Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-25

  1. Οι Γάλλοι αντίθετοι στο ευρωσύνταγμα
  2. Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη
  3. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  4. Η αντιπολίτευση σχηματίζει κυβέρνηση στο Κιργιστάν
  5. Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  6. Πανηγυρικός ο εορτασμός
  7. Κρίση στα Ιεροσόλυμα
  8. Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις
  9. Βασικός μέτοχος και ΕΕ
  10. Στο Καζακστάν ο Ασκάρ Ακάγεφ
  11. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι
  12. Στο Καζακστάν ο Ασκάρ Ακάγεφ
  13. Έρευνα για τη νομιμοποίηση του πολέμου
  14. Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη
  15. Απών από το Πάσχα ο πάπας
  16. Ο Εφιάλτης του Ιράκ
  17. Το «ντόμινο» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 20:55 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Γάλλοι αντίθετοι στο ευρωσύνταγμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να εξηγήσει το προτεινόμενο σύνταγμα στους ψηφοφόρους

Νέα δημοσκόπηση που έγινε στη Γαλλία δείχνει πως η πλειοψηφία των Γάλλων θα καταψηφίσει το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 29 Μαίου.

Η δημοσκόπηση που έγινε με δείγμα 856 ατόμων, έδειξε ότι το 55% των ερωτηθέντων σκοπεύει να καταψηφίσει το ευρωσύνταγμα.

Είναι η Τρίτη δημοσκόπηση μέσα σε ένα μήνα που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων είναι κατά του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος.

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η θέση και το κύρος της Γαλλίας θα υποστεί πλήγμα αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν το προτεινόμενο σύνταγμα.

Η τελευταία αυτή δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία CSA για λογαριασμό του εβδομαδιαίου περιοδικού Marianne.

Οι μισοί από τους 856 ερωτηθέντες είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει πως το 51 ως το 52 % των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του νέου συντάγματος του οποίου στόχος είναι να γίνει ευκολότερη η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών μελών.

Όμως, αν μια μεγάλη χώρα μέλος όπως η Γαλλία καταψηφίσει το σύνταγμα τότε η Κοινότητα θα αντιμετωπίσει κρίση.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 20:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

Η έρευνα των αρχών του Λιβάνου χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής

Οι αρχές του Λιβάνου φαίνονται διατεθειμένες να συνεργαστούν στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό των δολοφόνων του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ αλ Χαρίρι, που εισηγήθηκε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, επέκριναν σημεία της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Μαχμούτ Χαμούντ, δήλωσε πως η έρευνα θα πρέπει να γίνει σε συγκριμμένο πλαίσιο «συνεργασίας με το κράτος».

«Δεν έχουμε καταργήσει τους θεσμούς μας», δήλωσε ο κ.Χαμούντ και πρόσθεσε «σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά δεν θα απαρνηθούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου».

Η έκθεση του ΟΗΕ

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η έρευνα που διενεργήθη από τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου βρίθει λαθών και δεν καταλήγει σε απτά συμπεράσματα.

Πάντως και τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να κατονομάσουν τους δράστες πίσω από τη βομβιστική επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου στη Βηρυτό.

Αναφέρει, όμως, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας φέρουν κυρίως την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, απαντώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε από το διεθνή οργανισμό να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Την ίδια ώρα, ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊζάλ Μεκντάντ άσκησε κριτική στην έκθεση, η οποία είπε ότι είναι μονόπλευρη.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου δεν είναι σε θέση να διενεργήσουν ικανοποιητικές έρευνες υπό την παρούσα ηγεσία.

Η έκθεση εξέτασε, επίσης, το πώς προκλήθηκε η επίθεση, η οποία αρχικώς είχε αποδοθεί σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την έκθεση η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο από τον οποίο πέρασε το όχημα του δολοφονηθέντος.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 18:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Μέλη της Ιρακινής αστυνομίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωσαν ότι πέντε Ιρακινές που δούλευαν ως καθαρίστριες σε αμερικανική στρατιωτική βάση σκοτώθηκαν από ενόπλους σε δυτική συνοικία της Βαγδάτης.

Σε άλλη επίθεση ένοπλοι τραυμάτισαν θανάσιμα τον στρατηγό Σαλμάν Μοχάμεντ, διοικητή της Εθνοφρουράς στο νότιο Ιράκ, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του στη Βαγδάτη.

