Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-13

  1. Δηλητήροια και μανιφέστα
  2. Στο σφυρί μετοχές του Μπερλουσκόνι
  3. Υποσχέσεις της πολυεθνικής Νάικ
  4. Τα προβλήματα υγείας του Παβαρότι
  5. Ισόβια για το βομβιστή της Ατλάντα
  6. Θέματα βρετανικών εκλογών: Ευρώπη
  7. Θέματα βρετανικών εκλογών: Ιράκ
  8. Θέματα βρετανικών εκλογών: Σύνταγμα
  9. Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν
  10. Επιθέσεις στο Ιράκ
  11. Εργατικό μανιφέστο Μπλερ
  12. Συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία
  13. Από τα έδρανα στις κάλπες
  14. Ημέρα μνήμης και διδαγμάτων στο Λίβανο
  15. Διαφωνίες για το Ευρωσύνταγμα
  16. Κοινοτικό «ναι» σε Σόφια και Βουκουρέστι
  17. Συνάντηση «ουσίας» Γκιούλ - Μολυβιάτη
  18. Ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γαλλία
  19. To «όνομα» και οι συντάξεις
  20. Έκκληση για καταστροφή δειγμάτων ιού γρίπης
  21. Βοήθεια 4,5 δις δολάρια στο Σουδάν
  22. Φόροι, δαπάνες και ένα μωρό

Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 02:22 (Ώρα Λονδίνου)

Δηλητήροια και μανιφέστα

«Το σχέδιο της Αλ Κάιντα να δηλητηριάσει τη Βρετανία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς.

Η εφημερίδα γράφει ότι Κάμελ Μπουγκάς, που σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζικό πανικό χρησιμοποιώντας δηλητήρια για να επαλείψει τα χερούλια από πόρτες αυτοκινήτων και να μολύνει ακόμη και κρέμες προσώπου, θα μπορούσε να είχε απελαθεί ως παράνομος μετανάστης, έξι μήνες πριν σκοτώσει τον αστυνομικό το 2003.

Σε κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι ην υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τη μετανάστευση και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ότι η Βρετανία πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για να ενισχύσει την ασφάλεια. «Είναι παράδοξο, αλλά (ο Μπουργκάς) θα μπορούσε πράγματι να δημιουργήσει πανικό και ένταση στις σχέσεις με την ισλαμική κοινότητα. Η τρομοκρατία είναι ένας επίμονος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», γράφει η Τάιμς.

Το χάος που επικρατεί στην πολιτική για το πολιτικό άσυλο οδήγησε στο να αφεθεί ελεύθερος ο άνθρωπος της Αλ Κάιντα που σκότωσε τον αστυνομικό Στέφεν Οακι και σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση με δηλητήρια, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, προβάλλοντας σχετική δήλωση εκπροσώπου του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα είχε αποφευχθεί η δολοφονία του αστυνομικού, εάν ο Μπουργκάς είχε απελαθεί το 2001, μετά την απόρριψη της αίτησης για πολιτικό άσυλο που είχε υποβάλλει.

Το κεντρικός σχόλιο της εφημερίδας αφιερώνεται -επικριτικά- στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος, που παρουσίασε την Τετάρτη ο Τόνι Μπλερ. «Έγινε για να υπογραμμίσει την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού», γράφει ο σχολιαστής της Ντέιλι Τέλεγκραφ, που εκτιμά ότι το πρόγραμμα των Συντηρητικών, «που απέχει πολύ από το να είναι τέλειο», περιέχει πιο ξεκάθαρα μηνύματα και θα μπορούσε να αυξηθεί ο βαθμός της υποδοχής του από τους ψηφοφόρους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την υπόθεση Μπουργκάς προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Γκάρντιαν, η οποία σε σχόλιο με τον τίτλο «παραφουσκωμένες απειλές», ασκεί κριτική στους Συντηρητικούς, τους οποίους κατηγορεί για οπορτουνιστική εκμετάλλευση του θέματος για την εξυπηρέτηση της πολιτικής τους περί περιορισμού της μετανάστευσης.

«Προοδευτικό ντοκουμέντο»

Το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται στο «μανιφέστο» των Εργατικών. Εκφράζει, γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν, στη γνωστή θέση του Τόνι Μπλερ περί ανταπόκρισης του κόμματος στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες των Βρετανών. «Το κέντρο βάρους του προγράμματος είναι το κλασσικό των Εργατικών: αύξηση των προοπτικών για την εργατική και τη μεσαία τάξη σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα». Παρά τις κάποιες ενστάσεις που προβάλλει, ο σχολιαστής της Γκάρντιαν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «προοδευτικό ντοκουμέντο που προσφέρει στη Βρετανία πραγματικές μεταρρυθμίσεις και πρόοδο, υπό μία ηγεσία που θα είναι πιο συλλογική απ΄ ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ κυκλοφορεί με την επιγραμματική περίληψη των εκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων, ενώ σε άλλο της δημοσίευμα σημειώνει ότι η παρουσίαση του «μανιφέστου» των Εργατικών από τον Τόνι Μπλερ, επισκιάστηκε από την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι στην ενδεχόμενη τρίτη θητεία του θα πρέπει ίσως να αυξήσει τους φόρους. Η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία, θέτει το θέμα των φόρων στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας και οδηγεί τους Εργατικούς σε άμυνα, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Στο κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ για το πρόγραμμα των Εργατικών τονίζεται:

«Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν δύο ειδικά σημεία που απογοητεύουν: η χαμηλή προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος πράγμα που αποδεικνύεται από την πρόθεση επέκτασης τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων- και ο χλιαρός εναγκαλισμός με την Ευρώπη».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν παρουσίασαν ένα εκλογικό πρόγραμμα που στοχεύει να κάνει μη αναστρέψιμες τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός στην τρίτη εν συνεχεία κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Μπλερ είπε ότι θα προωθήσει την υλοποίηση του προγράμματος που θα διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, γράφει η Φινάνσιαλ Τάιμς.


Στο σφυρί μετοχές του Μπερλουσκόνι

Πιστεύεται ότι η εν λόγω απόφαση οφείλεται στα απογοητευτικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Η οικογένεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να πουλήσει το μερίδιό της στο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, Mediaset, αξίας δύο δισεκατομμύριων ευρώ.

Η εταιρία Fininvest του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέχει το 50,1% της Mediaset, αλλά τώρα σχεδιάζει να πουλήσει το 16,7% του μεριδίου.

Η εν λόγω απόφαση ανακοινώνεται μετά τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις περιφερειακές εκλογές.

Πιστεύεται ότι η πτώση σημειώθηκε λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στον πολιτικό ρόλο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι αναλυτές πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αναγκαζόταν να πουλήσει τμήμα του μεριδίου του στη Mediaset.

Η πώληση του μεριδίου της Mediaset έχει αναληφθεί από την αμερικανική τράπεζα

JP Morgan.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε σε μόνο δύο από τις 13 περιφέρειες κατά τις εκλογές πριν από λίγες ημέρες.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του μεριδίου της Mediaset θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών της Fininvest.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις της πολυεθνικής Νάικ

Περισσότερα από 120 εργοστάσια στην Κίνα κατασκευάζουν είδη της Νάικ

Η κολοσσιαία εταιρία αθλητικών ειδών, Νάικ (Nike), έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα 700 εργοστάσιά της, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κριτική που της ασκείται για άθλιες συνθήκες εργασίας.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

Τα περισσότερα εργοστάσια της Νάικ βρίσκονται στην Κίνα, όπου συνολικά υπάρχουν 124 εργοστάσια.

