Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-05

  1. «05.05.05»: Η Βρετανία στις κάλπες
  2. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  3. Δηλώσεις Μπους για Μέση Ανατολή και τρομοκρατία
  4. Ορθόδοξο «Παρών» στη Ρώμη
  5. Έλλειμμα δημοκρατίας και διαδηλώσεις
  6. Επανάσταση στην έρημο μέσω... sms
  7. Αιματηρό τέλος για ισλαμιστές
  8. Ελάχιστο κατώφλι για AEI - TEI
  9. Πλήθη συρρέουν στην Ρώμη
  10. Εκλογές στη Βρετανία
  11. Αποσύρεται το μέλι
  12. Οικονομικά
  13. Ρεκόρ εκτελέσεων
  14. Πένθος και αντιδράσεις στη Γαλλία
  15. Λίστα Σουδανών υπόπτων στη Χάγη
  16. Αντιτρομοκρατική άσκηση στις ΗΠΑ

Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου)

«05.05.05»: Η Βρετανία στις κάλπες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άτυπη μέχρι χθες προεκλογική περίοδος στη Βρετανία, μετά τον ορισμό της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι κάλπες θα στηθούν την πέμπτη Μαΐου. Η χώρα τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια «μεγάλη επιλογή», όπως σημειώνει η Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία επιλέγει ως τίτλο την ημερομηνία των εκλογών: «05.05.05».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μπλερ στρέφει από σήμερα την προσοχή του στην προσπάθεια να καταστήσει την οικονομία επίκεντρο της προεκλογικής μάχης με τους Συντηρητικούς.

Ο ηγέτης των Εργατικών θεωρεί τον τομέα της οικονομίας προνομιακό πεδίο πολιτικής επιχειρηματολογίας για το κόμμα του. «Δεν είναι τυχαίο», επισημαίνει η Ιντιπέντεντ, «ότι η προκήρυξη των εκλογών από τον κ. Μπλερ συνοδεύθηκε από την επισήμανση προς το εκλογικό σώμα ότι καλείται να επιλέξει μεταξύ της οικονομικής σταθερότητας και των επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, τις οποίες απολαμβάνει από το 1997 και των οικονομικών ρίσκων που αναλαμβάνουν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των Τόριδων».

Η εφημερίδα μεταφέρει τον εξαρχής σκληρό προεκλογικό τόνο των τοποθετήσεων των «μονομάχων», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην προτροπή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, προς τους ψηφοφόρους να «εξαφανίσουν το μειδίαμα από το πρόσωπο του κ. Μπλερ».

Όπως παρατηρείται σε άρθρο συντάκτη της εφημερίδας, «η ημερομηνία των εκλογών ήταν η τελευταία λογική κουβέντα που ακούσαμε μέχρι και την ολοκλήρωσή τους».

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει επίσης ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μείωση της διαφοράς μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών.

«Ξεκίνησαν και η κόντρα είναι προσωπική», εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία βλέπει την προεκλογική μάχη να εξελίσσεται σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των ηγετών των δύο κυρίων κομμάτων.

Η εφημερίδα μεταφέρει τις δηλώσεις του Μάικλ Χάουαρντ περί αυτάρεσκης πολιτικής Μπλερ και τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού περί «κακόβουλης δεξιάς εκστρατείας».

Από τις τοποθετήσεις αυτές, η Τέλεγκραφ συνάγει ότι η βρετανική κοινή γνώμη θα γίνει μάρτυρας της «πλέον αμφίρροπης και οξείας προεκλογικής περιόδου των τελευταίων ετών».

Στο κύριο άρθρο της δε η εφημερίδα, εκτιμά ότι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας θα πρέπει να είναι η φορολογία.

Η προειδοποίηση του Τόνι Μπλερ σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ότι οι Συντηρητικοί θα διεξαγάγουν μία «κακόβουλη προεκλογική εκστρατεία» εναντίον της κυβέρνησης, αποτελεί τον τίτλο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων, Τόνι Μπλερ, Μάικλ Χάουαρντ και Τσαρλς Κένεντι αρχίζουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία περιοδεύοντας ήδη από χθες σε διάφορα σημεία της χώρας, γνωρίζοντας ότι το τέλος της εβδομάδας θα είναι αφιερωμένο στην κηδεία του Πάπα και το γάμο του πρίγκιπα Καρόλου.

Στο κύριο άρθρο της η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι οι επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης Μπλερ για μια σειρά θεμάτων, από τον πόλεμο στο Ιράκ μέχρι την απειλή της ομαλότητας λειτουργίας της λόγω της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, με τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, καθιστούν ώριμη τη χρονική συγκυρία της προκήρυξη των εκλογών.

«Αυτό που θα πρέπει να θέσουν ως στόχο όλα τα κόμματα», προσθέτει η εφημερίδα, «είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων», που το 2001 κυμάνθηκε στο πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό του 59%.

Σύμφωνα με του Τάιμς (The Times), που αναφέρονται στις «κρυφές πτυχές των εκλογών», τα κόμματα δαπανούν εκατομμύρια σε νέες τεχνικές προσέλκυσης μόλις 800 χιλιάδων ψηφοφόρων, που ανήκουν σε καίριες εκλογικές περιφερειών και κατηγορίες του εκλογικού σώματος.