Πολύνεκρη επίθεση στη Ραμάντι

Νωρίτερα σημειώθηκε νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου στα προάστια της πόλης Ραμάντι του Ιράκ.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν ο δράστης και 11 Ιρακινοί μέλη των ειδικών δυνάμεων.

Η πόλη Ραμάντι θεωρείται ένα από τα προπύργια των ανταρτών

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 14 τραυματίες.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι εννέα Ιρακινοί μέλη των ειδικών δυνάμεων, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Τα σημεία ελέγχου γύρω από το Ραμάντι, το οποίο ανήκει στις πόλεις που απαρτίζουν το επονομαζόμενο σουνιτικό τρίγωνο, τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς η πόλη είναι στόχος συχνών επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιμωατούχοι ανακοίνωσαν ότι οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τον αμερικανικό στρατό σκότωσαν δεκάδες παραστρατιωτικούς σε επιδρομή που εξαπέλυσαν την Τρίτη σε στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στο Τικρίτ.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η αντιπολίτευση σχηματίζει κυβέρνηση στο Κιργιστάν

Έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο έλεγχος του κράτους πέρασε στην αντιπολίτευση

Οι βουλευτές του Κιργιστάν ανέθεσαν τη προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος και ανέθεσε σημαντικά υπουργεία σε γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Το προσωρινό συμβούλιο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εώς τις εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν είναι ήρεμη μετά τις λεηλασίες που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία τη νύχτα και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει πλή΄θος νεαρών που κρατούσαν ξύλα στα χέρια τους.

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγιεφ, ο οποίος εξαφανίστηκε την Πέμπη όταν ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ξένη χώρα.

Σε ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν, ο κ.Ακάγιεφ χαρακτήριζε «πραξικόπημα» την ανατροπή του και έλεγε ότι η απουσία του είναι προσωρινή.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ είχε μεταδώσει πως ο κ.Ακάγιεφ είχε καταφύγει με την οικογένεια του στο Καζακστάν.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Κιργιστάν βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο στην περιοχή Ακμολίνσκι του Καζακστάν.

Η επικεφαλής, ωστόσο, του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κιργιστάν, Τσολπάν Μπαγιέκοβα διέψευσε την πληροφορία.

Εν τω μεταξύ ο Φέλιξ Κούλοφ, ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Ασκάρ Ακάγεφ ήθελε να μεταβεί στη Ρωσία αλλά η επιθυμία του δεν έγινε δεκτή από το Κρεμλίνο.

«Είχε την ευκαιρία να παραιτηθεί και προτίμησε να δραπετεύσει», δήλωσε ο Φέλιξ Κούλοφ, ο οποίος αποφυλακίστηκε αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης του Κιργιστάν.

Ο πρέσβης του Κιργιστάν στην Ουάσινγκτον μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN χαρακτήρισε την εξέγερση της αντιπολίτευσης «αντισυνταγματικό πραξικόπημα».

Ερωτηθείς για τα αίτια της εξέγερσης ο Μπακτίμπεκ Αντρισάεφ τόνισε ότι «είναι απόρροια των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στην κυβέρνηση».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης συνεκλήθη το κοινοβούλιο που είχε διαλυθεί πριν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές, που πυροδότησαν τις ταραχές, και ανέθεσε την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε το σχηματισμό του Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και έδωσαν την αφορμή για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Τα αποτελέσματά τους έδειχναν συντριπτική νίκη της συμπολίτευσης, αμφισβητήθηκαν όμως έντονα από την αντιπολίτευση αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές.

Η Ουάσινγκτον, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την ευχή να μπει η χώρα σε μια φάση πραγματικού εκδημοκρατισμού.

«Επιθυμία μας είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία εξομάλυνσης με απώτερο στόχο τη διενέργεια νέων εκλογών», είπε η Κοντολίζα Ράις και πρόσθεσε, «επιβάλλεται να σταματήσει αμέσως η βία, επειδή βία και δημοκρατία είναι ασύμβατες έννοιες. Μόνο με πολιτικό διάλογο η χώρα θα οδηγηθεί σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας».


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στη Σύνοδο της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στο περιεχόμενο του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση της Άγκυρας με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η μονογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία θεωρείται απαραίτητος όρος για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζετε, δήλωσε ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και ότι η Άγκυρα περιμένει από τις Βρυξέλλες την αποστολή του κειμένου για την τελική έγκριση.

