Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-17

  1. Συντάξεις στο προσκήνιο
  2. Αμετάβλητη η «κορυφή»
  3. Αλλαγή σκηνικού στην βόρεια Κύπρο
  4. Η Κίνα αρνείται να ζητήσει συγνώμη
  5. Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη σημαία
  6. Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Μανταΐν
  7. Αλλαγή σκηνικού στην βόρεια Κύπρο
  8. Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  9. Βαρύ κλίμα καλλιεργεί ο τουρκικός Τύπος
  10. Φήμες για ανασχηματισμό και δημοσκοπήσεις
  11. Ιαπωνικές διαμαρτυρίες στο Πεκίνο
  12. Προεκλογικές αποκαλύψεις
  13. Σε θερμό κλίμα οι επαφές στο Δελχί
  14. Επιχείρηση ανακατάληψης ελέγχου ιρακινής πόλης
  15. Προεκλογικές αποκαλύψεις

Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Συντάξεις στο προσκήνιο

Στις εξαγγελίες του αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, σχετικά με τις συντάξεις αναφέρονται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και η Τάιμς (The Times).

«Ενίσχυση των συντάξεων με 1,7 δισεκατομμύρια λίρες υπόσχεται ο Χάουαρντ» λέει η Τέλεγκραφ εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του αρχηγού των Τόριδων έφεραν σε δύσκολη θέση το Εργατικό κόμμα που «το αφήνουν ανοικτό σε καταγγελίες πως μπαίνουν στις εκλογές χωρίς να έχουν πολιτικές για αντιμετώπιση της ωρολογιακής βόμβας των συντάξεων».

«Οι Τόριδες στοχεύουν στους χαμηλόμισθους με ελαφρύνσεις φόρων στις συντάξεις» λέει η Τάιμς που σημειώνει ότι το Εργατικό κόμμα «αρνήθηκε να μπει στον διάλογο σχετικά με το αν οι πρωτοβουλίες [των Συντηρητικών] θα μπορούσε να λύσουν το πρόβλημα των συντάξεων» λέγοντας απλώς ότι αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες.

Ευρώπη και περιβάλλον

«Ο Μπλερ υπαναχωρεί στο θέμα της ψήφου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η Γκάρντιαν (The Guardian) επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βρετανία «δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα αν η Γαλλία πει Όχι στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου».

Οι Συντηρητικοί απάντησαν από την πλευρά τους, υποσχόμενοι να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα μέσα σε ένα εξάμηνο από την ανάδειξη τους στην κυβέρνηση αν, βεβαίως , κερδίσουν τις εκλογές.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το φύλλο της στα περιβαλλοντικά θέματα, υπενθυμίζοντας τις περσινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ότι είναι «το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε» και σχολιάζοντας πως τα περιβαλλοντικά θέματα σχεδόν απουσιάζουν από την προεκλογική ατζέντα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μια σειρά στοιχεία που απεικονίζουν χαρακτηριστικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι τα 10 θερμότερα χρόνια παγκοσμίως, καταγράφηκαν στο διάστημα από το 1990 ή ότι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χάνει 8,6 μήνες από τη ζωή του λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λένε πως «το ιδιωτικό μερίδιο στον δημόσιο τομέα εξακοντίζεται στα ύψη» και προβλέπεται να φτάσει στα 60 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι το επόμενο οικονομικό έτος, περίπου το 20% του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών.

Ορισμένοι τομείς, και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την υγεία, έχουν αναπτυχθεί με τρόπο που δεν θα ήταν δυνατόν να προβλεφθεί πριν οκτώ χρόνια, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Τόνι Μπλερ.

Μάλιστα, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «κάποιες επιχειρήσεις δεν θα υπήρχαν στην παρούσα τους μορφή χωρίς τις αποφάσεις των Εργατικών» σε μια σειρά αλλαγές που όλο και περισσότερο φαίνεται πως θα είναι μόνιμες.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετάβλητη η «κορυφή»

Ο Αλεσάντρο Σοάρες ανοίγει το σκορ στο ΟΑΚΑ στο 2-1 της ΑΕΚ επί της Ξάνθης

Αμετάβλητη παρέμεινε τόσο η κορυφή όσο και η ουρά της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο του Εργοτέλη τον οποίο κέρδισε με 3-1 στο Ηράκλειο.

