Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-20

  1. «Μαζοχιστική εκστρατεία»
  2. Δραματική μείωση κερδών της Φόρντ
  3. Μικρή παράταση για τον «βασικό μέτοχο»
  4. Φρίκη στο Ιράκ
  5. Τον έσωσαν τα δοκάρια
  6. Μικρή παράταση για τον «βασικό μέτοχο»
  7. Η Hellas Jet αναστέλλει τη λειτουργία της
  8. Φρίκη στο Ιράκ
  9. Παραίτηση Μπερλουσκόνι
  10. Ένα όνομα με σημασία
  11. Ποικίλες αντιδράσεις για τον Βενέδικτο ΙΣΤ'
  12. Επικρίσεις κατά Ελλάδας
  13. Προειδοποίηση Ρογκ
  14. «Τμήμα Ηθών» Χαμάς
  15. Καθησυχάζει ο Παναγιωτόπουλος
  16. «Τμήμα Ηθών» Χαμάς
  17. Ποικίλες αντιδράσεις για τον Βενέδικτο ΙΣΤ'
  18. Προσλήψεις και παρέμβαση Σουφλιά
  19. Δεν τα κατάφερε ο Μακεδονικός
  20. Ανησυχία Ράις για την δημοκρατία στη Ρωσία
  21. Ο «Γερμανός»
  22. Ο «φρουρός της πίστης»
  23. Νέα δοκιμασία Μπερλουσκόνι
  24. Πισωγύρισμα για Μπόλτον
  25. Καταδικάστηκε αξιωματικός του «βρώμικου πολέμου»

Πέμπτη 21 Απριλίου 2005 - 01:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαζοχιστική εκστρατεία»

«Μαζοχιστική» χαρακτηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η Γκάρντιαν (The Guardian), καθώς συνεχίζει να έχει συναντήσεις με ψηφοφόρους που διαφωνούν με την πολιτική του.

Σε εμπορικό κέντρο του Λιντς, όπου είχε συνομιλία με τον κόσμο, μια εικοσάχρονη φοιτήτρια τον έφερε σε δύσκολη θέση εξηγώντας του γιατί «έχασε την πίστη της στο πρόσωπό του» όπως λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Απογοητευμένη ψηφοφόρος τα λέει στον Μπλερ» είναι ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial times) για το θέμα.

Σε συνέντευξη στην Ιντιπέντεντ (The Independent) ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει πως δεν θα θεωρήσει «την εκλογική νίκη ως δικαίωση του πολέμου» στο Ιράκ.

Όπως λέει, δεν υπήρχε μέση λύση. «Ήταν ένας εφιάλτης [επειδή] θα υπήρχε πρόβλημα ό,τι κι αν έκανε κανείς είτε επιλύνοντας το θέμα του Ιράκ μέσα από μια σύγκρουση είτε αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα αν άφηνε τον Σαντάμ [Χουσεΐν] στην εξουσία» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συντηρητικά προβλήματα

Δυσκολίες και για το Συντηρητικό κόμμα, όπως λέει η Γκάρντιαν, που αποκαλύπτει επιστολή του υπεύθυνου προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος προς τους υποψηφίους βουλευτές των Τόριδων, πως μπαίνουν «σε δύσκολη περίοδο» και ότι θα πρέπει να μη χάσουν τη συγκέντρωσή τους «αντιμέτωποι με τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».

Η επιστολή «αποκαλύπτει τους φόβους του κόμματος» λέει η Γκάρντιαν.

Η Τάιμς (The Times) κάνει λόγο για «μυστικά δάνεια για ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας των Συντηρητικών».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιτροπή των εκλογών ερευνά την υπόθεση καθώς οι Τόριδες φαίνεται πως πήραν σειρά δανείων ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών στερλινών από επιχειρηματίες με επιτόκια υψηλότερα του βασικού αλλά χαμηλότερα των προσφερομένων από τις τράπεζες.

Οι Συντηρητικοί λένε πως δεν υπάρχει θέμα διαφάνειας και πως όταν τα δάνεια γίνουν δωρεές θα αποκαλυφθούν τα ονόματα των δωρητών, όπως ορίζει η νομοθεσία.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 23:29 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική μείωση κερδών της Φόρντ

Η δραματική μείωση αποδίδεται στη μείωση των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, κυρίως του πετρελαίου.

Η Ρόβερ έκλεισε, η Τζένεραλ Μότορς κλείνει επίσης εργοστάσιά της στην Ευρώπη και η Φορντ ανακοίνωσε την Τετάρτη δραματική μείωση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται διεθνώς σε κρίση, εάν συνυπολογίσει κανείς την πτώση ρεκόρ που σημείωσε η τιμή της μετοχής της ιταλικής Φίατ, καθώς και την κάτω από τα αναμενόμενα διαμόρφωση των κερδών της γερμανικής Φόλκσβαγκεν -παρά το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει.

Περίπου κατά 40% μειωμένα, στα 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής Φορντ το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε συνολικό όγκο πωλήσεων αξίας 45,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανέφικτος φαίνεται πλέον ο στόχος που έθεσε η εταιρία για ετήσια κέρδη επτά δισεκατομμυρίων.

Η δραματική μείωση αποδίδεται στη μείωση των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, κυρίως φυσικά του πετρελαίου.

Στο ίδιο διάστημα η Τζένεραλ Μότορς, βασιλότερος ανταγωνιστής της Φορντ, εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προβλήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Οικονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα της Φόρντ είναι η εγχώρια αγορά κυρίως, αφού στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική σημείωσε κέρδη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει να αντιμετωπίζει και τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως την Τογιότα, που κατασκευάζει σε εργοστάσιά της εκεί, τα αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά.

Πέραν αυτού, σημειώνει ο οικονομικός συντάκτης του ΒΒC, Άντριου Γουόκερ, η εταιρία επωμίσθηκε αυξανόμενες δαπάνες για τα ταμεία υγείας και τις συντάξεις συνεργατών της, που εγκατέλειψαν την ενεργό δράση. Αυτά όμως, σημειώνει, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης:

«Η Τζένεραλ Μότορς έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, παρότι σε αντίθεση με τη Φορντ εμφάνισε παθητικό το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ένα γενικό πρόβλημα: κατασκευάζουν περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά που επιτρέπει η ζήτηση, παρά τη ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα. Το κλείσιμο της Ρόβερ στη Βρετανία, η οποία δεν μπορούσε να πουλήσει τόσα αυτοκίνητα, όσα χρειαζόταν για να είναι κερδοφόρα, είναι μια ένδειξη αυτού του προβλήματος. Ανάλογα είναι και τα προβλήματα της Φορντ και της Τζένεραλ Μότορς», τονίζει ο Άντριου Γουόκερ, οικονομικός συντάκτης του ΒΒC.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Μικρή παράταση για τον «βασικό μέτοχο»

Αμφισβητεί τη συμβατότητα του νέου νόμου, η κοινοτική επίτροπος Ντανούτα Χίμπνερ

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το βασικό μέτοχο εξετάζει η κυβέρνηση, μετά από επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επιστολή, αμφισβητείται η συμβατότητα του νέου νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Ιουνίου, με το κοινοτικό δίκαιο.

Σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος κυβέρνησης -Κομισιόν για την εξεύρεση «κοινού τόπου στο θέμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση μέχρι τις 21 Μαΐου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη επιστολή ,δεν είναι η απαντητική στο έγγραφο που είχε αποστείλει πριν από 15 ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αναμένουμε την απάντηση της Επιτροπής και προσπαθούμε να εντοπίσουμε έναν κοινό τόπο υπερασπιζόμενοι το εθνικό συμφέρον - που είναι, αφενός η υπεράσπιση του Συντάγματος και αφετέρου η υπεράσπιση των κοινοτικών κονδυλίων που μας αναλογούν. Σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει ο στρατηγικός μας στόχος και δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας για τη διαφάνεια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τον άμεσο κίνδυνο απώλειας σημαντικών κοινοτικών πόρων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης στο θέμα του βασικού μετόχου και επανέλαβε την πρόταση για αντιμετώπιση του θέματος σε διακομματική βάση.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φρίκη στο Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις δεν συνάντησαν καμία αντίσταση όταν μπήκαν στην Μανταΐν

Η πρώτη μακάβρια ανακάλυψη έγινε στις όχθες του Τίγρη βόρεια της Βαγδάτης, όπου εντοπίστηκαν οι σοροί πενήντα Ιρακινών- ανδρών, γυναικών και παιδιών- στη περιοχή αλ Σουγαΐρα, νότια της Βαγδάτης.

Κάποια ήταν αποκεφαλισμένα, ενώ άλλα έφεραν μαχαιριές στο λαιμό.

Οι αρχές πιστεύουν ότι τα θύματα ήταν σιίτες μουσουλμάνοι που είχαν πέσει θύματα απαγωγής ακραίων σουνιτών στη πόλη Μανταΐν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

«Περισσότερα από 50 πτώματα ανασύρθηκαν από τον Τίγρη και έχουμε τον πλήρη κατάλογο των στοιχείων των θυμάτων αλλά και των εγκληματιών», είπε ο κ. Ταλαμπανί, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες .

«Θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στο μέλλονοι τρομοκράτες διέπραξαν έγκλημα εκεί.

»Δεν είναι αλήθεια ότι στην Μενταΐν δεν έγιναν απαγωγές. Έγιναν και οι όμηροι δολοφονήθηκαν και πετάχτηκαν στον Τίγρη», είπε.

Ένας ανώτατος σουνίτης κληρικός, ο σεΐχης Αμπντουλσαλέμ αλ Κουμπαΐσι, είχε πει τότε ότι οι ισχυρισμοί για απαγωγές δεν ευσταθούσαν.

Αλλά και στην πόλη Χαντίθα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, βρέθηκαν τα πτώματα τουλάχιστον 19 ανδρών, σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση τα θύματα παρατάχθηκαν μπροστά από τείχος του γηπέδου και εκτελέστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ είπε ότι μάλλον πρόκειται για Ιρακινούς στρατιώτες που είχαν απαχθεί ενώ ταξίδευαν για την Χαντίθα.

Επιθέσεις στη Ραμάντι

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν στην είσοδο της βάσης της ιρακινής εθνοφρουράς, στην πόλη Ραμάντι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβιστές αυτοκτονίας προσπάθησαν να εισέλθουν στην βάση

Πυκνός καπνός σκέπασε τον ουρανό, ενώ αμέσως μετά ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Η ιρακινή εθνοφρουρά αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

Αλλά και στη Βαγδάτη ένας ενήλικας και ένα παιδί σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα και την ιρακινή αστυνομία.

Η αστυνομία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε το βράδυ ότιιπραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου, κοντά στα γραφεία του κόμματος, του οποίου ηγείται ο προσωρινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 23:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τον έσωσαν τα δοκάρια

Με 1-0 επιβλήθηκε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ της ΑΕΚ, οι παίχτες της οποίας είχαν την ατυχία να σημαδέψουν πέντε φορές τα δοκάρια, τρεις από αυτές στην ίδια φάση στο 49 ΄του αγώνα των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το γκολ των ερυθρολεύκων που είχαν την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο πέτυχε με μακρινό σουτ ο Τζόρτζεβιτς στο 8΄ της αναμέτρησης, ενώ ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του Πειραιά είχε ο Οκκάς στο 45΄, σε σουτ από πολύ κοντινή απόσταση, μετά από φάουλ του Ριβάλντο.

Στο β' ημίχρονο η ΑΕΚ εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένη και στο 59΄σημειώθηκε η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά φάση:

Μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Μάλμπασα, κεφαλιά και σουτ κατόπιν του Κώστα Κατσουράνη βρήκαν τα δοκάρια του Αντώνη Νικοπολίδη. Το «κακό» για την ΑΕΚ «τρίτωσε» στην ίδια φάση με σουτ του Ζούλιο Σέζαρ που προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι.

Η Ένωση είχε άλλα δύο δοκάρια από σουτ του Κατσουράνη στο 84΄και φάουλ του Ίβιτς, στην εκπνοή του αγώνα

Οι συνθέσεις :

ΑΕΚ: Χιώτης, Μόρας, Αλβες, Κατσουράνης, Μάλμπασα, Κυριακίδης (30' Κόντης), Ασουνσάο, Πέτκοφ (57' Κρασσάς), Σοάρες (84' Ιβιτς), Ζούλιο Σέζαρ, Λυμπερόπουλος.

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ανατολάκης, Πάντος (79' Σούρερ), Κωστούλας, Γεωργάτος, Στολτίδης, Μάριτς, Ριβάλντο (85' Ζιοβάνι), Τζόρτζεβιτς, Οκκάς (80' Καστίγιο).


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Μικρή παράταση για τον «βασικό μέτοχο»

«Αναμένουμε την απάντηση της Επιτροπής και προσπαθούμε να εντοπίσουμε έναν κοινό τόπο υπερασπιζόμενοι το εθνικό συμφέρον», είπε ο κ. Ρουσόπουλος

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το βασικό μέτοχο εξετάζει η κυβέρνηση, μετά από επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επιστολή, αμφισβητείται η συμβατότητα του νέου νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Ιουνίου, με το κοινοτικό δίκαιο.

Σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος κυβέρνησης -Κομισιόν για την εξεύρεση «κοινού τόπου στο θέμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση μέχρι τις 21 Μαΐου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη επιστολή ,δεν είναι η απαντητική στο έγγραφο που είχε αποστείλει πριν από 15 ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αναμένουμε την απάντηση της Επιτροπής και προσπαθούμε να εντοπίσουμε έναν κοινό τόπο υπερασπιζόμενοι το εθνικό συμφέρον - που είναι, αφενός η υπεράσπιση του Συντάγματος και αφετέρου η υπεράσπιση των κοινοτικών κονδυλίων που μας αναλογούν. Σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει ο στρατηγικός μας στόχος και δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας για τη διαφάνεια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τον άμεσο κίνδυνο απώλειας σημαντικών κοινοτικών πόρων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης στο θέμα του βασικού μετόχου και επανέλαβε την πρόταση για αντιμετώπιση του θέματος σε διακομματική βάση.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Hellas Jet αναστέλλει τη λειτουργία της

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η γενική συνέλευση των μετόχων της, αεροπορικής εταιρίας Hellas Jet αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των προγραμματισμένων πτήσεων από 10 Μαΐου 2005.

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι ευοίωνες οι συνθήκες της αγοράς για την υλοποίηση των επιχειρησιακών της σχεδίων.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Cyprus Airways, που κατέχει το 75% των μετοχών της εταιρίας, είχε ανακοινώσει ότι απέτυχαν οι προσπάθειες να βρεθεί αγοραστής για την Hellas Jet, η οποία απασχολεί 200 εργαζόμενους και είχε αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2003.

Στην ανακοίνωση της Hellas Jet διευκρινίζεται ότι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια για πτήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου θα εξυπηρετηθούν με πτήσεις άλλων εταιριών.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φρίκη στο Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις δεν συνάντησαν καμία αντίσταση όταν μπήκαν στην Μανταΐν

Η πρώτη μακάβρια ανακάλυψη έγινε στις όχθες του Τίγρη βόρεια της Βαγδάτης, όπου εντοπίστηκαν οι σοροί πενήντα Ιρακινών- ανδρών, γυναικών και παιδιών- στη περιοχή αλ Σουγαΐρα, νότια της Βαγδάτης.

Κάποια ήταν αποκεφαλισμένα, ενώ άλλα έφεραν μαχαιριές στο λαιμό.

Οι αρχές πιστεύουν ότι τα θύματα ήταν σιίτες μουσουλμάνοι που είχαν πέσει θύματα απαγωγής ακραίων σουνιτών στη πόλη Μανταΐν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

«Περισσότερα από 50 πτώματα ανασύρθηκαν από τον Τίγρη και έχουμε τον πλήρη κατάλογο των στοιχείων των θυμάτων αλλά και των εγκληματιών», είπε ο κ. Ταλαμπανί, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες .

«Θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στο μέλλονοι τρομοκράτες διέπραξαν έγκλημα εκεί.

»Δεν είναι αλήθεια ότι στην Μενταΐν δεν έγιναν απαγωγές. Έγιναν και οι όμηροι δολοφονήθηκαν και πετάχτηκαν στον Τίγρη», είπε.

Ένας ανώτατος σουνίτης κληρικός, ο σεΐχης Αμπντουλσαλέμ αλ Κουμπαΐσι, είχε πει τότε ότι οι ισχυρισμοί για απαγωγές δεν ευσταθούσαν.

Αλλά και στην πόλη Χαντίθα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, βρέθηκαν τα πτώματα τουλάχιστον 19 ανδρών, σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση τα θύματα παρατάχθηκαν μπροστά από τείχος του γηπέδου και εκτελέστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ είπε ότι μάλλον πρόκειται για Ιρακινούς στρατιώτες που είχαν απαχθεί ενώ ταξίδευαν για την Χαντίθα.

Επιθέσεις στη Ραμάντι

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν στην είσοδο της βάσης της ιρακινής εθνοφρουράς, στην πόλη Ραμάντι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβιστές αυτοκτονίας προσπάθησαν να εισέλθουν στην βάση

Πυκνός καπνός σκέπασε τον ουρανό, ενώ αμέσως μετά ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Η ιρακινή εθνοφρουρά αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

Αλλά και στη Βαγδάτη ένας ενήλικας και ένα παιδί σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα και την ιρακινή αστυνομία.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Μπερλουσκόνι

Την τρίτη κυβέρνηση στην πολιτική του σταδιοδρομία θα σχηματίσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλάις Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα υποβάλλει, όπως ανακοίνωσε, την παραίτησή του, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τη δεύτερη στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και την τρίτη στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ο ιταλός πρωθυπουργός την νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει την παρουσία της Λέγκα του Βορρά, που είχε τρεις υπουργούς σε θέσεις -κλειδιά στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι περιήλθε σε κρίση μετά την απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών να αποσύρουν τους τέσσερις υπουργούς τους. Με απόσυρση των υπουργών της είχε απειλήσει και η Εθνική Συμμαχία του υπουργού Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, που διαθέτει σοβαρή δύναμη στα νότια της χώρας και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Λέγκα του Βορρά.

