Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-19

  1. Παπικά
  2. Για την Νέα Οικονομία
  3. Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  4. Θετική υποδοχή στον νέο πάπα
  5. Καταδικάστησ εαξιωματικός του «βρώμικου πολέμου»
  6. Στην Αθήνα ο τελικός του 2007
  7. Ο φρουρός της πίστης
  8. Επικυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  9. Εξελέγη νέος Πάπας
  10. Γερμανός ο νέος Πάπας
  11. Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ενδεχόμενη συνάντηση
  12. Ευρωσκεπτικισμός - ευρωενθουσιασμός
  13. Ανταγωνιστική Ευρώπη
  14. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  15. Ψήφο εμπιστοσύνης διεκδικεί ο Μπερλουσκόνι
  16. Αναμονή για τον Πάπα
  17. Επικυρώνεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  18. Καραμανλής: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο»
  19. Η κρίση που... δεν υπήρξε
  20. Σήματα Καπνού
  21. Ρωσική αποστολή

Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 01:44 (Ώρα Λονδίνου)

Παπικά

Η φωτογραφία του Γερμανού καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσινγκερ ή πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ, όπως μετονομάστηκε πλέον, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

«Το ροτβάιλερ του θεού» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στο παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι επικριτές του.

Οι οπαδοί του, όμως, λέει η εφημερίδα διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό αυτό και λένε πως πρόκειται για έναν ευγενή άνθρωπο και εξαίρετο θεολόγο με βαθιά πνευματικότητα.

Η Τάιμς (The Times) αναφερόμενη σε έναν άλλο από τους χαρακτηρισμούς του Ράτσινγκερ, λέει πως «ο καρδινάλιος Όχι νίκησε τις πιθανότητες και τους επικριτές και κέρδισε την πρώτη θέση».

Η εφημερίδα θυμίζει διάφορες παλαιότερες ρήσεις του νέου πάπα, ανάμεσά τους την άποψή του για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -«τεράστιο λάθος»- και για τη ροκ μουσική «όχημα αντιθρησκευτικότητας».

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει επιλέξει μια νεανική του φωτογραφία από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τη στολή βοηθού αντιαεροπορικού του γερμανικού στρατού, και σημειώνει πως σε ορισμένα ζητήματα είναι πιο σκληροπυρηνικός από Ιωάννη Παύλο Β.

«Υπονόμευσε τις προσπάθειες του πάπα Ιωάννη Παύλου Β για προσέγγιση με τις Ορθόδοξες εκκλησίες. Μετά την επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα, όπου απολογήθηκε για στο Μεγάλο Σχίσμα του 11ου αιώνα, ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ δημοσίευσε έγγραφο στο οποίο εμμένει πως η καθολική εκκλησία είναι η μητέρα των άλλων χριστιανικών δογμάτων και όχι η αδελφή όπως είναι συνηθέστερο» λέει η Ιντιπέντεντ.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) σημειώνει τα λόγια του καρδιναλίου Ράτσινγκερ προς τους συναδέλφους του, πριν συνέλθει το κονκλάβιο, όταν τους προειδοποίησε για τον «ηθικό σχετικισμό της σύγχρονης κοσμικής κοινωνίας και τους κάλεσε να αντισταθούν στις πλημμυρίδα των τάσεων και των τελευταίων νεωτερισμών».

«Ένας Γερμανός συντηρητικός είναι πάπας» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) η οποία αναφέρεται στην αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αδιάλλακτη σχέση του με τις άλλες θρησκείες, όταν σε έγγραφό του το 2000 ανέφερε πως «δεν μπορούν να προσφέρουν σωτηρία χωρίς τον χριστιανισμό».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Για την Νέα Οικονομία

«Η κυβέρνηση κήρυξε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας και σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια με στόχο την Ελλάδα της ποιότητας», είπε ο κ. Καραμανλής στο συνέδριο του Εκόνομιστ

Μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην περιστολή μη αναγκαίων δημόσιων δαπανών, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό έργο, προβάλλοντας τον νέο φορολογικό νόμο, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τον σχεδιασμό προώθησης της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την τόνωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων, καθώς και το νέο σύστημα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την πρόσφατη επίασκεψη του κ. Μπαρόζο στην Αθήνα

Σε επόμενη φάση, είπε, θα προωθηθεί νομοσχέδιο για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίσεις σε ορισμένες πτυχές των εργασιακών σχέσεων, και η εφαρμογή μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ υποστηρίζεται ο διάλογος μακράς πνοής των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων για το ασφαλιστικό σύστημα.

«Η κυβέρνηση κήρυξε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας και σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια με στόχο την Ελλάδα της ποιότητας», είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας πως τολμά να αλλάξει και να ταράξει τα «λιμνάζοντα νερά», προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η «Νέα Οικονομία».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι αγρότες, τα πράγματα, όμως , είπε, δεν αλλάζουν με τη συντήρηση του χθες.

Χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να υπάρξει απασχόληση, να υπάρξει σιγουριά κι αισιοδοξία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την ομιλία Καραμανλή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για έλλειψη ειλικρίνειας, υποκρισία και μετάθεση ευθυνών.

Τα μεγάλα λόγια διαψεύδονται καθημερινά από τα έργα της κυβέρνησής του, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για αντιλαϊκή, κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη πολιτικής της κυβέρνησης της Καραμανλή.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 18:52 (Ώρα Λονδίνου)

Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η έγκριση του Ευρωσυντάγματος εθεωρείτο δεδομένη καθώς είχαν ταχθεί υπέρ τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με 268 ψήφους υπέρ, 17 κατά (ΚΚΕ, Συνασπισμός) και 15 αποχές.

Η έγκριση του Ευρωσυντάγματος εθεωρείτο δεδομένη καθώς είχαν ταχθεί υπέρ τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή του στην ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που θα βοηθούσε τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία και το περιεχόμενο του Συντάγματος.

Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επισκέφτηκε την Αθήνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξασφαλισμένο «ναι» της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη που θέλει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Εκτός από την ελληνική βουλή, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας και Ιταλίας. Υπέρ του Ευρωσυντάγματος τάχθηκαν σε δημοψήφισμα οι ισπανοί, την τελευταία λέξη όμως έχει το κοινοβούλιο. Σε άλλες 10 χώρες τις ΕΕ θα διεξαχθούν δημοψήφισμα.