Διατήρησε έτσι την διαφορά του ενός βαθμού από την δεύτερη ΑΕΚ και των τριών βαθμών από τον τρίτο Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός παίζοντας μέτρια κατάφερε να επιβληθεί στο κατάμεστο με πάνω από 20 χιλιάδες φιλάθλους «Παγκρήτιο» με τέρματα που σημείωσαν οι Γκέκας (25), Κωνσταντίνου (55) και Γκονζάλες (75). Για τον Εργοτέλη είχε ισοφαρίσει ο Σιλά (44).

Η ΑΕΚ αποδίδοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της αξιόλογης Ξάνθης κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ με 2-1.

Τα τέρματα της «Ένωσης» σημείωσαν οι Σοάρες (19) και Σέζαρ με εκπληκτική ατομική προσπάθεια (46).

Η ΑΕΚ έχασε και πέναλτι όταν ο γκολκίπερ της Ξάνθης, Πιζανόφσκι, απέκρουσε το σουτ του Κατσουράνη.

Η Ξάνθη είχε προσωρινά ισοφαρίσει με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Λουτσιάνο.

Ο Ολυμπιακός μετά από ένα στείρο πρώτο ημίχρονο κέρδισε την μαχητική Καλαμαριά στην Θεσσαλονίκη με 2-0.

Με τέρματα των Καστίγιο (64) και Ριβάλντο (89) οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν στην τροχιά του τίτλου.

Στα τελευταία 17 λεπτά οι «Πόντιοι» έπαιζαν με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Πετκάκη.

Στους άλλους αγώνες της 26ης αγωνιστικής:

Πανιώνιος-Ηρακλής 1-2

Χαλκηδόνα-Ιωνικός 0-1

Αιγάλεω-Άρης 2-1

Κέρκυρα-Καλλιθέα 0-1

ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 4-1

Η βαθμολογία

Παναθηναϊκός 56

ΑΕΚ 55

Ολυμπιακός 53

ΠΑΟΚ 44

Ξάνθη 43

Αιγάλεω 36

Ηρακλής 35

Χακηδόνα 35

Καλλιθέα 33

Πανιώνιος 30

Ιωνικός 30

ΟΦΗ 28

Αρης 24

Καλαμαριά 24

Εργοτέλης 19

Κέρκυρα 16


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σκηνικού στην βόρεια Κύπρο

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσέρχεται για να ψηφίσει με την σύζυγο του

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην ούτως καλούμενης «Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Ταλάτ συγκέντρωσε το 55,6% των ψήφων εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο των εκλογών την προεδρία.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων από τις 577 κάλπες, ο σημαντικότερος αντίπαλος του κ. Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου, έλαβε το 22,7% των ψήφων.

Σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι «απλώνει το χέρι του στην Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση».

Οι Τουρκοκύπριοι πρόσθεσε- ψήφισαν για «την ειρήνη, την συμφωνία (για το Κυπριακό) και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς που αποχωρεί από την ενεργό πολιτική σκηνή.

Ο κ. Ταλάτ σε αντίθεση με τον κ. Ντεκτάς είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου.

Ο νέος πρόεδρος επιθυμεί την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μην αποκλεισθούν από τα οφέλη που προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ.

Μιλώντας στο εκλογικό τμήμα όπου προσήλθε για να ψηφίσει ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν «την επίλυση του Κυπριακού και την είσοδο της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «σημαντική», αφού όπως είπε- η τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλάζει πρόσωπο, και καταδεικνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι για λύση και κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις εκλογές στην βόρεια Κύπρο εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα ηγεσία θα επιδείξει ειλικρινή διάθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντεκτάς δεν είναι υποψήφιος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κίνα αρνείται να ζητήσει συγνώμη

Οι διαδηλωτές ζητούν η Ιαπωνία να ζητήσει συγνώμη για τις ωμότητες του πολέμου

Την έντονη διαμαρτυρία του Τόκιο, σχετικά με τις συνεχιζόμενες μαζικές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα, μεταφέρει στον Κινέζο ομόλογό του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Νομπουτάκα Ματσιμούρα, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο.

Το επίκεντρο των σημερινών διαδηλώσεων είναι η νότια πόλη Σεντσέν, όπου τουλάχιστον δέκα χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν στους δρόμους, χωρισμένοι σε πέντε μεγάλες ομάδες.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Χονγκ Κονγκ και την πόλη Σενιάνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Το Σάββατο, πλήθος χιλιάδων νεαρών Κινέζων και φοιτητών προκάλεσε ζημιές στο ιαπωνικό προξενείο και σε καταστήματα στη Σαγκάη, για τις οποίες η Ιαπωνία ζητά αποζημίωση από την κινεζική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κίνα προκλήθηκαν από την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκρίνει ένα νέο σχολικό βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τους Κινέζους αποκρύπτει τις ιαπωνικές αγριότητες στις μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις.