"Εάν το κείμενο του πρωτοκόλλου παραμείνει ως έχει συμφωνηθεί τότε θα μονογράψουμε. Δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουμε" φέρεται να είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Το ρεπορτάζ τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών ανέφερε ότι η Άγκυρα περιμένει από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, η Άγκυρα έχει υποσχεθεί ότι θα μονογράψει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση αλλά επιμένει ότι αυτό δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τουρκία και ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρόεδρος της επιτροπής που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραιτήθηκε.

Ο κ.Γαβούζ και πέντε ακόμη μέλη της επιτροπής παραιτήθηκαν διότι όπως δήλωσαν, η στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δεν είναι έντιμη».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει πως η παραίτηση τους αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του κ.Ερντογάν που έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι έχει αλλάξει στάση στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρικός ο εορτασμός

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάζεται και φέτος σε Ελλάδα και Κύπρο η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, εθνική, λόγω της εθνεγερσίας του 1821, κι θρησκευτική καθώς εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη δοξολογία και ακολούθως η στρατιωτική παρέλαση, κάτω από ειδικά μέτρα κυκλοφορίας.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα οι μαθητικές παρελάσεις, με μεγαλύτερη αυτή της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, ενώπιον της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Ακόμη, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και ακαδημαϊκών, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Μηνύματα για την επέτειο εξέδωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και όλα τα κόμματα.

Εν τω μεταξύ, μαζική είναι η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την επαρχία, λόγω του τριημέρου.

Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή και στα δύο οδικά δίκτυα της χώρας. Σημαντική είναι κίνηση στις εθνικές οδούς ενώ έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματισθεί στα ΚΤΕΛ και με επιπλέον βαγόνια στις αμαξοστοιχίες εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες ο ΟΣΕ.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα λιμάνια, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου.

Στην Κύπρο, τελείται στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία η καθιερωμένη δοξολογία, χοροστατούντος του χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, με την παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η παρέλαση παλαιών πολεμιστών, φοιτητών, μαθητών, σωματείων και οργανώσεων πραγματοποιείται μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας. Τον χαιρετισμό θα δεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δοξολογίες και παρελάσεις γίνονται και στις άλλες πόλεις της Κύπρου όπου θα παραστούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει μηνύματα για την επέτειο, με κοινή συνισταμένη ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση στα Ιεροσόλυμα

«Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ λαϊκή βούληση ή βούληση από την Παλαιστινιακή Αρχή για αλλαγή του καθεστώτος που υπάρχει σήμερα στο Πατριαρχείο», δήλωσε ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, κ. Σάμπρι.

Μετά συνάντησή του με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στέλιο Παπαθεμελή, ο κ. Σάμπρι είπε ακόμη, για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου, ότι αυτή αφορά παλαιστινιακά εδάφη και «αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας».

Χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεμονωμένες» τις δηλώσεις περί εξαραβισμού του Πατριαρχείου και υποστολής της ελληνικής σημαίας, σημειώνοντας ότι προέρχονται από «ανεύθυνους ανθρώπους».

Ο κ. Παπαθεμελής τόνισε ότι πρώτιστο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς αποτελεί η διατήρηση της ελληνικότητας των Αγίων Τόπων, προσθέτοντας ότι μακρά φιλία συνδέει τον παλαιστινιακό με τον ελληνικό λαό.

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενη παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αγιοταφικής Αδελφότητας και είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Εν τω μεταξύ, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο αρχιγραμματέας του Πανάγιου Τάφου, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, Αρίσταρχος, ζήτησε την παραίτηση του πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αρίσταρχος ανέφερε ότι του επέβαλλαν να μιλήσει «λόγοι συνειδήσεως» και προσέθεσε:

«Εκκλησιαστικά και ανυστερόβουλα μιλώντας, ύστερα από πολύ σκέψη και πολύ λύπη καταθέτω ενώπιον της Εκκλησίας και του Γένους, ότι για να επαναποκτήσει το Πατριαρχείο το θιγέν κύρος του και να συνεχίσει την αποστολή του, ο πατριάρχης πρέπει να παραιτηθεί».

Ο κ. Αρίσταρχος επέρριψε στον πατριάρχη ευθύνες διότι «χορήγησε ένα τέτοιο πληρεξούσιο που έγινε το όργανο για την πολυετή μίσθωση. Η ευθύνη είναι ενός προσώπου.