Οι τεχνικές αυτές συνίστανται στην ηλεκτρονική κωδικοποίηση των συνηθειών, προτιμήσεων και ανησυχιών των ψηφοφόρων, που αποκαλύπτονται μέσω τηλεφωνημάτων, αλληλογραφίας και κατ οίκων επισκέψεων.

Σκοπός είναι το κάθε κόμμα να είναι σε θέση να απευθυνθεί στη συνέχεια προσωπικά σε καθέναν απ αυτούς τους ψηφοφόρους, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Παρόμοιες τεχνικές, γράφει η εφημερίδα, χρησιμοποίησαν και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας τη νίκη στις θεωρούμενες αναποφάσιστες πολιτείες της Φλόριντα και το υ Οχάιο.

«Ο Μπλερ αρχίσει τη μάχη για τις ψήφους» είναι ο τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να είναι η πιο έντονη από το 1992.

Παράλληλα, αναφέρει ότι μία σειρά αιτιών, όπως η δυσαρέσκεια ψηφοφόρων των Εργατικών σχετικά με τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ, καθιστά την εκλογική διαδικασία την πλέον αμφίρροπη τα τελευταίων 13 ετών.

Διαμάχη για το Ίδρυμα Ωνάση

Ρεπορτάζ για τη διαμάχη σχετικά με την ανάληψη του ελέγχου του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθηνά Ωνάση δίνει μάχη για να αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος, ενδεχόμενο που «θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και θα της εγγυηθεί ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία».

Ωστόσο, γράφει η εφημερίδα, οι προσπάθειές της συναντούν την αντίσταση του νυν επικεφαλής του ιδρύματος, Στέλιου Παπαδημητρίου, δηλώσεις του οποίου στο περιοδικό Vanity Fair μεταφέρει η Τέλεγκραφ: «Πρόκειται για το πλέον εξέχον ίδρυμα στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να το παραδώσουμε σε κάποιον που δε διατηρεί δεσμούς με τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία μας, τη γλώσσα μας ή τις κοινές εμπειρίες μας», δηλώνει ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος επισημαίνει πάντως ότι δε θα ήθελε τίποτα περισσότερο από τα να παραδώσει τον έλεγχο του ιδρύματος σε κάποιον απόγονο του Αριστοτέλη Ωνάση.

«Η Αθηνά, όμως, δεν έχει τα προσόντα για μία τέτοια δουλειά», σημειώνει ο πρώην σύμβουλος του Έλληνα μεγιστάνα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η περιουσία του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον σε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, αναφέρεται στην πρόθεση της Αθηνάς Ωνάση να παντρευτεί τον προσεχή Δεκέμβριο στο Σάο Πάολο τον εκλεκτό της καρδιάς της, το 32χρονο Βραζιλιάνο, Αλβάρο Νέτο, ο οποίος φέρεται να προτρέπει τη μέλλουσα σύζυγό του να διεκδικήσει όσα δικαιούται.

Στο περιοδικό Vanity Fair, γράφει η Τέλεγκραφ, φιλοξενούνται δηλώσεις και του Έλληνα προξένου στο Σάο Πάολο, Κωνσταντίνου Κοτρωνάκη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το ζευγάρι του έχει ζητήσει να γίνει κουμπάρος στο γάμο τους.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου)

Δηλώσεις Μπους για Μέση Ανατολή και τρομοκρατία

Ο κ. Σαρόν σχεδιάζει επέκταση του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού της Δυτικής Όχθης

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, προανήγγειλε ότι θα ασκήσει πίεση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, για να σταματήσει η επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, όταν οι δύο άνδρες συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Τέξας.

Ο κ. Μπους υπενθύμισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή (γνωστό και με την ονομασία «Οδικός Χάρτης») προβλέπει ξεκάθαρα τον τερματισμό οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών.

Και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επιθυμούν ειλικρινά την ειρήνευση της περιοχής.

Οι δηλώσεις του κ. Μπους γίνονται μετά την ανακοίνωση του κ. Σαρόν ότι σχεδιάζει -παρά τις αντιρρήσεις Παλαιστινίων, Ευρωπαίων και Αμερικανών - να προωθήσει την επέκταση του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι θα κτισθούν 3.500 νέες κατοικίες που θα συνδέσουν πολεοδομικά τον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ με τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Αποτίμηση της τρομοκρατικής απειλής

Αναφερόμενος στο Ιράκ και στη δράση των ανταρτών ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ανάληψη της ευθύνης για την πρόσφατη επίθεση στις ιρακινές φυλακές του Αμπού Γκράιμπ αποδεικνύει πως η Αλ Κάιντα αποτελεί «ακόμα θανατηφόρα απειλή».

Μπους: Η επίθεση στο Αμπού Γκράιμπ αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα παραμένει θανατηφόρα

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αναθαρρήσουν καθώς οι Ιρακινοί άρχισαν να συμπαρατάσσονται στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, όπως υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό δίκτυο ο κ. Μπους είπε: «Η στρατηγική τους δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, η στρατηγική τους είναι να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους, ελπίζοντας ότι θα μας κλονίσουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας, αλλά ιδιαίτερα ότι θα κλονίσουν αυτές τις γενναίες ψυχές που ηγούνται της νέας αυτής δημοκρατίας».

