Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-30

  1. Ήπια προσαρμογή η «φοροεπιδρομή»;
  2. Επίθεση γοητείας του Γούλφοβιτς
  3. Ανοικτός ο δρόμος για το Μουντιάλ
  4. Κιργιστάν: Διττό μήνυμα προς Ακάγιεφ
  5. Λιγότερες θέσεις, περισσότερη δουλειά
  6. Εικόνες βιβλικής καταστροφής
  7. Βρετανικά χωριά στον κυβερνοχώρο
  8. Ο δρόμος της εξόδου
  9. Ο Γούλφοβιτς στις Βρυξέλλες
  10. Ντόμινο αυξήσεων και «δύσκολα χρόνια»
  11. Έκθεση για την υποβάθμιση της Γης
  12. Ανακούφιση Ανάν για το πόρισμα
  13. Ανεπίτρεπτες ανακριτικές μεθόδοι
  14. Καθοδόν η ανθρωπιστική βοήθεια
  15. Οικονομία και Βαβύλης
  16. Αποδυναμωμένος Κόφι

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ήπια προσαρμογή η «φοροεπιδρομή»;

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.144 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, ΔΕΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 34 κοντέινερ με όπλα - πυρομαχικά. Θρίλερ στο Λαύριο...

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ήπια προσαρμογή στην οικονομία για να εξοφληθεί η... "Πράσινη κληρονομιά".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακριβαίνουν ποτά και φθηνά τσιγάρα. Η κυβέρνηση μπαλώνει άρον άρον τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επώδυνα αλλά αναγκαία. Τι θα φέρουν στην αγορά τα νέα φορολογικά μέτρα.

Η ΑΥΓΗ: Άδικη ανακατανομή. Από το 18% ο ΦΠΑ - Μείωση δημόσιων δαπανών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων έκανε ο πρεζέμπορος και πράκτορας Βαβύλης. Σε συνεργασία με την μαφία εξαφάνιζαν παιδιά από την Αλβανία και μέσω Ελλάδας τα πήγαιναν στην Βραζιλία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χαράτσι για όλους με γενική κατακραυγή! Ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο λιτότητας - και νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι αλλαγές σε ΦΠΑ ακινήτων, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις. Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης και τα νέα δεδομένα στην κτηματαγορά.

ΕΘΝΟΣ: Θύελλα ακρίβειας. Η πρώτη κυβέρνηση που αυξάνει τους συντελεστές του ΦΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για χτύπημα μεταλλαγμένου ιού γρίπης των πουλερικών και... Με 500.000 εμβόλια μας... απειλεί ο Νικήτας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γίναμε ουρά των συμφερόντων. Με τη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον βασικό μέτοχο. Φέρεται να δήλωσε στους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ ο Απ. Κακλαμάνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ ήλθε... καθυστερημένα. Πόσο επηρεάζουν την τσέπη μας και την αγορά τα νέα μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άγρια ΦΑΠΑ 4,7 δισ. ευρώ για 3 χρόνια. Φοροεπιδρομή με αλυσιδωτές ανατιμήσεις πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα.

ΕΣΤΙΑ: Αλλαγή πολιτικής για την οικονομία. Στην ορθή κατεύθυνση τα φορολογικά μέτρα.

ESPRESSO: Έζησα τον εφιάλτη στα χέρια του σατανιστή. Το αρρωστημένο μυαλό του Ασημάκη Κατσούλα τον οδήγησε στην απαγωγή της 23χρονης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ώρα του λογαριασμού. Απόφαση με πολιτικό ρίσκο η αύξηση ΦΠΑ - Προσδοκίες για έσοδα 2,7 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επώδυνα μέτρα για την οικονομία. Αύξηση έμμεσων φόρων και ΦΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μας παίρνουν και τα... ρέστα! Μετά το πάγωμα των μισθών.

Η ΝΙΚΗ: Τα βάρη στο λαό. Πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων 2,8 δισ. ευρώ. Αναμένεται εκτίναξη του πληθωρισμού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γιουρούσι φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Κλιμακώνεται η "ήπια προσαρμογή".

TRAFFIC NEWS: "Τρέλανε" τον Κατσούλα η πανσέληνος. Μνήμες φρίκης "ξύπνησαν" από τη σύλληψή του.

Η ΧΩΡΑ: Τι θα πληρώσουμε. Πακέτο μέτρων για ήπια προσαρμογή της οικονομίας. Αλογοσκούφης: Οι επιβαρύνσεις στην τσέπη μας θα είναι περιορισμένες.

City Press: Μέτρα σοκ κατά των μη προνομιούχων.

Μetro: Άνοιξε το πακέτο. Κι έβγαλε αυξήσεις σε φόρους και ΦΠΑ, αλλά και δραστικές μειώσεις στις κρατικές δαπάνες.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιδρομή στην τσέπη μας. Τα 3+10 βήματα της λιτότητας. Όλο το κυβερνητικό φορο-πακέτο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Νερό... "χρυσάφι". Τα νοικοκυριά στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής πληρώνουν πάνω από 2.000 ευρώ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε; Με τα νέα οικονομικά μέτρα.

Νέα φορολογικά μέτρα

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "το τέλος της πολιτικής "ήπιας προσαρμογής" εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, εξαπολύοντας υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης εαρινή επίθεση εις βάρος των αδυνάτων σε τρία μέτωπα".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "το "πράσινο φως" για νέα φορολογική επιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα και την προώθηση "τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών", έδωσε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή με τις αποφάσεις και τα μέτρα που ανακοίνωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας. Πρόκειται για δέσμη μέτρων αύξησης της έμμεσης φορολογίας, των φόρων , δηλαδή που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενους και συνταξιούχους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η δημοσιονομική απογραφή τερμάτισε την περίοδο της "δημιουργικής λογιστικής" στη δημοσιονομική διαχείριση, η αυλαία όμως πέφτει με την ανακοίνωση οδυνηρών αλλά αναγκαίων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του Δημοσίου. Ο λογαριασμός περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ενέκρινε χθες η κυβερνητικής επιτροπή και στο οποίο προβλέπεται δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για την ερχόμενη διετία, αλλά και αύξηση των έμμεσων φόρων. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε με έμφαση ότι η μείωση των κρατικών δαπανών δεν αφορά τις κοινωνικές δαπάνες που ενισχύονται αλλά καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "σημαντική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Τα στοιχεία του α΄τριμήνου έδειξαν ότι με την "ήπια προσαρμογή" πολύ δύσκολα θα επετυγχάνοντο οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2005. Και απεφασίσθη εγκαίρως δραστική αλλαγή πολικής, τόσο στον τομέα των κρατικών δαπανών όσο και των φορολογικών εσόδων, ώστε να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "άγρια επιβάρυνση 4,7 δισ. ευρώ (ή 1,6 τρισ. δρχ.) μέχρι το τέλος του 2007 και νέες αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές φέρνει από την Παρασκευή το πρώτο φορολογικό πακέτο της Ν.Δ. Ο αυξημένος κατά 1% ΦΠΑ και οι πρόσθετοι φόροι σε ποτά και τσιγάρα είναι 'διαρθρωτικές αλλαγές' και θα παραμείνουν και μετά την τριετία, λέει ο κ. Αλογοσκούφης. Μόλις τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση αποκήρυσσε 'μετά βδελυγμίας' έκτακτα μέτρα. Δυσανάλογα μεγάλα βάρη καλούνται να σηκώσουν χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, μικρομεσαίοι, ακόμη και οι .. άνεργοι. Αντιδράσεις από παντού".

