Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-27

  1. Στην αντεπίθεση οι Τόριδες
  2. Αντίστροφη μέτρηση για την Σκιάβο
  3. Διαφωνία Ιαπωνίας-Γαλλίας για Κίνα
  4. Μάχη για την εξουσία
  5. Προς νέα πρωτοβουλία;
  6. Συλλήψεις στην Αίγυπτο
  7. Ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς
  8. Προς νέα πρωτοβουλία;
  9. Θρίαμβος στην Γεωργία
  10. Απών από τη λειτουργία ο πάπας
  11. «Δύσκολη» η διεξαγωγή εκλογών
  12. Βαβύλης κατά αρχιεπισκόπου
  13. Οικονομία και σκάνδαλα
  14. Θρίαμβος στην Γεωργία
  15. Βομβιστική επίθεση στη Βηρυττό
  16. «Άσχημα νέα» για τους Τόριδες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στην αντεπίθεση οι Τόριδες

Η κόντρα Εργατικών και Συντηρητικών στη Βρετανία εντείνεται μέρα με τη μέρα όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών που πιστεύεται ότι θα είναι η 5η Μαίου.

Πλήγμα για τους Τόριδες ήταν η αποκάλυψη ότι σημαίνων μέλος του κόμματος, συγκεκριμένα ένα από τους αντιπροέδρους του, ο Χάουαρντ Φλάιτ, είχε δηλώσει σε συνάντηση στελεχών του κόμματος που ανήκουν στην Θατσερική, οπως αποκαλείται, πτέρυγα, ότι επιβάλλεται μετά τις εκλογές να γίνουν περισσότερες περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η απάντηση του αρχηγού του κόμματος Μαικλ Χάουαρντ ήταν άμεση: Καθαίρεσε τον Φλάιτ από όλα τα κομματικά όργανα και απέσυρε την υποψηφιότητα του από τον συνδυασμό του Συντηρητικού Κόμματος.

Κατά τη Ιντιπέντεντ, ο Φλάιτ δεν το βάζει κάτω και δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στην δικαιοσύνη, ακόμα και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, επειδή πιστεύει ότι η ενέργεια του κ. Χάουαρντ παραβιάζει το καταστατικό του κόμματος. Κάτι που αρνούνται οι κομματικοί εκπρόσωποι λέγοντας ότι η απομάκρυνση οποιουδήποτε στελέχους για ανάρμοστή και ζημιογόνα για το κόμμα συμπεριφορά προβλέπεται σαφώς από το καταστατικό των Τόριδων.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ, φιλοξενεί δηλώσεις ηγετικών στελεχών των Συντηρητικών που καταγγέλλουν το Εργατικό Κόμμα για πόλεμο λάσπης. Μάλιστα η εφημερίδα, επικαλούμενοι πηγές από το Συντηρητικό κόμμά, αποκαλύπτει ότι έχει βρεθεί η ταυτότητα του πληροφοριοδότη που ηχογράφησε την επίμαχη ομιλία του Χαουαρντ Φλάιτ και ότι είναι κάποιος που ανήκει στους Εργατικούς.

Ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών καταγγέλει μέσα από τις σελίδες της Τελεγκραφ το κυβερνών κόμμα για διασπορά ψευδών ειδήσεων και λασπολογία.

«Τα μέσα που επιλέγει αυτή η κυβέρνηση για να πλήξει τους αντιπάλους της υποβαθμίζουν τα πολιτικά ήθη. Είναι διεφθαρμένη και προσπαθεί να διαφθείρει και τους άλλους. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλούμε για θέματα που καίνε τους πολίτες τη στιγμή που η κυβέρνηση θα εξακολουθεί την παραπλανητική πολιτική της στόχος της οποίας είναι η παραποίηση της αλήθειας σε ότι αφορά τις καταστροφικές για το έθνος επιλογές της» δηλώνει στην Ντέιλι Τέλεγραφ, ο Λιαμ Φοξ αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.