Μακάβριο εύρημα και βία στο Ιράκ

Στο μεταξύ η ιρακινή αστυνομία ανακάλυψε ομαδικό τάφο που περιείχε τις αποκεφαλισμένες σορούς δέκα μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα πτώματα που βρέθηκαν στην τοποθεσία Τζουρφ Αλ Σαχάρ, 60 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

Δεν έχει καταστεί γνωστό πότε δολοφονήθηκαν τα θύματα.

Στη Βαγδάτη εντωμεταξύ την Τρίτη τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη και ενός Ιρακινού πολίτη, ενώ τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε άγνωστοι απήγαγαν έναν ανώτατο στρατιωτικό, τον ταξίαρχο της εθνοφρουράς Τζαλάλ Μοχάμεντ Σαλέχ, στη συνοικία Μανσούρ.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα, ένας Ιρακινός και δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 20:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ορθόδοξο «Παρών» στη Ρώμη

Ο εκλιπών Πάπας ζήτησε συγνώμη για τις σταυροφορίες από τον αρχιεπίσκοπο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα μεταβεί τελικά την προσεχή Παρασκευή στη Ρώμη, προκειμένου να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Πάπα Ιωάννη - Παύλο Β.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τον αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύσουν οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος, ο πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός, και ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Όμως η απόφαση αυτή συνάντησε αντιρρήσεις από πέντε ελληνορθόδοξους ιεράρχες, τους μητροπολίτες Ξάνθης , Ελασσόνας, Καστοριάς, Φλώρινας και Νέας Σμύρνης.

Οι ανωτέρω ιεράρχες υποστήριξαν ότι ενδεχομένως θα επιβαρυνθεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα από τους συντηρητικούς και τους ζηλωτές που δεν θα επιθυμούσαν να επισκεφθεί ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος το Βατικανό.

Αλλά ο κ. Χριστόδουλος φέρεται ότι τους απάντησε πως δεν ζητεί την άδεια της Συνόδου, αλλά απλώς τους ενημερώνει και ότι έχει αποφασίσει να παραστεί για τους εξής λόγους :

Πρώτα απ΄ όλα διότι η Εκκλησία της Ελλάδος, πρέπει να είναι παρούσα στα διεθνή δρώμενα,

κατά δεύτερο λόγο επειδή ο εκλιπών Πάπας ήταν ένας σημαντικός ηγέτης, και μάλιστα ζήτησε συγνώμη για τις σταυροφορίες από τον αρχιεπίσκοπο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει ανακοινώσει από την Κυριακή ότι θα παραστεί στην κηδεία του Ποντίφικα, όπως και ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ρόουαν Γουίλιαμς.

Γραπτές εξηγήσεις του «αγίου» Αττικής

Στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μετέβη και ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, που έχει τεθεί σε 6μηνη αργία.

Ο κ. Παντελεήμων, είχε κληθεί να δώσει γραπτές εξηγήσεις για τις πληροφορίες ότι είναι ιδιοκτήτης παράκτιας εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιεράρχης υποστήριξε ότι δεν αληθεύουν οι πληροφορίες και ότι έχει αδικηθεί από την Ιερά Σύνοδο, που του επέβαλε την ποινή της διαθεσιμότητας, γεγονός που τον οδήγησε να καταθέσει προσφυγή εναντίον της αποφάσεως αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ιεράρχης κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και αποχώρησε.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, συνεχίζει και αύριο τις εργασίες της.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 20:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έλλειμμα δημοκρατίας και διαδηλώσεις

Στις κινητοποιήσεις λαμβάνουν μέρος χιλιάδες φοιτητές

Στην Αίγυπτο χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ζητώντας ριζοσπαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την άρση των νόμων εκτάκτου ανάγκης που ισχύουν στη χώρα.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν σε τέσσερα πανεπιστήμια του Καΐρου και στο Δέλτα του Νείλου από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» μια οργάνωση που έχει τεθεί εκτός νόμου.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν το φημισμένο για την ισλαμική του παραδοσιακή διδασκαλία πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ του Καΐρου.

Τα πανεπιστήμια περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδιστούν οι φοιτητές να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους.

Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται μετά από σειρά λαϊκών μεταρρυθμιστικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που ζητούσαν να μην κατέλθει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, που κυβερνά την Αίγυπτο από το 1981.

Έκθεση ΟΗΕ για τον αραβικό κόσμο

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο συμπίπτουν χρονικά με τη δημοσίευση έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία καταγγέλει την έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας στον αραβικό κόσμο και καλεί τις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν το πολιτικό σύστημα και νομικό πλαίσιο.

Περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες στον αραβικό κόσμο ζητά η έκθεση

Οι συντάκτες της έκθεσης είναι μια ομάδα Αράβων διανοητών και πολιτικών αντιφρονούντων.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι Άραβες ηγέτες κυβερνούν επιβάλλοντας το στρατιωτικό νόμο και εκμαιεύοντας ή εκβιάζοντας την ανοχή του δικαστικού σώματος, ενώ σε πολλές αραβικές χώρες καταπιέζεται η ελευθερία στην έκφραση και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Η επιμελητής της έρευνας, Ρίμα Χαλάφ Χουναϊντί, δήλωσε στο BBC ότι για την κατάσταση εν μέρει ευθύνεται και η ανησυχία των υπερδυνάμεων για τα πετρελαϊκά αποθέματα και η σπουδή τους για την επιβίωση του Ισραήλ.