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "φοροεπιδρομή εξαπέλυσε η κυβέρνηση παίρνοντας ακόμη και τα ρέστα από τις πενιχρές αυξήσεις που έδωσε σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την Παρασκευή αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ και οι φόροι σε ποτά και 'φθηνά' τσιγάρα. Οι αυξήσεις βάζουν φωτιά στον πληθωρισμό και κάνουν φτωχότερους όλους τους φορολογουμένους".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "με έμμεσους φόρους και 'καπέλο' στο ΦΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, αλλά θα τον 'πληρώσουν' κυρίως τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 02:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση γοητείας του Γούλφοβιτς

Ο διορισμός του Πολ Γουλφοβιτς στην κορυφή της Παγκόσμιας Τράπεζας και οι προεκλογικές ασκήσεις δημοσίων σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας είναι δύο από τα θέματα που φιλοξενούν οι βρετανικές εφημερίδες.

«Ο Γούλφοβιτς προσπαθεί να γοητεύσει του Ευρωπαίους» γράφουν οι Φαιντάνσιαλ Τάιμς αναφερόμενοι στην εμφάνιση στις Βρυξέλλες, του υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ που έχει επιλεχθεί από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την θέση του διοικητή της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας.

Κατά την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί ανάπτυξης ελπίζουν ότι ο αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ, θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο ως επικεφαλής του μεγαλύτερου αναπτυξιακού φορέα, της Παγκόσμιας Τράπεζας κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Τζορτζ Μπους.

Η Γκάρντιαν θεωρεί ότι η επίθεση γοητείας του Πολ Γούλφοβιτς προς τους Ευρωπαίους ήταν πετυχημένη.

«Ο Πολ Γούλφοβιτς κέρδισε ακόμα και τους πλέον σκεπτικιστές Ευρωπαίους, παρόλο που δεν υποσχέθηκε τίποτα για τα πρόσωπα που θα επιλέξει να στελεχώσουν το επιτελείο του.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι με αιχμή του δόρατος τη Γαλλία θα πιέσουν ώστε να εξασφαλίσουν τον διορισμό Ευρωπαίου στη θέση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπληρώνει η Ιντιπέντεντ. Κάτι που η εφημερίδα εκτιμά ότι θα επιτευχθεί μια και ο κ. Γουλφοβιτς δείχνει τώρα μεγαλύτερη διπλωματικότητα από τότε που πρωτοστατούσε στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Δημόσιες Σχέσεις

Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού, Τονι Μπλέρ, με τον Τζέιμι Όλιβερ, τον επονομαζόμενο «γυμνό σεφ», τον 29χρονο μάγειρα που εδώ και κάποιο καιρό δραστηριοποιείται και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο νεώτερος σεφ της Βρετανίας έθεσε στον Τόνι Μπλέρ το πρόβλημα των σχολικών συσσιτίων που είναι κακής ποιότητας και συντελούν στην κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας στους νέους.

Για το θέμα οι Τάιμς γράφουν ότι ο Τζέιμι Όλιβερ παρέδωσε στον Τόνι Μπλέρ επιστολή με 270.000 υπογραφές, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα για τα σχολικά γεύματα που είναι κάκιστης ποιότητας.

Κατά την Ιντιπέντεντ, η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει 280 εκ. στερλίνες επιπλέον για τη βελτίωση των σχολικών γευμάτων δικαιώνει την εκστρατεία του «γυμνού σεφ» που ξεκίνησε πρόσφατα από την εκπομπή του στο 4ο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Γκάρντιαν:

«Γυμνή νίκη για έναν απολιτικό ακτιβιστή» γράφει η εφημερίδα που δεν παραλείπει να αναρωτηθεί πόσο συμπτωματικό είναι ότι η επίσκεψη του Τζέιμι Ολιβερ στην Ντάουνινγκ Στριτ συνέπεσε με την αναγγελία της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλιο για μαθητικό συσσίτιο κατά 280 εκατ. στερλίνες. «Μήπως δεν είναι και τόσο απολιτικός ο Γυμνός Σεφ» διερωτάται εύλογα η Γκάρντιαν


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοικτός ο δρόμος για το Μουντιάλ

Ο Άγγελος Χαριστέας άνοιξε το δρόμο της νίκης

Στη δεύτερη θέση του Β΄προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ 2006 παρέμεινε η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, μετά τη νίκη της 2-0 επί της Αλβανίας στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν έπιασε πολύ καλή απόδοση, πήρε όμως το απαραίτητους για τη συνέχεια τρεις βαθμούς, χάρη σε γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 34΄ και του Γιώργου Καραγκούνη πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Λίγη ώρα νωρίτερα η Ουκρανία με γκολ του Βορονίν είχε καταφέρει να επιβληθεί της Δανίας και έτσι διατηρεί προβάδισμα τριών βαθμών έναντι των πρωταθλητών Ευρώπης.

Μόλις δύο βαθμούς πίσω από την Ελλάδα ακολουθεί (μετά την άνετη νίκη της στην Τιφλίδα επί της Γεωργίας με 5-2) η εθνική Τουρκίας, την οποία θα αντιμετωπίσουν στο επόμενο αγώνα οι παίκτες του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ότο Ρεχάγκελ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Με πολλές απουσίες παρατάχθηκε η ομάδα του Χανς Πίτερ Μπρίγκελ απέναντι στην εθνική Ελλάδας, από την οποία έλειπαν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί της, Καψής και Δέλλας, που αντικαταστάθηκαν από τους Γκούμα και Κυργιάκο.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης προσπάθησαν από την αρχή της αναμέτρησης και κατάφεραν να ελέγξουν την κυκλοφορία και κατοχή της μπάλας.

Στο 12΄ δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για γκολ, όταν ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Κατσουράνης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Στο 30ο λεπτό ένα ξερό σουτ του Βρύζα τράνταξε για δεύτερη φορά το οριζόντιο δοκάρι του Αλβανού πορτιέρο.

Τελικά, το πρώτο γκολ ήρθε στο 34'. Ο Μπασινάς εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Χαριστέας, ανάμεσα από πολλούς Αλβανούς κατάφερε να οριζοντιωθεί και να πάρει την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα.

Με ένα φάουλ του Μπασινά στο 56' και την κεφαλιά του Βρύζα, που πέρασε μόλις άουτ, ξεκίνησε το β' ημίχρονο.

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα ενώ στο 70ο λπετό ένα σουτ του Ζαγοράκη πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι.

Στο 80', όταν - πάλι σε εκτέλεση φάουλ του Μπασινά - ο Γιαννακόπουλος εφόρμησε από θέση οφσάιντ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως υποδείχθηκε από τον επόπτη και το γκολ ακυρώθηκε.

Πέντε λεπτά αργότερα (85'), ο Ζαγοράκης πάσαρε στο Βρύζα, ο οποίος με το στήθος έστρωσε την μπάλα στον Καραγκούνη κι αυτός, με δυνατό σουτ, την έστειλε στα δίχτυα για να γράψει το τελικό 2-0.

Η βαθμολογία του 2ου ομίλου μετά τα σημερινά παιχνίδια της έβδομης αγωνιστικής διαμορφώνεται ως εξής:

Ουκρανία 17

Ελλάδα 14

Τουρκία 12

Δανία 9

Αλβανία 6

Γεωργία(6 αγώνες) 5

Καζακστάν(5 αγώνες) 0


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κιργιστάν: Διττό μήνυμα προς Ακάγιεφ

Προειδοποίηση απηύθυνε ο Κουρμανμπεκ Μπακίεφ στον πρώην πρόεδρο

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει στη χώρα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της κεντροασιατικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, Ασκάρ Ακάγιεφ.

Ο κ. Μπακίεφ επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και προέβλεψε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της βίας σε περίπτωση επιστροφής του κ. Ακάγιεφ.