»Δεν είναι ούτε της αδελφότητος, ούτε της Συνόδου, ούτε του πατριαρχείου, ούτε των στενών αγιοταφιτών συνεργατών του» και απηύθυνε έκκληση «προς τη Σύνοδο του Πατριαρχείου μας, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ελληνική πολιτεία και τις τοπικές κυβερνήσεις εν σεβασμώ προς τη δισχιλιετή προσφορά του Πατριαρχείου να συνεργαστούν για την υπέρβαση της κρίσεως».

Η συνέντευξη οργανώθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Υπενθυμίζεται ότι ο πατριάρχης Ειρηναίος έχει δηλώσει ότι ουδέποτε υπέγραψε πληρεξούσια για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κι έχει απορρίψει όλες τις εις βάρος του κατηγορίες.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μολυβιάτη - Ράις

Με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυρία Ράις μίλησε για τις «ξεχωριστές» διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, οι οποίες είπε ότι βρίσκονται σε «εξαιρετικό επίπεδο».

Ακολούθως, έκανε λόγο για την κοινή δέσμευση των δύο χωρών στην επέκταση της δημοκρατίας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη συνδρομή που πρέπει να δοθεί στο Ιράκ για ανασυγκρότηση, μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενη στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον καλύτερο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ως βασικούς τομείς στη συνεργασία των δύο χωρών αυτούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Κοσσυφοπεδίου, και της Μεσογείου, όπου, όπως είπε, οι δύο χώρες μοιράζονται συμφέροντα, και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πορεία στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν με την Αμερικανίδα υπουργό τρόποι για να προωθηθεί η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βασικός μέτοχος και ΕΕ

Λόγω των αργιών, την Παρασκευή 25 Μαρτίου κυκλοφορούν μόνο τα πρωινά φύλλα. Οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων της 25ης, είναι οι εξής:

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η συμφωνία Καραμανλή-Μπαρόσο. Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις χρηματοδοτήσεις το 2006.

Η ΑΥΓΗ: Γιατί έστριψε το ΠΑΣΟΚ για τον "βασικό μέτοχο". Δεν ζητεί πλέον κατάργηση του νόμου και δέχεται το ασυμβίβαστο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φόροι σε ό,τι τρώγεται, πίνεται ή κινείται! Η κυβέρνηση παίρνει τώρα πίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Νονοί" στις λαϊκές αγορές. "Όμηροι" επιτήδειων κερδοσκόπων πλανόδιοι πωλητές και καταναλωτές.

ΕΞΠΡΕΣ: Έρχονται τα μέτρα. Με βασικό στόχο την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2005.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβερνητικό έμφραγμα. Η αποσταθεροποίηση της οικονομίας και οι κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι οι νέοι εφιάλτες του Κ. Καραμανλή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπεράσπιση Συντάγματος και συμμαχίες. Η στρατηγική της κυβέρνησης στην ΕΕ.

ΚΕΡΔΟΣ: Ακριβαίνουν τα τσιγάρα, αλλά για... το καλό μας. Αρχίζει η εφαρμογή των έμμεσων φόρων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διαβουλεύσεις για τον "βασικό μέτοχο". Πρ. Παυλόπουλος: "Η κυβέρνηση ξέρει να υπερασπίζεται το Σύνταγμα".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα στην οικονομία. Οριστικοποιήθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η ΝΙΚΗ: Υπέρ αδυνάτων. Πρώτη παρέμβαση Παπούλια στο δημόσιο βίο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκκλησιαστική περιουσία: "Ιερές" μπίζνες πολλών δισεκατομμυρίων.

TRAFFIC NEWS: Πήρε φωτιά στον αέρα η Τσεσμελή. Ποιοι μίλησαν για έγκαυμα-μαϊμού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη τιμά με λαμπρότητα την 25η Μαρτίου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Καζακστάν ο Ασκάρ Ακάγεφ

Έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο έλεγχος του κράτους πέρασε στην αντιπολίτευση

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν έχει καταφύγει μαζί με την οικογένειά του στο βόρειο Καζακστάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Κιργιστάν βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο στην περιοχή Ακμολίνσκι του Καζακστάν.

Η επικεφαλής, ωστόσο, του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κιργιστάν, Τσολπάν Μπαγιέκοβα διέψευσε την πληροφορία.

Εν τω μεταξύ ο Φέλιξ Κούλοφ, ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Ασκάρ Ακάγεφ ήθελε να μεταβεί στη Ρωσία αλλά η επιθυμία του δεν έγινε δεκτή από το Κρεμλίνο.