Αλλά η συγγραφέας της έκθεσης παραδέχθηκε ότι οι αραβικές χώρες δεν έχουν τις εσωτερικές δομές που είναι απαραίτητες για τον εκδημοκρατισμό τους.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης και βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ αραβικών κρατών εάν οι ηγέτες τους δεν επισπεύσουν τις δημοκρατικές αλλαγές.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 20:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επανάσταση στην έρημο μέσω... sms

Αποστολή στη Σαουδική Αραβία Άρης Χατζηστεφάνου

Ουρανοξύστες δεσπόζουν στον ουρανό της σαουδαραβικής πρωτεύουσας

Τα κινητά χτυπούν ασταμάτητα... 280 μέτρα πάνω από τη γη στο Γκλόμπαλ, το πιο γνωστό καφέ του Ριάντ, στρατηγικά τοποθετημένο στην κορυφή του δεύτερου ψηλότερου ουρανοξύστη της χώρας.

Αγόρια και κορίτσια ανταλλάσσουν μανιωδώς μηνύματα. Τους χωρίζουν μερικά μόνο μέτρα αλλά και παραδόσεις και προκαταλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Το Γκλόμπαλ βρίσκεται πολύ ψηλά για να φτάσει ο μέσος Σαουδάραβας. Πολύ ψηλά και για τη «μουτάουα», τη διαβόητη θρησκευτική αστυνομία, που τιμωρεί όσους αμφισβητούν τη δική της ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Ένας μικρός παράδεισος για την υψηλή κοινωνία του Ριάντ που φαίνεται να ζει πάνω από τους θρησκευτικούς νόμους.

Το παράνομο φλερτ, όμως, δεν σταματά στις κορυφές των ουρανοξυστών και η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν αφορά μόνο παράνομα ραντεβού. Ένας στους τρεις Σαουδάραβες διαθέτει κινητό τηλέφωνο και στέλνει κάθε λογής μηνύματα.

Η νέα τεχνολογία όπως μας εξήγησε και ο Χαλίντ Μπιν Σαεέντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κινγκ Σαούντ, ανατρέπει κανόνες και συνήθειες αιώνων.

«Χρησιμοποιώντας το ίντερνετ η νεολαία της Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς. Με τη δορυφορική τηλεόραση έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες ξένα κανάλια. Τα παιδιά αυτά όπως και αυτά που γυρίζουν από ξένα πανεπιστήμια θα ζητήσουν περισσότερες αλλαγές περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία» λέει ο Σαουδάραβας καθηγητής.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα όπου η τεχνολογία των κινητών συνδέεται με κοινωνικές ανατροπές.

Στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, λόγου χάρη, ομάδες αντιφρονούντων συντονίζουν τις συγκεντρώσεις τους στέλνοντας γραπτά μηνύματα.

Πριν από μερικές εβδομάδες στο Ντουμπάι ο Αλί, Ιρακινός οδηγός ταξί, μας έδειχνε στο κινητό του τα μηνύματα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των ιρακινών εκλογών και τον καλούσαν να προσέλθει στις κάλπες. «Μήπως τελικά ή δημοκρατία έρχεται με sms;» τον ρωτήσαμε.

Ο Αλί δεν ψήφισε. «Τι εκλογές θα είναι αυτές με την παρουσία ξένων δυνάμεων κατοχής στη χώρα μου μας είπε». Το Μέσο υπήρχε το μήνυμα όμως δεν τον συγκίνησε.


Αιματηρό τέλος για ισλαμιστές

Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το κρησφύγετο των ισλαμιστών

Στη Σαουδική Αραβία έληξε με αιματηρό τρόπο μετά από τρεις ημέρες σφοδρής ένοπλης αντιπαράθεσης στην πόλη Αλ Ρας η πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας μιας έπαυλης που είχε μετατραπεί σε κρησφύγετο ισλαμιστών.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι κυβερνητικές δυνάμεις επέδραμαν στην έπαυλη σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό ενόπλων.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τουλάχιστον δέκα ισλαμιστές μαχητές έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, που λένε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο ισλαμιστές που καταζητούνταν από την κυβέρνηση της Ριαντ.

Πρόκειται για τον Σαούντ Χομούντ Αλ Ομπέιντι και τον Μαροκινό Αμπντουλκαρίμ Αλ Μετζάτι, ο οποίος εθεωρείτο ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στην Καζαμπλάνκα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μανσούρ Αλ Τάρκι, είπε ότι οι αρχές ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή, αλλά η αντίσταση που συναντούσαν έδειχνε ότι υπήρχε στη διάθεση των αμυνομένων τεράστιος αριθμός πολεμοφοδίων και χειροβομβίδων.

Και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ερευνούν το χώρο για τυχόν θύματα, τραυματίες και στοιχεία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η ένοπλη αντιπαράθεση στην πόλη Αλ Ρας αποτέλεσε ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια στην κυβερνητική εκστρατεία εξάρθρωσης της Αλ Κάιντα, που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ελάχιστο κατώφλι για AEI - TEI

Μετά την αφιερωμένη σε θέματα Παιδείας συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά 2005-2006 δεν θα εισάγεται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κανένας ο οποίος δεν θα πιάνει τη βάση.