Ο πρόεδρος της εταιρίας, Φιλ Νάιτ, είπε ότι ελπίζει η Νάικ να γίνει παράδειγμα για την επιχειρηματική υπευθυνότητά της.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούσαν κριτική επί σειρά ετών στη Νάικ, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο κ. Νάιτ, ο οποίος ίδρυσε τη Νάικ πριν από 30 χρόνια, παραδέχθηκε ότι η εταιρία καθυστέρησε να λάβει μέτρα.

Περίπου 620.000 άτομα δουλεύουν στα εργοστάσια της Νάικ σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία είναι γυναίκες κάτω από 25 χρόνων.

Το 75% όλων αυτών των γυναικών δουλεύουν στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, την Κορέα και τη Μαλαισία.

Η Νάικ παραδέχθηκε ότι έχει να αντιμετωπίσει «πολλές προκλήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως οι χαμηλοί μισθοί, τα υπερβολικά ωράρια, οι παρενοχλήσεις του προσωπικού από υψηλόβαθμους και η έλλειψη συνδικάτων.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Τα προβλήματα υγείας του Παβαρότι

Ο προηγούμενος σταθμός του διάσημου τενόρου ήταν το Ντουμπάι

Ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι αναγκάσθηκε να αναβάλει δύο συναυλίες του στη Βρετανία, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο 69χρονος τενόρος επρόκειτο να δώσει μία συναυλία στο στάδιο Μαντέτζσκι στο Ρέντινγκ στις 11 Ιουνίου, αλλά το ανέβαλε για την 1η Ιουλίου του 2006.

Επίσης, η προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου συναυλία στο Ντέρμπισερ πρόκειται να δοθεί επίσης ένα χρόνο αργότερα - στις 8 Ιουλίου του 2006.

Ο εκπρόσωπος του Λουτσιάνο Παβαρότι εξήγησε ότι ο διάσημος τενόρος έκανε πρόσφατα μία εγχείρηση στο λαιμό του.

Η εγχείρηση πραγματοοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στο νοσοκομείο Λένοχ Χιλ στη Νέα Υόρκη και είχε χαρακτηριστεί «εγχείρηση ρουτίνας».

Ωστόσο, οι γιατροί του συνέστησαν να ξεκουραστεί, καθώς επίκειται το δεύτερο στάδιο της εγχείρησης στις αρχές του Ιουνίου φέτος.

Όλα τα εισιτήρια που αγοράστηκαν για τις δύο συναυλίες στη Βρετανία θα ισχύουν τον επόμενο χρόνο.

Ο διάσημος τενόρος βρίσκεται προς το παρόν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας αποχαιρετιστήριας περιοδείας του σε διάφορες χώρες, όπως στη Νότια Αφρική, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 23:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόβια για το βομβιστή της Ατλάντα

Ο Ρούντολφ καταδικάσθηκε τέσσερις φορές σε ισόβια κάθειρξη

Ο Αμερικανός πρώην φυγόδικος Έρικ Ρούντολφ παραδέχθηκε την ενοχή του για τη βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, καθώς και για άλλες επιθέσεις στην Ατλάντα και την Αλαμπάμα.

Ο Ρούντολφ, 38 χρόνων, παραδέχθηκε την ενοχή του για να αποφύγει τη θανατική ποινή.

Οι δικαστές τον καταδίκασαν σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Οι τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που διοργάνωσε επέφεραν το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 120.

Ο Ρούντολφ παραδέχθηκε την ενοχή του για την βομβιστική επίθεση σε κλινική για αμβλώσεις το 1998 που επέφερε το θάνατο ενός αστυνομικού.

Παράλληλα, παραδέχθηκε την ενοχή του για την επίθεση στους Ολυμπιακούς του 1996 που επέφεραν το θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ατόμων.

Τα ίχνη του Ρούντολφ είχαν εξαφανισθεί αμέσως μόλις είχε γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του.

Ο Ρούντολφ πέρασε πέντε χρόνια στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας, καταφέρνοντας να ξεφύγει της σύλληψης.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ευρώπη

Του πολιτικού αναλυτή του BBC, Γκούτο Χάρι

Η Βρετανία δεν θέλει να χάσει τη στερλίνα και να αποδεχθεί το ευρώ

Το θέμα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να κυριαρχήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά την επόμενη θητεία και να προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Θα μπορούσε επίσης να καθορίσει τον τρόπο, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα κληθεί να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ.

Εάν ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, χάσει σε αυτές τις εκλογές, τότε θα συνεχίσει να εμμένει στο αντι-ευρωπαϊκό πνεύμα του, γιατί θα αισθάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να κερδίσει κάτι στο μέλλον.

Μάλιστα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την κοινότητα για την επόμενη γενιά τουλάχιστον.

Όμως, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, το θέμα της Ευρώπης δεν αναμένεται να πρωτοστατήσει κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Μάλιστα, ούτε οι Συντηρητικοί θα περιλάβουν το θέμα της Ευρώπης στην πολιτική τους ατζέντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το όλο θέμα όμως δεν πρόκειται να τεθεί ούτε από τους Εργατικούς σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

Η κυβέρνηση Μπλερ, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αποφάσισε να προκηρύξει δημοψήφισμα για το θέμα.

Οπότε προς το παρόν είναι ασφαλής, καθώς γνωρίζει ότι το όλο θέμα θα τεθεί την άνοιξη του 2006 και όχι τώρα.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ιράκ

Του πολιτικού αναλυτή του BBC, Μαρκ Μέρντελ

Για πολλούς ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει ακόμη τελειώσει

«Δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Ο Τόνι έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ», έλεγε πριν από μερικές ημέρες ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Βρετανού πρωθυπουργού, σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με δημοσιογράφο του BBC.

Αυτή η δήλωση αποτελεί απόδειξη ότι το θέμα του πολέμου του Ιράκ αποτέλεσε μία κρίσιμη καμπή κατά τη δεύτερη θητεία των Εργατικών.

Η απόφαση του Τόνι Μπλερ ήταν πρωτοφανής: κανένας ηγέτης δημοκρατικής χώρας δεν την οδήγησε ποτέ σε πόλεμο όταν η ίδια η χώρα δεν δεχόταν καμία απειλή και μάλιστα όταν πάνω από το 50% της κοινής γνώμης τασσόταν σαφώς εναντίον αυτού του πολέμου.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αποστροφή της κοινής γνώμης όταν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δηλαδή όταν έγινε σαφές ότι δεν ίσχυε το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Είναι σαφές ότι ο Τόνι Μπλερ θα αποφύγει να κάνει λόγο για το Ιράκ στην προεκλογική του εκστρατεία, αν και είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών για το εν λόγω θέμα.

Ωστόσο, το θέμα του πολέμου στο Ιράκ μάλλον θα πρωτοστατήσει κατά την προεκλογική περίοδο και μπορεί μάλιστα να καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αντιθέσεις και αψιμαχίες

Πολλά μέλη των Εργατικών ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να σταθούν στο πλάι του Τόνι Μπλερ σε αυτόν τον πόλεμο. Κάποιοι μάλιστα παραιτήθηκαν.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού κλονίστηκε, καθώς και η εμπιστοσύνη στην κρίση του.

Ορισμένοι Εργατικοί πιστεύουν ότι το ηθικό τους δεν είναι ακμαίο και φοβούνται ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι βουλευτές που κατεβαίνουν υποψήφιοι σε περιοχές με πολλούς μουσουλμάνους νιώθουν νευρικοί, καθώς σε ορισμένες περιοχές έχει γίνει εμφανής η άνοδος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν ταχθεί εναντίον του πολέμου, κερδίζοντας έτσι τις καρδιές πολλών ψηφοφόρων που θεωρούσαν ότι ο πόλεμος αυτός ήταν άδικος.

