Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-28

  1. Ξανακτυπά ο Εγκέλαδος
  2. Πανικός από ισχυρότατο σεισμό στην ΝΑ Ασία
  3. Συμφωνία Microsoft -ΕυρωπαΙκής Ένωσης
  4. Φόβοι για τσουνάμι στην Ινδονησία
  5. Η Κνέσετ απορρίπτει δημοψήφισμα για Γάζα
  6. Εκτόνωση στο Κιργιστάν
  7. Θρησκεία εναντίον τέχνης
  8. Δάκρυα για τον Πάπα
  9. Συνάντηση Μολυβιάτη -Άναν
  10. Αποζημίωση από τη νομαρχία
  11. Μαθήματα από την ιστορία
  12. Συνέντευξη Βαβύλη κι οικονομία
  13. Στην Κνεσέτ η αποχώρηση από τη Γάζα
  14. Παρέμβαση ΟΑΣΕ στο Κιργιστάν
  15. Ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς
  16. Αντίστροφη μέτρηση για την Σκιάβο
  17. Η συγκινησιακή εμφάνιση του Πάπα

Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 02:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανακτυπά ο Εγκέλαδος

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων αναβιώνει στην Ινδονησία με τον ισχυρό σεισμό πάνω από 8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε την Δευτέρα στην υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σουμάτρα. Το τραγικό αυτό γεγονός φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

Οι Τάιμς γράφουν πως ο σεισμός των Χριστουγέννων και το τσουνάμι που ακολούθησε, κάνουν την νέα εκδήλωση του Εγκέλαδου αναπόφευκτη.

Επικαλούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Άλστερ, οι Ταιμς αναφέρουν πως η απουσία ενός δεύτερου τσουνάμι προκαλεί ερωτηματικά.

Η απάντηση, κατά τους Τάιμς, θα πρέπει να αναζητηθεί στο μεγάλο βάθος της σεισμικής δραστηριότητας και στην μικρότερη ένταση της.

Το μεγάλο βάθος στο οποίο σημειώθηκε η σεισμική δόνηση συνετέλεσε ώστε να μην προκληθεί υπόγεια κίνηση των υδάτων, δίχως την οποία είναι αδύνατη η εκδήλωση παλιρροιακού κύματος, γράφουν οι Τάιμς.

Η Γκάρντιαν υπογραμμίζει ότι η εκδήλωση ενός σεισμού μεγάλης ισχύος δεν αποκλείει την επανάληψη του φαινομένου με ανάλογη ισχύ.

«Παρόλο που ένας ισχυρός σεισμός πιστεύεται ότι απελευθερώνει σωρευμένη ενέργεια πολλών αιώνων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού είναι ευάλωτη στους σεισμούς λόγω της αργής αλλά αέναης κίνησης των γιγαντιαίων τεκτονικών πλακών της Βιρμανίας και της Ινδίας» αναφέρει η Γκάρντιαν.

Σχετικό άρθρο της Ιντιπέντεντ χαρακτηρίζει την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σουμάτρα ως μια τραγική υπενθύμιση της τραγωδίας και του ανθρώπινου πόνου που προκάλεσε στην ίδια περιοχή το τσουνάμι των Χριστουγέννων τα θύματα του οποίου φθάνουν τις 300.000.

Η εφημερίδα στιγματίζει επίσης την ολιγωρία όλων όσων έσπευσαν να προαναγγείλουν τεράστια ποσά βοήθειας αλλά στην συνέχεια αθέτησαν τις υποσχέσεις τους.

«Οι πρόχειροι καταυλισμοί γεμάτοι με εξαθλιωμένους πρόσφυγες και τα 300.000 θύματα του τσουναμιού είναι η τραγική υπενθύμιση των υποσχέσεων που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ» αναφέρει η Ιντιπέντεντ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπογραμμίζει πως οι επιστήμονες ανέμεναν την εκδήλωση νέας μεγάλης ισχύος σεισμική δόνηση στην περιοχή που έπληξε το καταστροφικό τσουνάμι, επειδή όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος του Πανεπιστημίου του Άλστερ, που μελέτησε όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης σεισμικής ζώνης «μπορεί ο κεραυνός να μη κτυπά ποτέ το ίδιο μέρος αλλά ο σεισμός το κάνει».


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πανικός από ισχυρότατο σεισμό στην ΝΑ Ασία

Ινδονήσιοι εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα διαμερίσματά τους μέσα στην νύχτα

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών στον Ινδικό Ωκεανό έπληξε τις ακτές της νήσου Σουμάτρας της Ινδονησίας τρεις μόνο μήνες μετά το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου.

Η δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και προκάλεσε πανικό στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας που θρηνεί ακόμη τα περίπου 300 χιλιάδες θύματα του θανατηφόρου παλιρροϊκού κύμματος.

Μετά την πάροδο όμως τριών ωρών από την εκδήλωση του σεισμού αξιωματούχοι στις γειτονικές χώρες ανέφεραν ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι μεγάλο τσουνάμι.