Για το ίδιο θέμα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι ο αρχηγός των Συντηρητικών Μαικλ Χάουαρντ πέρασε στην αντεπίθεση με την ανακοίνωση και άλλων μέτρων κοινωνικής πρόνοιας.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι το επιτελείο των Τόριδων ακολουθεί την προεκλογική τακτική του Τζορτζ Μπους και με όπλο το διαδίκτυο θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους αδιάφορους και απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Ο αδύναμος Πάπας

Τρεις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Πάπα ενώ προσπαθεί να μιλήσει κατά την Πασχαλινή λειτουργία, δείχνουν την φοβερή προσπάθεια του γηραιού Ποντίφικα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Αγωνία καθώς ο Πάπας αδυνατεί να αρθρώσει το πασχαλινό του μήνυμα» γράφει το πρωτοσέλιδο των Τάιμς.

«Ο Πάπας ευλογεί το ποίμνιο ενώ οι Καρδινάλιοι μοιράζονται την εξουσία» αναφέρει η Ιντιπέντεντ.

Με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες καθολικοί έβλεπαν τον βασανισμένο πνευματικό τους ηγέτη να αδυνατεί να αρθρώσει έστω και μια λέξη, υπογραμμίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Για το ίδιο θέμα η Γκάρντιαν αναφέρεται στη θλίψη χιλιάδων καθολικών που είδαν τον πνευματικό τους ηγέτη να αγωνιά να μιλήσει και να μη μπορεί, αυτός που εθεωρείτο ως ένα από τους μεγαλύτερους ρήτορες που πέρασαν από το Βατικανό.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση για την Σκιάβο

Υποστηρικτές της εκστρατείας των γονέων της Σκιάβο

Οι γονείς της Τέρι Σκιάβο, της 41χρονης αμερικανίδας που βρίσκεται σε βαθύ κώμα, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις δικαστικές προσπάθειες για να επανασυνδεθεί η κόρη τους με τον σωλήνα σίτισης.

Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε το αίτημα τους για την επανασύνδεση του σωλήνα.

Η Σκιάβο βρίσκεται σε βαθύ κώμα εδώ και 15 χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο σωλήνας σίτισης αποσυνδέθηκε πριν εννέα μέρες όταν δικαστήριο της Φλόριντα αποδέχθηκε το αίτημα του συζύγου της, Μάικλ.

Ο σύζυγος της υποστήριξε ότι η Σκιάβο δεν θα ήθελε να διατηρείται στη ζωή με αυτόν τον τρόπο.

Άποψη με την οποία διαφωνούν οι γονείς που έδωσαν σειρά δικαστικών μαχών για να αποτρέψουν την αποσύνδεση του σωλήνα σίτισης.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους γονείς δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να σωθεί η Σκιάβο.

Πρόσθεσε δε ότι όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στη θέληση του Θεού.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 21:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνία Ιαπωνίας-Γαλλίας για Κίνα

Δημόσια διαφωνία των δυο ηγετών για την Κίνα

Η Ιαπωνία και η Γαλλία διαφώνησαν δημόσια για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα.

Η διαφωνία εκφράσθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στο Τόκιο.

Ο κ. Κοϊζούμι εξέφρασε τις ανησυχίες της Ιαπωνίας για την πρόθεση της ΕΕ να άρει το εμπάργκο λέγοντας ότι θα υπονομεύσει την στρατιωτική ισορροπία στην ανατολική Ασία.

Ο κ. Σιράκ που είναι υπέρμαχος της άρσης του εμπάργκο τόνισε ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν την εξαγωγή τεχνολογίας αιχμής στην Κίνα.

Πρόσθεσε δε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε που η ΕΕ επέβαλε το εμπάργκο στον απόηχο της καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιάνανμεν το 1989.

