχουν οι ιεράρχες. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Επιστροφή στις λεμονόκουπες της κατοχής. ΘΕΜΑ: Ποιός 'σκότωσε' τον Κωνσταντόπουλο. Οι φονικοί φάκελοι της Αρχιεπισκοπής κατά πολιτικών. Η ΕΠΟΧΗ: Το Βατερλό της Λισαβόνας. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το σχέδιο μάχης για εξυγίανση. Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Στο ναδίρ της Ευρώπης. Το έλλειμμα, το χρέος και η αξιοπιστία της χώρας. Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοψήφισμα για το Βασικό Μέτοχο. Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η βίβλος του Βαβύλη. Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεύρυνση ωραρίου στο λιανικό εμπόριο. Συνθλίβει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Ανυποχώρητος για 'Βασικό Μέτοχο'. Επίδειξη αποφασιστικότητας Καραμανλή. ΝΙΚΗ: Παραπαίει η κυβέρνηση. Στα ύψη η απογοήτευση των πολιτών. ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Δημοψήφισμα για τον 'βασικό μέτοχο'. Traffic News Κυριακής: Μαζί και πάλι Νάνσυ - Πανταζής. ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Τελειώνει η διαπλοκή. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Τουρκία εκτός Ευρώπης... αν δεν αποδεχτεί τους κανόνες της. Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αλλαγές στις χρήσεις γης. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου) Προεκλογικός αγώνας και «χόλιγκεϊτ» Οι φόροι και οι δημόσιες δαπάνες θα καθορίσουν την ατζέντα του προεκλογικού αγώνα γράφει η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς. Η εφημερίδα σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι οι Συντηρητικοί θα χρησιμοποιήσουν τις στατιστικές για να αντικρούσουν τις επιθέσεις των Εργατικών, ότι θα περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 35 δισεκατομμύρια λίγες, εάν κερδίσουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και σχηματίσουν κυβέρνηση. Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, αντιμετωπίζει επικρίσεις και κατηγορείται ότι επιχειρεί να επιστρατεύσει για την εξυπηρέτηση των εκλογικών του στόχων την «πιο βαθιά μισαλλοδοξία», με το να θέτει το θέμα των μη εγκεκριμένων καταυλισμών των τσιγγάνων στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας. Στην ίδια εφημερίδα και σε ανταπόκριση του Ρόμπερτ Φισκ από τη Βηρυτό αναφέρεται ότι η βόμβα που εξερράγη τη νύχτα της Παρασκευής σε χριστιανικό προάστιο της πόλης, τροφοδοτεί τις φήμες για συνομωσία της Συρίας. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ αποκαλύπτει προειδοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών για ενδεχόμενο χτύπημα ιρλανδικών τρομοκρατικών ομάδων, εναντίων οικονομικών στόχων στο Λονδίνο. Την Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα, η Σκότλαντ Γιάρντ απέστειλε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, επικαλούμενη πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ5. Ελληνικό «Χόλιγκεϊτ» Εκτενής ανταπόκριση της Ομπσέρβερ από την Αθήνα αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα και σημειώνει στον τίτλο ότι «η Ελλάδα αισθάνεται αποστροφή από τα σκάνδαλα που σαρώνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, με την υπόδειξη ,μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι μειώθηκε αισθητά η δημοτικότητά του. Ολοένα και περισσότεροι πιστοί διερωτούνται πως θα «επιζήσει του Χόλιγκεϊτ», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ομπσέρβερ. Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ αναφέρεται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε ανταπόκρισή της από την Ιερουσαλήμ με θέμα τις εντάσεις και τα επεισόδια που είχαν προκληθεί παλαιότερα στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ εκπροσώπων των διαφορετικών δογμάτων. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Πατριάρχης κατηγορείται από υψηλόβαθμους κληρικούς άλλων Εκκλησιών για υποδαύλιση των ταραχών που είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2004, σκηνές από τις οποίες διαθέτει η εφημερίδα σε βίντεο. Ισραηλινό δικαστήριο κήρυξε παράνομη την εκλογή του κ. Ειρηναίου, η οποία σύμφωνα με Ισραηλινο-Παλαιστίνιο κοσμικό που κίνησε την υπόθεση, έγινε δυνατή με την υποστήριξη «εγκληματιών που απεστάλησαν από την Ελλάδα, όπως ο καταδικασθείς έμπορος ναρκωτικών, Απόστολος Βαβύλης», γράφει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Στο πρωτοσέλιδό της η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου στελέχους της αστυνομίας, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βρετανία διαθέτουν μόνο το 10% του εργάσιμου χρόνου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, ενώ το 90% θυσιάζεται για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών αποστολών.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου) Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν Η επαρχία του Βελουχιστάν εμφανίζει προϊστορία βίαιων συγκρούσεων μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων Από έκρηξη βόμβας σε ισλαμικό τέμενος στο χωριό Φατεπούρ του Βελουχιστάν, στα νότια του Πακιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των τραυματιών. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης, ενώ μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο μέρος δεν είχαν εμφανιστεί κρούσματα θρησκευτικής βίας. Η επαρχία του Βελουχιστάν εμφανίζει προϊστορία βίαιων συγκρούσεων μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων, αλλά και ένοπλες εξεγέρσεις τοπικών οπλαρχηγών για απόσχιση από το Πακιστάν. Σε συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Ντέρα Μπούγκτι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περισσότεροι από 20 άνθρωποι, ενώ πολλοί κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ζητώντας αλλού προστασία.