Αλλά ένας εκ των ηγετών της εξέγερσης, ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας Φέλιξ Κούλοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, δήλωσε ότι οι αρχές θα δώσουν στον κ. Ακάγιεφ την απαραίτητη ασφάλεια εάν αυτός επιστρέψει και παραιτηθεί επισήμως.

Νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Ακάγιεφ που έχει καταφύγει στη Ρωσία μιλώντας στο BBC απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του πριν αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και δίχως να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του από το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο του Κιργκιστάν.

Την Τρίτη ο κ. Ακάγιεφ υποστήριξε ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος του Κιργιστάν αλλά πως είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του εάν του δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ασφάλειά του.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγότερες θέσεις, περισσότερη δουλειά

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Η ανεργία αποτελεί πραγματικότητα για μεγάλο αριθμό πολιτών στην ΕΕ

Η βελτίωση του δείκτη απασχόλησης στις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρίτο τετράμηνο του 2004 ήταν πολύ μικρή για να προκαλέσει σημαντική πτώση στην ανεργία ατόμων ηλικίας 15-64 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία (Eurostat), στο διάστημα αυτό το 8,1% του ανδρικού εργατικά ενεργού πληθυσμού της Ένωσης και το 9,8% του γυναικείου ήταν άνεργοι.

Το αμέσως προηγούμενο τετράμηνο Μαΐου- Αυγούστου 2004 τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας ήταν 8,2% στους άνδρες και 10% στις γυναίκες.

Η Ελλάδα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του 2004 εμφανίζει συνολικό δείκτη ενεργού οικονομικά πληθυσμού της τάξης 66,5%, ενώ ο μέσος όρος των «25» ήταν 69,5%.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό δείκτη απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν της τάξης του 59,6% ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος ήταν 63,3%.

Στους άνδρες ο δείκτης απασχολουμένων ήταν υψηλότερος του κοινοτικού μέσου όρου (74% έναντι 70,9% ενώ στις γυναίκες αισθητά χαμηλότερος (45,5% έναντι 55,7% κοινοτικού μέσου όρου).

«Εργασία και χαρά»

Ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφει η έρευνα της Eurostat είναι πως στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 42,5 ώρες έναντι 37,7 του μέσου όρου.

Οι ώρες εργασίας για τους Έλληνες είναι 44,4 ώρες εβδομαδιαίως (έναντι 41,1 στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες) και μειώνονται στις Ελληνίδες (39,9 ώρες).

Ο συνολικός δείκτης ανεργίας κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2004 ήταν στην Ελλάδα 10,4% (με μέσο όρο κοινοτικής ανεργίας το 9%).

Ειδικότερα στους άνδρες η ανεργία κυμάνθηκε στο 6,5% (στην κοινότητα 8,3% κατά μέσο όρο), και στις γυναίκες άγγιξε το 16% (με αντίστοιχο μέσο όρο γυναικών εκτός εργασίας 9,8% στις υπόλοιπες χώρες).

Τέλος το ποσοστό των μακροχρόνιων (πάνω της διετίας) ανέργων ήταν στην Ελλάδα 5,7% (άνδρες 3% και γυναίκες 9,5%).


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός στο νησί Νίας

Πάνω από 550 είναι τα θύματα από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε στις αρχές της εβδομάδας τις παράκτιες περιοχές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των Ηνωμένων Έθνών, και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τους χίλιους.

Στο μεταξύ άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι διαστάσεις της καταστροφής στα απομεμακρυσμένα νησιά του αρχιπελάγους.

Ανταποκριτής του BBC που πέταξε πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές, μεταδίδει ότι στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιού, Νίας, διέκρινε ανθρώπους να στέκονται πάνω σε χαλάσματα πολυώροφων κτιρίων, αναζητώντας τυχόν επιζώντες και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα συντρίμμια.

Στην πόλη Γκουνούνγκ Σιτόλι έχει καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι κάτοικοι έχουν καταφύγει στην ύπαιθρο και δεν υπάρχει στοιχειώδης ιατρική φροντίδα καθώς καταστράφηκε το νοσοκομείο της περιοχής.

Οι δρόμοι και οι γέφυρες και ο μοναδικός διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών έχουν επίσης καταστραφεί.

Ο σεισμός σάρωσε πόλεις και χωριά

Ενώ εκτεταμένες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και καίνε το νησί Σιμελούε του ινδονησιακού αρχιπελάγους, όπου ο σεισμός προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 κατοίκων και εκτεταμένες καταστροφές.

Δύο πλοία του ναυτικού της Ινδονησίας και μία μονάδα του αυστραλιανού στόλου καταπλέουν στην περιοχή αυτή.

Δεν λείπουν βέβαια και οι ιστορίες ανεύρευσης επιζώντων δύο 24ωρα μετά την καταστροφή.

Γάλλοι διασώστες κατάφεραν να απελευθερώσουν έναν 25χρονο κάτω από τα ερείπια οικοδομής που είχε κατεδαφιστεί.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικά χωριά στον κυβερνοχώρο

450 νοικοκυριά απέκτησαν ψηφιακό αποκωδικοποιητή σε δύο κοινότητες της Ουαλίας

Στην Ουαλία οι κάτοικοι δύο κοινοτήτων έγραψαν το πρωί της Τετάρτης τηλεοπτική ιστορία, αφού έγιναν οι πρώτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχασαν το αναλογικό σήμα στις μικρές τους οθόνες και στα ραδιόφωνά τους.

Περίπου 450 νοικοκυριά στα χωριά Φέρισαιντ και Χλανστίβεν έκαναν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια νωρίτερα τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.

Οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων της επαρχίας Καρμάρδενσαιρ έδωσαν την έγκρισή τους για την αλλαγή του τηλεοπτικού σήματος που ελάμβαναν στους δέκτες τους, αφού προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε πιλοτικό ψηφιακό πρόγραμμα.

Το παλαιό αναλογικό σήμα επίγειας λήψης πρόκειται να καταργηθεί στην Ουαλία το 2008, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Βρετανίας σταδιακά μέχρι το 2012.

«Περισσότερα προγράμματα στοπλήκτρο σας»

Αρχικά οι κάτοικοι συμφώνησαν να δοκιμάσουν τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές το Νοέμβριο του 2004, όταν εξέπεμψαν στην περιοχή τους τα πρώτα ψηφιακά προγράμματα.

Κάθε νοικοκυριό πήρε δωρεάν έναν ψηφιακό δέκτη για κάθε τηλεόραση που διέθετε.

Ταυτόχρονα ιδρύθηκε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τυχόν απορίες των τηλεθεατών, ενώ για τα άτομα τρίτης ηλικίας υπήρχε δια ζώσης κατάρτιση.

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των κατοίκων με τη νέα τεχνολογία και η διακρίβωση τυχόν προβλημάτων στην εφαρμογή της.

Μετά την πάροδο τριών μηνών τα νοικοκυριά ρωτήθηκαν εάν προτιμούσαν να διατηρήσουν την ψηφιακή σύνδεσή τους ή να επιστρέψουν στο αναλογικό σήμα.

Στο ερώτημα ανταποκρίθηκε το 85% των νοικοκυριών εκ των οποίων το 98% ψήφισε να διατηρήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν με την ποικιλία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που είναι σε θέση πλέον να παρακολουθήσουν και με την υψηλότερη ευκρίνεια του σήματος.

Ήδη στην υπόλοιπη Βρετανία το 60% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον μία συσκευή ραδιόφωνο ή τηλεόραση με ψηφιακό σήμα, μέσω καλωδιακής συνδρομής, δορυφορικού δικτύου ή του συστήματος ελεύθερης πρόσβασης σε ψηφιακά προγράμματα Freeview.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 14:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ο δρόμος της εξόδου

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο.

Ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης όσο αφορά τον κ. Eιρηναίο είναι η δήλωση της υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου ότι «το ελληνικό κράτος στήριζε και στηρίζει το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων υπό την έννοια του θεσμού», ενώ απέφυγε ν' απαντήσει αν στηρίζει και τον νυν Πατριάρχη παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά την δημοσίευση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι ερεύνησαν την φημολογούμενη πώληση ακινήτων του Πατριαρχείου.

Την Πέμπτη, εκπνέει και το τελεσίγραφο των 72 ωρών που του έχει δώσει η Ιορδανία, προκειμένου να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν επήλθε καμία μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου, ενώ έχει αρχίσει να προβάλει και πάλι έντονο το ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης της Iορδανίας και της Παλαιστινιακής Aρχής στο πρόσωπό του.

Δείχνουν την πόρτα εξόδου

«Είναι προφανές ότι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Πατριαρχείο δεν είναι η ενδεδειγμένη, ούτε ενισχύει το κύρος του. Καλούμε τον Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο, αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, δείχνοντας εμμέσως το δρόμο της εξόδου στον Πατριάρχη.

Απαντώντας, μάλιστα, σε δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Ειρηναίου, κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όμως αυτή η στάση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως στήριξη σε πρόσωπα και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του Πατριαρχείο.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών για τη διερεύνηση εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έχουν ως εξής:

"Σε ότι αφορά το κυρίως αντικείμενο της αποστολής, παρατηρούμε ότι εξ όσων στοιχείων ζητήσαμε, ήδη από την πρώτη μέρα της άφιξής μας στο Πατριαρχείο, μας εδόθησαν ορισμένα μόνο χωρίς και αυτά να είναι διαφωτιστικά για την αποστολή μας".

Όσον αφορά στην υπόθεση Νίκου Παπαδήμα, πρώην οικονομικού διαχειριστή του Πατριαρχείου, η έκθεση παρατηρεί τα ακόλουθα:

"Ο Μακαριώτατος απεδέχθη προφορικώς ότι υπέγραψε ένα ή δύο πληρεξούσια προς τον Ν. Παπαδήμα, τα οποία όμως δεν περιείχαν εντολή μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτά αφορούσαν τη διενέργεια τρεχουσών διαχειριστικών πράξεων, ιδία δε το επίμαχο, με αριθμό πρωτοκόλλου 397 από 5.5.2004, την ενοικίαση ενός καταστήματος. Μετά την υπογραφή του, κατά τον Πατριάρχη, ο Νίκος Παπαδήμας παραποίησε το περιεχόμενό του ή των πληρεξουσίων, προσθέτοντας την εντολή μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

Στα συμπεράσματά της η έκθεση αναγράφει τα εξής:

"Στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εστίασε το ενδιαφέρον του σε υφιστάμενες οικονομικές απαιτήσεις σε βάρος του Πατριαρχείου, κατά τρόπο που να προκαλείται η εντύπωση ότι δεν επιθυμούσε, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εκτενή διάλογο για την υπόθεση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου, στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων.

Υπό το φως των ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι δεν στάθηκε δυνατόν να προκύψουν, από τις όλες συναντήσεις μας στο Πατριαρχείο, τεκμηριωμένα και ασφαλή στοιχεία που να διευκολύνουν τη διερευνητική προσπάθεια της ομάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της σύναψης δικαιοπραξίας ή δικαιοπραξιών μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων.

Τούτο κυρίως διότι ως μας ελέχθη και προς έκπληξή μας, στο αρχείο του Πατριαρχείου δεν υφίστανται αντίγραφα του ή των πληρεξουσίου ή πληρεξουσίων που, κατά τον ίδιο τον Πατριάρχη, αυτός χορήγησε προς τον Ν. Παπαδήμα ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές περιεχόμενό τους.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε, την αμέριστη συμπαράσταση της γενικής προξένου κας Σουρανή καθώς και όλου του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού, του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων προς υποβοήθηση της αποστολής μας".


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γούλφοβιτς στις Βρυξέλλες

Η υποψηφιότητα του Πολ Γούλφοβιτς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις

Ο υποψήφιος των ΗΠΑ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένοι κοινοτικοί έχουν αντιδράσει εντόνως με την εν λόγω υποψηφιότητα διότι ο Πολ Γούλφοβιτς με την πρώην ιδιότητα του υφυπουργού Άμυνας ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι ο Αμερικανός θα επιδιώξει μια νεοφιλελεύθερη οικονομική ατζέντα, που θα βασίζεται στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι ο Πολ Γούλφοβιτς θα γίνει αποδέκτης καταιγιστικών ερωτήσεων αναφορικά με το όραμά του για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η επικύρωση της υποψηφιότητάς του είναι σχεδόν σίγουρη. Ο Αμερικανός υποψήφιος δήλωσε προ ολίγου ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «πολυεθνική διοικητική ομάδα» εάν καταφέρει να αναλάβει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επίσης δήλωσε ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο της οικονομικής ανάκαμψης του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις του Αμερικανού για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.


Ντόμινο αυξήσεων και «δύσκολα χρόνια»

Την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 1%, αλλά και την επιβολή πιο

«τσουχτερού» φόρου στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση βάζει «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες, με στόχο τη μείωσή τους, την επόμενη διετία, στο 49% από 50,4%.

Παρουσιάζοντας το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα είναι εύκολα, γιατί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι δύσκολος και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της λογιστικές αλχημείες, δημοσιονομική αξιοπιστία, έλλειμμα πολιτικής για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και εκτροχιασμό ελλειμμάτων.

Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, η δημοσιονομική αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησε τη χώρα στο να έχει διπλάσιο έλλειμμα από το 3% που επιτάσσουν κοινοτικοί κανόνες.

«Από το 2000 και μετά, τα ελλείμματα εκτορχιάστηκαν, αλλά αυτό δεν αποτυπωνόταν στα στατιστικά στοιχεία, λόγω δημιουργικής λογιστικής.

»Τα στοιχεία που παρουσιάζονταν ήταν ολοένα και πιο ανακριβή. Το 2001, η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι υπάρχει πλεόνασμα, ενώ σήμερα αποδεικνύεται ότι υπήρχε έλλειμμα ίσο με το 3,6% του ΑΕΠ.

»Το 2002 το ΠΑΣΟΚ τοποθετούσε το έλλειμμα στο 1,2%. Σήμερα αποδεικνύεται ότι ανερχόταν στο 4,1%. Το 2003 εμφάνιζε έλλειμμα 1,4% και σήμερα αυτό επαναπροσδιορίζεται στο 5,2%. Για το 2004 προέβλεπε έλλειμμα 1,7%, όταν με τον προεκλογικό προϋπολογισμό της το είχε οδηγήσει στο 6,1%», είπε ο υπουργός.

Όπως τόνισε, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από το 6,1%, που είναι σήμερα, κάτω από το 3%. Εν ολίγοις, από έλλειμμα 10,1 δισ. ευρώ πρέπει να πέσουμε στα 5 δισ. ευρώ.

«Αν η μείωση αυτή έπρεπε να επιτευχθεί σε έναν χρόνο, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

»Ωστόσο, η διετία που εξασφαλίσαμε, μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική ήπιας προσαρμογής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι εύκολα», κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιδιωχθεί με ισορροπημένο τρόπο, βάσει πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 3%-4%.