«Είχε την ευκαιρία να παραιτηθεί και προτίμησε να δραπετεύσει», δήλωσε ο Φέλιξ Κούλοφ, ο οποίος αποφυλακίστηκε αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης του Κιργιστάν.

Οι βουλευτές του Κιργιστάν ανέθεσαν τη προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει εκτελών χρέη προέδρου ένας άλλος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων, ο Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ βρίσκεται στο έλεος συμμοριών που λεηλατούν, ληστεύουν και πυρπολούν σπίτια και καταστήματα.

Ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι η ηρεμία έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων ταραχών.

Ο πρέσβης του Κιργιστάν στην Ουάσινγκτον μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN χαρακτήρισε την εξέγερση της αντιπολίτευσης «αντισυνταγματικό πραξικόπημα».

Ερωτηθείς για τα αίτια της εξέγερσης ο Μπακτίμπεκ Αντρισάεφ τόνισε ότι «είναι απόρροια των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στην κυβέρνηση».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης συνεκλήθη το κοινοβούλιο που είχε διαλυθεί πριν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές, που πυροδότησαν τις ταραχές, και ανέθεσε την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε το σχηματισμό του Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και έδωσαν την αφορμή για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Τα αποτελέσματά τους έδειχναν συντριπτική νίκη της συμπολίτευσης, αμφισβητήθηκαν όμως έντονα από την αντιπολίτευση αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές.

Η Ουάσινγκτον, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την ευχή μα μπει η χώρα σε μια φάση πραγματικού εκδημοκρατισμού.

«Επιθυμία μας είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία εξομάλυνσης με απώτερο στόχο τη διενέργεια νέων εκλογών», είπε η Κοντολίζα Ράις και πρόσθεσε, «επιβάλλεται να σταματήσει αμέσως η βία, επειδή βία και δημοκρατία είναι ασύμβατες έννοιες. Μόνο με πολιτικό διάλογο η χώρα θα οδηγηθεί σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας».


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι

Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο Αμερικανοί και τρεις πολίτες

Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου στα προάστια της πόλης Ραμάντι του Ιράκ.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν ο δράστης και 11 Ιρακινοί μέλη των ειδικών δυνάμεων.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 14 τραυματίες.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι εννέα Ιρακινοί μέλη των ειδικών δυνάμεων, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Τα σημεία ελέγχου γύρω από το Ραμάντι, το οποίο ανήκει στις πόλεις που απαρτίζουν το επονομαζόμενο σουνιτικό τρίγωνο, τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς η πόλη είναι στόχος συχνών επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιμωατούχοι ανακοίνωσαν ότι οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τον αμερικανικό στρατό σκότωσαν δεκάδες παραστρατιωτικούς σε επιδρομή που εξαπέλυσαν την Τρίτη σε στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στο Τικρίτ.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Καζακστάν ο Ασκάρ Ακάγεφ

Έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο έλεγχος του κράτους πέρασε στην αντιπολίτευση

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν έχει καταφύγει μαζί με την οικογένειά του στο βόρειο Καζακστάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Κιργιστάν βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο στην περιοχή Ακμολίνσκι του Καζακστάν.

Εν τω μεταξύ ο Φέλιξ Κούλοφ, ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Ασκάρ Ακάγεφ ήθελε να μεταβεί στη Ρωσία αλλά η επιθυμία του δεν έγινε δεκτή από το Κρεμλίνο.

«Είχε την ευκαιρία να παραιτηθεί και προτίμησε να δραπετεύσει», δήλωσε ο Φέλιξ Κούλοφ, ο οποίος αποφυλακίστηκε αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης του Κιργιστάν.

Οι βουλευτές του Κιργιστάν ανέθεσαν τη προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει εκτελών χρέη προέδρου ένας άλλος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων, ο Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ βρίσκεται στο έλεος συμμοριών που λεηλατούν, ληστεύουν και πυρπολούν σπίτια και καταστήματα.

Ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι η ηρεμία έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων ταραχών.

Ο πρέσβης του Κιργιστάν στην Ουάσινγκτον μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN χαρακτήρισε την εξέγερση της αντιπολίτευσης «αντισυνταγματικό πραξικόπημα».