Από το όλο θέμα όμως προσπαθούν να επωφεληθούν και οι Συντηρητικοί, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Βρετανό πρωθυπουργό ότι είπε ψέμματα όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση των Εργατικών νιώθει τώρα το βάρος του πολέμου στο Ιράκ περισσότερο έντονα από ποτέ.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Θέματα βρετανικών εκλογών: Σύνταγμα

Του πολιτικού αναλυτή του BBC, Σιν Κέραν

Ορισμένα πολιτικά κόμματα ζητούν μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Λόρδων

Η Βρετανία αποτελεί μία περίεργη περίπτωση του δυτικού κόσμου, καθώς δεν διαθέτει γραπτό Σύνταγμα, γεγονός όμως που δεν φαίνεται να απασχολεί συνήθως τις προεκλογικές περιόδους.

Κατά την πρώτη της θητεία, η κυβέρνηση των Εργατικών προέβη σε αρκετές «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», όπως αυτές ονομάσθηκαν.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η ίδρυση του κοινοβουλίου της Σκωτίας και της εθνοσυνέλευσης της Ουαλίας.

Παράλληλα, θεσπίσθηκαν νόμοι για την ελευθερία της ενημέρωσης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλες αυτές οι αλλαγές θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έλαβαν χώρα τα τελευταία 400 χρόνια σε αυτό που αποκαλείται «άγραφο Σύνταγμα».

Μία άλλη μεγάλη αλλαγή που προώθησε η κυβέρνηση των Εργατικών ήταν η διευρυμένη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετά τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δύο ακόμη δημοψηφισμάτων.

Το ένα από αυτά θα διεξαχθεί για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το άλλο για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ευρώ.

Πάντως, για πρώτη φορά σε προεκλογική εκστρατεία έχει τεθεί και το θέμα ύπαρξης ενός γραπτού Συντάγματος.

Το θέμα έχει θέσει το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι θέλουν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις της Βουλής των Λόρδων και του εκλογικού συστήματος.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να προωθήσουν την ιδέα ενός γραπτού Συντάγματος, κυρίως γιατί θέλουν να υπάρξει ένα αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, καθώς πιστεύουν ότι το νυν εκλογικό σύστημα τους αδικεί.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 16:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν

Επιθυμία για μακρόχρονη σχέση Αφγανιστάν-ΗΠΑ εξέφρασε ο κ. Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είπε ότι η χώρα του επιθυμεί μια μακροχρόνια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών του στην Καμπούλ με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο κ. Καρζάι δήλωσε (εκ μέρους του λαού του όπως είπε), ότι αυτό που θέλουν περισσότερο οι Αφγανοί είναι να μην τους εγκαταλείψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο κ. Ράμσφελντ που πραγματοποιεί επίσκεψη αστραπή στο Αφγανιστάν στα πλαίσια της ασιατικής του περιοδείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους υποστήριξης του Αφγανιστάν, αλλά εμφανίστηκε συγκρατημένος όσον αφορά την παραμονή στρατιωτικών βάσεων στο αφγανικό έδαφος.

Οι κ.κ. Καρζάι και Ράμσφελντ συζήτησαν για τα προβλήματα ασφαλείας, τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης και για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, μετά τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ράμσφελντ αναχωρεί το βράδυ για το Πακιστάν, ενώ το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε σε αμερικανική βάση κοντά στην Κανταχάρ, όπου και επιθεώρησε τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επιθεώρησε στρατεύματα στην Κανταχάρ

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον οι εναπομείναντες ένοπλοι υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλεμπάν έχουν απομονωθεί και οι υπό νατοϊκή διοίκηση ξένες δυνάμεις επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της παραγωγής οπίου και ηρωίνης.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2004 το 80% της παγκόσμιας ζήτησης για ηρωίνη καλύφθηκε από τη σοδειά του ναρκωτικού στο Αφγανιστάν.

Στην Ουάσινγκτον αναλυτές θεωρούν ότι η εκστρατεία κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί μεγαλύτερη επιτυχία από την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ

Στόχο των επιθέσεων αποτελούν οι αλλοδαπές και ντόπιες δυνάμεις επιβολής της τάξης

Στο Ιράκ νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και ιρακινών δυνάμεων κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους.

Στη Βαγδάτη παγιδευμένο όχημα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη αμερικανική αυτοκινητοπομπή έξω από την καλά φρουρούμενη «Πράσινη Ζώνη» της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Ιρακινοί πολίτες και να τραυματισθούν ελαφρά τέσσερις Αμερικανοί μισθοφόροι.

Δύο αμερικανικά οχήματα και πέντε ιρακινά υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη.

Το πρωί έκρηξη βόμβας στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Κιρκούκ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα και τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

Όλα τα θύματα ήταν φρουροί που εργάζονταν για την Εταιρεία Πετρελαίων του βορείου Ιράκ και βρήκαν το θάνατο όταν προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της περιοχής.

Τότε εξερράγη δεύτερη βόμβα τοποθετημένη δίπλα στον πρώτο εκρηκτικό μηχανισμό.

Στο μεταξύ τρεις βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη με στόχο οχήματα του αμερικανικού στρατού.

Μία από τις επιθέσεις προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων πολιτών και ένα στρατιωτικό βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εργατικό μανιφέστο Μπλερ

Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε το μανιφέστο των Εργατικών ο κ. Μπλερ

Στη Βρετανία δημοσιεύθηκε το προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, βάσει του οποίου ο Τόνι Μπλερ ελπίζει να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία, τρίτη συνεχόμενη εκλογή τους ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Υπάρχει μια μεγάλη αποστολή πίσω από το σημερινό μανιφέστο» είπε ο Τόνι Μπλερ, και συνέχισε: «Αυτή είναι πως ο καθένας κι όχι μόνον οι λίγοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται το ταλέντο τους. Πρόκειται για την αποστολή να οικοδομηθεί στη Βρετανία μια κοινωνία αληθινών ευκαιριών όπου αυτό που μετράει είναι η σκληρή δουλειά, η αξία και το να ακολουθεί κανείς τους κανόνες, και όχι η τάξη ή τα προνόμια ή το παρελθόν».

Οι Εργατικοί υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Στο προεκλογικό μανιφέστο επαναλαμβάνεται ο στόχος για συγκράτηση του πληθωρισμού στα σημερινά επίπεδα του 2%, ενώ υπάρχει δέσμευση να μην αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος, αλλά δεν διατυπώνεται ρητή υπόσχεση ότι δεν θα αυξηθεί κανένας απολύτως φόρος ή ασφαλιστική εισφορά, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Μιλώντας στο πρωινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC, ο γενικός συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών, Άλαν Μίλμπερν, είπε ότι κεντρικός πυλώνας του μανιφέστου θα είναι μια απλούστατη ιδέα -όπως την χαρακτήρισε - «ότι ζώντας σε έναν κόσμο που κινείται σε γρήγορους και απρόβλεπτους ρυθμούς, σκοπός της κυβέρνησης είναι να βοηθά το βρετανικό λαό να τα βγάζει πέρα προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ασφάλεια».

Άξονες «κακού» και εξωτερικής πολιτικής

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι Εργατικοί λένε πως θέλουν η Βρετανία σε συνεργασία με τους συμμάχους της να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και δικαιότερο.