Κρίσιμο θεωρείται το δημοψήφισμα στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν να υπερτερούν οι υποστηρικτές του «όχι».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική υποδοχή στον νέο πάπα

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή η εκλογή του Γιόζεφ Ράτσιγκερ ως νέου , 265ου πάπα στη Γερμανία

«Άνθρωπο μεγάλης σοφίας και γνώσης», χαρακτήρισε τον νέο πάπα, Βενέδικτο τον ΙΣΤ΄ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

«Είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί τον Κύριο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, μετά την εκλογή του Γερμανού καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ στον παπικό θρόνο.

Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συνεχάρη τον νέο πάπα για την εκλογή του , υπογραμμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Εκκλησιά έχουν τη δέσμευση να υπηρετήσουν την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τις καλύτερες ευχές της διαβίβασε στον νέο πάπα η βασίλισα της Αγγλίας Ελισάβετ και πολλοί άλλοι ηγέτες, ενώ όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του ΒΒC, θετικές ήταν και οι αντιδράσεις στην Αφρική, όπου ζουν συνολικά περισσότεροι από 130 εκατομμύρια καθολικοί.

Σύμφωνα πάντα με τους ανταποκριτές, οι συντηρητικές απόψεις του νέου πάπα κατά της ομοφυλοφιλίας και της αντισύλληψης επιδοκιμάζονται από τους Αφρικανούς επισκόπους, καθώς ο καθολικισμός αντιμετωπίζει στη μαύρη ήπειρο έντονο ανταγωνισμό από το Ισλάμ και τη διείσδυση των προτεσταντών.

Ικανοποίηση στη Γερμανία

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή η εκλογή του Γιόζεφ Ράτσιγκερ ως νέου , 265ου πάπα στη Γερμανία.

Ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ τον χαρακτήρισε «άξιο διάδοχο» του Ιωάννη Παύλου του Β΄ και ανακοίνωσε ότι θα τον συναντήσει το καλοκαίρι στην Κολωνία, στη γιορτή των καθολικών νεολαιών.

Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γίνονται εκτενέστατες αναφορές στον νέο πάπα, πάντα με την υπόδειξη ότι είναι άνθρωπος συντηρητικών αντιλήψεων. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Βερολίνο εκτιμά ότι πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί στη Γερμανία θα επιθυμούσαν να αναδειχθεί στην κορυφή της Εκκλησίας ένας άνθρωπος πιο φιλελεύθερων φρονημάτων.

Τη δεύτερη ημέρα η εκλογή

Η εκλογή του νέου πάπα, που επέλεξε το όνομα Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄, έλαβε χώρα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του κονκλαβίου των 115 καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μετά την ανακοίνωση με τον παραδοσιακό τρόπο της επιλογής του, χαιρέτησε το πλήθος που είχε καταλάβει την πλατεία του Αγίου Πέτρου και χαρακτήρισε τον εαυτό του σε σύντομη ομιλία «απλό και ταπεινό εργάτη στον αμπελώνα του Κυρίου».

Κατόπιν απηύθυνε την παραδοσιακή ευχή για την πόλη της Ρώμης και ολόκληρο τον κόσμο. Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα γίνει με τη λειτουργία της Κυριακής.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάστησ εαξιωματικός του «βρώμικου πολέμου»

Συγγενείς των θυμάτων δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου

Σε κάθειρξη 640 χρόνων καταδίκασε δικαστήριο της Ισπανίας, τον 58χρονο, Αδόλφο Σιλίνγο, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Σιλίνγο διέταξε την δολοφονία τριάντα πολιτικών κρατουμένων, καθώς και την απαγωγή και βασανισμό δεκάδων πολιτικών αντιπάλων των δικτατορικών καθεστώτων, στο διάστημα 1976 - 1983, περίοδο κατά την οποία την εξουσία στην Αργεντινή είχαν διαδοχικές στρατιωτικές δικτατορίες,

Η δίκη θέτει ένα ιστορικό και δικαστικό προηγούμενο αφού είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των στρατιωτικών καθεστώτων της Αργεντινής δικάζεται στο εξωτερικό.

Ο Αδόλφο Σιλίνγο πήγε στην Ισπανία οικειοθελώς το 1997 για να καταθέσει στην επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων των στρατιωτικών καθεστώτων στην Αργεντινή και τη Χιλή και στην αρχή ομολόγησε την ενοχή του, ότι πήρε μέρος σε δύο «πτήσεις θανάτου» κατά τις οποίες 30 κρατούμενοι πετάχτηκαν από αεροπλάνα στον Ατλαντικό.

Η μέθοδος αυτή ήταν από τις προσφιλέστερες που εφήρμοσαν δικτατορίες στη Λατινική Αμερική για να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο Σιλίνγο απέσυρε όμως στη συνέχεια την ομολογία του.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Αθήνα ο τελικός του 2007

Για τρίτη φόρα τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ΟΑΚΑ

Το ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2007, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ σε συνεδρίασή της στο Ταλίν της Εσθονίας.

Το στάδιο, το οποίο έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επεκράτησε, μεταξύ άλλων, του υπό ανέγερση νέου Γουέμπλεϊ και θα υποδεχθεί ξανά τις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου της Ευρώπης έπειτα από 13 χρόνια.

Στο ΟΑΚΑ έχουν γίνει δύο τελικοί της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.

Το 1983, το Αμβούργο κέρδισε τη Γιουβέντους με 1-0 και το 1994, η Μίλαν τη Μπαρσελόνα με 4-0.

Οι τελικοί του 2006

Οικοδεσπότης της φιέστας του τελικού το 2006 θα είναι το Σταντ ντε Φρανς, στο Παρίσι.

Στο γήπεδο, το οποίο είχε χτισθεί για το παγκόσμιο κύπελλο του 1998, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2000, επικρατώντας της Βαλένθια με 3-0.

Επίσης, οι τελικοί του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα διεξαχθούν, το 2006 στο Φίλιπς Στάντιον της Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία και την επόμενη χρονιά στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης.

Υποψήφιο για το ΟΥΕΦΑ ήταν και το γήπεδο Καραϊσκάκη.

Φέτος, η αυλαία του Τσάμπιονς Λιγκ θα πέσει στις 25 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, την Αϊντχόφεν, τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι να διεκδικούν την παρουσία τους στο στάδιο Ατατούρκ.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ο φρουρός της πίστης

Μετά από σπουδές θεολογίας και φιλοσοφίας ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ χειροτονήθηκε ιερέας το 1951

Ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ -πρώτος Γερμανός στον παπικό θρόνο από το 1523- γεννήθηκε στις 16.4.1927 σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, στο Μαρκτλ, κοντά στον ποταμό Ιν.