Όμως στις νήσους Νίας της Ινδονησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά κτίρια κατέρρευσαν και δεκάδες άτομα έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

Οι αρχές των χωρών της περιοχής είχαν τεθεί σε συναγερμό αρχικά αφού υπήρχαν φόβοι για την δημιουργία τσουνάμι. Οι κάτοικοι που στις παραθαλάσσιες περιοχές έσπευσαν πανικόβλητοι σε υψώματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λούμπουρ, 500 χιλόμετρα από το επίκεντρο, όπου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα υψηλά κτίρια και έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους και τις πλατείες.

Η Ταιλάνδη και η Ινδία, από τις πληγείσες χώρες της καταστροφής του Δεκεμβρίου εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ενώ και στην Σρι Λάνκα οι αρχές εκκένωσαν τις παραθαλάσσιες περιοχές.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Microsoft -ΕυρωπαΙκής Ένωσης

Υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Microsoft

H Microsoft και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με την ονομασία της νέας έκδοσης των Windows XP που δεν θα περιέχει τον Media player.

Windows XP N θα αποκαλείται η νέα έκδοση που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ευρώπη, με το Ν να σημαίνει «Not with media player» δηλαδή «Χωρίς τον Media Player».

Η εξέλιξη αυτή συντελείται στα πλαίσια προσαρμογής της γιγαντιαίας εταιρείας λογισμικού στα κελεύσματα των Βρυξελλών για περιορισμό της μονοπωλιακής σχεδόν θέσης που κατέχει η Αμερικανική εταιρεία όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει πρόστιμο 497 εκατομμυρίων ευρώ στην Microsoft και είχε απαιτήσει από την αμερικανική εταιρεία να διαθέτει το Windows XP χωρίς το λογισμικό για αναπαραγωγή ήχου και εικόνας media player.

Στα κυριότερα ανταγωνιστικά προγράμματα του media player της Microsoft περιλαμβάνονται το Real Player της εταιρείας Real Networks και το Quicktime της Apple.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για τσουνάμι στην Ινδονησία

Ισχυρότατος σεισμός με επίκεντρο τον Ινδικό Ωκεανό έπληξε τις ακτές της Σουμάτρας, δίδοντας το έναυσμα για προειδοποιήσεις για πιθανό παλιρροϊκό κύμα στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τον σεισμό που η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία κατέγραψε ως ισχύος 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ή 8,5 όπως αναφέρεται στην Ιαπωνία, εκφράζονται φόβοι ότι ίσως προκληθεί φονικό τσουνάμι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων Χριστουγέννων στην ίδια περιοχή.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προκληθεί «καταστροφικό τσουνάμι» στις περιοχές γύρω από το επίκεντρο.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κνέσετ απορρίπτει δημοψήφισμα για Γάζα

Νικητής αυτή τη φορά ο Αριέλ Σαρόν

Το ισραηλινό κοινοβούλιο, απέρριψε το σχέδιο νόμου που ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν να απομακρύνει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς από τη Γάζα.

Το σχέδιο νόμου καταψηφίσθηκε από 72 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από 39 συναδέλφους τους. Πιστεύεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστεί ακόμη ένα εμπόδιο και η αποχώρηση μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αυτή ήταν μία άνετη νίκη για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες να χειρίζεται τους πολιτικούς του αντιπάλους, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Η δημοτικότητά του όμως και η ισχύς του στην ισραηλινή κοινωνία υπονομεύεται από τις εύθραυστες ισορροπίες στο ισραηλινό κοινοβούλιο, καθώς και από το γεγονός ότι υπάρχουν αντάρτες στο ίδιο του το κόμμα, Λικούντ.

Μάλιστα, η προσπάθεια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εν λόγω θέμα έγινε από τους αποκαλούμενους αντάρτες του κόμματος Λικούντ και ορισμένα άλλα μέλη της ισραηλινής δεξιάς.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή καταψηφίσθηκε από τα περισσότερα μέλη του Λικούντ, καθώς και από ορισμένους άλλους βουλευτές της Κνεσέτ που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Τώρα, το μόνο εμπόδιο που παραμένει στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εξ άλλου, το κίνημα των Εβραίων εποίκων είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις εκστρατείες κατά του σχεδίου Σαρόν για την αποχώρηση από τη Γάζα μέσα στους επόμενους μήνες


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτόνωση στο Κιργιστάν

Ο Μπακίγιεφ φαίνεται να εδραιώνει την θέση του

Σε ύφεση μοιάζει να οδηγείται η αντιπαράθεση των δυο κοινοβουλίων στο Κιργιστάν, πέντε μέρες μετά την εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης που ελέγχει την πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Η νέα βουλή υπερψηφισε την τοποθέτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ ως πρωθυπουργού. Η παλαιά βουλή τον είχε διορίσει στη θέση αυτή την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μπακίγιεφ υπογράμμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ασκάρ Ακάγιεφ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει καταφύγει στη Ρωσία, θα λάβει όλες τις νόμιμες και συνταγματικές εγγυήσεις που χρειάζεται εάν θελήσει να επιστρέψει στο Κιργιστάν.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας τόνισε επίσης ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες με τον κ. Ακάγιεφ προκειμένου να υπάρξει μία εκτόνωση της κατάστασης.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να παράσχει στο Κιργιστάν έκτακτη βοήθεια αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις εκεί.