Δεσμεύονται να εργαστούν για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς, υποστηρίζοντας την εισδοχή της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών στην κοινότητα.

Το κυβερνών κόμμα υπόσχεται επίσης να διατηρήσει την πίεση επί του Ιράν και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματά τους και εκφράζει τη λύπη του για τη συνέχιση της βίας στο Ιράκ.

«Θρηνούμε την απώλεια ζωών αθώων πολιτών και δυνάμεων του συνασπισμού στον πόλεμο και την τρομοκρατία που επακολούθησε... Πολλοί διαφωνούν με τη δράση που αναλάβαμε ... Σεβόμαστε και κατανοούμε τις απόψεις τους. Αλλά τώρα πρέπει όλοι να ενωθούμε για να υποστηρίξουμε τη νεαρή δημοκρατία στο Ιράκ», προστίθεται στο κείμενο.

Όπως αναφέρεται, οι Εργατικοί θέλουν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να σταματήσουν την διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας πως η καλύτερη άμυνα για την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, είναι η διάδοση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στο εξωτερικό -στις άλλες χώρες.

«Στην καρδιά της Ευρώπης και του ΟΗΕ»

Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κάνοντας την Ευρώπη να εργάζεται καλύτερα για την Βρετανία» το μανιφέστο των Εργατικών λέει πως η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το ναι στο ευρωσύνταγμα, το οποίο θα θέσει σε δημοψήφισμα και επαναλαμβάνει πως η ένταξη της χώρας στο ευρώ θα εξαρτηθεί από την ικανοποίηση των πέντε κριτηρίων που έχει θέσει ο υπουργός οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

Το μανιφέστο λέει πως η Βρετανία θα εργαστεί για να έρθουν πλησιέστερα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη, ενώ θεωρεί το ΝΑΤΟ «ακρογωνιαίο λίθο» της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαίτερα των κλιματικών αλλαγών και στον αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία

Συνάντηση είχαν στην Άγκυρα οι κ. κ. Μολυβιάτης και Ερντογάν

Με την τουρκική πολιτική ηγεσία συναντάται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενώ τουρκική ακταιωρός αποχώρησε το πρωί της Τετάρτης από την περιοχή των Ιμίων.

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, πριν αρχίσει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα τουρκική ακταιωρός που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τα Ίμια, παρακολουθούμενη από μονάδες του ελληνικού στόλου αποχώρησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης από την περιοχή.

Από την Τουρκία, ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας, Άρης Χατζηστεφάνου, μεταδίδει:

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ήταν συνεχώς ενήμεροι για τα περιστατικά στις βραχονησίδες Ίμια και παρενέβησαν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ναμίκ Ταν. Ο ίδιος απέδωσε το περιστατικό σε παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικό αλιευτικό αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί πλήρως.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε γενικές γραμμές κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα αν και ορισμένες εφημερίδες όπως η Μιλιέτ υποστηρίζουν ότι επισκίασε τη χτεσινή συνάντηση Μολυβιάτη Γκιούλ.

Εντωμεταξύ ο Ναμίκ Ταν διαψεύδει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ύστερα από τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε ελληνική εφημερίδα περί άρσης του casus belli στο Αιγαίο.

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της τουρκικής πολιτικής» είπε ο Ταν. Ο ίδιος εξήγησε ότι στο αρχικό κείμενο της συνέντευξης ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το casus belli, δήλωσε απλώς: «Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί».

«Η αμοιβαία κατανόηση» διευκρίνισε ο κ. Ταν «αναφερόταν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τον Ιούλιο του 1997 στη Μαδρίτη. Η συγκεκριμένη συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ».

Σε γενικές γραμμές το κλίμα από την επίσκεψη Μολυβιάτη στην Άγκυρα είναι αρκετά θετικό με τους περισσότερους σχολιαστές να μιλούν για «άνοιξη» των σχέσεων στο Αιγαίο και «αρχή του τέλους των αερομαχιών».

Να σημειωθεί ότι η Χουριέτ, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες Τούρκων αξιωματούχων, υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση για τον περιορισμό των εντάσεων και μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Αθήνα.

Ύστερα από την συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Τουρκία συναντώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Από τα έδρανα στις κάλπες

Περιορισμένη η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί της Τετάρτης οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Αλλά στη Νομική Σχολή οι κάλπες άνοιξαν με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ωρών, ενώ στα ΤΕΙ Αθηνών σε δύο σχολές δεν άνοιξαν οι κάλπες και δεν προβλέπεται να γίνουν εκλογές σε αυτές, καθώς διερευνώνται οι εκλογικοί κατάλογοι.

Το ζήτημα ανέκυψε την παραμονή των εκλογών όταν η σπουδαστική παράταξη ΠΑΣΠ ζήτησε από τις άλλες παρατάξεις να συμφωνήσουν να ψηφίσουν οι πτυχιούχοι με την επίδειξη όχι μόνον της φοιτητικής, αλλά και της αστυνομικής ταυτότητας, καθώς όπως κατήγγειλε υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι εύκολο να πλαστογραφηθεί η φοιτητική ταυτότητα. Ύστερα από διαβουλεύσεις ωρών, οι κάλπες άνοιξαν και οι πτυχιούχοι ψηφίζουν και με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Στα ΤΕΙ όμως παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως να προσέρχονται περισσότεροι φοιτητές από αυτούς που ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις σε ορισμένα τμήματα, ενώ σε άλλα δεν άνοιξαν οι κάλπες.

Στη Νομική Σχολή της Αθήνας που είναι και η πολυπληθέστερη, η προσέλευση των φοιτητών ήταν ικανοποιητική, καθώς σε σχέση με πέρυσι έχει παρατηρηθεί αύξηση της συμμετοχής, ωστόσο η αποχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι φοιτητικές παρατάξεις.

Οι αφίσες και τα συνθήματα που δεσπόζουν έχουν μεγάλη φαντασία, ενώ και πάλι κυριαρχούν αφίσες που καλούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε εκδρομές.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 το βράδυ, ενώ όπου υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν για να ψηφίσουν θα δοθεί παράταση.

Μετά τις εννέα το βράδυ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα συγκεντρωθούν σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, σε μια προσπάθεια να εκδώσουν κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα, τουλάχιστον σε μεγάλο αριθμό σχολών, κάτι που δεν θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.

Κάλπες στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται από το πρωί οι φοιτητικές εκλογές στα δύο πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της συμπρωτεύουσας.

Μέχρι το μεσημέρι η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες ήταν περιορισμένη. Σε αυτό συνέβαλε, σύμφωνα με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, η βροχή που έπεφτε από το πρωί.

Αναμένεται ότι η προσέλευση θα αυξηθεί αργότερα και θα κορυφωθεί λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Πάντως δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς τα αποτελέσματα, καθώς όλες οι εκτιμήσεις δίνουν, για ακόμη μια χρονιά, ως πρώτη δύναμη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ, καθώς οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 μ.μ. και οι εκπρόσωποι των φοιτητών διαβεβαιώνουν ότι θα είναι κοινά για όλες τις παρατάξεις.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα μνήμης και διδαγμάτων στο Λίβανο

Σε περίοδο πολιτικής αναταραχής έχει εισέλθει η χώρα μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

Στο Λίβανο σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την έναρξη του δεκαπενταετούς εμφυλίου πολέμου, και για πρώτη φορά η χώρα τιμά την επέτειο αυτή.