Η συρρίκνωση της δημόσιας σπατάλης, θα έρθει με την μείωση των πρωτογενών δαπανών, πλην κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Στόχος είναι οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν στο 26,1% το 2004, στο 24% το 2005 και στο 23,2% το 2006.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε την καθιέρωση ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της σπατάλης.

Κύμα ανατιμήσεων

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής που ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφης, από την Παρασκευή, αυξάνονται οι τιμές σε όλα τα είδη διατροφής και τα ποτά, τα τιμολόγια των ΔEKO (ΔEH, OTE, EYΔAΠ κ.ά.), στα υγρά καύσιμα, στα εισιτήρια σε συγκοινωνίες, θέατρα, κινηματογράφους, τα έξοδα για γιατρούς και φάρμακα, τα δίδακτρα, οι τιμές στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και κομμωτήρια, οικοδομικά υλικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, περιοδικά, ΙΧ, μοτοσικλέτες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων και χιλιάδες άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

«Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣEBEE, Δ. Aσημακόπουλος.

«Για λόγους στρογγυλοποίησης η επιβάρυνση επί των τιμών θα είναι στην πραγματικότητα πολύ αυξημένη».

O πρόεδρος της ΓΣEBEE θεωρεί ότι «στα τρόφιμα ίσως η αγορά θα φανεί λίγο διστακτική στην αρχή, αλλά το μεγάλο μπουμ στις τιμές θα γίνει σίγουρα μετά 2 - 3 μήνες, το αργότερο μέχρι τον Aύγουστο».

Για «πανηγύρι των αετονύχηδων και των κερδοσκόπων», που θα σπεύσουν να ανεβάσουν τις τιμές μιλά και ο γγ της ΓΣEBEE, N. Σκορίνης, ενώ ο πρόεδρος της EΣEE, Δ. Aρμενάκης, τονίζει ότι «οι επιβαρύνσεις έχουν εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα».

«Δώρο άδωρο» θα είναι τα νέα μέτρα και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, αν δεν συνοδευτούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣEB Oδυσσέας Kυριακόπουλος, σχολιάζοντας τις αυξήσεις στους φόρους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Mακάρι τα μέτρα να ήταν προσωρινού χαρακτήρα, αν και παραδοσιακά όταν επιβάλλονται φόροι παραμένουν σε ισχύ. Aυτό που πρέπει να περιορισθεί είναι οι δαπάνες. Xωρίς τη μείωση των δαπανών και τον εξορθολογισμό της κρατικής μηχανής τα μέτρα είναι δώρο άδωρο και θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία», τόνισε ο κ. Kυριακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα αναγκαίο κακό, αλλά και εύκολη λύση.

O πρόεδρος του ΣEB δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμός της ζήτησης εξ αιτίας των μέτρων.

Yπό κανονικές συνθήκες η αύξηση του ΦΠA δεν πρέπει να προκαλέσει αύξηση μεγαλύτερη από 0,9% στις λιανικές τιμές των ειδών διατροφής, ενώ στα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 0,55%.

Όμως, η στρογγυλοποίηση, που «κατ' έθιμο» γίνεται προς τα πάνω θα προκαλέσει τελικά αυξήσεις πολύ υψηλότερες.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση για την υποβάθμιση της Γης

Η πληθυσμιακή έκρηξη έχει οδηγήσει στη δημιουργία τεράστιων αστικών κέντρων

Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, οι κλιματολογικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως αναφέρει το πόρισμα σχετικής νέας έκθεσης.

Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από 1.300 ερευνητές, αντιπαραβάλλει ότι είναι σήμερα γνωστό για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αξιολόγηση του Οικοσυστήματος της Χιλιετίας, όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία, είναι από τις μεγαλύτερες συνεργασίες επιστημόνων στον κόσμο.

Τα συμπεράσματα της Αξιολόγησης του Οικοσυστήματος της Χιλιετίας δίνονται στη δημοσιότητα σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε οκτώ πόλεις (Λονδίνο, Ουάσινγκτον, Τόκιο, Μπραζίλια, Κάιρο, Πεκίνο, Ναϊρόμπι, Νέο Δελχί).

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η υπερκαλλιέργεια της γης και οι σύγχρονοι γεωργικές μέθοδοι, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλαγές στον κόσμο της φύσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας, όπως αυτοί έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης, η αναβάθμιση της παιδείας, οι νέες τεχνολογίες και η αύξηση των τιμών όσον αφορά την εκμετάλλευση των οικοσυστημάτων, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη φθορά του πλανήτη.

Η Αξιολόγηση του Οικοσυστήματος της Χιλιετίας είναι μια έρευνα τεσσάρων ετών που κόστισε 21 εκατομμύρια δολάρια. Συμμετείχαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις και οργανώσεις για την ανάπτυξη.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακούφιση Ανάν για το πόρισμα

Επικρίσεις αλλά όχι ευθύνες για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Ανακουφισμένος και ικανοποιημένος δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν με το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τα σκάνδαλα για το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» που επέβαλε ο διεθνής οργανισμός στο Ιράκ τη δεκαετία του ΄90.

Η επιτροπή συμπέρανε ότι με δεδομένη τη φύση και τη βαρύτητα του θέματος τα στοιχεία που της δόθηκαν δεν ήταν επαρκή για να αποδοθούν κατηγορίες και απήλλαξε τον Κόφι Ανάν από κάθε εμπλοκή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Κότζο Ανάν, σε σχέση με το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ήταν εξ αρχής σίγουρος για την απαλλαγή του και βεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του, διότι έχει ακόμα πολύ έργο μπροστά του.

«Γνώριζα καλά ότι μεταξύ των κατηγοριών που μου εκτόξευαν είναι ότι θα επιχειρούσα να ασκήσω την επιρροή μου ώστε να καρπωθεί οφέλη η εταιρία Κοτέκνα (Cotecna) στην οποία δούλευε ο γιος μου. Ήταν όλα ψέματα και γι αυτό ήμουν απολύτως σίγουρος πως η έρευνα θα με δικαίωνε», σχολίασε ο Κόφι Ανάν μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πόρισμα υπολείπεται των πραγματικών προσδοκιών του κ. Ανάν, του οποίου η εικόνα υπέστη σοβαρό πλήγμα.

Στο πόρισμα ο γενικός γραμματέας επικρίνεται διότι απέτυχε να εξετάσει επαρκώς τις πραγματικές δραστηριότητες του γιου του στην ελβετική εταιρεία.

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο Κότζο Ανάν επιχείρησε να εξαπατήσει τον πατέρα του και γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης δε θεωρείται δε τυχαίο ότι στο πόρισμα αναφέρεται πως λίγο πριν από την έναρξη της έρευνας, στενός συνεργάτης του κ. Ανάν, κατέστρεψε σειρά εγγράφων που, πιστεύεται ότι είχαν σχέση με την υπόθεση.

Ο γιος του Κόφι Ανάν εργαζόταν στην ελβετική εταιρία Κοτέκνα, όταν αυτή εξασφάλισε συμβόλαια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα».

Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ το 1996 με στόχο να ανακουφίσει τους Ιρακινούς πολίτες από τη φτώχεια και την ανέχεια που είχαν οδηγηθεί από τις διεθνείς κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Βάσει αυτού, η τότε κυβέρνηση του Ιράκ είχε την δυνατότητα να ανταλλάσσει συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου αντί τροφίμων και φαρμάκων.

Η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο ίδιος από την Ουάσινγκτον.

Επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον Κόφι Ανάν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη, πάντως, πιστεύει ότι το πόρισμα δίνει στους επικριτές του περαιτέρω «εφόδια» για να τον πολεμήσουν.

Συγκεκριμένα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νορμ Κόλμαν δήλωσε ότι η Κόφι Ανάν ευθύνεται για την κακοδιαχείριση του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα».