Οι διαδηλωτές εναντιώνονται επίσης στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να καταλάβει μια θέση μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη σημαία

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Η καταστροφή της τουρκικής σημαίας εξόργισε τον τουρκικό Τύπο

Ιδιαίτερα βαρύ κλίμα επικράτησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όταν έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για την καταστροφή τουρκικής σημαίας μέσα στην ελληνική σχολή Ευελπίδων.

«Προβοκάτσια με σημαία για την ειρήνη στο Αιγαίο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Μιλιέτ η οποία εξηγεί ότι η κατεστραμμένη σημαία βρέθηκε στο δωμάτιο τουρκικής αποστολής που επισκεπτόταν τη σχολή ευελπίδων την ημέρα που εκδηλώθηκε η μίνι - κρίση στα Ίμια.

Το Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ζητήθηκε από τις ελληνικές Αρχές να ζητήσουν επισήμως συγνώμη για το συμβάν και να βρεθούν οι δράστες».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ της Ελλάδας αναζήτησε τηλεφωνικώς τον ομόλογο του της Τουρκίας, Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, ζήτησε συγνώμη και αφού είπε πως θα καταβάλλουν προσπάθειες για να βρεθούν οι δράστες, τόνισε ότι καλό θα ήταν η επίσκεψη να συνεχισθεί όπως είχε σχεδιασθεί».

Παρόλα αυτά η τουρκική αποστολή έλαβε εντολές από το Γενικό Επιτελείο να επιστρέψει στην Τουρκία.

Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό αλλά και την ελπίδα ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζονται σε μία βάση που δεν θα επηρεασθεί από αυτού του είδους τις προκλητικές κινήσεις».

Τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και ο τουρκικός Τύπος αποφεύγουν να αποδώσουν ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, σε σειρά δημοσιευμάτων γίνεται λόγος για «σκοτεινές δυνάμεις στην Αθήνα» που επιχείρησαν να επισκιάσουν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα αλλά και τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν κείμενο του διευθυντή έκδοσης της Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκιόκ ο οποίος αναρωτιόταν «μήπως επρόκειτο για επιχείρηση απαλλαγής από τον Έλληνα ΥΠΕΞ».

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο ο Π. Μολυβιάτης δεν ενημερώθηκε έγκαιρα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα Ίμια και στη σχολή Ευελπίδων.

Ακόμη αναφέρεται ότι ενώ ο Μολυβιάτης αναζήτησε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τον ενημέρωσε για «φόρμουλα» που είχε εξευρεθεί για την παράλληλα αποχώρηση των ακταιωρών από τα Ίμια, η σχετική εντολή δόθηκε στο ελληνικό σκάφος με καθυστέρηση δύο ωρών.

Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Μανταΐν

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Μανταΐν, νότια της Βαγδάτης, καθώς ένοπλοι σουνίτες κρατούν ομήρους σιίτες τους οποίους απειλούν να εκτελέσουν.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση ενώ σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους ο στρατός πραγματοποιεί έρευνες στη πόλη για να βρει τους ενόπλους και τους ομήρους.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Μανταΐν είναι συγκεχυμένες.

Δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των ενόπλων ούτε των ομήρων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι όμηροι είναι δεκάδες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης, Κασίμ Νταούντ, παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί όμηροι.

Αντίθετα εκπρόσωπος των σουνιτών, μιλώντας στο BBC, είπε ότι δεν υπάρχουν όμηροι και τα σώματα ασφαλείας του Ιράκ έχουν αποκλείσει την πόλη μόνο και μόνο για να συλλάβουν ενόπλους.

Επιθέσεις

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση όλμων κατά αμερικανικής βάσης κοντά στο Ραμάντι.

Επτά ακόμη στρατιώτες τραυματίσθηκαν από την επίθεση.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι οι ένοπλοι μετά την επίθεση κατέφυγαν σε ένα τέμενος αλλά οι ιρακινές δυνάμεις που τους κατεδίωξαν δεν μπόρεσαν να βρουν τα ίχνη τους.

Στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, δυο ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σκηνικού στην βόρεια Κύπρο

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσέρχεται για να ψηφίσει με την σύζυγο του

Οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της ούτως καλούμενης «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Νέος πρόεδρος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς που αποχωρεί από την ενεργό πολιτική σκηνή.