Στην Μπισκέκ βρίσκεται εξ άλλου ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Γιαν Κούμπις, συζητώντας με την πολιτική ηγεσία της χώρας, το συνταγματικό θέμα.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 17:23 (Ώρα Λονδίνου)

Θρησκεία εναντίον τέχνης

Ο Γιούρι Σαμοντούροφ και οι υποστηρικτές του παρομοίωσαν την δίκη του με την ιερά εξέταση

Δικαστήριο στην Μόσχα έκρινε ένοχους για αναμόχλευση θρησκευτικών παθών τους οργανωτές έκθεσης δεχόμενο την άποψη ότι ήταν προσβλητική και βλάσφημη.

Η έκθεση με τίτλο «Προσοχή! Θρησκεία» είχε εγκαινιασθεί τον Ιανουάριο του 2003 στο Μουσείο Ζαχάροφ και η ρωσική εκκλησία είχε επικρίνει δριμύτατα τον διευθυντή της Γιούρι Σαμοντούροφ και την συνεργάτιδά του Λιουντμίλα Βασιλόφσκαγια.

Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν και μία εικόνα με οπή όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να βάλουν τα πρόσωπά τους.

Υπήρχε επίσης λογότυπο της Κόκα Κόλα και δίπλα το κεφάλι του Ιησού με την φράση: «Αυτό είναι το αίμα μου» ενώ ένα άλλο έργο κατασκευή ήταν μια εκκλησία φτιαγμένη από μπουκάλια βότκας.

Βάνδαλοι κατέστρεψαν τα εκθέματα λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη της έκθεσης αλλά τελικά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο κύριος Σαμοντούροφ διευθυντής της έκθεσης και σημαίνων ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέμενε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει τους πιστούς. Επεσήμανε εξ άλλου ότι το κατηγορητήριο ήταν παράλογο και πως αντιτίθεται στις αρχές της ελεύθερης έκφρασης.

Οι υποστηρικτές του εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι η υπόθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη ισχύ και επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας στο συνταγματικά λαϊκό Ρωσικό κράτος.

Οι δύο εκπρόσωποι της έκθεσης θα πληρώσουν πρόστιμο 100 χιλιάδων ρουβλίων (3.600 ευρώ) έκαστος.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Δάκρυα για τον Πάπα

Εμφανώς καταβεβλημένος ο Πάπας μετά την επέμβαση στον λαιμό

Χιλιάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, με την ελπίδα ότι θα δεχτούν την ευλογία του Πάπα, όπως είθισται, τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Γενικευμένη θλίψη επικράτησε μεταξύ των χιλιάδων πιστών καθολικών που παρακολούθησαν χθες, Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, το καθιερωμένο αναστάσημο μήνυμα του Πάπα.

Κι αυτό επειδή ο Ποντίφικας στάθηκε αδύνατο να αρθρώσει έστω και μια λέξη. Το μήνυμα του Πάπα διάβασε αντιπροσωπός του.

Την Κυριακή, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος εμφανίσθηκε στο παράθυρο της κατοικίας του στο Βατικανό για να ευλογήσει τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το Πάσχα των καθολικών.

Ο 84χρονος Ποντίφικας που πρόσφατα υπεβλήθη σε εγχείρηση στον λαιμό του ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και φαινόταν ότι πονάει καθώς στην σύντομη εμφάνιση του έπιανε συχνά το κεφάλι του.

Η εμφάνιση του Πάπα στο παράθυρο της κατοικίας του διήρκησε περίπου δέκα λεπτά.

Κάποια στιγμή οι συνεργάτες του τοποθέτησαν ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα του αλλά δεν μπόρεσε να μιλήσει.

Αντί ευλογίας κατάφερε μόνο να χαιρετήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της καθολικής εκκλησίας το 1978 που δεν κατάφερε να εκφωνήσει κήρυγμα προς τους πιστούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη πολλοί πιστοί ξέσπασαν σε λυγμούς ότι συνειδητοποίησαν πόσο έχει επιδεινωθεί η υγεία του.

Στο καθιερωμένο Πασχαλιάτικο μήνυμα του που διαβάσθηκε από συνεργάτες του ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτούς που υποφέρουν από την φτώχεια και τις ασθένειες.


Συνάντηση Μολυβιάτη -Άναν

Το απόγευμα (εν Ελλάδι) της Δευτέρας συναντώνται στη Νέα Υόρκη ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν την πρόσφατη έκθεση του κ. Ανάν, θέματα οργάνωσης του συμβουλίου ασφαλείας, την κατάσταση στα Βαλκάνια, το κυπριακό και την διαδικασία του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις περισσότερες θέσεις που αναπτύσσει ο γενικός γραμματέας στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, στην οποία τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πτυχή και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας.

Επί των θεμάτων του συμβουλίου ασφαλείας (ΣΑ) η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συμμετοχής.

