Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-22

  1. Η δίκη που «πέθανε» λόγω ηλικίας
  2. Αύξηση των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ
  3. Στην Άγκυρα ο Καραμανλής
  4. Λιγότερο πλούσια η Γιουνάιτεντ
  5. Η Λουφτχάνσα αγόρασε την Σουίς
  6. Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση
  7. Παγκόσμια ημέρα για το νερό
  8. Αλλάζει το 35ωρο στη Γαλλία
  9. Δείπνο εφ' όλης της ύλης
  10. Δικαστικό «όχι» στη διασωλήνωση της Σκιάβο
  11. Σκανδάλων συνέχεια
  12. Δείπνο εφ' όλης της ύλης
  13. Μέχρι τέλους για το «βασικό μέτοχο»
  14. Βρυξέλλες στο επίκεντρο
  15. Νέο μακελειό στις ΗΠΑ
  16. Εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  17. Μετέωρο το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005 - 01:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η δίκη που «πέθανε» λόγω ηλικίας

Η εφημερίδα Τάιμς (Times) αναφέρεται στο κακό προηγούμενο που δημιουργεί η κατάρρευση της πλέον πολύκροτης και δαπανηρής δίκης στα χρονικά της χώρας.

Στο εδώλιο βρίσκονταν έξι στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας που κατηγορούνταν για απόπειρα δωροδοκίας αξιωματούχων του υπόγειου σιδηροδρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν επικερδή συμβόλαια. Η δίκη στοίχισε 60 εκατομμύρια στερλίνες (90 εκατομμύρια ευρώ) και κατέρρευσε μετά από 21 μήνες.

Προβλήματα με τους ενόρκους οδήγησαν στην κατάρρευση της διαδικασίας.

Ο γενικός εισαγγελέας, Λόρδος Γκόλντσμιθ αντέδρασε άμεσα και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε.

«Η αξιοπιστία του δικαστηρίου τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση», σχολιάζουν οι Τάιμς.

«Η δίκη που πέθανε από γεράματα», είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

«Οι φορολογούμενοι πολίτες δεν θα μάθουν ποτέ την αλήθεια για όσα έγιναν τότε», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πέρασαν οχτώ χρόνια από τις πρώτες συλλήψεις και δύο χρόνια από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θυμίζει η εφημερίδα.

«Αυτή η δίκη διήρκησε τόσο πολύ και σημαδεύτηκε από τόσες καθυστερήσεις, οπότε οι δικαστές συμφώνησαν ότι πλέον οι ένορκοι δεν θυμούνται τις λεπτομέρειες και δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία», γράφει η Γκάρντιαν, η οποία υπογραμμίζει ότι και οι ίδιοι οι ένορκοι είχαν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση.

Για το ίδιο θέμα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι η κατάρρευση της δίκης ευνοεί όσους υποστηρίζουν ότι ανάλογες περιπτώσεις πρέπει να δικάζονται χωρίς τη συμμετοχή ενόρκων.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι Φαΐνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times): «Η ντροπιαστική λύση της δίκης είναι πιθανό να φέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη για την αναγκαιότητα του σώματος των ενόρκων σε περιπτώσεις διαφθοράς».

Πιέσεις προς τον Μπλερ

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στις Βρυξέλλες από άλλους αρχηγούς κρατών προκειμένου να βοηθήσει τον Ζακ Σιράκ να κερδίσει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη χώρα του.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Γάλλοι σκοπεύουν να απορρίψουν το Σύνταγμα, πολλές κυβερνήσεις φοβούνται τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και στις χώρες τους.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα φέρει μεγάλη κρίση στην ΕΕ και ίσως να σημάνει και το τέλος του θεσμού, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Στην απόφαση των Βρυξελλών για τον «βασικό μέτοχο» αναφέρεται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. «Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, που είχε αναγάγει τη νομοθεσία για τον «βασικό μέτοχο» σε σημείο αναφοράς στην εκστρατεία της για την κάθαρση στο δημόσιο».


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ

Η αναζωπύρωση στις τιμές των καυσίμων δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στον τιμάριθμο

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε για έβδομη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου τα βασικά επιτόκια κατά 0,25% στα 2,75%.

Παρότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι πληθωριστικές πιέσεις, υπογραμμίζει ότι έχει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ότι η αναζωπύρωση στις τιμές των καυσίμων δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στον τιμάριθμο.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των τιμών ενδεχομένως να αναγκάσουν την Τράπεζα να λάβει στο μέλλον πιο «επιθετικά» μέτρα. «Η ανακοίνωση της FED είναι μια μεγάλη έκπληξη. Υπήρχαν κάποια σημεία που έδειχναν ότι ανησυχούσε περισσότερο για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτόν», δήλωσε ο αναλυτής, Άλαν Ράσκιν.

Σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική τράπεζα παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, εξελίσσεται ομαλά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ κρίνει ότι εξελίσσεται ομαλάκαι η κατάσταση στην αγορά εργασίας.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Άγκυρα ο Καραμανλής

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Δια της διπλωματικής οδού θα καθορισθεί η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδέχτηκε πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, για να επισκεφτεί την Άγκυρα, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Στο πλαίσιο στο μεταξύ της τακτικής συνεργασίας και διαβούλευσης εντάσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο άνδρες συζήτησαν τα σενάρια σχετικά με την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Άγκυρας (τελωνιακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας).