Το εμπάργκο στην πώληση όπλων «έχει πολιτικό χαρακτήρα» και δεν είναι συνάδει με την σημερινή πραγματικότητα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Παρά την διαφωνία των δυο ηγετών στο θέμα της Κίνας, ο κ. Σιράκ εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας στην εκστρατεία της Ιαπωνίας να διασφαλίσει την θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Την Δευτέρα, τελευταία μέρα της επίσκεψης του, θα συναντηθεί με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για την εξουσία

Αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών

Έντονη διένεξη ξέσπασε στο Κιργιστάν μεταξύ των βουλευτών της προηγούμενης βουλής και αυτών που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητείται.

Η διένεξη αφορά το ποιο από τα δύο σώματα είναι νόμιμο.

Σε κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων τα μέλη της απερχόμενης βουλής διαμαρτυρήθηκαν έντονα υποστηρίζοντας ότι οι νέοι βουλευτές δεν μπορούν να συμμετάσχουν καθώς δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κιργιστάν έχει αποφανθεί ότι η παλιά βουλή εξακολουθεί να είναι νόμιμη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο προσωρινός πρόεδρος, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ.

Όμως ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φέλικς Κούλοβ, υποστηρίζει την νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου όπως άλλωστε και η Εκλογική Επιτροπή.

Στο Κιργιστάν, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της χώρας έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

Αμφιβολίες ΟΑΣΕ

O Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα σχέδια για διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στο Κιργιστάν.

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών ανακοινώθηκαν από τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ πιστεύεται ότι ο πρόεδρος Ασκάρ Ακάγιεφ έχει καταφύγει στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρκους Μίλερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια χρόνου για τη διοργάνωση των εκλογών τον Ιούνιο.

Ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης, Κουρμανμπέκ Μπακίεβ, προέβη σε ανακοινώσεις για διεξαγωγή εκλογών δύο μόλις ημέρες μετά την απομάκρυνση του Ασκάρ Ακάγιεφ.

Ο Μάρκους Μίλερ από τον ΟΑΣΕ τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένα συνταγματικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών.


Προς νέα πρωτοβουλία;

Μετά τις εκλογές της 17ης Απριλίου στα κατεχόμενα, θα ξεκινήσει νέα διαδικασία συνομιλιών για το κυπριακό, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Βατάν» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «ζητεί και αυτός την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν θέλει τη διαιτησία των Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν ο πρόεδρος της Κύπρου «καταβάλλει προσπάθειες να έχουν οι συνομιλίες ως άξονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδίωξή του είναι να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως νικητής εξ αρχής».

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο λέει ότι απεκόμισε από τις συναντήσεις τους την εντύπωση ότι «είναι θετικός όσον αφορά αυτά τα θέματα».

Παράλληλα, λέει ότι «όλοι οι εκπρόσωποι κρατών - μελών της ΕΕ, με τους οποίους έχει συνομιλήσει εξέφρασαν την άποψη ότι οι συνομιλίες επιβάλλεται να διεξαχθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» κι απέκλεισαν να έχουν ως άξονα την ΕΕ οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, στην Λευκωσία, ο πρόεδρος της βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση, αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι έτοιμες για τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες να οδηγούν σε λύση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, σχολιάζοντας δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ανάγκη λύσης του κυπριακού πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου πολιτικού ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να επωφεληθεί αυτής της περιόδου για να λύσει το κυπριακό στριμώχνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, που κατά την άποψή του είναι διεθνώς απομονωμένη.

Την δήλωση Ταλάτ περί απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι όχι μόνον δεν συμβαίνει αυτό αλλά «οι προτάσεις, οι εισηγήσεις αλλά και οι προσεγγίσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ολοένα και περισσότερο βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα άλλα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, διότι οι θέσεις μας στηρίζονται στη λογική, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γίνεται διαφωτιστικός των πραγματικών προθέσεων και των σκοπιμοτήτων της Άγκυρας. Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους, δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε καμιά αχρείαστη διαδικασία που δεν θα οδηγεί πραγματικά σε συμφωνημένη λύση.