Στις 13 Απριλίου του 1975 άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς Μαρωνίτες και Παλαιστινίους, ενώ σταδιακά στην αιματηρή αντιπαράθεση ενεπλάκησαν οι υπόλοιπες φυλετικές και θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις από το Ισραήλ και τη Συρία.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 150 χιλιάδες άνθρωποι.

Στη σημερινή ημέρα μνήμης οι πολίτες του Λιβάνου καλούνται να συμμετάσχουν σε ενωτικές εκδηλώσεις με συμφιλιωτικό χαρακτήρα.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού διεξάγεται παρέλαση από άγημα που κρατά μια τεράστια λιβανέζικη σημαία κατασκευασμένη από 18 κομμάτια ύφασμα, το καθένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει μια διαφορετική κοινότητα.

Η σημερινή επέτειος τιμάται καθώς ο Λίβανος έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση εδώ και έξι εβδομάδες, όταν παραιτήθηκε ο φιλοσύρος πρωθυπουργός, Ομάρ Καράμι, μετά τις μαζικές αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του ΒΒC από τη Βηρυτό, τα τελευταία 15 ειρηνικά χρόνια η επέτειος του πολέμου περνούσε σχεδόν απαρατήρητη, φέτος όμως είναι διαφορετικά.

«Αφίσες έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα ζητώντας ενότητα από το λαό. Διαφημιστικά στην τηλεόραση υπενθυμίζουν στους Λιβανέζους την φρίκη του πολέμου, με το μήνυμα: ποτέ ξανά. Επίσης διεξάγεται το φεστιβάλ Εθνικής Ενότητας. Αυτό το διοργάνωσαν η Νόρα Τζουμπλάτ, σύζυγος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουαλίντ Τζουμπλάτ και η αδελφή του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, η Μπαχίγια Χαρίρι. Έτσι η εκδήλωση έχει έναν αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Ελάχιστες φιλοκυβερνητικές προσωπικότητες έδωσαν τον παρόν σε αυτήν», μεταδίδει η Κίμ Γκάτας του BBC.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για το Ευρωσύνταγμα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου σημείωσε ότι «η παγκοσμιοποίηση ανέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν παγκόσμια συνεργασία για την επίλυσή τους. Απαιτούν κυρίως, μια δυνατή Ευρώπη, με αποκρυσταλλωμένο το περιεχόμενο του ρόλου που καλείται να αναλάβει».

Η κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι με τη Συνθήκη του Ευρωσυντάγματος, αναδομούνται και απλουστεύονται οι λειτουργίες των οργάνων της Ε.Ε. ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών Κοινοβουλίων και του ίδιου του πολίτη και ενσωματώνονται ρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Άννα Διαμαντοπούλου, υποστήριξε ότι το ερώτημα, εάν πρέπει να υπερισχύει το εθνικό Σύνταγμα ή η ευρωπαϊκή Συνθήκη, «τίθεται, ή από έναν αμαθή πολιτικό, ή από έναν απολιτικό νομομαθή, ή από κάποιον, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει ένα πολιτικό πυροτέχνημα το οποίο φωτίζει βεβαίως για λίγο, αλλά μπορεί μακροχρόνια να βάλει φωτιά».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το Ευρωσύνταγμα εκφράζει την ανάγκη ενός συμβιβασμού για τη συνέχεια της πορείας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο οποίος ωστόσο, αφήνει ένα «πολύ μεγάλο φάσμα πολιτικών επιλογών σε εθνικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι το Ευρωσύνταγμα απαντά σε θέματα δημοκρατικού ελλείμματος περισσότερο απ ό,τι στο παρελθόν, φέρνει την κοινωνική Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη και επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το παλαιότερο γραφειοκρατικό και δυσκίνητο σύστημα», είπε.

«Όχι» από ΚΚΕ και από ΣΥΝ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, εξηγώντας την αντίθεση του κόμματός του στο Ευρωσύνταγμα έκανε λόγο για περιστολή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ένταση της καταστολής με το συντονισμό των μηχανισμών αστυνόμευσης και παρακολούθησης, εξελίξεις, που κατά την άποψή του, σηματοδοτούν μια «Δημοκρατία που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης».

Ο κ. Τζέκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι στις χώρες της Βαλτικής απαγορεύεται η λειτουργία κομμουνιστικών κομμάτων, όπως και η συμμετοχή των ρωσόφωνων πολιτών στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Ποια εγγύηση υπάρχει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος υπεράσπισης; Πώς θα προασπίσει τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, όταν ξέρουμε για τις τρελές αγελάδες, τα γιαούρτια, τα μεταλλαγμένα»;

Για λογαριασμό του Συνασπισμού ο πρώην πρόεδρός του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη συνθήκη, καθώς «μ αυτήν, δεν έχει περιθώρια μια κυβέρνηση Αριστεράς να εφαρμόσει προοδευτικό πρόγραμμα».

«Πολιτικές διακηρύξεις για ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δημοκρατία, συνυπάρχουν δίπλα από την αναγνώριση ως συνταγματικής αρχής, της αγοράς του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού - και αναφορές στους στόχους της ειρήνης και της ελευθερίας, συνυπάρχουν δίπλα στην αναγνώριση του ΝΑΤΟ ως θεμελίου της συλλογικής άμυνας και όργανο της εφαρμογής τους για τα κράτη-μέλη του» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ζητώντας δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπενθύμισε ότι «το Σύνταγμά μας προβλέπει με σαφήνεια, ότι στη διαδικασία αναθεώρησής του, απαραίτητο στοιχείο είναι η προσφυγή στο λαό. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι μια δύναμη πάρα πολύ σημαντική και μου είναι αδιανόητο να μην τη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα, που βρίσκεται υπό πίεση για πολύ σοβαρά θέματα» κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Φωτιά στα έδρανα» από ομιλία Σημίτη

Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έδωσε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος χαρακτήρισε οξύμωρη τη διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης.

«Είναι οξύμωρη γιατί κάνατε ό,τι μπορούσατε για να απαξιώσετε τη χώρα και να την απομακρύνετε από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με τη δήθεν απογραφή σας» ανέφερε ο κ. Σημίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «απείχε θεαματικά» κατά τη λήψη αποφάσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ότι «θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις συνεχείς αυτοδιαψευδόμενες πληροφορίες που παρέχετε, την επί πολύ χρόνο σιωπή σας σε σημαντικά θέματα που σας έχουν θέσει και τις ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις σας».

Για λογαριασμό της κυβέρνησης ανέλαβε να απαντήσει στον κ. Σημίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι «Οξύμωρο ήταν η βούληση κάποιων να μείνουμε στο ψέμα και τη συγκάλυψη της αλήθειας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερασπίστηκε το κύρος της Κύπρου και τη δυνατότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένταξή της» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι το Σύνταγμα είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο και μας λέτε ότι πρέπει να απεμπολήσουμε όλα εκείνα που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις επιλογές που κάναμε, εν ονόματι δήθεν της μη σύγκρουσης με την κοινοτική έννομη τάξη».

Το λόγο έλαβε τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «πριν από ένα χρόνο, ήταν η Ελλάδα του κύρους που μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., που κατάφερε να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της Τουρκίας, που δεν είχε υποστεί αναγνωρίσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ΠΓΔΜ, που δεν κινδύνευε με απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ σήμερα είμαστε υπόλογοι και εμπλεκόμενοι σε άσκοπες μάχες που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της χώρας αλλά με μικροπολιτικές και είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουν ένα πράγμα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε την Ελλάδα ουραγό, και την οδήγησε στην ΟΝΕ με έναν χρόνο καθυστέρηση και με εικονική σύγκλιση. Θέλησε να καταστήσει τη χώρα δέσμια της δημιουργικής λογιστικής».