Γιος μιας τυπικής επαρχιακής οικογένειας με πατέρα αστυνομικό, είχε εκφράσει από την παιδική του ηλικία τη φιλοδοξία να γίνει καρδινάλιος.

Μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας.

Προς το τέλος του πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας, που είχε αναλάβει την κάλυψη των εγκαταστάσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στο Μόναχο.

Δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP), ενώ λιποτακτώντας από τη Βέρμαχτ έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Καθηγητής στα 30

Οι εμπειρίες του στη χιτλερική Γερμανία και τον πόλεμο καθόρισαν τη βαθειά του πίστη ότι η εκκλησία θα πρέπει να τάσσεται ενεργά υπέρ της ειρήνης και της αλήθειας, λένε οι υποστηρικτές του.

Μετά από σπουδές θεολογίας και φιλοσοφίας χειροτονήθηκε ιερέας το 1951. Μόλις 30 χρονών ανακηρύχθηκε καθηγητής δογματικής στην ανώτατη θεολογική σχολή του Φράισιγκ, κοντά στο Μόναχο.

Δίδαξε σε μια σειρά θεολογικών σχολών, μεταξύ άλλων στη Βόννη, το Τίπιγκεν και το Ρέγκενσμπουργκ και ανακηρύχτηκε Αρχιεπίσκοπος μονάχου και Φράισιγκ το 1977, το καθοριστικό βήμα για να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο και να γίνει καρδινάλιος.

Το 1981 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ τον κάλεσε στο Βατικανό, όπου τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής για το δόγμα και την πίστη. Για τον Γερμανό, που εθεωρείτο «ψυχρός» και αυστηρός ήταν ο ρόλος που του ταίριαζε απολύτως.

«Με τηνη υπογραφή του Ράτσιγκερ»

Διατηρούσε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β καλή σχέση, και μιλούσαν μεταξύ τους γερμανικά, παρότι και οι δυο ήταν γνώστες της ιταλικής γλώσσας.

Δεδομένη ήταν η ταύτιση απόψεων σε θεολογικά ζητήματα και σε θάματα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως η αντίθεσή τους στις γυναίκες- ιερείς, στην αντισύλληψη και την «θεολογία της απελευθέρωσης» στη Λατινική Αμερική.

Κάθε απόφαση του Βατικανού έφερε την υπογραφή του καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ, νυν Πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ΄, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η μειοψηφία των επισκόπων υπέρ του»

Οι συντηρητικές του απόψεις του επέφεραν επανειλημμένα έντονη κριτική, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ συμβόλιζε τον δογματισμό και τον συντηρητισμό.

Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣ΄στο

Ακόμη και την ημέρα της εκλογής του δημοσίευμα της φιλελεύθερης εφημερίδας του Μονάχου Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ, με τον τίτλο «Ο φρουρός της πίστης» αναφέρει ότι μόνον η μειοψηφία των Γερμανών ρωμαιοκαθολικών επισκόπων επιθυμούσε την εκλογή του Γιόζεφ Ράτσιγκερ στον παπικό θρόνο.

Ωστόσο, γράφει η ίδια εφημερίδα, ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ δεν ενσαρκώνει το ρόλο του «καρδινάλιου-πάντσερ», όπως τον έχουν αποκαλέσει. Έχει και άλλες πτυχές και φιλοσοφικές ανησυχίες τις οποίες ανέπτυξε κατά καιρούς σε δημόσιες συζητήσεις με αντιφρονούντες, όπως με τον κοινωνιολόγο και φιλόσοφο, Γιούργκεν Χάμπερμας.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 18:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επικυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η έγκριση του Ευρωσυντάγματος εθεωρείτο δεδομένη καθώς είχαν ταχθεί υπέρ τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με 268 ψήφους υπέρ, 17 κατά (ΚΚΕ, Συνασπισμός) και 15 αποχές.

Η έγκριση του Ευρωσυντάγματος εθεωρείτο δεδομένη καθώς είχαν ταχθεί υπέρ τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή του στην ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που θα βοηθούσε τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία και το περιεχόμενο του Συντάγματος.

Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επισκέφτηκε την Αθήνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξασφαλισμένο «ναι» της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη που θέλει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Εκτός από την ελληνική βουλή, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας και Ιταλίας. Υπέρ του Ευρωσυντάγματος τάχθηκαν σε δημοψήφισμα οι ισπανοί, την τελευταία λέξη όμως έχει το κοινοβούλιο. Σε άλλες 10 χώρες τις ΕΕ θα διεξαχθούν δημοψήφισμα.

Κρίσιμο θεωρείται το δημοψήφισμα στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν να υπερτερούν οι υποστηρικτές του «όχι».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Εξελέγη νέος Πάπας

Λευκός καπνός ανέβηκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα

Με λευκό καπνό από ην καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα και κωδωνοκρουσίες από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου αναγγέλθηκε η εκλογή νέου Πάπα, διαδόχου του αποθανόντος, Ιωάννη Παύλου Β΄.

Σε λίγο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του νέου προκαθήμενου τςη Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ενθουσιώδεις επευφημίες μόλις είδε τον λευκό καπνό και άκουσε τις καμπάνες.

Εκκλήσεις για δημοκρατία

Ο αιδεσιμότατος Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα, επικεφαλής του Τάγματος των Δομινικανών εξηγούσε προηγουμένως στο ΒΒC, ποια προσόντα απαιτούνται για το υπέρτατο αξίωμα στην Καθολική Εκκλησία

«Ο Ποντίφικας θα πρέπει να είναι αρωγός μας και να χαρακτηρίζεται από βαθύ δημοκρατικό αίσθημα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας. Θα πρέπει όλα τα καθολικά τάγματα να έχουμε τη δική μας φωνή, τον δικό μας ζωτικό χώρο, κάτι που μας έδωσε ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δίχως να διακυβεύεται η ενότητα της εκκλησίας και ο κεντρικός ρόλος του Ποντίφικα».