Αυτό άλλωστε, όπως υπογράμμισε η υπουργός, ισχύει ήδη για τους αποφοίτους των ΤΕΕ που εισάγονται στα ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση ελάχιστης βαθμολογίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί πρωθυπουργική εξαγγελία.

Η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι θα υπάρξει ανώτερος αριθμός εισακτέων, αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αλλαγές στον αριθμό όσων εισάγονται σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει και πάλι ανακατανομή των θέσεων έτσι ώστε να εισαχθούν περισσότεροι στις παραγωγικές σχολές (π.χ. παιδαγωγικές) απ ό,τι στις ιατρικές για παράδειγμα ή στις πολυτεχνικές όπου παρατηρείται κορεσμός.

Επίσης τόνισε ότι για φέτος θα ισχύσουν όσα ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια και για τον αριθμό των εισακτέων και για τους όρους εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός των ημερών.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συζήτησε θέματα που αφορούν την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας προκρίνει:

Στη δια βίου εκπαίδευση,

στην αναβάθμιση των ΤΕΕ

και στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνική πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ η κ. Γιαννάκου είπε ότι αυτή θα είναι διττή, η εσωτερική θα γίνεται με βάση κανόνες από τα ίδια τα πανεπιστήμια και η εξωτερική με βάση τους κανόνες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε ακόμη, ότι θα ιδρυθεί ανεξάρτητος οργανισμός, του οποίου τον πρόεδρο θα προτείνει η κυβέρνηση και θα ορίζει η Βουλή.

Θέμα με διαρροές

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων φέτος και τις πληροφορίες περί διαρροής της αργά το βράδυ της Δευτέρας σε φροντιστήρια, η κ. Γιαννάκου είπε ότι το θέμα δεν έχει έτσι.

Και συμπλήρωσε ότι όταν εκδόθηκε τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση, κατά την εσωτερική διανομή της από τον αρμόδιο διευθυντή υπήρξαν πληροφορίες πως έχει διαρρεύσει το χρονοδιάγραμμα σε εφημερίδα.

«Έτσι για λόγους αρχής ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο. Δεν είναι και τα μυστικά του Φαραώ», είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γιαννάκου.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήθη συρρέουν στην Ρώμη

Χιλιάδες κόσμος με λουλούδια και ψαλμούς εκφράζει τη λύπη του

Τρεις ημέρες πριν την κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ενώ μια τεράστια ουρά έχει σχηματισθεί στη Βασιλική του αγίου Πέτρου, καθώς οι προσκυνητές περνούν μπροστά από τη σορό του, που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ θα γίνει την Παρασκευής (8 το πρωί, τοπική ώρα Ρώμης) στην Βασιλική του αγίου Πέτρου, η οποία θα μείνει ανοιχτή για τρία ακόμη εικοσιτετράωρα, και η ταφή του, σύμφωνα με την παράδοση, στην κρύπτη του ναού, όπου έχουν ταφεί και οι προκάτοχοί του.

Στη Ρώμη αναμένεται να προσέλθει πλήθος ηγετών και πρωτοφανής αριθμός πιστών.

«Χρειάστηκα περίπου δύο ώρες... Είδα τη σορό του πάπα και του ανθρώπους γύρω που προσεύχονταν, κάποιοι μάλιστα έκλαιγαν» έλεγε ένας προσκυνητής, ενώ κάποιος άλλος δήλωνε ευτυχισμένος που βρέθηκε εκεί.

«Οι άνθρωποι δεν είναι λυπημένοι, είναι χαρούμενοι γιατί ο πάπας είναι πλέον κοντά στο θεό. Είναι ένα είδος γιορτής για τον πάπα. Ήρθαμε να του πούμε ευχαριστούμε, αντίο, θα τα πούμε αργότερα» είπε ένας από τις χιλιάδες των πιστών που περίμεναν ώρες για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον ποντίφικα.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'

Μυριάδες πιστοί αποτίουν φόρο τιμής περνώντας εμπρός από τη σορό του Πάπα που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία και στη συνέχεια η ταφή του ποντίφικα.

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Νεκρός ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Παραμένει «πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Πάπα

Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό

Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά

Η μεγάλη πορεία

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Από την Κρακοβία στον παπικό θρόνο

Μια ζωή σε εικόνες

Η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'

Σενάρια διαδοχής

Διαδικασίες και σενάρια για τη διαδοχή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

Τιμή και αναγνώριση για το έργο του Πάπα

Με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο εξαίρουν το έργο και τις προσπάθειές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄για την ειρήνη στο κόσμο.

Φόρος τιμής στον εκλιπόντα

Ολονυκτία για τον πάπα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παγκόσμια δέηση για τον Ποντίφικα

Δάκρυα για τον Πάπα

Ένας γάμος και μία κηδεία

Η απόφαση του πρίγκιπα Καρόλου να μεταθέσει κατά μία ημέρα το γάμο του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς λόγω της κηδείας του Πάπα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Πένθος και αντιδράσεις στη Γαλλία

Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 12:13 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στη Βρετανία

«Ο βρετανικός λαός είναι κυρίαρχος», είπε ο Τόνι Μπλερ

Σε βουλευτικές εκλογές οδηγείται η Βρετανία στις 5 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ.