Εν αντιθέσει, ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ουμάρ Κονάρε εξέφρασε τη συμπαράσταση του οργανισμού του στον Κόφι Ανάν και πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας δεν πρέπει να γίνεται στόχος για τα όσα έχει ή δεν έχει πράξει ο γιος του.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεπίτρεπτες ανακριτικές μεθόδοι

Η Ένωση Προάσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών καταγγέλλει ότι οι μέθοδοι ανάκρισης υπερέβησαν τα επιτρεπτά όρια

Η Αμερικανική Ένωση Προάσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που αναφέρεται στις μεθόδους ανάκρισης κρατουμένων μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Το έγγραφο, το οποίο χρονολογείται από το Σεπτέμβριο του 2003, υπογράφεται από τον τότε διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσες.

Στις ανακριτικές μεθόδους περιλαμβάνονται βασανιστήρια όπως ορθοστασία, έκθεση σε εκκωφαντική μουσική και συνεχές φως, συνεχής αλλαγή του προτύπου ύπνου και τρομοκράτηση των κρατουμένων από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Η ACLU υποστηρίζει ότι με την παρουσία των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων με φίμωτρο «οι ανακριτές ήθελαν να εκμεταλλευτούν το γενικότερο φόβο που τρέφουν οι Άραβες απέναντι στους σκύλους, ενώ παράλληλα εξασφάλιζαν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων».

Όλα αυτά τα μέτρα ανακαλέστηκαν ένα μήνα μετά την εφαρμογή τους εξαιτίας των ενστάσεων των νομικών συμβούλων του στρατού.

Ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, διευκρίνισε ότι η εφαρμογή αυτών των μεθόδων χρειάζεται εκ των προτέρων άδεια, την οποία ουδέποτε έδωσε ο ίδιος.

Το Πεντάγωνο αρχικώς αρνήθηκε να παραδώσει το έγγραφο επικαλούμενο λογούς εθνικής ασφάλειας.

Αναγκάστηκε, όμως, να υποχωρήσει όταν η ACLU κυνήγησε το ζήτημα δικαστικά επικαλούμενη το νόμο για την ελευθερία των πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ACLU τουλάχιστον 12 από τις 29 ανακριτικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο Ιράκ υπερβαίνουν τους στρατιωτικούς κανόνες και παραβιάζουν τη συνθήκη της Γενεύης.

«Ο Σάντσες και οι αξιωματούχοι που ενέχονται στο σκάνδαλο πρέπει να κριθούν υπόλογοι», είπε ο δικηγόρος της ACLU, Αμρίτ Σινχ.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός στρατηγός, Ρικάρντο Σάντσες ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των βιαιοπραγιών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ.

Η ACLU συμμετέχει επίσης σε αγωγή κατά του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο κατηγορεί ότι φέρει ευθύνη για τα βασανιστήρια και τις βιαιοπραγίες κρατουμένων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Καθοδόν η ανθρωπιστική βοήθεια

Ανησυχίες για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων στο νησί Νίας που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ινδονησία μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους της νήσου Νίας, δυτικά της Σουμάτρα.

Ωστόσο ο επιβεβαιωμένος αριθμός των θυμάτων είναι 500 νεκροί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής, ΟΞΦΑΜ τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι άστεγοι και δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ο Πίτερ Σκοτ Μπόουντεν συντονιστής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, έφθασε αργά χθες βράδυ στο νησί και περιγράφει την κατάσταση: «Τη στιγμή αυτή οι νεκροί μόνο στην πρωτεύουσα του νησιού ανέρχονται σε 500. Πιστεύω ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί επειδή αυτό το νησί είναι πολύ πυκνοκατοικημένο».

Η παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ινδονησία ήταν ήδη έντονη εξαιτίας της φυσικής καταστροφής που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία πριν από τρεις μήνες και στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην επαρχία Άτσε δύο πλοία του ναυτικού της Ινδονησίας κατευθύνονται προς την περιοχή που επλήγη από το σεισμό.

Η Αυστραλία συνδράμει με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη και διέταξε σε ένα από τα πλοία της να αλλάξει ρώτα και από τη Σιγκαπούρη να κατευθυνθεί προς την Ινδονησία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργασίες για την κατασκευή ενός υπαίθριου νοσοκομείου στη Σουμάτρα.

Κι ενώ ομάδες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το νέο σεισμό αλλά και αμέριστη συμπαράστασή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τον ισχυρότατο σεισμό στην Ινδονησία.

Πολλοί σεισμολόγοι, εκτιμούν ότι πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα ενώ άλλοι αποφαίνονται ότι είναι εντελώς νέος σεισμός.

Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί δεν προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα, όπως ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου που σκότωσε 300.000 ανθρώπους.

Σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Βρετανίας πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο μεγάλο βάθος της σεισμικής δραστηριότητος.

Σ΄ αυτό που συγκλίνουν οι επιστήμονες είναι ότι η περιοχή που είναι ίσως η πιο σεισμογενής στον κόσμο είχε παγιδευμένη τεράστια ενέργεια που τώρα σταδιακά απελευθερώνεται.

Δεν αποκλείουν, μάλιστα και τρίτο σεισμό στο μέλλον.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και Βαβύλης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το κυκλοφοριακό ''πνίγει'' 11 πόλεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες στέγης σε Αθήνα και 7 ακόμη πόλεις. Πού θα βρείτε φθηνό σπίτι σε 60 περιοχές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Να καταργηθεί η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τούρκικο ''πάρτι'' στο Αιγαίο ενώ η αεροπορία δεν έχει παραλάβει ακόμη τα Μιράζ 2000-5.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηρωίνη-δώρο έταζε ο Βαβύλης. Κατάθεση-σοκ ξεσκεπάζει το ρόλο του Απόστολου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μέτρα-ανάσα για πολύτεκνους.

Η ΑΥΓΗ: Εμπορικά κέντρα και φαγάδικα στα ολυμπιακά γήπεδα! 15 αθλητικά συγκροτήματα ιδιωτικοποιούνται.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άνοιξαν οι καυτοί λογαριασμοί Κόκκαλη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα του λογαριασμού ''πληρώνουμε τα λάθη τους''. Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τους νέους έμμεσους φόρους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 5.200 προσλήψεις σε Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατό.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Χωρίς συγκοινωνία. Είκοσι χιλιάδες κάτοικοι του Σοχού διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν.

ΕΘΝΟΣ: ΦΠΑ 19% προτείνει ο Γ. Αλογοσκούφης στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ένα φυγόδικο για να κρατούν σε βαβυλωνεία "Αιχμαλωσία" Εκκλησία - Πολιτεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόβλητα... χρυσάφι στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Οι προκηρύξεις για 1.781 νέες θέσεις στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από Ειρηναίο Ιούνιο - Δεκέμβριο 2004 για Μ. Grecia - 9 επιταγές σε Βαβύλη και Σία.

ΕΞΠΡΕΣ: " Μέτρα...ισορροπίας. Σε αναζήτηση πρόσθετων εσόδων, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει σήμερα".

ΕΣΤΙΑ: Το κλίμα της οικονομίας. Συγκρατημένες προσδοκίες διαπιστώνει το ΙΟΒΕ.

ESPRESSO: Ο Βαβύλης τα ναρκωτικά και οι πληροφοριοδότες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάγωμα" επενδύσεων προβλέπει η βιομηχανία. Δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για ανάπτυξη και ανεργία το 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείωση δαπανών και έμμεσοι φόροι. Αποφάσεις σήμερα από τον Κ. Καραμανλή και για ΔΕΚΟ, ΦΠΑ.