Ο Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα τόνισε ότι ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας είναι παράγοντας αρνητικός για την εξάπλωση του καθολικισμού

«Ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός είναι εμπόδιο για την σωστή διοίκηση. Πως μπορείς να διοικήσεις με καταγγελίες, κατηγορίες ή υπερβολικό έλεγχο; Είναι αδύνατο. Το κεντρικό ερώτημα είναι τι είναι εξουσία; Πως μπορεί κανείς να ποδηγετήσει ανθρώπινες ψυχές και τις ελευθερίες του ατόμου. Επομένως το κλειδί της επιτυχίας είναι... η εμπιστοσύνη».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 17:26 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανός ο νέος Πάπας

Ο νέος Πάπας θα φέρει το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ, το οποίο επέλεξε ο ίδιος

Με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια παρουσία δεκάδων χιλιάδων πιστών ανακοινώθηκε στο Βατικανό το όνομα του νέου Πάπα, επισκόπου Μονάχου, Γιόζεφ Ράτσιγκερ. Ο νεός Πάπας θα φέρει το όνομα Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄

Προηγουμένως λευκό καπνό από ην καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα και κωδωνοκρουσίες από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήγγειλλαν την εγκλογή του νέου Πάπα, διαδόχου του αποθανόντος, Ιωάννη Παύλου Β΄.

Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ενθουσιώδεις επευφημίες μόλις είδε τον λευκό καπνό και άκουσε τις καμπάνες.

Εκκλήσεις για δημοκρατία

Ο αιδεσιμότατος Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα, επικεφαλής του Τάγματος των Δομινικανών εξηγούσε προηγουμένως στο ΒΒC, ποια προσόντα απαιτούνται για το υπέρτατο αξίωμα στην Καθολική Εκκλησία

«Ο Ποντίφικας θα πρέπει να είναι αρωγός μας και να χαρακτηρίζεται από βαθύ δημοκρατικό αίσθημα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας. Θα πρέπει όλα τα καθολικά τάγματα να έχουμε τη δική μας φωνή, τον δικό μας ζωτικό χώρο, κάτι που μας έδωσε ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δίχως να διακυβεύεται η ενότητα της εκκλησίας και ο κεντρικός ρόλος του Ποντίφικα».

Ο Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα τόνισε ότι ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας είναι παράγοντας αρνητικός για την εξάπλωση του καθολικισμού

«Ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός είναι εμπόδιο για την σωστή διοίκηση. Πως μπορείς να διοικήσεις με καταγγελίες, κατηγορίες ή υπερβολικό έλεγχο; Είναι αδύνατο. Το κεντρικό ερώτημα είναι τι είναι εξουσία; Πως μπορεί κανείς να ποδηγετήσει ανθρώπινες ψυχές και τις ελευθερίες του ατόμου. Επομένως το κλειδί της επιτυχίας είναι... η εμπιστοσύνη».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ενδεχόμενη συνάντηση

Κατά την τουρκική κυβέρνηση -σύμφωνα με δημοσίευμα- η εκλογή Ταλάτ σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει υποχωρήσεις

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επανέλαβε ότι ενδεχόμενη συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για να έχει και το απαραίτητο υπόβαθρο επιτυχίας.

Ωστόσο ο κ. Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άτυπων ή κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεων.

Εκφράζοντας την άποψη ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει πλέον αλλάξει θέση και αποδέχεται την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι μόνον θέση του κ. Παπαδόπουλου αλλά και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν θα πρέπει να δοθούν εκ των προτέρων στον γγ του ΟΗΕ οι θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

Μιλιέτ γαι εκλογή Ταλάτ

Δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ αναφέρει ότι κατά την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης η εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Προεδρία της αυτοαποκαλούμενη Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου δεν σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει υποχωρήσεις, αφού η βασική διαφορά μεταξύ Ταλάτ και Ντενκτάς αφορά το ύφος τους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής κυβέρνησης η Μιλιέτ γράφει ότι η εκλογή Ταλάτ δεν είναι σημείο καμπής και δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το Κυπριακό με υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.

Συγχρόνως πάντα κατά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η ανάδειξη του κ. Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερο τους Ελληνοκύπριους και θα οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών πιέσεων εναντίον τους.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσκεπτικισμός - ευρωενθουσιασμός

«Στην περιοχή μας υπάρχει ευρωενθουσιασμός», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στον ευρωσκεπτικισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι αποτελεί έκφραση πολλών αντικρουόμενων συμφερόντων, που έχουν σαν βάση τους την ανασφάλεια.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε συγχρόνως ότι η περιοχή της νότιας Ευρώπης αποτελεί «φάρο», καθώς οι λαοί της

διέπονται από ευρωενθουσιασμό, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το πλαίσιο των κυβερνήσεων του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, «μιας Τουρκίας που έχει να ωφεληθεί από τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ».

Τόνισε όμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού δημιουργούν όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταγωνιστική Ευρώπη

Η ΕΕ οφείλει να απομακρύνει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και των πολύπλοκων νομικών διαδικασιών, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ στην Αθήνα υπογράμμισε την αναγκαιότητα μείωσης της γραφειοκρατίας και τόνωσης των πολιτικών που θα καταστήσουν την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο ανταγωνιοστικές.

Μία δυνατή Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο μία ανταγωνιστική Ευρώπη και αυτό θα επιτευχθεί όταν η στρατηγική της Λισσαβόνας λειτουργήσει σωστά, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και για το λόγο αυτό η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι η οφείλει να απομακρύνει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και των πολύπλοκων νομικών διαδικασιών, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά στην ευελιξία και την ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν πρέπει να προωθήσει περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και υπηρεσιών και να δώσει έμφαση στην ευελιξία της αγοράς εργατικού δυναμικού, είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Αναφερόμενος στο περιθώριο του συνεδρίου στο θέμα του βασικού μετόχου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «έχει κλείσει» και ότι η πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαπλοκής. «Εμείς», είπε, «αντιδρούμε όχι γιατί θέλουμε να καλύψουμε κάποιον, αλλά επειδή ο νόμος αυτός αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και τη γραφειοκρατία».

Κριτική από τη ΓΣΕΕ

Κριτική στις δηλώσεις Κυριακόπουλου, τις οποίες χαρακτήρισε «αντεργατικές και αδιέξοδες», άσκησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Εξαντλούνται μονοδιάστατα στην αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων, είναι χιλιοειπωμένες, αδιέξοδες και αντεργατικές συνταγές», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά σε αυτές τις πολιτικές, διεκδικώντας ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα βελτιώνουν, όπως είπε, την οικονομική και εργασιακή θέση των εργαζομένων.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

Αναταραχή επικρατεί στην μικρή πόλη Μανταΐν νότια της Βαγδάτης

Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, αυτοκίνητο με εκρηκτικά που οδηγούσε ισλαμιστής αυτόχειρας εξερράγη έξω από στρατιωτική βάση τη στιγμή που νεοσύλλεκτοι του νέου ιρακινού στρατού είχαν κάνει ουρά για να μπουν μέσα.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν μέλη της φρουράς του στρατοπέδου.