Σε δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται πως ο Μπλερ ζήτησε από τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Πρόκειται για τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο Τόνι Μπλερ θα ηγηθεί του Εργατικού κόμματος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1997.

Πολιτικός συντάκτης του BBC λέει πως η συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ έχει υπονομεύσει την πίστη των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Τόνι Μπλερ αλλά το Εργατικό Κόμμα εξακολουθεί να προηγείται, με διαφορά, των Συντηρητικών στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Σημείο κλειδί για αυτήν την εκλογική αναμέτρησης θα είναι τα ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, που ενδέχεται να φέρουν τα αποτελέσματα στήθος με στήθος, λέει ο συντάκτης μας.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρεται το μέλι

Δεν θα έχει προβλήματα η παραγωγή του 2005, λένε οι μελισσοπαραγωγοί

Το μέλι παραγωγής 2005 δεν θα έχει πρόβλημα με την καρκινογόνο ουσία διχλωροβενζόλιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών μελιού σε συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ι. Παπαθανασίου, ενώ είπαν ότι για την παραγωγή του 2004 τα προβλήματα ήταν ελάχιστα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Δράμας, Φώτης Κανελούνης είπε ότι με ευθύνη των παραγωγών αποσύρονται όσες ποσότητες έχουν εντοπιστεί να συγκεντρώνουν διχλωροβενζόλιο σε ποσοστά άνω των 10 ppd ενώ το ίδιο γίνεται και από τις εταιρείες τυποποίησης και από τα σούπερ μάρκετ.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αναδείχθηκε ένα θέμα το οποίο εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστό και για την επίλυσή τους έχει προβεί ο κλάδος σε επενδύσεις, τους έχει προβληματίσει.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, Ν. Κατσαρού.

Ο Φ. Κανελούνης ανέφερε ότι υπήρχε σκοπιμότητα προκειμένου να καλυφθεί άλλο διατροφικό σκάνδαλο, ενώ ο υφυπουργός Ι. Παπαθανασίου δήλωσε ότι το ελληνικό μέλι διατηρεί την υψηλή του ποιότητα.

Και κάλεσε να «σταματήσουν κάποιοι να κάνουν ζημιά στην ελληνική παραγωγή».


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'

Μυριάδες πιστοί αποτίουν φόρο τιμής περνώντας εμπρός από τη σορό του Πάπα που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία και στη συνέχεια η ταφή του ποντίφικα.

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Νεκρός ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Παραμένει «πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Πάπα

Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό

Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά

Η μεγάλη πορεία

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Από την Κρακοβία στον παπικό θρόνο

Μια ζωή σε εικόνες

Η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'

Σενάρια διαδοχής

Διαδικασίες και σενάρια για τη διαδοχή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

Τιμή και αναγνώριση για το έργο του Πάπα

Με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο εξαίρουν το έργο και τις προσπάθειές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄για την ειρήνη στο κόσμο.

Φόρος τιμής στον εκλιπόντα

Ολονυκτία για τον πάπα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παγκόσμια δέηση για τον Ποντίφικα

Δάκρυα για τον Πάπα

Ένας γάμος και μία κηδεία

Η απόφαση του πρίγκιπα Καρόλου να μεταθέσει κατά μία ημέρα το γάμο του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς λόγω της κηδείας του Πάπα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Πένθος και αντιδράσεις στη Γαλλία

Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'

Ο Πάπας των αντιθέσεων

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χρωστάμε 118,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Νέο ρεκόρ δανεισμού για νοικοκυριά - επιχειρήσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όζον-ρεκόρ "σκοτώνει" Αττική και Θεσσαλονίκη. Αποκαλυπτική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ΑΥΓΗ: Τριπλή ευθύνη για το μέλι. Τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυξήσεις μέχρι 40% στις τιμές των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Ασύδοτοι οι βιομήχανοι βάζουν φωτιά στην αγορά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χίλιοι νέοι άνεργοι κάθε ημέρα στην Ελλάδα! Κατά 30% περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις. Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στην Αστυνομία Περιβάλλοντος. Ζωντανεύει η πρώην Αγροφυλακή με πρωτοβουλία του Υπ. Δημόσιας Τάξης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Υποσχέσεις του... αέρα. Θα αργήσουμε πολύ ακόμη να αποκτήσουμε μονάδα αεροπυρόσβεσης στη Β. Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 11.881 προσλήψεων σε 5 υπουργεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο βρώμικος πόλεμος των τροφίμων. Έλεγχοι γίνονται, αλλά καμμιά απόδειξη ότι τα ακατάλληλα καταστρέφονται.

ESPRESSO: 60 γνωστές οικογένειες χάνουν τον... ύπνο τους. Ανοίγει η λίστα των παράνομων απαλλαγών από το στράτευμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυστηρές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα. Κομισιόν και Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάδα χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Ουραγός στην Ε.Ε.- Γ. Αλογοσκούφης: Αιτίες, γραφειοκρατία - διαφθορά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θυσιάζουν την υγεία στο βωμό του κέρδους. Διατροφικά σκάνδαλα.