ΚΕΡΔΟΣ: " Πακέτο μέτρων άμεσης απόδοσης. Σήμερα το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Ο ΛΟΓΟΣ: ''Παραλειπόμενα'' της συνέντευξης Βαβύλη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σήμερα οι αποφάσεις για αύξηση έμμεσων φόρων. Ανακοινώνεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

ΤΑ ΝΕΑ: Πρόταση-σοκ για αύξηση του ΦΠΑ! Συζητά σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

Η ΝΙΚΗ: Το σκληρό πρόσωπο της ΝΔ. Τελείωσε η πολιτική της ''ήπιας προσαρμογής".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα: Συσπείρωση και δράση ενάντια στη νέα αντιλαϊκή έφοδο.

TRAFFIC NEWS: Πότε έρχεται η δεύτερη παρτίδα των αποκαλύψεων του Βαβύλη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πλημμυρίζει από κρίση η Ελλάδα.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 5.800 οπλιτών.

City Press: Σήμερα η πρώτη δόση των μέτρων.

Μetro: Πακέτο αυξήσεων.

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύει η τριμηνιαία έκθεσις του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αφ' ενός την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθή κατά το α' εξάμηνο του 2004, μετά τις εκλογές και εν όψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και αφ' ετέρου τις χαμηλές προσδοκίες που διαμορφώθηκαν μετά το β' εξάμηνο του 2004, οι οποίες συνεχίζονται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να καταλήξει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Ήδη, σε μαραθώνιες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, καταρτίζεται σειρά μέτρων που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των βασικών κυβερνητικών επιλογών. Σύμφωνα με αυτές, πρέπει να επιτευχθεί ο διπλός στόχος αύξησης των φορολογικών εσόδων αλλά και περιορισμού των κρατικών δαπανών, τα ερχόμενα δύο χρόνια".

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "με προγραφή στα λαϊκά εισοδήματα επιχειρείται να αντιμετωπισθεί η απογραφή των οικονομικών πεπραγμένων της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο Αλογοσκούφη για τη μείωση του ελλείμματος που συζητά σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή".

ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η ώρα του λογαριασμού έφθασε. Τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία που επί μήνες διέψευσε σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ανακοινώνονται σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας. Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν αναιρούν τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες -που καλούνται τώρα να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει το ΠαΣοΚ- με το κόστος της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "πρόταση-σοκ για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ εισηγείται σήμερα το οικονομικό επιτελείο στην Κυβερνητική Επιτροπή, προκαλώντας χείμαρρο ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και μειώνοντας έτσι το πραγματικό εισόδημα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και αντικειμενικές τιμές ακινήτων".

Το METRO γράφει ότι "η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την κυβέρνηση, καθώς σήμερα στο 'τραπέζι' της Κυβερνητικής Επιτροπής θα τεθούν οι εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων και τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να υπάρξει η δημοσιονομική προσαρμογή που περιγράφεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η CITY PRESS υπογραμμίζει ότι "η κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει σήμερα τη σταδιακή απομάκρυνση από την πολιτική της ήπιας προσαρμογής. Το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για την πτώση των επενδύσεων και του αναπτυξιακού ρυθμού. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας ζητεί με άρθρο του σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ακριβότερα τα 'φθηνά' τσιγάρα, αυξήσεις στο ΦΠΑ και στις τιμές, ακριβότερα τα ποτά, ανεβαίνουν και τα διόδια".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η ώρα του 'λογαριασμού' ήγγικεν. Και από τις περιγραφές των κυβερνώντων εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως η 'λυπηρετή' της δημοσιονομικής απογραφής θα πλήξει, κατά κύριο λόγο, τους μη προνομιούχους. Μισθοσυντήρητους, χαμηλοσυνταξιούχους και αγρότες. Από το Ακρωτήρι Χανίων, ο πρωθυπουργός, μνημονεύοντας την ισχυρή πολιτική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, προανήγγειλε την 'αλλαγή ρότας' στην ασκούμενη οικονομική πολιτική -και όχι μόνο- προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για 'τις καινούργιες αλήθειες που προβάλλουν ξαφνικά πολύ σκληρά για όλους' ".

Υπόθεση Βαβύλη

Η TRAFFIC γράφει ότι "ο Βαβύλης οπτικοποίησε ουσιαστικά τα όσα γνωρίζαμε με διάφορες διαρροές στον Τύπο τις τελευταίες 45 ημέρες, ενέπλεξε και άλλους ανθρώπους, και έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Ο Βαβύλης δεν διευκρίνισε αν μία 'εθνική αποστολή', όπως χαρακτήρισε την κάθοδό του στα Ιεροσόλυμα, τη συζήτησε με πράκτορες της ΕΥΠ, αφού έπρεπε να 'μαζέψει την ομάδα του' και να βοηθήσει τον Ειρηναίο. Ήξερε τι ήθελε να πει και δεν άφηνε τον Μάκη να εκτρέψει τη συζήτηση από την κατεύθυνση που επιθυμούσε να ακολουθήσει".

Η ESPRESSO αναφέρει ότι "όλα όσα ανέφερε για τον Αρχιεπίσκοπο ο Απόστολος Βαβύλης είναι ψευδή και δεν αγγίζουν τον Χριστόδουλο, ανέφεραν άνθρωποι του περιβάλλοντος του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. "Ένοχος ένοχον ου ποιεί" έλεγαν επίσης κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, εννοώντας με τρόπο σαφή ότι δεν είναι αξιόπιστος ένας άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί με όλα όσα κατηγορείται ο Απόστολος Βαβύλης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "επτά επιταγές του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς τη "Magna Crecia" και άλλες δύο του Ειρηναίου προς τον Βαβύλη εξαργύρωσαν το σύστημα Βαβύλης-Τριανταφυλλάκης και Σία, το β' εξάμηνο του 2004. Ο Βαβύλης εισέπραξε τις δύο τελευταίες επιταγές (αξίας 10.000 ευρώ η κάθε μία τον Δεκέμβριο, ως Αντώνης Αϊβαλιώτης. Οι έρευνες για ξέπλυμα χρήματος συνεχίζονται σε τράπεζα του Χολαργού και αλλού. Εντείνονται και οι έρευνες για εντοπισμό του Βαβύλη, ιδιαιτέρως στην Αττική".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ένας άνθρωπος έφερε τα πάνω κάτω στην Ελληνική Εκκλησία την Ελληνική Πολιτεία αλλά και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αυτός ο άνθρωπος χρησιμοποιείται τεχνηέντως να πληγεί ο Αρχιεπίσκοπος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι καλοστημένο το σχέδιο και έχει σαφή στόχο να πληγούν θεσμοί και Υπηρεσίες στις οποίες ο Ελληνικός Λαός εναπόθετε τις ελπίδες του για την ασφάλειά του, την πνευματική του ισορροπία αλλά και τους καλούς χειρισμούς των διπλωματιών του πάνω στα Εθνικά μας θέματα. Για να γίνουμε πιο σαφείς. Ο εν λόγω φυγόδικος παρουσιάζεται σαν ειδικός απεσταλμένος του Αρχιεπισκόπου στα Ιεροσόλυμα για να παράσχει τις υπηρεσίες του στον Ειρηναίο. Σαν να μην είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ικανούς διπλωμάτες να στείλει στα Ιεροσόλυμα για να στηρίξουν την όποια επιλογή για Πατριάρχη. Θέλουν να παρουσιάσουν τις Υπηρεσίες Ασφαλείας ανίκανες να τον εντοπίσουν ενώ ένας δημοσιογράφος το επιτυγχάνει άνετα. Κατάντησε λοιπόν Εκκλησία και πολιτεία να είναι σε Βαβυλώνεια "Αιχμαλωσία". Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ξεφτυλίζουν το ράσο το τιμημένο να δείχνουν να το φοράει για τις ανάγκες μιας συνέντευξης. Είναι αστεία πράγματα όσα είπε ο Βαβύλης 'περί Αρχιεπισκόπου' και 'περί Αρχηγού Αστυνομίας' όλοι του τηλεφωνούσαν και του έλεγαν 'έλα γρήγορα' ".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, απατεώνας με τα χίλια πρόσωπα, Απόστολος Βαβύλης, στην συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα 'Πρώτο θέμα' και στην τηλεοπτική εκπομπή 'Κίτρινος Τύπος' προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το πρόσωπό του. Ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης εμφανίζει τον εαυτό του ως θύμα 'σκευωρίας' ή 'συμπτώσεων'. Ντυμένος με άμφια, που του πήγε από την Αθήνα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, από την τρύπα, όπως αποκαλεί το κρησφύγετό του ο Βαβύλης, αρνήθηκε κάθε σχέση με την Μοσάντ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο Απ. Βαβύλης 'έταξε' δώρο ποσότητα ηρωίνης στο 'φίλο' του Γ. Μπαμπαλή, παγιδεύοντάς τον και οδηγώντας τον στη φυλακή και κατόπιν στο θάνατο. 'Αυτός με ξαναέριξε στα ναρκωτικά' έγραψε στον πατέρα του ο Μπαμπαλής λίγο πριν πεθάνει".