Ο κ. Ταλάτ σε αντίθεση με τον κ. Ντεκτάς είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος επιθυμεί την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μην αποκλεισθούν από τα οφέλη που προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ.

Μιλώντας στο εκλογικό τμήμα όπου προσήλθε για να ψηφίσει ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν «την επίλυση του Κυπριακού και την είσοδο της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «σημαντική», αφού όπως είπε- η τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλάζει πρόσωπο, και καταδεικνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι για λύση και κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ταλάτ έχει σημαντική διαφορά από τον σημαντικότερο αντίπαλο του, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έχει παρόμοιες απόψεις για το Κυπριακό με τον απερχόμενο πρόεδρο Ραούφ Ντεκτάς.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις εκλογές στην βόρεια Κύπρο εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα ηγεσία θα επιδείξει ειλικρινή διάθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντεκτάς δεν είναι υποψήφιος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, αλλά με μειωμένη διαφορά από το Γ. Παπανδρέου

Μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας «Μέτρον Ανάλυσις» που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται στο 1,4%. Αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ θα λάμβανε το 36,1%, το ΠΑΣΟΚ 34,7%, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΝ 3,3%, ενώ στη Βουλή θα εισερχόταν και το ΛΑΟΣ με ποσοστό 3,7%.

Το 9,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι και το 5% ότι θα απείχαν της εκλογικής διαδικασίας.

Σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο η ΝΔ έχει χάσει 8,3 μονάδες (από 42,4%), με το ΠΑΣΟΚ να εξακολουθεί να βρίσκεται στο 34,7%.

Αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων.

Η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει το 7,5% των ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ και 3,3% προς το ΛΑΟΣ. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ έχει «διαρροή» προς τη ΝΔ που φθάνει το 3,5% των ψηφοφόρων του και το 2,5% προς το ΣΥΝ.

Το ποσοστό συσπείρωσης διαμορφώνεται στο 78,5% για τους οπαδούς της ΝΔ και στο 83,2% για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Μειωμένη είναι σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο και η διαφορά μεταξύ των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται με 39,3% (46,6% τον περασμένο Μάιο), έναντι 31,3% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (31,6% τον περασμένο Μάιο).

Το 3,1% θεωρεί καταλληλότερη την Αλέκα Παπαρήγα, το 2,9% το Γιώργο Καρατζαφέρη και το 1,5% τον Αλέκο Αλαβάνο.

Στην παράσταση νίκης το 46% πιστεύει ότι εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ, έναντι ποσοστού 28,9% που «βλέπει» ΠΑΣΟΚ.

Τα αντίστοιχα ποσοστά τον περασμένο Μάιο ήταν 70,7% για τη ΝΔ έναντι μόλις 10,2% για το ΠΑΣΟΚ.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Βαρύ κλίμα καλλιεργεί ο τουρκικός Τύπος

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Η καταστροφή της τουρκικής σημαίας εξόργισε τον τουρκικό Τύπο

Ιδιαίτερα βαρύ κλίμα επικράτησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όταν έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για την καταστροφή τουρκικής σημαίας μέσα στην ελληνική σχολή Ευελπίδων.

«Προβοκάτσια με σημαία για την ειρήνη στο Αιγαίο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Μιλιέτ η οποία εξηγεί ότι η κατεστραμμένη σημαία βρέθηκε στο δωμάτιο τουρκικής αποστολής που επισκεπτόταν τη σχολή ευελπίδων την ημέρα που εκδηλώθηκε η μίνι - κρίση στα Ίμια.

Το Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ζητήθηκε από τις ελληνικές Αρχές να ζητήσουν επισήμως συγνώμη για το συμβάν και να βρεθούν οι δράστες».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ της Ελλάδας αναζήτησε τηλεφωνικώς τον ομόλογο του της Τουρκίας, Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, ζήτησε συγνώμη και αφού είπε πως θα καταβάλλουν προσπάθειες για να βρεθούν οι δράστες, τόνισε ότι καλό θα ήταν η επίσκεψη να συνεχισθεί όπως είχε σχεδιασθεί».

Παρόλα αυτά η τουρκική αποστολή έλαβε εντολές από το Γενικό Επιτελείο να επιστρέψει στην Τουρκία.

Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό αλλά και την ελπίδα ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζονται σε μία βάση που δεν θα επηρεασθεί από αυτού του είδους τις προκλητικές κινήσεις».

Τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και ο τουρκικός Τύπος αποφεύγουν να αποδώσουν ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, σε σειρά δημοσιευμάτων γίνεται λόγος για «σκοτεινές δυνάμεις στην Αθήνα» που επιχείρησαν να επισκιάσουν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα αλλά και τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν κείμενο του διευθυντή έκδοσης της Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκιόκ ο οποίος αναρωτιόταν «μήπως επρόκειτο για επιχείρηση απαλλαγής από τον Έλληνα ΥΠΕΞ».

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο ο Π. Μολυβιάτης δεν ενημερώθηκε έγκαιρα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα Ίμια και στη σχολή Ευελπίδων.

Ακόμη αναφέρεται ότι ενώ ο Μολυβιάτης αναζήτησε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τον ενημέρωσε για «φόρμουλα» που είχε εξευρεθεί για την παράλληλα αποχώρηση των ακταιωρών από τα Ίμια, η σχετική εντολή δόθηκε στο ελληνικό σκάφος με καθυστέρηση δύο ωρών.

Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Φήμες για ανασχηματισμό και δημοσκοπήσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Με στόχο την εισφοροδιαφυγή 4 αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πλαστά πτυχία πουλούσε κύκλωμα μαφιόζων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Μάθε, παιδί μου, γράμματα. Η Μαριέττα Γιαννάκου παρουσιάζει όλες τις αλλαγές που ετοιμάζει στην Παιδεία.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής : "Μαύρο Πάσχα" για τους υπουργούς ... Σενάρια ανασχηματισμού εξετάζει πάλι ο κ. Καραμανλής.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής : Ο δασονόμος μπαίνει στο ράφι. Ομηροι μέχρι νεωτέρας χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: ΣΤο 1,4 έπεσε η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τί δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS.

Espresso της Κυριακής: Η γυμνή αλήθεια των fashion shows.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Μούγγα στον Τύπο κι ακόμη δεν είδατε τίποτε!

Η ΕΠΟΧΗ: Συμπαιγνία και ανταγωνισμός. Το τοπίο του δικομματισμού βαθμιαία αποσαφηνίζεται.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε ευθεία γραμμή Ερντογάν - στρατηγοί.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Πρόωρες συντάξεις με 7.500 ένσημα. Κίνητρα για επιχειρήσεις - εργαζόμενους.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Παιδιά ενός κατώτερου θεού. Γιοί και κόρες μεταναστών "απαγορεύεται" να σπουδάσουν.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Καίγονται υπουργοί και βουλευτές. Καυτό πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των εθνοπατέρων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το μυστικό συμβόλαιο. Έγγραφο της Κομισιόν αποκαλύπτει τέσσερις δεσμεύσεις για νέα μέτρα, που δεν μάθαμε ποτέ.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα αντεργατική επίθεση. Ασφάλιση και ωράριο στη λαιμητόμο της συναίνεσης.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Οι πρωταγωνιστές του ανασχηματισμού. Τα πρόσωπα οι "κόντρες" και τα σενάρια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ο λαός και πάλι μπροστάρης, δείχνει τον δρόμο σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση. ΟΧΙ 79,9% σε Τουρκία - 72,8% σε Σκόπια.

ΝΙΚΗ: Στα χνάρια του Μητσοτάκη. Την πολιτική της περιόδου '90 - '93 ακολουθεί ο Καραμανλής.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Πούλησαν" και οι δύο το όνομα Μακεδονία. Σε πλήρη αρμονία Κώστας Καραμανλής - Γιώργος Παπανδρέου!

Traffic News Κυριακής: Γυναίκα TV STAR "συζούσε" ένα χρόνο με τον Βαλλιανάτο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Ράμπο" για τις εισφορές στα Ταμεία!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Καυτό εξάμηνο για την οικονομία. Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δήλωση Σιούφα: Ανασχηματισμός δεν χρειάζεται, δεν πρόκειται να γίνει.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ιαπωνικές διαμαρτυρίες στο Πεκίνο

Οι διαδηλωτές στη Σαγκάη έκαψαν την ιαπωνική σημαία

Την έντονη διαμαρτυρία του Τόκιο, σχετικά με τις συνεχιζόμενες μαζικές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα, μεταφέρει στον Κινέζο ομόλογό του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Νομπουτάκα Ματσιμούρα, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο.