Το πρόβλημα του κ. Ερντογάν

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει υπογραφή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης η Τουρκία, αναζητείται όμως συμβιβασμός που θα διευκολύνει την κυβέρνηση Ερντογάν να μην αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα, επειδή η απαραίτητη αυτή ενέργεια θα εκληφθεί ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δείχνει αμηχανία ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης, επικαλούμενη ότι το κείμενο τυγχάνει μελέτης από εμπειρογνώμονες.

Αθήνα και Λευκωσία αναγνωρίζουν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, την αναγνώριση της Κύπρου και το ενδεχόμενο να απορριφθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ παραμένει άγνωστος ο χειρισμός του ζητήματος από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Όχι μονογραφή

Στην έδρα της ΕΕ πάντως θεωρείται περίπου δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μονογραφή του κειμένου αλλά ανταλλαγή επιστολών.

Την ίδια στιγμή αρκετοί εταίροι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αναβολής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν φέρει το Πρωτόκολλο για κύρωση στην εθνοσυνέλευση πριν τις 3 Οκτωβρίου, ενώ σ΄ αυτή την περίπτωση θα τεθεί νέα προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η υπογραφή.

Σχετικά με τη συνάντηση Καραμανλή-Παπαδόπουλου, αυτή χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα θετική και από τις δύο πλευρές, ενώ έγινε γνωστό ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Πρωτόκολλο, τους κανονισμούς της ΕΕ για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και γενικότερα στο κυπριακό.

Συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγότερο πλούσια η Γιουνάιτεντ

Ο Ρούνεϊ (δ) και ο Σμιθ είναι τα νέα ακριβά αποκτήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ακριβές μεταγραφές παιχτών και μείωση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα συρρίκνωσαν το οικονομικό αποτέλεσμα της πλουσιότερης ομάδας του κόσμου, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στο τελευταίο εξάμηνο του 20004 η δεύτερη του αγγλικού πρωταθλήματος εμφάνισε μειωμένα κατά 54% κέρδη, στα 12,4 εκατομμύρια λίρες (περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ). Στο ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών της ομάδας μειώθηκε κατά 0.9% στα 91,6 εκατομμύρια λίρες.

Εξ αιτίας των νέων συμβολαίων, μειώθηκαν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για μεταγραφές, ακριβότερη των οποίων ήταν του Γουέιν Ρούνεϊ από την Έβερτον (27 εκατομμύρια λίρες).

Η οικονομική εξέλιξη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναζωπυρώνει τις φήμες για επικείμενη εξαγορά της από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Μάλκολμ Γκλέιζερ, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λουφτχάνσα αγόρασε την Σουίς

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται στα 310 εκατομμύρια ευρώ

Το Εποπτικό Συμβούλιο της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Λούφτχανσα ενέκρινε την εξαγορά της ελβετικής «Swiss International Airlines», αφού προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» η κυβέρνηση της Ελβετίας».

Σε ανακοίνωση της Λούφτχανσα αναφέρεται ότι ο όμιλος εξαγόρασε και εντάσσει στους κόλπους του την ελβετική «Swiss International Airlines. Προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» η ελβετική κυβέρνηση, καθώς το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην αεροπορική εταιρεία.

Η συμφωνία εξαγοράς προβλέπει τη διατήρηση της Swiss ως έχει, με το στόλο και το προσωπικό της και έδρα της εταιρείας στην Ελβετία.

Η Ζυρίχη θα είναι στο μέλλον , μαζί με τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, ο τρίτος μεγάλος κόμβος που σχεδιάζει ο όμιλος Λούφτχανσα. Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται στα 310 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου των αερομεταφορών δεν υπήρχε για την ελβετική εταιρεία εναλλακτική λύση. Η Σουίς Ιντερνάσιοναλ Ερλάινς παραμένει ζημιογόνος από το 2001 - όταν διαδέχθηκε τον εθνικό αερομεταφορέα Σουίς Ερ.+


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση

Ικανοποιημένη η Γαλλία από τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν επίσημα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, εγκρίνοντας το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Η μεταρρύθμιση δίνει περισσότερες δυνατότητες κινήσεων σε χώρες τα ελλείμματα των οποίων υπερβαίνουν το όριο του 3% του ΑΕΠ, για τις οποίες θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες που αφορούν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εάν αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη. Ως προϋπόθεση τίθεται να μην είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και όχι πολύ πιο πάνω από το 3% τα ελλείμματα.

Στις χώρες με ελλείμματα πάνω από το 3% δίνεται μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να «νοικοκυρέψουν» τα δημοσιονομικά τους.

Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την Ελλάδα, αφού θα της προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρεί κάποια δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, αρκεί αυτό να οφείλεται σε πραγματικούς λόγους τόνωσης της οικονομικής της ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ η χώρα του, όπως και η Γερμανία έχουν παραβιάσει το κριτήριο του 3%- εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, το οποίο χαρακτήρισε ως «πιο ρεαλιστικό, πιο κατάλληλο και πιο ελαστικό, σε σχέση με το προηγούμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άιχελ, υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση καθιστά το Σύμφωνο περισσότερο αξιόπιστο, για τον απλό λόγο ότι είναι «περισσότερο ρεαλιστικό».


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια ημέρα για το νερό

Ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό

Την Παγκόσμια ημέρα για το νερό επέλεξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για να εγκαινιάσει ένα φόδοξο πρόγραμμα, με την ονομασία «Νερό για τη ζωή».

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των ανθρώπων - ένα δισεκατομμύριο περίπου - που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την έλλειψή καθαρού ύδατος, επισημαίνει ο συντάκτης του BBC, Ρόναλντ Πιζ.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι κάθε χρόνο το ακατάλληλο νερό στοιχίζει τη ζωή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού προκαλεί θανατηφόρες ασθένειες, όπως

τύφο, χολέρα, ελονοσία και τη διάρροια.

Ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και ένας στους τρεις σε δίκτυο αποχέτευσης. Το νερό όμωςέχει σχέση όχι μόνο με τη διατροφή και την καθαριότητα. Τα δύο τρίτα των παγκόσμιων υδατικών πόρων χρησιμοποιούνται στη γεωργία - υπολογίζεται δε ότι το μισό της ποσότητας αυτής κατασπαταλείται.

Ο ανταγωνισμός εξάλλου κοινοτήτων, φυλών και εθνών για τους υδάτινους πόρους μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα συρράξεων. Οι μεγάλοι ποταμοί όπως ο Δούναβης, ο Νείλος, ο Ζαμβέζης, ο Τίγρης και ο Ευφράτης διασχίζουν τα εθνικά σύνορα και αποτελούν όριο ένοπλων συγκρούσεων με αντικείμενο την εκμετάλλευση των υδάτων τους.

Μπορεί το δεκαετές σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών να πετύχει τους στόχους του που είναι η διοχέτευση καθαρού νερού σε μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους; Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν, εκτιμά ο Ρόναλντ Πιζ.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλάζει το 35ωρο στη Γαλλία

Τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα στις τροπολογίες

Με ψήφους 350 υπέρ και 135 κατά, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τις τροπολογίες για τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερες από 35 ώρες.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τις τροπολογίες στο νόμο που είχαν θεσπίσει οι Σοσιαλιστές το 1998, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, επιτρέποντας έτσι την οικειοθελή εργασία μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα, που είναι το ανώτατο όριο το οποίο θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση αιτιολόγησε τις αλλαγές, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, με την αναγκαιότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, τα συνδικάτα θα εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμούβ των ψηφοφόρων που θα ταχθούν κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα της 29ης Μαίου.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δείπνο εφ' όλης της ύλης

Περίπου δύο ώρες διήρκησε το δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εστιατόριο των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και η πορεία του κόμματος του κ. Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη συνεδρίαση του οποίου μετέχει την Τρίτη ως παρατηρητής.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό αρχών και αξιών και δείχνει διατεθειμένη να είναι ελαστική, ανέφερε, υπενθυμίζοντας εμμέσως την πρόσφατη απόφαση να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά «απομένουν πολλά να γίνουν σε αρκετούς τομείς».

Τόνισε ότι το πρωτόκολλο της Άγκυρας, πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και, μιλώντας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις, είπε ότι διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη βελτίωσή τους και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε, ακόμη, στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο κ. Ερντογάν, ερωτώμενος για το πότε θα υπογραφεί και εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για τον ακριβή χρόνο αλλά υπενθύμισε ότι «η 3η Οκτωβρίου είναι η μέρα που αρχίζουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην ΕΕ και πριν από αυτή την ημερομηνία όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν».

Για το Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί βούληση και των δύο μερών να επιλύσουν όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά στις συνομιλίες.

«Δεν είναι θέμα του κυρίου Καραμανλή και δικό μου, αλλά του κυρίου Παπαδόπουλου και του κυρίου Ταλάτ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις συνομιλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού και ενέργειας, αλλά και στην υποστήριξη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού προσωπικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας.

Το δείπνο παρατέθηκε στο εστιατόριο «Βίλα Λορέν» των Βρυξελλών, υπό τη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή νωρίτερα τη Δευτέρα, τόνισε ότι η Άγκυρα «πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά κι εμπράκτως».

Αναφερόμενος ειδικά στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο κ. Σρέντερ επεσήμανε την αναγκαιότητα της υπογραφής του, υπενόησε δε ότι αναμένεται κι η εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα και εν αναμονή του δείπνου των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η τουρκική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ παρατηρούσαν ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά αεροσκάφη ήταν οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο οκτάμηνο.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι 37 τουρκικά αεροσκάφη, σε 13 σχηματισμούς, διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε 36 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, ενώ τέσσερα ήταν φωτογραφικά «Φάντομ».

Συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη γνωστή διαφωνία τους σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013, με την Γερμανία να τάσσεται υπέρ του «παγώματος» στο 1 % του ΑΕΠ και την Ελλάδα να υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση στο 1,24 %.

Παρά ταύτα, εξέφρασαν την κοινή ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του συμβουλίου σχετικά με την «επί το ελαστικότερο» τροποποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, αξιολογώντας τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, «ως πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη».

Ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την απόφαση αυτή στην σύνοδο κορυφής των ηγετών των «25», που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Σρέντερ υποστήριξε μεν σαφώς την ελληνική άποψη περί αναγκαιότητας «έγκαιρης υπογραφής» του πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και της εφαρμογής στην πράξη των ανειλημμένων δεσμεύσεων της Άγκυρας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έδωσε έμφαση στην «πεποίθησή» του ότι η υπογραφή θα μπει έγκαιρα και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε στις 3 Οκτωβρίου.