Ελληνική οικονομία

Η Traffic News λέει ότι «πυκνώνουν τα σύννεφα στην οικονομία, μετά τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών που διατυπώνει στην εαρινή έκθεσή της η Κομισιόν. Η Επιτροπή προβλέπει ότι και το 2006 το έλλειμμα θα παραμείνει γραπωμένο πάνω από το 4%, διαψεύδοντας το "κακό" σενάριο του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 2,9%».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «ουραγός σε όλες τις διεθνείς μετρήσεις ανταγωνιστικότητας κατατάσσεται η ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η κατάταξή της σε ό,τι αφορά παράγοντες διακυβέρνησης και διοίκησης, διαφθοράς, καθώς και σε κρίσιμους δείκτες σχετιζόμενους με τη δημιουργία, τη λειτουργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι «η ύφεση της οικονομίας αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν συρρίκνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με την απώλεια 87.059 θέσεων εργασίας μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2004 - χάνονταν δηλαδή περίπου 1.000 θέσεις εργασίας καθημερινώς. Η τάση αυτή δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα».

Η METRO προσθέτει ότι «πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ώθηση του, νευραλγικού για την οικονομία, τομέα των επενδύσεων ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Παίρνοντας ουσιαστικά επάνω του το θέμα αυτό, ο κ. Καραμανλής άρχισε από χθες σειρά επαφών με μεμονωμένους επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες για επενδύσεις που δημιουργεί το νέο οικονομικό περιβάλλον, με τον φορολογικό και τον επενδυτικό νόμο».

ΤΑ ΝΕΑ λένε ότι «τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανάγκασαν τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε επίθεση φιλίας σε επιχειρηματίες ζητώντας τη στήριξή τους. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προέβη, χθες, σε ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι ελληνικές επιδόσεις στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση από τους 15 της ΕΕ, ενώ σε πολλούς βαθμολογείται σε επίπεδο χωρών διεύρυνσης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εξέταση 17 βασικών δεικτών και ανακοινώθηκε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης».

Διατροφικά σκάνδαλα

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι «η εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ βρίσκεται πίσω από τα διατροφικά σκάνδαλα, που, λόγω των συγκυριών, διαδέχονται το ένα το άλλο. Μετά τα μουχλιασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, σειρά πήρε το μέλι, το οποίο εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει την απαγορευμένη ουσία κηροσκωρίνη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος».

Για την ΑΥΓΗ «σοβαρές ευθύνες προκύπτουν για την κυβέρνηση της ΝΔ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από την υπόθεση με την ανίχνευση της καρκινογόνου ουσίας παραδιχλωροβενζόλιο στο μέλι. Επί σειρά ετών συνιστούσαν τη χρήση της κηροσκωρίνης για τη συντήρηση των κηρήθρων. Όταν αποκαλύφθηκαν τα ίχνη του παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι, οι αρχές αντέδρασαν υποτονικά Και ενώ κυβέρνηση, ΕΦΕΤ και υπηρεσίες υπουργείων γνώριζαν από μήνες ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έθετε το όριο των 10 ppb για το παραδιχλωροβενζόλιο, ελέγχους έκαναν μόνον όταν η Κύπρος επέστρεψε πίσω παρτίδα με προβληματικό μέλι. Και ο ΕΦΕΤ εξέδιδε καθησυχαστική ανακοίνωση στην οποία δεν ανέφερε τίποτε για ανάγκη απόσυρσης προϊόντων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει «ότι αφού αποβιομηχάνισαν αυτόν τον τόπο συστηματικά, κλείνοντας βιομηχανίες και βιοτεχνίες με κρατικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις κι άλλα πολιτικάντικα κόλπα τώρα έρχεται και η Κομισιόν με διάφορα προσχήματα να απαξιώσει τα προϊόντα που παράγει ο τόπος και έζησαν τους Έλληνες χιλιάδες χρόνια τώρα. Όλα τα παρουσιάζουν μέλι ... γάλα ότι τάχα ενδιαφέρονται για την υγεία μας και δώστου στο γάλα και πάρτο στο μέλι. Δεν θ΄αφήσουν κανένα ελληνικό προϊόν σε χλωρό κλαρί...».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ λέει πως φέρνει στη δημοσιότητα «συγκλονιστικές καταγγελίες για το πού καταλήγουν τα ύποπτα τρόφιμα Το γιαούρτι χθες, το μέλι σήμερα, ποιος ξέρει τι άλλο αύριο. Παλιότερα είχαμε τις διοξίνες, τις τρελές αγελάδες, σάπια κρέατα και τυριά. Τι απομένει από τον θόρυβο που ξεσηκώνεται κάθε φορά; Μάλλον τίποτε και ο πόλεμος των βρώμικων τροφίμων αφήνει τραυματισμένους τους καταναλωτές, που δεν γνωρίζουμε τι τρώμε».

Προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «ένα μπαράζ προσλήψεων αναμένεται για το επόμενο διάστημα» δημοσιεύοντας σε τέσσερις σελίδες τις 11.878 νέες θέσεις που πρόκειται, όπως λέει να προκηρυχθούν στον δημόσιο τομέα και σε διάφορους φορείς.

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «νέο πακέτο 11.881 προσλήψεων ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή, ενώ τρέχουν οι προθεσμίες για άλλες 731 θέσεις στο δημόσιο τομέα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεκόρ εκτελέσεων

Η Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποίησε στοιχεία για εκετλέσεις στον κόσμο από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο

Δραματική αύξηση των εκτελέσεων καταδικασθέντων σε θάνατο διαπιστώσει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, για το 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, τον περασμένο χρόνο εκτελέστηκαν περίπου 3.900 άνθρωποι, οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία.