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου) Η κ. Ράις επανέλαβε την έκκλησή της προς τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες Στο Πεκίνο για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα για τη διευθέτηση του ζητήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, παρότι το Πεκίνο επιμένει ότι διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες επιρροής. Προηγουμένως, μιλώντας στη Σεούλ, η κ. Ράις επανέλαβε την έκκλησή της προς τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες, τις οποίες εγκατέλειψε πριν ένα μήνα. Η κ. Ράις είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα περιμένει για πάντα για να διευθετηθεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της κομμουνιστικής χώρας. Επίσης στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η κ. Ράις εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδιά της να χαλαρώσει το εμπάργκο πώλησης όπλων. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της, Μπαν Κιμοόν, η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας κατάστασης, στην οποία ο κινεζικός στρατός θα βασίσει σε ευρωπαϊκή τεχνολογία τον εκσυγχρονισμό του.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου) Προεκλογικός αγώνας και «χόλιγκεΐτ» Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, αντιμετωπίζει επικρίσεις και κατηγορείται ότι επιχειρεί να επιστρατεύσει για την εξυπηρέτηση των εκλογικών του στόχων την «πιο βαθιά μισαλλοδοξία», με το να θέτει το θέμα των μη εγκεκριμένων καταυλισμών των τσιγγάνων στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας. Στην ίδια εφημερίδα και σε ανταπόκριση του Ρόμπερτ Φισκ από τη Βηρυτό αναφέρεται ότι η βόμβα που εξερράγη τη νύχτα της Παρασκευής σε χριστιανικό προάστιο της πόλης, τροφοδοτεί τις φήμες για συνομωσία της Συρίας. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ αποκαλύπτει προειδοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών για ενδεχόμενο χτύπημα ιρλανδικών τρομοκρατικών ομάδων, εναντίων οικονομικών στόχων στο Λονδίνο. Την Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα, η Σκότλαντ Γιάρντ απέστειλε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, επικαλούμενη πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ5. Ελληνικό «Χόλιγκεϊτ» Εκτενής ανταπόκριση της Ομπσέρβερ από την Αθήνα αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα και σημειώνει στον τίτλο ότι «η Ελλάδα αισθάνεται αποστροφή από τα σκάνδαλα που σαρώνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, με την υπόδειξη ,μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι μειώθηκε αισθητά η δημοτικότητά του. Ολοένα και περισσότεροι πιστοί διερωτούνται πως θα «επιζήσει του Χόλιγκεϊτ», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ομπσέρβερ. Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ αναφέρεται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε ανταπόκρισή της από την Ιερουσαλήμ με θέμα τις εντάσεις και τα επεισόδια που είχαν προκληθεί παλαιότερα στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ εκπροσώπων των διαφορετικών δογμάτων. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Πατριάρχης κατηγορείται από υψηλόβαθμους κληρικούς άλλων Εκκλησιών για υποδαύλιση των ταραχών που είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2004, σκηνές από τις οποίες διαθέτει η εφημερίδα σε βίντεο. Ισραηλινό δικαστήριο κήρυξε παράνομη την εκλογή του κ. Ειρηναίου, η οποία σύμφωνα με Ισραηλινο-Παλαιστίνιο κοσμικό που κίνησε την υπόθεση, έγινε δυνατή με την υποστήριξη «εγκληματιών που απεστάλησαν από την Ελλάδα, όπως ο καταδικασθείς έμπορος ναρκωτικών, Απόστολος Βαβύλης», γράφει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Στο πρωτοσέλιδό της η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου στελέχους της αστυνομίας, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βρετανία διαθέτουν μόνο το 10% του εργάσιμου χρόνου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, ενώ το 90% θυσιάζεται για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών αποστολών.
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου) Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση Η διεθνής κοινότητα καλείται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την βοήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι. Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), σε διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειμμα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, ενώ η Ινδία, η Ινδονησία, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα χρειάζονται πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος της ΑΤΑ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων γι αυτές τις περιοχές που τώρα έχουν περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης. Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τεράστια μετασεισμικά κύματα που έπληξαν τις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου. Πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους. Φόβοι για διαφθορά Η ΑΤΑ παρουσίασε την έκθεσή της για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι σε συνάντηση των δωρητών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρόντα θύμισε στους συμμετέχοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες χώρες. Στην Ινδία καταστράφηκαν 700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου. Στο Άτσε της Ινδονησίας, το 44% των επιζώντων έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους. Στη Σρι Λάνκα αφανίστηκαν 100 χιλιάδες σπίτια και καταστράφηκε το 65% του αλιευτικού στόλου. Ο κ. Κουρόντα είπε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στρατηγική στην αξιοποίηση των χρημάτων. Μία από τις πληγείσες χώρες που κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας στην διαχείρηση των οικονομικών κονδυλίων είναι η Σρι Λάνκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λαξμάν Καντιργκαμάρ, λέει ότι τα χρήματα από τις δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ ούτε ένα γιέν, ούτε ένα ρούπι, ούτε ένα δολάριο σε μετρητά. Δεν θέλουμε μετρητά. Για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μας δώσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει η ίδια την επίβλεψη εργασιών αξίας οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.
|