Έκθεση ΟΗΕ

Στη Γενεύη, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο το 2004, στην οποία δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην εισβολή και στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην έκθεση αναφέρεται το 1974, ως χρονιά παρέμβασης της Τουρκίας και χρονιά κατά την οποία ανεφύησαν ιδιοκτησιακές διαφορές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Δεν γίνεται επίσης οποιαδήποτε αναφορά, σε αντίθεση με προηγούμενες εκθέσεις, στις αποφάσεις και διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ατομικές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάζουν τις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την έκθεση έκανε λόγο για νέα τάξη πραγμάτων που δρομολογήθηκε από το 1999.

«Όταν οι άλλοι χειροκροτούσαν αυτές τις εκθέσεις, το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, προειδοποιούσε ότι η νέα τάξη πραγμάτων έχει θέσει τη σφραγίδα της στις διεθνείς εξελίξεις και δυστυχώς πάνω στο Κυπριακό και στο σχέδιο Ανάν».

Συνάντηση Μολυβιάτη - Νίμιτς

Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση της έως τώρα καταστάσεως.

Από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η σταθερή βούληση για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και την επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν, μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης».


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις στην Αίγυπτο

Οι διαδηλωτές ζητούν περισσότερη δημοκρατία

Στην Αίγυπτο η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει τεθεί εκτός νόμου ανακοίνωσε ότι 50 οπαδοί του συνελήφθησαν από την αστυνομία πριν από μια προγραμματισμένη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στην χώρα.

Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν και ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Κάιρο για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν την διενέργεια των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις κατά του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο κ. Μουμπάρακ που πρόσφατα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων περιορισμένης πολιτικής μεταρρύθμισης στοχεύει στην πέμπτη του θητεία στα ηνία της χώρας.

Πάντως εκτός από τις διαδηλώσεις εντείνεται και η διεθνής πίεση προς τον ηγέτη της Αιγύπτου να προωθήσει δραστικότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς

Εμφανώς καταβεβλημένος ο Πάπας μετά την επέμβαση στον λαιμό

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος εμφανίσθηκε στο παράθυρο της κατοικίας του στο Βατικανό για να ευλογήσει τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το Πάσχα των καθολικών.

Ο 84χρονος ποντίφικας που πρόσφατα υπεβλήθη σε εγχείρηση στον λαιμό του ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και φαινόταν ότι πονάει καθώς στην σύντομη εμφάνιση του έπιανε συχνά το κεφάλι του.

Η εμφάνιση του Πάπα στο παράθυρο της κατοικίας του διήρκησε περίπου δέκα λεπτά.

Κάποια στιγμή οι συνεργάτες του τοποθέτησαν ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα του αλλά δεν μπόρεσε να μιλήσει.

Αντί ευλογίας κατάφερε μόνο να χαιρετήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της καθολικής εκκλησίας το 1978 που δεν κατάφερε να εκφωνήσει κήρυγμα προς τους πιστούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη πολλοί πιστοί ξέσπασαν σε λυγμούς ότι συνειδητοποίησαν πόσο έχει επιδεινωθεί η υγεία του.

Στο καθιερωμένο πασχαλιάτικο μήνυμα του που διαβάσθηκε από συνεργάτες του ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτούς που υποφέρουν από την φτώχεια και τις ασθένειες.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέα πρωτοβουλία;

Μετά τις εκλογές της 17ης Απριλίου στα κατεχόμενα, θα ξεκινήσει νέα διαδικασία συνομιλιών για το κυπριακό, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Βατάν» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «ζητεί και αυτός την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν θέλει τη διαιτησία των Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν ο πρόεδρος της Κύπρου «καταβάλλει προσπάθειες να έχουν οι συνομιλίες ως άξονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδίωξή του είναι να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως νικητής εξ αρχής».