Το ιταλικό Σύνταγμα ορίζει την υποχρέωση παραίτησης του πρωθυπουργού, εάν σκοπεύει να προβεί σε ευρεία ανασύνθεση της κυβέρνησής του.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 16:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα όνομα με σημασία

Ο Βενέδικτος ο ΙΕ' αγωνίστηκε για την ειρήνη

Η επιλογή του ονόματος είναι η πρώτη σημαντική απόφαση την οποία καλείται να λάβει ο εκάστοτε πάπας.

Με την επιλογή του ονόματος «Βενέδικτος» - που στα λατινικά σημαίνει «ευλογημένος» - ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ διεμήνυσε εμμέσως στο κονκλάβιο τον θαυμασμό του για τον προηγούμενο Βενέδικτο, που αναδείχθηκε στην ηγεσία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Εκείνος, ο Ιταλός πάπας Βενέδικτος ΙΕ, έμεινε στην ιστορία για τους έξυπνους χειρισμούς και τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέλαβε προκειμένου να λάβουν τέλος οι εχθροπραξίες.

Αγωνίστηκε να παραμείνει ουδέτερος καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του, από το 1914 έως το 1922, σε μια εποχή που οι καθολικές χώρες πολεμούσαν μεταξύ τους.

Τάχθηκε κατά της χρήσης χημικών όπλων και ήταν ο εμπνευστής ενός σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου, τμήμα του οποίου συμπεριλήφθηκε στην ειρηνευτική συμφωνία του Αμερικανού προέδρου Γουίλσον, τον Ιανουάριο του 1918.

Ένας άλλος Βενέδικτος, ο ΙΓ (1724-1730), ήταν ένας Δομινικανός μοναχός που συνέχισε να ζει σαν μοναχός ακόμα και μετά την εκλογή του.

Ήταν πιο λιτός από τους προκατόχους του αξιώματος και συνέχισε να επισκέπτεται τους αδυνάτους και τους αρρώστους ακόμα και όταν φόρεσε την τιάρα του ποντίφικα.

Ειρηνοποιός

Ο καθηγητής Ρόντερικ Στρέιντζ δήλωσε στο BBC ότι η επιλογή του ονόματος «Βενέδικτος» από τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ έχει σχέση με το πολεμικό παρελθόν της Γερμανίας.

«Είναι Γερμανός και το ότι επέλεξε ένα παπικό όνομα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες δεν είναι τυχαίο», είπε.

Ο τελευταίος Βενέδικτος θεωρείτο επίσης καλός ηγέτης. Προσπάθησε να προσεγγίσει τους μουσουλμάνους και να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την ορθόδοξη εκκλησία.

Η Τουρκία, που αντιδρά στην εκλογή του Βενέδικτου του ΙΣΤ, είχε στήσει ένα άγαλμα για τον Βενέδικτο τον ΙΕ στην Κωσταντινούπολη.

Ο Βενέδικτος είναι ένα από τα παπικά ονόματα. Το πιο δημοφιλές είναι το «Ιωάννης», με 23 ποντίφικές να επιλέγουν αυτό το όνομα. Ο συνδυασμός «Ιωάννης-Παύλος» χρησιμοποιήθηκε δύο φορές.

Το όνομα «Βενέδικτος» χρησιμοποιήθηκε 16 φορές.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες αντιδράσεις για τον Βενέδικτο ΙΣΤ'

Η πρώτη λειτουργία για τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'

Ο νέος Πάπας, Βενέδικτος ΙΣΤ, δηλώνει αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες.

Σε ένα από τα πρώτα του κηρύγματα, τόνισε ότι στόχος του είναι ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με άλλες θρησκείες.

Η εκλογή του νέου πάπα, του πρώην καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσινγκερ της Γερμανίας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη συντηρητική πτέρυγα των Καθολικών.

Ο αρχιεπίσκοπος της Νιγηρίας, είπε ότι οι συντηρητικές του απόψεις σε θέματα κοινωνικά και ανθρωπίνων σχέσεων, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους Καθολικούς στην Αφρική.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας ήλθε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος εξέφρασε «χαρά και ελπίδα» για την εκλογή του νέου Πάπα, προσβλέποντας, όπως τόνισε, σε βάθος συνεργασία για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών προς όφελος του Χριστιανισμού.

«Πιστεύουμε ότι ο νέος Πάπας, εκτιμά τον θεολογικό πλούτο και την πνευματικότητα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα επιδιώξει την συνεργασία για την προώθηση του θεολογικού διαλόγου, προς όφελος της Χριστιανοσύνης» υπογραμμίζει η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ο νέος πάπας φαίνεται πως έχει και πολλούς επικριτές.

Στην Τουρκία, η εκλογή του προκάλεσε δυσφορία. Από την θέση του καρδινάλιου, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά της εισόδου της μουσουλμανικής χώρας στην ΕΕ.

Μεταξύ αυτών που δυσαρεστήθηκαν είναι και όσες οργανώσεις διεκδικούν αλλαγές σε κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό τον αμβλώσεων και των διαζυγίων.

Πρώτη λειτουργία

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ τέλεσε την πρώτη λειτουργία του, μεταφέροντας το μήνυμα για ενότητα όλων των χριστιανών.

Ο νέος ποντίφικας από την Καπέλα Σιστίνα αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που τον περιμένει, τονίζοντας ότι αισθάνεται βαριά την ευθύνη που του ανατέθηκε.

Πιστεύει όμως ότι τον καθοδηγεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β, όπως είπε.

Μπορεί τη λειτουργία να παρακολούθησαν μόνο οι καρδινάλιοι, μεταδόθηκε ωστόσο από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Βενέδικτος, φορώντας την παπική τιάρα, ευλόγησε όσους παρακολούθησαν την λειτουργία μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η χειροτόνησή του θα γίνει την Κυριακή, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Ευλογία»

Το όνομα Βενέδικτος, που επέλεξε ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, σημαίνει «ευλογία». Ο τελευταίος πάπας που είχε επιλέξει το όνομα αυτό, ο Βενέδικτος ο ΙΕ ανέλαβε την ηγεσία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Βενέδικτος ο ΙΣΤ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που εκλέγεται στο παπικό αξίωμα σε τόσο μεγάλη ηλικία, γεννήθηκε το 1927 σε μια παραδοσιακή αγροτική οικογένεια της Βαυαρίας, αν και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός.

Επίσης, είναι ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και δέκα αιώνες.

Στενός φίλος και συνεργάτης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β, πιστεύεται ότι ο Βενέδικτος θα είναι ο συνεχιστής του έργου του.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις κατά Ελλάδας

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Ο στρατηγός Χιλμί Οζκόκ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, επέκρινε δριμύτατα την Ελλάδα σε ομιλία του στην τουρκική Σχολή Ευελπίδων στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα ελληνοτουρκικά θέματα ο Τούρκος επιτελάρχης εμφανίσθηκε ανήσυχος γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και εξακολουθεί να εξοπλίζει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Κατηγόρησε μάλιστα την Αθήνα ότι εξακολουθεί να στηρίζει την αμυντική πολιτική της στην λεγόμενη «τουρκική απειλή», όπως είπε.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι δεν πρέπει να αναμένεται καμία χειρονομία από την Τουρκία.

«Είναι άδικο να αναμένουμε από την Τουρκία μια χειρονομία καλής θέλησης ενώ έχουν ξεχαστεί οι υποσχέσεις για την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είπε ο Τούρκος επιτελάρχης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διατηρεί την στρατηγική της σημασία για την Τουρκία - ένα σχόλιο που φαίνεται ότι απευθύνεται σε κάποιους απόστρατους Τούρκους αξιωματικούς που στο παρελθόν έχουν διαφωνήσει με αυτή την θέση.

Ο στρατηγός Οζκιόκ απέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό και την κατηγόρησε ότι διατηρεί το θέμα σε εκκρεμότητα και επιδιώκει έτσι να ελέγξει όλο το νησί.

Τόνισε μάλιστα ότι σε κάθε πρόταση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να διατηρηθούν όλα τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Οι «μικροί» των εκλογών

Πανσπερμία πολιτικών σχηματισμών διεκδικεί την ψήφο των Βρετανών. Από τους Πράσινους και τα παραδοσιακά εθνικιστικά κόμματα στην Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία έως τους ευρωσκεπτικιστές και τους πολέμιους της εκστρατείας στο Ιράκ.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ιράκ

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ευρώπη

Εκλογές στη Βρετανία

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Εκλογές και νούμερα

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Χωρίς Σύνταγμα

Οι ιδιομορφίες της βρετανικής πολιτείας

«Οχάιο» Βρετανίας

Το εκλογικό θερμόμετρο χτυπά στο Μπέρμινγχαμ

Εργατικό μανιφέστο Μπλερ

Υποσχόμενος δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία και την Υγεία και θωράκιση της χώρας έναντι της τρομοκρατίας ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Μανιφέστο των Τόρηδων

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, εξήγγειλε αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, χαμηλότερους φόρους και περιστολή των δημοσίων δαπανών λέγοντας ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βρετανία.