Ερωτηθείς για τα αίτια της εξέγερσης ο Μπακτίμπεκ Αντρισάεφ τόνισε ότι «είναι απόρροια των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι δεν είναι δίκαιο να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στην κυβέρνηση».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης συνεκλήθη το κοινοβούλιο που είχε διαλυθεί πριν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές, που πυροδότησαν τις ταραχές, και ανέθεσε την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε το σχηματισμό του Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και έδωσαν την αφορμή για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Τα αποτελέσματά τους έδειχναν συντριπτική νίκη της συμπολίτευσης, αμφισβητήθηκαν όμως έντονα από την αντιπολίτευση αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές.

Η Ουάσινγκτον, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την ευχή μα μπει η χώρα σε μια φάση πραγματικού εκδημοκρατισμού.

«Επιθυμία μας είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία εξομάλυνσης με απώτερο στόχο τη διενέργεια νέων εκλογών», είπε η Κοντολίζα Ράις και πρόσθεσε, «επιβάλλεται να σταματήσει αμέσως η βία, επειδή βία και δημοκρατία είναι ασύμβατες έννοιες. Μόνο με πολιτικό διάλογο η χώρα θα οδηγηθεί σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας».


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη νομιμοποίηση του πολέμου

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε υπολογίσει τους κινδύνους μετά την εισβολή

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ δοκιμάζεται άλλη μια φορά με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο απέρριψε το αίτημα μελών της Βουλής των Κοινοτήτων για δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του γενικού εισαγγελέα, Λόρδου Γκόλντσμιθ όσον αφορά τη νομιμοποίηση του πολέμου.

Η άρνηση του Τζακ Στρο ενισχύει τις αντιδράσεις και επικρίσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της επιστολής παραίτησης της πρώην νομικής συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταγγέλλεται ότι ο εισαγγελέας είχε αρχικά αντίθετη γνώμη, την οποία μετέβαλε σε διάστημα μιας εβδομάδος κατόπιν πιέσεων από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η αλλαγή εκείνη έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως για την συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, δίχως σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζακ Στρο επικαλέστηκε το νόμο περί κρατικών απορρήτων για να δικαιολογήσει την άρνηση του να δημοσιοποιήσει στους βουλευτές το σκεπτικό του γενικού εισαγγελέα.

Στο ζήτημα παρενέβη ο επίτροπος αρμόδιος για την πληροφόρηση, Ρίτσαρντ Τόμας, ο οποίος αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία θα αποφανθεί αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτό το απόρρητο έγγραφο.

Η τελευταία αποκάλυψη για την χειραγώγηση εκ μέρους της Νταουνινγκ Στριτ του γενικού εισαγγελέα, όπως αναφέρει η παραιτηθείσα σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση και προσωπικά τον Τόνι Μπλερ που βλέπει την δημοτικότητά του και πάλι να παίρνει την κατιούσα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκράφ, μία μόνο μονάδα χωρίζει πλέον το κυβερνών κόμμα από τους Συντηρητικούς.

Όσο για τον πρωθυπουργό το 63% των ερωτηθέντων τον θεωρεί αναξιόπιστο και ανειλικρινή.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 06:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

Η έρευνα των αρχών του Λιβάνου χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό των δολοφόνων του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι εισηγήθηκε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η έρευνα που διενεργήθη από τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου βρίθει λαθών και δεν καταλήγει σε απτά συμπεράσματα.

Πάντως και τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να κατονομάσουν τους δράστες πίσω από τη βομβιστική επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου στη Βηρυτό.

Αναφέρει, όμως, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας φέρουν κυρίως την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, απαντώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε από το διεθνή οργανισμό να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Την ίδια ώρα, ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊζάλ Μεκντάντ άσκησε κριτική στην έκθεση, η οποία είπε ότι είναι μονόπλευρη.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου δεν είναι σε θέση να διενεργήσουν ικανοποιητικές έρευνες υπό την παρούσα ηγεσία.

Η έκθεση εξέτασε, επίσης, το πώς προκλήθηκε η επίθεση, η οποία αρχικώς είχε αποδοθεί σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την έκθεση η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο από τον οποίο πέρασε το όχημα του δολοφονηθέντος.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Απών από το Πάσχα ο πάπας

Ο ποντίφικας σε μία από τις δύο σύντομες δημόσιες εμφανίσεις του

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ θα απόσχει των θείων λειτουργιών του καθολικού Πάσχα για πρώτη φορά στα 26 χρόνια της θητείας του στην έδρα του Βατικανού.

Ένας καρδινάλιος, του στενού κύκλου του πάπα, δήλωσε ότι ο ποντίφικας εναποθέτει πλέον την τύχη του στα χέρια του Θεού.