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο λέει ότι απεκόμισε από τις συναντήσεις τους την εντύπωση ότι «είναι θετικός όσον αφορά αυτά τα θέματα».

Παράλληλα, λέει ότι «όλοι οι εκπρόσωποι κρατών - μελών της ΕΕ, με τους οποίους έχει συνομιλήσει εξέφρασαν την άποψη ότι οι συνομιλίες επιβάλλεται να διεξαχθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» κι απέκλεισαν να έχουν ως άξονα την ΕΕ οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, στην Λευκωσία, ο πρόεδρος της βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση, αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι έτοιμες για τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες να οδηγούν σε λύση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, σχολιάζοντας δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ανάγκη λύσης του κυπριακού πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του τουρκοκύπριου πολιτικού ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να επωφεληθεί αυτής της περιόδου για να λύσει το κυπριακό στριμώχνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, που κατά την άποψή του είναι διεθνώς απομονωμένη.

Την δήλωση Ταλάτ περί απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι όχι μόνον δεν συμβαίνει αυτό αλλά «οι προτάσεις, οι εισηγήσεις αλλά και οι προσεγγίσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ολοένα και περισσότερο βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα άλλα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, διότι οι θέσεις μας στηρίζονται στη λογική, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γίνεται διαφωτιστικός των πραγματικών προθέσεων και των σκοπιμοτήτων της Άγκυρας. Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους, δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε καμιά αχρείαστη διαδικασία που δεν θα οδηγεί πραγματικά σε συμφωνημένη λύση.

Έκθεση ΟΗΕ

Στη Γενεύη, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο το 2004, στην οποία δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην εισβολή και στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην έκθεση αναφέρεται το 1974, ως χρονιά παρέμβασης της Τουρκίας και χρονιά κατά την οποία ανεφύησαν ιδιοκτησιακές διαφορές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Δεν γίνεται επίσης οποιαδήποτε αναφορά, σε αντίθεση με προηγούμενες εκθέσεις, στις αποφάσεις και διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ατομικές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάζουν τις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την έκθεση έκανε λόγο για νέα τάξη πραγμάτων που δρομολογήθηκε από το 1999.

«Όταν οι άλλοι χειροκροτούσαν αυτές τις εκθέσεις, το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, προειδοποιούσε ότι η νέα τάξη πραγμάτων έχει θέσει τη σφραγίδα της στις διεθνείς εξελίξεις και δυστυχώς πάνω στο Κυπριακό και στο σχέδιο Ανάν».

Συνάντηση Μολυβιάτη - Νίμιτς

Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση της έως τώρα καταστάσεως.

Από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η σταθερή βούληση για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και την επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν, μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης».


Σάββατο 26 Μαρτίου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος στην Γεωργία

Μετά την νίκη επί της Γεωργίας η Ελλάδα πέρασε στη δεύτερη θέση του ομίλου

Μεγάλη νίκη πέτυχε η Εθνική Ελλάδας στην Γεωργία στον δρόμο για τα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Γερμανία.

Η Εθνική ανέτρεψε το 0-1 με το οποίο είχε προηγηθεί η Γεωργία από το 22 και πήρε πολύτιμη νίκη με 3-1.

Η Εθνική Ελλάδας με δυο απανωτά τέρματα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (Καψής 41, Βρύζας 44) πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 2-1 στο σκορ και πήρε το πάνω χέρι για τη νίκη.

Φρόντισε, δε, να κάνει πιο εύκολο το έργο της στο ξεκίνημα της επανάληψης και με γκολ από τον Γιαννακόπουλο στο 54 έφτασε στο 3-1.

Με την νίκη αυτή η Ελλάδα έφτασε τους 11 βαθμούς σε 6 αγώνες τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ουκρανία.