Πηγές ερμήνευσαν τη δήλωση Σρέντερ προσπάθεια του Γερμανού καγκελάριου να αποκρούσει τις πρόσφατες αμφισβητήσεις στελεχών του κόμματός του σχετικά με το κατά πόσο μπορούν πράγματι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι «η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές, χρειάζεται τη συναίνεση της Ελλάδας και άρα το επιθυμητό και ωφέλιμο για όλες τις πλευρές είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε επίσης «σοφή» την τοποθέτηση του Καραμανλή διότι «επιδιώκει γρήγορα μία πολιτική λύση, που θα σέβεται βεβαίως την κυριαρχία της Μακεδονίας και θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαστικό «όχι» στη διασωλήνωση της Σκιάβο

Ο δικαστής έκρινε ότι οι γονείς της Σκιάβο δεν προσκόμισαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα της κόρης τους

Ο πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ δικαστής Τζέιμς Ουίτμορ, απέρριψε το αίτημα των γονέων της Τέρι Σκιάβο, που βρίσκεται επί 15 χρόνια σε κώμα, για επανασύνδεσή της με τον σωλήνα σίτισης, από τον οποίο αποσυνδέθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου.

Ο δικαστής έκρινε ότι οι γονείς της Σκιάβο δεν προσκόμισαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα της κόρης τους.

Την αποσύνδεση της Σκιάβο από το σωλήνα είχε ζητήσει ο σύζυγός της, που σε επταετή δικαστικό αγώνα για να το επιτύχει.

Ο αδελφός της ασθενούς, Μπομπ Σίντλερ, εξέφρασε την κατάπληξη και την οδύνη της οικογένειας για την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Το περασμένο Σάββατο το Κογκρέσο είχε ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νόμο, που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με τον οποίο δίνονταν στους γονείς της Σκιάβο η δυνατότητα να προσφύγουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σκανδάλων συνέχεια

Τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην άμεση διερεύνηση των υποθέσεων που φαίνεται να έχουν προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τόνισε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα», αλλά παράλληλα δεν απεκδύεται των ηθικών της υποχρεώσεων.

«Αν επιβεβαιωθούν (οι καταγγελίες) θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις τις οποίες καταδικάζουμε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ομάδα εμπειρογνωμόνων στη διερεύνηση των υποθέσεων, που αφορούν στην παράνομη πώληση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου.

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις εμφανίζεται να λαμβάνει από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο ο αρχιγραμματέας του Παναγίου Τάφου, Μητροπολίτης Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.

Σε δήλωση του τη Δευτέρα αναφέρει ότι η σχέση του με τον Πατριάρχη «είναι απόλυτα εκκλησιαστική».

«Τιμώ και στηρίζω τον πατριαρχικό θεσμό και τον Πατριάρχη, στο βαθμό που επιβάλλεται από την εκκλησιαστική συνείδηση και δεοντολογία, δίχως να έχω καμία απολύτως σχέση ή συνεργασία με τα θρυλούμενα πρόσωπα που συντέλεσαν να έρθουμε στην παρούσα κατάσταση», τονίζει.

Εξάλλου, την προσωρινή κράτηση στις φυλακές της Κω, του αρχιμανδρίτη της μητρόπολης Ρόδου, Λεωνίδα Μισού, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού την εποχή που ο ίδιος υπηρετούσε ως λαϊκός στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης, αποφάσισε τη Δευτέρα το συμβούλιο πλημμελειοδικών Ρόδου.

Σε βάρος του ίδιου αρχιμανδρίτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2003 έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2005.

Επίσης, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος, για την υπόθεση του πρωτοδίκη Ευάγγελου Καλούση.

Ο κ. Καρούτσος απήγγειλε τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παράβασης καθήκοντος, δωροληψίας δικαστή, απόπειρας εκβίασης, διευκόλυνσης προώθησης αλλοδαπών γυναικών και παροχή καταλύματος σε αυτές προς απόκρυψή τους.

Ασκήθηκε επίσης δίωξη για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Εντός των ημερών αναμένεται να διαβιβαστεί αίτημα της Ελλάδας προς τις ελβετικές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών που πιθανολογείται ότι έχει ο πρωτοδίκης σε ελβετική τράπεζα.


Δείπνο εφ' όλης της ύλης

Περίπου δύο ώρες διήρκησε το δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εστιατόριο των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και η πορεία του κόμματος του κ. Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη συνεδρίαση του οποίου μετέχει την Τρίτη ως παρατηρητής.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό αρχών και αξιών και δείχνει διατεθειμένη να είναι ελαστική, ανέφερε, υπενθυμίζοντας εμμέσως την πρόσφατη απόφαση να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά «απομένουν πολλά να γίνουν σε αρκετούς τομείς».

Τόνισε ότι το πρωτόκολλο της Άγκυρας, πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και, μιλώντας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις, είπε ότι διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη βελτίωσή τους και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε, ακόμη, στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο κ. Ερντογάν, ερωτώμενος για το πότε θα υπογραφεί και εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για τον ακριβή χρόνο αλλά υπενθύμισε ότι «η 3η Οκτωβρίου είναι η μέρα που αρχίζουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην ΕΕ και πριν από αυτή την ημερομηνία όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν».

Για το Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί βούληση και των δύο μερών να επιλύσουν όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά στις συνομιλίες.

«Δεν είναι θέμα του κυρίου Καραμανλή και δικό μου, αλλά του κυρίου Παπαδόπουλου και του κυρίου Ταλάτ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις συνομιλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού και ενέργειας, αλλά και στην υποστήριξη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού προσωπικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας.

Το δείπνο παρατέθηκε στο εστιατόριο «Βίλα Λορέν» των Βρυξελλών, υπό τη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή νωρίτερα τη Δευτέρα, τόνισε ότι η Άγκυρα «πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά κι εμπράκτως».