Το επίκεντρο των σημερινών διαδηλώσεων είναι η νότια πόλη Σεντσέν, όπου τουλάχιστον δέκα χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν στους δρόμους, χωρισμένοι σε πέντε μεγάλες ομάδες.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Χονγκ Κονγκ και την πόλη Σενιάνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Το Σάββατο, πλήθος χιλιάδων νεαρών Κινέζων και φοιτητών προκάλεσε ζημιές στο ιαπωνικό προξενείο και σε καταστήματα στη Σαγκάη, για τις οποίες η Ιαπωνία ζητά αποζημίωση από την κινεζική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κίνα προκλήθηκαν από την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκρίνει ένα νέο σχολικό βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τους Κινέζους αποκρύπτει τις ιαπωνικές αγριότητες στις μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις.

Οι διαδηλωτές εναντιώνονται επίσης στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να καταλάβει μια θέση μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Προεκλογικές αποκαλύψεις

Εντολή στο σύμβουλό του και στενό συνεργάτη του, Άλαστερ Κάμπελ, να προετοιμάσει μια «ομαλή διαδοχή» στην ηγεσία των Εργατικών, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday).

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομίας ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος διάδοχός του, αναθέτοντας στο διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου τις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαδοχή.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων το σχηματισμό του υπουργικού σχήματος της τρίτης διακυβέρνησης Μπλερ, σε περίπτωση νίκης στις επερχόμενες εκλογές», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπράουν επιμένει στη στελέχωση καίριων θέσεων του υπουργικού συμβουλίου από πολιτικούς του συμμάχους.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι αν και ο Τόνι Μπλερ διαβεβαιώνει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει την επόμενη πρωθυπουργική του θητεία, ακόμα και στενοί βοηθοί του παραδέχονται πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Στελέχη μάλιστα των Εργατικών εκτιμούν ότι μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη παράδοση της εξουσίας στον Γκόρντον Μπράουν.

Παράλληλα, η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσκόπηση που αποκαλύπτει ότι αν στην ηγεσία των Εργατικών στις εκλογές του ερχόμενου μήνα βρισκόταν ο κ. Μπράουν, το κυβερνών κόμμα θα είχε ένα προβάδισμα της τάξης του 14% έναντι των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση υπέρ Εργατικών

«Ο Μπλερ κατευθύνεται προς μία ακόμα σαρωτική νίκη με προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), που αναφέρεται σε δημοσκόπηση η οποία έχει διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας.

Όπως γράφει η Τέλεγκραφ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι την τελευταία εβδομάδα οι Εργατικοί αύξησαν σημαντικά το προβάδισμά τους, κυρίως λόγω της επιστροφής του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα ποσοστά είναι 40% με 30% για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς, αντίστοιχα, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ακολουθούν με 22%.

Οι Τόριδες, αναφέρει η εφημερίδα, θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη διαφορά ανακοινώνοντας λεπτομέρειες του προγράμματός τους για τη δραστική περικοπή των φόρων.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το ζήτημα που θα καθορίσει την απόφαση των εκλογέων είναι κυρίως ο τομέας της υγείας. Έπονται η φορολογία και οι δημόσιες υπηρεσίες, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η οικονομία γενικότερα και η πολιτική μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου.

Πολύ μικρά ποσοστά ως προς τη σπουδαιότητα που τους αποδίδει το εκλογικό σώμα συγκεντρώνουν η θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πόλεμος στο Ιράκ και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

«Απειλή για το κοινό» τα σχέδια Μπλερ

Επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών, η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) χαρακτηρίζει «επικίνδυνα» τα σχέδια του Τόνι Μπλερ για τον τομέα της εγκληματικότητας και την αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι τα μέτρα που προτείνονται θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση επικίνδυνων εγκληματιών, χωρίς επαρκή επιτήρηση.

Όπως γράφει η Ομπσέρβερ, «ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την κράτηση εγκληματιών και των προϋποθέσεων αποφυλάκισής τους υπό αστυνομική παρακολούθηση, να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Οι μετανάστες και πάλι στο προσκήνιο

«Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει κρυφά ότι στη Βρετανία υπάρχουν περί τις 500 χιλιάδες μετανάστες, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις υπουργών ότι δε γνωρίζουν την ακριβή έκταση του προβλήματος», γράφουν οι Τάιμς της Κυριακής (The Sunday Times), αναφερόμενοι στο ρόλο της προτεινόμενης πολιτικής μετανάστευσης στην προεκλογική κούρσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μπλερ είχε ζητήσει τη σχετική έρευνα πριν από ένα χρόνο. Όταν όμως συνειδητοποίησε τα ανησυχητικά στοιχεία και εν μέσω καταγγελιών για υπερβολικά ελαστική πολιτική, επέλεξε να μην αποκαλύψει τα πορίσματα της έρευνας.