Η Εθνική υποδέχεται την ερχόμενη Τετάρτη την Αλβανία στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γεωργία (Αλέν Ζιρές): Λομάια, Καλάτζε, Μζαβανάτζε, Κιζανισβίλι, Κομπιασβίλι, Κβιρκβέλια, Ασατιάνι, Γκογκούα, Αρβελάτζε, Ντεμετράτζε

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Γκούμας, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καψής, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απών από τη λειτουργία ο πάπας

Ο ποντίφικας υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον

Εκατομμύρια πιστοί γιορτάζουν σήμερα το χριστιανικό πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή στη Ρώμη αυξάνονται οι ανησυχίες για την υγεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ποντίφικας, ο οποίος εγχειρίσθηκε τον περασμένο μήνα, δεν μπόρεσε να ευλογήσει τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν έξω από το Βατικανό και κατάφερε μόνο να τους χαιρετήσει από το παράθυρο του δωματίου του.

Είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στα 26 χρόνια της θητείας του.

Το καθιερωμένο μήνυμα του ποντίφικα διαβάσθηκε από κάποιον άλλον φέτος, προκαλώντας απογοήτευση στους πιστούς της χώρας.

Ο ποντίφικας δεν παρευρέθηκε στη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία τελέσθηκε από τον καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο.

Ο πάπας δεν συμμετείχε στις λειτουργίες που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την εγχείρηση θώρακος στην οποία υπεβλήθη.

Η τελευταία φορά που ο ποντίφικας μίλησε δημοσίως ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Ο πάπας έχει στείλει μηνύματα στους πιστούς λέγοντας ότι αν και δεν παρίσταται στις λειτουργίες παραμένει κοντά σε όλους.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Δύσκολη» η διεξαγωγή εκλογών

Ο Κουρμανμπέκ Μπακίεβ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τις εκλογές το Σάββατο

O Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα σχέδια για διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στο Κιργιστάν.

Στο Κιργιστάν, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της χώρας έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών ανακοινώθηκαν από τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ πιστεύεται ότι ο πρόεδρος Ασκάρ Ακάγιεφ έχει καταφύγει στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρκους Μίλερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια χρόνου για τη διοργάνωση των εκλογών τον Ιούνιο.

Ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης, Κουρμανμπέκ Μπακίεβ, προέβη σε ανακοινώσεις για διεξαγωγή εκλογών δύο μόλις ημέρες μετά την απομάκρυνση του Ασκάρ Ακάγιεφ.

Ο Μάρκους Μίλερ από τον ΟΑΣΕ τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένα συνταγματικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών.

Πριν από την απομάκρυνση του Ακάγιεφ είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Οι διαδηλωτές τον κατηγορούσαν για νοθεία των εκλογών και ζητούσαν την άμεση αποχώρησή του.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Βαβύλης κατά αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, ήταν εκείνος που απέστειλε τον Απόστολο Βαβύλη σε «εθνική αποστολή» στα Ιεροσόλυμα, ώστε να εκλεγεί ο σημερινός πατριάρχης, Ειρηναίος.

Αυτό λέει ο καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, κ. Βαβύλης, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και θα μεταδοθεί το βράδυ από το ιδιωτικό κανάλι στο οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος, υποστηρίζει ακόμη ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Αγγελάκος, τον ειδοποίησε το 1998 ότι υπάρχει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.

Ο κ. Αγγελάκος διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς του Βαβύλη, τους οποίους χαρακτήρισε ανακριβείς.

Εξάλλου, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει συνέντευξη του καταζητούμενου πρώην οικονομικού διαχειριστή της πατριαρχικής περιουσίας στα Ιεροσόλυμα, Νίκου Παπαδήμα.

Ο κ. Παπαδήμας αναφέρει ότι γνώρισε τον κ. Βαβύλη ως απεσταλμένο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πολύ κοντά στον πατριάρχη Ειρηναίο.