Στα Βαλκάνια, η προσοχή είναι στραμμένη στο Κοσσυφοπέδιο, η έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης στο οποίο, αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι στο ΣΑ ενδεχομένως και επί ελληνικής προεδρίας, τον Ιούλιο.

Τέλος, κατά την συνάντηση ο έλληνας υπουργός θα υπενθυμίσει και την διαλλακτική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην οποία η Αθήνα αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

Εξάλλου, την Κυριακή ο κ. Μολυβιάτης προήδρευσε σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου κ. Βασιλάκη και όλου του προσωπικού της.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας τον προσεχή Ιούλιο.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αποζημίωση από τη νομαρχία

Με τέσσερις αποφάσεις δικαίωσε συγγενείς θυμάτων του εργοστασίου της Ρικομέξ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε βάρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και υπέρ των συγγενών τεσσάρων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού το ποσό που επιδικάστηκε στους συγγενείς των θυμάτων ως ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για το χαμό συγγενών τους, λόγω παράνομων πράξεων και παραλείψεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι πολεοδομικές διατάξεις δεν έχουν στόχο μόνο την προστασία του κοινού συμφέροντος, αλλά και την προστασία του ατομικού δικαιώματος της ζωής και της υγείας ενοίκων και περιοίκων από αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές.

Οι πολεοδομικές αρχές έχουν υποχρέωση να διενεργούν προληπτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την έκδοση των αδειών και κατασταλτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την ανέγερση του κτιρίου. Επίσης, υποχρεούνται σε διαρκή έλεγχο τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα πορίσματα της ?Επιτροπής για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτίων κατάρρευσης των κτιρίων κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 του ΥΠΕΧΩΔΕ και διέγνωσε παράνομες πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών και κατά την υλοποίησή τους

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο δέχθηκε ότι κατά την έκδοση των αδειών είχε εμφανιστεί οικόπεδο υπερδιπλάσιας (έως τριπλάσιας) έκτασης από το πραγματικό, ενώ οι στατικές και αντισεισμικές μελέτες ήταν ελλιπείς και εντοπίστηκε κατάφορες παραβιάσεις πολλών διατάξεων περί ρυμοτομίας και πολεοδομίας.

Ακόμα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενοι υποχρεωτικοί έλεγχοι κατά την ανέγερση του κτιρίου, ενώ το κτίριο ήταν κτισμένο πάνω σε ρέμα, στο οποίο είχαν γίνει παράνομες επιχωματώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της Ρικομέξ κατέρρευσε στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθήματα από την ιστορία

Στην αξίωση της νέας εποχής, για διαφάνεια σε όλους τους τομείς, αναφέρθηκε την Κυριακή, από τα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων.

Αναφερόμενος στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με τον οποίο, όπως υπενθύμισε, ασχολήθηκε στο διδακτορικό του, τόνισε ότι «έμαθε πολλά και χρήσιμα» κι ότι τα διδάγματα της ιστορίας «είναι ανάγκη, να τα αξιοποιούμε στην πράξη, στις επιλογές, στις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας».

Κατόπιν ανέφερε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του συντηρητισμού, των αγκυλώσεων, της ατολμίας του παρελθόντος.

Αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας της διόγκωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» που οφείλονται στη διαμόρφωση «ενός κατεστημένου συμφερόντων, ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς, ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και ασυδοσίας».

Ακολούθως, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «έχουμε υποχρέωση να συγκρουσθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα στα χρόνια που πέρασαν» και να γίνουν οι κανόνες κοινοί για όλους, και «να διασφαλίζουν διαφάνεια παντού».

Τέλος, μιλώντας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και πάλι, τόνισε ότι εκείνος «ήταν πάντα έτοιμος να συγκρουσθεί με όποιες αντιξοότητες και αν βρισκόταν μπροστά του. Φτάνει να πίστευε ότι αυτό το ζητούσε η Πατρίδα και ότι αυτό που έκανε υπηρετούσε το συλλογικό συμφέρον».

Απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι «το να προσπαθείς μιλώντας στους τάφους των Βενιζέλων, να φέρεις τον Ελευθέριο Βενιζέλο στα δικά σου μέτρα, για να δικαιολογήσεις τις σημερινές πολιτικές σου, είναι τουλάχιστον πολιτική προπέτεια και υποκρισία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η πολιτική σου, μικραίνει και φτωχαίνει την Ελλάδα καθημερινά».


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Βαβύλη κι οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα θρανία 40.000 εκπαιδευτικοί από τον Σεπτέμβριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Πράσινο φως" για την ίδρυση της Αγροφυλακής. Σχέδιο Νόμου: Οι αποδοχές, οι βαθμοί και η ασφάλιση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φιάσκο η συνέντευξη. Εκβιαστής και ψεύτης ο Βαβύλης. Αφού μονοπώλησε για μία εβδομάδα την επικαιρότητα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγή ρότας από τον Καραμανλή. Ομιλία-σταθμός με πηγή έμπνευσης τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μαχαιριά στη Δημοκρατία. Παρέμβαση Μίκη υπέρ Καραμανλή για βασικό μέτοχο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κατέρρευσε η σκευωρία κατά του Χριστόδουλου. Έκθετοι οι σκευωροί μαζί με τους πρεζέμπορους, πράκτορες και ρουφιάνους που είχαν επιστρατεύσει, παραδίδονται στην δημόσια χλεύη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Όλες οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν άμεσα.