Υποσχέσεις Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Βρετανίας οραματίζεται μια δικαιότερη κοινωνία με προοδευτική κατανομή των φορολογικών βαρών, καταδικάζει τον πόλεμο στο Ιράκ και ζητά την ένταξη στην Ευρωζώνη.

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Ρογκ

Η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα ανακοινωθεί από τη ΔΟΕ στις 6 Ιουλίου.

Προειδοποίηση προς τις πόλεις που είναι υποψίες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 να μην εμπλακούν σε «πόλεμο προσφορών», απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Την αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Ρογκ έδωσαν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, με τις προσφορές τους σε αθλητές και αθλητικές οργανώσεις, σκοπεύοντας να βελτιώσουν τη θέση τους στην κούρσα των υποψηφιοτήτων.

Οι Βρετανοί προσφέρουν σε αθλητές μεταξύ άλλων δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ενώ η επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων στη Νέα Υόρκη υπόσχεται σε εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες πρόσβαση τις αμερικανικές αγορές.

Και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται υπό εξέταση από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ.

Δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή στην εποχή των «υπερβολών», είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπαινισσόμενος την συνήθη πρακτική περασμένων ετών, όταν αθλητές και μέλη της ΔΟΕ γίνονταν αποδέκτες δώρων από υποψήφιες πόλεις.

Η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουλίου. Τελικοί υποψήφιοι είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, το Παρίσι και η Μαδρίτη.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Τμήμα Ηθών» Χαμάς

Νέοι της Γάζας παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα στην παραλία

Η δεκαεννιάχρονη Γιούσρα αλ Αζάμ και ο μνηστήρας της είχαν περάσει το μεσημέρι ψωνίζοντας για το γάμο τους, στην πόλη της Γάζας.

Αργότερα πήραν κάτι να φάνε και να πιούνε και έμειναν στην παραλία χαζεύοντας τα κύματα.

Ο γάμος της Γιούσρα θα γινόταν σε λίγες ημέρες.

Όμως εκείνο το απόγευμα στην παραλία έμελλε να είναι το τελευταίο της ζωής της, που τερματίστηκε με βίαιο τρόπο.

Το σούρουπο το ζευγάρι γύριζε με το αυτοκίνητό του στην γειτονιά του, στον καταυλισμό της Μπέιτ Λαχίγια. Στο πίσω κάθισμα επέβαιναν η αδελφή της Γούσρα, η Μαγκντολίν με τον φίλο της.

Στο δρόμο δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, που άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά.

Το αυτοκίνητο σταμάτησε. «Οι άνδρες κρατούσαν όπλα και ρόπαλα», λέει η Μαγκντολίν.

«Άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να μας χτυπούν. Βγήκα έξω και δραπέτευσα, αλλά ένας από αυτούς με ακολούθησε και συνέχισε να με χτυπάει. Με πέταξε στο έδαφος και με χτυπούσε με ένα ρόπαλο.

»Ο κόσμος στο δρόμο προσπαθούσε να τον σταματήσει, όμως κρατούσε όπλο και απειλούσε ότι όποιος πλησίαζε θα τον πυροβολούσε».

Εκκλήσεις για δικαιοσύνη

Η Γιούσρα αλ Αζάμ σκοτώθηκε στην επίθεση. Έπεσε νεκρή από τα πυρά των κουκουλοφόρων.

Οι ένοπλοι ήταν μέλη της Χαμάς.

Οι συγγενείς της Γιούσρα ζητούν δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, φώναζαν ότι ανήκουν στην «αστυνομία ηθών» της οργάνωσης.

Φαίνεται ότι στα δικά τους τα μάτια, κάτι στην συμπεριφορά των ζευγαριών ήταν ασυγχώρητο για τα μουσουλμανικά δεδομένα.

Η οικογένεια της Γιούσρα λέει ότι η κόρη τους δεν είχε κάνει τίποτα το μεμπτό τόσο μάλιστα που να αξίζει την θανατική της καταδίκη.

Δύο από τους δράστες συνελήφθησαν, όμως οι άλλοι παραμένουν ελεύθεροι. Οι συγγενείς της Γιούσρα λένε ότι η Χαμάς δεν πρέπει να εμποδίσει την σύλληψη, την δίκη και την καταδίκη των μελών της.

Έκπληξη και οργή

Στη Γάζα σε σύγκριση μα άλλες ένοπλες οργανώσεις η Χαμάς έχει τη φήμη μιας πειθαρχημένης οργάνωσης. Αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες της ήταν αυτοί που διέπραξαν το έγκλημα.

«Η Χαμάς πρέπει να εφαρμόζει το νόμο του Θεού στα μέλη της και να τα αποθαρρύνει από τέτοιου είδους ενέργειες», λέει ο θείος της Γιούσρα, Ραμαντάν.

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η φήμη της Χαμάς θα αμαυρωθεί»

Η οργάνωση προσπαθεί τώρα να ετριάσει τις αντιδράσεις από αυτό το επεισόδιο.

«Ήταν μέλη της Χαμάς αλλά ενήργησαν από μόνοι τους», είπε ο Μουσίρ αλ Μασρί, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Ήταν μια πράξη ανευθυνότητας, που αντιβαίνει τους κανονισμούς της Χαμάς».

Ο αλ Μασρί διέψευσε ότι η Χαμάς έχει οργανώσει αστυνομικές μονάδες «ηθών».

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε μήπως το γεγονός ότι η οργάνωση δίνει όπλα σε μικρά παιδιά και στη συνέχεια τα διδάσκει ακραίες μορφές του ισλαμικού ήθους, οδήγησε σε αυτήν την αντίδραση.

«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας δικαστές», απάντησε.

Ο Παλαιστίνιος ψυχολόγος και πολιτικός αναλυτής, Δρ. Εγιάντ ελ Σουράτζ, λέει ότι για την αναρχία που επικρατεί στη Γάζα ευθύνεται η έλλειψη μιας ισχυρής κεντρικής αρχής.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχάζει ο Παναγιωτόπουλος

O Πάνος Παναγιωτόπουλος λέει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο

Υπερβολικά και εξωπραγματικά χαρακτήρισε τα περί κατάργησης του οκταώρου, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το ποσοστό των απολύσεων, ούτε να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε να προωθήσει την ανασφάλιστη εργασία.

Ακόμη κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στη μέση, επιδιώκοντας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων για το καλό των Ελλήνων πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, είπε ότι δεν πρέπει να προεξοφλείται η στάση των κοινωνικών εταίρων, σημείωσε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η δεύτερη φάση διαλόγου και τόνισε ότι θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των εταίρων.

Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προωθήσει μέτρα, γιατί βρήκε άδεια ταμεία και σημείωσε ότι «κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά 18.500 ευρώ και κάθε τετραμελής οικογένεια 72.000 ευρώ - αυτός είναι ο πράσινος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο και δεν είναι της λογικής του «αποφασίζομεν και διατάζομεν».


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Τμήμα Ηθών» Χαμάς

Νέοι της Γάζας παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα στην παραλία

Η δεκαεννιάχρονη Γιούσρα αλ Αζάμ και ο μνηστήρας της είχαν περάσει το μεσημέρι ψωνίζοντας για το γάμο τους, στην πόλη της Γάζας.

Αργότερα πήραν κάτι να φάνε και να πιούνε και έμειναν στην παραλία χαζεύοντας τα κύματα.

Ο γάμος της Γιούσρα θα γινόταν σε λίγες ημέρες.

Όμως εκείνο το απόγευμα στην παραλία έμελλε να είναι το τελευταίο της ζωής της, που τερματίστηκε με βίαιο τρόπο.

Το σούρουπο το ζευγάρι γύριζε με το αυτοκίνητό του στην γειτονιά του, στον καταυλισμό της Μπέιτ Λαχίγια. Στο πίσω κάθισμα επέβαιναν η αδελφή της Γούσρα, η Μαγκντολίν με τον φίλο της.

Στο δρόμο δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, που άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά.

Το αυτοκίνητο σταμάτησε. «Οι άνδρες κρατούσαν όπλα και ρόπαλα», λέει η Μαγκντολίν.

«Άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να μας χτυπούν. Βγήκα έξω και δραπέτευσα, αλλά ένας από αυτούς με ακολούθησε και συνέχισε να με χτυπάει. Με πέταξε στο έδαφος και με χτυπούσε με ένα ρόπαλο.