Αποκαλύπτει επίσης ότι κ. ο Βαβύλης ζητούσε από τον Ειρηναίο να αγοράσουν από κοινού ένα καράβι με χρήματα του Πατριαρχείου.

Στη συνέντευξη ο κ. Παπαδήμας λέει ότι διαπραγματεύθηκε με εντολή του πατριάρχη την μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου Ιμπέριαλ.


Οικονομία και σκάνδαλα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Επιστημονικές έρευνες δείχνουν: Επιδημία από τα κινητά. Εννέα διαπιστώσεις προκαλούν τρόμο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Επιδοτήσεις για γυναίκες-μικρομεσαίους. Αναλυτικά όλα τα νέα προγράμματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτελεστής ο Βαβύλης; Ποιους απειλεί έμμεσα με τις αποκαλύψεις του ο "Φαντομάς";

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Κυριακάτικη: Πληρώνουμε τα "ελλείμματα" του ΠΑΣΟΚ. Αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, ακίνητα, δικηγόρους, διόδια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ. Συνέντευξη: Ο Γιώργος Αλογοσκούφης εξηγεί το σχέδιό του για την οικονομία.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τρία διλήμματα για τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός αντιμέτωπος με κρίσιμες αποφάσεις.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ρέει ζεστό χρήμα τον Απρίλιο στις επιχειρήσεις. Η ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΕΘΟ για τον αναπτυξιακό νόμο.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το γαλάζιο φαγοπότι στο Δημόσιο. Αποκάλυψη: Σκανδαλώδεις μισθοί και πριμ για "ημετέρους".

Espresso της Κυριακής: Όσα "έκρυψαν" οι κάμερες απ' το "Fame Story".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Δεν φοβάται ούτε παραιτείται της αποστολής του από τις απειλές περί αποκαλύψεων γιατί ητοιμάσθη και ουκ εταράχθη ο Αρχιεπίσκοπος.

Η ΕΠΟΧΗ: Το ποδόσφαιρο δεν είναι πόλεμος. Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ προσκαλεί Έλληνες και Αλβανούς να δουν μαζί το ματς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληγές στην καρδιά της Αθήνας. Ανεργία και ανέχεια οδηγούν πέντε περιοχές σε γκετοποίηση.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Δωρεάν περίθαλψη για όλους. Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μιλάει στη "ΧτΚ".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ιεροσόλυμα-Αθήνα. Ο Ειρηναίος δεν στέκεται - Ο Χριστόδουλος αγωνιά.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπαρούφα η συνέντευξη Βαβύλη. Γελάει ο κόσμος με τις απίστευτες ψευτιές του καταζητούμενου πρεζέμπορα και αρχιπράκτορα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συνέντευξη Παπαδήμα. Εξομολόγηση-κεραυνός του καταζητούμενου διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διατροφικό σκάνδαλο: Φέρνουν μεταλλαγμένα μαζικά στην Ελλάδα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Το χτύπημα του "Φαντομά". Στον αστερισμό της συνέντευξης Βαβύλη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Αρχίζουν οι δίκες των επίορκων. Καλούσης και Τόνια Ηλία δεν θα γλιτώσουν τη φυλακή.

ΝΙΚΗ: "Παίζει" με τις εκλογές. Τακτικισμοί Καραμανλή για αντιμετώπιση της κρίσης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής: Μάνατζερ Βαβύλη ο Χριστόδουλος! Τι υποστηρίζει ο "πράκτορας" στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Traffic News Κυριακής: Μηνύσεις για τις παντρεμένες που "πέθαναν" το φαντάρο στο σεξ. Νέες αποκαλύψεις για τα όργια στα Τρίκαλα.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Δεν θα κυβερνήσουν τα συμφέροντα! "Σταυροφορία" Καραμανλή κατά της διαπλοκής. Γιατί το ΠΑΣΟΚ παίρνει το μέρος των εργολάβων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε συνάντηση Καραμανλή-Βουλγαράκη συμφωνήθηκε άμεση δράση για: Ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 26 Μαρτίου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος στην Γεωργία

Μεγάλη νίκη πέτυχε η Εθνική Ελλάδας στην Γεωργία στον δρόμο για τα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Γερμανία.