Αναφερόμενος ειδικά στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο κ. Σρέντερ επεσήμανε την αναγκαιότητα της υπογραφής του, υπενόησε δε ότι αναμένεται κι η εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα και εν αναμονή του δείπνου των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η τουρκική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ παρατηρούσαν ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά αεροσκάφη ήταν οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο οκτάμηνο.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι 37 τουρκικά αεροσκάφη, σε 13 σχηματισμούς, διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε 36 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, ενώ τέσσερα ήταν φωτογραφικά «Φάντομ».

Συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη γνωστή διαφωνία τους σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013, με την Γερμανία να τάσσεται υπέρ του «παγώματος» στο 1 % του ΑΕΠ και την Ελλάδα να υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση στο 1,24 %.

Παρά ταύτα, εξέφρασαν την κοινή ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του συμβουλίου σχετικά με την «επί το ελαστικότερο» τροποποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, αξιολογώντας τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, «ως πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη».

Ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την απόφαση αυτή στην σύνοδο κορυφής των ηγετών των «25», που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Σρέντερ υποστήριξε μεν σαφώς την ελληνική άποψη περί αναγκαιότητας «έγκαιρης υπογραφής» του πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και της εφαρμογής στην πράξη των ανειλημμένων δεσμεύσεων της Άγκυρας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έδωσε έμφαση στην «πεποίθησή» του ότι η υπογραφή θα μπει έγκαιρα και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε στις 3 Οκτωβρίου.

Πηγές ερμήνευσαν τη δήλωση Σρέντερ προσπάθεια του Γερμανού καγκελάριου να αποκρούσει τις πρόσφατες αμφισβητήσεις στελεχών του κόμματός του σχετικά με το κατά πόσο μπορούν πράγματι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι «η προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές, χρειάζεται τη συναίνεση της Ελλάδας και άρα το επιθυμητό και ωφέλιμο για όλες τις πλευρές είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε επίσης «σοφή» την τοποθέτηση του Καραμανλή διότι «επιδιώκει γρήγορα μία πολιτική λύση, που θα σέβεται βεβαίως την κυριαρχία της Μακεδονίας και θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου)

Μέχρι τέλους για το «βασικό μέτοχο»

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τη συνταγματική νομιμότητα και να αποδείξει τη συμβατότητα τόσο του ελληνικού Συντάγματος, όσο και της εκτελεστικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό Δίκαιο, διαδήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για θέματα της εσωτερικής αγοράς Επίτροπο Τσάρλι Μακ Κρίβι, αναφέρθηκε στη διάσταση απόψεων που υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, δηλώνοντας προς τους δημοσιογράφους ότι ο κοινοτικός Επίτροπος επέμεινε στις θέσεις που έχει ήδη από το 2003 διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτές, το άρθρο 14, παράγραφος 9 του ελληνικού Συντάγματος, όσο και οι εκτελεστικοί νόμοι του, μεταξύ των οποίων ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» αντίκεινται προς το κοινοτικό Δίκαιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την Τρίτη να υπάρξει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατυπώσει και γραπτώς τις διαφωνίες της, αποστέλλοντας προς την Αθήνα σχετική προειδοποιητική επιστολή.

«Εξηγήσαμε αναλυτικά στον επίτροπο Μακ Κρίβι τις θέσεις μας και τονίσαμε ότι εφόσον υπάρξει προειδοποιητική επιστολή θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα και θα αποδείξουμε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αντίκειται προς το κοινοτικό δίκαιο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό Σύνταγμα υποστηρίζει την αρχή της διαφάνειας την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μη διαπραγματεύσιμη.

«Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τη συνταγματική της νομιμότητα και αυτό θα πράξει η κυβέρνηση», ανέφερε κατόπιν, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση Σημίτη για την αδράνειά της στο ζήτημα της υπεράσπισης της ελληνικής συνταγματικής νομιμότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι ο νόμος για το βασικό μέτοχο έχει στόχο τη διαφάνεια και την αποκατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ στόχος της κυβέρνησης παραμένει η άρση των αγκυλώσεων και η αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών καταστάσεων που ταλανίζουν τη χώρα και δημιουργούν αντικίνητρα προς τους ξένους επενδυτές.

Επίσης, ανέφερε ότι μία σειρά από χώρες που στην εθνική τους νομοθεσία έχουν ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις σχετικά με τις κρατικές προμήθειες, υποστήριξαν τα δίκαιά τους και τελικά δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως ενδεικτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταφύγει όντως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν η διαφορά απόψεων με τις Βρυξέλλες δεν γεφυρωθεί.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Βρυξέλλες στο επίκεντρο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αθώες οι κεραίες ένοχα τα κινητά! Φουντώνουν οι ανησυχίες γονιών και παιδιών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρύθμιση για τις συντάξεις. Πώς να εξαγοράσετε ένα εξάμηνο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 11.200 θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Πώς κατανέμονται σε ιδιωτικό τομέα, Νομαρχίες κ.α. Τι προβλέπει το πρόγραμμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Ακίνητα: Νέες τιμές από το Σεπτέμβριο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις με μειωμένο ωράριο. 267.739 μισθωτοί στη μερική απασχόληση.