ΕΘΝΟΣ: Σκληρά μέτρα με επίκληση... Ελ. Βενιζέλου. Αποχαιρετά ο πρωθυπουργός τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Περιμέναμε... να ξυρισθεί ο Αρχιεπίσκοπος. Απ' όσα επί ημέρες διατυμπάνισε από τηλεοράσεως ο Ευθύμιος Τριανταφυλλόπουλος εξ Ελαιοχωρίου Αχαΐας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποκαλύπτει στενές σχέσεις με Αρχιεπίσκοπο, Πατριάρχη και αρχηγό της ΕΛΑΣ. Έσπασε τη σιωπή του και ανάβει φωτιές ο παράνομος και καταζητούμενος Απ. Βαβύλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κίνητρα για επιχειρήσεις-απασχόληση. Άρθρο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στον "Ε.Τ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ράσα, μούσια μαλλιά κουβάρια. Δύο καταζητούμενοι ταράζουν Αθήνα - Ιεροσόλυμα.

ΕΣΤΙΑ: Η διέξοδος από την κρίση. Ανόρθωσις της οικονομίας, ανασυγκρότησις της κοινωνίας.

ESPRESSO: Ποιοι και γιατί δεν ήθελαν τη σύλληψη Βαβύλη. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Όλο το παρασκήνιο της συνέντευξης στον Τριανταφυλλόπουλο και τα αναπάντητα ερωτηματικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αντίδοτο στην ακρίβεια. Μοδιανο - Καπανι: Φθηνότερες αγορές και από... λαϊκή.

ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα 5 δισ. ευρώ χτυπάει την τσέπη μας. Μέσα στην αναμπουμπούλα για Βαβύλη.

TRAFFIC NEWS: Χρυσό παζάρι για τη συνέντευξη του Βαβύλη. Ολο το παρασκήνιο.

Η ΧΩΡΑ: Υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος. Ο Βαβύλης επιβεβαίωσε όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

City Press: Ανίερος πόλεμος μέχρις εσχάτων. Προσπάθεια του Βαβύλη να "κάψει" μέσω συνέντευξης τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο οποίος όμως μοιάζει αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά.

METRO: Τελειώνει ο Ειρηναίος. Συμφωνία για "παραίτηση-αποπομπή" του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Συνέντευξη Βαβύλη

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο "μπουνταλάς και παλίμπαις" κατά τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, Απόστολος Βαβύλης "καρφώνει" με ψέματα στην περίφημη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο "Θέμα" δύο ανθρώπους που ο ίδιος ομολογεί ότι τον βοήθησαν και τον στήριξαν: Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον σημερινό αρχηγό της Αστυνομίας Γ. Αγγελάκο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ο Απόστολος Βαβύλης "καίει" τον Αρχιεπίσκοπο. Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, διαψεύδει τον κ. Χριστόδουλο, ισχυριζόμενος στη συνέντευξη που έδωσε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ότι ο ίδιος τον έστειλε στα Ιεροσόλυμα, για να βοηθήσει, ώστε το Πατριαρχείο να περάσει σε ελληνικά χέρια".

Η Espresso γράφει ότι "μια μεγάλη ευκαιρία για τη σύλληψη του "φαντομά" Απόστολου Βαβύλη έχασαν οι διωκτικές αρχές, όταν η άτυπη παρακολούθηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σταμάτησε στο λιμάνι της Πάτρας. Ευκαιρία που απ' ό,τι λένε έμπειροι αξιωματούχοι, τόσο στο δικαστικό όσο και στο αστυνομικό σώμα, δεν την έχασαν λόγω ανικανότητας, αλλά κυρίως γιατί κάποιοι "ήθελαν να τη χάσουν".

Η Traffic News σημειώνει ότι "πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει από αυτή τη συνέντευξη του πολυσυζητημένου καταζητούμενου, που διατείνεται πως είναι "υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος" και εκτελούσε "εθνικές αποστολές". Τότε γιατί δεν κυκλοφορεί στο Σύνταγμα με γραβάτα και γιατί δεν πάει και για βουλευτής; Η μήπως η επιδίωξή του είναι να ανακηρυχθεί σε ήρωα, μετά τα όσα καρφώνει δεξιά και αριστερά;"