Αρχαία μυστικά στην επιφάνεια

Το περιεχόμενο χιλιάδων μη αναγνώσιμων έως τώρα χειρόγραφων των αρχαίων κλασικών, έρχεται στην επιφάνεια με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων και μέσων, γράφει η Ιντιπέντεντ της Κυριακής.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, μεταξύ των αρχαίων θησαυρών - που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - περιλαμβάνονται κείμενα του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη και του Ησιόδου, τα οποία, αόρατα υπό το φως του ήλιου, αποκαλύπτονται όταν τοποθετούνται κάτω από υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιώντας τεχνικές που αναπτύχθηκαν στον τομέα των δορυφορικών φωτογραφήσεων.

Αυτά τα αρχαία κείμενα βρίσκονται σε παπύρους που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνο-αιγυπτιακή πόλη Οξύρυγχος, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα και σήμερα βρίσκονται στην κατοχή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρωτοσέλιδο λάθος

Στην απόσυρση όλων των φύλλων της πρώτης της έκδοσης προέβη η εφημερίδα Μίρορ της Κυριακής (Sunday Mirror), λόγω της λανθασμένης δημοσίευσης φωτογραφίας στην πρώτη της σελίδα.

Το κύριο θέμα της ταμπλόιντ εφημερίδας, που παρουσιάζεται ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα», αφορά έναν απελευθερωθέντα βιαστή, ο οποίος κέρδισε 7 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ) σε κάποιο από τα τυχερά παιχνίδια.

Η φωτογραφία, ωστόσο, που συνόδευε την πρωτοσέλιδη είδηση δεν ήταν αυτή του βιαστή, αλλά κάποιου ανύποπτου πολίτη.

Ο αρχισυντάκτης της Μίρορ της Κυριακής δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πώς θα απολογηθεί η εφημερίδα στον άντρα τον οποίο εξέθεσε με τη φωτογραφία.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σε θερμό κλίμα οι επαφές στο Δελχί

O Περβέζ Μουσάραφ στην Ινδία

Για περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε τελικά η συνάντηση μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμονάχ Σινγκχ και του Πακιστανού προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία.

Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε «θερμό κλίμα» και κάλυψε πτυχές του ακανθώδους ζητήματος της διαφιλονικούμενης επαρχίας του Κασμίρ

Δε διευκρινίστηκε, ωστόσο, κατά πόσο σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Νωρίτερα, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε χαρακτηρίσει μοναδική ευκαιρία για την έναρξη μιας διαδικασίας επίλυσης της χρόνιας αντιδικίας την επίσκεψή του στην Ινδία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, εξάλλου, στη σύσταση μιας κοινής επιτροπής βελτίωσης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα, οι κ.κ. Σινγκχ και Μουσάραφ είχαν τύχει θερμής υποδοχής από χιλιάδες φίλους του κρίκετ, όταν παρακολούθησαν ένα φιλικό αγώνα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση ανακατάληψης ελέγχου ιρακινής πόλης

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Μανταΐν, νότια της Βαγδάτης όπου σουνίτες αντάρτες κρατούν δεκάδες σιίτες ομήρους.

Οι αντάρτες απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν εάν οι σιίτες δεν εγκαταλείψουν την πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντάρτες ανατίναξαν ένα άδειο σιιτικό τέμενος.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της μεταβατικής κυβέρνησης μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των Αμερικανών «αντιμετωπίζουν το επεισόδιο».

Η κυβέρνηση του Ιράκ νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι η πόλη (περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης) δεν ήταν υπό τον έλεγχο της.

Επιθέσεις

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους που σημειώθηκε σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

Σε χθεσινές επιθέσεις, εξάλλου, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε εστιατόριο στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Πέντε από τα θύματα ήταν αστυνομικοί.

Σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Κιρκούκ στα βόρεια του Ιράκ δυο μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών.

Την Πέμπτη 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Βαγδάτη στη διπλή βομβιστική επίθεση.


Κυριακή 17 Απριλίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογικές αποκαλύψεις

Εντολή στο σύμβουλό του και στενό συνεργάτη του, Άλαστερ Κάμπελ, να προετοιμάσει μια «ομαλή διαδοχή» στην ηγεσία των Εργατικών, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday).