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοτικό «ναι» σε Σόφια και Βουκουρέστι

«Πράσινο φώς» έδωσαν οι ευρωβουλευτές στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, προτρέποντας και τις δύο υποψήφιες χώρες να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απαιτείται για την οριστική ένταξή τους.

Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου ελήφθη στη συνεδρίαση της Τετάρτης και ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή στις 25 Απριλίου της συμφωνίας προσχώρησης των δύο βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπέρ της βουλγαρικής ένταξης ψήφισαν 522 βουλευτές και κατά 70, ενώ υπέρ η πρόταση για ένταξη της Ρουμανίας απέσπασε 497 θετικές και 93 αρνητικές ψήφους.

Νωρίτερα βουλευτές από τις πτέρυγες των Συντηρητικών και των Πρασίνων είχαν ζητήσει την αναβολή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες των ανατολικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα η Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για ένταξη το 2007.

Οι αντιρρησίες βουλευτές ζήτησαν επίσης το Ευρωκοινοβούλιο να έχει μεγαλύτερο λόγο στον τρόπο διανομής των κοινοτικών κονδυλίων προς τη Σόφια και το Βουκουρέστι.

Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν, μιλώντας στο BBC εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις προοπτικές οριστικής ένταξης των δύο βαλκανικών χωρών.

Αναφερόμενος στη Ρουμανία όπου εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα προσαρμογής και εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Ρεν είπε ότι η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση προωθεί τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, του συστήματος κρατικών προμηθειών και λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Πάντως ο κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να εισηγηθεί καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών κατά ένα χρόνο, εάν διαπιστωθεί ότι στα τέλη του 2006 δεν θα είναι έτοιμες για να ενταχθούν.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση «ουσίας» Γκιούλ - Μολυβιάτη

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Ως ουσιαστική χαρακτηρίζεται η συνάντηση των δύο υπουργών στην Άγκυρα

Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η παρουσίαση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης φάνηκε να προσφέρει κάτι περισσότερο στους Τούρκους διπλωματικούς συντάκτες που μέχρι χτες πίστευαν ότι τα αποτελέσματα των επαφών του Πέτρου Μολυβιάτη θα περιοριστούν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Το θέμα κυριάρχησε στα δελτία ειδήσεων αν και προς στιγμήν φάνηκε να επισκιάζεται από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Προς μεγάλη απογοήτευση των Τούρκων δημοσιογράφων οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για αυτό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στελέχη της αντιπολίτευσης επιδεικνύουν σκληρή στάση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι και στο Κυπριακό και προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο σχέδιο Ανάν.

Τούρκοι σχολιαστές εκτιμούν τις τελευταίες ημέρες ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει πλέον την ελευθερία κινήσεων που απολάμβανε πριν από ένα χρόνο και είναι πιο ευάλωτη σε πιέσεις συντηρητικών κύκλων εντός της Τουρκίας.

Ό Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Τετάρτη και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γαλλία

Με δεδομένο το γεγονός ότι 12 δημοσκοπήσεις στη Γαλλία εμφανίζουν πλειοψηφία των υποστηρικτών του «όχι» στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αναλυτής της εφημερίδας Λε Μοντ (Le Monde) σημειώνει ότι ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο, εμφανιζόμενος την Πέμπτη στην τηλεόραση για να μιλήσει υπέρ του «ναι».

Καθώς η πλειοψηφία εκείνων που τίθενται κατά του Ευρωσυντάγματος προέρχονται από την αριστερά, ο κ. Σιράκ πρέπει να βρει τα σωστά λόγια για να προσεγγίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, γράφει η Μοντ.

Στην ίδια εφημερίδα υπογραμμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα μπορούσε να ήταν περισσότερο αποδεκτό στη Γαλλία, εάν οι υποστηρικτές του το παρουσίαζαν λιγότερο ως ένδειξη προόδου και περισσότερο ως εγγύηση για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur), γράφει σε σχόλιό της ότι οι Γάλλοι φαίνονται να διάκεινται ευνοϊκά υπέρ του «όχι», όσο πιστεύουν ότι η απόρριψη στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει στην επαναδιαπραγμάτευσή του. Υποδεικνύοντας και αυτή ότι η πλειοψηφία των αντιρρησιών στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς, η εφημερίδα γράφει ότι ο Ζακ Σιράκ δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της καμπάνιας υπέρ του «ναι».

Η γερμανική Βελτ (die Welt) αναφέρεται στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε συμβατή με το Σύνταγμα η παρακολούθηση με το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού GPS υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων. Το δικατήριο απέρριψε προσφυγή ενός πρώην μέλους της αριστερής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αντιϊμπεριαλιστικά Κύτταρα» κατά της παρακολούθησής του, με συσκευή που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, η οποία οδήγησε στην καταδίκή του σε 13 χρόνια φυλάκιση το 1999.

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) αναφέρεται σε μία άλλη ακροαματική διαδικασία που ξεκινά σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο καλείται να αποφανθεί εάν είναι νομότυπο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στο δικαστήριο εξετάζεται η περίπτωση ενός Γερμανο-Σύρου, ο οποίος θεωρείται από τις ισπανικές αρχές ύποπτος για τη διατήρηση σχέσεων με την Αλ Κάιντα. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι θα ήταν πλήγμα για την ΕΕ, το ενδεχόμενο να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Η Τάγκεσταϊτουγκ (die Tageszeitung) του Βερολίνου σχολιάζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κατά της Ιταλίας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα της οποίας ανέρχονται αυτό το χρόνο στο 3,6% του ΑΕΠ και προβλέπεται να αυξηθούν το 2006 στο 4,6%. Μετά τη σημαντική απώλεια ψήφων που υπέστη το στρατόπεδο του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, δέχεται τώρα ένα νέο χτύπημα, γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ.

Η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ (der Standard) σχολιάζει την απόφαση της ΕΕ για έναρξη συνομιλιών σύνδεσης με τη Σερβία-Μαυροβούνιο και σημειώνει ότι πρόκειται για «λάθος μήνυμα» που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Ένωσης. Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, η Στάνταρντ υποδεικνύει ότι παραμένει «εξαφανισμένος» ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, Νεμπόισα Πάνκοβιτς, που κατηγορείται για την εκδίωξη 800.000 Αλβανοφώνων από το Κοσσυφοπέδιο το 1999.


To «όνομα» και οι συντάξεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.190 χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Δημόσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κάτω από 500 ευρώ οι 7 στις 10 συντάξεις του ΙΚΑ! Προτάσεις και αποκαλύψεις από τη ΓΣΕΕ.

AΝΩ ΚΑΤΩ: Οι "κλέφτες" ζητούν τα ρέστα. Επιχειρούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Μακεδονία παραμένει Ελληνική... Η κυβέρνηση απορρίπτει τους απαράδεκτους όρους της επιστολής Νίμιτς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απόβαση στα Ίμια από δύο τουρκικές ακταιωρούς. Οι στρατηγοί της Άγκυρας σαμποτάρουν τη συμφωνία Μολυβιάτη - Γκιούλ.

Η ΑΥΓΗ: Αδιαφορούν για την ακραία φτώχεια. Ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 500.000.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα ίχνη εταιρίας δολοφόνων που συνδέεται με μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας. Μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και Ρώσοι μαφιόζοι στο στόχαστρο της Ασφάλειας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση στη γωνία. Το Ασφαλιστικό ανοίγει ερήμην της. Εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν χθες να αρχίσουν διάλογο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες επιδοτήσεις σε χιλιάδες μικρομεσαίους. 350 εκατ. ευρώ μοιράζει το πρόγραμμα που προκηρύσσεται από το υπ. Οικονομίας.