Η ΑΥΓΗ: Τα καρτέλ της ακρίβειας. Σούπερ μάρκετ κατά βιομηχανιών - προμηθευτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τίναξε στα ύψη τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων το καρτέλ των πολυεθνικών και των βιομηχάνων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έρχεται το γράμμα... από τις Βρυξέλλες για το Ευρωδικαστήριο. Το Κολέγιο των Επιτρόπων για τον νόμο περί βασικού μετόχου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.000 ευρώ σε γυναίκες για επιχείρηση στο σπίτι. Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για προσλήψεις και επιδοτήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Καταιγίδα ακρίβειας. Κυβέρνηση και αγορά αδειάζουν την τσέπη του καταναλωτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο τρίγωνο του διαβόλου με τη σειρά. Εκκλησία, Δικαιοσύνη και Πολιτικοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιδού γιατί δεν παραγράφεται. Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη. Ο "Ε" παρουσιάζει δύο ντοκουμέντα που καταρρίπτουν τις αιτιάσεις περί παραγραφής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Οι προκηρύξεις για 1.808 νέες θέσεις στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω καψώνι σε τρία μέτωπα. Ξινός ο Σρέντερ στον Καραμανλή - Δεν έπεισε ο Παυλόπουλος.

ΕΞΠΡΕΣ: Ελαστικότερο το Σύμφωνο. Αλλαγές για τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποφάσισε το ECOFIN.

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς 12η στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Με ποσοστό συμμετοχής 1,6% στην οικονομία της Ε.Ε.

ESPRESSO: Το ξέσπασμα της πρώην γυναίκας του Κωνσταντόπουλου. Η Φωτεινή Τομαή μιλάει στην "Ε".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβερνητικό ναυάγιο για τον "βασικό μέτοχο". Απέρριψε ο επίτροπος Μακ Κρίβι τις "εξηγήσεις" Πρ. Παυλόπουλου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταρρέουν τα έσοδα του Δημοσίου. Πολιτικό ζήτημα η αδράνεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών - Αύξηση εμμέσων φόρων.

ΚΕΡΔΟΣ: Εκτινάχθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κόντρα με την Ευρώπη. Δεν έπεισε η Ελλάδα για τον "βασικό μέτοχο".

Μetro: Παιχνίδι ξένων στο ΧΑΑ. Μαζικές ρευστοποιήσεις προκάλεσαν μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Από το Σεπτέμβριο οι νέες αντικειμενικές. Π. Δούκας: Τον Απρίλιο οι πρώτες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωρεζιλίκι για τον βασικό μέτοχο. Κίνδυνος τώρα για πάγωμα κονδυλίων.

Η ΝΙΚΗ: Σκληρή λιτότητα για δύο χρόνια. Περισσότεροι φόροι για να κλείσουν οι "τρύπες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εαρινή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

City Press: Φοροκαταιγίδα και μείωση κοινοτικών κονδυλίων.

TRAFFIC NEWS: Τα δάκρυα της Νίκης Κάρτσωνα. Δικάζεται για χρήση πλαστού εγγράφου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανάσα για Ελλάδα από Ε.Ε. Με κίνδυνο να χάσουμε την οικονομική ανεξαρτησία μας.

Η ΧΩΡΑ: Καταιγίδα έμμεσων φόρων και ακρίβειας. Πληρώνουμε τις κλεψιές και τα άδεια ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Καραμανλής - Σρέντερ

H ESPRESSO γράφει ότι "κοινή γλώσσα, φιλοφρονήσεις και ευρωπαϊκός αέρας στο Βερολίνο χθες κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε άψογα γερμανικά εξετάστηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος , δημοσιονομικά θέματα, το Κυπριακό και περιφερειακά όπως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο άριστος χειρισμός των γερμανικών από τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έμεινε ασχολίαστος από τον οικοδεσπότη ο οποίος βρήκε την ευκαιρία α επαναλάβει το θαυμαστό μου κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσία δεκάδων Ελλήνων και Γερμανών Δημοσιογράφων. "Τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχαμε συναντηθεί στην Αθήνα άκουγες στα γερμανικά και μιλούσες λιγότερο". Σε ό,τι αφορά την Τουρκία διαπιστώθηκε συναντίληψη αφού Σρέντερ και Καραμανλής εξέφρασαν την άποψη πως η Άγκυρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί μεταξύ αυτών είναι και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας -για τελωνειακή σύνδεση με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ- προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "υπέρ της διατήρησης της δέσμευσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έπειτα από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τη Δευτέρα. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της".

ΕΕ - Βασικός μέτοχος

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "στη σημερινή συνεδρίαση της Κομισιόν θα τεθεί τελικά το θέμα του "Βασικού Μετόχου" μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα για το θέμα του βασικού μετόχου θα εισηγηθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο αρμόδιος επίτροπος Τσαρλς Μακ Κρίβι".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αποστάσεις κράτησε ο καγκελάριος Σρέντερ από τον Κ. Καραμανλή, που ζήτησε την κατανόησή του για την υστέρηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ "κατοχύρωσε" τα Σκόπια ως "Μακεδονία" και χρύσωσε το χάπι λέγοντας ότι "η Μακεδονία χρειάζεται την Ελλάδα". Ασαφής και η δήλωσή του για την Τουρκία ενώ συμφώνησαν για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που απαλλάσσει το Βερολίνο από ένα βραχνά. Το τρίτο...καψώνι έγινε από τον επίτροπο Μακγρίβι που δεν πείσθηκε από τον Πρ. Παυλόπουλο και παραπέμπει τον "βασικό μέτοχο" στο Κολλέγιο των Επιτρόπων για τα περαιτέρω".

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αντιμετώπισαν εξ αρχής θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την κατοχύρωση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Στα πλαίσια αυτά θα ήταν ασφαλώς καλοδεχούμενη και η ψήφιση ενός πιο αυστηρού νόμου για τον βασικό μέτοχο, ο οποίος θα έκλεινε πραγματικά τα παράθυρα στους αχυράνθρωπους και τις οφ σορ εταιρίες. Δυστυχώς, μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται πως ήταν η δημιουργία εντυπώσεων".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "σε ναυάγιο κατέληξε η αποστολή του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παυλόπουλος δεν έπεισε τον επίτροπο κ. Μακ Κρίβι για τον βασικό μέτοχο, με αποτέλεσμα ο κ. Μακ Κρίβι να ζητήσει σήμερα στο Κολέγιο των Επιτροπών να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε ως συνήθως και πάλι στο ΠΑΣΟΚ".