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομίας ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος διάδοχός του, αναθέτοντας στο διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου τις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαδοχή.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων το σχηματισμό του υπουργικού σχήματος της τρίτης διακυβέρνησης Μπλερ, σε περίπτωση νίκης στις επερχόμενες εκλογές», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπράουν επιμένει στη στελέχωση καίριων θέσεων του υπουργικού συμβουλίου από πολιτικούς του συμμάχους.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι αν και ο Τόνι Μπλερ διαβεβαιώνει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει την επόμενη πρωθυπουργική του θητεία, ακόμα και στενοί βοηθοί του παραδέχονται πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Στελέχη μάλιστα των Εργατικών εκτιμούν ότι μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη παράδοση της εξουσίας στον Γκόρντον Μπράουν.

Παράλληλα, η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσκόπηση που αποκαλύπτει ότι αν στην ηγεσία των Εργατικών στις εκλογές του ερχόμενου μήνα βρισκόταν ο κ. Μπράουν, το κυβερνών κόμμα θα είχε ένα προβάδισμα της τάξης του 14% έναντι των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση υπέρ Εργατικών

«Ο Μπλερ κατευθύνεται προς μία ακόμα σαρωτική νίκη με προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), που αναφέρεται σε δημοσκόπηση η οποία έχει διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας.

Όπως γράφει η Τέλεγκραφ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι την τελευταία εβδομάδα οι Εργατικοί αύξησαν σημαντικά το προβάδισμά τους, κυρίως λόγω της επιστροφής του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα ποσοστά είναι 40% με 30% για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς, αντίστοιχα, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ακολουθούν με 22%.

Οι Τόριδες, αναφέρει η εφημερίδα, θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη διαφορά ανακοινώνοντας λεπτομέρειες του προγράμματός τους για τη δραστική περικοπή των φόρων.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το ζήτημα που θα καθορίσει την απόφαση των εκλογέων είναι κυρίως ο τομέας της υγείας. Έπονται η φορολογία και οι δημόσιες υπηρεσίες, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η οικονομία γενικότερα και η πολιτική μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου.

Πολύ μικρά ποσοστά ως προς τη σπουδαιότητα που τους αποδίδει το εκλογικό σώμα συγκεντρώνουν η θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πόλεμος στο Ιράκ και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

«Απειλή για το κοινό» τα σχέδια Μπλερ

Επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών, η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) χαρακτηρίζει «επικίνδυνα» τα σχέδια του Τόνι Μπλερ για τον τομέα της εγκληματικότητας και την αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι τα μέτρα που προτείνονται θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση επικίνδυνων εγκληματιών, χωρίς επαρκή επιτήρηση.

Όπως γράφει η Ομπσέρβερ, «ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την κράτηση εγκληματιών και των προϋποθέσεων αποφυλάκισής τους υπό αστυνομική παρακολούθηση, να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Οι μετανάστες και πάλι στο προσκήνιο

«Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει κρυφά ότι στη Βρετανία υπάρχουν περί τις 500 χιλιάδες μετανάστες, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις υπουργών ότι δε γνωρίζουν την ακριβή έκταση του προβλήματος», γράφουν οι Τάιμς της Κυριακής (The Sunday Times), αναφερόμενοι στο ρόλο της προτεινόμενης πολιτικής μετανάστευσης στην προεκλογική κούρσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μπλερ είχε ζητήσει τη σχετική έρευνα πριν από ένα χρόνο. Όταν όμως συνειδητοποίησε τα ανησυχητικά στοιχεία και εν μέσω καταγγελιών για υπερβολικά ελαστική πολιτική, επέλεξε να μην αποκαλύψει τα πορίσματα της έρευνας.

Πρωτοσέλιδο λάθος

Στην απόσυρση όλων των φύλλων της πρώτης της έκδοσης προέβη η εφημερίδα Μίρορ της Κυριακής (Sunday Mirror), λόγω της λανθασμένης δημοσίευσης φωτογραφίας στην πρώτη της σελίδα.

Το κύριο θέμα της ταμπλόιντ εφημερίδας, που παρουσιάζεται ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα», αφορά έναν απελευθερωθέντα βιαστή, ο οποίος κέρδισε 7 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ) σε κάποιο από τα τυχερά παιχνίδια.

Η φωτογραφία, ωστόσο, που συνόδευε την πρωτοσέλιδη είδηση δεν ήταν αυτή του βιαστή, αλλά κάποιου ανύποπτου πολίτη.

Ο αρχισυντάκτης της Μίρορ της Κυριακής δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πώς θα απολογηθεί η εφημερίδα στον άντρα τον οποίο εξέθεσε με τη φωτογραφία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.