»Ο κόσμος στο δρόμο προσπαθούσε να τον σταματήσει, όμως κρατούσε όπλο και απειλούσε ότι όποιος πλησίαζε θα τον πυροβολούσε».

Εκκλήσεις για δικαιοσύνη

Η Γιούσρα αλ Αζάμ σκοτώθηκε στην επίθεση. Έπεσε νεκρή από τα πυρά των κουκουλοφόρων.

Οι ένοπλοι ήταν μέλη της Χαμάς.

Οι συγγενείς της Γιούσρα ζητούν δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, φώναζαν ότι ανήκουν στην «αστυνομία ηθών» της οργάνωσης.

Φαίνεται ότι στα δικά τους τα μάτια, κάτι στην συμπεριφορά των ζευγαριών ήταν ασυγχώρητο για τα μουσουλμανικά δεδομένα.

Η οικογένεια της Γιούσρα λέει ότι η κόρη τους δεν είχε κάνει τίποτα το μεμπτό τόσο μάλιστα που να αξίζει την θανατική της καταδίκη.

Δύο από τους δράστες συνελήφθησαν, όμως οι άλλοι παραμένουν ελεύθεροι.

Οι συγγενείς της Γιούσρα λένε ότι η Χαμάς δεν πρέπει να εμποδίσει την σύλληψη, την δίκη και την καταδίκη των μελών της.

Έκπληξη και οργή

Στη Γάζα σε σύγκριση μα άλλες ένοπλες οργανώσεις η Χαμάς έχει τη φήμη μιας πειθαρχημένης οργάνωσης. Αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες της ήταν αυτοί που διέπραξαν το έγκλημα.

«Η Χαμάς πρέπει να εφαρμόζει το νόμο του Θεού στα μέλη της και να τα αποθαρρύνει από τέτοιου είδους ενέργειες», λέει ο θείος της Γιούσρα, Ραμαντάν.

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η φήμη της Χαμάς θα αμαυρωθεί»

Η οργάνωση προσπαθεί τώρα να ετριάσει τις αντιδράσεις από αυτό το επεισόδιο.

«Ήταν μέλη της Χαμάς αλλά ενήργησαν από μόνοι τους», είπε ο Μουσίρ αλ Μασρί, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Ήταν μια πράξη ανευθυνότητας, που αντιβαίνει τους κανονισμούς της Χαμάς».

Ο αλ Μασρί διέψευσε ότι η Χαμάς έχει οργανώσει αστυνομικές μονάδες «ηθών».

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε μήπως το γεγονός ότι η οργάνωση δίνει όπλα σε μικρά παιδιά και στη συνέχεια τα διδάσκει ακραίες μορφές του ισλαμικού ήθους, οδήγησε σε αυτήν την αντίδραση.

«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας δικαστές», απάντησε.

Ο Παλαιστίνιος ψυχολόγος και πολιτικός αναλυτής, Δρ. Εγιάντ ελ Σουράτζ, λέει ότι για την αναρχία που επικρατεί στη Γάζα ευθύνεται η έλλειψη μιας ισχυρής κεντρικής αρχής.


Ποικίλες αντιδράσεις για τον Βενέδικτο ΙΣΤ'

Η πρώτη λειτουργία για τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'

Ο νέος Πάπας, Βενέδικτος ΙΣΤ, δηλώνει αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες.

Σε ένα από τα πρώτα του κηρύγματα, τόνισε ότι στόχος του είναι ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με άλλες θρησκείες.

Η εκλογή του νέου πάπα, του πρώην καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσινγκερ της Γερμανίας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη συντηρητική πτέρυγα των Καθολικών.

Ο αρχιεπίσκοπος της Νιγηρίας, είπε ότι οι συντηρητικές του απόψεις σε θέματα κοινωνικά και ανθρωπίνων σχέσεων, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους Καθολικούς στην Αφρική.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ο νέος πάπας φαίνεται πως έχει και πολλούς επικριτές.

Στην Τουρκία, η εκλογή του προκάλεσε δυσφορία. Από την θέση του καρδινάλιου, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά της εισόδου της μουσουλμανικής χώρας στην ΕΕ.

Μεταξύ αυτών που δυσαρεστήθηκαν είναι και όσες οργανώσεις διεκδικούν αλλαγές σε κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό τον αμβλώσεων και των διαζυγίων.

Πρώτη λειτουργία

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ τέλεσε την πρώτη λειτουργία του, μεταφέροντας το μήνυμα για ενότητα όλων των χριστιανών.

Ο νέος ποντίφικας από την Καπέλα Σιστίνα αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που τον περιμένει, τονίζοντας ότι αισθάνεται βαριά την ευθύνη που του ανατέθηκε.

Πιστεύει όμως ότι τον καθοδηγεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β, όπως είπε.

Μπορεί τη λειτουργία να παρακολούθησαν μόνο οι καρδινάλιοι, μεταδόθηκε ωστόσο από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Βενέδικτος, φορώντας την παπική τιάρα, ευλόγησε όσους παρακολούθησαν την λειτουργία μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η χειροτόνησή του θα γίνει την Κυριακή, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Ευλογία»

Το όνομα Βενέδικτος, που επέλεξε ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, σημαίνει «ευλογία». Ο τελευταίος πάπας που είχε επιλέξει το όνομα αυτό, ο Βενέδικτος ο ΙΕ ανέλαβε την ηγεσία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Βενέδικτος ο ΙΣΤ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που εκλέγεται στο παπικό αξίωμα σε τόσο μεγάλη ηλικία, γεννήθηκε το 1927 σε μια παραδοσιακή αγροτική οικογένεια της Βαυαρίας, αν και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός.

Επίσης, είναι ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και δέκα αιώνες.

Στενός φίλος και συνεργάτης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β, πιστεύεται ότι ο Βενέδικτος θα είναι ο συνεχιστής του έργου του.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Προσλήψεις και παρέμβαση Σουφλιά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κινέζικο εμπορικό κέντρο. Ανοίγει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 1.033 προσλήψεις στους δήμους χωρίς εξετάσεις. Αναλυτικά όλες οι θέσεις σε ΟΤΑ, ΑΕΙ και ΔΕΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις στο δημόσιο 2.000 μηχανικών ζητά το ΤΕΕ. Εν όψει προγράμματος για έργα προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Κινδυνεύουν οι μαθητές σε παγίδες θανάτου. Σχολικές εκδρομές με οδηγούς «μαϊμούδες» και βρόμικες ταβέρνες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα θρανία οι μετανάστες. Μπαίνει τάξη με νομοσχέδιο Παυλόπουλου - Βουλγαράκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επίδομα 150 ευρώ σε εκπαιδευτικούς. Επαναχορηγείται το κίνητρο απόδοσης.

Η ΑΥΓΗ: Στη γωνία η κυβέρνηση για το εμπορικό ωράριο. Κατά έμποροι, υπάλληλοι και σούπερ μάρκετ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 12 νέα κανόνια στη Σοφοκλέους. Εμπλοκή εισηγμένων εταιριών σε απάτη με ανταλλαγή τιμολογίων και επιταγών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Σουφλιάς επί σκηνής. Προειδοποιεί, εξηγεί και επιτίθεται. Νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο άνοιξε χθες με άμεσες επιθέσεις και υπαινιγμούς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνει η πρόσληψη 1.650 καθηγητών στα ΤΕΕ. Οι ημερομηνίες των εξετάσεων για 18.000 υποψήφιους.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Μηνιγγίτιδα εκτός εποχής. Ανησυχητικά τα κρούσματα τα οποία αυξήθηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών.

ΕΘΝΟΣ: Ναυάγησε το νέο ωράριο. Επεστράφη ως απαράδεκτο από εργοδότες και εργαζόμενους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΕ και Ελληνική Κυβέρνηση οδηγούνται σε συμβιβασμό και μετά το Πάσχα σύμφωνα με τον υπουργό Θοδωρή Ρουσόπουλο Θα βάλουν σε «κοινό τόπο» τον «μέτοχο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έντονες αντιπαραθέσεις και σκληρή κριτική μέσα στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε αντιπολιτευτική τακτική και ιδεολογικό στίγμα», διαμήνυσαν χθες τα στελέχη του στον Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπλοκή στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. ΣτΕ: Συζητείται αύριο εσπευσμένα προσφυγή για αντισυνταγματικότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σουφλίζει υπουργούς και ΣτΕ. Τριπλή επίθεση Σουφλιά που δεν θέλει να φύγει από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΞΠΡΕΣ: Ασφυξία στην αγορά. Ο πρόεδρος της Alpha Bank προειδοποίησε χθες ότι πολλές επιχειρήσεις υποφέρουν.

ΕΣΤΙΑ: Λυσσαλέος πόλεμος κατά Καραμανλή. Συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα.

ESPRESSO: Δακρύζει η εικόνα της Αγ. Βαρβάρας. Θαύμα ή υγρασία;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στις τράπεζες η ευθύνη για «μετοχές-φούσκες». Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νομιμοποίηση για όλους τους ξένους εργαζόμενους. Έτοιμο το νομοσχέδιο - Αποτρέπεται νέο μεταναστευτικό κύμα.