Η Εθνική ανέτρεψε το 0-1 με το οποίο είχε προηγηθεί η Γεωργία από το 22 και πήρε πολύτιμη νίκη με 3-1.

Η Εθνική Ελλάδας με δυο απανωτά τέρματα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (Καψής 41, Βρύζας 44) πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 2-1 στο σκορ και πήρε το πάνω χέρι για τη νίκη.

Φρόντισε, δε, να κάνει πιο εύκολο το έργο της στο ξεκίνημα της επανάληψης και με γκολ από τον Γιαννακόπουλο στο 54 έφτασε στο 3-1.

Με την νίκη αυτή η Ελλάδα έφτασε τους 11 βαθμούς σε 6 αγώνες τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ουκρανία.

Η Εθνική υποδέχεται την ερχόμενη Τετάρτη την Αλβανία στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γεωργία (Αλέν Ζιρές): Λομάια, Καλάτζε, Μζαβανάτζε, Κιζανισβίλι, Κομπιασβίλι, Κβιρκβέλια, Ασατιάνι, Γκογκούα, Αρβελάτζε, Ντεμετράτζε

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Γκούμας, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καψής, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Βηρυττό

Από την έκρηξη καταστράφηκαν αρκετά κτίρια

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυττό, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον οκτώ άλλα.

Η έκρηξη έλαβε χώρα σε προάστιο χριστιανών, ενώ σήμερα εορτάζεται το Πάσχα από τους καθολικούς.

Πρόκειται για την τρίτη βομβιστική επίθεση στη Βηρυττό μέσα σε μία εβδομάδα.

Η χώρα διέρχεται ακόμη από μία περίοδο πολιτικής αναταραχής μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, τον Φεβρουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις που επέφεραν το θάνατο τριών ατόμων.

Και οι τρεις εκρήξεις έλαβαν χώρα σε περιοχές που αντιτίθενται στην παρουσία του στρατού της Συρίας στο Λίβανο.

Πολλοί πολίτες της χώρας πιστεύουν ότι η Συρία βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από τα στρατεύματα της Συρίας να φύγουν από το Λίβανο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατεδίκασαν τις επιθέσεις, ζητώντας από το Λίβανο να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2005 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Άσχημα νέα» για τους Τόριδες

Οι βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Συντηρητικοί μετά την πρόσφατη «γκάφα» του αντιπροέδρου του κόμματος και την απομάκρυνσή του από τον Μάικλ Χάουαρντ.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία των Τόριδων βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς έχει ξεσπάσει μία εξέγερση στους κόλπους του κόμματος.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πυρηνική αντίδραση» στους κόλπους του κόμματος και αναφέρει ότι αναμένονται πολλές αντιπαραθέσεις.

Η Ομπσέρβερ (Observer) υπογραμμίζει ότι ο εκδιωχθείς Χάουαρντ Φλάιτ έχει ορκισθεί να αγωνισθεί για τη θέση του και την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγάλη αντιπαλότητα στους κόλπους των Συντηρητικών λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο άρθρο της τα σχόλια του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, καρδινάλιου Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ, για τις αμβλώσεις.

Ο ίδιος συγκρίνει τις έξι εκατομμύρια αμβλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία από το 1967 μέχρι σήμερα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί στην περίοδο του ολοκαυτώματος.

Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) αποτίει φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, λόρδο Κάλαχαν, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 92 χρόνων, κατά την παραμονή των γενεθλίων του.

Ο λόρδος Κάλαχαν, ο οποίος κυβέρνησε τη Βρετανία ως επικεφαλής των Εργατικών από το 1976 μέχρι το 1979, πέθανε μόλις 11 ημέρες μετά το θάνατο της αγαπημένης συζύγου του, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.