Ο 84χρονος ποντίφικας, ωστόσο, αναμένεται να δώσει την παραδοσιακή του ευλογία την Κυριακή του Πάσχα.

Ο πάπας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν την περασμένη Κυριακή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παρακολούθησε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης από την τηλεόραση.

«Η σκέψη μου και η καρδιά μου είναι κοντά σας», ανέφερε το μήνυμα του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, το οποίο διάβασε χθες ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε που τον αντικατέστησε στην τελετή της Μεγάλης Πέμπτης.

Και συμπλήρωσε στο μήνυμά του: «Πνευματικά παρών, προσεύχομαι για σας. Και με στοργή σας ευλογώ».

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αναμένεται να παρακολουθήσει και την ακολουθία του Επιταφίου γύρω από το Κολοσσαίο από τηλεοράσεως.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 02:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Εφιάλτης του Ιράκ

«Αποκάλυψε τα όλα, αλλιώς θα είσαι καταραμένος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent), που συνοδεύει την φωτογραφία του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βλέπει τον «εφιάλτη» του Ιράκ να ορθώνεται και πάλι μπροστά του, λίγο πριν τις εκλογές.

Το θέμα, τη φορά αυτή, ανέκυψε με την διαρροή αυτούσιας της επιστολής παραίτησης της νομικής συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Σε αυτή αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Λόρδος Γκόλντσμιθ, ο αξιωματούχος που απεφάνθη πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος παρά την απουσία ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είχε καταρχήν αντίθετη άποψη, έκρινε δηλαδή ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος αλλά σε διάστημα μιας εβδομάδος και μετά από πιέσεις, άλλαξε την απόφασή του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ιντιπέντεντ, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην στρατιωτική ηγεσία, επειδή αν όντως αποδειχθεί πως ο πόλεμος δεν έστεκε νομικά, τότε οι στρατιωτικοί θα είναι έκθετοι σε προσφυγές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από γονείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Τζάκ Στρο ο οποίος αρνήθηκε την Πέμπτη να δώσει στην δημοσιότητα όλο το σκεπτικό της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα.

Μάλιστα η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις γνωστών νομικών που ειδικεύονται στο διεθνές δίκαιο, οι οποίοι καταγγέλλουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως παράνομο και καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα, Λόρδο Γκόλντσμιθ να παραιτηθεί.

Οι νέες αποκαλύψεις για το μη νόμιμο του πολέμου στο Ιράκ καθώς και για την χειραγώγηση του Γενικού Εισαγγελέα από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπως καταγγέλλεται στην επιστολή παραίτησης της νομικής συμβούλου του Φόρεϊν Όφις, φαίνεται πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση Μπλερ, δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Αυτό φαίνεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) βάσει της οποίας κλείνει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Γιου Γκαβ δείχνει ότι η διαφορά Εργατικών και Τόριδων είναι μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Το Εργατικό κόμμα έχει ποσοστό 35% και το Συντηρητικό 34%.

Το ανησυχητικό για το κυβερνών κόμμα είναι ότι το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν αναξιόπιστο και ανειλικρινή τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου)

Το «ντόμινο» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Μετά τη Ροζ Επανάσταση της Γεωργίας, την Πορτοκαλί Επανάσταση της Ουκρανίας τώρα το ενδιαφέρον των εφημερίδων μονοπωλεί η εξέγερση στο Κιργιστάν.

«Ένας αέρας διαμαρτυρίας κατά των δεσποτικών καθεστώτων πνέει σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό»(Le Figaro).

Και συμπληρώνει, «δεκαοχτώ μήνες μετά τη Ροζ Επανάσταση της Γεωργίας, τέσσερις μήνες μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση της Ουκρανίας, η Επανάσταση των Τουλιπών στο Κιργιστάν φαίνεται να θριαμβεύει στο Μπισκέκ».

«Αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια επιπρόσθετη ήττα για τη Μόσχα», σχολιάζει η «Λε Φιγκαρό».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται η επίσης γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation), η οποία γράφει σε σχετικό δημοσίευμα: «ένα ξέσπασμα δημοκρατίας εξαπλώνεται σε ολόκληρη την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να καταρρέουν σα ντόμινο όλα τα φιλορωσικά καθεστώτα».