ΚΕΡΔΟΣ: Η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα «καυτά» θέματα. Κ. Καραμανλής: Σύντομα θα φανούν οι καρποί.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο «πόλεμος» αφορά τα προβλήματα. Διευκρινίσεις έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος.

METRO: Κόντρα για το πακέτο. Ανταλλαγή πυρών ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για Εργασιακό και Ασφαλιστικό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ξέφυγαν στα 400 εκατ. ευρώ τα «κανόνια» στην αγορά. Καμπανάκι κινδύνου για τις επιχειρήσεις από το πρώτο τρίμηνο.

ΤΑ ΝΕΑ: Φλερτάρουν τώρα τους εργολάβους. Σωσίβιο στα μεγάλα έργα αναζητά ο Καραμανλής.

Η ΝΙΚΗ: Λευκή σημαία στη διαπλοκή. Ο «πόλεμος» κράτησε μόνο μία νύχτα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα: Καμία συναίνεση στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα.

City Press: Ξαφνικά ο «πόλεμος» έγινε... εμφύλιος.

TRAFFIC NEWS: Το MEGA «τρώει» Ζαχαρέα και Ζαχαράτο. Έντονες ζυμώσεις στα παρασκήνια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Γιώργος Σουφλιάς εξήγγειλε γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσίων έργων. Ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΧΩΡΑ: Ηρέμησε τους βασικούς εργοδότες. Ενώ ο Καραμανλής επιμένει στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, ο Ρουσόπουλος έκανε άλλη μια υπόκλιση στη βαρωνία.

Νομοσχέδιο για μεταναστευτική πολιτική

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι «αυστηρούς κανόνες για την είσοδο, την παραμονή και την ένταξη των μεταναστών, στην ελληνική κοινωνία προβλέπει το νομοσχέδιο, που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Ως όρος για την παραμονή στη χώρα, πέραν των 5 ετών, προβλέπεται η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που θα πιστοποιούνται με εξετάσεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «νέα προσπάθεια καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, η τρίτη κατά σειρά, θα επιχειρηθεί με νομοσχέδιο, του οποίου οι βασικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ελήφθη η σχετική πολιτική απόφαση, παρότι το θέμα δεν συμπεριλαμβανόταν στη γραπτή εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, το νομοσχέδιο θα απλοποιεί τη διαδικασία νομιμοποίησης και θα αφορά όλους τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, με πρόνοια όμως να αποτραπεί νέο μεταναστευτικό κύμα εν όψει του νομοσχεδίου».

Εργασιακό - Ασφαλιστικό

Η METRO γράφει ότι «το πακέτο που αφορά μεταρρυθμίσεις σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό αποτέλεσε χθες πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΣΕΒ και ΣΓΕΕ. Το έναυσμα για τη σύγκρουση δόθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ από το βήμα του Economist ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ευελιξίας και αλλαγών στην αγορά εργασίας και τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «η νέα καταιγίδα μέτρων κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ, που υποστήριξαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Καμία συναίνεση δεν οφείλουν οι εργαζόμενοι. Συναίνεση σημαίνει υποταγή, θηλιά στο λαιμό τους. Μόνο τους χρωστούν και δε χρωστάνε δεκάρα. Όσο ο λαός θα εναποθέτει τις ελπίδες του πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη ΝΔ, δε θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων. Θα δέχονται νέα πλήγματα. Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και από τους δύο».

Εμπορικό ωράριο

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι «καθολικό όχι στην κυβέρνηση, καθώς με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής - Κοινωνικής Επιτροπής απερρίφθη η διεύρυνση του ωραρίου σε 70 ώρες εβδομαδιαίως. Οι κοινωνικοί εταίροι εγκαλούν την κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις και προειδοποιούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κλείσιμο των καταστημάτων τους».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «μετά τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους μικρομεσαίους εμπόρους αλλά και τα σούπερ μάρκετ, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων».

Γιώργος Σουφλιάς

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «ενοχλητικές δηλώσεις για την κυβέρνηση Καραμανλή -αλλά περισσότερο για τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη- έκανε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Αναφορικά με τον βασικό μέτοχο είπε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, γιατί η ΕΕ δεν συγχωρεί - ήταν ένα μάλλον εύσχημο άδειασμα του αδιάλλακτου κ. Παυλόπουλου. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας στις διαδικασίες υλοποίησης των δημοσίων έργων ο κ. Σουφλιάς είπε ότι πρέπει να περιοριστούν καθώς έτσι δημιουργούνται προβλήματα και παρεμποδίζεται η υλοποίηση των έργων -ήταν ένα όχι και τόσο κομψό, άδειασμα του κ. Αλογοσκούφη. Στη συνέχεια ο κ. Σουφλιάς σχολίασε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (και οι κρίνοντες κρίνοντα), εξαφάνισε τις μίζες (με τον νέο νόμο δεν υπάρχουν πλέον μίζες στις αναθέσεις) και εξέφρασε την επιθυμία ο ανασχηματισμός να τον αφήσει στον υπουργικό θώκο του».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «νέα αιχμηρή εμφάνιση χθες του Γ. Σουφλιά με επίθεση τόσο κατά υπουργών των κυβέρνησης στην οποία μετέχει όσο και κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή με τις αποφάσεις του θέτει εμπόδια στην προώθηση των δημ. έργων. Έμμεσα έβαλε κατά του Γ. Αλογοσκούφη για τα κονδύλια που θα αναγκασθεί να απορροφήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά του Π. Παυλόπουλου σχετικά με τον βασικό μέτοχο. Τέλειωσαν τα ψέματα είπε η Ευρώπη πλέον είναι σκληρή και θα πρέπει εμείς να προσαρμοσθούμε. Τέλος, επανέλαβε την επιθυμία του να μην αποχωρήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε περίπτωση ανασχηματισμού».

Κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «σωσίβιο στα μεγάλα έργα αναζητά τώρα η κυβέρνηση, η οποία φλερτάρει ξαφνικά και με τους εργολάβους. Άνοιγμα στις τεχνικές εταιρείες έκανε χθες ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος κατηγόρησε το ΣτΕ ότι βάζει εμπόδια στα έργα, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί ο νόμος για τον βασικό μέτοχο, ώστε να μην κινδυνεύσουν κοινοτικά κονδύλια».

Η City Press προσθέτει ότι «ο Θ. Ρουσόπουλος άδειασε τον Π. Παυλόπουλο και τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα του βασικού μετόχου. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος επιμένει, παρ' όλα αυτά, στη γραμμή της μάχης μέχρι τέλους. Δημόσια έκρηξη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά ο οποίος τόνισε: Η ΕΕ δεν συγχωρεί απολύτως τίποτα. Τα ψέματα τελείωσαν. Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει πόλεμο μόνο με τα προβλήματα, και το βράδυ ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, έδειξε πάλι προς την κατεύθυνση των ΜΜΕ και των συμφερόντων».

Θοδωρής Ρουσόπουλος

Η TRAFFIC γράφει ότι «πόλεμο, αλλά με τα προβλήματα ξεκίνησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές διευκρινίσεις που κλήθηκε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το σχολιασμό των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοσκόπησης που έκανε ο πρωθυπουργός. Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πόλεμος αφορά τα προβλήματα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «προκλητικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπάθησε δημοσίως για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει τους διαπλεκόμενους λέγοντας ότι ο πόλεμος δεν αφορά τις βαρωνίες αλλά τα καθημερινά προβλήματα. Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται γιατί τελικά πολλαπλασιάζεται το εισόδημα της οικογένειας Ρουσόπουλου και ποιοι σκοποί εξυπηρετούνται από τέτοιες δηλώσεις».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «διευκρινίσεις για το εναντίον ποίου στρέφεται ο πόλεμος της κυβέρνησης, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσκόπηση, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πόλεμος αφορά τα προβλήματα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή: Έχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο. Δεν είναι μία μάχη, είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται περί πολέμου "με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Η ΝΙΚΗ σχολιάζει ότι «μόνο ένα εικοσιτετράωρη διήρκεσε ο πόλεμος εναντίον της διαπλοκής που κήρυξε προχθές σε επίπεδο εντυπώσεων ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κομματική βάση της ΝΔ και να περιορίσει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η ασκούμενη και η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική. Χθες το μεσημέρι, έσπευσε να διευκρινίσει, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδ. Ρουσόπουλου, ότι πρόκειται περί πολέμου με τα προβλήματα που σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα του κράτους, της οικιακής οικονομίας ενός εκάστου, προβλήματα ποιότητας της Δημοκρατίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τα κατάφερε ο Μακεδονικός

Ο Μακεδονικός δεν μπόρεσε να καλύψει την μεγάλη διαφορά που είχαν αποκτήσει οι Λιθουανοί

Ο Μακεδονικός δεν κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του καθώς εμφανίσθηκε κατώτερος των περιστάσεων στον τελικό κατά της Λιέτουβος Ρίτας.

Σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα έχανε με διαφορά άνω των 20 πόντων.

Στο τέλος πέρασε στην αντεπίθεση και κατάφερε να μειώσει το σκορ στους 4 πόντους λίγο πριν τη λήξη. Τελικώς η ομάδα της Κοζάνης ηττήθηκε 78-74.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν ήταν ικανή να «μαζέψει» τα ριμπάουντ ούτε να περιορίσει την επιθετική ευστοχία των αντιπάλων.

Πολύ γρήγορα, και πιο συγκεκριμένα στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης η διαφορά είχε φτάσει σε νταμπλ σκορ (10-5).

Οι παίκτες της Λιέτουβος με πρωταγωνιστές τους Γιάβτοκας, Γιασαϊτης συνέχισαν να εκτοξεύουν τη διαφορά, ενώ ένα ξέσπασμα του Παπαμακάριου δεν ήταν αρκετό για την ανατροπή.

Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Μακεδονικό στο -9 (23-14).

Η δεύτερη περίοδος ήταν «καρμπόν» της πρώτης, ενώ τα διαδοχικά λάθη των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη και η αμυντική διάταξη της Λιέτουβος, που περιόρισε τον Μακεδονικό σε 10 πόντους, ήταν καταλυτικά στοιχεία για την απόλυτη κυριαρχία των Λιθουανών.

Στο 15ο λεπτό είχαμε την... επανεμφάνιση του νταμπλ σκορ (36-18), ενώ το ημίχρονο έκλεισε με τη Λιέτουβος στο +20 (44-24).

Σκορ τρίτου δεκαλέπτου 62-40, υπέρ των Λιθουανών.

Στον επίλογο του αγώνα ο Μακεδονικός επιχείρησε την ανατροπή (σερί 44-20 του Μακεδονικού σε 13 λεπτά), αλλά η ψυχραιμία των Λιθουανών τους χάρισε τον τίτλο.

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 44-24, 62-40, 78-74

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Τόμο Μάχοριτς): Γιαβτόκας 14, Στελμάχερς 5 (1), Γιασαίτις 16 (1), Σλέζας 5 (1), Μουγεζίνοβιτς 4, Ντελινινκάιτις 9 (1), Εϊνίκις 9 (1), Γιαρουτις, Νέσμπι 16.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μάικλ 24, Λουκόφσκι 3, Χαραλαμπίδης 2, Παπαμακάριος 12 (4), Τσάνακ 2, Χάτσον 7, Ρίματς 14 (2), Πέτρουλας, Καφκής 2, Χίζνιακ 8.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία Ράις για την δημοκρατία στη Ρωσία

Η Ρωσία είναι φίλος και όχι εχθρός τόνισε η κ. Ράις

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναμένεται να ασκήσει κριτική στη ρωσική κυβέρνηση για θέματα δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνάντησης της στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Πούτιν.

Αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να χαλαρώσει τους αδικαιολόγητους -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και να κρατήσει την υπόσχεση του και να μην επιδιώξει την προεδρία για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Σε συνέντευξη της σε ρωσικό ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό η κ. Ράις χαρακτήρισε «θερμές» τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι φίλος και όχι εχθρός είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε ότι οι δυο χώρες μπορούν να συζητούν ακόμη και τα πιο δύσκολα ζητήματα σε πνεύμα «αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας».

Πρόσθεσε όμως ότι αν και είναι σύμμαχοι στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» θα πρέπει όπως είπε να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία στη Ρωσία και λιγότερη συγκέντρωση εξουσιών στο Κρεμλίνο.

Η κ. Ράις αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την κατάρρευση του κομμουνισμού αλλά είπε ότι δεν είναι σωστό να συγκεντρώνεται τόσο πολύ δύναμη στα χέρια ενός ανθρώπου.

Παράλληλα ζήτησε λιγότερους περιορισμούς στην λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, Η Μόσχα με την σειρά της έχει τις δικές της ανησυχίες για την πολιτική των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε και πάλι την διαφωνία της Μόσχας στην προοπτική ένταξης των πρώην Σοβιετικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε ότι αν και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ατλαντική Συμμαχία είναι σε γενικές γραμμές καλές, εν τούτοις οι σχέσεις αυτές μπορούν να εκτροχιασθούν.

Η επίσκεψη της κ. Ράις στην Μόσχα αποσκοπεί στο να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του προέδρου Μπους στην ρωσική πρωτεύουσα τον επόμενο μήνα.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 04:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Γερμανός»

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει πως ο νέος πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ θα στηρίξει τη συνέχεια της εκκλησίας αλλά θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να μην οδηγηθεί η καθολική εκκλησία σε αδιέξοδο.

Χαρακτηρίζει δε την δηλωμένη αντίθεσή του στον σχετικισμό και την στήριξη του στην ισχυρή πίστη «απαισιόδοξο πρόγραμμα».

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) λέει πως ο μεγάλος βαθμός ομοφωνίας των καρδιναλίων που τον εξέλεξαν υποδηλώνει πως θέλουν από τον νέο πάπα να ενώσει την εκκλησία.

«Το γεγονός πως ο Ράτσινγκερ είναι από τη Γερμανία αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν επιχείρημα εναντίον του αλλά υπέρ του» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Σε ανάλογους τόνους η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως «δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους χριστιανούς στη Γερμανία».

Και η Μπιλντ (Bild) σημειώνει τους πανηγυρισμούς στην πλατεία του αγίου Πέτρου, όταν «ο Γερμανός» εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του Βατικανού.

«Τι τιμή!» λέει η εφημερίδα.

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Presse) λέει πως «όσο κι αν η εκλογή αυτή καθοδηγήθηκε από την επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια σε αβέβαιους καιρούς» είναι σαφές πως «θα προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις».

Στη Γαλλία, η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) χαρακτηρίζει τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ ως «υπέρμαχο του συντηρητικού στρατοπέδου.

Ενώ η Λιμπερασιόν (Liberation) λέει πως προς το τέλος της ζωής του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ «ήταν αυτός που ουσιαστικά έπαιρνε τις αποφάσεις», τόσο που υπό μια έννοια, «διαδέχεται τον εαυτό του».

«Με την επιλογή αυτή η καθολική εκκλησία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για πρωτοτυπία» λέει η παρισινή εφημερίδα.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) εκτιμά ότι ο νέος πάπα «κληρονομεί μια περίπλοκη κληρονομιά» στο θέμα του διαλόγου με τα άλλα χριστιανικά δόγματα.

Και σημειώνει πως από την επιστροφή της θρησκευτικής ελευθερίας στην πρώην «Σοβιετική Αυτοκρατορία» οι καθολικοί «έχουν συχνά κατηγορηθεί για τον προσηλυτισμό των ορθόδοξων εκκλησιών της κεντρικής Ευρώπης».

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως για τους καρδινάλιους, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ ήταν «η καλύτερη επιλογή για να προωθήσει μέτριες μεταρρυθμίσεις».

Στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει τον νέο ποντίφικα «φύλακα της ορθοδοξίας» και σημειώνει πως οι καρδινάλιοι έκαναν μια επιλογή «που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών».

Για τη δανέζικη Πολίτικεν (Politiken) η επιλογή των καρδιναλίων ήταν όσο γινόταν πιο «προφανής» και «αντιδραστική».

«Από πολλές πλευρές είναι ένας δεύτερος πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, στο διπλό: ακόμα πιο χαρισματικός και ακόμα πιο συντηρητικός» λέει η εφημερίδα της Δανίας.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «φρουρός της πίστης»

Μετά από σπουδές θεολογίας και φιλοσοφίας ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ χειροτονήθηκε ιερέας το 1951

Ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ -πρώτος Γερμανός στον παπικό θρόνο από το 1523- γεννήθηκε στις 16.4.1927 σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, στο Μαρκτλ, κοντά στον ποταμό Ιν.

Γιος μιας τυπικής επαρχιακής οικογένειας με πατέρα αστυνομικό, είχε εκφράσει από την παιδική του ηλικία τη φιλοδοξία να γίνει καρδινάλιος.

Μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας.

Προς το τέλος του πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας, που είχε αναλάβει την κάλυψη των εγκαταστάσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στο Μόναχο.

Δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP), ενώ λιποτακτώντας από τη Βέρμαχτ έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Καθηγητής στα 30

Οι εμπειρίες του στη χιτλερική Γερμανία και τον πόλεμο καθόρισαν τη βαθειά του πίστη ότι η εκκλησία θα πρέπει να τάσσεται ενεργά υπέρ της ειρήνης και της αλήθειας, λένε οι υποστηρικτές του.

Μετά από σπουδές θεολογίας και φιλοσοφίας χειροτονήθηκε ιερέας το 1951. Μόλις 30 χρονών ανακηρύχθηκε καθηγητής δογματικής στην ανώτατη θεολογική σχολή του Φράισιγκ, κοντά στο Μόναχο.