Τα κέντρα νεοσύλλεκτων αποτελούν προτεραιότητα των βομβιστών.

Μετά από δεκάδες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την φρούρηση τους.

Γι αυτό και η σημερινή επίθεση αυτοκτονίας είχε μόνο πέντε νεκρούς, επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η βομβιστική ενέργεια έπεται της δολοφονίας συμβούλου του υπουργείου Αμύνης και του γιου του, το βράδυ της Δευτέρας καθώς και αυτής ενός καθηγητή του πανεπιστημίου της Βαγδάτης το πρωί της Τρίτης.

Μανταΐν

Την ίδια στιγμή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χτενίζουν την μικρή πόλη Μανταΐν και τα περίχωρά της για να εντοπίσουν τους απαγωγείς περίπου 100 σιιτών.

Τις ΗΠΑ ανησυχούν το ενδεχόμενο μαζικών εκδιώξεων από τους σιίτες οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι στη νέα κυβέρνηση, μελών του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν, που κλήθηκαν για να αναλάβουν τη στελέχωση των υπηρεσιών ασφαλείας.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Στις περιοχές όπου το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε το 2001 με διαφορά λίγων ψήφων εστιάζεται η εκστρατεία των κομμάτων.

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ιράκ

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ευρώπη

Εκλογές στη Βρετανία

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Εκλογές και νούμερα

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Χωρίς Σύνταγμα

Οι ιδιομορφίες της βρετανικής πολιτείας

«Οχάιο» Βρετανίας

Το εκλογικό θερμόμετρο χτυπά στο Μπέρμινγχαμ

Εργατικό μανιφέστο Μπλερ

Υποσχόμενος δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία και την Υγεία και θωράκιση της χώρας έναντι της τρομοκρατίας ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Μανιφέστο των Τόρηδων

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, εξήγγειλε αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, χαμηλότερους φόρους και περιστολή των δημοσίων δαπανών λέγοντας ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βρετανία.

Υποσχέσεις Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Βρετανίας οραματίζεται μια δικαιότερη κοινωνία με προοδευτική κατανομή των φορολογικών βαρών, καταδικάζει τον πόλεμο στο Ιράκ και ζητά την ένταξη στην Ευρωζώνη.

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφο εμπιστοσύνης διεκδικεί ο Μπερλουσκόνι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας (αριστερά) αντιμετωπίζει κρίση

Ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο θα διεκδικήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σαν διέξοδο από την κυβερνητική κρίση.

Ο κ. Μπερλουσκόνι ξάφνιασε τους πάντες και δεν υπέβαλλε την παραίτησή του χτες, όπως αναμενόταν, προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη ενώ αύριο ο κ. Μπερλουσκόνι θα εκφωνήσει λόγο στη βουλή.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι επρόκειτο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Την Παρασκευή αποχώρησε το μικρότερο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που απέσυρε τους τέσσερις υπουργούς του από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Οι Χρηστιανοδημοκράτες ζήτησαν αλλαγή της κυβερνητικής αλλαγής μετά την ήττα της κυβέρνησης στις περιφερειακές εκλογές στις αρχές του μήνα.

Η κρίση φάνηκε ότι εκτονώνεται την Δευτέρα όταν οι Χριστοιανοδημοκράτες ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία σύμφωνα με την οποία ο κ. Μπερλουσκόνι θα παραιτούνταν και θα σχημάτιζε νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα ηγηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας.

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο καθώς το Κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας απειλεί επίσης να αποχωρήσει.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή για τον Πάπα

Στην Καπέλα Σιστίνα διεξάγεται η «μάχη» για την ανάδειξη νέου πάπα

Το κονκλάβιο των καρδιναλίων που συνεδριάζει από χθες στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Πάπα, μπήκε στο δεύτερο 24ωρο συζητήσεων και ψηφοφοριών μετά την αποτυχία της πρώτης ψηφοφορίας.

Τα 115 μέλη του κονκλάβιου θα παραμείνουν στην Κάπελα Σιστίνα έως ότου συμφωνήσουν στο όνομα του νέου Πάπα.

Το καταστατικό προβλέπει έως και 4 ψηφοφορίες την ημέρα ενώ για την εκλογή του νέου Ποντίφικα απαιτούνται τουλάχιστον 77 ψήφοι, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του κονκλάβιου.

Όταν καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου θρησκευτικού τους ηγέτη, λευκός καπνός θα βγει από την καμινάδα του Βατικανού.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές μέσα από το Βατικανό, η διαδικασία εκλογής θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη έτσι ώστε να μη δοθεί η εντύπωση βαθιών διαφορών στους κόλπους του καθολικού ιερατείου.

Εκκλήσεις για δημοκρατία

Ο αιδεσιμότατος Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα, επικεφαλής του Τάγματος των Δομινικανών εξήγησε ποια προσόντα απαιτούνται για το υπέρτατο αξίωμα στην Καθολική Εκκλησία

«Ο Ποντίφικας θα πρέπει να είναι αρωγός μας και να χαρακτηρίζεται από βαθύ δημοκρατικό αίσθημα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας. Θα πρέπει όλα τα καθολικά τάγματα να έχουμε τη δική μας φωνή, τον δικό μας ζωτικό χώρο, κάτι που μας έδωσε ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δίχως να διακυβεύεται η ενότητα της εκκλησίας και ο κεντρικός ρόλος του Ποντίφικα».

Ο Κάρλος Αλφόνσο Ασπιρός Κόστα τόνισε ότι ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας είναι παράγοντας αρνητικός για την εξάπλωση του καθολικισμού

«Ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός είναι εμπόδιο για την σωστή διοίκηση. Πως μπορείς να διοικήσεις με καταγγελίες, κατηγορίες ή υπερβολικό έλεγχο; Είναι αδύνατο. Το κεντρικό ερώτημα είναι τι είναι εξουσία; Πως μπορεί κανείς να ποδηγετήσει ανθρώπινες ψυχές και τις ελευθερίες του ατόμου. Επομένως το κλειδί της επιτυχίας είναι... η εμπιστοσύνη».


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επικυρώνεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Επικυρώνεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης απαιτείται πλειοψηφία 151 ψήφων που πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την υποστηρίζουν.

Η επικύρωση της είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε ώστε να μην γίνει δια βοής, αλλά με ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά της Συνθήκης τάσσονται ΚΚΕ και Συνασπισμός που θα την καταψηφίσουν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την επικύρωση της Συνταγματική Συνθήκης.

Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση για δημοψήφισμα απαιτούνται 180 ψήφοι, αλλά η ΝΔ απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξήρε τη σημασία της απόφασης που αναμένεται να λάβει η Βουλή και σημείωσε ότι αυτή δείχνει τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές ιδέες, αρχές και αξίες και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της ΕΕ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες αυξήσεις μετά το Πάσχα. «Καπέλα» μέχρι 80% στην αγορά!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.200 νέες θέσεις στην Αστυνομία. Μέσω των πανελληνίων οι 1.900.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Έχουμε πόλεμο, όχι απλή μάχη, και θα τον κερδίσουμε». Μήνυμα του πρωθυπουργού κατά των «νταβατζήδων».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Οι πράσινες τρικλοποδιές εξόργισαν τον πρωθυπουργό που σηκώνει... Παντιέρα δημοκρατίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο». Σκληρή γλώσσα Καραμανλή για καθημερινότητα, διαπλοκή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σε 218.000 το ΕΚΑΣ. 3.500 περισσότεροι οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Η ΑΥΓΗ: Ερήμην των πολιτών η Βουλή για το ευρωσύνταγμα. Η απόρριψη του δημοψηφίσματος μεγαλώνει το δημοκρατικό έλλειμμα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με φιλολαϊκά μέτρα και τσαμπουκά αντιμετωπίζονται οι νταβατζήδες της διαπλοκής κύριε Καραμανλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σύνδρομο της ήττας επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία. Πανικός σε κόμμα και κυβέρνηση από τη ραγδαία πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι εφάπαξ θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αναλυτικοί πίνακες για το 2005 με τα ακριβή ποσά ανά κατηγορία εργαζομένων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οι καταγγελίες κοστίζουν... Παίρνουν «πάνω τους» την υπόθεσή σας όμως οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν έξοδα.

ΕΘΝΟΣ: Δραματικό SOS από 6.000 τοξικομανείς. Μια ολόκληρη «κωμόπολη» στις λίστες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μήνυμα στην διαπλοκή έστειλε ο Πρωθυπουργός του «δύσκολου δρόμου» λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μάχη αλλά πόλεμος, όμως θα νικήσουμε. Εξάλλου... Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μήνυμα Καραμανλή με πολλούς αποδέκτες. Είμαστε αντιμέτωποι με πόλεμο και θα τον κερδίσουμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 3.539 προσλήψεις σε υπουργεία, ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Κώστας κάνει πόλεμο. Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει το νέφος της λαϊκής δυσφορίας.

ΕΞΠΡΕΣ: Στήριξη από Μπαρόζο. Για τους κοινοτικούς πόρους του Δ' ΚΠΣ και την οικονομική πολιτική.

ΕΣΤΙΑ: Παραλογισμός με τις υπερωρίες. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταργηθή.

ESPRESSO: Το «παλάτι» της Μιλένας στο Κολωνάκι. 1,8 εκατ. ευρώ για μεζονέτα στην ακριβότερη πολυκατοικία της Αθήνας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα εταιρικά κέρδη τρόμαξαν τις αγορές. «Βουτιά» της Σοφοκλέους. Ο Δείκτης υποχώρησε 2,08%.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής σε πόλεμο κατά διαπλοκής. Δηλώνει: «Έχουμε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο». Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνηση: «Είστε συνοδοιπόροι» των συμφερόντων.

ΚΕΡΔΟΣ: Σε αναμονή η αγορά για τις συμπράξεις. Δημοσιοποιείται σύντομα το νομοσχέδιο.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο». Απάντηση του Κώστα Καραμανλή για το δυσμενές κλίμα.

Μetro: «Αγνοούν» το ΙΚΑ. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν καταβάλλει εισφορές.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μπαρόζο στην Αθήνα για ΚΠΣ και βασικό μέτοχο. Η ελληνική νομοθεσία δεν συμβιβάζεται με το κοινοτικό δίκαιο.

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάει, πετάει το πασχαλινό αρνί. Καπέλο 2 ευρώ στο κιλό.

Η ΝΙΚΗ: Casus belli η διαπλοκή. Με πόλεμο απαντά ο Καραμανλής στο γκάλοπ - «καμπανάκι».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητική επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης...

City Press: Τα γκάλοπ έφεραν... λεφτά στις νομαρχίες.

TRAFFIC NEWS: Ο Λαζόπουλος παίρνει μέτρα προστασίας για τη ζωή του. Εθεάθη στο Κολωνάκι υπό τη διακριτική παρουσία δύο ανθρώπων που είχαν γίνει η «σκιά» του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πόλεμος κατά Καραμανλή. Δηλώνει πως θα τον κερδίσει.

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας αλλάζει το σκηνικό. Αποφασισμένος να αποκαταστήσει τη συνοχή της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Καραμανλής κατά συμφερόντων διαπλοκής

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «στριμωγμένος από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός αναζητεί τρόπους αναστροφής του πολιτικού κλίματος. Χθες μίλησε για πόλεμο και όχι για μια απλή μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνησή του. Ο πόλεμος αυτός είναι κατά των καθημερινών προβλημάτων της διαπλοκής στη λυσσαλέα αντίδραση της οποίας αποδίδει η κυβέρνηση την κακοδαιμονία της. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναζητεί λύση στο πρόβλημα του βασικού μετόχου καθώς χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκεται στην Αθήνα, άσκησε δημόσια πίεση να αλλάξει ο νόμος, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) προσθέτει ότι «σκληρό μήνυμα προς τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποδομήσουν το έργο της κυβέρνησης, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να διαφεντεύσουν και πάλι τις τύχες της χώρες, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη που παρεχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε, χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνοντας την αμετακίνητη απόφασή του να συντρίψει τα φαινόμενα αδιαφάνειας και σήψης που ταλανίζουν επί χρόνια τη χώρα αφήνοντας μια γκρίζα εικόνα. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για πόλεμο και όχι για μάχη τον οποίο θα κερδίσει η κυβέρνησή του, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε σε 1,4 ποσοστιαίες μονάδες».