Η «Λιμπερασιόν» χαρακτηρίζει απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν αυτά τα δημοκρατικά κινήματα».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «τα λουλούδια της δημοκρατίας τα οποία φυτεύτηκαν και ποτίστηκαν από τη Δύση χρειάζονται προσεκτική φροντίδα ώστε τα νέα καθεστώτα να μην ακολουθούσουν το μονοπάτι των προκατόχων τους».

Και καταλήγει, «η διαφθορά, ο νεποτισμός, το χάος και η καταπίεση δεν πρέπει να γίνουν ανεχτά με τη δικαιολογία ότι τα νέα καθεστώτα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».

Διαφορετικά προειδοποιεί η γαλλική εφημερίδα οι μόνοι κερδισμένοι από αυτήν την εξέγερση στην Κεντρική Ασία θα είναι οι φανατικοί ισλαμιστές.

Στην Ισπανία, η εφημερίδα «Ελ Παΐς»(El Pais) γράφει ότι «το παλιρροϊκό κύμα της δημοκρατίας έχει τη δυναμική να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».

Και σημειώνει ότι «αυτή η νέα επανάσταση είναι μια νέα και μάλιστα δριμύτατη προειδοποίηση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Παρόλα αυτά η ισπανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο λαός του Κιργιστάν πρέπει να αναλάβει μόνος του τη διαδικασία της μετάβασης προς τη δημοκρατία και καλεί την Ουάσινγκτον και τον Πεκίνο να απόσχουν.

Ένα ζήτημα, το οποίο προβληματίζει την εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νοβίνι»(Hospondarske Noviny) της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι το δέλεαρ είναι πολύ μεγάλο για να μείνουν αμέτοχες οι μεγάλες δυνάμεις από τις εξελίξεις στο Κιργιστάν.

«Τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων και των γειτονικών κρατών είναι πολύ πιο ξεκάθαρα από τους ίδιους τους στόχους της επανάστασης, η οποία στερείται προγράμματος και ηγέτη».

Η αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ»(Der Standard) χαρακτηρίζει την εαρινή επανάσταση του Κιργιστάν «το τρίτο στάδιο του εκδημοκρατισμού των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών».

Και προσθέτει ότι η ανατροπή του προέδρου του Κιργιστάν, Ακσάρ Ακάγεφ είναι κακός οιωνός για τους ηγέτες των γειτονικών κρατών, δηλαδή του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν.

Σιράκ προς Γάλλους

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μιλήσει στο λαό του για το επικείμενο δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Του κάκου», γράφει σε σχόλιο της η γαλλική εφημερίδα «Νουβέλ Ομπζερβατέρ»(Nouvel Observateur) απευθυνόμενη στον κ. Σιράκ, και εξηγεί, πως «δεν υπάρχει λόγος να πει στους Γάλλους πολίτες ότι το δημοψήφισμα δεν είναι πολιτικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Είτε του αρέσει είτε όχι, όταν το 59% των Γάλλων πιστεύει ότι η κοινωνική κατάσταση της χώρας θα επηρεάσει τις επιλογές του στο δημοψήφισμα, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι το δημοψήφισμα είναι όχι μόνο πολιτικό αλλά πάνω από όλα κοινωνικό ζήτημα».

Στις 29 Μαΐου η ψήφος των Γάλλων θα επηρεαστεί από «την αυξανόμενη κοινωνική ανασφάλεια, το άγχος της απώλειας θέσεων εργασίας και από το φόβο της καταστρατήγησης του κράτους πρόνοιας», υποστηρίζει η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» και καταλήγει, «ίσως είναι πολύ αργά για τον Ζακ Σιράκ να ποζάρει ως ο υπερασπιστής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Δύσκολοι καιροί

Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε»(Die Presse) της Αυστρίας εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύσταση «ειδικής ομάδας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναλαμβάνει να αξιολογήσει το κατά πόσο η Κροατία συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αυτό δίνει στην ΕΕ μια «στρατηγική εξόδου» από την ήδη καθυστερημένη έναρξη της ενταξιακής πορείας της Κροατίας στην Κοινότητα.

Τέλος η «Ντι Πρέσε» υποστηρίζει ότι δεν ήταν «δίκαιο ούτε έξυπνο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να βασιστεί στη γενική εισαγγελέα, Κάρλα Ντελ Πόντε για τη σύλληψη του φυγόδικου πρώην στρατηγού, Άβε Γκοτοβίνα.

«Τώρα», γράφει η «Ντι Πρέσε», «η Κροατία έχει μια δίκαιη ευκαιρία να αποδείξει τις αγαθές της προθέσεις».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.