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ώρα με την ώρα τα κομμάτια του πάζλ συνθέτουν μια εικόνα εξόχως απογοητευτική. Η συνέντευξη Βαβύλη αναδεικνύει ότι επί σειρά ετών το βαθύτατο κράτος αντικαθιστούσε και σε πολλές περιπτώσεις χάραζε εθνική στρατηγική. Και όλα αυτά, πασπαλισμένα με ηρωίνη και εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ν. Παπαδήμας δηλώνει ότι ενεργούσε κατ-εντολήν του κ. Ειρηναίου".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ " η σκευωρία εις βάρος του Χριστόδουλου κατέρρευσε παταγωδώς, αφήνοντας εκτεθειμένο όχι μόνο τον καταζητούμενο πρεζέμπορα, που ούτως ή άλλως υπήρξε από την πρώτη στιγμή αναξιόπιστος, αλλά και όλους εκείνους που βαυκαλίζονταν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις μυθοπλασίες του Βαβύλη, για να πλήξουν την ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ωδινεν όρος και έτεκεν μυν με την πολυδιαφημισμένη και προσυζητημένη συνέντευξή του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Οι απειλές του , προεβδομάδος "ότι αυτά που θ΄ακουσθούν και θα διαβασθούν θα κάνουν τον αρχιεπίσκοπο να μην ξέρει πουν να πάει" απεδείχθησαν πομφόλυγες. Καμία σοβαρή αποκάλυψη δεν έγινε εκ μέρους του Βαβύλη, η οποία να εδράζεται σε ατράνταχτες αποδείξεις και ντοκουμέντα. Ατυχής, ως εκ τούτου και ο τίτλος του "πρώτου θέματος": "Μάνατζερ Βαβύλη ο Χριστόδουλος". Το μόνο απολαυστικό στη συνέντευξη είναι οι οδικές περιπέτειες του Μάκη ώσπου να συναντήσει τον Βαλύλη..."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "Βαβύλης- Χριστόδουλος, Ειρηναίος-Παπαδήμας. Μεταξύ δύο καταζητούμενων αναζητείται η αλήθεια για όσα έγιναν και προηγήθηκαν στα Ιερόλυμα το 2001. Ο Χριστόδουλος μιλά για "Ιούδα ευεργετηθέντα" και ο Ειρηναίος διαρκώς διαψεύδει, απειλούμενος από ...υπογραφές. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκου, προκάλεσε η δήλωση Βαβύλη ότι τον ενημέρωση για ένταλμα της Ιντερπόλ που εκκρεμούσε εις βάρος του".

Οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "σε δραστικές περικοπές δαπανών και επιβολή πρόσθετων φόρων προχωρεί η κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5 δισ. ευρώ περίπου ως το τέλος του 2006".

Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για Βασικό Μέτοχο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "μάστιγες της δημόσιας ζωής, οι οποίες αλλοιώνουν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, χαρακτήρισε τη διαπλοκή και τη διαφθορά ο Μίκης Θεοδωράκης. Με επιστολή του προς τον πρώην υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, Ζακ Λαγκ, τονίζει ότι αρνείται να υπερψηφίσει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γιατί σε αυτό δεν περιλαμβάνεται άρθρο σχετικό με το αντίστοιχο 14 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο υπερασπίζεται τις ημέρες αυτές στην Ευρώπη η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. "Οι συμπατριώτες μου, τονίζει ο Μίκης, αισθάνονται βαθιά προσβεσλημένοι από την επίθεση που δέχονται από την Κομισιόν, η οποία ζητά αλλαγή του άρθρου 14".

Οικονομική και κοινωνική κρίση

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η χώρα μας διέρχεται κατά τα τελευταία έτη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση. Αμφότερες είναι προϊόν της πολιτικής που ακολούθησε επί μία ολόκληρη 20ετία το ΠΑΣΟΚ. Η μεν οικονομική κρίσις οφείλεται στην υπέρμετρη διόγκωση και παρέμβαση του κράτους στον τομέα της οικονομίας. Η δε κοινωνική κρίσις οφείλεται στην αδιαφορία που επέδειξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έναντι σειράς νοσηρών φαινομένων που σταδιακώς κατέστησαν κανόνας στον τόπο μας".

Εκκλησία

Το METRO αναφέρει ότι "ειλημμένη απόφαση είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η απομάκρυνση του πατριάρχη Ειρηναίου από το θρόνο των Ιεροσολύμων. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπέρ της απόφασης αυτής τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αξιωματούχους της αραβικής πλευράς, θεωρώντας ως μοναδική λύση την άρση της εμπιστοσύνης προς τον Ειρηναίο', προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελληνικότητα του πατριαρχείου και να εκτονωθεί το κλίμα έντασης στην περιοχή".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "προσπάθεια του Βαβύλη να 'κάψει' μέσω συνέντευξης τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο οποίος όμως μοιάζει αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά. Χριστόδουλος επικαλείται Μακρυγιάννη: Χωρίς θρησκεία θα γίνουμε η παλιοψάθα των εθνών. Αποκαλύψεις του διαχειριστή Παπαδήμα σε βάρος του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των Αράβων. Σε δύσκολη θέση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αγγελάκος μετά τις δηλώσεις Βαβύλη ότι τον κάλυπτε και διευκόλυνε τις κινήσεις του όταν ήταν καταζητούμενος. Έκρηξη της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κούρκουλα κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης διαθήκης της αδελφής της μητέρας της, που τον καθιστά κληρονόμο σημαντικού μέρους της περιουσίας".

Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τα 'παράθυρα' που δίνει ο νόμος για τη διενέργεια προσλήψεων τακτικού και μη προσωπικού εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ εκμεταλλεύονται το τελευταίο διάστημα οι φορείς του Δημοσίου. Και αυτό διότι οι προσλήψεις που διενεργούνται από τους ίδιους τους φορείς είναι ταχύτερες. Η αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ τα τελευταία έτη έχει περιοριστεί κυρίως στη διενέργεια γραπτών διαγωνισμών για μεγάλες κατηγορίες προσωπικού, π. χ. εκπαιδευτικούς, αλλά και διαγωνισμούς που ζητούν οι ίδιοι οι φορείς, π.χ. διαγωνισμούς για την πρόσληψη προσωπικού σε τράπεζες".

Άρθρο Νίκου Γκαργκάνα, Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Σε άρθρο του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας επισημαίνει ότι "η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πλήττεται από τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, που έχουν διατηρηθεί πάνω από τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν σε ευρύ φάσμα της οικονομίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Κνεσέτ η αποχώρηση από τη Γάζα

Oι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι αναμένεται να αποχωρήσουν από τη Γάζα τον Ιούλιο

To ισραηλινό κοινοβούλιο πρόκεται να ψηφίσει επί πρότασης που στρέφεται κατά της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την πρόταση υπέβαλαν οι πολέμιοι του κυβερνητικού σχεδίου που προβλέπει την προγραμματιζόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και από περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Οι πολέμιοι της αποχώρησης θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να διεξαγάγει δημοψήφισμα επί του θέματος.

Ο κ. Σαρόν, που έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη του Κοινοβουλίου για την αποχώρηση του Ιουλίου, έχει ήδη δηλώσει ότι η πρόταση είναι παρελκυστική τακτική.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταψηφίσει την πρόταση και παράλληλα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σαρόν απέσπασε την υποστήριξη του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής, του Κόμματος Σινούι, για τον προϋπολογισμό.

Αν ο κ. Σαρόν δεν μπορέσει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι την 31 Μαρτίου, θα πρέπει να γίνουν εκλογές και, κατά συνέπεια, η αποχώρηση από τη Γάζα θα καθυστερήσει ή θα εγκαταλειφθεί.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέμβαση ΟΑΣΕ στο Κιργιστάν

Οπαδός της αντιπολίτευσης αναπτύσσει τα επιχειρήματά της

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προσπαθεί να επιλύσει την συνταγματική κρίση που έχειο δημιουργηθεί στο Κιργιστάν, στην κεντρική Ασία, μετά τις εκλογές.

Η συνταγματική κρίση απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Γιαν Κιουμπίς, πραγματοποιεί συναντήσεις με τους νέους μεταβατικούς ηγέτες της χώρας.

Οι νέοι ηγέτες ήταν επικεφαλής των δημοκρατικών συλλαλητηρίων που εξώθησαν τον προέδρο Ασκάρ Ακάγιεφ, σε παραίτηση, την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι νέοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιό από τα δύο Κοινοβούλια είναι νόμιμο, αυτό που προέκυψε από τις εκλογές η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται ή το προηγούμενο Κοινοβούλιο.

Τα δύο Κοινοβούλιο συνεδριάζουν χωριστά στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Ο ΟΑΣΕ αποστέλλει τις ερχόμενες ημέρες στο Κιργιστάν ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς

Εμφανώς καταβεβλημένος ο Πάπας μετά την επέμβαση στον λαιμό

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος εμφανίσθηκε στο παράθυρο της κατοικίας του στο Βατικανό για να ευλογήσει τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το Πάσχα των καθολικών.

Ο 84χρονος Ποντίφικας που πρόσφατα υπεβλήθη σε εγχείρηση στον λαιμό του ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και φαινόταν ότι πονάει καθώς στην σύντομη εμφάνιση του έπιανε συχνά το κεφάλι του.

Η εμφάνιση του Πάπα στο παράθυρο της κατοικίας του διήρκησε περίπου δέκα λεπτά.

Κάποια στιγμή οι συνεργάτες του τοποθέτησαν ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα του αλλά δεν μπόρεσε να μιλήσει.

Αντί ευλογίας κατάφερε μόνο να χαιρετήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της καθολικής εκκλησίας το 1978 που δεν κατάφερε να εκφωνήσει κήρυγμα προς τους πιστούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη πολλοί πιστοί ξέσπασαν σε λυγμούς ότι συνειδητοποίησαν πόσο έχει επιδεινωθεί η υγεία του.

Στο καθιερωμένο Πασχαλιάτικο μήνυμα του που διαβάσθηκε από συνεργάτες του ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτούς που υποφέρουν από την φτώχεια και τις ασθένειες.


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση για την Σκιάβο

Υποστηρικτές της εκστρατείας των γονέων της Σκιάβο

Οι γονείς της Τέρι Σκιάβο, της 41χρονης αμερικανίδας που βρίσκεται σε βαθύ κώμα, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις δικαστικές προσπάθειες για να επανασυνδεθεί η κόρη τους με τον σωλήνα σίτισης.

Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε το αίτημα τους για την επανασύνδεση του σωλήνα.

Η Σκιάβο βρίσκεται σε βαθύ κώμα εδώ και 15 χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο σωλήνας σίτισης αποσυνδέθηκε πριν εννέα μέρες όταν δικαστήριο της Φλόριντα αποδέχθηκε το αίτημα του συζύγου της, Μάικλ.

Ο σύζυγος της υποστήριξε ότι η Σκιάβο δεν θα ήθελε να διατηρείται στη ζωή με αυτόν τον τρόπο.

Άποψη με την οποία διαφωνούν οι γονείς που έδωσαν σειρά δικαστικών μαχών για να αποτρέψουν την αποσύνδεση του σωλήνα σίτισης.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους γονείς δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να σωθεί η Σκιάβο.

Πρόσθεσε δε ότι όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στη θέληση του Θεού.


Η συγκινησιακή εμφάνιση του Πάπα

Ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει την αποτυχημένη προσπάθεια του Πάπα να αναγνώσει το μήνυμα της Ανάστασης από τα διαμερίσματά του στο Βατικανό.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ήταν μια «θλιβερή στιγμή» που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο και «έφερε δάκρυα στα μάτια των πιστών» που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

«Το συναίσθημα επεκράτησε και ο Πάπας παραιτήθηκε της προσπάθειας, σκουπίζοντας με το χέρι του ένα δάκρυ, αφού επιχείρησε να αρθρώσει μερικές ακατάληπτες λέξεις».

Η γερμανική Μπιλντ (Bild) γράφει ότι εκατομμύρια Χριστιανοί είδαν χθες τον πόνο ενός «δυνατού άνδρα».

«Οι εικόνες συγκίνησαν εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο», γράφει η εφημερίδα.

Η γερμανική Βελτ αμ Σόνταγκ (Welt Am Sonntag) σχολιάζει ότι η εμφάνιση του Πάπα δείχνει εξαιρετική χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

Άρτια σκηνική παρουσία

«Ο μηχανισμός εξουσίας του Βατικανού, που στην ιστορία του των 600 χρόνων πάντα χρησιμοποιούσε τέλεια την τέχνη της παρουσίασης, πρόσφερε ένα αριστούργημα σκηνικής παρουσίας».

Σε αντίθεση με τον Προτεσταντισμό, λέει η εφημερίδα, η καθολική εκκλησία στηρίζεται στο χάρισμα των αντιπροσώπων της.

«Η εποχή των πανταχού παρόντων μέσων μαζικής ενημέρωσης προσφέρει στην Ρωμαιοκαθολική ιεραρχία συναρπαστικές και πρωτόγνωρες δυνατότητες και ο Πάπας τις χρησιμοποίησε όλες».

Στη Γαλλία, όμως, η Λιμπερασιόν (Liberation) έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη για το ρόλο και τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η εφημερίδα έχει σε όλη της την πρώτη σελίδα τη φωτογραφία του Ποντίφηκα να ευλογεί με το χέρι ανυψωμένο και τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.

«Κανείς δεν αμφισβητεί την σωματική αντοχή και την πνευματική δύναμη αυτού του "αθλητή του Θεού", που χαίρει σεβασμού ακόμη και αυτών δεν έχουν την ίδια πίστη», γράφει η Λιμπερασιόν.

Η Λιμπερασιόν διαφωνεί πάντως με την παρουσίαση του «θλιβερού θεάματος ενός άνδρα με το πρόσωπό του να συσπάται από τον πόνο, που εκτίθεται σε κοινή θέμα σε ένα παράθυρο του Βατικανού για να διαβάσει ένα μήνυμα που είμαι βέβαιο ότι ούτε υπαγόρευσε ούτε έγραψε ο ίδιος».

Ανίερη συμμαχία

«Δεν διακυβεύεται έτσι η ίδια η ψυχή της Εκκλησίας με την συμμαχία με την σύγχρονη ενσάρκωση του διαβόλου που λέγεται μέσα μαζικής ενημέρωσης», διερωτάται η εφημερίδα.

Απαισιόδοξη είναι η αποτίμηση της γαλλικής Λε Μοντ (Le Monde) για το μέλλον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την δήλωση, πριν από πέντε χρόνια, του Πάπα Ιωάννη Παύλου ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία οι κάτοικοι της Ευρώπης ζουν τη ζωή τους σαν να μην υπάρχει Θεός».

Η εφημερίδα παραθέτει πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αγνοεί το μήνυμα του Πάσχα, κάτι που είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την Λε Μοντ, ότι η πίστη φθίνει.

«Όλο και περισσότεροι σχολιαστές», γράφει η εφημερίδα, «τονίζουν ότι η παλιά Ευρώπης της Χριστιανοσύνης δεν μπορεί να ακουστεί... και καθώς πλησιάζει το τέλος του Πάπα Ιωάννη του Παύλου η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης είναι μια από τις πιο πικρές απογοητεύσεις του».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.