Εκκλησία - Δικαιοσύνη και πολιτικοί

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "εδώ και μήνες άρχισε ένα βιολί στα ΜΜΕ με σκοπό την κάθαρση στην Εκκλησία και την Δικαιοσύνη. Χωρίς να πιστεύουμε ότι σε αυτά τα αποκούμπια των απλοϊκών ανθρώπων, δεν υπήρχαν διεφθαρμένοι και επίορκοι, τολμάμε να γράψουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ιερωμένων και δικαστών είναι ευσυνείδητοι και εύορκοι. Ένας-δύο αρχιερείς βρέθηκαν ενδεδυμένοι το ράσο της αναξιότητας. Όλη η Εκκλησία νοσεί γι' αυτούς τους νοσηρούς εγκεφάλους. Δύο ή τρεις Δικαστές περιεβλήθησαν με την τήβεννο της ασυνειδησίας, όλη η δικαιοσύνη έγινε υπηρέτρια της συναλλαγής για τους θεράποντες της σκοπιμότητας, της τηλεθέασης και του συμφέροντος. Απειλούν οι αθεόφοβοι ότι θα συνεχίσουν να πλήττουν τον Πρωθιεράρχη της Ελληνικής Εκκλησίας. Αφήνουν υπονοούμενα για ανώτατους δικαστές".

Οικονομία

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "απότομη προσαρμογή στη νέα οικονομική πραγματικότητα της άσκησης περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, της επιβολής έμμεσων φόρων και της περαιτέρω περικοπής κοινωνικών και ασφαλιστικών κεκτημένων, προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη διετία 2005-2007 που κατέθεσε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "τους προμηθευτές αιτιώνται τα σούπερ μάρκετ για τις ανατιμήσεις, καθώς στη βιομηχανία τροφίμων και μεταποιημένων προϊόντων επικρατούν ουσιαστικά μονοπωλιακές συνθήκες. Σε όλα τα είδη, συνήθως, τρεις προμηθευτές ελέγχουν την αγορά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν στην πράξη ως "καρτέλ". Οι εταιρείες σούπερ μάρκετ αντιτίθενται στη διεύρυνση του ωραρίου το Σάββατο και στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, διότι, όπως εκτιμούν, το μέτρο αυτό θα αυξήσει τα έξοδα λειτουργίας, αλλά όχι τον τζίρο".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διπλό χτύπημα από την ακρίβεια δέχονται οι καταναλωτές. Τον Απρίλιο οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις σε 750 είδη λαϊκής κατανάλωσης περνούν στα ράφια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "σε μείζον πρόβλημα της οικονομίας και σε σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου, καθώς οι φορολογικές υπηρεσίες δείχνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις μεγάλες ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2004, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6%, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν να αυξηθούν κατά 8,5%. Το έλλειμμα του Δημοσίου διαμορφώθηκε στα 12,6 δισ. ευρώ, έναντι 9,8 δισ. ευρώ το 2003".

Η City Press εκτιμά ότι "το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης. Η αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, η υπερφορολόγηση των λεγόμενων φθηνών τσιγάρων, η αύξηση της φορολογίας των ποτών, η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και σε άλλες υπηρεσίες και αγαθά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σημαντικές αποκλίσεις στο "τελικό" δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004. Ανατιμητική η ψυχολογία, με όλους να προβλέπουν αυξήσεις τιμών λόγω κυβερνητικών μέτρων, ΦΠΑ, ακόμη και εξαιτίας της αλλαγής ωραρίου".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την διαμόρφωση του ΑΕΠ στα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά το έτος 2004. Η Ελλάς είναι η 12η σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και παράγει το 1,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ".

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "τις ρεμούλες και τα ελλείμματα του ΠΑΣΟΚ καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες με την επιβολή έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Έκρηξη ανατιμήσεων σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες αναζωπυρώνουν τις τιμές των ακινήτων".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην... αντεπίθεση περνάει το λιανεμπόριο, οι εκπρόσωποι του οποίου αρνούνται να δεχτούν το βάρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς που τους χρεώνεται τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο μακελειό στις ΗΠΑ

Εμφανές το σοκ στους επιζώντες

Ένας μαθητής λυκείου σκόρπισε το θάνατο σε σχολείο καταυλισμού Ινδιάνων, στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο δράστης εισέβαλε πάνοπλος στο σχολείο και σκότωσε τουλάχιστον επτά άτομα - μεταξύ αυτών και συμμαθητές του - λίγο πριν πέσει νεκρός και ο ίδιος.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται ένας δάσκαλος, ένας σχολικός φύλακας, μαθητές και ο ίδιος ο δράστης, ενώ από τα πυρά έχουν επίσης τραυματισθεί 14 άτομα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο δράστης, κρατώντας στα χέρια του μία καραμπίνα και δύο πιστόλια χειρός, άνοιξε πυρ χαμογελώντας και χαιρετώντας τους συμμαθητές του.

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν μάλιστα ότι πριν ο ανήλικος φτάσει στο σχολείο του είχε ήδη δολοφονήσει τον παππού του - βετεράνο αστυνομικό του καταυλισμού - και τη σύντροφό του.