ΕΘΝΟΣ: Τριπλό άδειασμα από ΟΗΕ, Σκόπια και Άγκυρα. Νέο αδιέξοδο στο Σκοπιανό - Νίπτουν τας χείρας τα Ηνωμένα Έθνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΑΠ-ανούν το χρόνο σε φαγωμάρα. Οι φοιτητικές εκλογές πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέατρο παραλόγου από την Τουρκία. "Σουρωτήρι" το Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά - Σε κλοιό τα Ίμια από ακταιωρούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφαλιστικό: Στη... σύνταξη το μοντέλο ΠΑΣΟΚ. Έρευνα ΓΣΕΕ: Το ΙΚΑ αντέχει μέχρι το 2017.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο φως το "άκρως απόρρητον". Ολόκληρο το κείμενο Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων.

ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητοι δημαγωγοί. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται κάθε συναίνεση για την οικονομία.

ESPRESSO: Μήνυμα Κούγια σε Λαζόπουλο: "Καλύτερα να μη σε πετύχω στο δρόμο". 1 δισ. ζητάει από τον Λάκη με αγωγή-μαμούθ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ. Αναγνωρίζει ότι απειλούνται δικαιώματα των εργαζομένων μετά το 2017. Προτείνει στην κυβέρνηση "εθνική συμφωνία", διευκολύνοντας και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σιγή ισχύος... για την συνάντηση Νίμιτς - Ντιμιτρόφ. Συναντήσεις Βαληνάκη με πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βιάστηκε να πει "ναι" ο Καραμανλής. Επιστολή στον Μπους για Σκόπια.

Η ΝΙΚΗ: Με αεροπλάνα και βαπόρια. "Θερμή" υποδοχή Μολυβιάτη από τους Τούρκους. Προκλήσεις στα Ίμια και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίσταση και απειθαρχία ο δρόμος του λαού. Όχι στο "Ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ.

TRAFFIC NEWS: Συνέλαβαν τον Κούγια στο αεροδρόμιο. Μετά από τηλεφώνημα του Βαλλιανάτου στην Ασφάλεια.

Η ΧΩΡΑ: Ωράριο στο Δημόσιο και απόγευμα. Πιλότος τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

City Press: ΓΣΕΕ: Σε οικονομικό αδιέξοδο το ΙΚΑ. Η Γενική Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

METRO: Όργιο προκλήσεων. Αλλά και... κλάδος ελαίας από τους Τούρκους.

Εφημερίδες Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 64.837 θέσεις απασχόλησης και 66.000 θέσεις κατάρτισης. Προκηρύσσονται φέτος από τον ΟΑΕΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο ΟΑΕΔ «έχασε» 47 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δόθηκαν για τη μηχανοργάνωση έχουν "κάνει φτερά" όπως αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής του Οργανισμού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκοπιανό: Αρχίζουν συζητήσεις. Ελληνοτουρκικά: Λόγια και... παραβιάσεις.

Ο οικονομικός Τύπος

ΕΞΠΡΕΣ: Οι οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών απειλούν τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, που έχει ετησίως: Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Παγώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο για τις δασικές εκτάσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Με νέο σύστημα ο δανεισμός εταιρειών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: EΚΟΦΙΝ: Βάλατε στοίχημα τον ... προϋπολογισμό 2005.

Αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο της πρότασης του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, «που μέχρι σήμερα κρύβει η κυβέρνηση» όπως γράφει.

«Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Προτείνει το κράτος αυτό να ονομάζεται διεθνώς "Republika Makedonija-Skopje". Υπογραμμίζει ότι το όνομα Μακεδονία αναφέρεται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι αποκλειστικά στο κράτος των Σκοπίων. Και αναγνωρίζει ότι το όνομα αυτό συνδέεται με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας και του λαού της από την αρχαιότητα. Απαγορεύει τη χρήση του ονόματος Μακεδονίας (σκέτο) αλλά όχι για τα εμπορικά προϊόντα» τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «βιαστικό "ναι" έδωσε για την ονομασία των Σκοπίων ο κ. Καραμανλής. Σε επιστολή που έστειλε στον κ. Μπους, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για "καλό συμβιβασμό" και ζητεί τη μεσολάβηση των ΗΠΑ παρά τις τουλάχιστον πέντε σοβαρές παγίδες που περιέχει για την Αθήνα η πρόταση Νίμιτς».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «απορρίπτει τα περί "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικής εθνότητας" η Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά. Απορριπτικά, όμως εμφανίζονται και τα Σκόπια, ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για λύση».

Ανεργία και Ασφαλιστικό

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι «με φόντο τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν 500.000 ανέργους το 3ο τρίμηνο του 2004 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας που θα φτάσει το 10,5% στο 3ο φετινό τρίμηνο έγινε χθες στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι "κοιτάζει προσεκτικά την πρόταση" αλλά την απέρριψε επικαλούμενος τα άσχημα δημοσιονομικά. Ο Ε. Βενιζέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του μελετά (ακόμα...) την πρόταση για να διαμορφώσει τη δική του».

Το ΒΗΜΑ πιστεύει ότι «το διάλογο για το Ασφαλιστικό ερήμην της κυβερνήσεως άνοιξε χθες η ΓΣΕΕ, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων. Τα συνδικάτα παρουσίασαν μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται ούτε αύξηση των εισφορών ούτε αύξηση των ετών εργασίας για να λυθεί το πρόβλημα των Ταμείων. "Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια πρόταση για το μέλλον", τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη απραξία στον τομέα της ασφάλισης».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «την ανάληψη πρωτοβουλίας για διάλογο, με στόχο την εθνική κοινωνική συμφωνία που αφορά την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού θέματος, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος. Μιλώντας κατά την παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο κ. Πολυζωγόπουλος αιφνιδίασε το ακροατήριο, κηρύσσοντας την "αλληλεγγύη των γενεών" προκειμένου να εξασφαλιστούν συντάξεις και στη νέα γενιά. Παρουσία του διοικητή του ΙΚΑ κ. Γ. Βαρθολομαίου και των προέδρων των εργοδοτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπ' όψιν του πρωθυπουργού και των κομμάτων τα συμπεράσματα της μελέτης, ζητώντας την έναρξη ενός νηφάλιου διαλόγου».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι «ανατροπή προβλέψεων στο ασφαλιστικό με σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ και τις συντάξεις των σημερινών 40άρηδων φέρνει στο προσκήνιο μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει πρόθυμη για διάλογο με την κυβέρνηση για την επάρκεια της χρηματοδότησης. Η επιδείνωση της βιωσιμότητας του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα με πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φθάνει ταχύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει από τους ίδιους συντάκτες ανάλογης μελέτης πριν 3 χρόνια».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι «στροφή 180 μοιρών έκανε η ΓΣΕΕ διαπιστώνοντας τώρα ότι το "μοντέλο χρηματοδότησης Χριστοδουλάκη", το οποίο καθιερώθηκε το 2002 μετ' επαίνων από πρώην υπουργούς και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αφήνει μετέωρο το ΙΚΑ από το 2017 και μετά».