H ESPRESSO αναφέρει ότι «ο πρόεδρος έχει την... υπομονή που χαρακτηρίζει την οικογένεια Καραμανλή, αλλά στη φάση αυτή δεν έχει άλλη επιλογή από το να συγκρουστεί μετωπικά με τα κέντρα που τον πολεμούν ήταν η φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού μετά την τοποθέτησή του περί ολοκληρωτικού πολέμου και όχι μιας απλής μάχης».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «αναπόφευκτη θεωρείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστροφή του κλίματος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στο κυβερνητικό έργο. Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν αποκλείει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για οριστικό ξερίζωμα των βαρωνιών».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «αντιπερισπασμό με την εκ νέου επίκληση του ανένδοτου κατά των δυνάμεων της διαπλοκής επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προκειμένου να τονώσει το ηθικό των στελεχών της κυβέρνησής του και της κομματικής βάσης της ΝΔ που κλονίστηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «σχολιάζοντας για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αποτελέσματα δημοσκόπησης έστειλε σαφές μήνυμα στην διαπλοκή λέγοντας: Έχουμε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο. Δεν είναι μια μάχη, είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε. Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τα θαρραλέα οικονομικά μέτρα που έλαβε έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα αποδώσουν ώστε το 2006 να επιτευχθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «την απόφασή του να συγκρουστεί με τα φαινόμενα της διαπλοκής, παρά το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργούν ορισμένα ΜΜΕ διεκήρυξε πάλι χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Έχουμε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο. Εδώ δεν είναι μια απλή μάχη. Είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε , υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δείχνει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να έχει μειωθεί σε 1,4%».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «αποφασισμένος να μην κάνει σπιθαμή πίσω σε όσα πιστεύει κι έχει δεσμευτεί ο ίδιος με στόχο το καλύτερο αύριο των Ελλήνων είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αυτό ξεκαθάρισε ο ίδιος χθες το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τελευταία δημοσκόπηση και είπε με έμφαση ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τη διαπλοκή και τα προβλήματα των πολιτών και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η δημοσκόπηση που δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο. Εδώ δεν είναι μια απλή μάχη. Είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε διεμήνυσε ο Κώστας Καραμανλής κληθεί να σχολιάσει τη δημοσκόπηση. Την ίδια ώρα, τα σενάρια ανασχηματισμού παραμένουν στο προσκήνιο με φόντο και τις πρόσφατες υπόγειες και μη διαμάχες υπουργών».

Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «η μάχη για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η επιβολή κανόνων διαφάνειας είναι η απάντηση του πρωθυπουργού στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις».

Κυβέρνηση

Η TRAFFIC αναφέρει ότι «συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τα θαρραλέα οικονομικά μέτρα που έλαβε έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα αποδώσουν, ώστε το 2006 να επιτευχθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΕΕ - Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «οι νταβατζήδες της διαπλοκής αντιμετωπίζονται με φιλολαϊκά μέτρα και τσαμπουκά κ. Καραμανλή. Μην τους φοβάσαι. Είναι όλοι τους ψοφίμια. Βγάλ' τους τα σκάνδαλα και στείλ΄τους στον εισαγγελέα. Τα λαμόγια αριστερά και δεξιά, ενωμένα από τις κλεψιές που είχαν πέσει επί Σημίτη, ροκανίζουν την κυβέρνηση που προχωράει με τον σταυρό στο χέρι».

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «ραγδαία πτώση στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση και έχει αναζωπυρώσει το σύνδρομο της ήττας που επί δεκαετίες ταλάνιζε τη ΝΔ όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Με τη φράση έχουμε πόλεμο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας και να εξουδετερώσει τα φαινόμενα εσωστρέφειας και γκρίνιας που εξαπλώνονται. Αντιθέτως, στο ΠαΣοΚ ενισχύονται τα σενάρια για δεξιά παρένθεση και οι εκτιμήσεις είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «επιτάχυνση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών είναι το χτεσινό μήνυμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, ώστε μέχρι το τέλος του 2006 να έχει επιβάλει το σύνολο των μέτρων για τα οποία και έχει δεσμευτεί μέσω του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας».

Η CITY PRESS γράφει ότι «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες ότι θα αποσύρει τη διάταξη με την οποία αφαιρούσε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τους πόρους από τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων... Τέλος καλό, όλα καλά, δηλώνει η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά... Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έχει σχέση με τα γκάλοπ και την προοπτική των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών... Καραμανλής μετά το γκάλοπ: Δίνουμε μάχες, το βέβαιο είναι ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο... Οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis οφείλονται στη δυσαρέσκεια των μη προνομιούχων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Η κρίση που... δεν υπήρξε

Άγνωστο τι συνέβη τελικά στη Μαντάιν

Σύγχυση επικρατεί για την κατάσταση στην πόλη Μανταΐν του Ιράκ, νότια της Βαγδάτης.

Το σαββατοκύριακο, ιρακινά και δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τρεις ιρακινές ταξιαρχίες που είχαν περικυκλώσει την πόλη, όπου σουνίτες είχαν πιάσει ομήρους εκατοντάδες σιίτες, απειλώντας να τους σκοτώσουν αν δεν απομακρυνθεί ο σιιτικός πληθυσμός της πόλης.

Την ενέργεια είχε καταδικάσει και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, λέγοντας πως δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Όταν τελικά οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη δεν βρήκαν καμία ένδειξη για όλα αυτά και τώρα κυβερνητικοί επίσημοι λένε πως οι πληροφορίες είχαν διογκωθεί για πολιτικούς λόγους.

Ο Σαμπάχ Καντίμ, υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης λέει πως η υπόθεση ήταν κατασκευασμένη από κάποιους, με στόχο την κυβέρνηση του.

«Σε συναισθηματικά φορτισμένους τόνους η εθνοσυνέλευση επέκρινε την κυβέρνηση για αμέλεια, ότι γίνονται σφαγές κι απαγωγές στη Μανταΐν κι αυτή δεν κάνει τίποτα» είπε ο Καντίμ.

Πήρε, λέει, προσωπικά την απόφαση - χωρίς καν συνεννόηση με τον πρωθυπουργό- να στείλει ειδικές δυνάμεις να περικυκλώσουν την πόλη για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

«Όπως φάνηκε, επιβεβαιώθηκε αυτό που υποψιαζόμουν από την αρχή, ότι δεν υπήρχαν όμηροι. Όλα αυτά τα κατασκευάσματα στο κοινοβούλιο είχαν στόχο να αμφισβητήσουν την απερχόμενη κυβέρνηση» λέει ο Σαμπάχ Καντίμ.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 04:42 (Ώρα Λονδίνου)

Σήματα Καπνού

«Όταν πεθαίνει ένας πάπας δεν ακούμε τη κραυγή που σηματοδοτεί τη συνέχεια των μοναρχιών ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς» λέει η Λ Οσερβατόρε Ρομάνο (L' Osservatore Romano), η εφημερίδα του Βατικανού.

«Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι διαφορετικός από εκείνον των μέσων ενημέρωσης» γράφει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για ανυπομονησία. Κάθε μέρα είναι μια καλή μέρα για να ανακοινωθεί η εκλογή ενός νέου πάπα» λέει η εφημερίδα του Βατικανού.

Στην Ισπανία. Υπό τον τίτλο «Το ερωτηματικό του κονκλαβίου» η Αβούι (Avui) της Βαρκελώνης λέει πως το μεγάλο ζητούμενο στη συζήτηση των έγκλειστων καρδιναλίων είναι «ο βαθμός συνέχειας» που θα πρέπει να αναζητηθεί σε σχέση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο που, όπως λέει η εφημερίδα, «σημάδεψε βαθιά την εκκλησία, έφερε την παπική εξουσία στην εποχή των παγκόσμιων συστημάτων επικοινωνίας και είχε σημαντική επιρροή στην παγκόσμια ιστορία».

Βάσκοι και Κυπριακό

Η Ελ Περιόδικο (El Periodico) της Βαρκελώνης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη χώρα των Βάσκων, ως «γλυκόπικρη νίκη» για τον εθνικιστή Βάσκο πρωθυπουργό, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, καθώς, αν και το κόμμα του αναδείχτηκε πρώτο, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

«Η ήττα του Ιμπαρέτσε και του σχεδίου» του ήταν το χαρακτηριστικό των εκλογών εκτιμά η Ελ Παΐς (El Pais) της Μαδρίτης, που όμως σημειώνει το νέο πρόβλημα που ανέκυψε: «την μικρή άνοδο των εθνικιστών συνολικά, που συνόδευσε την βαριά τιμωρία των κυβερνώντων εθνικιστών».

Στη Γερμανία, η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) εκτιμά ότι οι εκλογές δεν άλλαξαν ουσιαστικά την κατάσταση στη χώρα των Βάσκων.

«Οι πολιτικές διαχωριστικές γραμμές είναι άκαμπτες, όπως πάντα» λέει η εφημερίδα λέει η εφημερίδα που σημειώνει ότι τα «βασκικά παραρτήματα των κύριων ισπανικών κομμάτων» συνεχίζουν «να αποτελούν απλώς μια μειοψηφία στην περιοχή».

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) λέει πως η κατάσταση στη Χώρα των Βάσκων δείχνει πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος του εθνικισμού.

«Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής ένωσης φαίνεται πιο αποτελεσματικό μεταξύ κρατών» λέει, επικαλούμενη το παράδειγμα της γαλλογερμανικής φιλίας.

Αλλά, συνεχίζει, «είναι πολύ προφανές ότι δεν βοηθά ιδιαίτερα στην επίλυση εθνοτικών και εθνικών προβλημάτων μέσα στα κράτη» φέρνοντας ως παράδειγμα την Χώρα των Βάσκων, την Βόρεια Ιρλανδία και την Κύπρο.

Η επίσης αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) αναφερόμενη στη εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων εκτιμά πως αυτή ίσως βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού.

«Μετά την απόσυρση του αιώνιου σκληροπυρηνικού Ραούφ Ντενκτάς... υπάρχει τουλάχιστον μια νέα αρχή, με σχετικά φρέσκους ανθρώπους στις διαπραγματεύσεις για επανένωση» λέει η εφημερίδα.

Αλλά προσθέτει πως η κατάσταση παραμένει «περίπλοκη» καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη βόρεια Κύπρο θα παραμείνει αμφιλεγόμενη.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσική αποστολή

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

«Πιο αποφασιστική στις πολιτικές της επιλογές» από τον προκάτοχό της, Κόλιν Πάουελ, χαρακτηρίζεται η Ράις

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας της Μόσχας, Μόσκοου Τάιμς (Moscow Times), Σιμόν Σερέτζεμ, ο οποίος πιστεύει ότι η Κοντολίζα Ράις στις συναντήσεις της με τους Ρώσους αξιωματούχους, θα επιδιώξει τη δημιουργία πολιτικών και οικονομικών σχέσεων που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών «θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία ακολουθεί τις τακτικές της Δύσης σε θέματα όπως ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και η μη διάδοση πυρηνικών όπλων, ενώ η ατζέντα της περιλαμβάνει και διάφορα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τα ρωσικά πετρέλαια» είπε ο συντάκτης της ρωσικής εφημερίδας, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα τους.

Οφέλη

Αλλά ο Σερέτζεμ εκτιμά ότι η Μόσχα ενδέχεται ωφεληθεί από μια πιθανή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, σε πολλαπλά.

Η Μόσχα, λέει, έχει συμφέρον να διατηρήσει, για στρατηγικούς λόγους, μια καλή σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς «η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει πως διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα, όχι ως μια ακόμα ευρωπαϊκή χώρα αλλά ως μια υπερδύναμη».

«Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να επιδιώξει μια συνεργασία σε θέματα ασφάλειας καθώς και οι δύο δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρές τρομοκρατικές απειλές. Επίσης, μια συμφωνία για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα ενισχύσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία, λέει ο αρχισυντάκτης Μόσκοου Τάιμς.

Περιστέρια και γεράκια

Συγκρίνοντας τον τρόπο προσέγγισης στα ρωσικά ζητήματα, της Κοντολίζα Ράις σε σχέση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο Ρώσος δημοσιογράφος λέει πως η Αμερικανίδα υπουργός «είναι πιο αποφασιστική στις πολιτικές της επιλογές».

Η Κοντολίζα Ράις «γνωρίζει, όμως πολύ καλά τις πρακτικές που ακολουθούνται στη Ρωσία εφόσον θεωρείται ειδική επί των θεμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης [και] δεν θα ασκήσει περισσότερες πιέσεις από αυτές που θα ασκούσε ο Κόλιν Πάουελ» εκτιμά ο Σιμόν Σερέτζεμ.

Ο Κόλιν Πάουελ είχε την φήμη του «περιστεριού» ενώ η Κοντολίζα Ράις θεωρείται «γεράκι», λέει.

«Περιμένουμε ότι όπως θα έκανε κάθε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ έτσι και η Κοντολίζα Ράις θα εργαστεί για τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο θα το πράξει - εάν είναι περισσότερο επιθετικός ή συμβιβαστικός - δεν θα έχει μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμα» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μόσκοου Τάιμς, Σιμόν Σερέτζεμ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.