Το επεισόδιο συνέβη στο Λύκειο του καταυλισμού Ινδιάνων Ρεντ Λέικ και ενώ στις τάξεις βρίσκονταν οι μαθητές της απογευματινής βάρδιας. Το σχολείο βρίσκεται στη βόρειο Μινεσότα, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.

Εκπρόσωπος του FBI είπε ότι ο νεαρός έδρασε μόνος του και ότι τα κίνητρά του δεν είναι γνωστά.

Πρόκειται για το πλέον αιματηρό επεισόδιο βίας σε αμερικάνικο σχολείο από το 1999, όταν δύο έφηβοι σκότωσαν 13 άτομα στο σχολείο της κωμόπολης Κολουμπάιν, στην πολιτεία Κολοράντο.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί πάγιο αίτημα των εργατικών συνδικάτων

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εαρινή σύνοδο κορυφής.

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών ορίων που καθιέρωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι από τα σημαντικότερα θέματα διαπραγμάτευσης στη σημερινή και αυριανή ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι στα δύο κυριότερα θέματα της συνόδου φαίνεται να έχει επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός, αν και τα εργατικά συνδικάτα ζητούν μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και όχι για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ανησυχίες από τραπεζίτες

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών να προτείνουν χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Τράπεζα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μη προβεί σε αλλαγές που, όπως τονίζει, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Συμφώνου.

Αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπερνά το όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των δημοσιονομικών στη ζώνη του ευρώ και κατ΄ επέκταση την αξιοπιστία του ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC από τις Βρυξέλλες.

Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γιοακίν Αλμούνια, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης προκειμένου να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μετέωρο το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εξαπολύει μύδρους στις ηγεσίες των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόφαση χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutshe Zeitung) θεωρεί ότι οι πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας οδήγησαν σε μια άστοχη αναθεώρηση του Συμφώνου.

Και γράφει ότι ο Γερμανός καγκελάριος μπορεί να είναι ευχαριστημένος επειδή «το Σύμφωνο απογυμνώθηκε από την ουσία του και ο κ. Σρέντερ είναι μάλλον απίθανο να δεχθεί ντροπιαστικές παρατηρήσεις από τις Βρυξέλλες για νέες υπερβάσεις στο δημόσιο έλλειμμα της χώρας».

«Ενωμένα τα δύο μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ οδηγούν την οικονομική πολιτική της Κοινότητας προς τη λάθος κατεύθυνση, την ώρα που η αγωνιώδης ελπίδα των Ευρωπαίων πολιτών είναι η αύξηση της απασχόλησης» αποφαίνεται η εφημερίδα του Μονάχου.

«Υπόλογο» το Βερολίνο

Η Γερμανία ήταν ικανή να θέσει βέτο και να αποτρέψει τη «διάλυση» του Συμφώνου Σταθερότητας εκτιμά η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «ως εκ τούτου η κυβέρνηση Σρέντερ ευθύνεται πρωτίστως για την καταστροφή και αποσάρθρωση της ατμόσφαιρας δημοσιονομικής σταθερότητας που είχε δημιουργήσει κάποτε η Κεντρική Τράπεζα».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι στο εξής το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αποτελεί απλή πρόσοψη βιτρίνα, καθώς το οποιοδήποτε κράτος μέλος θα μπορεί με προσχηματικούς λόγους να δικαιολογεί την ανάγκη μεγαλυτέρων ελλειμμάτων.

Και η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) συμφωνεί, γράφοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν δικαιούται πλέον να ονομάζεται έτσι.

«Ντροπή» είναι ο περιεκτικός τίτλος της εφημερίδας Ντι Βελτ (Die Welt) για τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου.

«Αντί να αποτελέσει ευκαιρία ενός νέου αξιόπιστου ξεκινήματος, οι νέες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες του Γερμανού, Γάλλου και Ιταλού υπουργού Οικονομικών» πιστεύει η Ντι Βελτ.

Σκεπτικισμός Σκανδιναβών

Στη Δανία η εφημερίδα Μπερλίνγκσκε Τιντέντε (Berlingske Tidende) σημειώνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αποτελεί τμήμα της Αγίας Γραφής, αλλά η συγκεκριμένη προσπάθεια αλλαγής του είναι λαθεμένη.

«Οι όροι του Συμφώνου άλλαξαν ώστε να δώσουν στον Καγκελάριο Σρέντερ μια ευκαιρία επανεκλογής του και να βοηθήσουν τον Πρόεδρο Σιράκ να επικρατήσει στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αν και αυτοί δεν ήταν οι λόγοι που επισήμως δόθηκαν» επισημαίνει η εφημερίδα της Κοπεγχάγης.

Και προβλέπει: «Η ατυχέστατη συνέπεια του νέου Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, καθώς η πολιτική φάρσα μετακίνησε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία τη δημιουργία μιας δυναμικής εσωτερικής αγοράς που μπορεί να επιζήσει στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλαίσιο».

Η σουηδική εφημερίδα Σιντσβένσκα Νταγκμπλάντετ (Sydsvenska Dagbladet) εκτιμά ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων δίνει λαβή σε ανησυχίες.

«Ουσιαστικά το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν ήδη γράμμα κενό περιεχομένου. Οι μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης Ολλανδία, Αυστρία και Φιλανδία αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη γραμμή των μεγάλων χωρών, των οποίων τα βραχυπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα κατίσχυσαν» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Και αποφαίνεται: «Οι ξεκάθαροι κανόνες αντικαταστάθηκαν από αυθαίρετες και αμφιλεγόμενες ερμηνείες».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.