Ενώ η City Press υπογραμμίζει πως «η Γενική Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τη σημερινή της μορφή η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι βιώσιμη πέραν του 2023. Οι συνδικαλιστές ζητούν αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 1% του ΑΕΠ -το οποίο δεν τηρείται- σε 2,4% του ΑΕΠ. Υπολογίζουν σε πάνω από 22 δισ. ευρώ την επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ενσωμάτωση των ειδικών ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Ωριμάζουν οι συνθήκες για την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ όμως και η κυβέρνηση υποστηρίζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για καταστροφή δειγμάτων ιού γρίπης

Τα δείγματα στάλθηκαν σε 4.000 ιατρικά εργαστήρια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε περίπου 4.000 ιατρικά εργαστήρια σε 18 χώρες να καταστρέψουν τα δείγματα ιού γρίπης, που είναι ενδεχομένως θανατηφόρος και τα οποία είχαν ακουσίως συμπεριληφθεί σε κουτιά προορισμένα για τεστ.

Από τον συγκεκριμένο ιό προκλήθηκε το 1957 επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλά θύματα, είχε όμως εξαφανιστεί από το 1968. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πανδημίας, εάν εξαπλωθεί ο ιός, διαβεβαιώνει όμως ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΡγανισμού, Κλάους Στορ, δήλωσε ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1968 δεν διαθέτουν αντισώματα κατά του συγκεκριμένου ιού και ότι αν μολυνθεί ένας άνθρωπος η εξάπλωσή του θα είναι πολύ γρήγορη.

Τα δείγματα είχαν σταλεί από το Κολέγιο Αμερικανών Παθολόγων στα εργαστήρια -61 εξ αυτών βρίσκονται εκτός ΗΠΑ- στους τελευταίους μήνες. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν να τα καταστρέψουν, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια 4,5 δις δολάρια στο Σουδάν

Εννιακόσια πενήντα εκατομμύρια βοήθεια προτίθενται να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια -δύο φορές περισσότερα από ό,τι έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη -υποσχέθηκαν στη διάσκεψη του Όσλο να χορηγήσουν στο Σουδάν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Η βοήθεια κίνεται αναγκαία, προκειμένου να ανοικοδομηθεί ο κατεστραμμένος από τον εμφύλιο νότος της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Εννιακόσια πενήντα εκατομμύρια προτίθενται να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον όμως βρεθεί λύση και στη διένεξη στη δυτική επαρχία του Σουδάν Νταρφούρ.

Η σύνδεση της βοήθειας με την κατάσταση στο Νταρφούρ βρίσκει αντίθετο τον Τζον Γκάρανγκ, αρχηγό των μέχρι τώρα ανταρτικών δυνάμεων στο νότιο Σουδάν. Αντίθετα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κιέλ Μάγνε Μπόντεβικ τη θεωρεί επιβεβλημένη, προτρέπει όμως στην άμεση χορήγηση των κονδυλίων.

«ΟΙ υποσχέσεις είναι καλές, το ρευστό όμως ακόμη καλύτερο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τώρα να δώσουν οι δωρητές τα χρήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχει η πείρα από άλλες περιπτώσεις κρίσεων, όπου δόθηκαν υποσχέσεις, όχι όμως και τα κονδύλια», είπε ο κ. Μπόντεβικ.

Ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μη φθάσουν τα χρήματα στους παραλήπτες εμπρόθεσμα, καθώς, όπως υποδεικνύει, τον Μάιο αρχίζει η εποχή των βροχών και οι αγρότες πρέπει να σπείρουν τα χωράφια τους πιο μπροστά.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 01:47 (Ώρα Λονδίνου)

Φόροι, δαπάνες και ένα μωρό

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών (ΙFS) ανατρέπει τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κατά των Συντηρητικών ότι η πολιτική τους για τις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση των φόρων θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Το Ινστιτούτο αξιολογεί ότι η υλοποίηση των εξαγγελιών του Συντηρητικού Κόμματος, βρίσκεται στα πλαίσια του δυνατού.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει άρθρο του κ. Μπλερ , στο οποίο ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι Τόριδες είναι διηρημένοι σε δύο πτέρυγες, τους θατσερικούς, που θέλουν ριζική μείωση των δημοσίων δαπανών και ουσιαστική μείωση της φορολογίας, ενώ η άλλη πτέρυγα θέλει αύξηση των δαπανών και αναγνωρίζει ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση της υποστήριξης του κόσμου στις δημόσιες υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν μετά το 1997. Στη μέση βρίσκεται ο αρχηγός τους, Μάικλ Χάουαρντ, προσπαθώντας να ενώσει τις δύο τάσεις, γράφει ο κ. Μπλερ.

Οι Εργατικοί εξαπολύουν επίθεση στους Συντηρητικούς για την υπόσχεσή τους να μειώσουν κατά 35 δισεκατομμύρια λίρες τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των φόρων, εάν κερδίσουν τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υποστήριξη που παρέχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ -παραιτήθηκε εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράκ- στην ενδεχόμενη διαδοχή του Τόνι Μπερ στην πρωθυπουργία από τον υπουργό Οικον0ομικών, Γκόρντον Μπράουν. Ο Γκόρντον Μπάρουν έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη , σημειώνει ο κ. Κουκ, η άποψη του οποίου, όπως γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, συμπίπτει με τις απόψεις μερικών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Μπλερ αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς , ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει ότι περισσότεροι από εκείνους τους γιατρούς της χώρας, που είχαν υποστηρίξει δημόσια και ενεργά το 1997 την ανάδειξη του Τόνι Μπλερ στην εξουσία, αποσύρουν τώρα την υποστήριξή τους στο Εργατικό Κόμμα, απογοητευμένοι από την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πανεπιστημιακοί και σπιτικοί γιατροί αισθάνονται απογοητευμένοι και εξοργισμένοι για την κατεύθυνση που παίρνει το σύστημα υγείας, γράφει η Τάιμς.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέοι φόβοι για απάτη με τις επιστολικές ψήφους», σημειώνοντας ότι τα τρία μεγάλα κόμματα (Εργατικοί, Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) συμφώνησαν να παραιτηθούν από την ενεργό συμμετοχή τους στο σύστημα της επιστολικής ψήφου, εξαιτίας των φόβων που υπάρχουν ότι η κοινή γνώμη έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στο συγκεκριμένο σύστημα, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη 39 έρευνες για απάτη.

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως έξι από τα 44 εκατομμύρια ψηφοφόρους θα κάνουν στις 5 Μαΐου χρήση της επιστολικής ψήφου, σε μεγάλες και αποφασιστικής σημασίας μάλιστα περιφέρειες, θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβαση των εκλογών.

Στην πρώτη της σελίδα επίσης, η Γκάρντιαν αναφέρεται στον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσάρλς Κένεντι, η σύζυγος του οποίου έφερε στον κόσμο την Τρίτη ένα αγόρι. Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο κ. Κένεντι έχει τις ίδιες πιθανότητες με το γιο του να γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή μία στις εκατό, γράφει η Γκάρντιαν.

Πιστή στα «ανορθόδοξα» πρωτοσέλιδά της, η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στον ισολογισμό και στα κέρδη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΤΕΣΚΟ.

Σε σχέση με τα προεκλογικά σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει σήμερα το μεγαλύτερο ρίσκο στη διάρκεια της θητείας του, με το να δεσμεύσει τους υπουργούς της κυβέρνησής του να αγωνιστούν ώστε να επικρατήσει το «ναι» στο προβλεπόμενο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δημοψήφισμα. Υποψήφιοι των Εργατικών πιστεύουν ότι το βήμα αυτό, πριν καν διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Γαλλία, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω πολιτική πορεία του πρωθυπουργού, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.