Τα θλιβερά πρωτεία διαθέτει η Κίνα, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία έγιναν 3.400 εκτελέσεις.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ιράν με τουλάχιστον 159 και τρίτο το Βιετνάμ με τουλάχιστον 64.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με 59 εκτελέσεις βρίσκονται στην τέταρτη θέση.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κριστίν Ουλέ ανέφερε ότι άλλαξε ο τρόπος εκτίμησης και γι αυτό εμφανίζεται τόσο υψηλός ο αριθμός των εκτελέσεων, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται μυστικά και ως εκ τούτου ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Η ίδια είπε ακόμη ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αποτροπή εκτελέσεων ανηλίκων και σημείωσε κάποιες επιτυχίες.

«Πέντε χώρες προέβησαν στα τελευταία πέντε χρόνια σε εκτελέσεις ανθρώπων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, με πρώτες τις ΗΠΑ. Ευτυχώς τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την πρώτη Μαρτίου ότι η θανατική ποινή για ανηλίκους παραβιάζει το Σύνταγμα. Και αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η κατάργηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους της θανατικής ποινής για ανήλικους σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος και αντιδράσεις στη Γαλλία

Αντιδικία σε έντονο ύφος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία σχετικά με την απόφαση των αρχών σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Πάπα οι σημαίες των κυβερνητικών κτιρίων να κυματίζουν μεσίστιες.

Όπως γράφει η Φιγκαρό (Le Figaro), «ορισμένοι, εκπρόσωποι κυρίως της Αριστεράς, θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση δε δικαιολογείται, καθώς την εκλαμβάνουν ως επίθεση εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους».

Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) χαρακτηρίζει όσους διαμαρτύρονται «ένθερμους φύλακες της εκκοσμίκευσης», σημειώνοντας την «προειδοποίησή» τους ότι δημιουργείται ένα προηγούμενο που θα μπορούσαν να το επικαλεστούν διάφορες εθνικές ή θρησκευτικές κοινότητες.

Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι δεν είναι ώρα να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση κίνηση σεβασμού προς τους θρηνούντες Γάλλους καθολικούς.

Η εφημερίδα καταλήγει στο σχετικό της άρθρο της αναφέροντας ότι για άλλη μία φορά αναβιώνει ο μακραίωνος γαλλικός καβγάς σχετικά με το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) γράφει ότι χρειάζεται πίστη στη λογική ώστε να μην παρασυρθεί κανείς από το κύμα της ευλάβειας που ακολούθησε το θάνατο το Πάπα, για να προσθέσει ότι η υποτιθέμενη κοσμική Γαλλία οδηγείται από τον πρόεδρό της σε καθολικά αλληλούια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι θρησκείες διεξάγουν έναν ανελέητο ιερό πόλεμο κατά του σύγχρονου πολιτισμού, επειδή απειλεί την ηθική και πνευματική τάξη της οποίας έχουν το μονοπώλιο.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι ο επόμενος Πάπας θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα επιχειρήσει την προσέγγιση και την ενότητα των διαφορετικών χριστιανικών δογμάτων.

Σε μία άλλη πτυχή του θανάτου του Πάπα αναφέρεται η Γκαζέτα (Gazeta) της Μόσχας, η οποία επικρίνει δριμύτατα το «νέο τηλεοπτικό είδος» της ζωντανής κάλυψης τραγωδιών.

Η εφημερίδα σημειώνει την εξαντλητική τηλεοπτική κάλυψη των τελευταίων στιγμών της ζωής του Γιασέρ Αραφάτ, της Τέρι Σκιάβο στις ΗΠΑ και του Πάπα.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Λίστα Σουδανών υπόπτων στη Χάγη

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Νταρφούρ έχουν εκτοπιστεί λόγω της δράσης των φιλοκυβερνητικών αραβικών πολιτοφυλακών

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιδοθεί σήμερα λίστα με 51 ονόματα υπόπτων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ηγέτες πολιτοφυλακών και ανταρτών.

Ο καταρτισμός της λίστας έγινε από επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που ερεύνησε καταγγελίες δολοφονιών, βασανιστηρίων και βιασμών.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε με ψήφισμά του την παραπομπή των υπόπτων στο δικαστήριο της Χάγης.

Το Σουδάν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να παραδώσει πολίτες του στο διεθνές δικαστήριο.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατική άσκηση στις ΗΠΑ

Θύμα της εικονικής τρομοκρατικής επίθεσης που προβλέπει το σενάριο της άσκησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στις ΗΠΑ, με σκοπό να δοκιμαστεί η ετοιμότητα αντίδρασης σε επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πενθήμερη άσκηση, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς και η Βρετανία.

Σύμφωνα με το σενάριο, τρομοκράτες εκλύουν βακτήρια πανώλης στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι και παράλληλα επιτίθενται με χημικά σε λιμάνι του Κονέκτικατ.

Κατά την πρώτη ημέρα της άσκησης η προσοχή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα των νοσοκομείων.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «δυνατό ενδεχόμενο» το είδος των επιθέσεων που προβλέπει η άσκηση, διευκρινίζοντας πάντως ότι κανένα σενάριο δε βασίζεται σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.