Δίδαξε σε μια σειρά θεολογικών σχολών, μεταξύ άλλων στη Βόννη, το Τίπιγκεν και το Ρέγκενσμπουργκ και ανακηρύχτηκε Αρχιεπίσκοπος μονάχου και Φράισιγκ το 1977, το καθοριστικό βήμα για να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο και να γίνει καρδινάλιος.

Το 1981 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ τον κάλεσε στο Βατικανό, όπου τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής για το δόγμα και την πίστη. Για τον Γερμανό, που εθεωρείτο «ψυχρός» και αυστηρός ήταν ο ρόλος που του ταίριαζε απολύτως.

«Με τηνη υπογραφή του Ράτσιγκερ»

Διατηρούσε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β καλή σχέση, και μιλούσαν μεταξύ τους γερμανικά, παρότι και οι δυο ήταν γνώστες της ιταλικής γλώσσας.

Δεδομένη ήταν η ταύτιση απόψεων σε θεολογικά ζητήματα και σε θάματα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως η αντίθεσή τους στις γυναίκες- ιερείς, στην αντισύλληψη και την «θεολογία της απελευθέρωσης» στη Λατινική Αμερική.

Κάθε απόφαση του Βατικανού έφερε την υπογραφή του καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ, νυν Πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ΄, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η μειοψηφία των επισκόπων υπέρ του»

Οι συντηρητικές του απόψεις του επέφεραν επανειλημμένα έντονη κριτική, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ συμβόλιζε τον δογματισμό και τον συντηρητισμό.

Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣ΄στο

Ακόμη και την ημέρα της εκλογής του δημοσίευμα της φιλελεύθερης εφημερίδας του Μονάχου Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ, με τον τίτλο «Ο φρουρός της πίστης» αναφέρει ότι μόνον η μειοψηφία των Γερμανών ρωμαιοκαθολικών επισκόπων επιθυμούσε την εκλογή του Γιόζεφ Ράτσιγκερ στον παπικό θρόνο.

Ωστόσο, γράφει η ίδια εφημερίδα, ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ δεν ενσαρκώνει το ρόλο του «καρδινάλιου-πάντσερ», όπως τον έχουν αποκαλέσει. Έχει και άλλες πτυχές και φιλοσοφικές ανησυχίες τις οποίες ανέπτυξε κατά καιρούς σε δημόσιες συζητήσεις με αντιφρονούντες, όπως με τον κοινωνιολόγο και φιλόσοφο, Γιούργκεν Χάμπερμας.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δοκιμασία Μπερλουσκόνι

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να γοητεύσει το κοινοβούλιο

Νέα δοκιμασία για τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που θα προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο της χώρας του ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κεντροδεξιά κυβέρνησή του, την Πέμπτη.

Ο Μπερλουσκόνι προτίμησε αυτήν την οδό αντί της παραίτησης και του σχηματισμού νέας κυβέρνησης όπως ζητούσαν ορισμένοι από τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο μεγαλύτερος εταίρος του, η Εθνική Συμμαχία, απειλεί να αποσύρει τους πέντε υπουργούς της αν δεν ικανοποιηθεί από την ομιλία του Μπερλουσκόνι

Ο ανταποκριτής της ΡΑΙ στο Λονδίνο, Αντόνιο Καπραρίκα, λέει πως η τελευταία πολιτική κρίση στην Ιταλία οφείλεται στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών που έγιναν στις αρχές Απριλίου και στις οποίες η αντιπολίτευση σάρωσε αποκτώντας τον έλεγχο σε 12 από τις 14 περιφερειακές συνελεύσεις.

Ένα μέρος της κυβέρνησης ζήτησε τη ριζική αλλαγή τόσο της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου όσο και της πολιτικής γραμμής.

«Το πρώην χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία επέκριναν την κυβέρνηση για την ειδική σχέση που διατηρεί με τη Λίγκα του Βορρά ,το κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσι που προέρχεται από την ευημερούσα βόρεια Ιταλία, μέσω της οποίας υπαγορεύονται στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικές επιλογές που ζημιώνουν τη νότια Ιταλία. Στην ουσία οι περισσότεροι ψήφοι αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και τα κόμματα που την απαρτίζουν ήλθαν από το Νότο, περιοχή παραδοσιακών υποστηρικτών τους», λέει ο ανταποκριτής της ιταλικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Αντόνιο Καπραρίκα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ζητήσει από την πλειοψηφία των βουλευτών που μέχρι τώρα στήριζαν την κυβέρνησή του να τον στηρίξουν και πάλι.

«Αλλά η κατάσταση είναι προβληματική καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες είπαν ότι στηρίζουν μεν την κυβέρνηση αλλά εξ αποστάσεως, χωρίς να μετέχουν σε αυτήν. Όσο για το άλλο κυβερνητικό κόμμα, την Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι, δείχνει τις τελευταίες ώρες να αποσύρει την στήριξη από το κυβερνητικό σχήμα Μπερλουσκόνι» λέει ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Οι εξελίξεις αυτές προμηνύονται το ενδεχόμενο της Ιταλίας σε περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κάθε συμβιβασμό, όπως το να παραιτηθεί και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με άλλη σύνθεση όπως του ζητούσαν τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς, λέει ο Καπραρίκα.

«Ο μόνος αποδεκτός τρόπος επίλυσης της παρούσας κρίσης για τον πρωθυπουργό θα είναι να λάβει την εμπιστοσύνη και πλήρη πολιτική στήριξη των δύο κομμάτων, ειδάλλως νομίζω ότι η προκήρυξη εκλογών των Ιούνιο θα είναι ο δρόμος διεξόδου από την κρίση» επεσήμανε ο δημοσιογράφος Αντόνιο Καπραρίκα, ανταποκριτής της ΡΑΙ στο Λονδίνο.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 - 05:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πισωγύρισμα για Μπόλτον

Ερωτηματικά της Γερουσίας για την καταλληλότητα του Τζον Μπόλτον

Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ανέβαλε την ψήφο για την επικύρωση του διορισμού του Τζον Μπόλτον, ως πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, προκειμένου να εξετάσει νέες καταγγελίες σε βάρος του εκλεκτού του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Οι αντίπαλοι του Μπόλτον τον κατηγορούν πως εκφόβισε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους και προσπάθησε να υποχρεώσει αναλυτές πληροφοριών να συντάξουν εκθέσεις που συμφωνούσαν με τις απόψεις του.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζορτζ Βοΐνοβιτς είπε ότι θα συνταχθεί με τους Δημοκρατικούς για την αναβολή της ψηφοφορίας, κάνοντας έτσι τους Ρεπουμπλικάνους να χάσουν την πλειοψηφία στην επιτροπή.

«Άκουσα αρκετά σήμερα και δεν νιώθω άνετα να ψηφίσω για τον κύριο Μπόλτον Κι άκουσα αρκετά σήμερα που με κάνουν να ανησυχώ ειλικρινά» είπε ο Τζορτζ Βοΐνοβιτς.

Ο Τζον Μπόλτον ασχολούνταν με τον έλεγχο των εξοπλισμών και ήταν ο επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Είναι σκληρός επικριτής του ΟΗΕ αλλά την περασμένη εβδομάδα είπε ότι είναι αποφασισμένος να έχει μια επιτυχή θητεία.

Ο Τζον Μπόλτον υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ έχει ανάγκη της αμερικανικής ηγεσίας και ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διεθνής τρομοκρατία.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάστηκε αξιωματικός του «βρώμικου πολέμου»

Συγγενείς των θυμάτων δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου

Σε κάθειρξη 640 χρόνων καταδίκασε δικαστήριο της Ισπανίας, τον 58χρονο, Αδόλφο Σιλίνγο, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Σιλίνγο διέταξε την δολοφονία τριάντα πολιτικών κρατουμένων, καθώς και την απαγωγή και βασανισμό δεκάδων πολιτικών αντιπάλων των δικτατορικών καθεστώτων, στο διάστημα 1976 - 1983, περίοδο κατά την οποία την εξουσία στην Αργεντινή είχαν διαδοχικές στρατιωτικές δικτατορίες,

Η δίκη θέτει ένα ιστορικό και δικαστικό προηγούμενο αφού είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των στρατιωτικών καθεστώτων της Αργεντινής δικάζεται στο εξωτερικό.

Ο Αδόλφο Σιλίνγο πήγε στην Ισπανία οικειοθελώς το 1997 για να καταθέσει στην επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων των στρατιωτικών καθεστώτων στην Αργεντινή και τη Χιλή και στην αρχή ομολόγησε την ενοχή του, ότι πήρε μέρος σε δύο «πτήσεις θανάτου» κατά τις οποίες 30 κρατούμενοι πετάχτηκαν από αεροπλάνα στον Ατλαντικό.

Η μέθοδος αυτή ήταν από τις προσφιλέστερες που εφήρμοσαν δικτατορίες στη Λατινική Αμερική για να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο Σιλίνγο απέσυρε όμως στη συνέχεια την ομολογία του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.