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία των προσλήψεων για τρεις διαφορετικούς θεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα δώσει απασχόληση σε χιλιάδες νέους. Στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί η κάλυψη των 625 θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό και θα ακολουθήσουν η πρόσληψη 1.550 ατόμων στην Πολεμική Αεροπορία τον Σεπτέμβριο και περίπου 3.000 ατόμων στο Στρατό Ξηράς λίγο μετά (σε όλες τις περιπτώσεις οι προκηρύξεις θα γίνουν 40 ημέρες νωρίτερα)".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στην προκήρυξη κατάταξης 3.000 οπλιτών προχωρά άμεσα το ΓΕΣ, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες προκηρύξεις από ΓΕΝ και ΓΕΑ για πρόσληψη 1.250 και 1.550 αντίστοιχα επαγγελματιών. Σε εφαρμογή και το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης στους δήμους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τρέχουν" οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 1.020 υπαλλήλων ενώ εγκρίθηκαν άλλες 761 νέες θέσεις στο δημόσιο τομέα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αποδυναμωμένος Κόφι

Ο ευρωπαϊκός Τύπος θέτει υπό αμφισβήτηση τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την εφαρμογή του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» που επέβαλε ο διεθνής οργανισμός στο Ιράκ το 1996.

Η δε συμφωνία πώλησης όπλων μεταξύ της Μαδρίτης και του Καράκας διχάζει τον ισπανικό Τύπο.

Πλήγμα για τον Ανάν

Η εφημερίδα της Αυστρίας «Ντι Πρέσε» (Die Presse) υποστηρίζει ότι ο Κόφι Ανάν βγήκε αποδυναμωμένος από τη δημοσίευση του πορίσματος για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο για τρόφιμα» στο Ιράκ.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το συμπέρασμα του πορίσματος «ολέθριο» κυρίως επειδή ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να ξεσκεπάσει το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του οργανισμού».

Η «Ντι Πρέσε» πιστεύει ότι είναι αδικαιολόγητο για τον Κόφι Ανάν να ισχυρίζεται ότι δεν είχε επίγνωση του σκανδάλου.

«Σε κάθε οργανισμό», γράφει η αυστριακή εφημερίδα, «κάποιος πρέπει να φέρει την τελική ευθύνη. Και αυτή ευθύνη βαρύνει πάντα αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή».

Και το ερώτημα σύμφωνα με την «Ντι Πρέσε» είναι «εάν ο Κόφι Ανάν έχει ακόμα τη δύναμη και την εξουσία να προχωρήσει με το φιλόδοξο σχέδιο για την αναμόρφωση των Ηνωμένων Εθνών».

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) υποστηρίζει ότι «δύο πράγματα είναι βέβαια».

Πρώτον ότι τα «Ηνωμένα Έθνη θα επιβιώσουν παρόλο που η απάτη και η διαφθορά που καταγράφει το πόρισμα δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η πιο σοβαρή που έχει ποτέ αμαυρώσει την ιστορία του οργανισμού».

Η άλλη βεβαιότητα, σύμφωνα πάντα με τη «Λιμπερασιόν» είναι ότι ο «Κόφι Ανάν, αν και δεν ωθείτε σε παραίτηση, βγαίνει αποδυναμωμένος από την ανάμειξη του γιου του σε μια εταιρεία που επωφελήθηκε με το να κλείνει παχυλά συμβόλαια στο πλαίσιο του προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα».

«Απαλλαγμένος από κάθε ενοχή», γράφει η «Λιμπερασιόν», «ο Κόφι Ανάν βρίσκεται πλέον εκτεθειμένος σε υποψίες για νεποτισμό και σύγκρουση συμφερόντων».

Και ως εκ τούτου συμπεραίνει η γαλλική εφημερίδα «ο Κόφι Ανάν πολύ δύσκολα θα αντέξει στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και ακόμα πιο δύσκολα θα κερδίσει την υποστήριξη που χρειάζεται για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».

«Ο Κόφι Ανάν δεν είναι διεφθαρμένος, ούτε κανείς ποτέ πίστεψε κάτι τέτοιο», διαβάζουμε στην ελβετική εφημερίδα «Λε Ταμ» (Le Temps), «ωστόσο, η συμπεριφορά του ήταν ανέκαθεν πολύ επιφανειακή και πρόχειρη».

Το χθεσινό πόρισμα, αναφέρει η «Λε Ταμ» έχει προκαλέσει «αμηχανία και ένα αίσθημα αμφισβήτησης στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Εθνών τρίβουν πλέον τα χέρια τους».

Η «Λε Ταμ» καταλήγει ότι ο «Κόφι Ανάν επλήγη στη χειρότερη δυνατή στιγμή».

Θαπατέρο και Τσάβες

Στην Ισπανία οι απόψεις διίστανται για τη συμφωνία πώλησης όπλων αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Η «Ελ Παΐς» (El Pais) αναφέρεται στις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσινγκτον και σε σχόλιο της γράφει: «η συμφωνία δεν πρέπει να εκληφθεί ως απόδειξη της ιδιαίτερης συμπάθειας προς το πρόσωπο του Ούγο Τσάβες. Αλλά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που πρεσβεύει ότι ο διάλογος είναι καλύτερος από τον εξοστρακισμό, ο οποίος απλά θα ενισχύσει τους δεσμούς της Βενεζουέλας με την Κούβα».

«Ούτε υπάρχει λόγος να αποκρύψουμε ή να ντρεπόμαστε για το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία θα αποφέρει πολλά κέρδη στην Ισπανία», αναφέρει η «Ελ Παΐς» και συμπληρώνει, «ούτε πρέπει κανείς να πιστεύει ότι ο Τσάβες με αυτό τον τρόπο κέρδισε τη συνενοχή της Ισπανίας».

Ωστόσο, μια άλλη ισπανική εφημερίδα η ABC αμφισβητεί τις προθέσεις του Θαπατέρο.

«Ο ειρηνοποιός έμπορος όπλων», γράφει η ABC αναφερόμενη στον Ισπανό πρωθυπουργό, «εξέπληξε με την απόφαση του να πάει στη Βενεζουέλα για να πουλήσει όπλα σε ένα καθεστώς αμφισβητούμενου δημοκρατικού κάλλους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.